Glikemijski indeks mahunarki

Visoki glikemijski indeks konzerviranog graha čini ga ograničenim kod dijabetesa. Svježe i suhe mahunarke smatraju se proizvodima s niskim GI, preporučuje se natopiti ih prije kuhanja i kuhati u slanoj vodi. Ova termička obrada omogućava vam da uštedite većinu vitamina, a GI ne raste toliko kao kod konzerviranja.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Koji je glikemijski indeks?

Stopa rasta šećera u krvi nakon jela određenog proizvoda pokazuje glikemijski indeks. Zahvaljujući ovom pokazatelju, osobe koje pate od dijabetesa mogu napraviti dnevni meni bez straha od naglih porasta glukoze. GI glukoze je uzet kao standard - iznosi 100. Hrana sa GI iznad 70 opasna je za dijabetes. Proizvodi koji imaju GI ispod 40 smatraju se korisnim. Kada se koristi, hrana se polako probavlja, postepeno povećava šećer. Redovno dodavanje takve hrane ishrani dobro se odražava na izgled i zdravstveno stanje bilo koje osobe. Ovi proizvodi uključuju useve, povrće, voće, bobice i mahunarke.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

Mogu li mahunarke biti na dijeti?

Mahunarke se preporučuju redovito dodavati u hranu osobama oboljelim od dijabetesa. Glikemijski indeks mahunarki je nizak kad se konzumiraju svježe ili prokuhane. Konzervirani zeleni grašak, leća ili grah zbog dugotrajne termičke obrade imaju visok GI i nizak sadržaj korisnih elemenata. Dok su svježe mahunarke skladište biljnih bjelančevina i makronutrijenata.

Zbog visokog kaloričnog sadržaja, veličina dnevne porcije mahunarki morat će biti ograničena.

Prednosti dijabetesa:

  • uz redovnu upotrebu, vjerojatnost komplikacija dijabetesa smanjuje se za 25%,
  • količina ugljikohidrata u mahunarkama je minimalna, oni se duže probavljaju i inzulin nije potreban za njihovu apsorpciju,
  • sve mahunarke uklanjaju "loš" holesterol iz organizma.
Vratite se na sadržaj

Koji je geografski indeks različitih mahunarki?

Grah za dijabetes

  • proteini - 24 g,
  • masti - 2 g
  • ugljeni hidrati - 60 g
  • voda - 12 g
  • kalcijum - 140 mg
  • magnezijum - 150 mg.

Da biste uklonili otrovne materije, zrno crnog graha prije kuhanja namočite u vodi preko noći ili pola dana. Za to vrijeme, zrno će se napuniti vodom, omekšati, u njemu će se otopiti tvari koje uzrokuju napuhavanje. Proces kuhanja nakon namakanja ne treba puno vremena. Glikemijski indeks graha omogućava vam da ga svakodnevno jedete, poštujući kalorijsku normu.

Slanutak ili janjeći grašak

  • vitamini - E, grupa B,
  • elementi u tragovima - K, B, Se, Mn, Fe, Mg, P, Ca,
  • masti, vlakna, biljni proteini.

100 grama slanuta sadrži 320 kcal.

Učinak kuhane slanutak na organizam:

Diuretički učinak primjetan je nakon jela slanutak.

  • smanjuje mogućnost raka
  • normalizuje šećer u krvi
  • ima preventivni efekat od ateroskleroze, vaskularnih i srčanih bolesti, srčanog udara,
  • jača imuni sistem
  • poboljšava metaboličke procese, ublažava zatvor,
  • usporava starenje
  • obnavlja zalihe gvožđa, normalizuje hemoglobin,
  • poboljšava stanje kože, pomaže u zacjeljivanju ključaja, ekcema,
  • Ima blago diuretičko dejstvo.

Klinirani janjeći grašak je posebno koristan. U tom se stanju aktiviraju korisni makronutrijenti. Međutim, prije dodavanja prehrani, morat ćete otkriti postoje li neželjene reakcije. Ovaj usjev graha zabranjen je za alergije. Zbog povećanog stvaranja plina, bolje je provjeriti sa svojim liječnikom o mogućnosti dodavanja prehrani. Takođe, grašak od ovčetine ne treba konzumirati kod gihta.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Leća - najbolji predstavnik grupe mahunarki

Zbog dobre topljivosti, kuhan grašak, pasulj i leća savršeno apsorbiraju tijelo. Od žitarica i žitarica se razlikuju po tome što proteini mahunarki u potpunosti zadržavaju svoj aminokiselinski sastav.

Prema glavnim prehrambenim komponentama, 100 g proizvoda sadrži:

NaslovVjevericeMastiUgljikohidratiEnergetska vrijednost
Grašak23 g1.2 g53.3 g303 kcal
Pasulj22,3 g1,7 g54,5 g309 kcal
Leća24.8 g1,1 g53.7 g310 kcal

Za dijabetičare je važan detalj da žitarice (riža, biserni ječam, zobena kaša) značajno prelaze impulse u ugljikohidratima i inferiorne u proteinima. Grašak i grah služe kao osnova za pripremu posuda, mesnih okruglica, kotleta.

Kuhana leća koristi se u juhama i žitaricama za garniranje. Lider je u proteinima, a sadrži manje masti nego pasulj. U 1 jedinici hljeba (XE) nalazi se 5 kašika mahunarki, a leća - 7 kašika. l Možete jesti više njenog dijabetesa i dobiti dovoljno.

  • mineralne materije (fosfor, kalijum),
  • vitamini (tiamin, askorbinska kiselina, retinol),
  • esencijalne aminokiseline (triptofan, lizin, metionin),
  • holin je azotna supstanca.

U kulinarskim jelima leća, grašak i grah idealno se kombiniraju s povrćem (luk, bundeva, mrkva, kupus, repa). Jabuku možete dodati salatama sa mahunarkama. Preporučuje se za upotrebu u ishrani pacijenata sa šećernom bolešću s komplikacijama na bubrezima. Kontraindikacije za upotrebu mogu biti pojedinačna netolerancija na prehrambeni proizvod ili alergija na njegove komponente.

Mahunarke za dijabetes

Grašak, slanutak (posebno soja) sadrže veliku količinu biljnih bjelančevina koje ljudsko tijelo apsorbira bolje od životinje. Ovo može biti od značaja za vegetarijance, kao i za ljude koji traže zdravu ishranu (uključujući medicinsku, koja je neophodna za dijabetes). Kombinacija mahunarki s smeđom (smeđom) rižom (GI 40-45) sadrži čitav set esencijalnih aminokiselina.

U sušenom obliku mahunarke imaju nizak GI, pa njihova upotreba kod dijabetesa neće uzrokovati nagle skokove glukoze u krvi. Izuzetak je konzervirano povrće koje se priprema pomoću šećera. Stoga je bolje proučiti oznaku na proizvodu: ako je šećer naveden u sastavu, tada će GI biti visok, što je neprihvatljivo za dijabetičku dijetu.

Stručnjaci za prehranu preporučuju da dijabetičari obrate pažnju na zeleni (zeleni) pasulj, koji ima blagotvorno djelovanje na gušteraču i doprinosi izlučivanju inzulina.

Povrće sadrži vitamine grupe B, E, PP, karoten. Minerali: kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor, gvožđe, cink. Dijetalna biljna vlakna stimulišu crijeva, što je važno za gojaznost.

GI leća i pasulj

Glikemijski indeks ili GI proizvoda omogućava vam da realno procijenite promjenu nivoa glikemije nakon što ih pojedete. Uopće nema pojačavača šećera u krvi. Tu spadaju:

  • zeleno povrće (kupus, krastavci, tikvice, paprike),
  • obojeno (cela rajčica, bundeva, rotkvica),
  • protein (orasi, gljive, soja).

Glikemijski indeks graha (silikuloza) je 42 jedinice, leća - 38. Oni su u istoj skupini s intervalom pokazatelja od 30 do 40. Otprilike, iste vrijednosti za slanutak, grašak i grah mungle.

  • poboljšati sintezu proteina u ćelijama tela,
  • normalizirati metabolizam lipida,
  • aktivirati oporavak u oštećenim tkivima.

Grah, ovisno o obliku, dijeli se na okrugle i ovalne, izdužene. Prema boji klasificiraju se u obične (crvene, smeđe, žute, zelene) i raznolike. Bijeli grah se smatra kvalitetnijim od obojenog pasulja. Preporučljivo je koristiti ga za prve kurseve.

Obojeni pasulj i leća oboje juhu. Čorba postaje tamna nijansa. Da biste to učinili, postoji opcija - odvojeno pripremiti mahunarke. Već u kuhanom obliku dodaju se u tečno jelo prije kraja kuhanja.

Priprema, skladištenje u suvom i konzerviranom obliku

Često se koriste konzervirani grah i grašak. Mahunarke industrijske proizvodnje moraju imati datum proizvodnje avgust-septembar. Ovo je vrijeme kada je usjev sazrio i odmah je korišten za njegovu namjenu. Konzervirani pasulj primjenjiv je za vinjegre, salate.

Svaka vrsta mahunarki zahtijeva različito vrijeme kuhanja (od 20 minuta do 1 sata). Istovremeno ih miješati i kuhati nepraktično je. Sjeckani grašak ima prednost nad cijelom. Vreće se 1,5 do 2 puta brže. Možete kuhati razna jela od kuhanog graška uz dodatak drugih proizvoda (jaja, brašno, meso).

Na ukusne i hranjive kvalitete leće i graha utječu njihovi uvjeti skladištenja. Važno je da suvi proizvod nema pristup vlazi, insektima, glodarima. Kvaliteta prodanih leguminoznih proizvoda ocjenjuje se u smislu veličine i integriteta, kalibracije i prisustva zagađenja.

Upotreba tablice koja označava GI proizvode je jednostavna i praktična. Sastoji se od dva stupca. Jedan označava ime, a drugi digitalni indikator. Prehrambeni proizvodi iz iste skupine su zamjenjivi. Pacijent s dijabetesom 2-3 puta tjedno može jesti leću. Posuđe iz nje i drugih mahunarki ne preporučuje se osobama sklonim crevnim bolestima (nadutost, kolitis, enteritis).

Pogledajte video: Uzdravlje i svakom dobro - Dr Vesna Dimitrijević Srećković 1- Mediteranska ishrana i dijabetes (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar