Upute za upotrebu lijekova, analoga, pregleda

Filmsko obložene tablete, 40 mg

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - atorvastatin kalcijum 41,44 mg (ekvivalent atorvastatinu 40,00 mg)

upomoćni sastojci: povidon, natrijum lauril sulfat, kalcijum karbonat, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, natrijum karmeloza, krospovidon, magnezijum stearat,

školjka: Opadry White Y-1-7000 (sastoji se od hipromeloze, titanijum-dioksida (E 171) i makrogola 400)

Okrugle tablete obložene bijelim filmskim premazom, blago izbočene

Farmakološka svojstva

Atorvastatin se brzo apsorbuje nakon oralne primjene, njegova koncentracija u krvnoj plazmi dostiže maksimum nakon 1-2 sata. Stupanj apsorpcije i koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi povećava se srazmjerno dozi. Apsolutna bioraspoloživost atorvastatina je oko 14%, a sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv 3-hidroksi-3-metilglutarilnog koenzima A reduktaze (HMG-CoA reduktaza) je oko 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje uslijed presistemskog metabolizma u sluznici gastrointestinalnog trakta i / ili tijekom "prvog prolaza" kroz jetru.

Hrana neznatno smanjuje brzinu i stupanj apsorpcije lijeka (za 25%, odnosno 9%, što je dokazano rezultatima određivanja Cmax i AUC), ali pad lipoproteinskog kolesterola niske gustoće (LDL-C) sličan je onom kada uzimate atorvastatin na prazan stomak. Nakon uzimanja atorvastatina u večernjim satima, njegova koncentracija u plazmi je niža (Cmax i AUC za oko 30%) nego nakon uzimanja ujutro. Otkrivena je linearna veza između stupnja apsorpcije i doze lijeka.

Prosječna zapremina distribucije atorvastatina je oko 381 litar. Komunikacija sa proteinima plazme od najmanje 98%. Omjer sadržaja atorvastatina u eritrocitu / plazmi je oko 0,25, tj. atorvastatin ne prodire dobro u crvene krvne stanice.

Atorvastatin se u velikoj mjeri metabolizira kako bi tvorio orto- i para-hidroksilirane derivate i različite proizvode beta oksidacije. Orto- i para-hidroksilirani metaboliti imaju inhibitorni učinak na HMG-CoA reduktazu. Do smanjenja aktivnosti HMG-CoA reduktaze za otprilike 70% dolazi zbog djelovanja aktivnih cirkulirajućih metabolita. U metabolizmu atorvastatina važna je uloga jetrenog citokroma P450 3A4: koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi čovjeka povećava se tijekom uzimanja eritromicina koji je inhibitor ovog izoenzima. Atorvastatin je, pak, slab inhibitor citokroma P450 3A4. Atorvastatin nema klinički značajan utjecaj na koncentraciju terfenadina u plazmi, koja se metabolizira uglavnom citokromom P450 3A4, stoga je malo vjerovatno da atorvastatin ima značajan utjecaj na farmakokinetiku ostalih supstrata citokroma P450 3A4.

Atorvastatin i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom žuči kao rezultat jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma (atorvastatin ne podliježe ozbiljnoj enterohepatičkoj recirkulaciji). Poluživot atorvastatina je oko 14 sati. Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze traje oko 20-30 sati, zbog prisustva aktivnih metabolita. Nakon oralne primjene manje od 2% atorvastatina nalazi se u urinu.

Posebne grupe pacijenata

Starije osobe: koncentracije atorvastatina u plazmi kod osoba starijih od 65 godina (Cmax za oko 40%, AUC za oko 30%) nego u mladih bolesnika, razlike u sigurnosti, djelotvornosti ili postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u starijih osoba u usporedbi s ukupna populacija nije pronađena.

Deca: ispitivanja farmakokinetike lijeka kod djece nisu provedena.

Pol: koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi kod žena razlikuje se (Cmax za oko 20% veća, a AUC za 10% niža) od one u muškaraca, međutim, nema klinički značajnih razlika u utjecaju lijeka na metabolizam lipida u muškaraca i žena.

Zatajenje bubrega: bolest bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na njegov utjecaj na metabolizam lipida, stoga promjene u dozi kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega nisu potrebne.

Hemodijaliza: hemodijaliza vjerojatno neće dovesti do značajnog povećanja klirensa atorvastatina, jer je lijek značajno povezan s proteinima plazme.

Zatajenje jetre: Koncentracija atorvastatina značajno se povećava (Cmax oko 16 puta, AUC oko 11 puta) u bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre (Childe-Pugh B).

Farmakodinamika

Atoris® je sintetički lijek za snižavanje lipida, selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, ključnog enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA pretvara u mevalonsku kiselinu, prekursor u steroide, uključujući holesterol. U bolesnika s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, ne porodičnim oblicima hiperholesterolemije i mješovitom dislipidemijom, Atoris® snižava ukupni kolesterol (Cs), lipoprotein kolesterola niske gustoće i apolipoprotein B i lipoprotein holesterola niske gustine (LON) trigliceridi, uzrokuje nestabilno povećanje kolesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL-C).

U jetri su trigliceridi i holesterol uključeni u sastav lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL), ulaze u krvnu plazmu i prenose se u periferna tkiva. Iz VLDL nastaju lipoproteini niske gustine (LDL) koji se kataboliziraju interakcijom sa LDL receptorima visokog afiniteta.

Atoris® smanjuje koncentraciju holesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi, inhibirajući HMG-CoA reduktazu i sintezu holesterola u jetri i povećava broj LDL receptora "jetre" na ćelijskoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL holesterola.

Indikacije za upotrebu

- u kombinaciji sa dijetom za liječenje bolesnika s povećanim sadržajem plazme ukupnog kolesterola, HDL-C, apolipoproteina B i triglicerida i povećanjem HDL-C kod pacijenata s primarnom hiperholesterolemijom (heterozigidna porodična i nefiksalna hiperholesterolemija), kombinirana (mješovita) hiperlipidemija IIa i IIb prema Fredericksonu), s povećanim sadržajem triglicerida u krvnoj plazmi (tip IV prema Frederickson-u) i bolesnika s disbetalipoproteinemijom (tip III prema Frederickson-u), u nedostatku adekvatnog učinka s di oterapii

- smanjiti nivo ukupnog holesterola i LDL-C u krvnoj plazmi kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom sa nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije i drugih nefarmakoloških metoda liječenja

- smanjiti rizik od smrti od koronarne srčane bolesti i rizike od razvoja infarkta miokarda, angine pektoris, moždanog udara i smanjiti potrebu za revaskularizacijskim procedurama kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima i / ili dislipidemijom, kao i ako te bolesti nisu otkrivene, ali postoje najmanje tri faktori rizika za razvoj koronarne srčane bolesti, kao što su stariji od 55 godina, pušenje, arterijska hipertenzija, niske koncentracije HDL-C u plazmi i slučajevi ranog razvoja koronarne srčane bolesti kod rođaka

- u kombinaciji s dijetom za liječenje djece u dobi od 10-17 godina s povećanim sadržajem ukupnog kolesterola u plazmi, LDL-C i apolipoproteina B s heteroroznom porodičnom hiperkolesterolemijom, ako nakon adekvatne dijetalne terapije nivo LDL-C ostane> 190 mg / dl ili nivo LDL ostaje> 160 mg / dl, ali postoje slučajevi ranog razvoja kardiovaskularne bolesti u srodnika ili dva ili više faktora rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti u djeteta

Doziranje i primjena

Prije nego što započnete liječenje Atorisom, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije prehranom, vježbanjem i gubitkom težine bolesnika s pretilošću, kao i liječenjem osnovne bolesti. Prilikom propisivanja lijeka pacijent bi trebao preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju mora poštivati ​​tokom liječenja.

Lijek se uzima u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Doza lijeka varira od 10 do 80 mg jednom dnevno, odabirom uzimajući u obzir početni sadržaj LDL-C, svrhu terapije i pojedinačni učinak. Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Atoris®-a, potrebno je pratiti sadržaj lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Primarna hiperholesterolemija i kombinovana (mešovita) hiperlipidemija: kod većine bolesnika - 10 mg jednom dnevno, terapeutski učinak očituje se u roku od 2 tjedna i obično dostiže maksimum u roku od 4 tjedna, a produženim liječenjem učinak ostaje.

Homozigotna porodična hiperholesterolemija: 80 mg jednom dnevno (u većini slučajeva terapija je dovela do smanjenja sadržaja LDL-C za 18-45%).

Teška dislipidemija u pedijatrijskih bolesnika: Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 80 mg dnevno u skladu s kliničkim odgovorom i tolerancijom. Doze se trebaju odabrati pojedinačno uzimajući u obzir preporučenu svrhu terapije.

Primjena kod pacijenata sa oboljenjima jetre: pogledajte „Kontraindikacije“.

Doziranje kod pacijenata sa zatajenjem bubrega: bolest bubrega ne utječe na koncentraciju Atoris®-a u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja sadržaja LDL-C, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna.

Upotreba u starijim osobama: nije bilo razlike u sigurnosti, djelotvornosti ili postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u starijih osoba u usporedbi s općom populacijom.

Nuspojave

bol u grlu i grkljanu, krvarenje iz nosa

dispepsija, mučnina, nadutost, nelagoda u trbuhu, belching, proliv

artralgija, bol u udovima, grčevi mišića, mijalgija, miozitis, miopatija

nenormalni pokazatelji rada jetre, povećana serumska kreatin fosfokinaza (CPK)

mišićna slabost, bol u vratu

slabost, groznica

pojava belih krvnih zrnaca u urinu

Sledeće nuspojave su utvrđene u postmarketaškim studijama:

alergijske reakcije (uključujući anafilaksiju)

debljanje

hipestezija, amnezija, vrtoglavica, perverzija ukusa

Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, multiformni eritem, bulozni osip

rabdomioliza, bolovi u leđima

bol u grudima, periferni edemi, umor

Kontraindikacije

preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka

aktivna bolest jetre ili povećana aktivnost serumskih transaminaza (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale) nepoznatog porijekla

trudnice i dojeće žene, kao i žene reproduktivne dobi koje ne koriste odgovarajuće metode kontracepcije

bolesnici sa nasljednom netolerancijom na laktozu, nedostatkom enzima LAPP-laktaze, malapsorpcijom glukoze i galaktoze

Interakcije lijekova

Rizik od razvoja miopatije povećava se tijekom liječenja inhibitorima HMG-CoA reduktaze i istodobnoj primjeni ciklosporin, derivati ​​vlaknaste kiseline, nikotinska kiselina i inhibitori citokroma P450 3A4 (eritromicin, antifungalna sredstva koja se odnose na azole).

Inhibitori P450 3A4: atorvastatin se metabolizira citokromom P450 3A4. Istodobna primjena atorvastatina i inhibitora citokroma P450 3A4 može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi. Stupanj interakcije i potencija učinaka ovisi o varijabilnosti djelovanja na citokrom P450 3A4.

Inhibitori transportera: atorvastatin i njegovi metaboliti supstrati su transportera OATP1B1. Inhibitori OATP1B1 (npr. Ciklosporin) mogu povećati bioraspoloživost atorvastatina. Istovremena primjena 10 mg Atoris®-a i ciklosporina (5,2 mg / kg / dan) dovodi do povećanja izloženosti atorvastatina za 7,7 puta.

Eritromicin / klaritromicin: uz istodobnu upotrebu atorvastatina i eritromicina (500 mg četiri puta dnevno) ili klaritromicina (500 mg dva puta dnevno), koji inhibiraju citokrom P450 3A4, uočeno je povećanje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Inhibitori proteaze: istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznata kao inhibitori citokroma P450 3A4 praćena je povećanjem koncentracije atorvastatina u plazmi.

Diltiazem hidroklorid: istodobna primjena Atoris® (40 mg) i diltiazem (240 mg) dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Cimetidin: studija interakcije atorvastatina i cimetidina nije otkrila klinički značajne interakcije.

Itrakonazol: istodobna primjena Atoris® (20 mg-40 mg) i itrakonazola (200 mg) dovodi do povećanja AUC atorvastatina.

Sok od grejpa: sadrži jednu ili dvije komponente koje inhibiraju CYP 3A4 i mogu povećati koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi, posebno kod prekomjerne konzumacije soka od grejpa (više od 1,2 litre dnevno).

Induktori citohroma P450 3A4: istodobna upotreba Atoris® sa citohrom P450 3A4 induktorima (efavirenz, rifampin) može dovesti do smanjenja koncentracije atorvastatina u plazmi. S obzirom na dvostruki mehanizam djelovanja rifampina (indukcija citokroma P450 3A4 i inhibicija jetrenog enzima OATP1B1), preporučuje se propisivanje Atoris® istovremeno s rifampinom, jer uzimanje Atoris® nakon uzimanja rifampina dovodi do značajnog smanjenja razine atorvastatina u krvnoj plazmi.

Antacidi: istodobnim gutanjem suspenzije koja je sadržavala magnezijeve i aluminijum hidrokside smanjena je koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi za oko 35%, međutim, stupanj smanjenja sadržaja LDL-C ostao je nepromijenjen.

Antipirin: Atoris® ne utječe na farmakokinetiku antipirina, stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim citokromim izoenzimima.

Colestipol: s istodobnom primjenom kolestipola, koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjila se za otprilike 25%, međutim, učinak na smanjenje lipida u kombinaciji atorvastatina i kolestipola premašio je utjecaj svakog lijeka pojedinačno.

Digoksin: Uz opetovano davanje digoksina i atorvastatina u dozi od 10 mg, ravnotežna koncentracija digoksina u krvnoj plazmi nije se promijenila. Međutim, kada se digoksin koristio u kombinaciji s atorvastatinom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina povećala se za oko 20%. Pacijenti koji primaju digoksin u kombinaciji sa Atoris®-om zahtijevaju odgovarajući nadzor.

Azitromicin: s istodobnom primjenom atorvastatina (10 mg jednom dnevno) i azitromicina (500 mg jednom dnevno), koncentracija atorvastatina u plazmi nije se mijenjala.

Oralni kontraceptivi: istodobnom primjenom atorvastatina i oralnih kontraceptiva koji sadrže noretindron i etinil estradiol, došlo je do značajnog povećanja AUC noretindrona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%. Ovaj efekat treba uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva za ženu koja uzima Atoris®.

Warfarin: Nije otkrivena klinički značajna interakcija atorvastatina i varfarina.

Amlodipin: s istodobnom primjenom atorvastatina i amlodipina 10 mg, farmakokinetika atorvastatina u ravnotežnom stanju nije se promijenila.

Fusidna kiselina: studije interakcije atorvastatina i fusidne kiseline nisu provedene, međutim, slučajevi rabdomiolize s njihovom istodobnom primjenom zabilježeni su u postmarketinškim studijama. Stoga bolesnike treba nadzirati i, ako je potrebno, terapiju Atorisom može privremeno obustaviti.

Ostala istodobna terapija: kod upotrebe atorvastatina u kombinaciji sa antihipertenzivnim lijekovima i estrogenima nisu primijećene klinički značajne neželjene interakcije.

Posebna uputstva

Djelovanje na jetru

Nakon tretmana atorvastatinom, primećeno je značajno (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu normale) povećanje serumske aktivnosti „jetrenih“ transaminaza.

Porast aktivnosti jetrenih transaminaza obično nije bio praćen žuticom ili drugim kliničkim manifestacijama. S smanjenjem doze atorvastatina, privremenim ili potpunim prekidom lijeka, aktivnost jetrenih transaminaza vratila se na prvobitni nivo. Većina pacijenata nastavila je uzimati atorvastatin u smanjenoj dozi bez ikakvih posljedica.

Potrebno je pratiti pokazatelje rada jetre tokom čitavog tijeka liječenja, posebno sa pojavom kliničkih znakova oštećenja jetre. U slučaju povećanja sadržaja jetrenih transaminaza, njihovu aktivnost treba pratiti dok se ne dosegnu granice norme. Ako se porast AST ili ALT aktivnosti održi više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom norme, preporučuje se smanjenje ili ukidanje doze.

Djelovanje skeletnih mišića

Prilikom propisivanja Atoris®-a u hipolipidemičkim dozama u kombinaciji s derivatima fibroične kiseline, eritromicinom, imunosupresivima, azolovim antifungalnim lijekovima ili nikotinskom kiselinom, liječnik treba pažljivo odmjeriti očekivane koristi i rizike liječenja i redovito pratiti pacijente kako bi utvrdio bol ili slabost mišića, osobito tijekom prvog meseci lečenja i u periodima povećavanja doza bilo kojeg leka. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti CPK-a, premda takav nadzor ne sprečava razvoj teške miopatije. Atorvastatin može izazvati porast aktivnosti kreatin fosfokinaze.

Pri korištenju atorvastatina opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize sa akutnim zatajivanjem bubrega usljed mioglobinurije. Terapiju Atoris®om treba privremeno obustaviti ili potpuno prekinuti ako postoje znakovi moguće miopatije ili rizičnog faktora za razvoj bubrežne insuficijencije zbog rabdomiolize (npr. Teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, ozbiljne operacije, traume, metabolički poremećaji, poremećaji endokrinog i elektrolita i nekontrolirani napadi).

Informacije za pacijenta: pacijente treba upozoriti da se trebaju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili slabost mišića, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Koristite s oprezom kod pacijenata koji zloupotrebljavaju alkohol i / ili pate od bolesti jetre (povijest).

Pacijenti bez koronarne srčane bolesti (CHD) s nedavnim šarkom ili prolaznim ishemijskim napadom (TIA) pokazali su veću učestalost hemoragičnog moždanog udara koji su počeli primati atorvastatin u dozi od 80 mg u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo. Pacijenti s hemoragičnim moždanim udarom pokazali su povećan rizik od ponovnog moždanog udara. Međutim, pacijenti koji su uzimali atorvastatin u dozi od 80 mg imali su manje moždanih udara bilo koje vrste i manje srčane bolesti.

Trudnoća i dojenje

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Atoris® se može propisati ženama reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentica je informirana o mogućem riziku za plod tijekom liječenja.

Posebnaupozorenja za punjenje

Atoris® sadrži laktozu. Pacijenti s rijetkim nasljednim bolestima intolerancijom galaktoze, nedostatkom Lapp-a laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom i potencijalno opasni mehanizmi

S obzirom na nuspojave lijeka, treba biti oprezan pri upravljanju vozilima i drugim potencijalno opasnim mehanizmima.

S pažnjom

Alkoholizam, povijest bolesti jetre.
U bolesnika s faktorima rizika za rabdomiolizu (bubrežna disfunkcija, hipotireoza, nasljedni poremećaji mišića u anamnezi ili porodičnoj anamnezi pacijenta, toksični učinci inhibitora HMG-CoA reduktaze statina ili fibrata na mišićno tkivo, povijest bolesti jetre i / / ili pacijenti koji konzumiraju značajne količine alkohola, stariji pacijenti stariji od 70 godina, situacije u kojima se očekuje povećanje koncentracije atorvastatina u plazmi, na primjer, interakcije s ostali lijekovi).

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Atoris® je kontraindiciran u trudnoći i tokom dojenja. Studije na životinjama pokazuju da rizik za plod može preći bilo kakvu moguću korist za majku.
Kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije, upotreba Atoris® se ne preporučuje. Kada planirate trudnoću, morate prestati koristiti Atoris® najmanje 1 mjesec prije planirane trudnoće.
Nema dokaza o dodjeli atorvastatina s majčinim mlijekom. Međutim, kod nekih životinjskih vrsta tokom laktacije koncentracija atorvastatina u serumu u krvi i u mlijeku slična je. Ako je potrebno koristiti lijek Atoris® tijekom dojenja, kako bi se izbjegao rizik od štetnih događaja kod novorođenčadi, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Prije početka upotrebe lijeka Atoris®, pacijenta treba prebaciti na dijetu koja osigurava smanjenje koncentracije lipida u krvnoj plazmi, što se mora promatrati tijekom cijelog liječenja lijekom. Prije početka terapije, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije vježbanjem i mršavljenjem bolesnika s pretilošću, kao i terapiju za osnovnu bolest.
Lijek se uzima oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno, a odabire se uzimajući u obzir početnu koncentraciju LDL-C u krvnoj plazmi, svrhu terapije i pojedinačni terapeutski učinak.
Atoris® se može uzimati jednom u bilo koje doba dana, ali u isto vrijeme svakog dana. Terapeutski učinak uočava se nakon 2 tjedna liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon 4 tjedna.
Na početku terapije i / ili tijekom povećanja doze potrebno je pratiti koncentraciju lipida u krvnoj plazmi svaka 2-4 tjedna te prilagoditi dozu u skladu s tim.
Primarna hiperholesterolemija i kombinovana (mešovita) hiperlipidemija
Za većinu pacijenata, preporučena doza Atoris® je 10 mg jednom dnevno, terapeutski učinak se ispoljava u roku od 2 tjedna i obično dostiže maksimum nakon 4 tjedna. Uz produženo liječenje, efekat ostaje.
Homozigotna porodična hiperholesterolemija
U većini slučajeva 80 mg se propisuje jednom dnevno (smanjenje koncentracije LDL-C u plazmi za 18-45%).
Heterorozna porodična hiperholesterolemija
Početna doza je 10 mg dnevno. Dozu treba odabrati pojedinačno i procijeniti relevantnost doze svaka 4 tjedna s mogućim povećanjem do 40 mg dnevno. Tada se ili doza može povećati na maksimalno 80 mg dnevno, ili je moguće kombinirati sekvestrante žučnih kiselina uz primjenu atorvastatina u dozi od 40 mg dnevno.
Prevencija kardiovaskularnih bolesti
U studijama primarne prevencije doza atorvastatina je bila 10 mg dnevno. Povećanje doze može biti potrebno kako bi se postigle vrijednosti LDL-C u skladu s trenutnim smjernicama.
Upotreba kod djece od 10 do 18 godina sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom
Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 20 mg dnevno, ovisno o kliničkom učinku. Iskustvo s dozom većom od 20 mg (što odgovara dozi od 0,5 mg / kg) je ograničeno.
Doza lijeka mora biti odabrana ovisno o svrsi terapije za smanjenje lipida. Prilagođavanje doze treba izvoditi u intervalima od 1 puta u 4 tjedna ili više.
Zatajenje jetre
Ako funkcija jetre nije dovoljna, dozu Atoris®-a treba smanjiti, uz redovno praćenje aktivnosti „jetrenih“ transaminaza: aspartat aminotransferaze (AST) i alanin aminotransferaze (ALT) u krvnoj plazmi.
Zatajenje bubrega
Oštećena bubrežna funkcija ne utječe na koncentraciju atorvastatina ili stupanj smanjenja koncentracije LDL-C u plazmi, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna (vidjeti dio „Farmakokinetika“).
Stariji pacijenti
Nije bilo razlika u terapijskoj učinkovitosti i sigurnosti atorvastatina u starijih bolesnika u usporedbi s općom populacijom, prilagođavanje doze nije potrebno (vidjeti dio farmakokinetike).
Koristite u kombinaciji s drugim lijekovima
Ako je potrebno, istodobnom primjenom ciklosporina, telaprevira ili kombinacije tipranavira / ritonavira, doza lijeka Atoris® ne smije biti veća od 10 mg / dan (vidjeti dio „Posebna uputstva“).
Treba biti oprezan i koristiti najnižu efikasnu dozu atorvastatina dok se primjenjuje s inhibitorima HIV proteaze, inhibitorima virusnih hepatitisa C (boceprevir), klaritromicinom i itrakonazolom.
Preporuke Ruskog kardiološkog društva, Nacionalnog društva za proučavanje ateroskleroze (NLA) i Ruskog društva za kardiosomatsku rehabilitaciju i sekundarnu prevenciju (RosOKR)
(V revizija 2012)
Optimalne koncentracije LDL-C i LDL za rizične pacijente su: ≤ 2,5 mmol / L (ili ≤ 100 mg / dL) i ≤ 4,5 mmol / L (ili ≤ 175 mg / dL), respektivno a za pacijente s vrlo visokim rizikom: ≤ 1,8 mmol / l (ili ≤ 70 mg / dl) i / ili, ako se to ne može postići, preporučuje se snižavanje koncentracije LDL-C za 50% od početne vrijednosti i ≤ 4 mmol / l (ili ≤ 150 mg / dl), respektivno.

Nuspojava

Zarazne i parazitske bolesti:
često: nazofaringitis.
Poremećaji u radu krvi i limfe:
retko: trombocitopenija.
Poremećaji imunog sistema:
često: alergijske reakcije,
vrlo rijetka: anafilaksija.
Kršenje metabolizma i ishrane:
rijetko: debljanje, anoreksija,
vrlo rijetko: hiperglikemija, hipoglikemija.
Mentalni poremećaji:
često: poremećaji spavanja, uključujući nesanicu i „noćne more“ snove,
nepoznata frekvencija: depresija.
Kršenja nervnog sistema:
često: glavobolja, vrtoglavica, parestezija, astenski sindrom,
retko: periferna neuropatija, hipestezija, oslabljen ukus, gubitak ili gubitak pamćenja.
Poremećaji sluha i poremećaji labirinta:
retko: zujanje u ušima.
Poremećaji u radu respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa:
često: grlobolja, krvarenje iz nosa,
učestalost nepoznata: izolovani slučajevi intersticijske bolesti pluća (obično uz produženu upotrebu).
Probavni poremećaji:
često: zatvor, dispepsija, mučnina, proliv, nadimanje (natečenost), bolovi u trbuhu,
retko: povraćanje, pankreatitis.
Kršenja jetre i žučnih puteva:
retko: hepatitis, holestatska žutica.
Poremećaji na koži i potkožnom tkivu:
često: osip na koži, svrab,
rijetko: urtikarija,
vrlo rijetko: angioedem, alopecija, bulozni osip, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza.
Kršenja mišićno-koštanog i vezivnog tkiva:
često: mijalgija, artralgija, bolovi u leđima, oticanje zglobova,
rijetko: miopatija, grčevi mišića,
rijetko: miozitis, rabdomioliza, tendopatija (u nekim slučajevima i puknuće tetive),
učestalost nepoznata: slučajevi imuno posredovane nekrotizirajuće miopatije.
Kršenja bubrega i mokraćnih putova:
rijetko: sekundarni zatajenje bubrega.
Kršenja genitalija i mliječne žlijezde:
retko: seksualna disfunkcija,
vrlo rijetko: ginekomastija.
Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja:
često: periferni edemi,
rijetko: bolovi u grudima, neispravnost, umor, vrućica.
Laboratorijski i instrumentalni podaci:
retko: povećana aktivnost aminotransferaza (AST, ALT), povećana aktivnost serumske kreatin fosfokinaze (CPK) u krvnoj plazmi,
vrlo rijetko: povećana koncentracija glikoziliranog hemoglobina (HbA1).
Nije utvrđena uzročna povezanost nekih neželjenih efekata s primjenom lijeka Atoris®, koji se smatraju "vrlo rijetkim". Ako se pojave ozbiljni neželjeni efekti, potrebno je prekinuti upotrebu Atoris®-a.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena atorvastatina s ciklosporinom, antibioticima (eritromicin, klaritromicin, chinupristin / dalfopristin), inhibitorima HIV proteaze (indinavir, ritonavir), antifungalnim agensima (flukonazol, itrakonazol, ketokonazol) ili s povećanjem koncentracije nefazatona u krvi, povećava rizik od razvoja miopatije sa rabdomiolizom i zatajivanjem bubrega. Dakle, uz istodobnu upotrebu eritromicina TCmax, atorvastatin se produžava za 40%. Svi ovi lijekovi inhibiraju izoencim CYP3A4, koji je uključen u metabolizam atorvastatina u jetri. Slična interakcija moguća je uz istodobnu upotrebu atorvastatina s fibratima i nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g dnevno).
Upotreba ezetimiba povezana je s razvojem neželjenih reakcija, uključujući rabdomiolizu, iz mišićno-koštanog sustava. Rizik od takvih reakcija povećava se istodobnom primjenom ezetimiba i atorvastatina. Za ove se bolesnike preporučuje pažljivo praćenje.
Istodobna primjena atorvastatina u dozi od 40 mg s diltiazemom u dozi od 240 mg dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.
CYP3A4 izoenzimski indikatori
Kombinovana upotreba atorvastatina s induktorima izoenzima CYP3A4 (na primjer, efavirenzom, rifampicinom ili Hypericum perforatum) može dovesti do smanjenja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Zbog dvostrukog mehanizma interakcije s rifampicinom (induktor izoenzima CYP3A4 i inhibitora transportnog proteina hepatocita OATP1B1) preporučuje se odloženo davanje atorvastatina, jer istodobna primjena atorvastatina i rifampicina dovodi do značajnog smanjenja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi. Nema podataka o utjecaju rifampicina na koncentraciju atorvastatina u hepatocitima, stoga, ako se istodobnom primjenom ne može izbjeći, učinkovitost takve kombinacije treba pažljivo nadzirati tijekom terapije.
Budući da se atorvastatin metabolizira izoenzimom CYP3A4, istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima izoenzima CYP3A4 može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.
Inhibitori transportnih proteina OATP1B1 (npr. Ciklosporin) mogu povećati bioraspoloživost atorvastatina.
Istodobnom primjenom s antacidima (suspenzija magnezijevog hidroksida i aluminijum hidroksida) koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjuje se.
Istodobnom primjenom atorvastatina s kolestipolom koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjuje se za 25%, ali je terapeutski učinak kombinacije veći od učinka samog atorvastatina.
Istodobna primjena atorvastatina s lijekovima koji smanjuju koncentraciju endogenih steroidnih hormona (uključujući cimetidin, ketokonazol, spironolakton) povećava rizik od snižavanja endogenih steroidnih hormona (treba biti oprezan).
U bolesnika koji istovremeno primaju 80 mg atorvastatina i digoksina, koncentracija digoksina u krvnoj plazmi povećava se za približno 20%, stoga takve bolesnike treba pratiti.
Istodobnom primjenom atorvastatina s kontraceptivima za oralnu primjenu (noretisteron i etiniil estradiol) moguće je povećati apsorpciju kontraceptiva i povećati njihovu koncentraciju u krvnoj plazmi. Izbor kontraceptiva kod žena koje uzimaju atorvastatin treba pratiti.
Istovremena primjena atorvastatina s varfarinom u ranim danima može povećati učinak varfarina na koagulaciju krvi (smanjenje protrombinskog vremena). Ovaj efekat nestaje nakon 15 dana istodobne upotrebe ovih lijekova.
Unatoč činjenici da istraživanja o istodobnoj primjeni kolhicina i atorvastatina nisu provedena, postoje izvještaji o razvoju miopatije s ovom kombinacijom. Uz istodobnu upotrebu atorvastatina i kolhicina treba biti oprezan.
Istodobnom primjenom atorvastatina i terfenadina nisu otkrivene klinički značajne promjene farmakokinetike terfenadina.
Atorvastatin ne utječe na farmakokinetiku fenazona.
Istodobna primjena sa inhibitorima proteaze dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi.
Istodobnom primjenom atorvastatina u dozi od 80 mg i amlodipina u dozi od 10 mg, farmakokinetika atorvastatina u ravnotežnom stanju nije se promijenila.
Bilo je slučajeva rabdomiolize kod pacijenata koji su koristili atorvastatin i fusidnu kiselinu.
Istodobna terapija
Pri korištenju atorvastatina s antihipertenzivnim agensima i estrogenima kao dijelom zamjenske terapije nije bilo znakova klinički značajne neželjene interakcije.
Upotreba soka od grejpa tokom upotrebe Atoris® može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi. S tim u vezi, pacijenti koji uzimaju lijek Atoris® trebali bi izbjegavati piti sok od grejpfruta više od 1,2 litre dnevno.

Predoziranje

Simptomi: povećane nuspojave.

Lečenje: nema specifičnog antidota za liječenje predoziranja Atoris®-om. U slučaju predoziranja potrebno je provesti simptomatsko liječenje prema potrebi (prema uputama liječnika). Budući da se lijek aktivno veže na proteine ​​plazme, značajno povećanje klirensa Atoris® tijekom hemodijalize nije vjerovatno.

Vlasnik potvrde o registraciji

Krka, dd, Novo Mesto, Slovenija

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda (robe) u Republici Kazahstan

LLP Krka Kazakhstan, Kazahstan, 050059, Almati, Avenija Al-Farabi 19,

zgrada 1 b, II sprat, 207 ured

tel .: +7 (727) 311 08 09

faks: +7 (727) 311 08 12

11.04.05

3D slike

Filmsko obložene tablete1 tab.
jezgra:
aktivna supstanca:
atorvastatin kalcijum10,36 mg
20,72 mg
(ekvivalentno 10 ili 20 mg atorvastatina, respektivno)
pomoćni sastojci: povidon K25, natrijum lauril sulfat, kalcijum karbonat, MCC, laktoza monohidrat, natrijev karmeloza, magnezijum stearat
omotač filma:Opadry II HP 85F28751 bijela (polivinil alkohol, titanov dioksid (E171), makrogol 3000, talk)
Filmsko obložene tablete1 tab.
jezgra:
aktivna supstanca:
atorvastatin kalcijum31.08 mg
(ekvivalentno 30 atorvastatina)
pomoćni sastojci: laktoza monohidrat, MCC, hiproloza, kroskarmeloza natrijum, krospovidon, tip A, polisorbat 80, natrijum hidroksid, magnezijum stearat
omotač filma:Opadry II HP 85F28751 bijela (polivinil alkohol, titanov dioksid (E171), makrogol 3000, talk)
Filmsko obložene tablete1 tab.
jezgra:
aktivna supstanca:
atorvastatin kalcijum41,44 mg
(ekvivalentno 40 mg atorvastatina)
pomoćni sastojci: povidon K25, natrijum lauril sulfat, kalcijum karbonat, MCC, laktoza monohidrat, natrijum karmeloza, krospovidon, magnezijum stearat
omotač filma:Opadry bijeli Y-1-7000 (hipromeloza, titanov dioksid (E171), makrogol 400)

Opis oblika doziranja

Tablete, 10 i 20 mg: okrugla, blago bikonveksna, prekrivena filmskom membranom bijele boje. Izgled: bijela gruba masa s filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje.

Tablete, 30 mg: okrugla, blago bikonveksna, prekrivena filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje, sa nagibom.

Tablete, 40 mg: okrugli, blago bikonveksni, prekriven filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje. Izgled: bijela gruba masa s filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje.

Farmakodinamika

Atorvastatin je hipolipidemično sredstvo iz grupe statina. Glavni mehanizam djelovanja atorvastatina je inhibicija aktivnosti HMG-CoA reduktaze, enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija predstavlja jedan od najranijih koraka u lancu sinteze Chs u tijelu. Suzbijanje atorvastatina sintezom XC dovodi do povećane reaktivnosti LDL receptora u jetri, kao i u vanhepatičkim tkivima. Ovi receptori vežu LDL čestice i uklanjaju ih iz krvne plazme, što dovodi do smanjenja koncentracije LDL-C u krvi.

Antiaterosklerotski učinak atorvastatina posljedica je njegovog djelovanja na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Atorvastatin inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta ćelija u unutrašnjosti krvnih sudova. Pod utjecajem atorvastatina poboljšava se širenje krvnih žila, ovisno o endotelu, koncentracija LDL-C, LDL (Apo-B), triglicerida (TG) opada, a koncentracija HDL-HDL i apolipoprotein A (Apo-A) raste.

Atorvastatin smanjuje viskoznost krvne plazme i aktivnost određenih faktora koagulacije i agregaciju trombocita. Zbog toga poboljšava hemodinamiku i normalizira stanje sistema koagulacije. Inhibitori HMG-CoA reduktaze utiču i na metabolizam makrofaga, blokiraju njihovu aktivaciju i sprečavaju pucanje aterosklerotskih plakova.

U pravilu se terapijski učinak atorvastatina primijeti nakon 2 tjedna liječenja, a maksimalni učinak razvija se nakon 4 tjedna.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija (uključujući smrt od infarkta miokarda) za 16%, rizik od ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris, praćen znakovima miokardijalne ishemije, za 26%.

Farmakokinetika

Apsorpcija atorvastatina je velika, otprilike 80% apsorbira se iz probavnog trakta. Stupanj apsorpcije i koncentracije u krvnoj plazmi povećavaju se srazmjerno dozi. Tmaks u prosjeku 1-2 sata. Žene Tmaks veći za 20%, a AUC manji za 10%. Razlike u farmakokinetikama bolesnika prema dobi i spolu su neznatne i ne zahtijevaju prilagođavanje doze.

U bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre Tmaks 16 puta veći od normalnog. Jedenje lagano smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25 i 9%, respektivno), ali je pad koncentracije LDL-C sličan onome uz upotrebu atorvastatina bez hrane.

Bioraspoloživost atorvastatina je mala (12%), sistemska bioraspoloživost inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze je 30%. Niska sistemska bioraspoloživost zbog presistemskog metabolizma u gastrointestinalnoj mukozi i primarnog prolaska kroz jetru.

Srednja Vd atorvastatin - 381 l. Više od 98% atorvastatina se vezuje za proteine ​​u plazmi. Atorvastatin ne prelazi preko BBB. Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem izoenzima CYP3A 4 citokroma P450 s stvaranjem farmakološki aktivnih metabolita (orto- i para-hidroksilirani metaboliti, proizvodi beta oksidacije) koji uzrokuju otprilike 70% inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze, tijekom 20-30 sati .

T1/2 atorvastatina 14 h. Izlučuje se uglavnom žuči (ne podliježe jakoj enterohepatičkoj recirkulaciji, ne izlučuje se tijekom hemodijalize). Približno 46% atorvastatina izlučuje se kroz creva, a manje od 2% pomoću bubrega.

Posebne grupe pacijenata

Deca. Postoje ograničeni podaci o 8-tjednom otvorenom istraživanju farmakokinetike u djece (u dobi od 6-17 godina) s heteroroznom porodičnom hiperkolesterolemijom i početnom koncentracijom LDL kolesterola ≥4 mmol / l, liječenih atorvastatinom u obliku žvakaćih tableta od 5 ili 10 mg ili tableta, filmom obložena, u dozi od 10 ili 20 mg 1 put dnevno. Jedini značajan kovarijat u farmakokinetičkom modelu populacije koja je primala atorvastatin bila je tjelesna težina. Prividni klirens atorvastatina kod djece nije se razlikovao od onog u odraslih bolesnika s alometrijskim mjerenjem tjelesne težine. U rasponu djelovanja atorvastatina i o-hidroksiatorvastatina, uočeno je konzistentno smanjenje LDL-C i LDL.

Stariji pacijenti. Cmaks u krvnoj plazmi i AUC lijeka u starijih bolesnika (starijih od 65 godina) za 40 i 30%, viši od onih u odraslih mladih bolesnika. Nisu utvrđene razlike u učinkovitosti i sigurnosti lijeka ili u postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u starijih bolesnika u usporedbi s općom populacijom.

Poremećena bubrežna funkcija. Oštećena funkcija bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na njegov utjecaj na metabolizam lipida, stoga promjena doze kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega nije potrebna.

Poremećena funkcija jetre. Koncentracija lijeka značajno raste (Cmaks - oko 16 puta, AUC - oko 11 puta) u bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre (klasa B prema Child-Pugh klasifikaciji).

Indikacije Atoris ®

- kao dodatak prehrani za smanjenje povišenog ukupnog kolesterola, holesterola-LDL, apo-B i TG u krvnoj plazmi kod odraslih pacijenata, adolescenata i djece starije od 10 godina s primarnom hiperholesterolemijom, uključujući porodičnu hiperholesterolemiju (heteroroznu) ili kombiniranu ( mješovita) hiperlipidemija (tip IIa i IIb, prema Fredriksonovoj klasifikaciji), kad je odgovor na dijetu i druge lijekove koji nisu lijekovi nedovoljan,

- za smanjenje povišenog ukupnog Chs, Chs-LDL u plazmi kod odraslih bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom kao nadopunom drugim metodama liječenja s lipidima (na primjer, LDL afereza) ili ako takve metode liječenja nisu dostupne.

prevencija kardiovaskularnih bolesti:

- prevencija kardiovaskularnih događaja kod odraslih pacijenata visokog rizika od razvoja primarnih kardiovaskularnih događaja, pored korekcije drugih faktora rizika,

- sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija u bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću (CHD) radi smanjenja smrtnosti, infarkta miokarda, moždanog udara, ponovne hospitalizacije zbog angine pektoris i potrebe revaskularizacije.

Trudnoća i dojenje

Lijek Atoris ® je kontraindiciran tokom trudnoće i tijekom dojenja. Studije na životinjama pokazuju da rizik za plod može preći bilo kakvu moguću korist za majku.

U žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije, upotreba Atoris ® se ne preporučuje. Kada planirate trudnoću, morate prestati koristiti Atoris ® najmanje 1 mjesec prije planirane trudnoće.

Nema dokaza o dodjeli atorvastatina s majčinim mlijekom. Međutim, koncentracija atorvastatina u krvnom serumu i mlijeku dojećih životinja slična je kod nekih životinjskih vrsta. Ako je potrebno koristiti lijek Atoris ® tijekom dojenja, kako bi se izbjegli rizik od štetnih događaja kod dojenčadi, dojenje treba prekinuti.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete, 10 mg i 20 mg. 10 tableta u blisteru (pakovanje sa blister trakom) izrađenim od kombiniranog materijala poliamid / aluminijska folija / PVC-aluminijumska folija (hladno oblikovanje OPA / Al / PVC-Al). 3 ili 9 bl. (blisteri) stavljaju se u kartonsku kutiju.

Filmsko obložene tablete, 30 mg. 10 tableta u blisteru od kombinovanog materijala orijentisanog poliamida / aluminija / PVC-aluminijumske folije. 3 bl. (blisteri) stavljaju se u kartonsku kutiju.

Filmsko obložene tablete, 40 mg. 10 tableta u blister (ambalaža sa blister trakom) izrađena od kombiniranog materijala poliamid / aluminijska folija / PVC-aluminijumska folija. 3 bl. (blisteri) stavljaju se u kartonsku kutiju.

Proizvođač

1. AD „Krka, dd, Novo mesto“. Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija.

2. LLC KRKA-RUS, 143500, Rusija, Moskovska oblast, Istra, ul. Moskovskaya, 50, u saradnji sa JSC "KRKA, dd, Novo mesto", Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija.

Tel .: (495) 994-70-70, faks: (495) 994-70-78.

Kod pakiranja i / ili pakiranja u ruskom preduzeću mora biti naznačeno: „KRKA-RUS“ LLC. 143500, Rusija, Moskovska oblast, Istra, ul. Moskva, 50.

Tel .: (495) 994-70-70, faks: (495) 994-70-78.

CJSC Vector-Medica, 630559, Rusija, Novosibirska oblast, Novosibirski okrug, r.p. Koltsovo, zgrada 13, zgrada 15.

Tel./fax: (383) 363-32-96.

Predstavništvo Krke, dd, AD Novo mesto u Ruskoj Federaciji / organizacija koja prima žalbe potrošača: 125212, Moskva, Golovinskoye sh., 5, bldg. 1, kat 22

Tel .: (495) 981-10-88, faks (495) 981-10-90.

Komentar

Atoris ® je jedini generički atorvastatin koji ima tako snažnu bazu dokaza u pogledu efikasnosti i sigurnosti.

U brojnim istraživanjima dobiveni su sljedeći podaci.

Istraživanje INTER-ARS. Međunarodno komparativno istraživanje Atorisa ® (Krka) i originalnog atorvastatina. Studija je trajala 16 tjedana, a provedena je u 3 države (Sloveniji, Poljskoj i Češkoj). Studija je obuhvatila 117 pacijenata koji su nasumično raspoređeni u dvije grupe - jedna je skupina primala lijek Atoris ® (n = 57), druga je primila originalni atorvastatin (n = 60). U vrijeme završetka studije prosječna doza Atorisa ® bila je 16 mg. Studija je potvrdila terapijsku ekvivalentnost Atoris®-a originalnom atorvastatinu u normalizaciji lipidnog spektra. Atoris® je takođe pokazao uporedive efekte sa originalnim atorvastatinom na smanjenje C-reaktivnog proteina. Profil tolerancije Atoris ® je u potpunosti uporediv sa profilom tolerancije izvornog atorvastatina.

Istraživanje ATLANTICA. Procjena efikasnosti i sigurnosti Atoris®-a u dugotrajnom aktivnom liječenju bolesnika s dislipidemijom i povećanim apsolutnim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. U istraživanju je bilo uključeno 655 pacijenata. Pacijenti su randomizirani u tri grupe.

Pacijenti u grupi A (n = 216) primali su Atoris ® u dozi od 10 mg, bolesnici iz grupe B (n = 207) primali su Atoris u dozi od 10 mg do 80 mg (prosječna doza na kraju studije je bila 28,6 mg ), pacijenti u grupi C (n = 209) primili su standardnu ​​terapiju (promjene životnog stila, terapija lijekovima uključivala je i tretman za smanjenje lipida).

Najznačajnija promjena LDL-C (smanjenje za 42%), OXc (smanjenje za 30%), TG (smanjenje za 24%) nakon 24 tjedna primijećena je kod pacijenata koji su primali intenzivniju terapiju atorvastatinom (grupa B) u usporedbi s pacijentima koji su primali Atoris ® u dozi od 10 mg i od pacijenata koji su primali konvencionalnu terapiju.Studija je pokazala efikasnost i sigurnost Atoris®-a za dugotrajno liječenje bolesnika s dislipidemijom i povećanim apsolutnim kardiovaskularnim rizikom.

ATOP studija. Procjena učinkovitosti i sigurnosti Atoris® u velikoj populaciji bolesnika (pacijenti s koronarnom arterijskom bolešću, metaboličkim sindromom, dijabetes melitusom, obliteracijskim bolestima nekoronarnih arterija). Trajanje studije je bilo 12 sedmica. Pacijenti (n = 334) primali su Atoris ® u dozama od 10 do 40 mg. Prosječna dnevna doza Atorisa ® na kraju studije bila je 21,3 mg. Atoris® terapija dovela je do statistički značajnog smanjenja LDL-C za 36% i OXc za ​​26%. Studija je potvrdila terapijsku efikasnost i dobar sigurnosni profil Atoris® kod široke grupe pacijenata.

Istraživanje FARVATER. Procjena učinkovitosti učinka lijeka Atoris ® 10 i 20 mg na razinu lipida, C-reaktivnog proteina i fibrinogena kod bolesnika s koronarnom srčanom bolešću i dislipidemijom. Studija je obuhvatila 50 pacijenata koji su nakon randomizacije primali Atoris ® u dozama od 10 ili 20 mg dnevno. Upotreba lijeka Atoris®, 10 i 20 mg / dan tijekom 6 tjedana, bila je praćena značajnim padom razine OX, TG i Chs-LDL. U skupini bolesnika koji su primali Atoris ® 10 mg / dan, ovo smanjenje je bilo 24,5% (OXc), 18,4% (TG), 34,9% (Chs-LDL), a kod onih koji su primali Atoris ® 20 mg / dan - 29,1% (OXc), 28,2% (TG), 40,9% (LDL-C), respektivno. Nakon 12 tjedana liječenja, ESA (endoteli ovisna vazodilatacija) značajno se povećao za 40,2% (10 mg / dan) i 51,3% (20 mg / dan). Ukočenost krvnih žila smanjena je za 23,4% (p = 0,008) i 25,7% (p = 0,002) u skupinama od 10 i 20 mg / dan. Studija je pokazala efikasno smanjenje nivoa lipida i pleiotropnih efekata kod pacijenata sa koronarnom bolesti i hiperlipidemijom.

OSCAR studija. Procjena učinkovitosti i sigurnosti Atoris ® u stvarnoj kliničkoj praksi. Studija je obuhvatila 7098 pacijenata koji su primali atka tvrtke Krka - Atoris ® (10 mg / dan). Nakon 8 tjedana liječenja Atorisom, nivo OX smanjio se za 22,7%, Chs-LDL - za 26,7% i TG - za 24%. Ukupni kardiovaskularni rizik smanjen je za 33%. Studija je pokazala efikasnost i sigurnost Atoris®-a u stvarnoj kliničkoj praksi.

1. Inter Ars Podaci u dosjeu, KRKA d.d., Novo mesto.

2. ATLANTICA (Učinkovitost i sigurnost Atorisa (atorvastatin, KRKA) i njegov utjecaj na rizik od kardiovaskularnih događaja u bolesnika s hiperlipidemijom) - Belenkov Yu.N., Oganov R.G. Odeljenje naučnog dispanzera Instituta za kardiologiju br A.L. Myasnikova.- FGU RKNPK Rosmedtekhnologii.// Kardiologija.- №11.- 2008.

3. ATOP. Podaci u dosjeu, KRKA d.d., Novo mesto.

4. FARVATER (Učinkovitost Atorvastatina na vaskularni zid i CRP) - A. Susekov, V. Kukharchuk.- FGU RKNPK Ministarstva zdravlja Ruske Federacije i SR Moskva.- 2006.- Cardiology.- No. 9.- 06.- P.4-9 .

5. Shalnova SA, Deev AD Lekcije iz studije OSCAR - Epidemiologija i obilježja liječenja visoko rizičnih bolesnika u stvarnoj kliničkoj praksi 2005–2006 // Kardiovaskularna terapija i prevencija. - 2007.- 6 (1).

Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija

Raspon doza isti je kao i kod drugih vrsta hiperlipidemije.

Početna doza odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti. U većine bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, optimalan učinak primjećuje se primjenom lijeka u dnevnoj dozi od 80 mg (jednom). Atoris® se koristi kao dodatna terapija drugim metodama liječenja (plazmafereza) ili kao glavno liječenje ako terapija drugim metodama nije moguća.

Upotreba u starijim osobama

U starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom bolešću dozu Atorisa ne treba mijenjati. Oštećena funkcija bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja koncentracije LDL-C uz uporabu atorvastatina, stoga promjena doze lijeka nije potrebna.

Poremećena funkcija jetre

Kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre potreban je oprez (usporavanje izbacivanja lijeka iz tijela). U takvoj situaciji kliničke i laboratorijske parametre treba pažljivo nadzirati (redovno praćenje aktivnosti aspartat aminotransferaze (ACT) i alanin aminotransferaze (ALT)). Sa značajnim porastom aktivnosti jetrenih transaminaza, dozu Atorisa treba smanjiti ili liječenje prekinuti.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Atoris je kontraindiciran u trudnoći i tokom dojenja. Studije na životinjama pokazuju da rizik za plod može preći bilo kakvu moguću korist za majku.

Kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije, uporaba Atorisa se ne preporučuje. Kada planirate trudnoću, morate prestati koristiti Atoris najmanje 1 mjesec prije planirane trudnoće.

Nema dokaza o dodjeli atorvastatina s majčinim mlijekom. Međutim, kod nekih životinjskih vrsta koncentracija atorvastatina u serumu u krvi i u mlijeku dojilja je slična. Ako je potrebno koristiti lijek Atoris tijekom dojenja, kako bi se izbjegao rizik od nastanka štetnih događaja kod dojenčadi, dojenje treba prekinuti.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Atorisa s diltiazemom može se primijetiti porast koncentracije Atorisa u krvnoj plazmi.

Rizik od komplikacija raste kada se Atoris koristi zajedno s fibratima, nikotinskom kiselinom, antibioticima, antifungalnim agensima.

Učinkovitost Atorisa smanjuje se uz istodobnu upotrebu Rifampicina i Fenitoina.

Istodobnom primjenom s antacidnim pripravcima, koji uključuju aluminij i magnezij, opaža se smanjenje koncentracije Atorisa u krvnoj plazmi.

Uzimanje Atorisa zajedno sa sokom od grejpfruta može povećati koncentraciju lijeka u krvnoj plazmi. Pacijenti koji uzimaju Atoris trebali bi se sjetiti da je konzumiranje soka od grejpa u količini većoj od 1 litre dnevno neprihvatljivo.

Pogledajte video: HZA - Uputstvo Za Upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar