Šteta i koristi zaslađivača Sucralose

Ne može svaka moderna osoba priuštiti luksuz jedenja prirodnog granuliranog šećera. Ako govorimo o maloj djeci, trudnicama ili onima koji pate od dijabetesa, oni su nužno da koriste šećer u minimalnim količinama ili ga čak potpuno eliminiraju iz svoje svakodnevne prehrane, jer njegova šteta nadmašuje ukus.

U onim slučajevima kada osoba jednostavno ne može zamisliti pun život bez slatkiša, pomoći će mu posebne zamjene šećera, koje će vam pružiti priliku da uživate u sočnosti osjetnih ukusa i da ne napustite ove male životne radosti. Kako biste u potpunosti zadovoljili potrebe za slatkišima, preporučuje se upotreba samo prirodnih zaslađivača, na primjer, sukraloza.

Sucralose je prilično nova visokokvalitetna zamjena za šećer koja je otporna na visoke temperature. Razvila ga je prije oko 40 godina poznata kompanija Tate & Lyle iz Velike Britanije. Proizvod se može uspješno koristiti u raznim receptima - od svih vrsta pića do pekarskih proizvoda. Sukraloza se ekstrahira iz šećera i zbog toga je okus proizvoda vrlo sličan njemu.

Zamjena za šećerni šećer Suloloza zvanično je registrirana kao hrana koja aromatizira hranu E955. Karakterizira ga prilično ugodan slatkast okus, odličan stupanj topljivosti u vodi, a osim toga, tvar ne gubi svoje kvalitativne karakteristike čak i kao rezultat pasterizacije ili sterilizacije. Godinu dana nakon pripreme proizvodi na temelju njega bit će jednako slatki i ukusni. Razgovarajmo o tome kakve koristi ima ovaj nadomjestak šećera i koji on može štetiti.

Koliko se ovaj dodatak prehrani preporučuje za upotrebu?

Kao i svaki drugi proizvod, sukralozu je trebalo upotrebljavati na razuman način jer svi slučajevi predoziranja mogu imati vrlo negativan učinak na zdravlje osobe i štete, izravnavajući sva korisna svojstva. Zbog toga je izuzetno važno poštivati ​​standarde doziranja zaslađivača. To se lako može postići ako kupite samo proizvode na čijoj će ambalaži biti naznačena tačna težina i vrsta zamjenskog šećera.

Stručnjaci preporučuju odabir opcija gdje možete izračunati udio u posljednjem miligramu. Vrlo je dobro, na primjer, koristiti zamjene za šećer u obliku tableta.

Ako konkretno govorimo o sukralozi, tada će njegova dnevna doza biti 5 mg po kilogramu težine i zato se čak i strastveni ljubitelji slatkiša mogu lako uklopiti u taj okvir. To je moguće zbog činjenice da je dodatak hrani E955 otprilike 600 puta slađi od običnog šećera i omogućava vam da postignete odgovarajući ukusni učinak uz pomoć malih doza.

Kako tijelo reagira na sukralozu?

Naučna istraživanja pokazala su da se oko 85 posto zaslađivača odmah potpuno eliminira iz tijela, a samo 15 se apsorbuje. Čak se i takav mali postotak apsorbirane sukraloze izluči već 24 sata nakon njegove konzumacije u hrani. Drugim riječima, sukraloza:

  • ne zadržava se u ljudskom telu,
  • nedostaje mozak
  • ne može preći placentarnu barijeru,
  • ne može preći u majčino mlijeko.

Uz to, nijedna doza sukraloze ne dolazi u kontakt sa ćelijama u tijelu, što omogućava ne sudjelovanje u oslobađanju inzulina, a to nikako nije štetno, odnosno korist od lijeka. Primjetno je da ovaj zaslađivač nije u stanju razgraditi se unutar tijela, što mu donosi dodatne kalorije i ne uzrokuje nastanak karioznih oštećenja zuba.

Kako se proizvod proizvodi i kako se koristi?

Kao što je već napomenuto, sukraloza se ekstrahira iz granuliranog šećera, koji se obrađuje na poseban način. Zahvaljujući ovom pristupu, postaje moguće ozbiljno smanjiti kalorije i spriječiti skokove glukoze u krvi.

Šećerna zamjena E955 obično se koristi za pripremu raznih jela i industrijskih proizvoda, na primjer:

  • pečenje maslaca,
  • bezalkoholna pića
  • suve smjese
  • umaci
  • žvakaće gume
  • smrznuti deserti
  • začin
  • mliječni proizvodi
  • konzervirani voćni kompoti,
  • žele, džem, džemovi

Pored toga, sukraloza se koristi za kvalitativnu zamjenu granuliranog šećera u pićima, kao i u lijekovima za proizvodnju sirupa i drugih lijekova.

Koliko je stvarna šteta proizvoda, kao i njegove koristi?

Brojna istraživanja pokazala su da je upotreba nadomjestaka šećera Sucralose potpuno sigurna za ljudsko tijelo. Naučnici su do ovog zaključka došli nakon 15 godina, koji su provedeni na testovima i eksperimentima koji su dokazali da nema štete, a posljedice jedenja ove tvari su kontrirane i nemaju apsolutno nikakav razlog.

Lijekove i prehrambene proizvode koji koriste sukralozu i druge zamjene za šećer već su u više navrata testirali mnogi organi vlasti, uključujući međunarodne, i nije pronađena šteta.

Svjetska zdravstvena organizacija u potpunosti je podržala upotrebu ovog nadomjestka šećera u raznim ljudskim i farmaceutskim proizvodima. Stručnjaci ne postavljaju apsolutno nikakva ograničenja o tome tko tačno može koristiti tvar u hrani.

Ovo sugeriše da djeca bilo koje dobi, trudnice i oboljeli od dijabetesa bilo koje vrste mogu sigurno zamijeniti slatki šećer sigurnijim dodavanjem sukraloze, tako da koristi nisu sumnje.

Pored toga, tijekom više znanstvenih studija utvrđeno je da dodatak hrani E955 može u potpunosti razgraditi i ne pruža toksični učinak na vodene organizme, a u tome je korist nespornog proizvoda. Međutim, pravila za davanje krvi na šećer, na primjer, i dalje isključuju ovaj proizvod iz upotrebe prije uzimanja krvi, kako se ne bi pokvarili podaci.

Ako govorimo o predoziranju, upravo će u tim slučajevima nadomjestak šećera moći nanijeti određenu štetu ljudskom blagostanju i zdravlju. Iz tog razloga ne smijemo zaboraviti na dopuštene doze sukraloze. To će pružiti pravu priliku ne samo da uživa u ugodnom slatkom ukusu, već još neće dovesti do neočekivanog i nepotrebnog skoka nivoa glukoze u krvi osobe, posebno ako pati od dijabetesa.

Pogledajte video: Zdravi i fit: Napravite sami domaću vitaminsku vodu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar