Isomalt koristi i šteti kod dijabetesa

Izomalt je prirodni zaslađivač koji je sintetizovan sredinom 20. vijeka. Za proizvodnju ove tvari koristi se obična saharoza, dakle, u razumnim količinama, izomalt ne šteti ljudskom tijelu.

Supstanca se aktivno koristi u prehrambenoj industriji kao konzervans (E953). Zaslađivač sadrži:

  • Jednaka količina kisika i ugljika,
  • Vodonik (dvostruko više).

Izomalt se koristi za izradu preventivnih pasta za zube i sirupa protiv kašlja za djecu. Prirodna zamjena za šećer pronašla je svoju primjenu u poslastičarstvu - na njenoj osnovi izrađuju se dekorativni elementi za torte.

Prednosti i štete izomalta

Klinički je dokazano da izomalt može održavati optimalnu razinu kiselosti u stomaku. Istovremeno, nadomjestak šećera ne utječe na kvalitetu enzima probavnog trakta, pa samim tim i na proces probave.

Izomalt je potpuno siguran za ljudsko tijelo iz više razloga:

  • Supstanca pripada skupini prebiotika - pruža dugotrajan osjećaj sitosti sa relativno niskim udjelom kalorija,
  • Za razliku od šećera, on ne doprinosi razvoju karijesa,
  • Ne povećava glukozu u krvi,
  • Prirodni zaslađivač polako se apsorbira bez preopterećenja gušterače i drugih organa za probavu.

Izomalt sadrži ugljikohidrate koji neće naštetiti tijelu dijabetičara i ljudi koji pate od pankreatitisa. Supstanca je izvor energije.

Važno: ukus izomalta ne razlikuje se od običnog šećera, aktivno se koristi u kuvanju. Treba imati na umu da zaslađivač sadrži istu količinu kalorija kao i sam šećer, tako da ne zloupotrebljavajte ovu supstancu - možete dobiti dodatni kilogram.

Izomalt za dijabetes

Zašto se proizvod preporučuje osobama oboljelim od ove bolesti? Osobitost izomalta je ta što ga crijevo praktično ne apsorbuje, stoga se nakon upotrebe takvog zaslađivača pacijentina razina glukoze u krvi ne mijenja.

Dijabetičari mogu uzimati izomalt u njegovom najčišćem obliku (prodaje se u ljekarnama) kao zamjenu za šećer. Uz to, u specijaliziranim prodavaonicama možete kupiti slastičarne (čokolada, slatkiši) s dodatkom ove tvari.

Kao što je već spomenuto, proizvodi s izomaltom ne utječu na razinu glukoze u krvi dijabetičara, ali istovremeno sadrže veliki broj kalorija. Bolje je ne zloupotrebljavati takve proizvode.

Zaslađivač se koristi u proizvodnji lijekova za dijabetičare - tablete, kapsule, praške.

Za ljekovite svrhe Isomalt se koristi na sljedeći način: 1-2 grama tvari / dva puta dnevno u toku mjeseca.

Kod kuće Čokoladu možete napraviti i sami za dijabetičare prirodnim zaslađivačem, uzmite: 2 kašike. kakao prah, ½ šalice mlijeka, 10 grama izomalta.

Svi sastojci se temeljno izmiješaju i prokuhaju u parnoj kupelji. Nakon što se dobijena masa ohladi, možete dodati orahe, cimet ili druge sastojke po vašem ukusu.

Mjere sigurnosti

Ljudima koji imaju dijabetes preporučuje se da konzumiraju ne više od 25-35 grama nadomjestaka šećera dnevno. Predoziranje izomalta može izazvati sljedeće neugodne nuspojave:

  • Proliv, bol u trbuhu, osip na koži,
  • Crijevni poremećaji (labava stolica).

Kontraindikacije za upotrebu izomalta su:

  1. Trudnoća i dojenje kod žena,
  2. Teške hronične bolesti probavnog trakta.

Suptilnosti proizvodnje i sastav izomalta

  1. Prvo se dobija šećer iz šećerne repe, koja se prerađuje u disaharid.
  2. Dobivaju se dva neovisna disaharida od kojih se jedan kombinira sa molekulima vodika i katalitičkim pretvaračem.
  3. Na kraju se dobiva tvar koja po ukusu i izgledu podsjeća na uobičajeni šećer. Kada jedete izomalt u hrani, ne osjeća se lagana prehlada na jeziku svojstvena mnogim drugim nadomjescima šećera.

Glucometer Satellite. Uporedne karakteristike glukometra kompanije "ELTA"

Isomalt: koristi i štete

  • Ovaj zaslađivač ima prilično nizak glikemijski indeks - 2-9. Proizvod je odobren za upotrebu kod osoba koje pate od dijabetes melitusa i zato što ga vrlo loše apsorbiraju crijevne stijenke.
  • Poput šećera, izomalt je izvor energije za tijelo. Nakon njegovog prijema, primjećuje se porast energije. Osoba se osjeća nevjerovatno veselo i taj učinak traje prilično dugo. Izomaltni ugljikohidrati se ne odlažu, nego ih tijelo odmah troši.
  • Proizvod se organski uklapa u sastav konditorskih proizvoda, kombinira divno s bojama i aromama.
  • Kalorija u jednom gramu izomalta iznosi samo 2, odnosno tačno dva puta manje nego u šećeru. Ovo je vrlo važan argument za one koji prate dijetu.
  • Izomalt u usnoj šupljini ne komunicira sa bakterijama koje stvaraju kiseline i ne doprinosi propadanju zuba. Čak i malo smanjuje kiselost, što omogućava zubnoj caklini da se brže oporavi.
  • Ovaj zaslađivač u određenoj mjeri ima svojstva biljnih vlakana - ulazeći u želudac, izaziva osjećaj punoće i sitosti.
  • Slastice pripremljene s dodatkom izomalta imaju vrlo dobre vanjske karakteristike: ne lijepe se jedna uz drugu i druge površine, zadržavaju svoj izvorni oblik i volumen i ne omekšaju se u toploj sobi.

Mogu li jesti rižu s dijabetesom? Kako odabrati i kuhati?

Koja su korisna svojstva pomela i mogu li se jesti kod dijabetesa?

Izomalt za dijabetes

Izomalt ne povećava glukozu i inzulin. Na njegovoj osnovi sada se proizvodi širok spektar proizvoda namijenjenih dijabetičarima: kolačići i slatkiši, sokovi i pića, mliječni proizvodi.

Svi ovi proizvodi se mogu preporučiti i dijetetičarima.

Upotreba izomalta u prehrambenoj industriji

Slastičari su jako voljeli ovaj proizvod, jer je vrlo koban u proizvodnji raznih oblika i oblika. Profesionalni majstori koriste izomalt za ukrašavanje kolača, torti, muffina, slatkiša i kolača. Na njegovoj osnovi rade se kolači od medenjaka i prave se veličanstveni bomboni. Po ukusu ni u čemu nisu inferiorni od šećera.

Izomalt se koristi i kao dodatak prehrani za pacijente s dijabetesom u gotovo stotinu zemalja širom svijeta. Dozvolile su ga velike institucije poput Zajedničkog odbora za aditive u hrani, Naučnog odbora za prehrambene proizvode Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema njihovim nalazima, izomalt je prepoznat kao apsolutno neškodljiv i bezopasan za ljude, uključujući i one koji imaju dijabetes. A takođe može se konzumirati i dnevno.

Ostavite Svoj Komentar