Dijabetička fetepatija kod fetusa i dojenčadi

Dijabetička fetopatija je patologija koja se javlja kod ploda zbog prisutnosti dijabetesa kod buduće majke. Bolest se odlikuje oštećenom funkcijom bubrega i krvožilnog sustava. Često se uočava i oštećenje gušterače. Pažljivo praćenje stanja žene i pravovremena primjena potrebnih lijekova pomaže u izbjegavanju takvih problema.

Suština bolesti

Fetalna dijabeta fetusa razvija se ako trudnica ima dijabetes melitus, karakteriziran stalnim povećanjem volumena šećera. Za ovu anomaliju karakteristične su disfunkcije unutrašnjih organa bebe. Najčešće pate krvne žile, bubrezi, pankreas. Ako je tokom trudnoće dijagnosticirana dijabetička embriofatopatija, to je pokazatelj za carski rez.

Na povoljan ishod utječe niz faktora:

  • Tip dijabetesa
  • Prisutnost komplikacija patologije,
  • Taktika lečenja
  • Značajke trudnoće
  • Faza kompenzacije dijabetesa.

Glavni faktor u pojavi patologije je prisutnost dijabetesa ili predijabetičkog stanja kod buduće majke. U prisustvu predijabetesa opaža se smanjenje izlučivanja inzulina ili kršenje automatizma sinteze ove supstance.

Fetopatija se pojavljuje na sljedeći način: prevelika količina šećera ulazi u plod kroz placentarnu barijeru. U tom slučaju dječiji gušterača proizvodi povećanu količinu inzulina. Pod utjecajem ovog hormona, prekomjerna količina šećera pretvara se u masti.

To uzrokuje ubrzani rast fetusa. Kao rezultat toga, pojavljuju se prekomjerne naslage masti.

Fetalna fetalnost se ponekad razvija tokom gestacijskog dijabetesa trudnica. U ovoj situaciji, gušterača nije u mogućnosti da proizvede povećanu količinu inzulina, s obzirom na potrebe fetusa. Kao rezultat toga, žena ima povećanje nivoa šećera. Ovo odstupanje se najčešće javlja u kasnijim fazama.

Klinička slika

Dijabetička fetepatija novorođenčadi ima karakteristične manifestacije. Ovaj prekršaj prate promene u izgledu deteta. Za djecu s takvom dijagnozom karakteristični su sljedeći simptomi:

  • Velika težina - 4-6 kg,
  • Crveno plava boja kože,
  • Stvaranje petehijalnih osipa na tijelu - oni su krvarenja ispod kože,
  • Široka ramena
  • Oticanje mekih tkiva i epitela,
  • Oticanje lica,
  • Kratke ruke i noge
  • Veliki trbuh - zbog značajnog razvoja masnog tkiva pod kožom.

Ovom dijagnozom dete može imati respiratorno zatajenje. To se događa zbog nedostatka proizvodnje određenog elementa u plućima - površinski aktivne tvari. Upravo on doprinosi ekspanziji pluća u trenutku prvog daha.

Drugi prepoznatljivi simptom je žutica. Prati je pojavom žutog tona kože i sklera očiju. Ovo kršenje ne treba brkati sa fiziološkim stanjem, koje se često javlja kod novorođenčadi.

Nakon rođenja, beba može imati neurološke poremećaje. Oni se pojavljuju u obliku sljedećih stanja:

  • Smanjen mišićni tonus
  • Oslabljen sisalni refleks,
  • Smanjena aktivnost, koju zamjenjuje povećana ekscitabilnost - ovu djecu karakterišu pretjerana anksioznost, poremećaji sna, drhtanje udova.

Dijagnostička istraživanja

Da bi se prepoznala patologija, dijagnostiku je potrebno obaviti prije rođenja bebe. Za početak, liječnik proučava istoriju trudnice. Rizik od feoppatije možete posumnjati prisutnošću dijabetes melitusa ili stanja predijabetesa u ženi.

Visoka dijagnostička vrijednost ima i ultrazvučni pregled, koji traje 10-14 tjedana. Da biste posumnjali na vjerojatnost fetoppatije, vrijedno je obratiti pažnju na takve znakove:

  • Velike veličine voća,
  • Povećana jetra i slezina,
  • Pogrešne proporcije detetovog tela,
  • Prekoračenje normalne količine amnionske tečnosti.

Nakon rođenja također možete izvršiti potrebnu dijagnostiku. Da bi se to učinilo, ljekar mora izvršiti pregled novorođenčeta. Kod fetopatije je velika težina, veliki trbuh, kršenje proporcija tijela.

Obavezno propisati takve postupke:

  • Pulsna oksimetrija
  • Termometrija
  • Kontrola otkucaja srca,
  • Praćenje glukoze u krvi
  • Ehokardiografija
  • X-rentgen grudnog koša djeteta.



Jednako je važno obavljanje kliničkog testa krvi za dijete:

  1. Fetopatiju prati policitemija. Ovo stanje karakterizira povećanje volumena crvenih krvnih zrnaca.
  2. Povećani sadržaj hemoglobina. Ova supstanca je proteinska komponenta koja sadrži gvožđe koja je odgovorna za respiratornu funkciju.
  3. Smanjenje glukoze u biohemijskoj kontroli krvi.

Osim toga, možda će trebati konsultacija s pedijatrom i pedijatrijskim endokrinologom. Dijagnoza treba biti sveobuhvatna.

Antenatalna briga

Tokom čitavog perioda trudnoće potrebno je kontrolirati sadržaj glukoze. Jednako je važno konstantno mjerenje tlaka. Ako je potrebno, liječnik može preporučiti dodatni inzulin.

Obavezno obratite pažnju na kontrolu hrane. Ishrana mora sadržavati potrebne vitamine za majku i plod. Ako proizvodi ne sadrže dovoljno hranjivih sastojaka, vaš liječnik može propisati dodatne lijekove.

Na temelju rezultata medicinskih opažanja i ultrazvuka odabire se optimalni datum rođenja. U nedostatku komplikacija u trudnoći, 37 tjedana je idealno. Ako postoji ozbiljna prijetnja od majke ili djeteta, rok se može pomaknuti.

U fazi porođaja glikemiju svakako treba kontrolirati. Uz nedostatak glukoze postoji rizik od slabljenja kontrakcija, jer je ova supstanca potrebna za potpuno smanjenje maternice.

Nedostatak energije stvara poteškoće sa radom. To je ispunjeno gubitkom svijesti tokom ili nakon porođaja. U posebno teškim situacijama, žena čak može pasti u komu.

Uz prisustvo simptoma hipoglikemije, ovo se stanje mora otkloniti uz pomoć brzih ugljikohidrata. U tu svrhu je dovoljno uzeti slatki napitak otopljenjem 1 velike kašike šećera u 100 ml vode. Također, liječnik može preporučiti unošenje 5% -tne otopine glukoze intravenski. Obično je potrebno 500 ml sredstava.

Kada se pojavi konvulzivni sindrom, indicirana je primjena 100-200 mg hidrokortizona. Možda će biti potrebno i korištenje 0,1% adrenalina. Međutim, njegova količina ne bi smjela biti veća od 1 ml.

Postporođajni tretman

Pola sata nakon rođenja detetu je prikazano unošenje 5% rastvora glukoze. Zahvaljujući tome moguće je spriječiti pojavu hipoglikemije i pojavu opasnih komplikacija.

Porođaj mora davati inzulin. Međutim, njegova količina smanjuje se za 2-3 puta. Ovo pomaže u sprečavanju hipoglikemije jer kap šećera pada. 10. dana nakon rođenja glikemija se vraća onim pokazateljima koji su opaženi kod žena prije trudnoće.

Prvog dana nakon rođenja djeteta, ljekari bi trebali sprovesti takve događaje:

  1. Održavajte potrebna očitanja temperature.
  2. Pratite nivo glukoze u organizmu bebe. S padom pokazatelja na 2 mmol / l, ova se supstanca mora davati intravenski.
  3. Vratiti respiratornu funkciju. Za to se mogu koristiti posebni lijekovi ili ventilator.
  4. Ispravite kardiovaskularne komplikacije.
  5. Vratiti normalnu ravnotežu elektrolita. U tu svrhu je indicirano unošenje kalcijuma i magnezijuma.
  6. Kada se pojavi žutica, vodite seanse fototerapije. Za to je beba smeštena pod uređaj sa ultraljubičastim zračenjem. Oči moraju biti zaštićene posebnom krpom. Postupak se nužno izvodi pod nadzorom stručnjaka.

Posljedice

Dijabetička fetepatija kod novorođenčadi može izazvati opasne komplikacije:

  1. Pretvaranje patologije u neonatalni dijabetes.
  2. Respiratorni distres sindrom. Ovo je najčešći uzrok smrti u djece koja su rođena s ovom dijagnozom.
  3. Neonatalna hipoksija. Ovaj poremećaj karakteriše nedovoljna količina kiseonika u tkivima i krvi fetusa i novorođenčeta.
  4. Hipoglikemija. Pod tim pojmom podrazumijeva se kritično smanjenje sadržaja šećera u tijelu. Ovo kršenje može biti posljedica iznenadnog prestanka majčine glukoze u djetetovom tijelu na pozadini kontinuirane proizvodnje inzulina. Takvo kršenje je ogromna opasnost i može dovesti do smrti.
  5. Poremećaj metabolizma minerala kod deteta. To izaziva nedostatak magnezijuma i kalcijuma, što negativno utiče na funkcionisanje nervnog sistema. Nakon toga takve bebe često zaostaju u mentalnom i intelektualnom razvoju.
  6. Akutno zatajenje srca.
  7. Gojaznost
  8. Sklonost bebe da razvije dijabetes tipa 2.

Preventivne mjere

Ovu anomaliju moguće će spriječiti isključivo sa strane buduće majke. Preventivne mjere uključuju sljedeće:

  1. Brzo otkrivanje i liječenje dijabetesa i predijabetesa. To se mora učiniti prije trudnoće i nakon začeća.
  2. Rano otkrivanje fepatije. Da biste to učinili, potrebno je sistematski vršiti ultrazvučne preglede, pridržavajući se rokova koje je propisao ljekar.
  3. Detaljna kontrola i korekcija šećera u krvi. To bi trebalo biti učinjeno od prvog dana kada žena ima dijabetes.
  4. Sistematski odlasci ginekologu prema utvrđenom rasporedu.
  5. Pravovremena registracija buduće majke. To se mora obaviti prije 12 tjedana.

Uzroci i posljedice dijabetičke fetoppatije

Dijabetička fetopatija je kompleks bolesti i malformacija koje se javljaju kod novorođenog djeteta zbog činjenice da je njegova majka patila od dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa.

Odstupanja se odnose na izgled, metaboličke procese i rad endokrinog sustava.

Žene s dijabetesom koje se odluče za trudnoću moraju stalno biti pod nadzorom endokrinologa i nadzirati razinu šećera u krvi kako bi se smanjio rizik od abnormalnosti fetusa.

Uzroci

Tokom trudnoće ženina se hormonska pozadina mijenja. Povišena razina progesterona i estrogena utiče na proizvodnju glukoze. Zbog povišenog šećera u krvi, oslobađa se inzulin. Tijelo ima dramatično smanjenu potrebu za njim.

Uz povećanje sadržaja postojećih hormona, pojavljuju se i novi. Tako se, na primjer, placentni laktogen počinje stvarati otprilike mjesec dana nakon začeća. S vremenom to postaje sve više i više. Kao rezultat toga, povećava se proizvodnja masnoće u majci. Ovaj postupak pomaže smanjenju potreba za glukozom i aminokiselinama, a višak elemenata u tragovima ulazi u plod.

Glukoza u višku hrani bebu. Inzulin koji bi trebao sniziti razinu šećera, ne prelazi u posteljicu. Zbog toga je mali organizam prisiljen da sam proizvodi taj hormon.

Zbog nestabilnog nivoa glukoze i aminokiselina, majci su potrebni novi izvori energije. Kako bi nadoknadili gubitke, aktivira se proizvodnja masnih kiselina, ketona i triglicerida.

Povišeni šećer u krvi kod žene u prvom tromjesečju izaziva usporavanje, a ponekad i smrt embrija. U drugom tromjesečju sam plod se već može boriti protiv hiperglikemije, na to reagira oslobađanjem inzulina.

Hormon se nakuplja unutar placente, dok je proizvodnja proteina i masti pojačana. Kao rezultat toga, fetus počinje brže rasti, razvija nadbubrežnu hiperfunkciju.

I unutarnji organi su stvoreni u većoj težini i veličini nego što bi trebalo biti normalno.

Prekomjerna količina glukoze i inzulina takođe povećava potrebu tkiva za kisikom. Počinje hipoksija. Vjerojatno, to utječe na stvaranje benignih tumora krvožilnog sustava kod nerođenog djeteta i mogu prouzrokovati patologije mozga i srca.

Dijabetička fetepatija uzrokuje nadbubrežnu hiperfunkciju

Nisu samo žene dijabetičari pogođene takvim pojavama. Prekomjerna težina i stariji od 25 godina povećavaju rizik od komplikacija. Zbog metaboličkih poremećaja u majci dolazi do fetalne dijabetičke fetusa kod fetusa. Kao rezultat toga, djeca s intrauterinim usporavanjem rasta često se rađaju.

Znakovi dijabetičke fetopatije

Prvi simptomi su već vidljivi na ultrazvuku. Veličina ploda ne zadovoljava rok. Njegovo je tijelo nesrazmjerno veliko zbog povećane slezine i jetre i debelog sloja potkožne masti. Količina amnionske tečnosti premašuje normu.

Nakon rođenja, vanjske nepravilnosti su odmah uočljive. Dijete je veliko, težina mu je veća od 4 kg. Ima veliki trbuh, široka ramena, kratak vrat.

Na pozadini dugog tijela glava se čini mala, a ruke i noge kratke. Beba ima plavo-crvenu kožu s brojnim punktatnim hipodermičkim krvarenjima.

Tijelo je prekriveno vlažnom masom bijelo-sive boje, koju karakterizira obilna dlakavost. Lice i meka tkiva su natečeni.

Vremenom, kod bebe se koža i sklere očiju požute. To je zbog činjenice da se zbog poremećaja jetre bilirubin ne izlučuje. Za razliku od fiziološke žutice, koja se javlja kod mnogih novorođenčadi i prolazi sama nakon nekoliko dana, kod novorođenčadi koja ima dijabetičku fetoppatiju, ovo stanje zahtijeva liječenje.

Neurološki poremećaji sastoje se od nedovoljnog mišićnog tonusa i smanjenja refleksa usisavanja. Nedostatak aktivnosti kod beba oštro je nadoknađen anksioznošću i drhtanjem udova. Dijete ima poremećaj sna. Kratkoća daha ili zastoj disanja nastaje tokom prvih sati života. Laboratorijski testovi pokazuju nedostatak glukoze, kalcijuma i magnezijuma i višak inzulina.

Ispitivanje majki

Počinje procjenom podataka iz povijesti. Oni ukazuju na kršenje metabolizma ugljikohidrata prije i tokom trudnoće. Važan je ultrazvuk. Studija pomaže u vizualizaciji procesa razvoja fetusa u maternici, procjene formiranja vitalnih organa i otkrivanja da li postoje malformacije. Ultrazvuk se koristi jednom u prvom i drugom tromjesečju i svake sedmice u trećem.

Biofizičko stanje djeteta procjenjuje se kontrolom pokreta, otkucaja srca i disanja. Fetus koji pati od dijabetičke fetoppatije uglavnom je aktivan. Spavanje traje ne više od 50 minuta. Tokom budnosti primjećuje se nizak rad srca.

Pomoću dopplemetrije proverite stanje krvožilnog i centralnog nervnog sistema. Kardiografija je potrebna za praćenje rada srca. Krv i urin se testiraju na svaka 2 tjedna, počevši od trećeg mjeseca trudnoće. Pomažu u procjeni inzulina, glukoze, proteina i hormona.

Ispitivanje djeteta

Nakon što se dijete rodi, ocjenjuje se njegov izgled: stanje kože, proporcije tijela, urođene anomalije. Obavezno provjerite puls, temperaturu, puls. Ocjenjuje se i ozbiljnost respiratornog distresa.

Od instrumentalnih studija koristi se ultrazvuk trbušne šupljine, bubrega i mozga. Pluća se procenjuju radiografijom. EKG i ECHO se takođe rade prva tri dana nakon rođenja.

Ultrazvuk je jedna od metoda dijagnosticiranja dijabetičke fetoppatije.

Beba treba pratiti nivo šećera u krvi.Za to se krv uzima na analizu u prvom satu nakon rođenja, a potom svaka 2-3 sata i prije hranjenja. Od drugog dana provjerava se sadržaj glukoze jednom dnevno prije hranjenja.

Da bi se procijenio nivo kalcijuma i magnezijuma, obavlja se biohemijski test krvi i provjera crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, kliničkog. Neophodno je i bakteriološko ispitivanje. Možda se posavjetovati s pedijatrom i pedijatrijskim endokrinologom.

Porođaj i postporođajna manipulacija u otkrivanju fetoppatije

Na osnovu rezultata promatranja odabire se datum rođenja. U normalnoj trudnoći najbolja opcija je 37 tjedana. Zbog komplikacija, datumi se mogu pomjerati.

Tokom porođaja praćenje nivoa šećera je obavezno. Uz nedostatak glukoze postoji rizik od slabljenja kontrakcija uslijed loših kontrakcija maternice. Manjka se i energija zbog koje žena u porodu može izgubiti svijest i čak pasti u komu.

Da bi izbjegle komplikacije, buduća majka treba da uzima brze ugljikohidrate. Obično joj daju da popije pola čaše vode sa žlicom šećera razblaženog u njoj. U nekim je slučajevima potrebno intravenozno davanje 5% -tne otopine glukoze s volumenom od 500 ml.

Kod dijabetičke fetopatije glukoza se ponekad daje intravenski.

Uz konvulzije daje se 100-200 ml hidrokortizona. Ponekad je potrebno koristiti adrenalin. Koristite ne više od 1 ml 0,1% rastvora.

Pola sata nakon rođenja, bebi je potrebno unošenje 5% rastvora glukoze kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Ženi se ubrizgava manje inzulina nego inače zbog niske razine šećera. Glukoza se vraća na svoj uobičajeni nivo tek nakon tjedan i pol.

Metode liječenja

Kako bi se spriječila hipotermija, beba je smještena na grijani krevet. U slučaju respiratornog zastoja neophodna je mehanička ventilacija. Egzogena površinski aktivna tvar dodatno se ubrizgava u dušnik za prijevremeno rođene bebe kako bi se pluća stekla. Za borbu protiv gladovanja kisikom koriste se i sedativi.

Medicinske kliničke preporuke uključuju hranjenje beba u prva dva dana svaka 2 sata, čak i noću. Ovo je neophodno za održavanje normalne razine glukoze.

U nedostatku usisnog refleksa, hrana se unosi kroz sondu. Obavezno nadziranje šećera u krvi i pravovremena primjena glukoze.

Ako ne možete postići željeni efekat, koristite glukagon ili prednizon.

Kod dijabetičke fetepatije beba je smještena na grijani krevet

Za obnavljanje sastava elektrolita postavljaju se kapalice sa kalcijumom i magnezijumom ili se mlazom ubrizgavaju otopine. Uvođenjem preparata sa kalcijumom obavezna je kontrola rada srca uz pomoć EKG-a zbog rizika od bradikardije i aritmije.

Ako se otkriju infekcije, neophodno je antibakterijsko liječenje. Koriste se i imunoglobulini i interferoni. Od žutice pomaže ultraljubičasto zračenje.

Koja je opasnost od dijabetičke fetoppatije?

Često se trudnoća s razvojem dijabetičke fetoppatije završi smrću fetusa. Novorođenčad također često umire zbog nedostatka glukoze ili plućne insuficijencije. Zbog velike veličine djeteta rizik od ozljede od porođaja je velik. Žena ima brojne suze, a beba doživljava lomove, parezu i oštećenja centralnog nervnog sistema.

Djeca rođena majkama dijabetičarima često su pretila. Također, fetopatija u 1-6% slučajeva prelazi u neonatalni dijabetes i dijabetes tipa 2. Zbog nedostatka kalcijuma i magnezijuma, kao i gladovanja kiseonikom, povećava se rizik odlaganja mentalnog i intelektualnog razvoja. Česti su slučajevi urođene disfunkcije organa genitourinarnog sistema, mozga i srca.

Mišićno-koštani sistem takođe pati. Dojenčad se ponekad rađaju s rascjepom gornje usne i mekim nepcem, nerazvijenim kralježnicom i bedrima. Česti su slučajevi nepravilnog položaja probavnog trakta, nedostatka anusa i anusa.

Sva navedena odstupanja nisu obavezna. Pravodobnim otkrivanjem patologije i adekvatnim liječenjem vjerovatnoća je imati zdravo dijete.

Prevencija

Da bi se izbjegla fetalna dijabetička bolest fetusa i smanjio rizik od mogućih komplikacija, potrebno je pravovremeno dijagnosticirati dijabetes i granične uvjete kod majke. Nakon toga, važno je pažljivo pratiti nivo šećera u krvi i po potrebi ga prilagoditi.

Redovna posjeta ginekologu i ultrazvučni pregled na vrijeme pomaže dijagnosticirati odstupanja na vrijeme i nastaviti s potrebnim liječenjem. Preporučljivo je u specijalizovanim ustanovama nadgledati trudnice i žene u porođaju.

Metode prevencije uključuju kontinuirano nadziranje nivoa šećera u trudnica.

Rođenoj djeci potrebno je pokroviteljstvo okružnog pedijatra. Od 1. mjeseca života preporučuje se promatranje pedijatrijskog neurologa. A posjete endokrinologu trebaju postati redovne.

U prošlosti je ženski dijabetes bio apsolutna kontraindikacija trudnoći. Najčešće su trudnica i plod umrli. Ako se dijete ipak uspije roditi i ne umre u prvim danima, nije imalo šanse za pun život. Sada dijabetička fetepatija nije rečenica. Pravovremenom dijagnozom i pravilnim liječenjem vjerovatno je da će beba ostati zdrava.

Kako se liječi fetalna dijabetička bolest fetusa?

Ženama s dijagnosticiranim dijabetesom u nekompenziranom obliku prilično je teško izdržati razdoblje rađanja djeteta. Često se u procesu razvoja fetusa pojavljuje i potonji niz raznih komplikacija od kojih mnoge nose ozbiljnu opasnost. Pravovremeno otkrivanje odstupanja omogućava vam da organizirate kompletan tretman i značajno smanjuje rizik od razvoja opasnih tegoba.

Koje znakove dijabetička fetepatija ima izravno u plodu, kako se liječi i brojne druge važne točke opisane su u ovom članku.

Dijabetička fitopatija - uzroci

Bolest koja se razmatra razvija se kod nerođenog djeteta na pozadini šećerne bolesti ili gestacijskog dijabetesa, od kojeg pati njegova majka. Obično se nivo glukoze u njenoj krvi stalno održava iznad prihvatljivih nivoa.

Bolest se odlikuje funkcionalnim promjenama koje izazivaju poremećaje fetusa iz:

Kad je bolest majke u kompenziranom stanju, to jest, razina šećera je konstantna u granicama normale, ne biste se trebali bojati dijabetičke fetoppatije. Kod hiperglikemije, razvoj fetusa se ne odvija pravilno. U ovom se slučaju dijete obično rađa prerano zbog činjenice da liječnici moraju intervenirati i ubrzati porođaj.

Kod dijabetičke fetepatije primarno se javljaju promjene u posteljici. Potonji nije u stanju normalno funkcionirati. Kao rezultat toga, dolazi do naglog povećanja mase fetusa - on postaje veći s trajnim znakovima nerazvijenosti.

Zbog viška šećera u majčinoj krvi aktivira se dečiji gušterača - počinje proizvoditi inzulin u prekomerno velikim količinama. Iz tog razloga, glukoza se intenzivno apsorbira, zbog čega se njen višak pretvara u masne naslage.

Glavni simptomi dijabetičke fetopatije su sljedeći:

  • neproporcionalnost fetusa (trbuh je veći od glave, lice je natečeno, ramena široka, udovi su prekratki),
  • malformacije
  • makrosomija (veliko dijete - više od 4 kilograma),
  • prisutnost viška tjelesne masti,
  • kašnjenje u razvoju,
  • problemi sa disanjem
  • smanjena aktivnost
  • kardiomegalija (jetra i bubrezi su takođe povećani, ali organi su nerazvijeni).

Dijagnostika

U osnovi, dijagnoza se postavlja ultrazvukom. Upravo ova metoda omogućava vam da lično posmatrate proces intrauterinog razvoja bebe. Redovan prolazak postupka osigurava pravovremeno otkrivanje anomalija.

Žene u riziku moraju na prvom pojavljivanju u antenatalnoj klinici proći ultrazvučni pregled.

Tada se ponovo radi ultrazvučni pregled između 24. tjedna i 26..

U trećem tromjesečju provjera se provodi najmanje 2 puta. Štoviše, kada su u pitanju žene koje pate od dijabetesa ovisnog o inzulinu, ultrazvuk se propisuje u 30. ili 32. tjednu, a potom svakih 7 dana. Samo uz tako strogu kontrolu moguće je smanjiti rizik za bebu i njegovu majku na minimum.

Ultrazvučni pregled u prisustvu bolesti razmatrane u ovom članku pokazaće:

  • nesrazmjer djeteta
  • Macrosomia
  • oticanje i nakupljanje masnog sloja (kontura tijela će biti udvostručena),
  • eho-negativne zone u području lubanje,
  • polyhidramnios
  • debljina tkiva na kruni je veća od 3 mm (s normom 2).

Uzroci dijabetičke fetopatije

Stanje se zasniva na fetoplacentnoj insuficijenciji, hormonskoj disfunkciji posteljice i hiperglikemiji majke. Dakle, visoki šećer neizbježno izaziva porast sinteze inzulina u plodu, što je bogato jakom hipoglikemijom u prvih 72 sata nakon rođenja.

Smatra se da hipoglikemija u novorođenčadi počinje s glukozom ispod 1,7 mmol (ispod 1,4 u nedonoščadi), ali u praksi šećer ispod 2,3 već može uzrokovati očite simptome hipoglikemije u novorođenčadi i zahtijeva odgovarajuću terapiju. Kliničke manifestacije mogu biti vrlo različite.

tremor, konvulzije, vrisak, letargija, letargija. Obično se šećer normalizira na kraju prve sedmice života.

Višak glukoze koja je dostavljena plodu, pod dejstvom aktivnog inzulina, takođe stvara suvišnu masnoću, što dovodi do rađanja beba sa velikom tjelesnom težinom.

Ostali simptomi bolesti kod novorođenčadi

Dijabetička fetepatija kod novorođenčadi fotografija 1 Dijabetička fitopatija kod novorođenčadi fotografija 2

Unatoč činjenici da suvremena medicina ima ogromno znanje, a liječnici su postali puno iskusniji i često se suočavaju sa svim vrstama komplikacija i anomalija, čak i pri korekciji dijabetesa tipa 1 u trudnica, otprilike 30% djece rodi se s dijabetičkom fitopatijom.

Statistički podaci govore nam da je kod žene s dijabetesom tipa 1 stopa fetalne smrtnosti u perinatalnom razdoblju (od 22. tjedna trudnoće do 7. dana nakon rođenja) 5 puta veća od normalne, a smrtnost djece prije 28. dana života (neonatalno) više od 15 puta.

  • prekomjerna težina (veća od 4 kilograma),
  • koža ima plavkasto-crvenkastu nijansu,
  • osip na koži u obliku potkožnog krvarenja,
  • oticanje mekog tkiva i kože,
  • oticanje lica
  • veliki trbuh, koji je povezan s pretjerano razvijenim potkožnim masnim tkivom,
  • kratki, nesrazmjerni prtljažniku, udovima,
  • respiratorne tegobe
  • povećani sadržaj crvenih krvnih zrnaca (crvenih krvnih zrnaca) u krvnom testu,
  • povišen nivo hemoglobina,
  • smanjena glukoza
  • žutica (proteini kože i oka).

U prvim satima života novorođenčeta, neurološki poremećaji poput:

  • smanjen mišićni tonus
  • ugnjetavanje usisnog refleksa,
  • smanjena aktivnost oštro je zamijenjena hiper-ekscitabilnošću (drhtanje ekstremiteta, nesanica, anksioznost).
  • dimenzije i težina su iznad norme,
  • očiti poremećaji u proporcijama tijela,
  • polyhidramnios
  • oticanje u predelu glave,
  • uvećani organi (jetra, bubrezi),
  • odstupanja u radu nervnog, kardiovaskularnog, genitourinarnog sistema.

Dijabetičku fetopatiju novorođenčeta karakteriziraju:

  • velika težina (4-6 kg),
  • osip na koži, sličan vaskularnom krvarenju,
  • crvenkasto-cijanotička nijansa ili žutost,
  • oticanje mekog tkiva
  • nepravilne proporcije tijela (široka ramena, kratke ruke i noge, veliki trbuh).

Zdrava i dijabetička fetepatija novorođenče

Beba pati od grčeva, napada asfiksije (gladovanja kiseonikom) različitog stepena, tahikardije. Spava nemirno, slabo sisa prsa, neprestano vrišti.

  • preparati kalcijuma i magnezijuma,
  • respiratorni analeptici
  • vitamini
  • hormoni
  • srčani glikozidi.

Fetopatija novorođenčadi očituje se kako slijedi:

  • respiratornim tegobama, što se objašnjava nedostatkom sinteze određene tvari u plućima (površinski aktivne tvari), koja im pomaže da se ispravljaju već prvim dahom,
  • kratkoća daha, pa čak i zastoj disanja odmah nakon rođenja vjerovatni su
  • žutica, koja se smatra znakom patološke promjene jetre, koja zahtijeva potrebno liječenje,
  • neurološki poremećaji: smanjen mišićni tonus, inhibicija usisnog refleksa, alternacija smanjene aktivnosti s hiper-ekscitabilnošću.

Rana dijagnoza

Trudnici koja boluje od dijabetesa dijagnosticirana je dijabetička fetepatija još prije rođenja djeteta. Preduslov za to može biti anamneza majke (postojanje evidencije šećerne bolesti ili predijabetičkog stanja tokom trudnoće).

Da bi utvrdio abnormalnosti u plodu, liječnik propisuje sljedeće postupke:

  • Ultrazvuk
  • proučavanje biofizičkog stanja fetusa,
  • Dopplerometrija
  • CTG
  • procjena biohemijskih markera fetoplacentalnog sistema.

Postporođajni tretman

Čim doktori dobiju testove na ženi i njenom nerođenom djetetu i mogu, upoređujući podatke, s pouzdanjem postaviti dijagnozu „dijabetička fetepatija”, liječenje treba započeti odmah, što će pomoći smanjenju rizika od štetnih učinaka ove bolesti na dijete.

Tijekom trajanja trudnoće nadgledaju se šećer i krvni tlak. Prema propisu liječnika, može se propisati i dodatna inzulinska terapija.

Prehrana u ovom periodu treba biti uravnotežena i sadržavati sve vitamine potrebne majci i djetetu, ako to nije dovoljno, onda se može propisati dodatni kurs vitaminizacije. Potrebno je strogo pridržavati prehrane, izbjegavati prekomjernu masnu hranu, ograničiti dnevnu prehranu na 3000 kcal.

Neposredno prije određenog datuma rođenja, vrijedno je obogatiti prehranu probavljivim ugljikohidratima ..

Na temelju opažanja i ultrazvuka ljekari određuju optimalni period porođaja. Ako trudnoća prođe bez komplikacija, tada se najpovoljnijim vremenom za porođaj smatra 37 tjedana trudnoće. Ako postoji jasna prijetnja za buduću majku ili plod, datumi se mogu pomjerati.

Glavni skup mjera u liječenju fetopatije usmjeren je na uklanjanje simptoma i brzo vraćanje normalnih tjelesnih funkcija.

  1. Obnovite disanje mehaničkom ventilacijom ili sufaktantom, ako je potrebno. U djece s patologijom pluća se otvaraju gore nego kod druge novorođenčadi.
  2. Terapija hipoglikemije i prevencija intravenskim davanjem glukoze i uz neučinkovitost lijeka, unošenje lijekova koji sadrže hormone.
  3. Hranjenje nakon 1,5-2 sata
  4. Terapija kalcijumom / magnezijumom ili drugim lekovima koji narušavaju neurološki status
  5. Liječenje žutice kod novorođenčadi.

Buduće majke s dijabetesom tipa 1 definitivno bi trebale planirati začeće, postigavši ​​najveću moguću nadoknadu za metabolizam ugljikohidrata. Trenutačno dijabetes uopće ne sprečava uspješnu trudnoću i porođaj, ali zahtijeva poseban pristup i usku interakciju sa stručnjacima.

Dijabetička fetopatija uključuje unos vitamina, pridržavanje posebne prehrane i drugih preporuka ljekara. Hrana treba biti bogata lako probavljivim ugljikohidratima, a masti se preporučuje reducirati.

Liječnici su potrebni da nadgledaju glikemiju tijekom porođaja.S jakim padom šećera u krvi, žena neće imati dovoljno snage tokom kontrakcija, jer puno glukoze troši na kontrakcije maternice. Za vrijeme ili neposredno nakon porođaja postoji rizik da će pacijent pasti u hipoglikemijsku komu.

Dijabetička fetepatija novorođenčadi

Dijabetes melitus (DM) otkriva se u prosjeku u 0,3-0,5% trudnica. I kod 3-12% trudnica otkrivaju se biokemijski pomaci tipični za dijabetes melitus neovisan o inzulinu (dijabetes tipa II) - gestacijski dijabetes (kod 40-60% tih žena dijabetes se razvija u roku od 10-20 godina).

Dijabetes ovisan o insulinu (dijabetes tipa I) u trudnoći se po pravilu odvija komplikacijama - periodi hiperglikemije i ketoacidoze zamjenjuju se periodima hipoglikemije. Osim toga, kod 1/3-1 / 2 žena s dijabetesom trudnoća se javlja s gestozom i drugim komplikacijama.

U trudnica sa vaskularnim komplikacijama dijabetesa u pravilu se razvija utero-placentalna insuficijencija, pa se fetus u skladu s tim razvija u uvjetima kronične hipoksije. Čak i uz optimalnu (na trenutnoj razini znanja i sposobnosti) korekciju dijabetesa tipa I u trudnica, oko trećine djece se rađa sa simptomskim kompleksom tzv. "Dijabetička fetepatija" (DF).

Vjeruje se da je kod djece s dijabetesom tipa I u trudnica perinatalna smrtnost veća 5 puta, novorođenačka - 15 puta veća, a učestalost urođenih malformacija 4 puta veća od one u populaciji.

Glavni problemi u djece rođene majkama sa šećernom bolešću su makrosomija i porođajna trauma, preuranjeni rod, asfiksija, bolest hialinske membrane i sindrom prolazne tahipneje, kardiomegalija i kardiopatija, policitemija, trajna hipoglikemija, hipokalemija, hiperbilirubinemija i urođene maligne oštećenja crijeva, tromboze bubrežnih vena.

Patogeneza ovih promjena povezana je s fetalnom hiperinzulinemijom kao odgovorom na majčinsku hiperglikemiju i promjene placente.

Dijabetička embriopatija je komponenta DF-a, koja se uslovno dodjeljuje za opisivanje djece majki s dijabetesom koje imaju ili višestruke (2% djece) ili izolirane (6-8%) urođene malformacije.

U novorođenčadi majki s dijabetesom tipa I postoji sljedeći povećani rizik od urođenih malformacija: sindrom kaudalne disgeneze (odsutnost ili hipoplazija križa i potkoljenice, a ponekad i lumbalnih kralježaka, nerazvijenost butne kosti) - 200-600 puta, oštećenja mozga - 40 —400, reverzna lokacija organa je 84, udvostručenje uretera je 23, aplazija bubrega je 6, srčani defekt je 4, a anencefalija 3 puta. U domaćoj literaturi djeca s DF-om također opisuju nedostatke na usnama i nepcu, mikroftalmiju i crijevnu atreziju.

U pravilu su djeca s DF-om patila od kronične intrauterine hipoksije i rođena su u asfiksiji, bilo umjerenog ili ozbiljnog ili su imali rođenu respiratornu depresiju.

Obično pri rođenju imaju veliku tjelesnu težinu koja ne odgovara gestacijskoj dobi (mnogo rjeđe nego što se javlja paratrofna, hipotrofična varijanta DF), pa čak i ako su rođeni u dobi od 35-36 gestacije, njihova težina može biti ista kao i kod punoročna deca.

Djeca s DF-om u izgledu podsjećaju na bolesnike s Cushingovim sindromom (doista, u prenatalnom su razdoblju imali hiperkortikulizam): s dugim debljim deblom, udovi su kratki i tanki, a na pozadini širokog prsa, glava je mala, lice je u obliku mjeseca s izbočenim punim obrazima , koža jarko crvene ili grimizne nijanse, periferna (ruke i noge) i perioralna cijanoza, obilna dlaka na glavi, kao i tamna dlaka na ramenima, ustima, ponekad na leđima, često postoje otekline na INE, rijetko na udovima.

Već u prvim minutama i satima života imaju neurološke poremećaje: smanjen mišićni tonus i fiziološku depresiju za novorođenčad refleks, sisajući refleks, što odražava odlaganje morfofunkcionalnog sazrijevanja središnjeg živčanog sustava.

Nakon nekog vremena sindrom depresije CNS-a zamjenjuje se sindromom hiper-ekscitabilnosti (anksioznost, drhtanje ekstremiteta, revitalizacija refleksa, poremećaj sna, regurgitacija, napuhanost). Tahipneja, kratkoća daha i često napadi apneje tipična su obilježja prvih sati i dana života djece sa DF-om.

Kardiomegalija je karakterističan sindrom DF-a, koji odražava organomegaliju tipičnu za tu djecu, jer su jetra i nadbubrežne žlijezde također povećane, ali funkcionalno su ti organi često nezreli. Stoga se kod 5-10% djece s DF-om razvija srčano zatajenje.

Može biti i posljedica urođene srčane bolesti.

Hipoglikemija je najtipičnija manifestacija i komplikacija DF-a u ranom neonatalnom razdoblju, što odražava hiperinzulinizam karakterističan za ovu djecu. Hiperinzulinizam fetusa, kao i pretjeran unos majke s dijabetesom kroz placentu glukoze, aminokiselina, povezani su sa makrosomijom i viškom tjelesne težine djece.

Tipični simptomi početnih faza hipoglikemije kod novorođenčadi su očni simptomi (plutajući kružni pokreti očne jabučice, nistagmus, smanjen tonus očnih mišića), blijedost, znojenje, tahipneja, tahikardija, drhtanje, drhtanje, smanjivanje pojedinih mišićnih skupina, regurgitacija, slab apetit, brzo naizmjence s letargijom, apatijom, lošim kretanjem ili letargijom, mišićnom hipotenzijom, napadima apneje, nepravilnim disanjem, slabim krikom, nestabilnošću tjelesne temperature sa tendencijom ka hipotermiji, napadajima. Djeca s DF-om karakteriziraju veliki gubitak početne tjelesne težine i njegov spori oporavak, sklonost razvoju hipokalcemije, tromboza bubrežnih krvnih žila i prisustvo stečenih zaraznih bolesti.

Pola sata nakon rođenja određen je bebin nivo glukoze u krvi i pije se 5% rastvor glukoze. Potom se svaka 2 sata beba hrani sa izlivenim majčinim (ili donatorskim) mlijekom ili se nanosi na dojku. Ako je nivo glukoze u krvi ispod 2,2 mmol / l (razvila se hipoglikemija), tada se glukoza počinje davati intravenski.

Prognoza je povoljna. Ali mora se imati na umu da je perinatalna smrtnost djece sa DF-om oko 2 puta veća od regionalnog prosjeka.

Građa iz knjige: N. P. Shabalov. Neonatologija., Moskva, MEDpress-inform, 2004

Dijabetička fitopatija kod novorođenčadi: uzroci, simptomi i posljedice

Dijabetička fitopatija uključuje patologije koje nastaju u ploda zbog stalne ili periodične hiperglikemije u majci. Kada je terapija dijabetesa nedovoljna, nepravilna ili čak odsutna, razvojni poremećaji kod djeteta počinju već od 1. tromjesečja.

Ishod trudnoće malo je ovisan o trajanju dijabetesa.

Ključni su stupanj njegove nadoknade, pravovremena korekcija liječenja, uzimajući u obzir hormonalne i metaboličke promjene tokom dojenja djeteta, prisutnost dijabetesnih komplikacija i pridruženih bolesti u trenutku začeća.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 tjedna da se šećer vratim u normalu i ne budem ovisnik o beskorisnim drogama
>>

Ispravna taktika liječenja u trudnoći koju je razvio nadležni liječnik omogućava vam postizanje stabilne normalne glukoze u krvi - norme šećera u krvi. Dijabetička fetopatija kod djeteta u ovom je slučaju potpuno odsutna ili se opaža u minimalnoj količini.

Ako nema ozbiljnih intrauterinih malformacija, pravovremena terapija odmah nakon rođenja može ispraviti nedovoljan razvoj pluća, ukloniti hipoglikemiju.

Obično se poremećaji kod dece sa blagim stepenom dijabetičke fetepatije eliminišu do kraja neonatalnog perioda (prvog meseca života).

Ako se hiperglikemija često javlja tokom trudnoće, razdoblja sa niskim šećerom se izmjenjuju s ketoacidozom, novorođenče može doživjeti:

  • povećana težina
  • poremećaji disanja
  • prošireni unutrašnji organi
  • vaskularni problemi
  • poremećaji metabolizma masti,
  • odsutnost ili nerazvijenost kralježaka, potkoljenice, bedrene kosti, bubrega,
  • oštećenja srca i mokraćnog sustava
  • kršenje stvaranja nervnog sistema, moždane hemisfere.

U žena s nekompenziranom dijabetes melitusom tijekom gestacije opaža se jaka gestoza, oštar napredak komplikacija, posebno nefropatije i retinopatije, česte infekcije bubrega i porođajnog kanala, hipertenzivne krize i moždani udari.

Što se više javlja hiperglikemija, veći je rizik od pobačaja - 4 puta u usporedbi s prosjekom u ranim fazama. Češće počinju prijevremeni porođaji, 10% veći rizik od mrtvog djeteta.

Glavni uzroci

Ako ima viška šećera u majčinoj krvi, to će se primijetiti i kod ploda, jer glukoza može prodrijeti kroz placentu. Ona neprestano unosi dijete u količini koja prelazi njegove energetske potrebe. Zajedno sa šećerima prodiru aminokiseline i ketonska tijela.

Hormoni pankreasa (inzulin i glukagon) ne prenose se u krv fetusa. Počinju se proizvoditi u tijelu djeteta tek od 9-12 tjedana trudnoće.

Dakle, prva 3 mjeseca polaganje organa i njihov rast događa se u teškim uvjetima: glukoza šećera proteine ​​tkiva, slobodni radikali narušavaju njihovu strukturu, ketoni truju organizam koji nastaje. Tada su se formirali oštećenja srca, kostiju i mozga.

Kad fetus počne proizvoditi vlastiti inzulin, gušterača mu gušterača postaje hipertrofirana, pretilost se razvija zbog prekomjernog inzulina, a sinteza lecitina je poremećena.

Uzrok fetoppatije kod dijabetesaNegativni uticaj na novorođenče
HiperglikemijaMolekuli glukoze u stanju su da se vežu za proteine, što krši njihove funkcije. Visoki šećer u krvi u žilama sprečava njihov normalan rast i inhibira proces oporavka.
Višak slobodnih radikalaPosebno je opasno prilikom polaganja organa i sistema fetusa - u velikom broju slobodnih radikala može se promijeniti normalna struktura tkiva.
Hiperinsulinemija u kombinaciji s povećanim unosom glukozePovećana tjelesna težina novorođenčeta, povećani rast zbog prekomjernog hormona, povećanje volumena organa, unatoč njihovoj funkcionalnoj nezrelosti.
Promjene u sintezi lipidaNeonatalni distres sindrom - respiratorno zatajenje zbog adhezije alveola pluća. Nastaje zbog nedostatka površinski aktivne tvari - tvari koja usmjerava pluća iznutra.
KetoacidozaToksični učinci na hipertrofiju tkiva, jetre i bubrega.
Hipoglikemija zbog predoziranja lijekovimaNeadekvatna opskrba hranjivim tvarima za plod.
Angiopatija majkeFetalna hipoksija, promjena sastava krvi - povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Odložen razvoj zbog placentalne insuficijencije.

Simptomi i znakovi fetopatije

Dijabetička fitopatija kod novorođenčadi vidljivo je vidljivo, takva se djeca značajno razlikuju od zdravih beba. Veće su: 4,5-5 kg ​​ili više, s razvijenom potkožnom masnoćom, velikim trbuhom, često natečenim, s karakterističnim mjesečevim licem, kratkim vratom.

Posteljica je također hipertrofirana. Djetetova ramena mnogo su šira od glave, udovi su mu kraći u odnosu na tijelo. Koža je crvena, s plavkastim nijansom, često se opažaju mala krvarenja nalik osipu.

Novorođenče ima obično prekomjeran rast kose, obilno je obloženo mastima.

Sledeći simptomi se mogu javiti odmah nakon rođenja:

  1. Respiratorni poremećaji zbog činjenice da se pluća ne mogu ispraviti. Naknadno su mogući prekidi disanja, kratkoća daha, česti glasni izdisaji.
  2. Novorođena žutica, kao znak bolesti jetre. Za razliku od fiziološke žutice, ona ne prolazi sama, ali zahtijeva liječenje.
  3. U težim slučajevima može se primijetiti nerazvijenost nogu, dislokacija kukova i stopala, fuzija donjih ekstremiteta, abnormalna struktura genitalija, smanjenje volumena glave zbog nerazvijenosti mozga.

Zbog naglog prestanka unosa šećera i prekomjernog inzulina, novorođenče razvija hipoglikemiju. Dijete postaje blijedo, smanjuje mu se mišićni tonus, tada počinju grčevi, pada temperature i pritiska, moguće je zaustavljanje srca.

Vrlo važno: Prestanite se stalno hraniti apotekarskom mafijom. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >>

Neophodna dijagnostika

Dijagnoza dijabetičke fetopatije postavlja se tokom trudnoće na osnovu podataka o majčinskoj hiperglikemiji i prisutnosti dijabetes melitusa. Patološke promjene u plodu potvrđuju se ultrazvukom.

Ultrazvuk je u 1. tromjesečju pokazao makrosomiju (povećana visina i težina djeteta), oslabljene proporcije tijela, veliku veličinu jetre, višak amnionske tekućine.

U 2. tromjesečju uz pomoć ultrazvuka moguće je prepoznati nedostatke u živčanom sustavu, koštanom tkivu, probavnim i mokraćnim organima, u srcu i krvnim žilama.

Nakon 30 tjedana trudnoće, ultrazvukom se može vidjeti edematozno tkivo i višak masnoće u bebi.

Trudnici koja boluje od dijabetesa propisan je i niz dodatnih studija:

  1. Biofizički profil fetusa je fiksacija detetove aktivnosti, njegovih respiratornih pokreta i otkucaja srca. Sa fetopatijom je dijete aktivnije, intervali spavanja su kraći nego inače, ne veći od 50 minuta. Mogu se pojaviti česta i dugotrajna usporavanja otkucaja srca.
  2. Dopplerometrija se propisuje u 30. tjednu kako bi se procijenila funkcija srca, stanje žila ploda, adekvatnost protoka krvi u pupčanoj vrpci.
  3. CTG ploda za procjenu prisutnosti i učestalosti otkucaja srca tokom dužih perioda otkriva hipoksiju.
  4. Krvni testovi počevši od 2. tromjesečja svaka 2 tjedna kako bi se utvrdio hormonalni profil trudnice.

Dijagnoza dijabetičke fetopatije kod novorođenčadi provodi se na temelju procjene izgleda bebe i podataka iz krvnih pretraga: povećanog broja i volumena crvenih krvnih zrnaca, povećanog nivoa hemoglobina, pada šećera na 2,2 mmol / L i nižeg 2-6 sati nakon rođenja.

Kako liječiti dijabetičku fetoppatiju

Rađanje djeteta s fetopatijom kod žene s dijabetesom zahtijeva posebnu medicinsku pomoć. Počinje tokom porođaja.

Zbog velikog ploda i visokog rizika od preeklampsije, obično se propisuje rutinsko rođenje u 37. sedmici.

Ranija razdoblja moguća su samo u slučajevima kada daljnja trudnoća prijeti životu majke, jer je stopa preživljavanja prevremeno rođenog djeteta s dijabetičkom fetopatijom vrlo niska.

Zbog velike vjerojatnosti majčinske hipoglikemije tijekom porođaja, nivo glukoze u krvi redovito se prati. Nizak šećer se pravovremeno ispravlja intravenskom primjenom otopine glukoze.

Prvi put nakon rođenja bebe, lečenje fetepatijom sastoji se u korekciji mogućih poremećaja:

  1. Održavanje normalne razine glukoze. Predviđena su česta hranjenja svaka 2 sata, najbolje majčinim mlekom. Ako to nije dovoljno za uklanjanje hipoglikemije, 10% -tna otopina glukoze daje se intravenski u malim obrocima. Njena ciljna razina u krvi je oko 3 mmol / L. Veliki porast nije potreban, jer je potrebno da hipertrofirani gušterača prestane stvarati višak inzulina.
  2. Podrška za dah. Za podršku disanju koriste se različite metode terapije kisikom, moguće je davati preparate površinski aktivnih tvari.
  3. Praćenje temperature Tjelesna temperatura djeteta sa dijabetičkom fetepatijom održava se na konstantnom nivou od 36,5 -37,5 stepeni.
  4. Korekcija ravnoteže elektrolita. Manjak magnezijuma nadoknađuje se 25% rastvorom magnezijum sulfata, a nedostatak kalcijuma - 10% rastvorom kalcijumovog glukonata.
  5. Ultraljubičasto svjetlo. Terapija žutice sastoji se u seansama ultraljubičastoga zračenja.

Koje su posledice

U novorođenčadi koja imaju dijabetičku fetoppatiju koja je uspjela izbjeći urođene malformacije, simptomi bolesti postepeno propadaju. Sa 2-3 meseca je takvu bebu teško razlikovati od zdrave. Malo je vjerojatno da će razviti daljnji dijabetes melitus i to uglavnom zbog genetskih faktora, a ne zbog prisutnosti fetoppatije u dojenačkoj dobi.

Djeca rođena majkama sa šećernom bolesti često imaju sklonost pretilosti i poremećen metabolizam lipida. U dobi od 8 godina njihova je tjelesna težina obično veća od prosječne, povišene su razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Disfunkcije mozga se primjećuju kod 30% djece, promjene u srcu i krvnim žilama - u polovini, ozljede živčanog sustava - u 25%.

Obično su ove promjene minimalne, ali uz lošu nadoknadu šećerne bolesti tijekom trudnoće, otkrivaju se ozbiljni nedostaci koji zahtijevaju opetovane kirurške intervencije i redovnu terapiju.

Kratak opis

Odobreno od Zajedničke komisije za kvalitet medicinskih usluga Ministarstva zdravlja Republike Kazahstan od 15. septembra 2017., Protokol br. 27

Dijabetička fetepatija je novorođenačka bolest koja se razvija kod novorođenčadi čije majke pate od dijabetesa melitusa ili gestacijskog dijabetesa, a karakterizirana je polisistemskom lezijom, metaboličkim i endokrinim disfunkcijama.

ICD-10
ŠifraNaslov
P70.0Sindrom majčinog novorođenčeta
P70.1Sindrom novorođenčadi od majke s dijabetesom

Datum razvoja / revizije protokola: 2017.

Kratice korištene u protokolu:

Hthematokrit
Mgmagnezijum
DGgestacijski dijabetes
Dfdijabetička fetepatija
ZVURintrauterino usporavanje rasta
CBSstanje kisele baze
ICDmeđunarodna klasifikacija bolesti
OdvodnikZavod za patologiju novorođenčadi
ORITNodjeljenje intenzivne njege
RDSNneonatalni respiratorni distres
Sakalcijuma
SDdijabetes melitus
UGKglukoza u krvi
Ultrazvučno skeniranjeultrazvučni pregled
CNScentralni nervni sistem
EKGelektrokardiogram
Echo KGultrazvuk srca

Korisnici protokola: neonatolozi, pedijatri, akušeri-ginekolozi. Kategorija bolesnika: novorođenčad.

Nivo dokaza:

AVisokokvalitetna metaanaliza, sistematski pregled RCT-ova ili RCT velikih razmjera s vrlo malom vjerovatnoćom (++) sistematske pogreške, čiji se rezultati mogu diseminirati u odgovarajuću populaciju.
InVisokokvalitetni (++) sustavni pregled kohortnih ili slučajeva kontrole slučajeva ili visokokvalitetna (++) kohortna ili studija kontrole slučaja s vrlo niskim rizikom sustavne pogreške ili RCT s niskim (+) rizikom sustavne pogreške, čiji se rezultati mogu diseminirati odgovarajućoj populaciji .
SaKohortna ili studija slučaja ili kontrolirana studija bez randomizacije s malim rizikom sustavne pogreške (+), čiji se rezultati mogu proširiti na odgovarajuću populaciju ili RCT s vrlo malim ili niskim rizikom od sustavnih pogrešaka (++ ili +), čiji rezultati nisu mogu se direktno distribuirati relevantnoj populaciji.
DOpis niza slučajeva ili nekontrolirane studije ili stručnog mišljenja.
GPPNajbolja klinička praksa.

Klasifikacija

Klasifikacija: nije razvijeno.

Razlikuju se dva simptomatska kompleksa: • dijabetička embriopatopatija - kliničko-laboratorijski simptomski kompleks koji se razvija kod novorođenčadi od majki koje pate od dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa i uključuje, pored karakterističnog izgleda, malformacije,

• dijabetička fetepatija - klinički i laboratorijski simptomatski kompleks koji se razvija kod novorođenčadi od majki koje pate od dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa i nisu popraćene malformacijama.

Ostavite Svoj Komentar