Galvus Met: opis, upute, recenzije o uporabi tableta

Opis važan za 23.11.2014

  • Latinsko ime: Galvus se sreo
  • ATX kod: A10BD08
  • Aktivna supstanca: Vildagliptin + Metformin (Vildagliptin + Metformin)
  • Proizvođač: Novartis Pharma Production GmbH., Njemačka, Novartis Pharma Stein AG, Švicarska

Tablete sadrže aktivne sastojke: vildagliptin i metformin hidroklorid.

Dodatne komponente: hiproloza, hipromeloza, magnezijum stearat, titanijum dioksid, talk, makrogol 4000, gvožđe oksid žut i crven.

Indikacije za upotrebu

Lijek se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2:

  • kao jedini lijek u kombinaciji s prehranom i fizičkom aktivnošću Recenzije pokazuju da takav tretman daje dugotrajan učinak,
  • u kombinaciji s metforminom na početku liječenja lijekovima, s nedovoljnim rezultatima dijeta i povećanom fizičkom aktivnošću,
  • za ljude koji koriste analoge koji sadrže vildagliptin i metformin, na primjer Galvus Met.
  • za složenu upotrebu lijekova koji sadrže vildagliptin i metformin, kao i dodatak lijekova sa sulfonilurejom, tiazolidindionom ili sa inzulinom. Primjenjuje se u slučajevima neuspjeha liječenja monoterapijom, kao i dijeta i tjelesne aktivnosti,
  • kao trostruku terapiju u nedostatku efekta upotrebe lijekova koji sadrže sulfonilureju i derivate metformina, prethodno korištene pod uvjetom da su ishrana i povećana fizička aktivnost,
  • kao trostruku terapiju u nedostatku efekta upotrebe lijekova koji sadrže inzulin i metformin, prethodno korištenih, uz dijetu i povećanu fizičku aktivnost.

Doze i načini upotrebe lijeka

Doza ovog lijeka odabire se pojedinačno za svakog pacijenta na osnovu težine bolesti i individualne tolerancije lijeka. Prijem Galvusa tokom dana ne ovisi o unosu hrane. Prema pregledima, tada se prilikom postavljanja dijagnoze ovaj lijek propisuje odmah.

Ovaj lijek monoterapijom ili u kombinaciji sa metforminom, tiazolidindionom ili insulinom uzima se od 50 do 100 mg dnevno. Ako je pacijentovo stanje okarakterizirano kao teško, a inzulin se koristi za stabiliziranje razine šećera u tijelu, tada je dnevna doza 100 mg.

Kada se koriste tri lijeka, na primjer, vildagliptin, derivati ​​sulfoniluree i metformin, dnevna norma je 100 mg.

Dozu od 50 mg preporučuje se uzimati u jednoj dozi ujutro, dozu od 100 mg treba podijeliti u dvije doze: 50 mg ujutro i isto toliko uveče. Ako iz nekog razloga propustite lijek, mora se uzimati što je prije moguće, a da ne pređe dnevnu dozu lijeka.

Dnevna doza Galvusa u liječenju dva ili više lijekova je 50 mg dnevno. Budući da lijekovi koji se koriste u složenoj terapiji zajedno s Galvusom pojačavaju njegovo djelovanje, dnevna doza od 50 mg odgovara 100 mg dnevno kod monoterapije s ovim lijekom.

Ako efekt liječenja nije postignut, preporučuje se povećanje doze na 100 mg dnevno, a također će se propisati metformin, sulfonilureja, tiazolidindion ili inzulin.

U bolesnika s poremećajima u funkcioniranju unutarnjih organa, poput bubrega i jetre, maksimalna doza Galvusa ne smije biti veća od 100 mg dnevno. U slučaju ozbiljnih nedostataka u radu bubrega, dnevna doza lijeka ne smije biti veća od 50 mg.

Analozi ovog lijeka, s podudaranjem razine ATX-4: Onglisa, Januvia. Glavni analozi iste aktivne tvari su Galvus Met i Vildaglipmin.

Pregledi pacijenata na ove lijekove, kao i studije sugeriraju njihovu međusobnu izmjenu u liječenju dijabetesa.

Nuspojave

Upotreba lijekova i Galvus Met mogu utjecati na rad unutrašnjih organa i stanje organizma u cjelini. Najčešće prijavljene nuspojave su:

  • vrtoglavica i glavobolja
  • drhtavi udovi
  • osjećaj zimice
  • mučnina popraćena povraćanjem
  • gastroezofagealni refluks,
  • bol i akutna bol u trbuhu,
  • alergijski osipi na koži,
  • poremećaji, zatvor i proliv,
  • oticanje
  • niska otpornost tijela na infekcije i viruse,
  • niska radna sposobnost i brz umor,
  • bolest jetre i gušterače, na primjer, hepatitis i pankreatitis,
  • jak piling kože,
  • pojava plikova.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka

Sljedeći faktori i pregledi mogu biti kontraindikacije za liječenje ovim lijekom:

  1. alergijska reakcija ili pojedinačna netolerancija na aktivne tvari lijeka,
  2. bolest bubrega, zatajenje bubrega i oslabljenu funkciju,
  3. stanja koja mogu dovesti do oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, povraćanje, proliv, groznica i zarazne bolesti,
  4. bolesti kardiovaskularnog sistema, zatajenje srca, infarkt miokarda,
  5. respiratorne bolesti
  6. dijabetička ketoacidoza uzrokovana bolešću, komom ili predomatoznim stanjem, kao komplikacija dijabetesa. Pored ovog lijeka, neophodna je i upotreba inzulina,
  7. nakupljanje mliječne kiseline u tijelu, laktacidoza,
  8. trudnoća i dojenje,
  9. prva vrsta dijabetesa
  10. zloupotreba alkohola ili trovanje alkoholom,
  11. pridržavanje stroge prehrane, pri kojoj unos kalorija nije veći od 1000 dnevno,
  12. starost pacijenta. Upotreba lijeka se ne preporučuje pacijentima mlađim od 18 godina. Osobama starijim od 60 godina preporučuje se uzimanje lijeka samo pod nadzorom ljekara,
  13. lijek se prestaje uzimati dva dana prije zakazanih hirurških operacija, radiografskih pregleda ili uvođenja kontrasta. Također se preporučuje suzdržati od upotrebe lijeka 2 dana nakon postupaka.

Pošto je uzimanje Galvusa ili Galvus Meta jedna od glavnih kontraindikacija laktacidoza, pacijenti koji pate od bolesti jetre i bubrega ne bi trebali koristiti ove lijekove za liječenje dijabetesa tipa 2.

U bolesnika starijih od 60 godina rizik od komplikacija šećerne bolesti, pojave laktacidoze, nastalih ovisnošću o komponenti lijeka - metforminu, povećava se nekoliko puta. Stoga se mora koristiti s krajnjim oprezom.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Učinak lijeka na trudnice još nije proučen, pa se njegova primjena ne preporučuje trudnicama.

U slučajevima povećane glukoze u krvi kod trudnica postoji opasnost od urođenih abnormalnosti kod djeteta, kao i od pojave različitih bolesti, pa čak i smrti ploda. U slučajevima povećanog šećera preporučuje se upotreba inzulina kako bi se normalizirao.

U procesu istraživanja učinka lijeka na organizam trudnice uvedena je doza koja prelazi maksimalnih 200 puta. U tom slučaju nisu otkriveni kršenja razvoja fetusa ili bilo kakve nepravilnosti u razvoju. Uvođenjem vildagliptina u kombinaciji sa metforminom u omjeru 1:10, nisu zabilježeni kršenja u intrauterinom razvoju ploda.

Takođe, ne postoje pouzdani podaci o izlučivanju supstanci koje su dio lijeka tokom dojenja mlijekom. S tim u vezi ne preporučuje se dojiljama da uzimaju ove lijekove.

Učinak upotrebe lijeka od osoba mlađih od 18 godina trenutno nije opisan. Nuspojave od upotrebe lijeka od pacijenata ove starosne kategorije također nisu poznate.

Posebne preporuke

Uprkos činjenici da se ovi lijekovi upotrebljavaju za normalizaciju šećera kod dijabetesa tipa 2, to nisu analozi inzulina. Kada ih koriste, ljekari su preporučili redovito utvrđivanje biohemijskih funkcija jetre.

To je zbog činjenice da vildagliptin, koji je dio lijeka, dovodi do povećanja aktivnosti aminotransferaza. Ta činjenica ne nalazi manifestaciju ni u kakvim simptomima, već dovodi do poremećaja jetre. Ovaj trend je zapažen kod većine bolesnika iz kontrolne grupe.

Pacijentima koji dugo uzimaju ove lijekove i ne upotrebljavaju njihove analoge preporučuje se da barem jednom godišnje urade opći test krvi. Svrha ove studije je prepoznati bilo kakva odstupanja ili nuspojave u početnoj fazi i pravovremeno usvajanje mjera za njihovo otklanjanje.

Uz nervnu napetost, stres, vrućice, učinak lijeka na pacijenta može se drastično smanjiti. Pregledi pacijenata pokazuju takve nuspojave lijeka kao što su mučnina i vrtoglavica. S takvim simptomima preporučuje se suzdržavanje od vožnje ili obavljanje poslova povećane opasnosti.

Važno! 48 sati prije bilo kakve dijagnoze i upotrebe kontrastnog sredstva preporučuje se potpuno prestati uzimati ove lijekove. To je zbog činjenice da kontrast koji sadrži jod, u spojevima s komponentama lijeka, može dovesti do oštrog pogoršanja funkcija bubrega i jetre. Na osnovu ovog stanja kod pacijenta se može razviti laktacidoza.

Galvus meth: dijabetički pregledi, upute za upotrebu

Lijek Galvus met namijenjen je liječenju i ublažavanju simptoma dijabetes melitusa oblika neovisnog o insulinu. Savremena medicina razvila je ogroman broj različitih lijekova različitih grupa i klasa.

Koje lijekove treba koristiti i koji su bolji za pacijente s ovom dijagnozom da inhibiraju patologiju i neutraliziraju negativne posljedice, odlučuje dežurni liječnik koji vodi bolest pacijenta.

Moderna medicina koristi različite grupe lijekova za normalizaciju razine glukoze i održavanje metaboličkih procesa u tijelu.

Bilo koji lek treba da propiše lekar.

U tom slučaju samo-liječenje ili promjena lijeka strogo je zabranjena njegova doza jer može prouzrokovati negativne posljedice.

Kada se borite s razvijanjem patologije, treba imati na umu da uzimanje lijekova treba pratiti stalno praćenje nivoa glukoze u krvi.

Do danas je liječenje šećerne bolesti tipa 2 upotreba jedne od sljedećih grupa medicinskih sredstava:

Lijek odabran za liječenje treba uzimati u dozama koje odredi liječnik.

Uz to treba uzeti u obzir i pacijentovo stanje, razinu fizičke aktivnosti, tjelesnu težinu.

Šta je hipoglikemijski lijek?

Lijek Galvus met hipoglikemijski je lijek za oralnu primjenu. Glavne aktivne komponente lijeka su dvije tvari - vildagliptin i metformin hidroklorid

Vildagliptin je predstavnik klase stimulatora otočnog aparata gušterače. Komponenta pomaže povećati osjetljivost beta ćelija na unos šećera onoliko koliko su oštećeni. Treba napomenuti da kada takvu supstancu uzima zdrava osoba, nema promjene razine šećera u krvi.

Metformin hidrohlorid predstavnik je grupe treće generacije biguanida, koja doprinosi inhibiciji glukoneogeneze. Upotreba lijekova koji se temelje na njemu potiče glikolizu što dovodi do boljeg poboljšanja glukoze u stanicama i tkivima tijela. Pored toga, dolazi do smanjenja apsorpcije glukoze od strane crevnih ćelija. Glavna prednost metformina je ta što ne izaziva nagli pad nivoa glukoze (ispod standardnih nivoa) i ne dovodi do razvoja hipoglikemije.

Osim toga, sastav Galvus met uključuje razne pomoćne tvari. Takve se tablete često propisuju pacijentima sa šećernom bolešću, jer pozitivno utječu na metabolizam lipida u tijelu, a pomažu i u smanjenju količine lošeg kolesterola (povećavaju razinu dobrog), triglicerida i lipoproteina niske gustine.

Lijek ima sljedeće indikacije za upotrebu:

  • kao monoterapijski tretman za dijabetes melitus tipa 2, a preduvjet je održavanje štedljive prehrane i umjerenih fizičkih napora,
  • zamijeniti druge aktivne sastojke Galvus Met
  • ako je liječenje neefikasno nakon uzimanja lijekova s ​​jednom aktivnom supstancom - metforminom ili vildagliptinom,
  • u složenom tretmanu insulinskom terapijom ili derivatima sulfonilureje.

Uputa za upotrebu Galvusa ispunila je da se lijek apsorbira iz lumena tankog crijeva u krv. Tako se efekat tableta opaža u roku od pola sata nakon njihove primene.

Aktivna supstanca ravnomjerno je raspoređena po tijelu, nakon čega se izlučuje zajedno s urinom i izmetom.

Lijek Galvus - upute za upotrebu, opis, recenzije

U liječenju šećerne bolesti tipa 2, stručnjaci najčešće propisuju lijek Galvus. Kao dio ovog lijeka, vildagliptin je glavna komponenta. Ovaj je proizvod u obliku tableta. Recenzije ljekara i pacijenata o lijekovima sadrže uglavnom pozitivne aspekte.

Glavni efekat koji nastaje tokom terapije ovim sredstvom je stimulacija pankreasaili bolje rečeno, otočni aparat. Takav učinak dovodi do efikasnog usporavanja proizvodnje enzima dipeptidil peptidaza-4. Smanjenje njegove proizvodnje dovodi do povećanja izlučivanja peptida sličnog glukagonu, tipa 1.

Prilikom propisivanja lijeka Galvus, upute za uporabu omogućit će pacijentu da sazna o indikacijama za korištenje ovog alata. Glavni je dijabetes tipa 2:

Nakon dijagnoze, specijalist pojedinačno odabire dozu lijeka za liječenje dijabetesa. Pri odabiru doze lijeka uglavnom dolazi iz težini bolesti, a također uzima u obzir individualnu toleranciju na lijek.

Pacijent se ne može voditi obrokom za vrijeme terapije Galvusom. Prisutni u pregledu na lijek Galvus pokazuju da su nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2 specijalisti prvi koji su propisali ovaj lijek.

Prilikom provođenja složene terapije, uključujući metformin, tiazolidindion ili inzulin Galvus, uzimaju se u dozi od 50 do 100 mg dnevno. U slučaju da je pacijentovo stanje teško, tada se koristi inzulin za osiguranje stabilnosti vrijednosti šećera u krvi. U takvim slučajevima, doza glavnog lijeka ne smije biti veća od 100 mg.

Kad je liječnik propisao režim liječenja koji uključuje uzimanje nekoliko lijekova, na primjer, Vildagliptin, derivati ​​sulfoniluree i Metformin, tada u tom slučaju dnevna doza treba biti 100 mg.

Stručnjaci za učinkovito uklanjanje bolesti od strane Galvusa preporučuju uzimanje doze od 50 mg lijeka odjednom ujutro. Ljekari preporučuju podjelu doze od 100 mg u dvije doze. 50 mg treba uzimati ujutro, a isto toliko lijeka uveče. Ako je pacijent iz nekog razloga propustio uzimati lijek, to se može učiniti što je prije moguće.Imajte na umu da ni u kojem slučaju ne treba prekoračiti dozu koju je odredio liječnik.

Kada se bolest liječi s dva ili više lijekova, dnevna doza ne smije biti veća od 50 mg. To je zbog činjenice da kad se uz Galvusa prihvate i druga sredstva efekat glavnog lijeka je u velikoj mjeri pojačan. U takvim slučajevima, doza od 50 mg odgovara 100 mg lijeka tokom monoterapije.

Ako tretman ne donese željeni rezultat, specijalisti povećavaju dozu na 100 mg dnevno.

Kod onih bolesnika koji boluju ne samo od dijabetesa, već imaju poremećaje u funkcioniranju unutarnjih organa, posebno bubrega i jetre, doza lijeka u liječenju osnovne bolesti ne smije biti veća od 100 mg dnevno. Ako postoji ozbiljna oslabljena funkcija bubrega, tada liječnik treba propisati lijekove u dozi od 50 mg. Analog Galvusa su takvi lijekovi kao:

Analog koji u svom sastavu ima istu aktivnu supstancu je Galvus Met. Uporedo s njim, liječnici često propisuju Vildaglipmin.

Kada se lijek propiše za liječenje, Galvus Met, tada se lijek uzima oralno, a potrebno je piti lijek s puno vode. Dozu za svakog pacijenta liječnik odabire pojedinačno. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je maksimum doziranje ne smije biti veće od 100 mg.

Na početku terapije ovim lijekom doza se propisuje uzimajući u obzir prethodno uzete Vildagliptin i Metformin. Da bi se negativni aspekti probavnog sistema uklonili tokom liječenja, ovaj lijek se mora uzimati s hranom.

Ako liječenje Vildagliptinom ne daje željeni rezultat, u ovom slučaju možete propisati kao sredstvo terapije Galvus Met. Na početku tečaja terapije potrebno je uzimati dozu od 50 mg 2 puta dnevno. Nakon kratkog vremena, količina lijekova može se povećati da bi se postigao jači učinak.

Ako liječenje Metforminom nije omogućilo postizanje dobrog rezultata, tada se propisana doza uzima u obzir kada je Glavus Met uključen u režim liječenja. Doziranje ovog lijeka u odnosu na Metoformin može biti 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg ili 50 mg / 1000 mg. Doza lijeka mora se podijeliti u 2 doze. Ako su Vildagliptin i Metformin u obliku tableta odabrani kao glavno sredstvo terapije, tada se dodatno propisuje Galvus Met koji se mora uzimati u količini od 50 mg dnevno.

Liječenje ovim sredstvom ne bi trebalo davati onim pacijentima koji imaju oslabljenu funkciju bubrega, posebno zatajenje bubrega. Ova kontraindikacija nastaje zbog činjenice da se aktivni spoj ovog lijeka izlučuje iz tijela pomoću bubrega. S godinama njihova funkcija kod ljudi postepeno opada. To se obično događa kod pacijenata koji su prešli starosnu granicu od 65 godina.

Pacijentima u ovoj dobi propisan je Galvus Met u minimalnoj dozi, a imenovanje ovog lijeka može se izvršiti nakon što su primljene potvrde da bubrezi u pacijenta rade normalno. Tokom liječenja liječnik treba redovno pratiti njihovo funkcioniranje.

U uputstvu za upotrebu proizvođač lijeka Galvus Met navodi da unos ovog lijeka može negativno uticati na rad unutrašnjih organa i štetno utjecati na stanje tijela u cjelini. Najčešće pacijenti imaju prateći neprijatne simptome i uslovi za lečenje ovim lekom:

  • zimica
  • bol u trbuhu
  • pojava alergijskih osipa na koži,
  • Poremećaji gastrointestinalnog trakta u obliku opstipacije i proliva,
  • stanje bubrenja
  • smanjena otpornost tijela na infekcije,
  • pojava stanja ljuštenja kože,
  • pojava na koži žuljeva.

Prije nego što započnete terapiju ovim lijekom, potrebno je upoznati se sa kontraindikacijama koje se mogu naći u uputama za Galvus. Oni uključuju sljedeće:

  • prisutnost alergijske reakcije ili netolerancije na komponente koje su dio lijeka,
  • prisutnost bolesti bubrega, zatajenja bubrega ili kršenja njihovog rada,
  • pacijentovo stanje, što može provocirati pojavu oštećene funkcije bubrega,
  • srčane bolesti
  • respiratorne bolesti
  • nakupljanje velike količine mlečne kiseline u organizmu pacijenta,
  • prekomjerno pijenje, trovanje alkoholom,
  • stroga dijeta u kojoj sadržaj kalorija u ishrani ne prelazi 1000 kalorija dnevno,
  • starost pacijenta. Liječnici obično ne propisuju ovaj lijek osobama koje nisu navršile 18 godina. Pacijentima starijim od 60 godina preporučuje se uzimanje ovog lijeka pod strogim nadzorom lekara.

Kad mi je dijagnosticiran dijabetes, liječnik mi je propisao tablete Galvus Met. Počevši uzimati ovaj lijek, odmah sam se suočio s nuspojavama. Prva nevolja koja mi se dogodila je pojava oteklina na nogama. Međutim, nakon nekog vremena, sve je nestalo. Uzimam celu dozu lijeka ujutro. Za mene je to najpogodnije od podjele doze u dvije doze. Sa memorijom sada imam određenih problema i ponekad zaboravim popiti tabletu navečer.

Dijabetes tipa 2 je bolest koju je izuzetno teško dijagnosticirati. Ova bolest ima puno implicitnih simptoma o kojima svi mogu saznati na Internetu. Galvus Met za liječenje ove bolesti liječnik mi je propisao nakon dijagnosticiranja bolesti. Želim odmah napomenuti da je cijena ovog alata prilično visoka. Čitajući recenziju o ovom lijeku, često sam susretao spomene o ovom minusu.

Da bih liječio svoju bolest, kupio sam lijek u nekoj od ljekarni, gdje je taj lijek jeftiniji. Glavna prednost Galvusa je u tome što je za razliku od analoga ovaj alat stvarno učinkovit. Ovo nije prvi put da uzimam lijek, a još uvijek nisam našao najbolje rješenje za liječenje dijabetesa melitusa. Želim ga savjetovati svima koji su se susreli sa takvom neugodnom bolešću. Da bi tretman bio efikasan, ne smijete zaboraviti na strogu dijetu, kao i uključiti fizičku vježbu u svoju svakodnevnu rutinu.

Uz monoterapiju dijabetesa, možete koristiti Galvus Met ili koristiti ovaj lijek u kombiniranom režimu liječenja. Želim napomenuti da odluku o imenovanju lijeka treba donijeti samo liječnik. Mojoj mami, koja boluje od dijabetesa, kombinirano liječenje nije odgovaralo. Uslijedile su neugodne posljedice - formirao se čir na želucu. Ona prenosi Galvus mnogo lakše nego u kombinaciji s drugim sredstvima. Ipak, želim napomenuti da je reakcija na ovaj lijek za svaku osobu različita.

Tokom liječenja ovim lijekom dolazi do efekta mršavljenja što je izuzetno važno za pacijente s dijabetesom. Ali uzimanje lijeka u dozi od 50 mg ne dovodi do smanjenja tjelesne težine. Međutim, njegov učinak na stomak je manje agresivan. Ovaj lijek ima listu kontraindikacija koje morate znati unaprijed. To je posebno važno kod osoba koje pate od bolesti bubrega ili imaju problema sa jetrom.

Broj oboljelih od dijabetesa stalno raste. Nakon dijagnoze, ljekari najčešće propisuju lijek Galvus, koji među svim lijekovima namijenjen liječenju dijabetesa, je jedno od najefikasnijih. Treba reći da se ovaj lijek može koristiti i odvojeno i kao dio kombinirane terapije u kombinaciji sa drugim sredstvima koja sadrže inzulin. Međutim, samo dežurni ljekar ima pravo propisati lijek.

Upotreba ovog lijeka u dozi koju odredi liječnik omogućava vam da se riješite simptoma bolesti. Međutim, da biste postigli željeni učinak, potrebno je pridržavati se svih preporuka stručnjaka, a uz to se pridržavati dijeta i uključiti fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu. U ovom slučaju će se efikasnost terapije značajno povećati.

Svaki pacijent trebao bi saznati kontraindikacije dostupne lijeku Galvus pre tretmana. Nakon 65 godina, ovaj lijek treba biti propisan s velikom oprezom. Glavne komponente lijeka izlučuju se bubrezima, tako da ne bi trebalo biti odstupanja u njihovom funkcioniranju.

U starijoj dobi rad bubrega se smanjuje, pa bi prilikom propisivanja takvog lijeka takvim pacijentima liječnik trebao stalno nadgledati rad bubrega. Također biste trebali biti svjesni da je upotreba alkohola u velikim količinama kontraindikacija imenovanju ovog alata.

Ne uvijek u ljekarnama možete pronaći lijek Galvus za liječenje dijabetesa. Međutim, ovaj je problem lako riješiti zbog prisutnosti u ljekarničkoj mreži veliki broj analoga. Širok raspon zamjenskih proizvoda omogućava svima da odaberu proizvod, uzimajući u obzir njegovu učinkovitost i troškove.

Korištenje analoga omogućava vam da ne prekidate terapijski proces i da se brže riješite bolesti koja je nastala. Prije odabira određenog lijeka, morate pročitati recenzije o lijekovima. U njima možete pronaći puno informacija.

Recenzije o lijeku sadrže podatke o učinkovitosti lijeka, nuspojave i nijanse upotrebe. Usredotočujući se na takve informacije, možete odabrati pravi lijek, izbjeći negativne aspekte za svoje zdravlje i lako izliječiti nastalu bolest.

Galvus Met je efikasan lijek za dijabetes tipa 2, koji je vrlo popularan, uprkos visokoj cijeni.

Dobro snižava šećer u krvi i rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Aktivni sastojci kombinovanog lijeka su vildagliptin i metformin.

Na ovoj stranici pronaći ćete sve informacije o Galvus Met: cjelovita uputstva za upotrebu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpuni i nepotpuni analozi lijeka kao i recenzije ljudi koji su već koristili Galvus Met. Želite ostaviti svoje mišljenje? Napišite u komentarima.

Oralni hipoglikemijski lek.

Izdaje se na recept.

Koliko košta Galvus Met? Prosječna cijena u ljekarnama je na nivou od 1.600 rubalja.

Oblik doziranja Galvus Met puštanja - filmom obložene tablete: ovalne, sa pošećenim ivicama, NVR oznaka s jedne strane, 50 + 500 mg - svijetložuta s blagim ružičastim tonom, s LLO oznakom s druge strane, 50 + 850 mg - žuta sa slabim sivkastim nijansama, s druge strane oznaka je SEH, 50 + 1000 mg je tamno žute boje sa sivkastim nijansama, s druge strane je oznaka FLO (u mjehurićima od 6 ili 10 kom., u kartonskom snopu 1, 3, 5, 6, 12, 18 ili 36 blistera).

  • 1 tableta od 50 mg / 850 mg sadrži 50 mg vildagliptina i 850 mg metformin hidroklorida,
  • 1 tableta od 50 mg / 1000 mg sadrži 50 mg vildagliptina i 1000 mg metformin hidroklorida,

Pomoćne tvari: hidroksipropilceluloza, magnezijum stearat, hipromeloza, titanijev dioksid (E 171), polietilen glikol, talk, žuti željezni oksid (E 172).

Sastav lijeka Galvus Met uključuje 2 hipoglikemijska sredstva s različitim mehanizmima djelovanja: vildagliptin, koji pripada kategoriji inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4), i metformin (u obliku hidroklorida) - predstavnik klase biguanida. Kombinacija ovih komponenti omogućava vam efikasniju kontrolu koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 tijekom 24 sata.

Recepcija Galvus Meta prikazana je u sljedećim slučajevima:

  • sa dijabetesom tipa 2, kada druge mogućnosti lečenja nisu uspele,
  • u slučaju neefikasne terapije metforminom ili vildagliptinom kao zasebnim lekovima,
  • kada je pacijent prethodno koristio lijekove sa sličnim komponentama,
  • za kompleksno lečenje dijabetesa zajedno s drugim hipoglikemijskim lekovima ili insulinom.

Lijek je testiran na uvjetno zdravim pacijentima koji nisu imali ozbiljnih bolesti i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ne preporučuje se uzimanje Galvus Met:

  1. Osobe koje su netolerantne na vildagliptin ili na komponente koje čine tablete.
  2. Adolescenti mlađi od punoljetstva. Slično upozorenje uzrokuje i činjenica da učinak lijeka na djecu nije testiran.
  3. Pacijenti s ozbiljnim oštećenjem rada jetre i bubrega. To je zbog činjenice da aktivne komponente lijeka mogu dovesti do potpunog neuspjeha ovih organa.
  4. Ljudi koji su dostigli starost. Njihovo se tijelo dovoljno istroši da bi ga izložilo dodatnim opterećenjima, koja stvaraju tvari koje čine galvus.
  5. Trudnice i dojilje. Preporuke se temelje na činjenici da reakcija organizma ove kategorije pacijenata na lijek nije istraživana. Postoji određeni rizik od poremećaja metabolizma glukoze, pojave urođenih abnormalnosti i iznenadne smrti novorođenčadi.

Pri prekoračenju maksimalne dopuštene doze uzimanja lijeka, nisu primijećena ozbiljnija odstupanja u zdravlju ljudi.

Nema dovoljno podataka o upotrebi Galvusmeta u trudnica. Studije na vildagliptinu na životinjama otkrile su reproduktivnu toksičnost u visokim dozama. U studijama metformina na životinjama taj efekat nije pokazan. Studije kombinirane primjene na životinjama nisu pokazale teratogenost, ali otkrivena je fetotoksičnost u dozama toksičnim za ženku. Potencijalni rizik kod ljudi nije poznat. G alvusmet se ne smije koristiti tijekom trudnoće.

Nije poznato prelaze li vildagliptin i / ili metformin u majčino mlijeko kod ljudi, tako da G alvusmet ne smije biti propisan ženama tijekom dojenja.

Studije vildagliptina na štakorima u dozama ekvivalentnim 200 puta većim dozama kod ljudi nisu otkrile oslabljenu plodnost i rani embrionalni razvoj. Ispitivanja učinka Galvusmeta na plodnost ljudi nisu provedena.

Uputa za uporabu kaže da se Galvus Met koristi interno. Režim doziranja treba odabrati pojedinačno, ovisno o učinkovitosti i podnošljivosti terapije. Kada koristite Galvus Met, ne prekoračite preporučenu maksimalnu dnevnu dozu vildagliptina (100 mg).

Preporučena početna doza Galvus Meta treba odabrati uzimajući u obzir trajanje dijabetesa i razinu glikemije, pacijentovo stanje i režim liječenja vildagliptin i / ili metformin koji se već koristi u pacijenta. Da bi se smanjila ozbiljnost nuspojava iz organa gastrointestinalnog trakta karakterističnih za metformin, Galvus Met se uzima s hranom.

Početna doza lijeka Galvus se susrela s neučinkovitošću monoterapije vildagliptinom:

  • Liječenje Galvus Metom može se započeti s jednom tabletom s dozom od 50 mg + 500 mg 2 puta dnevno, nakon procjene terapijskog učinka, doza se može postepeno povećavati.

Početna doza lijeka Galvus se susrela s neučinkovitošću monoterapije metforminom:

  • Ovisno o već uzetoj dozi metformina, liječenje Galvus Metom može se započeti s jednom tabletom s dozom od 50 mg + 500 mg, 50 mg + 850 mg ili 50 mg + 1000 mg 2 puta dnevno.

Početna doza Galvus Met kod pacijenata koji su prethodno primili kombiniranu terapiju s vildagliptinom i metforminom u obliku zasebnih tableta:

  • Ovisno o već uzetim dozama vildagliptina ili metformina, liječenje Galvus Metom treba započeti tabletom koja je što bliža doziranju postojećeg liječenja, 50 mg + 500 mg, 50 mg + 850 mg ili 50 mg + 1000 mg, te prilagoditi dozu ovisno od efikasnosti.

Početna doza lijeka Galvus Met kao početna terapija kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 s nedovoljnom učinkovitošću dijetalne terapije i vježbanja:

Kao početnu terapiju lijek Galvus Met treba koristiti u početnoj dozi od 50 mg + 500 mg 1 put / dan, a nakon procjene terapijskog učinka, postepeno povećavajte dozu na 50 mg + 1000 mg 2 puta dnevno.

Kombinovana terapija s derivatima Galvus Met i sulfonilurejom ili insulinom:

  • Doza Galvus Met-a izračunava se na osnovu doze vildagliptina 50 mg x 2 puta / dan (100 mg dnevno) i metformina u dozi koja je jednaka dozi koja je ranije uzeta kao pojedinačni lijek.

Metformin se izlučuje bubrezima. Budući da pacijenti stariji od 65 godina imaju oštećenu bubrežnu funkciju, dozu Galvus Met u tih bolesnika treba prilagoditi na osnovu pokazatelja bubrežne funkcije. Kada se lijek koristi kod pacijenata starijih od 65 godina, potrebno je redovno nadzirati bubrežnu funkciju.

Upotreba lijekova i Galvus Met mogu utjecati na rad unutrašnjih organa i stanje organizma u cjelini. Najčešće prijavljene nuspojave su:

  • bol i akutna bol u trbuhu,
  • alergijski osipi na koži,
  • poremećaji, zatvor i proliv,
  • oticanje
  • vrtoglavica i glavobolja
  • drhtavi udovi
  • osjećaj zimice
  • mučnina popraćena povraćanjem
  • bolest jetre i gušterače, na primjer, hepatitis i pankreatitis,
  • jak piling kože,
  • gastroezofagealni refluks,
  • niska otpornost tijela na infekcije i viruse,
  • niska radna sposobnost i brz umor,
  • pojava plikova.

Uz značajan višak preporučene terapijske doze lijeka može se primijetiti mučnina, povraćanje, jaki bolovi u mišićima, hipoglikemija i laktacidoza (rezultat utjecaja metformina). U takvim slučajevima lijek se zaustavlja, provodi se ispiranje želuca, crijeva i simptomatsko.

Ne treba pokušavati zamijeniti injekcije inzulina Galvusom ili Galvus Metom. Preporučljivo je prije nego što počnete liječenje ovim sredstvima, uzeti krvne testove koji provjeravaju rad bubrega i jetre. Ponavljajte testove jednom godišnje ili više. Metformin se mora poništiti 48 sati prije nadolazeće operacije ili rendgenskih pregleda s uvođenjem kontrastnog sredstva.

Vildagliptin rijetko djeluje s drugim lijekovima.

Metformin može komunicirati s mnogim popularnim lijekovima, posebno sa tabletama visokog krvnog pritiska i štitnim hormonima. Razgovarajte sa lekarom! Obavijestite ga o svim lijekovima koje uzimate prije nego što vam se propisuje režim liječenja dijabetesa.

Pokupili smo nekoliko recenzija ljudi o lijeku:

Ako uporedimo sastav i rezultate liječenja, onda prema aktivnim komponentama i terapijskoj efikasnosti analozi mogu biti:

Prije upotrebe analoga, posavjetujte se s liječnikom.

Čuvati na suhom mjestu na temperaturi do 30 ° C. Čuvati van dohvata dece.


  1. Kako naučiti živjeti sa dijabetesom. - M .: Interprax, 1991. - 112 str.

  2. Klinička laboratorijska dijagnostika. - M .: MEDpress-inform, 2005. - 704 str.

  3. Kruglov Victor Diabetes mellitus, Eksmo -, 2010. - 160 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja Galvus Met puštanja - filmom obložene tablete: ovalne, sa pošećenim ivicama, NVR oznaka s jedne strane, 50 + 500 mg - svijetložuta s blagim ružičastim tonom, s LLO oznakom s druge strane, 50 + 850 mg - žuta sa slabim sivkastim nijansama, s druge strane oznaka je SEH, 50 + 1000 mg je tamno žute boje sa sivkastim nijansama, s druge strane je oznaka FLO (u mjehurićima od 6 ili 10 kom., u kartonskom snopu 1, 3, 5, 6, 12, 18 ili 36 blistera).

Aktivni sastojci u 1 tableti:

  • vildagliptin - 50 mg,
  • metformin hidroklorid - 500, 850 ili 1000 mg.

Pomoćne komponente (50 + 500 mg / 50 + 850 mg / 50 + 1000 mg): hipromeloza - 12.858 / 18.58 / 20 mg, talk - 1.283 / 1.86 / 2 mg, makrogol 4000 - 1.283 / 1.86 / 2 mg, hiproloza - 49,5 / 84,15 / 99 mg, magnezijum stearat - 6,5 / 9,85 / 11 mg, titanov dioksid (E171) - 2,36 / 2,9 / 2,2 mg, oksid željezo crveno (E172) - 0,006 / 0/0 mg, željezo oksid žuto (E172) - 0,21 / 0,82 / 1,8 mg.

Farmakodinamika

Sastav Galvus Met uključuje dvije aktivne komponente koje se razlikuju u mehanizmima djelovanja: metformin (u obliku hidroklorida), koji spada u kategoriju biguanida, i vildagliptin, koji je inhibitor dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4). Kombinacija ovih supstanci doprinosi efikasnijoj kontroli koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 tokom 1 dana.

Vildagliptin je predstavnik klase stimulatora izolacijskog aparata gušterače, što osigurava selektivnu inhibiciju enzima DPP-4, koji je odgovoran za uništavanje glukagonskog peptida tipa 1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP).

Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje otpornost na inzulin zbog unosa i iskorištavanja glukoze u perifernim tkivima i inhibira apsorpciju glukoze u crijevima. To je također induktor unutarćelijske sinteze glikogena zbog svog utjecaja na glikogen sintetazu i aktivira transport glukoze, za što su odgovorni određeni proteinski membranski proteini glukoze (GLUT-1 i GLUT-4).

Vildagliptin

Nakon uzimanja vildagliptina, aktivnost DPP-4 inhibira se brzo i gotovo u potpunosti, što dovodi do povećanja i stimulisanog unosa hrane i bazalne sekrecije HIP i GLP-1, koji se izlučuju iz creva u sistemsku cirkulaciju u roku od 24 sata.

Povećana koncentracija HIP-a i GLP-1, uslijed djelovanja vildagliptina, povećava osjetljivost p-stanica pankreasa na glukozu, što dodatno poboljšava proizvodnju glukoze ovisne o glukozi. Stepen poboljšanja funkcije β-ćelija određuje se stepenom njihovog početnog oštećenja. Dakle, kod ljudi koji nemaju dijabetes (s normalnom glukozom u plazmi) vildagliptin ne stimulira proizvodnju inzulina i ne smanjuje glukozu.

Vildagliptin povećava koncentraciju endogenog GLP-1, povećavajući na taj način osjetljivost α-stanica na glukozu, što pomaže poboljšanju regulacije proizvodnje glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje povišene razine glukagona nakon jela, zauzvrat, dovodi do smanjenja otpornosti na inzulin.

Povećanje omjera inzulin / glukagon u pozadini hiperglikemije povezane s povećanjem koncentracije HIP-a i GLP-1 uzrokuje smanjenje sinteze glukoze i za vrijeme i nakon jela. Rezultat je smanjenje glukoze u plazmi.

Također, tijekom liječenja vildagliptinom primijećeno je smanjenje lipida u plazmi nakon jela, međutim, taj učinak ne ovisi o djelovanju Galvus Met na HIP ili GLP-1 i poboljšanju funkcije otočnih stanica lokaliziranih u gušterači. Postoje dokazi da povećanje GLP-1 može inhibirati pražnjenje želuca, ali taj efekat nije primećen tokom upotrebe vildagliptina.

Rezultati ispitivanja u kojima je sudjelovalo 5759 bolesnika s dijabetesom tipa 2 pokazuju da je tijekom 52 tjedana uzimanje vildagliptina kao monoterapije ili u kombinaciji s derivatima inzulina, metformina, tiazolidindiona ili sulfonilureje primijećeno značajno dugoročno smanjenje nivoa glikoziranog pacijenta hemoglobin (HbA)1C) i natašte glukoze u krvi.

Metformin povećava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, smanjujući nivo glukoze u plazmi i prije i nakon jela. Ova se supstanca razlikuje od derivata sulfoniluree po tome što ne izaziva hipoglikemiju ni kod zdravih pojedinaca (isključujući posebne slučajeve), niti kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Liječenje metforminom nije praćeno razvojem hiperinzulinemije. Kada se uzima metformin, proizvodnja inzulina se ne mijenja, dok njegova koncentracija u krvnoj plazmi prije obroka i tokom dana može opadati.

Upotreba metformina povoljno utječe na metabolizam lipoproteina i dovodi do smanjenja kolesterola lipoproteina niske gustoće, ukupnog kolesterola i triglicerida, što nije povezano s učinkom lijeka na razinu glukoze u krvi.

Uputa za upotrebu Galvus Met: metoda i doziranje

Galvus Met tablete uzimaju se oralno, po mogućnosti istovremeno sa unosom hrane (da bi se smanjila težina neželjenih reakcija iz probavnog sistema, karakterističnih za metformin).

Režim doziranja liječnik odabire pojedinačno, na osnovu efikasnosti / podnošljivosti terapije. Treba imati na umu da je maksimalna dnevna doza vildagliptina 100 mg.

Početna doza Galvus Met izračunava se na temelju trajanja tijeka dijabetesa, razine glikemije, stanja pacijenta i prethodno korištenih režima liječenja vildagliptinom i / ili metforminom.

  • započinje s terapijom šećerne bolesti tipa 2 s nedovoljnom učinkovitošću vježbanja i dijetalne terapije: 1 tableta 50 + 500 mg 1 put dnevno, nakon procjene učinkovitosti, doza se postepeno povećava na 50 + 1000 mg 2 puta dnevno,
  • liječenja u slučajevima neučinkovitosti monoterapije vildagliptinom: 2 puta dnevno, 1 tableta 50 + 500 mg, moguće je postupno povećavanje doze nakon procjene terapijskog učinka,
  • tretman u slučaju neefikasnosti monoterapije metforminom: 2 puta dnevno, 1 tableta 50 + 500 mg, 50 + 850 mg ili 50 + 1000 mg (ovisno o dozi uzetog metformina),
  • liječenje u slučajevima kombinirane terapije metforminom i vildagliptinom u obliku zasebnih tableta: odabire se najbliža doza terapiji, u budućnosti se na temelju njezine učinkovitosti provodi njezina korekcija,
  • kombinirana terapija primjenom Galvus Met u kombinaciji s derivatima sulfoniluree ili inzulinom (doza je odabrana iz izračuna): vildagliptin - 50 mg 2 puta dnevno, metformin - u dozi jednakoj onoj koja je ranije uzeta kao pojedinačni lijek.

Pacijenti s klirensom kreatinina od 60–90 ml / min mogu zahtijevati prilagođavanje doze Galvus Met. Moguća je i promjena režima doziranja u bolesnika starijih od 65 godina, što je povezano s vjerovatnoćom oštećenja bubrežne funkcije (zahtijeva redovito praćenje pokazatelja).

Kontraindikacije

Galvus Met nije propisan za:

  • visok osjetljivost na njegove komponente,
  • zatajenje bubrega i drugi poremećaji u funkcionisanju bubrega,
  • akutni oblici bolesti koji mogu izazvati razvoj oštećene bubrežne funkcije - dehidracija, groznica, infekcije, hipoksija i tako dalje
  • oslabljena funkcija jetre,
  • dijabetes tipa 1,
  • hronični alkoholizamakutno trovanje alkoholom,
  • dojenje, trudnoće,
  • usaglašenost hipokaloričnadijeta,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Uz oprez, tablete se propisuju pacijentima od 60 godina koji rade u teškoj fizičkoj proizvodnji, jer je moguć razvoj laktacidoza.

Predoziranje

Kao što znate vildagliptin kao dio ove droge, dobro se podnosi kad se uzima u dnevnoj dozi do 200 mg. U drugim slučajevima pojava bolova u mišićima, oticanja i groznica. Obično se simptomi predoziranja mogu eliminirati prekidom primjene lijeka.

U slučaju predoziranjametforminčiji se simptomi mogu razviti kod uzimanja lijeka od 50 g, pojave hipoglikemija, laktacidozaa slijedimučnina, povraćanje, proliv, snižavanje tjelesne temperature, bolovi u trbuhu i mišićima, ubrzano disanje, vrtoglavica. Teški oblici vode do narušene svijesti i razvoja koma.

U tom slučaju provodi se simptomatsko liječenje, provodi se postupak hemodijaliza i tako dalje.

Treba napomenuti da za pacijente koji primajuinsulin, imenovanje Galvusa Met nije zamjena insulin

Interakcija

Vildagliptin nije relevantno supstrati enzima citokromaP450, nije inhibitor i induktor ovih enzima, stoga praktično ne stupa u interakciju sa supstratima, induktorima ili inhibitorima P450. Istovremeno, njegova istovremena upotreba sa supstratima određenih enzima ne utječe na brzinu metabolizam ove komponente.

Istovremeno korišćenje vildagliptini druge lijekove propisane zadijabetes tipa 2na primjer: Glibenklamid, pioglitazon, metformin i lekovi sa uskim terapeutskim opsegom -amlodipin, digoksin, ramipril, simvastatin, Valsartan,varfarin ne izaziva klinički značajne interakcije.

Kombinacija furosemid imetformin ima obostrani uticaj na koncentraciju ovih supstanci u organizmu. Nifedipin povećava apsorpciju i izlučivanje metformin u sastavu urina.

Organski kationikao što su: Amilorid, Digoxin, Procainamide, Quinidine, Morphine, Quinine,Ranitidin, Trimetoprim, Vankomicin, Triamteren i drugi u interakciji sametformin zbog konkurencije za opšti transport bubrežnih tubula mogu povećati njegovu koncentraciju u sastavu krvna plazma. Stoga, upotreba Galvus Met-a u takvim kombinacijama zahtijeva oprez.

Kombinacija lijeka sa tiazididrugo diuretici, fenotiazini, preparati hormona štitnjače, estrogeni, oralni kontraceptivi,fenitoin, nikotinska kiselina,simpatomimetičari, antagonisti kalcijuma i izoniazid, Može izazvati hiperglikemiju i smanjiti efikasnost hipoglikemijskih sredstava.

Stoga, kada se takvi lijekovi propisuju ili ukinu istodobno, potrebno je pažljivo praćenje učinkovitosti metformin - njegov hipoglikemijski učinak i, ako je potrebno, prilagođavanje doze. Iz kombinacije sa danazol preporučuje se suzdržati se kako bi se izbjegla manifestacija njegovog hiperglikemijskog učinka.

Visoka doza hlorpromazinmože povećati glikemiju, jer smanjuje oslobađanje inzulina. Lečenje antipsihotici također zahtijeva prilagođavanje doze i kontrolu glukoze.

Kombinovana terapija saradiopropus koji sadrži jodznačina primjer, provođenje radiološke studije s njihovom primjenom često uzrokuje razvoj laktacidoze u šećernoj bolesti i funkcionalnog zatajenja bubrega.

Injektivirati za povećanje glikemije β2-simpatomimetici kao rezultat stimulacije β2 receptora. Iz tog razloga se morate kontrolirati glikemijamogući sastanak insulin

Istovremeni prijem Metformin i sulfonilureje, inzulinska akarboza, salicilatimože pojačati hipoglikemijski efekat.

Sastav lijeka

Aktivni sastojci ovog lijeka su: vildagliptin, koji je u stanju da inhibira enzim dipeptil peptidaza-4, i metformin, koji spada u klasu biguanida (lijekovi koji mogu inhibirati glukoneogenezu). Kombinacija ove dvije komponente omogućava efikasniju kontrolu količine glukoze u krvi. Šta je još dio Galvus Met-a?

Vildagliptin pripada grupi supstanci koje mogu poboljšati funkcije alfa i beta ćelija koje se nalaze u gušterači. Metformin smanjuje sintezu glukoze u jetri i smanjuje njegovu apsorpciju u crevima.

Cijena Galvus Met-a mnogima je zanimljiva.

Režim doziranja i upute za upotrebu lijeka

Da bi se smanjile neželjene reakcije, preporučuje se piti ga tokom procesa obroka. Maksimalna preporučena doza je sto mg / dan.

Doziranje Galvus Met-a liječnik odabire strogo individualno, na temelju učinkovitosti komponenti i njihove tolerancije od strane pacijenta.

U početnoj fazi terapije lijekovima, u nedostatku efikasnosti vildagliptina, propisana je doza, počevši od jedne tablete lijeka 50/500 mg dva puta dnevno. Ako terapija ima pozitivan učinak, tada se doziranje počinje postepeno povećavati.

U ranoj fazi terapije lijekom dijabetesa Galvus Met, u nedostatku efikasnosti metformina, ovisno o već uzetoj dozi, doziranje se propisuje počevši od jedne tablete 50/500 mg, 50/850 mg ili 50/1000 mg dva puta dnevno dan.

U prvim fazama liječenja Galvus Met-om, pacijentima koji su prethodno liječeni metforminom i vildagliptinom, ovisno o dozi koju su već uzeli, propisana je doza što je bliža već dostupnim 50/500 mg, 50/850 mg ili 50/1000 mg dva jednom dnevno.

Početna doza lijeka „Galvus Met“ za osobe sa drugom vrstom šećerne bolesti u nedostatku efikasnosti fizioterapijskih vježbi i prehrane kao primarne terapije je 50/500 mg jednom dnevno. Ako terapija ima pozitivan učinak, tada se doziranje počinje povećavati na 50/100 mg dva puta dnevno.

Kao što je navedeno u uputstvu Galvus Met, za kombiniranu terapiju inzulinom preporučena doza je 50 mg dva puta dnevno.

Lijek ne smiju koristiti osobe sa bubrežnom disfunkcijom ili zatajivanjem bubrega.

Budući da se lijek izlučuje bubrezima, bolesnicima starijim od 65 godina koji imaju smanjenje funkcije bubrega, propisano je da se Galvus Met uzima u minimalnoj dozi, što će osigurati normalizaciju glukoze. Potrebno je redovno praćenje bubrežne funkcije.

Upotreba je kontraindicirana za maloljetnike, jer djelotvornost i sigurnost lijeka za djecu još nisu u potpunosti proučene.

U trudnica i dojilja

Primjena Galvus Met 50/1000 mg kontraindicirana je tijekom trudnoće, jer nema dovoljno podataka o upotrebi ovog lijeka u ovom periodu.

Ako je metabolizam glukoze u tijelu narušen, tada trudnica može imati povećan rizik za razvoj urođenih anomalija, smrtnosti i učestalosti neonatalnih bolesti. U tom slučaju treba uzimati monoterapiju inzulinom za normalizaciju glukoze.

Upotreba lijeka je kontraindicirana kod dojilja, jer nije poznato da li se komponente lijeka (vildagliptin i metformin) izlučuju u majčino mlijeko.

Posebna uputstva

Zbog činjenice da se tokom primjene vildagliptina povećala aktivnost aminotransferaze, pre propisivanja i za vreme lečenja dijabetesom „Galvus Met“, indekse jetre potrebno je redovno utvrđivati.

Sa nakupljanjem metformina u tijelu može doći do laktacidoze, što je vrlo rijetka, ali vrlo ozbiljna metabolička komplikacija. U osnovi, uz upotrebu metformina, primijećena je laktacidoza kod pacijenata sa šećernom bolešću koji su imali visok stupanj ozbiljnosti bubrežne insuficijencije. Takođe, rizik od laktične acidoze raste kod onih bolesnika sa šećernom bolešću koji već duže vreme gladuju, teško se leče, dugo zloupotrebljavaju alkohol ili imaju jetrene bolesti.

Analozi lijeka

Analozi lijeka "Galvus Meta" u farmakološkoj grupi uključuju:

  • "Avandamet" - je kombinovano hipoglikemijsko sredstvo koje sadrži dve glavne komponente - metformin i rosiglitazon. Lijek je propisan za liječenje dijabetesa ovisnog o insulinu. Metformin je usmjeren na inhibiciju sinteze glukoze u jetri, a rosiglitazon - povećava osjetljivost ćelijskih receptora na inzulin. Prosječna cijena lijeka je 210 rubalja po pakovanju od 56 tableta u dozi od 500/2 mg. Liječnike treba odabrati analoge "Galvus Met".
  • "Glimecomb" - takođe je u stanju da normalizuje koncentraciju glukoze. Lijek sadrži metformin i gliklazid. Ovaj lijek je kontraindiciran dijabetičarima ovisnim o insulinu, osobama u komi, trudnicama, koji pate od hipoglikemije i drugih patologija. Prosječna cijena lijeka je 450 rubalja po pakovanju od 60 tableta.
  • "Combogliz Prolong" - sadrži metformin i saksagliptin. Lijek je propisan za liječenje druge vrste dijabetes melitusa, nakon nedostatka učinkovitosti fizioterapijskih vježbi i dijeta. Ovaj lijek je kontraindiciran osobama preosjetljivim na glavne komponente koje čine lijek, dijabetes ovisan o insulinu, roditi dijete, maloljetnike, kao i disfunkciju bubrega i jetre. Prosječna cijena lijeka je 2.900 rubalja po pakovanju od 28 tableta.
  • "Januvia" je hipoglikemijsko sredstvo, koje sadrži aktivnu komponentu sitagliptin. Korištenjem lijeka normalizira se nivo glikemije i glukagona. Doziranje određuje lekar koji će uzeti u obzir sadržaj šećera, opće zdravstveno stanje i druge faktore. Lijek je kontraindiciran osobama sa dijabetesom ovisnim o inzulinu i individualnom netolerancijom na komponente. Tokom liječenja mogu se javiti glavobolja, probava, bolovi u zglobovima i infekcije respiratornog trakta. U prosjeku, cijena lijeka je 1600 rubalja.
  • "Traženta" - komercijalno dostupna u obliku tableta sa linagliptinom. Slabi glukoneogenezu i stabilizira nivo šećera. Doktor pojedinačno odabire doze za svakog pacijenta.

    Galvus Met ima i mnogo drugih sličnih alata.

    Cijene za galvus sreli su u moskovskim ljekarnama

    filmom obložene tablete50 mg + 1000 mg30 kom≈ 1570 rub.
    50 mg + 500 mg30 kom≈ 1590 rub.
    50 mg + 850 mg30 kom≈ 1585,5 rub.


    Liječnici recenziju o galvus meta

    Ocjena 3.8 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Galvus Met je uobičajeni lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Učinkovit je i siguran u nedostatku kontraindikacija. Snižava glukozu bez rizika od hipoglikemije. Upotreba lijeka dovodi do trajnog, klinički značajnog smanjenja razine glukoze tokom dana. Osim toga, neznatno je smanjen krvni tlak kod pacijenata koji pate od hipertenzije. Ne doprinosi povećanju tjelesne težine. Relativno pristupačna cijena za bolesne ljude.

    Ocjena 5.0 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Odlična kombinacija za početak liječenja dijabetesa tipa 2. Kombinacija pruža praktičnost i jednostavnost primjene, kao i veću efikasnost i izvedivost u usporedbi s monoterapijom, mogućnost djelovanja na mnogim patološkim točkama istovremeno. Nema nuspojava, neželjene posljedice, gotovo da nema kontraindikacija.

    Ocjena 5.0 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Prisutnost oblika sa različitim dozama metformina.

    Kombinacija dva sjajna lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2. Lijek praktično ne vodi do hipoglikemije i zato ga vole liječnici, posebno ja i pacijenti. Može se koristiti bez obzira na unos hrane uz dobru toleranciju ili tijekom ili neposredno nakon obroka s nepoželjnim efektima.

    Recenzije pacijenata o galvus meta

    Šećernu bolest sam imao od 2005. godine, dugo vremena liječnici nisu mogli pronaći prave lijekove. Galvus Met bio je moj spas. Uzimam ga već 8 godina i nisam našao ništa bolje. Zaista nisam htio prelaziti na injekcije inzulina, to je bio Galvus Met koji i dalje stabilno drži šećer u normi. U pakovanju je 28 tableta - dosta mi je 2 tjedna, pijem ujutro i uveče. Ne uzimam druge lijekove.

    Stalno kupujem ovaj lijek za moju mamu. Ona boluje od dijabetesa više od decenije. Odgovara joj. Uz redovnu upotrebu ovog lijeka, ona se osjeća puno bolje. Dešava se da zaboravi da kupi novo pakovanje, a starog je gotovo, onda joj je stanje jednostavno strašno. Šećer u krvi se podiže, a ona ništa ne može učiniti, samo leži dok ne uzme ovu tabletu. Kupujem sve lijekove za svoje roditelje, tako da znam da je cijena ovog lijeka prihvatljiva, a to je veliki plus.

    Kratak opis

    Galvus Met je kombinirani dvokomponentni lijek (vildagliptin + metformin) za liječenje dijabetesa melitusa koji nije ovisan o inzulinu (2 vrste). Primjenjuje se ako je liječenje svake komponente lijeka nedovoljno učinkovito, kao i kod pacijenata koji su prethodno istovremeno koristili vildagliptin i metformin, ali u obliku zasebnih lijekova. Kombinacija vildagliptin + metformin može efikasno kontrolisati nivo glukoze tokom dana. Vildagliptin čini beta ćelije gušterače osjetljivijim na glukozu, što zauzvrat potencira lučenje ovisnog o glukozi. Kod zdravih pojedinaca (koji ne pate od dijabetesa melitusa) vildagliptin nema takav efekat. Vildagliptin pruža efikasnu kontrolu nad regulacijom izlučivanja antagonista inzulina, hormona alfa ćelija otočića Langerhansovog glukagona, koji, zauzvrat, normalizira metabolički odgovor tkiva na endogeni ili egzogeni inzulin. Pod djelovanjem vildagliptina potiskuje se glukoneogeneza u jetri, uslijed čega se koncentracija glukoze u plazmi smanjuje. Metformin pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi bez obzira na unos hrane (tj. Prije i nakon jela), poboljšavajući na taj način glukoznu toleranciju kod osoba sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu. Metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, ometa apsorpciju glukoze u probavnom traktu, poboljšava metabolički odgovor tkiva na inzulin.

    Za razliku od derivata sulfaniluree (glibenklamid, glicidon, glazlazid, glimepirid, glipizid), metformin ne izaziva pad nivoa glukoze ispod fiziološke norme ni kod dijabetičara ni kod zdravih pojedinaca. Metformin ne izaziva patološko povećanje nivoa inzulina u krvi i ne utiče na njegovo lučenje. Metformin blagotvorno deluje na lipidni profil: smanjuje nivo ukupnog i tako dalje. "Loš" holesterol, trigliceridi. Kombinacija vildagliptin + metformin ne uzrokuje značajnu promjenu tjelesne težine. Doza lijeka odabire se pojedinačno, ovisno o terapijskom odgovoru i toleranciji pacijenta. Preporučuje se odabir početne doze uzimajući u obzir iskustvo pacijenta u farmakoterapiji s vildagliptinom i metforminom. Optimalno vrijeme za uzimanje Galvus Met-a je s hranom (to vam omogućava da neutrališete nuspojave metformina na gastrointestinalni trakt). Galvus Met ne može zamijeniti egzogeni inzulin kod pacijenata koji uzimaju inzulinske pripravke. Dok uzimate lijek, potrebno je pratiti kliničke i laboratorijske parametre rada jetre, kao i procjenu bubrežne funkcije. Ako je potrebno izvesti hirurške intervencije, terapija s Galvus Metom privremeno se obustavlja. Etanol potencira učinak metformina na metabolizam laktata, stoga, kako bi se izbjegao razvoj laktacidoze iz alkohola tijekom upotrebe Galvus Met-a, potrebno je odbiti.

    Farmakologija

    Kombinovani oralni hipoglikemijski lek. Sastav lijeka Galvus Met uključuje dva hipoglikemijska sredstva s različitim mehanizmima djelovanja: vildagliptin, koji pripada klasi inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4), i metformin (u obliku hidroklorida), predstavnik klase biguanida. Kombinacija ovih komponenti omogućava vam efikasniju kontrolu koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 u roku od 24 sata.

    Vildagliptin, predstavnik klase stimulatora izolacijskog aparata gušterače, selektivno inhibira enzim DPP-4, koji uništava peptid sličan glukagonu (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP).

    Brza i potpuna inhibicija aktivnosti DPP-4 uzrokuje porast bazalne i hranom stimulirane hrane i GLP-1 i HIP iz creva u sistemsku cirkulaciju tokom dana.

    Povećavajući koncentraciju GLP-1 i HIP, vildagliptin uzrokuje povećanje osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što dovodi do poboljšanja lučenja ovisnih o glukozi. Stupanj poboljšanja funkcije β-stanica ovisi o stupnju njihovog početnog oštećenja, pa kod vijadagliptina kod osoba bez šećerne bolesti (s normalnom koncentracijom glukoze u krvnoj plazmi) ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje koncentraciju glukoze.

    Povećavajući koncentraciju endogenog GLP-1, vildagliptin povećava osjetljivost α-stanica na glukozu, što dovodi do poboljšanja regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje povišene koncentracije glukagona tokom obroka uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin.

    Povećanje omjera inzulin / glukagon na pozadini hiperglikemije, zbog povećanja koncentracije GLP-1 i HIP, uzrokuje smanjenje proizvodnje glukoze u jetri za vrijeme i nakon jela, što dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi.

    Uz to, primjenom vildagliptina zabilježeno je smanjenje koncentracije lipida u krvnoj plazmi nakon obroka, međutim, taj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije otočića stanica gušterače.

    Poznato je da povećanje koncentracije GLP-1 može dovesti do sporijeg pražnjenja želuca, međutim, na pozadini primjene vildagliptina, ovaj se učinak ne primjećuje.

    Kada su koristili vildagliptin u 5759 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 tokom 52 tjedna kao monoterapiju ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindionom ili inzulinom, primijećeno je značajno dugoročno smanjenje koncentracije glikoziranog hemoglobina (HbA)1s) i natašte glukoze u krvi.

    Metformin poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, smanjujući koncentraciju glukoze u plazmi i prije i nakon jela. Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i smanjuje otpornost na inzulin povećanjem unosa i iskorištavanja glukoze u perifernim tkivima. Za razliku od derivata sulfoniluree, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 ili kod zdravih pojedinaca (osim u posebnim slučajevima). Terapija lijekom ne dovodi do razvoja hiperinzulinemije. Uz primjenu metformina, izlučivanje inzulina se ne mijenja, dok koncentracija inzulina u plazmi na prazan stomak i tokom dana može opadati.

    Metformin inducira unutarćelijsku sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu i pojačava transport glukoze određenim membranskim proteinima transportera glukoze (GLUT-1 i GLUT-4).

    Kada se koristi metformin, primjećuje se blagotvoran učinak na metabolizam lipoproteina: smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i TG, a nije povezano s učinkom lijeka na koncentraciju glukoze u plazmi.

    Kada se koristi kombinirana terapija vildagliptinom i metforminom u dnevnim dozama od 1500-3000 mg metformina i 50 mg vildagliptina 2 puta / dan tijekom 1 godine, primijećeno je statistički značajno trajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi (određeno smanjenjem HbA1s) i porast udjela pacijenata sa smanjenjem HbA1s iznosio je najmanje 0,6-0,7% (u usporedbi sa skupinom bolesnika koji su i dalje primali samo metformin).

    U bolesnika koji su primali kombinaciju vildagliptina i metformina, nije primijećena statistički značajna promjena tjelesne težine u odnosu na početno stanje.24 tjedna nakon početka liječenja, u skupinama bolesnika koji su primali vildagliptin u kombinaciji s metforminom došlo je do smanjenja sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka u bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

    Kada se kombinacija vildagliptina i metformina koristila kao početni tretman za pacijente sa šećernom bolešću tipa 2, primijećeno je smanjenje HbA ovisna o dozi u trajanju od 24 tjedna1s i tjelesne težine u usporedbi s monoterapijom ovim lijekovima. Slučajevi hipoglikemije bili su minimalni u obje grupe liječenja.

    Kada se koristi vildagliptin (50 mg 2 puta / dan) zajedno / bez metformina u kombinaciji s inzulinom (prosječna doza od 41 PIECES) kod pacijenata u kliničkoj studiji, pokazatelj HbA1s statistički značajno smanjen - za 0,72% (početni pokazatelj - prosjek 8,8%). Incidencija hipoglikemije u liječenoj grupi bila je uporediva sa učestalošću hipoglikemije u placebo grupi.

    Kada se primjenjuje vildagliptin (50 mg 2 puta dnevno) zajedno s metforminom (≥1500 mg) u kombinaciji s glimepiridom (≥4 mg / dan) kod pacijenata u kliničkoj studiji, pokazatelj HbA1s statistički značajno smanjen - za 0,76% (od prosječne razine - 8,8%).

    Farmakokinetika

    Kada se uzima na prazan stomak, vildagliptin se brzo apsorbuje i njegov Cmaks postignut 1,75 sati nakon primjene. Istodobnim gutanjem s hranom brzina apsorpcije vildagliptina lagano se smanjuje: smanjenje Cmaks za 19% i porast vremena postizanja 2,5 sata. Međutim, jedenje ne utječe na stepen apsorpcije i AUC.

    Vildagliptin se brzo apsorbuje, apsolutna bioraspoloživost nakon oralnog davanja je 85%. Cmaks i AUC u rasponu terapijskih doza povećavaju se otprilike proporcionalno dozi.

    Vezivanje vildagliptina na proteine ​​plazme je nisko (9,3%). Lijek se ravnomjerno raspoređuje između plazme i crvenih krvnih zrnaca. Raspodjela Vildagliptina događa se vjerojatno ekstravaskularno, Vss nakon davanja iv iznosi 71 litra.

    Biotransformacija je glavni put izlučivanja vildagliptina. U ljudskom tijelu se pretvara 69% doze lijeka. Glavni metabolit - LAY151 (57% doze) je farmakološki neaktivan i produkt je hidrolize cijano komponente. Oko 4% doze lijeka podvrgne se amidnoj hidrolizi.

    U eksperimentalnim studijama primjećuje se pozitivan učinak DPP-4 na hidrolizu lijeka. Vildagliptin se ne metabolizira uz sudjelovanje citokrom P450 izoenzima. Prema in vitro istraživanjima, vildagliptin nije supstrat, ne inhibira i ne inducira CEN450 izoenzime.

    Nakon gutanja lijeka, oko 85% doze izluči se bubrezima, a 15% kroz crijeva, bubrežna ekskrecija nepromijenjenog vildagliptina je 23%. Sa uključenjem / uvođenjem prosjeka T1/2 dostiže 2 sata, ukupni plazma i bubrežni klirens vildagliptina su 41 l / h, odnosno 13 l / h. T1/2 nakon gutanja je oko 3 sata, bez obzira na dozu.

    Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

    Spol, BMI i nacionalnost ne utječu na farmakokinetiku vildagliptina.

    U bolesnika s blagim do umjerenim oštećenjem jetre (6-10 bodova prema klasifikaciji Child-Pugh), nakon jednokratne upotrebe lijeka dolazi do smanjenja bioraspoloživosti vildagliptina za 8%, odnosno 20%. U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom (12 bodova prema Child-Pugh klasifikaciji), bioraspoloživost vildagliptina povećana je za 22%. Maksimalna promjena bioraspoloživosti vildagliptina, povećanje ili smanjenje u prosjeku do 30%, nije klinički značajno. Nije bilo povezanosti između težine oslabljene funkcije jetre i bioraspoloživosti lijeka.

    U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, blagim, umjerenim ili teškim AUC-om, vildagliptin je porastao 1,4, 1,7 i 2 puta u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima. AUC metabolita LAY151 povećao se 1,6, 3,2 i 7,3 puta, a metabolita BQS867 - 1,4, 2,7 i 7,3 puta u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, blagim, umjerenim i težim. Ograničeni podaci u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću u završnoj fazi (KBK) pokazuju da su pokazatelji u ovoj skupini slični onima u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega. Koncentracija metabolita LAY151 u bolesnika sa KBC-om u krajnjoj fazi povećala se za 2–3 puta u odnosu na koncentraciju kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega. Povlačenje vildagliptina tokom hemodijalize je ograničeno (3% tokom postupka koji je trajao više od 3-4 sata 4 sata nakon jedne doze).

    Maksimalno povećanje bioraspoloživosti lijeka za 32% (porast Cmaks 18%) kod pacijenata starijih od 70 godina nije klinički značajno i ne utječe na inhibiciju DPP-4.

    Farmakokinetičke karakteristike vildagliptina kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

    Apsolutna bioraspoloživost metformina kada se uzima oralno u dozi od 500 mg na prazan stomak bila je 50-60%. Cmaks postignuta nakon 1,81-2,69 sati nakon primjene. S povećanjem doze lijeka s 500 mg na 1500 mg, ili ako se uzima oralno u dozama sa 850 mg na 2250 mg, primijećeno je sporije povećanje farmakokinetičkih parametara (nego što bi se moglo očekivati ​​za linearni odnos). Ovaj efekat je uzrokovan ne toliko promjenom eliminacije lijeka koliko usporavanjem njegove apsorpcije. Na pozadini unosa hrane, stupanj i brzina apsorpcije metformina su se takođe blago smanjili. Dakle, s jednom dozom lijeka u dozi od 850 mg primijećeno je smanjenje C kod hranemaks i AUC za oko 40% i 25%, a povećanje Tmaks tokom 35 minuta Klinički značaj ovih činjenica nije utvrđen.

    S jednom oralnom dozom od 850 mg - prividno Vd metformin je 654 ± 358 litara. Lijek se praktično ne veže za proteine ​​plazme, dok ih derivati ​​sulfoniluree veže za više od 90%. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca (vjerovatno je jačanje ovog procesa s vremenom). Kada se koristi metformin prema standardnom režimu (standardna doza i učestalost primjene) Css lijek u krvnoj plazmi postiže se u roku od 24-48 sati i, u pravilu, ne prelazi 1 µg / ml. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima Cmaks metformin u plazmi nije premašio 5 mcg / ml (čak i ako se uzima u velikim dozama).

    Metabolizam i izlučivanje

    Jednom intravenskom primjenom zdravim dobrovoljcima, metformin se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom obliku. Ne metabolizira se u jetri (kod ljudi nisu otkriveni metaboliti) i ne izlučuje se sa žuči.

    Budući da je bubrežni klirens metformina približno 3,5 puta veći od QC, glavni put izlučivanja lijeka je tubulna sekrecija. Kada se guta, otprilike 90% apsorbovane doze bubrezima se izluči tokom prva 24 sata, sa T1/2 iz krvne plazme približno 6,2 sata.T1/2 metformin u punoj krvi je oko 17,6 sati, što ukazuje na nakupljanje znatnog dijela lijeka u crvenim krvnim ćelijama.

    Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

    Pol pacijenata ne utječe na farmakokinetiku metformina.

    U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom nije provedeno ispitivanje farmakokinetičkih karakteristika metformina.

    U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (procijenjeno QC-om) T1/2 metformin iz plazme i pune krvi se povećava, a njegov bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno smanjenju CC.

    Prema ograničenim farmakokinetičkim istraživanjima kod zdravih ljudi starijih od 65 godina, smanjenje ukupnog plazma klirensa metformina i porast T1/2 i Cmaks u poređenju s mladim licima. Ove farmakokinetike metformina kod osoba starijih od 65 godina vjerojatno su povezane prvenstveno sa promjenama bubrežne funkcije. Stoga je kod pacijenata starijih od 80 godina imenovanje lijeka Galvus Met moguće samo s normalnom CC.

    Farmakokinetičke karakteristike metformina kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

    Nema dokaza o učinku etničke pripadnosti pacijenata na farmakokinetičke karakteristike metformina. U kontroliranim kliničkim studijama metformina kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 različite etničke pripadnosti, hipoglikemijski učinak lijeka očitovan je u istoj mjeri.

    Studije pokazuju bioekvivalenciju u smislu AUC i Cmaks Galvus Met u tri različite doze (50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg i 50 mg / 1000 mg) i vildagliptin i metformin uzimani u odgovarajućim dozama u odvojenim tabletama.

    Hrana ne utječe na stepen i brzinu apsorpcije vildagliptina u sastavu lijeka Galvus Met. C vrijednostimaks i AUC metformina u sastavu lijeka Galvus Met dok se uzimao s hranom smanjena je za 26%, odnosno 7%. Pored toga, apsorpcija metformina usporila je s unosom hrane, što je dovelo do povećanja Tmaks (2 do 4 sata). Slično je promijenjeno i u Cmaks i AUC s unosom hrane primijećen je i u slučaju upotrebe metformina odvojeno, međutim, u posljednjem slučaju, promjene su bile manje značajne.

    Učinak hrane na farmakokinetiku vildagliptina i metformina u sastavu lijeka Galvus Met nije se razlikovao od onog kada su oba lijeka odvojeno uzimana.

    Trudnoća i dojenje

    Budući da nema dovoljno podataka o upotrebi lijeka Galvus Met u trudnica, primjena lijeka tijekom trudnoće kontraindicirana je.

    U slučajevima oštećenog metabolizma glukoze u trudnica, postoji povećan rizik od nastanka urođenih anomalija, kao i učestalost neonatalne smrtnosti i smrtnosti. Za normalizaciju koncentracije glukoze u krvi tokom trudnoće preporučuje se monoterapija inzulinom.

    Ispitivanje učinka na plodnost kod ljudi nije provedeno.

    Metformin se izlučuje u majčinom mlijeku. Nije poznato da li se vildagliptin izlučuje u majčino mlijeko. Primjena lijeka Galvus Met tijekom dojenja je kontraindicirana.

    U eksperimentalnim studijama, prilikom propisivanja vildagliptina u dozama 200 puta većim od preporučenih, lijek nije uzrokovao kršenje ranog razvoja embrija i nije pokazao teratogeni učinak, kao ni oštećenu plodnost. Kada se koristi vildagliptin u kombinaciji sa metforminom u omjeru 1:10, također nije otkriven teratogeni učinak. Nije bilo negativnog utjecaja na plodnost kod muškaraca i žena uz primjenu metformina u dozama od 600 mg / kg / dan, što je približno 3 puta više od preporučene doze za ljude (u smislu površine tijela).

    Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

    Kontraindikacije: oslabljena funkcija jetre.

    Budući da je kod nekih bolesnika s oštećenom funkcijom jetre uočena laktacidoza u nekim slučajevima, što je vjerovatno jedna od nuspojava metformina, Galvus Met se ne smije primjenjivati ​​u bolesnika s jetrenim bolestima ili oštećenim biohemijskim parametrima jetre.

    Pogledajte video: Galvus Met كالفسمت لعلاج السكري (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar