Komplikacije dijabetesa

Kasne komplikacije dijabetesa uključuju oštećenje krvnih žila (dijabetička angiopatija). Dijabetička angiopatija je generalizirana vaskularna lezija koja se širi i na male žile i na žile srednjeg i velikog kalibra. Sa porazom malih žila, kao što su arteriole, venule i kapilare, razvija se mikroangiopatija. S oštećenjem žila srednjeg i velikog kalibra, razvija se makroangiopatija. Mikroangiopatije rezultiraju oštećenjem bubrega i očiju. Kod makroangiopatije pogođeni su sudovi srca, mozga i veliki sudovi donjih ekstremiteta. Glavna uloga u razvoju dijabetičke angiopatije pripada povećanju šećera u krvi.

Higijena dijabetesa

U životu pacijenata s dijabetesom, higijena ima vrlo važnu ulogu. To uključuje ne samo osobnu higijenu, održavanje higijene kuće, odjeće, hrane, već i razvoj dozirane fizičke aktivnosti, komplekse fizikalne terapije, otvrdnjavanje i uklanjanje loših navika. Vježbanje i naknadni vodeni postupci (trljanje, brisanje, tuširanje ili kupanje) dobro temperiraju tijelo, povećavajući otpornost na bolesti.

Njega stopala.

Opasnost od oštećenja stopala kod dijabetesa vrlo je velika. Postoji čak i pojam sindroma dijabetičkog stopala. S oštećenjem perifernih živčanih završetaka, krvnih žila, naglo se smanjuje osjetljivost i opskrba krvlju u različitim dijelovima donjih ekstremiteta. U tim slučajevima uobičajena obuća može izazvati deformaciju stopala, ulceracije i razvoj dijabetičke gangrene. Deformacija stopala dovodi do stvaranja područja pojačanog pritiska na površini plantara. Rezultat toga je upalna lezija mekih tkiva stopala s naknadnim stvaranjem čira. Uz to, svako oštećenje kože s povećanom razinom glikemije i slabim opskrbom krvlju dovodi do infekcije rana širenjem infekcije na ligamentni i osteoartikularni aparat. Liječenje dijabetičkog stopala je složen i dugotrajan proces. Ali bolesti i komplikacije mogu se izbjeći provođenjem pojedinačnih preventivnih mjera za njegu stopala.

Praćenje stanja nogu.

Svaki pacijent s dijabetesom mora svakodnevno pažljivo pregledavati noge u dobrom svjetlu. Posebnu pažnju treba obratiti na: promjene kože u interdigitalnim prostorima. Za gljivične infekcije odmah se obratite dermatologu. Keratinizirana koža, pukotine, kurje oko prstiju - sve to može izazvati razvoj zaraznog procesa.

Operite noge ujutro i uveče toplom vodom sa temperaturom od 37–38 ° S.

Za pranje stopala koristite meku spužvu i neutralni sapun.

Trajanje kupki za stopala ne više od 5 minuta.

Nakon pranja temeljito obrišite stopala, posebno interdigitalne prostore, mekim ručnikom.

Prilikom obrade stopala nikada ne koristite oštre predmete (sečiva, šiljaste makaze, britvice), kukuruzne maltere, masti. Očistite mrtvu kožu peščurkom.

Za podrezivanje noktiju koristite škare sa zaobljenim krajevima, a nokte režite samo ravno.

Izbor cipela.

Ako odaberete pravu obuću i tabanice, možete izbjeći razvoj sindroma "dijabetičkog stopala".

Obično cipele treba da daju stabilnost (cipele s vezicama dobro učvršćuju zglobove stopala), široka niska potpetica je pouzdana podrška nogama.

Cipele trebaju biti u veličini: širina cipele treba odgovarati širini stopala (u razini prvog zgloba palca).

Vrh cipele treba biti napravljen od prirodnih materijala.

Popodne pokupite cipele. Noge se nabubre do ovog trenutka prije nego što obučete cipele, rukom provjerite unutra kako biste isključili izbočine (nabore, grube šavove).

Deformacija ili zakrivljenost cipela znak je nepravilnog hodanja. U tom slučaju je bolje konsultovati se s ljekarom.

Ako vam je povrijeđena noga, onda morate učiniti sljedeće:

dezinficirati ranu antiseptičkim sredstvima (izbjegavati upotrebu otopina za bojenje: joda, sjajno zelene boje, jer oni skrivaju područje upale),

Ne smijete koristiti ni masti ni baktericidne flastere bez preporuke liječnika,

na ranu nanesite suv, sterilan oblog i oblog.

U svakodnevnom je životu bolje koristiti jednostavne čarape (čarape), vaše veličine ili jedan broj veće i s malim uključenjem sintetičkih vlakana. Čarape ili čarape treba mijenjati svakodnevno. Čak i kod kuće, ne biste trebali hodati bosi, nepoželjno je i nošenje cipela s otvorenim nožnim prstima.

Održavanje ritma u svakodnevnom životu važan je faktor održavanja zdravlja. Prije svega govorimo o izmjeni posla i odmora, budnosti i spavanja. Među svim vrstama rekreacije najvažniji je san. Njeni poremećaji značajno oslabljuju efikasnost liječenja dijabetesa. Da biste osigurali brzo spavanje i dubok san, preporučuje se:

• posljednji obrok ne manje od 2 sata prije spavanja (izuzetak je dopušten samo za bolesnike koji koriste inzulin dugotrajnog djelovanja i skloni su hipoglikemijskim stanjima - preporučljivo je takvim pacijentima uzeti laganu večeru 30-40 minuta prije spavanja - voće, kefir ),

• polusatna večernja šetnja na svežem vazduhu,

• spavati u dobro prozračenom prostoru,

• u krevetu treba zauzeti udoban, poznat položaj, opustiti se,

• da pravilno opustite mišiće, možete pribeći samohipnozi.

Pitanje potrebe za primjenom tableta za spavanje i sedativa odlučuje pojedinačno liječnik.

Psihoterapija

Dijabetes melitus - Bolest koja prati čovjeka tokom njegovog života. Takva situacija kod mnogih pacijenata često izaziva depresiju, gubitak interesa za vanjski svijet. Endokrinolog mora stalno voditi psihoterapijske razgovore s pacijentima i članovima njegove porodice, naglašavajući da uz pravilan režim i liječenje pacijent može voditi normalan način života, ispunjavati profesionalne dužnosti i ne osjećati se inferiorno. Veoma je važno stvoriti povoljnu psihološku situaciju za pacijenta na poslu, u porodici, da se okružite razumijevanjem, pažnjom.

Pridržavanje režima posebno je važno za ljude koji se liječe insulinom. Ovdje treba napomenuti da je vrijeme primjene inzulina u odnosu na unos hrane različito. Inzulin se može davati neposredno prije jela, 10-15 minuta prije obroka itd. Interval između ubrizgavanja inzulina i unosa hrane ne smije biti veći od jednog sata. Vrijeme davanja inzulina u vezi s obrokom je strogo individualno. To utvrđuje ljekar. Nisu svi u kući, radnom okruženju uspijevaju uspostaviti približnu dnevnu rutinu, nadomak sanatorijuma. Uprkos tome, pacijenti s dijabetesom moraju se pridržavati svakodnevne rutine, temeljene na stvarnim mogućnostima. Stanje bolesnika sa šećernom bolešću, blagostanje, radna sposobnost uvelike ovise o pridržavanju režima, koji ne mora biti poput banje.

Odlazeći na spa tretman, neki pacijenti s dijabetesom očekuju dobre rezultate neko vrijeme prije puta i na putu zaustave pridržavanje propisanog režima, koji je štetan za zdravlje. Da biste otklonili posljedice, morate odvojiti dodatno vrijeme u odmaralištu da biste pacijenta vratili u normalno stanje i započeli potpuno liječenje. Isto treba naglasiti i pacijentima koji završe neki spa-tretman, kada sebi dopuštaju da prekrše propisani režim na kraju boravka, a ponekad i na putu kući.

Uspjeh spa tretmana, kao i bilo koji drugi tretman, može biti uporan kod dijabetičara samo ako se strogo poštuje propisani režim. U propisanom režimu važni su svi njegovi sastavni elementi (prehrana, inzulin, pravilna izmjena rada s odmaranjem, poštivanje higijenskih pravila, gimnastika, sport i slično), samo to pomaže u održavanju zdravlja.

Napomena pacijentu

Da bi održali dobro zdravlje, održali visoku porođajnu aktivnost i sprečili komplikacije, pacijent koji boluje od dijabetesa trebao bi se pridržavati posebnog tretmana i preventivnog režima u svakodnevnom životu. Njeni glavni zahtjevi su sljedeći:

1. Osnova za liječenje svih oblika dijabetesa je dijeta. Iz svakodnevne prehrane treba isključiti šećer, konditorski proizvodi, kašu, masne kobasice, alkohol, pivo, grožđe, voćne sokove na šećeru. Ograničite unos hrane lako probavljivim ugljikohidratima (peciva, krompir i žitarice, slatke sorte voća). Dijeta mora uključivati ​​povrće, voće, mlijeko, sir. Prehrana je u točno određeno vrijeme u skladu s primjenom inzulina posebno važna.

2. Potrebna je jasna dnevna rutina. Jutarnje ustajanje, radna aktivnost (studija), davanje inzulina, unos hrane i lijekova, aktivni odmor, prije spavanja treba obaviti u određeno vrijeme. Izbjegavajte mentalne i fizičke prekomjerne napore. Nedjeljom bi trebalo u potpunosti koristiti za aktivnosti na otvorenom.

3. Slijedite prakse lične higijene i kućne higijene. Tjelesni odgoj, sport (a ne vrste snage) blagotvorno utječu na metabolizam, pojačavaju unos glukoze, smanjuju potrebu za inzulinom, olakšavaju tijek bolesti i povećavaju efikasnost.

4. Propisane lijekove treba uzimati u točno određeno vrijeme. Zamjena lijeka, promjena doze i posebno njihovo otkazivanje neprihvatljivo je bez znanja liječnika.

5. Održavajte čistoću i sterilnost prilikom davanja inzulina. Mjesta ubrizgavanja treba mijenjati tako da ponovljene injekcije u isto područje ne budu više od 1-2 puta mjesečno.

Pacijenti koji primaju insulin mogu razviti hipoglikemijska stanja. Prvi znaci su slabost, drhtanje ruku, znojenje, utrnulost usana, jezika, glad, zbunjenost, sve do nesvjesnog stanja (hipoglikemijska koma). To se olakšava prevremenim ili nedovoljnim unosom hrane, unošenjem prekomjerne doze inzulina, pretjeranom tjelesnom aktivnošću i unosom alkohola (posebno žestokih alkoholnih pića). Da biste uklonili akutnu hipoglikemiju, potrebno je pojesti 20 g glukoze, 200 ml pića koja sadrže šećer, 4-5 komada šećera, bombona, koje uvijek trebate nositi sa sobom pasoš dijabetičar. Osim svakodnevnog samokontrole, ako se ne osjećate dobro, češće izmjerite šećer u krvi i urin, testirajte urin na aceton, nastavite liječenje inzulinom ili tabletama za snižavanje šećera, potražite medicinsku pomoć.

6. Akutna zarazna bolest, neblagovremena i nedovoljna primjena inzulina, mentalni i fizički umor, grube kršenja dnevnog režima i prehrane i drugi uzroci mogu dovesti do dekompenzacije dijabetesa i razvoja kome.

7. Prilikom odabira zanimanja i radne aktivnosti za pacijenta s dijabetesom treba uzeti u obzir ograničenja zbog karakteristika bolesti i potrebe za sprečavanjem njegovih komplikacija. Rođaci i prijatelji trebali bi znati pravila pomoći kod hipoglikemije.

8. Kompenzirani dijabetes ne može biti prepreka braku i normalnom porodičnom životu. Da bi se rano otkrilo i spriječilo razvoj dijabetes melitusa, potrebno je povremeno (1-2 puta godišnje) pregledati njihovu djecu.

9. Da bi se spriječile komplikacije, među kojima su najčešći lezije očiju, bubrega, jetre, nogu, bolesti nervnog sistema, desni, pacijent sa šećernom bolešću mora biti pod stalnim medicinskim nadzorom, biti upisan u ambulantu.

Pokazatelji kompenzacije dijabetesa uključuju: opće dobro, kontinuirano onesposobljavanje, nedostatak žeđi, suha usta, nema znakova oštećenja očiju, bubrega, jetre, živčanog sistema, nogu, usne šupljine, izlučivanje 1,5-2 litre urina dnevno i odsutnost ili tragovi šećera u njemu, šećera u krvi do 7,8-8 mmol / l bez oštrih kolebanja njegove koncentracije tokom dana.

Pacijent s dijabetesom uvijek treba imati sa sobom i držati na dostupnom mjestu karticu pacijenta s dijabetesom, koja je nužna za pravovremeno pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razvoja komičnog (nesvjesnog) stanja.

Ako smatrate da nedostaju adekvatni materijali ili posebna medicinska nega za efikasnu kontrolu dijabetesa, obratite se lokalnom udruženju za dijabetes.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS- komplikacijehronicne - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar