Voće protiv dijabetesa

U plodovima biljaka nalazi se veliki broj biološki aktivnih tvari. Njihova prisutnost omogućava plodovima da u potpunosti zaštite tijelo od različitih bolesti. Prema preporukama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), u prehrani zdrave odrasle osobe trebaju biti najmanje 3 vrste. U kategoriji težine to je 100 g dnevno.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Koje voće se može jesti sa dijabetesom, a koje ne može? Svježe voće, sočni stisak s njih ili suho voće - čemu treba prednost?

Dijabetički pogled na voće

Berba voća prikupljena s drveća sastoji se od ugljikohidrata, među kojima je i fruktozni šećer. Organske supstance imaju različite efekte na nivo glukoze u krvi. Glukoza iz plodova iste vrste, ali različitih sorti, djeluje isto. 100 g slatkih ili kiselih jabuka jednako će povećati nivo šećera. Jonathan, na primjer, ima manje askorbinske kiseline od Antonovke, ali fruktoza sadrži istu količinu. Slatke jabuke, poput kiselih jabuka, moraju se uzeti u obzir u jedinicama hljeba (XE) ili kalorijama.

Čest mit o fruktozi je da fruktoza lagano povećava šećer u krvi, fruktoza se ne može zamijeniti glukozom ili saharozom, a također se brzo apsorbira u krv (brže od škroba).

Voće se može svrstati u sljedeće grupe:

  • riješeni dijabetičari
  • dozvoljeno
  • neželjeno za njega.

Svi oni, bez izuzetka, sadrže takozvani brzi šećer.

U prvu grupu spadaju jabuke, agrumi, marelice, breskve, kivi, trešnje, trešnje, šipak, mango. Dijabetičarima je dozvoljeno jesti ananas, šljive, banane. Važan dio proizvoda. To bi trebalo biti 2 XE dnevno, a podijeljeno je u nekoliko prijema. Od dozvoljenog voća možete jesti jednu jabuku srednje veličine za doručak između ručka i večere, a za popodnevni međuobrok - opet dozvoljeno voće - ½ dijela naranče ili grejpa.

Hranu noću (čaša mlijeka, sendvič) ne možete zamijeniti fruktozom. Ugljikohidrati će brzo podići razinu šećera u krvi i također brzo pustiti da padne. Usred noći dijabetičar može osjetiti znakove glikemije (zimica, zamagljena svijest, znojenje, palpitacije).

Kakvo je voće nemoguće kod dijabetesa? Povezana je sa grupom neželjene biljne hrane koja se jede - smokve i persime zbog visokog sadržaja glukoze. Ali odlične su za zaustavljanje napada uzrokovanog niskim šećerom u krvi.

Šta je korisnije za dijabetičare: sokovi ili suho voće?

Prirodni sokovi sadrže i voćni šećer, ali su uskraćeni za razliku od cijelog ploda važnih spojeva za tijelo - vlaknastih i balastnih tvari. Sočan stisak može idealno vratiti razinu šećera u slučaju glikemije. No, osnovna vlakna prisutna u sirovini usporavaju apsorpciju brzih ugljikohidrata.

Voćni šećer u sokovima postaje bukvalno instant. Mljevenje - pretvaranje u kaša (pire krumpir, sočan stisak) dozvoljenog proizvoda čini nepoželjnim za bolesnika s dijabetesom.

Pacijent bi trebao biti na strani hladnih, tvrdih i vlaknastih posuđa. Ali neprestano jesti hladnu i masnu hranu opasno je, posebno za dijabetičare tipa 2. Štetne masti uzrokuju debljanje. Gojaznost prati blokada krvnih sudova holesterolom.

Dijabetičare ostaje da variraju prva dva faktora koji vremenom produžuju apsorpcijske procese. Za njega se zabrana odnosi na tečnost ili kašu, dok je vruće jelo. Voće, poput povrća, ne sadrži masti i holesterol, pa ih se može jesti sa dijabetesom.

U stvari, sušeno voće se pretvara u jedinice za hleb - 1 XE je oko 20 g. Ova količina predstavlja 4-5 komada suhih marelica ili suvih šljiva. U svakom slučaju, sušeno voće je zdravije od slatkiša i kolačića zabranjenih dijabetičarima.

O dijabetičnom voću: od kajsije do jabuke

Kakvu voćnu bolest može imati dijabetes? Najčešća kontraindikacija upotrebe različitih plodova je njihova pojedinačna netolerancija.

  • Marelice se ne preporučuju i osobama oboljelim od želučanih bolesti i trudnicama. Plodovi sunca, bogati vitaminima, doprinose elastičnosti mišića, aktivnoj hematopoezi i rastu ćelija, jačajući živčani sistem. Lider mineralnih elemenata u marelicama je kalijum. Stimuliše aktivnost vaskularnog sistema, jača srčani mišić. Ljudi koji redovno koriste marelice primjećuju usporavanje procesa starenja, nalet snage, smireno i veselo raspoloženje. 100 g voća sadrži 46 kcal.
  • Narandža je voće za mršavljenje ljudi, uključuje se u sve dijete. Njegove komponente potiču metaboličke procese u tijelu. Naranča se preporučuje za upotrebu dijabetesima tipa 2 za gubitak kilograma. Odnosi se na citrus, koji jača imuni sistem, ima antiseptički efekat. Narandža je najpopularnije voće među voćem za dijabetičare. Po kaloričnom sadržaju drugi je grejpfrut i limun, on sadrži 38 kcal na 100 g proizvoda.
  • Uz upotrebu grejpa, nivo holesterola u krvi opada, krvni pritisak se normalizuje. Njegove komponente (folna kiselina, kalijum, pektin) sudjeluju u metabolizmu. Grejp se jede protiv bolesti nogu (začepljenje vena, grčevi). Dolazi do stabiliziranja proizvodnje hormona i flore sadržane u crijevima. Prekomjerna konzumacija voća s gorčinom može dovesti do iritacije želučane sluznice (žgaravica, luženje kiselim sadržajem). ½ dijela grejpa dnevno je dovoljno.
  • Dokazano je da vlakna kruške lakše nose tijelo i manje kalorična od vlakna jabuke. Plod je poznat po svom svojstvu, uklanjanjem proliva. Zato se osobama sa opstipacijom kruška ne preporučuje. Takođe, nemojte ga jesti na prazan stomak.
  • Egzotični kivi bolji je od agruma po sadržaju askorbinske kiseline. Jedan od njegovih plodova zamjenjuje tri (kombinirani limun, naranča i grejpfrut). U kiviju zastupljena je cijela skupina vitamina B (B1, B2, B9), koja igra vodeću ulogu u metabolizmu.
  • Antistresna breskva i nektarina (hibrid sa dobro odvojivom kosti i tankom kožom) održavaju normalno stanje kože. Kod dijabetesa koža često gubi vlagu i podnosi isušivanje. Oprez pri njihovoj upotrebi mora se pridržavati zbog voćne jezgre breskve. Njezine jezgre, poput šljiva, sadrže otrovnu i opasnu cijanovodičnu kiselinu. Breskve imaju 44 kcal na 100 g proizvoda.
  • Plodovi kisele jabuke preporučuju se za smanjenu funkciju želučanog soka. Svježa voćna kaša s dodatkom putera liječi nezaceljujuće rane i pukotine na suhim mjestima kože. Jabuke se široko koriste u dijetalnoj terapiji pacijenta oboljelog od dijabetesa, jer hranjive tvari u plodu štite od ateroskleroze.

Uvjerivši se u svježinu i kvalitetu proizvoda, voće s dijabetesom može se jesti kao desert nakon glavnog obroka, ili tijekom zalogaja. Pažljiva upotreba ugljikohidratnih proizvoda treba biti tijekom pacijentove dekompenzacije šećera. Često pacijenti na endokrinološkom odjeljenju primjećuju da su im ljekari dopustili plodove kod dijabetesa nakon uspostavljanja stabilne glikemijske pozadine.

Jednostavni voćni recepti

Salata je vrsta hrane koja spaja nekoliko zdravih plodova. Osim toga, njegova priprema može se nazvati kreativnim procesom, jer se obavlja pomoću različitih boja, oblika i kompozicija koje evociraju pozitivne emocije. Prema endokrinolozima, dobro raspoloženje za pacijenta s dijabetesom važan je faktor u stabilizaciji glikemije u krvi.

Salo od kalorija - 1,1 XE ili 202 kcal

Umočite jabuke 2-3 minute u vodu zakiseljenu limunovim sokom. To se radi tako da ne potamne u salati. Zatim narežite jabuke i kivi (svaki 50 g) na male kockice. U voćnu smešu dodajte orahe (15 g). Desert začinite sa malo masne kisele pavlake (50 g). Može se zamijeniti jogurtom, kefirom, sladoledom.

Dodavanje svježe naribane mrkve čini salatu super dijabetičnom. Biljna vlakna usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata u krv. Salate se mogu ukrasiti sjemenkama šipaka, listovima metvice. Dodatak cimeta daje proizvodima začinjenu aromu, podvlači voćne note i pomaže u smanjenju šećera u krvi. Važan detalj za dizajn salate su jela u kojima se poslužuje. U staklenoj i otvorenoj posudi izgleda privlačnije. Voće s dijabetesom važan je dio hranjive i zdrave prehrane.

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar