Očekivano trajanje života za dijabetes: koliko dijabetičara živi?

Ovaj sam intervju objavio na stranici, budući da je najvrjedniji savjet savjet osobe koja ima određeni problem i ima pozitivan rezultat u njegovom rješavanju. Nisam prenio fotografiju iz želja Marine Fedorovne, No priča i sve što piše je potpuno stvarno iskustvo i pravi rezultat. Mislim da će mnogi ljudi koji znaju kakvu bolest ima dijabetes pronaći nešto vrijedno i važno za sebe. Ili će barem biti sigurni da dijagnoza nije rečenica, to je samo nova faza u životu.

Dijagnosticirano gotovo slučajno

PITANJE: Prvo se upoznajmo. Predstavite se, i ako vas to ne uvrijedi, recite mi koliko imate godina?
ODGOVOR: Zovem se Marina Fedorovna, imam 72 godine.

PITANJE: Koliko dugo ste dijagnosticirani dijabetes? A koju vrstu dijabetesa imate?
ODGOVOR: Dijagnosticiran mi je dijabetes prije 12 godina. Imam dijabetes tipa 2.

PITANJE: I šta vas je nateralo da se testirate na šećer? Jesu li dobili bilo kakve specifične simptome ili je to rezultat planirane posjete ljekaru?
ODGOVOR: Počeo sam se brinuti zbog svraba u preponama, mada se kasnije ispostavilo da to nema nikakve veze s dijabetesom. Ali išla sam sa svrbežom pri endokrinologu. Testirali su me na dijabetes sa glukozom.
Moja prva analiza u 8 sati bila je normalna - 5.1. Druga analiza, nakon što sam sat vremena kasnije pojela porciju glukoze, bila je 9. A treća dva sata nakon prvog testa trebala je pokazati smanjenje šećera, a naprotiv, puzala sam i postala 12. To je bio razlog da mi se dijagnosticira dijabetes. Kasnije je to potvrđeno.

Zastrašujuće sve

PITANJE: Da li ste se veoma bojali dijagnoze dijabetesa?
ODGOVOR: Da. Šest mjeseci prije nego što sam saznao da imam dijabetes, posjetio sam oftalmološki centar i tamo, čekajući obraćanje ljekaru, razgovarao sam sa ženom koja je sjedila pored mene. Izgledala je ne više od 40-45 godina, ali bila je potpuno slijepa. Kako je rekla, u jednoj noći je bila slijepa. Uveče je još gledala televiziju, a ujutro je ustala i već nije vidjela ništa, pokušala je čak i umrijeti, ali tada se nekako prilagodila sebi i sada živi u takvom statusu. Na pitanje što je uzrok, odgovorila je da su to posljedice dijabetesa. Pa kad sam dijagnosticirao ovo, jedno vreme sam bio u panici, setio se te slepe žene. Pa onda je počela da proučava šta se može i kako dalje živjeti.

Dijabetes tipa 1 ili 2

PITANJE: Kako razlikujete dijabetes tipa 1 i 2?
ODGOVOR: Dijabetes tipa 1 je obično dijabetes ovisan o inzulinu, tj. zahteva unošenje insulina izvana. Obično su bolesni od mladosti, pa čak i iz djetinjstva. Dijabetes tipa 2 je stečeni dijabetes. Po pravilu se manifestuje u starijoj dobi, od otprilike 50 godina, mada je sada dijabetes tipa 2 vrlo mlad. Dijabetes tipa 2 omogućava vam život bez čak i uzimanja lijekova, ali samo praćenjem dijeta ili korištenjem lijeka koji vam omogućuje dobro nadoknađivanje šećera.

Prvi termini nakon dijagnoze

PITANJE: Šta je prvo što vam je propisao ljekar, koji lijekovi?

ODGOVOR: Doktor mi nije propisao lijekove, preporučio mi je strogo pridržavanje dijeta i obavljanje potrebnih fizičkih vježbi, što ja često nisam radio. Mislim da dok šećer u krvi nije visok, tada možete zanemariti vježbe, a dijeta se ne strogo poštuje. Ali to ne ide uzalud. Postepeno, počeo sam primjećivati ​​promjene u svom zdravlju, koje su ukazivale na to da su te promjene posljedica "rada" dijabetesa.

PITANJE: I koji lijek trenutno redovno uzimate protiv dijabetesa?
ODGOVOR: Sada ne uzimam lijek. Kada me posljednji put pregledao endokrinolog, donio sam rezultate krvne pretrage za glicirani hemoglobin, koji je bio savršeno savršen. S normom od 4 do 6,2 imao sam 5,1, pa je liječnik rekao da do sada neće biti pripisan lijek za snižavanje šećera, jer velika šansa da izazove hipoglikemiju. Ponovo je jako preporučila da se pridržavate stroge prehrane i vježbanja.

Važna je kontrola šećera!

PITANJE: Koliko često provjeravate krv na šećer?
ODGOVOR: U prosjeku dva puta tjedno provjeravam šećer u krvi. Isprva sam je pregledavao jednom mjesečno, jer nisam imao svoj glukometr, a na klinici mi ih više od jednom mjesečno ne daju uputiti na analizu. Tada sam kupio glukometar i počeo češće provjeravati, ali više od dva puta tjedno cijena test traka za glukometar ne dopušta.

PITANJE: Da li redovno (barem jednom godišnje) posjećujete endokrinologa?
ODGOVOR: Ljekara endokrinologa posjećujem ne više od dva puta godišnje, a još rjeđe. Kad joj je dijagnosticirana samo, ona je posjećivala jednom mjesečno, zatim rjeđe, a kad je kupila glukometar, počela je posjećivati ​​ne više od dva puta godišnje. Dok sam ja kontroliram dijabetes. Jednom godišnje polažem testove na klinici, a ostatak vremena provjeravam krvne pretrage svojim glukometrom.

Dijeta stroga ili ne

PITANJE: Da li je ljekar koji je postavio ovu dijagnozu razgovarao s vama o dijeti ili su vam te informacije došle s interneta?
ODGOVOR: Da, ljekar mi je odmah nakon dijagnoze rekao da je za sada moje liječenje stroga dijeta. Na dijeti sam već 12 godina, mada se ponekad pokvarim, pogotovo ljeti, kad se pojave lubenice i grožđe. Naravno, doktor neće moći detaljno reći dijetu, jer nema dovoljno vremena na recepciji. Davao je samo osnove, a ja sam dolazio do suptilnosti. Čitam razne izvore. Vrlo često na Internetu daju konfliktne informacije i morate ih prosijati sami, zbog razumnih informacija i gluposti.

PITANJE: Koliko se promijenila prehrana nakon takve dijagnoze?
ODGOVOR: To se veoma promijenilo. Iz svoje prehrane sam uklonila gotovo sve slatke pecive, slatkiše, slatko voće. Ali najviše me iznerviralo to što je iz hrane trebalo ukloniti gotovo svaki kruh, žitarice, tjesteninu, krompir. Možete jesti bilo koje meso i u gotovo bilo kojoj količini, ali ja ga jedem vrlo malo. Debelo ne mogu uzeti ni najmanji komad, imam odbojnost prema njemu. Boršu sam ostavila u ishrani, volim je jako, samo s malom količinom krompira, kupusa koliko želite. Možete jesti bilo koji kupus i u bilo kojoj količini. Što ja radim. Cijelu zimu fermentiram u malim obrocima, svaki po 2-3 kg.

Potpuna zabrana ....

PITANJE: Šta ste odbili zauvijek i odmah? Ili nema takve hrane i svi jedete malo?
ODGOVOR: Odbio sam slatkiše odmah i zauvijek. Odmah je bilo teško otići u slastičarnicu i proći pored šaltera slatkiša, ali sada to ne izaziva neugodne asocijacije kod mene i ne postoji želja pojesti barem jedan bombon. Ponekad pojedem vrlo mali komad torte, koji sama ispečem za porodicu.

Ne mogu u potpunosti odbiti jabuke, breskve i marelice, ali jedem vrlo malo. Ono što puno jedem su maline i jagode. Mnogo je relativan pojam, ali u poređenju s drugim voćem to je puno. U ljetnoj sezoni jedem dnevno u teglici od pola litre.

PITANJE: Šta je po vašem iskustvu najštetnije u vezi s dijabetičkim proizvodima?
ODGOVOR: Najštetnije ne postoji. Sve ovisi o tome kako konzumirate ugljene hidrate, jer za stvaranje energije u tijelu su potrebni ugljikohidrati za mozak, srce za rad, oči na koje treba gledati. U hrani morate biti kreativni. Na primjer, imate snažnu želju da pojedete nešto slatko, parče torte, čak i ono malo. Jedite i nakon 15 minuta, okus nakon kolača nestaje, kao da ga niste pojeli. Ali ako nisu jeli, onda nema posljedica, ako jesu, onda barem malo, ali je dovelo negativne posljedice dijabetesa. Bolje je jesti ugljikohidrate koji njeguju i istovremeno ne štete. O takvim ugljikohidratima možete čitati na Internetu. Postoje ugljikohidrati s brzom probavljivošću i sporim. Pokušajte primjenjivati ​​sporim. O tome možete detaljno pročitati iz nadležnih izvora u koje imate povjerenja.

Postoji li stabilnost u zdravlju?

PITANJE: Da li ste imali periode ozbiljnih pogoršanja šećera u krvi i šta ste tada radili?
ODGOVOR: Da. Bilo koji dijabetičar zna što je napad hipoglikemije. To je kada padne šećer u krvi, a osjećaji iz njega su vrlo neugodni, sve do dijabetičke kome. To morate znati i stalno nositi komad šećera sa sobom da zaustavite ovaj napad. Imala sam i ozbiljne promjene u pokazateljima kada šećer u krvi i nakon 2 i 4 sata nije došao do norme prihvatljivije za dijabetičare. Čak i ujutro na prazan stomak šećer je bio 12. To su bile posljedice nemarne prehrane. Nakon ovoga nekoliko dana provedem na najstrožoj dijeti i stalnom praćenju šećera u krvi.

Šta utiče na nivo šećera?

PITANJE: Što mislite, što je bio razlog tih pogoršanja?
ODGOVOR: Mislim samo na nepažljiv odnos prema svom zdravlju, načinu života i, na kraju, na nekompentirani dijabetes melitus. Osoba s dijagnozom dijabetesa trebala bi znati da se ne liječi, kako se liječi bronhitis, gripa, razne upale itd. Dijabetes te tjera da promijeniš svoj način života, prehranu i na taj način odgodiš negativne posljedice. Jednom sam pročitao članak medicinskog naučnika koji se razboleo i izveo, da tako kažem, eksperimente na sebi, a onda sam sve to podijelio s pacijentima koji imaju dijabetes melitus. Uzeo sam vrlo korisne informacije iz ovog članka. Pa je napisao da ako dijabetičar promatra sve tako da mu je nadoknada na nivou 6,5-7 jedinica na prazan stomak, tada će resursi njegovih organa biti dovoljni za 25-30 godina od početka bolesti. A ako prekršite, onda će se resursi smanjiti. To, naravno, ovisi i o stanju unutrašnjih organa u vrijeme bolesti i mnogim drugim faktorima.

Fizička aktivnost - da ili nema veze

PITANJE: Da li se bavite sportom ili radite aktivne vježbe?
ODGOVOR: Kao takav, ne bavim se sportom. Ali shvatio sam da da biste se izborili sa visokim šećerom u krvi, morate samo vježbati. Vježba, naravno, ozbiljna, a ne samo mali val ruke, jako sagorijeva šećer u krvi i tako jako pomaže nadoknaditi dijabetes. Kćerka mi je kupila bicikl za vježbanje i sad se malo napunim da se razina šećera u krvi nakon jela ne povisi puno, a ako se dogodi, spustite je.

PITANJE: Kako se osjećate ako fizička aktivnost utječe na šećer u krvi u vašem slučaju?
ODGOVOR: Da fizičke vježbe pomažu.

Zaslađivači neće pomoći, ali će ozlijediti

PITANJE: Što mislite o zaslađivačima?
ODGOVOR: Sladila su užasna stvar. Prema mojem sadašnjem dubokom uvjerenju, upravo oni najčešće provociraju porast šećerne bolesti. Zašto sada? Da, jer sada gotovo svi slatkiši, osim, vjerojatno, ekstra klase, proizvedeni na našim slastičarnama, u svom sastavu imaju nadomjestke šećera umjesto šećera. A 90% populacije ne jede slatkiše i druge „dodatne“ slatkiše zbog visokih troškova. Posebno se koriste zaslađivačima koji proizvođači svih vrsta slatkih voda zloupotrebljavaju. A djeca su ljeti u velikim količinama kupovala slatku vodu. Šta se događa kada osoba konzumira ove surogate? Mozak reagira na slatkoću u ustima i šalje naredbu gušterači da razradi dio inzulina kako bi pustio pristup šećera u krv i zatim ga namjerno stavio. Ali nema šećera. I nadomjesci šećera u organizmu ne djeluju poput šećera. Ovo je lutka, ima samo ukus u ustima.

Ako jedete takve slatkiše jednom ili dva puta, onda neće biti tragedije. A ako ih stalno koristite, a uz trenutnu upotrebu nadomjestaka šećera od slastičara, to se stalno pokazuje, tada će postojati mnoge pogrešne naredbe mozga za proizvodnju inzulina, što će dovesti do činjenice da inzulin više neće pravilno reagirati. Kako reaguje, odvojeno je pitanje. A sve to vodi dijabetesu. Kada sam saznao da imam dijabetes, odlučio sam šećer i druge slatkiše zamijeniti nadomjestkom šećera. Ali tada sam shvatio da dijabetes pogoršavam još više, pomažući da skratim život.

Glavni savjet je ne paničariti, već raditi

PITANJE: Šta biste savjetovali osobi kojoj je upravo dijagnosticiran dijabetes?
ODGOVOR: Glavna stvar je ne paničariti. Za osobu, nakon što sazna za svoju bolest, doći će drugačiji način života. I to treba prihvatiti, prilagoditi se tome i živjeti punim životom. Ni u kojem slučaju nemojte zanemariti recept liječnika. Uostalom, žive ljudi s drugim bolestima, koji također zahtijevaju neku vrstu ograničenja u ishrani, ponašanju i žive do starosti. Naravno da je to disciplina. A disciplina u načinu života dijabetesa omogućava vam da u potpunosti živite normalan život do starosti. Što više trebate naučiti o ovoj bolesti i od kompetentnih i dobro upućenih ljudi, ljekara, a zatim i sami prenijeti svoje znanje i doživjeti sve što se pročita na Internetu ili neko kaže, savjetuje.
I savjetovao bih apsolutno svima da barem jednom godišnje provjere postojanje šećera u krvi. Tada će se to manifestirati u samom početnom stadijumu bolesti, pa će biti mnogo lakše boriti se i živjeti sa dijabetesom, koji je već napravio dosta problema u tijelu, živjeti je mnogo teže.

Podijelite "Kako živjeti sa dijabetesom i biti jak i zdrav (savjeti iz iskustva)"

Zašto je dijabetes opasan?

Kada bolest zahvati organizam, prvo trpi gušterača, gdje je poremećen proces proizvodnje inzulina. To je proteinski hormon koji dostavlja glukozu ćelijama organizma za skladištenje energije.

Ako gušterača ne radi, šećer se skuplja u krvi i tijelo ne prima tvari potrebne za njegove vitalne funkcije. Počinje izlučivati ​​glukozu iz masnog tkiva i tkiva, a njeni organi se postepeno iscrpljuju i uništavaju.

Očekivani životni vijek dijabetesa može ovisiti o stupnju oštećenja tijela. Kod dijabetičara se javljaju funkcionalne smetnje:

  1. jetra
  2. kardiovaskularni sistem
  3. vidni organi
  4. endokrini sistem.

Neblagovremenim ili nepismenim liječenjem bolest ima negativan učinak na cijelo tijelo. To smanjuje očekivani životni vijek pacijenata s dijabetesom u usporedbi s ljudima koji pate od bolesti.

Mora se imati na umu da će se, ako se ne poštuju medicinski zahtjevi koji omogućuju održavanje razine glikemije na odgovarajućem nivou, razviti komplikacije. A takođe, počevši od 25. godine, u organizmu se pokreću procesi starenja.

Koliko brzo će se razviti destruktivni procesi i ometati regeneracija ćelija, ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela. Ali ljudi koji žive s dijabetesom i ne liječe se u budućnosti mogu dobiti moždani udar ili gangrenu, što ponekad dovodi do smrti. Statistički podaci govore da se, kada se otkriju teške komplikacije hiperglikemije, životni vijek dijabetičara smanjuje.

Sve dijabetičke komplikacije podijeljene su u tri grupe:

  • Akutna - hipoglikemija, ketoacidoza, hiperosmolarna i laktoidna koma.
  • Kasnije - angiopatija, retinopatija, dijabetičko stopalo, polineuropatija.
  • Hronični - poremećaji u funkcionisanju bubrega, krvnih sudova i nervnog sistema.

Kasne i hronične komplikacije su opasne. Oni skraćuju životni vijek dijabetesa.

Ko je u riziku?

Koliko godina živi s dijabetesom? Prvo morate shvatiti je li osoba u riziku.Velika vjerovatnost pojave endokrinih poremećaja javlja se kod djece mlađe od 15 godina.

Često im se dijagnosticira dijabetes tipa 1. Dijete i adolescent s ovom vrstom bolesti treba život inzulina.

Složenost tijeka hronične hiperglikemije u djetinjstvu posljedica je niza faktora. U ovom uzrastu bolest se rijetko otkriva u ranoj fazi i postepeno dolazi do oštećenja svih unutrašnjih organa i sistema.

Život sa dijabetesom u djetinjstvu kompliciran je činjenicom da roditelji nemaju uvijek mogućnost u potpunosti kontrolirati režim djeteta. Ponekad student može zaboraviti uzeti tabletu ili jesti bezvrijednu hranu.

Naravno, dijete ne shvata da se životni vijek dijabetesa tipa 1 može skratiti zbog zloupotrebe bezvrijedne hrane i pića. Čips, kola, razni slatkiši omiljena su dječja poslastica. U međuvremenu, takvi proizvodi uništavaju tijelo, smanjujući količinu i kvalitetu života.

Još su u riziku stariji koji su ovisni o cigaretama i piju alkohol. Pacijenti s dijabetesom koji nemaju loše navike duže žive.

Statistički podaci pokazuju da osoba koja ima aterosklerozu i hroničnu hiperglikemiju može umrijeti prije nego što dostigne starost. Ova kombinacija izaziva fatalne komplikacije:

  1. moždani udar, često fatalan,
  2. gangrena, često dovodi do amputacije nogu, što omogućuje čovjeku da živi do dvije do tri godine nakon operacije.

Koliko su dijabetičari stari?

Kao što znate, dijabetes je podijeljen u dvije vrste. Prva je vrsta ovisna o inzulinu koja se javlja kada je poremećen gušterača koji neispravno proizvodi inzulin. Ova vrsta bolesti često se dijagnosticira u ranoj dobi.

Druga vrsta bolesti pojavljuje se kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina. Drugi razlog za razvoj bolesti može biti otpornost tjelesnih stanica na inzulin.

Koliko ljudi živi sa dijabetesom tipa 1? Očekivano trajanje života s oblikom ovisnim o inzulinu ovisi o puno faktora: prehrani, fizičkoj aktivnosti, terapiji inzulinom i tako dalje.

Statistika kaže da dijabetičari tipa 1 žive oko 30 godina. Za to vrijeme, osoba često zarađuje na hroničnim poremećajima bubrega i srca, što dovodi do smrti.

Ali s dijabetesom tipa 1, ljudi će dijagnozu znati prije 30. godine života. Ako se s takvim pacijentima postupa marljivo i pravilno, tada mogu živjeti i do 50-60 godina.

Štoviše, zahvaljujući modernim medicinskim tehnikama, pacijenti sa šećernom bolešću žive čak i do 70 godina. Ali prognoza postaje povoljna samo pod uvjetom da osoba pažljivo prati svoje zdravlje, držeći pokazatelje glikemije na optimalnoj razini.

Koliko dugo traje pacijent s dijabetesom utječe na spol. Tako su istraživanja pokazala da se u žena vrijeme smanjuje za 20 godina, a kod muškaraca - za 12 godina.

Iako je apsolutno tačno reći koliko možete živjeti sa dijabetesom u obliku ovisnom o inzulinu, ne možete. Mnogo toga ovisi o prirodi bolesti i karakteristikama pacijentovog tijela. Ali svi endokrinolozi su uvjereni da životni vijek osobe s hroničnom glikemijom ovisi o sebi.

A koliko njih živi s dijabetesom tipa 2? Ova vrsta bolesti otkriva se 9 puta češće od oblika ovisnog o inzulinu. Uglavnom se nalazi kod ljudi starijih od 40 godina.

Kod dijabetesa tipa 2 prvi put boluju bubrezi, krvne žile i srce te njihov poraz prouzrokuje preranu smrt. Iako su bolesni, sa oblikom bolesti neovisnim o insulinu žive duže od pacijenata koji nisu ovisni o inzulinu, u prosjeku im se život smanjuje na pet godina, ali često postaju onesposobljeni.

Složenost postojanja s dijabetesom tipa 2 također je posljedica činjenice da osim prehrane i uzimanja oralnih glikemijskih lijekova (Galvus), pacijent mora stalno pratiti svoje stanje. Svakog je dana dužan vršiti kontrolu glikemije i mjeriti krvni tlak.

Zasebno, treba reći o endokrinim poremećajima kod djece. Prosječni životni vijek pacijenata u ovoj dobnoj kategoriji ovisi o pravovremenosti dijagnoze. Ako se bolest otkrije kod djeteta do godinu dana, tada će se to izbjeći razvoj opasnih komplikacija koje vode do smrti.

Važno je pratiti dalje liječenje. Iako danas ne postoje lijekovi koji omogućuju djeci da dalje doživljavaju kakav je život bez dijabetesa, postoje lijekovi koji mogu postići stabilnu i normalnu razinu šećera u krvi. Uz dobro odabranu inzulinsku terapiju, djeca dobijaju mogućnost da se u potpunosti igraju, uče i razvijaju.

Dakle, kada se dijagnosticira dijabetes do 8 godina, pacijent može živjeti do oko 30 godina.

A ako se bolest razvije kasnije, na primjer, za 20 godina, tada čovjek može čak živjeti i do 70 godina.

Kako dijabetičari mogu povećati dugovječnost?

Kako živjeti sa dijabetesom? Nažalost, bolest je neizlječiva. To, poput činjenice da svi ljudi umiru, mora biti prihvaćeno.

Važno je da ne paničarite, a snažna emocionalna iskustva samo će pogoršati tok bolesti. Ako je potrebno, pacijent će možda trebati da se posavjetuje sa psihologom i psihoterapeutom.

Dijabetičari koji razmišljaju kako dalje živjeti trebaju znati da se bolest može kontrolirati ako se pridržavate pravilne prehrane, vježbanja i ne zaborave na medicinski tretman.

U idealnom slučaju s bolešću prvog i drugog tipa, endokrinolog bi zajedno sa nutricionistom trebao razviti poseban način ishrane za pacijenta. Mnogi pacijenti savjetuju dnevnik prehrane koji olakšava planiranje prehrane i praćenje kaloričnih i štetnih namirnica. Živjeti sa dijabetikom nije lak zadatak, i ne samo za pacijente, nego i za njihovu rodbinu, potrebno je proučiti koja će hrana biti korisna za kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Od vremena kada je bolest dijagnosticirana, pacijentima se savjetuje da konzumiraju:

  • povrće
  • voće
  • mliječni proizvodi,
  • meso i riba
  • pasulj, integralno brašno, tjestenine tvrdih sorti.

Da li se sol može koristiti za dijabetičare? Dozvoljeno je jesti, ali do 5 grama dnevno. Dijabetičari trebaju ograničiti svoju konzumaciju bijelog brašna, masti, slatkiša, a alkohol i duhan treba potpuno napustiti.

Kako živjeti sa dijabetesom za one koji imaju prekomjernu težinu? Uz pretilost i dijabetes, osim prehrane potrebni su sistematični treninzi.

Intenzitet, učestalost i trajanje opterećenja treba odabrati ljekar. Ali u osnovi, pacijentima se propisuju svakodnevni časovi koji traju i do 30 minuta.

Oni koji imaju dijabetes tipa 2 trebali bi redovno uzimati oralne lijekove kako bi se spriječio razvoj hiperglikemije. Sredstva mogu pripadati različitim grupama:

  1. biguanides
  2. derivati ​​sulfoniluree,
  3. inhibitori alfa glukozidaze,
  4. derivati ​​tiazolidinona,
  5. incretins
  6. inhibitori dipeptidil peptidijaze 4.

Liječenje započinje bilo kojom od ovih skupina lijekova. Nadalje, prelazak na kombiniranu terapiju moguć je kada se istovremeno primjenjuju dva, tri lijeka za snižavanje šećera. To vam omogućuje da smanjite rizik od komplikacija, normalizirate glukozu u krvi i odložite potrebu za inzulinom.

Pacijentima koji u budućnosti duže vrijeme žive s drugom vrstom dijabetesa možda neće trebati inzulinska terapija, ali samo ako se poštuju sve gore navedene preporuke. Ako postoji bolest tipa 1, kako živjeti sa njom, jer će bolesnik svakodnevno morati ubrizgavati hormon?

Nakon dijagnoze bolesti propisana je inzulinska terapija. To je neophodno, a u nedostatku liječenja, osoba će pasti u komu i umrijeti.

Na početku terapije može biti potrebno unošenje malih doza lijekova. Važno je da se ovaj uvjet ispuni, jer će u protivnom u budućnosti pacijentu trebati mnogo inzulina.

Potrebno je osigurati da koncentracija šećera nakon obroka bude do 5,5 mmol / L. To se može postići ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i napravite injekcije inzulina od 1 do 3 jedinice dnevno.

Ovisno o trajanju učinka, razlikuju se 4 vrste inzulina:

Režim terapije insulinom indikacija je koje vrste lijekova treba ubrizgati, sa kojom učestalošću, doziranjem i u koje doba dana. Terapija inzulinom propisuje se individualno, prema upisima u dnevnik samokontrole.

Da biste odgovorili na pitanje, dijabetes koliko njih živi, ​​morate uzeti u obzir puno faktora. Živite bez stresa, vježbajte, jedite odmah i tada, životni vijek čak i s tako ozbiljnom bolešću povećavat će se za 10 ili 20 godina.

Informacije o životnom vijeku dijabetičara navedene su u videu u ovom članku.

Metabolički sindrom

Dijabetes ostaje jedno od najčešćih ozbiljnih oboljenja.

U Rusiji oko 3,5 miliona ljudi pati od ove bolesti. A to su samo dijagnosticirani slučajevi. Realni broj pacijenata može doseći 9 milijuna ljudi: dijabetes je podmukla bolest i u ranim fazama može biti asimptomatska.

Na seminaru „Dijabetes: bolest jedne osobe ili cijele porodice?“, U organizaciji kompanije, govorili su o savremenim metodama liječenja dijabetesa, o tome što će pomoći čovjeku da živi do kraja sa takvom dijagnozom, o psihološkim poteškoćama s kojima se suočavaju pacijenti i njihova rodbina. Lilly.

Dijabetes je hronična bolest. Nažalost, trenutno ne postoje načini da se potpuno riješite ove ozbiljne bolesti. No, na sreću, dijabetes se može liječiti prilično uspješno. I ovdje je glavna tajna uspjeha pravovremena dijagnoza, pružanje adekvatnog liječenja i pridržavanje preporuka liječnika.

Često je dijagnoza dijabetes melitusa prava tragedija za osobu. Ali, prema endokrinolozima, ta je reakcija na mnogo načina povezana s neznanjem i širenjem širokog spektra mitova o ovoj bolesti.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je bolest endokrinog sustava u kojoj se događaju metabolički poremećaji ili zbog odsutnosti sekrecije hormona inzulina (šećerna bolest tipa 1) ili smanjenja osjetljivosti stanica na inzulin i smanjenja njegove proizvodnje (šećerna bolest tipa 2). Najčešća patologija u strukturi svih endokrinih bolesti je dijabetes melitus tipa 2. Na nju otpada oko 90% svih dijabetesa. Glavni faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 uključuju, prije svega, pretilost i sve što pridonosi njegovom razvoju, na primjer, upotrebu visokokalorične hrane, sjedeći način života.

Dijabetes melitus je prilično podmukla bolest zbog asimptomatskog toka u različitim fazama bolesti. Kako je napomenuo dr. Sc., Endokrinolog na PSMU po I.M. Sechenova Olesya Gurova, u početnom stadijumu bolesti, oko 90% pacijenata uopšte ne zna da ima dijabetes, jer to jednostavno ne osjećaju. Mogu živjeti neko vrijeme sa razinom glukoze u krvi koja prelazi normu, ali s obzirom da se bolest razvija postepeno, tijelo se navikne na takvu razinu šećera, a simptomi se ne pojavljuju.

Međutim, ako se razina glukoze u krvi duže vrijeme ne održi blizu normalne, postoji rizik od ozbiljnih komplikacija, poput srčanih udara, šloga, neuropatije, retinopatije, kao i nefropatije. Prema Olesiji Gurovi, osobe s dijabetesom ne umiru od same činjenice porasta šećera u krvi, već od utjecaja visokog šećera u krvi na tijelo, tj. Od spomenutih komplikacija dijabetesa.

Kako živjeti punim životom s dijabetesom

Ali ako se terapija provede pravilno, pacijent ispunjava sve preporuke liječnika koje omogućavaju nadoknadu bolesti, tada osoba može voditi poznati način života, komunicirati s prijateljima, raditi i putovati.

Za liječenje dijabetesa tipa 2 u početnoj fazi provodi se terapija za snižavanje šećera tabletama uz obavezno poštivanje pravilne prehrane za dijabetes melitus i doziranu tjelesnu aktivnost.

Međutim, kako napominje Olesya Gurova, bilo kojoj osobi koja ima dijabetes tipa 2 prije ili kasnije će trebati inzulinska terapija, i to prije svega zbog tijeka same bolesti. „Naš glavni cilj u ovoj situaciji je pomoći pacijentu da prebrodi negativan stav prema terapiji inzulinom, razblažujući postojeće mitove. Do danas je inzulin najefikasniji hipoglikemija. Ali samo ako se pravilno koristi (slijedeći režim koji propisuje liječnik, pravila tehnike ubrizgavanja, slijedeći preporuke prehrane), to će vam omogućiti da postignete normalnu razinu šećera “, kaže endokrinolog.

Mitovi o bolesti ometaju liječenje

Često imenovanje inzulinske terapije susreće otpornost kod pacijenata. Naravno, doktori kažu da liječenje dijabetesa nije lako, ali problemi koji brinu pacijente, u velikoj mjeri, leže u širenju mitova o inzulinu, strahu od terapije inzulinom, nepoznavanju ove metode liječenja i nespremnosti promjene uobičajenog načina života, koji često postaje jedno uzroka dijabetesa.

Kako objašnjavaju ljekari, uspjeh liječenja ovisi o nekoliko komponenti. Za sve pacijente, kao i za one koji uzimaju tablete, pa i za one koji su na terapiji inzulinom, važna je pravilna ishrana. Štoviše, nema strogih ograničenja - dovoljno je isključiti masnu i slatku hranu iz prehrane. Tada je važno povećati fizičku aktivnost i kontrolirati tjelesnu težinu. Na kraju, važno je izmjeriti šećer u krvi.

„Ako pacijent uzima tablete, tada se samo-nadzor treba sprovoditi nekoliko puta nedeljno ili mesečno. Potrebno je izmjeriti šećer na prazan stomak i dva sata nakon jela “, objašnjava Olesya Gurova.

Ako je osoba na inzulinskoj terapiji, tada se shema mijenja.

„Prvo, to su redovne injekcije insulina. Važno je znati koju dozu inzulina trebate davati, kako pravilno izvršiti injekcije.To je sve propisao ljekar. Ali ubuduće, potrebnu dozu inzulina za unošenje hrane pacijenti bi trebali samostalno izračunati na temelju izračuna jedinica hljeba, koje pokazuju količinu ugljikohidrata dobivenih s hranom. Učestalost samokontrole takođe se povećava - najmanje 4 puta dnevno potrebno je izmeriti nivo šećera u krvi “, kaže Olesja Gurova.

Šećer ili vreća soka kao kola hitne pomoći

Što se tiče prehrane za pacijente na inzulinskoj terapiji, ovdje se to pitanje rješava pojedinačno, na primjer, česta, frakcijska prehrana se ne preporučuje svima.

„Veoma je važno da osoba koja je na terapiji insulinom ima ugljene hidrate sa njima koji se brzo apsorbuju - da li je to šećer ili kesica soka“, savetuje Olesja Gurova. "To je u slučaju da šećer može brzo pasti." Otkad ste na terapiji inzulinom, uvijek postoji mogućnost neusklađivanja doze inzulina s onim što ste pojeli. To se događa iz različitih razloga. Stoga su 4 komada šećera u ovom slučaju hitna pomoć.

Prema endokrinolozima, mnogi pacijenti kojima je propisana inzulinska terapija takođe imaju psihološke poteškoće, jer često postoji stereotip: "kada pijem tablete, u redu sam, a kada radim injekciju, sve mi je loše."

„Zapravo, nije tako. Za mnoge se pacijente čini da injekcije nisu kompatibilne s njihovim normalnim životnim stilom. Ali ovo je mit koji nema nikakve veze sa stvarnošću. U cijelom svijetu ljudi koji primaju inzulinsku terapiju u bilo kojoj dobi vode aktivan način života: rade, putuju, voze automobile, bave se svojim omiljenim sportovima i ostvaruju svoje životne ciljeve.Samo je važno naučiti kako sve učiniti kako treba. Znanje je važno i tada ne možete promijeniti uobičajeni način života. Možete čak i ići na penjanje ”, kaže Olesya Gurova.

Poznavanje dijabetesa, kako živjeti s njim, kako se nositi s njim, nije manje važno za pacijenta od liječenja. Moderni pristupi obrazovanju, stalna motivacija bolesnika s dijabetesom omogućavaju pacijentima da izbjegavaju razvoj popratnih komplikacija i žive punim životom.

Pacijenti mogu naučiti osnovna pravila života s dijabetesom pohađajući posebne časove u školama s dijabetesom, kao i u Regionalnim obrazovnim centrima (RTCs) koje je stvorila Lilly. Danas u 46 gradova Rusije postoji 57 takvih centara. Ovde se provodi edukacija pacijenata koristeći inovativne tehnike i pristupe koje je razvila Federalna državna budžetska institucija „Endokrinološki naučni centar“ Ministarstva zdravlja Ruske Federacije. Pored treninga, glikozirani hemoglobin (HbA1c) mjeri se u obrazovnim centrima za pacijente prije i nakon treninga.

Podrška voljenih osoba preduvjet je uspješnog liječenja

Prema riječima ljekara, vrlo je važno prevazići negativan stav o terapiji inzulinom i razriješiti mitove koji postoje, važno je podržati osobu tokom dijagnoze i za vrijeme liječenja.

U pravilu je vrlo teško pacijentu da se sam suoči sa takvim problemima - potrebna je pomoć rodbine i bliskih osoba, posebno jer osoba koja ima dijabetes, živi u obitelji, jede hranu sa svim članovima porodice, odmara se, radi kod kuće. A svaki član obitelji ne traži sažaljenje i saosjećanje, nego aktivnu podršku. Umjesto da pripremite „posebna“ jela, bolje je početi jesti drukčije sa cijelom obitelji. Dijeta pacijenta s dijabetesom temelji se, prije svega, na zdravoj prehrani, što će ujedno pomoći članovima njegove porodice da održavaju dobro zdravlje. Umjesto da sjedite pred televizorom, pozovite člana svoje porodice s dijabetesom da zajedno uveče zajedno prošetaju i istovremeno naprave neke fizičke vježbe.

„Prvi šok je dijagnoza. Glavni problem je što se čovjek boji promjena koje se moraju dogoditi u njegovom životu. No, kad se postavi takva dijagnoza, važno je razumno procijeniti veličinu problema. Kao u školi na časovima geometrije: razumjeti šta nam se daje i šta treba primiti. Ljudski potencijal je ogroman - aktiviranje resursa, uključujući i psihološke, može dati zadivljujuće rezultate “, kaže dr. Sc., Vanredna profesorica, zaposlena u Institutu za psihologiju Ruske akademije nauka Larisa Rudina.

Zašto je teško pratiti preporuke lekara

Pomoć rodbine važna je i kada se propiše liječenje, posebno prema liječnicima kada pacijent pređe na inzulinsku terapiju. Pošto, u ovom slučaju, uspeh lečenja u velikoj meri zavisi od toga koliko pacijent ispunjava sve preporuke lekara.

„Glavni izazov sa kojim se suočava svaki endokrinolog jeste postizanje kompenzacije za dijabetes. U stvarnosti smo suočeni s činjenicom da često pacijenti nisu nadoknađeni na način na koji liječnik želi. U našoj zemlji tek nešto više od polovine pacijenata, uključujući bolesnike na insulinskoj terapiji, ostaje nekompenzirano. Zašto se ovo događa? Razloga je mnogo. Međutim, ako pitate doktora zašto njegov pacijent ne prima naknadu, uprkos činjenici da mu je propisana dobra terapija, on će odgovoriti: "Ne slijedi moje preporuke". Da li je lako slijediti preporuke ?! Ne, nije lako ", kaže Svetlana Elizarova, Lilly medicinska savjetnica za endokrinologiju.

Blizina mora biti u blizini

I ovdje je pomoć najmilijih upravo vrlo važna. Prema istraživanju koje je provela Lilly, a koje je obuhvatilo oko 800 ljudi, pacijenata s dijabetesom, njihovih rođaka i ljekara, svi bilježe važnost podrške. Prema Svetlani Elizarovoj, endokrinolozi podršku rodbine smatraju načinom poboljšanja usklađenosti s pacijentima, odnosno čekaju je.

Nažalost, samo 3/4 rodbine bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 pita ih o rezultatima posjete liječniku. Ovdje završava njihova uključenost u problem i podršku. 45% ispitanika razumije da je potrebno promijeniti prehranu pacijenta s dijabetesom. Istovremeno, gotovo svi kažu da je odstupanje od dijeta apsolutno normalno.

Ali, šta rodbina treba učiniti kako bi pomogla pacijentu da postigne potrebnu nadoknadu za dijabetes i spriječi razvoj njegovih komplikacija? Važno je da se posavetujete sa doktorom. Prema istraživanju, samo 1/5 pacijenata dolazi na savjetovanje s liječnikom zajedno sa rođacima. Bilo bi dobro i zajedničko obrazovanje u školi za dijabetes. Ovo je važno jer će vam u učionici lekar reći kako i šta treba raditi. Učešće i pomoć rodbine neophodno je u redovnom praćenju šećera u krvi, a nekim pacijentima je potrebna pomoć u pravilnom obavljanju injekcija inzulina. Nažalost, samo 37% i 43% rođaka uključeno je u ove procese. To ne znači da rođaci moraju da budu uvijek u blizini pacijenta kako bi mu probili prst, uzeli krv ili napravili injekciju. Većina pacijenata to može riješiti sama. No također se događa da pacijent nije uvijek zadovoljan test trakama, kako bi uštedio novac ili iz nekog drugog razloga, on ne kontrolira šećer u krvi onoliko često koliko je potrebno i liječnik, prema tome, neće dobiti potpune informacije o pravom toku bolesti, što znači neće moći vremenom promijeniti terapiju na efikasniju. Ako voljene osobe redovito pomažu u kupovini testnih traka na šećer u krvi, pitaju koliko često pacijent ovo radi, vide koliko se šećer u krvi razlikuje od preporučenog od strane liječnika, i po potrebi zajedno idu kod doktora - to će biti vrlo važna pomoć i pacijenta i liječnika na putu do uspješnog liječenja dijabetesa.

Šta bi trebali učiniti rodbinski članovi porodice ako je liječnik propisao inzulin za liječenje dijabetesa? Prije svega, morate se zaštititi izbliza od mitova i lažnih podataka o inzulinu. Potrebno je ispuniti sve što liječnik kaže, kako bi ispunio njegovo imenovanje i ne odgodio početak terapije inzulinom na više mjeseci. Samo je doktor stručnjak za liječenje dijabetesa!

„Veoma je važno pomoći voljenoj osobi da slijedi preporuke liječnika, ne samo da se formalno zanima za zdravlje, već da shvati suštinu liječenja, pokušajte kontrolirati cijeli proces, podržati pacijenta i u psihološkom i u stvarnom djelovanju“, kaže Larisa Rudina.

Prema liječnicima, osoba s dijabetesom treba razumjeti što mu terapija daje, tek tada može postati partner u razgovoru o liječenju sa svojim liječnikom, može mu vjerovati.

Kada pacijent ima potpune i tačne informacije o bolesti i metodama liječenja, kad zna za pozitivne učinke terapije inzulinom - to jača njegovo samopouzdanje i uspješnost liječenja. A ovdje bi saveznici trebali biti liječnici, i sami pacijenti, i njihova rodbina.

Kako dijabetes komplicira život

Suština ove bolesti je da zbog relativnog ili apsolutnog nedostatka inzulina dolazi do kršenja gotovo svih metaboličkih procesa u tijelu, posebno ugljikohidrata. Takva dijagnoza predviđa ozbiljne zdravstvene probleme. Najočitiji znak da se morate nositi s dijabetesom je povećana razina šećera u krvi. Posljedica ovog stanja je pojačano mokrenje i stalna žeđ.

U procesu razvoja bolesti (prvi put) često se pojavljuju pustularne rane čija zarastanje znatno usporava i dolazi do svrbeža kože. Ako kompleks liječenja nije bio pravilno organiziran, tada je pacijent mogao pogoršati vid, razviti aterosklerozu i oslabiti funkciju bubrega. Moguća je i pojava bolova u udovima. Ako je dijabetes u zanemarenom stanju, tada postoji stvaran rizik od ozbiljnog trovanja organizma ketonskim tijelima. S obzirom na činjenicu da više od 100 miliona ljudi pati od nedostatka inzulina, pitanje "Koliko dugo žive s dijabetesom?" Relevantno je za mnoge ljude.

Važnost dobrog načina života

Da biste nastavili aktivno komunicirati s društvom s tako ozbiljnom bolešću kao što je dijabetes, potrebno je pravilno graditi svoj životni stil. Ljekari su razvili posebna pravila, pomoću kojih možete značajno smanjiti rizik od razvoja bolesti i, kao rezultat, smanjiti nivo nelagode. Jedan od ključnih principa je umjereni unos hrane (ne možete prejesti), a to treba pravilno kombinirati s fizičkom aktivnošću.

Zapravo, pokušavajući odgovoriti na pitanja zašto je dijabetes opasan, koliko dugo ljudi žive s njim i kako učinkovito utjecati na bolest, vrijedi primijetiti da dugovječnost i stanje u cjelini s takvom dijagnozom vrlo ovise o stalnom zdravom načinu života.

Koliko mogu očekivati ​​pacijenti s dijabetesom tipa 1

Općenito, broj godina na koje ljudi mogu računati da će čuti tako neugodnu i opasnu dijagnozu kao što je nedostatak inzulina u krvi značajno je porastao. Razlog toj promjeni bili su novi lijekovi. U prosjeku, životni vijek pacijenata sa dijabetesom tipa 1 je 40 godina od početka bolesti.

Što se tiče djece, najopasnije vrijeme za njih je period od 0 do 4 godine. Smrt u ovoj dobi nije neuobičajena. Ta se činjenica objašnjava pojavom ketoacidotske kome na početku razvoja bolesti. Česti su slučajevi kada dijabetes završi smrću u adolescenciji. U ovom slučaju najčešći razlog za tako tužan ishod je zanemarivanje liječenja, hipoglikemija i ketoacidoza.

Na činjenicu da ljudi sa šećernom bolešću žive u odrasloj dobi direktno utječe prisutnost mikrovaskularnih komplikacija i upotreba alkohola. Postoje slučajevi kada su ljudi koji su imali zdrav način života s dijabetesom dijagnosticiranim u ranoj dobi preživjeli do 90 godina. I sve to zahvaljujući stalnom praćenju prehrane i zdravom, aktivnom načinu života.

Već je dokazano da ako se strogo kontrolira prisutnost tvrdog šećera u krvi, odgovor na pitanje koliko dugo ljudi žive s dijabetesom tipa 1 bit će vrlo pozitivan, jer postaje moguće spriječiti i usporiti razvoj bolesti. Već postojeće komplikacije nedostatka inzulina takođe mogu opadati.

Što trebate jesti sa dijabetesom tipa 1

S obzirom da hrana ima najdirektniji učinak na stanje ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes, morat će se obratiti pažnja o ishrani. To je takav faktor kao što je ishrana, koji ima najvažniji utjecaj na to koliko ljudi različite dobi živi s dijabetesom.

Ako se detaljnije dotakne teme dijeta, vrijedi napomenuti da se svi proizvodi mogu podijeliti u dvije glavne skupine: one koji sadrže brzo i sporo apsorbirane ugljikohidrate. Prva grupa (brzo) uključuje sve što sadrži rafinirani šećer. To može biti mlijeko, džem, sokovi, voće, razni slatkiši, džemovi i slatkiši.

Ugljikohidrati sadržani u takvoj hrani dovode do brzog porasta šećera u krvi, jer se oni brzo apsorbiraju. Da biste se zaštitili od tako opasnog efekta, morate jelovniku dodati povrće i žitarice (riža, krompir itd.). Takva hrana je nosilac "sporih" ugljikohidrata i mnogo je korisnija za one koji imaju dijabetes. Ali hranu s elementima koji se brzo apsorbuju, ima smisla uzimati kada šećer u krvi brzo opada. Razumijevanje koliko žive s dijabetesom na inzulinu, starije od 4 godine, uključujući, pitanje prehrane definitivno vrijedi uzeti u obzir.

Važeća prehrambena pravila

Trenutno su ljekari prikupili bogato iskustvo u borbi protiv bolesti poput dijabetesa. To nam je omogućilo da razvijemo određene principe koji mogu osigurati pun i relativno dug život:

  • obrok za koji trebate uzimati vrijeme najmanje 4-6 puta dnevno i pripremiti male porcije (prejedanje ima izuzetno negativan utjecaj na pacijentovo stanje),
  • svakodnevno obogatite svoju prehranu povrćem,
  • striktno sledite ustaljenu ishranu i ne preskačite obroke,
  • treba odustati od alkohola, šećera i masti,
  • odlučiti se za hljeb s mekinjama ili integralnim brašnom.

Ako ozbiljno pristupite primjeni ovih pravila, tada će se šanse za život dugo i bez značajnijih ograničenja značajno povećati. U stvari, disciplina u poštivanju principa koje su postavili ljekari može postati most cjelovitom načinu života, što se lako može vidjeti ako proučite preglede onih koji se moraju boriti sa dijabetesom.

Izloženost insulinu

Za one za koje su pitanja bitna: šta je dijabetes, koliko ih živi i kako se nositi s tim problemom, važno je znati sljedeću činjenicu. Jednu od ključnih uloga u radikalnom utjecaju na 1. tip ove bolesti igra kompetentna uporaba inzulina. Glavni cilj ovog lijeka je pomoći tjelesnim ćelijama da dobiju pravu količinu šećera iz krvi, jer pankreas nije u mogućnosti to učiniti sa ovom vrstom bolesti.

Ali postoji jedna mana u takvoj tehnici. Njegova suština svodi se na činjenicu da se doza inzulina koja se daje supkutano nije automatski regulirana ovisno o sadržaju šećera u krvi (kao što se događa tijekom normalne funkcije gušterače). Stoga, pri nepismenom izračunavanju doze injekcije, pacijent može naići na prilično negativne posljedice. Dakle, da biste uzeli inzulin što je moguće efikasnije, morate naučiti kako pravilno odrediti stvarnu količinu primijenjenog lijeka. A za to bi uvijek trebali mjeriti šećer u krvi glukometrom.

Oni koje zanima pitanje koliko žive od insulina od 4. godine života, trebali bi ponovo obratiti pažnju na ideju da odgovor direktno ovisi o životnom stilu pacijenta u cjelini. Ako stalno i kompetentno slijedite sva načela specifična za ljude koji imaju dijabetes, tada nećete morati brinuti o preranoj smrti.

Važno je razumjeti činjenicu da postoji nekoliko vrsta inzulina. Stoga je neophodna konsultacija s lečerom koji će moći predložiti koju vrstu lijeka treba uzimati. U vezi s brojem injekcija tokom dana, također trebate dobiti mišljenje specijaliste. Da biste shvatili koliko žive s dijabetesom na inzulinu, morate uzeti u obzir sve gore navedene podatke. Ako se doza lijeka odabere pravilno i održava se aktivan i zdrav životni stil, onda postoji svaka šansa da uživate u dugogodišnjem punopravnom životu.

Važnost fizičke aktivnosti

Mnogi faktori utiču na tok bolesti kao što je dijabetes. Definitivno je teško reći koliko žive s njim, jer svaki slučaj ima svoje individualne karakteristike. Ali oni koji namjeravaju produžiti svoje godine čak i sa nedostatkom inzulina u tijelu, trebali bi obratiti posebnu pažnju na fizičku aktivnost. Jedan od glavnih problema dijabetesa je vrlo gusta krv, koja ne može normalno cirkulirati u žilama i kapilarima. Opterećenja dobivena posebnim vježbama pomažu u značajnom poboljšanju ove situacije.

Ako sistematski opterećujete tijelo (bez fanatizma), tada će se osjetljivost tkiva na inzulin značajno poboljšati, kao rezultat čega će se nivo šećera u krvi također smanjiti. Stoga je aktivni stil života jednostavno potreban sa dijabetesom ovisnim o inzulinu (tip I).Kako biste se doveli u ispravno stanje, prikladna je tiha trčanja, šetnja parkom parka (ionizirani zrak poboljšava protok krvi), pa čak i čišćenje, glavna stvar je kretanje. Istovremeno, vježbe ne bi trebale biti impulzivne i teške, to može dovesti do povećanja šećera u krvi. Treba se baviti umjereno i stalno.

Ako sam se iz nekog razloga morao suočiti sa značajnim opterećenjem, tada je potrebno da normaliziram razinu šećera u krvi, potrebno je jesti barem 10-15 grama ugljikohidrata svakih 30-45 minuta (dok radovi traju).

Značajke dijabetesa tipa II

Prije svega, valja napomenuti da se ova vrsta dijabetesa nalazi u 90% svih koji su se suočili sa problemom pravilne proizvodnje inzulina u tijelu. Važno je i razumjeti da s takvom dijagnozom ima puno više razloga računati na mnogo desetljeća aktivnog života.

Naravno, kada je riječ o tome koliko pacijenata sa šećernom bolešću živi bez liječenja koji zanemaruju osnovne principe zdravog načina života (vježbanje pušenja, alkohola, prejedanja), ima smisla razgovarati o 7-12 godina nakon što se bolest počne razvijati. Broj godina proživljenih sa potpunim nepoštovanjem wellness tehnika može biti i duži, ali u svakom slučaju to je put s visokim nivoom rizika. Stoga se pacijenti koji namjeravaju vidjeti zalazak sunca svojih dana što je prije moguće, obratiti liječniku.

Ali ako pogledate koliko živite s dijabetesom tipa 2 s kompetentnim pristupom utjecaju na bolest, vidjet ćete da često ljudi koji su se suočili s ovom dijagnozom nemaju problema s dugom starošću. Ali opet, sličan rezultat moguć je samo uz stabilne fizičke napore i pravilnu prehranu.

Na dugovječnost dijabetesa tipa 2 utječe i prisutnost komplikacija, kao i dob u kojoj se bolest pojavila i spol pacijenta.

Dijeta dijabetesa tipa 2

Uz ovu bolest, pravilna prehrana je od ključnog značaja u procesu liječenja. Ako obratite pažnju na činjenicu koliko ljudi živi s dijabetesom, a ne slijede dijetu, onda možemo zaključiti da morate naučiti pravilno jesti. U protivnom, pacijent će biti primoran da se suoči s opipljivim problemima u krvotoku i, kao rezultat, kvara nekih organa. U stvari, svi koji su čuli tako opasnu dijagnozu kao što je dijabetes, vrlo su u opasnosti, odbijajući kontrolu hrane i puštanje situacije da prođe samo od sebe. Na primjer, dijabetičko stopalo može se pojaviti kao rezultat začepljenja krvnih žila (pojavljuje se nakon 15-20 godina života s bolešću). Rezultat ove dijagnoze je gangrena, koja oduzima živote u 2/3 smrti pacijenata s dijabetesom tipa 2. Stoga dijetu treba uzimati što ozbiljnije.

Procentualno gledano, elementi pravilne prehrane trebali bi izgledati ovako: ugljikohidrati od 50 do 60%, 15-20% proteina i 20-25% masti. U tom slučaju je poželjno da hrana sadrži složene ugljikohidrate (skrob) i vlakna, što je potrebno za brzi porast glikemije nakon obroka.

Razumijevanje šta je dijabetes, koliko žive i kako jesti sa takvom bolešću, važno je obratiti pažnju na takvu temu kao što je udio proteina u svakodnevnoj prehrani - trebao bi biti unutar omjera 1,5 g na 1 kg težine. Ako dijabetes odnesete hranom koja sadrži povećanu dozu proteina, tada možete naići na tako ozbiljan problem kao oštećenje bubrega.

Što se masti tiče, moraju biti biljnog porijekla. U ovom slučaju je važno ne zaboraviti na nivo holesterola u krvi, tako da on ne pređe kritičnu ocjenu. To je, u suštini, jedan od glavnih ciljeva ishrane.

Sveobuhvatan uticaj na bolest

Činjenica da djeca, odrasli i stariji žive sa šećernom bolešću najneposrednije utječe na kompetentnu strategiju liječenja i život uopće.

U stvari, dijabetičari nemaju posebnih problema s prehranom, glavno je zapamtiti šta i kako jesti, kao i stalno mjeriti šećer u krvi prije izračuna doze inzulina. Ovim pristupom dijete koje se suočava s tako neugodnom dijagnozom kao što je dijabetes, može voditi aktivan i ispunjen način života.

Integrirani pristup borbi protiv dijabetesa uključuje i stalnu suradnju s liječnicima (nutricionistom i endokrinologom). Važno je naviknuti se da stalno nadgledate razinu šećera u krvi i pravilno nadoknađujete glukozu svaki dan. Ovo je sastavni dio životnog stila onih koji se moraju boriti protiv dijabetesa.

Važno je i stalno se zaštititi od stresa, što dovodi do oslobađanja hormona i, kao rezultat, očuvanja šećera u krvi. Pa, naravno, povremeno je potrebno uzimati testove koji određuju nivo holesterola u krvi (ne smije biti veći od 200), nadzirati krvni tlak i podvrgavati se kvartalnom HbA1c testu.

Dakle, da sumiramo, možemo učiniti očigledan zaključak: na trenutnoj razini medicine nema značajnog razloga za paniku kada razmišljate o tome koliko žive s dijabetesom. Pregledi mnogih ljudi koji su preuzeli aktivno prevladavanje ove bolesti ukazuju na to da je moguć pun i dug život.

Pogledajte video: Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary 2008 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar