Dijabetesna anemija

Dijabetesna anemija je problem koji ima oko 25% svih pacijenata. Trebali biste znati glavne manifestacije i metode liječenja koje se dijabetičarima izvode s anemijom.

Dijabetička nefropatija je ozbiljna lezija mikrovaskulature bubrega. Druge patologije bubrega mogu dovesti do pada hemoglobina, ali pojavom prvih simpatija nefropatije dolazi do značajnog pada željeza u krvi.

Ovakvi poremećaji ne samo da izazivaju zatajenje bubrega, već uzrokuju i anemiju, koja je najopasnija kod dijabetesa.

Značajke dijabetesa

Ovo je endokrina bolest koja je rezultat relativnog ili apsolutnog nedostatka inzulina. To je hormon u ljudskom tijelu koji regulira metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. Inzulin proizvodi gušterača kao odgovor na povećanje šećera u krvi, na primjer, nakon jela.

Inzulin se prenosi cijelim tijelom kada uđe u krvotok. Ovaj hormon stupa u interakciju sa ćelijama i omogućava preradu glukoze. Inzulin omogućava snižavanje šećera u krvi i tkiva. Razlog dijabetesa je taj što osoba ima nedostatak inzulina.

Manjak inzulina je apsolutni, tako da pankreas proizvodi premalo inzulina ili ga uopšte ne proizvodi. Apsolutni nedostatak ovog hormona uočen je kod dijabetesa tipa 1. Kaže se o relativnom nedostatku inzulina kada je njegova količina nedovoljna za normalan metabolizam glukoze.

Ova je situacija tipična za dijabetes tipa 2, kada fiziološki volumen inzulina ne može osigurati smanjenje šećera u krvi zbog smanjenja osjetljivosti tkiva na inzulin. Ovaj fenomen se naziva inzulinska rezistencija.

Uz nepravilnu terapiju i dugotrajno povećanje šećera u krvi, dijabetes izaziva značajna oštećenja unutrašnjih organa i sustava. Taj dijabetički učinak dovodi do toga da pate kapilare i mali krvni sudovi koji hrane krv tkiva i organa tijela.

Kod dijabetičara, u uvjetima dugotrajno povišenog šećera, zidovi arteriola počinju zasićeni ugljikohidratnim i masnim kompleksima što se izražava oštećenjem stanica u zidovima krvnih žila i rastom vezivnog tkiva.

Arteriole pacijenta se zatvaraju, a organ koji ih jede počinje osjećati nelagodu i nedostatak prehrane. Oštećenje bubrega kod dijabetes melitusa ili dijabetičke nefropatije razvija se ovim mehanizmom.

Ozbiljno uništavanje žila bubrega zbog patologije dovodi do smrti bubrežnog tkiva i njegove zamjene vezivnim tkivom. Kako nastaje nefropatija, bubrezi počinju gubiti sposobnost filtriranja krvi i formiranja urina, pa se pojavljuje hronično zatajenje bubrega.

Više od polovine slučajeva hroničnog zatajenja bubrega pojavljuje se zbog dijabetesa.

Uzroci anemije kod dijabetesa

Glavni razlog razvoja bilo kakvih komplikacija dijabetesa je visoki šećer u krvi.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i karcinomi! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Za DM je karakterističan nedostatak hormona inzulina koji sintetiše gušterača. Kod dijabetes melitusa tipa 1 postoji apsolutni nedostatak ove tvari jer se on uopće ne može proizvoditi ili se može proizvesti u vrlo malim količinama. Kod šećerne bolesti tipa 2, nedostatak inzulina smatra se nedovoljnim, jer se tvar sintetizira, ali njegova količina nije dovoljna za normalan rad svih sustava. U oba slučaja dolazi do povećanja glukoze u krvi. Zbog toga su krvne žile uništene.

Oštećenje krvožilnog sustava bubrega dovodi do razaranja bubrežnog parenhima i razvoja bubrežne insuficijencije. Upareni organ ne ispunjava svoje funkcije, koje uključuju proizvodnju supstance eritropoetin - svojevrsnog katalizatora koštane srži. Ovom supstancom koštana srž daje tijelu krvne ćelije. Uz nedostatak eritropoetina, pacijent razvije anemiju. Nefropatija se smatra uobičajenom među dijabetičarima. Njegovim razvojem je u stanju da snizi koncentraciju eritropoetina, a kao rezultat toga, hemoglobin.

Simptomatologija

Visoki hemoglobin omogućava normalnu ishranu i opskrbu kisikom svakoj ćeliji u tijelu. Nizak hemoglobin ukazuje na prisutnost bolesti koje nepovoljno utječu na proces hematopoeze. Uz to, zbog niskog hemoglobina, dijabetičar razvija sljedeće simptome:

  • hronični umor, slabost,
  • hipotermija ruku i nogu,
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • kratkoća daha
  • loš apetit
  • seksualna disfunkcija
  • smanjena mentalna sposobnost.
Vratite se na sadržaj

Dijagnostika

Anemija je složena bolest, a da bi je mogli proučiti i utvrditi pravi uzrok, dijabetičari moraju proći posebno ispitivanje. Sniženi hemoglobin utvrđuje se općim testom krvi, ali razlozi zašto se on snižava su različiti. Često visoki šećer izaziva bolest bubrega, što dovodi do anemije. Stoga, kao dio dijagnoze mogu biti potrebna sljedeća ispitivanja:

  • Hba1C nivo. Glikozilirani hemoglobin ukazuje na prisutnost, ozbiljnost ili sklonost dijabetesu, a također ukazuje i na rizik rizika od komplikacija. Cilj je 7%. Dijabetičari moraju da uzimaju ovaj test 4 puta godišnje.
  • Analiza mokraće Ukazuje na kvar u uparenom organu.
  • Ultrazvuk bubrega. Otkriva prisutnost organskih lezija bubrežnog parenhima svojstvenih dijabetesu.
  • Koncentracija eritropoetina. Ukazuje na prirodu anemije. Normalna razina ovog hormona s niskim hemoglobinom ukazuje na anemiju nedostatka željeza. Ako je ova supstanca u krvi premala, to je ozbiljno oštećenje bubrega. Dalji tretman ovisi o rezultatima ove studije.

Anemija kod dijabetesa povećava rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Lečenje patologije

Moguće je povećati hemoglobin kod dijabetes melitusa kada se otkrije priroda anemije. Često se dijabetičarima dijagnosticira anemija nedostatka željeza koja nastaje zbog nedostatka gvožđa i vitamina u organizmu. U tom slučaju pacijentu su propisani preparati gvožđa i poseban vitaminski kompleks, koji obavezno mora sadržavati vitamin B12 i folnu kiselinu. Uz oštećenje bubrega i nedostatak eritropoetina, takva terapija je neefikasna.

Hormonska terapija

Najčešće dijabetičari razvijaju anemiju zbog niže razine eritropoetina. U ovom slučaju nemoguće je podići hemoglobin uz pomoć narodnih lijekova, vitamina i željeza. Upotreba lekova koji sadrže hormon eritropoetin smatra se efikasnim sredstvom za obnavljanje pacijentovog stanja. Zahvaljujući homonoterapiji, koncentracija ove tvari u krvi brzo raste, obnavlja se proces hematopoeze.

Hormonske lijekove liječnik propisuje pojedinačno nakon potvrđivanja nedostatka eritropoetina pomoću testova. Lijek se daje intravenski ili subkutano tri puta dnevno tokom jedne sedmice, mada je moguće razviti individualni plan terapije, ovisno o karakteristikama tijeka dijabetesa. Pravovremena dijagnoza i upotreba preparata eritropoetina sprečava oštećenje krvožilnog sustava i bolesti mokraćnog sistema.

Prevencija

Ako pratite mehanizam razvoja anemije kod dijabetesa, postaje očigledno da povećanje razine šećera može smanjiti hemoglobin i izazvati anemiju. Bolest bubrega kao rezultat dijabetesa javlja se u nedostatku potrebnog liječenja. Da bi se sprečilo zatajenje bubrega i anemija, pacijenti se trebaju pridržavati sledećih preporuka:

  • obratite se lekaru ako sumnjate na dijabetes i započnete lečenje radi dijagnoze,
  • strogo se pridržavati propisane prehrane i uzimati lijekove,
  • nezavisno kontrolirati šećer,
  • smanjite nivo glukoze dijetom i lijekovima, nakon konsultacija sa ljekarom,
  • odreći se loših navika,
  • smršavjeti
  • voditi aktivan stil života.

Da biste otklonili komplikaciju dijabetesa, morate sniziti šećer u krvi.

Anemija se razvija kod dijabetesa ako pacijent zanemari propisani tretman. Percepcija da je dijabetes rečenica postala je pogrešna. Dijabetes je poseban način života. Prevencija komplikacija postepeno postaje navika, što sprječava brojne bolesti, održava dobrobit i produžuje život. Tok bolesti i vjerojatnost razvoja komplikacija ovise o pacijentu i njegovom odnosu prema njegovom zdravlju.

Dijabetes željezo

Gvožđe je nezamjenjivi element u tragovima koji sudjeluje u pružanju svih osnovnih funkcija tijela. Najpoznatija je njegova uloga u stvaranju hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik iz pluća u sva tkiva i organe. Uz to, on kontrolira stvaranje proteina i specifičnih ćelija imunološkog sustava, te održava antioksidacijsku ravnotežu. U nekim dijelovima mozga postoji još više željeza nego u jetri - glavnom depou ("prodavaonici") ovog elementa, jer bez njega nije moguć rad onih dijelova mozga koji su odgovorni za ponašanje, san, emocionalno stanje, nivo anksioznosti i reakciju na stres. tjelesna aktivnost, cirkadijanski ritmovi endokrinih organa i mnogi drugi.

Nedostatak gvožđa neprihvatljiv

Nedostatak gvožđa dovodi do oslabljene aktivnosti svih organa i sistema. U maloj djeci se sprečava fizički i mentalni razvoj, formiranje govora, koordinacija pokreta, rast kasni. U adolescenata i odraslih mentalne se sposobnosti smanjuju: pamćenje se pogoršava, smanjuje se pažnja, povećava se emocionalna nestabilnost, opća učinkovitost opada, a to dovodi do pogoršanja kvalitete života - životna aktivnost postaje sve manja, želja za postizanjem bilo kakvih ciljeva, samopoštovanje se pogoršava. Sve to može dovesti do ozbiljnih depresivnih stanja. U većini slučajeva ovi su uvjeti reverzibilni - nakon tretmana sve se funkcije vraćaju u potpunosti. Ako nedostatak željeza potraje dugo, tokom godina, promjene mogu postati trajne i postojati cijeli život.

Glavna količina željeza u tijelu je u sastavu hemoglobina i mioglobina - mišićnih proteina. Dnevna potreba za željezom je 20-22 mg, ali to ne znači da bismo ga trebali uzimati s hranom. Činjenica je da tijelo koristi istu molekulu željeza više puta: kada se starenje crvene krvne stanice (krvna stanica koja sadrži hemoglobin) uništi, oslobođeno željezo se ne uklanja iz tijela, već se stavlja u drugi cirkulaciju - uključuje se u sastav nove crvene krvne stanice.

Od 20 mg, koliko nam dnevno treba, samo 1,5-2 mg treba unositi kroz crijeva, za koja u dobi od 1-3 godine trebate s hranom unositi oko 1 mg / kg željeza, u dobi od 4 do 10 godina - 10 mg, a nakon 10 godina - 14-18 mg. Ostatak potreba zadovoljit ćemo vlastitim zalihama.

Višak željeza je opasan

Uloga željeza u transportu kisika određena je njegovom velikom sposobnošću davanja i primanja elektrona, ali ovo svojstvo može postati štetno u određenim situacijama: s viškom željeza u tijelu postaje agresivno, uzrokujući oštećenja različitih proteina i staničnih zidova (u stvari, molekula željeza postaje slobodna radikalni). Isti učinak očituje se i u nedostatku proteina, jer normalno cijelo željezo je vezano proteinima - oni neutraliziraju slobodne radikale ovog mikroelementa i sprečavaju njegovo razorno djelovanje. To znači da je za čovjeka vrlo važno da na adekvatan način dobije proizvode koji sadrže željezo i korisnost proteinskog sastava u dnevnoj prehrani.

Apsorpcija gvožđa u crijevima može biti poremećena iz različitih razloga - to je disbioza, akutne i hronične upalne gastrointestinalne bolesti, prisustvo crva. Manjak gvožđa takođe može dovesti do povećane potrebe za njim tokom intenzivnog rasta, na primer, kod beba do jedne godine ili tokom perioda „istezanja“, kao i kod adolescenata, sportista, trudnica i dojenja. Gvožđe neće biti dovoljno u prisustvu krvarenja, uključujući skriveno krvarenje (krvarenje iz nosa, produžena menstruacija, mikroblemiranje u crijevima s njegovom upalom i netolerancijom na kravlje mlijeko) i, naravno, neuravnoteženu prehranu u djece iz porodica s malim prihodima, vegetarijanaca, kao i u onim porodicama gdje visoke prihode prati dijeta bogata masnoćama i rafiniranim šećerom.

Glavni izvori željeza su mesni proizvodi.

15-20% željeza apsorbira se iz životinjskih proizvoda, a samo 2-8% iz biljnih proizvoda.

Životinjski proizvodi

Dijabetesna anemija

Prema statističkim podacima, anemija kod dijabetes melitusa (DM) dijagnosticira se kod četvrtine pacijenata. Dijabetes utječe na sve organe i sisteme, uključujući negativno utječe na proces hematopoeze. Glavni uzrok anemije kod dijabetesa je zatajenje bubrega, često povezano s dijabetesom. Komplikacije su lako izbjeći ako se pridržavate smjernica razvijenih za dijabetičare.

Učinkoviti lijekovi za dijabetes: popis, upute za upotrebu i pregledi

Dijabetes melitus sada pogađa sve veći broj ljudi. Od toga pate i odrasli i deca. U većini slučajeva ova je bolest neizlječiva i zahtijeva doživotnu primjenu posebnih lijekova. Postoje različiti lijekovi za dijabetes, djeluju na različite načine i često izazivaju nuspojave. Zbog toga je potrebno uzimati samo one lijekove koje je ljekar propisao.

Vrste dijabetesa

Postoje dve vrste bolesti. Oboje karakteriše visoki šećer u krvi, koji se javlja iz različitih razloga. S dijabetesom tipa 1, koji se također naziva i ovisnom o inzulinu, tijelo ne proizvodi samostalno ovaj važan hormon. To se događa zbog uništavanja ćelija pankreasa. A glavni lijek za ovu vrstu dijabetesa je inzulin.

Ako funkcije gušterače nisu oslabljene, ali iz nekog razloga on proizvodi malo hormona ili ćelije tijela ne mogu da ga preuzmu, nastaje dijabetes tipa 2. Nazivaju se i inzulinskom nezavisnom. U ovom slučaju nivo glukoze može porasti zbog velikog unosa ugljikohidrata, poremećaja metabolizma. Najčešće, kod dijabetesa tipa 2, osoba ima višak kilograma. Zbog toga se preporučuje ograničiti unos ugljikohidratnih namirnica, posebno proizvoda od brašna, slatkiša i škroba. Ali, osim prehrane, važna je i terapija lijekovima. Postoje različiti lijekovi za dijabetes tipa 2, prepisuje ih liječnik ovisno o pojedinačnim karakteristikama bolesti.

Dijabetes melitus ovisan o insulinu: liječenje

Za ovu bolest nema leka. Potrebna je samo suportivna terapija.Zašto nijedan lijek ne pomaže? U zdrave osobe gušterača stalno proizvodi hormon inzulin, koji je nužan za normalan metabolizam. Pušta se u krvotok čim osoba pojede, zbog čega mu razina glukoze raste. I inzulin ga prenosi iz krvi u ćelije i tkiva. Ako je glukoze previše, ovaj hormon sudjeluje u stvaranju njegovih rezervi u jetri, kao i u taloženju viška u masti.

Kod šećerne bolesti ovisne o insulinu, proizvodnja inzulina od strane gušterače je poremećena. Zbog toga se povećava šećer u krvi, što je vrlo opasno. Ovo stanje uzrokuje oštećenje nervnih vlakana, razvoj bubrežne i srčane insuficijencije, stvaranje krvnih ugrušaka i druge probleme. Stoga bi pacijenti s takvim dijabetesom trebali stalno osiguravati opskrbu inzulinom izvana. Ovo je odgovor na pitanje koji se lijek uzima za dijabetes tipa 1. Uz točan propis inzulina, davanje dodatnih lijekova obično nije potrebno.

Značajke upotrebe inzulina

Ovaj se hormon razgrađuje u želucu, tako da ga nije moguće uzimati u obliku tableta. Jedini način ubrizgavanja inzulina u tijelo je štrcaljkom ili posebnom pumpom direktno u krv. Lijek se najbrže apsorbira ako se ubaci u potkožni nabor na trbuhu ili u gornjem dijelu ramena. Najmanje učinkovito mjesto ubrizgavanja je bedro ili stražnjica. Uvek je potrebno ubrizgati lijek na istom mjestu. Osim toga, postoje i druge značajke liječenja bolesnika s dijabetesom ovisnim o insulinu. Asimilacija hormona ovisi o tome koliko se pacijent kreće, šta jede, kao i od njegove dobi. Ovisno o tome propisuju se različite vrste lijeka i bira se doza. Koje vrste ovog hormona postoje?

  • Inzulin dugog djelovanja - cijeli dan prerađuje glukozu. Živi primjer je lijek Glargin. Održava konstantnu razinu šećera u krvi, a primjenjuje se dva puta dnevno.
  • Insulin kratkog dejstva proizvodi se iz ljudskog hormona koristeći posebne bakterije. To su lijekovi "Humodar" i "Actrapid". Njihovo djelovanje počinje nakon pola sata, pa ih je preporučljivo uvesti prije jela.
  • Ultrahortni inzulin se daje nakon obroka. Počinje djelovati u 5-10 minuta, ali učinak traje ne više od sat vremena, pa se koriste zajedno sa drugim vrstama inzulina. Takvi lijekovi imaju brzo djelovanje: Humalog i Apidra.

Dijabetes melitus neovisan o insulinu: lijekovi

Pripreme za liječenje dijabetesa tipa 2 mnogo su raznolike. Ova vrsta bolesti javlja se iz različitih razloga: zbog neuhranjenosti, sjedilačkog načina života ili prekomjerne težine. Višak glukoze u krvi kod ove bolesti može se smanjiti na više načina. U početnoj fazi su dovoljno prilagodbe načina života i posebna prehrana. Tada su lijekovi potrebni. Postoje lekovi za dijabetes:

  • sredstva za stimulaciju inzulina, na primer, sulfoniluree ili glinidi,
  • znači da poboljšavaju apsorpciju inzulina i osjetljivost tkiva na njega, to su biguanidi i tiazolidindioni,
  • lijekovi koji blokiraju apsorpciju glukoze,
  • nove grupe lijekova pomažu u smanjenju apetita i gubljenju kilograma.

Lijekovi koji pomažu tijelu da sam proizvodi inzulin

Takvi lijekovi za dijabetes propisani su u početnim fazama liječenja bolesti. Ako je nivo glukoze u krvi tek neznatno povišen, propisuju se stimulansi izlučivanja inzulina. Oni su kratkog delovanja - meglitinidi i derivati ​​sulfoniluree, koji imaju trajan efekat. Većina njih izaziva mnoge nuspojave, na primjer, hipoglikemiju, glavobolju, tahikardiju. Samo su nove generacije lijekova, Maninil i Altar, lišene tih nedostataka. Ali svejedno, liječnici često propisuju poznatije i vremenski testirane lijekove: Diabeton, Glidiab, Amaril, Glurenorm, Movogleken, Starlix i drugi. Uzimaju se 1-3 puta dnevno, ovisno o trajanju akcije.

Lijekovi koji poboljšavaju apsorpciju inzulina

Ako tijelo proizvodi dovoljnu količinu ovog hormona, ali razina glukoze je visoka, propisani su drugi lijekovi. To su najčešće biguanidi koji poboljšavaju apsorpciju inzulina ćelijama. Oni pomažu u smanjenju apetita, smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i njegovu apsorpciju u crijevima. Najčešći biguanidi su Siofor, Glyukofazh, Bagomet, Metformin i drugi. Tiazolidindioni: Actos, Pioglar, Diaglitazone, Amalvia i drugi imaju isti učinak na tkiva koja povećavaju njihovu osjetljivost na inzulin.

Koji još lijekovi postoje za dijabetes?

Ostale grupe lijekova često pomažu dijabetičarima. Pojavili su se nedavno, ali već su dokazali svoju efikasnost.

  • Lijek "Glucobai" sprečava apsorpciju glukoze u crijevima, zbog čega se njen nivo u krvi smanjuje.
  • Kombinovani lijek "Glucovans" kombinuje različite metode uticaja na organizam.
  • Tablete Januvia koriste se u složenoj terapiji za smanjenje šećera u krvi.
  • Lijek "Traženta" sadrži tvari koje uništavaju enzime koji održavaju visoku razinu šećera.

Dodaci prehrani

U početnim fazama dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, količina hemikalija koje kvare želudac može se smanjiti. Terapija je dopunjena posebnom prehranom i unosom biljnih dekocija i biološki aktivnih aditiva. Ova sredstva ne mogu zamijeniti liječenje koje je propisao ljekar, možete ga samo nadopuniti.

  • BAA „Insulate“ poboljšava metabolizam, stimulira gušteraču i smanjuje apsorpciju glukoze.
  • Lijek proizveden u Japanu "Tuoti" efikasno smanjuje nivo šećera i normalizuje metabolizam
  • Lijek na bazi biljnih sastojaka „Glucberry“ ne samo da snižava glukozu u krvi, već i normalizira tjelesnu težinu, a također sprečava razvoj komplikacija dijabetesa.

Značajke lijekova dijabetesa tipa 2

Takvi lijekovi su dostupni u tabletama. Većina njih izaziva nuspojave:

  • debljanje
  • oticanje
  • krhkost kostiju,
  • disfunkcija srca,
  • mučnina i bolovi u stomaku
  • rizik od razvoja hipoglikemije.

Osim toga, lijekovi iz različitih grupa utječu na tijelo na različite načine. Stoga pacijent sam ne može odlučiti kakav lijek protiv dijabetesa treba uzimati. Samo liječnik može utvrditi kako učinkovito sniziti razinu glukoze. Ako postoje indikacije za uporabu inzulina, tada je bolje preći na njega odmah, bez pokušaja zamjene tableta za snižavanje šećera.

Koje još lekove možete uzimati za dijabetičare?

Takav pacijent treba pratiti ne samo prehranu. Važno je pažljivo proučiti upute za bilo koje lijekove, čak i za prehladu ili glavobolju. Većina njih je kontraindicirana kod dijabetesa. Svi lijekovi ne bi trebali utjecati na razinu glukoze i imati najmanje nuspojava.

  • Koje lijekove za dijabetes mogu piti? Prihvatljivi su „Indapamid“, „Torasemid“, „Mannitol“, „Diacarb“, „Amlodipin“, „Verapramil“, „Rasilez“.
  • Većina lijekova protiv bolova i nesteroidnih protuupalnih lijekova dopuštena je za dijabetes, jer ne utječu na glukozu u krvi: Aspirin, Ibuprofen, Citramon i drugi.
  • Tijekom prehlade treba izbjegavati sirupe na bazi šećera i pastile za resorpciju. Sinupret i Bronchipret su dozvoljeni.

Izjave pacijenata za lijekove protiv dijabetesa

U današnje vrijeme dijabetes se sve više dijagnosticira kod ljudi. Koji je lijek najpopularniji kod ove bolesti možete pronaći u recenzijama pacijenata. Najefikasniji lijek je Glucofage, koji osim što smanjuje razinu šećera, potiče gubitak kilograma i sprečava rizik od komplikacija. Često se koriste i Siofor i Maninil. Biljni pripravci koji su se pojavili nedavno osvojili su mnoge pozitivne kritike, koje pomažu u održavanju nivoa šećera i poboljšavaju opće dobro. To su „Dialek“, „Diabetes Music“, „Diabetal“, „Yanumet“ i drugi. Njihove prednosti uključuju činjenicu da nemaju kontraindikacije i nuspojave. Ali oni se, kao i svi biološki aktivni aditivi, mogu koristiti samo na preporuku lekara u složenoj terapiji.

Mogući razlozi

To se po pravilu događa sa nedovoljnim brojem crvenih krvnih zrnaca - crvenih krvnih zrnaca. Istovremeno, osoba postaje sklonija razvoju komplikacija dijabetesa poput oštećenja živaca i oštećenja vida. Također se može pogoršati tijek bolesti bubrega, srca i arterija koje često prate dijabetes.

Bubrezi s dijabetesom mogu uzrokovati anemiju. Ovaj organ je normalan Proizvodi eritropoetin, hormon koji potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koštanom srž. Ako su bubrezi oštećeni, ovaj hormon nije dovoljan da bi osigurao potrebe tijela za crvenim krvnim ćelijama.

Vrlo često ljudi ne primjećuju probleme s bubrezima dok ne pređu predaleko. Ali ako se utvrdi anemija u pretrazi krvi, to je rani znak oštećenog rada bubrega.

Uz to, kod dijabetesa česte su vaskularne upale, koje također ometaju signal koštane srži da tijelu treba više crvenih krvnih zrnaca.

Neki lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa mogu sniziti razinu proteina hemoglobina koji nosi kisik. Među tim lijekovima su ACE inhibitori, fibrati, metformin i derivati ​​tiazolidindiona.

Anemija se takođe može razviti ako je osoba na dijalizi.

Test za anemiju

Klinički test krvi omogućava lekaru da vidi potpunu sliku vašeg krv. Analiza pokazuje koliko je bijelih krvnih zrnaca, trombocita i crvenih krvnih zrnaca u krvi, kao i jesu li normalni. Takođe se određuje nivo hemoglobina. Obično je to 140-175 g / l za muškarce i 123-153 g / l za žene. Smanjenje ovog broja može ukazivati ​​na anemiju.

Sljedeći korak će biti utvrđivanje uzroka. Vaš lekar može naručiti analizu za nedostatak gvožđa, zatajenje bubrega, hipovitaminozu, okultno krvarenje i zdravlje koštane srži.

Lečenje anemije

Ako je anemija izazvana nedostatkom željeza, propisana je dijeta bogata gvožđem i dodacima gvožđa. Ljudima koji su na dijalizi najbolje je propisati intravensko željezo.

U slučaju nedostatka hormona eritropoetina, koristi se sintetska nadomjesna terapija. Daje se jednom sedmično ili jednom svake dvije sedmice. U većine ljudi nivo hemoglobina se povećava kada se liječi ovim hormonom, ali isto tako povećava i rizik od srčanog i moždanog udara, pa osobu treba pomno nadzirati liječnik kada mu se propiše takav tretman. U težim slučajevima, anemija može zahtijevati transfuziju krvi.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS- komplikacijehronicne - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar