Rehabilitacija za dijabetes

Sportske aktivnosti, pravilna prehrana i fizioterapija za dijabetes glavne su komponente liječenja pored lijekova. Fizioterapeutski postupci mogu normalizirati metaboličke procese u tijelu, poboljšati gušteraču. Pored toga, fizioterapijske metode normaliziraju koncentraciju glukoze u krvi.

Učinkovitost fizioterapijskih postupaka

Izloženost tijelu različitim fizičkim čimbenicima naziva se fizioterapeutski tretman. Fizioterapija se može izvesti i uz pomoć dodatne opreme, i bez nje. Fizioterapija je dodatni element složenog liječenja dijabetesa. Osim toga, oni mogu smanjiti dozu lijekova. Fizioterapija za dijabetes tipa 1 i 2 ima za cilj rešavanje nekoliko problema:

  • normalizacija metabolizma (metabolizma u tijelu),
  • normalizacija koncentracije šećera u krvi,
  • povećana razina inzulina u krvi.

Uz to, efikasnost fizioterapije leži u činjenici da poboljšavaju cirkulaciju krvi i krvotok, povoljno utječu na živčani sustav i kvalitet spavanja. Zbog toga fizioterapeutski postupci mogu spriječiti ili smanjiti manifestacije dijabetičkih komplikacija, naročito angiopatije i neuropatije.

Vrste fizioterapije za dijabetes

Postoji prilično veliki broj metoda i postupaka za fizioterapiju. Za svakog pacijenta vrsta liječenja odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti, prisustvu ili odsutnosti komplikacija i pratećih bolesti. Fizioterapeutski postupci uključuju:

  • hardverska terapija - elektroterapija, pročišćavanje krvi itd.,
  • medicinski. fizičko vaspitanje
  • akupunktura
  • ne-hardverski tretman - biljna medicina, hidroterapija.

Fizikalna terapija

Terapeutska gimnastika korisna je za bolesnike sa šećernom bolešću jer se zahvaljujući sportskim vježbama poboljšava cirkulacija krvi, normaliziraju se metabolički procesi i smanjuje se višak kilograma. Skup vježbi odabire se pojedinačno, ovisno o težini dijabetesa, prisutnosti ili odsutnosti komplikacija i pridruženih patologija. Korisno je pribjeći terapiji s vježbanjem kako bi se spriječio razvoj dijabetičke angiopatije. Fizioterapijske vežbe uključuju:

  • hodanje
  • plivanje
  • Nordijsko hodanje
  • jutarnje vežbe.

Zabranjeno je samostalno birati vježbe. Kompleks terapije za vježbanje propisuje pojedinačno liječnik.

Magnetna terapija

Kod ove vrste fizioterapije, pacijent koji boluje od dijabetesa izložen je magnetnom polju. Glavno područje izloženosti dijabetičaru je gušterača. Magnetoterapija pomaže smanjiti koncentraciju glukoze u krvi, jača vaskularne zidove, ublažava bolove. Ova tehnika je glavna komponenta u prevenciji i liječenju dijabetičke neuropatije.

Primjena fizioterapije za liječenje dijabetesa. Rehabilitacija za dijabetes

Terapija šećerne bolesti kod ljudi bilo koje dobi zahtijeva uporabu integriranog pristupa koji se zasniva na upotrebi lijekova, lijekovima koji nisu lijekovi i korekciji životnog stila. U isto vrijeme, nemeticinske metode liječenja, kao i promjene u načinu prehrane i u nivou tjelesne aktivnosti dijabetičara od velikog su značaja za kontrolu razine šećera u krvi.

Fizioterapija za dijabetes usmjerena je na poboljšanje metaboličkih procesa u tijelu, kontrolu razine glukoze i sprečavanje razvoja dijabetičkih komplikacija, posebno kod starijih bolesnika. Fizioterapiju treba uvijek propisati samo liječnik i provoditi u posebnim sobama u medicinskim ustanovama.

O metodama fizioterapije za dijabetes

Fizioterapija uključuje fiziološki učinak na tijelo putem fizičkih i prirodnih faktora. Prvi uključuju tretman vodom, zrakom, sunčevom svjetlošću i toplinom. Drugi - električna struja, magnetno polje itd. Upotreba hardverske fizioterapije doprinosi sljedećem:

  • obnavljanje razmjena ugljikohidrata, masti, proteina i drugih,
  • snižavanje glukoze u krvi,
  • ubrzanje cirkulacije krvi i mikrocirkulacije,
  • jačanje krvnih žila,
  • normalizacija imunoreaktivnog inzulina,
  • anestezija
  • poboljšati efekte lekova.

Lečenje plazmaferezom

Plazmafarez se odnosi na fizioterapeutske metode pročišćavanja krvi. Tijekom ovog postupka, plazma pacijenta se čisti i zamjenjuje posebnim tvarima. Ova tehnika je najefikasnija za dijabetičare sa bubrežnom vaskularnom angiopatijom i zatajivanjem bubrega.

Elektroforeza pomaže u normalizaciji sekretorne funkcije gušterače.

Elektroforeza je najčešće korištena fizioterapija propisana za liječenje šećerne bolesti. Suština ove tehnike je da se ljekovita supstanca prenosi u organizam djelovanjem elektromagnetskog polja. Elektroforeza se često koristi kod dijabetesa tipa 1. Najčešće kod dijabetesa pribegavaju elektroforezi koristeći minerale:

Elektroforeza na bazi cinka koristi se za poticanje izlučivanja pankreasa. Pored toga, u takvoj situaciji efikasna je elektroforeza kojom se koristi nikotinska kiselina. Pored toga, za prevenciju i liječenje dijabetičke angiopatije i neuropatije, ova fizioterapija se izvodi pomoću novokaina i 5% -tne otopine natrijum-tiosulfata.

Primjena fizioterapije za liječenje dijabetesa. Primjena fizioterapije za dijabetes melitus: osnovne metode i ispravna svrha

Na endokrinološkom odeljenju 10. gradske kliničke bolnice u Minsku godišnje se leči više od 1.800 pacijenata. Od toga, 87% ima šećernu bolest (u svakoj četvrtoj - tipu 1).

Galina Korolenko, Šef Odjela endokrinologije 10. gradske kliničke bolnice Minska,
George Marushko Rehabilitolog 10. gradske kliničke bolnice Minska.

Tretman treba da kombinuje psiho-, dijeto-, farmako- i fizioterapiju. Od otvaranja odeljenja široko se koriste terapija za vežbanje, akupunktura, magnetoterapija, elektro-, svetlosna, vodena i toplotna terapija, masaža - za poboljšanje izlučujuće funkcije pankreasa (metode koje stimulišu insulin), a sve u cilju opšteg uticaja na telo da ispravi neurohumornu disregulaciju endokrinog sistema. i zaustavljanje asthenoneurotskog stanja (vegetativne korektivne i sedativne metode), za suzbijanje komplikacija i srodnih bolesti.

Propisan je u kompenziranom procesu kod pacijenata s blagim, umjerenim i teškim dijabetesom i dovoljnom razinom tjelesne performanse. Za vrijeme nastave su uključene sve mišićne skupine (u prvim danima s umjerenom amplitudom). Tada se spori tempo mijenja na srednji, kompleks postepeno postaje složeniji (dodaju se vježbe sa predmetima i na školjkama). Terapeutska gimnastika za stopala igra važnu ulogu u prevenciji dijabetičkog stopala. Većina vježbi su elementarni pokreti u gležnju, metatarsofalangealni zglobovi, rjeđe u koljenu.Za liječenje i prevenciju ravnih stopala mogu se koristiti različiti kompleksi terapijske gimnastike (jer prilično brzo napreduje kod pacijenata s dijabetesom zbog slabljenja mišića donjih ekstremiteta i ligamentnog aparata).

Da bi se poboljšala funkcija pankreasa, koristi se elektroforeza lijeka poprečno na projekcijskom području gušterače s blagim do umjerenim dijabetesom: heparin 10 000 jedinica, nikotinska kiselina, kalijski pripravci (do 10-12 postupaka).

Pulsna elektroterapija na području izbočenja gušterače: koriste se sinusoidne modulirane struje, elektrode su poprečne prema gušterači s površinom od 100 cm2.

Za blagu do umerenu ozbiljnost dijabetesa: naizmenični režim, 3 i 4 PP, 50–75%, 70 Hz, trajanje paketa je 2-3 sekunde, svaki po 4-5 minuta.

U umerenom do teškom šećernom stanju: naizmenični režim, 1 i 4 PP, 50–75%, 70–100 Hz, slanje u trajanju od 2-3 sekunde, po 2-3 minute.

Ultrazvučna terapija na projekcijskom području gušterače: 0,4 W / cm2, pulsni ili kontinuirani način rada, 5 minuta dnevno, do 10 postupaka.

Magnetoterapija na području izbočenja gušterače u umerenom do teškom obliku dijabetesa: neprekidno sinusoidno polje, magnetna indukcija od 20–25 mT, 15–20 minuta, do 10–15 postupaka (OrthOSPOK, PhotoSPOK uređaji itd.).

Opći učinak fizikalnih faktora (vegetativne korektivne i sedativne metode):

  • elektrokonoterapija na frekvenciji od 10 Hz tokom 20–40 minuta, kurs od 10–20 postupaka (posebno efikasan kod pacijenata sa istodobnom koronarnom srčanom bolešću, arterijskom hipertenzijom, astenoneurotskim sindromom),
  • elektroforeza 2-5% rastvora natrijum (kalijum) bromida (iz katode), 2-5% rastvora magnezijum sulfata (iz anode) prema tehnici okovratnika, tokom 12-15 postupaka,
  • darsonvalizacija glave i okovratnika 3-5 minuta, tečaj 10-15 postupaka,
  • opšta magnetoterapija (aparat „UniSPOK“) 10–20 minuta, kurs od 8–12 postupaka,
  • kisikovi kokteli za bilo koju težinu dijabetesa.

Sa bilo kojom ozbiljnošću dijabetesa, biserno-crnogorične kupke sa indiferentnim temperaturama - svakodnevno ili svaki drugi dan (10–12 kupelji) u toku uspostavljanja kompenzacije za poremećaje metabolizma u nedostatku ketoocitoze. Ostali vodeni postupci, uključujući kišu, kružni kiša, koji se dižu, dopušteni su za pacijente s teškim, ali trajno kompenziranim oblicima dijabetesa. Perinealni trzaj se koristi kod hemoroida, seksualne slabosti, prostatitisa. Charcotov tuš u skladu s metodom liječenja gojaznosti. Podvodna masaža tušem propisana je za miozitis, bolesti i povrede mišićno-koštanog sistema i perifernog nervnog sistema. Magnetne kupke (Aqua-SPOK aparat - kombinacija magnetskog polja niske frekvencije i ljekovite vode) posebno su djelotvorne u prisustvu istodobnih neuroloških, terapijskih, uroloških, ginekoloških i dermatoloških bolesti.
Ručna (udovi, cervikalno-okovratna regija) i pneumatska pressoterapija gornjih i donjih ekstremiteta na aparatu "Lymphamat".

Upotrebljava se kod popratnih bolesti mišićno-koštanog sistema, perifernog nervnog sistema, karličnih organa kod žena i probavnih organa. U slučaju blagog dijabetesa, postupak se propisuje u trajanju od 15–20 minuta svakog drugog dana na temperaturi 40–42 ° C, za umerene i teške stepene - po nežnoj metodi (temperatura 38–40 ° C, trajanje 10–12 minuta, 2-3 puta nedeljno , tečaj do 8 prijava).


Terapija lijekovima i fizioterapija. Potonji kod dijabetesa koristi se kao pomoćni postupak koji stimulira rad ljudskog tijela.

Fizioterapija se odnosi na dodatne metode terapije i.

Omogućuje vam da istovremeno riješite niz problema: normalizirati metabolizam minerala, ugljikohidrata, proteina i lipida, smanjiti glikemiju i povećati nivo imunoreaktivnog inzulina u krvi.

Fizioterapija za dijabetes

U složenom liječenju dijabetesa melitusa, kao i njegovih komplikacija, fizioterapija se smatra jednom od efikasnih dodatnih metoda. Određeni fizioterapeutski postupci imaju određeno terapijsko djelovanje kod dijabetesa.

Prema idejama savremene medicinske nauke, taj efekat nastaje, s jedne strane, porastom određenih vrsta fizioterapeutskih učinaka nivoa imunoreaktivnog inzulina u krvnom serumu, a s druge strane istodobnim smanjenjem utjecaja i hormonskih i nehormonskih antagonista inzulina.

Glavno mjesto u nizu fizioterapeutskih postupaka koji se uspješno koriste u liječenju dijabetesa melitusa i brojne njegove komplikacije zauzimaju elektroforeza lijekovima i terapija ultrazvukom.

Učinkovitost ultrazvučne terapije u liječenju dijabetesa određuje se njegovom sposobnošću snižavanja šećera u krvi. Ultrazvuk u tu svrhu utječe na područje izbočenja gušterače, postupci se provode svakodnevno, 10 sesija po kursu liječenja. Uticaj ultrazvuka na područje jetre poboljšava većinu pokazatelja metabolizma ugljikohidrata, blagotvorno utiče na cirkulaciju krvi u jetri.

O elektroforezi bi trebalo detaljnije razgovarati, u vezi s njegovom značajnom djelotvornošću, a posebno, kao što će biti prikazano u nastavku, u liječenju komplikacija šećerne bolesti. Prije svega, elektroforeza lijekova zauzima vrlo značajno mjesto u liječenju dijabetičke retinopatije zbog svoje sposobnosti da ima protuupalna, apsorbirajuća, trofička, hiposenzibilizujuća i anti-sklerotična svojstva.

U prisustvu krvarenja preporučuje se elektroforeza heparina, sa sklerozom krvnih žila - elektroforeza otopine kalijum jodida. Uz angiospazam koriste se degenerativne promjene na mrežnici, elektroforeza nikotinske kiseline, mješavina aloje (razrijeđena 1: 3) s vitaminima PP, C, mješavina 1% nikotinske kiseline i kalijevog jodida.

Ako se dijabetes kombinira s koronarnom srčanom bolešću, dobar učinak ima elektroforeza vazodilatatora (aminofilin, papaverin), kao i heparin.

Uz to, praktički uvijek izvrsni rezultati daju sledeće vrste ovog postupka:

    Elektroforeza cinka u epigastričnu regiju koristi se za poboljšanje funkcionalnog stanja otočića Langerhansa u gušterači, gdje su koncentrirane beta ćelije odgovorne za proizvodnju inzulina. Kalcijeva elektroforeza ogrlice. Da biste smanjili šećer u krvi, preporučuje se svaki drugi dan, 12 sesija po kursu liječenja. Elektroforeza nikotinske kiseline u epigastričnoj regiji (12 postupaka po kursu). Da bi poboljšali funkciju gušterače, kao i jetru. Elektroforeza magnezijuma, otopine papaverina - na području jetre kod oštećenja jetre kod pacijenata sa šećernom bolešću, 12-15 takvih postupaka po tečaju u pravilu daju pozitivan učinak u slučaju masne degeneracije jetre. Elektroforeza bakra za opću stimulaciju krvožilnog sustava može poboljšati mikrocirkulaciju, a samim tim i metaboličke procese u tkivima. Dodijelite prema općoj metodologiji za poboljšanje redoks procesa i smanjenje šećera u krvi. Elektroforeza kalijuma je indicirana u vezi sa povećanim gubitkom kalija u šećernoj bolesti i nekim od njegovih komplikacija. Elektroforeza magnezijuma. Mineral u magnezijumu u tragovima sudjeluje u procesima metabolizma ugljikohidrata, aktivira brojne enzime i snižava kolesterol u krvi (10 do 12 postupaka po tijeku liječenja).

Fizioterapija za dijabetes

Fizioterapija je skup različitih metoda lečenja bolesti koristeći fizičke faktore, kao što su struja, izlaganje svetlosti, vazduhu, magnetno zračenje, voda, toplota itd. Te se metode neprestano poboljšavaju.

Najpopularnije metode su:

    magnetoterapija, UHF, toplotna terapija, smt terapija, fototerapija, elektroforeza.

Sa dijabetesom hardverska fizioterapija je važno dodatno sredstvo za liječenje i doprinosi tome:

    normalizacija u tijelu svih vrsta metabolizma, snižavanje razine šećera u krvi, normalizacija razine imunoreaktivnog inzulina u krvi, poboljšanje metaboličkih procesa u tkivima, stimulacija cirkulacije krvi i time smanjenje učinka antagonista inzulina, ublažavanje boli tijekom komplikacija (angiopatija, neuropatija itd.).

Svi ovi postupci su potpuno bezbolni. Međutim, preporučljivo je uputiti liječnika na određeni postupak.

Elektroforeza

Ovaj se postupak često propisuje kod dijabetesa. Na primjer, tijek elektroforeze cinka ima vrlo pozitivan učinak na gušteraču. Uz elektroforezu bakra, redox procesi će se poboljšati, šećer u krvi će se smanjiti.

Za simptome bola (mikroangiopatija nogu) i vaskularnu hipertoničnost, elektroforeza se vrši s jodom i novokainom. U slučaju polineuropatije dodaje se elektroforeza s 5% natrijevog tiosulfata, unošenje otopine u mišić teladi.

Elektroforeza sa magnezijumom će sniziti holesterol. Opći postupak je područje jetre i ogrlica. Takođe, ovaj postupak se koristi za poboljšanje stanja retinopatije jer ima antisklerotično i apsorbirajuće dejstvo.

Magnetoterapija

Suština terapije u terapijskom učinku magnetskih polja direktno na metabolizam. Postupak je efikasan kod neuropatije i dijabetičkog stopala. Magnetno polje ima imunostimulirajući, trofički regulatorni i analgetski efekat, jača krvne sudove.

Dodijelite do 12 postupaka i nakon 3-4 smanji se šećer u krvi. U tim se uslovima preporučuje i induktotermija nogu u kojoj se koristi visokofrekventno polje.

Hidroterapija

Vodeni tretmani stimulišu protok limfe i krvi, poboljšavajući stanično disanje. Kao rezultat toga, tijelo se brže oporavlja. Ova metoda uključuje unos mineralnih voda, kiše, tuševa itd.

Terapeutske vežbe i fizičko vaspitanje za dijabetes jednostavno su neophodni. Redovnim vežbanjem poboljšava se protok krvi i hranjivih sastojaka u nogama, jačaju se mišići, zglobovi postaju pokretniji.

Preporučljivo je posvetiti 15 minuta sličnim vježbama za noge:

  1. sjedeći na stolici koju morate stisnuti i stisnuti nožne prste,
  2. zatim prebacuje stopalo po podu od pete do čarapa,
  3. stavite stopala na pete i, ne skidajući ih s poda, rotirajte u krugovima oko nožnih prstiju,
  4. sada podignite pete i stojeći na nožnim prstima okrećite pete u krugu,
  5. stavite papir ili novine na pod i istrljajte ga nožnim prstima, a zatim premjestite rezultirajuće komade s mjesta na drugo mjesto. Razvaljajte novine u kuglu sa samo nožnim prstima.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o mogućnosti podvrgavanja određenih postupaka u vašem gradu ili u specijaliziranom sanatorijumu.

Hardverska fizioterapija za dijabetes

Osim toga, za liječenje bolesti perifernog živčanog sustava, sudova donjih ekstremiteta, mišićno-koštanog sustava, organa za probavu, ginekoloških i drugih bolesti u bolesnika sa šećernom bolešću koriste se i metode fizioterapije:

    električna stimulacija, magnetoterapija, ultra-visoka frekvencija, decimetarski val, terapija centimetrskim valovima, ultrazvučna stimulacija gušterače.

Ovi fizički faktori propisani su pacijentima s kompenziranim dijabetesom melitusom prema općenito prihvaćenim metodama. Korištenje decimetarskog vala posebno je obećavajuće u vezi s dubljim prodorom decimetarskih talasa, što dovodi do poboljšanja funkcije gušterače, jetre, crijeva i ima hiposenzibilizirajuće djelovanje. Dodijelite epigastričnoj regiji: doza 20-40 vata tokom 7-10 minuta, svaki drugi dan, tečaj - 10-12 postupaka.

Za liječenje popratnih bolesti šećerne bolesti hepatobilijarnog sustava, zglobova, neuritisa, polineuritisa, raznih rashladnih sredstava (parafin, ozokerit itd.) Često se koriste prema opće prihvaćenim metodama.

Oštećenje mrežnice (retinopatija)

Specifična komplikacija dijabetesa je oštećenje mrežnice (retinopatija). Apsorpcija hemoragije u mrežnici olakšana je elektroforezom heparina prema orbitalno-okcipitalnoj tehnici (15-20 minuta, jačina struje - do 1 mA, tečaj lečenja - 8-10 postupaka, dnevno).

U skladu s kliničkim manifestacijama oštećenja mrežnice, za elektroforezu se mogu upotrijebiti kalijev jodid, kalcijev klorid, nikotinska kiselina, fibrinolizin, tripsin, hemotripsin itd. Povećana oštrina vida, resorpcija hemoragija i obrnuti razvoj ishemijskog edema mrežnice tijekom hiperbarične oksigenacije retine.

Nije indiciran za pacijente s proliferativnim stadijem retinopatije, s Kimmelstil-Wilson sindromom. U iste svrhe opravdano je dodijeliti na područje oka naizmjenično magnetsko polje (sinusoidna struja, kontinuirano -10-15 mT, 10-15 minuta svaka, tijek liječenja - do 15 postupaka).

Pacijentima sa retinopatijom može se propisati ultrafonoterapija (0,2-0,3 W / cm2, 3-7 minuta, 10-12 dnevnih postupaka). U prisustvu zamućenosti i krvarenja u staklastom tijelu, djelovanje ultrazvuka papaina, dikinona ili fibrinolizina efikasno je s istim parametrima.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta je manifestacija generaliziranih vaskularnih lezija (kapilara, arterija, venula, žila srednjeg i velikog kalibra).

U I i II stadijumu bolesti koristi se darsonvalizacija donjih ekstremiteta (svakodnevno ili svaki drugi dan, 10-15 postupaka po kursu liječenja). U liječenju dijabetičke angiopatije može se koristiti DMV terapija. Zahvaćaju obe noge (30-50 vata, 8-10 minuta), kao i izbočenje gušterače (20-30 vata, 7-10 minuta, 10-12 postupaka).

UHF-terapija pomaže poboljšanju općeg stanja pacijenata, smanjenju bolova i grčeva u mišićima tela, poboljšanju protoka krvi u nogama, smanjenju hiperglikemije i glukozurije i smanjenju razine kontra-hormonskih hormona.

Kod angiopatije nogu, pozitivni se rezultati dobivaju primjenom longitudinalne tehnike UHF-terapije (niska termička doza, 10-15 minuta, 10-12 postupaka).

Tijek liječenja sastoji se od 10-12 postupaka (u stacionarnim uvjetima oni se provode svakodnevno, u ambulanti je moguće i svaki drugi dan). Opravdana je upotreba biforeze lekovitih supstanci: heparin (segmentno) - magnezijum (na udovima), novokain - aminofilin.

Efikasno primeniti kombinovanu metodu - induktotermoelektroforeza joda na donjim ekstremitetima (kurs - 10-15 postupaka, trajanje - 20-25 minuta).

Primjena sinusnoidno moduliranih struja

Kod dijabetičke angiopatije i mikroangiopatije s blagim do umjerenim dijabetes melitusom u fazi kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata koriste se sinusoidno modulirane struje. Izlaganje se može provesti na dva načina.

  1. Opcija I ima jači efekat na perifernu hemodinamiku,
  2. Opcija II - za metaboličke procese.

Amplipulse terapija pomaže u smanjenju glukoze u krvi (kod svih bolesnika), smanjuje jačinu bola, oticanja, normalizuje tonus vaskularne stijenke, smanjuje aktivnost nadbubrežne kore, smanjuje glukokortikoide, poboljšava unos glukoze u sve ćelije u tijelu.

Metodologija opcije I predviđa utjecaj paravertebralnog (Th, - L5, 1. polje) i poprečno na stopala (2. i 3. polje) sa sljedećim parametrima: I način rada, III i IV pp, 50-75%, 30 Hz (sa smanjenjem vaskularnog tonusa) ili 70 Hz (s porastom vaskularnog tonusa), trajanja 2-3 s, 4-5 min svake struje.

U slučaju II, pretpostavlja se i utjecaj na 3 polja (prvo polje je poprečno na gušterači, drugo i treće polje su poprečno prema stopalima). Trenutni parametri su isti, samo u 1. polju frekvencija je postavljena na 70 Hz, na 2. i 3. polju - 30 Hz.

Liječenje sinusnim moduliranim strujama provodi se svakodnevno u trajanju od 15 dana.

U teškim kompenziranim lezijama izlaganje pulsnim strujama vrši se samo segmentarno.

Primjena naizmjeničnog magnetskog polja niske frekvencije, elektroforeza

Upotreba naizmeničnog magnetnog polja niske frekvencije, elektroforeza poboljšava perifernu opskrbu krvlju i ublažava bol. Za 10 postupaka, doza ozračene krvi je 0,7-1,0 ml / kg tjelesne težine) na fizioterapijskom aparatu Izolda, kao i magnetoterapija na aparatu Pole-1 (5-10 dana u trajanju od 10-15 minuta na terenu).

Kod dijabetičke hepatoze koriste se elektroforeza preparata sumpora i magnezijuma, induktotermija i niskofrekventna magnetoterapija, kao i lokalne primjene parafina ili ozokerita. Tijek liječenja obično se sastoji od 6-10 postupaka, a učinci se izvode prema općeprihvaćenim (često štedim) metodama.

U postinfektivnim lipodistrofijama propisuje se elektroforeza lidaze ili monokomponentnog insulina, insulinska fonoforeza na zahvaćeno područje. Prije elektroforeze lijekova, može se primijeniti parafinska ili ozokeritna primjena, darsonvalizacija, ultratonoterapija. Dobro je kombinirati elektroforezu lijekova s ​​masažom mjesta lezije.

Fizioterapeutski postupci

Tretman treba da kombinuje psiho-, dijeto-, farmako- i fizioterapiju. Od otvaranja odeljenja široko se koriste terapija za vežbanje, akupunktura, magnetoterapija, elektro-, svetlosna, vodena i toplotna terapija, masaža - za poboljšanje izlučujuće funkcije pankreasa (metode koje stimulišu inzulin), a sve u cilju opšteg uticaja na telo da ispravi neurohumornu disregulaciju endokrinog sistema. i zaustavljanje asthenoneurotskog stanja (vegetativne korektivne i sedativne metode), za suzbijanje komplikacija i srodnih bolesti.

Propisan je u kompenziranom procesu kod pacijenata s blagim, umjerenim i teškim dijabetesom i dovoljnom razinom tjelesne performanse. Za vrijeme nastave su uključene sve mišićne skupine (u prvim danima s umjerenom amplitudom). Tada se spori tempo mijenja na srednji, kompleks postepeno postaje složeniji (dodaju se vježbe sa predmetima i na školjkama).

Terapeutska gimnastika za stopala igra važnu ulogu u prevenciji dijabetičkog stopala. Većina vježbi su elementarni pokreti u gležnju, metatarsofalangealni zglobovi, rjeđe u koljenu.

Za liječenje i prevenciju ravnih stopala mogu se koristiti različiti kompleksi terapijske gimnastike (jer prilično brzo napreduje kod pacijenata s dijabetesom zbog slabljenja mišića donjih ekstremiteta i ligamentnog aparata).

Fizioterapeutske metode

Da bi se poboljšala funkcija pankreasa, koristi se elektroforeza lijeka poprečno na projekcijskom području gušterače s blagim do umjerenim dijabetesom: heparin 10 000 jedinica, nikotinska kiselina, kalijski pripravci (do 10-12 postupaka).

Pulsna elektroterapija na području izbočenja gušterače: koriste se sinusoidne modulirane struje, elektrode su poprečne prema gušterači s površinom od 100 cm2.

Ultrazvučna terapija na projekcijskom području gušterače: 0,4 W / cm2, pulsni ili kontinuirani način rada, 5 minuta dnevno, do 10 postupaka.

Magnetoterapija na području izbočenja gušterače u umerenom do teškom obliku dijabetesa: neprekidno sinusoidno polje, magnetna indukcija od 20–25 mT, 15–20 minuta, do 10–15 postupaka (OrthOSPOK, PhotoSPOK uređaji itd.).

Opći učinak fizikalnih faktora (vegetativne korektivne i sedativne metode):

    elektrokonoterapija na frekvenciji od 10 Hz u trajanju od 20–40 minuta, kurs od 10–20 postupaka (posebno efikasan kod pacijenata sa istodobnom koronarnom srčanom bolešću, arterijskom hipertenzijom, astenoneurotskim sindromom), elektroforeza lekova sa 2–5% rastvora natrijum (kalijuma) bromida (iz katode), 2– 5% -tna otopina magnezijum-sulfata (iz anode) u skladu s ovratnikom, kurs od 12-15 postupaka, darsonvalizacija glave i okovratnika 3-5 minuta, tečaj 10-15 postupaka, opća magnetoterapija (UniSPOK aparat) 10-20 minuta, kurs 8 –12 postupaka, kiseonički kokteli za bilo koju težinu dijabetesa.

Balneoterapija

Sa bilo kojom ozbiljnošću dijabetesa, biserno-crnogorične kupke sa indiferentnim temperaturama - svakodnevno ili svaki drugi dan (10–12 kupelji) u periodu uspostavljanja kompenzacije za poremećaje metabolizma u nedostatku ketoocitoze. Ostali vodeni tretmani, uključujućikiša, kružni porast tuševa dopušteni su bolesnicima s teškim, ali trajno kompenziranim oblicima dijabetesa.

Magnetske kupke (Aqua-SPOK aparat - kombinacija magnetskog polja niske frekvencije i ljekovite vode) posebno su djelotvorne u prisustvu istodobnih neuroloških, terapijskih, uroloških, ginekoloških i dermatoloških bolesti.

Ručna (udovi, cervikalno-okovratna regija) i pneumatska pressoterapija gornjih i donjih ekstremiteta na aparatu "Lymphamat".

Termalno blato

Upotrebljava se kod popratnih bolesti mišićno-koštanog sistema, perifernog nervnog sistema, karličnih organa kod žena i probavnih organa. U slučaju blagog dijabetesa, postupak se propisuje u trajanju od 15–20 minuta svakog drugog dana na temperaturi 40–42 ° C, za umerene i teške stepene - po nežnoj metodi (temperatura 38–40 ° C, trajanje 10–12 minuta, 2-3 puta nedeljno , tečaj do 8 prijava).

Vrste fizioterapeutskih postupaka za dijabetičare

Fizioterapeutski postupci povećavaju efikasnost, opće stanje organizma, poboljšavaju se. Dodatni učinak je smanjenje šećera u krvi i jačanje imuniteta. Ovisno o težini bolesti i prisutnosti popratnih bolesti, za terapiju se mogu propisati različite manipulacije.

Kiseonička terapija (oksigenacija)

Ova tehnika uključuje opskrbu kisikom pod visokim pritiskom. Koristi se u liječenju dijabetesa prvog i drugog tipa.

Kiseonička terapija ublažava hipoksiju od koje pacijenti često pate. Trajanje tečaja je 10-12 postupaka u trajanju od 40 do 60 minuta.

Pojava pozitivne dinamike uočava se nakon nekoliko dana. Nakon terapije, pacijent uklanja efekte dijabetesa, uključujući hipoksiju. Sluh se značajno pogoršava i poboljšava se rad pankreasa, drugih organa i krvožilnog sistema.

Akupunktura, akupunktura i akupunktura

Postupci masaže usmjereni su na normalizaciju općeg blagostanja, obnavljanje protoka krvi, uklanjanje posljedica oštećenja živčanih završetaka. U tu svrhu, mnogim dijabetičarima je propisana akupunktura, akupresura i akupunktura.

Postupci doprinose:

  • poboljšanje živčane provodljivosti tkiva,
  • smanjenje bola
  • povećana osjetljivost stopala.

Tokom akupresure stimuliraju se određene tačke na pacijentovom tijelu. Trajanje kursa je dve nedelje. Masaža se vrši svakodnevno i pomaže u regulaciji.

Tretmani masaže za dijabetes su terapeutske manipulacije koja opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi i reguliše nivo glukoze u tijelu.

Plazmafereza

Ako probleme sa sadržajem šećera prate bubrežna insuficijencija i septička bolest, pacijentu se preporučuje podvrgavanje plazmaferezi.

Tijekom postupka, pacijentova krvna plazma čisti se posebnim tvarima.

Plazmafereza pomaže uklanjanju različitih patoloških proizvoda iz tijela pročišćavanjem krvi. U procesu pročišćavanja pacijentova plazma se filtrira, čisti u posebnom aparatu i vraća natrag.

Krv postaje čistija uklanjanjem toksina koji se u njoj nalaze. Štetne supstance doprinose razvoju patologija i upalnih procesa. Nakon postupka, krv postaje ne tako viskozna, dobro prolazi kroz krvožilni sustav i hrani sve organe i tkiva.

Tretman ozonom (ozonska terapija)

Nakon postupka, poboljšava se propusnost ćelijskih zidova za glukozu. Tako se hiperglikemija smanjuje. Ozon pomaže poboljšati metabolizam šećera u crvenim krvnim ćelijama, tjelesnim tkivima daje dodatni kisik. Ovo eliminira hipoksiju tkiva.

Ozonska terapija sprečava pojavu brojnih opasnih komplikacija:

Vrste postupaka propisuje lekar na osnovu pacijentovog stanja. Tuš može biti igla, ustaje, prašina, škotski i kiša.

Učinak vodenih mlazeva na tijelo vrlo je koristan za dobrobit pacijenta. Kade mogu biti i različite: opće i lokalne. Za vrijeme postupka voda u kupaonici bi trebala biti na određenoj temperaturi i na određenoj razini vibracija.

Termalne vode, brisanje (hladna voda) i posjećivanje kupke (vruća para) pozitivno djeluju na pacijenta.

Kompleks fizikalne terapije

Sastavni je dio tretmana.

Izvodljive fizičke vježbe potiču metabolizam tkiva, potiču iskorištavanje šećera u tijelu i njegovo taloženje u mišićima.

Utvrđeno je da vježbe fizioterapije u nekim slučajevima mogu sniziti šećer u krvi na normalne vrijednosti. Vježbe s doziranjem pojačavaju djelovanje inzulina i smanjuju njegovu dozu.

Srodni videozapisi

O metodama fizioterapije koja se koristi kod dijabetesa u videu:

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest, ali moderna medicina ima načina da ublaži stanje pacijenata i smanji simptome bolesti. Inovativne tehnologije u kombinaciji sa svim medicinskim preporukama značajno će poboljšati kvalitetu života pacijenta koji boluje od dijabetesa.

Kod hroničnih bolesti liječenje se često koristi na temelju utjecaja fizičkih faktora na organizam. Fizioterapija djeluje indirektno na dijabetes, pomaže u vraćanju snage, povećanju efikasnosti, poboljšanju dobrobiti pacijenta.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

Učinak smanjenja šećera obično je zanemariv. Ali s komplikacijama dijabetesa, fizioterapija djeluje izravno: ublažava bol s neuropatijom, pomaže krvnim žilama. Unošenje lijekova kroz kožu pomoću elektroforeze od velikog je značaja, uz njegovu pomoć moguće je liječiti angiopatiju izravno na mjestima sa najvećim oštećenjima. Odvojeno područje fizioterapije, fizioterapijske vježbe, široko se koristi u prevenciji dijabetičkog stopala.

Fizioterapija i njene vrste

Fizioterapija uključuje mnogo metoda, kombinira prirodne i umjetne prirodne faktore. Prirodni: tretman suncem, hidroterapija, terapija blatom - korišćeni su u staroj Grčkoj. Umjetni faktori stvaraju čovjeka, postoje posebni uređaji za te svrhe. Najčešće se koristi elektroforeza, fizioterapija sa slabim električnim impulsima, magnetno polje, toplota i svetlost.

Izbor faktora i njegove snage ovisi o vrsti i stupnju dijabetesa, stanju tijela, lokalizaciji komplikacija. Zbog mnoštva metoda možete odabrati individualni tretman dijabetičara koji će uzeti u obzir značajke njegove bolesti i imati blagotvoran utjecaj na patološke promjene bez nuspojava.

Po pravilu su postupci propisani u kursu od 10 dana do 2 sedmice. Možete položiti tečaj fizioterapije u klinikama, rehabilitacijskim centrima, sanatorijumima specijaliziranim za dijabetes.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Grupa metoda koja koristi fizički faktor Prikazi uključeni u grupu. Uticaj na organizam
Elektroterapija - liječenje slabom električnom strujom, pulsirajućim ili stalnim električnim poljem.Elektroforeza je kontinuirana struja s malom silom i naponom.Stimuliše probavu, rad nervnog i endokrinog sistema. Uz dijabetes često se koristi u kombinaciji s lijekovima. Zahvaljujući elektroforezi mogu se transportirati kroz kožu u područjima sa smanjenom krvnom cirkulacijom i teškom neuropatijom.
UHF terapija, visokofrekventne magnetne oscilacije.Lokalno proširuju krvne žile, poboljšavajući tako stanje tkiva: potiče se njihova opskrba krvlju, ishrana i preusmjeravanje metaboličkih proizvoda.
EHF terapija, milimetarski talasi.Utječe na procese samoregulacije, ublažava upale, bolove, otekline. Pomaže u ubrzavanju zaraze od ulkusa - Pro članak.
Termoterapija - fizioterapija uz pomoć zagrejanih ili rashlađenih medija.KrioterapijaLokalno smanjuje temperaturu tkiva, smanjuje oticanje, ublažava spazam. Ima analgetski efekat.
Parafinska terapijaPoboljšava stanje kože, koristi se za
Mehanoterapija je mehanički učinak.VibroterapijaPovećajte opskrbu krvlju, opustite mišiće, smanjite umor. Ultrazvučna terapija omogućava vam unošenje lijekova kroz kožu.
Masažna terapija
Ultrazvučna terapija
Magnetoterapija - trajna i promjenjiva magnetska polja različitih frekvencijaVisoka frekvencijaOmogućuje duboko zagrijavanje, širi krvne sudove, ublažava upale.
ImpulsStimulira nervni sistem, ublažava bolove.
Niska frekvencijaAktivira trofizam u tretiranim područjima.
Fizička rehabilitacijaFizioterapijske vežbeŠiroko se koristi kod dijabetesa, jedne od glavnih metoda liječenja bolesti tipa 2. S dijabetesom tipa 1, značajno smanjuje rizik od komplikacija, posebno u donjim ekstremitetima.

Pored ovih metoda, u sanatorijumima je rasprostranjeno i liječenje prirodnim faktorima: klimatoterapija (eterična ulja, jonizirani zrak, kisik i aerosoli kuhinjske soli) i hidroterapija (kupke, tuševi pod pritiskom, mineralne vode, sauna).

Uobičajene tehnike fizioterapije dijabetesa

Primenjena fizioterapija je pomoćni tretman za dijabetes, a koristi se u kombinaciji sa lekovima za snižavanje šećera i inzulinom tipa 1.

Uticaj fizioterapije na organizam dijabetičara:

  • uspostavljanje metabolizma ugljikohidrata i masti,
  • snižavanje šećera u krvi
  • povećana sinteza inzulina sa produženim dijabetesom tipa 2,
  • stimulisanje cirkulacije krvi, ishrana tkiva,
  • simptomatsko liječenje komplikacija, anestezija je posebno važna za poboljšanje kvalitete života.

Fizioterapeutski postupci su gotovo bezbolni, a često i ugodni. Trenutno su jedna od najsigurnijih metoda liječenja dijabetes melitusa, ako se pravilno koriste, nemaju nuspojave i ne izazivaju alergije. Neke metode imaju kontraindikacije, pa fizioterapiju treba propisati liječnik koji je upoznat sa vašom bolešću. Posebno strogi kriteriji za odabir dopuštenih metoda koriste se za djecu i starije osobe, budući da je njihov tijek dijabetesa manje predvidljiv.

Najčešće se u terapiji dijabetičara primjenjuju elektroforeza, magnetoterapija, akupresura i akupunktura, liječenje kisikom i ozonom, hidroterapija. Druga vrsta dijabetesa zahtijeva sastanak bez neuspjeha.

Elektroforeza je najčešća vrsta, ona kombinira dva područja medicine: fizioterapiju i farmakologiju. Zbog elektroforeze moguća je lokalna primjena lijekova izravno u područje kojem je potrebno liječenje, zbog čega se povećava njihova učinkovitost, a rizik od nuspojava, naprotiv, smanjuje.

Elektroforeza može imati značajan uticaj na metabolizam. Postupci se rade ili na epigastričnom području (gornji dio trbuha, regiji jetre) ili na mjestima sa izraženim.

  1. Magnezijum aktivira enzime, normalizuje hormone, snižava holesterol u krvi i krvni pritisak.
  2. Kalijum doprinosi stvaranju glikogena u jetri što smanjuje rizik od hipoglikemije kod dijabetesa.
  3. Bakar pomaže snižavanju šećera u krvi.
  4. Cink se koristi za sprečavanje angiopatije, povećava život inzulina.
  5. Niacin je snažan antioksidans, kod dijabetesa poboljšava funkcije svih organa, uključujući gušteraču i jetru.
  6. Heparin se koristi kod angiopatije i. Razrjeđuje krv, povoljno utječe na stanje zidova krvnih žila i pomaže u normalizaciji glikemije.

Elektroforeza se propisuje u tečajevima od 10-15 postupaka, od kojih svaki traje oko 20 minuta.

Magnetoterapija je potpuno bezbolna, tečaj za dijabetes traje 2 tjedna i uključuje 10-12 sesija, već u sredini liječenja dolazi do primjetnog smanjenja šećera u krvi. Kod nekih dijabetičara s bolešću tipa 2, stalni pad glikemije dostiže 3 jedinice.

Magnetno polje pozitivno deluje na metabolizam, stimuliše imuni sistem. Područja primene:

  1. Uz angiopatiju, njeni protuupalni i vazodilatacijski efekti bit će korisni.
  2. Induktotermija se koristi za liječenje promjena u žilama i živcima nogu - zagrijavanje magnetnim poljem visoke frekvencije. Pomaže zasićenju tkiva kisikom, ubrzavanju njihove regeneracije.
  3. Pulsna magnetoterapija može pomoći ublažavanju bolova kod neuropatije. Kod jakih bolova postupak se obavlja tri puta dnevno.

Mehanoterapija

Od mehanoterapijskih metoda fizioterapije za dijabetes koristi se masaža i akupunktura. Masaža smanjuje rizik od dijabetičkih promjena u donjim ekstremitetima (na primjer), posebno je efikasna u početnoj fazi.

Akupunktura pomaže poboljšati provodljivost nervnih vlakana, obnoviti osjetljivost kože i ublažiti bol kod neuropatije. Osim igala, na aktivne točke utječu struja i laser.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja donijelo je usvajanje koje nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 19. marta (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Klimatoterapija

Učinkovite metode za dijabetičare uključuju oksigenaciju i ozonsku terapiju. Oksigenacija - uticaj na pacijentovo tijelo visokim pritiskom pomoću komora za pritisak. Poboljšava stanje i strukturu ćelijskih membrana, smanjuje šećer u krvi. Tijek oksigenacije (10-satni postupak) omogućava vam smanjivanje doze lijekova za snižavanje šećera i inzulina.

Dijabetičari s pretilošću imati će koristi od kisika s koktelima, ubrzat će metabolizam i olakšati proces gubitka kilograma.

Ozonska terapija ublažava upale, pojačava metabolizam, opušta mišiće i ublažava bolove. Sposobnost ozona da poveća imunitet od suštinskog je značaja jer su dijabetičari podložniji zaraznim bolestima nego ljudi s normalnim metabolizmom ugljikohidrata.

Fizioterapijske vežbe

Za bolest tipa 2 potrebna je vježba terapija, minimalno vrijeme opterećenja je 3 sata tjedno. Za starije ljude poželjna je nastava pod nadzorom doktora: u klinikama i rehabilitacijskim centrima. Ostali pacijenti mogu birati bilo koju vrstu aerobne vježbe, od bicikla do ekipnih igara.

Pored restorativnog fizičkog obrazovanja nekoliko puta nedeljno rade se i vežbe za prevenciju dijabetičkog stopala.

  1. Udobno sjedimo, noge postavljamo na pod.
  2. Stisnite više puta, a zatim otpustite nožne prste.
  3. Nogom kotrljamo cilindar (drvena rola, masažni valjak).
  4. Noge kotrljamo po podu, od pete do pete i obrnuto.
  5. Krećemo u krug s petom i nožnim prstom.
  6. Nogom pokušavamo drobiti list papira, a zatim ga spljoštiti. Isto tako, kvržicu hvataju nožni prsti, prelaze s jedne noge na drugu, rastrgane na komade.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

Fizioterapija je skup metoda za lečenje različitih bolesti pomoću fizičkih faktora (struja, izloženost vazduhu, svetlu, magnetnom zračenju, toploti, vodi i sl.).

U medicini se upotreba fizioterapije aktivno širi, a same metode neprestano se poboljšavaju. Postoje mnoge metode fizioterapije koje povoljno djeluju na lokalna problematična područja i na cijelo tijelo.

Najpopularnije metode fizioterapije su:

  • Magnetoterapija
  • SMT fizioterapija.
  • Toplinska terapija
  • Elektroforeza
  • Fototerapija
  • pojačalo,
  • galvanizacija
  • darsonval
  • UHF i drugi.

Korištene metode

Hardverska fizioterapija za dijabetes dodatno je sredstvo u složenom liječenju bolesti koje pomaže u rješavanju takvih problema:

  • Pomažu normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, proteina, masti u tijelu.
  • Smanjite nivo glikemije i povećajte nivo imunoreaktivnog inzulina u krvi.
  • Smanjite efekte antagonista inzulina stimulišući cirkulaciju krvi i poboljšavajući metaboličke procese u tkivima.
  • Ublažite bol kod komplikacija šećerne bolesti, angiopatije itd.

Ovi postupci se smatraju bezbolnim, ne izazivaju alergije i druge nuspojave.

U liječenju dijabetesa tipa 1 i 2 koriste se brojne fizioterapijske metode.

Magnetoterapija

Cjelovito liječenje dijabetesa uključuje upotrebu. Suština terapije je pozitivan utjecaj magnetskog polja na metabolizam. Često je dijabetičarima propisana magnetoterapija na gušterači.

Otprilike tijek liječenja traje 10-12 sesija, a nakon 3-5 prvih sesija dolazi do smanjenja razine šećera u krvi kod pacijenata.

Magnetoterapija je efikasna metoda fizioterapije za neuropatiju. Činjenica je da magnetno polje daje anestetički, imunostimulirajući efekt, jača krvne sudove i ima trofično-regulatorni efekat.

Uzimanje kisikovih koktela pomaže u smanjivanju težine, jer pjena ispunjava želudac, uzrokuje osjećaj sitosti, pacijent manje jede.

Akupunktura

Ova metoda fizioterapije efikasna je kod neuropatije, jer se nakon akupunkture, provođenje živaca poboljšava, osjetljivost nogu i udova povećava se, a bol nestaje. Pročitajte više o prednostima tehnike.

Kao mjere koriste se akupunktura, akupunktura (uključujući laser i elektroakupunktura), akupunktura itd.

Fizioterapeutski i prehrambeni tretman dijabetesa

Primenjena fizioterapija je dodatni faktor u složenom tretmanu dijabetesa i mogu riješiti sljedeće probleme:

    doprinose normalizaciji metabolizma oštećenog ugljikohidrata, proteina, lipida i minerala, malo smanjuju razinu glikemije i povećavaju razinu imunoreaktivnog inzulina u krvnom serumu, smanjuju kontraefekte hormonskih i nehormonskih antagonista inzulina, stimulišući krvožilni sustav za poboljšanje mikrocirkulacije, metaboličkih procesa u tkivima s mikro, makroangiopatijom imaju efekat protiv bolova za polineuropatije, angiopatije itd.
    Elektroforeza cinka. Da bi se poboljšalo funkcionalno stanje otočića Langerhansa koji proizvode inzulin, koristi se elektroforeza cinka prema općenitoj Vermelovoj metodi ili poprečno u epigastričnu regiju. Elektroforeza bakra je propisana prema općoj Vermelovoj metodi za poboljšanje redoks procesa i smanjenje šećera u krvi. Elektroforeza kalijuma. 5 povezanosti s kalijevom lutrijom u poliuriji, preporučljivo je provesti elektroforezu kalija u skladu s Vermelom. Elektroforeza magnezijuma. Magnezij u tragovima sudjeluje u procesima oksidativne fosforilacije ugljikohidrata, aktivira brojne enzime, smanjuje hiperholesterolemiju, pa je poželjno provesti elektroforezu magnezijuma prema općoj Vermelovoj metodi, metodi Scherbak-ovratnika ili poprečno na područje projekcije jetre, za tijek liječenja - 10-12 postupaka. Elektroforeza kalcijuma. Da biste smanjili nivo glikemije, preporučuje se upotreba kalcijeve elektroforeze ogrlične zone prema Shcherbak-ovoj ili klorpromazin elektroforeza iste zone, svaki drugi dan, 12 sesija. Elektroforeza nikotinske kiseline. Da bi se poboljšala funkcija gušterače, jetre, elektroforeza nikotinske kiseline izvodi se na epigastričnoj regiji, tokom 12 postupaka.

Dijabetičke mikroangiopatije. Pacijentima sa dijabetičkom mikroangiopatijom donjih ekstremiteta, praćen jakim bolovima, sa vaskularnom hipertenzijom, propisuju se novokain, jodna elektroforeza na nogama, prema longitudinalnom postupku, do 10-12 postupaka.

U bolesnika s funkcionalnom fazom angiopatije donjih udova s ​​perifernom neuropatijom, tijekom 10-12 postupaka primjenjuje se elektroforeza 5% -tne otopine natrijevog tiosulfata, koja se uvodi s negativnog pola na područje mišića tele.

U organskom stadiju angiopatije propisani su elektroterapeutski postupci prvenstveno za segmentarne zone. Pacijenti s angiopatijom donjih ekstremiteta koriste elektroforezu s novokainom na lumbosakralnoj regiji, što uzrokuje refleksno širenje žila donjih ekstremiteta i smanjenje boli.

Uz kombinaciju dijabetičke angiopatije s tromboflebitisom u remisiji kako površnih tako i dubokih vena, propisana je heparinska elektroforeza, izmjenjujući ga s elektroforezom tripsina na potkoljenici. Elektroforeza heparina i magnezijuma može se provesti bipolarnom metodom: heparin se unosi iz katode smještene u lumbalnoj regiji, a magnezij iz bifurkirane anode postavljene na obje noge ili stopala. Postoji 10 uticaja na kurs.

Medicinska elektroforeza zauzima značajno mjesto u liječenju dijabetičke retinopatije zbog njegove sposobnosti da djeluje protuupalno, apsorbirajuće, trofično, hiposenzibilizujuće i antisklerotično. Uz prisustvo mikroaneurizmi, preporučuje se krvarenje, elektroforeza heparina, sa sklerozom žila mrežnice - elektroforeza otopine kalijum jodida.

Uz angiospazam koriste se degenerativne promjene na mrežnici, elektroforeza nikotinske kiseline, mješavina aloje (razrijeđena 1: 3) s vitaminima PP, C, mješavina 1% nikotinske kiseline i kalijevog jodida. Kod dijabetičkih retinopatija s makularnim edemom moguća je elektroforeza kalcijevog klorida, s fibrotičkim promjenama na mrežnici, staklastim humorom, hemoftalmusom, elektroforezom lidaze, fibrinolizinom (10-15 sesija po tečaju) ili elektroforezom tripsina, kimotripsina, koji imaju rezoluciju i antihegulativno djelovanje.

Elektroforeza na očima provodi se izlaganjem iz kupelji elektroda ili kroz zatvorene kapke s preliminarnim ubrizgavanjem otopine lijeka u konjunktivnu vrećicu. Liječenje se provodi svakodnevno.

S oštećenjem jetre kod pacijenata sa šećernom bolešću, koristi se magneforeza elektroforeza, ima pozitivan učinak primjena elektroforeze otopine papaverina na područje jetre s njegovom lipodistrofijom, za tijek liječenja potrebno je 12-15 postupaka.

Koronarna bolest srca. Ako se šećerna bolest kombinira s koronarnom srčanom bolešću, dobar efekt imaju elektroforeza vazodilatatora (aminofilin, papaverin), kao i blokator heparina, gangliona.

U složenom liječenju šećerne bolesti mogu se koristiti pulsne struje. Koriste se uglavnom za liječenje dijabetičke angiopatije i polineuritisa. Hipoglikemijski učinak sinusoidnih moduliranih struja povezan je sa padom aktivnosti kontravaskularnih mehanizama, u toku 12-15 postupaka.

S obzirom na izražen učinak lokalne darsonvalizacije na krvne žile, njihovu propusnost i tonus, ova se metoda naširoko koristi u liječenju dijabetičkih angiopatija i polineuritisa. Darsonvalizacija gornjih i donjih ekstremiteta, područja ovratnika i lumbalne regije izvodi se uz slabu iskru: pražnjenje, u trajanju od 5-10 minuta, svakodnevno ili svaki drugi dan, potrebno je 8-10 postupaka za tijek liječenja.

U složenom liječenju šećerne bolesti primjećuje se prilično izražen terapeutski učinak kod primjene metrosanthija i decim mikrovalnom terapijom. Ove metode izazivaju smanjenje šećera u krvi, utičući na sekretornu aktivnost hormona pankreasa. Primjenjuju se sljedeće metode:

    SMV terapija aparatom Luch-58. na kursu - 8-10 sesija. UHF terapija aparatom Volna-2: postupci se izvode svaki drugi dan, u trajanju od 10-12 postupaka.

Moguća je kombinacija ovih tehnika.

Upotreba ultrazvučne terapije u liječenju dijabetesa posljedica je njegovog hipoglikemijskog učinka. Ultrazvuk utiče na područje izbočenja gušterače, postupci se izvode svakodnevno, u toku lečenja od 10 sesija.

S obzirom na visoku biološku aktivnost magnetskog polja, njegov pozitivan učinak na metaboličke procese i perifernu hemocirkulaciju, preporučljivo je propisati magnetoterapiju pacijentima sa umjerenim i teškim oblicima dijabetesa.

Magnetoterapija se vrši na dijelu projekcije gušterače. Postupci se sprovode svakodnevno u toku 12 sesija. Učinak naizmeničnog magnetnog polja na snižavanje šećera obično se otkriva nakon 3-5 sesija.

Kod dijabetičke neuropatije koristi se induktotermija donjih ekstremiteta. Postupci traju. Provodi se 15-20 minuta dnevno ili svaki drugi dan.

Uticaj DMV-a na donje ekstremitete na poboljšanje mikrocirkulacije u sudovima donjih ekstremiteta kod dijabetesa. Izlaganje se izvodi iz aparata Wave-2 svakodnevno ili svaki drugi dan, tijek liječenja je 10-15 postupaka. Rehabilitaciona terapija za često ponavljajuće (trofične) čireve kod dijabetes melitusa.

Pacijent M., 69 godina. Pate od dijabetesa više od 15 godina. Svake godine bolničko liječenje provodi se u vezi s trofičnim poremećajima na plantarnoj površini nožnih prstiju oba stopala i predjela calcaneal.

U vezi s navedenim odlučeno je da se promijene taktike pacijentice, posebno nakon njenog otpusta iz bolnice. Pacijentu su propisani tečajevi rehabilitacijske terapije, djelujući na trofiju tkiva upotrebom fizioterapije, laserske terapije, fototerapije, masaže nogu i stopala, kao i upotrebe dodataka prehrani.

Od metoda fizioterapije u svrhu liječenja i sprečavanja novih žarišta poremećaja trofizma tkiva propisano je sljedeće:

    Laserska terapija, jednobojna, s izlaznom snagom od 25 mW, na udaljenosti od 20 cm. Monohromatičnost je omogućila potrebnu spektralnu gustoću izlječenja, uzrokovati potrebne elektrodinamičke promjene na temelju unutarnjeg fotoelektričnog učinka. Oprema, AMLT-01

Da bi se postigao protuupalni, protivtočni, vazoaktivni, baktericidni efekat, primjenjena je laserska terapija.

  • Svetlosna terapija (fototerapija) sa vidljivim delom spektra. Oprema tipa dine, žarulje. Fototerapija je korištena u svrhu vazoaktivnih metaboličkih i anti-upalnih učinaka.
  • Magnetoterapija. (konstantna - magnetofore i puls niskog intenziteta, Oprema: Polis-1,2). Magnetoterapija usmjerena na stvaranje vazoaktivnog, trofičnog, hipokoagulacijskog efekta.
  • Ultrazvučna terapija inzulinom, Oprema: UZ-T5 sa frekvencijom oscilacija od 880 kHz. Pruženi efekat: antispazmodički, metabolički (pojačan upotrebom inzulina).

    Sve gore navedene metode (1-3) korištene su izmjenom 10-15 postupaka, u dnevnoj bolnici u poliklinici i dnevnoj bolnici, a fototerapija je bila u kući u bolnici.

  • Masaža Lokalizacija: noge, stopala. Masažu su provodili ne samo zdravstveni radnici, već i obučena rođaka.
  • Dodaci prehrani Koristi se: mikrohidrin, koraljna voda, koenzim Q-10.
  • Primjena svih ovih metoda omogućila nam je da u potpunosti „zaliječimo“ čireve, da spriječimo pojavu recidiva i novih područja poremećaja trofičnih tkiva tokom godine. Trenutno se rješava pitanje promjene metoda rehabilitacijske terapije i preventivnih učinaka: posebno, hiperbarična oksigenacija (komora je dostupna), NLO, fototerapija.

    Pacijent M., 53 godine, zatražio je pomoć sa nečim, ublaživši joj patnju zbog bolesti koje je imala. Tijekom razgovora postalo je jasno da pacijent pati od ciroze, dijabetes melitusa tipa 2, ima trofične čireve na nogama. Ona se podvrgava liječenju u skladu s medicinskim receptima, ali zdravstveni problemi se ne rješavaju.

    U dijagnostičku tablicu uneseni su odgovarajući podaci, uključujući medicinske dijagnoze: Ciroza, dijabetes melitus tipa 2, limfostaza, trofični čir na području potkoljenice. Ispitivanje je izvedeno na mikroskopu tamnog polja (umjetno osvjetljenje, uvećanje sočiva 40 i 100).

    Tokom hemoskanniranja, u živoj krvi su pronađeni eritrocitni stupci (89 bodova), fibrinogeni spicule, holesterolski kristaloidi, giardija, flagellatne trihomone, plazma intoksikacija ličinkama helminta, gljivična infekcija (gljive u obliku bubrega i bubrega). Informacije dobivene tijekom hemoskopske akcije snažno su utjecale na pacijenta i ona je snažno pristala na liječenje.

    Preporučeno pacijentu:

      Pozadina Koraljna voda započinje s malim količinama vode i postepeno dovodi volumen konzumirane vode do 1,5-2 litre dnevno. Mikrohidrin 1 kapsula 2 puta dnevno, Emu masti za nanošenje, na problematična područja površine nogu.

    Pacijentu je objašnjeno da će liječenje trajati više od jedne sedmice, te je stoga vrijedno biti strpljiv i jasno ispuniti sve termine.

    U ovoj fazi, pacijent je uzeo:

      Kora stabla mrava, Impact 2 kapsule 4 puta dnevno tokom 21 dana, Crni orah ostavlja 2 tablete 2 puta dnevno tokom 21 dana, Assimilator 1 kapsula 2 puta dnevno prije jela, Enterosorbent 4 puta dnevno, korijen licorice 2 tablete 4 puta dnevno.

    U drugoj fazi je imenovano:

      Tru Lecitin 2 kapsule 6 puta dnevno, FirstFood-Colostrum 1 kapsula 3 puta dnevno, Biosheyp prema šemi 3 tablete 3 puta dnevno jedan sat prije jela, Licorice korijen 2 tablete 4 puta dnevno.

    Nakon 1,5 mjeseca, sadržaj šećera je bio 5,5 mmol / L. Hemoskanniranje je pokazalo odsutnost Trichomonasa. Ličinke parazita opažene su jedno.

    Lečenje je nastavljeno po sledećoj šemi:

      Pozadina koraljne vode, Biljni set br. 7, 1 tableta 2 puta dnevno, kora stabla, Impact 2 kapsule 3 puta dnevno, smeđe alge 1 tableta 4 puta dnevno, slatki korijen 1 tableta 3 puta dnevno , Artičoka sa nanoklasterima po 1 kapsulu 3 puta dnevno.

    Sledeća faza za 2 nedelje:

      Tru Lecithin 2 kapsule 3 puta dnevno, Green Gold 2 tablete 2 puta 6 dana, FirstFood-Colostrum 1 kapsula 3 puta dnevno.

    Tada je krv bolesnika M. ponovno hemijska. Rezultati su nadmašili sva očekivanja.Ranije otkriveni paraziti izostali su u krvi, razina šećera se vratila u normalu, simptomi ciroze jetre smanjeni.

    Pozitivni rezultati su dodatno potvrđeni tokom medicinskog pregleda pacijenta u klinici u mjestu prebivališta. Pacijentica je nestala bol u desnom hipohondriju, trofični čir na nogama, poboljšalo se opće zdravstveno stanje. Nastavlja se profilaktička upotreba dodataka prehrani. Voda Voda koralja koristi se konstantno za održavanje potrebnog acidobaznog stanja.

    Ozonska terapija

    Upotreba medicinskog ozona za ozonsku terapiju za dijabetes melitus može povećati propusnost staničnih zidova za glukozu, što smanjuje. Ozon poboljšava metabolizam glukoze u crvenim krvnim ćelijama. Kao rezultat ovog tretmana, više kisika ulazi u tkivo, a hipoksija nestaje.

    Liječenje dijabetesa ozonom sprečava razvoj komplikacija poput neuropatije, angiopatije, artropatije.

    Osim toga, ozon ima imunomodulatorni učinak. Kao što znate, kod dijabetesa tipa 1 pacijenti imaju tendenciju hroničnih infekcija i upale uslijed slabog imuniteta. Zbog toga je liječenje ozonom jedna od efikasnih metoda fizioterapije za dijabetes tipa 1.

    Ozonska terapija poboljšava performanse, poboljšava san i opće stanje dijabetičara. Pacijenti imaju smanjenje glukoze u krvi, imunitet je ojačan.

    Zaključak

    Korektivne tehnologije bile su usmjerene ne samo na specifično praćenje liječenja, već i na povećanje funkcionalnih rezervi, kompenzaciju oštećenih vaskularnih i inervacijskih mehanizama, sekundarno sprječavanje komplikacija šećerne bolesti, obnavljanje smanjenih radnih funkcija (tj. U ovom slučaju se odvijala i medicinska rehabilitacija), povećanje u pozitivnom planu adaptivnih sposobnosti tijela, povećavajući otpornost na faktore koji doprinose kršenju trofičnih tkiva (kože i potkožnih masnoća, uključujući Ostrvo), povećati regenerativne sposobnosti (prvenstveno reparativne procese).

    Primjena biološki aktivnih aditiva omogućava vam da koristite rezerve cijelog tijela što ubrzano zacjeljuje zarastanje trofičnih čira, a ima i preventivni fokus.

    Oxygenation

    Uz dijabetes tipa 1 i 2, efikasna je i oksigenacija - tretman kiseonikom pod visokim pritiskom. Terapija pomaže da se riješimo svih vrsta hipoksije, koje se često razvijaju kod dijabetičara.

    Prema zapažanjima ljekara, nakon 2 sesije pacijenti se osjećaju mnogo bolje. Kompletan tečaj se sastoji od 10-12 postupaka od kojih svaki traje od 40 do 60 minuta.

    Nakon takvog tijeka fizioterapije pacijenti imaju priliku značajno smanjiti dozu inzulina i količinu drugih uzetih lijekova.

    Poznato je da je kod dijabetičara transport kisika krvlju nešto lošiji nego kod zdravih ljudi. Kao rezultat toga, pacijenti razvijaju kisikovo gladovanje organa, tkiva i sistema.

    Kiseonička terapija eliminira hipoksiju u tkivima i organima, što uzrokuje druge pozitivne posljedice - poboljšava se sluh, vid, prokrvljenost, aktivira se aktivnost organa, uključujući ćelije gušterače.

    Oksigenacija uključuje upotrebu kisikove pjene. Tehnika je veoma korisna za gojaznost kod dijabetičara.

    Uzimanje kisikovih koktela pomaže u smanjivanju težine, jer pjena ispunjava želudac, uzrokuje osjećaj sitosti, pacijent manje jede.

    Postupak oksigenacije

    Hiperbarična oksigenacija je fizioterapijska tehnika koja se temelji na liječenju dijabetesa kiseonikom pri visokom atmosferskom pritisku. Ova vrsta liječenja pogodna je za bilo koju vrstu dijabetičara. Ova fizioterapija omogućava vam da spriječite razvoj nedostatka kisika u tkivima i organima, normalizuje transport kisika u tijelu.Zahvaljujući ovoj metodi fizioterapije, pacijenti s dijabetesom mogu smanjiti dozu inzulina ili antidijabetičkih lijekova. Uz to, kisikovi kokteli važe i za oksigenaciju. Doprinose gubljenju kilograma, poboljšavaju zasićenost tkiva kisikom. Kiseoničnu pjenu preporučuje se konzumirati tri puta dnevno jedan sat prije obroka: na taj način se pojavljuje osjećaj sitosti i bolesnik s dijabetesom jede manje hrane, zbog čega uklanja višak kilograma.

    Fizioterapija je skup metoda za lečenje različitih bolesti pomoću fizičkih faktora (struja, izloženost vazduhu, svetlu, magnetnom zračenju, toploti, vodi itd.).

    U medicini se upotreba fizioterapije aktivno širi, a same metode neprestano se poboljšavaju. Postoje mnoge metode fizioterapije koje povoljno djeluju na lokalna problematična područja i na cijelo tijelo.

    Najpopularnije metode fizioterapije su:

    • Magnetoterapija
    • SMT fizioterapija.
    • Toplinska terapija
    • Elektroforeza
    • Fototerapija

    Značajke fizioterapeutskih postupaka

    Za fizioterapiju koriste se različite metode - magnetoterapija, parafin, Sollux lampa, ultraljubičasto ili infracrveno zračenje, baroterapija, hidroterapija i još mnogo toga. Ali najpopularniji način je elektroforeza u kojoj se koriste lijekovi.

    Postoji niz značajki fizioterapeutskih postupaka za dijabetes melitus tip 1 ili tip 2. Na primjer, lijekovi bi trebali djelovati isključivo preko kože ili sluzokože. Električni impulsi ili ultrazvuk omogućavaju bolji utjecaj na dijabetičko tijelo.

    Značajke hidroterapije

    Hidroterapija, koja je ujedno i hidroterapija, jednostavna je i koristi prirodne fiziološke faktore. Koristi se za dijabetes melitus I i II tipa. Postupci se mogu izvesti na različite načine:

    • kupanje
    • postupak tuširanja
    • balneoterapijom,
    • upotrebu termalne vode,
    • brisanje i trljanje
    • poseta sauni ili kupki
    • putem hidrokinezioterapije.

    Glavna suština liječenja je utjecaj na tijelo struje vode koja ima određenu temperaturu i pritisak. Ako je dijabetičaru propisan tuš, onda mlaz vode može biti igla, prašina, kiša, ustajanje.

    Kupka podrazumijeva uranjanje cijelog tijela u vodu, pa sve do vrata ili samo jednog dijela tijela. U kupaonici se stvara specifična vibracija. U balneoterapiji se koriste mineralne vode, a u hidrokinesiterapiji pacijent mora izvesti određene vježbe u vodi.

    U procesu hidroterapije ubrzavaju se svi metabolički procesi, razvijaju se nove ćelije i povećava se potreba za aktiviranjem pokreta. Uz to se raspoloženje poboljšava, jača se imunološki sistem, a cirkulacija krvi se ubrzava. Značajka - koristi se samo hladna ili topla voda, jer topla voda nije sposobna da ima sličan uticaj na tijelo.

    Postoji niz kontraindikacija - poremećena cirkulacija u koronarnim žilama i krvožilnom sistemu mozga, uznapredovala hipertenzija, angina pektoris, tromboflebitis i upalni procesi akutne prirode. Osim toga, strogo je zabranjeno uzimati Charcotov tuš, masažni tuš i škotski.

    O vodnim postupcima

    Vodeni tretmani za dijabetes

    Fizioterapija za dijabetes određena je mnogim nijansama, koje zauzvrat ne ovise samo o zdravstvenom stanju dijabetičara, već i o specifičnosti različitih postupaka.

    Tako, na primer, svježe kupke pozitivno utiču na tok bolesti pri temperaturama od 34 do 38 stepeni.Istovremeno, važno je zapamtiti da postupci vruće vode (više od 40 stepeni) mogu u velikoj mjeri pogoršati stanje svakog od dijabetičara, stoga je njihova upotreba strogo zabranjena. Ovaj predmet treba zapamtiti svima koji su uključeni u samo-prevenciju ili kompenzaciju za dijabetes.

    Kod dijabetesa su skoro sve sorte tuševa efikasne:

    1. Charcot
    2. Škotski
    3. kružni
    4. kiša
    5. perineal
    6. podvodna masaža tušem.

    Škotski tuš koristi se i za razne probleme. Možemo govoriti ne samo o atoničnom zatvoru, već i o lumbosakralnom radikulitisu.

    Ako govorimo o podvodnoj masaži tuširanja, ona tada utiče na apsorpciju i najefikasnija je kada se pojave problemi s mišićima, odnosno miozitisi.

    Što se tiče svih ostalih vrsta duše, neophodno je konsultirati se sa stručnjakom koji će utvrditi koliko je njihova upotreba odgovarajuća.

    O kiseoničnoj pjeni

    Kako napraviti kisikovu pjenu?

    S obzirom na prilično veliki broj metoda fizioterapije, teško je sve ih obuhvatiti, pa se morate usredotočiti na ključ. Oni uključuju tretman kiseoničkom penom. Pozitivno utiče na metabolizam, općenito kao i na stabilizaciju tjelesne težine. Da bi se pripremila kisikova pjena, koriste se posebne infuzije i decokcije ljekovitih biljaka. To može biti infuzija bobica ruže ili dekocija na bazi zobi.

    Doda se protein iz pilećeg jajeta i usipava se takvoj smjesi. To se radi u takvom omjeru: proteinu jednog jajeta treba dodati dvije litre tekućine. Nakon toga, pripremljena smjesa se peni, za to je potrebno proći kisik kroz nju koristeći poseban aparat.

    Koristite kisikovu pjenu dva ili tri puta dnevno, jedan sat prije obroka, u takvoj količini koja bi izazvala trajan osjećaj punoće. Kurs liječenja ovom kisikovom pjenom trebao bi biti od tri do šest mjeseci.

    O hiperbaričnoj oksigenaciji

    Ovaj postupak je akcija u kojoj dijabetičari:

    • postavljeni u određeni uređaj,
    • dok formira povišeni atmosferski pritisak,
    • omjer kisika u zraku trebao bi biti veći od standardnog nivoa.

    Kao što je poznato, u slučaju dijabetesa sposobnost krvi da transportira kisik značajno je smanjena. Kao rezultat toga, dolazi do sve većeg izgladnjivanja tkiva kisikom. Isti taj fizioterapeutski postupak pomaže povećati omjer kisika u krvi, znatno povećava stupanj osjetljivosti tkiva na hormon i normalizira sve što se odnosi na metabolizam u ljudskom tijelu.

    Predstavljeni postupak uspijeva se liječiti i s najozbiljnijim komplikacijama dijabetesa. Poželjno je izvesti barem 10-15 sesija na holističkom tečaju lečenja. Trajanje svake sesije treba biti najmanje 40-60 minuta.

    Također je vrijedno napomenuti takvu raznoliku fizioterapiju kao što je stimulacija gušterače tipom ultrazvuka.

    Izvodi se svakodnevno, a tijek liječenja trebao bi biti jednak 10 postupaka. Sličan učinak na regiju gušterače omogućava poboljšanje proizvodnje inzulina.

    Tako se u liječenju šećerne bolesti koriste različite metode fizioterapije, koje su izuzetno efikasne ukoliko se pravilno i na vrijeme izlažu.

    Koje su fizioterapijske metode efikasne za dijabetes

    Da li je fizioterapija pogodna za dijabetes?

    Svaki od dijabetičara prije ili kasnije dođe do točke obnove tijela uz pomoć fizioterapije.Predstavlja takve vrste liječenja bez lijekova koji imaju za cilj optimizirati rad otočnog aparata i prisiliti učinak inzulina na snižavanje šećera u šipak. Govorimo i o ozbiljnijem djelovanju sulfonamida, biguanida - prema tome, fizioterapija je efikasna i u liječenju komplikacija.

    Prilično velik broj fizioterapijskih metoda razlikuje se: od hiperbarične oksigenacije krvi i kisikove pjene do elektroforeze cinkovog klorida. Sve ove metode kao i posebno pečenje koriste se i u liječenju ne samo dijabetesa prvog i drugog tipa. Osim toga, izvrsni su u pratećem dijabetesu bolesti takvih organa i sistema tijela kao što su:

    • jetra
    • žučni trakt (korisno grožđe),
    • zglobovi
    • perifernog nervnog sistema.

    Pored terapijskog blata, aktivno se koriste i druga rashladna sredstva koja karakteriziraju značajan toplinski kapacitet i niska toplinska vodljivost. Govorimo o tresetu, parafinu, ozokeritu, kao i o pekmezu od gline i slatkog peciva. Indikacije za njihovu daljnju upotrebu iste su kao i za liječenje blatom, zato je toplinska obrada najprikladnija za one pacijente koji su se suočili sa konstantno kompenziranim oblicima opisane bolesti. Također se odlično slažu sa balneoterapijskim tretmanima.

    Pored toga, poželjno je da broj bilo kojih postupaka, uključujući i termički, ne bude veći od 10-12 i dolazi do odbijanja alkohola.

    Vodeni tretmani za dijabetes

    Fizioterapija za dijabetes određena je mnogim nijansama, koje zauzvrat ne ovise samo o zdravstvenom stanju dijabetičara, već i o specifičnosti različitih postupaka.

    Tako, na primer, svježe kupke pozitivno utiču na tok bolesti pri temperaturama od 34 do 38 stepeni. Istovremeno, važno je zapamtiti da postupci vruće vode (više od 40 stepeni) mogu u velikoj mjeri pogoršati stanje svakog od dijabetičara, stoga je njihova upotreba strogo zabranjena. Ovaj predmet treba zapamtiti svima koji su uključeni u samo-prevenciju ili kompenzaciju za dijabetes.

    Kod dijabetesa su skoro sve sorte tuševa efikasne:

    1. Charcot
    2. Škotski
    3. kružni
    4. kiša
    5. perineal
    6. podvodna masaža tušem.

    Škotski tuš koristi se i za razne probleme. Možemo govoriti ne samo o atoničnom zatvoru, već i o lumbosakralnom radikulitisu.

    Ako govorimo o podvodnoj masaži tuširanja, ona tada utiče na apsorpciju i najefikasnija je kada se pojave problemi s mišićima, odnosno miozitisi.

    Što se tiče svih ostalih vrsta duše, neophodno je konsultirati se sa stručnjakom koji će utvrditi koliko je njihova upotreba odgovarajuća.

    Učinci fizioterapije

    Fizioterapeutski postupci važan su deo lečenja bolesti endokrinog sistema. U isto vrijeme, moderne sorte ove terapije omogućuju složeni učinak na tijelo, što pozitivno utječe na opću prognozu za pacijenta.

    Fizioterapija ima veliki broj različitih učinaka na ljudsko tijelo, od kojih svaki može ili ubrzati oporavak pacijenta, ili ga usporiti. S tim u vezi postupak uvek propisuje samo lekar.

    Pravilna upotreba fizioterapije za dijabetes tipa 1 i 2 omogućava vam postizanje sledećih pozitivnih efekata:

    • normalizirati glavne pokazatelje metabolizma,
    • vratiti glukozu u krv u normalu,
    • povećati koncentraciju inzulina.

    Pored direktnog utjecaja na metaboličke procese, fizioterapija poboljšava vaskularni tonus i dotok krvi u unutrašnje organe, kao i normalizira rad perifernog i centralnog nervnog sistema.Takvi efekti sprječavaju pacijenta kod ranih i kasnih posljedica dijabetesa povezanih s angiopatijama, neuropatijama, trofičnim čirima itd.

    Vrste fizioterapije

    Fizioterapeut ima na raspolaganju veliki broj različitih metoda fizioterapije. Odabir određene metode određuje se stanje pacijenta, težina dijabetesa i prisustvo njegovih komplikacija. Veoma je važno procijeniti pridružene bolesti kod pacijenta, jer one značajno utječu na mogućnost određenih vrsta fizioterapije.

    Ljekari razlikuju sljedeće vrste fizioterapeutskih postupaka:

    • upotrebom hardvera, na primjer, elektroforeza, magnetoterapija, itd.,
    • bez upotrebe uređaja: hidroterapija, terapeutska masaža,
    • fizioterapijske vežbe.

    Izbor određene metode fizioterapije određuje lekar koji nakon pregleda pacijenta otkriva njegove dostupne indikacije i kontraindikacije.

    Hardverske terapije

    Savremena fizioterapeutska oprema za dijabetes omogućava pacijentima efikasan tretman različitih opcija za tok bolesti. U fizioterapiji se koriste različite metode izloženosti hardverom.

    Učinkovitost fizioterapije možete povećati kombinacijom različitih postupaka koji se vrlo često koriste u prevenciji komplikacija dijabetesa.

    Primjena magnetoterapije

    Primjena magnetske terapije temelji se na pozitivnom utjecaju slabog elektromagnetskog polja na metaboličke procese u biološkom tkivu. Tijekom ovog postupka kod dijabetičara glavni je cilj izloženosti gušterača. Postoji velika količina znanstvenih dokaza da magnetoterapija može smanjiti koncentraciju šećera u krvi i ojačati zidove vaskularnog kreveta, stimulirajući metaboličke reakcije i regeneraciju u njima. Takvi efekti omogućavaju efikasnu upotrebu magnetoterapije za prevenciju i liječenje dijabetičkih komplikacija, prije svega neuropatije.

    Lečenje elektroforezom

    U liječenju velikog broja bolesti koristi se elektroforetski tretman. Štaviše, glavni biološki učinak metode povezan je s dvije vrste izloženosti. Prvo, u tkivima tijela pod utjecajem električne struje postoji galvanski učinak koji potiče regeneraciju i metaboličke procese. Drugo, elektroforeza vam omogućava efikasno dostavljanje lijekova u kožu kroz kožu. U pravilu se za taj postupak koriste otopine sa sljedećim elementima u tragovima: cink, bakar, kalijum, magnezijum i kalcijum. Pored njih se široko koristi elektroforeza s nikotinskom kiselinom, novokainom i natrijum tiosulfatom.

    Hiperbarična oksigenacija

    Hiperbarična oksigenacija može se koristiti kod pacijenata sa bilo kojom vrstom dijabetesa. Ovaj postupak omogućava povećanje sadržaja kisika u krvi što poboljšava njegovu isporuku u periferna tkiva tijela, jer je u vezi s razvojem angiopatije taj proces poremećen. Periodična hiperbarična oksigenacija koristi se i za sprečavanje trofičnih čira i drugih komplikacija povezanih s pothranjenošću.

    Terapeutska gimnastika

    Fizikalna terapija se preporučuje svim pacijentima koji imaju dijagnozu dijabetesa. Tjelesna aktivnost poboljšava prokrvljenost tijela, potiče metabolizam, a također sprečava sakupljanje viška tjelesne težine. Važno je napomenuti da liječnik koji posjeduje informacije o prirodi tijeka dijabetesa kod pacijenta, kao i o ograničenjima njegovog zdravlja, treba odabrati vježbe za časove. Pored standardnih gimnastičkih kompleksa, sledeće vrste opterećenja odnose se na terapiju vežbanjem:

    • trčanje ili hodanje na različitim daljinama,
    • poseta bazenu
    • vožnja bicikla.

    Intenzitet vježbanja uvijek određuje zdravstveni nivo pacijenta, kao i stepen njegovog fizičkog razvoja. Ni u kojem slučaju se ne biste trebali samostalno baviti sportovima moći jer prekomjerno opterećenje može ubrzati tijek osnovne bolesti.

    Racionalna upotreba fizioterapije, zajedno s liječenjem lijekovima i promjenama prehrane, može poboljšati prognozu pacijenata sa šećernom bolešću i poboljšati njihov kvalitet života. Medicinske ustanove nude veliki broj različitih metoda fizioterapije, od kojih svaka ima svoj utjecaj na tijelo, ima indikacije i kontraindikacije. S tim u vezi, samo dežurni liječnik koji je u stanju procijeniti zdravstveno stanje dijabetičara i analizirati metode fizioterapije dostupne u bolnici treba odabrati fizioterapeutske učinke. Ni u kojem slučaju ne treba pokušavati sami provoditi takvu terapiju, jer je to kruto napredovanjem bolesti i razvojem komplikacija.

    Fizioterapija je skup metoda za lečenje različitih bolesti, uključujući šećernu bolest, korišćenjem fizikalnih rastvora. Kada to govore, oni podrazumijevaju struju, izlaganje zraku, svjetlu, magnetskom zračenju i drugim izvorima. Do danas se predstavljene metode sve više i više poboljšavaju, što dijabetičarima pruža mogućnost da izbjegnu razvoj komplikacija i kritičnih posljedica.

    Što ljekari kažu o šećernoj bolesti

    Doktor medicinskih nauka, profesorica Aronova S.M.

    Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

    Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

    Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije mogu dobiti lijek BESPLATNO .

    Glavne metode liječenja

    Postoji čitav popis standardnih tehnika koje se koriste u liječenju dijabetesa uz pomoć fizioterapije. Ove ili druge metode odabiru ovisnost o određenim vrstama pratećih patoloških stanja, kao i stepen oštećenja različitih organa. U velikoj većini slučajeva, u svemu što je povezano s medicinskom praksom, koristi se hardverska fizioterapija. Govoreći o tome, stručnjaci podrazumijevaju uvođenje tehnika kao što su ultra-visoka frekvencija, magnetoterapija, električna stimulacija i mnoge druge koje su djelotvorne kod dijabetesa tipa 1 i 2.

    Naravno, pružaju se i druge podjednako učinkovite metode, posebno svjetiljka sa saltuxom ili parafin. Takođe, uz predstavljenu bolest, pronašla je svoju upotrebu infracrveno i ultraljubičasto zračenje, baroterapija i mnoge druge metode fizioterapije. Istovremeno, stručnjaci sve češće nazivaju elektroforezu koristeći sve vrste lijekova najčešćim i najpopularnijim metodama. Ništa manje popularan je ultrazvuk, koji vam omogućava da brzo i trajno smanjite omjer šećera u krvi.

    Želio bih skrenuti pažnju na činjenicu da je njihova korisnost i djelotvornost za organizam dijabetičara relevantna zbog činjenice da je riječ o lijekovima koji direktno utječu na organizam. Stručnjaci primjećuju još neke karakteristike koje moraju biti uzete u obzir pri razvoju dijabetes melitusa:

    • utjecaj određenih lijekova vrši se ne samo preko kože, već i preko sluznice,
    • uz pomoć ultrazvuka i posebnih električnih impulsa postiže se još brži učinak na ljudsko tijelo,
    • najpopularniji postupak do sada, koji daje prilično efikasne rezultate, je hiperbarična oksigenacija.

    Govoreći izravno o hiperbaričnoj oksigenaciji, toplo se preporučuje obratiti pažnju na činjenicu da se upravo uz njegovu pomoć provodi značajna optimizacija plinskog sastava krvi.

    Uz to, predstavljena tehnika fizioterapije omogućava postizanje značajnog povećanja stupnja osjetljivosti prilikom upotrebe inzulina, što je vrlo važno za svakog od dijabetičara.

    Zato fizioterapiji i njenim metodama treba posvetiti posebnu pažnju - isto se odnosi i na neke dodatne metode koje se mogu koristiti rjeđe od prethodno opisanih.

    Više o terapiji

    Upotreba posebnih kisika s kisikom ima pozitivan učinak na smanjenje težine. To je moguće samo zato što pjena ispunjava želudac, a također utječe na formiranje osjećaja sitosti, uslijed čega pacijent prirodno konzumira mnogo manje hrane.

    Zatim bih htio skrenuti pažnju na takav postupak kao akupunktura. Predstavljena tehnika fizioterapije posebno je efikasna kod neuropatije jer se nakon akupunkture primjećuju određeni pozitivni rezultati povezani s aktivnošću živčanog sustava. Riječ je, prije svega, o optimizaciji provođenja živaca, poboljšanju stupnja osjetljivosti ne samo nogu, već i svih udova općenito.

    Uvođenjem akupunkture dijabetičari obraćaju pažnju na to da prestaju bolne senzacije koje više ne muče ljude s predstavljenom bolešću. Kao prezentirane mjere koriste se takve tehnike poput akupresure, akupunkture, akupunkture i drugih metoda.

    Budite oprezni

    Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

    Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični ulkusi, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

    Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da napravi lek koji u potpunosti leči dijabetes.

    Trenutno je u toku savezni program "Zdrava nacija", u okviru kojeg se ovaj lijek daje svakom stanovniku Ruske Federacije i ZND BESPLATNO . Za više informacija pogledajte službenu web stranicu MINZDRAVA.

    Fizioterapija za dijabetes može se provesti plazmaferezom. Posebno, ako predstavljenu bolest prati prisustvo bubrežnog zatajenja ili septičke komplikacije, tada se pacijentima propisuje plazmafereza. Govoreći o tome, oni podrazumijevaju postupak pročišćavanja krvi kod kojeg se bolesnikova plazma krvi uklanja i naknadno zamjenjuje zbog dodatnih komponenti koje su dodatne, ali potrebne za održavanje optimalne ljudske aktivnosti.

    Druga metoda povezana sa fizioterapijom je ozonska terapija. Želeo bih da skrenem pažnju na sledeće karakteristike tekućeg kursa:

    • upotreba medicinskog ozona kao dijela ozonske terapije za dijabetes omogućava poboljšanje stupnja propustljivosti staničnih zidova za glukozu.Sve to omogućava značajno smanjenje svega povezanog sa hiperglikemijom,
    • ozon optimizira algoritam metabolizma glukoze u crvenim krvnim ćelijama,
    • kao rezultat takvog tijeka oporavka veća količina kisika prodire u tkivne strukture, a u budućnosti je isključena i hipoksija.

    Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da liječenje dijabetesa ozonskom terapijom može u potpunosti eliminirati nastanak tako ozbiljnih komplikacija kao što su neuropatija, angiopatija ili artropatija.

    Pored svega toga, ozon je koji karakterizira izražen imunomodulatorni učinak na oslabljeni dijabetički organizam. Nije tajna da pacijenti sa dijabetesom tipa 1 imaju sklonost hroničnim zaraznim lezijama i upalnim algoritmima zbog oslabljenog imunološkog statusa. Zato je tretman ozonom daleko najučinkovitiji tretman za dijabetes tipa 1 i 2.

    Ne treba zaboraviti na vježbanje i hidroterapiju, kao i druge tehnike. Svi oni omogućit će poboljšanje funkcioniranja tijela dijabetičara i eliminirati vjerojatnost razvoja kritičnih posljedica. Istovremeno, stručnjaci obraćaju pažnju na to da i uz razvoj komplikacija fizioterapija ne može uvijek pomoći. Zato se najznačajniji rezultati postižu umjerenom kombinacijom restorativnih tehnika i fizioterapije.

    Naši čitatelji pišu

    Tema: Dijabetes pobijedio

    Na: my-diabet.ru Administracija

    To mi je pomoglo da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

    Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

    Idite na članak >>>

    Izvući zaključke

    Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

    Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

    Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

    Jedini lijek koji je dao značajne rezultate je Dialife.

    Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Dialife je pokazao posebno snažan učinak u ranim fazama dijabetesa.

    Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

    A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
    dobiti dialife BESPLATNO!

    Pažnja! Slučajevi prodaje lažnih lijekova Dialife postali su sve učestaliji.
    Ako narudžbu koristite na gornjim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

    Fizioterapija je skup različitih metoda liječenja bolesti koristeći fizičke faktore, poput struje, izloženosti svjetlosti, zraku, magnetskom zračenju, vodi, toplini itd. Ove metode se neprestano poboljšavaju.

    Najviše popularan Metode su:

    • magnetoterapija
    • toplotna terapija
    • smt terapija
    • fototerapija
    • elektroforeza.

    Sledeće vrste fizioterapija :

    • magnetoterapija
    • ultrazvučna terapija
    • elektroterapija (galvanizacija, pojačavanje pulsa, UHF, darsonval, itd.),
    • laserska terapija
    • pročišćavanje krvi (plazmafereza, ozonska terapija),
    • vakum terapija
    • hidroterapija
    • Akupunktura
    • biljna medicina.

    Uz dijabetes, hardver fizioterapija Važno je dodatno sredstvo za liječenje i doprinosi:

    • normalizacija u tijelu svih vrsta metabolizma,
    • niži šećer u krvi
    • normalizacija nivoa imunoreaktivnog inzulina u krvi,
    • poboljšanje metaboličkih procesa u tkivima,
    • stimulaciju cirkulacije krvi i na taj način smanjenje efekata antagonista inzulina,
    • ublažavanje bolova tokom komplikacija (angiopatija, neuropatija itd.).

    Svi ovi postupci su potpuno bezbolni. Međutim, preporučljivo je uputiti liječnika na određeni postupak.

    Prevencija hiperglikemije tokom vežbanja

    U nedostatku ketona (sadržaj glukoze u rasponu od 240-300 mg%), fizički trening je moguć, jer oni smanjuju koncentraciju glukoze, ali s takvom je glikemijom teško predvidjeti rezultat opterećenja: razina šećera u krvi može se smanjiti ili povećati s pojavom acetona u urin. Zbog toga je potrebna kontrola šećera nakon vježbanja.

    Prevencija hipoglikemije tokom vežbanja

    Ako je koncentracija glukoze u krvi> 100 mg i niža prije vježbanja, morate pojesti nekoliko 20-30 minuta prije početka nastave, također je moguće smanjiti dozu inzulina kratkog djelovanja koja je primijenjena prije nastave.

    Obavezno pijte koncentrirane ugljikohidratne napitke tijekom treninga (sokovi, limunada, Coca-Cola, itd.), Koje pacijent može brzo popiti kada se pojave prvi znakovi hipoglikemije. Hipoglikemijska reakcija može se pojaviti 1-3 sata nakon prestanka opterećenja (odgođeno), stoga je tijekom ovog razdoblja potreban oprez u pogledu znakova hipoglikemije karakterističnih za pacijenta. To posebno vrijedi za pacijente s dugom poviješću bolesti, kod kojih je osjetljivost na prekursore hipoglikemijskog stanja ponekad smanjena. Za vrijeme vježbanja upotreba alkohola strogo je zabranjena, što smanjuje osjetljivost mozga na manjak glukoze.

    Parna kupka, vrući tuš ili kupka se ne preporučuju (posebno u kombinaciji s fizičkom aktivnošću), jer intenzivno zagrijavanje tijela ubrzava i pojačava djelovanje inzulina i povećava rizik od hipoglikemije.Povrh toga, širenje krvnih žila može dovesti do lokalnog krvarenja, što je najopasnije za mrežnicu oko.

    Stoga bolesnici s dijabetesom trebaju izbjegavati pregrijavanje, uključujući sunčanje na otvorenom suncu (posebno na jugu).
    Pacijenti s dijabetesom, čiji program fizičke rehabilitacije uključuje trening, uvijek moraju redovito voditi dnevnik - time se izbjegavaju gore navedena akutna stanja.

    Kao kriterij za djelotvornost liječenja mogu se koristiti: fiziološki pokazatelji koji ukazuju na ekonomičnost kardiovaskularnog i respiratornog sustava (smanjenje brzine otkucaja srca i krvnog pritiska i u mirovanju i sa standardnim stres testovima, povećanje praga tolerancije na vježbanje, itd.), određivanje glikemije u mirovanju i u procesu biciklističke ergometrije, pri čemu sklonost njenom smanjenju ukazuje na pozitivan učinak treninga na metabolizam ugljikohidrata, gubitak težine, njegovu masnu komponentu (dijabetes tipa 2).

    Visoki šećer u krvi nije kontraindikacija

    Primjenjujte sve tehnike masaže (udaranje, trljanje, klečanje, vibracije) niskog intenziteta. Od vibracionih tehnika koriste se kontinuirani, stabilni i labilni uređaji. Za aktiviranje metaboličkih procesa velika se pažnja pridaje gnječenju velikih mišića. Mjesta prijelaza mišića u tetive, aponeuroza, mjesto pripajanja mišića na koštano tkivo i međuprostorni prostor pomno se proučavaju, jer zbog lošeg snabdijevanja krvlju ta područja najviše pogađaju angiopatije. Njihova masaža takođe je neka prevencija osteoporoze.

    Nakon toga počinju masirati zahvaćene živčane trupove i zglobove pomoću tehnika božanja, trljanja i kontinuiranih vibracija. Intenzitet masaže je umjeren. Sa simptomima periferne neuropatije efikasne su akupresurne tehnike. S obzirom na visoku učestalost makro- i mikroangiopatija i dijabetičkih artropatija, veća se pažnja posvećuje segmentnim učincima, aktiviranjem metaboličkih procesa u udovima. Za gornje ekstremitete to je masaža područja ovratnika. Masaža donjih ekstremiteta je gore opisana.

    Segmentalni efekti se izvode na torakalnoj kralježnici, ublažavajući tako manifestacije autonomne neuropatije. Moguće je uključiti i točkaste udarce u supskaskapularnoj regiji, kao i parasertebralne u interskalapularnoj regiji i donjoj torakalnoj regiji (mogućnost segmentarne aktivacije gušterače). Uz održavanje barem minimalne endokrine funkcije, poboljšana mikrocirkulacija, trofični procesi u parenhimu pankreasa potiču proizvodnju inzulina. Da bi poboljšali funkcionisanje disajnog sistema, rade se respiratorni mišići.

    Pogledajte video: Petoro djece obolele od dijabetesa iz Tutin moći će na besplatne rehabilitacije na planini Goč (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar