Učinkovito liječenje dijabetesa inzulinom

Da bi sprovela insulinsku terapiju za dijabetes, farmaceutska industrija proizvodi razne vrste lijekova.

Ovi lijekovi se razlikuju na više načina.

Glavne karakteristike lijekova koji sadrže inzulin su sljedeće:

  • porijeklo proizvoda
  • stepen pročišćavanja lijeka,
  • period djelovanja lijeka.

U procesu provođenja terapijskih mjera u liječenju šećerne bolesti koriste se različite sheme davanja inzulina u pacijentovo tijelo. Prilikom razvijanja režima liječenja, ljekar navodi:

  1. vrstu inzulina koji se koristi za ubrizgavanje,
  2. vrijeme doze lijeka u organizam pacijenta oboljelog od dijabetesa,
  3. zapreminu pojedinačne doze lijeka.

Uspjeh liječenja u velikoj mjeri ovisi o pravilnom ispunjavanju svih zahtjeva prilikom razvoja tečaja inzulinske terapije.

Proračun doze upotrebljenog lijeka obavlja polazni endokrinolog. Prilikom odabira doze za injekciju, vremena primjene lijeka i vrste korištenog lijeka, liječnik mora uzeti u obzir i rezultate dobivene tijekom pregleda pacijenta i individualne karakteristike ljudskog tijela koje boluje od dijabetesa. Svaka osoba ima svoj jedinstveni tok bolesti, tako da ne postoje jasni standardi za liječenje.

Prilikom sastavljanja režima liječenja pomoću inzulinske terapije može se koristiti nekoliko vrsta lijekova koji sadrže inzulin. U režimu liječenja mogu se koristiti:

  • ultra kratko djelujući insulini,
  • lijekovi kratkog djelovanja,
  • insulini srednjeg života,
  • produženi inzulin
  • preparati koji imaju kombinirani sastav.

Jedan od najčešćih lijekova koji se koristi u razvoju režima terapije insulinom jesu inzulini dugog djelovanja.

Primjena produženog inzulina nije u mogućnosti inhibirati skokove nivoa glukoze u krvnoj plazmi pacijenta oboljelog od dijabetesa. Iz tog razloga se ova vrsta lijekova ne koristi ako je potrebno približiti pokazatelje glukoze u tijelu pacijenta na pokazatelje koji su vrlo blizu fiziološkoj normi.

To je zbog činjenice da insulini dugog djelovanja sporo djeluju na ljudsko tijelo.

Liječenje inzulinom dugog djelovanja za dijabetes melitus

Dugi inzulin se koristi u slučajevima kada je potrebno na prazan želudac dugo održavati normalnu fiziološku razinu inzulina u krvnoj plazmi.

Na osnovu podataka koje je pacijent dobio za vrijeme samokontrole i podataka dobivenih prilikom pregleda tijela liječnik utvrđuje postoji li potreba za unošenjem dugotrajnog inzulina u organizam ujutro, prije jela.

Osnova za izgradnju režima terapije insulinom uzeta je kao rezultat samokontrole u posljednjih sedam dana. Pored toga, razvoj režima liječenja utječe na prateće okolnosti, ako ih ima.

Danas su jedan od najčešćih lijekova sa produženim oslobađanjem Levemir i Lantus. Ova sredstva koja sadrže inzulin koriste se u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. Uvođenje doza ovih lijekova provodi se ovisno o primjeni svakih 12 sati ili svaka 24 sata.

Produljeni inzulin se može propisati bez obzira na režim davanja lijekova sa kratkim vremenskim djelovanjem. Upotreba ove vrste inzulina ne ovisi o ostalim komponentama režima inzulinske terapije. To je zbog činjenice da će pacijenti sa šećernom bolešću možda trebati injekcije različitih inzulina koji imaju različita razdoblja aktivnosti. Ovaj pristup terapiji inzulinom omogućava upotrebu različitih inzulina za održavanje razine hormona u ljudskom tijelu u vrijednostima bliskim fiziološkoj normi, što sprječava razvoj teških komplikacija kod čovjeka.

Upotreba dugog inzulina u režimu liječenja omogućava vam da simulirate proizvodnju bazalnog inzulina pomoću gušterače, što sprečava razvoj glukoneogeneze u tijelu. Pored toga, produženi insulini se koriste u procesu terapije insulinom kako bi se spriječila smrt stanica pankreasa odgovornih za sintezu prirodnog hormona.

Ovakav pristup omogućava da se u budućnosti, stabilizujući organizam i sve procese metabolizma ugljikohidrata, odbije od inzulinske terapije.

Indikacije za terapiju insulinom

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 koriste inzulin od prvog dana otkrivanja bolesti pa do kraja života. Kod drugog tipa propisane su tablete za snižavanje šećera u krvi, ali s razvojem pratećih bolesti ili komplikacija dijabetesa potreban je inzulin. Pacijent se u akutnom periodu može potpuno prenijeti na injekcije, te mu tada propisati kombinirani tretman - tablete i injekcije.

Uz normalizaciju stanja inzulina, liječnik može otkazati ili preporučiti nastavak njegove primjene.

Terapija inzulinom u slučaju dijabetesa tipa 2 je indicirana kada:

  • ketonska tijela u krvi, urinu (ketoacidoza), bez obzira na njihov nivo,
  • infekcije, žarišta suppuration,
  • cerebrovaskularna nesreća (moždani udar) ili koronarna (infarkt miokarda),
  • hiperosmolarna koma, sa ketoacidozom, laktacidozom,
  • egzacerbacije hronične upale unutrašnjih organa (npr. bronhitis, pijelonefritis) ili dugotrajne infekcije (tuberkuloza, gljivice, herpes),
  • vaskularne komplikacije - retinopatija (promjene mrežnice), nefropatija (oštećenje bubrega), neuropatija donjih udova (bol, trofični čir, oslabljena osjetljivost),
  • akutna upala gušterače (pankreatitis), njeno uništavanje (pankreasna nekroza) ili uklanjanje (pankreatktomija),
  • teška ozljeda, potreba za operacijom,
  • trudnoća
  • nagli gubitak težine.

Inzulin se primjenjuje i pacijentima s nemogućnošću postizanja željene razine šećera i pokazatelja metabolizma masti (visokog kolesterola i triglicerida) dijetom i tabletama. Uz bolest tipa 1, u svim tim slučajevima potrebno je povećanje doze, promjena načina primjene i režima liječenja.

I ovdje je više o liječenju dijabetesa tipa 1.

Vrste inzulina i njegovi analozi

Većina zemalja potpuno je odustala od proizvodnje životinjskog inzulina. Stoga se svi lijekovi dobivaju biosintezom. Oni mogu u potpunosti ponoviti strukturu ljudskog hormona ili se malo razlikovati od njega (analozi). Insulini uključuju jednostavno (kratko) i srednje trajanje. Zbog promjena u njihovoj strukturi, analozi hormona stekli su sposobnost bržeg djelovanja (ultra kratko) ili usporenog (dugog, dugotrajnog).

Ultra kratak

Ona počinje snižavati glukozu u krvi 15 minuta nakon potkožne injekcije, a nakon 1,5 sata koncentracija joj se postepeno smanjuje. To vam omogućava da unesete lijek bliže vremenu jela. Uz pomoć hormona koji brzo djeluje, moguće je prilagoditi dozu u slučajevima kada je teško unaprijed znati koliko će pacijent jesti. Zbog toga se prepisuju češće maloj djeci ili kod probavnih smetnji.

Nedostaci uključuju visoku cijenu, kao i potrebu za dodatnom administracijom, ako planirate međuobrok između glavnih obroka. Trgovački nazivi - Novorapid, Humalog, Apidra.

Jednostavno (kratko)

Najčešća vrsta lijekova za ubrizgavanje za apsorpciju šećera iz hrane. Početak akcije javlja se za 30-40 minuta od uvođenja, maksimum se postiže za 2,5 sata, a ukupno trajanje 7 sati. Uvode se pod kožu tokom planiranog liječenja i u venu u akutnim stanjima. Proizvode ih proizvođači pod imenima:

  • Actrapid NM
  • Humulin R,
  • Gensulin P,
  • Insuman Rapid.

Srednje trajanje

To je lijek, čiji se dugoročni učinak postiže dodavanjem proteina iz pastrve - protamina. Zbog toga je označen kao NPH - neutralni protamin Hagedorna. Takvi se lekovi nazivaju i izofan-inzulin. To znači da su svi molekuli protamina povezani sa svim molekulama hormona. Ovo svojstvo (nedostatak slobodnih proteina) omogućava stvaranje mješavine inzulina NPH i kratkog.

Nakon ubrizgavanja, lijek počinje djelovati nakon sat vremena, a vrhunac svog učinka primjećuje se za 5-10 sati. To osigurava održavanje normalne razine glukoze između obroka. Ako unosite hormon uveče, tada možete izbjeći fenomen jutarnje zore - skok šećera u prije satima.

Sledeći lijekovi pripadaju insulinu-NPH:

  • Gensulin N,
  • Humulin NPH,
  • Insuman Bazal,
  • Protafan NM.

Duga (produžena) akcija

Zbog činjenice da lijekovi srednjeg trajanja imaju odgođen vrh koncentracije, pad šećera moguć je 6-7 sati nakon njihove primjene. Da bi se izbjegla hipoglikemija, razvijeni su inzulini koji se nazivaju produžena bezvična. Preciznije odražavaju pozadinsku razinu izlučivanja hormona koja se javlja kod zdravih ljudi.

Lijekovi Lantus i Levemir počinju smanjivati ​​glukozu nakon 6 sati, a ukupno trajanje njihovog smanjenja šećera je blizu 24 sata. Najčešće se primenjuju uveče pred spavanje ili dva puta - ujutru i uveče.

Kombinovano

Sadrže smjesu inzulina (NPH i kratka) ili kombinaciju analoga (inzulin-cink-protamin i ultrašok). Na boci s drogom uvijek ima brojeva. Oni odražavaju djelić kratkog oblika. Na primjer, Mikstard 30 NM - to znači da u njemu ima 30% kratkog inzulina.

NPH i kratki su predstavljeni Humulin M3 i Mikstard NM, a analozi - Novomiks, Humalog mix. Smjese se preporučuju dijabetičarima sa dnevnim standardnim opterećenjem i dijetom, kao i poteškoćama sa injekcijama. U pravilu se propisuju starijim bolesnicima sa slabim vidom, parkinsonizmom sa dijabetesom tipa 2.

Izračun doze inzulina

Cilj primjene inzulina je približavanje vrijednosti glukoze normalnim. Važno je ne dopustiti njihove nagle promjene. Stoga, s novo dijagnosticiranom bolešću nije potrebno brzo smanjenje šećera, važnije je postići njegovo postupno i postojano stabiliziranje. Obično se započinje doziranje od 0,5 IU na 1 kg tjelesne težine. U slučaju da je bolest već dijagnosticirana u stanju ketoacidoze, ljekar preporučuje 0,75-1 jedinica / kg.

2.5-3 mjeseca nakon upotrebe inzulina na pozadini normalizacije metabolizma ugljikohidrata, dolazi period kada "odmarani" gušterača počinje proizvoditi svoj hormon. Ovaj period se naziva "medeni mjesec", najčešće se nalazi u adolescenata i mladih. Potreba za primjenom hormona je smanjena. Rijetko je potpuno izostao, obično je potrebna doza 0,2-0,3 U / kg.

U ovom je trenutku važno pronaći maksimalnu dozu koja ne uzrokuje pad šećera, ali i ne odbijati davanje lijeka. Ako nastavite davati hormon u efikasnoj količini, tada se može povećati period "meda".

U budućnosti se uništavanje stanica neminovno događa, a pacijent uspostavlja vlastitu potrebu za hormonom, ovisno o dobi, fizičkoj aktivnosti i prehrani. Općenito, ne preporučuje se prekoračenje početne doze od 40 jedinica, što može biti slučaj kod pretilih dijabetičara.

Za početak terapije može se koristiti sljedeća raspodjela doze:

  • prije doručka kratke 4 jedinice,
  • prije večere 4 jedinice kratke,
  • prije večere 3 jedinice kratke,
  • prije odlaska u krevet 11 produženih jedinica (ili ujutro i navečer, 5,5 jedinica).

Ukupna doza ne smije biti veća od 1 U / kg. Sutradan, ovisno o mjerenju šećera, podešava se količina hormona.

Režimi liječenja dijabetesa

San svakog pacijenta sa dijabetesom tipa 1 je da pije jednu tabletu ili najmanje 1 injekciju dnevno. U stvarnosti, što više hormona unosimo, javljaju se kasnije komplikacije bolesti. Stoga se sve većem broju pacijenata preporučuje 4-5 puta primjena inzulina umjesto tradicionalne 2 injekcije.

Intenzivirano sa jednostavnim

Potrebne su dvije vrste lijekova. Lijek dugog djelovanja primjenjuje se uveče prije spavanja kako bi se simulirao pozadinski (konstantni) izlučivanje hormona od strane zdravog gušterače. Ako jedna injekcija nije dovoljna za kontrolu šećera na brzinu ili je izračunata doza previsoka, tada se daju dvije injekcije dugog inzulina - ujutro i navečer. Ukupno, polovina dnevne količine pada na produženi lijek.

Kratko se daje supkutano 30 minuta prije očekivanog glavnog obroka. Njegova doza u iznosu od 50% od izračunatog. Svaka jedinica inzulina pomaže apsorpciji 10 g ugljikohidrata.

Stoga, na primjer, ako je pacijent unio 4 jedinice, to znači da bi u hrani trebalo biti 4 jedinice hljeba ili 40 g čistog glukoze. Njihov sadržaj u proizvodima može se odrediti tablicama ili označavanjem.

Ultra kratka baza za bolus

Kada se koristi brzo djelujući lijek, primjenjuje se neposredno prije obroka (Apidra, Humalog) ili 10 minuta (Novorapid). Prihvatljivi interval je od 15 minuta prije jela i do 20 minuta nakon (boluse). Za simulaciju pozadinske razine (osnova) često se propisuju 2 injekcije (ujutro i navečer) dugog inzulina. Sva ostala pravila izračunavanja doza i njihove distribucije ne razlikuju se od upotrebe kratkih pripravaka.

Samokontrola

Iako postoje određene izračunate doze inzulina, u praksi je nemoguće predvidjeti reakciju pacijenta na terapiju. Zavisi od sljedećih faktora:

  • koliko je pravilno izvršena injekcija, izračunato je sastav hrane,
  • individualna tolerancija na ugljikohidrate i lijekove,
  • prisutnost stresa, pratećih bolesti,
  • nivo fizičke aktivnosti.

Stoga, čak i uz sve liječničke recepte, pacijenti ponekad ne mogu postići stabilne pokazatelje. Izuzetno je važno, posebno na početku liječenja, prilagoditi se jelima i odrediti glukozu u krvi prije svake injekcije, 2 sata nakon obroka, a također 30 minuta prije spavanja. Barem jednom nedeljno odmerite u 4 ujutro.

U početku terapija ne postiže idealne vrijednosti šećera, jer tijelu treba vremena da se restrukturira. Dovoljna razina su (u mmol / l):

  • na prazan stomak 4-9,
  • nakon jela ili slučajnih merenja - do 11,
  • u 22 sata - 5-10.9.

Određivanje stepena nadoknade dijabetesa pomaže u određivanju glikovanog hemoglobina svaka 3 meseca. Nažalost, ne možete pokupiti ni jednu dozu i držati se toga cijeli život. Zbog toga se sve izračunate standardne vrijednosti uvijek mijenjaju, terapija inzulinom prilagođava se pacijentu, a on je dužan da redovno prati razinu šećera u krvi.

Principi prehrane

Ako je pacijentu propisan režim pojačanog liječenja, onda su važna prehrambena pravila sljedeća:

  • Strogo pridržavanje unosa hrane ovisno o vrsti inzulina "hrana". Ako pacijent unese kratak i jede odmah nakon injekcije, tada se na vrhuncu njegovog djelovanja u krvi smanjuje razina ugljikohidrata, dolazi do napada hipoglikemije.
  • Unos ugljikohidratne hrane u isto vrijeme ne smije prelaziti 7 jedinica kruha, čak i ako su oni u drugom obroku mnogo manji, potrebno je jednoličnu raspodjelu tokom dana (3-6 jedinica hljeba za glavne i 2 za užinu).
  • Ako postoji potreba da odgodite vrijeme ubrizgavanja i jedenja, tada je to moguće u roku od 1-1,5 sati, duži interval će dovesti do pada šećera.
  • Važno je osigurati dnevni unos dijetalnih vlakana od povrća, cjelovitih žitarica, nezaslađenog voća i bobica.
  • Izvori proteina su: nemasno meso, riba, morski plodovi. Mliječni proizvodi su neophodni u prehrani, ali se njihov broj uzima u obzir u jedinicama hljeba.
  • I višak i nedostatak ugljikohidrata narušavaju metaboličke procese i uzrokuju komplikacije.

Pogledajte videozapis o dijabetesu:

Obroci trebaju biti 6 - tri glavna, dvije obavezne grickalice i druga večera 2 sata prije spavanja. Ako pacijent koristi ultra kratki inzulin, tada je moguće odbiti užinu.

Šta možete jesti bez ograničenja

Ne računajući količinu moguće je za takve proizvode:

  • krastavci, tikvice, kupus, zelje,
  • paradajz, patlidžan, paprika,
  • mladi grašak i grah
  • mrkva
  • gljive (u nedostatku kontraindikacija).

Svo ovo povrće najbolje je konzumirati u obliku salata, kuhano ili pečeno. Prženje ili pirjanje u masnoći se ne preporučuje. U gotove jela možete dodati puter (do 20 g) ili biljno ulje (do 3 kašike).

Šta bi trebalo smanjiti i potpuno eliminirati

Potrebna je doza sljedećih proizvoda:

  • nemasno meso ili riba (oko 150 g po porciji),
  • mlijeko ili mliječna pića (ukupno 2 šalice),
  • sir do 30% (oko 60 g), sir 2-5% (100 g),
  • krompir - jedna stvar
  • kukuruz - 2 kašike,
  • mahunarke - do 4 kašike u kuvanom obliku,
  • žitarice i tjestenine - do 100 g kuhane,
  • hleb - do 200 g,
  • voće - 1-2 nezaslađenih plodova,
  • jaja - 1 svaki drugi dan.

Potrebno je minimalizirati upotrebu kisele pavlake, vrhnja (ne više od 1-2 kašike dnevno), orašastih plodova i sjemenki (do 30 g), suhog voća (do 20 g).

Potpuno odricanje potrebno je od:

  • masno meso, peradna riba,
  • pržena, začinjena jela,
  • majoneza, kečap i slični umaci,
  • sladoled
  • šećer i proizvodi s njegovim sadržajem, bijelo brašno,
  • dimljeno meso, kobasice, kobasice,
  • marinade iz konzervirane hrane
  • med, slatke sorte bobica i voća,
  • sve slastičarne
  • alkohol
  • jake juhe
  • pirinač, kaša,
  • smokve, banane, grožđe,
  • sokovi industrijske proizvodnje.

I ovdje je više o invalidnosti kod dijabetesa.

Uvođenje inzulina indicirano je za dijabetes tipa 1, kao i u slučaju komplikacija, akutnih stanja tipa 2. Svi insulini su podeljeni u vrste prema trajanju delovanja. Proračun doze vrši se pojedinačno. Najefikasnija je shema intenzivne terapije inzulinom. Uključuje lijekove produženog i kratkog (ultra kratkog) hormona. Tokom perioda liječenja važno je kontrolirati razinu glukoze u krvi, slijediti pravila prehrane.

Hipoglikemija se javlja kod dijabetes melitusa barem jednom u 40% bolesnika. Važno je znati njegove znakove i uzroke kako biste pravovremeno započeli liječenje i provoditi profilaksu tipa 1 i 2. Noć je posebno opasna.

Ako se utvrdi dijabetes tipa 2, liječenje započinje promjenom prehrane i lijekova. Važno je pridržavati se preporuka endokrinologa kako ne biste pogoršali stanje. Koje ste nove lijekove i lijekove za dijabetes tipa 2 smislili?

Da biste razumjeli kakve vrste dijabetesa postoje, utvrditi njihove razlike može biti prema onome što osoba uzima - ovisan je o inzulinu ili tabletama. Koja je vrsta opasnija?

Ako se uspostavi dijabetes tipa 1, liječenje će se sastojati od primjene inzulina različitog trajanja. Međutim, danas postoji novi smjer u liječenju dijabetesa - poboljšane pumpe, flasteri, sprejevi i drugi.

Invalidnost s dijabetesom se formira, daleko od svih pacijenata. Dajte mu, ako postoji problem sa samoposluživanjem, možete ga dobiti sa ograničenom pokretljivošću. Izvlačenje iz djece, čak i sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, moguće je u dobi od 14 godina. Koja grupa i kada se registriraju?

Izbor produženog insulina

Fiziološko oslobađanje inzulina u krv ne zaustavlja se non-stop, bez obzira na prisustvo ili odsustvo hrane. Noću i danju, kada je jedna porcija hrane već asimilirana, a druga još nije stigla, zadržava se pozadinska koncentracija hormona. Neophodan je za razgradnju šećera, koji ulazi u krv iz zaliha glikogena. Da bi se osigurala ujednačena, stabilna pozadina, neophodno je unošenje dugog insulina. Na osnovu prethodnog jasno je da bi dobar lijek trebao imaju dug, ujednačen efekat, nemaju izražene vrhove i nasipe.

U ove svrhe se koriste:

LijekZnačajkaAkcija
Ljudski inzulin dopunjen protaminomTo su takozvani NPH, ili srednji inzulin, od kojih su najčešći: Protafan, Insuman Bazal, Humulin NPH.Zahvaljujući protaminu, efekat se znatno produžava. Prosječno radno vrijeme je 12 sati. Trajanje djelovanja direktno je proporcionalno dozi i može biti do 16 sati.
Dugi analozi inzulinaOva sredstva su dobro proučena i naširoko se koriste za sve vrste dijabetesa ovisnog o insulinu. Predstavnici: Lantus, Tujeo, Levemir.Odnosi se na najprogresivniju grupu i omogućava da se osigura maksimalan fiziološki učinak hormona. Smanjite šećer dnevno i gotovo da nema vrhunca.
Izuzetno dugo delujućiDo sada je u grupu uključen samo jedan lijek - Tresiba. Ovo je najnoviji i najskuplji analog inzulina.Omogućuje 42 sata ravnomjernog bezvičnog djelovanja. Kod dijabetesa tipa 2 dokazana je njegova nesumnjiva superiornost u odnosu na druge inzuline. Kod bolesti tipa 1 njegove prednosti i nisu tako očite: Tresiba pomaže u smanjenju šećera rano ujutro, istovremeno povećavajući rizik od hipoglikemije tokom dana.

Za izbor produženog inzulina odgovoran je lekar. Uzima u obzir pacijentovu disciplinu, prisutnost zaostalog izlučivanja vlastitog hormona, sklonost hipoglikemiji, težinu komplikacija, učestalost hiperglikemije u postu.

Kako odabrati dugo djelujući inzulin:

  1. U većini slučajeva prednost se daje analogima inzulina, kao najefikasnijim i proučavanijim.
  2. Protaminski agensi se obično koriste ako alternativa nije dostupna. NPH inzulini mogu pružiti dovoljnu nadoknadu za dijabetes tipa 2 na početku terapije insulinom, kada je potreba za hormonom još uvijek mala.
  3. Tresiba se može uspješno koristiti kod dijabetičara tipa 1, koji nisu skloni oštrim padima šećera u krvi i počinju osjećati simptome hipoglikemije na samom početku. Kod dijabetesa tipa 2, Tresib je neprikosnoveni lider na tržištu inzulina, jer se dobro kombinira s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, ima stalan učinak i smanjuje učestalost noćne hipoglikemije za 36%.

Dnevna količina produljenog inzulina dijeli se na jutarnju i večernju primjenu, njihova doza je obično različita. Potreba za lijekom ovisi o težini dijabetesa. Za njegovo izračunavanje razvijeno je nekoliko metoda. Svi oni zahtijevaju višestruka mjerenja šećera u krvi. Odabir doze traje neko vrijeme, jer se početno izračunata količina dugog inzulina podešava uzimajući u obzir karakteristike apsorpcije i razgradnje hormona u tijelu određenog pacijenta. Imenovanje početne doze "očima" dovest će do duže i ozbiljnije dekompenzacije šećerne bolesti, pogoršavajući komplikacije bolesti.

Kriterij za pravilno odabranu dozu je normalna glikemija na testu, minimalizacija pluća i odsutnost teške hipoglikemije. Tokom dana bi fluktuacija šećera prije obroka trebala biti manja od 1,5 mmol / l - kako pravilno izračunati dozu inzulina.

Proračun večernje doze

Prvi koji je odabrao dozu produženog inzulina trebao bi osigurati ciljanu razinu glukoze noću i ujutro nakon buđenja. Kod dijabetes melitusa često se primjećuje fenomen „jutarnje zore“. Ovo je porast glikemije u ranim satima, uzrokovano povećanjem izlučivanja hormona koji slabe učinak inzulina. U zdravih ljudi oslobađanje inzulina povećava se za to vrijeme, tako da glukoza ostaje stabilna.

Kod dijabetes melitusa, ove fluktuacije mogu se eliminirati samo preparatima inzulina. Nadalje, uobičajeno povećanje doze može sniziti šećer u krvi ujutro na normalu, ali dovesti do preniske glikemije u početku i sredinom noći. Kao rezultat toga, dijabetičar pati od noćnih mora, povećava mu se otkucaji srca i znojenje, pati njegov živčani sistem.

Da biste riješili problem hiperglikemije ujutro, bez povećanja doze lijekova, možete koristiti raniju večeru, idealno - 5 sati prije uvođenja dugog inzulina. Za to vrijeme sav će šećer iz hrane imati vremena prijeći u krv, djelovanje kratkog hormona će prestati, a produljeni inzulin samo će morati neutralizirati glikogen iz jetre.

Algoritam izračuna:

  1. Da biste pravilno odredili količinu lijeka za večernju injekciju, potrebni su glikemijski brojevi nekoliko dana. Morate rano večerati, izmjeriti šećer prije spavanja, a potom ujutro odmah nakon ustajanja. Ako je jutarnja glikemija bila veća, mjerenja nastavljaju još 4 dana. Dani na koje se ispostavilo da večera kasni isključeni su s popisa.
  2. Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, odabira se najmanja razlika između dva mjerenja iz svih dana.
  3. Izračunava se faktor osjetljivosti na inzulin. Ovo je količina smanjenja glikemije nakon primjene jedne jedinice hormona. U osobi težine 63 kg, 1 jedinica produljenog inzulina snižavat će glukozu u prosjeku za 4,4 mmol / L. Potreba za lijekom raste direktno u proporciji s težinom. PSI = 63 * 4.4 / stvarna težina. Na primjer, s težinom od 85 kg, PSI = 63 * 4,4 / 85 = 3,3.
  4. Izračunava se početna doza, jednaka je najmanjoj razlici između mjerenja prije spavanja i ujutro, podijeljena s PSI. Ako je razlika 5, unesite prije spavanja 5 / 3.3 = 1.5 jedinica.
  5. Nekoliko dana mjeri se šećer nakon buđenja i na temelju tih podataka podešava se početna količina inzulina. Bolje je mijenjati dozu svaka 3 dana, svaka korekcija ne smije biti veća od jedne jedinice.

Kod dijabetesa tipa 2 šećer može biti ujutro niži nego prije spavanja. U ovom slučaju, produženi inzulin se ne ubrizgava uveče. Ako se glikemija nakon večere poveća, oni čine korektivni jastuk brzog hormona. Dugi inzulin za ove svrhe ne može se koristiti, on se daje u istoj dozi.

Ako prilagodba doze ne uspije

Hipoglikemija noću može biti sakrivena, odnosno pacijent u snu ne osjeća ništa i ne zna za njihovu prisutnost. Da bi se otkrilo skriveno smanjenje šećera u krvi, mjerenja se provode nekoliko puta dnevno: u 12, 3 i 6 sati. Ako se u 3 ujutro glikemija približi donjoj granici norme, sljedeći dan se mjeri na 1-00, 2-00, 3-00. Ako je barem jedan pokazatelj podcijenjen, ukazuje na predoziranje

Neki dijabetičari kojima je potrebno malo inzulina suočeni su s činjenicom da djelovanje hormona ujutro slabi, a nije dovoljno za uklanjanje fenomena jutarnje zore. Povećanje doze u ovom slučaju dovodi do noćne hipoglikemije. Ovaj efekat se može primijetiti ako se koriste ne samo zastarjeli NPH-inzulin, već i Lantus, Tujeo i Levemira.

Ako postoji financijska prilika, možete razgovarati o potrebi za dugotrajnim inzulinom sa svojim liječnikom. Postupci Treshibe dovoljni su za cijelu noć, tako da će ujutro šećer u krvi biti normalan bez dodatnih injekcija. Tokom prijelaznog razdoblja potrebna je češća kontrola glikemije kako bi se spriječilo njeno smanjenje u poslijepodnevnim satima.

Većina endokrinologa preporučuje prelazak na Treshibu samo radi indikacija. Dijabetičarima, kojima dokazani uzročnici pružaju normalnu nadoknadu za bolest, savjetuje se da se suzdrže od novog inzulina dok proizvođač ne provede dovoljan broj studija i stekne iskustvo s lijekom.

Izbor jutarnjih doza

Dugi dnevni inzulin potreban je za snižavanje šećera kada se hrana već probavlja. Ugljikohidrati iz hrane nadoknađuju se kratkim hormonom. Tako da njegov učinak ne ometa odabir prave količine produženog inzulina, morat ćete gladovati dio dana.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Algoritam za izračunavanje dnevne doze:

  1. Odaberite potpuno slobodan dan. Večeraj rano. Izmjerite šećer u krvi nakon buđenja, nakon sat vremena, a zatim još tri puta svaka 4 sata. Sve ovo vrijeme ne možete jesti, dozvoljena je samo voda. Nakon zadnjeg mjerenja možete jesti.
  2. Odaberite najmanju razinu šećera u danu.
  3. Izračunajte razliku između ove razine i cilja, za koju je uzeto 5 mmol / l.
  4. Izračunajte dnevni inzulin: razliku podijelite s PSI.
  5. Nakon tjedan dana, ponovite mjerenja na prazan stomak, ako je potrebno, prilagodite dozu na temelju podataka

Ako je za dijabetičare zabranjeno dugo post, mjerenja se mogu provesti u nekoliko faza: prvo preskočite doručak, sljedeći dan - ručak, sljedeći dan - večeru. Od prehrane do mjerenja šećera treba proći 5 sati ako pacijent ubrizga kratke analoge inzulina prije jela, te oko 7 sati ako se koristi ljudski inzulin.

Primjer izračuna

Pacijentu dijabetesa tipa 2 težine 96 kg nije dovoljno lijekova za snižavanje šećera, pa mu je propisana inzulinska terapija. Da bismo izračunali dnevnu dozu dugog inzulina, izmerimo:

VremeGlikemija, mmol / l
7-00 uspon9,6
8-00 pojava jutarnje zore8,9
12-00 1. mjerenje7,7
16-00 2. mjerenje7,2
20-00 3. dimenzija, zatim večera7,9

Minimalna vrijednost je 7,2. Razlika sa ciljanom razinom: 7,2-5 = 2,2. PSI = 63 * 4,4 / 96 = 2,9. Potrebna dnevna doza = 2,2 / 2,9 = 0,8 jedinice, ili 1 jedinica. podložno zaokruživanju.

Usporedba pravila za izračunavanje jutarnjih i večernjih doza

PokazateljPotrebna količina produženog inzulina
na danza noć
Potreba za uvodomAko je dnevna glikemija uvijek veća od 5.Ako je glikemija na glavi veća nego prije spavanja.
Osnova za izračunRazlika između minimalne i ciljne dnevne glikemije na testu.Minimalna razlika u glikemiji na testu i prije spavanja.
Određivanje faktora osetljivostiSlično je u oba slučaja.
Podešavanje dozePotrebno je ako opetovana mjerenja pokazuju nepravilnosti.

Uz dijabetes tipa 2, nije potrebno imati i kratki i produženi inzulin u terapiji. Može se ispostaviti da se gušterača sama nosi s normalnom bazalnom pozadinom, a dodatni hormon nije potreban. Ako se pacijent pridržava stroge dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata, možda neće biti potrebe za kratkim inzulinom prije obroka. Ako dijabetičaru treba dugi inzulin i za dan i za noć, dnevna doza je obično manja.

Pri debiju dijabetesa tipa 1 obično se odabire vrsta i količina lijeka u bolnici. Gornja pravila izračuna mogu se koristiti za podešavanje doze ako je prvotno prestalo davati dobru kompenzaciju.

Nedostaci NPH-inzulina

U usporedbi s Levemirom i Lantusom, NPH-inzulini imaju niz značajnih nedostataka:

  • pokazuju izražen vrhunac djelovanja nakon 6 sati, stoga slabo simuliraju pozadinsko lučenje, koje je konstantno,
  • neravnomerno uništeno, tako da efekat može biti različit u različitim danima,
  • vjerovatnije će izazvati alergije kod dijabetičara. Rizik od anafilaktičkih reakcija povećava se antibioticima, radioaktivnim supstancama, NSAID-ima,
  • Oni su suspenzija, a ne rješenje, pa njihov učinak ovisi o temeljitom miješanju inzulina i poštivanju pravila njegove primjene.

Moderni dugi inzulini lišeni su ovih nedostataka, pa se preferira njihova upotreba u liječenju dijabetesa.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Saznajte šta je dijabetička retinopatija i kako je liječiti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar