Koja je razlika između Ramiprila i analoga, što kažu pregledi pacijenata i kako ih koristiti prema uputama?

Vezanje proteina u plazmi za ramipril je 73%, ramiprilat je 56%. Bioraspoloživost nakon oralne primjene 2,5-5 mg ramiprila je 15-28%, za ramiprilat - 45%. Nakon uzimanja ramiprila dnevno u dozi od 5 mg / dan, koncentracija ramiprilata u plazmi u stalnom stanju postiže se do 4. dana.
T1 / 2 za ramipril - 5,1 h, u fazi distribucije i eliminacije dolazi do smanjenja koncentracije ramiprilata u krvnom serumu s T1 / 2 - 3 h, zatim slijedi prijelazna faza s T1 / 2 - 15 h, te duga konačna faza s vrlo niskim koncentracijama ramiprilata u plazmi i T1 / 2 - 4-5 dana. T1 / 2 se povećava kod hroničnog zatajenja bubrega. Vd ramipril - 90 l, ramiprilata - 500 l. 60% se izlučuje bubrezima, 40% kroz creva (uglavnom u obliku metabolita). U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, izlučivanje ramiprila i njegovih metabolita usporava se proporcionalno smanjenju CC, u slučaju oslabljenog rada jetre, usporava pretvorba u ramiprilat, a u slučaju zatajenja srca koncentracija ramiprilata povećava se 1,5-1,8 puta.

Indikacije za upotrebu:
Indikacije za upotrebu lijeka Ramipril su: hipertenzija, hronično zatajenje srca, zatajenje srca koja se razvila prvih nekoliko dana nakon akutnog infarkta miokarda, dijabetička i nediabetička nefropatija, smanjeni rizik od infarkta miokarda, šloga i kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom, uključujući bolesnike sa potvrđenom bolesti koronarne arterije (sa srčanim infarktom ili bez njega), pacijenti koji su bili podvrgnuti perkutanoj transluminalnoj koronarnoj angioplastiji, operaciji koronarne bypass, uz pomoć inzulina da je istorija i kod pacijenata sa okluzivna bolest perifernih arterija.

Način primjene

Tablete Ramipril uzima se oralno, sa hipertenzijom - početna doza - 2,5 mg jednom dnevno, uz dugotrajnu terapiju - 2,5–20 mg / dan u 1-2 doze. Sa zatajenjem srca u post-infarktnom razdoblju, u početnoj dozi od 2,5 mg 2 puta dnevno, u slučaju neučinkovitosti - 5 mg 2 puta dnevno, kod teške hipotenzije ili na pozadini diuretika - 1,25 mg 2 puta dnevno. Kod bubrežnog zatajenja (glomerularna filtracija manja od 40 ml / min i razina kreatinina veća od 0,22 mmol / l), početna doza je 1/4 uobičajene doze, s postupnim povećanjem na 5 mg / dan (ne više).

Nuspojave

Iz kardiovaskularnog sistema: arterijska hipotenzija, rijetko - bol u grudima, tahikardija.
Sa strane centralnog nervnog sistema: vrtoglavica, slabost, glavobolja, rijetko - poremećaji spavanja, raspoloženja.
Iz probavnog sistema: proliv, zatvor, gubitak apetita, retko - stomatitis, bol u trbuhu, pankreatitis, holestatska žutica.
Iz disajnog sistema: suvi kašalj, bronhitis, sinusitis.
Iz mokraćnog sustava: rijetko - proteinurija, povećanje koncentracije kreatinina i uree u krvi (uglavnom kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega).
Iz hemopoetskog sistema: retko - neutropenija, agranulocitoza, trombocitopenija, anemija.
Sa laboratorijskih pokazatelja: hipokalemija, hiponatremija.
Alergijske reakcije: kožni osip, angioedem i druge reakcije preosjetljivosti.
Ostalo: retko - grčevi mišića, impotencija, alopecija.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Ramipril su: teška bubrežna i jetrena disfunkcija, bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza jednostruke bubrežne arterije, stanje nakon transplantacije bubrega, primarni hiperaldosteronizam, hiperkalemija, stenoza aortnog otvora, trudnoća, dojenje (dojenje), djeca i adolescenti mlađi od 18 godina, uvećana osjetljivost na ramipril i ostale ACE inhibitore.

Interakcija s drugim lijekovima

Uz istovremenu upotrebu diuretika koji štede kalijum (uključujući spironolakton, triamteren, amilorid), mogu se razviti kalijevski pripravci, nadomjestci soli i dodaci prehrani za hranu koja sadrži kalij, a hiperkalemija (posebno u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega), jer ACE inhibitori smanjuju sadržaj aldosterona, što dovodi do kašnjenja kalija u tijelu na pozadini ograničavanja izlučivanja kalija ili njegovog dodatnog unosa.
Istodobnom primjenom NSAID-a moguće je smanjiti antihipertenzivni učinak ramiprila, oslabljenog rada bubrega.
Istodobnom primjenom s petljičkim ili tiazidnim diureticima pojačava se antihipertenzivni učinak. Čini se da je teška arterijska hipotenzija, posebno nakon uzimanja prve doze diuretika, posljedica hipovolemije, što dovodi do prolaznog povećanja hipotenzivnog učinka ramiprila. Postoji rizik od hipokalemije. Povećani rizik od oštećenja bubrežne funkcije.
Istodobnom primjenom sa sredstvima koja imaju hipotenzivni učinak, moguće je povećanje hipotenzivnog efekta.
Istodobnom primjenom s imunosupresivima, cistostaticima, alopurinolom, prokainamidom, moguć je povećan rizik od razvoja leukopenije.
Istodobnom primjenom inzulina mogu se razviti hipoglikemijska sredstva, sulfonilureja, metformin, hipoglikemija.
Istodobnom primjenom s alopurinolom, cistostaticima, imunosupresivima, prokainamidom, moguć je povećan rizik od razvoja leukopenije.
Istodobnom primjenom litijum-karbonata moguće je povećanje koncentracije litija u serumu.

Predoziranje

Simptomi predoziranja lijekom Ramipril: akutna arterijska hipotenzija, cerebrovaskularna nesreća, angioedem, infarkt miokarda, tromboemboličke komplikacije.
Liječenje: smanjenje doze ili potpuno povlačenje lijeka, ispiranje želuca, premještanje pacijenta u vodoravni položaj, poduzimanje mjera za povećanje BCC (primjena izotonične otopine natrijevog klorida, transfuzija drugih tekućina koje zamjenjuju krv), simptomatska terapija: epinefrin (s / c ili iv), hidrokortizon (iv), antihistaminici.

Ramipril - aktivna supstanca

Učinak određuje aktivnu tvar u njegovom sastavu. Ramipril tablete djeluju zbog glavne komponente - ramiprila.

Tabela 1. Aktivna supstanca Ramiprila i učinci koje ima.

Angiotenzin - katalizator za proizvodnju aldosterona, dovodi do vazokonstrikcije i povećanog pritiskaPod utjecajem lijeka, proces pretvorbe hormona iz pasivnog oblika u aktivni usporava se, oslobađanje aldosterona
Aldosteron - povećava volumen krvi u cirkulaciji, povećava krvni tlak, sužava krvne sudove.Otpuštanje hormona je svedeno na minimum
Bradikinin - ima opuštajući učinak na zidove arterija i vena, snižava pritisakRaspada se mnogo sporije
PulsNe povećava se
Kamere za srceZidovi se opuštaju
Vene / arterijeProširi, uz produženu upotrebu primjećuje se angioprotektivni efekt (prema uputama za upotrebu)
Krvni pritisakSpušta se
MiokardOpterećenje se smanjuje, pri dugoj upotrebi primjećuje se kardioprotektivni učinak (podaci iz upute za uporabu)

Zašto tablete s ramiprilom?

Lijek Ramipril etablirao se kao visoko kvalitetan i učinkovit lijek. Konkretno, lijek se uspješno koristi za:

  1. Povišen krvni pritisak. Alat je prema uputstvu propisan za postizanje ciljeva sistolnog i dijastoličkog pritiska.
  2. Terapija niza srčanih patologija. Kako uzimati tablete Ramipril, o tome što i u kojim dozama direktno ovisi o bolesti.
  3. Sprovođenje prevencije srčanih i krvožilnih bolesti u prepoznavanju rizika.
  4. Prevencija smrti usljed kardiovaskularnih uzroka.

Oblik i sastav izdavanja

Alat je dostupan na bazi iste aktivne tvari. Konzistentnost, brzina apsorpcije i dug rok trajanja uzrokuju dodatne tvari.

Prema uputstvu za upotrebu, lek Ramipril takođe sadrži:

  1. Bez laktoze Supstanca je poznata i kao mlečni šećer. Koristi se kao punilo preparata u obliku tableta, a dodatni je izvor energije.
  2. Povidone. Odnosi se na enterosorbente, pospješuje oslobađanje aktivne tvari.
  3. Celuloza Korišten u obliku mikrokristalnog praha, omogućava tableti da održi svoj oblik.
  4. Stearinska kiselina. Zasićene masne kiseline, emulgator i stabilizator.
  5. Crospovidone. Potiče oslobađanje i apsorpciju aktivne tvari.
  6. Soda bikarbona. Poznat i kao soda bikarbona, stabilizator je.

Ramipril (obrazac za puštanje - samo tablete) dostupan je u sljedećim dozama:

  1. 2,5 mg Bijele / gotovo bijele tablete, upakovane u blistere i kartonsku kutiju. Svakih 10, 14 ili 28 komada.
  2. Ramipril 5 mg. Bijele / bijelo-sive tablete, bez obloga. U blisteru 10/14/28 komada. Blister se pakuje u kartonskoj kutiji. Svako pakovanje sadrži upute za upotrebu.
  3. Ramipril 10 mg. Imaju bijelo / gotovo bijelu nijansu, nisu obložene. Tablete su u blisterima za 10/14/28 komada. Prodaje se u kartonskoj kutiji zajedno s uputama za upotrebu.

Ramipril, čija doza određuje specijalista, propisiva se na recept.

Ramipril-sz

Ramipril-SZ i Ramipril su sinonimi. Istražujući upute za upotrebu oba lijeka, možemo zaključiti da je sastav identičan i istog učinka.

Recenzije pacijenata uglavnom su pozitivne. Posebno:

  1. Tablete od pritiska Ramipril imaju brzi efekat. Prema uputama za upotrebu, već nakon samo 15 minuta pacijentovo se stanje počinje poboljšavati.
  2. Dugotrajni efekat. Ciljevi ostaju 12-24 sata.
  3. Prilikom propisivanja kursa dolazi do poboljšanja sveukupnog zdravlja i kvalitete života.
  4. Nuspojave su rijetke i imaju blagi oblik.

Još jedan sinonimni proizvod objavljen pod drugim trgovačkim nazivom. Piramil i Ramipril čiji se sastav razlikuje samo u nekim pomoćnim tvarima su međusobno zamenljivi lekovi. Lijek pokazuje dobre rezultate u liječenju hipertenzije. Takođe se preporučuje za:

  • razne oblike ishemijske bolesti srca,
  • Hronična srčana insuficijencija,
  • nefropatija uzrokovana dijabetesom,
  • sa vaskularnim patologijama (moždani udar, infekcija),
  • za sprečavanje određenih bolesti i smrt od njih.

Detaljne informacije o tome što je Pyramil, kako ga pravilno uzimati i u kojim slučajevima su zabranjene sadrže upute za upotrebu.

Kvalitetan lijek koji se koristi za liječenje mnogih patoloških stanja. Ima sinonimni efekat i blisku kompoziciju. Prema istraživanju provedenom u 1990-ima, pritisak je bolji nego kod mnogih drugih lijekova (npr. Enalaprila). Značajni nedostaci Hartila uključuju njegovu cijenu. U prosjeku će lijek koštati 3-4 puta skuplje od Ramiprila (indikacije za upotrebu sredstava su identične). Zabranjeno:

  • žene koje planiraju trudnoću, trudne su ili dojele,
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina.

Pacijenti stariji od 65 godina trebali bi uzimati Hartil s oprezom. Prvu tabletu treba piti pod nadzorom stručnjaka.

To je poboljšana formula lijeka. Izraženiji efekat nastaje zbog prisustva u sastavu diuretičke komponente - hidroklorotiazida. Supstanca pomaže sniziti krvni pritisak laganim porastom diureze.

Prema uputama za upotrebu, lek se preporučuje pacijentima imunološkim na monoterapiju ACE inhibitorima. Da bi se postigao primjetni rezultat, propisano je tečajno primjenu Hartila-D-a.

Ko proizvodi originalni lijek?

Mnogo je marki koje proizvode lijek sličnog sastava, ali pod različitim nazivima. Ramipril je originalni lijek proizveden u Rusiji. Farmaceutska kompanija Tatkhimpharmpreparaty nalazi se u Kazanu i posluje već 85 godina. Kompanija proizvodi više od 100 vrsta lijekova i jamči sigurnost proizvoda. Na web stranici tvrtke možete pronaći potpuna službena uputstva za upotrebu.

Indikacije za upotrebu

Lijek Ramipril, upute za upotrebu koje sadrže potpuni popis indikacija, propisuju se nakon pregleda i dijagnoze. Alat se preporučuje za:

  1. Arterijska hipertenzija. Ramipril pomaže smanjiti pritisak u primarnom obliku bolesti, koji je nastao odvojeno od drugih patologija. Efikasan je i kod sekundarne hipertenzije izazvane poremećajima regulatornog sistema.
  2. Hronična srčana insuficijencija. Koristi se kao dio kombiniranog liječenja.
  3. Koronarna srčana bolest, uključujući infarkt miokarda.
  4. Provođenje terapije kod pacijenata koji su preživjeli vaskularnu operaciju (bypass operacija, angioplastika i dr.).
  5. Pacijenti koji pate od vaskularnih lezija, uključujući istoriju moždanog udara.
  6. Izvođenje prevencije patologija krvnih sudova i srca radi sprečavanja smrti.
  7. Komplicirani dijabetes melitus.

Šta određuje krvni pritisak osobe

Upute za upotrebu

Prije uzimanja lijeka morate se upoznati s preporukama proizvođača. Uputa za upotrebu sadrži popis razloga koji zabranjuju uzimanje lijeka. Naime:

  1. Sistemske bolesti koje utječu na vezivno tkivo (lupus eritematozus, skleroderma).
  2. Pojedinačna netolerancija na komponente, uključujući oslabljenu apsorpciju laktoze.
  3. Dijagnosticiran Quinckeov edem ili Quinckeov edem koji se pojavljuje ranije nakon uzimanja sredstava na bazi ramiprila.
  4. Hipotonična bolest.
  5. Poremećena funkcija jetre ili bubrega.
  6. Stenoza jednostruke / dve bubrežne arterije, doživela je operaciju transplantacije bubrega.
  7. Dekompenzirano zatajenje srca.
  8. Prekomjerna sinteza aldosterona.
  9. Primjena kod pacijenata s dijabetesom koji primaju aliskeren i druge.

Cijeli je popis naveden u uputama za uporabu. Ne zaboravite pročitati napomenu prije medicinske uporabe lijeka.

Količina lijeka ovisi o trenutnoj bolesti.

Tabela 2. Približne doze Ramiprila za različite bolesti.

Hipertenzija2,5-10 mg. Prijem mora započeti minimalnom količinom, postepeno povećavajući dozu. Moguće je piti 1 ili 2 puta dnevno
Hipertenzija (prethodno uzimani diuretici)Potrebno je prestati uzimati diuretike u 72 sata. Početna količina lijeka je 1,25 mg s postepenim porastom na 10
Hipertenzija (teški tečaj)1,25-10 mg
Zatajenje srca (hron.)1,25-10, uzmite jednom s rednim povećanjem doze
Zatajenje srca (nakon infarkta miokarda)5-10 mg dnevno dva puta dnevno, s hipotenzijom - 1,25-10 mg
Nefropatija (dijabetes.)1,25-5 mg, jednostruka doza
Prevencija1,25-10mg

Prema posljednjim studijama u uputama za upotrebu, lijek bi trebalo početi piti s 1,25 mg dnevno. Međutim, odluku o konkretnom pacijentu donosi liječnik. Detaljni režimi su naznačeni u napomeni.

Kompatibilnost s alkoholom

Lijek se iz nekih razloga ne smije kombinirati s alkoholom:

  1. Alkohol dovodi do prekomjernog učinka lijeka. Prekomjerno snižavanje krvnog pritiska može uzrokovati ozbiljne komplikacije ili čak smrt pacijenta.
  2. Povećana toksičnost. Lijek i etanol otrovaju tijelo, pogoršavaju mamurluk i dovode do različitih poremećaja.

Ispitivanja pacijenata koji uzimaju lijek za pritisak

Mišljenje korisnika na Internetu ne bi trebao biti glavni kriterij za ocjenu lijeka. Izbor lijeka je isključivo individualan. Ramipril, čija recenzija sadrži sukobljene podatke, preporučuje se za:

  • brzina akcije
  • produženi efekat
  • mogućnost jedne doze,
  • prihvatljiva cijena
  • mogućnost kupovine u bilo kojoj ljekarni.

Ostali pacijenti navode da lijek nije imao željeni učinak nakon primjene ili je doveo do nuspojava. Najčešće se ljudi žale na:

  • suvi bolni kašalj,
  • pogoršanje kvalitete seksualnog života,
  • pojačano znojenje.

Latinski recept

Ramipril (recept na latinskom - Tab. Ramiprili) proizvode brojne kompanije. Takva dešifriranje omogućava definiranje istog alata čak i pod različitim trgovačkim imenima (sinonimima). Međutim, kupovina lijeka bez pristanka stručnjaka ne vrijedi.

Postoji čitav niz drugih lijekova koji imaju sličan terapeutski učinak. Ramipril, čiji su analozi široko zastupljeni, može se zameniti dogovorom sa lekarom.

S obzirom na Ramiprila i Enalaprila, što je bolje teško sigurno reći. Lijekovi imaju brojne razlike:

  1. Aktivna supstanca. Aktivni sastojak u sastavu enalaprila je enalapril.
  2. Enalapril se smatra manje efikasnim lekom, ali ovo je mišljenje subjektivno. Kod različitih pacijenata rezultat može biti suprotan.
  3. Trošak. Enalapril je nešto jeftiniji od analognog leka.

Lisinopril

Prema međunarodnom istraživanju NORA-e, Lisinopril je manje efikasan od analoga.

Razmatrajući Ramipril i Lisinopril koji su bolji i efikasniji, naučnici su došli do zaključka da je prvi lijek sposoban poboljšati kvalitetu i životni vijek pacijenta sa bolestima srca i krvnih žila. U istraživanju je sudjelovalo 10 tisuća ljudi.

Perindopril

Perindopril karakteriše slab hipotenzivni učinak, što se posebno odnosi na prvu dozu. Preporučuje se imenovati ga s hroničnim nedostatkom cirkulacije. Najčešće se koristi kao deo kombinirane terapije u kombinaciji sa diureticima. Upoređujući Ramipril i Perindopril, koji je bolji i efikasniji, većina liječnika teže prvom lijeku. Međutim, konačna odluka ovisi o konkretnom slučaju.

Pogledajte video: Neželjena dejstva i kontraindikacije za primenu lokalnih kortikosteroida (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar