Značajke izbora i primjene test traka za glukometrom

Glukometar se koristi za mjerenje šećera u krvi. Oni su nezamjenjiv uređaj za mnoge dijabetičare koji neprestano trebaju pratiti ovaj parametar. Ali još uvijek postoje razlike u principu rada na tim uređajima. Iako je, bez obzira na uređaj, važno znati datum isteka ispitnih traka za brojilo, jer u slučaju upotrebe materijala s istekom roka trajanja, pokazatelji se mogu značajno iskriviti.

Vrste glukometra prema principu rada:

  • fotometrijski - prvi uređaj za merenje kontrole šećera u krvi, koji radi na principu poređenja boje traka pre i posle hemijske reakcije (nije baš popularno zbog velike greške),
  • elektrohemijski - savremeni uređaji, princip rada zasnovan je na električnom impulsu, sva očitanja su prikazana (za analizu je potrebna minimalna količina krvi),
  • biosenzorski optički - princip rada zasnovan je na osjetljivom čipu, ovo je neinvazivna metoda istraživanja visoke preciznosti (dok su takvi uređaji u fazi ispitivanja).

Najčešće se koriste prve dve vrste glukometra za koje je potrebno dodatno kupiti test trake. Ne prodaju se pojedinačno, već se kompletiraju s 10 komada po paketu. Glukometar se također može razlikovati u obliku, veličini i sučelju prikaza, veličini memorije, složenosti postavki i ogradi potrebne količine materijala.

Sorte test traka za merač glukoze

Baš kao što glukometri mogu biti različitog tipa i principa rada, tako se razlikuju i test trake, odnosno potrošni materijal za izračunavanje pokazatelja nivoa šećera u krvi neke osobe. Bez obzira na vrstu, jasno je prikladnost test traka za brojilo i posebna pravila skladištenja.

Sve test trake mogu se podijeliti u dvije vrste, ovisno o uređaju na kojem će se koristiti. Postoji potrošni materijal koji je kompatibilan samo s fotometrijskim glukometrom, a postoji i materijal za rad na elektrohemijskom aparatu.

Princ rada uređaja i njihove razlike pregledali smo u prvom odlomku. Vrijedi napomenuti da, zbog nepopularnosti korištenja fotometrijskog uređaja, budući da djeluje s velikom pogreškom, nije lako pronaći test trake za njega. Osim toga, takvi uređaji ovise o temperaturnim razlikama, visokoj vlažnosti i mehaničkom utjecaju, čak i beznačajnim. Sve to može značajno izobličiti rezultate mjerenja.

Testne trake za elektrohemijski glukometar mogu se naći u bilo kojoj ljekarni, jer sam uređaj precizno vrši mjerenja, a njegov rad ne ovisi o faktorima okoliša.

Kako provjeriti brojilo prije upotrebe?

Prije mjerenja na mjeraču, vrijedi to provjeriti. To se ne odnosi samo na rok trajanja brojila i test traka. Odluka o daljnjem liječenju pacijenta ovisi o očitanosti uređaja.

Da biste provjerili ispravnost uređaja, vrijedno je napraviti kontrolno rješenje. Razrijedite glukozu u određenoj koncentraciji i uporedite s indikacijama na uređaju. Stručnjaci preporučuju korištenje tekućine za kontrolu iste kompanije kao i sam uređaj.

Kada je potrebno provjeriti performanse glukometra?

  1. Obavezno testirajte prije kupovine ili prije prve upotrebe u akciji.
  2. Ako je uređaj slučajno pao, dugo ležao na suncu ili hladnoći, pogođen je, trebate provjeriti radi li ispravno bez obzira na vrstu uređaja.
  3. Ako postoji sumnja na kvar ili neispravno očitavanje, to se mora provjeriti.

Unatoč činjenici da mnogi glukometri ne reagiraju na mehanički stres, to je još uvijek osjetljiv uređaj na kojem može ovisiti čak i ljudski život.

Pogreške u pokazateljima glukometra

Ispada da 95% svih glukometra rade s greškama, ali ne prelaze prihvatljive standarde. U pravilu mogu varirati između plus ili minus 0,83 mmol / L.

Razlozi zašto postoje greške u pokazateljima brojila:

  • loša kvaliteta ili nepravilno skladištenje testnih traka s mjeračem glukoze (istekao je rok trajanja testa),
  • visoka ili niska temperatura okoline ili u prostoriji u kojoj se vrše merenja (tačnije, indikatori će biti kada se mere na sobnoj temperaturi),
  • visoka vlažnost u sobi,
  • pogrešno uneti kod (neki instrumenti zahtijevaju da se kôd unese prije mjerenja s novim test trakama, pogrešno unesena vrijednost može iskriviti rezultate),
  • nedovoljno uzorkovanje krvi (u ovom slučaju uređaj signalizira grešku).

Rok trajanja test traka za glukometrom

Većina test traka može se čuvati u dobro zatvorenim posudama do godinu dana. Ako ga otvorite, rok trajanja se smanjuje na šest ili tri mjeseca. Sve zavisi od kompanije proizvođača, kao i od hemikalija koje se koriste u proizvodnji potrošnog materijala.

Kako biste produžili rok trajanja test traka za merač, vrijedi ih čuvati u zatvorenoj ambalaži ili posebnom spremniku. Proizvođač navodi sve informacije na pakovanju.

Neki su se proizvođači istovremeno pobrinuli za prikladnost potrošnog materijala koji je otvoren, ali nije korišten određeno vrijeme. Za to se koristi zatvorena ambalaža. Smatra se da je upotreba potrošnog materijala s istekom roka upotreba beskorisna, štoviše, može biti opasna po život.

Većina mjerača razine šećera u krvi opremljena je funkcijama obavještavanja da je rok trajanja test traka istekao. A ako je osoba izgubila upute ili se ne sjeća kada i koliki je rok trajanja test traka za brojilo, uređaj će ga o tome obavijestiti odgovarajućim signalom.

Pravila za čuvanje test traka:

  • čuvajte na temperaturi od +2 ° C do +30 ° C,
  • ne uzimajte trake prljavim ili mokrim rukama,
  • spremnik za skladištenje mora biti čvrsto zatvoren
  • Ne kupujte jeftine proizvode ili one koji će uskoro isteći.

Mogu li koristiti test trake istekle?

Mnogi se pitaju mogu li se upotrijebiti ispitne trake za brojilo i na koji način. Poznato je da materijal s istekom roka trajanja može značajno iskriviti rezultate mjerenja. A kvaliteta liječenja i dobrobit osobe direktno ovise o tome. Stoga se njihova upotreba ne preporučuje.

Na Internetu možete pronaći puno savjeta kako koristiti takve neuspjele test trake. Mnogi dijabetičari su sigurni da ako se trakice koriste u roku od mjesec dana nakon isteka roka trajanja, tada se neće dogoditi ništa loše. Istodobno, liječnici i dalje inzistiraju na tome da proizvođač uzalud naznači datum isteka na njihovim proizvodima i da štednja može koštati života, naročito u slučaju dijabetesa.

Kako izmjeriti istečene trake?

Znajući kakvi su uvjeti skladištenja i rok trajanja test traka, možete pokušati prevariti mjerenja. Pacijenti preporučuju instaliranje čipa iz drugog paketa, kao i postavljanje datuma godinu dana ranije. Ne možete promijeniti čip i ne kodirati uređaj za novu seriju testnih traka, tada možete koristiti materijale s istekom roka za još 30 dana. Ali moraju biti istog proizvođača kao i prije.

Odabir složenijeg načina upotrebe istečenih test traka? Tada možete otvoriti sigurnosnu bateriju na uređaju. Da biste to učinili, otvorite kućište i otvorite kontakte. Kao rezultat ove manipulacije, analizator briše sve podatke koje je uređaj spremio i možete postaviti minimalni datum. Čip će prepoznati robu koja je istekla kao novu.

Ali vrijedno je razumjeti da takva upotreba može ne samo narušiti performanse, nego i dovesti do gubitka garancije za uređaj.

Koja je razlika između test traka

Određivanje nivoa glukoze, ovisno o vrsti uređaja, vrši se fotometrijskom ili elektrohemijskom metodom. Dolazi do hemijske reakcije između krvi i enzima na test traci. U slučaju fotometrije, kao u modelu Accu-Chek Asset, koncentracija glukoze određuje se promjenom boje, a u uređaju s elektrohemijskim principom mjerenja (Accu-Chek Performa) pomoću toka elektrona, koji se analiziraju i pretvaraju u očitanja. Ne postoji značajna razlika između metoda ispitivanja s obzirom na postupak mjerenja, tačnost, količinu potrebnu za analizu, krv i vrijeme ispitivanja. Kemijski element koji stoji u osnovi tehnologije određivanja isti je. Rezultat je određen naponom, koji varira ovisno o nivou šećera. Elektrohemijska metoda je modernija, a sada se uglavnom proizvode glukometri koji rade na ovom principu.

Kriteriji za izbor

Uređaj i njegova pomagala prodaju se u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama zdravstvenih proizvoda ili na web stranicama kompanije med-magazin.ua. Nekoliko je parametara na koje morate obratiti pažnju:

  • Trošak test traka može biti odlučujući faktor pri odabiru glukometra. Svaka traka namijenjena je za jednokratnu upotrebu i ako morate redovno provoditi istraživanje, tada će im trebati mnogo, odnosno znatna sredstva će otići. Dešava se da skupe trake idu na jeftin uređaj, pa prije kupovine trebalo bi izračunati koliko novca morate potrošiti mjesečno na trake,
  • Imati besplatnu prodaju jedan je od glavnih kriterija, događa se da kad kupite glukometar s jeftinim test trakama, tada se ispostavi da s prekidima idu u ljekarne i specijalizirane prodavaonice ili morate dugo čekati na isporuku putem interneta iz drugog grada. To je neprihvatljivo za dijabetičare koji situaciju moraju stalno držati pod kontrolom,
  • Pakovanje - test trake proizvode se svaka u zasebnom omotu ili u boci od 25 komada. Ako nema potrebe redovito mjeriti glukozu, poželjna je prva opcija pakiranja,
  • Izrađuje se broj proizvoda u kutiji - 25 (1 boca) i 50 komada (2 boce od 25), za one kojima je potreban stalni nadzor, bolje je uzeti odjednom veliko pakiranje, isplativije je po cijeni,
  • Rok trajanja - navedeno je na kutiji. Proizvodi nakon otvaranja boce, ovisno o proizvođaču, moraju se upotrijebiti u roku od 3, 6 mjeseci, a u nekim slučajevima, kao i kod Accu-Chek Performa, prikladni su za cijelo razdoblje naznačeno na pakiranju, bez obzira na datum otvaranja.

Pravila za upotrebu test traka

Korištenje test traka ne pravi poteškoće, ali da biste dobili tačan rezultat, morate slijediti jednostavna pravila:

  1. Nakon uključivanja uređaja, kôd koji se pojavljuje na ekranu trebao bi odgovarati onome što je naznačeno na boci,
  2. Bocu uvek držite zatvorenu tako da test trake budu u minimalnom dodiru sa zrakom i koristite proizvod nekoliko minuta nakon otvaranja,
  3. Ne koristiti nakon datuma navedenog na pakovanju. Ako radite analizu s isteklom trakom, rezultat možda nije točan.
  4. Ne nanosite krv i kontrolni rastvor prije nego što se traka postavi u utičnicu uređaja,
  5. Pridržavajte se temperaturnih uslova. Skladištenje na t - od 2ºS do 32ºS, koristite u području od t - od 6ºS do 44ºS.

Moderni glukometri, ako istraživanje izvodite u skladu s uputama, daju tačan rezultat identičan laboratorijskim testovima.

Glucometer test trake: pregled proizvođača

Kako odabrati test traku za glukometar kada na tržištu postoji puno proizvođača? Da biste to učinili, predlažemo da se upoznate sa osobinama najpopularnije od njih.

Proizvođači test traka za glukometre:

  • Longevita (glukometri i test trake proizvedeni u Velikoj Britaniji) - prikladni su za sve modele kompanije, jednostavni su za upotrebu, rok trajanja otvorenih ploča je samo 3 mjeseca, a trošak je visok.
  • Accu-Chek Active i Accu-Chek Performa (Njemačka) - ne ovise o vlažnosti ili temperaturi u prostoriji u kojoj se vrše mjerenja, rok trajanja do 18 mjeseci, cijena je pristupačna.
  • "Contour Plus" za mjerač glukoze Contour TS (Japan) - visok kvalitet, rok trajanja šest mjeseci, prikladna veličina ploče, visoka cijena, a postoje proizvodi koji nisu u svim ruskim ljekarnama.
  • Satellite Express (Rusija) - svaka ploča je upakovana u nepropusnu kutiju, rok trajanja je 18 mjeseci, pristupačni troškovi.
  • One Touch (Amerika) - praktična upotreba, povoljna cena i dostupnost.

Pogledajte video: Šarplaninac Pas Čuvar Slike I Karakteristike Šarplaninca! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar