Značajke kompenziranog šećerne bolesti, simptomi, kompenzacijski kriteriji, uzroci dijabetičkog poremećaja i pokazatelji testova

Mnogi od nas s pravom smatraju da je postavljanje i postavljanje dijagnoze posao lekara. Teško je osporiti ovu izjavu, ali. Postoji jedno, ALI

Nažalost, vrlo često osoba odlazi endokrinologu i dijagnoza dijabetesa prvo se postavlja kada postoje već ozbiljne promjene i komplikacije u vidu oštećenja očiju, bubrega, kardiovaskularnog i živčanog sustava, a ipak pomoću pravovremene dijagnoze i poduzetih mjera sve to može biti izbeći. Stoga su informacije o normalnom sadržaju glukoze u krvi, o znakovima po kojima je moguće posumnjati na postojanje šećerne bolesti nužne ne samo zdravstvenom radniku, već i osobi s dijabetesom ili rizikom:

  • prvo da nadgledam svoje stanje,
  • drugo, kako bi se odmah savjetovala druga osoba da se obrati specijalistu, koji možda nije svjestan bolesti.

Uz manifestaciju šećerne bolesti tipa 1, dolazi do izražene žeđi, učestalog mokrenja, gubitka težine. Ovi simptomi nisu tipični za dijabetes tipa 2.

Koji znakovi mogu indirektno ukazivati ​​na dijabetes tipa 2?
To su svrbež i svrab u predelu genitalija, gnojne lezije kože i gljivične lezije noktiju, ljuštenje kože i njena prekomjerna keratinizacija u stopalima, ponavljajući (ponovljeni) konjuktivitis, ječam, slabo zarastanje rana, posjekotine, stomatološki problemi - gingivitis, stomatitis, parodontalna bolest (labavljenje zuba).

Koji su glikemijski pokazatelji (glukoza u krvi) norma, a koji bi vas trebalo upozoriti i što prije navesti da se posavjetujete s endokrinologom?

Normalni sadržaj glukoze u krvi uzetom iz prsta ovisi o tome je li se test obavio na prazan stomak ili nakon jela i gdje je određen sadržaj glukoze: u cijeloj krvi ili u plazmi.
Odnosno, kad primate rezultat, trebali biste znati kada je podnesen ovaj test i gdje je određen sadržaj glukoze (cijela krv ili plazma).
Iz tablice u nastavku (tablica 1) vidljiva je razlika u glikemijskim indeksima za punu krv i plazmu, osim venske i kapilarne krvi. Na prvi pogled, to je teško shvatiti. Razmislimo zajedno.

Cjelovita krv je, doslovno, cijela krv: tekući dio s proteinima (plazmom) koji se nalaze u njoj + krvna zrnca (bijela krvna zrnca, crvena krvna zrnca itd.).
Plazma je samo tečni deo krvi, bez ćelija koje su odvojene na poseban način pre nego što se odredi nivo glukoze.

Šta je venska i kapilarna krv? Sve je vrlo jednostavno.
Venska krv je krv uzeta iz vene (uzima se špricom kada prođemo biohemijski test krvi).
Kapilarna krv je krv uzeta iz prsta.

Tablica 1 prikazuje kriterije za dijagnozu poremećaja metabolizma ugljikohidrata, koje je 1999. odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kriteriji za poremećaje metabolizma ugljikohidrata

Način utvrđivanjaKoncentracija glukoze, mmol / l
puna krvplazma
venskikapilarnavenskikapilarna
na prazan stomak≥6,1≥6,1≥7,0≥7,0
2 sata nakon punjenja glukozom≥10,0≥11,1≥11,1≥12,2
Poremećena tolerancija na glukozu
na prazan stomakNormalna glukoza u krvi iz prsta:
u punoj krvi:

  • na prazan stomak - od 3,5 do 5,5 mmol / l,
  • 2 sata nakon obroka - manje od 7,8 mmol / l,

u plazma:

  • na prazan stomak - do 6,1 mmol / l,
  • 2 sata nakon obroka - manje od 8,9 mmol / L.

Mmol / l - jedinica za mjerenje glukoze u krvi. Neki uređaji daju rezultat u mg%. Da biste postigli rezultat u mmol / l, morate rezultat podijeliti u mg% na 18 - ovo je faktor konverzije (iako treba napomenuti da takvi uređaji nisu baš prikladni i kod nas su prilično rijetki).

Kako saznati gdje je određena glukoza? To možete pitati o laboratorijskom asistentu koji radi analizu, a ako sami provedete samokontrolu i odredite razinu glukoze glukometrom (prijenosni uređaj za određivanje sadržaja glukoze), tada biste trebali znati: većina glukometra koji se koriste u Europi i kod nas su kalibrirani (postavljeni) s punom krvlju, međutim postoje izuzeci. Na primjer, najnovija tvrtka koja radi brojila životni vijek LifeScan - Smart Scan kalibrira se plazmom, tj. određuje nivo glukoze u krvnoj plazmi kao i većina laboratorijskih uređaja jer je to tačniji način određivanja sadržaja glukoze.
Faktor konverzije za pretvaranje koncentracije glukoze u cjelovitoj krvi u ekvivalentnu koncentraciju u plazmi je 1,1.

Dugotrajna asimptomatska hiperglikemija dovodi do činjenice da osoba prvo odlazi liječniku s pritužbama zbog komplikacija dijabetesa. To mogu biti sastanak s oftalmologom za smanjeni vid (uslijed katarakte ili retinopatije), sastanak s terapeutom za bol u srcu (povezan s razvojem IHD-a), glavobolje (povezan s hipertenzijom), sastanak s kirurgom za bol i zimica u nogama (povezana sa aterosklerozom krvnih sudova donjih ekstremiteta), posjet neuropatiju zbog glavobolje, vrtoglavice, grčeva i otečenosti u nogama (povezanih s aterosklerozom žila mozga i oštećenjem perifernih živaca).
Otkrivanje glikemije na testu u dva ponovljena ispitivanja sa sadržajem glukoze većim od 6,9 mmol / L u krvnoj plazmi i više od 6,0 ​​mmol / L u cijeloj krvi ili 2 sata nakon jela više od 11 mmol / L u cijeloj krvi i više od 12,1 mmol / l u plazmi, kao i prisutnost glukoze u urinu, omogućavaju dijagnozu dijabetesa.

Sa dijabetesom često ništa ne boli.
A to je zapravo tako. Mnogi pacijenti, znajući za svoju dijagnozu, žive sa pokazateljima koji prelaze normalnu razinu glukoze u krvi i osjećaju se dobro. Ali problem je u tome što je kad je bolestan, često prekasno: to znači da su se razvile komplikacije dijabetesa, prijeteći sljepoću, gangrenu, srčani udar ili moždani udar i zatajenje bubrega.

Međutim, kako pokazuju iskustva mnogih, mnogih pacijenata, racionalna osoba koja kontrolira dijabetes može izbjeći opasnost i živjeti dug život.

Što su vaši pokazatelji bliži normalnoj, to se dijabetes bolje nadoknađuje, što znači da postoji manji rizik od razvoja i napredovanja dijabetičkih komplikacija (tablica 2).

Kao što se vidi iz donje tabele, takođe postoji takav pokazatelj kao glikolirani (glikozilirani) hemoglobin. Koristi se za dijagnosticiranje dijabetesa i kontrolu bolesti. Šta je ovo Hajde da ispravimo.

Dopisuje glikovani hemoglobin nivou glikemije

HbA1,%HbA1c,%Nivo glikemije
mmol / l (prosjek)
6,05,04,4
6,65,55,4
7,26,06,3
7,86,67,2
8,47,08,2
9,07,59,1
9,68,010,0
10,28,511,0
10,89,011,9
11,49,512,8
12,010,013,7
12,610,514,7
13,211,015,6

Budući da je životni vijek eritrocita tijekom kojeg on "akumulira" glukozu, 2 mjeseca, možemo procijeniti po nivou glikoziranog hemoglobina koliki je prosječni nivo glukoze u krvi osoba imala tokom tog vremena, te sukladno tome suditi prisustvo ili odsustvo nadoknade.
Tradicionalna (jednom mjesečno) analiza kojom se utvrđuje nivo glukoze u krvi trenutno govori samo o njenim pokazateljima, ali čak i tokom dana nivo pokazatelja uspijeva se promijeniti, baš kao što se mijenja i puls ili krvni pritisak.
Stoga je analiza kojom se određuje glukoza u krvi, posebno jednom mjesečno, potpuno nedovoljna da bi se moglo suditi o stanju metabolizma ugljikohidrata.
Stoga je razina gliciranog hemoglobina, koji je stabilan spoj, na čije rezultate ne utječu fluktuacije glikemije na dan uzimanja krvi, prehrana uoči analize, fizička aktivnost, danas objektivni pokazatelj koji odražava stanje metabolizma ugljikohidrata (kompenzacija, subkompenzacija, dekompenzacija) za poslednja 2 meseca
Brojna istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama pokazala su da nivo glikoziranog hemoglobina objektivno odražava povezanost između dobre kompenzacije dijabetesa i rizika od komplikacija.

Dakle, američka multicentrična studija dijabetesa i njegovih komplikacija DCCT (Suđenje protiv kontrole i komplikacija protiv dijabetesa), koja je trajala 10 godina (završila 1993.) i u kojoj je učestvovalo 1441 pacijent s dijabetesom tipa 1, pokazala je da je ona blizu normalnoj nivo glukoze u krvi pomaže u sprječavanju razvoja ili inhibiranja napredovanja svih dijabetičkih komplikacija:

  • neproliferativna retinopatija - 54-76%,
  • predproliferativna i proliferativna retinopatija - za 47-56%,
  • ozbiljne komplikacije bubrega - za 44-56%,
  • komplikacije nervnog sistema - za 57–69%,
  • velika plovila - za 41%.

Učestalost komplikacija je minimalna na razini glikoziranog hemoglobina, koji je najbliži normalnoj.

Drugi primjer je najveća britanska multicentrična studija, UKPDS (Ujedinjeno Kraljevstvo Prospective Diabetes Study), sažeto u 1998. godini.
Podaci UKPDS-a, koji su trajali skoro 20 godina (u njemu je učestvovalo više od 5000 pacijenata s dijabetesom tipa 2), pokazali su da smanjenje nivoa glikoziranog hemoglobina od samo 1% dovodi do smanjenja komplikacija očiju, bubrega i živaca za 30–35%. , a također smanjuje rizik od razvoja infarkta miokarda za 18%, moždani udar - za 15% i 25% smanjuje smrtnost povezana s dijabetesom.

Na temelju tih podataka preporučuje se da nivo glikoliranog hemoglobina HbA1c bude ispod 7% sa njegovom kontrolom svaka 3 meseca.
Povećani pokazatelji glikoziranog hemoglobina signaliziraju potrebu za trenutnom korekcijom stila života: prehranom, fizičkom aktivnošću, liječenjem lijekova i poboljšanom samokontrolom, jer u suprotnom nije moguće spriječiti razvoj zavidnih komplikacija dijabetesa.

Drugi pokazatelj po kojem se može prosuđivati ​​o prisutnosti poremećaja metabolizma ugljikohidrata ili nadoknadi dijabetesa je fruktozamin.

Fruktosamin Je kombinacija glukoze i proteina u plazmi, koja se odvija u roku od 1 mjeseca.
Normalna stopa fruktozamina kod zdravih ljudi je do 285 mmol / l, isti je s kompenzacijom za dijabetes.
Pokazatelj veći od 400 mmol / l ukazuje na izraženu dekompenzaciju metabolizma ugljikohidrata. Prelazni pokazatelji - o subkompenzaciji.

Nivo fruktozamina određuje se u venskoj krvi za razliku od glikoliranog hemoglobina. Nemoguće je prosuđivati ​​prosječnu razinu glikemije (kao što to činimo glicirani hemoglobin) fruktozaminom.

Učestalost praćenja zdravlja

Praćenje zdravlja je neophodno:

dnevno - kontrola nivoa glukoze u krvi (na prazan stomak i 2 sata nakon jela), merenje krvnog pritiska,

kvartalno - određivanje glikoziliranog hemoglobina u krvi, poseta endokrinologu,

godišnje - merenje holesterola (LDL, HDL), merenje holesterola u urinu, poseta oftalmologu, poseta neurologu, poseta hirurgu.

Potrebno je uzeti kardiogram jednom godišnje ili češće - da biste provjerili jesu li započeli ishemijski događaji.

Redovno (jednom ili dva puta godišnje) ovisno o težini komplikacija provjerava stanje nogu kod podijatrijskog i vaskularnog hirurga - angiologa.

Prilikom samokontrole preporučljivo je voditi dnevnik, posebno za one koji koriste inzulin. Prikladno je voditi dnevnik na računaru, jer računar omogućava kombiniranje i upotrebu svih vrsta obrazaca. Možete sačuvati tradicionalni dnevnik u bilježnici ili velikoj bilježnici.

Koje su karakteristike kompenziranog dijabetesa

Prije početka liječenja dijabetesa, liječnik utvrđuje sljedeće ciljeve:

  • Usporiti ili zaustaviti napredovanje opasnih sekundarnih bolesti - dijabetičkog stopala, nefropatije, neuropatije i retinopatije,
  • Sprečiti akutne komplikacije (npr. Dijabetičku komu, infekcije, nizak šećer u krvi),
  • Vratiti kvalitetu života,
  • Smanjite faktore rizika.

Ovisno o dobi, životnom vijeku i pratećim bolestima, ove ciljeve liječenja liječnik individualno prilagođava zajedno s pacijentom.

Na početku svake terapije liječnik razgovara s ciljevima terapije s pacijentom. Osnova svakog tretmana je povećati vježbanje i mršavljenje zajedno sa zdravom uravnoteženom prehranom - posebno kod pacijenata s prekomjernom težinom. Gubitak kilograma smanjuje otpornost na inzulin i hiperglikemiju. Često su ove mjere dovoljne za snižavanje šećera u krvi. Mnoge specijalističke klinike za dijabetes pomažu u promjeni životnog stila dijabetičara.

Budući da glikemija utječe na kvalitetu života i životni vijek, postizanje normalne razine glukoze u krvi važan je cilj liječenja. Ako pacijent promijeni svoj način života i uzme hipoglikemijske agense, rizik od komplikacija značajno se smanjuje. Nisu svi ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 potrebna redovna mjerenja glukoze. Broj mjerenja koja je potrebno obaviti tokom dana određuje ljekar. Da biste izmjerili glikemiju, trebate uzeti malu količinu krvi iz vrha prsta. Danas su na raspolaganju mnoga različita brojila glukoze u krvi.

Kriteriji za kompenzaciju šećerne bolesti uglavnom su 2 tipa:

  • HbA1c vrijednost: 6,5% - 7,5%,
  • Koncentracija monosaharida na testu (venska krv): 100 - 125 mg / dl ili 5,6 - 6,9 mmol / l,
  • Koncentracija glukoze u venskoj krvi 1 do 2 sata nakon obroka: 140-199 mg / dl ili 7,8-11,0 mmol / l.

Dijabetes neovisan o insulinu manifestuje se kod svake osobe u različitim oblicima. Kod mladih pacijenata potrebno je održavati glikemiju u krvi što je niže u granicama normale, tako da se u narednim godinama ne pojave komplikacije. Starije osobe (starije od 75 godina) trebale bi uzimati lijekove koji mogu pomoći u rješavanju učestalog mokrenja i pogoršanja koncentracije.

Kako dijabetes tipa 2 uzrokuje nekoliko faktora i često ga prate hipertenzija i hiperlipidemija, ciljevi liječenja uključuju i normalizaciju krvnog tlaka i lipida. Dijabetičari trebaju redoviti skrining. Te bi terapeutske ciljeve trebalo individualno prilagoditi dobi, životnom vijeku i povezanim stanjima pacijenta.

Kriterijumi za nivo nadoknade

Lekar koji prolazi propisuje potrebnu terapiju. Ako je potrebno, savjetuje se s drugim specijalistima, na primjer, s neurološkim (neurolog), bubrežnim (nefrološkim), kardiološkim (kardiološkim) ili vaskularnim bolestima (angiolog).

Nakon postavljanja dijagnoze i proučavanja anamneze, liječnik će se dogovoriti o ciljevima liječenja s pacijentom. Glavni cilj je snižavanje šećera u krvi. Najvažniji dijagnostički pokazatelj je HbA1c (glikirani hemoglobin) koji omogućava dugoročno praćenje stanja pacijenta.

Uz to, pacijentu se propisuju testovi koncentracije glukoze na testu i nakon hrane (razina postprandijala). Te vrijednosti pacijent može izmjeriti nekoliko puta dnevno. Ostali ciljevi uključuju krvni pritisak i lipide u krvi. Medicinska društva dala su preporuke za njegu dijabetesa. Međutim, pojedinačne ciljne vrijednosti mogu se razlikovati. U kasnijoj dobi i postojećim popratnim bolestima, bit će potrebne i druge mjere liječenja.

Na početku terapije liječnik preporučuje da pacijent promijeni svoj život: riješi se gojaznosti, prestane pušiti ili vježbati.Liječnik razgovara s pacijentom koji su koraci potrebni i koje postupke treba poduzeti za kontrolu oštećenog metabolizma. Nakon tri meseca pacijent će se pregledati. Ovisno o tijeku liječenja, neophodni su redovni ljekarski pregledi.

Optimalne vrijednosti za odrasle dijabetičare nakon 3 mjeseca liječenja:

Stručnjaci pacijentima pružaju informacije o tome kako treba izvršiti kompenzaciju za dijabetes tipa 2. Važno je redovito mjeriti i pratiti koncentracije monosaharida. Dijabetičarima tipa 1 potrebno je izmjeriti sadržaj ketonskih tijela kako bi se spriječilo akutno stanje - koma.

U liječenju ovisnosti o lijekovima detaljnije se govori o pravilnoj dozi inzulina ili ponašanju kod akutnih bolesti. Edukacija pacijenata ima za cilj postepeno povećavanje osobne odgovornosti pacijenata.

Zdrava prehrana i redovna fizička aktivnost značajno smanjuju razinu glikemije u početnim fazama dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu. U liječenju dijabetesa tipa 2, vježbanje i dijeta su temelj terapije.

Za smanjenje glikemije koriste se tri glavne grupe lijekova:

  • oralni hipoglikemijski agensi
  • incretin mimetici
  • preparati insulina.

Kada koristi gore navedene lijekove, pacijentu je potrebno redovito mjeriti glikemiju. Cilj je izbjeći prekomjernu hiper- ili hipoglikemiju. Terapija inzulina propisuje liječnik ako gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina.

Hronična hiperglikemija može uzrokovati sekundarno oštećenje organa. To dovodi do većeg broja obolijevanja i smrtnosti kod oboljelih od dijabetesa od zdravih. Rizik od ateroskleroze u bolesnika sa dijabetesom je 4-5 puta veći nego kod zdravih bolesnika.

Stoga terapija dijabetesa uključuje redovne medicinske preglede kako bi se blagovremeno prepoznale i liječile komplikacije. Da bi se izbjegli efekti dijabetesa, potrebno je ne samo kontrolirati glikemiju, već i krvni tlak.

Komplikacije koje subkompenzirano ili dekompenziraju dijabetes mogu izazvati:

  • Infarkt srčanog mišića
  • Periferna vaskularna bolest
  • Ishemijski moždani udar
  • Bolest bubrega (nefropatija),
  • Dijabetičko stopalo itd.

U liječenju dijabetesa vitalni su redovni liječnički pregledi i pregledi. Dijabetičar bi trebao voditi dnevnik glikemijskih vrijednosti. To će pomoći ljekaru da ispravnije prilagodi tretman.

Savjet! S dekompenzacijom dijabetesa (gestacijske ili druge vrste), pacijent se mora obratiti liječniku. Normalizacija parametara i eliminacija kliničkih simptoma bolesti pomaže djelomično ili potpuno vratiti pacijentu kvalitetu života. Na prve znake hiperglikemije, i odrasla osoba i dijete, tinejdžer, moraju ići liječniku. Rani tretman pomaže u sprečavanju komplikacija različite težine.

Dijagnozu (pomoću laboratorijskih ispitivanja) i kontrolu dijabetesa treba provesti kvalificirani stručnjak. Nadoknaditi dijabetički poremećaj u kratkom roku moguće je samo uz pravu terapiju. Nekompenzirani dijabetes može dovesti do smrti pacijenta. Stoga bi liječenje trebalo započeti u ranoj fazi razvoja patološkog stanja.

Glikovani hemoglobin

Glikozilirani hemoglobin nastaje zbog činjenice da se frakcija hemoglobina veže na glukozu (što je veća razina šećera, veći je broj gliciranih frakcija). A eritrocit, koji sadrži glikoziliranu frakciju, živi oko 120 dana, pa je analiza u stanju pokazati stanje metabolizma ugljikohidrata u posljednja 2-3 mjeseca.

Fruktosamin

Fruktosamin nastaje zbog vezanja proteina plazme na šećer, pokazuje nivo glukoze u posljednja 2-3 tjedna. Normalno, količina fruktozamina ne smije biti veća od 285 µmol / L. Ako su pokazatelji iznad normalnih, to ukazuje na prisutnost subkompenziranog ili dekompenziranog dijabetesa kod kojeg se povećava rizik od komplikacija.

Lipidogram

Ova analiza daje informacije o lipidnim parametrima u različitim frakcijama krvi. Za ovaj postupak krv se uzima iz vene. Prije provođenja manipulacije, pacijent ne smije konzumirati hranu 12 sati, ne pušiti, pokušati ne biti nervozan 30 minuta prije testa. Pomoću ove analize određuju se trigliceridi, ukupni holesterol, lipidi niske i visoke gustoće, koeficijent aterogenosti (omjer "lošeg" i "dobrog" kolesterola).

Samotestiranje na šećer u krvi i prisustvo acetona u urinu

Za mjerenje šećera u krvi kod kuće koristite glukometar ili test trake. Pomažu u reguliranju dva pokazatelja odjednom: to su razine glukoze na prazan želudac i pokazatelji šećera 1,5-2 sata nakon jela hranu (postprandialna glikemija).

Prvi kriterij je važno provjeravati svako jutro, drugi 4-5 puta tokom dana. Takve metode pomažu u kontinuiranom regulisanju razine glukoze i pri najmanjem odstupanju - da se ispravi hranom ili lijekovima. Svaki pacijent odlučuje koliko mjerenja dnevno treba obaviti, ali u svakom slučaju važno je provesti manipulaciju barem 2 puta - ujutro na prazan stomak i nakon prvog obroka.

Pri korištenju novih lekova za dijabetes ili s greškama u ishrani, važno je vršiti merenja što je češće moguće.

Sa standardnim pokazateljima glukoze u krvi moguće je odrediti šećer u urinu ne više od 1-2 puta mjesečno. No ako je glukoza iznad 12 mmol / L, važno je odmah provjeriti količinu šećera u urinu. Treba imati na umu da sa kompenziranim dijabetesom šećer ne bi trebao biti prisutan, a ako ga ima, to ukazuje na fazu subkompenzacije, odnosno dekompenzaciju.

U takvim je slučajevima važno posavjetovati se s liječnikom kako bi se prilagodilo doziranje tableta za snižavanje šećera ili inzulina. Za samoanalizu urina koriste se specijalizirane test trake s indikatorom boje. Dobijena boja test trake uspoređuje se s posebnim indikatorima ljestvice boja (nalazi se na umetku za ispitivanje).

Ako u mokraći ima šećera, morate testirati kako biste utvrdili prisutnost acetona (ketonskih tijela) u njemu. Za ovu analizu se koriste i specijalizovane test trake (zasićena boja znači visok sadržaj acetona, manje zasićena znači nizak). Takva manipulacija traje samo nekoliko minuta, ali njeni pokazatelji će vam omogućiti da započnete odmah liječenje i spriječite razvoj mnogih komplikacija.

Značajke kompenzacije dijabetesa

Nakon zaključka zaključka "dijabetes melitus" liječnik odabire taktiku liječenja ovisno o vrsti bolesti. Kod dijabetesa tipa 1 koristi se terapija inzulinom, a kod dijabetesa tipa 2 bolest se nadoknađuje medicinskom ishranom, fizičkom aktivnošću i hipoglikemijskim lijekovima.

Dijetu treba strogo poštovati kod bilo koje vrste dijabetesa. Hrana se odabire za svakog pacijenta pojedinačno, ovisno o motoričkoj aktivnosti, ali postoje opći principi prehrane, koji su isti za sve bolesnike s dijabetesom:

  • Poželjno je kuhati jela kuhanjem, kuvanjem, pečenjem,
  • Konzumirajte hranu često, u malim porcijama,
  • Slatkiši, brašno, konditorski proizvodi (od bijelog brašna), slana, dimljena, masna jela,
  • Trebate konzumirati hranu onoliko koliko dnevno potrošite energije,
  • Sol dnevno konzumirati ne više od 12 grama.

Uzroci dekompenzacije dijabetesa:

  • Pogrešno izračunata doza inzulina,
  • Prejedanje, kršenje principa terapijske ishrane,
  • Odbijanje lečenja
  • Psiho-emocionalno preopterećenje,
  • Odbijanje prelaska na inzulin,
  • Upotreba dodataka prehrani (dodataka prehrani) umjesto lijekova,
  • Propisivanje terapije sebi
  • Neke vrste zaraznih bolesti koje dovode do intoksikacije tijela.

Komplikacije dekompenziranog dijabetesa

Dekompenzacija bolesti postaje faktor nastanka hroničnih i akutnih komplikacija. Akutne komplikacije nastaju u kratkom vremenu, u roku od nekoliko minuta ili sati. U ovom je slučaju važno pod hitno pružiti medicinsku njegu, jer posljedice takvih patoloških stanja mogu dovesti do smrti.

Akutne komplikacije uključuju:

  • Hipoglikemija - nagli pad šećera u krvi. Počinje brzo, pacijent primjećuje ozbiljnu slabost, osjećaj gladi. Ako se ne pruži pravodobna pomoć, osoba pada u komu. Oni se uklanjaju iz hipoglikemijskog stanja uz pomoć brzih ugljikohidrata (slatki čaj, bomboni).
  • Hiperglikemija je nagli porast šećera u krvi. Pacijent osjeća slabost, glad, žeđ. Iz ovog je stanja moguće izaći samo uz pomoć injekcije inzulina.
  • Dijabetička koma kombinira tri vrste: hiperosmolarnu, mliječnu kiselinu, ketoacidotski oblik. Dolazi do kršenja metabolizma vode - elektrolita, acidobazne ravnoteže. Simptomi ovise o vrsti kome i zahtijeva hitnu hospitalizaciju u medicinskoj ustanovi.

Hronične komplikacije uključuju teške povrede u radu organa i sistema:

Sprečavanje komplikacija

Osim samokontrole zdravstvenog stanja, pacijent s dijabetesom treba redovno posjećivati ​​endokrinologa i proći medicinske preglede. Prije svega, to trebaju učiniti oni pacijenti kod kojih je tolerancija na glukozu (imunitet) oslabljena.

Periodično je potrebno podvrći preglede kod osoba s teretom nasledstva, žena koje imaju mrtvo dijete ili beba velike težine (veće od 4 kg). Dijabetičarima je potreban ultrazvuk bubrega, EKG srca, praćenje stanja žila, uzimanje rendgenskih snimaka grudnog koša.

Pacijenta koji boluje od dijabetesa treba promatrati ne samo endokrinolog, nego i drugi uski specijalisti - kardiolog, stomatolog, oftalmolog, specijalista zarazne bolesti i dermatolog.

Nadoknađeni stanje dijabetesa

Ovo je blag tijek dijabetesa, kod kojeg su pokazatelji testova normalni ili što niži od njih, BMI je izvan vrijednosti viška, krvni pritisak - do hipertonične razine. U brojčanom smislu, visoki stepen kompenzacije za dijabetes tipa 2 je sljedeći:

  • Kapilarna glukoza u krvi (glikemija). Na prazan stomak - ispod 6,1 mmol / L, 2 sata nakon jela - ispod 7,5 mmol / L.
  • Glikovani hemoglobin - do 6,5%.
  • Fruktozamin - do 285 µmol / L
  • Nivo lipida. Holesterol obično. - ispod 5,2 mmol / l. Trigliceridi su ispod 1,7 mmol / L. Lipoproteini visoke gustoće (HDL) - u rasponu 1,03-1,55 mmol / l. Lipoproteini niske gustine (LDL) - ispod 3 mmol / L. Lipoproteini vrlo niske gustine (VLDL) - u rasponu 0,13-1,63 mmol / l. Aterogeni koeficijent je 2,2-3,5.
  • Glukoza u urinu (glukozurija) - 0% ili 0 mmol / L
  • BMI Muškarci - do 25, žene - do 24.
  • Pakao - ne viši od 139/89 mm Hg

U trenutnom (općem) ispitivanju utvrđuje se sadržaj ukupnog holesterola i triglicerida. Preostali pokazatelji su propisani od strane lekara.

Uz ove pokazatelje, u kombinaciji sa zadovoljavajućim općim stanjem, nedostatkom žeđi (polidipsija) i čestim pretjeranim mokrenjem (poliurija), svrbežom kože i / ili oštećenjem vida, u uvjetima dugoročne stabilnosti svih vrijednosti glukoze (nekoliko mjeseci), možemo reći da je ovo stupanj kompenziranog šećerne bolesti kod kojeg je rizik od komplikacija minimalan.U najvišem stupnju kompenzacije takvi su rezultati mogući bez upotrebe lijekova za snižavanje šećera. Dovoljna prehrana i kontrola konzumiranih ugljikohidrata.

Normalizirani fizički i intelektualni stres, prihvatljiv način života i svakodnevna rutina također će pomoći u kompenzaciji dijabetesa u velikoj mjeri. Naročito u ranim fazama razvoja bolesti.

Opis pokazatelja analiza i anketa

Analiza svakog od parametara kojima se utvrđuje kompenzirani dijabetes provodi se prema vlastitom rasporedu. Neki od njih mogu se promijeniti za nekoliko sati, a drugi za nekoliko sedmica ili mjeseci. Ali njihova kombinacija, u usporedbi s prošlim studijama i kliničkom situacijom, dati će vrlo jasnoj predodžbi dežurnom liječniku o tome postoji li, u stvari, nadoknada, koliko je duga i u kojoj mjeri izražena.

Stadij subkompenzacije

To je stanje koje se javlja kršenje ustaljenih načina: ishrana, kontrola ugljikohidrata, fizička i / ili intelektualna i emocionalna. Također može ukazivati ​​na nepravilan ili nedovoljan unos hipoglikemijskih lijekova. Moguća manifestacija na pozadini drugih bolesti koje mijenjaju metaboličke procese u tijelu.

Stupanj kompenzacije za dijabetes smanjuje se, o čemu svjedoči porast svih pokazatelja (osim HDL-a), pogoršanja stanja i pojava / intenziviranje simptoma. Prije svega, to se odnosi na glikemijske brojeve poslije i nakon obroka. Štaviše, ako je kršenje režima bilo jednokratno i kratkotrajno, onda kada se obnovi, preostali parametri ostaju nepromijenjeni. Nije potrebna značajna korekcija liječenja. Možete i bez posjete stručnjaku, ali u "dnevniku dijabetesa" zabilježite ovu situaciju.

Uz sistematsko kršenje režima i / ili nepridržavanje primjene hipoglikemijskih sredstava utvrđuje se konstantni subkompenzirani stupanj dijabetesa tipa 2. Pogoršanje može biti potaknuto razvojem bilo koje druge hronične bolesti, koja posebno utječe na metabolizam ugljikohidrata. U ovom slučaju, povećanje stabilnih pokazatelja. A prvi signal prelaska na subkompenzaciju je pojava glukozurije (do 0,5% ili 28 mmol / l). Neophodne su konsultacije lekara, dodatni pregled, korekcija režima i lekarskog recepta.

Pokazatelji subkompenzacije kreću se od kompenziranih do dekompenziranih.

Dekompenzirajući dijabetes tipa 2

Stanje teškog toka bolesti. Promatra se s izraženim kršenjem režima, nepravilnim ili odsutnim liječenjem, razvojem bilo kojeg drugog ozbiljnog hroničnog oboljenja. Dekompenzacijom nastaju oštećenja na žilama, unutrašnjim organima i njihovim sustavima, razvijanje ozbiljnih teških komplikacija (prije smrti). Vrijednosti pokazatelja:

  • Kapilarna glukoza u krvi (glikemija). Post -7,8 i više mmol / l. 2 sata nakon obroka - 10 i više mol / l.
  • Glikovani hemoglobin - 7,5% i više,
  • Fruktosamin - iznad 285 µmol / L,
  • Nivo lipida. Ukupni holesterol –6,5 i veći mol / l. Trigliceridi - 2,2 i više mol / L Lipoproteini visoke gustoće (HDL) - ispod 1,0 mmol / L. Lipoproteini niske gustine (LDL) - iznad 3 mmol / L. Lipoproteini vrlo niske gustine (VLDL) - iznad 1,63 mmol / L. Koeficijent aterogenosti - veći od 3,5.
  • Glukoza u urinu (glukozurija) - od 0,5% ili 28 mmol / l.
  • BMI Muškarci - više od 27, žene - više od 26.
  • HELL –159 / 99mm Hg i još mnogo toga.

Slični podaci sugeriraju da je takva kompenzacija za dijabetes rezistentna na inzulin izuzetno niska.

Dijagnosticiran na vrijeme, pod kontrolom, dijabetes tipa 2 ne može dugo stvarati probleme. Kvaliteta života pacijenata s kompenziranim oblikom šećerne bolesti tipa 2 blizu je kvaliteta zdrave osobe. I što je najvažnije, stanje nadoknade je prevencija teških komplikacija dijabetesa i ključ održavanja životnog vijeka.

Ostavite Svoj Komentar