Laktacidoza ili laktacidoza kod šećerne bolesti tipa 2: uzroci i simptomi opasne komplikacije, prva pomoć i liječenje teškog stanja

Laktacidoza kod šećerne bolesti tipa 2 je rijedak i po život opasan metabolički poremećaj koji je karakteriziran prekomjernim nakupljanjem mliječne kiseline u različitim tkivima.

Pažnja! U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD-10), laktacidoza je označena oznakom E87.2.

Opće informacije: patogeneza

Izraz "laktacidoza" opisuje porast koncentracije laktata u krvi na 8 mmol / L. Postoje dva glavna uzroka laktacidoze: teška ketoacidoza i metformin. Acidoza, koja nastaje zbog upotrebe metformina, u 30% slučajeva dovodi do smrti pacijenta.

Generalno, pojava laktacidoze je redak događaj. U Ruskoj Federaciji, između 1990. i 2002. godine, bilo je poznato ukupno 51 slučaj. Svakih 100.000 pacijenata koji primaju metformin razvijaju mliječnu acidozu.

Razvoj laktacidoze zbog metformina može se izbjeći ako pacijenti s koronarnom srčanom bolešću ili prethodnim infarktom miokarda odbiju lijek. Metformin se ne može davati pod sledećim uslovima:

  • Oštećenja bilo koje vrste - hepatitis i ciroza jetre,
  • Teški alkoholizam,
  • Zatajenje bubrega
  • Kardiogeni šok,
  • Sepsa i druge ozbiljne infekcije - upala pluća (upala pluća) ili pankreatitis (upala pankreasa),
  • Plućna embolija
  • Teška bolest pluća
  • Smrt tkiva (nekroza), na primjer, u slučaju nedovoljnog protoka krvi,
  • Glad, čak i kao dijeta za gubitak kilograma,
  • Maligni tumori,
  • Postojeća ketoacidoza
  • Trudnoća

Laktacidoza se manifestuje sledećim znacima bolesti:

  • Mučnina, povraćanje, gubitak apetita i bol u trbuhu,
  • Ubrzano disanje (hiperventilacija),
  • Ginekološki poremećaji
  • Anksioznost, zbunjenost, umor i koma.

Zahvaljujući poboljšanom disanju, tijelo pokušava „neutralizirati“ tijelo oslobađajući ugljični dioksid disanjem.

Laktacidoza nastaje ako se piruvat razgradi do mliječne kiseline. Laktat se može delimično eliminisati u jetri tokom glukoneogeneze. Ako je funkcija jetre oslabljena, uočava se masovno nakupljanje laktata.

Inhibicija respiratornog lanca igra presudnu ulogu u mliječnoj acidozi izazvanoj lijekovima. Metformin, na primjer, blokira prijenos elektrona u respiratornom lancu. Pojačava anaerobni metabolizam. Isto se odnosi i na infuzijske rastvore s fruktozom ili sorbitom. Manjak tiamina dovodi do smanjenja aktivnosti ciklusa citrata. Kao rezultat toga, piruvat nastaje i sve se više pretvara u laktat.

Glavni razlozi

Osobe s laktacidozom imaju previše laktata u krvi, što rezultira hiperacidnošću. Laktacidoza može biti uzrokovana lijekovima, nefropatijom i hepatopatijom.

Ostali uzroci uključuju plućnu emboliju, stanje šoka ili čak operativne zahvate, koji mogu također uzrokovati zakiseljavanje tijela. Laktična acidoza može se javiti i kod sportaša koji se bave bodybuildingom.

Manifestacije

Mliječna acidoza može uzrokovati različite simptome. Tipični simptomi uključuju povraćanje, mučninu, palpitacije, bol u trbuhu, ubrzano disanje, umor, nemir, letargiju i slabost. U mnogim slučajevima se javlja i ozbiljna srčana aritmija.

Klasičan simptom je ubrzano disanje. Brzo disanje nadoknađuje acidozu. Karakterizira ga vrlo duboko i pravilno disanje, pri kojem tijelo izlučuje višak kiselina u obliku ugljičnog dioksida. Pacijent može osjetiti nedostatak daha, anksioznost kao i temperaturu. U daljnjem tijeku bolesti moguće su i konfuzija, oslabljena svijest ili čak koma.

Laktacidoza može imati tako snažan učinak na tijelo i njegove organe da može dovesti i do smrti žrtve. Osobito u nedostatku liječenja, postoji opasnost da će pacijent umrijeti kao posljedica bolesti. U dijabetologiji većina pacijenata koji uzimaju metformin umire od acidoze.

Dijagnostika

Ljekar može dijagnosticirati laktičnu acidozu laboratorijskim pregledom. Laktacidoza nastaje kada je pH niža od 7,36, a istovremeno koncentracija laktata prelazi 5 mmol / L. Ako pacijent ima nizak pH s koncentracijom laktata u normalnom rasponu, to ukazuje na metaboličku acidozu.

Tok laktacidoze je različit. Prije svega, etiološki faktor po kojem se razvija izražena laktacidoza igra važnu ulogu u prognozi. Ako se nakon teškog fizičkog napora pojavi laktacidoza, simptomi obično nestaju tokom mirovanja. Međutim, ako su poremećaji organa odgovorni za acidozu, postoji akutna opasnost za život pacijenta. Pacijent može pasti u komu.

Komplikacije

Pacijenti mogu osjetiti gore navedene simptome. U najgorem slučaju ti simptomi mogu dovesti i do smrti pacijenta, pa ih je potrebno liječiti u svakom slučaju. Pacijenti pate od palpitacija i mučnine. Tu je i opća slabost i umor.

Otpornost na bolest je takođe značajno smanjena. U nekim slučajevima pacijenti mogu doživjeti srčani udar ili iznenadnu koronarnu smrt. Takođe se mogu javiti onesviještenost ili druga oštećena svijest i značajno smanjuju pacijentovu kvalitetu života. Kod nekih pacijenata ovo izaziva i unutrašnju anksioznost i akutnu kratkoću daha.

Laktacidoza se obično leči lekovima. Oni mogu ublažiti i smanjiti simptome tako da se žrtve mogu vratiti u normalan svakodnevni život. Posebne komplikacije se obično ne pojave. Uspješno liječenje laktične acidoze neće utjecati na životni vijek pacijenta.

Pomoć i taktike upravljanja

Laktična acidoza se leči u stacionarnim uslovima. Kako bi smanjili koncentraciju kiseline u tijelu, ljekari koriste i bikarbonat kao protuotrov.

Liječnici moraju ukloniti uzročni faktor, u protivnom se napad može ponoviti. Pacijentima se daje alkalni bikarbonat koji neutralizira prekomjernu kiselost u tijelu. Važno je da se proizvodnja kiselina uspori ili potpuno zaustavi.

Soda bikarbona se preporučuje davati je vrlo pažljivo. Ponekad ovaj lijek može pogoršati acidozu. Ako postoje znakovi da lijek ne daje željene rezultate, terapiju treba odmah prekinuti. Kao alternativni način liječenja, mogu se primijeniti različite tekućine.

Potrebno je također poboljšati oksigenaciju ljudskih tkiva kako bi se spriječile komplikacije acidoze. Ako pacijent razvije acidozu zbog dijabetesa, pacijentu se mora primijeniti inzulin. Vitaminski pripravci ili čak dijalizni tretmani mogu poboljšati pacijentovo stanje.

Ako pacijent ima oštećenu jetru, samo presađivanje organa može poboljšati pacijentovo stanje. Kada su stanice jetre oštećene, preporučuje se liječenje simptoma.

Prevencija

U skoro svim slučajevima poremećaj se može sprečiti. Važno je da se lijekovi za snižavanje šećera u krvi uzimaju samo ako su jetra i bubrezi zdravi.

Savjet! Dijabetičarima tipa 2 savjetuje se potražiti savjet liječnika kad se pojave prvi simptomi poremećaja. Konkretno je potrebno savjetovanje s pacijentima koji imaju dijabetičke komplikacije.

Samo-liječenje laktacidoze može dovesti do nepredvidivih posljedica i smrti. Zabranjeno je uzimati narodne lijekove ili neprovjerene lijekove, jer odlaganje liječenja može pogoršati tok bolesti. Kod prvih simptoma važno je odmah potražiti liječnika kako biste spriječili dalje komplikacije. Neblagovremeno liječenje u mnogim slučajevima dovodi do smrti pacijenta ili ozbiljnih komplikacija. Ako je pacijent u nesvijesti, odmah pozovite hitnu pomoć.

Šta je ovo

Kod šećerne bolesti rezistencija na inzulin izaziva poremećaj u radu organa i sistema. Na pozadini metaboličke patologije, bubrežno zatajenje često se razvija. Ako se bubrezi ne mogu nositi s teretom, tada se štetne tvari i toksini nakupljaju u tijelu.

S lošom kompenzacijom za dijabetes dolazi do samouništenja glukoze u krvi, pojavljuje se višak mliječne kiseline, koja se nakuplja u tijelu kršeći procesnu i izlučivačku funkciju bubrega. Presušivanje krvi laktatom izaziva pokazatelje kiselosti krvi na razini od 7,3.

Mliječna kiselina negativno utječe na opskrbu organa i tkiva kisikom. S hipoksijom, razvija se acidoza, aktivnost inzulina naglo se smanjuje, povećava se nivo laktata. Što su više ćelija pankreasa iscrpljene, teže su posljedice laktacidoze.

Liječnici potvrđuju komplikaciju dijabetesa s koncentracijom mliječne kiseline od 4 mmol / L ili više. Dovoljno je uporediti vrijednosti s optimalnim pokazateljima kako biste uočili razliku: arterijska krv - do 1,6 mmol / l, venska - ne viša od 2,2 mmol. Laktacidoza, u nedostatku liječenja, izaziva razvoj mliječne acidotične kome i smrt.

Kako se riješiti acetona u urinu s dijabetesom? Pročitajte neke korisne informacije.

Na ovoj je stranici opisan popis lijekova s ​​antiandrogenim učinkom za žene i značajke njihove primjene.

Razlozi razvoja

Opasna komplikacija razvija se u malom postotku od ukupnog broja dijabetičara pod utjecajem provocirajućih faktora. Jedan od razloga je kršenje upotrebe antidijabetičkih spojeva, oštar pad razine glukoze. Lijekovi iz skupine biguanida moraju se uzimati strogo prema shemi, s periodičnim prilagođavanjem doza prema uputama endokrinologa.

Imena:

S bubrežnom insuficijencijom, teškim bolestima ekskretivnog sistema, biguanidi nisu propisani.

Ostali uzroci laktacidoze sa dijabetes melitusom koji nije ovisan o insulinu:

  • zarazne i upalne bolesti,
  • uvođenje visoke koncentracije glukoze intravenski,
  • nasljedne bolesti koje izazivaju poremećaje metabolizma,
  • dekompenzovani dijabetes melitus, slabo kontrolisan sa lekovima, u kombinaciji sa raznim komplikacijama,
  • teška anemija,
  • nedostatak vitamina B grupe,
  • alkohola,
  • aktivni gubitak krvi
  • dugotrajna upotreba lijekova na bazi salicilne kiseline, trovanja cijanidom,
  • pretrpio moždani ili srčani udar.

Znakovi i simptomi

Kompleks negativnih znakova sa laktacidozom manifestuje se kroz nekoliko sati. Kada se pojave prvi simptomi laktacidoze, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta.

Početna faza razvoja opasne komplikacije - znakovi:

  • mučnina, povraćanja,
  • jaka glavobolja
  • mialgija (bol u mišićnom tkivu),
  • vrtoglavica, gubitak svijesti,
  • disanje postaje glasno, ubrzava se
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • osoba se žali na pospanost ili nesanicu,
  • nelagoda u trbuhu.

U nedostatku liječenja, nivo laktata u tijelu raste, razvija se gladovanje tkiva i stanica mozga kisikom. Ovim znacima dodaju se pareza, kršenje fizioloških refleksa.

Sljedeći, najopasniji stadij je mliječno acidotična koma. U tom razdoblju ne mogu se spasiti svi pacijenti: uspješna terapija moguća je u više od polovine slučajeva.

Specifični znakovi prije razvoja stanja opasnog po život:

  • suve sluzokože i epiderme,
  • Kussmaul dah
  • pad temperature na 35,5 stepeni ili manje,
  • opća slabost
  • značajno pogoršanje općeg stanja,
  • crte lica su izoštrene,
  • nema izlučivanja urinom
  • očne jabučice tone
  • gubitak svijesti
  • razvoj intravaskularne koagulacije, stvaranje velikog broja krvnih ugrušaka (DIC).

Moguće posljedice

Manjak pravovremene i kompetentne pomoći kod razvoja laktične acidoze izaziva razvoj dijabetičke kome. Ozbiljno stanje posljedica je aktivne opijenosti na pozadini stagnacije produkata raspada, velike koncentracije mliječne kiseline i dehidracije.

Negativni utjecaj patoloških procesa povećava se s kršenjem metabolizma proteina, povećanjem razine amonijaka i uree. Posljedica je povećanje koncentracije štetnih sastojaka u krvi i urinu, razvoj gladovanja kisika u mozgu.

Fenomen hipoksije prepun je opasnih komplikacija:

  • vaskularni kolaps,
  • učestalo plitko disanje
  • pojačana koagulacija krvi
  • kršenje viših nervnih aktivnosti,
  • smanjen mišićni tonus.

Opća pravila i metode lečenja

Uz razvoj komplikacija dijabetesa tipa 2, potrebna je hitna medicinska pomoć. Nije uvijek moguće predvidjeti razvoj teške komplikacije dijabetesa. Život pacijenta ovisi o svjesnosti rodbine koja je bila blizu u vrijeme pojave znakova laktacidoze i kvalifikacijama liječnika koji pomažu.

Prvo morate eliminirati hipoksiju i acidozu, stabilizirati osnovne sustave za održavanje života. Važno je pacijenta ukloniti iz šoka, obaviti ventilaciju pluća. Ako je dijabetičar bez svijesti, potrebna je hitna intubacija da bi kisik ušao u stanice tijela.

Ljekari uklanjaju prekomjernu kiselost krvi, neutraliziraju negativan učinak viška mliječne kiseline otopinom sode bikarbone. Postupci se provode svakodnevno dok ne dođe do stabilizacije glavnih pokazatelja u tijelu. U jednom danu pacijent prima ne više od dvije litre alkalne otopine.

Uz to, propisani su kratko delujući inzulin sa glukozom, kardiotoničari i vazotonikom da bi se poboljšale funkcije srca i krvožilnog sistema. Tokom perioda liječenja potrebni su krvni testovi za procjenu koncentracije kalija i pH u krvi.

Saznajte o prevenciji dijabetesa kod djece i odraslih, kao i pročitajte korisne preporuke stručnjaka.

O pravilima i značajkama dijeta za hipotireozu štitne žlijezde napisano je u ovom članku.

Idite na http://vse-o-gormonah.com/hormones/testosteron/kak-ponizit-u-zhenshin.html i pročitajte o uzrocima povećanog testosterona kod žena, kao i o tome kako prirodnim putem sniziti nivo hormona .

Sledeća faza je detoksikaciona terapija:

  • intravenska primjena karboksilaze,
  • korekcija inzulinske terapije,
  • uvođenje krvne plazme,
  • propisane su male doze heparina za uklanjanje DIC-a
  • uvođenje reopoliglyukina.

Nakon stabilizacije, normalizacije vitalnih znakova, pacijent se nalazi u bolnici. Obavezno je pridržavati se dijeta, kontrolirati dinamiku koncentracije glukoze i kiselosti krvi, te mjeriti krvni tlak.Po povratku kući, morate slijediti recept endokrinologa, uzimati hipoglikemijske lijekove s oprezom, uvijek koristiti tradicionalni ili neinvazivni glukometr.

Preventivne preporuke

Laktična acidoza može se razviti s nepravilnim liječenjem dijabetesa uz primjenu lijekova biguanida. Oštar pad glukoze u kombinaciji sa zatajivanjem bubrega dovodi do zagušenja, viška mliječne kiseline, intoksikacije organizma.

Za prevenciju laktacidoze morate uzimati biguanide strogo prema uputama, prilagoditi dozu kako je propisao liječnik, napustiti neovisnu promjenu dnevne norme. Prilikom propisivanja lijekova trebate obaviti temeljit pregled svih organa i sustava kako biste isključili teške patologije mokraćnog sustava. Uz prisustvo bubrežne insuficijencije potrebno je odabrati lijekove druge grupe za kontrolu nivoa glukoze.

Nužno je mjeriti šećer u krvi 5-7 puta tokom dana, kako biste pravovremeno prepoznali rizik od hipoglikemije. Vjerojatnost nastanka laktacidoze povećava se nepravilnim liječenjem dijabetesa, nedostatkom dnevnog praćenja razine glukoze. Nepoštivanje pravila terapije, nevoljkost prema korištenju brojila, pridržavanje dijeta može dovesti do naglog pada šećera, razvoja hipoglikemije.

Važne točke:

  • S obzirom na preskakanje sljedeće doze hipoglikemijskog lijeka, sljedeći put umjesto jedne ne možete uzeti dvije tablete: hipoglikemija se može razviti,
  • s razvojem bakterijske ili virusne infekcije trebalo bi se odmah posavjetovati sa svojim liječnikom za adekvatnu terapiju. Nije uvijek moguće predvidjeti reakciju oslabljenog organizma i pogođenog gušterače na antibiotik ili antivirusni lijek. Za vrijeme terapije potreban vam je odmor u krevetu, kontrola doktora kako bi se pravovremeno prepoznao rizik od laktacidoze i drugih negativnih procesa.

Sa dijabetesom se laktacidoza razvija odmah. Blagi početak patološkog stanja za nekoliko sati može preći u težak oblik s akutnim simptomima. Saznajte kako spriječiti opasne komplikacije iz sljedećeg videa:

Mehanizam razvoja

Uz normalan metabolizam, u krvi su nužno prisutni laktat (derivat mlečne kiseline) i piruvat (derivat piruične kiseline). Odgovaraju 1:10. S poremećenim metabolizmom sadržaj laktata se povećava trostruko ili više i uzrokuje metaboličku acidozu, pogoršanu hipoksijom.

Ovo stanje izaziva ubrzano razgradnju piruične kiseline zbog nedostatka inzulina. Ova činjenica doprinosi stvaranju viška mliječne kiseline, koja je vrlo štetna za zdravlje.

Nadalje, s povećanom inzulinskom rezistencijom, počinju se aktivno proizvoditi protu-hormonski hormoni odgovorni za metabolizam ugljikohidrata, koji narušavaju metabolizam masti i povećavaju razinu slobodnih masnih kiselina. Proces nepovoljno utječe na središnji živčani sustav i izaziva neuropsihijatrijske simptome.

Intoksikacija, acidoza i gubitak vlage dovode do razvoja dijabetičke kome. Intoksikacija pogoršava abnormalni metabolizam proteina, što doprinosi pojavi hiperazotemije (povećani procenat metaboličkih produkata u krvi).

Rezultat je:

  • slabost
  • vaskularna razaranja
  • pogoršanje viših živčanih aktivnosti.

Svaka od ovih pojava može prouzrokovati smrt.

Opasna komplikacija razvija se u malom postotku od ukupnog broja dijabetičara pod utjecajem provocirajućih faktora. Jedan od razloga je kršenje upotrebe antidijabetičkih spojeva, oštar pad razine glukoze. Lijekovi iz skupine biguanida moraju se uzimati strogo prema shemi, s periodičnim prilagođavanjem doza prema uputama endokrinologa.

S bubrežnom insuficijencijom, teškim bolestima ekskretivnog sistema, biguanidi nisu propisani.

Ostali uzroci laktacidoze sa dijabetes melitusom koji nije ovisan o insulinu:

  • zarazne i upalne bolesti,
  • uvođenje visoke koncentracije glukoze intravenski,
  • nasljedne bolesti koje izazivaju poremećaje metabolizma,
  • dekompenzovani dijabetes melitus, slabo kontrolisan sa lekovima, u kombinaciji sa raznim komplikacijama,
  • teška anemija,
  • nedostatak vitamina B grupe,
  • alkohola,
  • aktivni gubitak krvi
  • dugotrajna upotreba lijekova na bazi salicilne kiseline, trovanja cijanidom,
  • pretrpio moždani ili srčani udar.

Važni znakovi laktične acidoze

Kod dijabetesne laktacidoze simptomi i znakovi mogu biti sljedeći:

  • oslabljena svest
  • vrtoglavica,
  • gubitak svijesti
  • osjećaj mučnine
  • pojava povraćanja i povraćanja,
  • učestalo i duboko disanje
  • pojava bola u trbuhu,
  • pojava jake slabosti po tijelu,
  • smanjena motorička aktivnost,
  • razvoj duboke laktičke kome.

Ako osoba ima drugu vrstu dijabetes melitusa, tada se primjećuje ulijevanje mliječne kiseline u komu neko vrijeme nakon što se pojave prvi znakovi komplikacija.

Kada pacijent padne u komu, ima:

  1. hiperventilacija
  2. povećana glikemija,
  3. smanjenje količine bikarbonata u krvnoj plazmi i smanjenje pH u krvi,
  4. otkriva se mala količina ketona u urinu,
  5. nivo mlečne kiseline u organizmu pacijenta raste na nivo od 6,0 ​​mmol / l.

Razvoj komplikacija prilično oštro napreduje i stanje osobe koja boluje od dijabetesa melitusa tipa 2 postepeno se pogoršava tokom nekoliko sati uzastopno.

Simptomi koji prate razvoj ove komplikacije slični su simptomima drugih komplikacija i pacijent s dijabetesom može pasti u komu s niskim i povišenim nivoom šećera u tijelu.

Laktacidoza, najčešće, ulazi u akutni oblik i to za gotovo nekoliko sati. Uobičajeno je da simptomi mogu u potpunosti izostati, ali potrebno je lečenje.

Pacijenti primjećuju bol u mišićima i neugodne senzacije koji se pojavljuju iza sternuma. Laktacidoza ima sledeće simptome:

Manifestacije kardiovaskularnog zatajenja klasični su simptomi teške acidoze. Takvo kršenje izaziva kontraktilnost, karakterističnu za miokard, dok se razvija laktacidoza.

Nakon toga, laktacidoza izaziva progresivno pogoršanje općeg stanja, kod kojeg zbog porasta acidoze počinje želudac želuca, opaža se povraćanje.

Ako se pacijentovo stanje laktacidoze značajno pogorša, onda simptomi mogu biti vrlo raznoliki: od arefleksije do pareza i hiperkineze.

Neposredno prije nastanka kome, koji je praćen gubitkom svijesti, pacijent započinje bučno disanje sa jedva čujnim zvukovima disanja. Karakterističan miris acetona ne izaziva mliječnu acidozu. Tipično disanje se obično događa s metaboličkom acidozom.

Vremenom se laktacidoza počinje očitovati simptomima kolapsa. Prvo se pojavljuje oligoanurija, a nakon anurija. Kao rezultat toga, počinje razvoj DIC-a - intravaskularna koagulacija. Ako se utvrde ovi uvjeti, liječnik bi trebao odmah provesti liječenje.

Simptomi laktacidoze su pojava intravaskularne tromboze sa hemoragičnom nekrozom, nožnim prstima i rukama.

Znakovi stanja uključuju:

  • suv jezik
  • suhe školjke
  • suva koža.

Da biste okarakterisali pacijentovo stanje u prisustvu ovog sindroma, vrijedno je razumjeti da je to rijetka komplikacija i češća je za ljude s brojnim zdravstvenim problemima (češće za starije ljude s uznapredovalim dijabetesom s postojećim zatajenjem jetre).

Pojavljuje se prilično oštro, a pacijentovo se stanje pogoršava u roku od nekoliko sati.

Obično osoba osjeća i doživljava sljedeće senzacije:

  • oslabljena svest
  • zamućenje razuma
  • vrtoglavica
  • gubitak svijesti
  • mučnina
  • povraćanje
  • učestalo duboko disanje
  • bolovi u trbuhu
  • jaka slabost u cijelom tijelu
  • motorička aktivnost je oslabljena
  • duboka koma mliječne kiseline (osoba pada u komu tek nakon nekog vremena, u prisustvu gore navedenih simptoma)

Kada se to dogodi:

  • hiperventilacija
  • umjereno povišena glikemija (karakteristično za dijabetes i rijetko kad prelazi kritičnu razinu)
  • pad bikarbonata u plazmi i njegovog pH (nivo CO2 u krvi pada)
  • prisutnost ketona u krvi je negativna, a u njihovom urinu neznatna količina (samo pod uvjetom dugotrajnog posta)
  • hiperfosfatemija (sa negativnom analizom za azotemiju)
  • nivo mliječne kiseline premašuje vrijednost od 6,0 ​​mmol / l - apsolutni dijagnostički kriterij

Ako pogledate gore navedene simptome, onda se većina tih znakova može propisati za druge bolesti ili komplikacije, koje se po pravilu brzo razvijaju. Dijabetičar može pasti u komu s niskim šećerom u krvi i povišenim, a simptomi će biti slični. Zbog toga se cjelokupna dijagnoza laktacidoze zasniva prvenstveno na krvnom testu! Ako ne uzmete uzorak, tada ta odluka može prouzrokovati smrt pacijenta.

Kompleks negativnih znakova sa laktacidozom manifestuje se kroz nekoliko sati. Kada se pojave prvi simptomi laktacidoze, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta.

Početna faza razvoja opasne komplikacije - znakovi:

  • mučnina, povraćanja,
  • jaka glavobolja
  • mialgija (bol u mišićnom tkivu),
  • vrtoglavica, gubitak svijesti,
  • disanje postaje glasno, ubrzava se
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • osoba se žali na pospanost ili nesanicu,
  • nelagoda u trbuhu.

U nedostatku liječenja, nivo laktata u tijelu raste, razvija se gladovanje tkiva i stanica mozga kisikom. Ovim znacima dodaju se pareza, kršenje fizioloških refleksa.

Sljedeći, najopasniji stadij je mliječno acidotična koma. U tom razdoblju ne mogu se spasiti svi pacijenti: uspješna terapija moguća je u više od polovine slučajeva.

Specifični znakovi prije razvoja stanja opasnog po život:

  • suve sluzokože i epiderme,
  • Kussmaul dah
  • pad temperature na 35,5 stepeni ili manje,
  • opća slabost
  • značajno pogoršanje općeg stanja,
  • crte lica su izoštrene,
  • nema izlučivanja urinom
  • očne jabučice tone
  • gubitak svijesti
  • razvoj intravaskularne koagulacije, stvaranje velikog broja krvnih ugrušaka (DIC).

Preventivne mjere

Mnogi ljudi kojima je dijagnosticirana laktacidoza obično nisu sumnjali da imaju dijabetes. Zbog toga je, da bi se isključila visoka razina glukoze, potrebno periodično raditi krvnu pretragu šećera.

Glavni cilj prevencije je uklanjanje vjerojatnosti razvoja koma. Sve uzroke koji uzrokuju hipoksiju treba spriječiti.

Pravovremen pristup ljekarima spasit će vam život. Ova nesnosna komplikacija dijabetesa tipa 2 se ne podnosi na nogama. Za osobu je veliki uspjeh preživjeti mliječno acidotičnu komu. Kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije u budućnosti, treba uložiti maksimalne napore. Ovaj će problem otkloniti samo endokrinolog, s kojim bi trebalo konsultirati odmah nakon otkrivanja visoke kiselosti.

Druga vrsta dijabetesa je bolest koja zahtijeva stalno praćenje vašeg zdravlja:

  • redovno podvrgavati pregledu od strane lekara,
  • ne bavite se lečenjem. Sve lijekove treba uzimati samo uz konsultaciju s liječnikom. Inače, kod njihovog predoziranja može se primjetiti prekomjerna proizvodnja mliječne kiseline,
  • poduzimaju potrebne mjere da izbjegnu virusne bolesti,
  • nadzirati promjene u zdravstvenom stanju prilikom upotrebe biguanida,
  • pratite dijetu, fizičku aktivnost i svakodnevnu rutinu,
  • kada se pojave uznemirujući simptomi, odmah pozovite hitnu pomoć.

Vrlo često pacijent saznaje za svoj dijabetes tek nakon dijagnoze laktacidoze. Godišnji testovi na šećer u krvi pomažu vam da izbjegnete opasnu bolest.

Laktična acidoza može se razviti s nepravilnim liječenjem dijabetesa uz primjenu lijekova biguanida. Oštar pad glukoze u kombinaciji sa zatajivanjem bubrega dovodi do zagušenja, viška mliječne kiseline, intoksikacije organizma.

Za prevenciju laktacidoze morate uzimati biguanide strogo prema uputama, prilagoditi dozu kako je propisao liječnik, napustiti neovisnu promjenu dnevne norme. Prilikom propisivanja lijekova trebate obaviti temeljit pregled svih organa i sustava kako biste isključili teške patologije mokraćnog sustava. Uz prisustvo bubrežne insuficijencije potrebno je odabrati lijekove druge grupe za kontrolu nivoa glukoze.

Nužno je mjeriti šećer u krvi 5-7 puta tokom dana, kako biste pravovremeno prepoznali rizik od hipoglikemije. Vjerojatnost nastanka laktacidoze povećava se nepravilnim liječenjem dijabetesa, nedostatkom dnevnog praćenja razine glukoze. Nepoštivanje pravila terapije, nevoljko korištenje merača, pridržavanje dijeta može dovesti do naglog pada šećera, razvoja hipoglikemije.

  • Na osnovu preskakanja sljedeće doze hipoglikemijskog lijeka, sljedeći put ne možete uzeti dvije tablete umjesto jedne: hipoglikemija se može razviti,
  • s razvojem bakterijske ili virusne infekcije trebalo bi se odmah posavjetovati sa svojim liječnikom za adekvatnu terapiju. Nije uvijek moguće predvidjeti reakciju oslabljenog organizma i pogođenog gušterače na antibiotik ili antivirusni lijek. Za vrijeme terapije potreban vam je odmor u krevetu, kontrola doktora kako bi se pravovremeno prepoznao rizik od laktacidoze i drugih negativnih procesa.

S latentnim tokom endokrine patologije sa blagim simptomima, možete preskočiti razvoj teških komplikacija. Ljekari savjetuju ljude da prouče više informacija ako je starijim rođacima dijagnosticiran dijabetes. Važno je znati kako se razvija laktacidoza kod šećerne bolesti tipa 2, koji faktori izazivaju opasnu komplikaciju.

Šta je laktacidoza?

Dakle, laktacidoza ili laktacidoza je izuzetno akutna komplikacija koja se razvija kod dijabetičara, ali ponekad i kod zdravih ljudi. Patologija nastaje nakupljanjem mliječne kiseline u tijelu, odnosno u mišićima skeleta, mozga i kože. Nakon što se nagomilala određena količina kiseline, mliječna acidoza poprima drugačiji oblik (metabolička acidoza). U ovom slučaju možemo govoriti o ozbiljnoj prijetnji ljudskom životu, jer krv prima kiselu reakciju, provociranu smanjenjem udjela bikarbonata u njoj.

Dakle, svaki dijabetičar trebao bi tačno znati što je laktacidoza, koji su uzroci i simptomi njegovog nastanka. To će omogućiti izbjegavanje razvoja ozbiljnih komplikacija i kritičnih posljedica.

Uzroci i simptomi stanja

Čimbenici razvoja patološkog stanja mogu biti različiti: od upalnih i zaraznih patologija do kroničnih bolesti jetre. Govoreći detaljnije o razlozima, obratite pažnju na:

  • masovno krvarenje
  • hronični oblik alkoholizma,
  • akutni infarkt miokarda,
  • teške fizičke povrede
  • zatajenje bubrega.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Jedan od najčešćih svakodnevnih uzroka razvoja laktacijske acidoze treba smatrati upotrebom biguanida, od kojih je najčešći Metformin. S oštećenjem jetre ili bubrega, čak i najmanja doza lijeka može izazvati razvoj patologije. U slučaju kada nema znakova hipoksije (gladovanja kisikom), faktori u razvoju stanja mogu biti leukemija, tumorski procesi.

Popis uzroka laktacidoze uključuje respiratorno zatajenje, akutni oblik srčanog udara jednog od pluća. Može biti srčani udar i nedostatak tiamina.

Simptomi stanja često postaju akutni i razvijaju se u roku od nekoliko sati. U nekim slučajevima nema znakova, što onemogućava nezavisno otkrivanje laktacidoze. Ako je klinička slika teška, tada se dijabetičari žale na bolove u mišićima i nelagodnost iza sternuma, apatiju i ubrzano disanje. Uz to, možemo razgovarati o nesanici i pospanosti.

Daljnji simptomi razvijaju znakove kardiovaskularnog zatajenja, progresivno pogoršanje stanja, kao i arefleksija, pareza i koma, propadaju. Potonji izazivaju razvoj DIC-a, odnosno intravaskularne koagulacije. Ako se otkrije takav sindrom, liječenje treba biti odmah.

Liječenje dijabetesa

Uz simptome stanja i samu laktacidozu, prva pomoć uključuje intravensku primjenu otopine sode bikarbone (4% ili 2,5%), čiji volumen ne može biti veći od dvije litre dnevno.

Dijabetičari se mogu uzimati i Metformin koji smanjuje hiperglikemiju, ali ne doprinosi razvoju hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, koji uključuju imena sulfonamida, lijek ne stimulira proizvodnju inzulina. U slučaju predoziranja lijekom predstavljenim kod dijabetesa, može se formirati laktacidoza s prijetnjom smrću. Uzrok patologije je nakupljanje sastava zbog oslabljene funkcije bubrega. Ako se pojave prvi simptomi laktacidoze, tada će najbolje da se napusti Metformin. Treba imati na umu da:

  • pacijentu se preporučuje da bude što prije hospitaliziran,
  • U medicinskim uslovima metformin je najbolje eliminirati hemodijalizom,
  • obavezni korak u liječenju dijabetičara treba biti simptomatska terapija,
  • do hipoglikemije može doći ako se Metformin koristi zajedno s preparatima sulfoniluree,
  • važno je stalno pratiti pH i omjer kalijuma u krvi,
  • s laktacidozom i njenim simptomima koristiće se kao terapija inzulinska terapija aktivnim genskim inženjeringom. Također, možemo razgovarati o monokomponentnoj terapiji inzulinom kratkog djelovanja.

U liječenju najagresivnijih simptoma i laktacidoze, karboksilaze se mogu primjenjivati ​​intravenski kapanjem, zbog unošenja 200 mg dnevno. U budućnosti će se liječenje sastojati od intravenske primjene krvne plazme i male količine heparina što vam omogućava prilagođavanje hemostaze (tekućeg stanja krvi).

Ostavite Svoj Komentar