Funkcija glukagona gušterače, mehanizam djelovanja, upute za upotrebu

Hormon pankreasa. Mehanizam djelovanja glukagona nastaje zahvaljujući njegovom vezanju na specifične receptore jetre, što dovodi do povećanja aktivnosti adenilata ciklaze posredovane G-proteinom i povećanja stvaranja cAMP. To pojačava katabolizam deponovanog glikogena i aktivira glukoneogenezu i ketogenezu. Glukagon nema uticaja na mišićni glikogen, očigledno zbog nedostatka receptora glukagona u njima. U farmakološki aktivnim dozama glukagon uzrokuje povećanje izlučivanja inzulina iz zdravih p-stanica pankreasa.

Glukagon ima drugačiji i hronotropni učinak na srce uslijed povećanja stvaranja cAMP (tj. Izaziva učinak sličan agonistima β-adrenoreceptora, ali bez njihovog sudjelovanja).

U visokim dozama glukagon izaziva ozbiljno opuštanje crijeva koje nije posredovano adenlatnom ciklazom.

Šta dovodi do viška i nedostatka hormona u tijelu?

Najosnovniji učinak hormona je povećanje broja glukoze i masnih kiselina. Na bolje ili gore, ovisi o tome koliko se glukagona sintetiše.

U prisustvu odstupanja počinje se proizvoditi u velikim količinama - takvim da je opasno za razvoj komplikacija. Ali, njegov premali sadržaj, uzrokovan kvarima u tijelu, dovodi do štetnih posljedica.

Prekomjerna proizvodnja ovog spoja dovodi do zasićenja tijela masnim kiselinama i šećerom. Inače, ovaj fenomen naziva se hiperglikemija. Jedan slučaj njegove pojave nije opasan, ali sistematska hiperglikemija dovodi do razvoja poremećaja. Može ga pratiti tahikardija i neprestani porast krvnog pritiska što dovodi do hipertenzije i srčanih patologija.

Previše aktivno kretanje krvi kroz žile može prouzročiti njihovo prerano trošenje, uzrokujući vaskularne bolesti.

Uz nenormalno malu količinu ovog hormona, ljudsko tijelo doživljava nedostatak glukoze, što dovodi do hipoglikemije. Ovo stanje je i među opasnim i patološkim, jer može da izazove dosta neprijatnih simptoma.

Tu spadaju:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • drhtavica
  • niska radna sposobnost
  • slabost
  • zamagljena svijest
  • grčevi.

U posebno teškim slučajevima pacijent može umrijeti.

Video materijal o uticaju glukagona na težinu osobe:

Na osnovu toga možemo reći da, i pored mnogih korisnih osobina, sadržaj glukagona u tijelu ne bi trebao prijeći normu.

Hormon glukagon: tamo gdje se proizvodi, funkcioniše i mehanizam djelovanja

Hormoni koje proizvodi ljudski gušterača imaju važan učinak na kvalitetu života i metaboličke procese u tijelu. Svi su čuli inzulin, ali malo ljudi zna da je njegov učinak u velikoj mjeri povezan sa radom drugog hormona - glukagona. Da biste shvatili njegovu važnost, morate razmotriti sve strane problema.

Ljudsko tijelo je složen mehanizam koji mora raditi glatko, bez kvarova, kako bismo se osjećali dobro. Gušterača je jedan od najvažnijih organa koji je uključen u osnovne procese metabolizma. Zahvaljujući radu ove žlijezde prehrambeni proizvodi se preradjuju u one spojeve koje apsorbiraju stanice tijela. To se događa uz pomoć hormona koji se sintetišu u gušterači.

Glavni hormoni gušterače:

  1. Inzulin, koji je odgovoran za šećer u krvi.
  2. Hormon je glukagon, koji ima suprotan učinak inzulina.
  3. Somatostatin vrši funkciju suzbijanja brojnih hormonalno aktivnih supstanci.
  4. Polipeptid pankreasa koji kontrolira probavni sistem.

Djelovanje hormona glukagona usko je povezano s djelovanjem inzulina. Stručnjaci ih rijetko ispituju odvojeno, mada u razgovorima o razini šećera u krvi često koristimo inzulin.

U medicinskoj praksi ovaj hormon se naziva i "hormon gladi". Nakon što su utvrdili gde se proizvodi hormon glukagon, naučnici su nastavili sa proučavanjem njegove strukture. Kako se ispostavilo, uprkos važnosti za ljudsko tijelo, struktura glukagona je prilično jednostavna: sastoji se od samo 29 aminokiselina.

Dokazano je da je struktura hormona glukagon ista za ljude, krave, svinje i štakore. Moderna farmakologija koristi pankreas svinja ili bikova za izdvajanje potrebne tvari koja se dodaje lijekovima.

Unatoč svojoj slavoj slavi, ovaj hormon preuzima provedbu važnih procesa za ljudski život. Jednom kada uđe u krv, hormon gladi kreće se prema jetri, gdje komunicira s receptorima njegovih stanica i doprinosi proizvodnji glukoze, koja također ulazi u krvotok. Glukagon vam omogućava da ga održavate na željenoj stabilnoj razini.

Ostale funkcije hormona glukagona:

  1. Stimuliše i pojačava bubrežni protok krvi.
  2. Učestvuje aktivno u regenerativnim procesima ćelija jetre.
  3. Hormon glukagon ubrzava razgradnju lipida i kontrolira nivo holesterola u ljudskoj krvi.
  4. Promoviše brzo uklanjanje natrijuma iz organizma, što poboljšava rad srca.
  5. On uklanja inzulin iz ćelija u tijelu.

Ovaj hormon usko komunicira s adrenalinom u trenucima opasnosti. S porastom nivoa adrenalina u krvi, nivo glukagona naglo raste, što doprinosi boljoj opskrbi mišića kisikom.

Dokazano je i da u trenutku probave nivo glukagona naglo pada, dok nivo inzulina, naprotiv, raste. Čim su procesi u tijelu dovršeni, hormonalna razina se mijenja u suprotnom smjeru.

Na stabilnu proizvodnju hormona glukagona u ljudskom tijelu utječu brojni faktori:

  1. Pad glukoze u krvi.
  2. Povećana razina aminokiselina u krvi.
  3. Aktivna fizička aktivnost.

Sve ove akcije doprinose naglom skoku glukagona u krvi. Istovremeno, stručnjaci imaju tendenciju da dijele sadržaj hormona djeci i odraslima.

  1. Djeca od 4 do 14 godina. Norma je u rasponu od 0 do 148 pg / ml.
  2. Odrasli (stariji od 14 godina). Norma je određena granicama od 20 do 100 pg / ml.

Oštro odstupanje od normativnih pokazatelja ukazuje na razvoj patologija vrlo različite prirode u tijelu.

Nivo hormona u krvi osobe određuje se uzimanjem krvi iz kubitalne vene. Samo na osnovu ispitivanja krvi možemo utvrditi na kojoj se razini nalazi hormon gladi.

Promjena hormonske razine u ljudskom tijelu najčešće ukazuje na bilo kakve procese koji mogu štetno djelovati na zdravlje. Neki od njih prolaze, na prvi pogled, nezapaženo.

Dakle, porast razine hormona glukagona simptom je sljedećih bolesti:

  1. Dijabetes tipa 1.
  2. Pankreatitis u akutnom obliku.
  3. Ciroza jetre.
  4. Hronično zatajenje bubrega.
  5. Hipoglikemija.
  6. Snažan stres za tijelo povezan s traumatičnim efektima (operacije, opekotine itd.).

Ovo je samo niz faktora koji će uticati na odstupanje hormona gladi od normalnog nivoa. Smanjenje pokazatelja može takođe govoriti o patologijama: cistična fibroza, hronični pankreatitis.

Moderna medicina sposobna je opskrbiti ljude lijekovima koji će pomoći prirodnim procesima tijela da pravilno regulira hormonsku pozadinu.Otkrivši gdje se proizvodi hormon glukagon, koje funkcije on obavlja, na šta utječe i zašto je to neophodno, naučnici su uspješno riješili pitanje stvaranja odgovarajućih lijekova.

Prije svega, lijekovi koji sadrže glukagon koriste se za ublažavanje grčeva, poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema, a također i za liječenje dijabetesa. Sastav lijeka uključuje hormon koji se izlučuje iz gušterače krava i svinja (kao što je gore navedeno, struktura hormona kod ovih životinja je identična ljudskoj).

Primjena lijekova koji utječu na hormonalnu pozadinu moguća je samo po preporuci ljekara. Inače, to je prepun razvoja nepoželjnih patoloških posljedica.

Prema studijama, lijekovi koji sadrže životinjski glukagon propisuju se u sljedećim slučajevima:

  1. Za efekat opuštanja mišića želuca i creva.
  2. Provođenje šok terapije za pacijente s mentalnim poremećajima.
  3. Dijabetes melitus, u nekim slučajevima dijabetes tipa 2.
  4. Otklanjanje grčeva sa crevnom divertikulozom.
  5. Pomoćni alat za laboratorijsku dijagnostiku tijela.

Takvi lijekovi trebaju prilagoditi razinu glukoze u krvi osobe, u nekim slučajevima nije potrebna dodatna primjena inzulina.

Takav hormonalni lijek dostupan je u obliku otopine za injekciju, koja se može primijeniti i intravenski, intramuskularno i subkutano. Za hitnu upotrebu pogodne su samo prve dvije vrste primjene lijeka.

Odgovarajuću dozu određuje dežurni ljekar, na osnovu dijagnoze pacijenta, njegovih individualnih karakteristika tijela. Za liječenje i za pripremu na pregled koriste se različite doze lijeka. Ljekari kažu da se u hitnim slučajevima poboljšanje događa u roku od deset minuta.

Postoje ograničenja za upotrebu:

  1. Trudnoća Dokazano je da lijek ne prodire kroz placentnu barijeru, što znači da je siguran za fetus. Međutim, ljekari preporučuju upotrebu lijekova samo u ekstremnim slučajevima.
  2. Ne preporučuje se upotreba lijeka djeci čija je težina manja od 25 kilograma.
  3. Pojedinačna netolerancija na pomoćne komponente lijeka.

U svim ostalim slučajevima sve preporuke ovise isključivo o odluci liječnika. Nakon terapije glukagonom pacijentu je potreban period oporavka: hrana sa proteinima, slatki čaj i mir oko 2-3 sata.

Ljekari se slažu da je najbolji način da se spriječi bolest dobar stil života, što takođe pomaže u održavanju potrebne razine hormona. Izbjegavanje neugodnih odstupanja moguće je ako pratite prehranu i budete budni na signale vlastitog tijela.

Hormonski glukagon: kakav je hormon, funkcija, gdje se sadrži, kako

Gušterača obavlja vanjske i endokrine funkcije. Njezin egzokrini dio stvara enzime koji su dio probavnog soka i osiguravaju razgradnju hrane - razgradnju velikih molekula na manje. Aparat endokrinih žlijezda sastoji se od skupina ćelija poznatih kao otočići Langerhansa. Oni luče niz hormona u krvi:

Glavni izvor energije u ljudskom tijelu je glukoza. Zahtijeva se za rad svih organa. Inzulin i glukagon održavaju njegovu koncentraciju u krvi na optimalnom nivou, jer promjena njegove količine u jednom ili drugom smjeru negativno utječe na stanje organizma. Inzulin gradi posebne transportere u membrane ćelija jetre, mišića, bubrega, itd., Uslijed kojih ćelije apsorbiraju glukozu. Uz nedostatak inzulina, razvija se dijabetes i nastaje gladovanje šećera. Glukagon je kontra-hormonalni hormon. Harmoničnim radom hormona održava se ravnoteža ugljikohidrata.

Glukagon je polipeptidni hormon koji se sastoji od 29 aminokiselina. Glukagon alfa proizvode stanice otočića. Mogu se razlikovati slijedeće funkcije glukagona:

  • povećava glukozu u krvi (glavna funkcija hormona).

U jetri se glukoza skladišti u obliku glikogena. Za vrijeme posta ili dugotrajne fizičke aktivnosti, glukagon pokreće kaskadu reakcija, vezuje se za receptore jetre i dovodi do raspada glikogena. Glukoza se oslobađa i ulazi u krvotok, ispunjavajući energetske potrebe tijela.

Obratite pažnju! Glukagon ne razgrađuje glikogen u mišićima, jer ne postoje specifični receptori.

  • aktivira neoplazmu glukoze u jetri od neugljikohidratnih komponenti sa nedostatkom,
  • inhibira upotrebu glukoze,
  • potiče razlaganje tjelesnih rezervi masti. Zbog toga, kada se proizvodi glukagon, povećava se sadržaj masnih kiselina u krvi, tj.
  • aktivira stvaranje ketonskih tijela (posebne tvari koje, kada se podijele, daju tijelu energiju u uvjetima nedostatka drugih izvora, tj. kada glukoza nije prisutna),
  • stimulira lučenje inzulina kako bi se spriječio višak glukoze u krvi,
  • podiže krvni pritisak povećavajući učestalost i jačinu srčanih kontrakcija,
  • osigurava opstanak tijela u ekstremnim uvjetima povećanjem potencijalnih izvora energije u krvi (glukoza, masne kiseline, ketonska tijela), koje organi mogu uhvatiti i iskoristiti za rad,

Visoki krvni pritisak takođe doprinosi boljoj ishrani organa pod stresom.

  • stimulira proizvodnju kateholamina pomoću adrenalne medule,
  • u superfiziološkim koncentracijama opušta mišiće organa glatkih mišića (antispazmodijski efekat),
  • delovanju glukagona pomažu adrenalin i kortizol koji takođe imaju hiperglikemijski efekat.

Ljudsko tijelo je dobro koordiniran sustav, pa je priroda razvila mehanizme za održavanje razine glukagona u krvi na odgovarajućoj razini. Stimulacija za aktiviranje alfa ćelija i lučenje glukagona je:

  • smanjenje koncentracije glukoze Uz duže fizičke napore ili izgladnjivanje, njena krv postaje kruto niska. Tijelo doživljava energetsko gladovanje i potrebna mu je glukoza. Glukagon se proizvodi i oslobađa glukozu iz rezervi,
  • aminokiseline - arginin, alanin, koje se oslobađaju tokom razgradnje proteina dobivenih hranom. Što je veći sadržaj proteina u hrani, to se više proizvodi glukagon. Zbog toga, ishrana treba da sadrži potrebnu količinu kompletnih proteina,
  • povećani inzulin: kako bi se izbjeglo prekomjerno smanjenje glukoze,
  • hormoni koje stvara probavni sistem - gastrin, holecistokinin,
  • lijekovi - beta-adrenostimulansi.

Inhibira izlučivanje glukagona:

  • povećanje glukoze, masnih kiselina ili ketonskih tela u krvi,
  • somatostatin proizveden u delta ćelijama otočkog aparata.

Ispravan rad tijela sugerira optimalan omjer aktiviranja i inhibicije proizvodnje glukagona, što održava ravnotežu.

Hormon glukagon se ne proizvodi samo u našem tijelu, nego se, po potrebi, primjenjuje i spolja u obliku lijekova.

Lijek glukagon dostupan je u obliku:

  • Liofilizirani prašak za injekcije. Sastav uključuje samo glukagon. Pakirana u staklene boce od 1, 2 ili 5 ml, na njih je pričvršćeno otapalo,
  • Suvi prah za ubrizgavanje koji se sastoji od glukagon hidrohlorida i laktoze / fenola sa otopinom glicerola. Dostupno u staklenim ampulama (666,667,668,669)

Glukagon za farmaceutski prah izoliran je iz gušterače goveda ili svinja. Začudo, formula glukagona kod ljudi i životinja ima istu hemijsku strukturu. Druga metoda dobivanja je metoda genetskog inženjeringa.DNK, kod koje je struktura glukagona šifrirana, ubačena je u Escherichia coli. Mikroorganizam postaje izvor glukagona, koji se u svom aminokiselinskom sastavu u potpunosti podudara s ljudskom.

Učinak sintetičkog lijeka glukagon sličan je fiziološkom učinku endogenog hormona:

  • Razgrađuje glikogen u jetri do glukoze, koja zatim ulazi u krvotok. Kada se lijek ubrizgava u venu, djelovanje se realizira nakon 5 - 25 minuta, intramuskularno - nakon 15 - 26 minuta, s potkožnim - nakon 30 - 45 minuta, stoga je za manifestaciju efekta potrebno pričekati vrijeme tj.
  • Opušta glatke mišiće (antispazmodični efekat). S intravenskom primjenom nakon 45-60 sekundi, intramuskularnom primjenom nakon 8-10 minuta,
  • Povećava učestalost kontrakcije srčanog mišića.

Uputa za upotrebu kaže da se učinak ne razvija u pravoj mjeri nakon dužeg posta, konzumiranja alkohola. Količina glikogena u jetri je smanjena tako da glukagon ne može da ima hiperglikemijski efekat.

Produljenom upotrebom glukagona inhibira se crevna pokretljivost i razvija se zatvor.

  • hipoglikemija (pad nivoa glukoze u krvi) i hipoglikemijska koma (gubitak svijesti uzrokovan nedostatkom glukoze),
  • predoziranje blokatora kalcijumskih kanala i beta blokatora,
  • tokom dijagnostičkih manipulacija: rentgenski pregled s barijem probavnog trakta, angiografski pregled krvnih žila, CT i magnetna rezonanca radi otkrivanja krvarenja iz tankog crijeva i druge postupke u kojima treba smanjiti mišićni tonus,
  • poznate su činjenice o upotrebi glukagona za šok terapiju u liječenju mentalnih bolesti.
  • hiperglikemija: kada se stvara glukagon, šećer u krvi raste još više,
  • preosjetljivost na goveđe i svinjske proteine ​​u hrani,
  • insulinoma (tumor otočnog aparata gušterače), jer to može dovesti do nepredvidive reakcije - hipoglikemije),
  • feokromocitom (tumor nadbubrežne medule koji stvara veliku količinu adrenalina. Budući da je sinergista glukagona, to može dovesti do hiperglikemije, tj.
  • dijabetes melitus (rizik od hiperglikemije)

Obratite pažnju!

  • Hormon glukagon ne prolazi kroz placentnu barijeru pa ga mogu koristiti kod trudnica. Međutim, sigurno se ne zna da li lijek prelazi u majčino mlijeko, pa bi se u ovoj situaciji lijek trebao primjenjivati ​​s oprezom,
  • Pojačava učinak indirektnih antikoagulansa.
  • mučnina i povraćanje
  • alergijske reakcije
  • palpitacije srca,
  • porast krvnog pritiska.

Hormon glukagon primjenjuje se na različite načine, ovisno o kliničkoj situaciji - pod kožom, u mišićnom tkivu ili u veni. Suva komponenta mora se rastopiti u isporučenom otapalu ili u sterilnoj vodi za ubrizgavanje. Kada primjenjujete glukagon, upute treba pažljivo ispitati kako biste pravilno ispoštovali dozu, odnosno:

  • Za zaustavljanje hipoglikemije, 1 mg daje se intramuskularno. Ovisno o dobi, određuje se u kojoj dozi treba koristiti lijek. Djeca mlađa od 5 godina 0,25-0,5 mg, djeca od 5 do 10 godina - 0,5-1 mg. Obično se daje glukagon ako nije moguće davati glukozu intravenski. Ako mjere nisu bile djelotvorne, nakon 10 - 15 minuta morat ćete ponoviti injekciju,
  • Prilikom provođenja dijagnostičkih postupaka za ispitivanje želudca ili debelog crijeva daje se glukogon 0,5 mg intravenski ili 2 mg intramuskularno,
  • Kada strano tijelo uđe u jednjak, 0,5 do 2 mg intravenski.

Proizvodnja hormona glukagona i važnost istoimenog lijeka

  • Proizvodnja i izgradnja
  • Funkcije tijela
  • Norma hormona
  • Indikacije za upotrebu
  • Načini primjene
  • Nuspojave
  • Kontraindikacije
  • Zaključak

Neki pogrešno vjeruju da je glukagon enzim, jer su njegove funkcije usko povezane s procesom probave, ali u stvari je tvar hormonske prirode.

Ovaj hormon se smatra antagonistom inzulina u ljudskom tijelu - to znači da glukagon može svoje funkcije suprotstaviti funkcijama inzulina, iako njihovo djelovanje ne funkcionira jedno bez drugog.

Hormon je otkriven prije manje od stotinu godina, gotovo odmah nakon otkrića inzulina. Moderna medicina koristi dvije važne funkcije ovog hormona - dijagnostičku i hiperglikemijsku, iako ima mnogo više funkcija.

Supstanca je polipeptidni hormon koji nastaje iz preproglukagona. Proizvodi ga gušterača, a zatim odgovarajući enzim "preseče" preglukagon u molekule glukagona.

Nazivaju ga još i hormonom gladi i s dobrim razlogom, jer na njenu sintezu utiču sljedeći faktori:

  • Razina šećera u krvi - s smanjenjem koncentracije glukoze u krvi, mozak se šalje odgovarajući signal receptora, koji zauzvrat aktivira proizvodnju glukagona pomoću gušterače, povećavajući njegovu koncentraciju u krvnoj plazmi nekoliko puta. Upravo zbog ovog povećanja čovjek osjeća glad.
  • Povišena koncentracija aminokiselina u krvnoj plazmi, argininu i alaninu ima poseban efekat.
  • Teški fizički rad na granici mogućnosti može izazvati aktivno oslobađanje hormona u krv, povećavajući njegovu koncentraciju za pet do šest puta.

Rad probavnog trakta nije moguć bez ovog hormona, jer se prvo stvaraju glukagon i inzulin, a potom i probavni enzim može razgraditi dobivenu hranu.

Kada hormon uđe u krvotok, opaža ga jetreni receptori i aktivira aktivno oslobađanje glukoze u krvotok. Tako se održava konstantna koncentracija glukoze u krvi. Uz to se primjećuju sljedeće važne funkcije glukagona:

  • Aktivacija razgradnje lipida, što dovodi do smanjenja koncentracije holesterola u krvi,
  • Povećani dotok krvi do bubrega,
  • Izlučivanje natrijuma, poboljšanje kardiovaskularnog sistema,
  • Stimulacija oslobađanja inzulina iz ćelija.

Pored toga, bez glukagona, ne realizira se trenutna reakcija tijela na stresne situacije. Kada se oslobađa adrenalin, glukagon odmah pruža krvi povećanom koncentracijom glukoze koja se troši na rad mišića, a također poboljšava opskrbu mišića i tkiva kisikom.

Za različite dobne skupine norme hormona se razlikuju:

  • Norma kod djece u dobi od 4 do 14 godina je i do 148 pikograma po mililitru krvi.
  • U odraslih je norma od 20 do 100 pikograma po mililitru.

Smanjenje nivoa hormona može ukazivati ​​na to da ne postoji enzim koji je uključen u sintezu glukagona. Takođe, slična slika se opaža i kod hroničnog pankreatitisa i nakon uklanjanja pankreasa.

Povišena razina glukagona može ukazivati ​​na sljedeće bolesti:

  • Hipoglikemija,
  • Dijabetes melitus
  • Zatajenje bubrega
  • Ciroza
  • Pankreatitis
  • Rak pankreasa
  • Teški stres, psihološka trauma,
  • Postoperativni period.

U djece mlađe od 14 godina takav se rezultat analize glukagona smatra normalnim gdje je njegova koncentracija u krvnoj plazmi jednaka nuli.

Klinička praksa pokazuje da se sintetski pripravci glukagona koriste u dvije situacije:

  • Oslobađanje od teškog hipoglikemijskog stanja u slučajevima kada ne postoji mogućnost infuzije glukoze - ako je pacijent iz nekog razloga kontraindiciran, kapalicama se ubrizgava glukagon umjesto otopine glukoze.
  • Priprema za ispitivanje gastrointestinalnog trakta gotovo se uvijek koristi tokom radijacijske dijagnoze gastrointestinalnog trakta.

Tijekom liječenja dijabetesa koristi se protein sličan glukagonu. Ovaj spoj je po strukturi sličan hormonu, ali se izlučuje u crijevima nakon jela.Takav lijek omogućava nježnu korekciju koncentracije glukoze u krvi, a u nekim slučajevima čak eliminira uporabu inzulina.

Službena uputstva za upotrebu glukagona ukazuju na još nekoliko naznaka za upotrebu hormonskog lijeka:

  • Kombinacija dijabetesa i hipoglikemije,
  • Ublažavanje grčeva tokom akutne crevne divertikuloze,
  • Opuštanje glatkih mišića creva i želuca radi poboljšanja prohodnosti,
  • Šok-terapija kao deo lečenja mentalnih pacijenata,
  • Kao pomoćna tvar u laboratorijskoj dijagnostici.

Lijek se može dati supkutano, intravenski ili intramuskularno. Prilikom pružanja hitne medicinske pomoći daje se samo intravenski ili intramuskularno. Doziranje ovisi o dobi i indikacijama:

  • Standardna doza je 1 mg.
  • Doziranje kao pomoćni preparat za laboratorijsku dijagnostiku od 0,25 do 2 mg,
  • Za djecu tjelesnu težinu manju od 25 kg - samo u slučaju hitne medicinske pomoći i u nedostatku alternativnih metoda ublažavanja akutnih stanja, daje se 500 µg i stanje se prati sljedećih trideset minuta.

Hormon ne prelazi placentnu barijeru, pa ga se može koristiti tijekom trudnoće, ali izvedivost njegove upotrebe procjenjuje samo kvalificirani liječnik.

Da biste vratili razinu hormona u jetri, nakon primjene lijeka propisana je ugljikohidratna hrana ili glukoza. Davanje glukoze takođe se preporučuje za malu terapijsku efikasnost glukagona.

Uz individualnu osjetljivost moguće su alergijske reakcije u obliku urtikarije, svrbeža, crvenila kože, angioedema. Može doći do pada krvnog pritiska, posebno gornje granice. U rijetkim slučajevima primjećuju se mučnina i povraćanje.

Zabranjeno je korištenje hormona za kroničnu hipoglikemiju različite etiologije, nedovoljnu funkciju bubrega i nadbubrežne žlijezde. Oboljeli od alergije i trudnice propisuju se samo pod nadzorom liječnika.

Hormon glukagon obavlja niz važnih funkcija u ljudskom tijelu - bez njega nije moguće potpuno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, adrenalina i inzulina. Primjena hormonskog lijeka moguća je samo onako kako je propisao ljekar ili pod nadzorom u bolnici.


  1. M.A. Darenskaya, L.I. Kolesnikova i T.P. Bardymova diabetes 1 mellitus:, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 124 str.

  2. Zholondz M.Ya. Novo razumijevanje dijabetesa. Sankt Peterburg, izdavačka kuća „Doe“, 1997, 172 stranice. Ponovni tisak iste knjige pod nazivom „Dijabetes. Novo razumijevanje. " SPb., Izdavačka kuća "All", 1999., 224 stranice, tiraž od 15.000 primjeraka.

  3. Onipko V.D. Knjiga za pacijente sa dijabetesom. Profesionalno o važnom. SPb., Izdavačka kuća "All", 2001., 192 str., Bez navođenja tiraža. Objavljivanje iste knjige pod nazivom Ugodni život i dijabetes. SPb., Izdavačka kuća "All", 2002., 157 stranica, tiraž 10.000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Posebna uputstva za prijem

Koristite s oprezom kod pacijenata s sumnjom na insulom ili feokromocitom.

Treba imati na umu da glukagon djeluje samo u prisustvu glikogena u jetri, zbog čega je neefikasan kod pacijenata na redukcijskoj dijeti, u slučaju nadbubrežne insuficijencije i hronične hipoglikemije.

U bolesnika koji uzimaju beta blokatore moguća je izražena tahikardija i hipertenzija sa unošenjem glukagona.

Pripada ATX klasifikaciji:

** Vodič za lijekove je samo u informativne svrhe.Za više informacija pogledajte napomenu proizvođača. Ne bavite se liječenjem, prije nego što počnete koristiti lijek Glucagon, trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. EUROLAB nije odgovoran za posljedice uzrokovane uporabom informacija objavljenih na portalu. Sve informacije na web mjestu ne zamjenjuju savjet liječnika i ne mogu poslužiti kao garancija pozitivnog učinka lijeka.

Zanima vas Glucagon? Želite li znati detaljnije informacije ili trebate posjetiti liječnika? Ili ti treba inspekcija? Možeš zakazati sastanak sa ljekarom - klinika Eurolaboratorija uvek vam na usluzi! Najbolji liječnici će vas pregledati, savjetovati, pružiti potrebnu pomoć i postaviti dijagnozu. Takođe možete nazovite doktora kod kuće . Klinika Eurolaboratorija otvoreno za vas oko sata.

** Pažnja! Podaci predstavljeni u ovom vodiču za lijekove namijenjeni su medicinskim stručnjacima i ne bi trebali biti osnova za samo-lijek. Opis lijeka Glucagon dat je za referencu i nije predviđen za propisivanje liječenja bez učešća liječnika. Pacijenti trebaju savjet stručnjaka!

Ako vas zanima bilo koji drugi lijek i lijek, njihovi opisi i upute za upotrebu, informacije o sastavu i obliku ispuštanja, indikacije za uporabu i nuspojave, način upotrebe, cijene i pregledi lijekova ili imate neke ostala pitanja i prijedlozi - pišite nam, sigurno ćemo vam pokušati pomoći.

Latinsko ime: glukagon
ATX kod: H04AA01
Aktivna supstanca: glukagon
Proizvođač: Novo Nordisk, Danska
Odmor iz ljekarne: Po receptu
Uslovi skladištenja: t do 25, mrak
Datum isteka: 2 godine

Uputa za lijek ukazuje da se primjenjuje kod pacijenata oboljelih od dijabetesa.

Indikacije za upotrebu

Upotreba lijeka glukagon je indicirana u takvim situacijama:

  • Liječenje hipoglikemije (kritično sniženog šećera u krvi) kod ljudi koji imaju dijabetes
  • Kao pomoćnu komponentu za radiološki pregled gušterače i gastrointestinalnog trakta
  • Šok-terapija na psihijatrijskom polju.

Sastav i oblik oslobađanja

U 1 ampuli br. 666 sadrži 49 mg laktoze i 1 mg glukagona u obliku hidroklorida. 1 boca br. 667 - glicerin, fenol (konzervans) i aktivni sastojak u istoj količini. 1 boca br. 668 iste aktivne tvari u istoj količini i 140 mg laktoze. 1 boca br. 669 sadrži 10 mg glukagon hidroklorida, glicerola i fenola.

Bijeli liofilizat u ampulama za razrjeđivanje sterilnom vodom. Za jednokratnu primjenu - 1 mg aktivnog sredstva + 5 ml otapala. Oblik otpuštanja koji se može ponovo koristiti - 2 mg lijeka + 5 ml otapala ili 10 mg lijeka i 10 ml otapala.

Ljekovita svojstva

Glukagen ima hiperglikemijska svojstva, tj. - Povećava šećer u krvi, jer je antagonist inzulina. Sintetička droga potpuno je identična prirodnom hormonu unutar ljudskog tijela. Ovaj hormon je sposoban mobilizirati glikogen, čija sinteza se događa u jetri, potom se oslobađa u krv u obliku glukoze. Ako su njegove rezerve u jetri snažno potrošene, tada lijek neće pomoći.

Lijek ima loš učinak na pacijente koji su gladovali duže vrijeme, pili alkohol, a također i na bolesnike koji pate od insuficijencije nadbubrežne žlijezde. Lijek ima funkciju stimulacije kateholamina, tako da može doći do povišenog krvnog pritiska. Također, nakon primjene, smanjuje se tonus crijevnih mišića, peristaltika slabi, što može na kraju dovesti do crevne atonije i izazvati zatvor.

Nakon ulaska u ljudsko tijelo, lijek se uz pomoć enzimskih spojeva razgrađuje u tkivima, organima i krvnoj plazmi.Hormonski klirens direktno ovisi o parametrima jetre i bubrega. Poluživot tijela je vrlo kratak, do pet minuta. Ako ubrizgate lijek intravenski, on će imati svoj terapeutski učinak nakon 60 sekundi, a trajanje efekta trajat će do 20 minuta zaredom. Ako se glukagon unese u mišić, onda se učinak razvija puno sporije, do 10 minuta, ali trajanje efekta je najmanje 40 minuta.

Način primjene

Prosječna cijena lijeka u Rusiji iznosi oko 800 rubalja po pakovanju.

Uputa o glukagonu pokazuje da je osnovna doza 0,5 IU ili 1 IU lijeka odjednom. Može se davati supkutano, intramuskularno ili intravenski. Dodatna indikacija je da je nakon injekcije bolje jesti hranu s ugljikohidratima kako biste napunili zalihe glikogena u jetri. Ako lijek ne pomogne, bolje je davati glukozu intravenski.

Tokom trudnoće i dojenja

To je moguće, ali vrlo pažljivo, uz potpunu kontrolu stanja pacijenta i fetusa ili novorođenčeta.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Kontraindiciran je za kronično smanjenje šećera na kritične razine, preosjetljivost ili insuficijenciju nadbubrežne funkcije.

Oprez - trudnoća i dojenje.

Međusobno interakcije lijekova

Glukagon je antagonist inzulina. Beta blokatori, kada se uzimaju zajedno, uzrokuju teške poremećaje srčanog ritma. Indomethacin povećava koncentraciju neke tvari u krvi; učinak varfarina se povećava uz istovremeno liječenje.

Nuspojave i predoziranje

Anafilaksija, jaka senzibilizacija, povraćanje, mučnina i bolovi u stomaku.

Uvođenjem više od 1 mg odjednom - povraćanjem i mučninom, smanjenjem kalijuma u krvnoj plazmi. Liječenje nije potrebno, samo korekcija naknadne doze.

Novo Nordisk, Danska

Prosječna cijena u Rusiji - 725 rubalja po paketu.

Glukagen HypoKit sadrži 1 mg proizvoda u bočici. To je potpuni analog.

  • Nije jeftino
  • Postoje nuspojave.

Eli Lilly East, Švicarska

Prosječni trošak u Rusiji - 810 rubalja po pakovanju.

Humulinski regulator - ultra kratki inzulin, potpuni antagonist glukagena. Neophodna je zbog hormonskog nedostatka, sa stanjem hiperglikemije.

Farmakološko djelovanje

Fiziološki antagonist inzulina. Ima hiperglikemijsko i antispazmodično dejstvo. Veže se za specifične receptore na površini ćelija ciljnih organa (jetra, skeletni mišići) i indirektno, putem GS proteina, aktivira adenilat ciklazu, enzim koji pretvara ATP u cAMP, što zauzvrat povećava aktivnost fosforilaze. Poslednji razgrađuje glikogen u jetri i mišićima do glukoze i inaktivira glikogen sintetazu, tj. dolazi do stimulacije glikogenolize i glukoneogeneze.

U ostalim tkivima (miokard, glatki mišići) on stimulira receptore glukagona tipa II, povećava koncentraciju unutarćelijskog inozitol trifosfata, smanjuje sadržaj unutarćelijskog Ca2 + i opušta glatke mišiće.

Izaziva opuštanje glatkih mišića želuca i creva. Stimuliše oslobađanje kateholamina. Ima pozitivne strane i hronotropne efekte.

Vrijeme početka hiperglikemijskog djelovanja s i / v primjenom je 5-20 minuta, s i / m primjenom - 15-26 minuta, s s / c primjenom - 30-45 minuta, trajanje učinka je 90 minuta.

Početak antispazmodijskog učinka uz davanje i / m je 8-10 minuta (4-7 minuta nakon doze od 2 mg), trajanje djelovanja ovisi o dozi i iznosi 12-27 minuta za 1 mg, 21-32 minute za 2 mg. S iv primjenom, učinak se javlja nakon 45 sec-1 min, trajanje djelovanja u dozi od 0,25-0,5 mg je 9-17 minuta, a u dozi od 2 mg je 22-25 minuta.

Hipoglikemija, hipoglikemijska koma,

dodatne dijagnostičke lijekove za rendgenski pregled želuca i crijeva, angiografiju, računarsku tomografiju, MRI, dijagnozu krvarenja iz tankog crijeva pomoću tehnikotiziranih crvenih krvnih zrnaca, histerosalpingografiju,

intoksikacija beta blokatorima i BMCC, začepljenje jednjaka stranim tijelima, šok terapija psihijatrijskih bolesnika.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje.

Iz CCC-a: prolazno povećanje krvnog pritiska, tahikardija.

Alergijske reakcije: urtikarija, bronhospazam, snižen krvni pritisak.

Ostalo: hipokalemija (jaka miastenija gravis, mijalgija, grčevi određenih mišićnih grupa, smanjeni apetit, aritmije), dehidracija.

Značajke ljekovite biljke

Koja je ljekovita moć planbera? Kako ga sakupljati i koje se vrste ove ljekovite biljke mogu ubrati? Ima li štete zdravlju u liječenju ovog popularnog „favorita“ i „doktora“?

Biljka plantaže je „kosmopolit“, može se naći u mnogim dijelovima svijeta - u Evropi, Aziji, sjevernoj Africi i Americi, Indiji. Nećete ga vidjeti osim na dalekom sjeveru i u pustinji. Dobro se osjeća u umjerenim, suptropskim širinama. Nepretenciozan je, dobro se slaže sa raznim vrstama biljaka, njegovo razbačeno, gusto tlo ne ometa njegov rast, pa se često može vidjeti u blizini puteva. Ali on također voli vlažna mjesta, obalni dio rezervoara, prazna mjesta i obronke, koje se često nalaze u blizini smještaja, u ljetnim vikendicama, u grmlju. Zbog uzdužnih vena na listu ova se trava naziva "pratilac sa sedam niza". Cvatnje se lako lijepe za odjeću prolaznika, točkove vozila, životinjsku dlaku i tako se biljka pretvara u „suvozača“. Ali u prirodi nema nesreća. Na ovaj način se raspoređuju sjemenke plantaže.

Plantain lanceolate, ili lanceolate. Plantain je buva. Plantain je prosječan.

Opće karakteristike. Sastav:

Aktivni sastojak: 1 mg (1 IU) genetski inženjernog glukagon hidroklorida u 1 injektoru.

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, voda za injekcije (sastav može također uključivati ​​klorovodičnu kiselinu i / ili natrijum hidroksid, koji se koristi u proizvodnji lijeka za podešavanje pH).

Vrste plantain

U prirodi postoji oko 250 vrsta ove biljke. Većina plantaža su višegodišnji korov. Mnogi od njih s pravom zauzimaju časno mjesto u farmakologiji. Najčešći “iscjelitelj” je velika plantaža. Koje se druge vrste mogu sakupljati kao ljekovite sirovine?

  • Lanceolat ili lanceolat. Njegova je karakteristika lanceolatno oštro lišće s dugim peteljkama i pupoljcima. Sjemenke su usitnjene, pritisnute iznutra, a uho sucvjeta je gušće u odnosu na druge vrste. Za razliku od drugih sorti, može se ukorijeniti na suhim padinama, dobro podnosi vrućinu. Cenjena u narodnoj medicini i farmakologiji kao i velika plantaža.
  • To je buva. Naziva se još i buva, pesak, indijska, gruba. Što je botanički opis plantaže buha? Za razliku od drugih sorti, to je jednogodišnja s razgranatim, željezno-pupoljka stabljike (do 40 cm), duge stabljike na kojima rastu sitni cvjetovi u obliku glava jajeta. Kao lijek najčešće se koriste sjemenke u kojima ima puno sluzi, ali i stabljika i lišće koriste se za dobivanje soka.
  • Srednja Ima nazubljen, pritisnut listovima zemlje, kratki peteljci, cvetne strelice mogu narasti do 50 cm, semenke su ravne samo na jednoj strani.

U nekim se zemljama za farmaceutsku industriju uzgajaju velike plantaže, lanceolat i buva. Plantain, ovisno o vrsti i klimatskoj zoni, počinje cvjetati u junu, a završava u rujnu.


Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika GlucaGen® 1 mg HypoKit sadrži genetski modificirani humani protein-peptidni glukagon, fiziološki antagonist inzulina koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata. Glukagon pojačava razgradnju glikogena u jetri do glukoze-6-fosfata (glukogenoliza), što rezultira povećanjem koncentracije glukoze u krvi.

Glukagon je neefikasan u liječenju pacijenata kod kojih su zalihe glikogena u jetri iscrpljene. Iz tog razloga, glukagon je neefikasan ili uopšte neefikasan u lečenju pacijenata na prazan stomak ili bolesnika sa nadbubrežnom insuficijencijom, hroničnom hipoglikemijom ili hipoglikemijom uzrokovanom unosom alkohola.

Za razliku od adrenalina, glukagon ne utječe na fosforilazu mišića i stoga ne može olakšati prijenos ugljikohidrata iz skeletnih mišića bogatijih zalihama glikogena.

Glukagon potiče oslobađanje kateholamina. U prisustvu glukagona, tumor može izazvati oslobađanje velikog broja kateholamina koji uzrokuju nagli porast krvnog tlaka.

Glukagon smanjuje kontraktilnost glatkih mišića gastrointestinalnog trakta.

Djelovanje lijeka počinje 1 minutu nakon intravenske injekcije, trajanje lijeka je 5-20 minuta, ovisno o dozi i organu.

Djelovanje lijeka počinje 5-15 minuta nakon intramuskularne injekcije i traje od 10 do 40 minuta, ovisno o dozi i organu.

U liječenju teških efekata glukagona na glukozu u krvi obično se primjećuju u roku od 10 minuta.

Farmakokinetika Brzina metaboličkog klirensa glukagona u ljudi iznosi približno 10 ml / kg / min. Glukagon se metabolizira enzimski u krvnoj plazmi i u organima u kojima je distribuiran. Glavna mjesta metabolizma glukagona su jetra i bubrezi, a udio svakog organa u ukupnoj stopi metaboličkog klirensa je oko 30%. Poluživot glukagona je 3-6 minuta.

Botanička karakteristika

Plantain. Botanička ilustracija iz knjige H. H. Schuberta "Naturgeschichte des Pflanzenreichs".

Kako izgleda plantain? Svako dijete je upoznato sa ovom biljkom. Nema potrebe za njegovim detaljnim botaničkim opisom. Pa ipak, ako pribjegavate botaničkim izrazima, tada će "portret" rezultirati sljedećim:

  • korijen: kratak, filiforman i tanak, s razvijenim, razgranatim korijenjem,
  • listovi: sakupljeni u bazalnoj rozeti, široki, ovalni, glatki, s dugim peteljkama,
  • cvjetovi: nalaze se na ustima bracts, mali, smeđe boje, cvasti u obliku dugačkog šiljka, a ravna cvjetna stabljika (strelica) može biti visoka od 15 do 30 cm,
  • plodovi: u obliku višeslojne kutije koja se otvara preko.

Travnata trava cijenjena je lišćem, cvjetovima, sjemenkama i korijenjem. Sakupljanje ove sirovine vrši se u različito vrijeme. Najčešće se beru listovi.

  • Kolekcija. Listovi se mogu brati od maja do avgusta, dok ne počnu žutjeti. Moguća je ponovna berba nakon sijena, a obavlja se u kolovozu i rujnu. Listovi se režu ili kosaju, a zatim se od njega odabiru sirovine. Sakupljati plantain se preporučuje samo po suhom vremenu. To je zbog činjenice da je sjeme iz vlage obilno prekriveno sluzom i to se brzo propada. Takođe je važno da ljekovitu biljku oljuštite na ekološki prihvatljivom mjestu. Ako je potreban korijen plantaže, pažljivo se iskopa i izvadi zajedno sa stabljikom i lišćem, temeljito se opere i osuši. Bolje je beriti u jesen.
  • Sušenje Sušeno in vivo. U tu svrhu su pogodni nadstrešnici, potkrovlja, zatvoreni prostori sa dobrom ventilacijom. Preporučuje se položiti listove u tankom sloju i posipati tako da ne ometaju. Kako utvrditi spremnost sirovina? Ako se peteljke ispucaju, onda se mogu spakovati i odlagati za čuvanje.
  • Skladištenje. Sirovine se polažu u platnene vrećice, zaštićene od sunčeve svetlosti i vlage. Može se čuvati 2 godine.

Osim sušenja, lišće se može zamrznuti i tako da se pakuje u malim porcijama. U isto vrijeme čuvaju se sva ljekovita svojstva biljke. Ali moraju se koristiti u roku od 6 mjeseci. Sjeme se bere u punoj zrelosti, počevši od kolovoza do kraja listopada.

Indikacije za upotrebu:

Teška hipoglikemijska stanja (niska glukoza u krvi) koja se javljaju kod pacijenata sa šećernom bolešću nakon ubrizgavanja inzulina ili uzimanja hipoglikemijskih tableta.

Za dijagnozu: Suzbijanje pokretljivosti gastrointestinalnog trakta tokom pregleda endoskopijom i radiografijom.

Značajke aplikacije:

Trudnoća i dojenjeGlukagon ne prolazi kroz ljudsku placentarnu barijeru. Dostupni podaci o primjeni glukagona u trudnica sa dijabetesom pokazuju da nema štetnih učinaka kako na tijek trudnoće, tako i na zdravlje ploda i novorođenčadi.

Glukagon se vrlo brzo izlučuje iz krvotoka (uglavnom kroz jetru, T1 / 2 = 3-6 min), pa je količina glukagona izlučenog u majčinom mlijeku nakon upotrebe lijeka za tešku hipoglikemiju izuzetno mala. Pošto se glukagon uništava u probavnom traktu i, samim tim se ne apsorbuje u nepromenjenom stanju, on nema metabolički efekat na dete.

U liječenju teških hipoglikemijskih stanja. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije, treba mu dati hranu bogatu ugljikohidratima kako bi obnovila zalihe glikogena u jetri.

Dijagnostička primjena. Pacijenti liječeni glukagonom u vezi s dijagnostičkim postupcima mogu se osjećati nelagodno, pogotovo ako su postupci izvedeni na prazan stomak. Postoje izvještaji o slučajevima hipoglikemije i promjena krvnog tlaka u tim situacijama. Nakon dovršetka dijagnostičkog postupka, pacijentima koji gladovaju post treba dati proizvod bogat ugljikohidratima ako je to kompatibilno s dijagnostičkim postupkom koji se koristi. Ako je potrebno nakon pregleda ili u slučaju teške hipoglikemije, može biti potrebna intravenska primjena dekstroze (glukoze).

Glukagon je antagonist inzulina, te treba biti oprezan kod primjene lijeka GlucaGen® 1 mg HypoKit kod pacijenata s insulinomom, kao i s glukagonom.

Također treba biti oprezan pri korištenju lijeka GlucaGen® 1 mg HypoKit kao pomoćnog sredstva pri obavljanju endoskopskih ili radiografskih postupaka kod bolesnika sa šećernom bolešću ili kod starijih bolesnika s patologijom kardiovaskularnog sustava.

GlucaGen® 1 mg HypoKit se ne smije davati kao intravenska infuzija.

Boca sa preparatom GlucaGen® opremljena je plastičnim poklopcem koji treba ukloniti prije pripreme otopine.

Ne koristite pripremljenu otopinu ako ima konzistenciju u obliku gela ili sadrži neraztopljene čestice.

Uticaj na sposobnost vožnje transp. Sre i krzno. Studije utjecaja lijeka na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa mehanizmima nisu provedene. Budući da postoje izvještaji o slučajevima hipoglikemije nakon dijagnostičkih postupaka, vožnju vozilom treba izbjegavati dok pacijent ne pojede hranu koja sadrži ugljikohidrate.

Primjena i doziranje

Za liječenje hipoglikemije, odrasli i djeca tjelesne težine veće od 20 kg - 0,5-1 mg s / c, v / m ili / v. Djeca težina manja od 20 kg - 0,5 mg (20-30 mcg / kg). Unutar 15 minuta nakon prve primjene moguća je jedna ili dvije dodatne primjene u istoj dozi.

U istraživanju želuca - 0,5 mg i / v ili 2 mg i / m, u istraživanju debelog crijeva - 2 mg i / m 10 minuta prije postupka.

Intoksikacija beta-adrenergičkim blokirajućim sredstvima - u / u infuziji brzinom od 5-150 µg / kg, zatim u / u kapima, brzinom od 1-5 mg / h.

Otrovanje BMKK - jednokratno, u / u, u dozi od 2 mg, doze održavanja biraju se pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta.

Opstrukcija jednjaka stranih tijela - iv, 0,5-2 mg (ako je potrebno, opetovano nakon 10-12 minuta).

Prije primjene, glukagon se otopi s isporučenim otapalom, ne koristi se u koncentraciji većoj od 1 mg / ml, ako se glukagon primjenjuje u dozama većim od 2 mg, razrjeđuje se sterilnom vodom za injekcije.

Interakcija s drugim lijekovima:

Na pozadini beta blokatora, uvođenje lijeka GlucaGen® 1 mg HypoKit može dovesti do teške tahikardije i povišenog krvnog pritiska.

Inzulin: Djelovanje glukagona suprotno je djelovanju inzulina (antagonist glukagonskog inzulina).

Indometacin: ako se koristi zajedno, glukagon može izgubiti sposobnost povećanja glukoze u krvi pa čak i izazvati hipoglikemiju.

Warfarin: ako se koristi zajedno, glukagon može pojačati učinak antikoagulantnog varfarina.

Predoziranje

Uz predoziranje lijeka GlucaGen® 1 mg HypoKit može doći do mučnine, povraćanja, tahikardije i povećanja krvnog pritiska.

Liječenje je simptomatsko. Neophodno je stalno praćenje nivoa kalijuma i, ako je potrebno, njegova korekcija. Primjena i neefikasna. U slučaju povraćanja, rehidratacije i nadoknade gubitka kalijuma.

Uslovi skladištenja:

GlucaGen® (u obliku praha) treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Ne zamrzavajte kako ne biste oštetili štrcaljku. Bočicu s lijekom GlukaGen® treba čuvati na tamnom mjestu. Gotova otopina lijeka GlucaGen® 1 mg HypoKit treba upotrijebiti odmah nakon pripreme. Ne čuvajte gotove otopine za kasniju upotrebu. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja: l Iofilizat - 2 godine, rastvarač - 3 godine. Ne upotrebljavajte lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Uvjeti odmora:

1 mg liofilizata u bočicama s otapalom u 1 ml šprice za jednokratnu upotrebu.

1 boca s liofiliziranim prahom (liofilizat) i 1 špricom sa otapalom u plastičnoj futroli.

Registracijski broj: P br. 015125/01

Trgovačko ime:
GlucaGen® 1 mg HypoKit (GlucaGen ® 1 mg HypoKit)

Međunarodno vlasničko ime (mNn):
Glucagon

Dozni oblik
Liofilizat za rastvor za injekcije

Pomoćne tvari
laktoza monohidrat, voda za injekcije. (Sastav može takođe da sadrži hlorovodoničnu kiselinu i / ili natrijum hidroksid, koji se koristi u proizvodnji leka za podešavanje pH).

Opis
Liofilizirani prah ili porozna masa bijele boje. Kada se rastvori u isporučenom otapalu tokom 1 min, stvara se bistra, bezbojna otopina.

Farmakoterapijska grupa
Sredstvo za lečenje hipoglikemije.

ATX kod : H04AA01.

Kontraindikacije:

Preosjetljivost na glukagon ili neku drugu komponentu lijeka, hiperglikemija, feokromocitom

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

GlucaGen ne prelazi ljudsku placentarnu barijeru i može se koristiti za liječenje teške hipoglikemije tokom trudnoće. Prilikom propisivanja lijeka za vrijeme dojenja nije bilo opasnosti za dijete.

Doziranje i primjena

Za pripremu injekcije otopljeno je 1 mg (1 ME) liofilizata u 1 ml otapala. Rezultirajuća otopina može se davati supkutano, intramuskularno ili intravenski. U ovom obliku doziranja lijek GlucaGen 1 mg HypoKit se daje supkutano ili intramuskularno. Uvođenje lijeka od strane medicinskog osoblja

Primjenjuje se 1 mg (za odrasle i djecu tjelesne težine veće od 25 kg ili 6-8 godina) ili 0,5 mg (za djecu tjelesnu težinu mlađu od 25 kg ili mlađu od 6-8 godina) supkutano, intramuskularno ili intravenski. Pacijent obično vraća svijest u roku od 10 minuta nakon primjene lijeka. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, mora mu se dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. Ako u roku od 10 minuta pacijent ne povrati svijest, treba mu intravenozno ubrizgati glukozu. Davanje lijeka pacijentu srodnika (roditelja) Rođaka ili bliskih prijatelja bolesnika s dijabetesom treba znati da ako razvije tešku hipoglikemijsku reakciju, potrebna mu je medicinska pomoć. Ako pacijent s dijabetesom razvije tešku hipoglikemiju i ne može jesti šećer, rodbina ili prijatelji trebali bi mu dati injekciju GlucaGen 1 mg HypoKit. 1 mg (odrasli i djeca tjelesne težine veće od 25 kg) ili 0,5 mg (djeca tjelesne težine mlađe od 25 kg ili mlađe od 6-8 godina) daje se potkožno ili u gornjem vanjskom dijelu mišića bedara.Pacijent obično vraća svijest u roku od 10 minuta nakon primjene lijeka. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, potrebno mu je dati šećer kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. Svi pacijenti s teškom hipoglikemijom trebaju medicinsku pomoć.

1. Uklonite narančasti poklopac iz boce i vrh igle iz šprice,

2. Probijte gumenom čepom bočicu koja sadrži GlucaGen liofilizat iglom i ubacite svu tekućinu u špricu u bočicu.

3. Bez vađenja igle iz bočice, lagano protresite bočicu dok se GlucaGen pripravak potpuno ne otopi i ne stvori bistru otopinu.

4. Provjerite je li klip potpuno uvučen prema naprijed. Ulijte ceo rastvor u špric. Treba nadgledati
tako da klip ne izlazi iz špriceva.

5. Ispustite zrak iz štrcaljke i napravite injekciju.

Teške nuspojave su vrlo rijetke. Iz probavnog sustava: Ponekad se mogu javiti mučnina i povraćanje, posebno uz dozu veću od 1 mg ili uz brzo davanje lijeka (unutar manje od 1 minute). Iz kardiovaskularnog sistema: kratkotrajna tahikardija, prolazno povećanje krvnog pritiska.

Iz imunog sistema: preosjetljivost, uključujući anafilaktički šok.

Nuspojave koje ukazuju na toksičnost lijeka GlucaGen nisu registrirane. Ako pacijent ima bilo kakve nuspojave, uključujući i one koje nisu gore navedene, ali prema njegovom mišljenju uzrokovane uporabom lijeka GlucaGen 1 mg HypoKit, o tome mora obavijestiti svog liječnika.

Napišite recenziju

Glukagon je lijek i aktivna supstanca, hormon koji proizvode alfa-stanice gušterače, takozvani fiziološki antagonist inzulina. Dobiva se iz gušterače goveda, kao i svinja genetskim inženjeringom. Predstavljen je bijelim kristalnim prahom, praktično nerastvorljivim u vodi.

Farmakološko djelovanje glukagona

Hormon Glukagon ima hiperglikemijski efekat, a takođe ima antispazmodični efekat. Veže se za specifične receptore ciljnih organa i aktivira enzim adenilat ciklazu, koja pretvara ATP direktno u cAMP, kroz proteine, povećava aktivnost fosforilaze, koja razgrađuje glikogen u mišićima i u jetri do glukoze.

S intramuskularnom injekcijom, maksimalna koncentracija se javlja nakon 13 minuta, s subkutanom injekcijom - nakon 20 minuta. Metabolizira se u plazmi, jetri, bubrezima, kao i u drugim tkivima tokom proteolize. Izlučuje se mokraćom. Poluvrijeme eliminacije varira od tri do šest minuta.

Hiperglikemijski efekat javlja se 5–20 minuta nakon intravenske infuzije, nakon intramuskularne - 15 minuta, nakon subkutane - pola sata kasnije, efekat traje do devedeset minuta. Antispazmodični efekat se javlja četrdeset i pet sekundi nakon intravenske injekcije, nakon intravenske injekcije osam minuta kasnije.

Alat se koristi u nekim dijagnostičkim postupcima, kao što je na primjer rendgenski pregled probavnog trakta sa barijem. Postoje dokazi o upotrebi glukagona za šok terapiju kod pacijenata koji pate od mentalnih bolesti.

Alat je indiciran za upotrebu sa hipoglikemijskim stanjem, kao i kod razvijene hipoglikemijske kome.

Među kontraindikacijama za glukagon može se primijetiti povećana osjetljivost na njega, ovaj lijek se ne koristi za hiperglikemiju, u prisustvu insuloma, jer može doći do paradoksalne hipoglikemijske reakcije. Pored toga, feokromocitomom će u suprotnom biti stimulirano otpuštanje kateholamina u krvotok, što će dovesti do naglog porasta krvnog pritiska.

Glukagon ne prolazi kroz placentnu barijeru, stoga se ovaj lijek može koristiti kod trudnica za liječenje teške hipoglikemije, ali nakon prethodne konsultacije sa stručnjakom.

Nuspojave glukagona

Navest ću nuspojave koje pacijent može doživjeti kao odgovor na uporabu proizvoda koji sadrže ovu aktivnu tvar: razvija se mučnina, što može rezultirati povraćanjem, pridružuje se tahikardija, raste krvni tlak, osim toga dolazi do dehidracije, a hipokalemija se također utvrđuje u laboratoriji (smanjenje kalijuma u krvotoku).

Pored nabrojanih nuspojava, pacijent doživljava alergijsku reakciju, koja se izražava osipom na koži, svrbežom, urtikarijom, razvojem bronhospazma, kao što nije riječ o težim slučajevima kada se kod osobe pojavi anafilaktički šok, za što je potrebna hitna pomoć .

U slučaju prekomjerne doze glukagonskih pripravaka, pacijent će osjetiti neumorno povraćanje, razvit će se dehidracija (dehidracija), pojavit će se znakovi hipokalemije, što će se izraziti kršenjem srčanog ritma, dodat će se mišićna slabost izražene prirode, osim toga nisu isključeni bolovi u mišićima i konvulzije, što biće primećeni kod pojedinih mišićnih grupa.

Upotreba glukagona :: Doziranje glukagona

Preparati glukagona daju se intravenski, subkutano, pored toga, intramuskularno, dok doza obično odgovara 0,5-1 mg, ovisno o tjelesnoj težini osobe. Ako je potrebno, lijek se ponavlja nakon dvanaest minuta.

Glukagon pojačava terapeutski efekat indirektnih antikoagulansa. Uz primjenu beta blokatora može se primjetiti razvoj teške tahikardije, kao i malo povećanje krvnog pritiska. Lijek propranolol smanjuje hiperglikemijski efekat.

Glukagon se ne koristi za one pacijente koji imaju osiromašene rezerve glikogena u jetri. Samim tim, lek je neefikasan kod pojedinaca na terapijskom postu, kod pacijenata sa hroničnom hipoglikemijom, kao i kod insuficijencije nadbubrežne žlezde.

Nakon unošenja lijekova na bazi glukagona u pacijentovo tijelo potrebno je pratiti pokazatelje glukoze u krvi.

Pripravci koji sadrže glukagon (analozi)

Aktivna tvar glukagon sadržana je u istoimenom lijeku, osim toga, prisutna je u lijekovima GlucaGen i HypoKit, oslobađaju se u liofilizatu, iz kojeg se priprema otopina za injekcije. Potrebno ih je koristiti prije naznačenog roka valjanosti, što se može vidjeti na kutiji s lijekom.

Razgovarali smo o tome kako i sa čim se liječi hipoglikemijska koma - liječenje glukagonom. Upute za upotrebu sredstava koja uključuju ovu tvar bezuspješno upoznaju korisnike s njegovim kontraindikacijama. Liječenje lijekom koji sadrži glukagon treba provesti po preporuci kvalificiranog liječnika. Ako se pojave bilo kakve nuspojave, osoba bi se trebala posavjetovati s nadležnim stručnjakom.

  • 1 ampula od 666 glukagona sadrži 1 mg glukagon hidrokloridi 49 mg laktoza,
  • 1 ampula 667 pomenutog preparata sadrži 1 mg glukagon hidroklorid1 ml 1,6% rastvora glicerin sa 2% rastvora kao konzervansom,
  • 1 ampula 668 pomenutog preparata sadrži 1 mg glukagon hidroklorid i 140 mg laktoza ,
  • 1 ampula 669 pomenutog lijeka sadrži 10 mg glukagon hidroklorid i 1 ml 1,6% rastvora sa 2% rastvora fenola.

Datum isteka:

2 godine Ne upotrebljavajte lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Klasa bolesti

  • Neodređena hipoglikemija
  • Dijagnoza gastrointestinalnih bolesti
Klinička i farmakološka grupa
  • Nije navedeno. Pogledajte upute

  • Dijagnostička
  • Hiperglikemijski
Farmakološka grupa
  • Glukagon i njegovi analozi

Liofilizat za rastvor za injekciju Glukagon (Glucagon)

Upute za medicinsku upotrebu lijeka

  • Indikacije za upotrebu
  • Obrazac za puštanje
  • Farmakodinamika lijeka
  • Farmakokinetika lijeka
  • Kontraindikacije
  • Nuspojave
  • Doziranje i primjena
  • Posebna uputstva za prijem
  • Uslovi skladištenja

Ljekovita akcija

Što je toliko vrijedno za plantain u tradicionalnoj medicini i farmakologiji?

  • Ljekovita svojstva korijena planine. Ekstrakt korijena sadrži tvari koje daju analgetski, protuupalni učinak. Stoga se infuzija i alkoholna tinktura iz korijena upotrebljavaju za zubobolju, parodontnu bolest. Takođe u travarima možete pronaći recept za tinkture na crvenom vinu iz korijena plantaže, koji se pije od herpes infekcije. Alat se koristi izvana u obliku losiona za ublažavanje nadutosti.
  • Ljekovita svojstva lišća planine. Ljudi koji su daleko od tradicionalne medicine i farmakologije znaju da je list plantaže prvi način da zaustave krvarenje posjekotinama i ogrebotinama. Prirodni je antiseptik. Nanosi se na rane u cjelini ili se drobi i nanosi zavoj. Listovi ove biljke jedinstveni su u hemijskom sastavu: sadrže obilje fitoncida, kalijuma, glikozida, enzima, alkaloida, smola, organskih kiselina, flavonoida, polisaharida, ugljikohidrata, proteina, steroida i tanina, hlorofila, kao i karotena, vitamina C i K.
  • Ljekovita svojstva sjemenki. Cenjeni su po visokom sadržaju esencijalnog ulja, složenih organskih spojeva (posebno saponina), sluzi i oleinske kiseline. U farmakologiji se koriste zajedno s lišćem.

Širok spektar farmakoloških učinaka:

  • zaceljivanje rana
  • antiseptik
  • antialergijska,
  • enveloping
  • ublažavajuće
  • sedativ
  • ekspektorans
  • sekretorna
  • hemostatski
  • regenerativni
  • protuupalno
  • baktericidno
  • bronhodilatator,
  • antidijabetičar
  • hipotenzivna (snižava krvni pritisak),
  • restorativni

Lista indikacija i kontraindikacija

Koje su indikacije za liječenje plantainom? Može li ova biljka naštetiti organizmu?

  • Respiratorni organi. Ovo je prvi lijek protiv kašlja protiv prehlade, gripe, SARS-a, bronhitisa i upale pluća, traheitisa i laringitisa. Također zaustavlja hemoptitizaciju kod tuberkuloze, ublažava udarce opsesivnog uboda kašlja i djeluje istovremeno kao ekspektorans, zamotavajući i protuupalni lijek. Dobro razrjeđuje i uklanja gust ispljuvak.
  • Digestivni organi. Poznati lijek za gastritis sa niskom kiselošću, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Također liječe bolesti žučnog mjehura i crijeva, ublažava kolike, grčeve s kolitisom i enterokolitisom, djeluje kao karminativno, choleretic sredstvo. Pomaže kod dizenterije, normalizuje apetit i cjelokupnu probavu.
  • Urinarni sistem. Ne primjenjuje se na ljekovite biljke prvog izbora za bolesti bubrega i mjehura. Međutim, povoljno djeluje na poliuriju, noćnu enurezu.
  • Metabolizam Utječe na metabolizam kolesterola, potiče metaboličke procese, koristi se za dijabetes, pretilost i čišćenje organizma od toksina i toksina.
  • Spoljna aplikacija. Ne liječe samo rane, već i apscese, groznice, alergijske lezije na koži, flegmone, lišajevi, akne, trofične čireve, erizipele, ujede insekata i zmije. Može se koristiti za ispiranje usta i grla u stomatologiji i otolaringologiji. Ovaj lijek je efikasan i kod upala, povreda očiju.
  • Tonik i sedativ. Preporučuje se kod hroničnog umora, gubitka snage, nesanice, neuroze, razdražljivosti. Prihvaćen za prevenciju anemije, nedostatka vitamina, anoreksije.
  • Analgetski i hipotenzivni. Olakšava uho, glavobolju i zubobolju. Smanjuje pritisak sa hipertenzijom, uklanja nadimanje, blagotvorno deluje na rad srca i krvnih sudova.
  • Ginekologija Plantain je koristan za žene s ginekološkim bolestima. Spolja se koristi za tuširanje u slučaju upale, liječenje erozije grlića materice, trava potiče brzu regeneraciju tkiva.Iznutra se uzimaju kao hemostatsko sredstvo kod krvarenja iz materice (potiče koagulaciju krvi).

U narodnoj medicini ova biljka je predstavljena kao antitumorsko sredstvo. Teško je braniti ili, obrnuto, osporiti ovu metodu liječenja. Ne postoje naučni dokazi o njegovoj efikasnosti, međutim postoje pregledi slučajeva izlječenja od raka želuca i crijeva u toku terapije plantainom. Također se vjeruje da alat pomaže kod vanjskih zloćudnih tumora. Najčešće se za liječenje uzima biljni sok.

Spisak kontraindikacija: svako pogoršanje hroničnih gastrointestinalnih bolesti, hronični gastritis s povećanim sekrecijom, bolest zgrušavanja krvi, tromboflebitis, alergijska reakcija u obliku osipa, svrbež, oticanje, nedostatak daha. Nuspojave se mogu javiti u obliku takvih simptoma: mučnina, povraćanje, vrtoglavica, proliv, trbušni grčevi. Ako se otkriju, treba prestati uzimati i posavjetovati se s liječnikom.

Primjena u farmakologiji i tradicionalnoj medicini

Kakva je upotreba plantain officinalis u tradicionalnoj medicinskoj praksi i tradicionalnoj medicini? U ljekarni možete kupiti lijekove od ove vrijedne sirovine. Ali možete i kod kuće kuhati dekocije, infuzije, alkoholnu tinkturu, svježi sok.



Dekocija i infuzija

Neke karakteristike aplikacije:

  • Dekokcija cvasti je dobar lijek protiv bolova, brzo ublažava crijevne kolike, stomačne grčeve.
  • Infuzija iz korijena koristi se kao lijek protiv bolova, antitumorski lijek, efikasna je i kod prehlada i tuberkuloze.
  • Ako se koprivi doda infuzija lišća planine, dobit će se snažno hemostatsko sredstvo (oni se piju iznutra sa hemoroidnim, materničnim i nosnim krvarenjima).
  • Jake, koncentrirane infuzije primenjuju se spolja, nanose na rane, leče apscese.

Priprema infuzije plantain

  1. Sipajte čašu ključale vode.
  2. Inzistirajte na 2 sata.

Uzmite u napregnutom obliku 2 žlice. l 30 minuta prije jela. Infuzija djeluje blagotvorno kod gastritisa, čira na želucu, upale crijeva kao i kod bolesti bronha i pluća.

Priprema pire od juha od plantaina

  1. Uzmite 1 kašiku. l suho lišće.
  2. Sipajte čašu ključale vode.
  3. Inzistirajte na pola sata.
  4. Naprezanje.

Čorba se može piti u većoj dozi - ¼ šolje 4 puta dnevno.

Priprema alkoholne tinkture

  1. Uzmite 2 komada nasjeckanog svježeg lista.
  2. Sipajte 1 dio votke.
  3. Dobro protresti.
  4. Insistirajte 3 nedelje u staklenoj posudi.
  5. Naprezanje.

Alat se uzima u malim dozama - 1 žličica. prije obroka. Snižava krvni pritisak, normalizira hormonalnu razinu, zaustavlja krvarenje u maternici.

Sok i svježi listovi

Sok od plantaže odnosi se na antibakterijsko sredstvo. U stanju je da zaustavi razvoj bakterijske infekcije u ranoj fazi. Bori se sa stafilokokom, streptokokom, Pseudomonas aeruginosa, E. coli. Također daje snažan učinak zacjeljivanja rana, zaustavlja gnojne procese, doprinosi intenzivnom rastu granulacije i regeneriranju tkiva. Recepti sok od plantaže s jajetom - popularni lijek za opekline. Svježi sok sa kašom nanosi se na rane i modrice.

Priprema mješavine svježe ribe

  1. Uzmite 3 kašike. l isjeckani svježi listovi zajedno sa sokom.
  2. Dodajte 3 kašike. l dušo.
  3. Stavite u zatvorenu posudu.
  4. Inzistirajte na toplom mjestu 4 sata.

Uzmite 1 kašiku. kašika pola sata prije jela, ispere se vodom. Alat se uzima za prevenciju i liječenje malignih tumora. Lokalno se nanosi u obliku losiona.

Kuhajući sirup od kašlja

  1. Uzmite u jednakim omjerima usitnjeni svježi lišće i šećer.
  2. Položite sastojke u steriliziranu teglu u slojevima.
  3. Staklenka se zatvori i inzistira sirup 2 mjeseca na hladnom mjestu.
  4. Gotov sirup čuva se u frižideru.

Uzmite 1 kašiku. tri puta dnevno.

Šta pomaže infuzija sjemenki plantaže? Djeluje kao omekšavajući, zamađujući, protuupalni lijek. Najvrednija supstanca u sjemenima je sluz.Blagotvorno deluje na respiratorni sistem, i na probavni sistem, i na reproduktivni sistem. Dobro je piti protiv kašlja, hemoroida, zatvor, gihta, posebno kod dijabetesa. Primjetno je da se od hemoroida infuzija sjemenki pije hladno. Kako se inače koriste sjemenke?

  • Sjemenke trepavice za neplodnost. Alat utječe na proizvodnju ženskih hormona i normalizira menstrualni ciklus. Propisan je za neplodnost zbog disfunkcije jajnika.
  • Sjemenke plantaža za muškarce. Propisuju se u kombinaciji sa drugim biljem kod muške neplodnosti. Seme povećava aktivnost sperme. Tijek liječenja je dug.
  • Kada kašalj. Može se koristiti u mješavini s lišćem, ali za veći terapeutski učinak priprema se infuzija jednog sjemena.
  • Spoljna aplikacija. Grubica od parnih sjemenki nanosi se na rane i pogođena područja kože.

Priprema dekocija sa sjemenkama

  1. Uzmite 1 kašiku. l seme.
  2. Sipajte ½ šolje ključale vode.
  3. Držite u vodenoj kupelji 5 minuta.
  4. Inzistirajte dok se ohladi.

Prije upotrebe filtrirajte, pijte 2 kašike. l prije svakog obroka. Takođe se preporučuje piti nezaštićeni pire sa sjemenkama ujutro i naveče. Pomaže kod zatvor, normalizuje probavu, uklanja nadimanje i grčeve s kolitisom.

Trudnoća

Tokom trudnoće dozvoljeni su dekocije i infuzije rodnice, ljekovita biljka ne predstavlja opasnost za razvoj ploda. Trava se propisuje interno i eksterno kod takvih bolesti i simptoma:

  • upalne bolesti respiratornog sistema, prehlade, SARS, kašalj,
  • probava, zatvor (često pate od trudnica),
  • bolesti probavnog trakta,
  • spolja za tretiranje kože i sluzokože.

Ne smijemo zaboraviti na opće kontraindikacije. Trudnicama s akutnim oblicima gastrointestinalnih bolesti, tromboflebitisa i poremećajima zgrušavanja platente je kontraindiciran. Prije bilo kakve indikacije potrebna je konsultacija s liječnikom prije upotrebe.

Korisna svojstva plantape i kontraindikacije poznata su ne samo kod ljudi, već su detaljno opisana u naučnoj medicini. Šta biste trebali znati o plantainu? Ovo nije samo moćan antiseptik sa zacjeljivanjem rana i hemostaticima. Efikasan je i bronhodilatator, ekspektorans, omotač, antispazmodik, protuupalno, sedativ.

Postoji oko 250 vrsta jarebica koje se nalaze skoro svuda, osim mnogih tropskih područja.

Plantain je rasprostranjena zeljasta biljka, dobro prepoznata po bazalnoj rozeti zaobljenih glatkih listova s ​​izraženim uzdužnim žilama i zelenkastim šiljcima na tankim stabljikama. Plantain raste uglavnom duž puteva, po čemu je ova biljka dobila ime. Psylliumova ljubav prema cestama nije slučajnost: u jesen, kada je sjeme već sazrelo, obilje vlage čini ih ljepljivim, pa se tisuće sjemenki distribuira nogama pješaka i točkovima vozila.

Latinski naziv za plantain - plantago - dolazi od riječi planta - stopalo, stopalo i agere - kretati se, usmjeriti. Pritisnuti na tlo, lišće plantaže nalikuje otisku đona. Imao je još jedno ime koje je u Evropi preživelo do srednjeg veka - "Arnogloss" - ovčji jezik - takođe i zbog oblika njegovih listova. Njemački naziv za plantain doslovno se prevodi kao naš, ali engleski i francuski posudili su ga s latinskog. No, plantaža nije jedini naziv ove biljke, ona se naziva i suvozač, putnik, graditelj puta, a sva ostala imena povezana su s njenim ljekovitim svojstvima: rezač rana, ranjen čovjek (zacjeljujuće rane), rezač, vrela trava, pa čak je i na prvi pogled čudno - "baka" (znači baka čarobnica).

Nisu sve vrste plantain slične našem uobičajenom velika plantain , koju, u stvari, svi smatraju običnom plantainom.

Plantain je izuzetno uporan. Planinara preživljava pod nogama ljudi, pod točkovima automobila jer je njeno lišće vrlo izdržljivo, a osim toga ponekad je čvrsto pritisnuto na zemlju.Na lišću planke su vrlo jasno vidljive vene. Odozgo djeluju potišteno, a odozdo oštro strše iznad površine lista. Ovisno o veličini lista takvih vena u plantaži od 3 do 7, jer se ova plantaža ponekad naziva i živica. Vene djeluju poput armature, što licu daje veću snagu, bez koje ne može preživjeti pod nogama i točkovima. Žile su toliko jake da se, kada se list rastrga, izvuku iz njega, jasno se vide na mjestu gdje se list slomi.

Tog popodneva pronađite plantar na cesti i pažljivo podignite njegovo lišće. Okolo je suho zagrijano sunce, a pod lišćem plantaže je hladno, vlažno. Prilijepljeni za zemlju, lišće plante ne samo da se štite od prolaznika, već i štite od vlage toliko skupe na cestama. Zato plantain često raste na takvim suvim mestima, gde se mnogo drugih biljaka ne može ukorijeniti. Osim toga, prešani listovi inhibiraju klijanje sjemenki drugih biljaka u blizini platane, što bi ga moglo „utopiti“. Dlanovi planteze imaju dubok utor, a rubovi lišća jedva su podignuti iznad zemlje. Rosa i voda koja se sakuplja na njima tokom kiše slivaju se kroz brazde vena u "žlijeb" drške i izlivaju se izravno do korijena biljke.

Početkom ljeta stabljika strijele izdići će se iznad lišća plantaine. Na vrhu svake takve strelice - sitni sitni cvjetovi sabrani u uski šiljak. Oni su potpuno neupadljivi i u njima nema nektara. Planine se oprašuju vjetrom i insektima, koji privlače veliku količinu polena u lilaste prašine ove biljke.

Planina je velika - biljka je dvogodišnja, odnosno u prvoj godini daje samo rozete, a nakon cvatnje odumire. Plantain je distribuiran širom svijeta, nalazi se na bilo kojim mjestima na koja su ljudi odlazili. Izuzetak su sušna područja u kojima raste samo uz obale rijeka i irigacijskih jezera, kao i mjesta krajnjeg sjevera. Velika plantain dovedena iz Evrope u Ameriku, gdje prije toga nije bilo. Tamo je dobio ime „bledog otisaka“ od Indijanaca, jer je prvobitno na ovaj kontinent stigao u čizmama evropskih osvajača.

Sjemenke plantaže čuvaju se u slatkim malim kutijama u obliku jaja. Kada kutija sazri, poklopac se slomi i sjeme prosipa na tlo. Duga, vrlo elastična šiljaka, koja se ljulja pod vjetrom ili ispravljajući ispod nogu prolaznika, razbacuje sitne, do 1 mm duge sjeme smeđe boje u različitim smjerovima. U školjkama sjemenki plantaže nalaze se stanice sluzi koje nabubre u vodi, rasprsnu se i gusta, ljepljiva sluz zalijepi sjeme na grudice zemlje, noge, stopala i točkove na koje sjeme ide na put.

U travnjacima na livadama postoji drugačija vrsta - plantain lanceolate . Ova je vrsta dobila ime po obliku lišća. Oni zaista izgledaju poput lanceta - starog hirurškog noža, sad se naziva skalpelom. Lišće lanceolatne plantaže, osim najstarijeg, ne puze po tlu, jednostavno ne bi imali dovoljno prostora na livadi. Usmereni su prema gore, poput skalpela stavljenih u čašu. Šiljak lanceolatne plantaže je kratak, cilindričan ili glatki, dugačak 0,5 do 7 cm, na dugom, brazdnom, hrapavom stabljici. U kutiji su samo 2 sjemena. Ova se plantaža koristi slično kao i velika.

U predgrađima se nalaze centralna Rusija i Kavkaz plahta srednje . Od velikog, na koji je vrlo sličan, razlikuje se po zdepastim lišćem i obliku uha.

Plantain se široko koristi u narodnoj i naučnoj medicini. A mladi listovi ove biljke mogu se dodati u proljetne vitaminske salate.

Ljekovita svojstva . Pripravci psylliuma djeluju protuupalno, antimikrobno, zacjeljivanje rana, ekspektorans, hemostatik i umjereno snižavaju krvni tlak.

Sok od svježeg lišća plantaina propisuje se kod hroničnog gastritisa, peptičnog čira i čira na dvanaesniku sa niskom i normalnom kiselošću želučanog soka. Smanjuje ili uklanja bol u stomaku, poboljšava apetit, povećava kiselost želučanog soka. Njegov terapeutski učinak utvrđen je kod akutne i hronične upale tankog i debelog creva. Utvrđeno je da sok od biljke i pripravci od nje imaju antimikrobni učinak u odnosu na mnoge patogene mikrobe (stafilokok, streptokok, Pseudomonas aeruginosa itd.). stoga se sa uspjehom koriste za liječenje slabo zacjeljujućih rana, čireva, groznica, apscesa i fistula.

Infuzija lišća planine pojačava funkcionalnu aktivnost epitela disajnih puteva, povećava izlučivanje i evakuaciju sluzi bronhija, ima ekspektorans i smanjuje kašalj.

Kontraindikacije . Hiperacidni gastritis, čir na želucu s visokom kiselošću, predispozicija za trombozu.

Oblici doziranja, doziranje i primjena . Da biste dobili sok kod kuće, lišće se odrezuje s dijelom drške, temeljito se ispere hladnom tekućom vodom, ostavi da se ocijedi, proključa kipućom vodom, prođe kroz mlin za meso i iscijedi kroz gusto tkivo. U vrućem vremenu sok je viskozan, gust. U ovom slučaju treba ga razrijediti vodom 1: 1. Nastali sok prokuha se 1-3 minuta. Uzimajte po 1 kašiku 4 puta dnevno 15-20 minuta prije jela. Gotov sok od plantaže proizvodi farmaceutska industrija.

Svježe lišće koristi se za liječenje opekotina, gnojnih rana i vrenja. Dobro se isperu, izrezuju britvicom ili nožem, polože u nekoliko slojeva na zahvaćenu kožu i fiksiraju zavojem. Preljev se mijenja 3-4 puta dnevno, sa opekotinama - nakon 1-1,5 sati. Suho lišće prethodno se pare u vrućoj vodi.

Da biste pripremili infuziju, 1 kašika osušenog usitnjenog lišća prelije se s 1 čašom kipuće vode, inzistira na 15 minuta i filtrira. Uzimajte po 1 kašiku 3 puta dnevno prije jela.

Sakupljanje i sušenje pshilija . U ljekovite svrhe upotrebljavaju se uglavnom listovi trepavice. Sirovine se beru u fazi cvjetanja u maju i kolovozu dok ne počne žutnjanjem ili djelomičnim crvenilom lišća. U godinama sa vlažnim, toplim ljetima možete provoditi nekoliko zbirki na istim područjima u kojima rastu lišće. Na poljima sijena moguće je sekundarno prikupljanje sirovina u augustu-septembru. Prilikom berbe, lišće se reže nožem ili srpom, s malim ostacima peteljki. Uz pravilnu berbu, isti se nizi mogu koristiti nekoliko godina, jer u 3-4 godini života biljke obično odumiru. Priprema lišća zagađenog i pogođenog štetočinama i bolestima, posebno u obliku praškaste plijesni, nije dopušteno. Ne možete presjeći cijelu utičnicu, to dovodi do brzog uništavanja gustina. Preporučuje se da se listovi sakupljaju nakon kiše kada su suha. Prilikom sakupljanja sirovina potrebno je ostaviti dio dobro razvijenih uzoraka za reprodukciju. Suši se na zraku u hladu ili u sušilici na temperaturi 40-50 ° C. Rok trajanja lišća i trave je 2 godine. Miris sirovina je slab, okus je malo gorak.

Hemijski sastav . Travnata biljka sadrži sluz, gorke materije, karoten, vitamine C i K, limunsku kiselinu, neke tanine i aukubin glikozid. Sjemenke sadrže oko 44% sluzi.

Velika planinarka (Plantago major L. s.l.)

Opis izgleda:
Cvijeće : Bracts su filmaste, kobasaste, jajolike ili eliptične, u prosjeku jednake kalemama. Čašica je četverodijelna, sa šavovima 1,5-2,5 mm, iste vrste kao i bracts. Cvjetovi su mali, neupadljivi. Corolla je membranska, smećkasta, s cilindričnom cijevi i četvero razdvojenim udovima, režnjevi su jajoliki ili ovoidno-lanceolat, savijeni prema dolje.
Lišće : Sva lišća u izlazu korijena.Listovi su široko-jajoliki, do 20 cm dugi i do 10 cm široki, s dugim peteljkama i lukastim žilama dobro izraženim na listiću listova, obično goli ili blago nazubljeni, sa primjetnijim zubima u dnu lista.
Visina : 10-30 cm.
Korijen : Sa skraćenim korijenjem i režnjevima bijelih korijena.
Voće : Kapsule u obliku jajeta (ređe gotovo sferične). Svaka kutija sadrži do 34 sjemena.
Sjeme : Mala, dugačka oko 1 mm, spljoštena, često kutna.
Cvjeta od juna do jeseni, plodovi sazrijevaju u skladu s tim u različito vrijeme, počevši od srpnja.
Životni vijek: Višegodišnja biljka.
Stanište: Velika plantaža raste na pustošima, u naseljima, na poljskim i šumskim putevima, po periferiji polja, u baštama, baštama, livadama, rubovima, travnjacima.
Rasprostranjenost: Velika plantaža - rasprostranjena vrsta u svim regijama Euroazije, uključena je i na ostale kontinente. U Rusiji se nalazi na celoj teritoriji. U srednjoj Rusiji, obična biljka u svim oblastima.

Srednja plantaža (Plantago media L.)

Opis izgleda:
Cvijeće : Cvjetne strelice se uzdižu, lučno su zakrivljene u podnožju, spuštene prema gore s pritisnutim dlakama. Cvjetovi su sakupljeni u apikalnim debelim cilindričnim cvastičastim ušijima-uši dužine 2-6 (8) cm. Brakti su jajasti, tupi, po rubovima su filmasti, jednaki ili gotovo jednaki peteljci. Trstenjaci (njih četiri) su eliptični, filmski, s izraženom travnatom kobilicom. Frakcije četverodimenzionalnog vijenca su jajolike, dužine do 2 mm, bjelkaste, sjajne.
Lišće : Listovi u bazalnoj rozeti, duljina im je 4-20 cm, širina 2-8 cm, eliptični su ili jajoliki, blago zašiljeni, sa 7-9 vena, cijeli ili blago nazubljeni, obično puberteti (naročito odozdo), suženi u kratku široku peteljka ili gotovo sjedala (ali u sjenovitim oblicima petiole mogu biti samo nešto kraće od ploče).
Visina : 15-50 cm.
Korijen : Sa osnovnim korijenom.
Voće : Kapsule u obliku jaja, u svakoj od njih 2 do 5 sjemenki.
Vrijeme cvjetanja i plodovanja: Cvjeta od maja do septembra, plodovi sazrevaju u skladu s tim u različito vrijeme, počevši od lipnja.
Životni vijek: Višegodišnja biljka.
Stanište: Raste na livadama, sterama, proplanama, šumskim rubovima, u rijetkim šumama, na obalnim putevima.
Rasprostranjenost: Euroazijski pogled. Srednja riba u našoj zemlji je sveprisutna u evropskom dijelu (uključujući srednju Rusiju, nalazi se na svim područjima, zajednička) i širom zapadnog i istočnog Sibira.
Dodatak: U stepkama, na suhim livadama, suhim travnjacima crnozemne pruge Srednje Rusije, a na sjeveru se s vremena na vrijeme, uglavnom kao potez duž puteva, nalazi stepska podvrsta srednje plantaže - Plantago media L. subsp. stepposa (Kuprian.) Soo, koju se danas češće smatra posebnom vrstom - Urvilleu plantaže, ili stepsku (Plantago urvillei Opiz). Višegodišnja je visina 25-70 cm, a razlikuje se od tipične srednje plantaže s užim listovima - lanceolat ili usko-lanceolat, 2,5-5 puta duža od svoje širine (u srednjoj plantaži - 2-2,5 puta duža), s gotovo peteljkama jednaka je ploči (a ako je kraća, onda ne više od 2-3 puta), uspravite (a ne uzlazno) cvjetne strelice i dulje cvasti-uši pšenice od 6 do 12 (20) cm.

Najveća plantaža (Plantago maxima Juss. Ex Jacq.)

Opis izgleda:
Cvijeće : Svaka biljka ima 1 do 9 uspravnih, pupoljnih, cvjetnih strelica. Završavaju prilično gustim cvatovima ušiju s blisko nabijenim cvjetovima. Bracts duguljasto-ovalni, filmom uzduž ivica, nešto kraći od školjki. Grmovi su kockasti, jajoliko-eliptični. Corolla srebrno bijela, sa šiljastim sjajnim režnjevima.
Lišće : Listovi su široki, jajoliki, hrapavi od prešanih vlasi, osobito odozdo, gusti, s 9-13 vena, čitavi ili nejasno nazubljeni, s dugim urezanim peteljkama, polukružnog presjeka.
Visina : 30-60 cm.
Korijen : Sa debelim korijenom štapa.
Voće : duguljasto-ovalne kapsule, u svakoj od njih po četiri spljoštena sjemenka.
Vrijeme cvjetanja i plodovanja: Cvjeta u svibnju i srpnju, plodovi sazrijevaju u različito vrijeme, počevši od lipnja.
Životni vijek: Višegodišnja biljka.
Stanište: Raste na poplavnim livadama, u stepskim padinama, u solonetzijskim staništima.
Rasprostranjenost: Euroazijski pogled. Kod nas je rasprostranjen u južnoj polovini evropskog dela, Ciscaucasia, u južnom Sibiru do Transbaikalia. U centralnoj Rusiji se nalazi u černozemskoj zoni.
Dodatak: Slična plantaža, manje poznata u srednjoj Rusiji, Plantain Kornuta (Plantago cornuti Gouan) rijetko se nalazi u regijama Yaroslavl, Lipetsk, Penza, Voronezh. Ovo je višegodišnja zeljasta biljka visine od 7 do 70 cm, sa 1-5 cvjetnih strelica znatno prelazeći lišće. Listovi su debeli, široki, jajoliki, s 5-7 vena, čitav rubni, s dugim peteljkama. Ova vrsta razlikuje se od najveće plantaže cvatima - uši, na vrhu je prilično gusta, ali odozdo prilično rijetka, s aranžiranim cvjetovima i bractima 2-2,5 puta kraćim od čašice.

Planinasti lanceolat (Plantago lanceolata L.)

Opis izgleda:
Cvijeće : Strelice koje nose cvjetove brazdaste, završavajući gustim kratkim ovoidnim ili cilindričnim cvatovima-ušima. Bracts su membranski, s travnatom kobilicom, ovoidni ili eliptični, šiljasti. Čašica s četiri membranska školjkasta školjkaša, od kojih su dva prednja sarasla u dvorezne ljuskice s dvije smeđe ili zelenkaste trake kobilice, pa je čašica čini tročlana. Corolla pravilna, filmasta, s četverouglastim udovima, režnjevi ovatasti ili duguljasto-ovalni, šiljasti. Duga oko 12 mm.
Lišće : Listovi u bazalnoj rozeti, pubescentni, cijeli ili blago zubljeni, s 3-7 vena, lanceolatni ili linearno-lanceolatni, 4-15 cm dugi i 0,5-2 cm široki, šiljasti, suženi u dugački peteljk s vunenom bazom
Visina : 20-50 cm.
Korijen : Sa stabljikom korijena, s ljuskama blizu vrata.
Voće : Eliptične dvosjetne čaše dužine oko 3 mm.
Sjeme : Konveksan na jednoj strani i utor na drugoj.
Vrijeme cvjetanja i plodovanja: Cvjeta u maju i julu, plodovi sazrijevaju, počevši u junu.
Životni vijek: Višegodišnja biljka.
Stanište: Planinasti lanceolat raste na livadama, čistinama, rubovima, obalnim putevima, travnatim mjestima.
Rasprostranjenost: Euroazijske vrste, unesene i naturalizirane u nekoliko regija Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. U Rusiji je rasprostranjena svuda u evropskom delu, na severnom Kavkazu i na jugozapadu zapadnog Sibira. U srednjoj Rusiji, lanceolat plantaže nalazi se na svim područjima, uobičajenim.

Psyllium plantain (Plantago maritima L.)

Opis izgleda:
Cvijeće : Obično je mnogo cvjetnih strelica, od dlakavih gustih (sa dlačicama pritisnutim prema gore) do gotovo bez kose. Cvjetovi su vrlo gusti, jajoliki ili uski cilindrični. Bracts su lanceolate, ovati ili široko-ovata, oštri ili tupi, filmom uz rubove, ponekad oštro kožast. Čašica od četiri slobodna školjka, eliptična ili ovoidno-eliptična, filmasta, s dobro izraženom kobilicom, kratkim cilijatom duž ivica, golog ili puberteta na leđima, dužine 2-2,5 (3) mm. Corolla pravilna, četverouglasta, filmasta, gola ili sa pubescentnom cjevčicom i vrlo kratkim cilijama duž ivica jajovodnih režnja.
Lišće : Sva lišća u izlazu korijena. Oni su linearni ili lanceolatni, mesnati, goli, rjeđe blago pubertenat, katkad brazdasti, obično cijeli rubni, ali mogu biti slabo nazubljeni.
Visina : 15-60 cm.
Korijen : Sa stožernim, često višeglavim korijenom.
Voće : Ovoidno-duguljaste kapsule, u svakoj od njih obično dvije pločaste konveksne sjemenke.
Sjeme : Dužine do 2,5 mm.
Vrijeme cvjetanja i plodovanja: Cvjeta u junu-julu, plodovi sazrijevaju, počevši od jula.
Životni vijek: Višegodišnja biljka.
Stanište: Raste na slanim livadama, slanim močvarama, obroncima krečnjaka i krede.
Rasprostranjenost: Područje biljke zauzima mnoge regije Sjeverne hemisfere, kao i južne regije Južne Amerike.U našoj zemlji rasprostranjena je u evropskom delu, Ciscaucasia, Dagestanu i na jugu Sibira. U centralnoj Rusiji nalazi se u Tambovu, Penzi, Lipecku, Kursku, Voronežu, a u drugim je područjima zabilježen uvođenjem.
Dodatak: U regijama Lipetsk, Tambov, Voronež, postoji još jedna vrsta plantaže s linearnim lišćem. Ovo je rijetka godišnje ili dvogodišnja biljka u Rusiji visine od 3 do 20 cm, a lišće joj je nešto mesnato. Cvat je jedna apikalna, prilično labava šiljka. Corolla gola, udovi su uspravni, oštri. Plodovi su kapsule, u svakoj od njih obično ima osam sjemenki. Cvjeta u maju i julu. Raste na slanim močvarama, slanim močvarama, slanim obroncima i klanicama u stepi.

Gruba planinarka (Plantago scabra Moench)

Opis izgleda:
Cvijeće : Postoji nekoliko cvasti, oni završavaju i glavno stablo i većinu grana. Cvjetovi imaju izgled kratkih duguljastih ili sferičnih višesmjernih ušiju u kojima su cvjetovi vrlo gusto raspoređeni. 2-3 donja brakta u podnožju bodlje su prazna, obogaćena su, s dodatkom koji ima sjajan oblik, na dorzumu su gusto obrasli, preostali bracts su membranski ili ljuskavi, na leđima su kovrčavi, na rubovima su fino nazubljeni. Čašica dugačka oko 4 mm, dva prednja sepuma obojasta, oblina, dva stražnja jajnika - jajolik-lanceolat, oštar, lagano nazubljen. Corolla cijev pubescentna, režnjevi jajolično-lanceolatni, akutni.
Lišće : Listovi nasuprotni, linearni, uski (širine samo 5 mm), ponekad žljezdasti, pubertetični.
Visina : 10-30 cm.
Stalk : Razlikuje se od svih prosječnih ruskih vrsta planštera koje odlikuju jednostavne streličaste stabljike, lisnato razgranata stabljika i skraćeni izdanci u osovinama lišća.
Voće : Dvosjetne široko-eliptične kapsule duge oko 2,5 mm.
Sjeme : Smeđe-crne, sjajne, konveksne s jedne strane i urezane na drugoj strani.
Vrijeme cvjetanja i plodovanja: Cvjeta u junu-kolovozu, plodovi dozrijevaju u julu-septembru.
Životni vijek: Godišnja biljka.
Stanište: Raste na otvorenim pijescima, uz riječne obale, na šljuncima, obroncima krečnjaka i krede, pored puteva.
Rasprostranjenost: Euroazijski pogled. U srednjoj Rusiji se nalazi u svim područjima, južno od rijeke Oke često, na sjeveru uglavnom kao invazivna, povremeno.
Dodatak: Nije tečno.

Plantago, široko rasprostranjen u svijetu, višegodišnja je trava iz porodice Psyllium. Na mnogim mjestima plantain se smatra korovom, ali poznate su i njegove ljekovite osobine.

Na teritoriji naše zemlje raste oko tri desetine vrsta ove biljke. Najpoznatije trajnice: Plantain velike i srednje, Plantain lanceolate.

Biljka se radije naseljava uz puteve i staze (ruski naziv biljke direktno ukazuje na tu osobinu), na pustošima, livadama i na rubu listopadne šume.

Zanimljivo . Sjemenke plantaža donijeli su u Ameriku kolonizatori na đonima cipela. Indijci i dalje nazivaju plantain - "trag belog čoveka".

Korijen plantain je kratak i gust, gusto prekriven malim usisnim korijenjem. Listovi su svijetlozeleni okrugli, ovalni ili izduženi, s donje strane prekriveni venama. Raste u bazalnoj rozeti. Otporan na gaćenje.

Cvjetovi plantain su mali sivkasto-bijeli, gusto smješteni na visokom (do 70 cm) stabljici, u obliku valjkastog šiljka. Cvatnja se događa tokom ljetne sezone, sjeme sazrijeva u septembru. Na svakoj biljci može sazreti više od 50 hiljada sjemenki zatvorenih u kutije u obliku jajašca od 10 do 14 komada.

Biljka se razmnožava sjemenom koje se oštrim šavovima zalijepi za odjeću i obuću prolaznih ljudi ili za dlaku životinja. Tako se sjeme plantaže širi na velike udaljenosti.

Vrste uzgajanja plantaža u našoj zemlji:

U članku su predstavljene fotografije plantaina za istraživanje biljke.

Hemijski sastav

Bogat sastav biljke objašnjava njena izvanredna ljekovita svojstva. U nadzemnom dijelu plantain sadrži:

  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • karotenoidi
  • limunska kiselina
  • oleinska kiselina
  • vlakno
  • glikozit aukubin,
  • kolin
  • elementi u tragovima: selen, kobalt, Fe, magnezijum, K, cink, kalcijum, Mn, nikl, hrom, selen, barijum.

Sjemenke plantaže korisne su ne manje od lišća. Sadrže aminokiseline, sluz, proteine, saponine.

Sakupljanje sirovina

Listovi plantane bere se cijelo ljeto - od maja do avgusta. Možda je sekundarno rezanje zarastalog zelenila. Odaberite mlado, ne oštećeno lišće, bez žutila. Rezani su peteljkama, srpom i kosljeni kosom.

Važno! Zabranjeno je sakupljati platen u blizini puteva i željeznica, odlagališta i industrijskih preduzeća.

Ne možete odrezati sve lišće na grmu, tako da подо rodnik može umrijeti. Iz svake biljke uzmite samo nekoliko listova. Listove je bolje sakupljati ujutro, čim rosa osuši, ili nakon kiše.

Sirovine se suše u hladu ili u električnim sušarama na temperaturi koja ne prelazi +50 stepeni. Sirovine čuva u debelim papirnim vrećama ili staklenim posudama, na suvom i tamnom mjestu, ne više od 2 godine.

Infuzija kašlja . Na 1 tbsp. kašiku usitnjenog osušenog lišća plantaina uzeti 2 šolje ključale vode. Trava se uzgaja i inzistira oko pola sata. Uzmite procijeđenu infuziju od 1 kašike. kašičica nekoliko puta na dan.

Sok od plantaže za čireve i gastritis . Sok dobiven iz svježih listova plantaina razrjeđuje se u prokuhanoj vodi (1 kašika L. u treću čašu) i pije se 15 minuta prije jela, tri puta dnevno. Tečaj lečenja je 1 mesec. Sok od plantaže koristan je za brisanje lica nakon pranja, za borbu protiv akni.

Sok od plantane s medom od bronhitis . Proizvode pomiješajte u jednakim omjerima i kuhajte smjesu 20 minuta na laganoj vatri. Uzmite ohlađeni lijek po 1 kašiku. kašičica pola sata prije jela, tri puta na dan.

Proliv . Stabljike stabljike sa stabljikama i sjemenkama se preliju kipućom vodom u slobodnom udjelu, kuhaju se 5 - 6 minuta. Inzistirajte na pola sata i pijte poput običnog čaja.

Krvarenje desni i slabost . Žvakajte svježe, dobro oprane listove ribe i držite 5 do 10 minuta u ustima. Postupak se izvodi do 5 puta u toku dana.

Omekšavanje kalusa . Noću se na kukuruz nanosi svježi list plantaže i čvrsto pokriva plastičnom kesom. Ujutro se smekšane kukuruze mogu ukloniti.

Apscesi . Poriluk iz svježih listova biljke primjenjuje se u vrenja, pokrivajući zavojem.

U kozmetologiji se sok od plantane, pomiješan sa medom i maslacem (svi uzeti u jednakim omjerima), koristi za omekšavanje i vlaženje kože ruku.

Dekokom lišća biljkama isperite kosu nakon pranja. Procedura jača i učvršćuje kosu.

Opis Plantain

Drugo ime plantaže je „pratilac sa sedam sudova“ zbog vertikalnih vena na lišću i zbog osobitosti ostavljanja sjemenki na odjeći ljudi i životinjske dlake.

Plantain se nalazi u obliku pojedinačnih biljaka, povremeno u obliku grmlja. Postoje godišnje ili višegodišnje vrste plantain. Ukupno postoji oko 150 vrsta ove trave. Neki od njih su klasificirani kao korov.

Stanište - suptropske i umjerene klimatske zone. Nalazi se na putevima, u stepenima, peščenjacima i na livadama.

Obrazac za puštanje

Ampule pod imenima 669, 668, 667, 666.

Liofilizirani prah za parenteralnu injekciju u bočicama:

  • pojedinačni oblik lijeka, 1 mg aktivne tvari, upotpunjen otapalom u zapremini od 5 ml,
  • oblik lijeka za višekratnu upotrebu, 2 mg aktivne tvari u kompletu sa otapalom u količini od 5 ml ili 10 mg aktivne tvari u kompletu sa otapalom u zapremini 10 ml.

Recepti za plantain

- svježe narezane listove samljeti sa 0,2 l vode, prokuhati i dodati 3 kašike. kašike meda.Gotovu smjesu uzimajte u čajnoj kašičicu jednom na sat.

- osušeni listovi koriste se za čaj: 1. metoda - 2–3 kašike osušenih listova preliti kipućom vodom i ostaviti četvrt sata, piti 0,2 l 3 puta dnevno medom umjesto šećera, druga metoda - 4 kašike. kašike sušenih listova preliju se 0,5 litara ključale vode, inzistiraju 1,5 sati, procijede, uzimaju 1 tjedan 4 puta dnevno u skladu s čl. kašika.

Jedinstvena dekokcija lišća velike plantaže pomaže kod bolesti gastrointestinalnog trakta, disajnih puteva, zacjeljivanja rana. Kad pripremate dekociju u 0,2 l kipuće vode, dodajte 2 kašike. kašike sušenih listova, u parnoj kupelji, dovesti do spremnosti (1/2 sata), ohladiti, procijediti. Uzimajte po 0,1 litru tri puta dnevno prije jela. Za liječenje losionom ili ranama namočite pamuk ili gazu.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar