Kako koristiti Jeruzalem artičoku sa dijabetesom? Jeruzalemski artičoka: koristi i štete, ljekovita svojstva

Svi znaju da je liječenje dijabetesa simptomatsko. Odnosno, ostaje s vama zauvijek, a terapija vam omogućava da život učinite gotovo svakodnevnim. Morate se pridržavati prilično stroge prehrane i uzimati lijekove. Štoviše, prisustvo ili odsustvo oštrih kolebanja nivoa glukoze ovisit će o uravnoteženoj prehrani. Neke proizvode morat ćete potpuno eliminirati, drugi su idealna osnova prehrane i ne samo da vas zasićuju energijom, već pomažu u borbi protiv bolesti. A među njima posebno mjesto zauzima i poznati korijen.

Za sve i svaki dan

Nevjerovatni proizvod treba biti na stolu osoba čiji endokrini ili probavni sistem nije uspio. Ovo je idealna osnova za dijetu protiv dijabetesa. A istovremeno, ovaj proizvod je danas potpuno nezasluženo zaboravljen. Zamijenili su je prekomorskim ananasima i bananama uzgojenim u plastenicima i napunjenim nitratima. Ako živite u privatnom sektoru ili imate ljetnu kuću, svakako posadite zemljanu krušku. Ona će postati ukras vrta tokom cvatnje i izvor ukusnih plodova na jesen. Danas ćemo razgovarati o tome kako koristiti Jeruzalem artičoku kod dijabetesa.

Korisna svojstva

Prije svega, zanima nas što je toliko jednostavno u ovom jednostavnom usadu korijena da može pomoći kod jedne od najkompleksnijih bolesti endokrinog sustava? Činjenica je da je ovo izvor inulina. To je prirodna supstanca koja reguliše nivo glukoze u krvi. Govoreći o tome kako koristiti Jeruzalem artičoku sa dijabetesom, želim napomenuti da, jednom isprobavši ga, nećete moći utjecati na stanje organizma. Samo redovita upotreba može vratiti razinu šećera u normalu.

Ali to nije sve što vas može usrećiti. Aktivni sastojci jeruzalemske artičoke mogu sasvim efikasno normalizirati crijevnu mikrofloru i ukloniti holesterol, povećati imunitet i doprinijeti ukupnom jačanju organizma. Činilo bi se potpuno neupadljivom biljkom, ali koliko koristi od toga!

Najnovija istraživanja

Ne tako davni ljekari pomno su obratili pažnju na ovaj nepretenciozni korijen i sa velikim iznenađenjem otkrili da je riječ o pravoj skladištu korisnih tvari i elemenata u tragovima. Gomolji sadrže čitav kompleks aminokiselina. Obično ih se mora kupiti u ljekarnama u obliku gotovih pripravaka. Puno gomolja i vitamina. Po bogatstvu svog sastava, jerusalimski artičoke nadmašuje čak i kraljicu povrća - crvenu mrkvu. Ali najvažnija stvar je inulin. Mali njegov dio tokom cijepanja pretvara se u fruktozu, a najveći dio prolazi kroz crijeva, što daje izuzetno povoljan učinak. Činjenica je da je inulin odličan medij za bifidobakterije koje žive u debelom crijevu. Doprinosi njihovoj aktivnoj reprodukciji i razvoju, kao i aktiviranju crevne mikroflore.

Normalizacija probavnog trakta - važan korak za bolesnike sa šećernom bolešću

Danas nije uzalud što smo odlučili razgovarati o tome kako koristiti Jeruzalem artičoku za dijabetes. Ljekari kažu da ako mrkva ne bi bila prodana, već zemljana kruška, postava endokrinologa bila bi mnogo kraća. Zašto je toliko važno da probavni trakt djeluje poput sata? Gušterača je jedan od organa složenog sistema u kojem je sve povezano. Dobar rad želuca i crijeva je jamstvo da će opterećenje na njemu biti smanjeno. Ovo je prilika da izbjegnete upalni proces i pogoršate svoje stanje.

Budući da se Jeruzalem artičoka sa dijabetesom treba konzumirati svaki dan, pokušajte pronaći gdje ga možete kupiti. Ako tržište nije moguće pronaći, obratite se ljekarni. Uvijek se prodaju sirupi i ekstrakti koji se mogu koristiti umjesto svježih korijenskih usjeva. Njegova redovita upotreba omogućava vam uklanjanje zatvor i normalizaciju težine, povećanje imuniteta i neutralizaciju upalnog procesa u probavnom traktu. Uz to, jeruzalemski artičoka blokira rast patogene mikroflore i poboljšava apsorpciju vitamina.

Nizak glikemijski indeks

Ovaj je koncept poznat svim ljudima koji imaju dijabetes. Ljekovita svojstva jeruzalemske artičoke sa dijabetesom naveli smo gore, ali još nisu zabilježili važnost korijenskih kultura kao dijetetskog proizvoda. Ima nizak glikemijski indeks. To se postiže zbog činjenice da inulin zajedno sa vlaknima usporava apsorpciju glukoze i ne dozvoljava oštre promjene njegove razine u krvi. Stoga je jeruzalemski artičoka sa dijabetesom tipa 1 nezamjenjiv proizvod.

Pored navedenog, redovita upotreba korijenskih kultura omogućava da se riješite stalnih bolova sa holecistitisom, jer ima izražen choleretic efekat. Uz to, redovno konzumiranje zemljanih krušaka pomaže povećavanju apsorpcije tvari poput bakra i fosfora, kalcijuma i željeza, cinka i magnezijuma.

Sok za dijabetes

Razmotrimo sada kako koristiti jeruzalemski artičok. Koristi i štete od zemljane kruške opisane su u mnogim izvorima, dok se oprez preporučuje samo bolesnicima koji su na intenzivnoj inzulinskoj terapiji. Da bi izbjegao porast nivoa glikemije, mora izvršiti potrebne proračune. Činjenica je da 100 g proizvoda sadrži oko 13 g ugljikohidrata, što također treba uzeti u obzir.

Dakle, podijelit ćemo s vama najjednostavniji recept, koji je štedljiv i za probavni trakt. Da biste to učinili, morate uzeti svježe gomolje, isprati ih vodom i naribati ili proći kroz sokovnik. Uvijek biste trebali koristiti samo svježi proizvod. Tijek liječenja je najmanje dvije sedmice, nakon čega morate napraviti pauzu od 10 dana. Tipična preporuka je da se konzumira 100 ml soka tri puta dnevno.

Priprema ljekovite tinkture

Jednostavno i vrlo efikasno, ne zahtijeva mnogo vremena. Liječenje se može provesti uz pomoć lijeka koji se priprema po ovom receptu. Uzmite nekoliko gomolja i dobro isperite. Obriši ih. Dodajte 100 g mase u litru ključale vode. Ostavite da odstoji 2-3 sata i dobro promiješajte, nakon čega se može piti cijeli dan, umjesto vode ili čaja.

Duljom upotrebom mogu se primjetiti trajne promjene. Često pacijenti napominju da je uz smanjenje šećera u krvi također uočeno i poboljšanje vida. Osim toga, nakon tjedan dana redovnog prijema, primijetit ćete da su gastrointestinalni problemi stvar prošlosti. Oticanje i zatvor, kolike, bolovi zbog nedovoljne ili prekomjerne proizvodnje žuči - sve to ostaje u prošlosti. To omogućava da se postigne skromna jeruzalemska artičoka. Koristi i štete na izmišljenim vagama govore sami za sebe. Samo pojedinačna netolerancija, koja je vrlo rijetka, može uzrokovati odbacivanje usjeva korijena. Kod sindroma razdražljivog creva i povećanog stvaranja gasova, vrijedno je odbiti uzimati sirovo povrće jer velika količina vlakana može izazvati pogoršanje.

Berba za zimu

U zimi je prilično teško naći jeruzalemske artičoke na prodaju. Recepti za kuhanje (s dijabetesom takva jela - samo nalaz!), Sasvim je moguće ponoviti s povrćem pripremljenim za budućnost. Sve što trebate je suh i hladan podrum. Zemljana kruška savršeno se čuva u pijesku, a da ne izgubi svoja svojstva. No gomolji koji zimi prolaze pod snijegom smatraju se najviše ljekovitim. Presađene u proljeće, oni su pravi lijek.

Ukusno i zdravo.

Ne zaboravite da to u početku nisu lijekovi, već ukusan i zdrav prehrambeni proizvod. Stoga nije potrebno pripremati ljekovite lijekove iz nje. Možete samo jesti korijeno povrće. Može se kuhati, pržiti ili peći, brisati kroz sito i kuhati zdravi pire od krumpira. Možete ugoditi svojoj porodici zdravim juhama i salatama, kasikom. Sva ova jela postaće i ishrana i lek zbog jedinstvenog sastava gomolja. Sada znate kako kuhati jeruzalemski artičoke sa dijabetesom. Samo ga dodajte svojim omiljenim jelima.

Jeruzalemska artičoka ostavlja dijabetes

Gotovo svi znaju kako koristiti korijenske usjeve. Ništa komplikovano: očišćeno i pojeto. Ali gotovo niko ne bere zeleni dio biljke, ali uzalud. Listovi sadrže puno pektina. Dekocija i infuzija njih je efikasno sredstvo za uklanjanje viška soli iz tijela. Zbog toga se dekocija osušenih listova koristi izvana za liječenje gihta i različitih kožnih lezija. Unos vam omogućava liječenje bolesti probavnog trakta, bubrega, prekomjerne težine i bolesti živčanog sustava. Najlakša opcija je obični čaj. Da biste to učinili, čajnu žličicu sipajte u čašu kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Popijte čašu tri puta dnevno. Tijek liječenja po mogućnosti treba dogovoriti s liječnikom, ali nema kontraindikacija za to.

Pogledajte video: Cicoka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar