Insuman Rapid

Proizvođač - Sanofi-Aventis (Francuska), Sanofi

Naslov: Insuman® Rapid GT, Insuman® Rapid GT

Sastav: 1 ml neutralne otopine za injekcije sadrži 100 IU humanog inzulina.
Pomoćne tvari: m-krezol, natrijev dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol, natrijum hidroksid, solna kiselina, voda za injekcije.

Farmakološko djelovanje: Insuman Rapid GT sadrži inzulin koji je po strukturi identičan ljudskom inzulinu i dobijen genetskim inženjeringom. Učinak smanjenja šećera dešava se brzo, u roku od 30 minuta, i dostiže maksimum u roku od 1-4 sata nakon supkutane primjene lijeka. Efekat traje 7-9 sati. Insuman Rapid GT može se mešati sa svim ljudskim inzulinama kompanije Hoechst Marion Roussel, s izuzetkom insulina namenjenih primjeni pumpi.

Indikacije za upotrebu: Šećerna bolest ovisna o insulinu. Insuman Rapid GT indiciran je za liječenje dijabetičke kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u bolesnika sa šećernom bolešću u pre -, intra - i postoperativnom razdoblju.

Način upotrebe: Insuman Rapid GT se obično daje duboko potkožno 15-20 minuta prije obroka. Dozvoljeno je intramuskularno davanje lijeka. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Insuman Rapid GT može se davati intravenski u liječenju hiperglikemijske kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u pre-, intra- i postoperativnom razdoblju kod pacijenata sa šećernom bolešću. Insuman Rapid GT se ne koristi u raznim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane), gdje se koristi silikonski premaz.

Nuspojave: Ponekad se na mjestu ubrizgavanja može pojaviti atrofija ili hipertrofija masnog tkiva, što se može izbjeći stalnom izmjenom mjesta ubrizgavanja.

U rijetkim slučajevima može se pojaviti lagano crvenilo na mjestu ubrizgavanja, a nestaje s nastavkom terapije. Ako nastane značajan eritem, praćen svrbežom i oticanjem, i njegovim brzim širenjem izvan mjesta ubrizgavanja, kao i drugim ozbiljnim štetnim reakcijama na komponente lijeka (inzulin, m-krezol), potrebno je odmah obavijestiti liječnika, kao u nekim slučajevima ovakve reakcije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta.

Teške reakcije preosjetljivosti su prilično rijetke. Mogu ih pratiti i razvoj angioedema, bronhospazam, pad krvnog pritiska i vrlo rijetko anafilaktički šok. Reakcije preosjetljivosti zahtijevaju trenutnu korekciju u tijeku terapije inzulinom i prihvatanje odgovarajućih hitnih mjera.

Možda je stvaranje antitela na inzulin, što može zahtijevati prilagođavanje doze primijenjenog inzulina. Moguće je i zadržavanje natrijuma, praćeno oticanjem tkiva, posebno nakon intenzivnog kursa liječenja inzulinom.

Kontraindikacije: Reakcija preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka, osim u slučajevima kada je terapija inzulinom od vitalnog značaja. U takvim je slučajevima primjena Insuman Rapid GT moguća samo uz pažljivi medicinski nadzor i, ako je potrebno, u kombinaciji s antialergijskom terapijom.

Interakcije lijekova: djelovanje inzulina umanjenje se može javiti sa istovremene primjene inzulina i kortikotropin, kortikosteroidi, diazoksid, heparin, izonijazidom, barbiturata, nikotinske kiseline, fenolftalein, fenotiazina derivata, fenitoin, diuretici, danazol, doksazosin, glukagon, estrogeni i progestagena, Somatotropin, simpatomimetičkih droge i štitnjače homoni. U pacijenata koji istodobno primaju inzulin i klonidin, rezerpin ili litijevu sol mogu se primijetiti i slabljenje i potenciranje djelovanja inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom. Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nizak šećer u krvi na opasne razine. Tolerancija na alkohol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Hronični alkoholizam kao i hronična prekomjerna upotreba laksativa može utjecati na glikemiju. Beta blokatori povećavaju rizik od hipoglikemije i zajedno sa drugim simpatilitičkim agensima (klonidin, gvanetidin, rezerpin) mogu oslabiti ili čak maskirati manifestaciju hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje: Liječenje Insuman Rapid GT-om treba nastaviti tijekom trudnoće. Tokom trudnoće, posebno nakon prvog tromjesečja, treba očekivati ​​porast potražnje za inzulinom. Međutim, odmah nakon rođenja potreba za inzulinom obično opada, što povlači za sobom značajan rizik od hipoglikemije. Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna prilagodba doze i prehrane.

Uslovi skladištenja: Čuvati na temperaturi od + 2 ° C do + 8 ° C. Izbjegavajte smrzavanje, izbjegavajući izravni kontakt boce sa zidovima zamrzivača ili hladnjačom.

Neobavezno: S oprezom se odabire režim doziranja za bolesnike s prethodno postojećim cerebrovaskularnim poremećajima u skladu s ishemijskim tipom i s teškim oblicima ishemijske bolesti srca. Potreba za insulinom može se promijeniti kad pređete na drugu vrstu inzulina (prilikom zamjene inzulina životinjskog porijekla Insuman Rapidom doza se obično smanjuje), uz promjenu prehrane, proljev, povraćanje, promjenu uobičajene količine fizičke aktivnosti, bolesti bubrega, jetre, hipofize i dr. štitna žlijezda, promjena mjesta ubrizgavanja. Pacijenta treba obavijestiti o simptomima hipoglikemijskog stanja, o prvim znakovima dijabetičke kome i o potrebi da se liječnike obavijesti o svim promjenama u njegovom stanju.

Ovisno o kliničkoj slici, dijabetičar uzima različite lijekove.

U situacijama koje zahtijevaju liječenje inzulinom propisane su hipoglikemijske injekcije. Jedan od takvih lijekova je Insuman Rapid GT.

Opće karakteristike

Insuman Rapid je lijek propisan za dijabetes. Dostupno u tečnom obliku i koristi se u obliku injekcije.

U medicinskoj praksi može se koristiti s drugim vrstama inzulina. Propisan je za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 s neučinkovitošću tableta za snižavanje šećera, njihovom netolerancijom ili kontraindikacijama.

Hormon ima hipoglikemijski efekat. Sastav lijeka je humani inzulin sa 100% rastvorljivošću sa kratkim djelovanjem. Tvar je dobivena u laboratoriji genetskim inženjeringom.

Rastvorljivi inzulin - aktivna supstanca lijeka. Sledeće komponente su korištene kao dodatak: m-krezol, glicerol, pročišćena voda, hlorovodonična kiselina, natrijum hidroksid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat.

Farmakološka svojstva

Insuman snižava šećer u krvi. Odnosi se na lijekove sa brzim i kratkim periodom djelovanja.

Učinak se očekuje pola sata nakon injekcije i traje do 7 sati. Maksimalna koncentracija opažena je u 2. satu nakon subkutane primjene.

Aktivna supstanca vezuje se za ćelijske receptore da stvara kompleks receptora inzulina. Izaziva sintezu esencijalnih enzima i potiče unutarćelijske procese. Kao rezultat, pojačana je apsorpcija i apsorpcija glukoze u tijelu.

  • stimuliše sintezu proteina,
  • sprečava uništavanje tvari
  • inhibira glikolenolizu i glikoneogenezu,
  • povećava transport i apsorpciju kalijuma,
  • poboljšava sintezu masnih kiselina u jetri i tkivima,
  • usporava razgradnju masti,
  • poboljšava transport i apsorpciju aminokiselina.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • DM 1 (oblik ovisan o insulinu) i DM 2,
  • za lečenje akutnih komplikacija,
  • za uklanjanje dijabetičke kome
  • primanje zamjene za razmjenu u pripremi i nakon operacije.

Hormon nije propisan u takvim situacijama:

  • zatajenje bubrega / jetre,
  • otpornost na aktivnu supstancu,
  • stenoza koronarnih / cerebralnih arterija,
  • netolerancija na lijek,
  • osobe sa interkurentnim bolestima,
  • osobe s proliferativnom retinopatijom.

Važno! S izuzetnom pažnjom treba uzimati starije dijabetičare.

Upute za upotrebu

Odabir i prilagođavanje doze dodjeljuju se pojedinačno. Liječnik to određuje na osnovu pokazatelja glukoze, stupnja fizičke aktivnosti, stanja metabolizma ugljikohidrata. Pacijentu se daju preporuke u slučaju promjene koncentracije glukoze.

Dnevna doza lijeka, uzimajući u obzir težinu, iznosi 0,5 IU / kg.

Hormon se daje intravenski, intramuskularno, subkutano. Najčešće se koristi potkožna metoda. Injekcija se vrši 15 minuta prije obroka.

Kod monoterapije učestalost uzimanja lijekova je oko 3 puta, u nekim slučajevima može dostići i do 5 puta dnevno. Mjesto ubrizgavanja periodično se mijenja unutar iste zone. Promjena mjesta (na primjer, od ruke do stomaka) provodi se nakon savjetovanja s liječnikom. Za potkožno davanje lijeka preporučuje se upotreba olovke za špriceve.

Važno! Apsorpcija tvari razlikuje se ovisno o mjestu ubrizgavanja.

Lijek se može kombinirati sa inzulinom dugog djelovanja.

Video tutorial o primjeni insulina sa olovkom:

Prilagođavanje doze

Doziranje lijeka može se prilagoditi u sljedećim slučajevima:

  • ako se promijeni način života
  • povećana osjetljivost na aktivnu supstancu,
  • promjena težine pacijenta
  • pri prelasku s drugog lijeka.

Kada prvi put nakon prelaska s druge tvari (u roku od 2 tjedna) preporučuje se poboljšana kontrola glukoze.

Od viših doza drugih lijekova potrebno je preći na ovaj lijek pod budnim medicinskim nadzorom.

Prilikom prelaska sa životinjskog na ljudski inzulin obavlja se prilagodba doze.

Smanjivanje je potrebno za sljedeću kategoriju osoba:

  • prethodno fiksni niski šećer tokom terapije,
  • ranije uzimati visoke doze lijeka,
  • predispozicija za stvaranje hipoglikemijskog stanja.

Posebna uputstva i pacijenti

Kad dođe do trudnoće, terapija lijekovima ne prestaje. Aktivna supstanca ne prelazi preko placente.

S laktacijom nema ograničenja prijema. Glavna stvar je da se doziranje inzulina prilagođava.

Da bi se spriječile hipoglikemijske reakcije, liječenje starijih osoba lijekom se provodi s oprezom.

Osobe sa oštećenom funkcijom jetre / bubrega prelaze na Insuman Rapid i prilagođavaju dozu pod budnim nadzorom stručnjaka.

Temperatura ubrizgavane otopine treba biti 18-28ºS. Inzulin se s oprezom koristi kod akutnih zaraznih bolesti - ovdje je potrebno prilagođavanje doze. Prilikom uzimanja lijeka pacijent isključuje alkohol. Može izazvati hipoglikemiju.

Važno! Posebna pažnja je potrebna za uzimanje drugih lijekova. Neki od njih mogu smanjiti ili povećati učinak Insuman-a.

Prilikom uzimanja lijeka, pacijent mora biti pažljiv na bilo kakve promjene u svom stanju. Ovo je neophodno za pravovremeno prepoznavanje znakova koji su prethodili hipoglikemiji.

Takođe se preporučuje intenzivno praćenje vrednosti glukoze. Rizik od hipoglikemije povezan s upotrebom lijeka je visok kod pojedinaca sa slabom održavajućom koncentracijom šećera. Pacijent uvijek treba nositi 20 g glukoze.

Izuzetno oprezno uzmite:

  • sa istodobnom terapijom,
  • kada se prebaci na drugi insulin,
  • Osobe sa produženim dijabetesom,
  • starije osobe
  • osobe sa postepenim razvojem hipoglikemije,
  • sa pratećim duševnim bolestima.

Napomena! Prilikom prelaska na Insuman dolazi do procjene tolerancije lijeka. Mala doza lijeka ubrizgava se supkutano. Na početku primjene mogu se pojaviti napadi hipoglikemije.

Nuspojave i predoziranje

Nakon primjene razlikuju se sljedeći negativni efekti:

U slučaju predoziranja, pacijent može spustiti šećer do niske razine. Sa blagim oblikom treba uzimati 15 g glukoze.

Teški oblik s napadajima, gubitkom svijesti zahtijeva unošenje glukagona (intramuskularno). Možda je dodatni uvod dekstroze (intravenski).

Nakon stabilizacije pacijentovog stanja, potrebno je uzimati održavajuću dozu ugljikohidrata. Već neko vrijeme nakon uklanjanja simptoma hipoglikemije bit će potrebno nadziranje stanja jer je moguća druga manifestacija. U posebnim slučajevima pacijent je hospitaliziran radi daljnjeg promatranja.

Interakcija s drugim lijekovima

Bez savjeta liječnika istodobna upotreba drugih lijekova se ne preporučuje. Oni mogu pojačati ili umanjiti učinak inzulina ili izazivati ​​kritična stanja.

Smanjenje učinka hormona primjećuje se primjenom kontraceptiva, glukokortikosteroidnih hormona (progesterona, estrogena), diuretika, niza antipsihotika, adrenalina, hormona štitnjače, glukagona, barbiturata.

Razvojem hipoglikemije može doći uz zajedničku upotrebu drugih antidijabetičkih lijekova. Ovo se odnosi na antibiotike serije sulfonamida, MAO inhibitore, acetilsalicilnu kiselinu, fibrate, testosteron.

Alkohol s hormonom snižava šećer do kritične razine, izazivajući hipoglikemiju. Dozvoljena doza određuje ljekar. Također biste trebali biti oprezni kod uzimanja laksativa - njihov prekomjerni unos značajno utječe na razinu šećera.

Pentamidin može izazvati različita stanja - hiperglikemiju i hipoglikemiju. Lijek može izazvati zastoj srca. Naročito kod ljudi koji su u riziku.

Napomena! Rok trajanja rastvora u olovci štrcaljke nije veći od mesec dana. Treba zabilježiti datum prvog uzimanja lijeka.

Identični lijekovi (koji odgovaraju obliku oslobađanja i prisutnosti aktivne komponente) uključuju: Actrapid Hm, Vosulin-R, Insuvit N, Rinsulin-R, Humodar, Farmasulin N. Navedeni lijekovi uključuju ljudski inzulin.

Ljudina želja za zdravim životnim stilom, ograničavanje upotrebe štetnih proizvoda, fizička aktivnost i odsustvo loših navika od velike su važnosti za održavanje ljudskog zdravlja u većini slučajeva. Međutim, ponekad se, suprotno svim logikama, osoba koja prema svom zdravlju postupa odgovorno i pažljivo, suočena s ozbiljnim metaboličkim poremećajima. Kako se to može dogoditi ako osoba nije pila, nije se prepuštala viškovima hrane, izbjegavala stres i bila fizički aktivna? Razlog, nažalost, leži u nasljednoj predispoziciji, što je presudni faktor u ovom slučaju, čiji dokaz može biti bolest dijabetesa tipa 1. Šta je osobina ove bolesti i koji je mehanizam njenog razvoja?

Šta je dijabetes?

Šećerna bolest tipa 1 je bolest koja se razvija uslijed smrti određenih ćelija koje proizvode hormon inzulin u gušterači. Eliminacija ovih ćelija i naknadni nedostatak inzulina uzrokuju ozbiljne poremećaje metaboličkih procesa i hiperglikemiju.

U tom slučaju pacijent može osjetiti sljedeće simptome:

Ova bolest, koja nije dijagnosticirana na vrijeme, može dovesti osobu do nepovratnih promjena u bubrezima, srčanog udara, amputacije udova, pa čak i smrti. To je razlog zašto je tako važno zaplijeniti bolest kad nastane samo kako bi se započelo pravovremeno liječenje.

Zašto je insulin toliko važan za tijelo?

Budući da se ova vrsta bolesti javlja u pozadini nedostatka inzulina, tada bi liječenje trebalo biti povezano i sa nadoknađivanjem nedostatka ovog hormona u tijelu. Međutim, za početak je važno razumjeti koja je njegova uloga u metaboličkim procesima.

Zadaci koje on rješava su sljedeći:

  • Regulacija razgradnje glukoze koja je glavni izvor ishrane mišićnih vlakana i neurona mozga.
  • Praćenje prodora glukoze kroz zidove ćelija mišićnih vlakana.
  • Prilagođavanje intenziteta stvaranja masnoća i proteina, ovisno o potrebama tijela.

Budući da je inzulin jedini hormon koji ima tako širok i raznovrstan funkcionalnost, apsolutno je neophodan za ljudsko tijelo. Zato je kod dijabetesa pacijent primoran da uzima supstancu čiji je sastav blizu ovog hormona. Ovi lijekovi spašavaju pacijenta od razvoja nepovratnih patologija unutarnjih organa i krvnih žila.

Vrste inzulina

Glavne razlike između analoga ljudskog insulina danas su takvi faktori:

  • Od čega se pravi lijek.
  • Trajanje lijeka.
  • Nivo pročišćenosti lijeka.

Prema specifičnosti proizvodnje, preparati se mogu podijeliti u sredstva dobivena od goveda, koja često uzrokuju nuspojave i alergije, od svinja i dobivena genetskim inženjeringom. Takvi lijekovi uključuju, na primjer, njemački Insulin Rapid GT.

Prema trajanju izlaganja lijek je podijeljen na takve vrste:

  • Kratki inzulin, koji se daje četvrtinu sata prije jela, kako bi se izjednačio rast hormona kod zdrave osobe nakon jela. Takvi fondovi uključuju Insulin Insuman Rapid.
  • Produljeno, koje se zahteva da se daje jedanput ili dvaput dnevno, kako bi se simuliralo automatsko stvaranje hormona.

U većini slučajeva obe vrste hormona se uvode pacijentu da bi zadovoljili dnevnu potrebu organizma. Međutim, osobama koje nisu u stanju kontrolirati svoje stanje zbog starosti ili mentalnih poremećaja, daje se izračunata približna doza lijeka. Odgovorna i pažljiva na promjene u svom stanju, osoba može samostalno izračunati dozu kratkog Insulin Rapid-a.

Karakteristike uzimanja lijeka

Uzimanje lijekova kratkog djelovanja omogućava pacijentu da samostalno planira svoju prehranu, bez tako strogog načina prehrane i dnevne rutine. Da biste to učinili, važno je pravilno izračunati unos ugljenih hidrata i nivo glukoze u krvi prije jela.

Prijem Insulin Insuman Rapid GT može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta, jer omogućava uvažavanje individualnog ritma života čovjeka, njegove prehrane.

Način upotrebe lijeka i doziranje, kao i značajke prijema i kontraindikacije, moraju se pažljivo proučiti u skladu s uputama za Insulin Rapid i također razgovarati s liječnikom. Takođe je od velike važnosti pacijentova sposobnost da pravilno izračuna dozu lijeka.

Insuman Rapid GT je lijek koji sadrži ljudski inzulin kratkog djelovanja, koji se koristi za liječenje dijabetesa melitusa ili njegovih komplikacija.

Što je sastav i oblik izdavanja Insuman Rapid GT?

Lijek Insuman Rapid GT izrađen je u obliku bistrog rješenja. Dostavlja se u spremnicima, olovkama za štrcaljke ili u bocama. Prodaja se podliježe receptu liječnika.

Kakva je akcija Insuman Rapid GT-a?

Insuman Rapid GT je inzulin kratkog djelovanja. Aktivna tvar lijeka je identična ljudskom hormonu koji sintetiše otočni aparat gušterače. U industrijskim uvjetima, aktivna komponenta lijeka proizvodi se unošenjem posebnih gena BK12 soja vrlo uobičajene bakterije - Escherichia coli.

Inzulin koji se sintetiše u ljudskom tijelu, kao i genetičkim inženjeringom, može potaknuti anaboličke reakcije kao i inhibirati kataboličke procese. Pod utjecajem ove tvari povećava se transport glukoze u tkiva, što dovodi do stvaranja glikogena u mišićnim vlaknima ili ćelijama jetre. Pored toga, aktiviraju se procesi u vezi sa stvaranjem masnog tkiva (lipogeneza).

Drugo, inzulin suzbija reakcije koje su osnova sinteze glukoze iz drugih tvari, posebno iz masnog tkiva (glukoneogeneza), čime se smanjuje šećer u krvi.

Učinak na metabolizam proteina ne možete zanemariti. Pod djelovanjem inzulina povećava se protok aminokiselina u ćeliju, što pokreće anaboličke procese na kojima se temelji sinteza proteina.

Nakon supkutane primjene, hipoglikemijski učinak razvija se nakon 30 minuta. Maksimalni terapeutski efekat nastaje 1 do 4 sata nakon upotrebe. Učinak lijeka traje 7 do 9 sati.

Koje su indikacije za upotrebu Insuman Rapid GT-a?

Imenovanje Insuman Rapid GT-a moguće je uz prisustvo sledećih bolesti:

Bilo koji oblik dijabetesa koji zahtijeva inzulin
Liječenje dijabetesnih komplikacija u obliku ketoacidoze ili kome,
Stabilizacija pacijenata sa dijabetesom nakon hirurških intervencija.

Podsjećam vas da je učinkovito liječenje dijabetesa nemoguće bez stalnog praćenja od strane iskusnog stručnjaka. Samo endokrinolog treba propisati takve lijekove i procijeniti efikasnost liječenja.

Koje su kontraindikacije Insuman Rapid GT-a?

Upotreba lijeka je neprihvatljiva uz prisustvo sljedećih stanja:

Bilo koja hipoglikemijska stanja,
Pojedinačna netolerancija na bilo koju komponentu proizvoda.

Relativne kontraindikacije: starija dob, teške bolesti jetre i bubrega, stenoza koronarnih arterija, akutna cerebrovaskularna nesreća, proliferativna retinopatija.

Koje su koristi i doziranja Insuman Rapid GT-a?

Način davanja, kao i tačna doza lijeka određuje specijalista, a ovisi o velikom broju faktora: nivou glukoze u krvi, prehrani i fizičkoj aktivnosti, vrsti aktivnosti, dobi, tjelesnoj težini i tako dalje.

Lijek treba davati duboko potkožno, 10 do 15 minuta prije obroka. Mjesto ubrizgavanja treba stalno mijenjati, u protivnom je moguće stvaranje bolnih infiltrata (pečata) ili distrofičnih pojava.

Za unošenje lijeka najčešće se bira prednja površina trbušnog zida ili bočna regija bedara. Mjesto primjene lijeka treba dogovoriti sa stručnjakom, budući da lokalizacija injekcije može promijeniti brzinu početka terapijskog učinka.

Predoziranje Insuman Rapid GT-a

U slučaju predoziranja, ubrzanog disanja i palpitacija, slabosti, zujanje u ušima, „muha“ pred očima, mučnine, povraćanja, jake anksioznosti, moguće osjećaja gladi, ponekad konvulzivnih napadaja, zastoja disanja, kao i paralize srčanog mišića, kome i čak smrti .

Liječenje ovisi o stanju pacijenta. S blagim stepenom ozbiljnosti, glukoza se može prilagoditi upotrebom hrane s visokim sadržajem jednostavnih šećera.

U težim slučajevima potrebna je terapija lijekovima u obliku uvođenja otopina glukoze i drugih simptomatskih mjera.

Koje su nuspojave Insuman Rapid GT-a?

Najčešće se alergijske manifestacije javljaju u obliku bronhospastnih pojava, angioedema, anafilaktičkih reakcija, kožnih manifestacija.

Ostale nuspojave: edemi, sniženi krvni pritisak, razne smetnje vida, distrofične manifestacije u području primjene.

Kako zamijeniti Insuman Rapid GT, kojim analogama?

Lijekovi Actrapid HM, Rinsulin R, Biosulin R, humani inzulin, Ryzodeg, Rosinsulin R, Humulin Regular, Gensulin R, Gansulin R, osim toga, humani inzulin, Actrapid, Vozulim-R, kao i Insuran R su analogni.

Ispitali smo lijek Insuman Rapid GT, upute za uporabu lijeka. U velikoj mjeri šećerna bolest poseban je način života, osim upotrebe lijekova smatra se i ograničenjem unosa ugljikohidrata iz hrane, doziranom fizičkom aktivnošću, povremenim posjetima stručnjaku i stalnim nadzorom razine glukoze u krvi.

Doziranje i primjena

Odabir doze inzulina kod pacijenta provodi liječnik pojedinačno, ovisno o prehrani, razini fizičke aktivnosti i načinu života. Doza inzulina određuje se na osnovu nivoa šećera u krvi, kao i na osnovu planiranog nivoa fizičke aktivnosti i stanja metabolizma ugljikohidrata. Za liječenje inzulinom potrebna je odgovarajuća samo-obuka pacijenta. Liječnik mora dati potrebne upute kako često odrediti razinu šećera u krvi i, eventualno, u urinu, a također će dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom. Prosječna dnevna doza inzulina je od 0,5 do 1,0 ME na kg tjelesne težine pacijenta, a 40-60% doze produljeno djeluje na ljudski inzulin. Pri prelasku sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, može biti potrebno smanjenje doze inzulina. Prelazak sa druge vrste inzulina na ovaj lijek može se provesti samo pod liječničkim nadzorom. Posebno učestalo praćenje stanja metabolizma ugljikohidrata potrebno je prvih tjedana nakon takve tranzicije.

Insuman Rapid GT se obično daje duboko potkožno 15-20 minuta prije obroka. Dozvoljeno je intramuskularno davanje lijeka. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Promjenu područja ubrizgavanja (na primjer, od trbuha do bedara) treba obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Insuman Rapid GT može se davati intravenski u liječenju hiperglikemijske kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u pre-, intra- i postoperativnom razdoblju kod pacijenata sa šećernom bolešću. Insuman Rapid GT se ne koristi u raznim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane), gdje se koristi silikonski premaz. Ne miješajte Insuman Rapid GT sa inzulinom različite koncentracije (na primjer, 40 IU / ml i 100 IU / ml), s inzulinom životinjskog porijekla ili drugim lijekovima. Koristite samo bistra, bezbojna rješenja Insuman Rapid GT bez vidljivih mehaničkih nečistoća. Morate imati na umu da je koncentracija inzulina u bočici 100 IU / ml, tako da samo trebate koristiti plastične špriceve dizajnirane za određenu koncentraciju inzulina. Špric ne bi trebalo da sadrži bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine. Prije prvog seta inzulina iz bočice uklonite plastični poklopac (prisustvo kapice je dokaz neotvorene bočice). Injekcioni rastvor treba biti potpuno transparentan i bezbojan.

Prije prikupljanja inzulina iz bočice, u špricu se usisava količina zraka jednaka propisanoj dozi inzulina i ubrizgava se u bočicu (ne u tekućinu). Tada se bočica sa štrcaljkom okrene naopako i štiti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz špriceva. Na mjestu ubrizgavanja uzima se nabor kože, ispod kože se postavlja igla, a inzulin se polako ubrizgava. Nakon ubrizgavanja, igla se polako uklanja i mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Na etiketi bočice treba napisati datum prvog inzulinskog kompleta iz bočice. Nakon otvaranja boce se mogu čuvati na temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C tokom 4 nedelje na mestu zaštićenom od svetlosti i toplote.

Značajke aplikacije

U slučaju nedovoljne kontrole glikemije ili sklonosti epizodama hiper- ili hipoglikemije, prije nego što odlučite prilagoditi dozu inzulina, obavezno provjerite propisani režim primjene inzulina, provjerite je li inzulin ubrizgan u preporučeno područje, provjerite ispravnost tehnike ubrizgavanja i sve ostale faktore što može utjecati na učinak inzulina. Budući da istodobna primjena većeg broja lijekova (vidi odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“) može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak lijeka Insuman® Rapid GT, niti jedan drugi lijek se ne smije uzimati tijekom njegove upotrebe bez posebnog odobrenja liječnika.

Hipoglikemija. Hipoglikemija nastaje ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskom održavajućom koncentracijom glukoze u krvi. Kao i kod svih inzulina, potrebno je obratiti posebnu pažnju i preporučuje se intenzivno praćenje koncentracije glukoze u krvi kod bolesnika kod kojih hipoglikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, poput bolesnika s ozbiljnom stenozijom koronarnih ili moždanih arterija (rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije). kao i kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, pogotovo ako nisu prošli fotokoagulaciju (laserska terapija), jer imaju rizik od prolazne amauroze (u potpunosti sljepoća) sa razvojem hipoglikemije.

Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na razvoj hipoglikemije. Tu spadaju pojačano znojenje, vlaga u koži, tahikardija, poremećaji srčanog ritma, povišen krvni pritisak, bolovi u grudima, drhtanje, anksioznost, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, tjeskoba, parestezija u ustima i oko usta, blijeda koža, glavobolja, poremećena koordinacija pokreta, kao i prolazni neurološki poremećaji (poremećen govor i vid, paralitični simptomi) i neobični osjećaji. Uz sve veći pad koncentracije glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije. Zbog toga, svaki pacijent s dijabetesom koji prima inzulin mora naučiti prepoznati simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate koncentraciju glukoze u krvi manje su vjerovatno da će razviti hipoglikemiju. Sam pacijent može ispraviti smanjenje koncentracije glukoze u krvi koju je primijetio jedući šećer ili hranu s visokim Uputama za upotrebu: m ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara. Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina.Nepoštivanje prehrane, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.

Prilikom promjene liječnika (na primjer, tijekom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes. Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima se simptomi koji upozoravaju na razvoj hipoglikemije mogu promijeniti, biti manje izraženi ili potpuno odsutni, na primjer: sa značajnim poboljšanjem kontrole glikemije, s postupnim razvojem hipoglikemije, u starijih bolesnika, u bolesnika sa autonomnom neuropatijom, u bolesnika s dugu povijest dijabetesa, kod pacijenata koji istovremeno primaju liječenje određenim lijekovima (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima s). Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (i moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju. Ako se otkriju normalne ili smanjene vrijednosti glikoziliranog hemoglobina, treba razmotriti mogućnost razvoja ponovljenih, neprepoznatih (naročito noćnih) epizoda hipoglikemije.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, pacijent mora strogo slijediti propisani režim doziranja i prehrane, pravilno davati injekcije inzulina i biti upozoren na simptome razvoja hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije zahtijevaju pažljivo praćenje i mogu zahtijevati prilagođavanje doze. Ti faktori uključuju: promjenu područja primjene inzulina, povećanje osjetljivosti na inzulin (na primjer, uklanjanje stresnih faktora), neobične (povećana ili dugotrajna fizička aktivnost), međupostojeće patologije (povraćanje, proljev), nedovoljan unos hrane, preskakanje obroka, pijenje alkohola i dr. neke nekompenzirane endokrine bolesti (poput hipotireoze i insuficijencije prednje hipofize ili insuficijencije korteksa nadbubrežne korekcije), istodobne primjene određenih lijekova (vidjeti odeljak „Interakcija sa drugim lekovima“). Interkurentne bolesti Uz interkurentne bolesti potrebna je intenzivna metabolička kontrola. U mnogim su slučajevima indicirani testovi urina na prisustvo ketonskih tijela i često je potrebno prilagođavanje doze inzulina. Potreba za inzulinom često se povećava. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu uzimati samo malu količinu hrane ili imaju povraćanje, i nikada ne bi trebali u potpunosti prestati ubrizgavati inzulin.

Unakrsne imunološke reakcije. U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudski inzulin zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju lijeka Insuman® Rapid GT treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako se tijekom intradermalnog testa utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada je potrebno daljnje liječenje provesti pod kliničkim nadzorom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima. Pacijentova sposobnost koncentracije i brzina psihomotornih reakcija mogu biti oslabljena kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, kao i kao posljedica vizualnih poremećaja. To može predstavljati određeni rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne (vožnja vozila ili drugi mehanizmi). Pacijente treba savjetovati da budu oprezni i izbjegavaju hipoglikemiju tokom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o simptomima koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili imaju česte epizode hipoglikemije. Kod takvih pacijenata pitanje mogućnosti mogućnosti vožnje vozilima ili drugim mehanizmima treba odlučiti pojedinačno.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna upotreba sa oralnim hipoglikemijskim agensima, inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramidom, fibratima, fluoksetinom, inhibitorima monoamin oksidaze, pentoksifilinom, propoksifenom, salicilatima, amfetaminom, anaboličkim steroidima i muškim fenilfosfaminima, ciklofosfaminima, hidroklosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfamini , somatostatin i njegovi analozi, sulfonamidi, tetraciklini, tritokokalin ili trofosfamid mogu poboljšati hipoglikemijski učinak inzulina i pojačava predispoziciju za razvoj hipoglikemije.

Kombinovani korištenje kortikotropin, kortikosteroidi, danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni i progestagena (kao što je prisutan u kombinovanoj kontraceptiv), fenotiazina derivata, hormon rasta, Simpatometički droga (npr epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormona štitnjače, barbiturati, nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenitoina, doksazosin mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Beta blokatori, klonidin, litijeve soli mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina.

Etanol može ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Konzumiranje etanola može uzrokovati hipoglikemiju ili smanjiti ionako niske Upute za upotrebu: glukoza u krvi na opasnu razinu. Tolerancija na etanol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Uz istodobnu primjenu, moguć je razvoj hipoglikemije, koja se ponekad može pretvoriti u hiperglikemiju. U kombinaciji sa simpatolitičkim lijekovima, kao što su beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin, slabljenje ili potpuno odsutnost simptoma refleksa (kao odgovor na hipoglikemiju) moguće je aktiviranje simpatičkog živčanog sustava.

Kontraindikacije

Hipoglikemija. Reakcija preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka. Ako imate neku od ovih bolesti ili stanja, obavezno se prije upotrebe lijeka posavjetujte s liječnikom. Oprez: U slučaju zatajenja bubrega (moguće smanjenje potrebe za inzulinom zbog smanjenja metabolizma inzulina). U starijih bolesnika (postepeno smanjenje funkcije bubrega može dovesti do sve većeg smanjenja potreba za inzulinom). U bolesnika sa zatajenjem jetre (potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina). U bolesnika s ozbiljnom stenozom koronarnih i moždanih arterija (hipoglikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, jer postoji povećan rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije). Bolesnici s proliferativnom retinopatijom, posebno oni koji nisu primljeni na tretman fotokoagulacijom (laserskom terapijom), jer imaju rizik od prolazne amauroze s potpunom hipoglikemijom - potpunom sljepoćom. U bolesnika s interkurentnim bolestima (jer interkurentne bolesti često povećavaju potrebu za inzulinom).

Ako imate neku od ovih bolesti ili stanja, obavezno se prije upotrebe lijeka posavjetujte s liječnikom. Trudnoća i dojenje - Liječenje Insuman® Rapid GT tijekom trudnoće treba nastaviti. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Učinkovito održavanje metaboličke kontrole tokom trudnoće obavezno je za žene koje su imale dijabetes prije trudnoće, ili za žene koje su razvile gestacijski dijabetes. Potreba za inzulinom tokom trudnoće može se smanjiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće i obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Tokom trudnoće, a posebno nakon porođaja, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavezno obavijestite svog liječnika. Tijekom dojenja nema ograničenja terapije inzulinom, međutim može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Predoziranje

Simptomi: Predoziranje inzulina, poput davanja viška inzulina u odnosu na hranu ili potrošenu energiju, može dovesti do teške, a ponekad i dugotrajne i po život opasne hipoglikemije. Liječenje: Blage epizode hipoglikemije (pacijent je svjestan) mogu se zaustaviti unosom ugljikohidrata. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, unosa hrane i fizičke aktivnosti. Teže epizode hipoglikemije s komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima mogu se zaustaviti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona ili intravenskim davanjem koncentrirane otopine dekstroze. U djece se količina primijenjene dekstroze postavlja proporcionalno tjelesnoj težini djeteta. Nakon povećanja koncentracije glukoze u krvi može biti potreban potporni unos ugljikohidrata i promatranje jer se nakon očigledne kliničke eliminacije simptoma hipoglikemije može ponovno razviti. U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili dekstroze, preporučuje se infuzija s manje koncentriranom otopinom dekstroze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije. Pod određenim uslovima, preporučuje se pacijentima da budu hospitalizirani na odeljenju intenzivne nege radi pažljivijeg praćenja njihovog stanja i praćenja terapije.

Aktivna supstanca: rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 3,571 mg (100 IU),Pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol) - 2,7 mg, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat - 2,1 mg, glicerol 85% - 18,824 mg, natrijum hidroksid (za podešavanje pH) - 0,576 mg, hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH) - 0,232 mg, voda d / i - do 1 ml

Nuspojave Insuman Rapid GT

Iz kardiovaskularnog sistema: učestalost nepoznata - smanjenje krvnog pritiska.

Sa strane metabolizma i ishrane: često - edemi, nepoznate učestalosti - zadržavanje natrijuma. Slični efekti mogući su s poboljšanjem ranije nedovoljne metaboličke kontrole zahvaljujući primjeni intenzivnije terapije inzulinom.

Sa strane organa vida: frekvencija nepoznata - prolazne poremećaje vida (zbog privremene promjene turgora leće oka i njihovog refrakcijskog indeksa), privremeno pogoršanje tijeka dijabetičke retinopatije (zbog intenzivnije inzulinske terapije s oštrim poboljšanjem glikemijske kontrole), prolazna amauroza (u bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno ako nisu dobiti tretman fotokoagulacijom (laserska terapija)).

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: učestalost nije poznata - razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja i usporavanje lokalne apsorpcije inzulina. Stalno menjanje mesta ubrizgavanja unutar preporučenog područja primene može pomoći u smanjenju ili zaustavljanju ovih reakcija.

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja: učestalost nije poznata - crvenilo, bol, svrbež, urtikarija, oteklina ili upalna reakcija na mjestu ubrizgavanja. Najizraženije reakcije na inzulin na mjestu ubrizgavanja obično nestaju nakon nekoliko dana ili nekoliko tjedana.

Simptomi predoziranje inzulina, na primjer, unošenje viška inzulina u usporedbi s konzumiranom hranom ili energijom, može dovesti do teške, a ponekad i dugotrajne i po život opasne hipoglikemije.

Liječenje: blage epizode hipoglikemije (pacijent je pri svijesti) mogu se zaustaviti unošenjem ugljikohidrata iznutra. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, unosa hrane i fizičke aktivnosti. Teže epizode hipoglikemije s komom, konvulzijama ili neurološkim oštećenjem mogu se zaustaviti s / m ili s / c primjenom glukagona ili iv koncentriranom otopinom dekstroze. U djece se količina primijenjene dekstroze postavlja proporcionalno tjelesnoj težini djeteta. Nakon povećanja koncentracije glukoze u krvi može biti potreban suporni unos ugljikohidrata i promatranje, kao nakon očiglednog kliničkog uklanjanja simptoma hipoglikemije moguć je njen ponovni razvoj. U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili primjene dekstroze, preporučuje se infuzija manje koncentrirane otopine dekstroze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije. Pod određenim uslovima, preporučuje se hospitalizacija u jedinici intenzivne nege radi pažljivijeg praćenja njihovog stanja i praćenja trajne terapije.

Istodobna primjena oralnih hipoglikemijskih lijekova, ACE inhibitora, disopiramida, fibrata, fluoksetina, MAO inhibitora, pentoksifilina, propoksifena, salicilata, amfetamina, anaboličkih steroida i muških spolnih hormona, cibenzolina, fenofosfamina, fenofosfamina i fenofosfamina i fenofosfamina njegovi analozi, sulfonamidi, tetraciklini, tritokvalin ili trofosfamid mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati draspolozhennost hipoglikemija.

Istodobna upotreba s kortikotropinom, GCS, danazolom, diazoksidom, diureticima, glukagonom, izoniazidom, estrogenima i gestagenima (na primjer, onima koji su prisutni u CPC), derivatima fenotiazina, somatotropin, simpatomimetambutambutambutambutambutambu, barbutamidom, barbutamidom, terbutamidom, terbutamidom, barbutamidom, terbutamidom nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenitoina, doksazosin mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina.

Etanol može pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Konzumiranje etanola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nisku razinu glukoze u krvi na opasne razine.Tolerancija na etanol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Liječnik treba utvrditi prihvatljivu količinu konzumiranog etanola.

Istodobnom primjenom pentamidina moguć je razvoj hipoglikemije koja se ponekad može pretvoriti u hiperglikemiju.

Istodobnom primjenom simpatolitičkih lijekova, poput beta blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina, slabljenje ili potpuno odsutnost simptoma refleksa (kao odgovor na hipoglikemiju) moguće je aktiviranje simpatičkog živčanog sustava.

Lijek treba čuvati na tamnom mjestu, van dosega djece na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Rok trajanja: 2 godine.

Recept je dostupan

HOECHST MARION ROUSSEL Aventis Pharma Deutschland GmbH Aventis Pharma Deutschland GmbH / Sanofi-Aventis Vostok, Sanofi-Aventis Deutschland GmbH / Sanofi-Aventis Vosto Sanofi-Aventis Vostok, ZAO

Posebni uslovi

  • 1 ml rastvorljivog inzulina (humani genetski inženjering) 3,571 mg (100 IU) Pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol) - 2,7 mg, natrijev dihidrogen fosfat dihidrat - 2,1 mg, glicerol 85% - 18,824 mg, natrijum hidroksid (za podešavanje pH) - 0,576 mg, hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH) - 0,232 mg, voda d / i - do 1 ml. rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 3,571 mg (100 IU) Pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol), natrijev dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol 85%, natrijum hidroksid (za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH), voda / i. rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 3,571 mg (100 IU) Pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol), natrijev dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol 85%, natrijum hidroksid (za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH), voda / i.

Indumanske brze GT indikacije

  • - u složenoj terapiji parcijalnih konvulzivnih napada sa sekundarnom generalizacijom ili bez nje, kod pacijenata sa epilepsijom starijom od 16 i više godina. Wimpat® u obliku infuzija propisan je u slučajevima kada je lijek privremeno nemoguće uzimati unutra

Kontraindikacije za Insuman Rapid GT

  • - hipoglikemija, - reakcije preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka. S oprezom, lijek se treba koristiti u slučaju zatajenja bubrega (moguće je smanjenje potrebe za inzulinom zbog smanjenja metabolizma inzulina), kod starijih bolesnika (postupno smanjenje bubrežne funkcije može dovesti do sve većeg smanjenja potražnje za inzulinom), u bolesnika s hepatičkom insuficijencijom (potreba za inzulinom može biti smanjenje zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina), kod bolesnika s teškom stenozom koronarnih i moždanih arterija (hipog ikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, budući da postoji povećan rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije) u bolesnika s proliferativnom retinopatijom (posebno oni koji nisu primili liječenje fotokoagulacijom (laserskom terapijom), jer imaju rizik od prolazne amauroze s potpunom hipoglikemijom - potpuna sljepoća ,

Nuspojave Insuman Rapid GT-a

  • Hipoglikemija Hipoglikemija, najčešća nuspojava terapije insulinom, može se razviti ako doza primijenjenog inzulina premaši potrebe za tim. Teške ponovljene epizode hipoglikemije mogu dovesti do razvoja neuroloških simptoma, uključujući komu, grčeve. Produljene ili teške epizode hipoglikemije mogu biti opasne po život. U mnogih bolesnika, simptomima i manifestacijama neuroglikopenije mogu prethoditi simptomi refleksne (kao odgovor na razvijanje hipoglikemije) aktivacije simpatičkog nervnog sistema. Obično su sa izraženijim ili bržim padom koncentracije glukoze u krvi pojava refleksne aktivacije simpatičkog nervnog sistema i njeni simptomi izraženiji. Uz oštar pad koncentracije glukoze u krvi, moguć je razvoj hipokalemije (komplikacije iz kardiovaskularnog sistema) ili razvoj edema mozga. Sljedeći su štetni događaji primijećeni u kliničkim ispitivanjima koja su klasificirana po sistemskim organima i prema smanjenju učestalosti: vrlo često (? 1/10), često (? 1/100 i

Uslovi skladištenja

  • čuvati na suvom mestu
  • Čuvati na hladnom (t 2 - 5)
  • držati van dohvata dece
  • čuvajte na tamnom mjestu
Podaci koje pruža Državni registar lijekova.
  • Brinsulrapi MK, Brinsulrapi Ch, Insulin Actrapid, Levulin

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja svakodnevno pogađa sve više i više ljudi. Njegovo dejstvo je posledica vode i ugljenih hidrata u ljudskom telu.

Kao rezultat toga, funkcija gušterače, koja proizvodi inzulin, je narušena. Ovaj hormon je uključen u preradu šećera u glukozu, a u njegovom odsustvu tijelo to ne može učiniti.

Tako se šećer akumulira u krvi pacijenta, a zatim se u velikom volumenu izlučuje urinom. Uporedo sa tim, metabolizam vode je poremećen, što rezultira povlačenjem velike količine vode preko bubrega.

Do danas, medicina može pružiti mnogo nadomjestaka, dostupnih u obliku otopine za injekciju. Jedan od takvih lijekova je Insuman, o kojem će biti govora u ovom članku.

Insuman Rapid GT - olovka za špriceve sa rešenjem za jednokratnu upotrebu. Odnosi se na grupu lijekova koji su identični ljudskom insulinu. O Insuman Rapid GT kritike su prilično visoke. Ono može nadoknaditi nedostatak endogenog inzulina, koji se formira u tijelu s dijabetesom.

Takođe, lijek je u stanju da snizi nivo glukoze u ljudskoj krvi. Ovaj lijek se koristi u obliku potkožne injekcije. Akcija se događa u roku od 30 minuta nakon gutanja, dostiže svoj maksimum nakon jednog do dva sata i može se nastaviti, ovisno o dozi ubrizgavanja, oko pet do osam sati.

SUSP. Insuman Bazal GT (olovka za špricu)

Insuman Bazal GT takođe spada u grupu lijekova koji su identični ljudskom inzulinu, imaju prosječno trajanje djelovanja i imaju sposobnost nadoknađivanja nedostatka endogenog inzulina koji se formira u ljudskom tijelu.

O insulinu Insuman Bazal GT recenzije pacijenata su takođe uglavnom pozitivne. Lijek može smanjiti glukozu u krvi. Lijek se daje supkutano, efekat se opaža nekoliko sati, a maksimalan efekat postiže se nakon četiri do šest sati. Trajanje djelovanja ovisi o dozi ubrizgavanja, u pravilu varira od 11 do 20 sati.

Indikacije za upotrebu

  • dijabetička koma
  • acidoza
  • dijabetes melitus zbog različitih faktora: hirurške operacije, infekcije koje su praćene vrućicom, s metaboličkim poremećajima, nakon porođaja,
  • predkomatoznoe stanje, koje je zbog djelomičnog gubitka svijesti, početne faze razvoja kome.
  • dijabetes melitus ovisan o insulinu,
  • stabilan dijabetes s niskim potrebama za inzulinom,
  • provođenje tradicionalnog intenzivnog liječenja.

Srodni videozapisi

O nijansama upotrebe inzulinskih lijekova Insuman Rapit i Basal u videu:

Insuman se koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Identičan je sa ljudskim insulinom. Snižava glukozu i nadoknađuje nedostatak endogenog inzulina. Dostupan kao bistra otopina za injekcije. Doziranje se, u pravilu, propisuje svakom pacijentu pojedinačno, izračunato na osnovu karakteristika toka bolesti.

Insulin "Insuman Rapid GT" pomoći će da osigura brzi učinak snižavanja šećera u situaciji kada se računa svaki minut. Uostalom, dijabetes je ozbiljna bolest koja često rezultira smrću ili invalidnošću. Za pravovremeni odgovor, nezamjenjivi pomagači su injekcije brzog inzulina.

Sastav i principi izloženosti organizma

U 1 ml tvari sadrži:

  • 100 IU topljivog inzulina identičnog ljudskom, što odgovara 3,571 mg ljudskog hormona.
  • Dodaci:
    • glicerol 85%,
    • metakrezol
    • natrijum hidroksid
    • solna kiselina
    • natrijum dihidrogen fosfat dihidrat,
    • destilovana voda.

Hipoglikemijski lijek "Insuman Rapid GT" odnosi se na inzuline kratkog djelovanja. Međunarodno vlasničko ime (INN) -. Genetski inženjeri uspjeli su dobiti potpuno topljivi, identični ljudskom, inzulin. Ima brz terapeutski efekat, u trajanju do 9 sati. Efekat smanjenja šećera manifestuje se nakon 30 minuta, dostižući vrhunac u prosjeku, nakon 2-3 sata, ovisno o metabolizmu i aktivnosti bubrega.

Lijek utječe na tijelo kako slijedi:

Lijek doprinosi proizvodnji glikogena.

  • pomaže u smanjenju šećera u krvi
  • aktivira sintezu proteina,
  • Pomaže zasićenje krvnih zrna kalijem
  • inhibira raspad lipida,
  • ubrzava proces pretvaranja glukoze iz ugljikohidrata u masne kiseline,
  • zasiti ćelije aminokiselinama,
  • povećava stvaranje glikogena,
  • poboljšava upotrebu krajnjih proizvoda metabolizma glukoze,
  • smanjuje brzinu kataboličkih procesa.

Olovka za injekciju "Solostar" za jednokratnu upotrebu može značajno pojednostaviti proces primene insulina. Ne treba dugo i pažljivo uvlačiti lijek u inzulinsku štrcaljku: injekcija je već spremna za injekciju.

Indikacije i upute za upotrebu

Brzi inzulin je indiciran za upotrebu:

  • pacijenti sa šećernom bolešću ovisni o insulinu,
  • za uklanjanje hiperglikemijske kome i lečenje ketoacidoze,
  • kao dodatak u hirurškoj intervenciji za dijabetičare.

Da biste pravilno dozirali lijek, bolje je pročitati upute prije upotrebe.

Da biste smanjili rizik od pogrešne doze lijeka prije upotrebe, nije dovoljno samo pročitati upute za upotrebu. Obavezno se posavjetovati sa svojim liječnikom i individualno izračunati dozu, što ovisi o mnogim faktorima. Najčešća od njih su:

  • nivo fizičke aktivnosti pacijenta,
  • stil života
  • dijeta
  • pol, starost i težina
  • uzimanje drugih lijekova
  • prisutnost hroničnih bolesti.

Treba imati na umu da ako se promijeni barem jedan od navedenih pokazatelja, morate ponovno konzultirati liječnika radi ponovnog izračuna doze lijeka. Čak i mala promjena tjelesne težine može dovesti do neželjenih posljedica ako na vrijeme ne prilagodite dozu inzulina.

Upute sadrže i opšta uputstva za sve pacijente:

  • Lijek se daje pod kožu prije jela tokom 15-20 minuta.
  • Za sprečavanje kožnih reakcija, vrijedno je stalno ubrizgati injekciju na različita mjesta.
  • Cijena metabolizma iznosi oko 50% dnevne doze inzulina.
  • Po danu, tjelesna potreba za inzulinom iznosi 0,5-1,0 IU na 1 kg tjelesne težine.
  • Lijek se može davati intravenski samo pod nadzorom ljekara u bolničkom okruženju.

Kako djeluje lijek?

Insuman je ljudski inzulin koji je genetski modifikovan. Na industrijskom nivou hormon se proizvodi pomoću bakterija. U usporedbi s ranije korištenim inzulinama, genetski inženjering ima stabilniji učinak i visokokvalitetno čišćenje.

Prije toga, cilj terapije insulinom bio je borba protiv smrti. Sa pojavom ljudskog insulina izazov se promijenio. Sada govorimo o smanjenju rizika od komplikacija i punog života pacijenata. Naravno, to se postiže na analogima inzulina je lakše, ali na Insumanu je moguća stabilna kompenzacija za dijabetes. Da biste to učinili, morate pažljivo pročitati upute za lijek, njegov profil djelovanja, naučiti ga i pravodobno ga prilagoditi.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koji u svom radu koriste endokrinolozi je flaster Ji Dao protiv dijabetesa.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

Sinteza hormona u zdravom gušterači je nestabilna. Glavno oslobađanje inzulina nastaje kao odgovor na to da glukoza ulazi u krvne žile iz hrane. Međutim, ako je osoba gladna ili spava, u krvi još uvijek postoji inzulin, iako u znatno manjim količinama - na takozvanoj bazalnoj razini. Kad proizvodnja hormona prestane s dijabetesom, započinje zamjenska terapija. Obično su potrebne 2 vrste inzulina. Bazalna razina oponaša Insuman Bazal, ulazi u krvotok polako, dugo i u malim porcijama. Šećer nakon jela dizajniran je tako da smanji Insuman Rapid, koji stiže do žila mnogo brže.

Uporedne karakteristike Insumana:

Pokazatelji Rapid GT Bazal GT
SastavLjudski inzulin, komponente koje usporavaju kvarenje rastvora, tvari za korekciju kiselosti. Osobe sa alergijom trebale bi se upoznati s potpunim popisom pomoćnih sastojaka navedenih u uputama.Da bi se hormon sporije apsorbirao iz potkožnog tkiva, dodaje mu se protamin sulfat. Ta kombinacija se naziva insulin-izofan.
GrupaKratkoSrednja (smatra se dugo sve dok se nisu pojavili analozi inzulina)
Akcijski profil, satipočetak0,51
vrhunac1-43-4, vrh je slab.
ukupno vrijeme7-911-20, što je veća doza, to je duže djelovanje.
IndikacijeTerapija inzulinom za dijabetes tipa 1 i produženi dijabetes tipa 2. Ispravljanje akutnih komplikacija dijabetesa, uključujući neozulinsku ovisnost. Privremeno u periodu povećane potrebe za hormonima. Privremeno u slučaju kontraindikacija za uzimanje tableta za snižavanje šećera.Samo kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Može se koristiti bez Rapid HT-a ako su potrebe za insulinom niske. Na primjer, na početku terapije inzulinom dijabetes tipa 2.
Put administracijeKod kuće - supkutano, u medicinskoj ustanovi - intravenski.Samo subkutano s olovkom za umetanje ili U100 insulinskom špricom.

Pravila aplikacije

Potreba za insulinom je individualna za svakog dijabetičara. Po pravilu pacijenti sa bolešću tipa 2 i gojaznošću trebaju više hormona. Prema uputama za upotrebu, pacijenti u prosjeku dnevno ubrizgaju do 1 jedinice lijeka na kilogram težine. Ova brojka uključuje Insuman Bazal i Rapid. Kratki inzulin čini 40-60% ukupne potrebe.

Insuman Bazal

Budući da Insuman Bazal GT radi manje od jednog dana, morat ćete ga unijeti dva puta: ujutro nakon mjerenja šećera i prije spavanja. Doze za svaku primjenu izračunavaju se zasebno. Za to postoje posebne formule koje uzimaju u obzir osjetljivost na podatke o hormonu i glikemiji. Prava doza treba održavati razinu šećera u vrijeme kada pacijent s dijabetesom gladuje.

Insuman Bazal je suspenzija, tijekom skladištenja eksfolira: bistra otopina ostaje na vrhu, na dnu je bijeli talog. Prije svake injekcije, lijek u olovci za špriceve treba dobro miješati . Što je suspenzija ravnomjernija, to će se točnije regrutirati željena doza. Insuman Bazal je lakši za pripremu za uporabu od ostalih srednjih inzulina. Da bi se olakšalo miješanje, uložak je opremljen sa tri kuglice, što omogućava postizanje savršene homogenosti suspenzije u samo 6 okretaja olovke za špriceve.

Spreman za upotrebu Insuman Bazal ima jednolično bijelu boju. Znak oštećenja lijeka su ljuskice, kristali i mrlje različite boje u ulošku nakon miješanja.

Tehnika ubrizgavanja

Insuman proizvodi proizvođač u obliku bočica od 5 ml, uložaka od 3 ml i olovki za špriceve. U ruskim ljekarnama najlakše je kupiti lijek smješten u olovkama za injekcije SoloStar. Sadrže 3 ml inzulina i ne mogu se koristiti nakon prestanka upotrebe lijeka.

Kako ući u Insuman:

  1. Da bi se smanjila bol zbog injekcije i smanjio rizik od lipodistrofije, lijek u olovci štrcaljke treba biti na sobnoj temperaturi.
  2. Prije upotrebe, patrone se pažljivo pregledaju na znakove oštećenja. Kako pacijent ne zbunjuje vrste inzulina, olovke za šprice označene su obojenim prstenima koji odgovaraju boji natpisa na pakovanju. Insuman Bazal GT - zelena, Rapid GT - žuta.
  3. Insuman Bazal nekoliko puta se valja između dlanova kako bi se pomiješao.
  4. Za svaku injekciju uzima se nova igla. Ponovna upotreba oštećuje potkožno tkivo. Sve univerzalne igle su poput olovke za brizgalice SoloStar: MicroFine, Insupen, NovoFine i druge. Dužina igle se bira ovisno o debljini potkožnog masnog tkiva.
  5. Olovka za štrcaljku omogućuje vam ubodno od 1 do 80 jedinica. Insumana, točnost doziranja - 1 jedinica. U djece i bolesnika na dijeti sa niskim ugljikohidratima potreba za hormonom može biti vrlo mala, oni zahtijevaju veću preciznost u postavljanju doze. SoloStar nije pogodan za takve slučajeve.
  6. Insuman Rapid je poželjno probosti u stomak, Insuman Bazal - u bedrima ili zadnjici.
  7. Nakon unošenja rastvora, igla se ostavlja u tijelu još 10 sekundi kako lijek ne bi počeo curiti.
  8. Nakon svake upotrebe, igla se uklanja. Inzulin se boji sunčeve svjetlosti, tako da trebate odmah zatvoriti uložak kapicom.

Nuspojava

Ako se lijek daje više nego što je potrebno, dolazi do pojave. Upravo je to najčešća nuspojava terapije inzulinom, bez obzira na vrstu inzulina koji se koristi. Hipoglikemija se može brzo pogoršati, pa čak i lagani pad šećera ispod normalne treba odmah ukloniti.

Nuspojave Insuman-a uključuju:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 23. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  1. Alergija na komponente otopine. Obično se izražava svrbežom, crvenilom, osipom na području primjene. Mnogo rjeđe (prema uputama manje od 1%) javljaju se anafilaktičke reakcije: bronhospazam, edem, pad tlaka, šok.
  2. Zadržavanje natrijuma. Obično ga se primijeti na početku liječenja, kada šećer iz velikih brojeva padne na normalnu. Hipernatremiju prate edemi, povišen krvni pritisak, žeđ, razdražljivost.
  3. Stvaranje antitijela na inzulin u tijelu karakteristično je za dugotrajnu inzulinsku terapiju. U tom je slučaju potrebno povećati dozu Insumana. Ako je željena doza prevelika, pacijentu se prebacuje druga vrsta inzulina ili su propisani imunosupresivni lijekovi.
  4. Dramatično poboljšanje kompenzacije dijabetesa može dovesti do privremenog oštećenja vida.

Najčešće se tijelo postepeno navikne na inzulin, a alergija prestaje. Ako je nuspojava opasna po život (anafilaktički šok) ili ne nestane nakon 2 tjedna, preporučljivo je lijek zamijeniti analognim. Insuman Bazal GT - ili, Rapid GT - ili Humulin Regular. Ovi lijekovi se razlikuju samo u pomoćnim tvarima. Profil akcije je za njih isti. Kada su alergični na ljudski inzulin, prelaze na analoge inzulina.

Insumanova cijena približno je jednaka vrijednosti njegovih poreza. Lijek u olovkama štrcaljke košta oko 1100 rubalja. po 15 ml (1500 jedinica, 5 olovki za špriceve). Izofan-inzulin uključen je u popis vitalnih lijekova, tako da dijabetičari imaju mogućnost da ga besplatno primite .

Pogledajte video: INSUMAN RAPID SoloStar Insulin. Inzulin adagoló pen (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar