Razlika Flemoklav Solutaba od Flemoxin Solutaba

Pitanje # 44249 23.01.2016 16:50 Žena 27 godina

bolji od svih analoga i brži. Da li je to istina ili su samo glasine?flemoksin, dijete ima 4 godine. Recite mi molim vas, mogu li ga zamijeniti ampicilinom? Mnogo recenzija koje solutabflemoksin Dobro vece Određen pedijatar Pitanje:

Svi djelatnici ljekarni dobro su svjesni koliko je tema liječenja infekcija gornjih i donjih dišnih putova u zajednici s dolaskom jesensko-zimske sezone. Naravno, kao i u drugim sličnim slučajevima, samo liječnik, koji propisuje liječenje, može odabrati izbor u korist jednog ili drugog antibakterijskog lijeka. Međutim, rijetki kupac neće htjeti dobiti dodatnu konzultaciju ljekarnika prilikom kupovine lijeka. Napokon, govorimo o ozbiljnom izboru - izboru antibiotika. I farmaceut bi trebao biti u stanju jasno objasniti kupcu zašto se ovaj lijek preporučuje za liječenje njegove bolesti, i podsjetiti ga kako da ga pravilno uzima kako bi se postigli željeni rezultati.

Kada se prepisuju antibiotici

Prema svjetskoj statistici, najveći dio antibiotika u ambulantnom stanju propisan je za gnojnu patologiju ENT organa. Nazivi ovih bolesti svima su dobro poznati. Riječ je o upalnom grlu, kojeg najčešće uzrokuju S.pyogenes, druge vrste streptokoka, kao i stafilokoki i neisseria. To je akutna i hronična upala srednjeg uha (gnojni otitis media), kao i akutna i hronična upala paranazalnih sinusa (gnojni sinusitis, frontalni sinusitis, etmoiditis i shenoiditis). Pri tome, u slučaju sinusitisa i kod otitisa, akutna patologija najčešće uzrokuje S. pneumoniae, H. influenzae i, mnogo rjeđe, M. catarrhalis, a u slučaju hronične infekcije glavnu ulogu igra S. aureus, predstavnici porodice Enterobacteriaceae, koji ne fermentiraju kao i anaerobi. Međutim, pored opisanih „tipičnih“ patogena, može se naći i „atipična“ flora koja je uglavnom zastupljena unutarćelijskim i membranskim parazitima - Mycoplasma spp i Chlamydia spp. Sve ove infekcije zahtevaju imenovanje antibakterijskih lekova kao dela složene terapije. Kako ipak shvatiti raznolikost savremenih antibiotika? Koji lijek je poželjnije odabrati? Pokušajmo odgovoriti na ova pitanja na primjeru najtraženijih antibiotika koje je proizvela kompanija Yamanouchi, a koja je nedavno dobila novo ime Astellas, zahvaljujući spajanju s japanskom korporacijom Fujisawa. Ovi lijekovi su provjereni i dobro dokazani antibiotici Flemoxin Solutab®, Flemoklav Solutab®, Unidox Solutab® i Wilprafen Solutab®.

Međutim, Flemoxin solutab, kao i drugi antibiotici penicilinske grupe, ima jednu posebnost: uništava ga beta-laktamaza, enzim koji proizvode određene vrste mikroorganizama. Zbog toga neke bakterije ne pokazuju osjetljivost na ovaj lijek. Konkretno, govorimo o Pseudomonas aeruginosa i Serratia marcescens, kao i o nekim drugim gram-negativnim bakterijama.

Amoksicilin u kombinaciji s inhibitorom beta-laktamaze klavulanskom kiselinom proširuje spektar antibakterijskog djelovanja, Flemoksin solutab postaje aktivan protiv Pseudomonas (Burkholderia) pseudomallei, Nocardia spp., Legionella spp. i Bacteroides spp ..

Djelatna tvar flemoksin efikasno se bori protiv zaraznih i upalnih bolesti disajnih i probavnih organa, bubrega, mokraćnih putova, kože, mekih tkiva. Propisan je i ženama koje imaju problema iz oblasti ginekologije.

Lijek je otporan na kiselinu, pa se može uzimati oralno, bez obzira na unos hrane. Tableta se brzo rastvara i apsorbira u stijenke gastrointestinalnog trakta, zatim tvar prenosi krvotokom i distribuira se u tjelesnim tekućinama i tkivima. Ako povećate dozu lijeka za 2 puta, njegova koncentracija u tijelu će se, shodno tome, povećati za isti broj puta.

Prilikom dijeljenja mogu se oblikovati dvije potpuno različite doze, jer je aktivna supstanca neravnomjerno raspoređena, pa i izravni i nuspojave mogu biti različiti.

Upotreba antibakterijskog sredstva u liječenju sinusitisa uključuje pažljiv odabir, ovisno o dobi, težini infekcijskog procesa i mnogim drugim parametrima. Stoga je podjela takve pilule potpuno neprihvatljiva. Rastvorljivi oblik ovog lijeka u tabletama ima neke prednosti u odnosu na uobičajene:

  • Ima veliku bioraspoloživost, jer aktivna supstanca ulazi u krvotok odmah iz usne šupljine, zaobilazeći gastrointestinalni trakt,
  • Za kratko vreme dostigne maksimalnu koncentraciju,
  • Ima prijatan ukus.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja lijekom Flemoklav Solutab, prisutnost alergijskih reakcija na cefalosporini, penicilini ili komponente lijeka.

Ovaj lijek se ne smije propisati ako postoji sumnja infektivna mononukleoza, kao i prilikom upotrebe amoksicilin prijavljeni su slučajevi u ovoj situaciji osipi slični ospicama.

Osobe s teškim oblicima alergije i bronhijalna astma u istoriji treba biti oprezan prilikom upotrebe lijeka.

Postoji mogućnost unakrsnog otpora i alergijske reakcije sa drugima cefalosporini ili penicilini.

Dugotrajna upotreba lijeka uzrokuje pojavu i rast mikroflore otporne na mikrofloru Flemoklav Solutab, kao i gljivične ili bakterijske superinfekcija.

Koristite s oprezom kod osoba koje imaju bolest jetre, postoji opasnost od žutice.

Zbog visokog sadržaja amoksicilin u mokraći se može taložiti na zidovima uretralni kateterstoga je potrebno redovno mijenjati kateter.

Izgled na početku terapije generalizovani eritemu pratnji groznica i pustularni osip, može biti znak akutna egzantematska pustuloza. U tom slučaju morate prestati uzimati lijek.

U slučaju razvoja napadaji liječenje lijekovima se otkazuje.

Treba imati na umu da jedna tableta Flemoklav Solutaba 875/125 mg sadrži 0,025 g kalijuma.

Analozi Flemoklava Solutaba

Cijena analoga navedenih u nastavku često je privlačnija pacijentima: Amoxiclav 2X, Augmentin, Augmentin SR, Bactoclav,Klava, Medoclav, Panclave, Rekut, Trifamox IBL.

Kakva je razlika između Flemoksin Solutaba i Flemoklava Solutaba?

Sl. 3. Mikroskopski prikaz pneumokoka.

Streptokok posljednjih godina karakterizira i visoka i potpuna osjetljivost na Flemoxin Solutab i druge peniciline. Hemofilni bacil je rezistentan na Flemoxin Solutab zbog proizvodnje beta-laktamaza, ali osjetljiv na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom - Flemoklav Solutab.

Uzročnici gonoreje (neyserium gonorrhea) i E. coli pokazuju prilično visoku otpornost na antibiotike. Za liječenje gonoreje i infekcija mokraćnih putova, Flemoxin Solutab se ne smatra lijekom prve linije. Samo kod bolesti mokraćnog sustava u nekim slučajevima u pedijatriji njegova je upotreba opravdana.

Flemoksin Solutab je teratogeni, pa je zabranjen za trudnice tokom dojenja. Nepoželjno je uzimati s nekim oštećenjima na koži, kao i s individualnom reakcijom na beta-laktamske komponente, amoksicilin i slične analoge. Kao sporedna reakcija, izgleda sve jednostavno i klasično, iako rijetko - ovo je destabilizacija probavnog sustava.

Oblik doziranja Solutab (rastvorljive tablete) jedan je od oblika doziranja koji omogućava gotovo stopostotnu apsorpciju lijeka i trenutnu apsorpciju u gastrointestinalnom traktu. Djelatna tvar u oba lijeka su mikrosfere otporne na kiselinu, koje omogućuju da dosegne zonu maksimalne apsorpcije u svom izvornom obliku. Ova činjenica garantuje dovoljno visoku efikasnost leka.

1. Amoksicilin (Flemoxin Solutab ®) i amoksicilin / klavulanat (Flemoclav Solutab ®) imaju jedinstvenu kombinaciju širokog spektra antimikrobne aktivnosti i visoku sigurnost te su lijekovi izbora ili alternativni lijekovi za liječenje respiratornih infekcija u ambulantama.

2. Josamicin (Vilprafen®), kao predstavnik 16-članih makrolida, u nekim slučajevima premašuje 14-i-člane makrolide u antimikrobnoj aktivnosti i sigurnosti, a može služiti kao alternativni lijek za liječenje respiratornih infekcija kod ambulantnih bolesnika.

3. Doksiciklin (Unidox Solutab ®) i josamicin (Vilprafen ®) su lekovi izbora za lečenje bolesti izazvanih unutarćelijskim patogenima u ambulantama.

4. Oblik Solutab ® omogućava poboljšanje farmakokinetičkih svojstava lijekova, smanjuje učestalost neželjenih reakcija lijeka, što doprinosi povećanju pridržavanja liječenja i, na kraju, smanjuje troškove liječenja.

Kako djeluje Flemoklav Solutab?

Prisutnost klavulanske kiseline u Flemoklavu omogućava vam postizanje sledećih prednosti:

  • proširite listu osjetljivih mikroorganizama, (i, prema tome, proširite indikacije za upotrebu),
  • smanjiti dozu antibiotika,
  • povećati kliničku efikasnost lijeka.

Dakle, indikacije za upotrebu kombiniranog antibiotika su oni slučajevi kad je patogeneza bolesti uzrokovana prisustvom mikroorganizama koji stvaraju beta-laktamaze, a to su:

  • otitis
  • sinusitis
  • bronhitis
  • infekcije mokraćnih puteva
  • infekcije mekih tkiva, kože,
  • apscesi usne šupljine.

Učinkovit lijek u kombiniranom liječenju peptičkog čira koji uzrokuje Helicobacter pylori.

Ovaj antibiotik može se uzimati s dijabetesom, ali nakon konsultacije s ljekarom.

Dopuštena je upotreba u 2. i 3. tromjesečju trudnoće, ali prema propisu liječnika. Tokom laktacije ne preporučuje se uzimati, jer glavna aktivna supstanca prelazi u mleko i može naštetiti bebi.

Lijek je kontraindiciran na takvim kliničkim slikama:

  • pojedinačna netolerancija na komponente,
  • djeca mlađa od 12 godina,
  • tjelesna težina manja od 40 kg
  • zatajenje bubrega.

Uz pogrešan unos Flemoklava Solyutaba, pojavljuju se alergijske reakcije u obliku koprive, crvenila i svrbeža na koži.

S oprezom uzimajte lijek protiv bolesti gastrointestinalnog trakta dugog tečaja.

Nakon uzimanja lijekova mogu se pojaviti sljedeće negativne posljedice:

  • vrtoglavica
  • anksioznost
  • poremećaj sna
  • apatija
  • razdražljivost.

Uz nepravilnu primjenu lijeka, alergijske reakcije pojavljuju se u obliku koprive, crvenila i svrbeža kože.

Lijek je nespojiv sa alkoholom.

Svojstva Flemoxin Solutab

Flemoksin Solutab pripada antibakterijskoj grupi u kojoj je amoksicilin glavna komponenta. Ovaj lijek zaustavlja razvoj patogene mikroflore, koja je uzrokovala patologiju, za kratko vrijeme smanjuje njegov negativni utjecaj na pacijentovo tijelo na minimum.
Lijek možete uzimati s patologijama organa takvih sustava:

  • respiratorne
  • genitourinarni,
  • gastrointestinalnog trakta
  • kože i drugih mekih tkiva.

Uz anginu, ovaj je antibiotik namijenjen brzom uništavanju patogenih bakterija u tkivima krajnika, koje se ne mogu liječiti lokalnim lijekovima - otopinama grga, uključujući one na bazi moćnih antiseptika. Zbog brzog suzbijanja infekcije, Flemoxin sprečava razvoj teških i neizlečivih autoimunih bolesti, koje su komplikacije tonzilitisa - reumatske groznice s mogućim oštećenjima srca, glomerulonefritisa, artritisa.

Kontraindikacija je pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Uz anginu, Flemoxin Solutab namijenjen je brzom uništavanju patogenih bakterija u tkivima krajnika.

Nuspojave tijekom njegove upotrebe rijetko se javljaju i lako se ispravljaju pomoćnim sredstvima, ili brzo prolaze sami. Od toga se mogu pojaviti:

  • proliv, stomatitis, crevna disbioza, mučnina, povraćanje, retko - akutni hepatitis i hemoragični kolitis,
  • kristalurija, intersticijski nefritis,
  • eozinofilija, agranulocitoza, leukopenija,
  • anksioznost, uznemirenost, konfuzija, nesanica, glavobolja i vrtoglavica,
  • gljivične komplikacije - vaginalna kandidijaza kod žena i gljivične infekcije usne šupljine kod djece,
  • alergije, uključujući koprivnu groznicu.

Ako se pojave takve nuspojave, obratite se ljekaru. Ovisno o situaciji, može vam propisati pomoćne tvari i može zamijeniti lijek.

Poređenje Flemoklava Solutaba i Flemoksina Solutaba

Flemoksin je analog Flemoklava. Lijekove proizvodi jedan proizvođač. Oba lijeka se temelje na istoj aktivnoj tvari, ali sastav je različit. Iz tog razloga, lekovi imaju odlična terapijska svojstva.

Lijekove proizvodi jedna holandska kompanija. Oblici oslobađanja takođe se poklapaju - dispergovane tablete koje imaju dobru rastvorljivost, stoga su pogodne za pripremu terapijskog rastvora.

Oba lijeka se koriste u pedijatriji za liječenje infekcija koje su uzrokovane bakterijama.

Aktivna supstanca oba lijeka je amoksicilin. Pripada velikom broju penicilina koji imaju širok spektar djelovanja, pa pomaže u efikasnoj borbi protiv velikog broja štetnih bakterija. Princip izloženosti lijekovima je također približno sličan.

Druga aktivna komponenta Flemoklav Solutaba je klavulanska kiselina, a na drugom antibiotiku nema. Ova razlika čini prvi lijek stabilnijim u borbi protiv bakterija, jer klavulanska kiselina djeluje na posebnu grupu bakterijskih enzima koji smanjuju osjetljivost bakterija na antibiotike. Dakle, lijek se može nositi s većim brojem mikroorganizama nego protivnik.

Rezultati istraživanja pokazali su sljedeće:

  • kada koriste Flemoxin, polovina pacijenata primeti dobar efekat,
  • kod upotrebe Flemoklava ovaj efekat primjećuje više od 60% pacijenata.

Dakle, Flemoklav je svestraniji antibiotik.

Tu je i razlika u troškovima.

Šta je bolje: Flemoklav Solyutab ili Flemoksin Solyutab?

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje koji je lijek bolji. Flemoklav se dobro nosi s mikroorganizmima koji beta-laktamaze proizvode. Najbolji je odabran za bolesti uzrokovane patogenima koji su razvili otpornost na druge antibakterijske agense.

Istovremeno, monomoterapiju Flemoxinom karakteriše visoka razina sigurnosti. Klavulanska kiselina, koja je dodatna komponenta protivnika, povećava rizik od nuspojava i proširuje listu kontraindikacija.

Pregledi pacijenata

Ekaterina, 35 godina, Vladivostok

Flemoklav Solutab propisan je svojoj kćerki nakon što drugi lijekovi za gnojni tonzilitis nisu pomogli. To je bilo prije nekoliko godina.Sada je ovaj lijek stalno u našem kabinetu porodične medicine. Kada prehlada dugo ne nestane, a temperatura je visoka, morate uzeti antibiotike - uzeti Flemoklav, koji pomaže od prvog dana primjene, a da pritom ne izazove snažne negativne posljedice. Postoje umjerene nuspojave, ali nisu velike, dovoljno je piti sredstva za poboljšanje crijeva.

Sada se ovaj lijek prodaje samo na recept, kao i mnogi drugi potrebni lijekovi. Ali farmaceuti u ljekarnama često ih se susreću i prodaju.

Anna, 29 godina, Moskva

Flemoklav Solutab pohađao je 2 kursa. Prvi tok - prošle zime, kada su se povećali submandibularni limfni čvorovi. Pedijatar je propisao ovaj lijek, pio kurs od 10 dana po 250 mg 2 puta dnevno, djetetu je bilo 3,5 godine. Lijek je mnogo pomogao. Dan na trećim limfnim čvorovima počeo je da se smanjuje, osim toga nije došlo do negativnog efekta na probavni sistem. Unatoč činjenici da nije bilo moguće naterati dijete da pije lijekove koji normaliziraju mikrofloru.

Ove godine se ponovila ista priča: povećani limfni čvorovi i visoka temperatura od 6 dana. Nakon uprave Flemoklava temperatura je drugog dana pala. Od minusa - velike tablete.

Elena, 32 godine, Sankt Peterburg

Od djetinjstva moja kćerka ima problema s grlom. Jednom kad vam se dignu noge, počinje grlobolja. A to se već stabilno očekuje. Temperatura se zadržava do 39 stepeni tri dana. Liječnici su nam propisali druge antibiotike, jer bez njih se ova bolest ne može pobijediti. Ali s vremenom je njihova osjetljivost na njih opala i oni nisu imali efekta. Tada nam je ljekar propisao Flemoxin. Od prvog prijema, rezultat je već bio vidljiv.

Vremenom sam odlučio da to koristim za sebe, samo sa većom dozom. Od prvih dana počela se oporavljati. Kod njega je u djetetu čak poražena salmoneloza. Pa čak i za vrijeme trudnoće možete ga koristiti.

Eugene, 33, Magnitogorsk

Kako je propisao specijalista, uzeo je Flemoxin. Alat je dobar, brzo pomaže. Tijekom primjene nije bilo nuspojava.

Pregledi ljekara o Flemoklav Solyutab i Flemoksin Solyutab

Olga, 40 godina, neurolog, Rostov na Donu

Flemoklav - visokokvalitetni amoksicilin, zaštićen od bakterija otpornih na njega klavulanskom kiselinom. Pogodno je za upotrebu kod djece i pacijenata sa poremećajem gutanja. Ima široke indikacije u liječenju bolesti respiratornog trakta i pluća, te u liječenju infekcija genitourinarne sfere. Može se koristiti kao dio kombinirane terapije antibioticima drugih grupa, ako je potrebno.

Yana, 32 godine, ginekolog, Nižni Novgorod

Flemoklav - dobar antibiotik širokog spektra delovanja, aktivan je protiv patogena gnojno-upalnih bolesti. Omogućuje visoku aktivnost protiv patogena ženskog reproduktivnog sistema. Tijek liječenja ovisi o težini infekcije, ali ne smije biti veći od 14 dana. Lijek se može propisati trudnicama nakon 13 tjedana pod nadzorom liječnika.

Eugene, 45 godina, ENT, Vladivostok

Flemoksin Solutab - dobar moderni polusintetički aminopenicilin s klavulanskom kiselinom, male toksičnosti, široki terapeutski raspon. Mogućnost upotrebe kod djece od rane dobi i odraslih, pogodan oblik primjene, uključujući suspenziju kod djece. Ovaj kombinirani lijek uključen je u skupinu lijekova izbora za mnoge komplicirane zarazne bolesti, uključujući bolesti uha (otitis media), sinuse (sinusitis), bronhopulmonalne bolesti itd. Uključeno u preporuke i standarde liječenja za mnoge bakterijske infekcije.

Ostavite Svoj Komentar