Koncepcija djece s dijabetesom i utjecaj bolesti na trudnoću

Relativno nedavno, ljekari su bili kategorični protiv činjenice da su žene suočene sa dijabetesom zatrudnile i rađale djecu. Vjerovalo se da je u ovom slučaju vjerovatnoća zdrave bebe premala.

Danas se situacija u korteksu promijenila: u bilo kojoj ljekarni možete kupiti džepni mjerač glukoze u krvi koji će vam omogućiti svakodnevno nadziranje šećera u krvi, a po potrebi i nekoliko puta dnevno. Većina savjetovališta i rodilišta imaju svu potrebnu opremu za upravljanje trudnoćom i rađanjem dijabetičara, kao i za njegu djece rođene u takvim uvjetima.

Zahvaljujući tome postalo je jasno da su trudnoća i dijabetes potpuno kompatibilne stvari. Žena sa šećernom bolešću može jednako dobro roditi potpuno zdravu bebu, baš kao što je zdrava žena. Međutim, tijekom trudnoće rizici komplikacija kod dijabetičara su izuzetno visoki, glavni uvjet takve trudnoće je stalno praćenje od strane stručnjaka.

Vrste dijabetesa

Medicina razlikuje tri vrste dijabetesa:

  1. Dijabetes ovisan o insulinuNaziva se i dijabetesom tipa 1. Razvija se, obično u adolescenciji,
  2. Dijabetes koji nije ovisan o insulinuodnosno dijabetes tipa 2. Javlja se kod ljudi starijih od 40 godina s viškom kilograma,
  3. Gestacijski dijabetes tokom trudnoće.

Najčešći među trudnicama je tip 1, iz jednostavnog razloga što utječe na žene u rodnoj dobi. Dijabetes tipa 2, iako je sam po sebi češći, mnogo je rjeđi kod trudnica. Činjenica je da se žene s ovom vrstom dijabetesa susreću mnogo kasnije, neposredno prije menopauze, ili čak i nakon nje. Gestacijski dijabetes je izuzetno rijedak i uzrokuje puno manje problema od bilo koje vrste bolesti.

Gestacijski dijabetes

Ova vrsta dijabetesa razvija se samo u trudnoći i potpuno prolazi nakon porođaja. Njegov razlog je sve veće opterećenje gušterače zbog oslobađanja hormona u krvi, čije djelovanje je suprotno inzulinu. Gušterača se obično bori sa ovom situacijom, međutim, u nekim slučajevima nivo šećera u krvi primjetno skoči.

Unatoč činjenici da je gestacijski dijabetes izuzetno rijedak, preporučuje se poznavanje faktora rizika i simptoma kako biste ovu dijagnozu isključili u sebi.

Faktori rizika su:

  • gojaznost
  • sindrom policističnih jajnika,
  • šećer u urinu prije trudnoće ili na početku,
  • prisutnost dijabetesa kod jednog ili više rođaka,
  • dijabetes u prethodnim trudnoćama.

Što je više faktora u određenom slučaju, to je veći rizik od razvoja bolesti.

Simptomi dijabetes tokom trudnoće u pravilu nije izražen, a u nekim je slučajevima i potpuno asimptomatski. Međutim, čak i ako su simptomi dovoljno izraženi, teško je posumnjati u dijabetes. Sami prosudite:

  • snažna žeđ
  • glad
  • učestalo mokrenje
  • zamagljen vid.

Kao što vidite, gotovo svi ovi simptomi se često nalaze tokom normalne trudnoće. Zato je stoga potrebno redovno i pravovremeno uzimati krvni test za šećer. S povećanjem razine liječnici propisuju dodatne studije. Više o gestacijskom dijabetesu →

Dijabetes i trudnoća

Dakle, odlučeno je o trudnoći. Ipak, prije nego što krenete u plan, bilo bi lijepo razumjeti temu kako biste zamislili šta vas čeka. Po pravilu je ovaj problem relevantan za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 tokom trudnoće. Kao što je već spomenuto, žene s dijabetesom tipa 2 obično više ne traže, a često ne mogu rađati.

Planiranje trudnoće

Sjetite se jednom zauvijek, s bilo kojim oblikom dijabetesa moguća je samo planirana trudnoća. Zašto? Sve je prilično očigledno. Ako je trudnoća slučajna, žena saznaje za to tek nakon nekoliko tjedana od datuma začeća. Tokom ovih nekoliko nedelja već su formirani svi osnovni sistemi i organi buduće osobe.

A ako tijekom tog razdoblja barem jednom razina šećera u krvi naglo skoči, patologije razvoja više ne mogu izbjeći. Osim toga, u idealnom slučaju ne bi trebalo da dođe do naglih skokova nivoa šećera u poslednjih nekoliko meseci pre trudnoće, jer to može uticati na razvoj fetusa.

Mnogi pacijenti s blagim dijabetesom redovito ne mjere šećer u krvi, pa stoga ne pamte tačne brojeve koji se smatraju normalnim. Ne treba im, samo uzmi test krvi i slušaj presudu doktora. Međutim, tijekom planiranja i upravljanja trudnoćom morat ćete samostalno nadgledati ove pokazatelje, tako da ih sada morate znati.

Normalna razina 3,3-5,5 mmol. Količina šećera od 5,5 do 7,1 mmol naziva se stanje predijabetesa. Ako razina šećera premašuje brojku od 7,1 pomoljena., Oni već govore o ovom ili onom stupnju dijabetesa.

Ispada da priprema za trudnoću mora početi za 3-4 mjeseca. Nabavite džepni mjerač glukoze u krvi kako biste u bilo kojem trenutku mogli provjeriti razinu šećera. Onda posjetite svog ginekologa i endokrinologa i obavijestite ih da planirate trudnoću.

Ginekolog pregledava ženu na prisutnost istodobnih infekcija genitourinarnih infekcija, te pomaže u liječenju ako je potrebno. Endokrinolog će vam pomoći da odaberete dozu inzulina za nadoknadu. Komunikacija s endokrinologom je obavezna tokom cijele trudnoće.

Ništa manje obvezujući konsultacija oftalmologa. Njegov je zadatak da ispita posude fundusa i procijeni njihovo stanje. Ako neki od njih izgledaju nepouzdano, izgaraju se kako bi se izbjeglo kidanje. Prije porođaja potrebne su i opetovane konsultacije s oftalmologom. Problemi s žilama oka mogu također postati indikacija za carski rez.

Možda će vam se savjetovati da posjetite druge stručnjake kako biste procijenili stepen rizika tijekom trudnoće i pripremili se za moguće posljedice. Tek nakon što svi stručnjaci daju zeleno svjetlo trudnoći, moguće je otkazati kontracepciju.

Od tog trenutka nadalje treba posebno pažljivo nadzirati količinu šećera u krvi. Mnogo ovisi o tome koliko će se to uspješno učiniti, često uključujući zdravlje djeteta, njegov život i zdravlje majke.

Kontraindikacije za trudnoću s dijabetesom

Nažalost, u nekim slučajevima žena s dijabetesom i dalje je kontraindicirana. Konkretno, kombinacija dijabetesa sa slijedećim bolestima i patologijama je apsolutno nespojiva sa trudnoćom:

  • ishemija
  • zatajenje bubrega
  • gastroenteropatija
  • negativan rezus faktor u majci.

Značajke tijeka trudnoće

U ranoj trudnoći, pod utjecajem hormona estrogena kod trudnica sa dijabetesom, dolazi do poboljšanja tolerancije ugljikohidrata. U vezi s tim, povećana je sinteza inzulina. U tom periodu treba smanjiti dnevnu dozu inzulina, sasvim prirodno.

Počevši od 4. mjeseca, kada se posteljica konačno formira, počinje proizvoditi kontra-hormone hormona, poput prolaktina i glikogena. Njihov učinak je suprotan djelovanju inzulina, zbog čega će se volumen injekcija opet morati povećati.

Takođe počinjući od 13 nedelje potrebno je pojačati kontrolu nad šećerom u krvi, jer tim periodom počinje beli gušterača. Počinje reagirati na majčinu krv, a ako ima previše šećera, gušterača reagira ubrizgavanjem inzulina. Kao rezultat toga, glukoza se razgrađuje i prerađuje u masnoću, odnosno fetus aktivno dobija masnu masu.

Osim toga, ako je tokom cijele trudnoće beba često naišla na "zaslađenu" majčinu krv, vjerovatno je da će se u budućnosti suočiti i sa dijabetesom. Naravno, u tom periodu je kompenzacija za dijabetes jednostavno potrebna.

Imajte na umu da u bilo kojem trenutku dozu inzulina treba odabrati endokrinolog. Samo iskusan stručnjak to može učiniti brzo i precizno. Iako nezavisni eksperimenti mogu dovesti do katastrofalnih rezultata.

Pred kraj trudnoće intenzitet proizvodnje kontransulinskih hormona ponovo se smanjuje, što prisiljava na smanjenje doze inzulina. Što se tiče porođaja, gotovo je nemoguće predvidjeti koliki će biti nivo glukoze u krvi, pa se kontrola krvi vrši svakih nekoliko sati.

Principi trudnoće za dijabetes

Prirodno je da će se upravljanje trudnoćom kod takvih pacijenata bitno razlikovati od upravljanja trudnoćom u bilo kojoj drugoj situaciji. Dijabetes melitus tijekom trudnoće predvidivo stvara dodatne probleme ženama. Kao što se može vidjeti na početku članka, problemi povezani s bolešću počet će mučiti ženu u fazi planiranja.

Prvo ćete morati posjećivati ​​ginekologa svake sedmice, a u slučaju komplikacija odlazaka će postati svakodnevna ili će žena biti hospitalizirana. Međutim, čak i ako sve pođe dobro, ipak morate nekoliko puta ležati u bolnici.

Prva hospitalizacija imenovana je u ranim fazama, do 12. tjedna. U tom periodu vrši se potpuni pregled žene. Identifikacija faktora rizika i kontraindikacija za trudnoću. Na osnovu rezultata pregleda odlučuje se hoće li trudnoću zadržati ili će je prekinuti.

Drugi put žena treba da ode u bolnicu za 21-25 nedelja. U ovom trenutku potreban je drugi pregled tokom kojeg se utvrđuju moguće komplikacije i patologije i propisuje liječenje. U istom periodu žena se šalje na ultrazvučni pregled i nakon toga tjedno ona izvodi ovo istraživanje. To je neophodno za praćenje stanja fetusa.

Treća hospitalizacija je na 34-35 tjedana. Štaviše, u bolnici žena ostaje već prije porođaja. I opet, slučaj neće proći bez ispitivanja. Njegova svrha je procijeniti stanje bebe i odlučiti kada i kako će se poroditi.

Budući da dijabetes sam po sebi ne ometa prirodno rađanje, ova opcija uvijek ostaje najpoželjnija. Međutim, ponekad dijabetes dovodi do komplikacija, zbog kojih je nemoguće čekati dugotrajnu trudnoću. U ovom slučaju se stimulira početak porođaja.

Postoji niz situacija koje prisiljavaju ljekare da se u početku usredotoče na opciju carskog reza, a ove situacije uključuju:

  • krupno voće
  • karlična prezentacija
  • izražene dijabetičke komplikacije kod majke ili ploda, uključujući oftalmičke.

Porođaj kod dijabetesa

Za vrijeme porođaja ima i svoje karakteristike. Prije svega, prvo morate pripremiti porođajni kanal. Ako se to može učiniti, tada se porođaj obično započinje probijanjem amnionske tečnosti. Uz to se mogu dodati potrebni hormoni za povećanje porođaja. Obavezna komponenta u ovom slučaju je anestezija.

Obavezno je nadzirati nivo šećera u krvi i otkucaje srca ploda pomoću CTG-a. Uz prigušivanje porođaja trudnici, oksitocin se daje intravenski, a uz nagli skok šećera - inzulina.

Usput, u nekim slučajevima se glukoza može davati paralelno sa inzulinom. U tome nema ništa sitno i opasno, tako da nema potrebe odupirati se takvim potezima ljekara.

Ako nakon primjene oksitocina i otvaranja grlića materice, porođaj može ponovo izblijediti ili se pojavi akutna fetalna hipoksija, akušeri se mogu obratiti na pincetu. Ako hipoksija započne i prije otvaranja grlića maternice, tada će se, najvjerovatnije, porođaj desiti carskim rezom.

Međutim, bez obzira na to da li će se porođaj odvijati prirodnim putem ili carskim rezom, šansa da se zdrava beba pojavi je prilično velika. Glavna stvar je biti pažljiv prema svom tijelu i na vrijeme reagirati na sve negativne promjene, kao i strogo pridržavati recepta liječnika.

Kako dijabetes utiče na začeće djeteta

U nekih žena, na pozadini ove bolesti, mogu se stvoriti ciste genitalija i mogu se javiti spontani pobačaji, nemogućnost da se dijete normalno nosi. Mnogo žena ima policcestozu što može uzrokovati neplodnost. Jedan od simptoma povezanih s dijabetesom je gojaznost, u ovom slučaju ne postoje samo problemi s porastom krvi, 50% tih žena ima i problema u reproduktivnoj sferi, vrlo je teško zatrudnjeti. U ovom je trenutku vrlo važno da se na vrijeme posavjetuje s liječnikom kako bi se kontrolirao šećer i gubitak kilograma. Dokazano je da kada višak kilograma odlazi onda se povećava sposobnost normalne trudnoće.

Koncepcija dijabetesa - Ovo nije samo ženski problem, postoje i teškoće kod muškaraca. Vrlo često dijabetes kod muškaracačesto snižava nivo testosterona i istovremeno seksualna želja izblijedi.

Kod muškaraca nemogućnost začeća uzrokuje ne toliko dijabetes koliko njegove posljedice i komplikacije. Kad su živci oštećeni, može se primijetiti retrogradna ejakulacija, što dovodi do neplodnosti. Ponekad dolazi do oštećenja DNK u samom spermi ili nemogućnosti normalne erekcije.

Nemogućnost bračnog para da začeće dijete uzrokovani su ne samo fiziološkim, već i psihološkim problemima, nervoznim stresom i pretjeranim naporima. Kada prođe prilično dugo vrijeme, čekajući bebu, a ona ne uspijeva začeti, mnoge žene doživljavaju emocionalne poremećaje, što samo pogoršava problem začeća.

Učinak dijabetesa na trudnoću kod žena

Za trudnice koje imaju dijabetes važno je znati da su u riziku i mogu imati trudnoće. Posledice dijabetesa tipa 2 kod žena postoji rizik da će imati dijete s dijabetesom. Prema statistikama, to se događa u 15-20% slučajeva, a ako imate dijabetes tipa 1, tada oko 25% slučajeva. Rizik se značajno povećava ako su oba roditelja bolesna s dijabetesom. Treba reći da sve dok se inzulin počeo upotrebljavati kao lijek, intrauterina smrtnost je iznosila 60%, pa je i danas kod novih medicinskih lijekova taj rizik vrlo visok

Trudnoća i dijabetes povezane su i na pozadini očekivanja djeteta dolazi do značajnih promjena u majčinom tijelu. U većini slučajeva, na početku trudnoće, tijek bolesti se poboljšava, no već u drugom tromjesečju dolazi do pogoršanja dobrobiti. Može se razviti hiperglikemija.

Tijekom procesa porođaja mogu se stvoriti značajne fluktuacije šećera u krvi, pod utjecajem straha, bola i prekomjernog rada, vrtoglavice i oštrog pogoršanja dobrobiti

Ako znate da ste u riziku, onda ne oklevajte i potražite savjet liječnika, pravilno nadziranje trudnoća i porođaj je ključ zdravlja majke i bebe.

Da li je dijabetes kompatibilan sa trudnoćom?

Ovaj je članak pripremljen za dijabetičare koje sanjaju, ali zbog nepoznavanja nekih aspekata situacije, ne usuđuju se zatrudnjeti. Informacije o tome kako djelovati da rađaju i rađaju s minimalnim gubitkom zdravlja.

Dijabetes melitus je bolest čija se patogeneza nalazi u relativnom ili apsolutnom nedostatku hormona inzulina u tijelu. Manjak ili potpuna odsutnost inzulina dovodi do ozbiljnih metaboličkih poremećaja u tijelu i uzrokuje patološke promjene u gotovo svim tkivima i organima. Ljudi koji imaju dijabetes stalno su prinuđeni da ostanu u strogim ograničenjima, u rasponu od prehrane do fizičke aktivnosti. Danas ćemo razgovarati o tome može li žena s takvom dijagnozom postati trudna i jesu li dijabetes i trudnoća uopće kompatibilni.

Neke statistike

Dijabetes tokom trudnoće poslednjih godina sve je češći. Prema statistici, na svakih stotinu budućih majki postoje 2-3 s različitim stupnjem ozbiljnosti poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Ovakva situacija nervira ne samo akušer-ginekologe, već i neonatologe s endokrinolozima, jer je ova bolest izravno povezana s ogromnim brojem komplikacija trudnoće i porođaja, velikim rizikom od perinatalnog pobola, opasnim posljedicama za zdravlje majke i djeteta, pa čak i smrtnošću! Ne tako davno, liječnici snažno nisu preporučili takvim ženama da zatrudne, ali danas se situacija radikalno promijenila i sada liječnici znaju da se prikazana patologija prenosi samo u 2% slučajeva na novorođenče. Ali trudnoća i porod moraju se pažljivo isplanirati. Detaljno ćemo razmotriti taktike planiranja začeća, trudnoće i porođaja za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.

Patologija i trudnoća

Specijalisti pripisuju patologije tipa 1 i tipa 2 grupi bolesti hroničnog toka, koje predstavljaju najveću opasnost za žene u periodu gestacije. Ali ipak, upravo se 1 vrsta patologije smatra opasnijom. Prije nego što je klinička praksa upravljanja trudnicama počela uvoditi inzulin, trudnoća i porođaj kod žena s ovom vrstom završili su na još tužniji način: oko 40% majki i oko 55% djece umrlo je kao posljedica nekih komplikacija uzrokovanih patološkim nedostatkom inzulina. No, u posljednjim godinama, zbog razvoja medicinskih tehnologija i poboljšanja kvalitete usluga dijabetesa, ovi pokazatelji znatno su se smanjili. Ali ipak, žene s takvom dijagnozom nalaze se u zoni visokog rizika od komplikacija tijekom trudnoće i izravno tijekom porođaja. Međutim, to ne znači da ne možete roditi dijabetes! Vrlo je malo stanja i bolesti kod kojih su stručnjaci zabranjeni gestacija i porod sa šećernom bolešću. Naime, trudnoća s dijabetesom zabranjena je u sljedećim slučajevima:

  • Istovremeni tijek aktivne tuberkuloze.
  • Koronarna bolest srca.
  • Teško zatajenje bubrega.
  • Teški oblik gastroenteropatije.
  • Inzulinski rezistentan oblik patologije sa željom za ketoacidozom.

Relativnom kontraindikacijom trudnoće smatra se i situacija u kojoj oba supružnika imaju poremećen metabolizam ugljikohidrata. Ali u svakom slučaju, ako se začeće već dogodilo, tada konačnu odluku o izvedivosti daljnjeg podnošenja donosi lekar na osnovu pacijentove anamneze i trenutnog zdravstvenog stanja. Medicina poznaje slučajeve kada žene koje imaju očite kontraindikacije za trudnoću imaju relativno lak gestaciju i rodile su potpuno zdravu djecu.

U svim ostalim slučajevima žene s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata mogu roditi, ali treba pristupiti ovom pitanju sa svom odgovornošću! Kompetentni pristup pomoći će u smanjenju negativnih manifestacija patologije i roditi zdravu bebu.

Zašto je važno planirati koncepciju?

Ključno je što se trudnoća s dijabetesom mora unaprijed isplanirati. Činjenica je da žene uče o početku začeća obično u razdoblju od najmanje pet tjedana. I prva 2 mjeseca trudnoće smatraju se najvažnijim, a ujedno i najkritičnijim: u to vrijeme svi najznačajniji organi i sustavi postavljaju se u tijelu nerođene bebe. Ako začeće nije bilo planirano unaprijed, tada će ženin nivo šećera u krvi biti daleko od idealnih pokazatelja, a ta činjenica može negativno utjecati na zdravlje budućih majki i djece.

Većina žena odmah zatrudni od dijabetesa, no na to se morate pripremiti barem šest mjeseci prije predloženog začeća.

Sve ovo vrijeme žena bi trebala stalno sama pratiti razinu glukoze u krvi i povremeno obavljati test na šećer. Kad nivo glukoze u krvi postane stabilno normalan, možete prijeći do začeća.

Napomena: Kod dijabetesa se trudnoća može primijetiti u bilo kojoj medicinskoj ustanovi, a ne samo u mjestu prebivališta ili boravišta. Stoga će biti ispravnije unaprijed, i prije trudnoće, upoznati se s potencijalnim ginekolozima i endokrinolozima i odabrati najiskusnije i kompetentnije stručnjake. Zdravlje nerođenog djeteta ovisi o medicinskoj pismenosti ljekara!

Kako postupiti nakon začeća

Čim žena sazna za trudnoću, trebala bi je biti registrirana, gdje pored standarda za sve trudnice koje su primarne pretrage, mora davati i krv za šećer. Tokom trudnoće kod kuće, mjerenje glukoze uzima se 4-5 puta dnevno i, što je vrlo važno, ne dva sata nakon obroka, već sat vremena kasnije.

Na kraju prve trudnoće s dijabetesom tipa 2, liječnik malo smanjuje dozu inzulina. Od ovog trenutka nadalje potrebna je još pažljivija kontrola šećera. Šećerna bolest tipa 2 doprinosi pretjerano brzom povećanju kilograma, pa bi žena koja je ostala u trudnoći trebala smanjiti broj konzumiranih kalorija. Kroz cijelo razdoblje plodenja djeteta morate se pridržavati stroge prehrane. Dijeta br. 9 uzima se kao osnova, ali stručnjaci vrše pojedinačna prilagođavanja.

U drugom tromjesečju trudnoće sve žene prolaze test na latentni dijabetes. Oni s jasnom dijagnozom također ne bi trebali zanemariti latentno testiranje dijabetesa. Ovo istraživanje pomaže da se dobiju najprecizniji pokazatelji nivoa glukoze u krvi trudnice i po potrebi poduzmu odgovarajuće mjere.

Dostava

U trećem tromjesečju također se provodi stalno praćenje krvi i odlučuje se o pitanju kako će se porođaj provoditi u slučaju dijabetesa. Da li je moguće sami roditi dijabetes ili ćete morati na carski rez, odlučuje ljekar. Šećerna bolest tipa 2 najčešće uzrokuje veliki plod, pa su žene u većini slučajeva carskim rezom. Odluka o operativnoj isporuci donosi se na savjetovanju ljekara.

Ako je trudnoća bila relativno mirna, ultrazvučna dijagnostika pokazala je da je veličina ploda relativno mala, tada možete roditi prirodnim putem. Tijekom porođaja, specijalista će stalno pratiti stanje žene u porođaju i ploda.

Trudnoća sa dijabetesom nije teško, mnogo je teže izdržati i roditi zdravu bebu na sigurno. Da biste to učinili, morate se pridržavati preporuka kompetentnih stručnjaka, pratiti svoje stanje i nadati se uspješnom ishodu!

Koncepcija djeteta i porođaj kod dijabetesa: koje poteškoće mogu nastati i mogu li se spriječiti?

Trudnoća i porod su najprirodniji procesi. Za sve žene, a ne samo njih, ovo je najočekivanije i najtraženije razdoblje u životu.

Za neke je ovaj događaj iznenadna radost, a za neke se pažljivo planira s dugim periodom priprema.

U današnjim uvjetima mnoge žene pate od raznih kroničnih ozbiljnih bolesti, pa se često postavljaju pitanje: mogu li zatrudnjeti i roditi? U ovom članku raspravljamo o problemu: je li moguće zatrudnjeti s dijabetesom tipa 1 i tipa 2? Ads-pc-2

Presuda i preporuke ljekara

Šta je ta bolest? Naziva se još i "slatkom bolešću" - to je nesposobnost gušterače da proizvede ili koristi hormon inzulin za njegovu namjenu.

Ovaj hormon mora preraditi i iskoristiti šećer koji se formira u krvi nakon raspada ugljikohidratne hrane koju konzumira čovjek. Postoje dvije vrste dijabetesa: 1 i 2. Stoga se, prirodno, kod žena koje pate od ove bolesti postavlja pitanje: je li moguće zatrudnjeti s visokim šećerom u krvi?

Pankreas proizvodi inzulin

Prije nekoliko desetljeća, ljekari su nedvosmisleno dali negativan odgovor na pitanje da li je moguće zatrudnjeti od dijabetesa. Dijagnoza dijabetesa bila je apsolutna prepreka za pojavu trudnoće i sigurno rođenje djeteta.

Moderna medicina otišla je daleko naprijed i uprkos određenim poteškoćama povezanim s patologijama uzrokovanim ovom bolešću, danas možete zatrudnjeti i roditi dijabetes tipa 1 i 2. U ovoj fazi razvoja medicine, trudnoća i porođaj kod žena s takvom dijagnozom su apsolutno normalni, uprkos mogućim rizicima povezanim s tim.

Utvrđeno je da ako je majka bolesna od dijabetesa, tada dijete ima dva posto šanse da se razvije, ako je otac pet posto, a ako su oba roditelja dvadeset i pet.

Trudnica sigurno mora biti pod stalnim nadzorom i kontrolom tri specijalista: ginekologa, endokrinologa i nutricioniste.

Organizmi majke i bebe tokom čitavog razdoblja trudnoće neraskidivo su povezani, pa je potrebno stalno praćenje nivoa glukoze u krvi majke kako bi se izbjegle komplikacije povezane s usporavanjem razvoja ploda i genetskim poremećajima .ads-mob-1

Nagli skokovi nivoa šećera mogu se pokrenuti pobačaj ili će dijete biti teže, a to zauzvrat može prouzrokovati pogoršanje procesa rađanja i ozljede bebe.

Ponekad se dogodi da se beba rodi sa niskim nivoom šećera, to je zbog razvojnih značajki tokom trudnoće, jer je njegov gušterača bio primoran da proizvodi više inzulina zbog majčine bolesti. Nakon porođaja, s vremenom se razina glukoze normalizira, ali inzulin će se i dalje proizvoditi u istoj količini.

Kontraindikacije za trudnoću

Uprkos velikim uspjesima i dostignućima moderne medicine, te činjenici da je moguće zatrudnjeti i roditi dijabetes, postoji niz kontraindikacija koje onemogućavaju ovaj proces.

Dijabetes stavlja ogromno opterećenje na stanje svih tjelesnih sistema, a kad se dogodi trudnoća, mnogo se puta povećava, što ugrožava ne samo plod, već i život majke.

Postoji niz popratnih bolesti koje ometaju normalan tijek i sigurno rođenje djeteta s dijabetesom:

  • koronarna bolest srca
  • tuberkuloza
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • Rhesus - sukob,
  • dijabetesa otpornog na inzulin
  • gastroenteropatija.

Ranije je spomenuto povećanje rizika od otkrivanja dijabetesa kod oba roditelja, ovo je ujedno i kontraindikacija trudnoći. Ovdje vam je potreban kompletan pregled plus stručni savjet o tome koliko su velike šanse za nošenje i rođenje zdrave bebe.

Nema sumnje da trudnoću žene s dijabetesom treba planirati, a ne iznenadno, uz preliminarnu detaljnu pripremu tijela otprilike šest mjeseci prije nego što se pojavi. Žena je dužna potpuno kontrolirati nivo glukoze u svom krvotoku, isključiti upotrebu dodatnih lijekova i vitamina, pronaći dobre i kompetentne ljekare koji će biti promatrani u budućnosti.

Vrste dijabetesa kod trudnica

Kao što je već spomenuto, moguće je zatrudnjeti od šećerne bolesti prvog i drugog tipa, ali to nisu jedine vrste dijabetesa koje su otkrivene kod žena u položaju.

Dijabetes uzrokuje mnoštvo akušerskih komplikacija kod majke i djeteta, pa stručnjaci tome posvećuju veliku pažnju i dijele ga na sljedeće vrste koje prate trudnoću:

  • latentni - nema kliničkih znakova, dijagnoza se postavlja na osnovu studija i analiza,
  • prijeteći - Može se razviti u trudnica sa predispozicijom, imati slabu nasljednost i pate od prekomjerne težine, već imaju djecu rođenu s velikom težinom, iznad 4,5 kg. U takvim trudnicama otkriva se glukozurija - šećer u mokraći, što ukazuje na nizak bubrežni prag glukoze. Praćenje i kontrola trebaju biti stalni u prepoznavanju ovog problema,
  • eksplicitna - Dijagnosticira se pomoću testova na glukozuriju i glikemiju. Podijeljen je u tri oblika: lagani, srednji i teški. Potonji je popraćen oštećenjem bubrega, mrežnice, trofičnim čirima, srčanim lezijama, hipertenzijom.

Postoji i druga vrsta dijabetesa - gestacijski, razvija se kod savršeno zdravih žena tokom trudnoće, u oko 3 - 5%. Zahtijeva pažnju i kontrolu od strane ljekara. Nakon nestanka porođaja, može se vratiti s ponovljenom trudnoćom.

Otkriva se oko 20 tjedana, još nisu utvrđeni tačni uzroci njegove pojave. Hormoni koje proizvodi posteljica blokiraju majčin inzulin, što rezultira povećanjem šećera u krvi.

U riziku od gestacijskog dijabetesa:

  • žene starije od četrdeset
  • ako postoji bliski srodnik s ovom bolešću,
  • žene koje pripadaju rasama osim kavkasoida,
  • pušači
  • pretežak
  • rodila je prethodno dijete koje je teže od 4,5 kg.

Dijabetes kod muškaraca i začeće djeteta

Ako muškarac pati od dijabetesa dugi niz godina, ta bolest ostavlja trag na stanje organizma što uzrokuje kvar u njegovom koordiniranom radu, što izaziva brojne patologije.

Jedna od komplikacija dijabetesa je teško začeti i muška neplodnost.oglasi-mob-2

Kao posljedica bolesti oštećeni su mali i veliki krvni sudovi, poremećena je normalna cirkulacija krvi. Dekompenzirani dijabetes uzrokuje poteškoće u radu bubrega i genitourinarnog sustava.

Uretra je sužena, sjeme ne može izbaciti tijekom ejakulacije, vraća se u mjehur, i stoga oplodnja ne može doći.

Životni stil buduće mame

Sva tri tromjesečja u iščekivanju beba trebala bi biti pod potpunom kontrolom svih ljekara uključenih u uspješan tijek trudnoće.

Prvo, trudna majka prolazi kompletan pregled kod specijalista poput ginekologa, endokrinologa, nutricioniste i genetičara, a potom, uzimajući u obzir sve sastanke i slijedeći preporuke, započinje poseban period života žene.

Trudnica treba pravilno jesti na osnovu ishrane br. 9 Ograničite unos masti i ugljenih hidrata, povećajte unos proteina. Šećer, med, slatkiši, džem u potpunosti su isključeni.

Morate uzimati više vitamina i minerala. Ukupni broj dnevnih kalorija ne bi trebao prelaziti tri hiljade. Jedite strogo do sat vremena, a svi pacijenti imaju obaveznu terapiju inzulinom. Oralni lekovi su isključeni u ovom periodu.

Kroz trudnoću, žena je primljena u bolnicu na ambulantno praćenje 3 puta.

Odmah nakon registracije, u 20 - 24 tjedna i u 32 - 34 podesiti unos i doze inzulina.

U posljednjem tromjesečju određuje se način porođenja žene, ovisno o njenom općem stanju tijela, odluka se donosi ili na prirodan način ili pomoću carskog reza.

Srodni videozapisi

Je li moguće roditi apsolutno zdravu bebu s dijabetesom? Kako se ponašati tokom trudnoće? Odgovori u videu:

Dijabetes melitus zbog modernog napretka medicine nije rečenica, što znači da možete postati trudni i roditi se s takvom dijagnozom. Samo žena treba dobiti savjet svih stručnjaka uključenih u ovaj proces, i biti spremna 9 mjeseci potpuno promijeniti svoj životni stil.

Prema svim pravilima i zahtjevima liječnika, prilika da rodi zdravu i snažnu bebu povećava se više puta, a komplikacije povezane s ovom bolešću praktično se eliminiraju.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Pogledajte video: Braco - Paradigm Shift - FULL MOVIE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar