Značajke prehrane za gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes melitus (GDM) je bolest koja se javlja kod žena tokom trudnoće. U većini slučajeva nestaje sam. Međutim, ponekad GDM uzrokuje ozbiljne komplikacije. Možete ih izbjeći ako slijedite određenu dijetu. Šta je obilježje ishrane kod gestacijskog dijabetesa?

Opasnost nekontrolirane snage

Dijeta bez ikakvih ograničenja na gestacijski dijabetes može dovesti do mnogih opasnih posljedica. Među njima:

  • zastoj cirkulacije između fetusa i majke,
  • rano starenje placente,
  • kašnjenje u razvoju fetusa,
  • zgrušavanja krvi i začepljenja krvnih žila,
  • povećanje težine fetusa,
  • povrede i druge komplikacije tokom porođaja.

Prehrambeni principi

Dnevni meni za GDM preporučuje se podijeliti u 6 obroka. Frakcijska prehrana sprečava nagli porast nivoa glukoze u krvi. Uz ovaj režim, trudnica ne pati od jake gladi. Važno je da ukupni unos kalorija ne bude veći od 2000–2500 kcal dnevno.

Dijeta za GDM ne bi trebala iscrpljivati ​​organizam i istovremeno spriječiti prikupljanje viška kilograma. U prvom tromjesečju punost veća od 1 kg mjesečno smatra se nenormalnom. U drugom i trećem tromjesečju - više od 2 kg mjesečno. Prekomjerna težina stvara opterećenje za tijelo, povećava rizik od edema, povišenog krvnog pritiska i komplikacija od ploda. Pokušajte da ne prejedate ili ne preskočite obroke. Optimalan interval između njih nije veći od 2-3 sata.

Dijeta za gestacijski dijabetes treba da se sastoji od proteinske hrane (30-60%), zdravih masti (do 30%) i ugljenih hidrata (40%). Preferirajte složene ugljikohidrate. Dugo se konzumiraju i ne izazivaju oštre promjene pokazatelja glukoze u krvi. Takođe, u prehrani je potrebno povrće i voće s minimalnim glikemijskim indeksom. Pazite da su svježe, a ne smrznute, bez dodanog šećera, soli, sosa ili masti. Obavezno pročitajte naljepnicu na pakovanju: sastav proizvoda, korisna svojstva i rok trajanja.

Jedan sat nakon svakog obroka uzmite očitavanje brojača. Unesite rezultate u dnevnik samokontrole.

Kalorični dnevni meni

Možete spriječiti razvoj gestacijskog dijabetesa računanjem kalorijskog sadržaja u dnevnom meniju. Za to se koristi omjer ne veći od 35 kcal po 1 kg norme tjednog povećanja tjelesne težine tijekom trudnoće (BMI) i idealne tjelesne težine (BMI): BMI = (BMI + BMI) × 35 kcal.

Za izračunavanje BMI koristi se formula: BMI = 49 + 1,7 × (0,394 × visina u cm - 60).

BMI vrijednosti (u kg)
DebljanjeFat bodyProsečna gradnjaTanka gradnja
Trenutna sedmica trudnoće20,50,50,5
40,50,70,9
60,611,4
80,71,21,6
100,81,31,8
120,91,52
1411,92,7
161,42,33,2
182,33,64,5
202,94,85,4
223,45,76,8
243,96,47,7
2657,78,6
285,48,29,8
305,99,110,2
326,41011,3
347,310,912,5
367,911,813,6
388,612,714,5
409,113,615,2

Dozvoljeni proizvodi

Lista odobrenih proizvoda za gestacijski dijabetes prilično je velika. Kad ste trudni, možete jesti tvrde sireve, skute, maslac i gustu kremu. Prirodni jogurt preporučuje se samo za preliv salata.

Iz mesnog asortimana su prihvatljive piletina, kunić, dijeta teletina i ćuretina. Nije dozvoljeno jesti više od 1 puta tjedno jesti vitke dijelove svinjetine. Juhe je najbolje kuhati u povrtnom ili pilećem juhu. Pri kuvanju ptice 2 puta promijenite vodu. Dobro uspostavljene morske trave, ribe i plodovi mora. Jedite ne više od 3-4 jaja. sedmično (tvrdo kuhana ili u obliku omleta).

Uz gestacijski dijabetes, soja, sojino brašno i mlijeko mogu biti uključeni u prehranu. Grah i grah pogodni su za mahunarke. U maloj količini koristite lješnjake i brazilski orah, sjemenke suncokreta (ne više od 150 g odjednom). Kikiriki i indijski orah su strogo kontraindicirani.

U povrću su dozvoljeni krompir (ali ne prženi), sve vrste kupusa, zeleni grah šparoga, avokado, tikvice, krastavci, patlidžan, špinat, ljuta paprika, zeleni luk i začinjeno zelje. Za ručak možete pojesti malu količinu sirove mrkve, repe, bundeve i luka. U sastav jela za dijabetičare također su uključene gljive.

S GDM-om je dozvoljeno gotovo sve osim grožđa i banana. Zamijenite ih sokovima kako biste dobili više hranjivih sastojaka i vlakana. Koristite grejpfrut sa oprezom, nakon provere reakcije organizma.

Pijte više pročišćene vode bez plina. Prikladni su voćni napici, kokteli, sirupi, kvas, čaj i sok od rajčice (ne više od 50 ml po receptu).

Zabranjeni proizvodi

Nadoknađivači šećera, zaslađivači, konzervi i džemovi, med, sladoled i slastice mogu izazvati visoku razinu šećera u krvi. Koncentrirani povrtni i voćni sokovi, slatka gazirana pića nisu ništa manje opasni u prehrani za GDM.

Muffine i pekarske proizvode (uključujući cjelovite žitarice) treba isključiti iz prehrane. Isto se odnosi i na dijetalni kruh, žitarice i žitarice načinjene od pšeničnog brašna i drugih žitarica.

Kondenzirano mlijeko, meki desertni sirevi i surutka kontraindicirani su kod gestacijskog dijabetesa. Takođe, ne možete jesti pržena i masna jela. Takva hrana stvara dodatno opterećenje gušterače. Previše slana, začinjena i kisela jela također neće donijeti korist. Iz istog razloga se ne biste trebali miješati sa smeđim hljebom (kiselost proizvoda je prilično visoka).

Konzervirane supe i praktična hrana, margarin, kečap, majonez u prodavnici i balzamični sirće strogo su zabranjeni.

Jedinstveni meni za majčinstvo

Za osobe s dijabetesom, uključujući gestacijski, razvijen je poseban sustav prehrane: 9 tablica.

Sedmični meni za gestacijski dijabetes
Dan u sedmiciDoručakRučakRučakVisoki čajVečeraPrije odlaska u krevet
PonedeljakNapitak od kafe, nemasni sir s mlijekom, kaša od heljdeMlekoKuvano meso sa sosom od mleka, kupusna juha, voćna želeAppleKupus šnicla, kuvana riba, pečena u mliječnom sosu, čajKefir
UtorakKupus salata, biserni ječam, kuhano jaje, napitak od kafeMlekoGoveđa jetra sa sosom, pire krumpir, kiseli krastavci, kompot od suhog voćaVoćna mliječKuhana pileća prsa, pirjani kupus, čajKefir
SrijedaSkuti sir s niskim udjelom masti s mlijekom, zobenom kašom, napitkom od kafeKisselKuvano meso, kaša od heljde, vegetarijanski bor, čajNezaslađena kruškaVinaigrette, kuhano jaje, čajJogurt
ČetvrtakSkuvani sir sa malo mleka, kaša od heljde, napitak od kafeKefirKuvano meso sa sosom od mleka, vegetarijanska supa od kupusa, pirjano voćeNezaslađena kruškaKupus šnicla, kuvana riba, pečena u mliječnom sosu, čajKefir
PetakVinjegre bez krumpira, puter, kuhano jaje, napitak od kafeAppleTostirano meso, kiseli kupus, grahova supa, čajSvježe voćePuding od povrća, kuvana piletina, čajJogurt
SubotaLekarska kobasica, proso kaša, napitak od kafeDekocija pšeničnih mekinjaPire od krumpira, kuhano meso, riblja čorba, čajKefirZobena kaša, nemasni sir s mlijekom, čajApple
NedjeljaKuvano jaje, kaša od heljde, napitak od kafeAppleJečmena kaša, mljevena kotleta od goveđeg voća, supa od povrća, čajMlekoKuvani krompir, povrća salata, kuvana riba, čajKefir

Recepti za dijetu

Postoji puno recepata koji će se uklopiti u prehranu za gestacijski dijabetes. Baziraju se isključivo na zdravim proizvodima.

Riblje torte. Potrebni: 100 g fileta s breskvom, 5 g putera, 25 g mlijeka s niskim udjelom masti, 20 g krekera. Natopite krekeri u mlijeku. Operite ih mlinom za meso zajedno sa ribom. U mleveni meso dodajte rastopljeni puter. Oblikujte kotlete i stavite ih u dvostruki kotao. Kuvajte 20-30 minuta. Poslužite s povrćem, svježim biljem ili pirjanim kupusom.

Mlečna supa. Trebat će vam: 0,5 l nemasnog mlijeka (1,5%), 0,5 l vode, 2 srednje velika krumpira, 2 mrkve, pola glavice bijelog kupusa, 1 kašika žlice. l kašica, 1 kašika. l svježi zeleni grašak, sol po ukusu. Povrće operite i ogulite. Samljeti ih i staviti u posudu sa emajlom. Dodajte vodu i stavite posudu na vatru. Posolite juhu kad prokuha. Pirjajte povrće na laganoj vatri dok ne prokuha. Ocijedite juhu i obrišite sve kroz sito. U šerpu ulijte mlijeko, pospite krompir, grašak, kupus i mrkvu. Kad juha prokuha, dodajte kašu i kuhajte 10-15 minuta.

Patlidžan patlidžan. Potrebno: 50 g sosa od kiselog vrhnja, 200 g patlidžana, 10 g suncokretovog ulja, prstohvat soli i svježeg bilja. Operite i ogulite povrće. Potom je nasjeckajte, posolite i ostavite 10-15 minuta. Isperite višak soli, dodajte malo biljnog ulja i 2 kašike. l voda. Kuhajte patlidžan 3 minute. Sipajte sos i pirjajte još 5 - 7 minuta. Poslužite jelo sa svježim biljem.

Tepsija od kruha s mrkvom i sirom. Trebat će: 1 žličica. suncokretovo ulje na bazi sira, 200 g nemasnog sira, 1 kašika žlice. mlijeka, 200 g raženog hljeba, 4 šargarepe, 1 bjelanjka, prstohvat soli i 1 kašika. l drobtine. Mrkvu oljuštite i nasjeckajte na krupnoj rerni. Dodajte sira, hleb i jaje namočene u mleku. Ulijte ulje na lim za pečenje i pospite ga hlebnim mrvicama. Staviti masu na vrh. Pecite jelo u rerni 25–35 minuta.

Buduće majke trebaju pažljivo birati hranu za sebe. To se posebno odnosi na trudnice koje pate od GDM-a. Visoka glukoza u krvi negativno utiče na zdravlje djeteta. Ako je prehrana uravnotežena, može se izbjeći gestacijski dijabetes.

Ostavite Svoj Komentar