Tuberkuloza kod dijabetesa: tok bolesti i liječenje

Uzrok istodobnog razvoja dijabetesa i tuberkuloze može biti sljedeći:

  1. Oslabljeni imunitetna pozadini čije infekcije dolazi. Imunitet se, zauzvrat, smanjuje zbog deaktivacije fagocita, belih krvnih zrnaca i drugih ćelija.
  2. Kod šećerne bolesti najčešće se nakupljaju u krvi aceton-ketonska tela, što doprinosi ketoacidozi i naknadno acidozi. Tako nastaju intoksikacije i oštećenja tkiva u unutrašnjim organima. A to dovodi do izloženosti tijela infekciji bacilima tuberkula.
  3. Kada su metabolički procesi poremećeni (ugljeni hidrati, proteini, masti, minerali), nedostatak hranljivih sastojaka u tijelu, što dovodi do nakupljanja štetnih produkata metabolizma. Zbog toga dolazi do slabljenja zaštitnih funkcija.
  4. Oslabljena reaktivnost. U tom slučaju tijelo se ne može boriti protiv patogena, kao rezultat toga aktivira se bacil tuberkule.

O rezultatima modernog istraživanja, kao i o karakteristikama kombinovane tuberkuloze i dijabetes melitusa možete saznati iz videa:

Neumorena statistika

Statistički podaci pokazuju da tuberkulozom najviše pate osobe koje imaju dijabetes, štoviše muškarci. Učestalost dijabetesa s tuberkulozom iznosi 3-12%, a prosječno 7-8%.

Ako se dijabetes otkrije kod TB, taj broj je 0,3-6%. Dakle, postaje jasno da se tuberkuloza vezuje za dijabetes u 80% slučajeva, a dijabetes melitus na TB - u samo 10%. U preostalih 10% etiologija je nepoznata.

Budući da na patogenezu razvoja tuberkuloze utječe stupanj kršenja metabolizma ugljikohidrata, bolest se javlja različitom učestalošću. Dakle, ako je prisutan teški oblik dijabetesa, tada se TB javlja 15 puta češće nego kod obične osobe. S umjerenom težinom - 2-3 puta češće. A s blagim dijabetes melitusom se apsolutno ne razlikuje od dijabetesne infekcije.

Oblici bolesti i karakteristike

Tuberkuloza sa dijabetesom ima 3 glavna oblika, koji se razlikuju na osnovu perioda nastanka bolesti.

Stopa razvoja TB kod dijabetesa direktno ovisi o razini nadoknade za poremećen metabolizam ugljikohidrata. Na primjer, ako su kompenzacijska svojstva loša, tuberkuloza se razvija što je brže moguće, brzo zahvaćajući plućno tkivo u širokom obliku.

Razvoj tuberkuloze u prisustvu dijabetesa

Ovo se smatra najčešćom kombinacijom ove dvije bolesti. Glavni razlog je oslabljeni imunološki sustav i nesposobnost tijela da se odupire infekcijama. Ovo se posebno odnosi na tuberkulozni bacil. Osim toga, kod dijabetesa tijelo ne proizvodi dovoljno antitijela protiv tuberkuloze.

Kod dijabetes melitusa najčešće se susreće tuberkuloza infiltrativnog i fibro-kavernoznog oblika. Može se manifestirati kao tuberkuloma.

Ako se TB nije otkrila pravodobno, to dovodi do teškog tijeka bolesti, zbog čega liječenje obje bolesti postaje vrlo teško. Činjenica je da je tuberkuloza kod šećerne bolesti najčešće asimptomatska, pa pacijent uopće ne može posumnjati u postojanje takvog odstupanja, a patologija se otkriva u kasnijim fazama. Stoga je izuzetno važno napraviti fluorografiju barem jednom godišnje.

Simptomi tuberkuloze kod dijabetesa

Početnu fazu razvoja tuberkuloze kod dijabetičara karakteriše asimptomatski tijek. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na takve promjene u tijelu:

  • smanjene performanse
  • učestali osjećaj slabosti
  • dosadna glad,
  • pretjerano znojenje.

Mnogi dijabetičari pripisuju ove simptome komplikaciji dijabetesa, ali to je u osnovi pogrešno. Sa takvim simptomima treba odmah obaviti fluorografiju.

Nadalje, nivo glukoze u krvi raste previše. Međutim, nema razloga za takvo povećanje. Svaki dijabetičar zna da se šećer može povećati samo pod određenim uvjetima. Zašto se glukoza podiže? Ispada da je za rast i razvoj tuberkulovog bacila potrebno više inzulina. Stoga se ne troši na sagorijevanje šećera, već na rast štapića.

Simptomi u kasnijim fazama razvoja tuberkuloze kod dijabetičara:

  1. Oštećenja pluća u donjim režnjama.
  2. Paroksizmalni kašalj trajne prirode. Može se pojaviti ujutro i uveče. Tokom dana, pacijent praktički ne kašlja.
  3. Kada kašalj, sluz i ispljuvak se aktivno oslobađaju, ponekad sa nečistoćama u krvi.
  4. Povećanje tjelesne temperature, a to se ne gubi na bilo koji način.
  5. Brzo mršavljenje, što nije tipično za dijabetičare.
  6. Zaustavi se i kreće u pokret. To je zbog činjenice da s dijabetesom grudi postaju šuplje, a tuberkuloza dodatno pogoršava situaciju.
  7. Česte promjene raspoloženja, pa sve do agresije i neravnoteže.

Ako pravovremeno ne obratite pažnju na ove znakove i ne posjetite liječnika, kombinacija dvije takve opasne bolesti može biti kobna!

Dijagnostika

S neizraženom kliničkom slikom šećerne bolesti s tuberkulozom pacijent je često hospitaliziran s intoksikacijom i pogoršanjem upalnog procesa u teškom obliku. To dovodi do poteškoća u odabiru metode liječenja i puno je smrti. Uz ranu dijagnozu bolesti, mnogo je lakše liječiti se zajedno.

Za dijagnozu dijabetes u prisustvu tuberkuloze pacijent mora proći odgovarajuća laboratorijska ispitivanja (krv, urin).

Ako postoji sumnja na tuberkulozu kod dijabetesa, morate podvrgnuti sljedećim dijagnostičkim mjerama:

  • doktor prikuplja sve informacije o simptomima, mogućnosti infekcije i prisustvu primarnog oblika tuberkuloze (pacijent je ranije mogao imati ovu bolest)
  • doktor obavlja klinički pregled, odnosno utvrđuje opće stanje pacijenta, pregleda limfne čvorove i tako dalje,
  • tada endokrinolog šalje pacijenta specijalistu za tuberkulozu (uključen je u dijagnostiku i liječenje TB),
  • Specijalista za tuberkulozu vrši palpacijski pregled, udaraljke i auskultaciju, imenuje pregled,
  • tuberkulinski test, odnosno test za Mantoux, po reakciji kojeg je moguće suditi o infekciji,
  • fluorografija (radiografija) grudnog koša u 2 projekcije - bočna i anteroposteriorna,
  • računarska tomografija otkriva razvoj komplikacija,
  • bolesnik mora proći opću i biohemijsku analizu krvi i urina kojom se utvrđuje porast leukocita, stupanj intoksikacije, poremećena sinteza enzima i sl.
  • laboratorijski pregled sputuma (mikroskopski i bakteriološki pregled),
  • ako je potrebno, radi se traheobronhoskopija.

Liječenje - osnovne metode

Liječenje dijabetesa u kombinaciji sa TB trebalo bi se temeljiti na ravnoteži metoda za obje bolesti. Ako je tuberkuloza otvorena ili jaka, pacijenta mora hospitalizirati.

Svi znaju da tradicionalna medicina već desetljećima preporučuje jesti badiću mast za plućnu tuberkulozu. Mnogi ga smatraju panaceom od ove bolesti. Da li je moguće uzimati jazavčevu mast za dijabetes, naučit ćete iz videa:

Značajke liječenja lijekova za dijabetes

Prije svega, dijabetičarima, posebno kod patologije prvog tipa, potrebno je povećati dozu primijenjenog inzulina, pošto se najveći dio troši na tuberkulozni bacil. Doza se povećava za oko deset jedinica. Raspodjeljuju se ravnomjerno tokom dana, kao rezultat toga bi broj dnevnih injekcija trebao biti 5 puta. U tom se slučaju inzulin s produljenim djelovanjem mora zamijeniti lijekom s kratkim djelovanjem. Kod dijabetesa tipa 2 povećava se doziranje i učestalost uzimanja tableta za snižavanje šećera. U nekim slučajevima je propisana terapija insulinom.

Karakteristike i principi terapije:

  1. Svrha prehrane br. 9. Sukladnost bi trebala biti stroga. Temelji se na povećanju doze vitamina i proteina. Strogo je zabranjeno jesti brašno i slatko, pretjerano slano i masno, prženo i dimljeno. Trebali biste odbiti sladoled i džem, banane ne možete jesti.
  2. Liječenje antibakterijskim sredstvima provodi se na individualnom nivou. Propisane su različite kombinacije lijekova.
  3. Važno je provesti tuberkulostatsku hemoterapiju posebnim lijekovima. Trajanje liječenja dijabetesa je 2 puta duže. Lijekovi na recept propisani su za smanjenje proizvodnje endogenog inzulina. U tom je slučaju potrebno prilagoditi dozu lijekova za snižavanje šećera.
  4. Potrebna je vitaminska terapija, zahvaljujući kojoj će tijelo obnoviti svoju obranu.
  5. Možda je imenovanje hepatoprotektora zajedno s lijekom "Timalin". To će ojačati imuni sistem.
  6. Da bi se ubrzao krvotok i apsorpcija hemoterapijskih sredstava od strane pogođenih ćelija, lekar može da propiše takve lekove kao što su Sermion, Parmidin, Andekalin, Nikotinska kiselina i Actovegin.
  7. U najtežim slučajevima propisuje se operacija (ekonomska resekcija pluća).
  8. Preporučljivo je uzimati lijekove koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju reaktivnost tijela.

Lijekovi za liječenje tuberkuloze

Najčešće se propisuju takvi lijekovi:

  1. "Izoniazid" i "Paraaminosalicilna kiselina"
  2. Rifampicin i pirazinamid
  3. Streptomycin i Kanamycin
  4. "Cikloserin" i "Tubazid"
  5. Amikacin i Ftivazid
  6. Protionamid i etambutol
  7. Kapreomicin i Rifabutin
  8. Od vitamina je važno uzimati vitamin B1, B2, B3, B6, B12, A, C, PP

Prilikom propisivanja, liječnik protiv TB-a nužno će uzeti u obzir oblik dijabetesa, jer postoje određene kontraindikacije. Na primjer, sa kompliciranim dijabetesom ne biste trebali uzimati Isoniazid i Ethambutol, kao ni Rifampicin.

Tuberkuloza se može javiti najmanje 4 godine nakon nastanka dijabetes melitusa, a dijabetes se može pojaviti oko 9-10 godina nakon infekcije TB-om. Zbog toga je važno tokom ovog razdoblja obratiti posebnu pažnju na simptome i pravodobno se obratiti liječniku. Rana dijagnoza omogućava vam da se patologija lakše i brže riješi!

Klinika za dijabetes protiv tuberkuloze

Ftiziologija posebnu pažnju posvećuje problemu hiperglikemije. To je zbog činjenice da je kod šećerne bolesti zbog poremećene fagocitne aktivnosti leukocita, ravnoteže ugljikohidrata i masti i općeg metabolizma proces ozdravljenja i obnove pluća izuzetno težak.

Često se infekcija tuberkulozom na pozadini dijabetesa transformira u kroničnu patologiju, izazivajući destruktivne promjene u tkivima i dovodeći do stvaranja ograničenih infiltrativnih oblika (tuberkuloza, žarišta) ili propadanja organa.

Prema statistikama epidemioloških promatranja, stopa incidencije tuberkuloze u pacijenata ovisnih o insulinu je 5-10 puta veća nego u običnih ljudi. U 9 ​​od 10 takvih bolesnika dijabetes je bio patologija koja je prethodila infekciji.

Štoviše, zbog metaboličkih i imunoloških transformacija uzrokovanih nedostatkom inzulina, tijek tuberkuloze kod dijabetičara karakterizira veća agresivnost, što zauzvrat značajno pogoršava kliničku situaciju i dovodi do ozbiljnih komplikacija - eksudativno-nekrotičnih reakcija u organima, ranog uništavanja i bronhogenih sjetva.

Tuberkuloza se razvija kod dijabetes melitusa kao sekundarnog oblika s fokusom uglavnom na donje plućne regije. Kliničke manifestacije infekcije vrlo su specifične i ovise o stupnju i obliku osnovne bolesti (DM). Prepoznata u ranoj fazi, tuberkuloza ima povoljniju dinamiku od patologije u kasnim fazama svoje progresije.

Najteža infekcija javlja se kod bolesnika u djetinjstvu i adolescenciji ovisnih o insulinu. U tom slučaju često dolazi do snažne intoksikacije tijela, naglog porasta bolesti, stvaranja fibro-kavernoznih formacija i propadanja organa.

Nekoliko skupina bolesnika razlikuje se prema razdoblju nastanka dijabetes melitusa i tuberkuloze:

  1. Jednokratno ili sa minimalnim intervalom od 1-2 meseca,
  2. Otkrivanje infekcije na pozadini dijabetesa bilo koje faze,
  3. Otkrivanje hiperglikemije na pozadini tuberkuloze.

Razvoj infekcije može biti povezan i sa primarnom infekcijom i reaktivacijom starih žarišta (ožiljaka) zbog prethodne tuberkuloze. Specifičnost paralelnog tijeka dviju patologija je da zbog labilnosti dijabetesa, čak i kod uspješnog liječenja infekcije, kod pacijenta ovisnog o insulinu ostaje sklonost egzacerbacijama i relapsima tuberkuloze.

Etiologija tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću

U većini slučajeva infekcija se pridružuje postojećem dijabetesu. Glavni razlozi za napredovanje konzumacije su podcjenjivanje ozbiljnosti tuberkuloze u njenoj primarnoj manifestaciji i, u vezi s tim, neblagovremeno liječenje.

Ostali faktori koji pokreću pogoršanje infekcije mogu uključivati:

  • Acidoza (porast kiselosti i pad pH u tijelu,
  • Akutni ili hronični pankreatitis,
  • Uklanjanje gušterače
  • Neravnoteža homeostaze i imunobiološke reaktivnosti organizma.

Simptomatologija

Uprkos ozbiljnosti patologija, znakovi tuberkuloze kod dijabetesa nisu uvijek očigledni i mogu se prerušiti u dekompenzaciju, acidozu ili druge bolesti.

Sledeći simptomi uzrokuju sumnju na prisustvo infekcije u organizmu:

  • Brzo mršavljenje i nedostatak apetita,
  • Subfebrilno stanje
  • Iscjedak iz ispljuvaka, moguće s nečistoćama u krvi,
  • Visoka temperatura
  • Česte prehlade - ARI, herpes,
  • Hipodinamika i loše raspoloženje.

Transformacije se opažaju i na fiziološkom nivou - pacijent o inzulinu počinje padati, a grudi postaju šuplje. Hod osobe se takođe menja, postaje nasumičan i spor.

Tehnologija tretmana

Plućna tuberkuloza i dijabetes složena su kombinacija za standardnu ​​hemoterapiju. Broj komplikacija i nuspojava od liječenja kod pacijenata ovisnih o insulinu 1,5 puta je veći nego u bolesnika bez dijabetesa. Sama terapija traje mnogo duže i traje samo u dispanzernoj bolnici.

Odabir kombinacija lijekova i sustav njihove primjene provode se prema individualnoj šemi, u skladu s dijagnozom, dijabetičkom skupinom, fazom tuberkuloze, njenom distribucijom i intenzitetom otpuštanja iz službe. Glavni princip cijelog terapijskog tečaja je svestranost i ravnoteža.

Infekcija se dijagnosticira standardnim metodama kliničkog i laboratorijskog istraživanja:

  1. Opća analiza krvi i urina,
  2. Biohemijska analiza,
  3. Rutinski i dubinski rendgenski pregled,
  4. Tuberkulinski test ili Mantoux / Pirke vakcinacija,
  5. Mikroskopija sputuma i njegove kulture radi otkrivanja aktivnosti mikobakterija,
  6. Bronhoskopska dijagnoza,
  7. Uzorkovanje tkiva ili ćelija za histološku biopsiju,
  8. Imunološka dijagnostika usmjerena na prepoznavanje antitijela na bacile u krvnom serumu.


Tuberkuloza bolesnika ovisnih o inzulinu liječi se uz pomoć kombinirane terapije uz stalno praćenje razine šećera. Kršenje režima lijekova dovodi do višestruke otpornosti na tuberkulozu ili do razvoja njegove otpornosti na lijekove.

Standardni režim liječenja protiv TB za dijabetičare uključuje:

  • Hemija - Izoniazid, Rifampicin, Ethambutol i drugi antibiotici,
  • Imunostimulansi - natrijum nukleinat, Takttivin, Levamiol,
  • Inhibitori - b-tokoferol, natrijum tiosulfat itd.,
  • Hormonski lijekovi sa stalnim nadzorom šećera,
  • Antidijabetička sredstva, uključujući inzulin,
  • Terapijska dijeta broj 9.

S sporom regresijom infekcije dopuštena je upotreba pomoćnih nemedicinskih metoda terapije protiv tuberkuloze - ultrazvuka, lasera i induktoterapije.

Čitav proces izlječenja bolesnika sa šećernom bolešću od konzumacije se odvija pod budnim medicinskim nadzorom. Glavni zadatak tokom ovog perioda, pored uklanjanja infiltrata, jeste postizanje kompenzacijskog stanja, kao i normalizacija nivoa glukoze, proteina, lipida i metabolizma.

Uz uspješnu kemoterapiju i oporavak pacijentu s dijabetesom prikazan je spa tretman.

Preventivne mjere

Budući da su pacijenti ovisni o insulinu glavna rizična skupina za oboljenje od tuberkulozne infekcije, preporučuje se upotreba određenih preventivnih metoda radi sprečavanja razvoja bolesti.

Da biste se zaštitili od potrošnje, morate:

  1. Godišnje se podvrgnite rendgenskom pregledu ili fluorografiji,
  2. Vodite aktivan životni stil
  3. Često hodajte na svežem vazduhu,
  4. Pridržavati se ispravne dnevne rutine, ishrane i rasporeda rada i odmora,
  5. Eliminisati moguće izvore infekcije, uključujući direktan kontakt sa pacijentom koji ima tuberkulozu,
  6. Poboljšati uslove života,
  7. Odbacite loše navike - alkohol, pušenje,
  8. Lečite hronične bolesti, uključujući dijabetes,
  9. Pridržavajte se lične higijene
  10. Redovno provjetravajte i vlažite prostorije
  11. Jedite hranu bogatu vitaminima, ugljikohidratima i elementima u tragovima.



Pored toga, pacijent koji ovisi o insulinu mora proći hemoprofilaksu Isoniazidom od 2 do 6 mjeseci. Čitav način života dijabetičara koji boluje od tuberkuloze trebao bi biti fokusiran na njegov aktivni položaj, zdravu prehranu i umjerene fizičke aktivnosti, omogućujući tijelu da akumulira živu energiju i ojača imunitet.

Ne zaboravite na mjere opreza. i pokušajte izbjegavati kašalj kod ljudi, sezonskih virusa (gripa, akutnih respiratornih infekcija), posjeta vrućoj pari i sauni. Prekomjerna konzumacija UV zraka takođe je kontraindicirana. Jesti bi trebalo biti racionalno, u nekoliko faza. Obavezno redovno posjećujte doktora.

Odgovornim i medicinski korektnim pristupom problemu tuberkuloze i dijabetes melitusa, infekcija bolešću ne nosi katastrofalne prijetnje i uvijek je karakterizira povoljna prognoza.

Specifičnost tuberkuloze u prisustvu dijabetesa

Kao što praksa pokazuje, kod muškaraca u dobi od 20 do 50 godina s visokim nivoom šećera u krvi vjerovatnije će biti pogođene bakterije tuberkuloze. U prvim fazama patologija se odvija u infiltrativnom obliku, odnosno bez izraženih simptoma što uvelike otežava utvrđivanje dijagnoze.

Tuberkuloza i dijabetes se kombiniraju u dva slučaja:

  1. Razvoj bolesti odvija se nezavisno jedni od drugih. Oboje djeluju kao neovisna oboljenja.
  2. Manifestacija kliničke faze dijabetesa dovodi do infekcije tuberkulozom.

Razlog leži u činjenici da dijabetes ima destruktivni učinak na stanje imunološkog sustava, tijelu nedostaju potrebni vitamini i minerali. U nekim se slučajevima potrošnja razvija uslijed prethodno prenesenih specifičnih procesa. Ako je pacijent bio zaražen, ali su lezije izblijedjele, utjecaj nepovoljnih faktora može ih ponovno aktivirati.

Kod dijabetesa tuberkulozu prate disfunkcije nervnog sistema. Često simptomi prve bolesti utapaju znakove žarišta u plućima. U većini slučajeva postoji fibro-kavernozni ili infiltrativni oblik patologije. U nekim se situacijama manifestuje u obliku tuberkuloze.

Za kombinaciju patologija karakterizira spora normalizacija metaboličkog procesa, dugi period utvrđivanja tuberkulozne intoksikacije. Šupljine koje propadaju također zarastaju mnogo sporije. Pravovremena dijagnoza obje bolesti značajno povećava šanse pacijenta za oporavak.

Etiologija bolesti kod pacijenata s dijabetesom

Često bacil tuberkula ulazi u tijelo oslabljeno dijabetesom i pokreće razvoj bolesti. Postoji nekoliko faktora koji provociraju pogoršanje bolesti:

  • smanjena aktivnost fagocita, bijelih krvnih zrnaca i ostalih ćelija imunološkog sistema. Kada Kochov štap prodre u organizam, nastavlja se sa aktivnim razvojem, jer imunološki sistem ne može da ga neutrališe,
  • poremećaji u metabolizmu minerala, masti i proteina. Kao rezultat toga, gube se vitalne tvari koje podržavaju pravilno funkcioniranje svih unutrašnjih organa i sistema,
  • ketoacidoza. Doprinosi stvaranju acidoze tkiva. To se često događa kod dijabetičara. Kao rezultat, aceton i ketonska tijela nakupljaju se u pacijentovoj krvi, što izaziva intoksikaciju i oštećenje tkiva. To ih čini podložnim infekcijama,
  • akutni ili hronični oblik pankreatitisa,
  • pothranjenosti i loših navika,
  • neravnoteža imunobiološke reaktivnosti i homeostaze.

Patologije su toliko usko povezane da se pogoršanje jedne od njih odražava na drugom stadiju. Bakterije tuberkuloze brzo se šire cijelim tijelom, a bolest se brzo razvija, jer dolazi do kvarova u metabolizmu ugljikohidrata.

Glavni oblici i manifestacije bolesti

Specijalisti razlikuju tri glavna oblika kombinacije ovih bolesti. Oni se određuju vremenom nastanka:

  • Napredovanje tuberkuloze u dijagnostici dijabetesa. Ovo je najčešća kombinacija. Pogođeno telo proizvodi nedovoljno antitela protiv tuberkuloze. Neotkrivena bolest s vremenom prelazi u težak oblik i mnogo se teže liječi. Da bi izbjegli komplikacije, dijabetičari moraju jednom godišnje podvrgavati fluorografiju.
  • Istovremeno otkrivanje bolesti. Ovaj je oblik moguć uz razvoj latentnog dijabetesa. Najčešće se nalaze u predstavnicima jake polovine čovječanstva starijih od 45 godina. Etiologija bolesti trenutno nije poznata. Ovo je najteži oblik koji može dovesti do smrti pacijenta.
  • Dijabetes napreduje sa tuberkulozom. Ovo je najrjeđa forma. Kao rezultat toga, uočava se neravnoteža kiselo-bazne ravnoteže, pacijent razvija brzi umor. Stalno doživljava žeđ i suhoću u usnoj šupljini. Uz ovaj oblik, dolazi do oštrog pogoršanja potrošnje.

Razne vrste kombiniranja bolesti imaju mešovitu prognozu. Prije svega, sve ovisi o težini i individualnim karakteristikama tijela.

Karakteristični simptomi

U prvim fazama potrošnja je asimptomatska. Utvrđivanje prisustva žarišta u plućima moguće je samo uz pomoć rendgenske snimke. Tipični znakovi razvoja bolesti su:

  • apatija, smanjene performanse,
  • pojačanog znojenja, kojeg ranije nije bilo. To je prvi znak infekcije u organizmu,
  • smanjeni apetit ili pojava novih prehrambenih navika,
  • nagli porast šećera u krvi.

Nažalost, prvi simptomi su vrlo mutni, pa ljudi rijetko obraćaju pažnju na njih i mogu to shvatiti kao pogoršan stadijum dijabetesa.

Protiv tuberkuloze karakteristični su očitiji znakovi:

  • visoka tjelesna temperatura. Čak i antipiretski lijekovi ne daju željeni rezultat,
  • promjene i lagano zaustavljanje. To je zbog činjenice da se opterećenje na šupljim prsima značajno povećava,
  • kašalj sa ispljuvanjem ili sluzi. Napadi se najčešće primećuju ujutro ili uveče,
  • neobjašnjive napade agresije,
  • smanjenje tjelesne težine

U posljednjim fazama bolest zahtijeva hitnu hospitalizaciju i odabir visoko učinkovitih metoda terapije, razlikovanje kršenja u ovom slučaju više nije teško.

Značajke patologije

Kao što pokazuje medicinska praksa, dijabetička tuberkuloza utječe na donji dio respiratornog sustava. Brzo se razvija i utiče na meka tkiva unutrašnjih organa. Za poboljšanje pacijentovog stanja potrebna je složena terapija.

Trenutno su slučajevi dijabetesa sve učestaliji, pa je problem razvoja tuberkuloze u pozadini postao relevantniji.

Tok patologije ima nekoliko karakteristika:

  • usporavanje procesa popravka,
  • oštar prelaz u fazu propadanja iz faze infiltracije,
  • sklonost brzom napredovanju,
  • prevladavanje kazeo-nekrotičnih ili eksudativnih reakcija,
  • mikroangiopatija pluća.

Kemoterapija se koristi za liječenje dijabetičke tuberkuloze. Vrijedi napomenuti da je kod dijabetesa tipa 2 njegova učinkovitost značajno smanjena. Pravodobno dijagnosticirana patologija omogućava vam odabir najučinkovitijih metoda liječenja.

Metode liječenja

Glavna značajka liječenja dvije složene patologije je ravnoteža metoda. U slučaju teškog ili otvorenog oblika dijabetičke tuberkuloze, pacijent mora biti hospitaliziran.

Liječenje tuberkuloze sa dijabetes melitusom prvog i drugog tipa temelji se na različitim principima, ali prije svega, pacijentu je propisan kurs hemoterapije.

Glavni zadatak u prvim danima je vratiti razinu šećera u krvi u normalu. Za ubrzavanje procesa ozdravljenja potrebno je nadoknaditi poremećaje metabolizma.

Najprikladniji lijekovi za neutralizaciju infekcije tuberkulozom: Kanamycin, Isoniazid, Amikacin, Protionamide. Istodobna primena anti-TB i lečenja protiv dijabetesa dat će pozitivan rezultat.

Takođe, lekar propisuje imunostimulanse (Taktivin, Nucleinate, Levamiol i drugi). Ako proces ozdravljenja kasni, pacijenta se šalje na lasersku ili zvučnu terapiju. U posebno teškim slučajevima može biti potrebna operacija.

Kroz čitav tijek liječenja, pacijent bi se trebao pridržavati terapijske prehrane br. 9 koja je dizajnirana posebno za dijabetičare. Njeno načelo je odbacivanje slatke, škrobne, začinjene i slane hrane. Samo-lijek je strogo zabranjen. Samo liječnik nakon temeljnog pregleda može propisati odgovarajuće lijekove.

Prognoze i preventivne mjere

Zanemareni oblik jedne od patologija dovodi do komplikacija. Također, nedostatak kvalificiranog utjecaja na tijelo može dovesti do pogoršanja pacijentovog stanja. Napredovanje dijabetesa daje destruktivne efekte. U kombinaciji s razvojem tuberkulozne infekcije može provocirati:

  • retinopatija
  • nefropatija
  • stvaranje dijabetičke gangrene,
  • hipoglikemija.

Stručnjaci ne mogu dati definitivan odgovor u vezi s prognozom.Činjenica je da na ishod utječe nekoliko čimbenika odjednom. Prije svega, sve ovisi o stupnju zanemarivanja obje patologije. Opšte stanje pacijenta i njegov životni stil takođe utiču.

Ljudi koji su ovisni o insulinu su najosjetljiviji na efekte tuberkulozne infekcije. A to znači da moraju posebno voditi računa o svom zdravlju. Da bi se izbjegla infekcija tuberkulozom, potrebno je poduzeti preventivne mjere:

  • radite fluorografiju jednom godišnje,
  • izbegavajte kontakt sa zaraženim ljudima,
  • liječiti dijabetes
  • sledite stil života.

Možda će biti potrebno podvrći se hemoprofilaksiji lijekom Isoniazid (kurs traje 2-5 mjeseci). Nije preporučljivo uzimati lijek sami. Bolje je prvo da se konsultujete sa lekarom.

Stručnjaci kažu da je odricanje od loših navika, uravnotežena prehrana i lagana tjelesna aktivnost ključ jakog imuniteta. Ako u tijelu svi organi i sistemi rade ispravno, moći će da se odupre infekciji tuberkuloze.

Uz to, važno je zapamtiti da što brže se otkriva patologija i odaberu metode liječenja, veće su šanse da osoba ne samo da poboljša svoje stanje, već se vrati i punopravnom aktivnom životu. Zbog toga bi trebali redovito posjećivati ​​stručnjaka i pratiti svoje zdravlje.

Plućna tuberkuloza i dijabetes

Uz kombinaciju dijabetes melitusa (DM) i plućne tuberkuloze, u ogromnoj većini slučajeva (do 90%) dijabetes je ranija bolest, protiv koje se tuberkuloza razvija u različito vrijeme. Ako se obje bolesti otkriju istovremeno, onda se, očito, latentni dijabetes melitus pogoršavao pod utjecajem pridružene tuberkuloze.

Ne postoji konsenzus o uzroku česte pojave tuberkuloze u bolesnika s dijabetesom. Značajno je da se tuberkuloza razvija u uvjetima smanjene tjelesne otpornosti na infekciju, koja se određuje iscrpljenjem pacijenata s određenim oblicima dijabetesa, promjenama imunobioloških svojstava, naročito smanjenjem sposobnosti za proizvodnju antitijela i antitoksina kod pacijenta koji imaju dijabetes. Nekompenzirani ili neliječeni dijabetes doprinosi razvoju tuberkuloze u takvim slučajevima.

Klinika tuberkuloze kod pacijenata sa šećernom bolešću. Ako se tuberkuloza otkrije u ranom periodu, može se postići povoljniji razvoj bolesti čak u kombinaciji s dijabetesom. Maligni, teški tok tuberkuloze sa tendencijom ka brzom napredovanju i propadanju, javlja se uglavnom kod nepravilnog liječenja dijabetesa ili s kasnim otkrivanjem tuberkuloze.

Prvi klinički znakovi tuberkuloze kod dijabetesa su: povećana slabost, smanjen apetit, gubitak težine, pojačani simptomi dijabetesa. U početku se bolest može odvijati potajno, pa se plućna tuberkuloza često dijagnosticira preventivnim fluorografskim pregledima stanovništva ili naknadnim rentgenskim pregledom.

Tuberkulinski testovi su obično oštro pozitivni. Međutim, s razvojem kroničnih oblika tuberkuloze - vlaknasto-kavernozne, diseminirane hematogene - dolazi do iscrpljivanja obrambenih sposobnosti tijela i smanjenja osjetljivosti na tuberkulin.

Razlog progresije čak i relativno malih oblika tuberkuloze (žarišta i mala tuberkuloza) je podcjenjivanje aktivnosti novootkrivene tuberkuloze, dakle, neblagovremeno liječenje tuberkuloze, poremećaja prehrane i liječenja dijabetesa, što dovodi do nedostatka naknade za dijabetes melitus.

Tok dijabetesa na pozadini pridružene tuberkuloze karakterizira činjenica da tuberkuloza pogoršava tok osnovne bolesti. U bolesnika raste razina šećera u krvi, povećava se diureza i glukozurija, može se pojaviti acidoza.

Pogoršanje metabolizma očituje se u velikim fluktuacijama šećera u krvi tokom dana, što pacijentima izaziva osjećaj suvih usta, žeđi, učestalo mokrenje. Gubitak kilograma napreduje. Ovi su podaci od velike praktične važnosti: svako naglo pogoršanje tijeka dijabetesa treba uzrokovati da liječnik posumnja u tuberkulozu.

Značajke tijeka tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću i štetni utjecaj tuberkuloze na dijabetes zahtijevaju vještu kombinaciju svih terapijskih mjera od liječnika. U prošlosti je polovina pacijenata umrla od tuberkuloze, kojoj se pridružio dijabetes. Uvođenjem fiziološke prehrane, inzulina i antibakterijskih lijekova u praksu je postalo moguće kliničko liječenje oboljelih od tuberkuloze i dijabetesa.

Povećana incidencija tuberkuloze među pacijentima s dijabetesom zahtijeva posebnu pažnju na prevenciju tuberkuloze. Mladim ljudima kod kojih je dijabetes obično težak i često kompliciran tuberkulozom, potrebno je pažljivo praćenje i sistematsko testiranje na tuberkulozu.

Antidijabetička terapija pacijenata treba biti sveobuhvatna i individualna, ovisno o stanju organizma, obliku i fazi procesa tuberkuloze te težini dijabetesa. Antibakterijska terapija tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću treba provoditi duže vrijeme, kontinuirano, u kombinaciji različitih lijekova koji se pojedinačno odabiru pacijentu. Svaki pacijent s dijabetesom koji je prvi puta dijagnosticiran tuberkulozom treba biti hospitaliziran.

Dijabetes melitus u oboljelih od tuberkuloze

Problem dijabetesa je od posebnog značaja za tuberkulozu. To je zbog činjenice da pacijenti sa šećernom bolešću obolijevaju od plućne tuberkuloze 5-10 puta češće od onih koji ne.

Utječe uglavnom na muškarce od 20-40 godina. Tuberkuloza se kod većine bolesnika sa šećernom bolešću razvija kao oblik sekundarne tuberkuloze uslijed reaktivacije zaostalih post-tuberkuloznih promjena u plućima i intratorakalnih limfnih čvorova.

S razvojem tuberkuloze u takvih bolesnika vjerojatnost je eksudativno-nekrotičnih reakcija u plućima, ranog propadanja i bronhogenog sjetva. Zbog labilnosti tijeka dijabetesa, nedovoljne nadoknade oštećenih metaboličkih procesa, čak i uz učinkovito liječenje tuberkuloze, ostaje sklonost egzacerbacijama i relapsima.

Opisujući opću posebnost tijeka tuberkuloze u šećernoj bolesti, mora se naglasiti da kliničke manifestacije i težina simptoma bolesti često ne ovise toliko o težini dijabetesa kao takvom, već o stupnju kompenzacije endokrinog poremećaja.

Uz dobru kompenzaciju, ograničeni oblici procesa su češći i, obrnuto, tuberkuloza, koja se razvila u pozadini dekompenziranog dijabetesa, u pravilu se odvija s izraženom eksudativno-nekrotičnom reakcijom.

Ograničeni oblici plućne tuberkuloze kod pacijenata sa šećernom bolešću se brišu. Slabost, gubitak apetita, znojenje, niska groznica često se smatraju pogoršanjem tijeka dijabetesa. Prvi znakovi početka plućne tuberkuloze mogu biti dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata (aktivna tuberkuloza povećava potrebu za inzulinom).

Klinička slika tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću karakterizirana je početnim manifestacijama slabih simptoma, čak i uz značajne promjene otkrivene radiološki. Jedna od karakteristika plućne tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću jeste lokalizacija u donjim režnjevima pluća.

Tuberkulozu, kojoj se pridružuje šećerna bolest, karakterizira veća ozbiljnost tijeka, dužina zahvaćenih područja u plućima, sklonost pogoršanju i progresivan tijek.Kada se izleče, nastaju velike post-tuberkulozne promene.

Dijabetes melitus, koji je započeo prije tuberkuloze, karakterizira češća koma, veća sklonost razvoju dijabetičkih angiopatija. Kad se krvnim testom uoče eozinopenija, limfopenija i limfocitoza, monocitoza, umjereni neutrofilni pomak krvne formule ulijevo. Tako hemogram najčešće odgovara upalnom procesu u plućima, ali kod teškog šećerne bolesti može prouzrokovati dijabetički proces i njegove komplikacije.

Osjetljivost na tuberkulin kod pacijenata s plućnom tuberkulozom i dijabetesom je smanjena, osobito u teškim slučajevima potonjeg, a često je hiperergična u slučajevima kada se tuberkuloza razvila ranije od dijabetesa.

Dakle, plućnu tuberkulozu u bolesnika sa šećernom bolešću karakterizira tendencija prema progresiji, koja se može zaustaviti samo pravovremenom dugotrajnom složenom terapijom u specijaliziranim ustanovama protiv TBC-a.

Praksa pokazuje da je uspjeh liječenja tuberkuloze visok samo ako se nadomjeste metabolički poremećaji. Potrebno je postići stabilizaciju glukoze u krvi uz istodobnu upotrebu antidijabetičkih i protiv TB lijekova. Kemoterapija plućne tuberkuloze kod pacijenata sa šećernom bolešću je teška zbog prisustva višestrukih komplikacija dijabetesa u ovoj populaciji.

Jedna od najranijih i najtežih manifestacija šećerne bolesti bez obzira na vrstu je dijabetička mikroangiopatija koja, kao generalizirani proces koji utječe na cjelokupni mikrovaskularni sustav tijela, u velikoj mjeri određuje nivo i ozbiljnost njegovih komplikacija, smrtnosti i invalidnosti pacijenata.

Mehanizam oštećenja vaskularnog endotela kod pacijenata sa šećernom bolešću vrlo je složen i višekomponentan. Značajnu ulogu u njegovom razvoju igraju imunološki mehanizmi autoagresije, smanjenje fagocitne funkcije neutrofila.

U tom je smislu svaki upalni proces na pozadini dijabetesa atipičan, sa tendencijom hroničnog procesa, naglog za konvencionalnu terapiju.

Ozbiljnost dijabetičkih mikroangiopatija (retinopatija, neuro- i nefropatija, obliteirajuća ateroskleroza aorte, koronarna, periferna arterija i krvne žile mozga, oslabljena funkcija jetre itd.) Određuju lošu toleranciju lekova protiv TB.

Šećerna bolest tipa I (ovisna o inzulinu), najčešće komplikacije je dijabetička nefropatija, koja zahtijeva smanjenje doze anti-TB lijekova za polovinu uz svakodnevno propisivanje ili upotrebu povremenih režima (3 puta tjedno).

Lijek izbora ovdje je fenazid. Pojava acetona u urinu može biti prvi znak toksičnog hepatitisa kod pacijenata sa šećernom bolešću i tuberkulozom, posebno kod mladih ljudi.

Upala tuberkuloze i lijekovi protiv TB štetno djeluju na inkretornu funkciju pankreasa i osjetljivost tkiva na tijelo.

U vezi s tim, u procesu liječenja protiv TB-a, potreba za inzulinom neizbježno raste: kod dijabetesa tipa I do 60 IU / dan. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa I, uznapredovalom tuberkulozom, propisana je složena terapija za snižavanje glukoze u krvi oralnim sredstvima i inzulinom.

Zbog prisustva komponente u razvoju i napredovanju kasnih dijabetičkih komplikacija, imunostimulirajuća terapija je izuzetno opasna i nepredvidiva u liječenju dijabetesa.

Kao imunokorektor moguće je koristiti polioksidonijum - domaći imunomodulator koji obnavlja fagocitnu funkciju neutrofila, kao i koji ima izražena detoksikacijska, antioksidacijska i zaštitna svojstva membrane.

Zbog povećanog rizika od plućne tuberkuloze kod pacijenata sa šećernom bolešću, potrebno je godišnje pregledati tuberkulozu na ljekarskom pregledu. Pored toga, potrebno je provesti i aktivnosti usmjerene na identifikaciju dijabetesa s respiratornom tuberkulozom.

Kako izliječiti tuberkulozu kod dijabetesa

Prije otkrića antibiotika, kombinirana učestalost tuberkuloze i dijabetes melitusa bila je 40-50% svih bolesnika sa šećernom bolešću. U 80-ima našeg vijeka, smanjio se na 8%. Ali čak i sada, pacijenti sa šećernom bolešću rizikuju da obole od tuberkuloze 3 puta više nego žene.

U bolesnika sa tuberkulozom 8-10 puta češće nego u ostatku populacije otkriva se latentno aktuelni dijabetes melitus. Proces tuberkuloze i hemoterapija negativno utječu na funkciju gušterače i osjetljivost na inzulin u tjelesnim tkivima. Kod dijabetesa, koji se razvio na pozadini zaostalih neaktivnih promjena, moguć je ponovni oboljenje, ali tijek tuberkuloze relativno je povoljan.

Hemoterapija

Početni stadij kemoterapije za novoidentificiranog pacijenta s kombinacijom tuberkuloze i dijabetesa treba provesti u bolnici. U bolesnika s takvom kombiniranom patologijom vjerojatnije je da će se pojaviti neželjene reakcije na tuberkulostatike.

Potrebno je postići stabilizaciju šećera u krvi uz istodobnu upotrebu antidijabetičkih i protiv TB lijekova (posebno rifampicina). Trajanje liječenja treba povećati na 12 ili više mjeseci.

Dijabetička nefropatija ograničava upotrebu aminoglikozida. Polineuropatija, karakteristična i za dijabetes, usložnjava terapiju izonazidom i cikloserinom. S razvojem ketoacidoze, primjena rifampicina je kontraindicirana.

Bolest koja je prvo nastala je teža: tuberkulozu, kojoj se pridružio i dijabetes melitus, karakterizira akutni tok, veliko oštećenje pluća i sklonost progresivnom toku.

Dijabetes melitus, koji je započeo prije tuberkuloze, karakterizira češća koma, veća sklonost razvoju dijabetičkih angiopatija. Tuberkuloza, koja se razvila na pozadini dijabetesa, karakterizirana je malim simptomima, napreduje relativno sporo.

Problem kombiniranog tijeka ove dvije bolesti zahtijeva sistematski rentgenski fluorografski pregled pacijenata sa šećernom bolešću. Pacijenti sa šećernom bolešću s preostalim protuberkuloznim promjenama podliježu obaveznoj kontroli i praćenju prema 7. grupi dispanzerne registracije.

Praksa pokazuje da je uspjeh liječenja tuberkuloze visok samo ako se nadomjeste metabolički poremećaji. Poznato je da inzulin povoljno utječe na tijek tuberkuloznog procesa, stoga je u aktivnoj fazi prikladno odabrati inzulin za liječenje usmjereno na smanjenje razine šećera u krvi. Ako se glukokortikosteroidi koriste u kompleksnom liječenju, koncentracija ugljikohidrata mora se nadoknaditi povećanjem doze inzulina.

Liječenje bolesnika s plućnom tuberkulozom i dijabetesom treba biti složeno korištenjem prehrane, antidijabetičkih sredstava, dugoročnog kombiniranog i kontinuiranog ABT-a, vitamina, desenzibilizujućih i stimulativnih sredstava. U prikazanim slučajevima moguća je kolapsoterapija i hirurške metode liječenja.

Praksa pokazuje da je terapija protiv tuberkuloze u ovoj grupi pacijenata efikasna samo ako su metabolički poremećaji kompenzirani. Predlaže se da, uz pravo medicinskog i dugoročnog liječenja dijabetes melitusa, potonji ne utječe na klinički tijek plućne tuberkuloze.

To se postiže propisivanjem fiziološke prehrane, tačno propisane doze inzulina i, u nekim slučajevima, odgovarajućih sulfa lijekova.Prilikom odabira antidijabetičkih lijekova u bolesnika s aktivnom tuberkulozom prednost treba dati inzulinu.

Principi tuberkulostatske terapije su opšte prihvaćeni. Zbog raznih funkcionalnih i metaboličkih poremećaja preporučuje se široka upotreba vitamina iz grupe B, C, lipotropnih supstanci i patogenetska terapija.

Budući da bolesnici s tuberkulozom i šećernom bolešću karakteriziraju pojačana peroksidacija lipida i neravnoteža u antioksidansnom sustavu tijela, pokazao je vrijednost antioksidanata (Na tiosulfat, vitamin E) u prisutnosti teške infiltracije i destruktivnih promjena u plućnom tkivu, kao i s nedovoljnom nadoknadom za dijabetes melitus.

U vezi s ovim kombiniranim oblikom bolesti karakterističnom za većinu pacijenata, padom imunološke reaktivnosti tijela, preporučljivo je koristiti imunostimulanse u njihovom kompleksnom liječenju.

Zbog toga bi trajanje tuberkulostatske terapije u bolesnika s ovom kombinacijom bolesti trebalo biti tri puta duže nego kod istih oblika tuberkuloze u bolesnika bez kombinacije šećerne bolesti.

Tuberkuloza se češće javlja kod pacijenata s dijabetesom

Tuberkuloza često postaje ozbiljna komplikacija dijabetesa i značajno otežava njegov tijek. Istovremeno, nastanak dijabetesa značajno pogoršava tok tuberkuloze, otežava provedbu specifične terapije i nepovoljno utječe na mogućnost kliničkog izlječenja pacijenta.

Pacijenti sa dijabetesom dobijaju tuberkulozu 2-6 puta češće od zdravih ljudi. Mnogi pacijenti oboljeli od tuberkuloze imaju latentni, latentni dijabetes melitus, koji se manifestuje samo tijekom izbijanja procesa tuberkuloze. U tim se slučajevima istovremeno dijagnosticira tuberkuloza i dijabetes.

Nastajanju i teškom toku tuberkuloze promiče metabolički poremećaj i imunitetni poremećaji tipični za dijabetes. S povećanjem ozbiljnosti dijabetesa tok tuberkuloze postaje sve ozbiljniji. Zauzvrat, tuberkuloza pogoršava tok dijabetesa i doprinosi razvoju dijabetičkih komplikacija.

Mnogim pacijentima koji boluju od dijabetesa dijagnosticirana je infiltrativna plućna tuberkuloza, koja se odvija pretežnom reakcijom eksudativne tkiva, sklonošću propadanju i bronhogenim setvom.

Popravni procesi kod dijabetesa su oslabljeni, pa se upalne promjene polako rastvaraju, a transformacija tuberkuloznih granulacija u vlaknasto tkivo je spora i traje dugo.

Prvi klinički znak tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću često je pogoršanje kompenzacije za poremećaje metabolizma ugljikohidrata, što se objašnjava negativnim učinkom tuberkulozne intoksikacije na metabolizam ugljikohidrata i povećanom potrebom za inzulinom. Ozbiljnost kliničkih manifestacija oštećenja bronha, pluća i pleure ovisi o formiranom kliničkom obliku tuberkuloze i pravodobnosti dijagnoze bolesti.

Osjetljivost na tuberkulin kod pacijenata s tuberkulozom i dijabetesom ponekad je smanjena. Jače je izražen kod pacijenata sa tuberkulozom, koja se razvila prije dijabetesa. Izlučivanje bakterija u bolesnika s kombinacijom plućne tuberkuloze i dijabetesa ovisi o prisutnosti karijesa propadanja u plućima.

Kada se često nađe uništavanje, MBT je otporan na osnovne lijekove protiv TBC. Hemogram i ESR obično odgovaraju ozbiljnosti upalnog procesa u plućima, međutim, kod teškog oblika dijabetesa moguća su promjene u općoj analizi krvi koja nastaju uslijed poremećaja metabolizma.

Zbog povećanog rizika od tuberkuloze, svi bolesnici s dijabetesom trebaju redovito praćenje fluorografije.

Pri otkrivanju promjena u plućima indiciran je detaljan rendgenski i bakteriološki pregled.Indikacije za bronhoskopiju ograničene su na slučajeve tuberkuloze intratorakalnih limfnih čvorova u vezi s vjerojatnošću tuberkuloznih lezija bronha i kršenjem njihove funkcije drenaže.

Liječenje bolesnika sa tuberkulozom i dijabetesom treba biti sveobuhvatno. U pozadini terapijskih mjera za dijabetes koriste se svi potrebni lijekovi protiv TB uzimajući u obzir prevenciju njihovih mogućih nuspojava.

Treba uzeti u obzir ubrzavajući učinak rifampicina na biotransformaciju oralnih hipoglikemijskih sredstava. Ako je potrebno, kirurške metode se mogu koristiti za liječenje plućne tuberkuloze. Preferiraju se male resekcije pluća.

Tuberkuloza je opasna bolest za dijabetičare

Ovaj problem ima dugu istoriju i ima svoje korijene u vremenima Avicene (980 - 1037). U doba prije inzulina, tuberkuloza je bila povezana sa dijabetesom u 40–50% slučajeva, a pacijenti su umrli u 1-2 godine.

Nakon uvođenja inzulina (1922.), a zatim i lijekova protiv tuberkuloze (1944.-1945.), Kombinacija ovih bolesti se smanjila, životni vijek pacijenata je porastao, a istovremeno je uočen i razvoj plućne tuberkuloze protiv šećerne bolesti 4–9 puta češće od ostatka stanovništva.

Pored toga, dodatnih 4–6% ima latentne ili granične oblike dijabetesa, identifikovane kao "oslabljena tolerancija na glukozu". U Rusiji ima i do 16 miliona obolelih od dijabetesa. Tuberkuloza nije inferiorna u svom položaju. Prema stručnjacima WHO-a, najveća incidencija tuberkuloze očekuje se do 2050. godine - oko 500 miliona ljudi godišnje. U Rusiji je 378.820 osoba bolesno od tuberkuloze (2003).

S obzirom da mladi imaju 3-4 osobe, a starije i senilne osobe imaju 5-7 različitih pratećih bolesti, kao i sve veću epidemiju HIV-a, u kojoj više od 50% pacijenata razvije tuberkulozu, u doglednoj budućnosti predvidjeti porast broja pacijenata sa kombinacijom tuberkuloze i dijabetesa.

Kombinovana patologija je 1,5 do 2 puta češća kod muškaraca u dobi od 30 do 39 godina i kod žena u dobi od 50 do 55 godina. U većini slučajeva dijabetes prethodi tuberkulozi, u 15-20% - oni se razvijaju paralelno, u 20% slučajeva dijabetes se razvija i protiv tuberkuloze. Veliku ulogu u nastanku tuberkuloze igra oblik dijabetesa, njegova težina i liječenje koje se provodi.

Pacijenti s dijabetikom koji se ne liječe i ne slijede osnovna higijenska i dijetalna pravila mnogo se češće razbolevaju od onih koji prate svoje zdravlje i slijede preporuke liječnika. Dugo je utvrđeno da je tijelo pacijenta s dijabetesom predisponirano za razne infekcije zbog promjena imunoloških i tkivnih reakcija. Smanjenje imuniteta nastaje pod uticajem oslabljenog metabolizma, kojem se pridružuju hormonalni, biohemijski i drugi poremećaji.

Jedan od gorućih problema dijabetesa su njegove komplikacije, koje smanjuju kvalitetu života pacijenta i često dovode do prerane invalidnosti i smrti. To se prije svega odnosi na kardiovaskularnu patologiju, što olakšava i plućna tuberkuloza, u kojoj pati mikrovaskulatura.

Kliničke manifestacije plućne tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću karakteriziraju uglavnom akutno progresivni tok (infiltrativna tuberkuloza i kauzalna upala pluća), za koju je karakteristična rasprostranjenost procesa (lezije 1-2 ili više režnjeva i bronhogeno desiminacija), brzo stvaranje destruktivnih promjena i masno oštećenje bakterija s drugim organima, često uz izlučivanje bakterija i drugih organa, često uz izlučivanje bakterija i drugih organa. , razvoj mesta hipoventilacije i atelektaze, hemoptiza i krvarenje.

Često pratilac dijabetesa je fibro-kavernozna plućna tuberkuloza sa mogućim komplikacijama:

    hemoptiza, krvarenje, spontani pneumotoraks.

Teško objasniti zadatak je prilično visoka učestalost - 20,8% tuberkuloze, rijetkost miliarne tuberkuloze - 2,3%, uz pozadinu činjenice da infiltrativna plućna tuberkuloza iznosi 65%, slučajna pneumonija - 12,5%. Postoje kliničke razlike u simptomima i toku plućne tuberkuloze kod pacijenata sa inzulinski zavisnim (T1DM) i ne-inzulinsko-zavisnim (T2DM) vrstama.

Dakle, početne manifestacije plućne tuberkuloze kod većine bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 su akutne i progresivne, s jakim respiratornim i intoksikacijskim sindromima, a kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 su torpidne, premda se, prema mišljenju mnogih kliničara, početak i tijek tuberkuloze bez dijabetesa nisu značajno razlikovali, usprkos za mladu ili staru i senilnu dob.

Otkriveno je i da proces tuberkuloze utječe na tok dijabetes melitusa, pogoršavajući poremećaje metabolizma ugljikohidrata, a u 90% slučajeva dovodi do njegove dekompenzacije, što zahtijeva povećanje doze inzulina.

To je posljedica negativnog utjecaja intoksikacije tuberkulozom i nuspojave lijekova protiv TBC-a. Dakle, poznata je sposobnost izoniazida, rifampicina i pirazinamida da izazivaju hiperglikemiju i ketoacidozu, a hipoglikemijsko stanje etionamida.

Razlozi česte kombinacije plućne tuberkuloze i dijabetes melitusa, njihovi međusobno otežavajući učinci nisu u potpunosti razumljivi. Poznato je da kod šećerne bolesti postoji izražena predispozicija za brzi razvoj upale s prevladavanjem eksudativnih i nekrotičnih komponenti sa slabom tendencijom ka fibrozi i stvaranju upalnih granulacija.

Kako objasniti veliki postotak - 20,8% - stvaranja tuberkuloze? Kod tuberkuloze tuberkuloma se smatra posljedicom ograničavanja upalne i kauzalne mase (ponekad se tuberkulomi smatraju kazeomom) i kao ishod različitih oblika plućne tuberkuloze (češće infiltrativne i žarišne plućne tuberkuloze) uslijed velike reaktivnosti tijela i djelotvornosti anti-tuberkuloze.

Do danas, utvrđeno je da je česta kombinirana patologija plućne tuberkuloze i dijabetes melitusa objasnjena kršenjem ne samo ugljikohidrata, već i drugih vrsta metabolizma. Uz to, otkriveno je da je kod pacijenata sa šećernom bolešću znatno smanjen broj subpopulacija CD4 - T-limfocita, koji igraju važnu ulogu u anti-tuberkuloznom imunitetu.

Liječenje bolesnika s plućnom tuberkulozom i pratećim dijabetes melitusom predstavljaju određene poteškoće, prije svega zbog razlike u terapijskoj prehrani za jednu i drugu bolest: različitu energetsku vrijednost, različite prehrambene proizvode, uzimajući u obzir težinu obje bolesti.

Praksa liječenja pacijenata s kombiniranom patologijom pokazuje da se pravilno organiziranom terapijom mogu postići pozitivni rezultati: prestanak izlučivanja bakterija, detoksikacija, resorpcija svježih žarišta i infiltrata. Ovo zahtijeva produženje liječenja na 9-12 mjeseci.

Također treba imati na umu da su multirezistentnost i multirezistentnost, i primarni i sekundarni, češći nego kod bolesnika bez pridružene patologije. Preporuke dijabetologa takođe mogu postići pozitivan efekat.

Liječenje bolesnika s tuberkulozom i dijabetesom zahtijeva odabir režima kemoterapije: pojedinačnog zbog smrtnih neželjenih reakcija ili standardnog režima koji preporučuje WHO, uz obavezno uključivanje izoniazida, rifampicina, prinazinamida i etambutola (ili streptomicina).

Od velikog značaja za poboljšanje efikasnosti liječenja je pravovremena identifikacija bolesnika sa tuberkulozom pomoću rentgenske fluorografije i bakterioskopskog pregleda sputuma (tri puta) na mikobakterijsku tuberkulozu.

Dijabetes melitus i plućna tuberkuloza

Učestalost otkrivanja plućne tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću. Među cjelokupnim stanovništvom minske regije ima 31,2% osoba koje pripadaju rizičnoj skupini za tuberkulozu, gdje je udio novo dijagnosticiranih bolesnika 79% od ukupnog broja oboljelih od TB dijagnosticirane u godinu dana.

To su, prije svega, osobe nezadovoljavajuće materijalne potpore i pate od hroničnih nespecifičnih respiratornih bolesti, hroničnog alkoholizma, dijabetes melitusa i HIV-zaražene osobe.

Studije brojnih naučnika pokazale su da se aktivna tuberkuloza kod dijabetes melitusa otkriva 5-9 puta češće nego kod ljudi s normalnim metabolizmom, a taj broj raste. Osobe s teškim dekompenziranim dijabetesom i s komplikacijama bolesti posebno su osjetljive na bolest.

Prema većini istraživača kombinacija tuberkuloze i dijabetesa češća je kod muškaraca nego kod žena. Tuberkulozi obično pridružuje dijabetes. Mogu priznati dvije mogućnosti kombiniranja dijabetesa i tuberkuloze:

  1. obe bolesti se razvijaju nezavisno
  2. tuberkuloza je uzrok manifestacije kliničke faze dijabetesa uz pogoršanje procesa tuberkuloze.

Šećerna bolest s tuberkulozom često se ne manifestira duže vrijeme. Samo slučajnim testom krvi na šećer u bolesnika sa tuberkulozom otkriva se prisustvo endokrinog poremećaja. U nekim je slučajevima teško doći do pojave tuberkuloze kod dijabetičara.

Nema sumnje da latentno razdoblje traje prilično dugo. Ako se pacijent s dijabetesom ne podvrgava redovitom kliničkom i radiološkom praćenju, tada se tuberkuloza otkriva kasno, u poodmakloj fazi.

Uzroci plućne tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću. Postoje razne teorije o predisponirajućem učinku dijabetesa na pojavu tuberkuloze. Mnogi autori vidjeli su razlog za kombinaciju dijabetesa s tuberkulozom u iscrpljenosti uzrokovanoj dijabetesom melitusom, u dugoj dekompenzaciji metaboličkih procesa, nedostatku vitamina, inhibiciji fagocitoze s oštrim slabljenjem imunobioloških svojstava tijela i različitim poremećajima funkcija organa i sustava.

U patogenezi tuberkuloze nije od malenog značaja činjenica da kod pacijenata s dijabetesom u plućima mogu biti tragovi prethodno prenesenog specifičnog procesa. Takve, često samo zastarele žarišta, mogu se pogoršati pod utjecajem nepovoljnih faktora i dovesti do aktivnog specifičnog procesa.

Dijagnoza i klinička slika. Dijagnoza respiratorne tuberkuloze temelji se na sveobuhvatnom pregledu pacijenta, budući da ne postoji nijedan simptom karakterističan samo za ovu bolest.

Čak i otkrivanje bakterija otpornih na kiselinu i alkohol u ispljuvak i ispiranje želuca ili bronha nije apsolutno pouzdan dijagnostički kriterij za tuberkulozu. Kao što znate, s apscesom i gangrenom pluća, s bronhiektazama, saprofiti ponekad morfološki slični virulentnoj i patogenoj tuberkulozi mikobakterije se izlučuju ispljuvak.

Pored toga, uz ove bolesti, kao i sa rakom pluća, moguće je jedno ili čak ponovljeno izlučivanje bacila kao rezultat propadanja raspadnutih tuberkuloznih žarišta koje se nalaze u ovoj zoni. U međuvremenu, pacijenti s aktivnom plućnom tuberkulozom duže vrijeme ne mogu lučiti mikrobakterije tuberkuloze.

Često nema kliničkih simptoma kod nekih početnih oblika tuberkuloze. Istovremeno, razne manifestacije tuberkulozne intoksikacije često su slične funkcionalnim poremećajima u autonomnoj neurozi, raznim akutnim i hroničnim upalnim, zaraznim i tumorskim bolestima.

Radiografski rečeno, tuberkulozni lobitis nalikuje krupnoj upali pluća, specifičnoj infiltraciji - eozinofilnoj pneumoniji, tuberkulomu - perifernom karcinomu, hamartohondromu, aspergilomu, cisti i sl., Diseminiranoj plućnoj tuberkulozi - silikozi, histoplazmozi, lipološkom tumoru i adenomatozama tumora, adenomatozama tumora.

Prema literaturi, obično u 70–85% slučajeva šećernoj bolesti prethodi plućna tuberkuloza, u 15–20% slučajeva obe bolesti se dijagnosticiraju istovremeno, a u 5–10% slučajeva dijabetes je povezan sa tuberkulozom.

S tim u vezi postaje očigledno da je pravovremeno i ispravno prepoznavanje tuberkuloze moguće samo kao rezultat korištenja različitih metoda istraživanja, ne samo pluća, već i drugih organa.

Epidemiološka istorija

Svrha anamneze je utvrditi uzroke i stanja koji bi mogli uzrokovati bolest ili doprinijeti njenom razvoju, kao i utvrditi prirodu, prirodu i, ako je moguće, vrijeme nastanka, dinamiku različitih simptoma. Treba imati na umu da plućna tuberkuloza počinje i prolazi drugačije: akutna, subakutna, hronična ili latentna.

U prvom slučaju pacijent pamti vrijeme pojave visoke vrućice, oštrih bolova u prsima, iznenadne kratkoće daha, hemoptize ili plućnog krvarenja. Štaviše, često može ukazati na uvjete koji bi, prema njegovom mišljenju, mogli u određenoj mjeri pridonijeti njihovoj pojavi.

Međutim, mora se naglasiti da velika većina odraslih, adolescenata, pa čak i djece koja su u dodiru s bacilima u povoljnim sanitarnim uvjetima i uz optimalnu nadoknadu za dijabetes melitus, ostaju zdrava. Zato je pri sakupljanju anamneze važno uzeti u obzir ne samo epidemiološke nego i patogenetičke faktore.

Često je moguće utvrditi da se porijeklo tuberkuloze kod odraslih ponekad odnosi na djetinjstvo ili adolescenciju. U takvim slučajevima postoji povijest prošlosti bronhadenitisa ili perifernog limfadenitisa, specifični koksitis, spondilitis, pogoni, epididimitis, eritem nodosum, keratokonjunktivitis, izliv ili suva pleurisija, meningitis ili poliserozitis.

Raspon kliničkih simptoma plućne tuberkuloze je širok. To je zbog raznolikosti specifičnih, paraspecifičnih poremećaja koji nastaju kao posljedica izlaganja tijelu mycobacterium tuberculosis i toksina koji se formiraju, a ponekad i nespecifične flore. Veliku ulogu igraju reakcije pacijenta, kao i prateće bolesti i komplikacije.

Klinička slika s kombinacijom tuberkuloze i dijabetes melitusa postaje posebno mozaična. S jedne strane, u nekim slučajevima se primjećuju iste kliničke manifestacije tako različitih bolesti poput tuberkuloze i dijabetesa, s druge strane izražene dijabetičke komplikacije i pridružene bolesti, zbog ozbiljnosti njihovih manifestacija i tijeka kod nekih bolesnika, mogu zasjeniti kliničku simptomatologiju tuberkuloze .

Kombinacija simptoma s prisutnošću "općih žalbi" jedno je od obilježja kliničke manifestacije kombinirane bolesti. Konkretno, pretjerano znojenje smatra se karakterističnim za tuberkulozu, posebno noću (simptom "vlažnog jastuka"), ali je primjetno i u početnim fazama dijabetesa.

Istina, s povećanjem trajanja bolesti njegovo smanjenje se opaža sve do anhidroze donjih ekstremiteta, ali istovremeno se kod mnogih pacijenata pojačava znojenje u gornjim dijelovima tijela (glava, vrat, prsa), naročito noću, što simulira hipoglikemiju.

Ili, na primjer, opća slabost može biti manifestacija i tuberkulozne intoksikacije i dijabetičke autonomne neuropatije s ortostatskom hipotenzijom.Potonji se takođe često smatra hipoglikemijskim stanjem. Naravno, takva interpretacija simptoma u nekim slučajevima je razlog za kasno liječenje bolesnika sa šećernom bolešću liječniku TB-a i neblagovremeno otkrivanje plućne tuberkuloze.

Prema našim opažanjima, 36,8% bolesnika sa pratećom bolešću pogoršavajući njihovo stanje (opća slabost, neispravnost, gubitak apetita, glavobolja, znojenje itd.) Bili su povezani sa porastom toka dijabetesa melitusa, a ne s novo pridruženom bolešću - plućnom tuberkulozom .

Često je početak dijabetesa kod pacijenata s tuberkulozom do danas bio nemoguć. Čak i u slučajevima kada je istodobna bolest otkrivena na dispanzeru istovremeno, pažljivim ispitivanjem kod mnogih pacijenata moglo se ustanoviti da su simptomi dijabetesa mučili pacijente više od mjesec dana. Bolesnici (obično seoski stanovnici) nisu obraćali pažnju na neprimetno suhu kožu, svrbež u perineumu (kod žena), furunculosis i druge znakove dijabetesa, bolest je napredovala, što je dovelo do teških manifestacija dekompenzacije.

Zauzvrat, pod određenim uvjetima, aktivna plućna tuberkuloza u bolesnika sa šećernom bolešću može biti asimptomatska. Latentni početak i tijek tuberkuloze češće se primjećuje u djetinjstvu, adolescenciji i mladoj odrasloj dobi, posebno kod muškaraca, kod učenika ili kod ljudi koji se bave ručnim radom, a obično kod ljudi koji malo pažnje posvećuju svom zdravlju.

Takva klinika razvoja i tijeka bolesti karakteristična je uglavnom za žarišnu tuberkulozu, ali primjećena je, posebno u novije vrijeme, u infiltrativnim, diseminiranim, pa čak i destruktivnim procesima, kao i kod tuberkuloma.

U nekih bolesnika, na primjer, žarišna plućna tuberkuloza, niskorazredna groznica traje duže, ponekad i pored energično provedene kemoterapije i drugih terapijskih mjera.

Ali treba imati na umu da se dugotrajno subfebrilno stanje, osobito kod bolesnika sa šećernom bolešću, primjećuje i kod ostalih bolesti (hronični tonzilitis, subakutna sepsa, neke kolagenoze, holecistitis, salpingooforitis, tirotoksikoza itd.).

Monotona, produljena, monotona subfebrilna temperatura može biti posljedica termoneuroze neinfektivnog porijekla. Zbog toga se subfebrilno stanje bez drugih kliničkih i radioloških znakova ne može smatrati patognomoničnim samo za aktivnu tuberkulozu.

Isti zaključak treba učiniti u pogledu dijagnostičke vrijednosti predmenstrualne groznice kod žena. Brojna zapažanja već su dugo pokazala da su takva fluktuacija termoregulacije primijećena u značajnom dijelu klinički zdravih mladih žena. Istovremeno, s aktivnom i čak raširenom destruktivnom tuberkulozom pluća i drugih organa njihov menstrualni ciklus često ne utječe na prirodu temperature.

U većini slučajeva, uz porast temperature, a ponekad i prethodi tome, nastaju i drugi klinički simptomi: povećana razdražljivost ili, naprotiv, apatija, letargija i ravnodušnost na okruženje, nesanica ili pospanost, smanjena radna sposobnost, plačljivost ili euforija.

Svi ovi znakovi odražavaju fazno stanje moždane kore na osnovu tuberkulozne intoksikacije. Isti razlog uzrokuje znakove disfunkcije autonomnog nervnog sistema: znojenje uglavnom noću ili ujutro, tahikardiju, smanjeni apetit, vazomotorne i dispeptičke poremećaje.

Sve se više intoksikacije izražava u akutnim infiltrativnim ispadima procesa, u raspadanju plućnog tkiva i stvaranju šupljine, tijekom bronhogenog sjetva fibro-kavernoznom plućnom tuberkulozom, kao i zbog pojave izljevne pleurisije, oštećenja crijeva, bubrega ili drugih organa.

U tom se slučaju detoksikacija može dogoditi mnogo prije naznačenog razvoja reparativnih promjena u leziji, potpune normalizacije hemograma, ESR-a, proteinskih frakcija krvnog seruma.U takvim se slučajevima može stvoriti pogrešna ideja o pojavi kliničkog blagostanja, a samo temeljitim i sveobuhvatnim pregledom pacijenta može se utvrditi stvarno stanje procesa.

Kao što znate, čest simptom plućne tuberkuloze je kašalj - suv ili sa stvaranjem ispljuvka. Uzrok kašlja je nagomilavanje sluzi, gnoja, krvi u respiratornom traktu, upalne promjene u bronhijima ili njihova kompresija povećanih hilarnih limfnih čvorova, pomicanje medijastinalnih organa i oštećenje pleure.

Nastala iritacija živčanih završetaka u sluznici ždrijela, grkljana, dušnika, bronha, ponekad i u pleuri uzrokuje uzbunu odgovarajućeg centra u obdužnoj moždini i refleks kašlja.

Najosjetljivija područja su stražnji zid larinksa, donja površina pravih glasnica, bifurkacijsko područje traheje i ušća lobarnih i segmentnih bronhija. Donje odjele bronhijalnog sustava i alveoli karakterizira niska osjetljivost.

Količina i priroda ispljuvka koji se ispušta kašljem ovisi o obliku glavnog patološkog procesa u plućima i bronhijama, povezanim nespecifičnim respiratornim bolestima, starosti pacijenata, pušenju itd. Uz opsežne destruktivne procese u plućima količina mukopurulentnog ili gnojnog ispljuvka ponekad doseže 100 ml i još mnogo toga.

Međutim, treba imati na umu da kod mnogih pacijenata, uglavnom s ranim i ograničenim promjenama pluća, posebno u djece i adolescenata, kašalj može biti odsutan ili se rijetko primjećuje.

Možda neće biti za vrijeme kavernoznog procesa, ako dođe do blokade ili obliteracije bronha koji dreniraju šupljinu. Kašalj nestaje i proizvodnja ispljuvka prestaje kod pacijenata sa različitim oblicima procesa kada se uspješno liječe antibakterijskim lijekovima.

Uz plućnu tuberkulozu opaža se hemoptiza i plućna krvarenja, u čijem nastanku važnu ulogu imaju oštećenja plućnog tkiva i integriteta krvnih žila. Pojavi hemoptize ili krvarenja u pacijenata s tuberkulozom također pospješuje hiperergično stanje u tijelu, kao i promjene faktora koagulacije krvi kao rezultat, na primjer, značajnih poremećaja funkcije jetre.

Uzrok i izvor izlučivanja krvi mogu se utvrditi samo temeljitim i sveobuhvatnim kliničkim i radiološkim pregledom pacijenta. U dijagnostičkim slučajevima nejasnih, da bi se utvrdio izvor hemoptize, treba se pribjeći bronhoskopiji i selektivnoj angiografiji bronhijalnih arterija.

Sa tuberkulozom je relativno čest i drugi simptom - bol u grudima. Mogu ih uzrokovati različiti razlozi:

    uključivanje parietalne pleure, dijafragme, stijenke prsnog koša i interkostalnih živaca u proces, oštećenja traheje i velikih bronhija, vaskularni grč tijekom plućne embolije i nagli porast pritiska u plućnoj cirkulaciji, značajno pomicanje medijastinalnih organa.

Glavni uzrok boli u grudima s plućnom tuberkulozom je oštećenje parietalne pleure. Ovisno o lokalizaciji procesa u ovom ili onom njegovom odjelu, opaža se sindrom kostalnog, dijafragmatičnog, medijastinalnog ili apikalnog bola. Premještanjem medijastinalnih organa bolovi u grudima nastaju uglavnom uslijed spajanja i adhezija, posebno s perikardom.

U nekih bolesnika povezane su s tuberkulozom velikih bronha, kao i sa spazmom malih plućnih arterija i vena kao posljedicom smanjenja sadržaja kisika i povećanja ugljičnog dioksida u alveolama i u krvi (alveolarno-vaskularni refleks).

Ponekad se kod plućne tuberkuloze opažaju udaljeni bolovi duž išijas ili lumbosakralnog živca.Ako nema specifičnog koksitisa ili spondilitisa, tada bi bol u takvim slučajevima trebala biti povezana s iritacijom odgovarajućih živčanih debla specifičnim toksinima.

"Vatreni" karakter je bol u akutnom pleurisu i u trenutku formiranja spontanog pneumotoraksa. Kod drugih oblika tuberkuloze bol je u većini slučajeva prigušen, često proliven i nestabilan.

Oni se smanjuju ili nestaju dok se glavni proces smiruje u plućima i bronhijalnim limfnim čvorovima pod utjecajem kemoterapije, nekih simptomatskih agenasa i fizioterapeutskih postupaka.

U nekih bolesnika s plućnom tuberkulozom uočava se kratkoća daha, čiji mehanizam ovisi o različitim faktorima koji utječu na respiratorni centar.

Kratkoća daha (dispneja) se javlja uglavnom u bolesnika s diseminiranom diseminiranom, masivnom infiltrativnom, fibro-kavernoznom i cirotičnom plućnom tuberkulozom, s pleurizijom, izraženom intoksikacijom, značajnim disfunkcijama živčanog i kardiovaskularnog sustava. U tom se slučaju može primijetiti subjektivna ili objektivna kratkoća daha.

U prvom se slučaju manifestira osjećajem nesposobnosti da se udiše potpuno i potrebom da povremeno duboko udahnete. Ovu vrstu dispneje obično ne prati hiperventilacija, a češća je kod bolesti kardiovaskularnog sistema, neuroze, histerije, radikulitisa prsnog koša i rjeđe kod plućne tuberkuloze.

Objektivno definirana kratkoća daha karakterizira kršenje ne samo ritma disanja, već i plućne ventilacije, odnosno u onim slučajevima kada su respiratorne rezerve oštro smanjene. Štoviše, ponekad ga ne mogu pratiti izraženi subjektivni osjećaji, iako se promatraju uz malo fizičkog napora, promjene položaja ili čak i kad pacijent govori. Ali češće je kratkoća daha mješovita, to jest subjektivna i objektivna.

Naročito je izražen kod miliarne tuberkuloze i kauzalne upale pluća, ali se javlja i u početnoj fazi suve ili izljevne plevritke, sa pneumotoraksom uz značajno miješanje medijastinalnih organa, pri čemu glasovnica posljednjeg nakon kirurških intervencija na plućima.

Naglašavajući ulogu fizikalnih metoda istraživanja u dijagnostici tuberkuloze u bolesnika sa šećernom bolešću, naravno da smo daleko od razmišljanja o precjenjivanju značaja njihovih rezultata, posebno u prepoznavanju početnih i izbrisanih oblika plućne tuberkuloze, kao i u diferencijalnoj dijagnozi iste s drugim respiratornim bolestima.

Istovremeno treba naglasiti da ne smije postojati konkurencija između fizičkih, radioloških i drugih metoda kliničkih istraživanja. Sve ove metode se u pravilu nadopunjuju.

X-dijagnoza

Rendgenski pregled grudnih organa zauzima vodeće mjesto među ostalim metodama prepoznavanja i diferencijalne dijagnoze plućne tuberkuloze.

Rendgenski metod omogućava vam da otkrijete prisutnost patoloških promjena u plućnom tkivu, korijenu, hilarnim limfnim čvorovima, pleuralnim šupljinama, medijastinalnim organima, a posebnim metodama istraživanja također u bronhijalnom sustavu i krvnim žilama plućne cirkulacije. Pomoću ove metode možete dobiti predstavu o lokalizaciji, prevalenciji, kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama patoloških promjena.

Također su postojale razlike u lokalizaciji i dužini postupka. Konkretno, kod pacijenata sa pratećom bolešću, gotovo 2 puta je vjerojatnije da su zabilježene lezije u oba pluća, češće je taj proces obuhvatio cijeli režanj i gotovo 3 puta češće se proširio na oba režnja.

No, radiološka, ​​kao i svaka druga dijagnostička metoda, ima svoje granice, prvenstveno zbog fizičkih faktora koji omogućavaju fiksiranje određenih patoloških formacija na ekranu ili na filmu samo s dovoljnom veličinom i određenom lokalizacijom.

Standardnim rendgenskim pregledom teško je otkriti da li se nalaze iza dijafragme, u kortikalnim presecima pluća.Stoga je kvalitativan rendgenski pregled moguć samo u specijaliziranim medicinskim ustanovama, a to su TBC.

Svim pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je najmanje 1 put (a kod težih oblika sa dijabetičkim komplikacijama, uz prisustvo drugih bolesti - 2 puta) godišnje, rentgenski pregled u TB dispanzeru. U tom slučaju, studiju treba potvrditi fluorogram opisan radiologom (radiogram), koji se pohranjuje zajedno s pacijentovom ambulantnom kartom.

Potrebno je kontrolno istraživanje za sve bolesnike sa šećernom bolešću, koji prezentiraju pritužbe na prsa, bez obzira na vrijeme prethodne fluorografske studije. Endokrinolozi bi trebali biti svjesni da suvremena plućna tuberkuloza, koju karakterizira značajan postotak infekcija mikobakterijom tuberkulozom, koja je prvenstveno rezistentna na antibakterijske lijekove, često ima galopiranje kod pacijenata s dijabetesom, što je vrlo opasno za život pacijenta, a da ne spominjemo mogućnost infekcije drugih.

U vezi s tim, uloga ispitivanja ispljuvaka na mikobakterijumu tuberkulozu kod svih bolesnika koji dugo kašljaju, kod ljudi koji imaju dugotrajan tijek upale pluća, bronhitisa, raste. Kao što je pokazalo naše iskustvo, efikasnost bakteriološke dijagnoze tuberkuloze među „ugroženim kontinentima“ je oko 3%.

Mnogi ljudi (posebno stariji seoski stanovnici), zbog svoje inertnosti i nedovoljne aktivnosti okružne medicinske službe, zaposlenika feldersko-akušerskih centara, nisu redovno uključeni u radiološke i medicinske preglede.

Neki od njih ne traže pravovremenu liječničku pomoć, pogrešno vjerujući da su neki simptomi koje su primijetili (slabost, kašalj, loš apetit, gubitak težine, nedostatak daha itd.) Povezani s običnom prehladom, gripom ili nezaobilaznom sudbinom starije osobe. U takvim se uvjetima bolest često otkriva u evolucijskoj i zanemarenoj fazi.

Iz istog razloga, neki pacijenti s respiratornom tuberkulozom, posebno stariji od 70 godina, umiru od ove bolesti a da nisu poznati dispanzerima. Shodno tome, aktivna identifikacija takvih ljudi koji žive na teritoriju medicinskog nalazišta, stanice feld-babice, i njihovo uključivanje u ciljani pregled ljekara protiv TB pomoći će u sprječavanju napredovanja i širenja bolesti.

Lečenje. Dispanzijsko posmatranje. Svi identifikovani bolesnici sa šećernom bolešću s aktivnom plućnom tuberkulozom podliježu bolničkom bolničkom stacionarnom liječenju. Prije propisivanja terapije protiv tuberkuloze, liječnik protiv TBC-a trebao bi imati detaljne informacije o karakteristikama endokrine bolesti kod svakog pojedinog pacijenta, dozama i vremenu uzimanja antidijabetičkih lijekova, biti svjestan prisutnosti dijabetičkih komplikacija i rada jetre i bubrega.

To je neophodno, prvo, jer svim pacijentima treba dugotrajno (u roku od 6-12 mjeseci) kontinuiranog liječenja, i drugo, jer svi lijekovi protiv TB-a, nažalost, imaju nuspojave koje su posebno pogoršane nakupljanjem metabolizma lijekova u krvi zbog usporavanja njihovog izlučivanja iz tijela.

    Kod dijabetičke nefropatije s oštrim kršenjem izlučne funkcije bubrega, streptomicin, kanamicin je kontraindiciran, kod lezija jetre primjena etionamida, pirazinamida je ograničena, uz retinopatiju etambutol je kontraindiciran, s neuropatijama, primjena izoniazida može pogoršati neurološke simptome itd.

Iz ove kratke liste kontraindikacija proizlazi da liječnik sa iskustvom u liječenju takvih bolesnika treba liječiti pacijenta s kombiniranom patologijom.

Nakon liječenja osobe s kombiniranom patologijom moraju doživotno biti pod medicinskim nadzorom endokrinologa i specijalista za tuberkuloze.

Pravovremena dijagnoza, pravilno liječenje tuberkuloze, adekvatna terapija šećerne bolesti i njenih komplikacija ne samo da mogu spasiti živote, već i vratiti osobu u aktivni rad.

Pogledajte video: Ordinacija TV Foruma - Dijabetes i bolesti stitaste zlezde dr Suad Softic (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar