Vid smanjuje dijabetes što treba učiniti

Sasvim je moguće obnoviti vid s dijabetesom tipa 1 i 2 ako strogo kontrolirate razinu glukoze u krvi, uzimate lijekove koje je propisao liječnik i vodite zdrav način života. Kod dijabetičara se često dijagnosticiraju bolesti vidnog sistema i često izazivaju popratne komplikacije koje mogu uspješno uspjeti samo operativnim zahvatom. Važno je odmah reagirati na prve simptome smanjenog vida, samo-lijek u takvim situacijama je neprihvatljiv.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i „zanemareni“ vid može izliječiti kod kuće, bez operacija i u bolnicama. Samo pročitajte šta kaže Jurij Astahov. pročitajte preporuku.

Kako dijabetes utječe na oči?

U ljudi kojima je dijagnosticirana šećerna bolest, oštećenje vida je ozbiljna komplikacija, što ukazuje na napredovanje dijabetičke retinopatije. U ovoj situaciji gubitak vida dijagnosticira se kod 90% pacijenata. Vrlo je teško održavati vizualnu funkciju u takvoj situaciji, jer sva velika i mala žila, uključujući i organe vida, pate od visokih razina glukoze. Kao rezultat toga, narušava se opskrba krvlju i trofizam očnih struktura, nepovratni procesi izazivaju ozbiljna oštećenja oka kod dijabetesa melitusa zbog čega pacijent slijepi.

Uzroci i simptomi pogoršanja

Smanjen vid kod dijabetesa može biti znak opasne oftalmičke bolesti - katarakte. Ovom patologijom oftalmička leća je zamagljena, uslijed čega osoba prestaje normalno vidjeti, a uslijed defokusiranja vida opaža se dvostruko vid. Kod osobe koja ne boluje od dijabetesa, katarakta se često razvija u starosti, ako postoji sklonost ovoj bolesti. Kod dijabetičara je rizik od bolesti velik čak i u adolescenciji.

Dijabetička retinopatija

Ovo je ozbiljna komplikacija povezana s pogoršanjem vodljivosti krvnih žila. Kada su mali kapilari oštećeni, dijagnosticira se mikroangiopatija, a kada su oštećeni veliki žile, bolest se naziva makroangiopatija. U ovom slučaju kontrola nivoa glukoze u krvi pomaže u izbjegavanju sljepoće i poboljšavanju prognoze za normalizaciju. Ovo je jedini način da se vaskularno tkivo zaštiti od oštećenja i izbjegne nepovratna oštećenja.

Upala

Zbog oštećenja očnih posuda i unutrašnjih krvarenja oštećuje se želatinozno tijelo. Na mjestu krvarenja nastaju upalne mrlje koje, zacjeljujuće, formiraju pramenove vezivnog tkiva. Ovi ožiljci postepeno prodire u staklasto tijelo koje počinje da se nabora, deformira. Ponekad pacijent može ne primijetiti problem jer s takvom bolešću nema bolova i drugih negativnih simptoma. Ali neprirodno crvenilo očiju trebalo bi upozoriti, jer ako ne započnete pravodobnu terapiju, uskoro će početi odvajanje mrežnice, tada je gubitak vida s dijabetesom neizbježan.

Osim toga, dijabetičari često pate od zaraznih očnih patologija, poput:

Glaukom za dijabetes

Povišeni šećer u krvi dovodi do poremećaja fiziološke cirkulacije intraokularne tečnosti. Kao rezultat toga, patološki eksudat nakuplja se u očnoj šupljini, uzrokujući porast intraokularnog pritiska. Ako pritisak unutar oka dugo ne opadne, uslijed kompresije oštećuju se nervne i vaskularne strukture organa vida. U početnim fazama simptomi su neizraženi, ali kako glaukom napreduje, pacijent će se žaliti na pojačanu suzu, pojavu oreola oko izvora svjetlosti, zamagljivanje, kao da se dvostruko povećava u očima. Uz to, osoba stalno ima glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i nedostatak koordinacije.

Povreda očne pokretljivosti

Očne manifestacije dijabetesa mogu biti povezane i sa oštećenjem živaca odgovornih za motoričku funkciju organa vida. Kod dijabetičara se često dijagnosticira dijabetički neuritis okulomotornog živca, koji izaziva diplopiju, kod koje je vid zamućen, i ptozu, okarakteriziranu previsom gornjeg kapka.

Prolazno kršenje

Takva komplikacija često se javlja kod pacijenata koji su bolest tek započeli liječiti lijekovima koji sadrže inzulin. Dok je nivo glukoze u krvi visok, šećer se u istoj količini koncentriše u sočivu, gdje se postepeno pretvara u sorbitol. Ova supstanca doprinosi zadržavanju tečnosti unutar oka, kao rezultat, sočivo nepravilno refraktira zrake, uslijed čega se razvija miopija. Ako se tretman ne izvede, povećava se rizik od razvoja dijabetičke katarakte. Nakon uzimanja inzulina, šećer se postepeno smanjuje, refrakcija se smanjuje, što utječe na oštrinu vida.

Lijekovi

Konzervativni tretman očiju s dijabetesom uglavnom se svodi na normalizaciju razine glukoze u krvi.

To se postiže uzimanjem posebnih lijekova koji sadrže inzulin, kao i upotrebom dijeta. Kod dijabetesa tipa 2 oni su često ograničeni na jedno prilagođavanje prehrane, ukoliko se dijagnosticira tip 1, tada ne možete bez tableta. Da bi ojačao vidni sistem, lekar propisuje oftalmičke kapi. Lijek poboljšava trofično tkivo, potiče cirkulaciju krvi i normalizira intraokularni tlak. Ako su oči boli i upale, dodatno se koriste antibakterijski, protuupalni i lijekovi protiv bolova.

Hirurški

Ponekad, uz dijabetes, konzervativnom metodom ne uspije vratiti vidnu funkciju. Tada doktor donosi odluku o hirurškom tretmanu. Retinopatija se liječi na sljedeće načine:

  • koagulacija mrežnice mrežnice,
  • vitrektomija.

Oba postupka imaju svoje indikacije, ograničenja, prednosti i nedostatke. Nakon hirurškog tretmana potrebna je rehabilitacija. Da bi se oporavak odvijao bez komplikacija, važno je slijediti savjete i preporuke liječnika, uzimati propisane lijekove prema rasporedu, raditi terapijske vježbe i planirati posjetiti oftalmologa sve dok postoji rizik od postoperativnih posljedica.

Nekonvencionalne metode

Smanjenje nivoa glukoze u krvi i normalizaciju vida pomoći će infuzija divlje ruže, koja se priprema po ovom receptu:

  1. Zaspati 3 žlice. l plod biljke prelijte u termos i prelijte 2 litre ključale vode.
  2. Ostavite da se proizvod kuha 4 sata.
  3. Uzimajte oralno i u obliku kompresova na oči, koji se nanose prije spavanja 20 minuta.

Efikasno ojačavaju vizualni sistem borovnica koje je korisno jesti sirove bez šećera i drugih aditiva. Takođe, kapi za oči se pripremaju iz biljke. Recept je jednostavan:

  1. Iz zrelog voća iscijedite sok, kombinirajte ga s vodom u omjeru 1: 2.
  2. Uperite lijek u oba oka 2 kapi 3 puta dnevno.
Vratite se na sadržaj

Prevencija

Kako biste sačuvali vid i spriječili dijabetes da napreduje, važno je stalno nadzirati razinu glukoze u krvi, uzimati lijekove koje je propisao liječnik, strogo slijediti dijetu i spriječiti nagle poraste šećera. Također, kao prevencija vrijedi redovito podvrgavati preventivnim pregledima oftalmologa, voditi zdrav način života, uzimati vitamine i odreći se loših navika.

DA LI SE VAS VIDI ŠTO JE POVRATAK ČISTE VIZE TEŽAK?

Sudeći po tome što sada čitate ove retke, pobjeda u borbi protiv zamagljenog vida još nije na vašoj strani.

I jeste li već razmišljali o operaciji? Razumljivo je, jer su oči vrlo važni organi, a njegovo pravilno funkcioniranje ključ je zdravlja i lagodnog života. Oštra bol u očima, zamagljivanje, tamne mrlje, osjet stranog tijela, suhoća ili obrnuto, vodenaste oči. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje priče Jurija Astahova, koju on preporučuje da napravite. Pročitajte članak >>

Stadiji dijabetičke retinopatije.

Početni oblik dijabetičke retinopatije (DR) naziva se neproliferativni. Ove minimalne promjene na mrežnici se prije ili kasnije razvijaju kod gotovo svakog bolesnika s dijabetesom i ne utječu na vid.

Ovaj stadij može proći prilično stabilno tokom dugog vremena, bez pogoršanja, pa čak i nazadovati u pozadini nadoknade dijabetesa i snižavanja krvnog pritiska. Liječenje uključuje normalizaciju šećera u krvi i krvnog pritiska.

Sljedeća faza DR je preporodna. U ovoj fazi se vid takođe ne menja. Ali ovaj stadij, ako se ne liječi, može brzo prijeći na sljedeću fazu retinopatije. Tretman uključuje, osim normalizacije nivoa šećera i krvnog pritiska, lasersku koagulaciju mrežnice.

Najteži oblik retinopatije je proliferativni. Čak i u ovoj fazi vid može neko vrijeme biti dobar.

Ponekad pacijent primjećuje pojavu plutajućih tamnih mrlja ispred oka. Međutim, na fundusu se primjećuju izrazite proliferativne promjene - rast novoformiranih žila i vezivnog tkiva, što može dovesti do nepovratnog smanjenja vida, sljepoće, pa čak i smrti očiju.

U ovoj fazi je hitna laserska koagulacija mrežnice obavezna. Međutim, liječenje u ovoj fazi ne daje uvijek trajni pozitivni učinak.

S progresijom procesa na fundusu moguće je krvarenje u očnoj šupljini - hemoftalmus, što dovodi do naglog smanjenja vida. Možda je razvoj neovaskularnog glaukoma, praćen potpunim nepovratnim gubitkom vida i jakim bolovima u oku. Osim toga, može se dogoditi odvajanje mrežnice.

Sve ove posljedice proliferativnog stadija retinopatije zahtijevaju složene hirurške intervencije na očima, ali čak i one uvijek ne omogućavaju povratak vida.

Stoga je dijabetesno oštećenje očiju bolje spriječiti nego obnoviti izgubljeni vid.

Čimbenici razvoja dijabetičke retinopatije.

Trajanje dijabetesa je najznačajniji faktor rizika. Dijabetička retinopatija rijetko se razvija u prvih 5 godina bolesti ili prije puberteta, ali kod 5% bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 dijabetička retinopatija otkriva se istovremeno s otkrivanjem dijabetesa.


Visoke razine šećera nisu manje značajan faktor rizika od trajanja bolesti. Poznato je da dobra kontrola šećera u krvi može spriječiti ili usporiti razvoj dijabetičke retinopatije.

(nefropatija) uzrokuje pogoršanje tijeka dijabetičke retnopatije.

Ostali faktori rizika uključuju prekomernu težinu, hiperlipidemiju i anemiju.

Takve krhke posude

Jedna od glavnih manifestacija dijabetesa je visoka glukoza u krvi. Ako se dugo promatra, može se oštetiti mrežnica, staklast humor, leća i optički živac.

Kako bi se nekako nadoknadio, tijelo započinje rast novih krvnih žila u oku. Nisu tako izdržljivi kao oni koji su bili izvorno, pa se stalno rasprsnu. Dolazi do krvarenja, što samo pogoršava cjelokupnu sliku. Na kraju, mrežnica se "nabora", skuplja što dovodi do razvoja njene odvojenosti i trajnog gubitka vida.

Teško za liječenje

Osoba s dijabetesom trebala bi biti oprezna ukoliko primijeti neke simptome dijabetičke retinopatije. Ovo je „zamagljen“ vid, a stepen „zamagljivanja“ varira ovisno o nivou šećera u krvi, oštrom smanjenju oštrine vida, „muhama“ u očima.

Očna bolest obično je asimptomatska i potpuno bezbolna. Simptomi dijabetičke retinopatije su sljedeći:

  • U ranoj fazi - veo pred očima, poteškoće u radu i čitanju čak i iz blizine, plutajuće mrlje i “goosebumps” pred očima, oslabljen vid kod dijabetesa.
  • U kasnoj fazi - oštar pad vida.

Većina ljudi s dijabetesom pokazuje znakove oštećenja vida u vrijeme postavljanja dijagnoze.

Kako dijabetes utiče na vid?

Uz hiperglikemiju, ljudsko tijelo je podvrgnuto stalnom porastu razine glukoze u krvi. Ako se koncentracija šećera poveća za duže vrijeme, tada to vodi do promjene zakrivljenosti leće i oštećenja mrežnice, optičkog živca. Kao rezultat toga, primjećuju se skokovi oštrine vida, izazivajući oštećenje krvnih žila koje hrane mrežnicu oka. Očni dijabetes može uzrokovati privremenu miopiju, čiji simptomi odmah nestaju s normalizacijom razine glukoze u krvi.

Dijabetička katarakta

Katarakta je očna bolest u kojoj dolazi do zamućivanja leće oka. Ovo patološko stanje jedna je od uobičajenih komplikacija dijabetesa. Kao rezultat periodičnih porasta razine šećera u krvi, poremećen je metabolizam materijala, znatno je narušena ishrana očne jabučice, što se rezultira tim da se glukozni spojevi nakupljaju u strukturi sočiva, što izaziva njegovo sabijanje i zamračenje. To dovodi do pogrešne refrakcije svetlosnih zraka i stvaranja nejasne slike.

Dijabetička katarakta, koja može biti istinita ili senilna, može se razviti u bilo kojem dobu i u bilo kojoj fazi hiperglikemije. Najčešće se ova komplikacija javlja kod žena starijih od 40 godina i pogađa oba organa vida. S pravodobnim tretmanom, uz stalno praćenje koncentracije šećera u krvi, dijabetička katarakta može nestati u roku od 2 tjedna.

Dijabetički glaukom

Uz hiperglikemiju, oštećenje krvožilnog sustava nastaje u svim vitalnim organima, uključujući oči. Visoka koncentracija šećera u krvi uzrokuje stvaranje novih očnih posuda, koje blokiraju normalan odljev intraokularne tekućine, uzrokujući porast oftalmotonusa (očni pritisak). Tako se razvija glaukom oka popraćen takvim simptomima:

  • treperenje pred očima svetlosnih oreola,
  • fotoosjetljivost
  • povećana lakriminacija,
  • bol
  • svrbež očiju
  • nelagodnost

Dijabetički glaukom prilično je česta komplikacija dijabetesa koja, ako se ne liječi, dovodi do potpunog sljepila.

Kapi za oči protiv dijabetesa

Prije svega, u slučaju dijabetesa oka propisani su lijekovi za snižavanje šećera ili inzulin koji vam omogućuju kontrolu razine šećera u krvi, kao i posebne vježbe za oči. Za dijabetes stupnja 1 ove su mjere dovoljne. U 2 faze propisane su kapi za oči koje zaustavljaju napredovanje dijabetičke retinopatije, katarakte ili glaukoma. Ako je hiperglikemija komplicirana glaukomom, mogu se preporučiti sljedeći lijekovi:

Dijabetička katarakta se leči sledećim lekovima:

Sledeće oftalmološke kapi pomoći će vam da se izbori s dijabetičkom retinopatijom:

Kapi za oči kod dijabetesa treba nanositi 1-2 kapi 2-3 puta dnevno tokom 2-3 nedelje. Liječenje dijabetičkog glaukoma može trajati mnogo duže.

Vitamini za oči sa dijabetesom

S dijabetesom je poremećen metabolizam materijala, zbog čega tijelo ne prima dovoljnu količinu vitamina i minerala.Zbog toga se bolesnicima sa hiperglikemijom mora propisati vitaminska terapija koja pomaže jačanju vida. Dijabetičari s očnim patologijama trebaju svakodnevno uzimati sljedeće vitamine:

  1. B vitamini. Normalizirajte nivo glukoze, osigurajte normalnu aktivnost CNS-a, poboljšajte cirkulaciju krvi.
  2. Askorbinska kiselina. Jača imunološki sistem, čini krvne žile elastičnijima.
  3. Tokoferol. Čisti tijelo od toksina i produkta raspada glukoze, jača krvne sudove.
  4. Retinol Pruža dobru vidljivost noću, povećava oštrinu vida.
  5. Vitamin R. Prošire krvne sudove, poboljšava mikrocirkulaciju.

Pored ovih vitamina, pacijenti koji imaju dijabetes trebali bi uzimati mineralne komplekse. Kod dijabetičke retinopatije najčešće se propisuju Quinax ili Prenacid vitaminske kapi za oči. Vitamini za oči s dijabetesom, poput Blueberry Forte, Selenium Active i Vervag Pharm, takođe pomažu.

Operacija oka

U naprednim slučajevima sa dijabetičkom retinopatijom, katarakom ili glaukomom izvodi se operacija. Najčešće se propisuje laserska koagulacija mrežnice kako bi se smanjio nastanak patoloških žila. Ponekad se izvodi Vitrectomy. Operacija oka izvodi se samo u ekstremnim slučajevima kada je konzervativna terapija neefikasna.

Vrste očnih bolesti

Pozadina retinopatije karakterizira značajno oštećenje krvnih žila mrežnice uz očuvanje vida.

Makulopatija se manifestuje oštećenjem kritičnog područja - makule. Ovu vrstu retinopatije karakteriše smanjen vid kod dijabetesa.

S proliferativnom retinopatijom rastu novi krvni sudovi u mrežnici. Razlog za to je nedostatak kisika u pogođenim žilama očiju, koje se vremenom tanje i začepljuju. Klinički se ovaj oblik bolesti očituje smanjenjem vida.

Dijagnostika

Dijagnosticiranje očnih lezija kod dijabetesa zajednički provode oftalmolozi i dijabetolozi.

Glavne dijagnostičke metode:

  • Pregled fundusa oftalmologa.
  • Oftalmoskopija
  • Biomikroskopija
  • Visometry
  • Perimetrija.
  • Fluorescentna angiografija.

Samo će rana dijagnoza pomoći zaustaviti razvoj očne bolesti kod dijabetesa i održati vid.

Tradicionalni tretman očiju

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja retinopatije:

  • laserska cauterizacija žila mrežnice,
  • unošenje lijekova u šupljinu očne jabučice,
  • vitrektomija.

Prije svega, provodi se korekcija metabolizma ugljikohidrata, proteina i masti pacijenta. Ovo zahtijeva savjetovanje kvalificiranog endokrinologa, odabir odgovarajućih hipoglikemijskih lijekova, a ako nisu učinkoviti, prelazak na inzulin koji se može ubrizgati.

Propisani lijekovi za snižavanje holesterola u krvi, antihipertenzivi, vazokonstriktivni lijekovi i vitaminski kompleksi. Glavnu ulogu igra korekcija pacijentovog životnog stila, njegove prehrane i fizičke aktivnosti.

Obavlja se sanacija žarišta hronične infekcije, za što je pacijentu potrebna konsultacija sa stomatologom, ENT stručnjakom, hirurgom, terapeutom.

Izbor liječenja očnih simptoma dijabetesa ovisi o opsegu njihove manifestacije. Upalne bolesti dodataka oka i njegovog prednjeg segmenta leče se pomoću standardnih šema, pod nadzorom nivoa šećera u krvi. Činjenica je da kortikosteroidi - moćni protuupalni lijekovi koji se široko koriste u oftalmologiji, mogu dovesti do hiperglikemije.

Liječenje neovaskularnog glaukoma započinje odabirom antihipertenzivnih kapaljki, no u pravilu je normalizacija intraokularnog tlaka u ovom slučaju vrlo teško postići. Stoga je glavni način liječenja ove vrste glaukoma hirurški, čija je svrha stvaranje dodatnih putova odljeva za intraokularnu tekućinu.

Treba imati na umu da što ranije se operacija izvodi to je veća mogućnost kompenzacije intraokularnog pritiska. Kako bi se uništili novoformirani posude, vrši se njihova laserska koagulacija.

Liječenje katarakte isključivo je hirurško. Izvodi se fakoemulzifikacija zamućene leće s implantacijom prozirne umjetne leće.

Operacija se izvodi s oštrinom vida 0,4-0,5, jer s dijabetesom, katarakta sazrijeva i sazrijeva mnogo brže nego kod zdravih ljudi. Dugotrajna operacija, koja se zbog zanemarivanja bolesti može odgoditi, može dovesti do upalnih i hemoragičnih komplikacija u postoperativnom periodu.

Treba imati na umu da rezultat operacije ovisi o stanju mrežnice. Ako na fundusu postoje značajne manifestacije dijabetičke retinopatije, tada se ne treba očekivati ​​visok vid.

Liječenje retinopatije u početnom stadiju uključuje lasersku koagulaciju mrežnice, koja se provodi u 3 faze sa pauzom od 5-7 dana. Svrha postupka je razgraničenje zone edema i uništavanje novoformiranih žila.

Ova manipulacija može spriječiti patološki proces proliferacije vezivnog tkiva i gubitak vida. Paralelno se preporučuje i tečajeve potpornog konzervativnog vazokonstriktora, metabolizma, vitaminsko-tkivnog tretmana 2 puta godišnje.

Međutim, ove mjere nakratko inhibiraju dijabetičke manifestacije, kao sama bolest - dijabetes melitus - ima progresivan tok, pa se često mora pribjeći hirurškoj intervenciji.

Za to se vrši vitrektomija - kroz tri male punkcije u očnoj jabučici staklasto tijelo zajedno s krvlju, patološkim vezivnim tkivom, ožiljci koji vuku mrežnicu iza njih uklanjaju se posebnim alatima, posude se spale laserom.

PFOS (organofluorinski spoj) se uvodi u oko - otopina koja svojom ozbiljnošću pritiska krvožilne žile i zaglađuje mrežnicu oka.

Nakon 2-3 tjedna provodi se drugi stupanj operacije - PFOS se uklanja, a umjesto toga u staklastu šupljinu ubrizgava se fiziološka fiziološka otopina ili silikonsko ulje, čiju ekstrakciju odlučuje kirurg u svakom pojedinačnom slučaju.

Liječenje dijabetičkih bolesti oka započinje normalizacijom prehrane i korekcijom metaboličkih poremećaja. Pacijenti bi trebali stalno nadzirati šećer u krvi, uzimati lijekove za snižavanje šećera i kontrolirati metabolizam ugljikohidrata.

Konzervativni tretman očiju protiv dijabetesa trenutno se smatra neučinkovitim, posebno kada je riječ o ozbiljnim komplikacijama.


Liječenje katarakte je hirurško: uklanjanje zamućenog sočiva i implantacija umjetnog sočiva. Trenutno je izbor izbora za pacijente s dijabetesom metoda neprimjerenog uklanjanja katarakte pomoću ultrazvuka - fakoemulzifikacije.

Ova se operacija izvodi bez ureza, koristeći 2 male punkcije oka. Mračna leća je slomljena ultrazvučnim valovima i usisava se drugim probojem.

Mekim sočivom (umjetnom lećom) se ubacuje isti proboj. Mala invazivnost ove operacije dovodi do brzog ozdravljenja i omogućava njeno provođenje bez hospitalizacije pacijenta.

Pored toga, ova se operacija izvodi na nezreloj katarakti, tj. ne morate čekati da se sočivo potpuno zamagli kada postane potpuno nevidljivo, ali možete ukloniti sočivo kada vam kvaliteta vida više ne odgovara.

Uklanjanje katarakte ne samo da će poboljšati kvalitetu vida, već će i oftalmologu pružiti dobru priliku za pregled vašeg fundusa radi ranog otkrivanja vaskularnih promjena na mrežnici - retinopatije.
.

Koji tretmani pomažu u očuvanju vida kod dijabetesa

U većem dijelu (u 65% slučajeva) pacijenti sa šećernom bolesti koriste naočale kako bi se normalno kretali po prostoru. Ako vam samo naočale nisu dovoljne, razgovarajte s terapeutom i saznajte o laserskoj fotokoagulaciji. Ovaj postupak je vrlo efikasan, jer nakon njega, dijabetičar ima rizik od slepila uslijed razvoja dijabetičke retinopatije na minimalno 2%.

Saznajte o laserskoj fotokoagulaciji. Ovaj postupak je vrlo efikasan, jer nakon njega dijabetičar ima rizik od slepila zbog razvoja dijabetičke retinopatije, smanjenog na 2%.

Laserska fotokoagulacija mrežnice oblik je tretmana s razornim učinkom koji se zasniva na apsorpciji svjetlosne energije pigmentima oka (melanin, hemoglobin i ksantofil) i pretvaranju u toplinsku energiju.

Vitrektomija ili uklanjanje staklastog tijela u bolesnika kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1 pomoći će u brzom otkrivanju nakon što je došlo do krvarenja staklastog tkiva zbog komplikacija dijabetesa. Staklaste je gelasta, prozirna supstanca koja ispunjava prostor između sočiva i mrežnice u oku.

Što se tiče pacijenata s dijabetesom tipa 2, uopće im nije potrebna vitrektomija, pokazuju rezultati istraživanja.

Ako brinete o zdravlju očiju, to će vam samo imati koristi. Na kraju krajeva, naučnici su dokazali da ako se dijabetičar pridržava preporuka specijalista, tada se smanjuje broj problema povezanih s oštećenjem vida.

Pogledajte video: DIJABETES - REŠITE PROBLEM VISOKOG ŠEĆERA,skuvajte jaje prelijte sircetom i pojedite ujutru - RECEPT (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar