Inzulinska pumpa - princip rada, pregled modela, pregledi dijabetičara

Dijabetes melitus je bolest kod koje su metaboličke, vaskularne i neurološke komplikacije uzrokovane nedostatkom inzulina. Kod dijabetesa tipa 1, nedostatak inzulina je apsolutan, jer gušterača gubi sposobnost sinteze.

Dijabetes tipa 2 nastaje zbog pozadine relativnog nedostatka inzulina povezanog s rezistencijom tkiva na ovaj hormon. Kod prve vrste dijabetesa primjena inzulina je vitalna, a bez pravovremene primjene lijeka razvija se ketoacidoza opasna po život.

Dijabetes tipa 2 takođe može biti konzumiranje inzulina, kada nativni inzulin prestaje da se sintetiše, kao i u situacijama u kojima tablete ne mogu nadoknaditi hiperglikemiju. Insulin možete davati na tradicionalan način - pomoću šprice ili olovke za šprice, modernog uređaja za dijabetičare nazvanog inzulinska pumpa.

Kako djeluje inzulinska pumpa?

Uređaji za dijabetičare, koji uključuju inzulinsku pumpu, sve su veća potražnja. Stoga se broj pacijenata povećava, a za borbu protiv bolesti potreban je učinkovit uređaj koji će olakšati primjenu lijeka u tačnoj dozi.

Uređaj je pumpa koja na naredbu iz kontrolnog sistema isporučuje inzulin, djeluje na principu prirodne sekrecije inzulina u tijelu zdrave osobe. Unutar pumpe se nalazi inzulinski uložak. Komplet za ubrizgavanje izmjenjivih hormona uključuje kanilo za umetanje ispod kože i nekoliko spojnih cijevi.

Na fotografiji možete odrediti veličinu uređaja - uporediva je sa onim pejdžer. Inzulin iz rezervoara kroz kanale prolazi kroz kanilu u potkožno tkivo. Kompleks, koji uključuje rezervoar i kateter za umetanje, naziva se infuzijskim sistemom. To je zamjenski dio koji dijabetes treba zamijeniti nakon 3 dana upotrebe.

Da bi se izbjegle lokalne reakcije na primjenu inzulina, istovremeno sa promjenom sistema za infuziju, mijenja se i mjesto opskrbe lijekom. Kanila se češće postavlja u trbuh, bokove ili na neko drugo mjesto gdje se inzulin ubrizgava uobičajenim tehnikama ubrizgavanja.

Karakteristike pumpe za pacijente sa šećernom bolešću:

  1. Možete programirati brzinu unosa inzulina.
  2. Posluživanje se vrši u malim dozama.
  3. Koristi se jedna vrsta inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja.
  4. Dodatni režim doziranja predviđen je za visoku hiperglikemiju.
  5. Opskrba inzulinom dovoljna je nekoliko dana.

Uređaj se napuni bilo kojim brzo djelujućim inzulinom, ali prednosti ultrahortnih vrsta imaju: Humalog, Apidra ili NovoRapid. Doza ovisi o modelu pumpe - od 0,025 do 0,1 PIECES po opskrbi. Ovi parametri ulaska hormona u krv približavaju način davanja fiziološkoj sekreciji.

Budući da brzina oslobađanja inzulina iz pankreasa nije ista u različito doba dana, moderni uređaji mogu tu promjenu uzeti u obzir. Prema rasporedu, možete promijeniti brzinu oslobađanja inzulina u krv svakih 30 minuta.

Prije jela uređaj se ručno konfigurira. Bolusna doza lijeka ovisi o sastavu hrane.

Prednosti pacijentove pumpe

Inzulinska pumpa ne može izliječiti dijabetes, ali njegova upotreba pomaže da pacijentu olakša život. Prije svega, aparat smanjuje razdoblja oštrih fluktuacija šećera u krvi, koje ovise o promjeni brzine inzulina s produženim djelovanjem.

Kratki i ultra kratki lijekovi koji se koriste za dopunu uređaja imaju vrlo stabilan i predvidljiv učinak, njihova apsorpcija u krv događa se gotovo trenutno, a doze su minimalne, što smanjuje rizik od komplikacija injekcije terapijom inzulinom za dijabetes.

Inzulinska pumpa pomaže da se odredi tačna doza bolusnog (prehrambenog) inzulina. Ovo uzima u obzir individualnu osjetljivost, dnevne fluktuacije, koeficijent ugljikohidrata, kao i ciljanu glikemiju za svakog pacijenta. Svi se ti parametri unose u program, koji sam izračunava dozu lijeka.

Ova regulacija uređaja omogućava vam da uzmete u obzir šećer u krvi, kao i koliko ugljenih hidrata planirate unositi. Moguće je davati bolusnu dozu ne istovremeno, već distribuirati na vrijeme. Ova pogodnost inzulinske pumpe dijabetičara s iskustvom dužim od 20 godina neophodna je za dugu gozbu i uporabu sporih ugljikohidrata.

Pozitivni efekti upotrebe inzulinske pumpe:

  • Mali korak u primjeni inzulina (0,1 PIECES) i velika preciznost doze lijeka.
  • 15 puta manje proboja kože.
  • Kontrola šećera u krvi uz promjenu brzine isporuke hormona ovisno o rezultatima.
  • Zapisivanje, pohranjivanje podataka o glikemiji i primijenjenoj dozi lijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci, prenošenje u računalo na analizu.

Indikacije i kontraindikacija za instaliranje pumpe

Da bi se pomoću pumpe prešlo na primjenu inzulina, pacijent mora biti u potpunosti obučen kako postaviti parametre intenziteta napajanja lijekom, kao i znati dozu bolusnog inzulina prilikom prehrane s ugljikohidratima.

Na zahtjev pacijenta može se postaviti pumpa za dijabetes. Preporučljivo je koristiti ga u slučaju poteškoća u kompenzaciji bolesti, ako je nivo gliciranog hemoglobina u odraslih iznad 7%, a kod djece - 7,5%, a postoje i značajne i stalne fluktuacije koncentracije glukoze u krvi.

Pumpna inzulinska terapija je prikazana čestim padom šećera, a posebno teškim noćnim napadima hipoglikemije, s fenomenom „jutarnje zore“, tokom rađanja deteta, tokom porođaja, ali i nakon njih. Preporučuje se upotreba uređaja za pacijente s različitim reakcijama na inzulin, za djecu, sa odgođenim razvojem autoimunog dijabetesa i njegovim monogenim oblicima.

Kontraindikacije za ugradnju pumpe:

  1. Nevoljkost pacijenta.
  2. Nedostatak vještina samokontrole glikemije i prilagođavanja doze inzulina ovisno o hrani i fizičkoj aktivnosti.
  3. Mentalna bolest.
  4. Slab vid.
  5. Nemogućnost medicinskog nadzora tokom perioda treninga.

Potrebno je uzeti u obzir faktor rizika za hiperglikemiju u nedostatku produženog inzulina u krvi. Ako postoji tehnička neispravnost uređaja, tada će se nakon prekida lijeka kratkog djelovanja razviti ketoacidoza za 4 sata, a kasnije dijabetička koma.

Uređaj za terapiju insulinskim pumpama potreban je mnogim pacijentima, ali prilično je skup. U ovom slučaju, izlaz za dijabetičare može biti besplatno primanje iz dodijeljenih sredstava od strane države. Da biste to učinili, morate se obratiti endokrinologu u mjestu prebivališta, dobiti zaključak o potrebi takve metode primjene inzulina.

Cijena uređaja ovisi o njegovim mogućnostima: volumenu spremnika, mogućnostima promjene visine vodeći računa o osjetljivosti na lijek, koeficijentu ugljikohidrata, ciljanoj razini glikemije, alarmnoj signalizaciji i otpornosti na vodu.

Pacijentima sa slabim vidom morate obratiti pažnju na svjetlinu ekrana, njegov kontrast i veličinu slova.

Kako izračunati doze za terapiju insulinskim pumpama

Prilikom prelaska na pumpu, doza inzulina smanjuje se za oko 20%. U ovom slučaju, bazna doza bit će polovina ukupne primjene lijeka. U početku se daje istom brzinom, a potom pacijent tijekom dana mjeri nivo glikemije i mijenja dozu, uzimajući u obzir dobivene pokazatelje, ne više od 10%.

Primjer izračuna doze: prije upotrebe pumpe, pacijent je primao 60 PIECES inzulina dnevno. Za pumpu je doza manja za 20%, tako da vam je potrebno 48 jedinica. Od toga polovina bazalnih čini 24 jedinice, a ostatak se uvodi prije glavnih obroka.

Količina inzulina koja se mora koristiti prije jela određuje se ručno prema istim principima koji se koriste za tradicionalni način davanja štrcaljkom. Početno prilagođavanje vrši se u specijaliziranim odjeljenjima terapije pumpnim inzulinom, gdje je pacijent pod stalnim medicinskim nadzorom.

Opcije za insulinske boluse:

  • Standardni. Insulin se daje jednom. Koristi se za veliku količinu ugljikohidrata u hrani i nizak sadržaj proteina.
  • Trg. Insulin se distribuira polako tokom dugog vremenskog perioda. Indiciran je za visoku zasićenost hrane proteinima i mastima.
  • Dvokrevetna. Prvo se uvodi velika doza, a manja se proteže vremenom. Hrana ovom metodom sadrži visoko ugljikohidrate i masne sastojke.
  • Odlično. Kada se jede s visokim glikemijskim indeksom, početna doza se povećava. Princip uprave sličan je standardnoj verziji.

Nedostaci inzulinske pumpe

Većina komplikacija terapije insulinom s pumpom povezane su s činjenicom da uređaj može imati tehničke neispravnosti: kvar programa, kristalizacija lijeka, isključenje kanile i nestanak struje. Takve pogreške u radu pumpe mogu uzrokovati dijabetičku ketoacidozu ili hipoglikemiju, posebno noću kada nema kontrole nad procesom.

Poteškoće sa korištenjem pumpe primjećuju pacijenti prilikom uzimanja vodenih postupaka, bavljenja sportom, plivanja, seksa, ali i za vrijeme spavanja. Neprijatnost uzrokuje i stalno prisustvo epruveta i kaniula u koži trbuha, veliki rizik od infekcije na mjestu ubrizgavanja inzulina.

Ako ste čak uspjeli besplatno nabaviti inzulinsku pumpu, onda je pitanje povlaštene kupovine potrošnog materijala obično prilično teško riješiti. Trošak zamjenjivih kompleta za primjenu inzulina zasnovanog na pumpi nekoliko je puta veći od troškova uobičajenih inzulinskih šprica ili olovki za špriceve.

Poboljšanje uređaja provodi se kontinuirano i dovodi do stvaranja novih modela koji mogu u potpunosti eliminirati utjecaj ljudskog faktora, jer imaju mogućnost samostalnog odabira doze lijeka, koja je potrebna za apsorpciju glukoze u krvi nakon jela.

Trenutno, inzulinske pumpe nisu raširene zbog poteškoća u svakodnevnoj upotrebi i visokih troškova uređaja i zamjenjivih infuzijskih setova. Njihova pogodnost ne prepoznaju svi pacijenti, mnogi preferiraju tradicionalne injekcije.

U svakom slučaju, primjena inzulina ne može biti bez stalnog praćenja tijeka dijabetes melitusa, potrebe da se pridržavaju preporuka prehrane, vježbe terapije za dijabetes melitus i posjeta endokrinologu.

Video u ovom članku prikazuje prednosti inzulinske pumpe.

Šta je inzulinska pumpa

Inzulinska pumpa je kompaktan uređaj koji je dizajniran za kontinuirano davanje malih doza hormona u potkožno tkivo. Pruža više fiziološki učinak inzulina, kopiranje rada gušterače. Neki modeli inzulinskih pumpi mogu konstantno nadzirati šećer u krvi radi brze promjene doze hormona i sprečavanja razvoja hipoglikemije.

Uređaj ima sljedeće komponente:

  • pumpa (pumpa) s malim ekranom i upravljačkim tipkama,
  • zamjenski uložak za inzulin,
  • infuzijski sistem - kanila za umetanje i kateter,
  • baterije (baterije).

Moderne inzulinske pumpe imaju dodatne funkcije koje olakšavaju život dijabetičarima:

  • automatski prekid unosa inzulina tokom razvoja hipoglikemije,
  • praćenje koncentracije glukoze u krvi,
  • zvučni signali kada šećer raste ili pada,
  • zaštita od vlage,
  • mogućnost prenosa podataka na računar o količini primljenog inzulina i nivou šećera u krvi,
  • daljinski upravljač daljinskim upravljačem.

Ova jedinica dizajnirana je za režim intenzivnog inzulinskog liječenja.

Princip rada aparata

U kućištu pumpe nalazi se klip, koji u određenim intervalima pritiska na uložak inzulinom, osiguravajući tako njegovo unošenje kroz gumene cijevi u potkožno tkivo.

Katetere i kanile dijabetičare treba zamijeniti svaka 3 dana. Istovremeno se mijenja i mjesto primjene hormona. Kanila se obično postavlja u trbuh, može se pričvrstiti na kožu bedara, ramena ili zadnjice. Lijek se nalazi u posebnom rezervoaru unutar uređaja. Za inzulinske pumpe koriste se lijekovi ultra kratkog djelovanja: Humalog, Apidra, NovoRapid.

Uređaj zamjenjuje lučenje gušterače, pa se hormon primjenjuje u 2 načina - bolus i basic. Dijabetičar vrši bolnu primjenu inzulina ručno nakon svakog obroka, vodeći računa o broju jedinica hljeba. Osnovni režim je kontinuirani unos malih doza inzulina, koji zamjenjuje upotrebu dugotrajnih inzulina. Hormon ulazi u krvotok svakih nekoliko minuta u malim obrocima.

Kome je prikazana terapija insulinskim pumpama

Za one koji imaju dijabetes koji trebaju injekcije inzulina, mogu instalirati inzulinsku pumpu po svojoj želji. Veoma je važno da osobi detaljno kažete o svim mogućnostima uređaja, da objasnite kako da prilagodite dozu lijeka.

Upotreba inzulinske pumpe toplo se preporučuje u takvim situacijama:

  • nestabilan tijek bolesti, česta hipoglikemija,
  • djeca i adolescenti kojima su potrebne male doze lijeka,
  • u slučaju pojedinačne preosjetljivosti na hormon,
  • nemogućnost postizanja optimalnih vrijednosti glukoze prilikom ubrizgavanja,
  • nedostatak kompenzacije dijabetesa (glikozilirani hemoglobin iznad 7%),
  • Efekat „jutarnje zore“ - značajno povećanje koncentracije glukoze nakon buđenja,
  • komplikacija dijabetesa, posebno napredovanje neuropatije,
  • priprema za trudnoću i ceo njen period,
  • Pacijenti koji vode aktivan život, često su na poslovnim putovanjima, ne mogu planirati dijetu.

Prednosti dijabetičke pumpe

  • Održavanje normalne razine glukoze bez skokova tokom dana zbog korištenja hormona ultrazvučnog djelovanja.
  • Bolusna doza lijeka s točnošću od 0,1 jedinica. Stopa unosa inzulina u osnovnom režimu može se prilagoditi, najmanja doza je 0,025 jedinica.
  • Broj ubrizgavanja je smanjen - kanila se postavlja jednom u tri dana, a prilikom upotrebe šprice pacijent provodi 5 injekcija dnevno. To smanjuje rizik od lipodistrofije.
  • Jednostavan izračun količine inzulina. Osoba mora unijeti podatke u sustav: ciljanu razinu glukoze i potrebu za lijekovima u različitim razdobljima dana. Zatim, prije jela, ostaje da navedete količinu ugljenih hidrata, a sam uređaj će unijeti željenu dozu.
  • Inzulinska pumpa je nevidljiva za druge.
  • Pojednostavljena kontrola šećera u krvi tijekom fizičkog napora, gozbi. Pacijent može malo promijeniti prehranu bez štete za tijelo.
  • Uređaj signalizira nagli pad ili povećanje glukoze, što pomaže u sprečavanju razvoja dijabetičke kome.
  • Spremanje podataka u posljednjih nekoliko mjeseci o dozama hormona i vrijednostima šećera. To, zajedno s pokazateljem glikoziliranog hemoglobina, omogućava retrospektivnu procjenu efikasnosti liječenja.

Nedostaci upotrebe

Inzulinska pumpa može riješiti mnoge probleme povezane sa terapijom inzulinom. Ali njegova upotreba ima i svoje nedostatke:

  • visoka cijena samog uređaja i potrošnog materijala, koji se moraju mijenjati svaka 3 dana,
  • rizik od ketoacidoze raste jer u tijelu nema zaliha inzulina,
  • potreba da se kontrolira nivo glukoze 4 puta dnevno ili više, posebno na početku upotrebe pumpe,
  • rizik od infekcije na mestu postavljanja kanila i razvoj apscesa,
  • mogućnost zaustavljanja unošenja hormona zbog kvara aparata,
  • kod nekih dijabetičara konstantno nošenje pumpe može biti neprijatno (posebno tokom plivanja, spavanja, seksa),
  • Postoji rizik od oštećenja uređaja prilikom bavljenja sportom.

Inzulinska pumpa nije osigurana od kvarova koji mogu uzrokovati kritično stanje pacijenta. Da se to ne bi desilo, osoba koja ima dijabetes uvek bi trebalo da ima sa sobom:

  1. Šprica napunjena insulinom ili olovka za štrcaljku.
  2. Zamjenski uložak hormona i set za infuziju.
  3. Zamenljivo baterijsko pakovanje.
  4. Mjerač glukoze u krvi
  5. Hrana sa visokim sadržajem brzih ugljikohidrata (ili tableta glukoze).

Izračun doze

Količina i brzina lijeka pomoću inzulinske pumpe izračunava se na temelju doze inzulina koju je pacijent primio prije korištenja uređaja. Ukupna doza hormona smanjuje se za 20%, u bazalnom režimu daje polovinu ove količine.

U početku je stopa unosa droga ista tokom dana. U budućnosti dijabetičar sam prilagođava režim davanja: za to je potrebno redovno mjeriti pokazatelje glukoze u krvi. Na primjer, možete povećati unos hormona ujutro, što je važno za dijabetičare sa sindromom hiperglikemije nakon buđenja.

Način bolusa postavlja se ručno. Pacijent mora unijeti u memoriju uređaja podatke o količini inzulina koja je potrebna za jednu jedinicu hljeba, ovisno o doba dana. Ubuduće, prije jela, trebate navesti količinu ugljikohidrata, a sam uređaj izračunati količinu hormona.

Radi praktičnosti pacijenata, pumpa ima tri bolus opcije:

  1. Normalno - isporuka inzulina jednom prije obroka.
  2. Ispružen - hormon se neko vrijeme ravnomjerno dovodi u krv, što je prikladno kad konzumirate veliku količinu sporih ugljikohidrata.
  3. Dvovaljni bolus - polovina lijeka se daje odmah, a ostatak dolazi postupno u malim porcijama, koristi se za produžene gozbe.

Potrošni materijal

Infuzijski setovi koji se sastoje od gumenih epruveta (katetera) i kanila moraju se zamijeniti svaka 3 dana. Oni se brzo začepe, uslijed čega prestaje opskrba hormonom. Trošak jednog sistema je od 300 do 700 rubalja.

Rezervoari za jednokratnu upotrebu (patrone) za insulin sadrže od 1,8 ml do 3,15 ml proizvoda. Cijena patrone je od 150 do 250 rubalja.

Ukupno će za servisiranje standardnog modela inzulinske pumpe trebati utrošiti oko 6.000 rubalja. mesečno Ako model ima funkciju kontinuiranog praćenja glukoze, još je skuplje održavati ga. Senzor za nedjelju korištenja košta oko 4000 rubalja.

Postoje različiti dodaci koji olakšavaju nošenje pumpe: najlonski remen, kopče, prekrivač za pričvršćivanje na grudnjak, navlaka sa zatvaračem za nošenje uređaja na nozi.

Mogu li dobiti besplatno

Prema naredbi Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 29. decembra 2014, pacijent s dijabetesom može besplatno dobiti uređaj za pumpnu terapiju inzulinom. Da bi to učinio, trebao bi se obratiti svom liječniku koji će pripremiti potrebnu dokumentaciju za regionalni odjel. Nakon toga, pacijenta postaju u red za postavljanje uređaja.

Izbor režima davanja hormona i edukacija pacijenata provode se dvije sedmice na specijalizovanom odjeljenju. Tada se od pacijenta traži da potpiše ugovor da se potrošni materijal za uređaj ne izdaje. Oni nisu uključeni u kategoriju vitalnih sredstava, stoga država ne izdvaja budžet za njihovu nabavku. Lokalne vlasti mogu financirati potrošni materijal za osobe s dijabetesom. Ovu pogodnost obično koriste osobe s invaliditetom i deca.

Inzulinska pumpa: opis uređaja i princip rada

Uređaj ima složenu strukturu i sastoji se od:

  • Pumpa, koja je hormonska pumpa i sistem za kontrolu,
  • Zamenljivi rezervoar za insulin,
  • Zamjenjivi infuzijski set (sistem kanila i cijevi).

Obučen s izuzetno kratkim insulinom (o predoziranju inzulinom pogledajte zasebni članak). Jedna pumpa je dovoljna nekoliko dana, nakon čega je potrebno napuniti rezervoar (ili zamijeniti uložak - kod modernijih modela).

Inzulinska pumpa za dijabetes u stvari je "zamjenica" gušterače, jer oponaša njegov rad. Poznato je da će se uskoro na tržištu pojaviti modeli koji će svojim radom više podsjećati na gušteraču, jer će moći samostalno održavati potrebnu razinu kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata.

Igla se obično postavlja u abdomenu. Pričvršćen je zajedno s pumpom i kateterom s ljepljivom žbukom, a upravljački sistem, na koji su prethodno uneseni potrebni podaci, pričvršćen je za pojas. Nadalje, inzulin se daje automatski prema prethodno postavljenim parametrima.

Prednosti i nedostaci inzulinske pumpe

Liječenje dijabetesa pomoću inzulinske pumpe ima nekoliko prednosti. Prvo, inzulin kratkog dejstva, koji se primenjuje pomoću uređaja, momentalno se apsorbuje. Ovo omogućava odbijanje produženog inzulina. Drugo, nema potrebe da stalno nosite špriceve i lijekove.

Postoje i druge pozitivne tačke:

  • Sposobnost prilagođavanja brzine dodavanja,
  • Tačnost doziranja
  • Smanjenje broja punkcija kože,
  • Planiranje primjene inzulina
  • Praćenje glukoze praćeno signalom kada je njegova razina prekoračena,
  • Spremanje podataka o injekcijama i šećeru u krvi.

Ali postoje i nedostaci upotrebe inzulinske pumpe. Na primjer, nisu svi pacijenti željeli savladati princip njegova rada, izračunati dozu i izvršiti proračun ugljikohidrata.

Pored toga, hiperglikemija i ketoacidoza mogu nastati zbog promjene produženog inzulina na kratkog. I posljednji minus je nemogućnost izvođenja nekih fizičkih vježbi i bavljenja sportom.

Postoje i kontraindikacije. Tu spadaju:

  • Problemi s mentalnim zdravljem
  • Patologija vidnog sistema.

Cijena uređaja i recenzije dijabetičara

Danas je na tržištu ogroman broj različitih modela koji se razlikuju po karakteristikama i funkcionalnosti. Prema tome, cijena svakog od njih varira u širokom rasponu - od 20 do 125 hiljada rubalja. Prilikom odabira morate obratiti pažnju na volumen spremnika, jer ovaj parametar ovisi o tome koliko dana inzulin traje.

Budući da uređaj daje signal s oštrim povećanjem šećera u krvi, zvuk bi trebao biti glasan da ne bi propustio ovaj trenutak, jer takvo stanje prijeti životu osobe.

Pogodnost i vodootpornost su još dva važna parametra. Upotreba inzulinske pumpe za dijabetes ne bi trebala uzrokovati neugodnosti osobi za vrijeme upotrebe, od kojih jedna može biti trajno isključivanje uređaja prije kupanja.

Uzgred, u mnogim pregledima dijabetičari ističu činjenicu da je prije kontakta s vodom potrebno ukloniti pumpu. Ni cijena ne izaziva radost, jer je prilično visoka čak i za ljude sa prosječnim nivoom prihoda. Trošak vas pita da li je takav uređaj zaista potreban.

Mnogi dijabetičari smatraju da nema smisla plaćati veliki novac i mnogo je lakše davati inzulin „na stari način“ - špricom. Ali ništa neće ometati aktivan način života. Prije kupnje morate odmeriti prednosti i nedostatke te odlučiti koji je prednost za vas!

Značajke uređaja

Pa šta je to? Inzulinska pumpa za dijabetes ubrizgava inzulin potkožno. Dijabetička pumpa učinkovito zamjenjuje isporuku lijeka drugim metodama špricevima i olovkama. Ima značajne prednosti u odnosu na druge metode.

  1. Koriste se male doze.
  2. Odbijanje produženog inzulina.
  3. Pobliža kontrola bolesti i uključivanje pacijenta u proces liječenja.

Sastavni dijelovi

Da biste razumjeli kako koristiti uređaj, potrebno je rastaviti njegove glavne komponente. Upute za upotrebu uređaja za dijabetičare također sadrže podatke o strukturi i funkciji svakog dijela.

  • Pumpa, ili sama pumpa. Ovaj mehanizam snabdeva lekom.
  • Sistem upravljanja. Omogućuje vam prijenos podataka o količini primljenog lijeka na osobni računar.
  • Rezervoar Sadrži i sam lijek.
  • Sistem za infuziju. Sastoji se od injekcijskog katetera i cijevi koje su povezane u rezervoar.
  • Napajanje, baterije.

Sve inzulinske pumpe za dijabetes isporučuju samo kratke i ultra kratke djelovanje inzulina: NovoRapid, Humalog i drugi. Rezervoar insulina obično treba napuniti nakon nekoliko dana.

Fotografija prikazuje pumpu za dijabetes, jednu od opcija. Kao što vidite, uređaj zauzima malo prostora i izgleda prilično estetski ugodno.

Mehanizam delovanja

Veličina uređaja je mala, uporediva sa veličinom kutije za šibicu. Lijek iz rezervoara ulazi kroz infuzijski sistem u kateter koji je povezan s potkožnom masnoćom. Sustav napajanja mora se zamijeniti svaka tri dana. Uz to, morate promijeniti mjesto ubrizgavanja kako se ne bi razvili zarazni procesi u potkožnom masnoću.

Ovisno o vrsti uređaja, ovisi o dozi lijeka

Kateter se postavlja na isti način kao i kod konvencionalnih injekcija lijeka. Ovisno o vrsti uređaja, lijek se daje od 0,025 do 0,100 jedinica odjednom. Brzina primjene mora se programirati ručno nakon procjene općeg stanja, prebrojavanja broja jedinica hljeba, kao i pod nadzorom endokrinologa. Mnoštvo ulaza i brzina mogu se značajno razlikovati.

Značajka uređaja je rad sličan gušterači. Žlezda proizvodi inzulin na dva načina. Bazalni režim dodjele ovisi o doba dana koje se također uzima u obzir pri radu s inzulinskom pumpom. I bolusni režim unosa lijekova, koji u potpunosti regulira sam pacijent i primjenjuje se prije jela.

Pri određivanju visoke razine glukoze u krvi mora se primijeniti dodatna doza lijeka. To hranjenje može se programirati postavljanjem programa za obavezno unošenje dodatne pojedinačne doze lijeka.

Dodatne funkcije

Glavni problem u liječenju bolesnika s dijabetesom je pojava oštrih kolebanja razine šećera u krvi. To se često događa pri različitim brzinama apsorpcije dugotrajnog lijeka. Korištenjem uređaja s inzulinom s kratkim djelovanjem rješava ovaj problem, jer se inzulin kratkog djelovanja, koji se daje u maloj koncentraciji i često, apsorbira odmah. To je osobina uređaja, pomaže u održavanju razine tvari u krvi, što ima stabilan učinak na cijeli sustav.

Često, u uobičajenim situacijama, mnogi dijabetičari koriste približnu količinu lijeka na osnovu jedinica kruha, jer se u špricama bolusna doza bira u koracima od 0,1 PIECES. Ovo je netačno, jer nivo glukoze tokom ove primjene može značajno fluktuirati. Uređaj ima mogućnost unošenja sredstava u koracima od 0,025 do 0,100 PIECES na sat. Broj uboda na raznim mjestima znatno se smanjuje s obzirom na to da kateter s infuzijskim sistemom treba zamijeniti samo svaka tri dana.

Inzulinska pumpa koristi se za kontrolu šećera u krvi

Pri korištenju uređaja pacijent mora izračunati dozu lijeka koji se primjenjuje. Da biste to učinili, postavljen je kontrolni sistem uređaja tako da unosi određene parametre, kad unese, pumpa izračunava dozu lijeka. Ova doza također ovisi o razini šećera u krvi prije jela i ovisno o planiranoj količini hrane.

Uz pomoć uređaja moguće je uspostaviti multi-instant opskrbu lijekom u slučaju da pacijent planira dugotrajnu upotrebu hrane ili kada uzima ugljikohidrate dugo apsorbirane.

Glavna stvar u radu uređaja je da ona određuje razinu glukoze u realnom vremenu. Ako se razina glukoze poveća, zvučni signal će obavijestiti o tome. U nekim modelima, kada nivo šećera padne, pumpa se naglo isključuje i ne daju se lijekovi. S obzirom na mogućnost prijenosa podataka na računalo, to vam omogućava naknadno procijeniti dozu lijeka i vrijednost razine glukoze.

Koje su indikacije i kontraindikacije?

Prema uputama za uređaj, postoji prilično puno indikacija za upotrebu. Prije svega, neophodna je želja pacijenta. Osim toga, ako uobičajen način primjene ne postigne nadoknadu bolesti, tada upotreba uređaja može pomoći u postizanju tog cilja. Osim toga, ako postoje problemi s konstantnošću davanja inzulina, različitim efektima inzulina u različite dane, prilikom planiranja trudnoće, porođaja, uređaj će preuzeti potrebnu stalnost primjene inzulina.

Terapija inzulinom zasnovana na pumpama kod dece je takođe široko rasprostranjena, jer se deca ne sećaju uvek kada i koliko treba davati. Upotreba uređaja od strane djece poboljšava njihovo stanje.

Može se koristiti s gotovo bilo kojom vrstom dijabetesa. Međutim, bilo koji uređaj ima svoje kontraindikacije.

  1. Poteškoće na poslu.
  2. Značajke starijih osoba.
  3. Lična nevoljnost.

Pomoću uređaja pacijent mora sam kontrolirati dozu lijeka

Glavnom kontraindikacijom za upotrebu pumpe smatraju se problemi s razumijevanjem rada uređaja. Dijabetičar nije uvijek spreman za neovisnu kontrolu i odabir doze lijeka, a u nekim je slučajevima pacijentima pogodnije slijediti režim liječenja koji je propisao liječnik. Starijim pacijentima je teško instalirati sistem i izračunati potrebne koncentracije, a, s obzirom na smanjen vid, pogreške u tipkanju mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

U svakom slučaju prije upotrebe uređaja provodi se temeljita obuka pacijenta i proučavanje uputa za uređaj. Glavni nedostatak inzulinske pumpe je visoki rizik od razvoja hiperglikemije, jer ako se primjena inzulina naglo zaustavi, za nekoliko sati mogu se razviti ozbiljne komplikacije. Kada koristite pumpu, treba redovno obavljati medicinske preglede radi prilagođavanja doze inzulina.

Cijena uređaja je visoka, osim toga, potrošni materijali nisu uvijek uključeni u cijenu. Cijena varira od 100 000 rubalja i više. Cijena varira ovisno o proizvođaču i funkcijama ugrađenim u uređaj.

Dijabetičari uglavnom ostavljaju pozitivne povratne informacije o radu pumpe. Međutim, prema pregledima, pumpa je skup uređaj, a prije nego što ga kupite, trebalo bi da odmerite prednosti i nedostatke. S druge strane, kako tvrde roditelji, uređaj za djecu je veoma važan, pomaže u prihvatanju bolesti, nadgledanju njenog toka.

Dakle, inzulinska pumpa je neophodno sredstvo u liječenju dijabetesa. Ipak, prije upotrebe potrebno je temeljito korištenje.

Pozitivni i negativni aspekti inzulinskih pumpi

Tanja + Antoša »23. januara 2009. 23:33

Fantik »23. januara 2009. 23:37

Tanja + Antoša "23. januara 2009. 23:43

Fantik "23. januara 2009. 23:56

Tanja + Antoša »24. januara 2009. 12:06

Sosenskaya Maria »24. januara 2009. 12:11

E-Lena 24. januara 2009. 19:27

Sosenskaya Maria "24. januara 2009. 19:38

E-Lena je napisala: Tanya + Antosha,

Za nas je samo jedan minus - u kupatilu kada menjamo sistem, čepom se peremo samo pod tušem, jer. Bojim se da će se krpa otkloniti u kupaonici.

Više od tri godine patch se u našem kupatilu nije ogolio niti jednom, iako je sjedio u vrućoj vodi oko sat vremena. I na rijeku se nije sišlo i na more. Istina, još uvijek imamo pumpu bez senzora, možda ste mislili na senzor?

E-Lena »24. januara 2009. 19:47

Sosenskaya Maria »24. januara 2009. 19:53

E-Lena
Ne ljepite se odozgo! Štaviše, čak ni uboda, parazit, ne uhvati uvijek. Već umorna za borbu protiv njega. Da, i čak je u bazenu koji pliva, 45 minuta u vodi, zaboravio napisati.Koji su vaši kateteri? Imamo kihsete. Ako imate i vi jednog - možete se mirno “namočiti”, neće vam se skinuti!

Oh, kakva šteta Minilink! Možda ćete u Medtronicu barem dobiti popust na novi? Ima smisla pitati. Na primjer, kada nam je ukradena prva pumpa, drugu smo kupili s popustom (umjesto 90 tisuća za 65).

E-Lena 24. januara 2009. 20:03

Fantik 24. januara 2009. 21:35

Za i protiv terapije pumpama
Rasprava o prednostima i nedostacima terapije inzulinskom pumpom
Korišćenje pumpe nije tako jednostavna stvar. Diane Maynard u svom članku istražuje prednosti i nedostatke pumpne terapije:

Fleksibilnost svakodnevnog života. Možete ustati kad želite, ići u krevet kad želite, postoji ono što želite. Više niste vezani za potrebu da nešto uradite u određeno vrijeme ili planirate unaprijed aktivnosti poput vježbanja. Ne trebate se unaprijed pripremati za bilo koji događaj koji predstavlja izvor potencijalnog stresa!
Sloboda jela. Mnogo je lakše jesti ono što želite i kada to želite, jer bolus možete napraviti u svakom trenutku. Ako koristite Humalog, samo pogledate tanjir ispred sebe, izbrojite ugljikohidrate i napravite bolus u skladu s proračunima .. Ili prvo jedete, a zatim napravite bolus. Jeste li se predomislili i želite pojesti još malo? Nema problema, napravite dodatni bolus. Buffet na recepciji? Nema problema - povećajte bazalni inzulin za nekoliko sati ili uzmite nekoliko malih bolusa dok jedete.
Smanjenje doza inzulina. Ako kontrola dijabetesa nije bila izuzetno dobra prije početka terapije pumpom, tada se nakon prelaska na pumpu ukupna dnevna doza inzulina smanjuje kod mnogih ljudi, u većini slučajeva za 30-40%. To je zbog činjenice da povišena razina inzulina u krvi uzrokuje povećanu otpornost na inzulin, što znači da poboljšana metabolička kontrola prilikom upotrebe pumpe obično smanjuje potrebu za inzulinom (1,2).
Nedostatak produženog inzulina. Ovo je jedna od glavnih prednosti mnogih nosilaca pumpi. Suprotno uvriježenom mišljenju, produženi inzulini ponekad se ne apsorbuju na uobičajen, predvidljiv način, a razina inzulina u krvi može stvoriti neočekivane vrhove i navale. Količina apsorbiranog inzulina može varirati unutar 25% u različite dane injekcije (3). Vježba može pogoršati ovaj problem, jer može izazvati apsorpciju velikih količina inzulina u kratkom vremenu. Dugotrajni inzulin se ne koristi u pumpi, a bazni inzulin se unosi mikrodozama, čime se smanjuje vjerojatnost neravnomjerne apsorpcije. Upotreba pumpe smanjuje neravnine u apsorpciji za oko 3% (4).
Jednostavnost ubrizgavanja Za većinu ljudi lakše je pritisnuti dugme nego se pobrkati sa injekcijama. Nema potrebe da nosite ništa sa sobom, nema potrebe da se skrivate od znatiželjnih očiju stranaca.
Manje rupa. Kad koristite pumpu, infuzijsku iglu za ubrizgavanje morati ćete ubrizgati u tijelo 2 ili 3 puta tjedno, za razliku od 4-5 puta dnevno kada koristite špricu ili olovku. Ovo je posebno zgodno ako imate modrice na mjestu ubrizgavanja ili lipodistrofiju. Međutim, upotreba infuzionog seta može ostaviti male ožiljke na koži.
Bolja kontrola dijabetesa. Većina ljudi ima bolju kontrolu dijabetesa nakon prelaska na pumpu jer dobijaju pristup preciznim kontrolnim mehanizmima. Na primjer, inisulin se može dati sa tačnošću od 0,1 jedinica. Također je sasvim lako sniziti visoki šećer po potrebi davanjem dodatnog inzulinskog punjenja.
Mogućnost zaustavljanja primjene inzulina. U situaciji kada ste ubrizgali previše inzulina, možete zaustaviti pumpu i na taj način zaustaviti davanje bazalnog inzulina. Ako ste tradicionalnom metodom davanja ubrizgali previše produženog inzulina, on će se nalaziti u vašem tijelu narednih 12-24 sata.
Sindrom jutarnje zore. Probleme poput sindroma jutarnje zore (prirodno povećanje šećera u krvi u ranim jutarnjim satima) lakše je kontrolirati. Između 50 i 70% ima sindrom jutarnje zore (1). Pumpu možete programirati za isporuku povišene vrijednosti bazalnog inzulina u ranim jutarnjim satima, umjesto da ustajete usred noći zbog zadirkivanja ili noćne hipoglikemije zbog povećanih doza produženog inzulina preko noći.
Osjećaj hipoglikemije. Neki nosači pumpi kažu da su uspjeli vratiti prethodno izgubljenu osjetljivost na hipoglikemiju zbog poboljšane kontrole dijabetesa. Incidencija teške hipoglikemije na pumpi takođe se smanjuje (5). Hipoglikemija postaje manje ozbiljna zbog poboljšane kontrole dijabetesa ili zbog nižih doza inzulina datih istovremeno. (6).
Učestalost ispitivanja šećera u krvi. Iako je još uvijek potrebna česta provjera SC-a prilikom upotrebe pumpe, postoje dokazi da su neki ljudi mogli rjeđe provjeravati šećer u krvi, jer su razine šećera u krvi postale stabilnije.
Bolje zdravlje. Poboljšanje kontrole dijabetesa često dovodi do poboljšanja općeg zdravlja, prehlade, infekcije postaju rijetke, zacjeljivanje rana i opće dobro se poboljšavaju.
Ovo su super stvari!

Povećani rizik od ketoacidoze. Ovo razmatranje najčešće navode ljekari koji se protive korištenju pumpi. Postoji potencijalni rizik od razvoja ketoacidoze, jer ako nešto pođe po zlu, tijelo nema zalihu dugotrajnog inzulina koji bi vas mogao „pokriti“ sljedećih 12-24 sata. U roku od nekoliko sati nakon prestanka primjene inzulina, inzulinska pumpa ne ostaje u tijelu, a razina SC brzo se povećava. Međutim, čovjek mora biti apsolutno nepromišljen da to ne bi shvatio i da ne bi nešto poduzeo. Pod pretpostavkom da u sebi imate rezervnu štrcaljku i inzulin, a često mjerite šećer u krvi (ili barem osjetite povišenu razinu SC), to nije takav problem. Napredak u terapiji pumpama učinio je ketoacidozu manje vjerojatnom komplikacijom (7), a nedavna istraživanja na univerzitetu Yale pokazuju da nema značajnih razlika u broju epizoda ketoacidoze kod tinejdžera na pumpama u usporedbi s tinejdžerima s IIT-om (5).
Nepravilna prehrana. Za neke ljude upotreba pumpe može dovesti do nezdrave prehrane i debljanja jer oni konačno dobivaju slobodu jesti i mogu jesti što žele i kad žele. Obično je ta situacija prolazna i postoji samo dok ostaje euforija prvih dana upotrebe pumpe.
Zaboravite na boluse. Postoje priče o tome kako su nosači pumpi, ohrabreni jednostavnošću svog novog života s pumpom, zaboravili na potrebu za bolusima. To, međutim, prolazi prilično brzo.
Neuspješna mjesta upoznavanja. Ovo je jedan od najčešćih problema kada se koristi pumpa - infekcija na mestu ubrizgavanja ili unošenje na neuspešno mesto gde apsorpcija ubrizgavanog inzulina ne ide kako treba. Upotreba neke mjere opreza to, međutim, nije veliki problem. Kada je infekcija neophodna, kateter se mora premjestiti na drugo mjesto i brzo poduzeti mjere protiv infekcije. Neki su ljudi podložniji infekcijama, neki uopće nemaju takve probleme. U kliničkoj studiji DCCT učestalost ozbiljnih infekcija odgovarala je jednom slučaju na 1200 godina upotrebe pumpi.
"Konusi sa pumpe." Neki ljudi imaju ožiljke ili izbočine na mjestima katetera. Obično se ovaj problem može suočiti s češćom izmjenom katetera, izborom drugog inzulina ili druge marke katetera.
Promjena katetera Ovo je mnogo veća glavobolja od jednostavne injekcije inzulina. Ako morate zamijeniti kateter usred noći ili u neko drugo neprimjereno vrijeme, to može biti neugodan problem.
Troškovi. Sama crpka i njihova opskrba (kateteri, itd.) Nisu jeftini, a u Velikoj Britaniji te troškove ne pokriva nacionalni zdravstveni sustav, mada neke bolnice i zdravstvene vlasti mogu pomoći u pronalaženju sredstava. Pumpa košta oko 1.000-2.000 funti, a potrošni materijal - otprilike 10-15 funti sedmično.
Postavljanje bazalnih nivoa. U početku je prilično teško uspostaviti ispravne bazalne razine inzulina i promijeniti ih ako je potrebno, ali to je potrebno za postizanje dobrih rezultata.
Učestalo merenje SC. Zbog povećanog rizika od ketoacidoze često je potrebno izmjeriti razinu šećera u krvi, no kad se koristi pumpa, mnogi ljudi često mjere CK kako bi bolje kontrolirali dijabetes.
Potreba za nošenjem opreme sa sobom. Problem može biti i potreba za nošenjem prilično obilne opreme: rezervnih katetera, inzulina, šprica za hitne slučajeve, mjeračem glukoze u krvi. Kada odlazite na duže vrijeme, količina opreme bit će još veća.
Ljekari Čak i ako je vaš lekar zadovoljan vašim prelaskom na pumpu, drugi ljekari pod čijom kontrolom možete pasti, na primjer, u bolnicu, mogu biti manje informisani i ne vjeruju pumpi.
Ovisnost. Neki stvarno ne vole potrebu da stalno nešto nose na svojim tijelima. U takvim slučajevima kratki prijelazi na tradicionalne injekcije mogu donijeti određeno olakšanje.

Izvorni članak je na engleskom ovdje.
Upućivanje na literaturu vidi u izvornom članku.

Kompletan set uređaja

Komplet za terapiju insulinom uključuje sledeće:

  • supercharger sa računarskim uređajem,
  • uložak - integrirani dio sa bočne strane uređaja je spremnik za inzulin,
  • kanilu promjera igle za potkožno davanje hormona i epruvete, osiguravajući njegovu vezu sa rezervoarom,
  • Baterije - hranjivi element uređaja.

Kanila se postavlja na područje najviše privatne primjene lijeka: bedro, donji dio trbuha ili gornja trećina ramena. Da biste ga riješili, koristite redovnu zakrpu. Sam uređaj, opremljen kopčama, pričvršćen je za odjeću.

Kompleks rezervoara, epruveta i kanila ima zajednički naziv, kao infuzijski sistem. Ovaj se sistem zamjenjuje svaka tri dana, zajedno s izvorom isporuke inzulina. Kao terapija koristi se samo ultra kratki ili kratko djelujući inzulin, poput: Humalog, NovoRapid.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Indikacije za upotrebu

Propisana je inzulinska pumpa za dijabetes melitus tipa 1, za tip 2 samo ako je pacijentu potreban inzulin.

Razlog kupovine uređaja je:

  • želja samog pacijenta
  • nestabilnost očitanja glukoze u krvi,
  • vrijednost šećera ispod 3 mmol / l.,
  • djetetova nemogućnost da odredi tačnu dozu,
  • prisutnost dijabetesa u trudnica,
  • nekontrolirano povećanje glukoze ujutro,
  • potreba za kontinuiranom primjenom hormona,
  • dijabetes melitus sa simptomima komplikacije.

Uputstvo za upotrebu

Svaki način terapije insulinom zasnovan je na pravilima izračunavanja doze hormona pankreasa. Prvo, određuje se dnevna doza, koja je pacijentu obično propisana prije nabavke uređaja. Rezultat je smanjen za najmanje 20% od originalnog. U bazalnom načinu rada uređaja, uvjetna doza je jednaka polovici dnevnog broja jedinica.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Primjer: pacijent je u normalnim uvjetima koristio 56 jedinica. insulin Kada koristite pumpu, ukupna doza je 44,8 jedinica. (56 * 80/100 = 44,8). Dakle, bazalna terapija se provodi u količini od 22,4 jedinice. dnevno i 0,93 jedinice. za 60 minuta.

Bazalna dnevna doza raspoređena je ravnomerno tokom dana. Tada se brzina hranjenja mijenja ovisno o nivou šećera u krvi noću i danju.

Kod bolus terapije količina primjene hormona ostaje ista kao i kod injekcije. Uređaj se ručno programira prije svakog obroka od strane pacijenta.

Kontraindikacije

Prelazak na terapiju pumpama nije uvijek rješenje.

Ne primjenjuje se kada:

  • pacijent ima mentalne nepravilnosti,
  • nedostatak vještina, želje i sposobnosti pacijenata da kontroliraju razinu šećera u krvi, izračunaju količinu ugljikohidrata u proizvodima uz pomoć jedinice za hljeb i dozu inzulina potrebne za primjenu,
  • nedostatak dejstva lekova sa kratkim spektrom delovanja.

Prije nego što kupite uređaj, potrebno je da se posavjetujete s endokrinologom.

Pregled modela

Iz donje tablice možete saznati koja je inzulinska pumpa bolja. Evo opisa uređaja najčešćih proizvođača u Rusiji.

NaslovKratak opis
Medtronic MMT-715Lakši za korištenje uređaja. Neovisno razmatra razinu šećera u krvi, vrijednost ostaje ne više od 4 tjedna.
Medtronic MMT-522, MMT-722Jedan od uređaja sa funkcijom kontrole glukoze u krvi. Podaci dobijeni tokom mjerenja imaju tendenciju da ostanu u memoriji uređaja i do 3 mjeseca. U životnom stanju daje karakterističan signal.
Medtronic Veo MMT-554 i MMT-754Uređaj ima sve uređaje i funkcije, kao i prethodnu verziju. Sjajno za malu djecu s rijetkom preosjetljivošću na hormon. Prednost modela je u tome što zaustavlja primjenu inzulina ako pacijent razvije hipoglikemiju.
Roche Accu-Chek ComboUređaj je opremljen dodatnom funkcijom - Bluetoothom, što ga omogućava konfiguriranje bez privlačenja pažnje drugih ljudi. Osim toga, otporan je na vodu. Proizvođač garantira pouzdanost uređaja.

Uređaj možete kupiti po cijeni koja kreće od 20 tisuća do 200 hiljada rubalja, ovisno o kvaliteti i proizvođaču.

Prosječna cijena inzulinske pumpe za dijabetes u Moskvi iznosi 122 hiljade rubalja.

Kako dobiti besplatnu inzulinsku pumpu

Naredbom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije 2014. godine inzulinska pumpa se dijabetičarima daje besplatno. Dovoljno je da se obratite svom liječniku, potonji, zauzvrat, mora ispuniti dokumente koji potvrđuju potrebu pacijenta za uređajem.

Nakon primanja uređaja, pacijent potpisuje sporazum da neće moći primati sredstva od države da plati troškove materijala za uređaj. Djeca s dijabetesom mogu imati koristi od dodatnih prednosti lokalnih vlasti.

Negativna strana dijabetičke pumpe

Uprkos pozitivnom uticaju uređaja, možete pronaći niz nedostataka u njegovoj upotrebi. Visoka cijena tjera vas da razmišljate o prednostima. Uostalom, skupa stvar ne znači da je visoke kvalitete, uobičajena upotreba špriceva bit će mnogo jeftinija.

Tehnički uređaj, kao i bilo koji drugi uređaj, sklon je propadanju. Može prekinuti davanje inzulina, epruveta može iskočiti ili puknuti, a kanila će se otpustiti.

Neki dijabetičari radije ubrizgavaju inzulin olovkom štrcaljke nego nošenje pumpe, što ograničava kretanje i stalno ometa upotrebu vodenih postupaka i fizičkog obrazovanja.

Kanalija umetnuta supkutano zahtijeva pridržavanje pravila asepsije kako bi se spriječilo da patogeni uđu unutra. Inače, na svom mjestu može se formirati infiltrat, koji će se morati hirurški ukloniti.

Pregledi pumpe za dijabetes

Više godina patim od dijabetesa. Ljekari me stalno prigovaraju da imam vrlo visok glikogemoglobin. Kupio sam uređaj sa funkcijom praćenja glukoze. Sada ne zaboravim na vrijeme unijeti hormon, a uređaj me upozorava ako razina glukoze padne.

Moja kćerka ima samo 12 godina i ima dijabetes tipa 1.Ne voli ustajati noću i ubrizgava inzulin, jer ujutro glukoza dostiže najveću vrijednost. Zahvaljujući pumpi ovaj problem je riješen. Uređaj se može lako konfigurirati i povećati dozu hormona noću.

Ekaterina, 30 godina

Dijabetička pumpa je izuzetno neugodna stvar i jako skupa. Prije nego što sam ga primio, morao sam jako dugo čekati na liniju. I kad sam ga konačno instalirao, shvatio sam da je to samo beskorisna stvar. Uređaj sjaji kroz odjeću, cijevi se mogu izvući za vrijeme kretanja. Stoga je za mene bolje da koristite špric.

Na temelju pregleda, možemo zaključiti da je uređaj za inzulin predmet mnogih problema dijabetičara. Ali ne mogu svi priuštiti luksuz dijabetesne pumpe.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: FOND OBEZBIJEDIO INSULINSKE PUMPE ZA DIJABETIČARE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar