Isomalt i rad s njim kod kuće

Isomalt! Sve nijanse i suptilnosti rada s njim! Nekoliko korisnih informacija iz poslastičara @galaart_cake

Želite li odmah pristupiti 104+ mikrofona i lekcija?

Isomalt. Sve nijanse i suptilnosti rada s njim.

Nekoliko korisnih informacija iz poslastičara @galaart_cake

Pa dobro) podelit ću sa vama još jednu zanimljivu informaciju.

Kako se ispostavilo, izomalt ili karamela ispada da su u modi. Izomalt dekor je vrlo zanimljiv i u principu ga nije teško pripremiti! Ako još niste isprobali ovu "zvijer", ali zaista želite! Sada ću vam reći kako sve zapravo nije komplicirano i što trebate raditi sa izomaltom!

✅ Pa, prije svega, naravno, izomaltni prah) To se događa i u prahu, i u velikim kristalima, i u štapićima izomalta.

✅ Kupljeni izomalt u bilo kojem obliku mora se topiti na laganoj vatri dok se čestice potpuno ne rastope. Ne može kuhati. U suprotnom će postati oblačno i ako ne daj Bože da gori, boja će biti smeđa.

Iz Izomalt se slika vrlo aktivno, tako da izravno dodamo vrlo kap boje, ovisno o tome što kao rezultat želimo dobiti.

✅ Izomalt se slika odmah nakon topljenja. Slikali smo ga i nastavili da ga bacate. ʹTe Budite izuzetno oprezni u ovoj fazi, sooooo vruće! Osigurano je jedno nespretno kretanje i ozbiljna opekotina, to je već testirano krajnje. Radimo izuzetno pažljivo i samo svi članovi domaćinstva napuštaju kuhinju sami!

✅ Sipajte samo na silikonsku prostirku, neće se stopiti od temperature istopljenog izomalta i lako će se odvojiti od nje kada se stvrdne!

✅ Možete ga izliti u bilo kojem obliku žličicom, ili u specijalizovanim silikonskim oblicima, kao na fotografiji u postu, kalup je "morski"!

Lijepite i ostavite da se ohladi i stvrdne vaš dekor. Ako dekor još nije gotov, a izomalt je već smrznut u vašoj tavi, stavite ga ponovo na vatru i ponovo utopite. Ne preporučujem utapanje više od 2 puta, gubi prozirnost.

Vodu nakon izomalta prelijte kipućom ili vrućom vodom, lakše će je isprati) Još jedno zanimljivo pitanje je kako čuvati izomalt i kako se ponaša u hladnjaku!

Ne, ne topi se u hladnjaku, kako pišu brojni internetski resursi. Da, može postati malo ljepljiv, ali ne topi se.
A bolje je čuvati na hladnom i suhom mestu!
Ako je izomalt tijekom skladištenja postao dosadan i ljepljiv, to znači da u kući ima puno vlage, a nažalost, s velikom vlagom zraka, izomalt gubi svoja svojstva i neće ih biti moguće obnoviti.

Što je slastičarski izomalt i kako s njim raditi u kuvanju?

Prvi put su naučnici dobili laboratorij izomalt u laboratoriji oko 60-ih godina, sintetizirajući ga iz saharoze dobivene iz šećerne repe. Ova supstanca prisutna je u sastavu škroba, trske, meda i repe od kojih se najčešće proizvodi običan šećer.

Izomalt se koristi za proizvodnju većine medicinskih sirupa, kao i pasta za zube, budući da lijekovi trebaju biti podjednako pogodni i za dijabetičare i za ljude koji nemaju ovu bolest. Dodatak ima nizak sadržaj kalorija, 2,4 grama po kali. A to je još jedan faktor koji opravdava potražnju za izomaltom kod dijabetičara.

Temeljita studija ove tvari otkrila je ne samo korisna svojstva, već i stranke koje mogu naštetiti organizmu.

Korisna svojstva i negativne manifestacije

  • Nastanak osećaja punoće i punoće u stomaku, jer spada u klasu prebiotika i ima svojstva biljnih vlakana, te stoga deluje kao balastna supstanca.
  • Ometanje pojave karijesa i održavanje zdrave mikroflore u usnoj šupljini.
  • Poboljšanje metabolizma
  • Povoljno djelovanje na gastrointestinalni trakt i obnavljanje enzima.
  • Održavanje normalnog nivoa kiselosti u tijelu.


Kao takve, negativne manifestacije nakon uzimanja izomalta pojavljuju se samo u slučaju neusklađenosti s dozom tvari. Kada ga uzimate u svom čistom obliku za vrijeme terapije, samo specijalist liječnik može propisati dnevnu dozu na osnovu pojedinačnih parametara tijela. Povećavati ili smanjivati ​​količinu tvari u ovom je slučaju strogo zabranjeno.

Kao dio proizvoda uobičajena dnevna dostava smatra se 25 grama za dijete i ne veća od 50 grama za odraslu osobu. Prekomjerna upotreba dodatka ponekad uzrokuje:

Zašto je izomalt divna opcija za pacijente s dijabetesom? Izomaltni ugljikohidrati crijeva se slabo apsorbiraju. Zbog toga dijabetičari ga koriste kao analog šećera.

Izolmat je kontraindiciran u rijetkim slučajevima, ali još uvijek ga nema. Tu spadaju:

  • rana ili obrnuto kasna trudnoća,
  • genetske bolesti povezane sa dijabetesom,
  • probavni problemi.

Za djecu se izomalt ne preporučuje, ali je dopušten u malim dozama, jer može doprinijeti razvoju alergijskih reakcija.

Gdje mogu pronaći izomalt u slastičarstvu?

U slastičarima, izomalt je tražen za proizvodnju karamela, žvakaćih guma, dražeja, slatkiša, itd.

Slastičari ga koriste i za kolače i peciva, jer je izvrstan za oblikovanje složenih jestivih ukrasa.


Izgledom ne djeluje poput šećera jer nema smeđi nijansu i sprečava deformaciju elemenata dekora.

Od izomalta su naučili i kako praviti čokoladu.

Uz to sadrži zaslađivače, kofein, vitamin B, antioksidante i mnoge druge elemente u tragovima, koji su korisni za procese u mozgu i centralnom nervnom sistemu, kao i sprečavanje krvnih ugrušaka.

Kako raditi sa izomaltom?

Izomalt se izrađuje u obliku praha, granula ili štapića. Na temperaturama iznad 40 stepeni on se topi, ali ne pukne i ne potamni, već ostaje proziran za razliku od običnog šećera.

Bezbroj recepata koji koriste izomalt već dugi niz godina nisu izgubili popularnost. Štoviše, pored složenih recepata, postoje i vrlo jednostavni, na primjer, dijabetička čokolada.


Trebaju mu dijetalna kakao zrna, mlijeko i oko 10 grama izomalta. Po želji dodajte orahe, cimet ili vanilin. Sve to treba izmiješati i staviti u posebnu pločicu tako da se masa zgusne. Nakon toga, ostavite je da stoji. Svakodnevno možete jesti takvu čokoladu ne više od 30 grama. Nakon tjedan dana upotrebe, potrebno je prekinuti nekoliko dana, kako bi se izbjegla ovisnost o tvari.

Još jedan od najčešće korištenih recepata je recept dijabetesne pita od višnje. Za kuhanje će vam trebati brašno, jaje, sol i izomalt. Pomiješajte sve sastojke dok ne postanu potpuno homogeni. Dodajte kockice višnje i po želji koricu limuna. Nakon toga, pecite u rerni dok ne skuha. Nepoželjno je ovo jelo probati vruće, pa ga odmah nakon što ga izvadite iz rerne pustite da se ohladi.

Pa, treći jednostavan, i što je najvažnije, recept treba nazvati brusnica žele bez šećera s izomaltom. Prethodno oprane i oguljene bobice moraju proći kroz sitno sito ili pobijediti mikserom, dodati kašiku izomalta i sve to preliti čašom vode. Želatinu namočite u zasebnoj posudi, ne više od 20 grama.

Masa bobica mora se prokuhati i držati na vatri još neko vrijeme. Zatim sklonite sa vatre i pomiješajte želatinu s bobicama. Temeljno promiješajte dok se grudice želatine potpuno ne otope. Izlijte u kalupe, ostavite da se ohladi i stavite u frižider da se žele smrzne. Dnevna doza treba biti jedna porcija.

Rezimirajući, možemo zaključiti da će, uz pravila norme i kontraindikacije, uzimanje izomalta za bilo koju vrstu dijabetesa donijeti korist samo tijelu.

O izomaltu opisano je u videu u ovom članku.

Prednosti i štete izomalta

Prednosti izomalta nad klasičnim šećerom:

  • nizak sadržaj kalorija
  • ne uzrokuje propadanje zuba,
  • aktivira creva,
  • stvara osjećaj punoće u stomaku,
  • neguje tijelo energijom.

Izomalt također spada u skupinu dodataka prehrani. Stoga se može konzumirati čak i kod dijabetesa. To omogućuje osobama s oštećenom ravnotežom glukoze u krvi ili oboljelim od viška kilograma da ne odbijaju ukusne slastice i druge deserte. Ali, naravno, i za takve bezopasne proizvode morate znati mjeru. Nutricionisti savjetuju uzimanje ne više od 30 grama zaslađivača dnevno.

Sam Isomalt je apsolutno bezopasan. No, još uvijek postoje određena ograničenja njegove uporabe. Dakle, kontraindiciran je osobama s nasljednim dijabetesom tipa 1 ili ozbiljnim poremećajima gastrointestinalnog trakta. Također je bolje odbiti zaslađivač trudnim i dojećim majkama.

Kako raditi sa izomaltom kod kuće

Najčešće se izomalt koristi za proizvodnju jestivih ukrasa na dezertima. Ali nije u njegovom čistom obliku, potrebno je napraviti poseban sirup.

Trebat će mu sam dodatak prehrani, destilovana voda i bojanje hrane.

  • Prvi korak je miješanje izomaltnih kristala i vode. Štoviše, treba vam jako malo tekućine - po cijeni od 1 dijela za 3-4 zaslađivača. Po izgledu trebao bi ličiti na vlažni pijesak. Štaviše, potrebno je koristiti destiliranu vodu, jer će voda iz slavine obojiti izomalt u neugodnu žutu ili smeđu boju.
  • Smjesa se mora zagrijavati na srednjoj vatri do ključanja. U ovom slučaju se ne treba miješati, glavno je da ne izgori.
  • Ako se odlučite za upotrebu boje, dodajte je točno onoliko koliko je potrebno da postignete željenu boju. Nemojte se uznemiriti ako mješavina počne ključati, ovo je uobičajena izomaltna reakcija na boje.
  • Da bi se dobila potpuno gotova masa, mora se prokuhati na temperaturu od oko 170 stepeni. Možete provjeriti konvencionalnim termometrom za slastičarstvo.
  • Nakon toga potrebno je naglo zaustaviti povećanje temperature. Da biste to učinili, trebate spustiti posudu sa sirupom u unaprijed pripremljenu posudu sa ledenom vodom i držati u njoj 5 minuta.

Za ukrašavanje deserta trebate koristiti vrući sirup, zagrejan na oko 135 stepeni. Da biste doveli do željene temperature, masu možete staviti u mikrovalnu.

Izravno prilikom ukrašavanja deserta, izomalt se može koristiti na dva načina - za prekrivanje poslastica kao glazuru ili za stvaranje zasebnih figura. U oba će slučaja pomoći torta od peciva. Ali imajte na umu da ćete koristiti jako vruću smjesu, tako da je ne treba previše sušiti, jer se u protivnom vrećica može rastopiti. Ista stvar se ljulja i forme za izradu ukrasa slastičarskih proizvoda. Na njima treba navesti da su pogodni za rad sa izomaltom ili navesti da mogu podnijeti visoke temperature.

Sjetite se nekih važnih savjeta za izradu izomalt nakita:

  • Kada rukujete torbom, obavezno nosite rukavice. U suprotnom rizikujete da opečete ruke.
  • Isomalt treba sipati u holističku slastičarsku torbu, u kojoj vrh nije urezan. To ćete učiniti kasnije.
  • Rastopljeni sirup treba sipati u tankoj struji. Prvo će se zaštititi od prskanja i mogućih opekotina. I drugo, spriječit će se pojava mjehurića.
  • Nakon izlijevanja dodirnite dno kalupa koristeći bilo koju tvrdu površinu. Ovo je još jedan način da se riješite mjehurića.

Izomalt obično otvrdne vrlo brzo, a to traje ne više od 15 minuta. Gotov nakit treba lako odvojiti od kalupa. Da biste dekoru dodali dekor, možete upotrijebiti kap vrućeg izomalta ili kukuruzni sirup. Jednostavno ih nanesite čačkalicom na površinu ukrasa, a zatim ga zalijepite na desert.

Isomalt zaslađivač

Naučno ime izomalt (ili palatinit) pojavilo se krajem 50-ih godina dvadesetog veka. Kao nusproizvod proizvodnje dobiveni su niskokalorični ugljikohidrati. Po ukusu podsjeća na običnu saharozu, a po svim se vanjskim znakovima ne može razlikovati od šećera, svima koji su poznati. Izomalt je biljni proizvod koji je prisutan u sastavu trske, repe, tako da je sasvim siguran za ljude.

Do 1990. godine zaslađivač je službeno prepoznat kao siguran, a u Sjedinjenim Državama je dozvoljeno da se proizvod konzumira u bilo kojoj količini. Nešto kasnije, američki naučnici pridružili su se Europi: Zajednički stručni odbor za aditive u hrani SZO i Znanstveni odbor za hranu EEZ potvrdili su njegovu sigurnost. Od tada u mnogim zemljama počinje široka upotreba u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Žvakaće gume, čokolada ili drugi slatkiši s ovim zaslađivačem pojavili su se na policama trgovina.

Od čega su napravljeni

Biljni zaslađivač izrađuje se u obliku bijelih kristala ili granula. Konačni proizvod je niskokalorična ugljikohidrata nove generacije, bez mirisa, slatkog ukusa. Izomalt je visoko topiv u vodi. Ovaj se proizvod dobija čak i kod kuće izolacijom saharoze iz prirodnih sastojaka:

Zaslađivač E953 klasificiran je kao prirodni zaslađivač koji je siguran za ljude. Ima ukus poput saharoze, ali nije toliko sladak, pa ćete morati dodati dvostruko više proizvoda da biste dodali slatkoću jelu. Zbog činjenice da ovaj zaslađivač slabo apsorbira crevne stjenke, dozvoljeno je koristiti kod dijabetesa. Izomalt je malo kalorija. Sadržaj kalorija iznosi 240 jedinica na 100 g.

Korist ili šteta?

Zasebno, valja napomenuti korisnost izomalta. Ova komponenta, za razliku od šećera, ne šteti zubnoj caklini i ne uzrokuje šećer (naučno je dokazano!), A također ne izaziva oštre padove šećera u krvi, što je važno za ljude s dijabetesom.

Gledajući unaprijed, pojašnjavamo da je izomalt potpuno prirodan proizvod, možete ga pronaći u šećernoj trsci, šećernoj repe ili medu.

Upotreba izomalta u kuvanju

Izomalt u kuvanju često se koristi u proizvodnji mnogih različitih konditorskih proizvoda, na primjer, kao što su:

- guma za grickanje i drugo.

Ovaj proizvod došao je do mase zbog svoje jedinstvene sposobnosti da ne uništava, već stvara strukturu proizvoda, daje volumen i umjereni slatki ukus.

Ali glavna karakteristika izomalta je koliko se lako može koristiti za izradu raznih ukrasa za torte, peciva, itd. Kada se zagreva, ta se tekstura topi, pretvarajući se u strukturu sličnu karameli, a s naknadnim otvrdnjavanjem, nakit se čini od stakla. Neki su majstori toliko vješti u savladavanju ove vještine da je dragulj od velike obrade iz velike udaljenosti razlikovati dragulj od prerađene figurice izomalta.

U molekularnoj kuhinji izomalta možete stvoriti različite deserte, figure itd. Na primjer, neki slastičari mogu stvoriti kugle izomalt punjene maslinovim uljem.

Kako stvoriti staklenu kuglu od izomalta?

- 100 gr. Isomalt (dostupno ovdje)

-silikonska prostirka (može se naći ovdje)

Isomalt pumpa (dostupno ovdje)

1. Zagrijavajte izomalt u tavi dok se potpuno ne otopi (zapamtite, ima konzistenciju karamele, pa vam savjetujemo da ne idete nigdje iz peći da se ne biste prekomjerno izložili)

2. Po potrebi dodajte bojanje hrane (da biste stvorili obojene kuglice)

3. Promiješajte lopaticom

4. Ostavite da se ohladi do konzistencije plastelina, od toga napravite kuglu

5. Umetnite cijev pumpe uredno u kuglu iz mase (ne zaboravite na termičke rukavice, može biti vruće!)

6. Napuhati loptu u kuglu pod mlazom toplog zraka. Provjerite je li temperatura apsolutno svih dijelova loptice jednolična, tada će se okrenuti, bez rupica ili brtvi)

7. Izvadite pumpu iz kuglice. Da biste to učinili, zagrijte čvor i samo sekajte škarama.

Pogledajte video: Kako da sami napravite lizalice (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar