Mildronate® (500 mg) Meldonijum

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Mildronate. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Mildronatea u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Mildronata u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Koriste se za liječenje srčanih udara i šloga i za poboljšanje metabolizma u tkivima kod odraslih, djece kao i tokom trudnoće i dojenja.

Mildronate - lijek koji poboljšava metabolizam. Meldonijum (aktivna supstanca lijeka Mildronate) strukturni je analog gama-butirobetaina, supstance koja se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tijela.

U uvjetima povećanog opterećenja, Mildronate obnavlja ravnotežu između isporuke i potrebe za kisikom ćelija, eliminira nakupljanje toksičnih metaboličkih produkata u ćelijama, štiteći ih od oštećenja, a ima i tonički učinak. Kao rezultat njegove upotrebe, tijelo stiče sposobnost da izdrži opterećenje i brzo obnavlja rezerve energije. Zbog ovih svojstava Mildronate se koristi za liječenje različitih poremećaja kardiovaskularnog sistema, dotok krvi u mozak, kao i za povećanje fizičkih i mentalnih performansi.

Kao rezultat smanjenja koncentracije karnitina, intenzivno se sintetizuje gama-butirobetain sa vazodilatacijskim svojstvima. Kod akutnog ishemijskog oštećenja miokarda Mildronat usporava stvaranje nekrotične zone, skraćuje period rehabilitacije.

Kod zatajenja srca lijek povećava kontraktilnost miokarda, povećava toleranciju na vježbanje i smanjuje učestalost napada angine.

U akutnim i hroničnim ishemijskim poremećajima cerebralne cirkulacije poboljšava se cirkulacija krvi u fokusu ishemije, doprinosi preraspodjeli krvi u korist ishemijskog područja.

Djelotvoran je za vaskularne i distrofične patologije fundusa.

Lijek eliminira funkcionalne poremećaje nervnog sistema, razvijajući se u pozadini produženog unosa alkohola kod pacijenata sa kroničnim alkoholizmom sa sindromom povlačenja.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene lijek se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Metaboliše se u tijelu uz stvaranje dva glavna metabolita koja se izlučuju bubrezima.

Indikacije

  • u složenoj terapiji koronarne srčane bolesti (angina pektoris, infarkt miokarda), hroničnog zatajenja srca, dishormonalne kardiomiopatije,
  • u kompleksnoj terapiji akutnih i hroničnih cerebrovaskularnih poremećaja (moždani udari i cerebrovaskularna insuficijencija),
  • smanjene performanse
  • fizički stres (uključujući sportaše),
  • sindrom povlačenja u hroničnom alkoholizmu (u kombinaciji sa specifičnom terapijom za alkoholizam),
  • hemoftalmus, krvarenja mrežnice različite etiologije,
  • tromboza središnje vene mrežnice i njenih grana,
  • retinopatije različite etiologije (dijabetička, hipertonička).

Obrasci za izdavanje

Kapsule 250 mg i 500 mg (ponekad se pogrešno nazivaju tablete, ali Mildronat u obliku tableta ne postoji)

Rastvor za intravenske, intramuskularne i parabulbarne injekcije (injekcije u ampulama).

Upute za upotrebu i režim doziranja

U vezi s mogućnošću razvijanja uzbudljivog efekta, lijek se preporučuje koristiti ujutro.

Za kardiovaskularne bolesti kao dio složene terapije, lijek se propisuje oralno u dozi od 0,5-1 g dnevno, učestalost upotrebe 1-2. Tijek liječenja je 4-6 tjedana.

S kardijalgijom na pozadini dishormonalne distrofije miokarda Mildronat se propisuje oralno 250 mg 2 puta dnevno. Kurs liječenja je 12 dana.

U slučaju cerebrovaskularne nesreće u akutnoj fazi, lijek se daje intravenski (u odgovarajućem doznom obliku - 500 mg jednom dnevno u toku 10 dana), a zatim prelaze na uzimanje lijeka unutra po 0,5-1 g dnevno. Opšti tok terapije je 4-6 nedelja.

Kod hroničnih poremećaja cerebralne cirkulacije lijek se uzima oralno u količini od 0,5-1 g dnevno. Opšti tok terapije je 4-6 nedelja. Ponovljeni tečajevi propisuju se pojedinačno 2-3 puta godišnje.

Za mentalne i fizičke napore propisuje se unutar 250 mg 4 puta dnevno. Tijek liječenja je 10-14 dana. Ako je potrebno, terapija se ponavlja nakon 2-3 nedelje.

Sportistima se preporučuje upotreba 0,5-1 g 2 puta dnevno prije treninga. Trajanje kursa u pripremnom periodu je 14-21 dan, tokom perioda takmičenja - 10-14 dana.

Kod hroničnog alkoholizma lijek se propisuje oralno u količini od 500 mg 4 puta dnevno. Tijek liječenja je 7-10 dana.

Za kardiovaskularne bolesti kao dio složene terapije lijek se propisuje u dozi od 0,5-1 g dnevno intravenski (5-10 ml injekcijske otopine u koncentraciji 500 mg / 5 ml), učestalost upotrebe je 1-2 puta dnevno. Kurs liječenja je 4-6 tjedana.

U slučaju cerebrovaskularne nesreće u akutnoj fazi, lijek se daje iv 500 mg jednom dnevno u trajanju od 10 dana, a zatim prelaze na uzimanje lijeka unutra (u odgovarajućem doznom obliku, 0,5-1 g dnevno). Opšti tok terapije je 4-6 nedelja.

U slučaju vaskularne patologije i distrofičnih oboljenja mrežnice, Mildronat se primjenjuje parabulbarno u 0,5 ml otopini za injekciju s koncentracijom od 500 mg / 5 ml 10 dana.

Za psihički i fizički stres iv je propisano 500 mg jednom dnevno. Tijek liječenja je 10-14 dana. Ako je potrebno, terapija se ponavlja nakon 2-3 nedelje.

Kod hroničnog alkoholizma lijek se propisuje iv 500 mg 2 puta dnevno. Tijek liječenja je 7-10 dana.

Nuspojava

  • tahikardija
  • promjene krvnog pritiska
  • psihomotorna agitacija,
  • glavobolja
  • dispeptični simptomi
  • alergijske reakcije (crvenilo kože, osip ili osip, svrab na koži, oticanje),
  • opća slabost
  • oticanje.

Kontraindikacije

  • povećani intrakranijalni tlak (uključujući u slučajevima oštećenog venskog odliva, intrakranijalnih tumora),
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • preosjetljivost na lijek.

Trudnoća i dojenje

Sigurnost upotrebe Mildronata tokom trudnoće nije dokazana. Kako bi se izbjegli mogući štetni učinci na plod, lijek se ne smije propisati tokom trudnoće.

Nije poznato da li se lijek izlučuje u majčino mlijeko. Ako je potrebno koristiti Mildronat tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Posebna uputstva

Pacijenti s kroničnim oboljenjima jetre i bubrega trebaju biti oprezni s produljenom uporabom lijeka. Ako vam je potrebna dugotrajna (više od mjesec dana) upotreba lijeka, potrebno je konzultirati stručnjaka.

Dugogodišnje iskustvo u liječenju akutnog infarkta miokarda i nestabilne angine na kardiološkim odjeljenjima pokazuje da Mildronate nije lijek prve linije za akutni koronarni sindrom.

Pedijatrijska upotreba

U djece i adolescenata mlađih od 18 godina nije utvrđena učinkovitost i sigurnost lijeka Mildronate u obliku kapsula i injekcija.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nema dokaza o štetnom uticaju Mildronata na brzinu psihomotorne reakcije.

Interakcija lijekova

U kombinaciji u kombinaciji, Mildronate pojačava delovanje antianginalnih lekova, nekih antihipertenzivnih lekova, srčanih glikozida.

Mildronat se može kombinirati sa antianginalnim lijekovima, antikoagulansima i sredstvima protiv trombocita, antiaritmičkim lijekovima, diureticima, bronhodilatatorima.

U kombinaciji s Mildronat nitroglicerinom, nifedipinom, alfa blokatori, antihipertenzivnim lijekovima i perifernim vazodilatatorima može se razviti umjerena tahikardija, arterijska hipotenzija (treba biti oprezan pri korištenju ove kombinacije).

Analozi lijeka Mildronate

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • 3- (2,2,2-trimetilhidrazinijum) propionat dihidrat,
  • Vasomag
  • Idrinol
  • Kardionat
  • Medatern
  • Meldonijum,
  • Meldonius Eskom
  • Meldonijum dihidrat,
  • Melfort,
  • Midolat
  • Trimetilhidrazinijev propionat dihidrat.

Dozni oblik

Jedna kapsula sadrži

aktivna supstanca - 500 mg meldonijum dihidrata,

pomoćne tvari: sušeni krumpirov škrob, koloidni silicijum dioksid, kalcijum stearat,

kapsula (telo i kapa): titan dioksid (E 171), želatina.

Tvrde želatinske kapsule broj 00 bijele. Sadržaj je bijeli kristalni prah blagog mirisa. Prah je higroskopan.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon pojedinačne oralne primjene meldonija, maksimalna koncentracija u plazmi (Cmax) i površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) povećavaju se proporcionalno primijenjenoj dozi. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u plazmi (tmax) je 1-2 sata. Uz opetovanu upotrebu, ravnotežna koncentracija u plazmi postiže se u roku od 72–96 sati nakon primjene prve doze. Moguće je nakupljanje meldonijuma u krvnoj plazmi. Hrana usporava apsorpciju meldonijuma bez promjene Cmax i AUC.

Meldonijum iz krvotoka brzo se širi tkivom. Vezanje proteina u plazmi povećava se s vremenom nakon primjene doze. Meldonijum i njegovi metaboliti djelomično prelaze placentarnu barijeru. Ispitivanja izlučivanja meldonijuma u majčinom mleku nisu sprovedena.

Meldonijum se uglavnom metabolizira u jetri.

Bubrežna ekskrecija igra značajnu ulogu u izlučivanju meldonijuma i njegovih metabolita. Poluvrijeme eliminacije meldonijuma (t1 / 2) je otprilike 4 sata. Kod opetovanih doza poluživot je različit.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti

Dozu meldonijuma treba smanjiti u starijih bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, koji imaju povećanu prividnu bioraspoloživost.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Pacijenti s oštećenom bubrežnom aktivnošću koji imaju povećanu prividnu bioraspoloživost trebali bi smanjiti dozu. Postoji interakcija bubrežne reapsorpcije meldonijuma ili njegovih metabolita (na primjer, 3 - hidroksimelodonijum) i karnitina, kao rezultat toga se povećava bubrežni klirens karnitina. Ne postoji direktan učinak meldonijuma, GBB-a i kombinacije meldonijuma / GBB-a na sistem renin-angiotenzin-aldosteron.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre, koji imaju povećanu prividnu bioraspoloživost, trebali bi smanjiti dozu meldonijuma. Promjene u pokazateljima aktivnosti jetre kod ljudi nakon primjene doze od 400-800 mg nisu primijećene. Ne može se isključiti moguća infiltracija masti u ćelije jetre.

Nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti primjene meldonijuma u djece i adolescenata (mlađih od 18 godina), pa je primjena meldonijuma u ovoj skupini bolesnika kontraindicirana.

Farmakodinamika

Meldonijum je prekursor karnitina, strukturnog analoga gama-butirobetaina (GBB), u kojem je jedan ugljikov atom zamijenjen atomom dušika.

U uvjetima povećanog opterećenja, meldonijum obnavlja ravnotežu između isporuke i potrebe za kisikom ćelija, eliminira nakupljanje toksičnih metaboličkih produkata u ćelijama, štiteći ih od oštećenja, a ima i tonički učinak. Kao rezultat njegove upotrebe, tijelo stiče sposobnost da izdrži opterećenje i brzo obnavlja rezerve energije. Zbog ovih svojstava, meldonijum se koristi za liječenje različitih poremećaja kardiovaskularnog sistema, dotok krvi u mozak, kao i za povećanje fizičkih i mentalnih performansi. Kao rezultat smanjenja koncentracije karnitina, intenzivno se sintetiše GBB, koji ima vazodilatacijska svojstva. U slučaju akutnog ishemijskog oštećenja miokarda, meldonijum usporava stvaranje nekrotične zone i skraćuje period rehabilitacije. Sa zatajivanjem srca povećava kontraktilnost miokarda, povećava toleranciju na vježbanje i smanjuje učestalost napada angine. U akutnim i hroničnim ishemijskim poremećajima cerebralne cirkulacije poboljšava se cirkulacija krvi u fokusu ishemije, doprinosi preraspodjeli krvi u korist ishemijskog područja. U slučaju neuroloških poremećaja (nakon cerebrovaskularnih nesreća, operacija mozga, ozljede glave, krpeljnog encefalitisa) pozitivno utječe na proces oporavka fizičkih i intelektualnih funkcija tijekom perioda oporavka.

Indikacije za upotrebu

U složenoj terapiji u sledećim slučajevima:

bolesti srca i krvožilnog sustava: stabilna angina, hronično zatajenje srca (I-III funkcionalne klase NYHA), kardiomiopatija, funkcionalni poremećaji srca i krvožilnog sistema,

akutni i hronični ishemijski poremećaji cerebralne cirkulacije,

smanjenim performansama, fizičkim i psiho-emocionalnim preopterećenjem,

tokom oporavka od cerebrovaskularnih poremećaja, povrede glave i encefalitisa.

Doziranje i primjena

Nanesite unutra. Kapsula se proguta vodom. Lijek se može koristiti prije ili nakon obroka. U vezi s mogućim stimulativnim učinkom, lijek se preporučuje koristiti ujutro.

Odrasli

Bolesti srca i krvožilnog sistema,cerebrovaskularna nesreća

Doza je 500-1000 mg dnevno. Dnevna doza može se koristiti odjednom ili podijeliti u dvije pojedinačne doze. Maksimalna dnevna doza je 1000 mg.

Smanjene performanse, preopterećenje i period oporavka

Doza je 500 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza je 500 mg.

Trajanje lečenja je 4-6 nedelja. Tijek liječenja može se ponavljati 2-3 puta godišnje.

Stariji pacijenti

Stariji pacijenti s oštećenom funkcijom jetre i / ili bubrega možda će trebati smanjiti dozu meldonijuma.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Budući da se lijek izlučuje putem bubrega, pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega, od blage do umjerene ozbiljnosti, trebaju koristiti nižu dozu meldonijuma.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

Pacijenti s blagim do umjerenim oštećenjem jetre trebaju koristiti nižu dozu meldonijuma.

Pedijatrijska populacija

Nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti primjene meldonija kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina, pa je primjena ovog lijeka za djecu i adolescente kontraindicirana.

Nuspojave

- preosjetljivost, alergijski dermatitis, osipi (opći / makularni / papularni), svrbež, urtikarija, angioedem, anafilaktička reakcija

- Uzbuđenje, osećaj straha, opsesivne misli, poremećaj sna

- parestezija, hipestezija, zujanje u ušima, vrtoglavica, vrtoglavica, poremećaj hodanja, nesvestica, gubitak svijesti

- promjene srčanog ritma, palpitacije, tahikardija / sinusna tahikardija, atrijska fibrilacija, aritmija, nelagoda u grudima / bol u grudima

- oscilacije krvnog pritiska, hipertenzivna kriza, hiperemija, blijeda koža

- grlobolja, kašalj, dispneja, apneja

- disgeuzija (metalik ukus u ustima), gubitak apetita, povraćanje, mučnina, povraćanje, nakupljanje gasa, proliv, bolovi u trbuhu, - bolovi u leđima, slabost mišića, grčevi mišića

- opća slabost, drhtanje, astenija, edemi, oticanje lica, oticanje nogu, osjećaj vrućine, osjećaj hladnoće, hladan znoj

- odstupanja u elektrokardiogramu (EKG), ubrzanje rada srca, eozinofilija

Kontraindikacije

- Preosjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koju pomoćnu supstancu lijeka.

- porast intrakranijalnog pritiska (kršeći venski odliv, intrakranijalni tumori).

- ozbiljno zatajenje jetre i / ili bubrega zbog nedostatka dovoljnih podataka o sigurnosti.

- trudnoća i dojenje, zbog nedostatka podataka o kliničkoj upotrebi lijeka u ovom periodu.

- djeca i adolescenti mlađi od 18 godina, zbog nedostatka podataka o kliničkoj upotrebi lijeka u ovom periodu.

Interakcije lijekova

Pojačava efekat koronarnih dilatatora, nekih antihipertenzivnih lekova, srčanih glikozida.

Može se kombinovati sa antianginalnim lekovima, antikoagulansima, antiplazmaticima, antiaritmičkim lijekovima, diureticima, bronhodilatatorima.

Meldonijum može pojačati učinak lijekova koji sadrže gliceril trinitrat, nifedipin, beta blokatore, druge antihipertenzivne lijekove i periferne vazodilatatore.

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca koji istodobno uzimaju meldonijum i lizinopril, otkriven je pozitivan učinak kombinirane terapije (vazodilatacija glavnih arterija, poboljšanje periferne cirkulacije i kvalitete života, smanjenje mentalnog i fizičkog stresa).

Kada se koristi meldonijum u kombinaciji s orotskom kiselinom za uklanjanje oštećenja uzrokovanih ishemijom / reperfuzijom, primijećen je dodatni farmakološki učinak.

Kao rezultat istodobne upotrebe Sorbifer i meldonijuma kod pacijenata sa anemijom nedostatka gvožđa poboljšao se sastav masnih kiselina u crvenim krvnim ćelijama.

Meldonijum pomaže u uklanjanju patoloških promjena u srcu uzrokovanih azidotimidinom (AZT), a indirektno utječe na oksidativne stresne reakcije uzrokovane AZT-om, što dovodi do disfunkcije mitohondrija. Upotreba meldonijuma u kombinaciji sa AZT-om ili drugim lijekovima za liječenje sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS) ima pozitivan učinak na terapiju AIDS-a.

U testu gubitka refleksa na etanol, meldonijum je smanjio trajanje sna. Za vrijeme konvulzija uzrokovanih pentitilenetrazolom utvrđeno je izraženo antikonvulzivno djelovanje meldonijuma. Zauzvrat, kada se α-adrenoblokator johimbin u dozi od 2 mg / kg i inhibitor N- (G) -itro-L-arginin sintaze u dozi od 10 mg / kg koriste prije tretmana meldonijem, antikonvulzivni učinak meldonijuma potpuno je blokiran .

Predoziranje meldonijuma može povećati kardiotoksičnost uzrokovanu ciklofosfamidom.

Nedostatak karnitina koji nastaje upotrebom D-karnitina (farmakološki neaktivan izomer) -melidonijuma može povećati kardiotoksičnost izazvanu ifosfamidom.

Meldonijum ima zaštitni učinak u slučaju kardiotoksičnosti uzrokovane indinavirom i neurotoksičnosti koju uzrokuje efavirenz.

Zbog mogućeg razvoja umjerene tahikardije i arterijske hipotenzije, treba biti oprezan ako se kombiniraju s lijekovima koji imaju isti učinak, uključujući i s drugim lijekovima koji sadrže meldonijum.

Posebna uputstva

Uz dužu upotrebu lijeka, pacijenti s kroničnim bolestima jetre i / ili bubrega trebaju biti oprezni (potrebno je obaviti praćenje rada jetre i / ili bubrega).

Meldonijum nije lijek prve linije za akutni koronarni sindrom.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasne mehanizme

Treba biti oprezan pri upravljanju vozilom ili potencijalno opasnim mašinama.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja meldonijem su nepoznati, lijek je slabo toksičan.

Uz niski krvni pritisak mogući su glavobolja, vrtoglavica, tahikardija i opća slabost.

U slučaju teškog predoziranja potrebno je kontrolirati funkciju jetre i bubrega.

Zbog izrazitog vezivanja lijeka za proteine ​​hemodijaliza nije značajna.

Proizvođač

JSC "Grindeks", Letonija

Adresa organizacije koja ugošćuje teritorijuRepublika Kazahstan tvrdi potrošače na kvalitet proizvoda

Predstavništvo AD "Grindeks"

050010, Almati, ul. Dostyk, ugao ul. Bogenbai Batyr, d. 34a / 87a, kancelarija br

Farmakodinamika

Meldonijum (MILDRONAT ®) je strukturni analog gama-butirobetaina - supstance koja se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tela.

U uvjetima povećanog opterećenja, MILDRONAT ® vraća ravnotežu između isporuke i potrebe za kisikom ćelija, eliminira nakupljanje toksičnih metaboličkih produkata u ćelijama, štiteći ih od oštećenja, a ima i tonički učinak. Kao rezultat njegove upotrebe, tijelo stiče sposobnost da izdrži opterećenje i brzo obnavlja rezerve energije.

Zbog ovih svojstava, lijek MILDRONAT ® se koristi za liječenje različitih poremećaja CVS-a, dotoka krvi u mozak, kao i za povećanje fizičkih i mentalnih performansi. Kao rezultat smanjenja koncentracije karnitina, intenzivno se sintetizuje gama-butirobetain sa vazodilatacijskim svojstvima. U slučaju akutnog ishemijskog oštećenja miokarda, MILDRONAT ® usporava stvaranje nekrotične zone i skraćuje period rehabilitacije. Sa zatajivanjem srca povećava kontraktilnost miokarda, povećava toleranciju na vježbanje i smanjuje učestalost napada angine. Kod akutnih i kroničnih ishemijskih poremećaja cerebralne cirkulacije, lijek MILDRONAT ® poboljšava cirkulaciju krvi u fokusu ishemije, potiče preraspodjelu krvi u korist ishemijskog područja. Lijek eliminira funkcionalne poremećaje nervnog sistema kod pacijenata sa kroničnim alkoholizmom sa sindromom odvikavanja.

Indikacije lijeka MILDRONAT ®

kompleksna terapija koronarne srčane bolesti (angina pektoris, infarkt miokarda),

hroničnog zatajenja srca i kardiomiopatije na pozadini dishormonalnih poremećaja,

kompleksna terapija akutnih i hroničnih poremećaja dovoda krvi u mozak (moždani udar i cerebrovaskularna insuficijencija),

hemoftalmus i retinalna krvarenja različite etiologije, tromboza centralne retinalne vene i njenih grana, retinopatija različite etiologije (dijabetičar, hipertenzija),

mentalno i fizičko preopterećenje (uključujući sportaše) (lijek može dati pozitivan rezultat kada se provodi doping kontrola (vidjeti „Posebna uputstva“),

sindrom povlačenja u hroničnom alkoholizmu (u kombinaciji sa specifičnom terapijom za alkoholizam).

Trudnoća i dojenje

Sigurnost upotrebe u trudnica nije proučena, pa je upotreba kontraindicirana kako bi se izbjegli mogući štetni učinci na plod.

Izolacija lijeka MILDRONAT ® s mlijekom i njegov utjecaj na zdravstveno stanje novorođenčadi nisu proučavani, stoga, ako je potrebno, dojenje treba prekinuti.

Interakcija

Može se kombinovati sa antianginalnim agensima, antikoagulansima, antiplazmaticima, antiaritmičkim lijekovima, diureticima, bronhodilatatorima.

Pojačava djelovanje srčanih glikozida.

S obzirom na mogući razvoj umjerene tahikardije i arterijske hipotenzije, treba biti oprezan ako se kombiniraju s nitroglicerinom, nifedipinom, alfa blokatori, drugim antihipertenzivnim lijekovima i perifernim vazodilatatorima, jer MILDRONAT ® pojačava njihov učinak.

Obrazac za puštanje

Otopina za intramuskularnu, intravensku i parabulbarnu primenu, 100 mg / ml. 5 ml u bočici bezbojnog stakla hidrolatne klase I s linijom ili razlomkom.

5 ampera svaki. u staničnoj ambalaži od PVC folije ili neprevučenog PET filma (paleta). Sa 2 ili 4 (samo za proizvođače ZAO Santonika i HSBC Pharma sro) ćelijsko pakiranje (palete) u pakiranju od kartona.

Ostavite Svoj Komentar