Lijek R-lipoična kiselina: upute za upotrebu

R-lipoična kiselina (druga imena - lipoinska, alfa-lipoična ili tioktična kiselina) je prirodni antioksidans i protuupalni spoj koji štiti mozak, pomaže u mršavljenju, olakšava dijabetes, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i ublažava bol A ovo su samo neke od mnogih prednosti ovog „univerzalnog antioksidansa“.

Međunarodno vlasničko ime

Tioktična kiselina je prirodni antioksidans i anti-upalni spoj.

ATX ima oznaku A16AX01 u klasifikaciji. To znači da se ovaj lijek koristi za liječenje bolesti jetre i poboljšanje metabolizma.

Farmakološko djelovanje

Lipoična kiselina je mali neproteinski molekul koji se na poseban način kombinira sa odgovarajućim proteinima. Ova kiselina igra važnu ulogu u energetskoj ravnoteži tijela. S biokemijskog stanovišta, njegov učinak sličan je djelovanju vitamina B. Poboljšava rad jetre, detoksikacijsko je sredstvo za trovanje solima teških metala i drugim intoksikacijama.

Farmakokinetika

Bioraspoloživost je 30%. Distribuira se u zapremini od 450 ml / kg. 80-90% se izlučuje bubrezima.

Lipoična kiselina je mali neproteinski molekul koji se na poseban način kombinira sa odgovarajućim proteinima.

Podržava zdravlje živaca

Ako postoje nepravilnosti u perifernom nervnom sustavu, tada se može pojaviti trnce ili utrnulost. To može ometati koordinaciju i sposobnost osobe da drži predmete. Vremenom, to može napredovati i uzrokovati više problema. Studije su pokazale da ova kiselina može podržati zdravlje nervnog sistema, posebno njegove periferije.

Štiti mišiće od stresa izazvanog vježbanjem

Neke vježbe mogu ubrzati proces oksidativnih učinaka na organizam, što zauzvrat negativno utječe na stanje tkiva i mišića, može se pojaviti bol. Hranjive tvari koje imaju antioksidacijska svojstva, poput R-lipoične kiseline, mogu smanjiti ovaj učinak.

Podržava rad jetre

Mnoga istraživanja pokazuju da ova kiselina doprinosi normalnom funkcioniranju jetre i pomaže da se izbori sa intoksikacijom tijela.

Dodatni unos ovog leka može da ojača pamćenje.

Olakšava proces starenja.

Kako se povećava naša starost, oksidativni učinak se povećava i obuhvata sve više i više stanica u našem tijelu. Studije su pokazale da ovaj lijek može pomoći u uravnoteživanju tog procesa, odgoditi pojavu bolesti povezanih sa funkcijama srca i zaštititi mozak od bolesti povezanih s demencijom i gubitkom pamćenja.

Podržava zdravu tjelesnu težinu

Da biste vratili svoju težinu u normalu, potrebna vam je redovna vježba, pravilna prehrana. Dodaci poput alfa lipoične kiseline mogu povećati utjecaj zdravog načina života na ljudsko tijelo.

Nuspojave R-lipoične kiseline

U umjerenim dozama ne djeluje negativno. Najčešće nuspojave: svrbež, osip, druge alergijske reakcije i mučnina, bol u trbuhu.

Preporuke za upotrebu kiseline kod dijabetes melitusa tipa 1 i 2 može dati samo lekar.

Predoziranje R-lipoične kiseline

U slučaju predoziranja, nuspojave se pojačavaju.

Malo je istraživanja i informacija o učinku lijeka na dječji organizam, tako da se djeci samostalna primjena ne preporučuje.

Uvjeti ljekarni u ljekarni

Dostupno bez recepta.

Približne cijene ovog lijeka:

  • Lipoična kiselina, tablete 25 mg, 50 kom. - oko 50 rubalja,
  • Lipoična kiselina, tablete 12 mg, 50 kom. - oko 15 rubalja.

Proizvođač

Iskorostinskaya O. A., ginekolog, Vladivostok: "Univerzalni lijek s antioksidacijskim svojstvima (na primjer, neutralizira reaktivne vrste kisika) ima smisla redovno uzimati bolesnike s dijabetesom."

Lisenkova O. A., neurolog, Novorossiysk: "Dobra tolerancija i visoka efikasnost u slučaju intravenske upotrebe. Koristi se za liječenje komplikacija šećerne bolesti (posebno dijabetičke neuropatije, polineuropatije)."

Alisa N., Saratov: "Dobar lijek. Jeftin je, ali efikasan. Moguć je relativno dug unos bez nuspojava."

Svetlana Yu., Tyumen: "Propisali su tioktičnu kiselinu, uzimali 1 tabletu dnevno tokom dva mjeseca. Gustatorni osjećaji su nestali i osjećala sam stalni okus nakon ovog lijeka."

Anastasija, Čeljabinsk: "Nakon kursa ovog lijeka, osjetim poboljšanje općeg stanja u tijelu. I uvijek gubim 2-3 kg. U isto vrijeme, cijena je pristupačna."

Ekaterina, Astrahan: "Efekat je stvarno dobar. Stanje kože je poboljšano, pa čak i malo opalo. Međutim, nemojte koristiti ovaj lijek nekontrolirano za mršavljenje."

Pogledajte video: Metabolism with Traci and Georgi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar