Liječenje dijabetesa tipa 1 i 2 sa matičnim ćelijama

Nije tajna da matične ćelije imaju niz jedinstvenih svojstava, uključujući mogućnost stvaranja svih specijalizovanih tkiva u tijelu. Teoretski, matične ćelije mogu „popraviti“ bilo koji organ ljudskog tela koji je pretrpeo kao posledica povrede ili bolesti i obnoviti njegove oštećene funkcije. Jedno od najperspektivnijih područja njihove primjene je liječenje dijabetesa tipa 1. Već je razvijena postojeća klinička tehnika koja se temelji na korištenju mezenhimalnih stromalnih ćelija. Uz njihovu pomoć moguće je zaustaviti progresivno uništavanje otočića pankreasa i u nekim slučajevima obnoviti prirodnu sintezu inzulina.

Dijabetes tipa 1 često se naziva inzulinski ovisnim, pa se naglašava da pacijentu s ovom dijagnozom trebaju injekcije inzulina. Zaista, kod dijabetesa melitusa tipa 1, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji ćelijama u telu treba da apsorbuju glukozu.

Do danas je dijabetes tipa 1 prepoznat kao autoimuna bolest. To znači da je do njenog pojavljivanja došlo zbog kvara u imunološkom sistemu. Iz nepoznatog razloga, ona počinje napadati i uništavati beta stanice pankreasa koje stvaraju inzulin. Proces uništavanja je nepovratan: s vremenom se broj funkcionalnih ćelija neprestano smanjuje, a sinteza inzulina opada. Zbog toga su bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 prisiljeni da stalno primaju inzulin izvana i zapravo su osuđeni na doživotno liječenje.

Terapija inzulina koja je propisana pacijentima prati niz nuspojava. Čak i ako ne uzmete u obzir nelagodnost i bol povezane sa stalnim injekcijama, kao i potrebu dijeta i jela u strogo određenim satima, ozbiljan problem predstavlja odabir točne doze inzulina. Njegova nedovoljna količina dovodi do povećanja glukoze u krvi, a predoziranje je dvostruko opasno. Neuravnotežena doza inzulina može uzrokovati hipoglikemiju: nagli pad razine šećera, što je praćeno zamućenošću ili gubitkom svijesti do pojave kome.

Kako se dijabetes tipa 1 može izliječiti?

Redovne injekcije inzulina koje pacijent sa dijabetesom tipa 1 prima doživotno, strogo rečeno, nisu tretman. Oni nadoknađuju nedostatak prirodnog inzulina, ali ne otklanjaju uzrok bolesti, jer ne utječu na autoimuni proces. Drugim riječima, beta stanice pankreasa i dalje se razgrađuju čak i uz inzulinsku terapiju.

Teoretski, ako je dijabetes melitus tipa 1 otkriven u samoj početnoj fazi (na primjer, kod malog djeteta u fazi predijabetesa), moguće je suzbiti upalnu autoimunu reakciju lijekovima. Tako će određeni broj održivih beta ćelija ostati u tijelu, koje će i dalje proizvoditi inzulin. Ali, nažalost, kod većine pacijenata do trenutka dijagnoze većina njih beta stanica više ne funkcioniše, pa ovaj tretman još uvijek nije uvijek učinkovit.

Posljednjih decenija pokušavaju se izliječiti dijabetes tipa 1 transplantacijom otočića pankreasa koji sadrže beta ćelije, ili cijelu žlijezdu. Međutim, ova tehnika ima ozbiljnih nedostataka. Prije svega, transplantacija je tehnički složen i nesiguran postupak. Pored toga, značajni problemi su povezani sa dobivanjem donora za transplantaciju. Osim toga, kako bi se izbjeglo odbacivanje transplantacije pacijenti su stalno prisiljeni uzimati lijekove koji suzbijaju imunitet.

Znači li to da je dijabetes tipa 1 neizlječiv?

Doista, dijabetes tipa 1 smatra se neizlječivom bolešću. Međutim, posljednjih godina napravljena su brojna važna otkrića i razvijene su temeljno nove metode liječenja dijabetesa. Jedna od njih je biološka terapija pomoću mezenhimalnih stromalnih ćelija. Konkretno, to uspješno praktikuje izraelski profesor Shimon Slavin.

Profesor Šimon Slavin

Profesor Shimon Slavin, direktor Međunarodnog medicinskog centra za bioterapiju, svjetski je poznat po svojim naučnim i kliničkim dostignućima. Jedan je od tvorca tehnike imunoterapije protiv raka i zapravo je postavio temelje regenerativnoj medicini - liječenju sistemskih bolesti pomoću matičnih stanica. Konkretno, profesor Slavin bio je jedan od programera inovativnog koncepta terapije dijabetesa melitusa koristeći mezenhimalne stromalne ćelije.

Govorimo o takozvanim mezenhimskim stromalnim ćelijama (MSC) koje se dobivaju iz koštane srži, masnog tkiva, tkiva pupčane vrpce (placente). MSC su jedna od vrsta matičnih ćelija i služe kao prekursori mnogih tkiva ljudskog tela. Konkretno, kao rezultat podele i specijalizacije, MSC se mogu pretvoriti u punopravne beta ćelije sposobne da izlučuju inzulin.

Uvođenje MSC zapravo započinje iznova prirodni proces proizvodnje inzulina. Pored toga, MSC-ovi imaju protuupalno djelovanje: suzbijaju autoimunu reakciju usmjerenu protiv tkiva gušterače i tako uklanjaju uzrok dijabetesa tipa 1.

Što su mezenhimske stromalne ćelije (MSC)?

Ljudsko tijelo sastoji se od različitih organa i tkiva od kojih je svako obilježeno svojim jedinstvenim svojstvima. Na primjer, stanice koje čine živčano tkivo razlikuju se po strukturi i funkciji od mišićnih vlakana, a one sa svoje strane krvnih ćelija. U ovom slučaju sve ćelije tijela dolaze iz univerzalnih matičnih stanica - matičnih ćelija.

Matične ćelije podijeljene su u nekoliko podvrsta, ali sve ih dijeli zajednički kvalitet - sposobnost višestruke podjele i razlikovanja. Diferencijacija se podrazumijeva kao "specijalizacija" - razvoj matične ćelije u određenom smjeru, uslijed koje nastaje ovo ili ono tkivo ljudskog tijela.

Male količine mezenhimalnih stromalnih ćelija (MSC) nalaze se u koštanoj srži i masnom tkivu. Također se mogu razlikovati od tkiva pupčane vrpce (placente). Kao rezultat diferencijacije MSC-a nastaju ćelije hrskavice, kostiju i masnog tkiva i iz njih se dobivaju beta-ćelije gušterače koje izlučuju inzulin. Tijekom brojnih naučnih eksperimenata dokazano je da MSC imaju protuupalni učinak zbog efekta na T-limfocite. Ovo svojstvo MSC-a u kombinaciji sa mogućnošću stvaranja beta ćelija otvara široke mogućnosti njihove kliničke primjene kod dijabetesa tipa 1.

Kada je MSC terapija posebno efikasna?

Biološka terapija uz pomoć MSC-a inovativna je metoda liječenja, pa je još uvijek prerano donositi konačne i nedvosmislene zaključke o njezinoj učinkovitosti. Ali sigurno je reći da MSC inhibiraju aktivnost T-limfocita - ćelija imunološkog sistema koji igraju ključnu ulogu u uništavanju tkiva gušterače. Stoga je izuzetno preporučljivo propisivati ​​ih pacijentima u fazi predijabetesa ili kad su neke od beta stanica još zadržale održivost i, usprkos nedostatku inzulina, njegova sinteza još uvijek nije potpuno prestala.

Mogu li MSC izazvati rak?

Kao i svako novo otkriće, i MSC terapija generira puno glasina i nagađanja, a većina njih nema nikakve veze sa stvarnošću. Da bismo otklonili popularne zablude, prije svega, potrebno je utvrditi temeljnu razliku između MSC-a i embrionalnih matičnih stanica.

Embrionalne matične stanice su zaista opasne, a njihova transplantacija gotovo uvijek uzrokuje rak. Međutim, MSC-ovi nemaju nikakve veze s njima. Matične ćelije embriona, kao što im ime govori, dobivene su iz embriona, embriona u ranoj fazi fetalnog razvoja ili iz oplođenih jajašaca. Zauzvrat, mezenhimske matične ćelije izolirane su iz tkiva odraslih. Čak i ako im je izvor tkiva pupčane vrpce (placente), koje se sakuplja nakon rođenja djeteta, prema tome, dobivene stromalne ćelije formalno su odrasle, a nisu mlade kao embrionalne.

Za razliku od embrionalnih matičnih ćelija, MSC nisu sposobni za neograničenu podelu i stoga nikada ne izazivaju rak. Štoviše, prema nekim izvještajima, čak imaju antikancerogeni učinak.

Liječenje dijabetesa tipa 1 matičnim ćelijama: recenzija, video

Video (kliknite za reprodukciju).

U posljednje dvije decenije, pojava dijabetesa povećala se za gotovo dvadeset puta. To se ne računa pacijentima koji nisu svjesni svoje bolesti. Najčešći je dijabetes tipa 2, neovisan o insulinu.

Najčešće su bolesni u starosti. Prva vrsta dijabetesa pogađa ljude u mladoj dobi, djeca pate od toga, a postoje i slučajevi urođene dijabetesa. Bez injekcija inzulina ne mogu ni jedan dan.

Unošenje inzulina može biti praćeno alergijskim reakcijama, postoji neosjetljivost na lijek. Sve to dovodi do potrage za novim metodama od kojih je jedna liječenje dijabetesa tipa 1 matičnim ćelijama.

Video (kliknite za reprodukciju).

Kod dijabetesa tipa 1, nedostatak inzulina razvija se zbog smrti beta ćelija koje se nalaze u otočićima pankreasa Langerhans. To mogu uzrokovati takvi faktori:

  • Nasljedna genetska predispozicija.
  • Autoimune reakcije.
  • Virusne infekcije - ospice, rubeola, citomegalovirus, kozica, virus Coxsackie, zaušnjaci.
  • Teška psihoemocionalna stresna situacija.
  • Upalni proces u gušterači.

Ako pacijent ne počne liječiti inzulinom, razvija dijabetičku komu. Osim toga, postoje opasnosti u obliku komplikacija - moždani udar, srčani udar, gubitak vida kod šećerne bolesti, mikroangiopatija s razvojem gangrene, neuropatije i patologije bubrega s zatajenjem bubrega.

Danas se dijabetes smatra neizlječivim. Terapija je održavanje nivoa glukoze u okviru preporučenog raspona putem ishrane i ubrizgavanja insulina. Pacijentovo stanje može biti relativno zadovoljavajuće uz pravu dozu, ali ćelije gušterače se ne mogu vratiti.

Učinjeni su pokušaji transplantacije gušterače, ali uspjeh još nije zabilježen. Svi insulini se primenjuju ubrizgavanjem, jer se pod dejstvom klorovodične kiseline i pepsina iz želudačnog soka uništavaju. Jedna od mogućnosti primjene je podrivanje inzulinske pumpe.

U liječenju dijabetesa pojavljuju se nove metode koje su pokazale uvjerljive rezultate:

  1. DNK vakcina.
  2. Reprogramiranje T-limfocita.
  3. Plazmafereza.
  4. Tretman matičnim ćelijama.

Nova metoda je razvoj DNK - vakcine koja suzbija imunitet na nivou DNK, dok uništavanje stanica pankreasa prestaje. Ova metoda je u fazi kliničkih ispitivanja, utvrđuju se njena sigurnost i dugoročne posljedice.

Oni takođe pokušavaju izvesti akciju na imuni sistem uz pomoć posebnih reprogramiranih ćelija koje, prema programerima, mogu zaštititi inzulinske ćelije u gušterači.

Da bi se to učinilo, uzimaju se T-limfociti, u laboratorijskim uslovima se mijenjaju njihova svojstva tako da prestaju uništavati beta ćelije gušterače. I nakon povratka u krv pacijenta, T-limfociti počinju obnavljati ostale dijelove imunološkog sistema.

Jedna od metoda, plazmafereza, pomaže u čišćenju krvi od proteinskih kompleksa, uključujući antigene i uništene komponente imunološkog sistema. Krv se propušta kroz poseban aparat i vraća se u vaskularni krevet.

Matične ćelije su nezrele, nediferencirane ćelije koje se nalaze u koštanoj srži. Normalno, kada je neki organ oštećen, oni se oslobađaju u krv i na mestu oštećenja stiču svojstva obolelog organa.

Terapija matičnim ćelijama koristi se za liječenje:

  • Multipla skleroza.
  • Cerebrovaskularna nesreća.
  • Alzheimerova bolest.
  • Mentalna retardacija (nije genetskog porijekla).
  • Cerebralna paraliza.
  • Zatajenje srca, angina pektoris.
  • Ishemija udova.
  • Obliterantni endarteritis.
  • Upalne i degenerativne lezije zglobova.
  • Immunodeficiency.
  • Parkinsinsonova bolest.
  • Psorijaza i sistemski eritematozni lupus.
  • Hepatitis i zatajenje jetre.
  • Za podmlađivanje.

Razvijena je tehnika liječenja dijabetesa melitusa tipa 1 matičnim ćelijama i pregledi o njemu daju razlog za optimizam. Suština metode je da:

  1. Koštana srž uzima se iz sternuma ili butne kosti. Da biste to učinili, izvedite njegovu ogradu pomoću posebne igle.
  2. Zatim se ove ćelije prerađuju, neke se zamrzavaju za sljedeće postupke, ostale se stave u svojevrsni inkubator, a do 250 milijuna se uzgaja iz dvadeset hiljada u dva mjeseca.
  3. Tako dobivene ćelije unose se pacijentu preko katetera u gušteraču.

Ova operacija se može izvesti pod lokalnom anestezijom. A prema pregledu pacijenata, od samog početka terapije osjete oštar porast topline u gušterači. Ako nije moguće davati kateterom, matične ćelije mogu ući u tijelo intravenskom infuzijom.

Za ćelije je potrebno oko 50 dana da započnu proces obnove gušterače. U tom periodu u pankreasu se dešavaju sledeće promene:

  • Oštećene ćelije zamenjuju matične ćelije.
  • Nove ćelije počinju proizvoditi inzulin.
  • Novi krvni sudovi se formiraju (koriste se posebni lijekovi za ubrzavanje angiogeneze).

Nakon tri mjeseca, procijenite rezultate. Prema autorima ove metode i rezultatima dobivenim u evropskim klinikama, pacijenti sa šećernom bolešću osjećaju se normalno, razina glukoze u krvi počinje padati, što omogućava smanjenje doze inzulina. Pokazatelji i normacija glikoziranog hemoglobina u krvi su stabilizirani.

Liječenje matičnim ćelijama za dijabetes daje dobre rezultate s započetim komplikacijama. Kod polineuropatije, dijabetičkog stopala, ćelije se mogu uvesti direktno u leziju. U tom se slučaju oštećena cirkulacija krvi i provođenje živaca počinju oporavljati, trofični čirevi zarastaju.

Da bi se učvrstio učinak, preporučuje se drugi način davanja. Transplantacija matičnih ćelija vrši se šest mjeseci kasnije. U ovom slučaju koriste se ćelije koje su već uzete u prvoj sesiji.

Prema ljekarima koji liječe matične ćelije dijabetesom, rezultati se pojavljuju u oko polovice bolesnika, a sastoje se u postizanju dugoročne remisije šećerne bolesti - oko godinu i pol. Postoje izolovani podaci o slučajevima odbijanja inzulina čak i tokom tri godine.

Glavna poteškoća sa terapijom matičnim ćelijama za dijabetes tipa 1 je ta da se, prema mehanizmu razvoja, dijabetes ovisan o inzulinu odnosi na autoimune bolesti.

U trenutku kada matične ćelije steknu svojstva inzulinskih ćelija gušterače, imunološki sustav započinje isti napad protiv njih kao i prije, što otežava njihovo upadanje.

Kako bi se smanjilo odbacivanje, koriste se lijekovi za suzbijanje imuniteta. U takvim uslovima su moguće komplikacije:

  • povećava se rizik od toksičnih reakcija,
  • može se pojaviti mučnina, povraćanje,
  • s uvođenjem imunosupresiva gubitak kose je moguć,
  • tijelo postaje bespomoćno od infekcija,
  • može doći do nekontrolirane diobe ćelija, što dovodi do tumorskih procesa.

Američki i japanski istraživači u ćelijskoj terapiji predložili su modifikacije metode uvođenja matičnih ćelija ne u tkivo gušterače, već u jetru ili ispod kapsule bubrega. Na tim su mjestima manje skloni uništavanju stanica imunološkog sustava.

Takođe u razvoju je metoda kombiniranog liječenja - genetska i stanična. Gen se ubacuje u matičnu ćeliju genetičkim inženjeringom, koji potiče njegovu transformaciju u normalnu beta ćeliju, a već pripremljena ćelija koja sintetiše inzulin ulazi u organizam. U ovom slučaju imuni odgovor je manje izražen.

Tokom upotrebe potreban je potpuni prestanak pušenja, alkohola. Preduvjet su i dijeta i dozirane fizičke aktivnosti.

Transplantacija matičnih ćelija obećava je područje u liječenju dijabetesa. Mogu se donijeti sljedeći zaključci:

  1. Terapija ćelijskih ćelija pokazala je efikasnost ove metode u lečenju šećerne bolesti tipa 1, kojom se smanjuje doza inzulina.
  2. Posebno dobar rezultat je postignut u liječenju krvožilnih komplikacija i oštećenja vida.
  3. Bolje se liječi dijabetes melitus tipa 2 koji nije ovisan o insulinu, remisija se postiže brže jer imunološki sustav ne uništava nove stanice.
  4. Unatoč pozitivnim pregledima i opisanim od strane endokrinologa (uglavnom stranih) rezultata terapije, ova metoda još nije u potpunosti istražena.

Video u ovom članku dodatno će govoriti o liječenju dijabetesa matičnim ćelijama.

Liječenje dijabetesa matičnim ćelijama: proboj u medicini ili nedokazana tehnika

Liječenje dijabetesa prvenstveno ovisi o njegovoj vrsti. Ali ona je prilično složena i dugotrajna, uključuje inzulinsku terapiju, lijekove koji snižavaju šećer u krvi, strogu dijetu, vježbanje i još mnogo toga. Ali medicina ne stoji na jednom mjestu. Jedna od inovativnih metoda je lečenje dijabetesa matičnim ćelijama.

Princip liječenja i ljekovita svojstva matičnih stanica

Matične ćelije su biološki elementi višećelijskih organizama koji se dijele mitozom i dijele se u različite specijalizirane vrste. U ljudi se otkrivaju dvije vrste:

  • embrionalno izolirana iz unutarćelijske mase blastociste,
  • odrasli - prisutni u raznim tkivima.

Ćelije odraslih su prekursori matičnih ćelija, koji su uključeni u obnovu organizma, obnavljajući ga.

Embrionalne ćelije mogu se degenerirati u pluripotentne ćelije, a takođe mogu učestvovati u obnavljanju procesa kože, krvi i creva.

Matične ćelije dobivene iz koštane srži najčešće se koriste za liječenje pacijenata. Štaviše, materijal se može dobiti i od same osobe i od donatora. Zapremina provedene punkcije varira od 20 do 200 ml. Tada su iz njega izolovane matične ćelije. U slučajevima kada prikupljena količina nije dovoljna za liječenje, uzgoj se provodi do potrebnog volumena. Isti postupak se provodi, ako je potrebno, postupak se mora provesti više puta. Uzgojem vam omogućuje da dobijete pravu količinu matičnih stanica bez dodatnog sakupljanja punkcija.

Uvođenje matičnih ćelija proizvedenih različitim metodama. Štoviše, njihovo uvođenje naziva se transplantacija, a lokalizacija ovisi o vrsti bolesti.

  • intravenska primjena ćelija pomiješanih sa fiziološkom otopinom,
  • unošenje u posude pogođenog organa pomoću posebne opreme,
  • uvođenje direktno u zahvaćeni organ putem operacije,
  • intramuskularna primjena u blizini pogođenog organa,
  • davanje supkutano ili intradermalno.

Najčešće se koristi prva verzija održavanja. Ali ipak, izbor metode temelji se na vrsti bolesti i na učinku koji specijalist želi postići.

Stanična terapija poboljšava pacijentovo stanje, obnavlja mnoge tjelesne funkcije, smanjuje napredovanje bolesti, uklanja mogućnost komplikacija.

Indikacije za upotrebu transplantacija matičnih ćelija su komplikacije koje se manifestuju tokom tijeka bolesti. Tu spadaju:

  • dijabetičko stopalo
  • čirevi po cijelom tijelu
  • oštećenja bubrega i mokraćnih putova,
  • vaskularna ateroskleroza,
  • retinopatija.

Liječenje dijabetesa matičnim ćelijama preporučuje se dijabetičkom stopalu

Istovremeno, tretman matičnim ćelijama za dijabetes tipa 1 je veoma efikasan i pokazuje visoke pozitivne rezultate. Za tip 2 može se postići produžena remisija.

  1. Metoda se temelji na zamjeni oštećenih stanica pankreasa matičnim ćelijama. Tako se oštećeni organ obnavlja i počinje normalno funkcionirati.
  2. Jača se imunitet, formiraju se novi krvni sudovi, stari se jačaju i obnavljaju.
  3. U liječenju šećerne bolesti tipa 2 primjećuje se normalizacija razine glukoze u krvi što doprinosi ukidanju lijekova.
  4. Kod dijabetičke retinopatije zahvaćena je očna mrežnica. Nakon transplantacije vraća se normalno stanje mrežnice, pojavljuju se novi krvni sudovi koji poboljšavaju opskrbu krvlju očne jabučice.
  5. Sa dijabetičkom angiopatijom zaustavlja se uništavanje mekih tkiva.

Kod dijabetes melitusa uvođenje matičnih ćelija događa se pomoću katetera, koji je ugrađen u arteriju pankreasa. U slučajevima kada pacijent iz nekog razloga ne odgovara uvođenju katetera, ovaj postupak se provodi intravenski.

Postupak se provodi u tri faze.

U početku uzima materijal. Sa dugom, tankom iglom. Ograda je napravljena od karlične kosti. U ovom trenutku je pacijent (ili donor) pod anestezijom. Ovaj postupak traje 30-40 minuta. Nakon odabira punkcije, pacijent može sigurno otići kući i raditi uobičajene stvari, jer postupak ne dovodi do negativnih posljedica.

Punkcija koštane srži

U ovoj fazi se dobiveni materijal prerađuje, matične ćelije se iz njega izvlače u laboratorijskim uslovima. Provodi se kontrola kvalitete stanica i brojanje njihovog broja. U slučaju nedovoljne količine, uzgoj se vrši do željenog volumena. Matične ćelije se mogu transformirati u različite vrste stanica, njihova regenerativna sposobnost odgovorna je za obnovu oštećenih organa.

Treća faza (transplantacija transformiranog materijala)

Implantacija se događa preko arterije pankreasa kroz kateter. Koristi se lokalna anestezija, u femoralnu arteriju se ubacuje kateter i pomoću rendgenskog pregleda prati se dok se ne postigne arterija gušterače, nakon čega se stanice implantiraju. Čitav postupak traje oko 90-100 minuta. Nakon toga pacijent treba da ostane pod nadzorom specijalista još 2-3 sata. U tom se slučaju provjerava zarastanje arterije na mjestu umetanja katetera. Pacijenti s intolerancijom kateterizacije koriste intravensku primjenu. Alternativna rentantacija se takođe odnosi na one koji imaju probleme sa bubrezima. Kod dijabetičke periferne neuropatije vlastite matične ćelije ubrizgavaju se intramuskularnom injekcijom u mišiće nogu.

Nakon uvođenja stabljike u trajanju od 2 mjeseca, provode se redovni pregledi: klinički, hematološki, imunološki, metabolički. Održavaju se svake nedelje. Zatim 5 godina provode preglede dva puta godišnje.

Ne postoje apsolutne kontraindikacije za transplantaciju. Sve se posmatra pojedinačno. To je zbog činjenice da sama tehnika nije u potpunosti razumljiva i čitav proces izlaganja ćelija je nepoznat.

Glavna poteškoća u liječenju dijabetesa je prilagodljivost implantiranih stanica implantiranim ćelijama. To otežava njihovu prilagodbu u tijelu.

Da bi se smanjilo odbacivanje uvelih ćelija koriste se lekovi koji suzbijaju imunološki sistem. Iz tog razloga, javljaju se neželjeni efekti:

  • moguća mučnina, povraćanje,
  • povećani rizik od toksičnih reakcija,
  • upotreba imunosupresiva izaziva gubitak kose kod pacijenta,
  • česte bolesti virusnih i zaraznih bolesti, jer nema zaštite tijela,
  • u nekim slučajevima dolazi do nekontrolirane diobe ćelija, što izaziva tumorske procese.

Mučnina i povraćanje - mogući nuspojave dijabetesa matičnih ćelija

U Americi i Japanu provedena su istraživanja u kojima se materijal ne ubrizgava u tkivo gušterače, već u nadbubrežne žlijezde i jetru. Tako se ispostavilo da je došlo do smanjenog uništavanja unešenih ćelija imunološkog sistema.

Postoji i studija kombiniranog liječenja - ćelijskog i genetskog. Korištenjem genetskog inženjeringa, gen se uvodi u matičnu ćeliju, koji ga pretvara u normalnu beta ćeliju, koja je već spremna za unošenje u organizam i sintezu inzulina. Takođe smanjuje imuni odgovor.

Postupci transplantacije matičnih ćelija ne provode se već samo sporadično. To je zbog nepotpunog znanja o svemu što se događa uslijed procesa. Razlog nemogućnosti njenog potpunog proučavanja leži u tome što je mogućnost provođenja pokusa samo na miševima i štakorima. Ali fiziološki procesi u ljudskom telu su mnogo složeniji. Stoga bioetički aspekti ne dopuštaju uvođenje neprovjerene metode u opću medicinu.

Ipak, možemo istaknuti pozitivne aspekte transplantacije matičnih ćelija:

  1. Potpuni lek za dijabetes bilo koje vrste. Ovaj trenutak se smatra najpozitivnijim, jer je sama bolest trenutno neizlječiva.
  2. Očekuje se da životni vijek dijabetičara raste.
  3. Napredovanje izlečenja pratećih bolesti.

Među prednostima liječenja dijabetesa matičnim ćelijama je i taj što povećava životni vijek dijabetičara

Međutim, postoje i negativni aspekti, uzimajući u obzir koji specijalisti trenutno ne mogu koristiti metodu u svakom slučaju ove bolesti:

  1. Visoka cijena metode. Trenutno malo ljudi može priuštiti transplantaciju matičnih stanica uzgojenih in vitro u gušteraču, a osiguravajuće kompanije ne uključuju u obaveznu medicinsku njegu.
  2. Prepreka farmaceutskih kompanija. Ako se ova metoda liječenja i dalje kreće naprijed, tada će izgubiti prilično profitabilnu liniju, jer se lijekovi za dijabetičare kupuju s zavidnom postojanošću i po značajnim cijenama.
  3. Aktivacija i rast crnog tržišta za prodaju pluripotentnih čestica. Čak su i sada „matične ćelije“ često u prodaji ili u potražnji.

Kao što se može suditi iz svega gore navedenog, ova metoda je prilično kontroverzna i nema potpunu efikasnost i dokaze. Ona je u razvoju i zahtijeva dugo razdoblje istraživanja i prakse. Ali ni nakon što metoda ne postane panaceja. Održavanje stroge prehrane, potrebne su stalne fizičke aktivnosti i drugi principi života dijabetičara. Integrirani pristup pomoći će vam da se nosite sa bolešću i produžite svoj puni život.

Za to liječenje doktori uzimaju krv osobe sa šećernom bolešću i luče stanice imunološkog sistema (limfociti). Tada su nakratko izloženi matičnim ćelijama iz pupkovine krvi bilo kog deteta, a zatim vraćeni u pacijentovo telo.

„Terapija matičnim ćelijama je siguran pristup sa dugoročnom efikasnošću“, kaže vodeći autor studije, dr. Yong Zhao, naučni saradnik sa Medicinskog centra Univerziteta Hackensack u New Jerseyju.

Kao što znate, dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja nastaje kao rezultat pogrešnog napada ćelija imunološkog sistema koji proizvode inzulin (beta ćelije) u gušterači. Ovaj proces dovodi do činjenice da se kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1, ne proizvodi dovoljno ili uopće ne proizvodi dovoljno inzulina. Za preživljavanje, potrebne su im injekcije. No, dr. Zhao i njegov tim razvili su novi pristup problemu - takozvano "reprogramiranje" imunoloških stanica koje uništavaju beta stanice pankreasa kako bi ih prestali napadati.

Kod dijabetesa tipa 2, disfunkcija imunoloških ćelija odgovorna je za hroničnu upalu, koja izaziva otpornost na inzulin. Kada su ćelije rezistentne na ovaj hormon, telo ne može da ga koristi za pretvaranje dolaznog šećera u energiju. Umjesto toga, glukoza se nakuplja u krvi.

Dvoje ljudi s dijabetesom tipa 1 koji su dobili tečaj liječenja matičnim ćelijama nedugo nakon dijagnoze (5-8 mjeseci kasnije) još uvijek su imali normalno stvaranje C-peptida i nisu trebali inzulin 4 godine nakon jednog kursa liječenja.

Volio bih znati, negdje se već liječe matičnim ćelijama. GDJE? I koliko je to? Oba djeteta imaju dijabetes melitus (stari 16 i 2,5 godine).

Da li se matične ćelije liječe ili su osakaćene?

Vjeruje se da matične ćelije navodno liječe bilo koju bolest, od kardiovaskularne bolesti do cerebralne paralize. Operacije transplantacije vrlo su popularne među bogatim ljudima. U isto vrijeme postoje mnoge horor priče o opasnostima takvih tehnika. Da vidimo šta su matične ćelije i kakav uticaj mogu imati na naše telo?

matične ćelije su poput „distanci". Iz njih se stvaraju sva tkiva i organi. Nalaze se u tkivu embrija, krvi iz pupčane vrpce novorođenčadi, kao i u koštanoj srži odrasle osobe. U posljednje vrijeme matične ćelije pronađene su u koži, masnom tkivu, mišićima i u gotovo svim ljudskim organima.

Glavno korisno svojstvo matičnih ćelija je njihova sposobnost zamjene. "istrošen"I oštećene ćelije tijela i pretvaraju se u bilo koje organsko tkivo. Otuda mit o matičnim ćelijama kao panaceja za doslovno sve tegobe.

Medicina je naučila ne samo da raste i gaji matične ćelije, već i da ih presađuje u krvotok čovjeka. Štoviše, stručnjaci su zaključili da ako te ćelije obnavljaju tijelo, zašto ih onda ne biste koristili za pomlađivanje? Kao rezultat toga, centri širom svijeta gljive su poput gljiva, nudeći svojim klijentima 20 godina mlađe uz pomoć matičnih stanica.

Međutim, rezultat ni na koji način nije zagarantovan. Transplantirane stanice još uvijek nisu vlastite. Pacijent koji se odluči na transplantaciju poduzima određeni rizik, pa čak i za puno novca. Dakle, 58-godišnja Moskovljanka Ana Lokusova, koja je koristila usluge jednog od medicinskih centara za transplantaciju matičnih ćelija kako bi se podmladila, razvila je onkološku bolest nedugo nakon operacije.

Naučni časopis PLOS Medicine nedavno je objavio članak u kojem je bilo riječi o izraelskom dječaku koji boluje od rijetke nasljedne bolesti, a koji se liječio u Moskvi. Elena Naimark, doktorka bioloških nauka, viša istraživačica na Paleontološkom institutu Ruske akademije nauka, kaže:

«Lečenje dečaka starog 7 godina sprovedeno je u izraelskoj klinici, tada su njegovi roditelji tri puta odveli sina u Moskvu, gde su mu ubrizgane embrionalne nervne ćelije u dobi od 9, 10, 12 godina. Dvije godine kasnije, kada je dječaku bilo 14 godina, tomografskim pregledom otkriveni su tumori u kičmi i mozgu.

Uklonjen je tumor u kičmenoj moždini, a tkiva su poslata na histološki pregled. Naučnici vjeruju da je tumor benigni, ali tijekom analize gena tumorskih stanica otkrivena je njegova himerna priroda, odnosno da tumor nije bio samo pacijentove stanice, već i stanice najmanje dva različita davatelja

Šef laboratorije Hematološkog naučnog centra Ruske akademije medicinskih nauka, profesor Joseph Chertkov, kaže:Nažalost, skoro sva dosadašnja djela završavaju artefaktima (bočnim otkrićima tijekom glavne studije). Njihovi autori ne mogu odgovoriti ni na jedno pitanje: koje transplantirane ćelije puštaju korenje, a koje ne, zašto se koriste, kako objasniti učinke. Potrebna su ozbiljna osnovna istraživanja, potrebni su dokazi».

Krajem prošle godine na Moskovskoj medicinskoj akademiji. Sechenov održao okrugli sto na temu "Matične ćelije - koliko je to legalno?". Njeni učesnici skrenuli su pažnju javnosti na činjenicu da danas u Rusiji većina organizacija koje nude usluge terapije matičnim ćelijama nema odgovarajuće dozvole Ministarstva zdravlja.
Ipak, procvat liječenja matičnim ćelijama nastavlja dobijati zamah ne samo ovdje, već i u inostranstvu. Dakle, u ljeto 2009. godine, američka kompanija Geron započinje kurs liječenja pacijenata sa paralizom matičnim ćelijama.

Međunarodno društvo za istraživanje matičnih ćelija (ISSCR) smatra da su efekti tih ćelija na naša tijela još uvijek slabo razumljeni. Stoga, prema zakonu, stručnjaci vam mogu ponuditi samo sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima tehnike, a klinika prvo mora dobiti službeno odobrenje za provođenje takvih studija.

Dijabetes je prilično uobičajen u modernom društvu. Bolest se javlja zbog metaboličkih poremećaja, kao posljedica toga postoji nedostatak inzulina. Glavni faktor je nemogućnost stvaranja potrebne količine inzulina pomoću gušterače. Danas se razvija lečenje dijabetesa tipa 1 matičnim ćelijama.

Bolest se zvala - tihi ubojica, jer u početku neprimjetno pogađa ljude. Mladi su dijagnosticirani dijabetesom slučajno, nisu ni pretpostavili da su bolesni, jer su znakovi u početnoj fazi normalni za život - stalno osjećate žeđ i česte posjete kupaonici. Nakon nekog vremena mogu doći do ozbiljnijih posljedica bolesti koje će dovesti do smrti, na primjer, hipoglikemijska ili hiperglikemijska koma.

Dijabetes se može pojaviti na pozadini osnovne bolesti s oštećenjem štitnjače, gušterače, hipofize i nadbubrežne žlijezde. Često se ova manifestacija javlja kada osoba uzima razne vrste lijekova, nakon virusne bolesti. Nemoguće je zaraziti se dijabetesom, ali predispozicija za ovu bolest prelazi s generacije na generaciju.

Postoje 2 oblika bolesti:

Dijabetes tipa 1 liječi se insulinom do kraja života. Bolest oblika inzulina ovisna je kod 15% populacije (mlada dob), 80% ljudi starijih od 50 godina pripada obliku koji nije ovisan o insulinu.

Matične ćelije prisutne su u tijelu svih ljudi. Njihova svrha je obnova organa koji su iznutra oštećeni. S vremenom se njihov broj smanjuje, a zatim se osjeća nedostatak tjelesnih rezervi kako bi se moglo popraviti oštećenje tkiva. Danas su zahvaljujući medicini stručnjaci u stanju nadoknaditi nestale ćelije.

U laboratorijskim se uvjetima razmnožavaju, a zatim se unose u pacijentovo tijelo. Kada operacija spajanja uništenog pankreasa u tkiva matičnih ćelija, oni se transformišu u aktivne ćelije.

Liječenje inovativnom metodom bolesti tipa 1 pomoću matičnih ćelija smanjuje upotrebu lijekova na ništa. Upotrebom ove tehnike dolazi do borbe s osnovnim uzrokom pojave bolesti, zatim dolazi do smanjenja hiperglikemije i s tim povezanih problema.

Na temelju rezultata, liječenje matičnim ćelijama za dijabetes može djelovati negativno na pojavu hipoglikemije (šok, koma). Ako je u ovoj situaciji neblagovremeno pružanje pomoći pacijentu, nije isključen smrtni ishod.

Liječenje dijabetesa novom metodom je kako slijedi.

  1. U pankreasu su ćelije u kojima je došlo do poremećaja zamenjene matičnim ćelijama. Zatim se provodi postupak u kojem se oštećeni unutarnji organ obnavlja, što ga poziva na zdravo funkcioniranje.
  2. Imunološki sistem jača, formiraju se novi krvni sudovi. Zauzvrat, sa starim ćelijama se vrši regeneracija i učvršćivanje.

Liječenje ovom metodom šećerne bolesti tipa 1 uključuje dijelom nastavak aktivnosti pankreasa (doza inzulina izračunata za svaki dan je smanjena). Matične ćelije dugotrajno ublažavaju nastale probleme raznih vrsta bolesti.

Savremeni tretman dijabetesa također je usmjeren na jačanje imunološkog sustava, kao rezultat - povećava se otpornost tijela na razne infekcije. U takvim situacijama ova tehnika pomaže u zaustavljanju raspada mekih tkiva nogu, dijabetičke angiopatije.

Liječenje matičnim ćelijama može biti efikasno tokom oštećenja mozga, kod seksualne nemoći, hronične bubrežne inferiornosti.

Budući da u suvremenoj medicini nije osmišljen bolji način kako primijeniti inzulin tijekom liječenja dijabetesa melitusa tipa 1, sve više dijabetičara je zainteresirano za staničnu terapiju. Prednost ove terapije upotrebom matičnih ćelija je ta što ova tehnika ima za cilj vraćanje fiziološkog stanja organa i njegovih funkcija, kada sama žlijezda uspije proizvesti pravu količinu hormona.

Rano otkrivanjem bolesti, kontaktiranjem stručnjaka i liječenjem moguće je spriječiti stvaranje komplikacija koje su povezane s vaskularnim sustavom.

Liječenje dijabetesa tipa 1 nastaje zamjenom stanica koje su oštećene u gušterači matičnim ćelijama.

U osnovi, za dijabetičare matične ćelije se ubacuju pomoću posebne cijevi (katetera) u arteriju pankreasa. Postoje dijabetičari za koje je operacija nepodnošljiva, tada se bira metoda uvođenja matičnih ćelija u vene.

U početnoj fazi koštana srž se uzima iz zdjelice tankom iglom (probijanjem). Pacijent je u ovom periodu pod anestezijom. Manipulacija traje oko pola sata.

U drugoj fazi matične ćelije se odvajaju od koštane srži u odgovarajućim laboratorijskim uvjetima. Zatim provjerava kvaliteta dobivenih ćelija i razmatra se njihov broj. Imaju priliku da se pretvore u različite vrste ćelija, mogu obnavljati oštećeno tkivo, uključujući gušteraču.

U trećem stadiju, matične ćelije se dijabetičarima prebacuju u pankreasnu arteriju pomoću katetera. Potom, zahvaljujući rendgenu, on napreduje tako da dođe do arterije u koju se dostavljaju ćelije. Ovaj postupak traje oko 1,5 sata. Nakon završetka operacije pacijent bi trebao ostati 3 sata pod nadzorom stručnjaka. Ovo je potrebno za praćenje pojedinačne reakcije na manipulaciju.

Kada pacijent s dijabetesom tipa 1 nije u mogućnosti prenijeti metodu kateterizacije (ima bolest bubrega), koristi se unošenje matičnih stanica u vene. Dijabetičari koji pate od periferne dijabetičke neuropatije dobijaju svoje ćelije, koje se ubrizgavaju u mišiće nogu.

Pacijent koji ima dijabetes nakon tretmana moći će osjetiti učinak kad prođu prosječno 3 mjeseca. Na osnovu predstavljenih analiza, nakon što su matične ćelije uvedene u pacijenta:

  • proizvodnja inzulina vraća se u normalu
  • smanjuje se glukoza u cirkulacijskom sistemu,
  • zacjeljuju trofične čireve, oštećenja tkiva na nogama,
  • dolazi do poboljšanja mikrocirkulacije,
  • povećavaju se hemoglobin i crvena krvna zrnca.

Da bi liječenje bolesti tipa 1 bilo uz pomoć ćelija imalo efekta, terapija će trebati ponovo provesti. Trajanje tečaja temelji se na težini i vremenu tijeka dijabetesa.

Tradicionalna terapija, u kombinaciji sa tehnikama umetanja matičnih ćelija, pomoći će u postizanju uspjeha u liječenju dijabetesa.

  • riješite se štetnih utjecaja na organizam (pušenje, alkohol, droge),
  • pridržavajte se dijeta za smanjenje viška kilograma,
  • svakodnevno radite fizičke vježbe.

Na osnovu stečenog pozitivnog rezultata, stručnjaci na ovom polju sugeriraju da će ubuduće metoda izlječenja bolesti matičnim ćelijama postati glavna. Matične ćelije nisu lijek za bolest. Njihove terapijske sposobnosti kod ljudi još nisu dovoljno proučene.

Ima pacijenata koji se primjetno poboljšavaju u liječenju bolesti koristeći vlastite stanice. Međutim, kod mnogih pacijenata pozitivna dinamika korištenja ove metode nije primijećena. To je zbog činjenice da je tehnika nova i malo proučena.

Zbog činjenice da bolest ima ozbiljnih komplikacija, sve više pacijenata sa dijabetesom tipa 1 pribjegava staničnoj terapiji, na osnovu pozitivnih rezultata prethodnih pacijenata. To se vrši na jednostavan način, iz ličnih ćelija pacijenta, a specijalista djeluje kao pomoćnik u regulisanju procesa. Ova metoda je odavno potvrđena da je posebno efikasna u liječenju dijabetesa tipa 1, naknadno bez komplikacija.


  1. Grushin, Alexander Oslobađanje od dijabetesa / Alexander Grushin. - M .: Peter, 2013. - 224 str.

  2. Dijetalna kuharica, Univerzalno znanstveno izdavaštvo UNIZDAT - M., 2015. - 366 c.

  3. Kalits, I. Pacijenti sa šećernom bolešću / I. Kalits, J. Kelk. - M .: Valgus, 1983. - 120 str.
  4. M.A. Darenskaya, L.I. Kolesnikova i T.P. Bardymova diabetes 1 mellitus:, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 124 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Indikacije za liječenje dijabetesa

Indikacije za upotrebu transplantacija matičnih ćelija su komplikacije koje se manifestuju tokom tijeka bolesti. Tu spadaju:

  • dijabetičko stopalo
  • čirevi po cijelom tijelu
  • oštećenja bubrega i mokraćnih putova,
  • vaskularna ateroskleroza,
  • retinopatija.
Liječenje dijabetesa matičnim ćelijama preporučuje se dijabetičkom stopalu

Istovremeno, tretman matičnim ćelijama za dijabetes tipa 1 je veoma efikasan i pokazuje visoke pozitivne rezultate. Za tip 2 može se postići produžena remisija.

  1. Metoda se temelji na zamjeni oštećenih stanica pankreasa matičnim ćelijama. Tako se oštećeni organ obnavlja i počinje normalno funkcionirati.
  2. Jača se imunitet, formiraju se novi krvni sudovi, stari se jačaju i obnavljaju.
  3. U liječenju šećerne bolesti tipa 2 primjećuje se normalizacija razine glukoze u krvi što doprinosi ukidanju lijekova.
  4. Kod dijabetičke retinopatije zahvaćena je očna mrežnica. Nakon transplantacije vraća se normalno stanje mrežnice, pojavljuju se novi krvni sudovi koji poboljšavaju opskrbu krvlju očne jabučice.
  5. Sa dijabetičkom angiopatijom zaustavlja se uništavanje mekih tkiva.

Prva faza (punkcija koštane srži)

U početku uzima materijal. Sa dugom, tankom iglom. Ograda je napravljena od karlične kosti. U ovom trenutku je pacijent (ili donor) pod anestezijom. Ovaj postupak traje 30-40 minuta. Nakon odabira punkcije, pacijent može sigurno otići kući i raditi uobičajene stvari, jer postupak ne dovodi do negativnih posljedica.

Punkcija koštane srži

Druga faza (laboratorijska obrada)

U ovoj fazi se dobiveni materijal prerađuje, matične ćelije se iz njega izvlače u laboratorijskim uslovima. Provodi se kontrola kvalitete stanica i brojanje njihovog broja. U slučaju nedovoljne količine, uzgoj se vrši do željenog volumena. Matične ćelije se mogu transformirati u različite vrste stanica, njihova regenerativna sposobnost odgovorna je za obnovu oštećenih organa.

Nuspojave

Glavna poteškoća u liječenju dijabetesa je prilagodljivost implantiranih stanica implantiranim ćelijama. To otežava njihovu prilagodbu u tijelu.

Da bi se smanjilo odbacivanje uvelih ćelija koriste se lekovi koji suzbijaju imunološki sistem. Iz tog razloga, javljaju se neželjeni efekti:

  • moguća mučnina, povraćanje,
  • povećani rizik od toksičnih reakcija,
  • upotreba imunosupresiva izaziva gubitak kose kod pacijenta,
  • česte bolesti virusnih i zaraznih bolesti, jer nema zaštite tijela,
  • u nekim slučajevima dolazi do nekontrolirane diobe ćelija, što izaziva tumorske procese.
Mučnina i povraćanje - mogući nuspojave dijabetesa matičnih ćelija

U Americi i Japanu provedena su istraživanja u kojima se materijal ne ubrizgava u tkivo gušterače, već u nadbubrežne žlijezde i jetru. Tako se ispostavilo da je došlo do smanjenog uništavanja unešenih ćelija imunološkog sistema.

Postoji i studija kombiniranog liječenja - ćelijskog i genetskog. Korištenjem genetskog inženjeringa, gen se uvodi u matičnu ćeliju, koji ga pretvara u normalnu beta ćeliju, koja je već spremna za unošenje u organizam i sintezu inzulina. Takođe smanjuje imuni odgovor.

Za i protiv metode

Postupci transplantacije matičnih ćelija ne provode se već samo sporadično. To je zbog nepotpunog znanja o svemu što se događa uslijed procesa. Razlog nemogućnosti njenog potpunog proučavanja leži u tome što je mogućnost provođenja pokusa samo na miševima i štakorima. Ali fiziološki procesi u ljudskom telu su mnogo složeniji. Stoga bioetički aspekti ne dopuštaju uvođenje neprovjerene metode u opću medicinu.

Ipak, možemo istaknuti pozitivne aspekte transplantacije matičnih ćelija:

  1. Potpuni lek za dijabetes bilo koje vrste. Ovaj trenutak se smatra najpozitivnijim, jer je sama bolest trenutno neizlječiva.
  2. Očekuje se da životni vijek dijabetičara raste.
  3. Napredovanje izlečenja pratećih bolesti.
Među prednostima liječenja dijabetesa matičnim ćelijama je i taj što povećava životni vijek dijabetičara

Međutim, postoje i negativni aspekti, uzimajući u obzir koji specijalisti trenutno ne mogu koristiti metodu u svakom slučaju ove bolesti:

  1. Visoka cijena metode. Trenutno malo ljudi može priuštiti transplantaciju matičnih stanica uzgojenih in vitro u gušteraču, a osiguravajuće kompanije ne uključuju u obaveznu medicinsku njegu.
  2. Prepreka farmaceutskih kompanija. Ako se ova metoda liječenja i dalje kreće naprijed, tada će izgubiti prilično profitabilnu liniju, jer se lijekovi za dijabetičare kupuju s zavidnom postojanošću i po značajnim cijenama.
  3. Aktivacija i rast crnog tržišta za prodaju pluripotentnih čestica. Čak su i sada „matične ćelije“ često u prodaji ili u potražnji.

Kao što se može suditi iz svega gore navedenog, ova metoda je prilično kontroverzna i nema potpunu efikasnost i dokaze. Ona je u razvoju i zahtijeva dugo razdoblje istraživanja i prakse. Ali ni nakon što metoda ne postane panaceja. Održavanje stroge prehrane, potrebne su stalne fizičke aktivnosti i drugi principi života dijabetičara. Integrirani pristup pomoći će vam da se nosite sa bolešću i produžite svoj puni život.

Mogu li matične ćelije izliječiti dijabetes?

Terapija matičnim ćelijama može imati pozitivan uticaj na dijabetes tipa 1. Omogućuje smanjenje doze inzulina i broja injekcija, kao i smanjenje lijekova za snižavanje šećera.

U liječenju dijabetesa tipa 2 možemo govoriti o produljenoj remisiji.

Kakav učinak matičnih ćelija ima na komplikacije dijabetesa?

Terapija ćelijskog dijabetesa može i sprečiti komplikacije i eliminirati postojeće.

Liječenje ima regenerativni učinak na komplikacije dijabetesa, kao što su:

Matične ćelije zamjenjuju zahvaćene i potiču stvaranje novog tkiva.

Koje matične ćelije se koriste za liječenje dijabetesa?

  • Autologne ili donorske ćelije krvi iz pupčane vrpce ili pupčane vrpce. Za to se krv iz pupčane vrpce prikupljena prilikom rođenja odmrzava. Materijal se čuva u cryobank-u. Moguće je koristiti i svoj vlastiti materijal i ćelije srodnog ili nesrodnog davaoca.
  • Vlastite ćelije uzete iz masti. Da bi to učinio, doktor uzima injekciju masnog tkiva pacijenta pod lokalnom anestezijom pomoću špriceva.
  • Periferne ćelije krvi uzete leukocitaferezom. Krv pacijenta (ili kompatibilnog davaoca) cirkuliše kroz aparat za aferezu nekoliko sati. U procesu se odvaja potrebna vrsta ćelija.
  • Ćelija sopstvene ili donorne koštane srži. Širom igle probija se pukcija koštane srži iz sternuma ili butne kosti.
  • Fetalne ćelije uzete iz abortusa fetusa. Fetus se koristi oko 6 tjedana gestacije. Ova vrsta matičnih ćelija koristi se samo u nekim zemljama.

Kako je terapija ćelija kod dijabetesa?

  • Prije terapije ćelijama pacijent prolazi temeljitu dijagnozu. U nedostatku kontraindikacija, propisana je pripremna terapija. Njegov je cilj stabiliziranje pacijentovog šećera u krvi.
  • Matične ćelije uzimaju se na jedan od načina. Ako je materijal alogenski, on se odmrzava i daje pacijentu intravenski.
  • Nakon uvođenja matičnih ćelija pacijentu su propisani lijekovi za održavanje. Pacijenta treba promatrati ambulantno, nadzirati šećer u krvi i voditi dnevnik dijabetičara nakon terapije. Ovo je neophodno za praćenje dinamike poboljšanja i prilagođavanje tretmana po potrebi.

Kako SC djeluju kod dijabetesa?

U slučaju dijabetesa tipa 1:

  • SC se transformišu u beta ćelije gušterače, gde počinju da proizvode inzulin
  • Autoimuni faktor se zaustavlja - napad vlastitih zaštitnih funkcija na tijelo.

Sa dijabetesom tipa 2:

  • SC povećavaju osjetljivost ćelijskih receptora na inzulin
  • Transformirajte se u vaskularne ćelije, stimulišući ih da se regenerišu nakon oštećenja (usled interakcije proteina i šećera)

Ko je kontraindiciran tretman dijabetesa matičnim ćelijama?

Upotreba ćelijske terapije u borbi protiv dijabetesa je kontraindicirana kod pacijenata koji:

  • Imati akutni stadij zaraznih ili hroničnih bolesti
  • Trudna ili u laktaciji

U tom slučaju pacijent treba postići remisiju / roditi plod / čekati prestanak dojenja. Tek tada se može postići terapija matičnim ćelijama za dijabetes.

Koliko je efikasna ćelijska terapija za dijabetes tipa 1?

Terapija matičnim ćelijama za dijabetes tipa 1 je alternativa tradicionalnoj zamjenskoj terapiji. Međutim, injekcije matičnih ćelija uopće ne isključuju injekcije inzulina.

Ćelijska terapija može samo eliminirati komplikacije i smanjiti dozu zamjenskih lijekova, ali ne i zamijeniti ih. Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja se do sada ne može u potpunosti izliječiti.

Koliko je efikasna ćelijska terapija za dijabetes tipa 2?

Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2, uz korištenje stanične terapije, mogu očekivati ​​dugoročnu remisiju do potpunog oporavka. U slučaju ovog oblika dijabetesa tijelo proizvodi dovoljno inzulina. Problem su receptori stanice koji gube osjetljivost na inzulin.

Matične ćelije su u stanju da telo „popravi“ ovu funkciju, stvarajući nove ćelije sa „zdravim“ receptorima.

U kojoj su fazi klinička ispitivanja ćelijske terapije za dijabetes?

Početkom 2017. SAD su završile drugu fazu ispitivanja ćelijske terapije na dijabetes tipa 1. Metoda se temelji na potpunom uništavanju imuniteta kod ljudi. Na sličan način se liječi rak krvi u cijelom svijetu. Prvo, pacijentu se uzimaju hematopoetske (hematopoetske) matične ćelije. Tada se uz pomoć citostatika inhibira imunitet tijela. Nakon što se pacijentov hematopoetski sistem uništi, u njega se uvode ranije izložene ćelije. Ovaj pristup vam omogućava ponovno pokretanje procesa hematopoeze. Istraživači se nadaju da će na ovaj način „popraviti“ imunitet koji napada njihovo vlastito tijelo.

Na kraju ove faze pacijenti koji su učestvovali u ispitivanjima imali su produženu remisiju - u prosjeku 3,5 godina. Ćelije gušterače ispitanika djelomično su nastavile sa funkcijom proizvodnje inzulina.

Kako je terapija ćelija dijabetesa?

  • Nakon sakupljanja ćelija pomoću leukocitafereze one se krio-konzerviraju tečnim azotom
  • Nakon 2-3 nedelje, pacijent se podvrgava kondiciji: umu se propisuju imunosupresivi (lekovi koji suzbijaju imunitet)
  • Tada se matične ćelije odmrzavaju i daju intravenski.
  • Nakon urastanja pacijentove ćelije se otpuštaju
  • U roku od 2 mjeseca pacijent prolazi tjedne ambulantne preglede: kliničke, hematološke, metaboličke i imunološke procjene
  • Nakon toga - zapažanja tijekom 5 godina

Upotreba matičnih ćelija u liječenju bolesti

Ovisno o vrsti bolesti, liječnik propisuje davanje lijekova za snižavanje šećera, davanje inzulina, strogu terapijsku dijetu i vježbanje. Nova tehnika je liječenje dijabetesa matičnim ćelijama.

  • Slična metoda se zasniva na zamjeni oštećenih ćelija pankreasa matičnim ćelijama. Zbog toga se oštećeni unutrašnji organ obnavlja i počinje normalno funkcionirati.
  • Naročito se ojača imunitet, formiraju se novi krvni sudovi, a stari se mogu obnoviti i ojačati.
  • U liječenju šećerne bolesti tipa 2, glukoza u krvi se normalizira, uslijed čega liječnik otkazuje lijek.

Šta su matične ćelije? Prisutni su u svakom tijelu i neophodni su za sanaciju oštećenih unutrašnjih organa.

Međutim, svake godine broj ovih ćelija znatno se smanjuje, kao rezultat toga tijelo počinje iskusiti nedostatak resursa za obnavljanje unutarnjih oštećenja.

U modernoj medicini naučili su nadoknaditi nedostajući broj matičnih ćelija. Razmnožavaju se u laboratorijskim uslovima, nakon čega se oni unose u pacijentovo tijelo.

Nakon što se matične ćelije vežu na tkiva oštećene gušterače, transformišu se u aktivne ćelije.

Šta matične ćelije mogu zacijeliti?

Tijekom liječenja šećerne bolesti tipa 1 sličnom metodom moguće je obnoviti samo dio oštećene gušterače, međutim, to je dovoljno za smanjivanje dnevne doze primijenjenog inzulina.

Uključujući uz pomoć matičnih stanica moguće je riješiti se komplikacija šećerne bolesti bilo koje vrste.

Kod dijabetičke retinopatije oštećena mrežnica se obnavlja. To ne samo da poboljšava stanje mrežnice, nego također pomaže pojavu novih žila koji poboljšavaju dotok krvi u organe vida. Tako je pacijent u stanju sačuvati vid.

  1. Uz pomoć modernog liječenja imunološki sustav znatno se jača, kao rezultat toga povećava se otpornost tijela na brojne infekcije. Sličan fenomen omogućava zaustavljanje uništavanja mekih tkiva na udovima kod dijabetičke angiopatije.
  2. S oštećenjem posuda mozga, impotencijom, hroničnim zatajivanjem bubrega, efikasna je i metoda izloženosti matičnim ćelijama.
  3. Ova tehnika ima brojne pozitivne kritike ljekara i pacijenata koji su već prošli na liječenju.

Prednost liječenja dijabetesa melitusa tipa 1 i 2 matičnim ćelijama je ta što ova metoda ima za cilj uklanjanje uzroka bolesti.

Ako blagovremeno identificirate bolest, obratite se liječniku i započnite liječenje, možete spriječiti razvoj brojnih komplikacija.

Kako ide tretman matičnim ćelijama?

Kod šećerne bolesti uvođenje matičnih ćelija obično se vrši kateterom kroz arteriju pankreasa. Ako pacijent iz nekog razloga ne podnosi kateterizaciju, matične ćelije se daju intravenski.

  • U prvoj fazi uzima se koštana srž iz karlične kosti dijabetičara tankom iglom. Pacijent se u ovom trenutku nalazi pod lokalnom anestezijom. U prosjeku ovaj postupak traje ne više od pola sata. Nakon postavljanja ograde pacijentu se omogućuje povratak kući i obavljanje normalnih aktivnosti.
  • Potom se matične ćelije izvlače iz koštane srži uzete u laboratoriji. Medicinski uslovi moraju biti u skladu sa svim zahtevima i standardima. Kvaliteta izvađenih ćelija testira se u laboratoriji i izračunava se njihov broj. Ove ćelije se mogu transformisati u različite vrste ćelija i moći su da saniraju oštećene ćelije organskih tkiva.
  • Matične ćelije se ubacuju kroz arteriju pankreasa pomoću katetera. Pacijent je pod lokalnom anestezijom, kateter se nalazi u femoralnoj arteriji i pomoću rendgenskih skeniranja gura se naprijed prema arteriji pankreasa, gdje se vrši implantacija matičnih ćelija. Ovaj postupak traje najmanje 90 minuta.

Nakon što se ćelije implantiraju, pacijenta se prati najmanje tri sata u medicinskoj klinici. Liječnik provjerava koliko je brzo arterija zacijelila nakon umetanja katetera.

Pacijenti koji iz bilo kojeg razloga ne podnose kateterizaciju koriste alternativnu metodu liječenja.

Matične ćelije u ovom slučaju daju se intravenski. Ako dijabetičar pati od dijabetičke periferne neuropatije, matične ćelije ubrizgavaju se u mišić stopala intramuskularnom injekcijom.

Učinak dijabetičara može se osjetiti već dva do tri mjeseca nakon tretmana. Kao što pokazuju testovi, nakon uvođenja matičnih ćelija u pacijenta, proizvodnja inzulina postepeno se normalizira i nivo glukoze u krvi smanjuje.

Dolazi i do zarastanja trofičnih čira i oštećenja tkiva stopala, poboljšava se mikrocirkulacija krvi, povećava se sadržaj hemoglobina i nivo eritrocita.

Da bi terapija bila efikasna, tretman ćelijama se nakon nekog vremena ponavlja. Općenito, trajanje tečaja ovisi o težini i trajanju tijeka dijabetesa. Za postizanje boljih rezultata koristi se kombinacija tradicionalne terapije metodom davanja matičnih ćelija.

Potrebno je i napustiti loše navike, slijediti terapijsku dijetu za smanjivanje viška kilograma, redovno vježbati.

Na osnovu pozitivnog iskustva, naučnici i ljekari vjeruju da bi uskoro liječenje matičnim ćelijama moglo postati glavna metoda oporavka od dijabetesa.

Važno je shvatiti da se ova metoda liječenja ne mora smatrati panaceom od bolesti.

Uprkos brojnim pozitivnim kritikama liječnika i pacijenata koji tvrde da matične stanice dovode do poboljšanja, neki dijabetičari nemaju učinka nakon takvog liječenja.

To je prije svega zbog činjenice da je takva tehnologija nova i slabo razumljiva. Istraživači tek treba da utvrde šta tačno dovodi do početka procesa samo-lečenja, od kojeg mehanizma matične ćelije koriste i od čega zavisi njihova transformacija u druge vrste ćelija.

Igor Yurievich napisao 05 avg 2017: 56

Da li se matične ćelije liječe ili su osakaćene?

Vjeruje se da matične ćelije navodno liječe bilo koju bolest, od kardiovaskularne bolesti do cerebralne paralize. Operacije transplantacije vrlo su popularne među bogatim ljudima. U isto vrijeme postoje mnoge horor priče o opasnostima takvih tehnika. Da vidimo šta su matične ćelije i kakav uticaj mogu imati na naše telo?

matične ćelije su poput „distanci". Iz njih se stvaraju sva tkiva i organi. Nalaze se u tkivu embrija, krvi iz pupčane vrpce novorođenčadi, kao i u koštanoj srži odrasle osobe. U posljednje vrijeme matične ćelije pronađene su u koži, masnom tkivu, mišićima i u gotovo svim ljudskim organima.

Glavno korisno svojstvo matičnih ćelija je njihova sposobnost zamjene. "istrošen"I oštećene ćelije tijela i pretvaraju se u bilo koje organsko tkivo. Otuda mit o matičnim ćelijama kao panaceja za doslovno sve tegobe.

Medicina je naučila ne samo da raste i gaji matične ćelije, već i da ih presađuje u krvotok čovjeka. Štoviše, stručnjaci su zaključili da ako te ćelije obnavljaju tijelo, zašto ih onda ne biste koristili za pomlađivanje? Kao rezultat toga, centri širom svijeta gljive su poput gljiva, nudeći svojim klijentima 20 godina mlađe uz pomoć matičnih stanica.

Međutim, rezultat ni na koji način nije zagarantovan. Transplantirane stanice još uvijek nisu vlastite. Pacijent koji se odluči na transplantaciju poduzima određeni rizik, pa čak i za puno novca.Dakle, 58-godišnja Moskovljanka Ana Lokusova, koja je koristila usluge jednog od medicinskih centara za transplantaciju matičnih ćelija kako bi se podmladila, razvila je onkološku bolest nedugo nakon operacije.

Naučni časopis PLOS Medicine nedavno je objavio članak u kojem je bilo riječi o izraelskom dječaku koji boluje od rijetke nasljedne bolesti, a koji se liječio u Moskvi. Elena Naimark, doktorka bioloških nauka, viša istraživačica na Paleontološkom institutu Ruske akademije nauka, kaže:

«Lečenje dečaka starog 7 godina sprovedeno je u izraelskoj klinici, tada su njegovi roditelji tri puta odveli sina u Moskvu, gde su mu ubrizgane embrionalne nervne ćelije u dobi od 9, 10, 12 godina. Dvije godine kasnije, kada je dječaku bilo 14 godina, tomografskim pregledom otkriveni su tumori u kičmi i mozgu.

Uklonjen je tumor u kičmenoj moždini, a tkiva su poslata na histološki pregled. Naučnici vjeruju da je tumor benigni, ali tijekom analize gena tumorskih stanica otkrivena je njegova himerna priroda, odnosno da tumor nije bio samo pacijentove stanice, već i stanice najmanje dva različita davatelja».

Šef laboratorije Hematološkog naučnog centra Ruske akademije medicinskih nauka, profesor Joseph Chertkov, kaže:Nažalost, skoro sva dosadašnja djela završavaju artefaktima (bočnim otkrićima tijekom glavne studije). Njihovi autori ne mogu odgovoriti ni na jedno pitanje: koje transplantirane ćelije puštaju korenje, a koje ne, zašto se koriste, kako objasniti učinke. Potrebna su ozbiljna osnovna istraživanja, potrebni su dokazi».

Krajem prošle godine na Moskovskoj medicinskoj akademiji. Sechenov održao okrugli sto na temu "Matične ćelije - koliko je to legalno?". Njeni učesnici skrenuli su pažnju javnosti na činjenicu da danas u Rusiji većina organizacija koje nude usluge terapije matičnim ćelijama nema odgovarajuće dozvole Ministarstva zdravlja.
Ipak, procvat liječenja matičnim ćelijama nastavlja dobijati zamah ne samo ovdje, već i u inostranstvu. Dakle, u ljeto 2009. godine, američka kompanija Geron započinje kurs liječenja pacijenata sa paralizom matičnim ćelijama.

Međunarodno društvo za istraživanje matičnih ćelija (ISSCR) smatra da su efekti tih ćelija na naša tijela još uvijek slabo razumljeni. Stoga, prema zakonu, stručnjaci vam mogu ponuditi samo sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima tehnike, a klinika prvo mora dobiti službeno odobrenje za provođenje takvih studija.

Pogledajte video: Lečenje Dijabetesa Tipa 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar