Noliprel bi upute za upotrebu

  • Farmakokinetika
  • Indikacije za upotrebu
  • Način primjene
  • Nuspojave
  • Kontraindikacije
  • Trudnoća
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Predoziranje
  • Uslovi skladištenja
  • Obrazac za puštanje
  • Sastav

Noliprel Bi-forte je kombinacija ACE inhibitora perindoprila arginina i didatika indapamid sulfonamida. Farmakološki učinak lijeka nastaje zbog svojstava svake komponente (perindoprila i indapamida) i njihovog aditivnog sinergizma.
Perindopril je ACE inhibitor. ACE pretvara angiotenzin I u angiotenzin II (vazokonstriktivna supstanca), dodatno stimulira izlučivanje aldosterona pomoću nadbubrežne kore i razgradnju bradikinina (vazodilatacijske supstance) u neaktivne heptapeptide.
Indapam je derivat sulfonamida sa indonskim prstenom, farmakološki povezan sa tiazidnim diureticima, djelujući tako što inhibira reapsorpciju natrija u kortikalnom segmentu bubrega. Time se povećava izlučivanje natrijuma i hlorida u urinu, u manjoj mjeri i kalijuma i magnezijuma, te na taj način povećava mokrenje i pruža antihipertenzivni učinak.
Karakterizacija antihipertenzivnog djelovanja.
Noliprel Bi-forte smanjuje sistolički i dijastolički krvni pritisak kod pacijenata sa hipertenzijom bilo koje životne dobi, kako u ležećem položaju, tako i u stojećem položaju. Antihipertenzivni učinak lijeka ovisi o dozi.
Najbolji učinak na smanjenje indeksa mase lijeve klijetke postignut je s 8 mg perindoprila (ekvivalentno 10 mg perindoprila arginina) + 2,5 mg indapamida.
Krvni tlak se učinkovitije smanjio u grupi perindoprila / indapamida: razlika u srednjem smanjenju krvnog tlaka između dvije skupine bolesnika bila je –5,8 mm Hg za sistolički tlak. Čl. (95% CI (–7,9, –3,7), p 15 mg / L (> 135 µmol / L) kod muškaraca i> 12 mg / L (> 110 µmol / L) u žena.
Kontrastna sredstva koja sadrže jod. U slučaju dehidracije povezane s primjenom diuretika, povećava se rizik od razvoja akutnog zatajenja bubrega, posebno ako se u kontracepcijskim sredstvima koriste velike kontrastne tvari u velikim dozama. Prije imenovanja kontrastnih sredstava koja sadrže jod potrebno je obnoviti vodenu ravnotežu.
Kalcijumove soli. Hiperkalcemija se može pojaviti zbog smanjenog izlučivanja kalcijuma u urinu.
Ciklosporin. Moguće je povećati razinu kreatinina u krvnoj plazmi bez utjecaja na razinu cirkuliranog ciklosporina, čak i ako nedostatak tekućine i natrijuma.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, najčešća neželjena reakcija je arterijska hipotenzija koja ponekad može biti praćena mučninom, povraćanjem, konvulzijama, vrtoglavicom, pospanost, zbunjenošću, oligurijom, koja može prerasti u anuriju (uslijed hipovolemije), krvožilni šok. Mogu se pojaviti kršenja vodno-elektrolitne ravnoteže (pad nivoa kalijuma i natrijuma u krvnoj plazmi), bubrežni zatajenje, hiperventilacija, tahikardija, palpitacije srca (palpitacija), bradikardija, anksioznost i kašalj.
Prva pomoć uključuje brzo uklanjanje leka iz organizma: ispiranje želuca i / ili imenovanje aktivnog uglja, nakon čega se normalizira vodno-elektrolitna ravnoteža u bolnici.
U slučaju značajne hipotenzije, pacijentu se mora dati vodoravni položaj s niskim uzglavljem. Ako je potrebno, treba provesti iv primjenu izotonične otopine natrijevog klorida ili primijeniti bilo koji drugi način obnavljanja volumena krvi.
Perindoprilat, aktivni oblik perindoprila, može se ukloniti iz tijela hemodijalizom (vidi Farmakokinetika).

Šta potrošači moraju znati o lijeku?

Sastav tableta kao punila uključuje laktozu monohidrat. Ova supstanca često se koristi za proizvodnju raznih lijekova.

Uprkos svojim vrijednim fizičkim i hemijskim svojstvima, laktoza je najjači alergen. Osobama koje pate od individualne netolerancije na mliječni šećer, upute za upotrebu zabranjuju uzimanje lijeka.

Uz to, pacijenti koji se pridržavaju stroge prehrane koja isključuje sol, lijek treba koristiti s krajnjom oprezom. Uzimanje tableta može dovesti do brzog snižavanja krvnog pritiska. Međutim, ako se to dogodilo nakon prve primjene, tada uzrok može biti pogrešna doza.

Važnu ulogu igra adekvatan unos vode. Količinu tekućine ne biste trebali znatno povećavati, ali po vrućem vremenu je bolje piti 25 posto više nego inače. Pojačano znojenje u kombinaciji s lijekom može dovesti do dehidracije.

Nuspojave

Čak i lijek koji preporuči specijalista može dovesti do negativnih posljedica kod nekih ljudi. Noliprel A Be Forte, čija recenzija potvrđuje ove informacije, također može izazvati nuspojave.

Tabela 3. Moguće nuspojave

Centralni nervni sistemRazdražljivost, anksioznost, poremećaj sna itd.
Genitourinarni sistemPovećana diureza, smanjen libido, smanjena potencija itd.
Alergijske reakcijeAnafilaktički šok, urtikarija, ekcem, angioedem itd.
Respiratorni organiPneumonija, suvi kašalj, rinitis i još mnogo toga.
Gastrointestinalni traktMučnina, povraćanje, proliv, hepatitisi lekova, itd.
Osjetni organiVanjski tinitus, ukus metala i još mnogo toga.
OstaloPrekomjerno znojenje.

Nuspojave se mogu razlikovati od onih navedenih u tablici. Potpuni popis može se naći u uputstvu za upotrebu.

Nakon konsultacija s dr. Noliprel AB Forte, čiji je analogan proizvod jednostavan u bilo kojoj ljekarni, možete ga zamijeniti s:

  • Indapamid + Perindopril,
  • Ko-Perineva,
  • Noliprel (A, A Bi, A Forte) itd.

Analozi Noliprel Be Forte često imaju sličan / identičan sastav i efekat. Međutim, doziranje i troškovi mogu se značajno razlikovati.

Korisne informacije o uzrocima visokog krvnog pritiska možete pronaći u sljedećem videu:

Oblik i sastav

Lijek se oslobađa u obliku filmom obloženih tableta: bikonveksni, okrugli, bijeli (svaki od 29 ili 30 u bočici od polipropilena, opremljen dozatorom i čepom s gelom koji apsorbira vlagu, 1 boca u kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja, za bolnice - 30 kom u polipropilenskoj boci s dozatorom, 3 boce u kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja, 30 boca u kartonskoj paleti, u kartonskoj kutiji s prvom kontrolom otvaranja 1 paleta i upute za uporabu Noliprel A Bi-f usta).

Sastav 1 tableta:

  • aktivne tvari: perindopril arginin - 10 mg (ekvivalentno perindoprilu u količini od 6,79 mg), indapamid - 2,5 mg,
  • dodatne komponente: bezvodni koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, laktoza monohidrat, maltodekstrin, natrijum karboksimetil škrob (tip A),
  • filmski premaz: magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid (E171), hipromeloza, glicerol.

Farmakološko djelovanje

NOLIPREL BI-FORTE je kombinacija dvije aktivne komponente, perindoprila i indapamida. Ovo je hipotenzivni lijek, koristi se za liječenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije). NOLIPREL BI-FORTE propisan je pacijentima koji već uzimaju perindopril 0 mg i indapamid 2,5 mg odvojeno. Umjesto toga, takvi pacijenti mogu uzeti jednu NOLIPREL BI-FORTE tabletu, koja sadrži obje ove komponente.

Indikacije za upotrebu

Perindopril spada u klasu lekova koji se nazivaju ACE inhibitorima. Djeluje tako što širi učinak na krvne žile, što olakšava ubrizgavanje u krv. Indapamid je diuretik. Diuretici povećavaju količinu urina koju stvaraju bubrezi. No, indapamid se razlikuje od ostalih diuretika jer samo neznatno povećava količinu proizvedenog urina. Svaki od aktivnih sastojaka snižava krvni pritisak i zajedno kontroliraju vaš krvni pritisak.

Kontraindikacije

- ako ste alergični na perindopril, bilo koji drugi ACE inhibitor, indapamid, jedan od sulfonilamida ili bilo koju drugu komponentu NOLIPREL BI-FORT,

- ako ste ranije, prilikom uzimanja drugih ACE inhibitora ili pod drugim okolnostima, vi ili neko od vaših rođaka pokazivali simptome kao što su piskanje, oteklina na licu ili jeziku, intenzivan svrbež ili grozan kožni osip (angioterapija).

- ako imate tešku bolest jetre ili hepatičku encefalopatiju (degenerativna bolest mozga),

- ako imate ozbiljno oslabljenu funkciju bubrega ili ako ste na dijalizi,

- ako vam je nivo kalijuma u krvi prenizak ili previsok,

- ako sumnjate na neliječenu dekompenzaciju, srčanu insuficijenciju (ozbiljno zadržavanje soli, kratkoću daha)

- ako ste trudni i gestacijska starost prelazi 3 mjeseca (takođe je bolje izbjegavati uzimanje. NOLIPRELA B-FORT u ranim fazama trudnoće - vidjeti „Trudnoća i dojenje“),

- ako dojite.

Prije nego što uzmete NOLIPREL BI-FORTE, razgovarajte s liječnikom ako se bilo što od sljedećeg odnosi na vas:

ako patite od aortne stenoze (sužavanje glavnih krvnih žila koja dolazi iz srca), hipertrofične kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića) ili stenoze bubrežne arterije (sužavanje arterije koja krv dovodi do bubrega), ako patite od neke druge srčane bolesti, ako patite od oslabljene funkcije jetre,

ako patite od kolagena vaskularne bolesti (kožne bolesti) kao što je sistemski eritematozni lupus ili skleroderma,

ako patite od ateroskleroze (otvrdnjavanje zidova arterija),

ako patite od hiperparatireoidizma (povećana funkcija paratireoide),

ako patite od gihta,

ako imate dijabetes

ako ste na dijeti sa malo soli ili uzimate zamjene soli koje sadrže kalij,

ako uzimate litijumske ili kalijumske diuretike (spironolakton, triamteren), jer ih ne smijete uzimati istodobno s NOLIPREL BI-FORT (pogledajte „Uzimanje drugih lijekova“).

Trebali biste upozoriti svog lekara ako mislite da ste trudni. (ili planiratetrudnoća). Ne preporučuje se uzimanje NOLIPREL BI-FORT-a u ranim fazama trudnoće. Lijek se ne smije uzimati u razdoblju dužem od 3 mjeseca jer to može ozbiljno štetiti zdravlju djeteta (vidjeti „Trudnoća i dojenje“).

Kada uzimate NOLIPREL BI-FORT, takođe biste trebali obavestiti svog lekara ili medicinsko osoblje o sledećem:

ako imate anesteziju ili veliku operaciju,

ako ste nedavno imali proliv ili povraćanje ili ako vam je telo dehidrirano,

ako se podvrgnete ateresu LDL-a (hardversko uklanjanje holesterola iz krvi),

ako se podvrgnete desenzibilizaciji, što bi trebalo smanjiti alergijske reakcije na ubode pčela ili osi,

ako se podvrgavate liječničkom pregledu koji zahtijeva uporabu rentgenske supstance koja sadrži jod (tvar koja omogućava pregled unutrašnjih organa, poput bubrega ili želuca, pomoću rendgenskih zraka).

Sportaši trebaju biti svjesni da NOLIPREL BI-FORTE sadrži aktivnu tvar (indapamid), koja može dati pozitivnu reakciju tijekom provođenja doping kontrole.

NOLIPREL BI-FORT ne treba prepisati deci.

Trudnoća i dojenje

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Trebali biste upozoriti svog lekara ako mislite da ste trudni (ili planiranjetrudnoća).

Vaš liječnik bi trebao savjetovati da prestanete uzimati NOLIPREL BI-FORTE prije trudnoće ili odmah nakon potvrde trudnoće, te vam propisati drugi lijek umjesto NOLIPREL BI-FORT. Ne preporučuje se uzimanje NOLIPREL BI-FORT-a u ranim fazama trudnoće. Lijek se ne smije uzimati u periodima dužim od 3 mjeseca jer to može ozbiljno štetiti zdravlju djeteta.

Ako dojite ili planirate dojiti, obavijestite svog liječnika. NOLIPREL BI-FORTE kontraindiciran je dojiljama. Vaš ljekar vam može propisati drugi tretman ako želite dojiti, posebno ako je beba novorođena ili se rodila prije rođenja.

Odmah razgovarajte sa lekarom.

Doziranje i primjena

Prilikom uzimanja NOLIPREL BI-FORT-a uvijek strogo slijedite upute liječnika. Ako sumnjate u ispravnost lijeka, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Uobičajena doza je jedna tableta dnevno: Preporučljivo je uzimati tablete ujutro, prije jela. Progutajte tabletu čašom vode.

Nuspojava

Kao i bilo koji drugi lijekovi, NOLIPREL BI-FORTE, iako nije u svih bolesnika, može izazvati nuspojave.

Prestanite odmah uzimati ovaj lijek i obratite se svom ljekaru ako imate neko od sljedećih stanja:

vaše lice, usne, usta, jezik ili grlo su natečeni, imate poteškoće s disanjem, vrtoglavica ste ili gubite svijest, imate neobično brz ili nepravilan rad srca.

Nuspojave mogu uključivati ​​(u opadajućem redoslijedu učestalosti):

Uobičajene (manje od 1 na 10, ali više od 1 na 100 pacijenata): glavobolja, vrtoglavica, vrtoglavica, peruti i trnci, zamagljen vid, zujanje u ušima, vrtoglavica zbog niskog krvnog pritiska, kašalj, nedostatak daha, probavne smetnje (mučnina , povraćanje, bol u trbuhu, poremećaji ukusa, suha usta, dispepsija ili otežano varenje, proliv, zatvor), alergijske reakcije (kao što su kožni osip, svrbež), grčevi mišića, osjećaj umora.

Neuobičajene (manje od 1 na 100, ali više od 1 na 1000 pacijenata): promjene raspoloženja, poremećaji spavanja, bronhospazmi (stezanje u grudima, disanje s diskom: i kratkoća daha), angioedem (simptomi poput ukočenosti ili oticanja lica i jezika) , urtikarija, purpura (crvene mrlje na koži), bubrežni problemi, impotencija, pojačano znojenje.

Vrlo rijetko (manje od 1 na 10 000 bolesnika): zbunjenost, kardiovaskularni poremećaji (neredoviti otkucaji srca, srčani udar), eozinofilna pneumonija (rijetka vrsta upale pluća), rinitis (začepljenje nosa ili curenje iz nosa), teške kožne reakcije poput multiforme eritem. Ako patite od sistemskog eritematoznog lupusa (vrsta kolagen-vaskularne bolesti), tada je moguće pogoršanje. Postoje izvještaji o slučajevima reakcija fotoosjetljivosti (promjene u izgledu, izgledu kože) nakon izlaganja suncu ili umjetnim UVA zracima.

Mogu se javiti poremećaji u krvi, bubrezima, jetri, gušterači ili promjene u laboratorijskim parametrima (krvne pretrage). Vaš ljekar može propisati krvni test kako bi provjerio vaše stanje.

U slučaju zatajenja jetre (bolesti jetre) moguć je napad jetrene encefalopatije (degenerativne bolesti mozga).

Ako nuspojave postanu ozbiljne ili primijetite neželjene efekte koji nisu navedeni u ovom uputstvu, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcija s drugim lijekovima

Uvijek obavijestite svog liječnika ili ljekarnika koje lijekove uzimate ili ste nedavno uzimali, čak i ako se radi o lijekovima bez recepta.

Izbjegavajte istodobnu upotrebu NOLIPREL BI-FORTE sa sljedećim lijekovima:

- litijum (koristi se za lečenje depresije),

- diuretici koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren), kalijumove soli.

Upotreba drugih lijekova može utjecati na liječenje NOLIPREL B-FORT-om. Obavezno obavestite svog lekara ako uzimate sledeće lekove, jer pri njihovom uzimanju treba biti posebno oprezan:

- lekovi koji se koriste u lečenju hipertenzije,

- prokainamid (za lečenje nepravilnog srčanog ritma),

- alopurinol (za lečenje gihta),

- terfenadin ili astemizol (antihistaminici za liječenje sijene groznice ili alergije),

- kortikosteroidi koji se koriste za lečenje različitih stanja, uključujući tešku astmu i reumatoidni artritis,

- imunosupresivni lijekovi koji se koriste za liječenje autoimunih poremećaja ili nakon operacija transplantacije da se spriječi odbacivanje (npr.

- lijekovi propisani za liječenje raka,

- eritromicin intravenski (antibiotik)

- halofantrin (koristi se za lečenje određenih vrsta malarije),

- pentamidin (koristi se za liječenje upale pluća).

- vinkamin (koristi se za simptomatsko liječenje kognitivnih oštećenja kod starijih pacijenata, uključujući gubitak pamćenja).

- bepridil (koristi se za liječenje angine pektoris),

- sultoprid (za lečenje psihoze),

- lijekovi propisani za liječenje srčanih aritmija (npr. kinidin, hidrokvinidin, disopiramid, amiodaron, sotalol).

- digoksin ili drugi srčani glikozidi (za liječenje srčanih bolesti),

- baklofen (za liječenje ukočenosti mišića, koja se javlja kod nekih bolesti, na primjer, kod skleroze),

- lijekove za dijabetes poput inzulina ili metformina,

- kalcijum, uključujući dodatke kalcijuma,

- stimulanse laksative (npr. senna),

- nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. ibuprofen) ili visoke doze salicilata (npr. aspirin),

- amfotericin B intravenski (za liječenje ozbiljnih gljivičnih bolesti),

- lijekovi za liječenje mentalnih poremećaja, poput depresije, tjeskobe, šizofrenije itd. (na primjer, triciklički antidepresivi, antipsihotici),

- tetrakozaktid (za liječenje Crohnove bolesti).

Značajke aplikacije

Upravljanje vozilima i kontrola mašina, ..

NOLIPREL BI-FORTE obično ne utječe na budnost, ali kod nekih bolesnika, zbog niskog krvnog pritiska mogu se pojaviti različite reakcije, na primjer, vrtoglavica ili slabost. Kao rezultat, sposobnost vožnje automobila ili drugih mehanizama može biti ugrožena.

NOLIPREL BI-FORTE sadrži laktozu (čestice šećera). Ako vam je ljekar rekao da imate netoleranciju na određene vrste šećera, tada se prije uzimanja ovog lijeka posavjetujte s liječnikom.

Uslovi skladištenja

Čuvati izvan pogleda i pogleda dece.

Zatvorite spremnik čvrsto da sprečite prodiranje vlage.

Ovaj lijek treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Ne ispraznite lijek u otpadne vode ili kanalizaciju. Pitajte svog ljekarnika kako da se riješite zaustavljenih lijekova. Ove mjere su usmjerene na zaštitu okoliša.

Farmakodinamika

Noliprel Bi-Forte je kombinirano sredstvo koje uključuje inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin (ACE) i diuretik sulfonamida. Lijek karakteriziraju farmakološka svojstva koja kombiniraju djelovanje svake njegove aktivne komponente. Koja su antihipertenzivna svojstva pojačana zahvaljujući njihovom aditivnom sinergizmu.

Perindopril je ACE inhibitor, tzv. kininaza II - egzopeptidaza uključena u konverziju angiotenzina I u vazokonstriktivnu supstancu angiotenzin II, kao i u raspadu bradikinina, koji ima vazodilatacijski efekat, u stvaranje neaktivnog heptapeptida. Ova tvar smanjuje proizvodnju aldosterona, u krvnoj plazmi potiče porast reninske aktivnosti principom negativnih povratnih informacija, a dugotrajnom upotrebom slabi opći periferni vaskularni otpor (OPSS), što je više povezano s učinkom na žile mišića i bubrege. Ove pojave ne povećavaju rizik od razvoja tahikardije i ne dovode do zadržavanja tečnosti i natrijuma.

Doprinoseći smanjenju prednaprezanja i preopterećenja perindopril normalizuje i podržava rad srčanog mišića. U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca (CHF), zbog njegovog djelovanja (prema hemodinamičkim pokazateljima) smanjuje se pritisak punjenja u desnoj i lijevoj klijetki srca, smanjuje se rad srca, smanjuje se rad srca i srčani indeks, a povećava se i protok krvi u perifernim mišićima.

Indapamid je sulfonamidna skupina i pokazuje farmakološka svojstva slična onima tiazidnih diuretika. Inhibirajući reapsorpciju natrija u kortikalnom segmentu Henleove petlje, supstanca omogućava pojačano izlučivanje bubrega ionima natrijuma i hlora, a u manjoj meri - joni magnezijuma i kalijuma, što dovodi do povećanog izlučivanja urina i smanjenja krvnog pritiska.

Noliprel A Bi-Forte pokazuje hipotenzivni učinak ovisan o dozi na dijastolički i sistolički krvni pritisak, kako u stojećem tako i u ležećem položaju. Antihipertenzivni učinak lijeka se opaža tokom 24 sata. Manje od mjesec dana nakon početka kursa, postiže se stabilan terapeutski učinak u kojem se ne primjećuje pojava tahifilaksije. Završena terapija ne dovodi do povlačenja. Antihipertenzivno sredstvo pomaže u smanjenju hipertrofije lijeve klijetke (GTL), poboljšati elastičnost arterija, smanjuje OPSS, ne ometa razmjenu lipida - trigliceridi, ukupni kolesterol, holesterol, lipoproteini niske i visoke gustoće (LDL i HDL).

Učinak kombinirane primjene perindoprila i indapamida na GTL dokazan je u usporedbi s enalaprilom. U bolesnika s arterijskom hipertenzijom i GTL-om, koji su uzimali perindopril erbumin u dozi od 2 mg (što odgovara perindoprilom arginin u količini od 2,5 mg) + indapamid u dozi od 0,625 mg / enalaprila u dozi od 10 mg jednom dnevno, nakon povećanja doze perindoprila erbumina na 8 mg (što odgovara perindoprilom argininu u količini od 10 mg) + indapamid - do 2,5 mg / enalapril - do 40 mg, s istim višestrukim davanjem u grupi perindoprila / indapamida u usporedbi s skupinom enalaprila, primijećeno je veće smanjenje indeksa mase lijevog ventrikula ( LVMI). Najznačajniji učinak na LVMI zabilježen je kod primjene perindoprila erbumina 8 mg + indapamida 2,5 mg.

Jači antihipertenzivni efekat primećen je i tokom kombinovanog lečenja perindoprilom i indapamidom u poređenju s enalaprilom.

Uočena je efikasnost perindoprila u lečenju arterijske hipertenzije bilo koje težine, kako sa niskom tako i sa normalnom aktivnošću renina u plazmi. Maksimalni antihipertenzivni učinak ove tvari primjećuje se 4-6 sati nakon oralne primjene i traje više od 24 sata. Nakon tog razdoblja primjećuje se visoka razina preostale inhibicije ACE (oko 80%).

Kompleksna upotreba tiazidnih diuretika dovodi do povećanja ozbiljnosti antihipertenzivnog efekta. Također, kombinacija ACE inhibitora i tiazidnog diuretika pomaže u smanjenju rizika od hipokalemije uz istodobnu upotrebu diuretika.

Kombinacija ACE inhibitora i antagonista receptora angiotenzina II (ARA II), dvostruka blokada sistema renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS), ne preporučuje se bolesnicima sa dijabetičkom nefropatijom. Do ovog je zaključka došlo tokom kliničkih ispitivanja u kojima su bolesnici koji su imali povijest kardiovaskularne ili cerebrovaskularne bolesti ili dijabetes melitus tipa 2 s potvrđenom lezijom ciljnog organa, kao i pacijenti s dijabetesom tipa 2 tipa i dijabetičke nefropatije. Prema rezultatima studija kod pacijenata koji su primali ovu kombiniranu terapiju, nije bilo značajnog pozitivnog efekta na razvoj bubrežnih i / ili kardiovaskularnih događaja i stope smrtnosti. Štoviše, prijetnja hiperkalemije, arterijske hipotenzije i / ili akutnog zatajenja bubrega u ovom se slučaju pogoršava u usporedbi s grupom pacijenata koji su primali monoterapiju.

Zabilježeno je antihipertenzivno djelovanje indapamida tokom liječenja ovim lijekom u dozama koje pružaju minimalan diuretički učinak. Ovo svojstvo aktivne tvari rezultat je povećanja elastičnosti velikih arterija i smanjenja OPSS-a. Indapamid snižava GTL, ne utječe na krvne lipide (LDL, HDL, ukupni kolesterol, trigliceride) i metabolizam ugljikohidrata čak i u prisutnosti dijabetesa.

Perindopril

Kada se uzima oralno, perindopril se brzo apsorbuje. Maksimalna koncentracija tvari (Cmaks) u krvnoj plazmi uočava se 1 sat nakon primjene. Lijek nije karakteriziran farmakološkim djelovanjem. Poluvrijeme života (T1/2) je 1 sat. Oko 27% oralne doze perindoprila nalazi se u krvotoku u obliku njegovog aktivnog metabolita, perindoprilata. U procesu biotransformacije aktivne tvari, pored perindoprilata, nastaje još 5 neaktivnih metabolita. Nakon oralne primjene u krvnoj plazmi Cmaks perindoprilat se postiže nakon 3-4 sata, unos hrane usporava konverziju perindoprila u perindoprilat, što utječe na bioraspoloživost lijeka.

Utvrđena je linearna ovisnost razine perindoprila u plazmi o njegovoj dozi. Količina distribucije (Vd) nevezani perindoprilat može iznositi otprilike 0,2 l / kg. S proteinima u plazmi, uglavnom s ACE, perindoprilat (ovisno o koncentraciji) veže se oko 20%.

Aktivni metabolit koji se bubrezima izlučuje iz organizma, efikasan T1/2 nevezani udio iznosi otprilike 17 sati, stanje ravnoteže postiže se u roku od 4 dana.

U prisutnosti zatajenja srca i bubrega, kao i kod starijih bolesnika, izlučivanje perindoprilata usporava se. Dijalizni klirens tvari je 70 ml / min.

Aktivna supstanca brzo se i potpuno apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta (GIT). 1 sat nakon oralne primjene postiže se Cmaks indapamid u krvnoj plazmi. Pri ponovljenoj upotrebi, ne dolazi do nakupljanja materije. Komunikacija s proteinima plazme iznosi 79%, T1/2 varira u rasponu od 14 do 24 sata (prosječno 18 sati).

Indapamid se izlučuje uglavnom bubrezima (otprilike 70% preuzete doze) i u obliku neaktivnih metabolita kroz creva (oko 22%).

Farmakokinetički parametri kod pacijenata s bubrežnom insuficijencijom se ne mijenjaju.

Posebna uputstva

Tijekom razdoblja terapije potrebno je uzeti u obzir moguće kliničke znakove dehidracije i smanjenje nivoa elektrolita u plazmi, uključujući dijareju i / ili povraćanje, jer se u slučaju početne hiponatremije povećava rizik od naglog razvoja arterijske hipotenzije. U takvim je slučajevima potrebno redovito praćenje koncentracije elektrolita u krvnoj plazmi.

Ako se primijeti jaka arterijska hipotenzija, može se propisati iv primjena 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida.

Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za daljnje liječenje Noliprelom A Bi-Fort. S naknadnom normalizacijom krvnog pritiska i bcc, možete nastaviti s primjenom lijeka u nižim dozama ili koristiti samo jednu od aktivnih tvari.

U kontekstu liječenja zabilježeni su slučajevi teških zaraznih lezija, ponekad otpornih na intenzivnu antibiotsku terapiju. Pri korištenju perindoprila kod takvih bolesnika potrebno je periodično nadgledati broj leukocita u krvi. Pacijenti moraju obavijestiti svog liječnika o svim simptomima zaraznih bolesti (uključujući vrućicu i grlobolju).

Tijekom liječenja Noliprelom A Bi-Forte zabilježeni su rijetki slučajevi razvoja angioedema jezika, usana, glasnih nabora i / ili grkljana, lica i udova. Ove komplikacije mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme tijekom terapije. Kada se pojave simptomi angioneurotskog edema, lijek treba odmah prekinuti i uspostaviti praćenje pacijentovog stanja dok se potpuno ne uklone znakovi ove lezije. Ako se oteklina proširila na lice i usne, onda u većini slučajeva simptomi nestaju sami, iako se po potrebi mogu propisati i antihistaminici. Angioneurotski edem, praćen edemom grkljana, može prouzrokovati smrt. Oticanje glasnica, jezika ili grkljana povećava rizik od začepljenja dišnih puteva. S razvojem ovih simptoma preporučuje se odmah ubrizgavanje epinefrina (adrenalina) u razrjeđivanju od 1: 1000 (0,3–0,5 ml) ili preduzimanje mjera za osiguranje prohodnosti dišnih puteva.

Postoje izvješća o većem riziku od angioedema kod pacijenata s negroidnom rasom.

U vrlo rijetkim slučajevima, za vrijeme liječenja ACE inhibitorima, opažen je razvoj angioedema crijeva, praćen bolom u trbuhu (sa ili bez povraćanja / mučnine), ponekad s normalnom koncentracijom C1 esteraze i bez prethodnog pojavljivanja angioedema na licu. Dijagnoza ove neželjene reakcije postavlja se kompjuterskom tomografijom (CT) pretragom trbušne šupljine, ultrazvukom (ultrazvukom) ili tijekom operacije. Simptomi lezije prestaju nakon povlačenja ACE inhibitora.

U bolesnika sa alergijom, kada uzimaju desenzibilizaciju, ACE inhibitore treba primjenjivati ​​s krajnje oprezom. Pacijenti koji primaju imunoterapiju pripravcima koji sadrže otrov insekata himenopterana (uključujući pčele i ose) trebaju izbjegavati upotrebu ACE inhibitora, jer to povećava rizik od razvoja dugotrajnih i po život opasnih anafilaktičkih reakcija. Međutim, ove se nuspojave mogu izbjeći privremenim ukidanjem ACE inhibitora najmanje 24 sata prije postupka desenzibilizacije.

U prisutnosti arterijske hipertenzije i koronarne srčane bolesti tijekom razdoblja terapije, pacijenti ne bi trebali prestati koristiti beta blokatore.

Perindopril, poput ostalih ACE inhibitora, pokazuje slabiji antihipertenzivni učinak u bolesnika negroidne rase u usporedbi s predstavnicima drugih rasa. Smatra se da je ta razlika povezana s često opaženom niskom aktivnošću renina kod pacijenata ove rase s arterijskom hipertenzijom.

Na pozadini liječenja tiazidnim diureticima, zabilježeni su slučajevi reakcija fotoosjetljivosti čiji razvoj zahtijeva da se lijek prekine. Ako nastavite sa diuretskom terapijom, preporučuje se zaštita kože od izlaganja suncu i umjetnim ultraljubičastim zracima.

Indapamid može izazvati pozitivnu reakciju kod sportaša tokom doping kontrole.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Aktivne supstance Noliprel A Bi-Forte ne dovode do poremećaja u psihomotornim reakcijama. Ali treba imati na umu da se kod nekih pacijenata mogu razviti pojedinačne reakcije kao odgovor na smanjenje krvnog pritiska, posebno na početku liječenja ili uz istodobnu upotrebu drugih antihipertenzivnih lijekova. U ovom slučaju može se oslabiti sposobnost upravljanja vozilima ili rada s drugim potencijalno opasnim mašinama.

Trudnoća i dojenje

Trudnice i žene koje planiraju trudnoću ne bi trebale uzimati Noliprel A Bi-Forte. Strogo kontrolirana ispitivanja terapije ACE inhibitorima kod trudnica nisu provedena. Dostupni podaci o učinku lijeka u prvom tromjesečju trudnoće ukazuju na odsutnost razvojnih nedostataka povezanih s lijekom povezanih s fetotoksičnošću. Uprkos tome, određeni porast prijetnje poremećaja u razvoju fetusa ne može se u potpunosti isključiti kad se uzimaju ACE inhibitori.

Ako je došlo do trudnoće tijekom terapije lijekom, potrebno je odmah prestati s primjenom Noliprel A Bi-Forte i propisati drugi antihipertenzivni tretman lijekovima odobrenim za upotrebu tijekom trudnoće. U II - III tromjesečju, s produljenom izloženošću ACE inhibitorima na plodu, može se pogoršati rizik od oštećenog razvoja, poput oligohidramniona, oslabljenog rada bubrega i odgođene kosti oko lobanje. Novorođenče može imati arterijsku hipotenziju, zatajenje bubrega, hiperkalemiju.

Ako je žena primila tretman ACE inhibitorima u II - III trimestru trudnoće, potrebno je izvršiti ultrazvuk fetusa kako bi se procijenila aktivnost bubrega i stanje lubanje. Novorođenčad čije su majke tijekom trudnoće uzimale ove lijekove potreban je pažljiv medicinski nadzor radi pravovremenog otkrivanja i ispravljanja moguće arterijske hipotenzije.

U trećem tromjesečju trudnoće, dugotrajna terapija tiazidnim diureticima može uzrokovati majčinu hipovolemiju i smanjenje uteroplacentalnog protoka krvi, izazivajući fetoplacentalnu ishemiju i zastoj rasta ploda. Kada su se liječili diureticima, malo prije rođenja, u nekim slučajevima novorođenčad je imala trombocitopeniju i hipoglikemiju.

Upotreba Noliprel A Bi-Forte tokom dojenja je kontraindicirana. Nije poznato prodire li perindopril u majčino mlijeko, ali utvrđeno je da se indapamid izlučuje u majčinom mlijeku i može kod novorođenčeta dovesti do razvoja hipokalemije, nuklearne žutice i preosjetljivosti na derivate sulfonamida. Uzimanje tiazidnih diuretika može izazvati suzbijanje laktacije ili smanjenje količine majčinog mlijeka.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Pacijenti sa CC ≥60 ml / min tokom perioda liječenja zahtijevaju redovno praćenje nivoa koncentracije kalijuma i kreatinina u krvnoj plazmi.

U prisustvu umerenog do ozbiljnog zatajenja bubrega (CC manji od 60 ml / min), Noliprel A Bi-Forte je kontraindiciran. U nekih bolesnika s arterijskom hipertenzijom bez prethodnih očiglednih znakova oslabljene bubrežne aktivnosti, laboratorijski rezultati mogu pokazati znakove funkcionalne bubrežne insuficijencije. U takvim slučajevima terapija lijekovima mora biti prekinuta. Možete nastaviti nastavak liječenja malim dozama kombinacije aktivnih tvari ili upotrebom samo jednog od lijekova. U bolesnika ove grupe rizika, serumski kreatinin i kalijum-ioni treba pratiti 2 nedelje nakon početka uzimanja Noliprel A Be-Forte i nakon toga svaka dva mjeseca. Za većinu slučajeva bubrežni zastoj javlja se kod pacijenata s početnim funkcionalnim oštećenjem bubrega (uključujući stenozu bubrežne arterije) ili s teškim zatajenjem srca.

S oslabljenom funkcijom jetre

U slučaju teškog stepena zatajenja jetre, primjena Noliprel A Bi-Forte je kontraindicirana. Pacijenti s umjerenom hepatičkom insuficijencijom ne trebaju prilagoditi dozu.

U nekim je slučajevima tijekom primjene ACE inhibitora primijećeno pojavu kolestatske žutice. Na pozadini napredovanja ove nuspojave moguće je razvijanje fulminantne nekroze jetre, ponekad sa smrtnim ishodom. Mehanizam za razvoj ove komplikacije je nejasan. Ako se tijekom razdoblja uzimanja Noliprela A pojavi Bi-Forte žutica ili je aktivnost jetrenih enzima značajno povećana, terapiju treba prekinuti i hitno se obratiti liječniku.

Uzimanje tiazidnih / tiazidnih diuretika sa postojećim oštećenim funkcijama jetre može uzrokovati razvoj jetrene encefalopatije. U tom slučaju potrebno je odmah prekinuti liječenje Noliprelom A Bi-Fort.

Upotreba u starosti

Prije liječenja, stariji pacijenti trebaju procijeniti funkcionalnu aktivnost bubrega i koncentraciju kalijuma u plazmi u krvi. U ovoj kategoriji bolesnika određuje se nivo kreatinina u plazmi uzimajući u obzir starost, tjelesnu težinu i spol. Na početku tečaja terapije za starije osobe doza perindoprila postavlja se ovisno o nivou sniženja krvnog tlaka, posebno smanjenjem bcc-a i gubitkom elektrolita. Ove mjere pomažu u izbjegavanju naglog pada krvnog tlaka.

Starije pacijente sa normalnom bubrežnom aktivnošću Noliprel A Bi-Forte preporučuje se uzimanje 1 tablete 1 puta dnevno, kao i obično.

Interakcija lijekova

Preporučene kombinacije Noliprel A Bi-Forte ili njegovih aktivnih sastojaka s drugim tvarima / pripravcima:

  • preparati litija: rizik od reverzibilnog povećanja koncentracije litija u krvnoj plazmi i rezultirajući toksični efekti kod uzimanja ACE inhibitora povećava se, dodatna upotreba tiazidnih diuretika može uzrokovati daljnje povećanje nivoa litijuma u plazmi i povećati rizik od toksičnih učinaka, ako je takva kombinacija potrebna, razinu treba redovito pratiti litijum u plazmi,
  • estramustin: prijetnja porastom učestalosti neželjenih efekata, uključujući angioedem, povećava se u kombinaciji s perindoprilom,
  • preparati kalijuma, kaure koji čuvaju kalijum (spironolakton, amilorid, triamteren, eplerenon), kalijumske supstitucije jestivom soli: nivo kalijuma u serumu je u granicama normale, hiperkalemija se retko razvija - u kombinaciji sa inhibitorom ACE svi ovi lekovi se uzimaju istovremeno s lekom može prouzrokovati značajno povećanje serumskog kalija do smrti, s potvrđenom hipokalemijom, mora se paziti i redovno pratiti g koncentracija kalijuma i parametri EKG u plazmi.

Moguće su reakcije interakcije koje zahtijevaju posebnu pažnju i oprez kod kombinirane uporabe Noliprel A Bi-Fort ili njegovih aktivnih sastojaka sa sljedećim lijekovima / supstancama:

  • baklofen: povećava se antihipertenzivni učinak, treba kontrolirati krvni tlak i rad bubrega, ako je potrebno, prilagoditi dozu antihipertenzivnih lijekova,
  • NSAID (uključujući acetilsalicilnu kiselinu u dozama većim od 3 000 mg dnevno, neselektivni NSAID i inhibitore COX-2): antihipertenzivni efekti mogu se smanjiti u kombinaciji sa ACE inhibitorima, povećava se rizik od oštećenja bubrežne aktivnosti, uključujući pojavu akutnog zatajenja bubrega i porast nivoa kalijuma u serumu, uglavnom kod pacijenata s početno oslabljenom funkcijom bubrega, pacijenti bi trebali uspostaviti ravnotežu tekućine i redovno ih pratiti na početku zajedničkog liječenja i tijekom njegovog tijeka ochek,
  • hipoglikemijski oralni agensi dobiveni iz sulfonilureje: hipoglikemijski učinak ovih lijekova i inzulina u bolesnika sa šećernom bolešću povećava se primjenom ACE inhibitora, hipoglikemija je izuzetno rijetka, zbog povećanja tolerancije na glukozu i smanjene potrebe za inzulinom, potrebno je redovito praćenje razine glukoze u plazmi tokom prvog meseca ove kombinacije,
  • antiaritmici klase IA (kinidin, disopiramid, gidrohinidin) i klase III (bretilijum tosylate, dofetilid, amiodaron, ibutilid), sotalol, benzamidi (sultoprid, amisulpride, tiaprid, sulpirid), neuroleptici (Levomepromazine, hlorpromazin, tsiamemazin, trifluoperazin, tioridazin) , butirofenoni (droperidol, haloperidol), pimozid, difemanil metil sulfat, sparfloksacin, bepridil, halofantrin, cisaprid, moksifloksacin, eritromicin (iv), pentamidin, misolastin, vinkamfe (iv, anad, anad, anad, anad pokrenuti a ritam tipa pirouette): pogoršava se rizik od hipokalemije uz upotrebu indapamida, potrebno je nadzirati interval QT, kalijum u plazmi i, ako je potrebno, korekcija hipokalemije,
  • gluko- i mineralokortikoidi (koji imaju sistemski efekat), amfotericin B (iv), tetrakozaktid, laksativi koji aktiviraju pokretljivost creva (agensi koji mogu izazvati hipokalemiju): zbog aditivnog dejstva, u kombinaciji sa indapamidom, povećava se rizik od hipokalemije, potrebna je kontrola koncentracije kalija u plazmi, a ako je potrebno i njegova korekcija, bolesnicima koji primaju srčane glikozide potreban je pažljiv nadzor, preporučuje se upotreba laksativa koji nisu stimulativni iruyut peristaltiku,
  • srčani glikozidi: toksični učinak ovih lijekova je pojačan s hipokalemijom, stoga, kada se kombiniraju s indapamidom, treba nadzirati sadržaj kalija u plazmi i EKG indekse, terapiju možda treba prilagoditi.
  • Interakcije koje zahtijevaju pažnju uz kombiniranu upotrebu Noliprel A Bi-Fort ili njegovih aktivnih sastojaka sa sljedećim lijekovima / supstancama:
  • tetrakozaktid, kortikosteroidi: antihipertenzivni učinak je oslabljen, zbog zadržavanja tečnih i natrijum jona zbog uticaja kortikosteroida,
  • antipsihotici (antipsihotici), triciklički antidepresivi: povećava se antihipertenzivni efekat i pogoršava se ortostatska hipotenzija (aditivni efekat),
  • drugi antihipertenzivi, vazodilatatori: mogu pojačati hipotenzivni efekat,
  • Inhibitori ARA II, aliskiren: dok uzimate ove lijekove ACE inhibitorom, učestalost neželjenih efekata, poput hiperkalemije, arterijske hipotenzije, funkcionalnog oštećenja bubrega (uključujući akutno zatajenje bubrega), povećava se u usporedbi s primjenom jednog lijeka koji utječe na RAAS-u, zbog čega se ne preporučuje dvostruka blokada RAAS-a kombiniranom primjenom ACE inhibitora s ARA II ili aliskirenom, ako je ta kombinacija potrebna, odlazi pod strogi medicinski nadzor, uz redovno praćenje koncentracije kalijuma u plazmi, bubrežne funkcije i krvnog pritiska,
  • tiazidni i petlji diuretici (u velikim dozama): može se razviti hipovolemija, ako se ovi lijekovi dodaju liječenju perindoprilom, rizik od arterijske hipotenzije raste,
  • citostatički i imunosupresivni lijekovi, alopurinol, kortikosteroidi (sa sistemskom upotrebom), prokainamid: rizik od leukopenije se povećava dok uzimate ACE inhibitore,
  • preparati za opću anesteziju: pojačava se antihipertenzivni učinak u kombinaciji s perindoprilom, preporučuje se prestati uzimati Noliprel A Bi-Forte što je više moguće 24 sata prije operacije korištenjem opće anestezije,
  • gliptini (sitagliptin, saksagliptin, linagliptin, vildagliptin): rizik od angioedema povećava se u kombinaciji s ACE inhibitorima zbog inhibicije aktivnosti dipeptidil peptidaze-4 gliptinom,
  • simpatikomimetičari: antihipertenzivni učinak je smanjen,
  • preparati zlata (iv), uključujući natrijum aurotiomalat: uz upotrebu ACE inhibitora mogu se razviti nitratne reakcije poput mučnine, povraćanja, arterijske hipotenzije, hiperemije kože lica i sl.
  • Kontrastna sredstva koja sadrže jod (posebno u velikim dozama): rizik od razvoja akutnog zatajenja bubrega kao rezultat dehidracije organizma dok uzimate diuretičke lekove povećava se, pre ove kombinacije potrebno je obnoviti vodenu ravnotežu,
  • metformin: rizik od laktacidoze usled funkcionalnog zatajenja bubrega koji je povezan sa uzimanjem diuretika (posebno petlje) povećava se s nivoom kreatinina u plazmi od 15 mg / l (135 µmol / l) kod muškaraca i 12 mg / l u žena ( 110 μmol / L) metformin se ne smije koristiti
  • soli kalcijuma: hiperkalcemija se može razviti kao rezultat smanjenog izlučivanja kalcijum jona iz bubrega,
  • ciklosporin: povećava koncentraciju kreatinina u plazmi u nedostatku promjena njegove razine, čak i pri normalnim razinama vode i natrijevih jona.

Analozi Noliprel A Bi-Fort su Noliprel A, Noliprel A forte, Ko-Perineva, Perindopril-Indapamide Richter, Co-Parnawel, Noliprel, Noliprel forte, Perindid, Perindapam, Perindopril PLUS Indapamide i drugi.

Recenzije o Noliprel A Bi-Fort

Recenzije o Noliprel A Bi-Fort u većini slučajeva su pozitivne. Pacijenti primjećuju da kombinirani antihipertenzivni lijek učinkovito i stabilno normalizira krvni tlak, poboljšava elastičnost zidova krvnih žila i pomaže u smanjenju GTL-a. U bolesnika s dijabetesom, Noliprel A Bi-Forte ne utječe na glukozu u krvi, za razliku od nekih njegovih analoga. Mnogi liječnici vjeruju da je on pogodan za liječenje primarne hipotenzije s mogućim daljnjim prilagođavanjem doze.

Nedostaci lijeka uključuju prisustvo velikog broja kontraindikacija i moguće nuspojave.

Ostavite Svoj Komentar