Koji će liječnik pomoći u rješavanju trofičnih čira

Vrlo često osoba koja boluje od dijabetesa u određenoj fazi napredovanja bolesti razvije takvu uobičajenu komplikaciju kao dijabetičko stopalo.

Kada otkriju prve znakove ove komplikacije, pacijent ima razumno pitanje koji liječnik liječi dijabetičko stopalo i koje se metode koriste za liječenje komplikacija. Najčešće, specijalista za lečenje ove bolesti je endokrinolog koji je prošao specijalni kurs za lečenje bolesti.

Zadatak specijalista za liječenje dijabetičkog stopala je ispitivanje pacijenta i odabir režima liječenja bolesti. Pored toga, zadaci takvog stručnjaka uključuju:

  1. Ispitivanje pacijenata sa dijabetes melitusom radi procjene rizika od razvoja sindroma dijabetičkog stopala kod pacijenta.
  2. Redovno praćenje bolesnika u riziku za pravovremeno otkrivanje promjena na koži i po potrebi liječenje i zaustavljanje razvoja čira na početnoj fazi.
  3. Provođenje preventivnih mjera usmjerenih na sprečavanje razvoja komplikacija kod bolesnika u riziku.
  4. Organizacija interakcije, ako je potrebno, između endokrinologa, vaskularnog hirurga, ortopeda i pacijenta koji boluje od šećerne bolesti i sindroma dijabetičkog stopala
  5. Provođenje seminara čiji je cilj podučavanje pacijenata i njihovih najbližih pravilnoj njezi donjih udova kako bi se spriječila pojava ulceracija i briga o oblikovanim čirima.

Tijekom pregleda, specijalist za dijabetičko stopalo procjenjuje stepen oštećenja vaskularnog sistema, utvrđuje uzroke koji doprinose razvoju komplikacija i razvija režim terapijskih mjera.

Uzroci sindroma dijabetičkog stopala

U prisustvu šećerne bolesti nedostaje inzulina u tijelu, što dovodi do povećanja razine glukoze u krvi. Stalno prisustvo povećane glukoze u plazmi s vremenom dovodi do pojave poremećaja u krvotoku kroz žile i oštećenja živčanih vlakana.

Premalo opskrbe krvlju dovodi do ishemije, što dovodi do zarastanja rana u nastajanju u dužem vremenskom razdoblju. Poraz nervnih vlakana dovodi do činjenice da osoba pogoršava ili nestaje taktilna osjetljivost.

Pojavni poremećaji izazivaju stvaranje trofičnih čira na koži, to su i dijabetični čir, koji se vremenom degeneriraju u gangrenu. Oštećenje vaskularnog sustava i gubitak taktilne osjetljivosti dovode do činjenice da se bilo koja ozljeda kože donjeg ekstremiteta pretvara u otvoreni čir. Ako pacijent ima korne ili keratinizirane dijelove kože, tada je stvaranje skrivenih čireva ispod keratiniziranog područja vrlo vjerovatno.

Najčešće se oštećenja stopala događaju na onim dijelovima kože koji predstavljaju glavnu fizičku aktivnost. Kod dijabetes melitusa ta područja kože gube osjetljivost, a upravo na tim područjima dolazi do poremećaja cirkulacije krvi. Gubitak osjetljivosti ne dopušta pravodobno otkrivanje mikropukotina i mikrotrauma kože.

Takve ozljede postaju područja kroz koja zarazni reagensi lako prodiru u tijelo. Necjeljujuća mikrotrauma idealno je mjesto za razvoj gnojnih patologija.

Glavni razlozi za razvoj sindroma dijabetičkog stopala kod pacijenta koji imaju dijabetes su sljedeći:

  1. Poremećaji cirkulacije u arterijskim žilama i kapilarnom sistemu kože.
  2. Značajno smanjenje osjetljivosti nervnih završetaka donjih ekstremiteta ili potpuni gubitak takve osjetljivosti.
  3. Pojava deformacije stopala kod bolesnika sa šećernom bolešću.
  4. Pojava povećane suhoće kože.

Gubitak osjetljivosti živčanih završetaka kod dijabetesa nastaje kao rezultat stalnog izlaganja živčanih vlakana povećanoj koncentraciji glukoze u krvnoj plazmi.

Kako prepoznati bolest

U prijevodu s grčkog znači trofej (trofej) znači "Prehrana", otuda i naziv trofični čir - rana koja "Lišen hrane".

Komad tkiva na zahvaćenom području, kada je proces započet, je nekrotičan (umire). U ovom slučaju, defekt na koži ne može se zalečiti ničim i morate ukloniti pogođena područja. Trofični čir često se prepoznaje kao dugotrajne ne zacjeljujuće rane iz kojih se izlučuju jajovoda ili gnoj. Dva su glavna razloga koja izazivaju ovu strašnu manu: poremećena cirkulacija na određenom području tijela ili loša inervacija na ovom mjestu.

Nedostatak venske cirkulacije manifestuje se varikoznim venama.

Znakovi ove bolesti su oticanje i težina u nogama, ljubičasta koža duž vena. Čirevi se javljaju uglavnom na unutrašnjoj površini potkoljenice.

Sa aterosklerozom i dijabetesom poremećaj krvotoka u arterijama je poremećen. U slučaju ovih bolesti, čirevi se pojavljuju na nekim dijelovima stopala i na površinama falange nožnih prstiju. Glavni simptomi ateroskleroze su bol nogu noću, hladni udovi, "Isprekidna klaudifikacija" (potreba da se povremeno zaustave hodanje).

Poremećaj kapilarne cirkulacije opaža se kod osobe sa hipertenzijom. Poraz se javlja u većini slučajeva na nozi, tačnije na sredini potkoljenice. Koža na ovom mjestu poprima crvenkasto-smeđu nijansu, a na vrhu se formira nekoliko pečata iste veličine.

Innervacija tkiva može biti poremećena zbog teških povreda glave ili kičme. Ulcerativni proces nastaje prevashodno na stražnjoj strani nogu i na petama. Oblik takvih čira nalikuje krateru vulkana.

Razlozi uključuju primanje mehaničkih i termičkih ozljeda, komplikaciju određenih bolesti:

  • opekotine i promrzline udova,
  • teški rezovi i suze kože,
  • krvne bolesti, tuberkuloza, sifilis, gojaznost,
  • razne vrste izloženosti velikim dozama,
  • trovanje hromom i arsenom.

Svaka osoba može spriječiti trofične čireve ako reagira na simptome koji su prethodili ovom stanju. Pre ulcerozno stanje karakterizira oticanje i grčevi nogu, bol, svrbež i tamnjenje kože na mjestu lezije.

Što prije pacijent ode liječniku, veća je i šansa za oporavak. Najbolje je započeti s mjerama za sprečavanje nastanka tegobe, kada ste tek primijetili simptome prije čir. Po pravilu, trofični čir na nogama specijalizacija je flebologa ili vaskularnog hirurga. Ali zapamtite da je uz ulceracije na udovima također trebalo liječiti osnovnu bolest, što je dovelo do razvoja takve bolesti.

Ako ne znate ili se ne sjećate kod kojeg ljekara da idete, uvijek možete zakazati sastanak sa porodičnim ljekarom ili lokalnim liječnikom opće prakse. Nakon pregleda usmjerit će vas do stručnjaka željenog profila. Ljekar može uputiti vaskularnog hirurga, kod koga ste posmatrani sa svojom glavnom bolešću - kardiologom, dermatologom, endokrinologom, neurologom. Ako vas stručnjaci ovog profila nisu primijetili, možda će biti potrebne i konsultacije s njima.

Ako su oštećenja na koži mala područja, propisat će se konzervativni tretman:

  • u slučaju gnojnog čira ili procesa koji se brzo razvija, propisani su antibiotici,
  • anti-upalni lekovi za ublažavanje bolova (Diklofenak, Ibuprofen, Indomethacin),
  • antihistaminici za smanjenje osjetljivosti tijela na iritantne faktore (Tavegil, Suprastin),
  • flebotonici ili angioprotektori - povećavaju venski tonus, jačaju krvne žile (Venoruton, Detralex itd.),
  • sredstva protiv trombocita za razrjeđivanje krvi (Curantil, Aspirin, Cardiomagnyl).

Obavezno koristite lokalno uz opći tretman.

To uključuje:

  • nanošenje protuupalnih masti i anestetika na rane,
  • lijekovi za poboljšanje regeneracije tkiva (Curiosin, Actovegil),
  • obrada površine rane antiseptikom nakon čega slijedi labav preljev,
  • sa dijabetičkim ulkusima lokalno se primenjuju enzimski pripravci.

Kako bi spriječili čir koji se još nije pojavio, koriste se masti i gelovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Venolife, Rutozide, biljni Escin gel na biljnoj osnovi pokazali su se izvrsno.

Dimeksidna mast je venotonska, efikasna kako u lečenju, tako i u prevenciji ulceracija. Liječnici također preporučuju korištenje elastične kompresije na nogama - elastične zavoje ili posebno rublje.

Komplikacije

Zanemareni stadiji trofičnih ulkusa leče se samo hirurški. Tokom operacije se izrezaju odseci mrtvog tkiva, sa opsežnom lezijom se presađuje donorska koža. Druga faza hirurške intervencije uključuje uklanjanje pogođenih vena (ukoliko se kod pacijenta nađu varikozne vene).

Ako ne obratite pažnju na rane na udovima, uslijediće komplikacije:

  • erizipele,
  • maligni tumor
  • limfadenitis
  • plinska gangrena koja zahteva hitnu amputaciju udova,
  • trovanje krvi - sepsa, često smrtna.

Na osnovu posljedica nedostatka liječenja i samoliječenja, promatranje ljekara, kao i primjena njihovih preporuka, naprosto su vitalni!

Životni stil nakon terapije

Čak i ako su oštećenja na koži tretirana konzervativno ili hirurški, to mjesto trebate stalno nadgledati i zaštititi. Bilo koja ozljeda ili iritacija mogu uzrokovati da se čirevi ponove. Glavna metoda u prevenciji ulceroznog procesa je liječenje osnovne bolesti - varikoznih vena, ateroskleroze, dijabetesa itd. Ako se liječenje tih bolesti ne održava stalno, rizik od ulceracije uvijek će biti prisutan.

Kompresijski pletenica mora se dugo koristiti nakon zarastanja rana. Periodično se uzima kurs venotonika. U ovoj fazi je preporučljivo koristiti fizioterapiju (koju metodu će odabrati lekar) i spa tretman.

Veliku ulogu u oporavku igra prehrana. Ne konzumirajte puno šećera i raznih slatkiša, kao ni ljute umake i začine.

Ako vam osnovna bolest to dopušta, pokušajte koristiti što više proizvoda:

  • fermentirano mlijeko - sir, skuta, kefir, jogurt,
  • mršava riba
  • pileća prsa i jaja.

Izvođenje fizičkih vježbi za noge poboljšava prokrvljenost i ubrzava proces ozdravljenja.

Evo 3 vježbe koje možete izvoditi čak i dok ležite u krevetu:

  • podižite ravne noge gore i dolje,
  • savijte i savijte kolena,
  • rotirati zglobove kuka.

Sve vježbe se rade nekoliko puta, svakim danom se broj puta povećava.

„Lakše je sprečiti bolest nego je izlečiti“ - u slučaju trofičnih čira na nogama, ovaj je izraz najprikladniji. Nastali čiri zahtijevaju hitan medicinski pregled i dijagnozu, kao i trenutnu terapiju. Zapamti ovo!

Ljekar za stopala s dijabetesom

Dijabetičko stopalo je sindrom oštećenja kože, krvnih žila, zglobova i kostiju stopala kod ljudi koji imaju dijabetes. Sindrom se javlja zbog visokog šećera u krvi, koji počinje imati toksični učinak na tijelo.

Zauzvrat, porast šećera u krvi uzrokovan je nedovoljnom proizvodnjom hormona inzulina, za koji je odgovoran pankreas.

Kao što vidite, bolest pogađa mnoge telesne sisteme. Pa koji doktor liječi dijabetičko stopalo, kome da se obratim? Kao što znate, najefikasniji tretman je uklanjanje uzroka bolesti. Otkrivši početni razlog, možemo utvrditi kompetentnost liječnika koji je specifična bolest.

Uzrokuje i ko liječi

Kao što je već spomenuto, sindrom dijabetičkog stopala nastaje zbog dugog visokog šećera u krvi. Krv zasićena glukozom počinje negativno da utječe na tkiva cijelog tijela, oštećujući prvenstveno stopala.

Za vrijeme bolesti stopalo gubi sposobnost znojenja, koža postaje suha, ispucala. Zbog smanjenja osjetljivosti, neke rane mogu proći nezapaženo.

Budući da imunološki sustav slabi tokom bolesti, otpornost na infekciju se znatno smanjuje, oštećenje se dugo liječi, a povećava se i rizik od infekcije i razvoja gangrene.

Hormon inzulin, koji reguliše šećer u krvi, kontroliše endokrini sistem. Liječenje bolesti endokrinog sustava u nadležnosti je liječnika endokrinologa, što znači da mu trebate kontaktirati radi početne pomoći i pregleda.

Znakovi sindroma dijabetičkog stopala

Znakovi sindroma vrlo su dobro definirani golim okom, to uključuje:

  • požutjeli ili urasli nokti,
  • gljiva stopala
  • pukotine u petama,
  • duge zacjeljujuće i gnojne čireve,
  • kalezi
  • bol pri hodanju
  • deformacija stopala (na primjer, izbočena kost palca).

Važno! Ako vam se desi da imate više od polovine simptoma, odmah se obratite liječniku. Bolest, u poodmakloj fazi, može dovesti do gangrene i amputacije udova.

Ko prolazi dijagnozu:

  1. Dijagnozu provodi endokrinolog.
  2. Prvo, liječnik prikuplja anamnezu: utvrđuje pritužbe pacijenta, saznaje nasljedne bolesti, trajanje bolesti.
  3. Zatim pregleda stopalo i prste na rane i preinake.
  4. Provodi se analiza osjetljivosti.

  • Uzima se rendgenski snimak da bi se utvrdile unutrašnje promene stopala.
  • Propisana je analiza krvi i tkiva uzetih iz rana.
  • Oksihemoglobin se meri oksimetrijom.

    Na osnovu dobijenih podataka doktor postavlja dijagnozu „sindroma dijabetičkog stopala“, utvrđuje težinu i oblik bolesti, provodi konsultacije i daje preporuke za dalje lečenje.

    Endokrinolog propisuje hormonsku terapiju, a za izravno liječenje stopala pacijent se upućuje na podijatra. Podiatrist je ljekar koji se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti gležnja.

    Obrasci sindroma

    Postoje tri oblika toka bolesti:

    • neuropatska, što je karakterizirano deformitetom stopala, malim čirima i kapcima,
    • ishemijska kod koje je poremećena opskrba stopala krvlju, uslijed čega se razvija gangrena,
    • osteoartropatski (ili mješoviti) kada se manifestiraju znakovi oba oblika.

    Liječenje bolesti

    Endokrinolog i podijatar propisuju sveobuhvatni tretman bolesti s ciljem uklanjanja uzroka i posljedica bolesti, stabilizacije stanja pacijenta i smanjenja rizika od pogoršanja u budućnosti.

    1. Prije svega, propisana je terapija inzulinom. Često je to jedina metoda koja vam omogućava da spasite ud od amputacije.
    2. Liječnik također propisuje tečaj antibiotika koji pomažu u suzbijanju zaraženih rana i doprinose njihovom brzom zacjeljivanju.
    3. Uz interno liječenje, propisana je i lokalna terapija stopala antiseptičkim i vučnim uljima, antibioticima.
    4. Medicinski tretman se provodi lijekovima koji smanjuju koagulaciju krvi.
    5. Zvuči na njezi stopala.

    Najteži oblik bolesti je dijabetička gangrena u koju mu je amputiran dio udova. Amputaciju izvodi hirurg.

    Savjeti za njegu stopala

    U cijeloj je bolesti vrlo važno pažljivo se brinuti za stopala, popraviti svako oštećenje i na vrijeme potražiti pomoć stručnjaka.

    Stopala bi trebalo pregledavati svake večeri, ima li rana, pukotina, posjekotina. Mnogo pažnje treba obratiti na nepristupačna mjesta između prstiju.

    Potrebno je strogo pridržavati pravila higijene: često perite noge toplom vodom i dječjim sapunom, mijenjajte čarape svaki dan, pratite čistoću uložaka.

    U teškim oblicima bolesti pacijentima se savjetuje da daju što manje naprezanja na stopalu, da vode sjedeći ili ležeći način života.

    Kožu stopala moramo svakodnevno tretirati hidratantnim kremama da se ne isuši i ne pukne. Pazite da nokti ne rastu u prst i pojave se suppuracije, režite nokte pažljivo, a ne ispod korijena. Kako biste izbjegli pojavu dodatnih mehaničkih utjecaja na stopalo, cipele treba pravilno odabrati.

    Cipele koje su preuske ili previše labave ne treba nositi; možda će biti potrebno isključiti sandale i sandale. Ni u kojem slučaju ne koristite gips i komprese. Uz smanjenje osjetljivosti nogu, ne preporučuje se upotreba jastučića za grijanje i električnih grijaćih uređaja.

    Sve rane i čirevi moraju se blagovremeno i redovno liječiti sredstvima koja je propisao ljekar. Dakle, sindrom dijabetičkog stopala zahtijeva kompleksno liječenje od endokrinologa, podijatra, a u posebno teškim situacijama i kirurga.

    Liječenje i njega koji će vam omogućiti da ostanete na usluzi ako imate dijabetičko stopalo

    Sindrom dijabetičkog stopala To je poremećaj nutrine, kao i kršenje dovoda krvi u tkiva donjih ekstremiteta.

    Razvijajući se kao posljedica dijabetes melitusa, slična komplikacija nastaje zbog povećanja opterećenja na nozi i nepromjenljivo dovodi do traume njegovih mekih tkiva njihovim daljnjim uništavanjem.

    Liječenje ove bolesti se poboljšava i donosi dobre rezultate.

    Dijabetes melitus ima karakteristično obilježje suspendirane koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija). Ovo stanje izaziva energetski štrajk glađu inzulinski ovisnih ćelija i metaboličku disfunkciju. Rezultat je patološka lezija različitih organa i tkiva.

    Sljedeći faktori izazivaju sindrom dijabetičkog stopala (SDS):

    Dijabetička mikroangiopatija
    , koja je predstavljena razaranjem najtanjih žila krvotoka (arteriola, kapilara, venula). Kao rezultat toga, nedostatak ishrane u tkivima

    Dijabetička makroangiopatija predstavljeni porazom velikih armija kalibra (arterija).

    Ciljni organi u ovom slučaju su žile mozga i donjih ekstremiteta, srca.

    Dijabetička osteoartropatija
    - To je uništavanje koštanog tkiva u području povećanog pritiska, traumatska deformacija zglobova, razvoj patoloških lomova.

    Dijabetička neuropatija predstavlja smrt živčanih završetaka uslijed oštećenja posuda koje ih opskrbljuju krvlju. U konačnici to dovodi do gubitka osjetljivosti i atrofije mekih tkiva donjih ekstremiteta, što doprinosi nastanku trofičnih čira.

    Simptomi i znakovi SDS razlikuju se u osobinama karakterističnim za tri oblika bolesti:

    • Sa ishemijskom formom osjetljivost se opaža u donjim ekstremitetima s relativno slabom pulsacijom. Koža nogu je hladna i blijeda, a nastali čirevi imaju neravne obrube, dugo zarastaju i uzrokuju jaku bol,
    • Sa neuropatskim oblikom dolazi do smanjenja osjetljivosti, ukočenosti stopala. Zbog promjena u luku stopala, dolazi do brtvljenja epiderme i kornaza. Za trofične čireve karakteristične su jednolike granice,
    • Mješoviti oblik karakterizira prisustvo znakova dva oblika bolesti.

    Liječenje lijekovima

    Važan korak konzervativnog liječenja dijabetičkog stopala jest ispravljanje uzroka njegove pojave, odnosno kompenzacija za dijabetes. Za to bi endokrinologu trebao biti propisan insulin određene akcije s pojedinačnim izborom jedinica.

    Količina potrebne terapije u potpunosti ovisi o stadijumu razvoja sindroma i propisuje ga samo specijalist!

    Za liječenje dijabetičkog stopala i normalizaciju općeg stanja, racionalno je propisati lijekove složenog djelovanja:

    • Lomoporan
    • Sulodeksid
    • Alprostadil
    • Prostavazinum,
    • Trental 400,
    • Delaksin,
    • Vulnostimulin,
    • Fusicutan
    • Berlition,
    • Tiolepta
    • Tiokacid.

    Antibakterijsko liječenje i antibiotici

    Važnu ulogu u liječenju sindroma dijabetičkog stopala igra antibakterijska terapija, koja je nužna u slučaju inficiranog čira ili povećanog rizika od infekcije.

    Na temelju podataka o uzročnicima infekcije i njihovoj mogućoj osjetljivosti na brojne antibiotike, kao i o lokalizaciji infekcije, liječnik odabire optimalni lijek ili njihovu kombinaciju:

    • Sa infekcijom rane stafilokokom- Clindamicin, Rifampicin, Gentamicin i Flucloxacillin,
    • Ako je uzročnik streptokok- Eritromicin, Amoksicilin, Flukloksacilin i Kindamicin,
    • Za ublažavanje enterokokne infekcije- Amoksicilin,
    • Infekcija anaerobnom ranom- Metronidazol i Kindamicin,
    • Koliformne bakterije- Tazobaktam, Trimetoprim, Merolen ili Cefadroxil,
    • Pseudomonade- Meropenem, Ciprofloksacin, Gentamicin, Ceftazidim ili Klavulanat.

    Upotreba kreme i masti u liječenju

    Početna faza liječenja dijabetičkog stopala uključuje skrb za stopalo i trofični čir.

    Prije nanošenja masti ili kreme za stopala površinu rane treba tretirati antiseptičkom otopinom, na primjer, Furacilinom, Miramistinom ili 3% hidrogen peroksidom.

    Nakon toga, ranu je potrebno liječiti pomoću ljekovitih masti. U takvim slučajevima koriste se Iruxol i Solcoseryl.

    Materijal za previjanje poslužit će kao polupropusni film, pjenasta spužva. Na osušene nekrotične rane nanosi se hidrogel, koji potiče rano zarastanje.

    Prevlake treba mijenjati jednom dnevno, te u prisustvu velike količine eksudata, svakih 8-10 sati.

    Dijabetičko stopalo, na fotografiji početni stadij:

    Hirurško liječenje

    Hirurška intervencija ovisi o obliku i stadiju VDS-a.

    Primjenjivo:

    • Obdukcija flegmona, apsces,
    • Stentiranje posuda donjih ekstremiteta - postavljanje proteze unutar posude, vraćanje lumena,
    • Angioplastika - normalizacija opskrbe krvlju metodom plastičnih arterija,
    • Bypass operacija- stvaranje novog smjera protoka krvi,
    • Endarterektomija- uklanjanje uništenih žila i preusmjeravanje protoka krvi u susjedne posude,
    • Amputacija udova ili njegovog dela - ekstremna metoda borbe za život pacijenta.

    Liječenje narodnim lijekovima

    Zajedno s lijekovima, kao losioni se uveliko koriste alternativne metode alternativne medicine:

    • Dekocija borovnica, eukaliptusa, korijena i lišća lajkova,
    • Klinčić, ulje heljde,
    • Jogurt,
    • Lipov med.

    Alternativna terapija SDS-om može djelovati samo kao dodatna metoda liječenja i o tome se treba dogovoriti s liječnikom.

    Hirudoterapija

    Liječenje pijavicom dozvoljeno je u početnim fazama liječenja sindroma dijabetičkog stopala, kada nema čira.

    U stopalu se cirkuliše krv normalizira, što usporava patološki proces.

    Trajanje sesije je obično od 30 minuta do jednog sata, tokom čega pijavica izsuši gotovo 5 ml krvi.

    Tečaj se sastoji od 10-12 postupaka.

    Kako izliječiti noge kod kuće?

    Kako bi se smanjio rizik od gangrene, dozvoljena je složena terapija kod kuće. Ovo će zahtijevati nošenje ortopedskih cipela, prilagođavanje prehrane, eliminiranje bezvrijedne hrane.

    Kada se radi o nezi, prvo mesto zauzima pažljivi odnos prema zdravlju kako bi se isključila pojava modrica i ogrebotina na površini kože stopala, kao i potpuno poštivanje preporuka lekara.

    Glavni princip liječenja SDS-om je održavanje razine glukoze u krvi unutar normalnih granica i nošenje ortopedske cipele, kao i uložaka za primjenu štedljivog režima oštećenih udova. Ovakav pristup će ukloniti rizik od komplikacija i drugih negativnih posljedica.

    Kako postupati prvo dijabetes ili drugi tippročitajte u našim člancima.

    Možete saznati više o liječenju čira i rana iz korisnog videa:

    Liječenje trofičnih čira na šećernoj bolesti

    Trofični ulkusi - oštećenja na koži i dubljim strukturama u obliku dugotrajnih zacjeljujućih rana.

    Takve se defekcije javljaju kao rezultat kršenja dotoka krvi određenog dijela tijela. Omiljena lokalizacija trofičnih čira - nožni prsti, potpetice, potkoljenice.

    Slična je patologija karakteristična za dijabetes melitus, smatra se njegovom komplikacijom i manifestacijom sindroma dijabetičkog stopala.

    Liječenje trofičnog čira na dijabetesu smatra se prilično dugotrajnim procesom koji kombinira nekoliko metoda. Terapija komplikacija trebala bi se pojaviti u intenzivnom režimu, jer upravo takve mane izazivaju amputacije donjih ekstremiteta.

    Principi tretmana

    Da bi liječenje trofičnog čira na šećernoj bolesti bilo uspješno, morate proći sljedeće korake:

    • temeljno tretiranje pogođenog područja,
    • istovar donjeg udova,
    • eliminacija bakterijske mikroflore,
    • naknada za osnovnu bolest,
    • ublažavanje nadutosti,
    • prepoznavanje i liječenje pratećih patologija koje ne dopuštaju potpuno izlječenje (anemija, patologija jetre, hronično zatajenje bubrega).

    Važno! Svaki od tih koraka treba provesti, jer se takav kompleks smatra "zlatnim pravilima" u liječenju rana. Provedba mjera u punoj mjeri omogućit će zarastanje trofičnih neuropatskih čireva u 90% slučajeva.

    Uz ove stadije, ishemijske trofičke oštećenja zahtijevaju i revaskularizaciju (obnavljanje cirkulacije krvi u zahvaćenom udu), budući da je zatvaranje praznina žila koje vodi njihovom razvoju.

    Izbor režima liječenja je prerogativ liječnika Ako su rane komplicirane značajnim gnojnim procesima, potrebno je kirurško liječenje i detoksikacija pacijentovog tijela.

    Liječenje trofičnih čira na stopalu kod dijabetesa uključuje opće i lokalne događaje. Lokalna terapija zasniva se na slijedećim procedurama:

    • nekrektomija (uklanjanje mrtvih zona) ekscizijom kukuruza,
    • ispiranje rana ljekovitim rastvorima,
    • upotreba zavoja.

    Nekrektomija

    Mrtvo tkivo smatra se dobrim okruženjem za bakterije. Uz to, sprječavaju normalan odljev tekućine sa površine rane i stvaranje novih tkiva za zarastanje. Stoga je potrebno maksimalno ukloniti zonu nekroze.

    Do ekscizije može doći koristeći skalpel i škare, mehanički, pomoću posebnog aparata koji isporučuje pulsirajuće mlazove vode, koristeći hemijsku metodu, koristeći proteolitičke enzime.Drugi način - liječnik nanosi vlažne pregrade, što pomaže da se osigura da se mrtvo tkivo odtrga.

    Uklanjanje zona nekroze skalpelom i škarama najčešća je opcija, međutim ne koristi se ako je dno rane predstavljeno zglobnom površinom ili ako je trofički defekt ishemičan. Za vrijeme hirurškog liječenja koristi se Volkman kašika - alat u obliku kašike s malom površinom. Omogućuje vam da točno uklonite mrtve fragmente tkiva bez uništavanja žila.

    Nekrektomija je važna faza u liječenju trofičnih oštećenja

    Važno! Trofični čir na nozi treba pregledati sondom za gumbe, jer vizualno plitki defekt može imati kanal duboke rane.

    Istovremeno se uklanjaju i rožnice koje se formiraju uz rub čira. To vam omogućava da smanjite pritisak na samu ranu i poboljšate odliv njenog sadržaja. Postoje slučajevi koji zahtevaju uklanjanje nokatne ploče. To se događa ako je čir djelomično smješten na noktnom krevetu ili na vrhu prsta.

    Liječenje rana

    Ova faza liječenja trofičnih čira na šećernoj bolesti provodi se kako bi se smanjio broj patogena na površini pogođenog područja. Mnogo je uređaja koji se koriste za pranje, međutim dokazano je da upotreba špriceva sa iglom ne pokazuje lošiji rezultat.

    Ne koristite za pranje trofičnih oštećenja:

    Dijabetička neuropatija donjih ekstremiteta

    • rastvor kalijum permanganata,
    • jod
    • dijamantski zelena
    • rivanol
    • ljekovite tvari na bazi alkohola.

    3% -tna otopina hidrogen peroksida koristi se u periodu čišćenja rane površine od gnoja i ugrušaka u krvi. Dozvoljeno je ispiranje čira na fiziološkoj fiziološkoj otopini natrijum-hlorida, Miramistin, hlorheksidin, dioksidin.

    Kod kuće možete koristiti Acerbin sprej.

    Materijal koji se koristi za obloge treba imati sljedeća svojstva:

    • atraumatski,
    • sposobnost održavanja vlažne okoline (dokazano je da se u takvim uvjetima ubrzava proces zacjeljivanja trofičnih čira na nogama s dijabetesom),
    • sposobnost apsorpcije sadržaja rana,
    • zaštitna svojstva (za sprečavanje bakterija),
    • odsutnost prepreka za normalan protok zraka do tkiva.

    Alginatni preljev - moderan preljev koji se koristi u borbi protiv trofičnih rana

    Gaza za previjanje je nepoželjna, jer se prilikom sušenja može osušiti na površini rane i narušiti integritet granulacija. Može se koristiti u slučaju fistula, suvih nekroza ili čira na visokoj vlažnosti zraka.

    U suvremenim metodama liječenja koriste se mrežasti preljevi, alginati, hidrogeli, poliuretanske spužve, hidrofilna vlakna itd.

    Aids

    Predstavljene supstance pokazuju efikasnost u kombinaciji sa modernim prelivima.

    • Antimikrobni lijekovi - Argosulfan, Dermazan, Betadine.
    • Stimulanti za regeneraciju - Bekaplermin, Curiosin, Ebermin.
    • Proteolitički enzimi - Iruksol, Himotripsin.

    Mast se koristi na vodeno rastvorljivoj (Levomekol, Dioxizol) i masnoj osnovi (Solcoseryl, Actovegin).

    Još jedan važan korak u liječenju trofičnog oštećenja. Bez obzira na lijekove koji se koriste, trofični čir neće zacijeliti dok pacijent ne stane na bolno stopalo. Potpuno adekvatno pražnjenje je ključ za povoljan ishod patologije.

    Važno! Ljekar treba upamtiti da većina pacijenata ne može u potpunosti pridržavati se upute za istovar, jer imaju bezbolne nedostatke, čiji početak ne uzrokuje nelagodu.

    Ako je rana lokalizirana na potkoljenici ili stražnjem dijelu stopala, nisu potrebni dodatni uređaji za istovar.Jedina poanta je potreba za nedostatkom kontakta rane s cipelama. Ako je čir na peti ili plantarnoj strani stopala, potrebni su posebni uređaji.

    Trenutno se koristi istovarni prekrivač izrađen od polimernih materijala. Postavlja se na stopalo i potkoljenicu. Predstavlja se u obliku čizme, koja može biti uklonjiva ili ne-izmjenjiva (prema preporuci liječnika).

    Ova metoda je dobra po tome što vam omogućava da šetate ulicom, radite, eliminirajući opterećenje na zahvaćenom području udova.

    Istovar polutke - jedan od načina uklanjanja opterećenja na zahvaćenom području

    Istovar se događa zbog nekoliko mehanizama:

    • oko 35% opterećenja prenosi se sa stopala na potkoljenicu,
    • jačina pritiska je ravnomerno raspoređena,
    • rana je zaštićena od horizontalnog trenja,
    • smanjuje se oteklina zahvaćenog ekstremiteta.

    Kontraindikacije za upotrebu polimernog čizme:

    • Apsolut - aktivni purulentno-nekrotični proces s razvojem sepse ili gangrene.
    • Relativno - kritično kršenje opskrbe krvlju, duboka rana malog promjera, značajna vlaga u koži na mjestu primjene, strah od korištenja polimernog uređaja.

    Važno! Prosječna stopa ozdravljenja trofičnih čira na uređajima za istovar iznosi od 40 do 60 dana, ovisno o vrsti lezije.

    Upotreba štaka, ortopedske cipele, jednostavno ograničenje hodanja po kući, stvaranje „prozora“ za čir na tabanima neprihvatljive su metode liječenja trofičnih čira.

    Lokalna upotreba antiseptika za uništavanje patogena nije dokazala svoju učinkovitost, što znači da je jedina metoda upotreba antibakterijskih lijekova.

    Ova sredstva su indicirana ne samo kada je defekt već zaražen, već i kad postoji visoki rizik od rasta bakterija (nekroza ishemijskih tkiva, veliki čirevi, dugotrajne rane).

    Antibakterijski lijekovi - način za borbu protiv infekcije

    Uobičajeni uzročnici infekcije rana:

    • stafilokoki,
    • streptokoki,
    • Proteus
    • E. coli
    • enterobakterije
    • Klebsiella
    • pseudomonad.

    Imenovanje antibiotika događa se nakon bakterijske inokulacije sadržaja rane uz određivanje individualne osjetljivosti patogena. Najefikasniji su penicilini, fluorokinoloni, cefalosporini, linkozamidi, karbapenemi.

    Teški oblici patologije zahtijevaju intravensku primjenu antibiotika u stacionarnim uvjetima. Paralelno se provodi i kirurška drenaža rane, detoksikacijska terapija i korekcija šećerne bolesti. Kurs liječenja je 2 tjedna. Blaži stadij infekcije omogućava uzimanje antibiotika oralno u obliku tableta kod kuće. Kurs traje do 30 dana.

    Nadoknada dijabetesa

    Druga važna faza, bez koje ljekari ne mogu liječiti trofične čireve. Endokrinolog se bavi korekcijom terapije osnovne bolesti. Važno je držati razinu šećera u krvi ne višu od 6 mmol / L. Kod kuće se kontrola nad pokazateljima odvija uz pomoć glukometra. Kod bolesti tipa 1, rezultati se bilježe svaka 3-4 sata, s tipom 2 - 1-2 puta dnevno.

    Da bi se postigla kompenzacija, koristi se insulinska terapija ili lijekovi za snižavanje šećera. Propisane su kratke insuline - za brzo snižavanje nivoa šećera i produženo uzimanje lekova (davaju se 1-2 puta dnevno, održavajući normalnu razinu tokom dana).

    Svakodnevna kontrola glikemije važan je korak u postizanju nadoknade za „slatku bolest“

    Važno! Lokalna upotreba inzulina nije efikasna, jer supstanca je protein, a uništavaju je bakterije. Zato za liječenje trofičnog oštećenja nije potrebna značajna koncentracija inzulina u području rane, već njegovi dostatni pokazatelji u krvi.

    Postoje medicinske i hirurške metode čiji je cilj obnavljanje dovoda krvi u zahvaćeno područje. Svi korišteni lijekovi podijeljeni su u dvije velike grupe:

    U prvu grupu spadaju pentoksifilin, ekstrakt ginko bilobe, preparati nikotinske kiseline, sredstva za razrjeđivanje krvi, heparin, Reopoliglyukin. Druga grupa je efikasnija. Njeni predstavnici su Vazaprostan, Alprostan.

    Od hirurških metoda obnove protoka krvi, široko se koristi balonska angioplastika. Ovo je metoda "naduvanja" zahvaćene posude kako bi se povećao njen klirens. Da bi se produžio učinak hirurške intervencije, u ovu se posudu postavlja stent - uređaj koji drži arteriju od opetovanog sužavanja.

    Postavljanje stenta - metoda revaskularizacije donjih udova Druga metoda je bypass operacija. Angiohirurzi tvore rešetke za krv iz sintetičkog materijala ili pacijentovih vlastitih žila. Ova metoda pokazuje duži konačni rezultat.

    U slučaju široke nekroze tkiva nakon revaskularizacije, može se izvesti operacija na stopalu:

    • mala djelomična amputacija,
    • nekrektomija
    • zašivanje rane ili njene plastike.

    Borite se sa bolom

    Uklanjanje boli nije manje bitna faza od gore navedene. Sledeći lijekovi su prepoznati kao efikasna sredstva:

    Produljena upotreba NSAID-a zabranjena je zbog visokog rizika od krvarenja u probavnom sustavu. Derivati ​​metamizola (Baralgin, Tempalgin) mogu izazvati agranulocitozu.

    Terapija dijabetičkih komplikacija narodnim lijekovima takođe se široko koristi, međutim mora se imati na umu da je zabranjeno samo liječenje. To može dovesti do pogoršanja problema. Pridržavanje savjeta liječenja stručnjaka je ključ za povoljan ishod patologije.

    Liječenje dijabetičkog stopala: lijekovi, operacija


    Sindrom dijabetičkog stopala je kompleks patoloških promjena u tkivima donjih ekstremiteta uzrokovanih visokim nivoom šećera u krvi.

    Promjene utječu na živčano, koštano tkivo, krvne žile stopala. Sindrom se javlja kod 80% bolesnika sa šećernom bolešću.

    Učinkovitost liječenja ovisi o koordiniranim radnjama endokrinologa, ortopeda, podologa, terapeuta, hirurga vaskularnog i gnojnog odjela, anesteziologa.

    U liječenju dijabetičkog stopala lijekovima, od primarne je važnosti kompenzacija šećerne bolesti i zacjeljivanje trofičnih čira.

    U liječenju dijabetičkog stopala imunološki sustav popravlja se imunomodulatorima, propisuje se milgamma koja sadrži neurotropne vitamine iz skupine B, koriste se lijekovi koji poboljšavaju krvotok, rad srca i bubrega.

    Pacijenta se pregledava na infekciju gljivicama, bakterijskom florom.

    Svi pacijenti, bez obzira na tip dijabetesa, tokom dana primaju inzulin intramuskularno pod kontrolom nivoa šećera.

    Kako bi poboljšali opće stanje tijela, koriste se protuupalni nesteroidni lijekovi, triciklički antidepresivi za smanjenje boli.

    Antibiotici za stopala protiv dijabetesa

    S povećanjem temperature, porastom nekrotičnog procesa i produbljivanjem čira, propisani su antibiotici. Prije dobivanja rezultata ispitivanja osjetljivosti mikroflore koriste se antibiotici širokog spektra

    Cefalosporini posljednje generacije, fluorokinoloni, lijekovi su izbora. Najčešće se propisuju Zefter, Tsifran ST, Aveloks, Tsiprolet A, Heinemoks, Invanz.

    Koriste se kombinacije antibiotika - klindamicin-netilmicin, klindamicin-aztreonam, klindamicin-ciprofloksacin. Posljednja kombinacija antibiotika je efikasna čak i kod naprednih ishemijskih čira na stopalu.

    Šta endokrinolog liječi u Volgogradu?

    U sanatorijumu "Volzhskaya Zdravnica" možemo vam ponuditi sveobuhvatni pregled i liječenje sljedećih endokrinih bolesti na najsavremenijem nivou.

    Doktor endokrinolog, šta liječi?

    • Rana dijagnoza, prevencija i liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2 i njenih komplikacija
    • Dijagnoza i liječenje bolesti štitne žlijezde (endemični gušavi, difuzni toksični gušavi, hipotireoza, hronični autoimuni tiroiditis)
    • Dijagnoza i liječenje bolesti hipotalamo - hipofize (adenom hipofize, hiperprolaktinemija, akromegalija, hipotalomični sindrom)
    • Dijagnoza i liječenje bolesti nadbubrežne kore (hipokortizam, feokromocitom, aldosteroma)
    • Liječenje gojaznosti, prevencija i liječenje komplikacija metaboličkog sindroma
    • Lečenje hirzutizma
    • Liječenje osteoporoze

    Prijem obavljaju visoko kvalificirani stručnjaci iz područja endokrinologije. Aktivno sudjelujući na medicinskim forumima i izložbama, endokrinolozi u Volgogradu na temelju medicinskog centra Volga Zdravilišta dijele svoje iskustvo i dijele znanje.

    Tražite endokrinologa? Zdravstveno odmaralište Volga čeka vas!

    Nazovite i dođite! Telefoni: 8 (8442) -96-21-00, 8 905 390 88 60

    Koji ljekar liječi dijabetičko stopalo?

    → Kućno liječenje → Bolesti mišićno-koštanog sustava → Dijabetičko stopalo

    Dijabetičko stopalo je sindrom oštećenja kože, krvnih žila, zglobova i kostiju stopala kod ljudi koji imaju dijabetes. Sindrom se javlja zbog visokog šećera u krvi, koji počinje imati toksični učinak na tijelo. Zauzvrat, porast šećera u krvi uzrokovan je nedovoljnom proizvodnjom hormona inzulina, za koji je odgovoran pankreas.

    • Uzrokuje i ko liječi
    • Znakovi sindroma dijabetičkog stopala
    • Ko prolazi dijagnozu:
    • Obrasci sindroma
    • Liječenje bolesti
    • Savjeti za njegu stopala

    Kao što vidite, bolest pogađa mnoge telesne sisteme. Pa koji doktor liječi dijabetičko stopalo, kome da se obratim? Kao što znate, najefikasniji tretman je uklanjanje uzroka bolesti. Otkrivši početni razlog, možemo utvrditi kompetentnost liječnika koji je specifična bolest.

    Kada je potrebno ići liječniku endokrinologu?

    Simptomi endokrinih bolesti su raznoliki i često se otkrivaju kod ljudi koji sebe smatraju relativno zdravim:

    • povećana razdražljivost, znojenje, palpitacije, mali tremor prstiju može biti uz pojačanu funkciju štitnjače,
    • slabost, smanjene performanse, suva koža, debljanje - uz smanjenu aktivnost štitnjače,
    • žeđ, svrbež kože, krvarenje desni, gubitak težine - uz kršenje metabolizma ugljikohidrata,
    • nizak pritisak, slabost, promjene boje kože - uz smanjenje rada nadbubrežne žlijezde,
    • prekomjerni rast dlaka na tijelu kod žena - sa disfunkcijom nadbubrežne kore ili jajnika,
    • prekomjerna težina može biti znak poremećaja mnogih endokrinih organa,
    • reproduktivni poremećaji i kod muškaraca i kod žena mogu biti posljedica disfunkcije endokrinih žlijezda.

    Načini liječenja:

    • odabir i korekcija terapije lijekovima
    • izračunavanje individualnog plana ishrane
    • masaža
    • sve vrste fizioterapije (uključujući balneoterapiju)
    • refleksologija

    Održavanje normalnog ili gotovo normalnog šećera u krvi jedini je način da zaštitite oči, bubrege, srce i noge od komplikacija dijabetesa. Liječenje komplikacija dijabetesa vrlo je teško. Lakše ih je spriječiti. Za pregled i prevenciju bolesti kod endokrinologa u Volgogradu obratite se specijalistima lječilišta Volga.

    Kada je preporučljivo prvi put vidjeti endokrinologe?

    Ne treba vam rutinski pregled ako su navedeni simptomi odsutni.Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno pravovremeno savjetovanje sa endokrinologom. Ovo je:

    - rađanje deteta (planirana poseta),

    - početak menopauze (rutinski pregled),

    - Kada dostigne starost od 45-50 godina. Odnosi se na žene i muškarce za kontrolu promjena povezanih sa godinama. Stručnjaci preporučuju posjetu endokrinologu barem jednom godišnje.

    Endokrinolozi klinike Volzhskaya Zdravnitsa sprovode:

    • Savjetovanja o odabiru doze inzulina ili lijekova za snižavanje šećera u tableti za normalizaciju glukoze u krvi
    • Savjetovanja o izračunavanju i individualnom odabiru dijeta
    • Pojedinačni trening samo prilagođavanja doze inzulina ili antidijabetičkih tableta i drugih vještina potrebnih za dijabetes
    • Prepoznati predispoziciju za dijabetes
    • Test tolerancije na glukozu

    Pravilnim upravljanjem šećerne bolesti moguće je kod nekih pacijenata postići dugoročnu potpunu ili djelomičnu remisiju bolesti.

    Trenutno sve više i više ljudi doživljava nelagodu u obliku slabosti, nemotivirane razdražljivosti, suza, oteklina na licu, rukama, gubitka kose, povećane suhoće kože, debljanja, bez sumnje da postoji povezanost u radu svih endokrinih žlijezda tijela. Ako je funkcija barem jednog endokrinog organa narušena, sve endokrine žlijezde neispravno rade. Točna dijagnoza i pravilno liječenje mogu utvrditi i ukloniti uzrok nelagode. Provođenje kursa od strane iskusnog endokrinologa iz Volgograda povećava efikasnost liječenja.

    Lijekovi složenog djelovanja

    • Da bi se poboljšalo stanje rane, propisani su lijekovi u kapsulama Sulodeksid i Lomoporan. Sredstva pripadaju klasi heparinoida, imaju antitrombotski učinak, koriste se intravenski i u kapsulama.
    • Kod uznapredovalih čira uzrokovanih razaranjem krvnih žila, propisan je Prostavazinum, Alprostadil. Lijekovi šire krvne žile, smanjuju viskoznost krvi, prijanjanje trombocita. Dobar rezultat daje liječenje simptoma dijabetičkog stopala pomoću Trental 400, koji poboljšava mikrocirkulaciju u ulkusnim tkivima.
    • Specijalno za liječenje čira na dijabetes melitusu namijenjeni su pripravci Vulnostimulin, Delaskin, Fusicutan. Kršenje osjetljivosti stopala uzrokovano oštećenjem živaca liječi se sredstvima koja sadrže tioktičnu kiselinu - Tiolepta, Thioctacid, Berlition.

    Lokalni tretman

    Odsustvo simptoma boli kod sindroma dijabetičkog stopala trebao bi biti razlog da se odmah obratite liječniku za pomoć. Uspjeh liječenja ovisi o svakodnevnoj pažljivoj primjeni svih uputstava podologa. Pacijentu se preporučuje:

    • Uvijek održavajte čir čistim, izbjegavajte dobivanje vode,
    • svaki dan mijenjajte preljev koristeći samo lijekove koje je propisao vaš ljekar,
    • ne idi bosonog
    • smanjiti fizičku aktivnost.
    1. Čišćenje rana. Lokalno liječenje čira uključuje čišćenje rana, ispiranje antiseptičkim otopinama, obloge. Najbolji način čišćenja je očistiti ranu skalpelom. Za bakterijsku infekciju čira, oslobađanje gnoja, preferira se hirurška metoda čišćenja rane.

      Za uspješnu uporabu mehaničkog čišćenja, zdravo tkivo mora ostati u rani. Ispiranje čireva. Siguran način čišćenja čira na koji nema toksičnu nuspojavu je pranje fiziološkom otopinom. Može se zameniti sa 0,9% rastvorom natrijum hlorida.

      Za uklanjanje gnoja, protiv anaerobnih bakterija preporučuje se ispiranje sa 3% rastvorom hidrogen peroksida. Uz učestalo ispiranje rane peroksidom, otopinu treba razrijediti 2 puta i nadopuniti navodnjavanjem rane fiziološkom otopinom. Miramistin se smatra efikasnim lijekom za ispiranje čireva.

      Upotreba ovog sredstva ne uzrokuje kašnjenje u zacjeljivanju, produbljivanju rane, za razliku od rastvora hidrogen peroksida, kalijevog permanganata, briljantno zelene otopine joda. Preporučuje se razrijediti 2-3 puta uz čestu upotrebu, naizmjenično, ne koristiti stalno.

      U ranim fazama čira koristi se ispiranje hlorheksidinom. Ovaj lijek nema štetne nuspojave, ali gubi antiseptička svojstva u prisustvu gnoja. Izbor pokrivanja rana.

      Hronični tijek bolesti zahtijeva prekrivanje rane zavojem koji ne uzrokuje ozljede tijekom smjene koja je propusna za izmjenu plina.

      Najbolji materijali za oblačenje su:

      • polupropusni filmovi - koriste se za nezarazne čireve od dijabetičara, ne preporučuju se za dugotrajnu upotrebu,
      • pjenaste sunđere - upotrebljavaju se u fazi zarastanja ispuštanjem male količine eksudata iz rane,
      • hidrogeli - preporučuju se za lečenje suvih nekrotičnih čireva, dobro očišćavaju ranu, podstiču zarastanje bez ožiljaka,
      • amorfni hidrogeli - koriste se za liječenje suvih čira i za zaliječenje rana ispuštanjem eksudata,
      • hidrokoloidni premazi - najpopularnija vrsta premaza, ne zahtijeva česte izmjene, ima dobar omjer cijene i kvalitete,
      • alginati - efikasno liječe čireve s velikom količinom izlučenog eksudata, preporučuje se nakon oblaganja rana temeljito isprati fiziološkom otopinom.

    Prednost su hidrogelni premazi, kolagenski oblozi. Za lokalno liječenje upotrebljavaju se i uljni preljevi koji koriste ulje od mljevenog oraha, morske heljde i šipka.

    Liječenje kroničnih dijabetičnih čira na stopalu i potkoljenici antisepticima koristi se u kombinaciji s kirurškim čišćenjem rana, antimikrobnim sredstvima u skladu s fazom razvoja čira. Prije nanošenja obloga s lijekom, rana se čisti mastima Iruxol, Dioxicain-P koje sadrže enzime kolagenaze i proteaze C.

    Lijekovi se propisuju s oprezom u slučaju infekcije rane zbog mogućeg toksičnog djelovanja ne samo na bakterije, već i na zdrava tkiva samog čira. S gnojnim čirima, popraćenim jakim oticanjem, propisane su masti koje sadrže polietilen oksid, jod.

    Jodopyron, Brownol, lavasept, dioksidin koriste se za liječenje antiseptičkih čira. Upotreba ovih sredstava zahtijeva svakodnevni pregled rane zbog rizika od prekomjernog presušivanja površine rane tijekom zarastanja. Za duboke čireve s velikim volumenom nekrotičnog tkiva koristi se Purilon gel - lijek koji potiče regeneraciju tkiva, čišćenje dubokih rana prepunih gnojnih masa.

    Fiksacioni zavoji

    Uspjeh liječenja ovisi o poštivanju štedljivog režima za stopalo, smanjenju fizičke aktivnosti. Najbolji iscjedak za stopalo je odmor za krevet. Ako ga je nemoguće poštivati, pribjegavajte specijalnim ortopedskim cipelama, ulozima izrađenim po narudžbi, koristite štake prilikom hodanja.

    Učinkovit način za smanjenje fizičkog opterećenja stopala je zavoj za pričvršćivanje na potkoljenici, napravljen od polimernih materijala. Preliv vam omogućava rad bez iritiranja rane površine čira.

    Hirurško liječenje se efikasno koristi u ishemičnom obliku dijabetičkog stopala, što je teško liječiti drugim lijekovima. Prognoza zacjeljivanja ulkusa znatno se poboljšava hirurškom rekonstrukcijom arterija šantom ili endovaskularnom intervencijom.

    Operacija ima za cilj obnovu protoka krvi u poplitealnoj arteriji i arterijama potkoljenice. Intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom. Tijekom operacije, kateter se ubacuje kroz vanjski rez u bedrenu arteriju.Potom se baloni uvode u arterije potkoljenice putem katetera, proširujući lumen žila, poboljšavajući protok krvi.

    Prognoza stopala kod dijabetičara

    Do 70% svih slučajeva trofičnih čira na neuropatski oblik dijabetičkog stopala uzrokovano oštećenjem živaca. Učinkovitost liječenja neuropatskih čireva dostiže 90%.

    Još je lošija prognoza ishemijskih i miješanih oblika dijabetičkog stopala. S ozbiljnim oštećenjem krvnih žila, konzervativni tretman pomaže da se izbjegne amputacija stopala u samo 30% slučajeva ulceroznih lezija.

    Liječenje dijabetičnih čira komplicirano je rizikom od infekcije rane, mehaničkih oštećenja koja mogu pojačati procese propadanja tkiva, dovesti do gangrene s naknadnom amputacijom udova.

    Ne biste trebali riskirati svoje zdravlje, birajući samostalno narodne lijekove za liječenje čira na svoj ukus. Ovaj pristup liječenju povećava vjerojatnost gangrene, povećava rizik od amputacije stopala.

    Glavni simptomi razvoja dijabetičkog stopala

    Konstantni bolovi mogu ukazivati ​​na prisutnost uganuća i deformacija stopala. Uz to, bol može ukazivati ​​na pojavu modrica, preopterećenje i nošenje cipela koje nisu prikladne za ljude. Bol može ukazivati ​​i na razvoj zaraznog procesa.

    Crvenilo kože na stopalu ukazuje na razvoj infekcije. Naročito ako se ovaj simptom pojavi oko rezultirajuće rane. Ozljeda kože može nositi neudobne cipele ili čarape.

    Oticanje stopala može ukazivati ​​na upalni proces u tkivima stopala. Pored toga, takav simptom može ukazivati ​​na prisutnost problema u kardiovaskularnom sistemu, a to mogu biti zatajenje srca i poremećena cirkulacija krvi u žilama tkiva stopala.

    Lokalno povećanje temperature površine kože signalizira prisustvo tekućeg infektivnog procesa, koji tijelo želi suzbiti i lokalizirati. Lokalno povećanje temperature znak je da se tijelo bori protiv infekcije uz pomoć imunološkog sistema, a to je oslabljeni razvoj dijabetesa.

    Svako oštećenje kože može biti žarište razvoja zaraznog procesa.

    Pojava kukuruza ukazuje na to da osoba nosi nepravilno odabrane cipele. Pri nošenju takve cipele dolazi do nepravilne raspodjele opterećenja na stopalu.

    Otkrivanje gnoja iz rane ukazuje na napredovanje zaraznog procesa.

    Ako je bilo koji od ovih znakova identificiran, obratite se stručnjacima kako biste obavili istraživanje i dobili savjet. Nakon pregleda liječnik će vam reći koje mjere treba poduzeti kako bi se spriječio daljnji razvoj komplikacija.

    Pojava groznice ili zimice u kombinaciji s pojavom rane na stopalu znak je razvoja teškog infektivnog procesa koji može izazvati smrtni ishod ili amputaciju ekstremiteta.

    Ako stopalo ima crvenilo na mjestima koja omeđuju ranu, to onda ukazuje da se zarazni proces intenzivira, a pacijentovo tijelo nije u mogućnosti nositi se sa zaraznim procesom.

    Pojava ukočenosti u nogama znak je razvoja dijabetičke neuropatije.

    Grubost kože i pojava suvoće ukazuju na napredovanje komplikacija.

    Razvojem dijabetičkog stopala kao posljedicom poremećaja cirkulacije zaustavlja se rast kose na gležnju i stopalima. Na našem resoru možete pročitati o tome kako izgleda noga za dijabetičare u početnoj fazi.

    Glavni znakovi razvoja dijabetičkog stopala

    Glavni znakovi dijabetičkog stopala su tipični problemi s donjim ekstremitetima koji se javljaju kod ljudi s dijabetesom. Ti znakovi su:

    • stvaranje kukuruza,
    • žuljevi
    • rast nokatnih ploča,
    • razvoj bursitisa palca,
    • stvaranje podočnjaka,
    • zakrivljenost čekića nožnih prstiju,
    • suva i ispucala koža
    • razvoj gljivičnih bolesti kože stopala (epidermophytosis stopala),
    • razvoj gljivica na noktima.

    Nastajanje kukuruza nastaje kao rezultat činjenice da se prekomjerni pritisak vrši na odvojenom dijelu stopala.

    Uklanjanje naočnjaka je glavni razlog nastanka čireva s naknadnim razvojem gangrene i amputacijom dijela stopala.

    Blisteri su konveksni mrlje kože napunjene tečnošću. Stvaranje žuljeva nastaje uslijed trljanja s cipelama jednog područja kože područja stopala.

    Urastanje noktiju nastaje kao rezultat nepravilnog rezanja ili kao rezultat nošenja uskih cipela. Ako postoji velika vjerojatnost za razvoj dijabetičkog stopala, trebali biste odbiti rezati nokte na rubovima ili vrlo pažljivo izvesti ovaj postupak.

    U slučaju urastanja nokta, potrebno je konzultirati ljekara kako bi on uklonio dio nokta koji je uraso. To će spriječiti pojavu infekcije i širenje infekcije. Ako se rana već formirala i došlo je do njene infekcije, liječnik propisuje kurs antibiotika.

    Bursitis je izbočina na vanjskoj ivici velikog nožnog prsta. Do nastanka bursitisa dolazi ako postoji odstupanje palca prema preostalim prstima. Bursitis je često problem koji nastaje zbog nasljednosti bolesnika s dijabetesom.

    Specijalisti zaustavljaju bolni i upalni proces uz pomoć protuupalnih i analgetskih lijekova.

    Ako bursitis uzrokuje česte bolove, tada se njegovo liječenje izvodi kirurškim uklanjanjem.

    Glavni znakovi zbog kojih biste odmah trebali potražiti medicinsku pomoć su sljedeći

    Drugi znak razvoja bolesti je lokalno povećanje temperature na površini kože.

    Dijagnoza dijabetičkog stopala

    Nakon što pacijent kontaktira liječnika s endokrinologom, liječnik pregledava pacijenta i dijagnosticira bolest.

    Dežurni ljekar provodi vizualni pregled udova pacijenta koji je došao do njega. Svrha pregleda je prepoznati znakove razvoja sindroma dijabetičkog stopala kod pacijenta.

    Nakon pregleda provodi se studija rentgenskim ili magnetnom rezonancom skeniranja stopala. Ove metode pregleda omogućuju nam da utvrdimo prisustvo ili odsustvo oštećenja koštanog tkiva donjih ekstremiteta.

    Doktor provjerava nivo osjetljivosti kože na vibracije, temperaturu, dodir, a dodatno se provjerava i refleks koljena. Svrha ovog pregleda je utvrditi težinu razvoja dijabetičke neuropatije kod pacijenta.

    Liječnik pregledava i pregledava cipele koje pacijent obično nosi. Doktor ocjenjuje cipele zbog njihove sukladnosti u veličini, kompletnosti i odsutnosti stranih predmeta.

    Doktor uzima uzorke sadržaja rane i šalje ih na bakteriološke analize. Ova vrsta istraživanja potrebna je kako bi se utvrdila vrsta antibiotika koja se može koristiti za antibiotsku terapiju.

    Sljedeće metode pregleda koriste se za procjenu kvalitete protoka krvi u arterijskim žilama koje hrane donje ekstremitete:

    • ultrazvučni pregled sudova donjih ekstremiteta,
    • M-mode ultrazvučna dopplerografija (USDG),
    • mjerenje gležnja-brahijalnog indeksa,
    • transkutana oksimetrija.

    Ako je potrebno, za dobivanje dodatnih informacija o stanju krvožilnog sustava, koristi se metoda poput radiopaque angiografije.U procesu ispitivanja tijela ovom metodom, pacijentovo tijelo, u njegov krvožilni sustav, unosi se poseban radioaktivni kontrastni kemijski spoj koji postaje vidljiv u rendgenu zračenju.

    Ova metoda pregleda vrlo je informativna, ali ima jednu manu - uzrokuje nuspojave iz bubrega.

    Iz tog razloga ovu tehniku ​​ispitivanja treba primenjivati ​​s određenom dozom opreza.

    Pregled ovom tehnikom obavezan je ako se planira operativni zahvat, čija je svrha obnavljanje vaskularne propusnosti i protoka krvi u njima.

    Za vreme pregleda lekar otkriva stadij razvoja bolesti. U medicini se razlikuje 5 faza razvoja komplikacija.

    Endokrinolog odabire režim liječenja nakon obrade rezultata ispitivanja. U procesu razvoja režima liječenja potrebno je uzeti u obzir stupanj napredovanja bolesti i individualne karakteristike pacijentovog tijela. Ovaj će članak govoriti o uzrocima dijabetesa.

    Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

    Dijabetičko stopalo

    • Definicija
    • Razlozi
    • Simptomi
    • Dijagnostika
    • Prevencija

    Stopalo je uobičajeno područje za lokaliziranje komplikacija kod pacijenata s dijabetesom, pa je njega stopala posebno važno.

    Peptične ulkusne lezije su čest uzrok hospitalizacije pacijenata sa dijabetesom. Te komplikacije obično su produžene i mogu rezultirati amputacijama.

    Čir na nozi rezultat je traume (koja je najčešće najprirodnija) s neuropatijom i / ili perifernom angiopatijom s infektivnim procesom koji se razvija kao sekundarna pojava nakon uništavanja zaštitne epiderme.

    U većini slučajeva su uključene sve tri komponente, ali ponekad prevladava neuropatija ili ishemija.

    Samo ishemija uzrokuje mali broj čira na nogama kod pacijenata sa šećernom bolešću; većina slučajeva posljedica je neuropatije ili neuroishemijskog procesa.

    Najčešći uzrok ulceracije su kurjeze na koži ispod kojih dolazi do nekroze tkiva. U konačnici se probija na površinu.

    Klinički znakovi dijabetičkog stopala
    NeuropatijaIshemija
    Simptomine, parastezija, bol, ukočenost.ne, povremena klaudicacija, bol tokom napora.
    Konstrukcijska oštećenjačir, sepsa, apsces, osteomijelitis, gangrena prstiju, Charcotov zglob.čir, sepsa, gangrena.

    Dijagnostika

    Medicinska procjena treba obuhvatiti iscrpnu anamnezu i fizikalni pregled, a može uključivati ​​i laboratorijske testove, rentgenske snimke cirkulacije krvi u nogama i savjetovanje sa specijalistima.

    Istorija i fizički pregled.

    Ovo ispitivanje treba da obuhvati ispitivanje vitalnih funkcija pacijenta (temperatura, puls, krvni pritisak i brzina disanja), ispitivanje senzacija u stopalima i nogama, prokrvljenost u nogama, detaljni pregled bilo kojeg problematičnog područja i ispitivanje simptoma. Manji hirurški tretman rana (četkanjem ili rezanjem tkiva) može biti potreban da bi se utvrdila težina rane.

    Laboratorijski testovi: možda će biti potrebna opšta pretraga krvi ili CBC kako bi se utvrdilo prisustvo i ozbiljnost infekcije. Vrlo visoka ili vrlo niska brojka belih krvnih zrnaca sugeriše ozbiljnu infekciju.

    Ljekar također može provjeriti bolesnikov šećer u krvi bilo prstom ili laboratorijskim testovima.

    Ovisno o ozbiljnosti problema, liječnik također može propisati testove rada bubrega, hemiju krvi (elektrolite), testove jetrenih enzima i testove srčanih enzima kako bi procijenio kako drugi tjelesni sustavi funkcionišu normalno u slučaju ozbiljne infekcije.

    X-zrake: vaš liječnik može narediti rendgenski pregled na vašim nogama ili stopalima na znakove oštećenja kostiju ili artritisa, oštećenja od infekcije, stranih tijela u mekim tkivima. Plin u mekim tkivima ukazuje na gangrenu - vrlo ozbiljnu, potencijalno opasnu po život opasnu infekciju.

    Ultrazvučni pregled Dopplerski ultrazvuk je neophodan da biste vidjeli protok krvi kroz arterije i vene donjih ekstremiteta. Test nije bolan i uključuje tehniku ​​kretanja neinvazivne sonde kroz krvne žile donjih ekstremiteta.

    Konzultacije. Konsultacija sa vaskularnim hirurgom, ortopedskim hirurgom ili oboje može biti potrebna za ispitivanje pacijenta.

    Angiogram. Ako vaskularni hirurg utvrdi da pacijent ima poremećaje cirkulacije u donjim ekstremitetima, angiografija se može obaviti u pripremi za operaciju za poboljšanje cirkulacije krvi.

    Za vrijeme angiografije kateter se kroz arteriju ubacuje u prepone i ubrizgava se boja dok se uzimaju rendgenski zraci. To omogućava hirurgu da vidi gdje se nalazi ruševina i da planira operacije kako bi zaobišao ruševine. Ovaj se postupak obično izvodi pod lokalnom anestezijom kroz epruvetu umetnutu u pacijentovu venu (intravenski ili IV red).

    Prevencija

    Glavne komponente tretmana:

    • uklanjanje kalusa
    • liječenje infekcije
    • dizanje tegova
    • pružanje dobre kontrole glikemije,
    • kontrola oticanja
    • angiografija (procjena održivosti vaskularne rekonstrukcije prema indikacijama).

    Uklanjanje kukuruza skalpelom najčešće najbolje radi podolog koji ima iskustva i posebne vještine.

    Važno je učinkovito liječiti lokalni infekcijski proces odgovarajućim antibioticima, koji se ponekad moraju nastaviti i dugo vremena, osteomijelitis može postati ozbiljan problem koji se može vrlo teško iskorijeniti.

    Charcotova osteoartropatija s dezorganizacijom zglobova može uzrokovati ozbiljne deformacije. Ako je noga ishemična, čirevi se vrlo slabo zacjeljuju. Poboljšanje kontrole glikemije ubrzava i zarastanje.

    Amputacija je neizbježna ako dođe do opsežnog uništavanja tkiva i / ili kostiju ili jake ishemijske boli u mirovanju u udu, u kojoj vaskularna rekonstrukcija nije bila uspješna ili je njezina primjena nemoguća zbog oštećenja velike krvne žile.

    Prevencija je najefikasniji način za sprečavanje nekroze dijabetičkog tkiva stopala.

    Podolog je integralni specijalista dijabetesnog tima, koji garantuje redovno i efikasno liječenje bolesti stopala i educira pacijente o njezi stopala.

    Specijalizirane, pojedinačno odabrane i proizvedene ortopedske cipele pomažu u sprječavanju ponavljanja čira i štite stopala pacijenta s Charcotovom neuroartropatijom.

    Internetske konsultacije sa ljekarom

    Vladimir: 21.11.2016
    Dobar dan Mama je dijabetičarka. Nije se moglo probuditi, pozvali su hitnu pomoć. Ljekari su rekli da je riječ o hipoglikemijskoj komi. Sada je na mehaničkoj ventilaciji, pritisak je normalan, šećer se drži na 4, ali nije osjetila 5 dana.

    Pročitao sam na ovom web mjestu da kod dugotrajne kome treba držati razinu šećera na 8-9, a doktora na 4. Da li to rade pravilno ?! Doista, na mnogim mjestima pročitao sam da se razina šećera u komi drži na maksimalnoj granici (tj.

    Specijalisti za dijabetes i njegove komplikacije - koji liječnik liječi?

    Dijabetes melitus je bolest koja se može javiti u bilo kojoj dobi. Nažalost, ova bolest dijagnosticira se kod odraslih pacijenata, kao i kod djece.

    Bolest se ne može u potpunosti izlečiti, ali pacijent može kontrolisati svoje stanje.

    Nakon pojave prvih simptoma dijabetesa mnogi su zainteresirani kod koga se kod liječnika treba posavjetovati zbog povišene razine šećera i drugih manifestacija ove tegobe.

    Liječenje dijabetičkog stopala i trofičnih čira

    Dijabetes melitus vrlo je podmukla bolest u kojoj trebate ne samo stalno nadzirati nivo glukoze u krvi i slijediti dijetu, već i poduzeti preventivne mjere kako biste izbjegli razne komplikacije, na primjer, dijabetičko stopalo, u kojima se formiraju trofični čir.

    To je vrlo važno, jer s ovom bolešću, zbog poremećaja metabolizma, zahvaćaju se zidovi žila i živčani završeci.

    Kao rezultat toga, u tkivima nastaje nedostatak kisika, a toksični proizvodi metabolizma ugljikohidrata se akumuliraju. Sindrom dijabetičkog stopala može dovesti do gubitka udova.

    Na samom početku razvoja bolesti pacijenti bi već trebali biti pažljivi na noge, budući da su kod dijabetesa oni najslabija karika i prijeti im trofični čir.

    Čak i uz manje ozljede kože, na stopalima se mogu oblikovati nezacjeljujuće rane, tj. Trofični ulkusi i oni su najopasnija manifestacija dijabetičkog stopala.

    To je zbog činjenice da kod dugog trajanja dijabetesa, u obliku dijabetičkog stopala, počinju komplikacije:

    1. dijabetička angiopatija - pogođeni su mali krvni sudovi,
    2. dijabetička neuropatija - pogođeni su mali nervni završeci.

    To dovodi do činjenice da se stanje tkiva narušava i formira se dijabetičko stopalo, na kojem se lako mogu pojaviti ne samo trofični ulkusi, već i gangrena. Kompetentnim pristupom ovim fenomenima se može oduprijeti.

    Kojem liječniku treba kontaktirati visoki šećer u krvi kod odraslih i djece?

    Terapeut može otkriti razvoj dijabetesa. To može biti porodični ljekar ili okružni ljekar.

    Specijalista donosi zaključak o rezultatima testa krvi (provjerava se na nivou glukoze). Dosta često se ta bolest otkrije slučajno kada pacijent prođe zakazani pregled.

    U nekim se slučajevima donosi odluka da se ode u bolnicu zbog slabog zdravlja. Terapeut ne liječi glikemiju. Za borbu protiv bolesti trebate kontaktirati drugog stručnjaka. Liječenje dijabetesa provodi endokrinolog.

    On takođe vrši kontrolu nad pacijentom. Na temelju rezultata analiza, liječnik procjenjuje stepen bolesti i propisuje ispravan tretman, kombinirajući ga s dijetom. Ako dijabetes daje komplikacije drugim organima, pacijent mora posjetiti sljedeće specijaliste: kardiologa, kao i oftalmologa, neuropatologa ili vaskularnog hirurga.

    U skladu sa zaključkom o zdravstvenom stanju, endokrinolog odlučuje o imenovanju pomoćnih lijekova. Zahvaljujući njima održava se stabilno funkcioniranje tijela.

    Kako se zove liječnik za dijabetes tipa 1 i 2?

    Genetski faktor je temeljni u razvoju bolesti. Uprkos tome, dijabetes prvog tipa prenosi se na srodnike rjeđe nego bolest drugog tipa.

    Različite vrste dijabetes melitusa liječi isti liječnik - endokrinolog. Kod prve vrste bolesti u većini slučajeva primjećuje se prilično težak tijek.

    U tom slučaju se u tijelu stvaraju antitijela. Oni uništavaju stanice gušterače, a takođe proizvode inzulin. Zbog poremećene proizvodnje hormona u gastrointestinalnom traktu, primjena pripravaka tableta u ovom slučaju se može isključiti.

    Patologija drugog tipa nastaje kada ćelije izgube osjetljivost na inzulin. Istovremeno, hranljivih sastojaka u ćelijama ima u izobilju. Insulin se ne daje svim pacijentima. Pacijentu se često propisuje glatka korekcija težine.

    Endokrinolog bira najprikladnije hormonske lijekove, lijekove za poticanje lučenja inzulina. Nakon glavnog postupka liječenja propisan je tečaj održavanja.

    Koji specijalist liječi dijabetičko stopalo?

    Vrlo često pacijenti koji pate od dijabetesa razvijaju prilično uobičajenu komplikaciju - dijabetičko stopalo.

    Kada se kod pacijenta pojave prvi znakovi ove komplikacije, postavlja se pitanje koji liječnik liječi dijabetičko stopalo i koje se metode liječenja koriste.

    U većini slučajeva endokrinolog koji je prošao poseban kurs za liječenje ove bolesti liječi dijabetičko stopalo.

    Zadatak doktora za liječenje dijabetičkog stopala je da izvrši objektivan pregled pacijenta, kao i odabere optimalan režim liječenja. U procesu dijagnoze liječnik procjenjuje nivo oštećenja vaskularnog sistema, a također utvrđuje uzroke koji doprinose razvoju komplikacija.

    Ko se u klinici bavi komplikacijama dijabetesa na oku?

    Dijabetes melitus izaziva teške komplikacije, uključujući oštećenje organa vida.

    S razvojem dijabetičke retinopatije u mrežnici oštećuju se male posude.

    To dovodi do odvajanja, sporog umiranja ćelija odgovornih za percepciju slike. Za pravovremenu dijagnozu komplikacija, pacijent mora redovno posjećivati ​​oftalmologa. Nije važno koja je vrsta dijabetesa prisutna.

    Rano otkrivanje retinopatije pomoći će u sprječavanju potpunog sljepila. Liječenje se provodi pod nadzorom oftalmologa, kao i uz sudjelovanje endokrinologa. Za održavanje vida, pacijentu su propisani vitamini u injekcijama.

    U tom se slučaju provodi liječenje angioprotektorima. U slučaju retinopatije u zadnjim fazama, izvode se hirurške i laserske operacije.

    Koji će liječnik pomoći izliječiti neuropatiju?

    Dijabetička neuropatija je udruženje sindroma oštećenja različitih dijelova autonomnog i perifernog živčanog sustava.

    Poteškoće nastaju zbog kršenja različitih metaboličkih procesa kod dijabetesa. Za dijabetičku neuropatiju karakterističan je nedostatak osjetljivosti, poremećena provodljivost živčanih impulsa. Kliničke manifestacije ove bolesti su različite.

    Terapiju dijabetičke neuropatije provode neuropatolozi, endokrinolozi, dermatolozi, kao i urolozi. U ovom slučaju, sve ovisi o karakteristikama manifestacije tegobe. Ključni razlog za razvoj dijabetičke neuropatije je povišena glukoza u krvi.

    To na kraju dovodi do promjene u strukturi, principima funkcioniranja nervnih ćelija. Specijalisti aktivno koriste različite fizioterapeutske metode za liječenje dijabetičke neuropatije: lasersku terapiju, električnu stimulaciju živaca, kao i fizioterapijske vježbe.

    Istovremeno pacijenti uzimaju lijekove grupe B, antioksidante, lijekove koji sadrže cink ili magnezijum.

    Ako dijabetičku neuropatiju prati jaka bol, pacijentu se propisuju posebni lijekovi protiv bolova, kao i antikonvulzivi.

    Endokrinolozi o dijabetesu: odgovori na pitanja i savjeti

    Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

    Odgovori endokrinologa na najoštrija pitanja dijabetičara:

    • Valery, 45 godina. Dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Sada cijeli život moram piti tablete do sat vremena, ograničiti se u ishrani? Što će se dogoditi ako nastavite svoj uobičajeni način života? Odgovor endokrinologa V. Vasilieve. Ključni faktor u liječenju dijabetesa su promjene životnog stila (dovoljna fizička aktivnost, uravnotežena prehrana, normalizacija težine). Ako aktivnosti ne daju poboljšanje, propisuje se lijek. Moraju se redovno uzimati. Vjerovatno je da će se s vremenom doziranje lijekova smanjiti, ili će ih liječnik potpuno otkazati.Ako se ne izvrše promjene životnog stila, šećer neće sam početi padati. U tom slučaju će se razviti hiperglikemija koja s vremenom može dovesti do oštećenja živčanih završetaka, sljepoće i drugih ozbiljnih komplikacija,
    • Aleksandra, 30 godina. Koliko znam, glukoza je hrana za mozak. Da li će se moje intelektualne sposobnosti smanjiti ako se odričem šećera. Ovo je veoma važno za mene, jer je rad povezan sa aktivnostima mozga. Odgovor endokrinologa Pashutina M. Glukoza je energetski supstrat za mozak. Zaista jest. Kod dijabetes melitusa potrebno je smanjiti upotrebu jednostavnih ugljikohidrata na minimum (šećer, kao i druge namirnice s maksimalnim glikemijskim indeksom). Dijabetičarima se preporučuje konzumiranje optimalne količine složenih ugljenih hidrata. U procesu njihovog cijepanja stvara se glukoza. Stoga će se aktivnost mozga održavati na normalnom nivou. Prema tome, niste "glupi". Međutim, s produženim gladovanjem ugljikohidrata, učinkovitost se može lagano smanjiti,
    • Vladimir, 50 godina. Ja imam dijabetes oko 15 godina. Posljednjih nekoliko mjeseci uznemirivali su je duboki, bolni pukotine na petama, kreme uopće ne pomažu. Šta učiniti u ovom slučaju? Hvala! Odgovor je endokrinologa V. Vasilyeva, prvo se obratite svom endokrinologu. Formiranje „dijabetičkog stopala“ kod pacijenta može ukazivati ​​na potrebu korekcije lečenja kako bi se smanjila nivo šećera. Mnogi dijabetičari brinu o nogama u posebnoj sobi medicinskog pedikura (ne više od 1 puta mjesečno).

    Stadiji razvoja trofičnog čira

    1. Stadij formiranja ulkusa - u ovoj fazi se postepeno povećava veličina čira, njegovo produbljivanje i pojava na dnu bjelkaste ili sivkastog plaka. Sve to obično prati neugodan miris. Stopala i noge mogu osakati i prehladiti se, osjeća se puzanje goosebumpsa.

  • Stadij čišćenja čira - postepeno plak u čiru počinje da nestaje, dno postaje jarko ružičaste boje. Veličina ulkusa i njegova dubina prestaju da se povećavaju.
  • Stadij zarastanja čira - obično zarastanje započinje s rubova formacije, a veličina čira počinje se postepeno smanjivati.

    Ako se provede učinkovito opće i lokalno liječenje, tada se iscjeliteljski otočići počinju pojavljivati ​​u samom čiru.

    Ove faze su karakteristične za povoljan tijek trofičnih čira na šećernoj bolesti. Ali to se ne događa u svim slučajevima.

    Ako se infekciji pridruži proces, tada se upala može proširiti na koštano tkivo i tetive, započinje proces propadanja u kome je potrebna hirurška intervencija.

    Ako trofični čir ne pređe iz prve faze u drugu, nego počne napredovati i produbljivati, to jest vjerovatnost razvoja gangrene. Obično to može biti s nepravilnim liječenjem dijabetesa i pojavom neurovaskularnih komplikacija.

    Dijabetička gangrena je stanje koje predstavlja opasnost po život i u pravilu dovodi do amputacije stopala. Ovisno o učestalosti procesa i dubini, amputacija može biti i na razini potkoljenice ili bedra, iako sve počinje dijabetičkim stopalom.

    Istovremeno, oštećenje kože s vanjske strane nije uvijek izraženo, čirevi se mogu čak zategnuti na rubovima, ali proces će se nastaviti u dubini. Zbog toga je zabranjeno samoliječenje trofičnih čira na dijabetes melitusu.

    Liječenje trofičnog čira

    Liječenje čira na dijabetičkom stopalu treba provesti samo pod liječničkim nadzorom i svakako uzmite u obzir fazu procesa rane. Pacijenti trebaju:

    1. poštujte krevet (ponekad i polusvet),
    2. jedi pravo
    3. konzumirajte dovoljno proteina
    4. minerala i vitamina
    5. stalno pratiti nivo glukoze u krvi pod nadzorom endokrinologa.

    Ako pacijent nije baš odgovoran za pridržavanje preporuka ili ako se nivo šećera ne može popraviti ambulantno, to se može učiniti u endokrinološkoj bolnici.

    Kod šećerne bolesti svako oštećenje stopala treba tretirati u posebnim odjeljenjima dijabetičkog stopala ili u podološkim prostorijama posebno dizajniranim za dijabetičare. Strogo je zabranjeno liječiti se.

    Prevencija stvaranja trofičnog čira kod dijabetesa

    Glavna metoda prevencije ovog stanja je rano otkrivanje dijabetes melitusa (posebno druge vrste), njegovo kompetentno liječenje i postizanje stabilne normalne razine glukoze u krvi.

    Ako postoji potreba, onda se morate pridržavati određene prehrane, uzimati lijekove za snižavanje šećera ili raditi injekcije inzulina.

    Budući da su dijabetička angiopatija i polineuropatija vrlo česta komplikacija dijabetesa, važno je započeti njihovu prevenciju što je prije moguće, na samom početku razvoja bolesti. Pored toga, osobe sa dijabetesom trebale bi slijediti ove smjernice:

    • nosite posebne ortopedske (ili barem samo udobne) cipele primjerene doba doba,
    • stalno prate stanje njihovih stopala, blagovremeno sprečavaju pojavu mikrotraume, pukotine i ogrebotine,
    • izbegavajte dugotrajno hodanje i povećano opterećenje na nogama,
    • izbegavajte pregrevanje ili pregrevanje stopala,
    • čak i sa najmanjom ozljedom stopala, započnite liječenje brzo pod liječničkim nadzorom.

    Pogledajte video: PRIRODNO ČIŠĆENJE I LIJEČENJE DISAJNIH PUTEVA: UPALE, BRONHITIS, ALERGIJE, ASTMA Dr Mihajlović (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar