Dijabetes i sve o njemu

Neke su bolesti vrlo specifične. To su pankreatitis i dijabetes.

Zbog toga se može činiti da međusobno nemaju veze. U stvari, šta je zajedničko između upale gušterače i visokog šećera u krvi?

U međuvremenu, obje ove ozbiljne bolesti međusobno su povezane i često se primjećuju kod jednog pacijenta. Gušterača ima dvije funkcije. Proizvode enzime i inzulin. Prvo je potrebno za razgradnju hrane, drugo - glukoza.

Poremećaji u gušterači dovode do dijabetesa. U većini slučajeva razvija se „slatka“ bolest drugog tipa. Takva nevjerojatna komplikacija javlja se kod više od 1/3 pacijenata kod kojih je dijagnosticiran hronični pankreatitis.

Mehanizam razvoja dijabetesa

Da bi pankreatitis postao trajan, trebat će vam mnogo vremena, do 10 godina. U tom periodu pacijent oseća povremene bolove u levom hipohondrijumu. Upravo se te neugodne senzacije smatraju glavnim znakovima bolesti.

Ali bol može proći dovoljno brzo, a pacijent do sljedećeg napada zaboravi na svoje nelagode. Ako ne pratite dijetu, ne uzimajte lijekove, patologija postaje hronična. U ovom slučaju pacijenta ne brine samo bol u lijevoj strani.

Pojavljuju se simptomi koji ukazuju na probavne disfunkcije:

Ovu fazu tijeka pankreatitisa karakterizira i poremećen metabolizam ugljikohidrata. Nivo glukoze u krvi opada, to se događa sporadično i spontano. Ovaj fenomen je razumljiv - beta ćelije se iritiraju, na upalu reagiraju otpuštanjem visokih doza inzulina.

Kad pankreatitis napreduje, gušterača se više ne može nositi sa svojim endokrinim zadacima. U tom slučaju pacijent ima toleranciju na glukozu. Odnosno, nakon jela u pacijentovoj krvi može se otkriti značajan udio šećera, čija se razina ne smanjuje dugo.

Trebat će neko vrijeme da u potpunosti razvije dijabetes. Obično to traje oko pet godina.

Najčešće se dijabetes tipa 2 razvija kada se izlučuje dovoljna količina inzulina, ali njegov ulazak u krv je otežan.

Višak glukoze nije u jetri i mišićima, već sudjeluje u uništavanju krvnih sudova. Ako se pojavi dijabetes tipa 1, upala gušterače izaziva zamjenu stanica pankreasa masnim ili vezivnim tkivom. U tom se slučaju normalne stanice sažmu, postaju manje i atrofiraju.

Jednostavno više ne mogu ispuniti svoju funkciju - prestaju ispuštati sok i inzulin u krv i uslijed toga umiru. Ovaj proces dovodi do razvoja dijabetesa tipa 1. U ovom slučaju trebali biste znati da je nekroza ćelije gušterače nepovratna pojava. Proizvodnja inzulina ne nastaje, u krvi dolazi do povećanja razine šećera.

Simptomi pankreatitisa

Na samom početku bolesti pacijenta muče rezanje bolova. Lokalizirani su u lijevom hipohondriju. Bol nastaje s razlogom. Ovo je reakcija na hranu. Bolne manifestacije javljaju se otprilike 2 sata nakon doručka, ručka itd. Za to vreme, hrana ulazi u creva. Treba joj sok pankreasa.

Struktura gušterače

Prve mjesece razvoja bolesti karakteriziraju periodična bol i naknadno uspavanje. Ako ne obraćate pažnju na ove ponavljajuće napade, ne slijedite dijetu - pankreatitis postaje hroničan.

Zanemarena bolest očituje se simptomima koji su direktno povezani sa gastrointestinalnim traktom. Nadimanje, žgaravica, mučnina, nedostatak apetita - daleko od potpune liste neugodnih manifestacija hroničnog pankreatitisa. Bolest pogađa ćelije koje luče sok. Njihov nedostatak dovodi do velikog problema - neprobavljivosti hrane.

Najčešće, bolest započinje akutno. Pacijent doživljava jaku, reznuću bol u lijevoj strani. Napad može trajati nekoliko sati.

Jednostavno je nemoguće podnijeti takvu bol, trebalo bi pozvati liječnika. Ako se sumnja na pankreatitis, pacijentu se nudi liječenje u bolnici.

Pri prvim simptomima bolesti trebate odmah konzultirati liječnika i metodično obaviti sve njegove termine jer patologija prijeti ozbiljnom komplikacijom koja uništava cijelo tijelo.

Kako lečiti pankreatitis?

Ponekad nije moguće spriječiti razvoj „slatke“ bolesti. Bitka s obje tegobe u ovom će slučaju trebati mnogo truda i novca.

Ipak, u ovom slučaju ne treba odustati, jer povećana glikemija uništava sve organe i sisteme, što dovodi do smrti tkiva.

Cilj liječenja je inhibicija propadanja pankreasa. Da biste to postigli, morat ćete koristiti statine, hormonske lijekove koji pomažu žlijezdi da pravilno funkcionira, usporavaju odumiranje stanica. Uz to, propisani su specijalizirani enzimi koji osiguravaju normalan metabolizam ugljikohidrata.

Kod dijabetesa tipa 1 potrebne su injekcije insulina. Ako je u pitanju drugi tip, tablete se mogu koristiti na početku ove bolesti. Kada bolest napreduje, takvo liječenje je od male koristi, jer nedostatak inzulina postaje apsolutni. Međutim, visoke doze ovog lijeka, neophodne za prvu vrstu bolesti, ovdje nisu potrebne.

Kako organizovati pravilnu ishranu?

Jedan od glavnih uzroka pankreatitisa odavno je identificiran. Ovo je nezdrava dijeta.

Možete potrošiti više godina na liječenju, koristeći sve moguće lijekove za to, a ne biste dobili pozitivan rezultat ako zanemarite dijetu.

Ishrana osobe koja boluje od dijabetesa razlikuje se od tablice pacijenta kod koje je dijagnosticirana nekomplicirana upala gušterače. Pateći od pankreatitisa, potrebno je značajno smanjiti unos hrane koja sadrži masti, brze ugljikohidrate. Ovo posljednje treba reći detaljnije.

Samo smanjenje brzog unosa ugljikohidrata smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 za nekoliko puta. Slatkiši, proizvodi od brašna mogu se uključiti u prehranu u malim količinama, jer ova hrana povećava nivo glukoze u krvi. Nepoštivanje ovog pravila dovodi do prevelike napetosti pankreasa. Iz toga se ona vrlo brzo istroši.

Ljekari obično savjetuju pacijenta da iz prehrane isključi sljedeće namirnice:

Preopterećeno je gušterača obilnom hranom vrlo se ne preporučuje. Pet obroka dnevno je samo razumni minimum, u idealnom slučaju bi pacijenti s pankreatitisom trebali jesti još češće. Vrijedno je zaboraviti na brze zalogaje u pokretu, upotrebu brze hrane.

Morat ćemo se sjetiti stare dobre tradicije - jesti za stolom, temeljito žvakati hranu. Pankreatitis je bolest kod koje se često primjećuje nedovoljan sadržaj željeza u krvi. U ovom slučaju pacijent ne treba jesti meso i jabuke.

Bit će potrebno povećati sadržaj hemoglobina uz pomoć drugih proizvoda. Tu spadaju:

Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u ishrani pacijenta sa pankreatitisom. Dnevno će biti potrebno 300-400 g povrća i voća.

Bjelančevine u prehrani trebaju biti do 200 g, masnoće - ne više od 120 g. Posebnu pažnju treba posvetiti oblačenju posuđa, dnevno ne smije prelaziti 60 g.

Moraju se poduzeti sve mjere za stabilizaciju pacijenta. To nije lako, ali sasvim je ostvarivo. Bez strogog pridržavanja režima liječenja, podržanog pažljivo promišljenom dijetom, ne može biti.

Začinjene začine treba isključiti iz prehrane.

Količina povrća, voća, bjelančevina i masti spomenuta je gore. Te bi podatke trebalo uzeti kao osnovu. Svakodnevno morate izračunati energetsku vrijednost prehrane. Za muškarce dnevna energetska vrijednost prehrane ne smije prelaziti 2500 Kcal, za žene - 2000 Kcal.

Idealnim za ove bolesti se smatra frakcijska prehrana. Vrijedi posebno spomenuti proizvode koji iritiraju želučanu sluznicu. Zabranjeno ih je uključivati ​​u ishranu. To su ljuti začini, sirće, rotkvica, beli luk.

Idealno su jela na pari. Kuhana hrana takođe ne šteti pacijentu.

Kada pacijent doživi fazu remisije, hrana se za njega kuha u pećnici ili pirja. Začinjeno, prženo, soljeno, dimljeno i maslac tijekom ovog perioda dozvoljeno je jesti, ali doza bezvrijedne hrane treba biti mala.

Drugi zahtjev je da se navedeni proizvodi mogu pojaviti na pacijentovoj stolu ako dnevna unos kalorija, ugljikohidrata, masti i bjelančevina to dopušta.

U akutnim fazama bolesti, oporavku nakon nje, štetni proizvodi su potpuno i kategorično isključeni iz prehrane. Ovo su opći zahtjevi za jelovnik bolesnika s pankreatitisom kompliciranim dijabetesom.

Ishrana za određenog pacijenta pomoći će u sastavljanju liječnika koji će uzeti u obzir sve značajke ljudskog tijela, njegov životni stil. Dakle, dijabetičari s pankreatitisom koji se bave sportom trebaju više ugljikohidrata, dojenje, trudnice trebaju dodatne masti.

Pankreatitis kod dijabetesa: sve što trebate znati

Hronični pankreatitis je upalni fenomen koji se razvija u gušterači, što dovodi do nepovratnih transformacija u ćelijama i tkivima. U slučaju teškog tijeka bolesti zamjenjuje se značajan dio tkiva gušterače. U ovom slučaju žlijezdno tkivo se degenerira u vezivno i masno tkivo. U tijelu je poremećena unutrašnja i vanjska sekrecija. Na nivou vanjsko sekretornog deficita dolazi do razvoja enzimskog deficita, a na nivou unutar sekretivnog deficita glukozne tolerancije i, kao posljedica, dijabetes melitusa. Ova vrsta se naziva pankreatogena, odnosno formirana na pozadini upale gušterače. To je hronični pankreatitis koji uzrokuje dijabetes melitus (DM), drugim riječima. Bez sumnje, dijabetes se može pojaviti kao neovisna bolest, tako da pacijenti s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 mogu razviti klasični pankreatitis. U ovom se slučaju pankreatitis smatra pozadinskom bolešću.

Pankreatitis i dijabetes: razvojni mehanizam

Naučnici još nisu postigli jednoglasno mišljenje o detaljima patogeneze. Ali nije vijest da postepeno uništavanje i skleroza izolacijskog aparata dovodi do dijabetesa kao reakcije na upalne pojave u susjednim ćelijama koje proizvode probavne enzime.

Gušterača ima svojstvo mešovite sekrecije. Njegova prva funkcija je proizvodnja enzima i oslobađanje njihovog probavnog trakta za probavu hrane, druga funkcija je proizvodnja inzulina - hormona koji regulira razinu glukoze njegovom upotrebom. Produljeni tijek pankreatitisa može ugroziti činjenicu da će pored područja gušterače, koja je odgovorna za probavu (enzimski aparat), zahvatiti i izolatorna zona, koja je u obliku otočića Langerhansa.

Ostale endokrine bolesti često djeluju kao okidači. Klinički, sekundarni dijabetes melitus nalikuje dijabetesu tipa 1, ali se razlikuje u nedostatku oštećenja tkiva žlijezde autoantitijela.

  • Kod Itsenko-Cushingove bolesti potiče se oslobađanje hormona iz kore nadbubrežne žlijezde. A višak kortizola smanjuje unos glukoze u tkiva, što povećava njegov nivo u krvi.
  • Pheochromocytoma - tumor sa hormonalnom aktivnošću.Tumor može nasumično baciti visoke doze kateholamina u krvotok, koji, kao što je spomenuto, povećavaju šećer u krvi. Uz akromegaliju, visok nivo hormona rasta ima učinak sličan insulinu. To je praćeno činjenicom da je proizvodnja inzulina gušterača i betta oslabljena - ćelije postepeno atrofiraju.
  • Glukagonoma stvara kontra-hormon hormon glukagon. Uz pojačanu sekreciju, dolazi do neravnoteže endokrinog sustava odgovornog za metabolizam ugljikohidrata i ponovno se javlja dijabetes.
  • Hemohromatoza doprinosi povećanom nakupljanju željeza u gušterači, a to vodi njegovom oštećenju, uključujući oštećenje betta stanica.
  • Wilson-Konovalovu bolest prati prekomjerno nakupljanje bakra u jetri i to krši taloženje glukoze u njoj i, uslijed toga, dovodi do dijabetesa.

Cohnov sindrom povezan je s poremećajem metabolizma kalija. Hepatociti jetre ne mogu bez pomoći kalijum pumpe, koristeći glukozu. U tom se slučaju pojavljuje i simptomatska hiperglikemija.

Pored endokrinih bolesti, koje na jedan ili drugi način povećavaju glukozu, moguće su i lezije gušterače. To uključuje komplikacije post-pankreatktomije, rak pankreasa, somatostatinoma. Gušterača, osim toga, može biti meta kada su tijelu izloženi opasni otrovi (pesticidi, glukokortikosteroidi). Razvoj hiperglikemije i dijabetesa odvija se sličnim putem.

Pankreatogeni dijabetes: uzroci i simptomi

Vodeća karika u patogenezi pankreatogenog dijabetesa je progresivna skleroza i uništavanje otočnog aparata (nije svaka betta stanica, već određeni postotak njih) .Neki znanstvenici ne isključuju autoimune uzroke bolesti.

Razvija se pankreatogeni dijabetes koji se razlikuje od dijabetesa tipa 1 ili 2:

  1. Kod terapije insulinom češće se javljaju hipoglikemijske epizode.
  2. Manjak inzulina uzrokuje češće slučajeve ketoacidoze.
  3. Pankreatogeni dijabetes lakše je ispraviti dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata.
  4. Učinkovitije u liječenju tableta sa dijabetesom.

Razina šećerne bolesti klasičnog tipa 2 razvija se u pozadini potpune ili djelomične insularne insuficijencije. Manjak inzulina razvija se kao rezultat inzulinske rezistencije, što se, pak, pojavljuje kao pojava koja proizlazi iz hiperkalorične ishrane s prevladavanjem ugljikohidrata male molekulske mase. Za razliku od dijabetesa tipa 2, pankreatogeni dijabetes nastaje kao rezultat direktnog oštećenja beta ćelija enzimima.

Pankreatitis kod šećerne bolesti (druga bolest se razvila samostalno, a prva je pozadina) izgleda drugačije: upala pankreasa je hronična, nema egzacerbacija, prevladava tromi tip tečaja.

Najviša rizična skupina su ljudi koji imaju alkoholizam. Više od 50% pacijenata počinje razvijati pankreatitis alkoholnog porijekla. Grupe rizika uključuju one koji pate od gastroduodenalnih ulkusa, osobe sklone deficitu proteina.

Bolest prate tri glavna fenomena: dijabetes, bol i oslabljena funkcija probavnog trakta. Klinički i patogenetički se bolest može opisati na sledeći način:

  • Prvo, postoji naizmjenični proces pogoršanja i remisije bolesti. U ovom se slučaju bol javlja s boli različitog intenziteta ili lokalizacije. Period traje 10 godina.
  • Do izražaja dolaze dispeptične pojave: proljev, žgaravica, smanjen apetit i nadutost. Ubrzo se pridružuju i hipoglikemijske epizode (poremećen je metabolizam ugljikohidrata). Hipoglikemija nastaje zbog porasta nivoa insulina u krvi zbog stimulacije beta ćelija agresivnim enzimima pankreasa.
  • Tijekom difuzne lezije gušterače, stanice i tkiva se i dalje razgrađuju, a uskoro se formira i oslabljena tolerancija na glukozu. Na to je šećer na post u granicama normale, ali nakon jela ili je test tolerancije na glukozu veći od normalnog.
  • Kada se hiperglikemija povećava, a dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata dostigne vrhunac, razvija se dijabetes. Dijabetes debitira kod 30 pacijenata s dugotrajnim kroničnim pankreatitisom i to je 2 puta vjerovatnije od dijabetesa uzrokovanog drugim uzrocima.

Pankreatogeni dijabetes melitus

Pankreatogeni dijabetes melitus - endokrina bolest, koja se javlja na pozadini primarne lezije gušterače različitog porijekla (obično hroničnog pankreatitisa). Manifestira se dispeptičnim poremećajima (žgaravica, proliv, periodičnim bolovima u epigastrijumu) i postepenim razvojem hiperglikemije. Dijagnoza se postavlja na osnovu ispitivanja glikemijskog profila, biokemije krvi, ultrazvuka i MRI gušterače. Liječenje uključuje dijetu s malo masti i „brzih“ ugljikohidrata, uporabu enzima i lijekova za snižavanje šećera, te odbijanje alkohola i pušenja. Nakon radikalne hirurgije propisana je nadomjesna terapija inzulinom.

Uzroci pankreatogenog dijabetesa

Bolest se razvija s kršenjem endokrinih i egzokrinih funkcija gušterače. Razlikuju se sljedeći uzroci oštećenja otočnog aparata žlijezde:

  • Hronična upala pankreasa. Česte egzacerbacije pankreatitisa povećavaju rizik od razvoja dijabetesa. Hronična upala uzrokuje postepeno uništavanje i sklerozu otočića Langerhansa.
  • Operacija gušterače. Učestalost postoperativnog dijabetesa varira od 10% do 50%, ovisno o volumenu operacije. Najčešće se bolest razvija nakon totalne pankreatktomije, pankreatoduodenalne resekcije, longitudinalne pankreatojejunostomije, resekcije kaudalnog dela gušterače.
  • Ostale bolesti gušterače. Rak gušterače, nekroza pankreasa uzrokuju kršenje endokrine funkcije uz stvaranje perzistentne hiperglikemije.

Postoje faktori rizika koji pokreću pankreatogeni dijabetes kod pacijenata s disfunkcijom gušterače. Tu spadaju:

  • Zloupotreba alkohola. Sustavna upotreba alkoholnih pića nekoliko puta povećava rizik od pankreatitisa alkoholnog porijekla sa stvaranjem prolazne ili trajne hiperglikemije.
  • Pothranjenost. Prekomjerna konzumacija hrane bogate mastima, lako probavljivih ugljikohidrata doprinosi razvoju pretilosti, hiperlipidemije i oslabljenoj toleranciji na glukozu (predijabetes).
  • Dugotrajna upotreba lijekova (kortikosteroidi) često je praćena pojavom hiperglikemije.

Endokrina funkcija pankreasa je oslobađanje inzulina i glukagona u krv. Hormone proizvode otočići Langerhansa koji se nalaze u repu žlijezde. Dugotrajno vanjsko djelovanje (alkohol, lijekovi), česte pojave pogoršanja pankreatitisa, operacije na žlijezdi dovode do oslabljene funkcije inzulina. Napredovanje hronične upale žlezde uzrokuje razaranje i sklerozu otočnog aparata. Tijekom pogoršanja upale stvara se edem gušterače, povećava se sadržaj tripsina u krvi što ima inhibirajuće djelovanje na lučenje inzulina. Kao rezultat oštećenja endokrinog aparata žlijezde nastaje prolazna, a zatim perzistentna hiperglikemija, nastaje dijabetes.

Simptomi pankreatogene šećerne bolesti

Patologija se često javlja kod ljudi tanke ili normalne tjelesne građe s povećanom ekscitabilnošću nervnog sistema. Oštećenje gušterače prati dispeptički simptomi (proliv, mučnina, žgaravica, nadimanje). Bolni osjećaji tokom pogoršanja upale žlezde lokalizirani su u epigastričnoj zoni i različitog su intenziteta. Nastajanje hiperglikemije u hroničnom pankreatitisu nastaje postepeno, u prosjeku nakon 5-7 godina. Kako se trajanje bolesti i učestalost pogoršanja povećavaju, povećava se i rizik od razvoja dijabetesa. Dijabetes može debitovati i manifestacijom akutnog pankreatitisa. Postoperativna hiperglikemija nastaje istovremeno i zahtijeva korekciju inzulinom.

Pankreatogeni dijabetes je blag sa umjerenim porastom glukoze u krvi i čestim napadima hipoglikemije. Pacijenti su zadovoljavajuće prilagođeni hiperglikemiji do 11 mmol / L. Daljnje povećanje glukoze u krvi uzrokuje simptome dijabetesa (žeđ, poliurija, suha koža). Pankreatogeni dijabetes dobro reagira na liječenje dijetalnom terapijom i lijekovima za snižavanje šećera. Tok bolesti praćen je čestim zaraznim i kožnim bolestima.

Komplikacije

U bolesnika sa dijabetesom tipa 3 rijetko se javljaju ketoacidoza i ketonurija. Pacijente s pankreatogenim dijabetesom karakteriziraju česti kratki napadi hipoglikemije koji su popraćeni osjećajem gladi, hladnim znojem, blijedošću kože, pretjeranim uzbuđenjem, drhtavicom. Daljnji pad glukoze u krvi uzrokuje zamućenje ili gubitak svijesti, razvoj napadaja i hipoglikemijske kome. Uz produljeni tijek pankreatogenog dijabetesa nastaju komplikacije u dijelu ostalih sustava i organa (dijabetička neuropatija, nefropatija, retinopatija, angiopatija), hipovitaminoza A, E, poremećaj metabolizma magnezijuma, bakra i cinka.

Dijagnostika

Dijagnoza pankreatogenog šećerne bolesti je teška. To je posljedica dugotrajnog odsustva simptoma dijabetesa, poteškoća u prepoznavanju upalnih bolesti gušterače. S razvojem bolesti često se zanemaruju simptomi oštećenja gušterače, propisujući samo hipoglikemijsku terapiju. Dijagnoza poremećaja metabolizma ugljikohidrata provodi se na sljedećim područjima:

  1. Konsultacija endokrinologa. Važnu ulogu igra temeljno proučavanje povijesti bolesti i povezanosti dijabetesa s kroničnim pankreatitisom, operacijama na pankreasu, alkoholizma, metaboličkih poremećaja i uporabe steroidnih lijekova.
  2. Praćenje glikemije. To uključuje određivanje koncentracije glukoze na prazan stomak i 2 sata nakon obroka. Uz dijabetes tipa 3, razina glukoze natašte bit će u granicama normale, a nakon jela povišavat će se.
  3. Procjena funkcije pankreasa. Provodi se korištenjem biohemijske analize za utvrđivanje aktivnosti dijastaze, amilaze, tripsina i lipaze u krvi. Podaci OAM su indikativni: kod pankreatogenog dijabetesa tragovi glukoze i acetona u urinu obično odsutni.
  4. Instrumentalne tehnike slikanja. Ultrazvuk trbušne šupljine, MRI pankreasa omogućava vam da procijenite veličinu, ehogenost, strukturu pankreasa, prisustvo dodatnih formacija i inkluzija.

U endokrinologiji se diferencijalna dijagnoza bolesti provodi s dijabetesom tipa 1 i 2. Dijabetes tipa 1 karakterizira oštar i agresivan početak bolesti u mladoj dobi i teški simptomi hiperglikemije. U krvnom testu otkrivaju se antitela za beta ćelije pankreasa. Razlika u dijabetesu tipa 2 biće pretilost, otpornost na inzulin, prisustvo C-peptida u krvi i odsutnost hipoglikemijskih napada. Razvoj obje vrste dijabetesa nije povezan sa upalnim bolestima gušterače, kao ni hirurškim intervencijama na organu.

Tretman za pankreatogeni dijabetes melitus

Za najbolji rezultat neophodno je provesti zajedničko liječenje hroničnog pankreatitisa i dijabetesa. Potrebno je zauvijek odustati od upotrebe alkoholnih pića i duhana, prilagoditi prehranu i način života. Kombinovana terapija ima sledeće pravce:

  • Dijeta. Dijeta za pankreatogeni dijabetes uključuje korekciju nedostatka proteina, hipovitaminozu, poremećaj elektrolita. Pacijentima se savetuje da ograniče unos „brzih“ ugljenih hidrata (proizvodi od maslaca, hleb, slatkiši, kolači), pržene, začinjene i masne hrane. Glavna prehrana se sastoji od bjelančevina (nemasne sorte mesa i ribe), složenih ugljikohidrata (žitarica), povrća. Hranu treba uzimati u malim porcijama 5-6 puta dnevno. Preporučuje se isključenje svježih jabuka, mahunarki, bogatih mesnih juha, umaka i majoneza.
  • Nadoknada nedostatka enzima pankreasa. Koriste se lijekovi koji sadrže enzime amilaze, proteaze, lipaze u različitim omjerima. Lijekovi pomažu u uspostavljanju procesa probave, uklanjanju pomanjkanja proteina i energije.
  • Uzimanje lijekova za snižavanje šećera. Da bi se normalizirao metabolizam ugljikohidrata, dobar rezultat daje imenovanje lijekova na bazi sulfonilureje.
  • Postoperativna zamjenska terapija. Nakon hirurških intervencija na pankreasu s potpunom ili djelomičnom resekcijom repa žlijezde, pokazalo se da frakcijsko davanje inzulina ne prelazi 30 jedinica dnevno. Preporučena razina glukoze u krvi nije niža od 4,5 mmol / l zbog opasnosti od hipoglikemije. Sa stabilizacijom glikemije treba preći na imenovanje oralnih hipoglikemijskih lijekova.
  • Autotransplantacija otočnih stanica. Provodi se u specijaliziranim endokrinološkim medicinskim centrima. Nakon uspješne transplantacije pacijenti se podvrgavaju pankreatotomiji ili pankreatktomiji.

Prognoza i prevencija

Uz kompleksno liječenje oštećenja gušterače i korekciju hiperglikemije prognoza je bolesti pozitivna. U većini slučajeva moguće je postići zadovoljavajuće stanje pacijenta i normalne vrijednosti šećera u krvi. Kod težih onkoloških bolesti, radikalnih operacija na žlijezdi, prognoza će ovisiti o intervenciji i periodu rehabilitacije. Tok bolesti pogoršava gojaznost, alkoholizam, zloupotreba masne, slatke i začinjene hrane. Za prevenciju pankreatogenog šećerne bolesti potrebno je voditi zdrav način života, odustati od alkohola i u prisustvu pankreatitisa blagovremeno pregledati gastroenterologa.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar