Ekspresna metoda za određivanje acetona u urinu: test trake i upute za njihovu upotrebu

5 minuta Objavio Lyubov Dobretsova 1140

Savremena medicinska industrija ima nekih metoda istraživanja koje pacijent (uz prisustvo određenih kliničkih manifestacija) može samostalno provoditi. Tu spadaju glukoza i holesterometri, trake za testiranje trudnoće i za kontrolu količine acetona u urinu odrasle osobe i djeteta. Za provođenje izričite dijagnoze nije potrebno posjetiti medicinsku ustanovu - to se može učiniti i kod kuće

Štapovi za indikatore, koji vam omogućavaju da samostalno utvrdite prisutnost acetonskih tijela u biološkoj tečnosti, razvili su sredinom prošlog stoljeća njemački naučnici iz poznate farmakološke kompanije. Danas se proizvode u mnogim zemljama, uključujući Rusiju. Express sisteme karakteriše dovoljna tačnost konačnih podataka.

Zato se oni uspješno koriste i u profilaktičke svrhe i za praćenje stanja pacijenata s kroničnim, metaboličkim i endokrinim patologijama. U našem članku želimo razgovarati više o metodama ekspresne dijagnostike acetonurije, koje popularne test trake postoje za određivanje acetona u urinu, pravilima njihove upotrebe i interpretaciji pokazatelja.

Koja je ekspresna metoda za otkrivanje ketonurije?

Pojava acetona u urinu je alarmantan signal, koji prije svega zahtijeva hitno savjetovanje kvalificiranog specijalista endokrinologa. Lako je odrediti ovo patološko stanje oštrim mirisom pacijentovog disanja i mokraće koji se izlučuje. U medicinskoj ustanovi sprovodi se potpuno dijagnostički pregled i odgovarajuće mere lečenja.

Testne trake osmišljene su za mjerenje nivoa organskih spojeva u ljudskom tijelu - međuproizvoda metabolizma masti, ugljikohidrata i proteina. Smatraju se najučinkovitijim alatom za utvrđivanje stupnja acetonurije. Testne trake su vizuelni pokazatelj količine ketona u vašoj mokraći.

Čuvaju se u staklenim, metalnim ili plastičnim cijevima i mogu se dobiti u slobodnoj prodaji u lancu ljekarni - prodaju se bez recepta. Jedno pakovanje može sadržavati od 50 do 500 testova. Da biste samostalno provjerili sadržaj aceton tijela u urinu, preporučuje se kupnja paketa sa minimalnim brojem test traka.

Prije upotrebe su bijele boje, rub im je zasićen posebnim reagensom (natrijum nitroprusid). Nakon kontakta s biološkom tekućinom, ta tvar mijenja boju; za čitanje konačnih podataka ispitivanja, ekspresna uputa za sustav sadrži ljestvicu boja i tablicu za dešifriranje rezultata.

Najpopularniji sistemi brze dijagnostike su:

Priprema i pravila studije

Upute za upotrebu indikatorskih test traka mogu se razlikovati ovisno o njihovim proizvođačima, ali osnovni zahtjevi ostaju isti. Ispitivanje se izvodi na temperaturi od +16 do + 28 ° C. Izbegavajte da dodirujete ruke senzornim dijelovima materijala za ispitivanje.

Koristite štapove izvađene iz posude 60 minuta. Uzorak urina treba uzeti u sterilnu posudu. Za ispitivanje se koristi svježe prikupljena biološka tekućina. Da biste odredili stepen ketonurije, morate izvršiti sljedeće korake:

  • nosite medicinske rukavice
  • uzmi ekspresni test iz paketa i opet čvrsto zatvori poklopac,
  • nekoliko sekundi spustite indikatorsku ivicu u sakupljeni urin (dovoljno je oko 10 ml),
  • lagano uklonite višak telesne tečnosti suvom krpom,
  • stavite test test na čistu površinu s dodirnim elementom prema gore,
  • nakon 2-3 minute, uporedite rezultat testa sa skalom na pakovanju.

Princip proučavanja urina uz pomoć test traka zasnovan je na Legal kolorimetrijskoj reakciji, u kojoj komponenta indikatorskog sloja u kontaktu s urinom dobiva ljubičastu nijansu.

Tumačenje rezultata

Najpouzdaniji su konačni podaci brze dijagnoze stepena ketonurije izvedeni u istraživanju jutarnjeg dijela urina. Da biste procijenili rezultat testa, morate usporediti boju ruba trake s nijansiranom ljestvicom na pakovanju.

Zasićenje sjene indikatorskog elementa preporučuje se proučavati pri jakom svjetlu. Najniža razina ketona u urinu je 0,5 mmol / l, najviša 15,0. Brzi test omogućuje ne samo otkrivanje ketonskih tijela, već i utvrđivanje stupnja njihovog povećanja.

Rezultati studije su podeljeni u sledeće grupe:

  • Nema promjene boje indikatora na traci - negativan rezultat, koji ukazuje na odsutnost acetona u urinu.
  • Svijetlo ružičasta nijansa ukazuje na blagi stupanj ketonurije. Ovo stanje ne predstavlja opasnost za ljudski život, već zahtijeva detaljniju dijagnozu.
  • Zasićena ružičasta i malinova boja pojavljuje se kao rezultat velikog broja ketonskih tijela - karakterizira prosječni stupanj acetonurije, te je potrebno trenutno liječenje.
  • Ljubičasta boja test trake stječe se keto-acidozom - visokim nivoom ketona u mokraći. Stanje predstavlja prijetnju po život pacijenta i zahtijeva hospitalizaciju u bolnici.

Ako dobijete sumnjive rezultate ekspresne dijagnoze (promjene sjene nisu ujednačene ili se javljaju nakon 5 minuta), morate ponoviti test. Vrijedno je razmotriti činjenicu da neki lijekovi mogu utjecati na ishod analize. Zato se, nakon što ga sami izvršite, trebate obratiti iskusnom stručnjaku radi sveobuhvatnog pregleda.

Važnost samokontrole

Produljena acetonurija doprinosi nastanku dijabetičke kome, bolesti živčanog sistema i mozga. Za djecu, buduće majke i bolesnike s dijabetesom vrlo je važno kontrolirati količinu ketona u mokraći. Test za otkrivanje njihovog povećanja mora se dati kada:

  • jaka glavobolja, mučnina i povraćanje
  • groznica
  • opšte slabost
  • nedostatak apetita.

Navedeni simptomi mogu biti klinički znakovi oslabljene funkcije nervnog sistema ili oštre fluktuacije koncentracije glukoze u krvi. Neblagovremena analiza urina može se pretvoriti u brzi razvoj patologije i dovesti do ozbiljnih komplikacija, poremećaja nervnog sistema, oštrih kolebanja nivoa šećera i hipoglikemijske kome.

Međutim, treba imati na umu da je nemoguće postaviti dijagnozu i pokušati liječiti bolest! Da biste spriječili pojavu patološkog procesa, trebate jesti ispravno, pridržavati se režima pijenja, ne zloupotrebljavati alkohol i racionalno raspolagati tjelesnim aktivnostima.

Metode za određivanje acetona u urinu

Da bi rezultat analize bio najprecizniji, morate pravilno prikupiti urin. Da biste to učinili, morate uzeti čisti spremnik, bez zagađenja.

Prikupljeni urin za istraživanje mora biti dostavljen u roku od 24 sata, u protivnom će aceton početi da se razgrađuje. Čuvanje urina u hladnjaku produžava ovaj period na 2-3 dana.

Međutim, sve se to odnosi na dosad korištene tradicionalne metode, koje se temelje na korištenju posebne tekućine ili suvog reagensa na bazi natrijum nitroprusida. Slične metode uključuju Lange, Legal, Lestrade test. Prisutnost acetona u urinu određuje se prema promjeni boje medija.

Da biste brzo saznali količinu ketonskih tela u urinu, možete koristiti test trake. Izrađene su od lakmusa i obložene posebnim sastavom za otkrivanje acetona u mokraći. Ova metoda je pogodna za upotrebu i u medicinskim ustanovama i kod kuće.

Test trake su primjenjive u sljedećim slučajevima:

  • za brzu dijagnozu acetonurije (kada se sekrecija ketonskih tijela povećava mokrenjem),
  • kontrola procesa mršavljenja,
  • izbor dijeta
  • rano otkrivanje dijabetičke ketoacidoze (u slučaju šećerne bolesti).

Prilikom interakcije s niskoalkalnim medijem na test traci, indikatori boje se mijenjaju. To omogućava otkrivanje razine acetona u mokraći.

Nakon izvođenja tehnike na traci se pojavljuje nijansa boje karakteristična za određenu koncentraciju ketona u tijelu. Možete izmjeriti nivo acetona, upoređujući rezultat s primjerom na pakovanju.

Prednosti i nedostaci ekspresne metode

U takvoj situaciji, kada iz nekog razloga nije moguće proslijediti analizu u laboratoriju, brzi testovi pomažu u otkrivanju količine acetona u urinu.

Ispitivanja imaju rok trajanja do 2 godine, epruvete koje su hermetički zatvorene ne dopuštaju prolazak vlage, što doprinosi očuvanju radnog okruženja traka.

Za većinu ljudi koji pate od određene bolesti prikladno je kupiti veliku ambalažu odjednom. Testne trake smatraju se najlakšim i najpovoljnijim načinom kod kuće kako biste saznali prve rezultate stanja mokraćnih organa i tijela u cjelini.

Za njihovu kupovinu nije potreban recept, prodaju se u kartonskoj i plastičnoj ambalaži. Njihov broj može biti od 5 do 200 komada.

Nedostatak ove metode smatra se ne sasvim tačnim rezultatom, za razliku od kliničke analize. To se može objasniti činjenicom da test ne može odražavati tačnu koncentraciju ketonskih tijela u urinu.

Za kućnu dijagnostiku morat ćete kupiti najmanje 3 test trake koje se moraju koristiti tri dana zaredom.

Upute za upotrebu test traka za aceton urina

Za samostalno korištenje traka i dekodiranje rezultata, ne morate imati medicinsko znanje. U svakom pakovanju testa postoji upute koje se svakako morate upoznati, s različitim proizvođačima, vrijeme ekspozicije indikatora u urinu može se razlikovati.

Postoji nekoliko pravila koja ostaju nepromijenjena:

  • test se radi na određenoj temperaturi, trebao bi biti od +15 do +30 C,
  • da biste izbjegli oštećenje dijela senzora, ne dirajte ga rukama,
  • higijena
  • za analizu je potreban samo svježi urin (ne više od 2 sata),
  • preporučuje se uzimanje jutarnje doze urina,
  • sterilnost spremnika za biološku tečnost,
  • minimalna količina sakupljene tekućine mora biti najmanje 5-7 ml, u protivnom se može pokazati da je nepouzdan.

Odsustvo toksičnih supstanci čini test potpuno sigurnim, tako da ga možete sprovesti sami kod kuće. Naročito je pogodan za trudnice i malu djecu.

Test je jednostavan za upotrebu:

  • uzmi jednu test traku iz ambalaže. Jednokratna je za upotrebu i ne može se koristiti drugi put,
  • stavite u pripremljenu posudu sa urinom i ostavite 2 sekunde. Izvadite iz posude, uklonite suvišne kapi tečnosti. Stavite traku sa senzorom gore da biste odredili reakciju boje,
  • dešifrujte rezultat u periodu od 2 do 5 minuta od početka postupka.

Ako je količina mokraće beznačajna, vrijedi koristiti epruvetu (laboratoriju) da ne biste savili traku. To može dovesti do odvajanja dijelova senzora i pogrešnog prikaza rezultata.

Tačnije vrijednosti mogu se dobiti pomoću jutarnjeg urina. Ako postoje sumnje u rezultat, preporučuje se ponovljeni test.

Kako dešifrirati rezultat studije?

Stoga se koriste za polukvantitativnu metodu. Rezultati analize mogu se podijeliti u pet grupa.

Ako je količina acetona u urinu normalna, onda traka u ovom slučaju nema boju. Rezultat će biti negativan kada je broj ketonskih tijela manji od 0,5 mmol / L.

Lagano povećanje ketonskih tijela pokazaće svijetlo ružičastu boju. Ovo je stanje označeno kao jedan plus, a to ukazuje na blagi stepen ketonurije. To ne predstavlja životnu opasnost za pacijenta, ali zahtijeva liječenje.

Boja trake u ružičastoj ili boji maline znači veliko prisustvo ketonskih tijela. Ovo se stanje prikazuje s dva i tri plusa. Rezultat ukazuje na umjerenu ozbiljnost ketonurije. To već predstavlja opasnost po zdravlje pacijenta i ne može se odložiti s lečenjem.

Ako se prisustvo ketonskih tela znatno preceni, traka će postati ljubičasta. U praksi ovo stanje odgovara četiri plus i ukazuje na prisutnost ozbiljnog stanja - ketoacidoze. Opasno je po zdravlje, liječenje se odvija isključivo u bolnici.

Što utječe na točnost mjerenja s test trakama?

Ekspresna metoda ne može uvijek dati istinski rezultat, jer neki faktori mogu utjecati na to:

  • visok sadržaj askorbinske kiseline,
  • prisutnost u tijelu kiseline koja je produkt oksidacije salicilne kiseline,
  • pre testa uzimani su lekovi,
  • prisutnost ostataka dezinfekcijskih spremnika za analizu.

Srodni videozapisi

O test trakama za ispitivanje urina kod kuće u videu:

Pojava indikatorskih test traka za otkrivanje acetona u urinu značajno je ubrzala dijagnostički postupak probira. Ipak, ne treba zaboraviti da ova metoda samo pomaže u otkrivanju povećanih pokazatelja u urinu ketonskih tijela, ali samo iskusan liječnik može utvrditi uzroke ovog stanja.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: NOA N8 - video recenzija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar