Dijabetes melitus - vrste, liječenje i prevencija

Dijabetes melitus je stanje hronične hiperglikemije koja je uzrokovana nedostatkom inzulina ili redukcijom faktora koji suzbijaju njegovu aktivnost. Manifestacije dijabetesa uključuju metaboličke poremećaje, ugljene hidrate, ketoacidozu, progresivno oštećenje kapilara bubrega, mrežnice, oštećenje perifernih živaca i tešku aterosklerozu.

Glavni manifestacije dijabetesa - hiperglikemija, koja ponekad doseže 25 mmol / l, glikozurija sa glukozom u urinu do 555 - 666 mmol / dnevno (100 - 120 g / dan), poliurija (do 10 - 12 litara urina dnevno), polifagija i polidipsija.

Etiologija. Uzrok dijabetesa je nedostatak inzulina. Prema mehanizmu nastanka, nedostatak inzulina može biti pankreas- povezana s oslabljenom biosintezom i izlučivanjem inzulina, ili ekstrapankreasno (relativno) - s normalnom sekrecijom inzulina pomoću otočića pankreasa.

Manjak inzulina može biti posledica genetskih ili stečenih faktora.

Ovisno o uzrocima i stupnju nedostatka inzulina: primarni i sekundarni (simptomatski).

U primarnom naglašen dijabetes inzulinski ovisni (Tip I) i inzulinski neovisan (Tip II).

Sekundarno je povezano s određenim bolestima: akromegalija, Itsenko-Cushingova bolest, bolesti gušterače, djelovanje lijekova, hemikalija, genetskih sindroma.

Odvojene klase su dijabetes povezan s neuhranjenošću i dijabetes trudnica.

Primarni dijabetes je čest. Uporedo s genetskim faktorima, određenu ulogu u njegovom nastanku igraju i imunološki mehanizmi i utjecaji okoline.

Dijabetes melitus ovisan o inzulinu (IDDM) karakteriše insulinopenija, apsolutni nedostatak inzulina, s metaboličkim poremećajima sklonim ketoacidozi. Ovaj se oblik razvija u adolescenciji, genetska predispozicija kombinira se s određenim antigenima HLA sustava. Češće (HLA-B8-DR3 i B15-DR4). Postoje kombinacije sa drugim autoimunim bolestima (inzulinitis, tiroiditis), prisutnost antitijela na inzulin, β-stanice. Pojava bolesti povezana je s prethodnom virusnom infekcijom (ospice, rubeola, hepatitis, zaušnjaci). Odnos između genetskih i imunoloških mehanizama objašnjava se lokacijom gena HLA sustava u blizini lokusa koji je odgovoran za imunološki odgovor tijela na 6. kromosomu. Prisustvo određenih leukocitnih antigena ukazuje na karakteristike imunološkog stanja tijela. Vanjski faktor koji pridonosi ostvarenju nasljedne predispozicije za dijabetes melitus: virusi s povećanim beta tropizmom kod osoba koje prenose HLA antigene. Virusi uništavaju β-stanice ili, oštećujući ih, dovode do autoimunog procesa.

Neinzulinski ovisan dijabetes melitus (NIDDM) odlikuju minimalni poremećaji metabolizma. Temelji se na relativnom nedostatku inzulina izazvanom prejedanjem, gojaznošću i smanjenjem broja inzulinskih receptora. Antitela na beta ćelije i inzulin nisu. Dijabetes se manifestuje nakon 40 godina, ima izraženije nasljedno stanje.

Patogeneza. Manjak inzulina kod dijabetesa prati kršenje svih vrsta metabolizma. Hiperglikemija i glikozurija koja se manifestuje ugljikohidratima.

Patogenetski mehanizam poremećaja metabolizma ugljikohidrata kod šećerne bolesti je usporavanje brzine reakcije hekokinaze, zbog smanjenja propusnosti staničnih membrana i transporta glukoze u stanice, smanjenja aktivnosti hekokinaze u ćelijama i u jetri, slobodno propusne za glukozu. To dovodi do usporavanja stvaranja glukoze-6-fosfata (G-6-F), a zatim i upotrebe tog prvog metabolita metabolizma glukoze na sve načine pretvaranja u stanice - sinteze glikogena, ciklusa pentoznog fosfata i glikolize. U jetri se deficit G-6-F nadoknađuje nastajanjem tokom glikoneogeneze. Porast aktivnosti fosforilaze i glukoze-6-fosfataze jetre doprinosi povećanju stvaranja glukoze i smanjenju stvaranja glikogena u njoj.

Primijećeno je aktiviranje glikoneogeneze, što se objašnjava prevladavanjem glikokortikoida, što inducira sintezu enzima koji su potrebni za to.

Hiperglikemija u šećernoj bolesti kompenzacijske je prirode, jer sa visokim nivoom glukoze u krvi, poboljšava se njena potrošnja tkiva. Hiperglikemija je takođe negativna kao patogenetski faktor. dijabetička angiopatija. Angiopatije se javljaju kod šećerne bolesti s dugim tokom i nepotpunom nadoknadom nedostatka inzulina. Manifestira se u obliku skleroze, obliteracije i drugih lezija krvnih sudova. Faktori komplikacije: genetska predispozicija, prevelika proizvodnja kontransularnih hormona i metaboličke promjene, hiperglikemija i hiperholesterolemija. Hiperglikemija je praćena povećanjem koncentracije gliko- i mukoproteina, koji padaju u vezivnom tkivu, doprinoseći stvaranju hijalina i oštećenju vaskularne stijenke.

Hiperglikemija i oslabljena fosforilacija glukoze i defosforilacija u nefronskim tubulima dovode do glikozurija. Povećanju osmotskog pritiska urina doprinosi poliurija, koja uzrokuje dehidraciju tijela i njegovu pojačanu žeđ (polidipsija).

- ubrzano zubivanje trajnih zuba kod djece, izraženo kod djevojčica, zube je praćeno gingivitisom.

- strukturne promjene u pljuvačnim žlijezdama, kršenje sline i biohemijske promjene u sastavu pljuvačke, što uzrokuje kserostomiju i razvoj komplikacija: višestruki karijes, kandidijaza, halitoza.

- Povećana osjetljivost na karijes, kod djece sa dijabetesom tipa 1 otkrivaju se početne i duboke kariozne lezije, kod odraslih s dijabetesom tipa 2 dolazi do većeg porasta karijesa, opaža se zubno propadanje, sekundarne kariozne lezije koje vode ka razvoju parodontitisa, povećava se broj periapikalnih žarišta infekcije i endodontski raste liječeni zubi, povećava se vjerovatnost gubitka zuba, visoka razina CPU-a kod muškaraca povezana je s visokom razinom gliciranog hemoglobina (HbA1).

- Na pozadini sistemske imunosupresije razvijaju se hronične bolesti oralne sluznice (lihen planus, rekurentni aftozni stomatitis, rekurentni bakterijski, virusni i gljivični stomatitis), oportunističke infekcije, višestruki apscesi tokom parodontitisa, halitoza, razdoblje popravljanja tijekom operacije je produženo, opstanak implantata je gori .

-Neurološki poremećaji (peckanje u ustima i jeziku), perverzije ukusa, poremećaji oralne higijene i perverzija ukusa dovode do hiperfagije i pretilosti, pogoršava se kontrola glikemije.

- Sastav mikroflore u bolesnika s kontroliranim dijabetesom jednak je kao i kod parodontitisa, s nekontroliranim dijabetesom - mijenja se: postotak kolonija TM7, Aqqreqatibacter, Neisseria, Gemella, Eikenella, Selenomonas, Actinomyces, Capnocytophaga, Fusobacterium, Veillonella i Streptococcus rodovi usponiPorphyromonas, Filifactor, Eubacterium, Synerqistetes, Tannerella i Treponema rodovi - opada.

- Učestalost upalnih parodontnih bolesti (gingivitis, parodontitis) raste.

Mehanizam razvoja (patogeneza)

Dijabetes je metabolički poremećaj. Taj prekršaj utiče na metabolizam ugljenih hidrata u tijelu. U manjoj mjeri utječe na metabolizam masti (lipida) i bjelančevina. Prema mehanizmu razvoja, razlikuju se dvije glavne vrste poremećaja metabolizma ugljikohidrata:

  • Tip 1 (o inzulinu ovisan) je čisto endokrina patologija koja utječe na žljezdane stanice gušterače, koje su odgovorne za proizvodnju hormona inzulina. Važan je regulator metabolizma glukoze u organizmu. Kada inzulin djeluje na specifične receptore svih ćelija u tijelu, pojačan je unos glukoze i razgrađuje se s oslobađanjem energije. Kod ove vrste dijabetes melitusa smanjuje se nivo inzulina, odnosno unos glukoze u ćelije smanjuje se i njen nivo raste.
  • Tip 2 (neovisan o insulinu) - karakterizira ga normalna razina inzulina, ali ćelijski receptori djelomično gube sposobnost vezanja, što također smanjuje apsorpciju glukoze iz krvi.

Bez obzira na temeljni razvojni mehanizam, dijabetes melitus utječe na metabolizam lipida i proteina. Ovo se obično manifestuje tendencijom prekomerne težine s naknadnim gubitkom težine, posebno izraženom kod dijabetesa tipa 2.

Zasebna varijanta kršenja metabolizma ugljikohidrata je gestacijski dijabetes. Razvija se samo u trudnica i znak je da naknadno žena može imati manifestaciju ove bolesti. Klinički se gestacijski dijabetes ne manifestira, otkriva se samo na temelju laboratorijskog ispitivanja krvi na šećer.

Etiologija (razlozi)

Dijabetes melitus je polietiološka bolest. To znači da u njegovom razvoju igraju ulogu različiti faktori. Dakle, kršenje metabolizma ugljikohidrata uslijed smanjenja inzulina izazivaju takve čimbenike:

  • Nasljednost - funkcionalna aktivnost endokrinog gušterače (stanice otočića Langerhansa) regulirana je određenim genima. Promjene u njima (točkaste mutacije) mogu se naslijediti od roditelja do djece. Ako jedan od roditelja pati od dijabetesa, vjerovatno je da će dijete imati tu bolest.
  • Infekcija - neki virusi mogu parazitirati u ćelijama gušterače, integrirati se u njihov genom s oštećenom funkcionalnom aktivnošću i nivoom sinteze inzulina.
  • Autoimuno oštećenje ćelija gušterače - uzrokovano poremećajem u imunološkom sistemu tijela, u kojem se stvaraju antitijela na stanice endokrinih organa.

Svi ti faktori vode razvoju patologije izoliranom ili kombiniranom izloženošću. Čimbenici koji dovode do razvoja drugog tipa metaboličkih poremećaja malo su različiti. Tu spadaju:

  • Nasljedna predispozicija - osjetljivost inzulinskih receptora određuje nekoliko gena, a promjene u jednom od njih vode do smanjenja osjetljivosti.
  • Zlouporaba slatkiša - gutanje velike količine glukoze (konditorskih proizvoda, proizvoda od brašna, šećera) dovodi do stalnog porasta proizvodnje inzulina i "navikavanja" receptora na njega.
  • Povećana tjelesna težina - veliki broj adipocita (ćelije masnog tkiva) smanjuje relativnu koncentraciju inzulina.

Ti su faktori promjenjivi - možete ograničiti njihov utjecaj na tijelo tijekom života, što će spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Za poremećaje metabolizma ugljikohidrata s povećanjem koncentracije šećera karakteristične su takve manifestacije:

  • Gubitak kilograma tijekom prilično kratkog vremenskog razdoblja uz nepromijenjenu prehranu.
  • Stalni osećaj gladi, koji se za kratko vreme uklanja jedenjem.
  • Intenzivna žeđ - osoba tijekom dana potroši više od 2 litre tečnosti.
  • Povećana diureza - povećava se učestalost mokrenja s povećanjem volumena izlučenog urina.
  • Noćna diureza je simptom koji je specifičan za dijabetes. Osoba se mora probuditi preko noći nekoliko puta da bi se nosila sa malom fiziološkom potrebom.
  • Oštećenje vida je manifestacija dugog tijeka dijabetes melitusa, karakteriziranog zamagljivanjem leće i kršenjem opskrbe mrežnice.
  • Smanjena regeneracija tkiva - manifestuje se lošim zacjeljivanjem kože nakon posjekotina, sitnih ogrebotina.
  • Dodavanje infekcije koju uzrokuju bakterije i gljivice od strane predstavnika oportunističke mikroflore rezultat je smanjenja aktivnosti imunološkog sustava sluznice i velike koncentracije šećera u njima, što stvara povoljne uvjete za mikroorganizme. Najčešće se razvije disbioza, kod žena može doći do pojave drozma (kandidijaze) vagine.

Svi su ovi simptomi gotovo isti za sve njegove vrste patologije. Dijabetes tipa 2 karakterizira dugotrajno odsustvo bilo kakvih manifestacija. Tada se, kako se patološki proces dekompenzira, razvijaju simptomi.

Komplikacije

Jedna od opasnih komplikacija ove patologije jeste značajno povećanje koncentracije šećera, što može dovesti do ketoacetonemske kome. Istovremeno u krvi nastaje velika količina acetona (intermedijarni produkt metabolizma) uslijed poremećaja metabolizma u tijelu. Kod ljudi je oslabljena svijest. Izdahnuti dah miriše na aceton. Dugotrajno povećanje glukoze u tijelu dovodi do razvoja tako velikih komplikacija:

  • Retinalna vaskularna angiopatija - promjene u strukturi krvnih žila u mikrovaskulaturi s poremećenom opskrbom krvlju i hranjivom hranom.
  • Zamagljivanje leće je rezultat vezanja glukoze na tvari koje čine leća. Manifestira se oštećenjem vida.
  • Angiopatija posuda nogu, srca i mozga - karakterizira kršenje prehrane i opskrbe krvlju tih organa odgovarajućim simptomima.

Vrlo opasna komplikacija je predoziranje inzulina tijekom liječenja dijabetesa tipa 1. Prekomjerne količine inzulina u krvi dovode do značajnog smanjenja razine glukoze uz nedovoljnu prehranu mozga. Manifestira se gubitkom svijesti - hipoglikemijskom komom.

Dijagnostika

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih kliničkih manifestacija i laboratorijske potvrde. povećati šećer u krvi. Takođe, za određivanje trajanja patologije određuje se glikozilirani hemoglobin.

Liječenje dijabetesa

Terapeutske mjere za dijabetes primarno su usmjerene na normalizaciju koncentracija glukoze. To se postiže na različite načine, ovisno o vrsti poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Kod dijabetesa tipa 1, nedostatak inzulina nadopunjuje se njegovim sintetičkim ili polusintetičkim analogima koje osoba unosi stalno kroz potkožne injekcije. Liječenje šećerne bolesti tipa 2 uključuje lijekove koji povećavaju osjetljivost ćelijskih receptora na inzulin - tablete Siofor, Glucofage, Diaformin. Terapija se provodi uz obavezno periodično praćenje nivoa glukoze. Za to postoje lični glukometri koji vam omogućuju mjerenje šećera u krvi pomoću posebne test trake.

Uz pomoć modernih tehnologija genetskog inženjeringa postignuto je značajno smanjenje troškova inzulina. U skoro svim zemljama lijek se daje osobama oboljelim od dijabetesa besplatno.

Dijabetes - prehrana i preporuke

Osnova terapije dijabetesa je pravilna ishrana, čija je svrha ograničiti unos ugljikohidrata u organizam. Zbog toga se iz prehrane isključuju slatkiši, slastičarne, proizvodi od brašna i peciva. Kako bi kontrolirali količinu unosa ugljikohidrata iz hrane, njemački su nutricionisti razvili jedinicu za hljeb (XE) - konvencionalnu jedinicu jednaku 12 g ugljikohidrata ili 20 g kruha. Svaki proizvod u određenoj količini (volumen i težina)
sadrži različit broj jedinica za hljeb. Uz pomoć posebnih tablica u kojima su navedeni glavni prehrambeni proizvodi i njihov ekvivalent XE čovjek može kontrolirati unos ugljikohidrata u organizam. Takođe se preporučuje da sledite niz opštih preporuka:

  • Dovoljna motorička aktivnost - poboljšava apsorpciju glukoze u ćelijama.
  • Odgovarajuće spavanje najmanje 8 sati dnevno.
  • Odbijanje loših navika (pušenje, sistematski unos alkohola).
  • Ograničenje mentalnog stresa i stresa, koji potiču proizvodnju hormona za povećanje šećera (adrenalin, glukokortikosteroidi).
  • Izbjegavanje ozljeda kože radi sprečavanja gnojnih komplikacija i dugotrajnog zarastanja rana.

Sve ove mjere pomoći će i u prevenciji dijabetesa tipa 2. U slučaju tipa 1 ove patologije razvija se dijabetes bez obzira na utjecaj faktora okoline.

Glavne vrste dijabetesa u tijelu

Dijabetes melitus je patologija kod koje se opaža napredovanje kompleksa metaboličkih poremećaja.

Postoje dve glavne vrste dijabetesa:

Prva vrsta je ovisna o insulinu. Ova vrsta dijabetesa počinje se razvijati u tijelu ako patološke promjene utječu na stanice koje proizvode inzulin. Ove ćelije su beta ćelije pankreasa.

Dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o insulinu. Ovu vrstu bolesti karakteriše normalan nivo proizvodnje inzulina beta ćelijama pankreasa.

Osnova mehanizma razvoja dijabetesa tipa 2 je gubitak sposobnosti stanica tjelesnih tkiva da međusobno djeluju s inzulinom. To dovodi do smanjenja mogućnosti vezivanja glukoze i, shodno tome, povećanja razine šećera u krvnoj plazmi.

Bez obzira na temeljni mehanizam razvoja dijabetesa, poremećaji utječu na metabolizam proteina i masti. Takvi propusti dovode do pojave punoće s daljnjim gubitkom težine. Ova je situacija tipična za dijabetes tipa 2.

Zasebna opcija za razvoj poremećaja je gestacijski dijabetes. Ova vrsta bolesti se javlja samo kod trudnica.

Klinički se izgled ove vrste bolesti ne očituje i njena identifikacija provodi se samo laboratorijski, na temelju analize uzoraka krvi na sadržaj šećera.

Čimbenici koji utječu na razvoj bolesti

Mehanizmi napredovanja dijabetesa mogu pokrenuti različite faktore u tijelu.

Kršenje metabolizma šećera kao rezultat smanjenja količine proizvedenog inzulina u tijelu može izazvati sljedeće čimbenike:

Nasljedna predispozicija. Nivo aktivnosti beta ćelija gušterače obavljaju određeni geni. Pojava točkastih mutacija u tim genima koje se mogu naslijediti može izazvati razvoj patologija u radu dječije žlijezde.

Zarazne bolesti - neki virusi mogu izazvati razvoj virusne bolesti u tijelu i pojavu poremećaja u endokrinom dijelu ćelija pankreasa kod ljudi. Neki virusi su u stanju da se integrišu u genom beta ćelija i poremete njihovu funkcionalnu aktivnost, što dovodi do smanjenja sinteze inzulina.

Autoimuno oštećenje ćelija gušterače, koje je uzrokovano poremećajima u radu imunološkog sistema tijela. takav prekršaj karakterizira razvijanje imunološkog sustava antitijela na ćelije endokrinih organa.

Ti su faktori uzroci razvoja dijabetesa tipa 1 u ljudskom tijelu.

Čimbenici pojave dijabetesa tipa 2 u tijelu su različiti. Glavne su sljedeće:

  1. Nasljedna predispozicija tijela je da osjetljivost ćelijskih receptora na inzulin regulira nekoliko gena. Promjene u tim genima koji se mogu naslijediti mogu izazvati smanjenje osjetljivosti receptora.
  2. Zlouporaba slatkiša i proizvoda od brašna dovodi do stalne proizvodnje povećanih količina inzulina od strane gušterače, što dovodi do ovisnosti receptora o povećanoj koncentraciji inzulina u tijelu.
  3. Prekomjerna težina - višak masnih ćelija u tijelu dovodi do smanjenja relativne koncentracije inzulina u ljudskom tijelu.

Ti se faktori smatraju izmjenjivim, to jest onima čija djelovanje može biti ograničena na tijelo tijekom života.

Ovo ograničenje pomaže u sprječavanju pojave dijabetesa tipa 2.

Uloga gojaznosti i fizičke neaktivnosti u razvoju bolesti

Često prejedanje i održavanje sjedilačkog načina života izazivaju pojavu gojaznosti u tijelu, što pogoršava inzulinsku rezistenciju. Smanjenje osetljivosti na inzulin pokreće rad gena odgovornih za razvoj dijabetesa tipa 2 u tijelu.

Kod šećerne bolesti mehanizam razvoja bolesti najčešće je povezan s neuspjehom ne samo u ugljikohidratima, nego i u metabolizmu lipida. To je zbog činjenice da se u visceralnim adipocitima, za razliku od potkožnih masnih ćelija, osjetljivost inzulinskih receptora, koja ima antilipolitički učinak, značajno smanjuje uz povećanje osjetljivosti na lipolitički učinak kateholamina.

Ova činjenica izaziva ulazak u krvotok velike količine masnih kiselina.

Otpornost na inzulinski skeletni mišić leži u činjenici da u mirovanju stanice mišićnog tkiva primarno koriste masne kiseline. Ovo stanje dovodi do činjenice da ćelije ne mogu iskoristiti glukozu iz krvne plazme, što dovodi do povećanja razine šećera, a to, sa svoje strane, dovodi do povećane proizvodnje inzulina od strane gušterače.

Povećani sadržaj slobodnih masnih kiselina u tijelu sprječava stvaranje veza između receptora ćelija jetre s inzulinom. Inhibicija stvaranja kompleksa između receptora i inzulina inhibira proces glukoneogeneze u jetri.

Kao rezultat, porast nivoa masnih kiselina povećava rast otpornosti na inzulin ćelija ovisnih u tkivima u tijelu, a porast imuniteta pojačava proces lipolize i hiperinzulinomije.

Prilikom vođenja neaktivnog načina života za pacijente s dijabetesom tipa 2, dolazi do dodatnog pogoršanja fenomena, poput inzulinske rezistencije i pretilosti.

Glavni razlozi za razvoj inzulinske rezistencije

Rezistencija na dijabetes inzulin je stanje u kojem nema dovoljno reakcije ćelija tkiva ovisnih o inzulinu na hormon inzulin ako se stvara normalna količina inzulina. Stanje se javlja u pozadini normalnog funkcioniranja inzulina.

Glavna posljedica razvoja inzulinske rezistencije je stvaranje stanja hiperinsulinemije, hiperglikemije i dislipoproteinemije. Hiperglikemija kod dijabetesa koja se razvija u tijelu igra veliku ulogu u nastanku relativnog nedostatka inzulina kod pacijenta s dijabetesom tipa 2.

U osoba sa dijabetesom tipa 2 sposobnost beta pankreasnih ćelija da nadoknade relativni nedostatak inzulina u tijelu ograničena je kao rezultat neuspjeha u strukturi glukokinaze i GLUT-2. Ti kemijski spojevi u tijelu su odgovorni za aktiviranje proizvodnje inzulina pod utjecajem povećane koncentracije glukoze.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 najčešće imaju abnormalnosti u proizvodnji inzulina beta ćelijama.

Ovi poremećaji se manifestuju u sledećem:

  • dolazi do usporavanja inicijalne faze sekretornog odgovora na opterećenje tijela glukozom kada se daje intravenski,
  • dolazi do smanjenja i odlaganja sekretornog odgovora na upotrebu miješane hrane od strane tijela,
  • otkrili su povećan nivo u proinsulinu i proizvodima koji nastaju tokom njegove prerade,
  • otkrivaju se poremećaji ritma fluktuacije izlučivanja inzulina.

Najvjerovatniji uzrok poremećaja u procesu sinteze inzulina je pojava genetskih oštećenja beta ćelija, kao i poremećaji koji nastaju uslijed pojave toksičnosti lipo- i glukoze.

Karakterizacija ranih faza poremećaja lučenja inzulina

Promjene u procesu izlučivanja inzulina u fazi predijabetesa mogu se dogoditi zbog povećanja sadržaja slobodnih masnih kiselina. Povećanje koncentracije ove posljedice dovodi do inhibicije piruvat dehidrogenaze i, posljedično, do usporavanja procesa glikolize. Inhibicija procesa glikolize u ćelijama gušterače odgovornim za sintezu inzulina, što izaziva smanjenje sinteze ATP-a. Manjak ATP-a u ćelijama gušterače izaziva smanjenje lučenja inzulina.

Toksičnost glukoze je kompleks biomolekularnih procesa kod kojih višak glukoze izaziva kršenje izlučivanja inzulina i smanjenje osjetljivosti tkiva ovisnog o inzulinu na inzulin.

Razvoj hiperglikemije u tijelu pacijenta jedan je od faktora u progresiji dijabetesa tipa 2 kod ljudi kao rezultat progresije toksičnosti glukoze.

Razvoj toksičnosti glukoze dovodi do smanjenja osjetljivosti ćelija tkiva ovisnih o insulinu na inzulin. Iz prethodnog možemo zaključiti da postizanje normalnih fiziološki određenih pokazatelja glukoze u krvnoj plazmi i održavanje ovih pokazatelja na istoj razini pomaže vraćanju osjetljivosti stanica tkiva ovisnih o insulinu na hormon inzulin.

Hiperglikemija nije samo glavni marker za utvrđivanje dijabetesa u tijelu, nego je i najvažnija karika u patogenezi šećerne bolesti. Hiperglikemija izaziva pojavu poremećaja u procesu proizvodnje inzulina beta ćelijama gušterače i apsorpciju glukoze u tkivima ovisnim o insulinu. To izaziva pojavu kršenja u procesu metabolizma ugljikohidrata.

Najraniji simptom razvoja dijabetesa je povećana glukoza natašte u tijelu pacijenta, zbog povećanja proizvodnje šećera od strane ćelija jetrenog tkiva. Video u ovom članku nastavlja temu dijabetesa.

Mehanizam razvoja bolesti

Etiologiju i patogenezu šećerne bolesti najbolje je shvatiti kada se uzmu u obzir karakteristike metabolizma ugljikohidrata u tijelu.

p, blok citati 6,0,0,0,0,0 ->

Posebno takvi poremećaji utječu na metabolizam ugljikohidrata, a metabolizam proteina i masti je manje pod utjecajem.

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

Razlikuju se vrste dijabetesa i svaka od njih ima svoj mehanizam razvoja:

p, blok citati 8,0,0,0,0 ->

  1. Tip 1 (od inzulina). Dijabetes tipa 1 je čisto endokrino bolest u kojoj su pogođene žljezdaste stanice gušterače koje kontrolišu proizvodnju inzulina.

Upravo ovaj hormon reguliše metabolizam glukoze u ljudskom tijelu. Kada inzulin djeluje na receptore svih ćelija, ubrzava se proces unosa glukoze i njeno daljnje razgrađivanje s oslobađanjem energije.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Kod tipa 1 bolesti, shema patogeneze je da je proizvodnja inzulina značajno smanjena i, shodno tome, usporavanje unosa glukoze u stanicama.

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

Posljedica ove etiopatogeneze je usporavanje apsorpcije glukoze iz krvi i njenog nakupljanja u velikim količinama.

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Bez obzira na temeljni razvojni mehanizam kod dijabetes melitusa, nastaju problemi s metabolizmom lipida i proteina. To se očituje u činjenici da osoba počinje brzo dobivati ​​na težini ili mršavi.

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

Zasebna varijanta kršenja metabolizma ugljikohidrata u tijelu smatra se GDM (gestacijski dijabetes melitus).

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

Ovaj se termin koristi uglavnom kod žena u trudnoći, a bolest se otkriva na temelju laboratorijskih pretraga krvi na šećer.

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

p, blok citata 16,0,0,0,0 ->

Između čitavog niza kroničnih bolesti, interkurencija može postati ona koja pogoršava tok osnovne patologije.

p, blok citati 17,0,0,0,0,0 ->

Međutim, u obzir se uzimaju i akutne infekcije koje mogu komplicirati tok dijabetesa.

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

Na primjer, pacijent pati od bronhijalne astme i razboli se od SARS-a, a posljednja bolest će se pojaviti u intervalu.

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

U paru se kod dijabetesa često javljaju interkurentne bolesti.

p, blok citati 20,0,0,0,0 ->

Pridruživanje dijabetes melitusu zaraznih interkurentnih bolesti ozbiljno pogoršava tok osnovne patologije.

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

U takvoj situaciji potrebno je pažljivo liječenje pridružene akutne bolesti kao dijela dijagnoze, pa čak i povećanja dnevnih doza inzulina.

Uz razvoj komplikacija hronične bolesti i dodavanje interkurentnih patologija, važno je pažljivo pratiti stanje pacijenta s dijabetesom, jer postoji velika vjerojatnost mogućeg metaboličkog poremećaja i pojave acidoze.

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

Genetska predispozicija

Predispozicija za bolest može biti prisutna kod ljudi u prisustvu genetskog faktora. Nije posljednje mjesto po pojavi dijabetesa njegov oblik.

p, blok citati 25,0,1,0,0 ->

Medicinska praksa pokazuje da samo mali broj rođene djece ima sklonost majčinom obliku inzulina ovisnog oblika.

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

p, blok citati 27,0,0,0,0 ->

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

Istovremeno, s oca se povećava predispozicija za dijabetes tipa 1 i iznosi oko 10%.

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

Ponekad dijabetes mogu prenijeti obje odrasle osobe. U ovom slučaju rizik djeteta da razvije patologiju nekoliko puta se povećava i može doseći 70%.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Uništavanje otočića Langerhans

Beta ćelije, koje su lokalizovane u pankreasu na otočićima Langerhans, proizvode inzulin kod ljudi.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Uzrok dijabetesa može biti uništavanje većine beta ćelija imunološkog sistema.

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

Poznato je da određene vrste infekcija virusne prirode, slaba nasljednost i rano unošenje kravljeg mlijeka u bebinu hranu mogu izazvati takvu reakciju.

p, blok citati 33,0,0,0,0 ->

Nepovoljni uslovi okoline

Takav nepovoljan faktor kao što je zagađenje okoline može izazvati patologiju.

p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

Neki ljekari sugeriraju da loša ekologija može uništiti beta stanice samo u onih pacijenata s genetskom predispozicijom za dijabetes.

p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

Drugi stručnjaci tvrde da nepovoljna ekologija igra stalnu ulogu u patologiji.

p, blok citata 36,0,0,0,0 ->

Efekat virusnih infekcija

Razvoj patologije uglavnom se primjećuje upravo zimi, kada su virusne infekcije posebno česte.

p, blok citati 37,0,0,0,0 ->

p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

Izolovani su virusi koji mogu izazvati dijabetes:

p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

  • rubeola
  • zaušnjaka
  • citomegalovirus,
  • adenovirus.

Naučnici identificiraju nekoliko načina na koje virusi, kada su izloženi tijelu, mogu oštetiti ili uništiti beta stanice, kao i izazvati autoimune reakcije kod osjetljivih ljudi.

p, blok citati 40,0,0,0,0 ->

Hranjenje novorođenčadi

Istraživanja su pokazala da određena hrana može biti uzrok dijabetesa tipa 1.

p, blok citata 41,0,0,0,0 ->

Kod dojenčadi koja uzimaju dodatke vitaminu D rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 značajno je smanjen.

p, blok citata 42,0,0,0,0 ->

Međutim, opasnost od takve patologije povećava se ako se kravlje mlijeko i proteini žitarica rano uključe u prehranu malog djeteta.

p, blok citati 43,0,0,0,0 ->

Ozljede i bolesti gušterače

Takve patologije pankreasa kao onkologija, pankreatitis i razne ozljede mogu poremetiti beta stanice pankreasa ili usporiti proizvodnju inzulina.

p, blok citat 44,0,0,0,0 ->

Kada se oštećena gušterača ukloni, može se javiti šećerna bolest tipa 1 zbog gubitka beta ćelija koje proizvode inzulin.

p, blok citat 45,0,0,0,0 ->

Sintetski lijekovi

U nekim se slučajevima bolest tipa 1 razvija s određenim lijekovima.

p, blok citata 46,0,0,0,0 ->

p, blok citat 47,0,0,0,0 ->

Pentamidin je lijek koji može povećati rizik od razvoja pankreatitisa i dijabetesa zbog oštećenja beta ćelija.

Glukokortikoidi se smatraju steroidnim hormonima koji mogu pogoršati učinke inzulina i tako provocirati bolest.

p, blok citat 49,0,0,0,0 ->

Rizik od patološkog stanja kod šećerne bolesti također se povećava uz upotrebu velikih količina kemikalija koje sadrže dušik.

p, blok citata 50,1,0,0,0 ->

Nasljednost

Morate shvatiti da se ne prenosi sama bolest poput dijabetesa, već predispozicija za razvoj određene vrste patologije.

p, blok citata 53,0,0,0,0 ->

Stečeni dijabetes tipa 2 je poligena patologija, a njegov razvoj se određuje prisustvom nekoliko faktora.

p, blok citat 54,0,0,0,0 ->

Takva se bolest dijagnosticira kod pacijenata prilično često i to je povezano s urođenom otpornošću tjelesnih stanica na inzulin.

p, blok citati 55,0,0,0,0 ->

Dijabetes tipa 2 karakterizira veliki stupanj vjerojatnosti nasljeđivanja, a posebno ako oboljevaju oba roditelja.

p, blok citati 56,0,0,0,0 ->

Predispozicija i nasljednost dijabetesa moraju se uzeti u obzir pri planiranju porodice i odabiru zanimanja.

p, blok citata 57,0,0,0,0 ->

Pothranjenost

Kod dijabetesa tipa 2 smanjuje se osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin.

p, blok-citati 58,0,0,0,0 ->

Studije su pokazale da se pretilost i nezdrava prehrana smatraju glavnim faktorima rizika za bolest.

Uzrok dijabetesa tipa 2 može biti upotreba rafinirane hrane i bogate ugljikohidratima.

p, blok citata 60,0,0,0,0 ->

p, blok citata 61,0,0,0,0 ->

Prekomjerna težina

Jedan od glavnih uzroka dijabetesa smatra se pretilost i, posebno, u kombinaciji sa nasljednom predispozicijom, sjedilačkim načinom života i arterijskom hipertenzijom.

p, blok citati 62,0,0,0,0 ->

Značajnu važnost igra ne samo činjenica prisutnosti gojaznosti, već i priroda njene distribucije.

p, blok citata 63,0,0,0,0 ->

Kod visceralne pretilosti, masno tkivo u povećanoj količini akumulira se oko unutarnjih organa i oslobađa se viška biološki aktivnih tvari poput adipokina.

p, blok citata 64,0,0,0,0 ->

Njihovo djelovanje uzrokuje kršenje metaboličkih procesa, a razvija se i stečeni dijabetes.

p, blok citat 65,0,0,0,0 ->

U ljudi smanjuje se osjetljivost tkiva na inzulin, povećava se pritisak i kvari metabolizam lipida.

p, blok citata 66,0,0,0,0 ->

Vremenom, sve takve patološke promjene rezultiraju razvojem kardiovaskularnih patologija, onkologije i dijabetesa.

p, blok citata 67,0,0,0,0 ->

Napuštanje sporta

Stečeni dijabetes je bolest koja zahtijeva pregled vašeg životnog stila.

p, blok-citati 68,0,0,0,0 ->

Pacijent mora svoj dan organizirati tako da spriječi napredovanje bolesti i razvoj komplikacija.

p, blok citati 69,0,0,0,0 ->

Glavni principi kojih se osoba mora pridržavati su pravilna prehrana, pravilan odmor i sport.

p, blok citati 71,0,0,0,0 ->

Uz redovnu fizičku aktivnost mišići bolje apsorbiraju glukozu i postepeno dolazi do smanjenja šećera u krvi.

p, blok citati 72,0,0,0,0 ->

Kontinuirana aktivnost pomaže dijabetičarima da smanje potrebu za inzulinom i drugim lijekovima za snižavanje šećera.

p, blok citati 73,0,0,0,0 ->

Pod stresom tijelo metabolizira svoje funkcije i zanemaruje sekundarne faktore. Drugim riječima, tijelo se koncentrira na glavnu stvar, odnosno na stresnu situaciju.

p, blok citati 74,0,0,0,0 ->

U stresnoj situaciji povećava se oslobađanje inzulina i rad gastrointestinalnog trakta, kao i seksualno i prehrambeno ponašanje.

Stres dovodi do činjenice da postoji refleksna inhibicija bazalne sekrecije inzulina, a istovremeno se ubrzava oslobađanje šećera iz depoa.

p, blok citata 76,0,0,0,0 ->

Posljedica ovog patološkog stanja je hiperglikemijsko stanje i nedostatak inzulina.

p, blok citati 77,0,0,0,0 ->

Značajke starosti

Kod mnogih ljudi tolerancija na glukozu opada s godinama, a češće od njih takve su promjene nepovratne.

p, blok citata 78,0,0,0,0 ->

Opasnost od razvoja patologije nakon 50-60 godina značajno se povećava, ali to ne znači da će se prvi znakovi bolesti nužno pojaviti.

p, blok citati 79,0,0,0,0 ->

Svaka osoba na različite načine mijenja koncentraciju glukoze u krvi i taj proces ovisi o načinu života, prehrani, hroničnim bolestima i fizičkoj aktivnosti.

U starijih ljudi znakovi hipoglikemije najčešće nisu toliko izraženi i patologija se može otkriti sasvim slučajno.

p, blok citati 81,0,0,0,0 ->

Mogu se pojaviti karakteristični znakovi bolesti, ali pacijent najčešće ne obraća pažnju na njih.

p, blok citati 82,0,0,0,0 ->

U ovom slučaju hipoglikemija je dugotrajna i postoji opasnost i od dijabetesa i od srčanih udara, krvnih ugrušaka i nefropatija.

p, blok citata 83,0,0,0,0 ->

Uzroci komplikacija dijabetesa

Glavni uzrok komplikacija kod dijabetesa je hronično povećanje glukoze u tijelu.

p, blok citati 84,0,0,0,0 ->

p, blok citati 85,0,0,0,0 ->

To za posljedicu ima oštećenje krvožilnog sustava i produženu dekompenzaciju dijabetesa. U početku pati mikrocirkulacija, odnosno kretanje krvi kroz najmanje posude je poremećeno.

p, blok citati 86,0,0,0,0 ->

Sljedeće patologije odnose se na akutne komplikacije:

p, blok citat 87,0,0,0,0 ->

ketoacidoza
hipoglikemija,
interkurentni cistitis,
hiperosmolarna koma,
mliječno acidotična koma.

Kod hroničnih komplikacija trpe bubrezi, krvne žile, koža i nervni sistem.

p, blok citati 88,0,0,0,0 ->

Kasne komplikacije dijabetesa mogu uključivati ​​bolesti poput retinopatije, angiopatije, polineuropatije i dijabetičkog stopala.

p, blok citati 89,0,0,0,0 ->

Dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus ili dijabetes smatraju se prilično rijetkom patologijom, koja se razvija kada kvar hipofize ili hipotalamusa funkcionira.

p, blok citati 90,0,0,0,0 ->

Glavna manifestacija ove bolesti je jaka žeđ i pojačano mokrenje. Uzroci dijabetesa insipidusa mogu biti:

p, blok citati 91,0,0,0,0 ->

  • tumori hipofize i hipotalami,
  • traumatične povrede mozga
  • genetski faktor
  • krvožilni problemi u području arterija koje njeguju takva odjela mozga,
  • bolest bubrega.

Ozbiljnost simptoma određena je stepenom nedostatka antidiuretskog hormona.

p, blok citati 92,0,0,0,0 ->

Znakovi dehidracije su izraženi, odnosno postoji slabost, palpitacija srca i hipotenzija.

p, blok citati 93,0,0,0,0 ->

Zašto si toliko žedan?

Glavni razlog stalne žeđi kod dijabetesa smatra se pojačano mokrenje, što dovodi do ozbiljne dehidratacije.

p, blok citati 94,0,0,0,0 ->

p, blok citati 95,0,0,0,0 ->

Pacijenti s dijabetesom žale se na povećanu suhoću sluzokože i kože.

p, blok citati 96,0,0,0,0 ->

Uzrok stalne žeđi može biti visoki šećer u krvi, a tijelo se na sve moguće načine pokušava osloboditi viška glukoze. Da bi se to postiglo, on se aktivno pokušava izvesti urinom, što dovodi do pojave žeđi.

p, blok citati 97,0,0,0,0 ->

Pojačana koncentracija šećera u krvi može jednostavno privući vodu uzimajući je iz stanica. Kada se glukoza s urinom izbaci iz tijela, čovjek gubi puno tečnosti.

p, blok citati 98,0,0,0,0 ->

Drugi razlog stalne žeđi dijabetesa je činjenica da visoka glukoza uzrokuje oštećenje živčanih završetka.

p, blok citati 99,0,0,0,0 -> p, blok citati 100,0,0,0,1 ->

To dovodi do poremećenog rada različitih unutrašnjih organa, a posebno mokraćnog mjehura.

Što se događa s dijabetesom?

Uz nedovoljnu proizvodnju inzulina, glukoza u krvi je veća od normativne razine, ali ćelije tkiva u ovoj situaciji osjećaju nedostatak glukoze.

Dijabetes melitus se događa:

  • Nasljedna genetska priroda
  • Stečen oblik dijabetesa.

Zbog nedostatka glukoze u tkivima, razvijaju se takve patologije:

  • Lezije kože apscesnog tipa,
  • Sluznica je probijena
  • Emajl zuba je uništen
  • Ateroskleroza se razvija,
  • Indeks krvnog pritiska raste - hipertenzija,
  • Patologija se razvija u bubrezima,
  • Vision kapi
  • Postoji bolest angine pektoris,
  • Poremećaji u vlaknima nervnog sistema.
Što se događa s dijabetesom

ICD-10 kod

Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti desete revizije ICD-10 - ova patologija spada u klasu "Dijabetesa" i ima oznaku:

  • E10 - dijabetes melitus tipa 1,
  • E11 - dijabetes melitus tipa 2,
  • E12 - dijabetes sa neuhranjenošću,
  • E13 - druge određene vrste dijabetes melitusa,
  • E14 - neodređeni dijabetes melitus.

Mehanizam razvoja

Glukoza je jedan od glavnih energetskih elemenata u ishrani ćelija svih organa. Kada dolazi do odstupanja u proizvodnji inzulina usljed poremećaja u funkciji gušterače, tada počinju poremećaji u metabolizmu tijela.

Glukoza ne ulazi u stanice tkiva, već se akumulira u krvi.

Zbog nedostatka glukoznih ćelija počinju se razvijati patologije povezane s dijabetesom - poremećaji u sistemu krvotoka, srčane bolesti, kožne patologije, poremećaji u radu živčanih vlakana, kao i odstupanja u funkcioniranju unutarnjih organa.

Hiperglikemija pogoršava sastav krvi, što dovodi do poremećaja u sistemu hematopoeze i u hemostatskom sistemu.

Ovaj proces viška glukoze u krvi naziva se šećerna bolest.

Šta je dijabetes opasan za tijelo?

Povišeni indeks šećera u krvi uzrokuje disfunkciju svih stanica tkiva organa. Što je viši indeks šećera, to je izraženiji njegov negativni učinak na organizam.

Patologije koje se razvijaju kod šećerne bolesti:

  • Prekomjerna težina - Gojaznost,
  • Glikozilacija organskih ćelija,
  • Intoksikacija ćelija nervnih vlakana, što dovodi do oštećenja sistema,
  • Razorno djelovanje na zidove krvnih sudova sistema za opskrbu krvlju u tijelu,
  • Razvoj sekundarnih bolesti koje pogađaju srčani organ, mozak, kao i bubrežne organe i jetru,
  • Čitav probavni sistem je poremećen,
  • Dolazi do uništavanja ćelija mišićnog tkiva, kao i kože kože,
  • Javlja se nesvest
  • Hiperglikemijska koma, koja je uglavnom smrtna.

Vrste dijabetesa

Ako u tijelu nema dovoljno proizvodnje inzulina i postoji njegov nedostatak, indeks šećera neće ostati na normativnim jedinicama koje nisu niže od 3,30 mmol / litra, a ne veće od 5,50 mmol / litra.

Ovo stanje u tijelu naziva se dijabetes - dijabetes.

Postoje vrste dijabetesa:

  • Gušterača ne proizvodi inzulin uopće (njegova potpuna odsutnost). Uz takvo kršenje endokrinog organa formira se inzulinski ovisan dijabetes melitus prvog tipa (IDDM) tj.
  • Nedostaje količina inzulina koju proizvodi endokrini organ (relativni nedostatak inzulina). Ovo stanje uz nedostatak inzulina narušava metabolizam ugljikohidrata i pojavljuje se inzulinski neovisna druga vrsta dijabetes melitusa (NIDDM).

Razvoj dijabetesa događa se u fazama i kada je velik porast glukoze u serumu u krvi, tada se pojavljuju znakovi dijabetesa i izraženi simptomi. Kršenja se događaju u potpunosti u metabolizmu tijela, od toga je narušena funkcionalnost organa.

Patološki proces utječe na sve funkcije svih sistema u ljudskom tijelu dijabetičara. Dijabetes melitus je sistemski i utječe na sve stanice.

Stopa napredovanja dijabetesa povezana s stanjem endokrinog sustava i količinom proizvedenog pankreasnog inzulina.

Sekundarni pogled

Ova se patologija razvija sa upalom endokrinog organa (pankreatitis), kao i sekundarnom bolešću takvih patologija:

  • Maligne novotvorine u žlijezdi,
  • Uz patologiju ciroze, pečenje u akutnom i teškom obliku,
  • Akromegalijska bolest - povećana proizvodnja antagonista hormona hormona insulina od strane endokrinih organa,
  • Cushingova bolest,
  • Patologija onkološke prirode feokromocitoma,
  • Patologije i bolesti štitne žlijezde.

Takođe, sekundarna vrsta dijabetesa može se pojaviti zbog duže upotrebe lijekova:

  • Uzimanje diuretika
  • Antihipertenzivi,
  • Oralni hormonski kontraceptivi.

Gestacijski pogled

Razvija se tokom trudnoće kod žena. Razlog za pojavu ove vrste je što gušterača koja se formira u materici beba počinje proizvoditi vlastiti inzulin koji inhibira funkciju majčinog inzulina.

Iz tog razloga dolazi do pojave gestacijskog tipa dijabetes melitusa.

Nakon procesa porođaja, početni stadij dijabetesa prolazi kod žena, ali gotovo 40,0% tijekom 7 do 8 godina ima progresiju dijabetes melitusa drugog tipa koji nije ovisan o insulinu.

Vrste dijabetesa

Simptomi patologije

Vrlo rijetko se javlja iznenadni početak dijabetesa, koji odmah podiže indeks glukoze u krvi na visoku stopu i može prijetiti hiperglikemijskoj komi.

Vrlo često se razvoj ove patologije odvija sporo i u fazama, stoga se simptomi šećerne bolesti javljaju i u fazama.

Prve faze razvoja bolesti manifestuju se sljedećim simptomima:

  • Suva usta, koja dijabetičar stalno oseća,
  • Stalna žeđ, koju je prilično teško utažiti. Sa dijabetesom pacijenti piju do 5 litara tečnosti,
  • Pojačano mokrenje iz tijela. Dnevna količina urina se značajno povećava,
  • Oštro mršavljenje normalnom hranom,
  • Brzo debljanje sa količinom konzumirane hrane,
  • Suva koža i svrbež, koji s progresijom dijabetesa samo pojačavaju,
  • Na koži se pojavljuju čirevi,
  • Tijelo se znoji,
  • Mišićna slabost
  • Rane bilo koje prirode zarastaju veoma slabo.

Ova simptomatologija se razvija u samom početku dijabetesa i služi kao signal za posjet endokrinologu i započinjanje pravodobnog liječenja bolesti.

Pravodobnim liječenjem zaustavit ćete progresiju dijabetesa koji prelazi u kompliciran oblik i utječe na cjelokupni život potpornih organa.

Uz komplicirani oblik dijabetesa javlja se intoksikacija tijela, što može dovesti do glikemijske kome.

Simptomi dijabetesa

Simptomi komplikovanog oblika dijabetesa

  • Funkcija vidnog organa je narušena - dolazi do narušavanja kvalitete vida i može dovesti do potpune sljepoće,
  • Bol u glavi, ponekad se manifestuje vrlo snažno i nema specifične lokalizacije bola,
  • Neurološki poremećaji nastaju zbog neuhranjenosti nervnih vlakana,
  • Razvijaju se patologije u srčanom organu, ćelije miokarda ne primaju glukozu,
  • Dolazi do povećanja jetrenog organa i razvija se ciroza u njegovim ćelijama,
  • Bol u mišićnom tkivu donjih ekstremiteta, koji narušava motoričke funkcije,
  • Oboljenje ekstremiteta nastaje zbog nepravilnog rada perifernog sistema dovoda krvi,
  • Uništavaju se zidovi krvnih žila sustava krvotoka, javljaju se odstupanja u radu ovog sustava i smanjuje se kvaliteta opskrbljene krvi. Od toga posebno pati periferna sfera - moždani sudovi i kapilare donjih ekstremiteta,
  • Osjetljivost kože je smanjena, posebno je vidljiva na stopalima udova, tj.
  • Indeks krvnog pritiska raste i hipertenzija napreduje prilično brzo. Dolazi do skoka pritiska iz činjenice da visoki indeks glukoze u krvi negativno utječe na membrane žila i izlaže ih sklerozi. Stoga posude gube svoju elastičnost i sposobnost pravovremenog širenja,
  • Oticanje nogu, kao i lica. Zbog činjenice da dijabetičari konzumiraju velike količine vode dnevno i zbog oštećenja organa bubrega, sva tekućina ne odlazi sa urinom, a oteklina se razvija najprije na donjim ekstremitetima, a nakon toga na licu, tj.
  • Miris acetona dolazi od dijabetičara,
  • Gubitak svijesti
  • Hiperglikemijska dijabetička koma,
  • Fatalni ishod.

Simptomi kompliciranog dijabetesa melitusa pojavljuju se iz nepravilnog liječenja lijekovima ili uopće iz neliječenja, kada se progresija dijabetesa ubrzano događa.

Uzroci dijabetesa

Najčešći uzroci dijabetesa:

  • Jedan od glavnih razloga koji dovodi do dijabetesa je genetska nasljednost. Uz faktor nasljednosti, preostali uzroci nisu bitni s ovim razvojem patologije tj.
  • Faktor prekomjerne težine je gojaznost. Pravovremenom borbom protiv prekomjerne težine možete izbjeći kršenje endokrinog sustava i spriječiti pojavu šećerne bolesti,
  • Patologije koje uništavaju stanice u gušterači koje proizvode inzulin. To može biti proces upale žlijezde, kao i kancerozni izrastaji koji uništavaju ove stanice,
  • Bolesti drugih organa endokrinog sistema - nadbubrežne žlijezde, kao i štitna žlijezda,
  • Virusne bolesti - kozica i grip. Virusi mogu pokrenuti kršenje endokrinog sistema i započeti razvoj dijabetesa,
  • Takođe izaziva upalu u pankreasu i zarazne patologije - epidemiološki tip hepatitisa, zarazne rubeole.

Preduslovi za pojavu

  • Nervni stres. S konstantnom nervnom napetošću u tijelu se javlja hormonalna greška, jer endokrine žlijezde prestaju proizvoditi hormone u pravoj količini. S nedostatkom hormona inzulina, nervna vlakna sistema trpe, a to pogoršava tok dijabetesa.
  • Sistematski unos alkoholnih pića, što izaziva upalu u pankreasu,
  • Ovisnost o nikotinu. Dugim pušenjem kod pacijenta napreduje ne samo patologija krvožilnog sistema, već i endokrini sistem, što dovodi do dijabetesa.
  • Period starenja organizma. S godinama se povećava rizik od dijabetesa u tijelu. Što starija osoba postaje, veća je šansa da dobije dijabetes.

Na popisu nisu navedeni razlozi zbog kojih je razvoj povezan s drugim bolestima, a dijabetes melitus smatra se sekundarnom bolešću.

Sekundarni dijabetes nije istinit i njegova terapija je usmjerena više na liječenje uzroka takvog dijabetesa kako bi se ublažili simptomi dijabetesa.

Često se sekundarni tip dijabetesa razvija u tijelu, kao neovisna bolest, napreduje prilično brzo.

Dijagnostička istraživanja

Kada se simptomi dijabetesa manifestuju i postoje preduvjeti za to, onda je potrebno proći pregled kod takvih stručnjaka:

  • Endokrinolog,
  • Kardiolog
  • Neurolog
  • Oftalmolog,
  • Vaskularni hirurg
  • Ljekar zarazne bolesti
  • Onkolog
  • Pedijatar koji pregleda djecu.

Ali prva posjeta treba biti endokrinologu, koji prema rezultatima ispitivanja imenuje dodatne konzultacije specijaliziranih specijalista. Nakon vizuelnog pregleda, liječnik prikuplja anamnezu, uspostavljajući moguću etiologiju pretpostavki za dijabetes.

Glavno je da je na prvom sastanku potrebno ustanoviti da li među genetskim srodnicima postoje dijabetičari.

Da bi se potvrdila dijagnoza dijabetesa, provode se brojna instrumentalna ispitivanja i laboratorijska ispitivanja sastava krvi za njegovu razinu glukoze.

Laboratorijsko testiranje

  • Analiza sastava krvi na prazan stomak,
  • Ispitivanje sastava krvi na toleranciju na glukozu - krv se uzima na prazan stomak, a potom se pacijentu daje piće otopine glukoze. Nakon 2 sata, krv se ponovo uzima i indeks glukoze se aktivira,
  • Test glikemijskog profila - indeks glukoze meri se nekoliko puta dnevno. Ovaj se test provodi radi procjene kvalitete terapijskog liječenja dijabetes melitusa,
  • Laboratorijska analiza urina za otkrivanje glukoze u mokraći, kao i za pokazatelj bijelih krvnih zrnaca i proteina u njemu,
  • Uz ketoacidozu kod šećerne bolesti određuje se indeks ketonskih tijela i acetona u urinu,
  • Biohemijska analiza sastava krvi za otkrivanje glikiranog hemoglobina. Što je veći glikovani hemoglobin, veća je vjerovatnost kompliciranog dijabetesa melitusa,
  • Biohemija krvi za bubrežne testove, kao i biohemija uzoraka jetre,
  • Ispitivanje elektrolitnog sastava krvi s uznapredovalim oblikom dijabetesa,
  • Robertov test - otkriva oštećenje organa bubrega,
  • Određivanje indeksa endogene vrste inzulina u krvi.
Biohemijska analiza sastava krvi

Instrumentalna istraživanja

Instrumentalna dijagnostika ima za cilj otkriti zašto se javlja dijabetes i stepen njegove komplikacije u unutrašnjim organima:

  • Proučavajući stanje fundusa,
  • EKG (elektrokardiografija),
  • ECHO kardiografija
  • Ultrazvuk srčanog organa,
  • Ultrazvuk bubrega
  • Ultrazvuk jetre,
  • Ultrazvuk endokrinih organa,
  • MRI (snimanje magnetnom rezonancom) krvnih sudova i ćelija mozga,
  • Rheovasografija kapilara nogu,
  • Kapilaroskopija udova,
  • Dopplerografija sudova i kapilara.

Ovo sveobuhvatno dijagnostičko istraživanje neće samo utvrditi dijagnozu dijabetesa, već će odrediti i vrstu dijabetesa i njegov stupanj razvoja.

Pri dijagnosticiranju moguće je u potpunosti identificirati moguće manifestacije dijabetesa u unutarnjim organima.

Vrlo je važno redovno provoditi dijagnostiku kako biste utvrdili stepen napredovanja patologije i pravovremeno prilagodili liječenje bolesti.

Indeks glukoze u serumu

Prvi pokazatelj patologije dijabetesa jeste indeks u sastavu glukoze u krvi. Postoje normativni pokazatelji glukoze ovisno o starosti osobe.

U novorođenčadi se ne mjeri šećer u krvi, jer njihovi indeksi nisu stabilni i bit će stalno različiti. Regulatorni pokazatelji glukoze u krvi određuju se od 3. godine života.

Tabela normativnih indeksa glukoze u krvi po starosnim kategorijama:

Starosna kategorijaIndeks glukoze u serumu u mmol / L od do
djeca od 3 do 6 godinaindikator od 3,3 do 5,40
od šest godina do 11 godinaindeks glukoze 3,30 do 5,50
mlađe generacije dječaka i djevojčica do 14 kalendarskih godinanivo šećera od 3,30 do 5,60
odrasli mlađi od 60 godinaindikator 4.10 i do 5.90
od 60 kalendarskih godina i višenorma glukoze u krvi - 4,6 do 6,4

Kod žena u menopauzi, pokazatelji se mogu razlikovati od standarda, zbog hormonalnih promjena u tijelu i smanjenja proizvodnje hormona.

Takođe tokom trudnoće, indeks glukoze ne bi trebao biti niži od 3,30 mmol / litra krvi i ne veći od 6,60 mmol po litri krvnog seruma.

Tabela normativnih indeksa glukoze u krvi na prazan stomak, kao i nakon punog broja ugljenih hidrata:

glukoza na postindeks glukoze sa opterećenjem ugljikohidrata nakon 2 satarizik od dijabetesa
5,5 mmol - 5,70 mmol7,8 mmol / lApsolutno zdrava osoba, nema rizika od dijabetesa
Povećani indeks od 7,8 mmol / L7,9 - 11,0 mmol po 1 litri krvine postoji tolerancija u tijelu prekograničnog dijabetesa
veći od 7,8 mmol po litriviše od 11,1 mmol po litri krviIzgovoreni dijabetes melitus

Stupanj patologije dijabetesa

Pri razvrstavanju patologije endokrinih organa, dijabetes melitusa, vrlo je važno razdvojiti ga prema stupnju patologije. Prilikom dijeljenja prema stupnjevima uzima se u obzir ne samo indeks glukoze, već i nadoknada dijabetesa, kao i posljedice njegovog protoka u tijelu.

Što je viši indeks glukoze u serumu, teži je i teži stepen bolesti, a veća je i vjerovatnost da ćete razviti komplicirani dijabetes melitus.

Stadijumi dijabetesaKarakteristika njegovog toka
prvog stepena dijabetesaU prvoj fazi dijabetesa karakterističan je njegov najpovoljniji tok. U liječenju patologije potrebno je težiti da bolest prođe ravnomjerno i bez oštrih skokova u povećanju glukoznog indeksa. Glukoza u sastavu krvnog seruma nije veća od 7,0 mmol / l, nema pražnjenja mokraćom (nema znakova glukozurije). Glikolirani hemoglobin nalazi se u normativnim jedinicama.
Znaci i simptomi takvih posljedica dijabetesa nisu prisutni u tijelu:
Patološka angiopatija,
Bolest retinopatija
Znakovi polineuropatije,
Patologija nefropatije,
· Bolesti srčanog organa - kardiomiopatija.
Liječenje se sastoji od dijeta i lijekova.
2 stepena dijabetesaU ovoj fazi počinju se pojavljivati ​​komplikacije patologije, javljaju se lezije:
Organ za oči
Vaskularni sistem
· Ćelije bubrežnog tkiva,
Organ srca
Nervna vlakna
· Tkiva na nogama.
Indeks glukoze nije viši od 10,0 mmol po litri. Glikolirani hemoglobin u okviru normativnog pokazatelja, nema glukoze u urinu.
Nema težih komplikacija na organima.
Treća faza razvoja dijabetesaTeški stepen šećerne bolesti, kada terapija lijekovima ne može smanjiti glukozu, koja u 3. stupnju doseže 14,0 mmol / L. Razvija se glukozurija, dijagnosticira se protein u urinu i dolazi do oštećenja organa. Razvijaju se sledeće patologije:
· Smanjeni kvalitet vida,
Indeksi visokog krvnog pritiska
Javlja se drhtanje u nogama
· Na koži se pojavljuju gnojne rane, kao posljedica jakog svrbeža.
Glikovani hemoglobin na visokom nivou.
četvrti stepen progresije dijabetesaStupanj dekompenzacije šećerne bolesti karakteriziraju teške komplikacije i visok indeks glukoze - od 15,0 do 25,0 mmol po litri. Ovaj stepen patologije praktički nije podložan medicinskom tretmanu. Dijagnosticiran protein u urinu. Razvijaju se sledeće patologije:
Zatajenje bubrega
Zatajenje srca
Gangrenizacija udova.
U ovoj fazi, postoji visok rizik od pojave takve dijabetičke kome:
Hiperglikemijska koma,
Hiperosmolarna koma
Ketoacidotska dijabetička koma.

Prva vrsta liječenja inzulinom

Dijabetes tipa 1 liječi se samo inzulinom.

Danas postoji monokompetentni insulin za terapiju, koji je podeljen u takve farmakološke grupe:

  • Monokompetentni inzulin lijeka koji ima polusintetičku farmakološku formulu koja odgovara supstanci inzulina u ljudskom tijelu. Ovaj oblik inzulina ima značajne prednosti nad inzulinom životinjskog porijekla (ekstrakt svinjetine). Nema kontraindikacija za ovu grupu inzulina, kao i njegove nuspojave,
  • Monokompetentna priprema inzulina koja se dobija ekstrakcijom gušterače životinjskog porijekla (u svinja). Ako ovu grupu inzulina koristite u terapiji, tada morate povećati dozu za 15,0%.

Terapija tipa 2

Liječenje druge vrste dijabetes melitusa, u početku se sastoji od restriktivne prehrane, kao i u pripravcima tableta za smanjenje indeksa glukoze u krvnom serumu.

Dijeta za ovaj tip dijabetesa je glavna tehnika, posebno kada je indeks glukoze u prvoj fazi razvoja bolesti.

Ako pravilno uravnotežite prehranu u početnoj fazi dijabetesa, tada možete sniziti pokazatelje glukoze bliže normativnim jedinicama ili prijeći na stadij prekogranične vrste dijabetesa.

Dijeta i stalno praćenje nivoa glukoze i pravovremeno prilagođavanje njenih lijekova omogućit će dijabetičaru puni život.

Lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2

Za liječenje dijabetesa tipa 2 i gestacijskog dijabetesa koriste se sljedeće farmakološke grupe lijekova koji mogu smanjiti indeks glukoze u krvnom serumu:

farmakološka grupaterapeutski efekatnaziv droge
sulfonilurea grupada stimuliše rad pankreasaGliklazid
Priprema glikvidona
Lijek Glipizide.
meglitinid grupakako bi stimulirao proizvodnju hormona inzulina od strane endokrinog organa· Repaglinidni preparat
· Nateglinid
biguanidna grupada poveća telo da opazi inzulin. Ne uzimajte lijekove za zatajenje srca i zatajenje bubrega.Priprema Siofor
Lijek glukofag
Lijek Metformin.
Tiazolidindionipovećati otpornost na inzulin u mišićnom tkivu· Lijek Avandia,
Medicina Pioglitazon.
grupa DPP inhibitora - 4delovanje inkretina može smanjiti glukozuVildagliptin
Lijek sitagliptin.
grupa antagonista receptora peptida - 1smanjenje šećera u krviLijek Liraglutid,
· Exenatide.
inhibitori alfa glukozidazeblokiraju crijevnu apsorpciju šećeraAkarbozni lek

Dijeta i dijeta za dijabetes

Kada liječite dijabetes, obavezno je pratiti dijetu, kao i pravilnu dijetu.

Suština prehrane za dijabetes:

  • Ishrana s ovom patologijom je uravnotežena, tako da ne dolazi do gubitka energetske vrijednosti gotovih jela,
  • Broj kalorija koje treba konzumirati treba biti u skladu s potrošnjom energije. Ovo će pomoći smanjenju kilograma.
  • Morate se pridržavati režima obroka - jedite istovremeno,
  • Morate jesti 6 puta dnevno,
  • Količina hrane odjednom treba biti mala,
  • Jedite svježe zelje i povrće pri svakom obroku. Imaju puno vlakana, a smanjuje brzinu apsorpcije glukoze,
  • Ne konzumirati lako probavljive ugljikohidrate,
  • Složeni ugljikohidrati jesti ograničeno
  • Ne jesti životinjsku masnoću
  • Ograničite količinu soli
  • Prepustite se alkoholu
  • Potrošnja vode dnevno - ne više od 1500 mililitara.
Takođe, kod dijabetesa je vrlo važno stalno izračunavati glikemijski indeks proizvoda.

Proizvodi koji se mogu i ne smiju konzumirati

Dijabetesna hranaProizvodi koji se ne mogu jesti
ParadajzBeli hleb
Svježi bijeli luk, luk,Kafa
ZeleniČokolada
· Kupus i zeleno povrće,Alkohol
BobicePasta
OrasiSlatkiši
BeanDžem, džemovi,
Kajsije, trešnja, šljiva, breskva, jabuke,Dimljeni proizvodi
Šljive od šljive i suhe marelice,Slana hrana
LećaRažine
· Žitarice - biserni ječam, ječam, heljda,Banane
Mleko· Gorka hrana - biber, senf.
Jagoda
Mrkva
Narandže
Limuni
Šipak.

Preventivne mjere

Da biste izbjegli dijabetes, potrebno je pridržavati se nekih preventivnih mjera:

  • Strogo pratite težinu, sprečite debljanje i po potrebi prilagodite višak kilograma,
  • Više se bavite i bavite se aktivnim sportovima - vozite bicikl, idite na bazen,
  • Održavajte kulturu hrane - nemojte jesti hranu koja vam može povećati indeks glukoze u krvi,
  • Ograničite unos soli,
  • Sistematski uzimajte vitaminsko-mineralne komplekse,
  • Jedite više svježeg povrća, bilja i voća,
  • Kontrolišite vodenu ravnotežu u tijelu,
  • Pratite nivo holesterola u tijelu, sprečite povećanje pokazatelja lošeg holesterola u krvi,
  • Pratite krvni pritisak i sistematski posjetite kardiologa,
  • Blagovremeno dijagnosticirati bolesti u tijelu i potpuno izliječiti patologije,
  • Odričite se nikotinske ovisnosti,
  • Ne pijte alkohol
  • Izbjegavajte stresne situacije i nervne napore,
  • Neprestano se opuštajte na svježem zraku,
  • Sustavno pratite indeks glukoze u krvi kako biste mogli pravovremeno otkriti njegovo prekogranično povećanje.

Prognoza za život s patologijom

Prognoza za život s bolešću endokrinog sustava - dijabetesom ovisi o takvim faktorima:

  • Od vrste dijabetesa
  • Sa stadija razvoja patologije
  • Iz načina života
  • Od ispravnog liječenja i provođenja svih pregleda liječnika.

Dijabetes se odnosi na one bolesti koje se ne mogu u potpunosti izliječiti, ali pravilnim liječenjem moguće je spriječiti njegov prijelaz u komplicirani oblik.

U slučaju šećerne bolesti drugog tipa u početnom stadiju bolesti, uz pravilno odabranu individualnu prehranu, moguće je sniziti indeks glukoze na standardne pokazatelje. Uz ovu dijetu, prognoza za život je povoljna.

Kod šećerne bolesti prvog tipa često napreduje u teže stupnjeve ozbiljnosti patologije - prognoza je loša.

U kompliciranom dijabetesu melitusu, kada su pogođeni svi vitalni organi i liječenje lijekovima ne donosi pozitivan učinak, velika vjerojatnost dijabetičke kome, koja u većini slučajeva dovodi do smrti, je loša prognoza.

Pogledajte video: 18 DIJABETES (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar