Analozi kapsula Xenical

Trgovački naziv leka: Xenical

Međunarodno vlasničko ime: Orlistat

Dozni oblik: kapsule

Aktivna supstanca: orlistat

Farmakoterapijska grupa: inhibitor gastrointestinalne lipaze

Farmakološka svojstva:

Xenical je specifični inhibitor gastrointestinalnih lipaza s dugotrajnim učinkom. Njegov terapeutski učinak provodi se u lumenu želuca i tankog crijeva i sastoji se u stvaranju kovalentne veze s aktivnom serinskom regijom želučane i gušteračne lipaze. U tom slučaju inaktivirani enzim gubi svoju sposobnost razgradnje masti iz hrane u obliku triglicerida na apsorbirajuće slobodne masne kiseline i monogliceride. Budući da se neisvareni trigliceridi ne apsorbiraju, rezultirajući pad unosa kalorija dovodi do smanjenja tjelesne težine. Tako se terapijski efekat leka vrši bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju.

Sudeći prema rezultatima sadržaja masti u izmetu, učinak orlistata počinje 24-48 sati nakon uzimanja. Nakon prekida lijeka, sadržaj masti u izmetu nakon 48-72 sata obično se vraća na nivo koji se odvijao prije početka terapije.

Indikacije za upotrebu:

Dugotrajna terapija za bolesnike s pretilošću ili prekomjernom težinom, uključujući imaju rizične faktore povezane s pretilošću, u kombinaciji s umjereno hipokaloričnom dijetom, u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima (metformin, derivati ​​sulfoniluree i / ili inzulinom) ili umjereno hipokaloričnom dijetom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji imaju prekomjernu težinu ili pretilo.

Kontraindikacije:

Sindrom hronične malapsorpcije, kolestaza, preosjetljivost na lijek ili bilo koje druge komponente sadržane u kapsuli.

Doziranje i primjena:

U odraslih osoba preporučena doza orlistata je jedna kapsula od 120 mg uz svaki glavni obrok (uz obroke ili najkasnije jedan sat nakon jela). Ako je obrok preskočen ili ako hrana ne sadrži masti, Xenical se također može preskočiti. Povećanje doze orlistata u odnosu na preporučenu (120 mg 3 puta dnevno) ne dovodi do povećanja njegovog terapijskog učinka.

Prilagođavanje doze kod starijih pacijenata nije potrebno. Prilagođavanje doze za oslabljenu funkciju jetre ili bubrega nije potrebno. Sigurnost i efikasnost lijeka xenical kod djece mlađe od 18 godina nije utvrđena.

Nuspojava:

Nuspojave na orlistat odvijale su se uglavnom iz gastrointestinalnog trakta i nastale su zbog farmakološkog djelovanja lijeka, koji ometa apsorpciju masti iz hrane. Vrlo često su primijećene pojave poput masnog iscjedaka iz rektuma, plinova s ​​određenom količinom pražnjenja, imperativ nagona za defekacijom, steatorreje, povećane učestalosti pokreta crijeva, labavih stolica, nadutosti, bolova u trbuhu ili nelagodnosti.

Njihova učestalost raste s povećanjem sadržaja masti u ishrani. Pacijente treba informirati o mogućnosti nuspojava iz gastrointestinalnog trakta i naučiti ih kako ih eliminirati boljom dijetom, posebno u odnosu na količinu masti u njemu. Dijeta sa malo masti smanjuje rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta i pomaže pacijentima da kontroliraju i regulišu unos masti.

Te neželjene reakcije su po pravilu blage i prolazne. Javile su se u ranoj fazi liječenja (u prva 3 mjeseca), a većina pacijenata nije imala više od jedne epizode takvih reakcija.

Interakcija s drugim lijekovima:

Nije bilo interakcije s amitriptilinom, atorvastatinom, biguanidima, digoksinom, fibratima, fluoksetinom, losartanom, fenitoinom, oralnim kontraceptivima, fenterminom, pravastatinom, varfarinom, nifedipinom GITS (gastrointestinalni terapijski sistem) ili bezbada, nibbol ili studije interakcije između lijekova). Međutim, potrebno je pratiti učinak MNO-a uz istodobnu terapiju varfarinom ili drugim oralnim antikoagulansima.

Istodobnom primjenom ksenikala primijećeno je smanjenje apsorpcije vitamina D, E i betakarotena. Ako se preporučuju multivitamini, treba ih uzimati najmanje 2 sata nakon uzimanja Xenical-a ili prije spavanja.

Istodobnom primjenom ksenikla i ciklosporina zabilježeno je smanjenje koncentracije ciklosporina u plazmi, stoga se preporučuje češće određivanje koncentracija ciklosporina u plazmi tijekom uzimanja ciklosporina i ksenila.

Uz oralnu primjenu amiodarona tijekom kseničke terapije, primijećeno je smanjenje sistemske izloženosti amiodarona i desetilamiiodarona (za 25-30%), međutim, zbog složene farmakokinetike amiodarona, klinički značaj ovog fenomena nije jasan. Dodavanje ksenikla dugoročnoj terapiji amiodaronom može dovesti do smanjenja terapijskog učinka amiodarona (ispitivanja nisu provedena).

Istodobna primjena ksenike i akarboze treba se izbjegavati zbog nedostatka farmakokinetičkih studija.

Istodobnom primjenom orlistata i antiepileptičkih lijekova primijećeni su slučajevi razvoja napadaja. Nije utvrđena uzročno-posljedična veza između razvoja napada i terapije orlistatom. Međutim, pacijente treba pratiti zbog mogućih promjena u učestalosti i / ili ozbiljnosti konvulzivnog sindroma.

Datum isteka: 3 godine.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni: po receptu.

Spisak mogućih Xenical zamjenika

Lista Mini (tableta) Ocjena: 233 Top

Analog je jeftiniji od 132 rubalja.

Do danas je Listata Mini najprofitabilniji i najpovoljniji analog Xenical-a. Dostupan je u obliku tableta i sadrži istu aktivnu tvar, ali u manjoj dozi.

Orsotin Slim (kapsule) Ocjena: 195 Top

Analog je skuplji od 18 rubalja.

Orsoten Slim je zamjena za približnu cjenovnu kategoriju kao Xenical. Prodaje se u kartonima od 42 ili 84 kapsule. Propisan je za dugotrajno liječenje pacijenata s povećanim indeksom tjelesne mase (BMI). Također se može propisati u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima i / ili umjereno niskokaloričnom dijetom pacijentima s dijabetesom tipa 2

Akcija lijekova

Xenical je vrlo moćan inhibitor gastrointestinalne lipaze. Komponente kapsula doprinose promjeni metabolizma masti i to na način da se pri apsorpciji masti stvori necepljeni triglicerid. Taj proces ometa normalnu apsorpciju masti u krvi. Sistemski protok krvi ne pati, a težina pacijenta postepeno opada.

Djelovanje ovog lijeka počinje dan nakon uzimanja. To potvrđuju fekalni testovi, u kojima je primijećena povećana količina masti. Suprotno tome, prekid uzimanja lijeka pomaže smanjenju masnoće u izmetu. Klinička ispitivanja pokazuju visoku efikasnost lijeka:

  • Pacijenti imaju značajno smanjenje tjelesne težine u usporedbi s onima koji su bili na samo jednoj dijetalnoj terapiji.
  • U prve dvije sedmice nakon početka liječenja postignut je stabilan terapeutski učinak.
  • Uočeno je trajno mršavljenje u roku od dvije godine nakon prestanka uzimanja lijeka, čak i nakon negativnog odgovora na dijetsku terapiju.
  • Rizik od povećanja tjelesne težine nakon tretmana značajno je smanjen.
  • Samo četvrtina svih liječenih pacijenata ima blagi porast tjelesne težine.
  • Lijek smanjuje vjerojatnost razvoja glikemije kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Značajke apsorpcije i distribucije lijeka

Sistemski učinak Xenical-a na cijelo tijelo je minimalan. Nije otkriven izražen kumulativni efekat. Jednom u tijelu ga veže krvna plazma, tako da je njegov učinak koncentriran samo u probavnom traktu. Xenical se izlučuje uglavnom s izmetom nepromijenjen. Vrlo mala količina izlučuje se bubrezima.

Indikacije i kontraindikacije za uzimanje Xenical-a

Xenical je indiciran za upotrebu:

  • U slučaju produženog liječenja bolesnika s prekomjernom težinom, posebno ako su terapijske mjere kombinirane s hipokaloričnom prehranom.
  • Ako se gojaznost liječi od dijabetesa u kombinaciji s tabletama koje snižavaju šećer u krvi.
  • Sa dijabetesom tipa 2.
  • Ako drugi tretmani za gojaznost ne djeluju.

Xenical nije dozvoljen za:

  • Sindrom hronične malapsorpcije,
  • Teški oblici stagnacije žuči,
  • Preosjetljivost tijela na bilo koju od komponenti ovog lijeka.

Značajke doziranja

Lijek je indiciran za upotrebu kod pacijenata starijih od 12 godina. Primjena kod pacijenata mlađe dobi nije opisana. Doza ovog lijeka je jedna kapsula u obliku 120 mg po obroku. Dozvoljeno je koristiti Xenical sat vremena nakon jela. Isti režim liječenja za pacijente koji uzimaju hipoglikemijske lijekove.

Neophodno je da pacijent ima izbalansiranu ishranu, sa smanjenim brojem kalorija, a takođe i da bi dnevna prehrana trebala imati najmanje 30 posto masti. Potrebno je da se kilokalorije raspodijele ravnomjerno u dnevnoj prehrani.

Budite oprezni: povećanje terapijske doze ne povećava učinak. Slučajevi predoziranja ovim lijekom nisu se pojavili.

Nije otkrivena interakcija s etanolom. Utvrđeno je da lijek smanjuje bioraspoloživost vitamina A, D, E. Bilo je slučajeva napadaja kada se uzimaju antiepileptički lijekovi. U svim takvim slučajevima, lijek treba propisati s oprezom.

Možete kupiti Xenical na našoj web stranici po povoljnim cijenama!

Obrazac za puštanje

ZaSenikal je razvio švicarski koncern Roche, ali 2017. sva prava prešla su na njemačku farmaceutsku kompaniju Chelapharm.

Dostupno u obliku plavih tvrdih kapsula br. Na njenom poklopcu je natpis (crna oznaka): "ROCHE", a na kućištu - naziv glavne aktivne komponente: "XENICAL 120".

Kapsule su upakovane u pločice sa folijom od 21 komada. Ako u kartonskoj kutiji ima 1 blister, dodjeljuje joj se broj 21.

Prema tome: 2 blistera u pakovanju - br. 42, 4 blistera - br. 84. Nema drugih oblika oslobađanja za lijek marke.

Pakovanje lijekova

Kompanijsko pakovanje je kapsula. Sadržaj su peleta: sferne čvrste bijele mikrogranule. U ovom obliku kapsula ima težinu od 240 mg. Svaka sadrži 120 mg orlistata. Ovo je glavni aktivni sastojak.

Kapsula, pored orlistata, sadrži:

  • mikrokristalna celuloza, koja služi kao punilo - 93,6 mg,
  • natrijum škrob glikolat kao prašak za pecivo - 7,2 mg,
  • povidon kao vezivna komponenta za stabilnost oblika mikrogranula - 12 mg,
  • dodecil sulfat, površinski aktivna komponenta. Omogućuje brzo otapanje peleta u stomaku - 7,2 mg,
  • talk kao punilo i prašak za pecivo.

Školjka kapsule rastvara se potpuno u stomaku i potpuno je bezopasna. Sastoji se od želatine i boja sigurne hrane: indigo karmin (plavi prah) i titanijum dioksid (u obliku bijelih granula).

Proizvođač

Roche je jedna od vodećih svjetskih kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom jedinstvenih lijekova za dijagnostiku i liječenje ozbiljnih patologija.

Roche (sa sjedištem u Švicarskoj) ima urede u više od 100 zemalja (od 2016).

Kompanija ima dugogodišnje odnose sa Rusijom, starijom od 100 godina. Danas cjelokupnu paletu proizvoda kompanije predstavlja CJSC Rosh-Moscow.

Xenical: prodaje se na recept ili ne

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ne kupujte lijek bez recepta. Možete kupiti samo njegove jeftinije kolege, na primjer, Orlistat. Iako se radi o lijeku na recept.

Kada kupujete Xenical u ljekarni, obratite pažnju na temperaturu pakovanja, ona bi trebala biti hladna na dodir, jer za skladištenje lijeka predviđa poseban temperaturni režim od 2-8 ° C.

Uz to, kutija treba biti netaknuta - bez udubljenja ili drugih oštećenja. Na markiranom pakiranju proizvođač mora navesti datum proizvodnje, rok trajanja i broj serije. Ovaj lijek je tableta na recept. Suština njegovog djelovanja je u blokiranju funkcije lipaze.

Ovo je proteinski spoj koji se razgrađuje i zatim asimilira masti koje uđu u naše tijelo. Kada lipaza ne "djeluje", masti se ne skladište i slobodno se izlučuju iz izmeta. Kao rezultat toga, tijelo je primorano da troši prethodno nakupljene rezerve lipocita. Tako gubimo kilograme.


Lijek je stvoren za kontrolu težine onih pacijenata kojima u ovom slučaju nije pomoglo uobičajeno brojanje kalorija.

Ako pojedinačna restriktivna prehrana koju je liječnik razvio nije dala rezultat, propisano je Xenical. Lijek se smatra terapijskim sredstvom, jer ometa probavni proces, a čovjek gubi na težini smanjujući sadržaj kalorija u hrani koju koristi.

Na primjer, jedete komad pržene svinjetine i popijete jednu tabletu lijeka, apsorbira se samo protein. Sve masti, bez probave, izlučuju se iz probavnog trakta. Sve se čini predivnim. Ali važno je shvatiti da Xenical ne može smanjiti apetit. Stoga, ako osoba ne zna mjeru u hrani, lijek vjerojatno neće pomoći.

Programeri leka nisu očekivali da će lek piti zdravi ljudi, naravno. Napokon je namijenjen onima čija je pretilost postala opasna po život. Ili za one koji imaju problema sa reprodukcijom ili izgledom. Dakle, na pitanje: piti ili ne piti Xenical, treba odgovoriti samo liječnik koji već duže vrijeme promatra pacijenta.


Lijek često ne koriste pacijenti s morbidnom gojaznošću, već vitke žene. U ovom slučaju, kapsule se ne piju redovno, već jednom, kao takozvana "pilula za bankete".

Ali danas ne postoje statistike o učinkovitosti i sigurnosti takve pojedinačne doze.

Potpuno je neshvatljivo kako će vaš sistem hrane reagovati na takvu terapiju. Ne rizikujte svoje zdravlje i sami propisujte tablete. Prvo biste trebali posjetiti nutricioniste koji profesionalno i adekvatno procjenjuje vašu prehranu i moguće rizike.

Xenical je dizajniran za one koji imaju iskustvo razumne prehrane, a pomoći će ako pacijent prođe kroz dugi program mršavljenja. Princip djelovanja lijeka je jednostavan: pridržavati se propisane prehrane i računati kalorije. Ako niste mogli odoljeti - uzmite tabletu. Ali u budućnosti slijedite navedenu dijetu.


Imajte na umu da gubitak kilograma samo na štetu Xenical-a neće uspjeti. U svakom slučaju morate napustiti prethodni sjedeći način života i unijeti promjene u prehrani.

Na uzimanje kapsula morate se pripremiti: 10 dana prije početka terapije trebali biste nesmetano prijeći na niskokaloričnu dijetu i dodati fizičke aktivnosti.

Tokom ovog perioda tijelo će se prilagoditi novim promjenama, a Xenical će djelovati mnogo efikasnije. Pravilno izbalansirana prehrana treba da sadrži 15% proteina, oko 30% masti. Ostalo su ugljeni hidrati.Treba jesti djelimično, 5-6 puta dnevno.

Tri prijema bit će glavna, dva - srednja, a noću je dobro piti nešto fermentirano. Osnova prehrane treba biti hrana s teško probavljivim ugljikohidratima: hljeb od cijelog brašna, žitarice, povrće i tjestenina. Gubitak kilograma izravno je povezan s količinom potrošene masti: 1 g masti odgovara 9 kcal.


Istovremeno usvajanje Xenical-a, dijeta i vježbi doprinose:

  • normalizacija krvnog pritiska,
  • dobili osloboditi od "lošeg" holesterola,
  • stabilizacija nivoa insulina,
  • prevencija dijabetesa tipa 2.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost. Sastavni su deo opšte terapije. Razumna i stalna fizička aktivnost pomoći će da se riješite viška naslaga na problematičnim mjestima: na stomaku i struku.

Sve koji su se odlučili smršaviti zanima pitanje: koja je cijena Xenicala, dostupan? Ispod je pregled cijena lijeka (u rubaljima) za različite regije naše zemlje.

Moskva i regija:

  • kapsule br. 21 - 830-1100,
  • kapsule br. 42 - 1700-2220,
  • kapsule br. 84 - 3300-3500.

St. Petersburg i regija:

  • kapsule br. 21 - 976-1120,
  • kapsule br. 42 - 1970-2220,
  • kapsule br. 84 - 3785-3820.

Samara:

  • kapsule br. 21 - 1080,
  • kapsule br. 42 - 1820,
  • kapsule br. 84 - 3222.

Vladivostok:

  • kapsule br. 21 - 1270,
  • kapsule br. 42 do 2110.

Osim originalnog švicarskog lijeka, u prodaji su i njegovi ljekoviti zamjenjivači. Imaju terapeutski učinak sličan Xenical-u, ali princip njihovog djelovanja je potpuno drugačiji. Analozi imaju svoja imena, dostupni su u različitim oblicima: prašak, kapsula ili tablete.

Treba imati na umu da budući da proizvođač sličnih lijekova nije provodio skupa klinička ispitivanja i nije trošio novac na razvoj, cijena im je mnogo niža od originalnog lijeka.

Srodni videozapisi

Video pregled lijeka za mršavljenje Xenical:

Xenical je stvoren za ljude koji imaju akutni problem viška kilograma. Ovo je lijek, odnosno treba ga propisati samo ljekar. Odredit će tijek terapije i ispravnu dozu.

Xenical nije prikladan za one koji su odlučili samo izgubiti nekoliko viška kilograma. Da biste to učinili, samo se malo potrudite: jedite manje masti i bavite se sportom.

Pogledajte video: 8:1 multiplexer (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar