Dijabetes i modrice: kako su dijabetičari na nogama?

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Uz dijabetes obolijevaju mnogi organi i sistemi ljudskog tijela. Noge su jedna od meta koje bolest pogađa. Zbog visokog nivoa šećera, događaju se nepovratne promjene u živcima i krvnim žilama koje hrane stopala. Zato je pravilna njega stopala za dijabetes od velikog značaja.

Uzroci oštećenja dijabetičke noge

  1. Oštećenje dijabetičkih živaca je neuropatija.Vremenom se visokim šećerom oštećuju živčani završeci stopala. To dovodi do kršenja njihove osjetljivosti. Dijabetičar gubi sposobnost osjećaja bola, pritiska, temperature Sposobnost osjećanja boli vrlo je važna za osobu, jer bol upozorava na bolest, na opasnost. Kada se izgubi ova sposobnost, vrlo je lako ne primijetiti rane ili čak čireve na nogama. Zbog toga ne boli noge dijabetičara sa neuropatijom te se kasno okreću na svoje liječenje,
  2. Dijabetička oštećenja krvnih žila - angiopatija.U dijabetes melitusu pogoršava se funkcija krvnih žila u cijelom tijelu. Posebno su pogođeni mali (periferni) žile nogu, to dovodi do kršenja mikrocirkulacije i hipoksije ćelija. Kao rezultat toga, koža nogu kod dijabetičara je vrlo suha i neelastična. Takva patološka suhoća ne uklanja se hidratantnim sredstvom i uzrokuje pukotine u koje zaraze infekcije. Razvijaju se rane koje, zbog nedostatka mikrocirkulacije, zarastaju veoma dugo,
  3. Oštećenje dijabetičkog zgloba - artropatija. Poremećen metabolizam proteina glukoze dovodi do kršenja razvoja hiperostoze tkiva hrskavice. Zbog toga dijabetičari često imaju bolove u zglobovima donjih ekstremiteta, posebno pri hodu. Artropatija počinje oticanjem i crvenilom stopala. Tijekom godina pojavljuje se deformacija prstiju, opaža se izrazito oticanje stopala. U teškim slučajevima dolazi do dislokacija, subluksacije, preloma, što je posljedica toga stopala skraćeno i prošireno.

U modernoj medicini, čitav niz dijabetičkih lezija obično se označava jednim pojmom - "dijabetičko stopalo".

Simptomi

Postoje mnoge manifestacije oštećenja dijabetičkog stopala. Neki od njih pacijent možda ne može pripisati komplikacijama dijabetesa ili ga čak i ne primijeti. S obzirom na to svaki dijabetičar bi trebao znati simptome oštećenja nogu kod dijabetesa.

  • suva koža koja se ne može prevladati kremom,
  • piling i svrbež kože nogu,
  • hiperpigmentacija i depigmentacija kože nogu,
  • prekomerno stvaranje kukuruza (hiperkeratoza),
  • gubitak gubitka kose kod muškaraca,
  • promjena oblika i zadebljanje noktiju,
  • natečene gležnjeve
  • koža nogu je blijeda i hladna na dodir (rijetko, naprotiv, cijanotična i topla),
  • gljivična infekcija kože stopala i noktiju,
  • ukočenost donjih ekstremiteta,
  • bolovi u nozi
  • kršenje toplotne, taktilne i druge vrste osjetljivosti.

Ako na vrijeme ne obratite pažnju na gore navedene simptome, onda nastaju teške posljedice oštećenja dijabetičkog stopala.

  • ne zaceljujuće bezbolne čireve i rane,
  • apscesi, flegmoni,
  • artropatija
  • osteomijelitis (suppuracija kostiju),
  • gengren.

Lipoidna nekrobioza kod dijabetesa

Ako pacijent s dijabetesom ima modrice ljubičaste ili žute boje na svojoj koži, liječnik će posumnjati da će razviti lipoidnu nekrobiozu. Ovaj se problem razvija postepeno, neprimetno za osobu.

Modrice se najčešće pojavljuju na nogama, tamo koža može biti ulcerirana i pretanka. Kad se nekrobioza zacijeli, na mjestu modrica mogu ostati smeđi ožiljci. Pouzdani razlozi za ovo kršenje su nepoznati, ali javlja se više kod dijabetičara s prvom vrstom bolesti.

Nekrobioza je rijetka pojava, nemaju je svi dijabetičari. Bolest se manifestuje u bilo kojoj dobi, ali često je karakteristična za žene od 30 do 40 godina. Muškarci se razbole samo u 25% slučajeva.

Nije teško dijagnosticirati dijabetičku nekrobiozu, jer je simptomatologija poremećaja specifična:

  1. sasvim je dovoljno da lekar uradi vizuelni pregled,
  2. ponekad je potrebno pacijenta usmjeriti na biopsiju.

Uz nekrobiozu, morat ćete darovati krv da biste utvrdili nivo šećera u krvi. Nemoguće je predvidjeti tijek patologije, u ogromnoj većini slučajeva atrofični ožiljci se aktivno pojavljuju. Oni često ostaju kronični, ponavljaju se.

Do danas, lek bolesti ne postoji. Za otklanjanje ili obustavu dijabetičke nekrobioze lekovi nisu razvijeni. Injekcije steroida mogu usporiti napredovanje patologije, ali nije isključena mogućnost povećanja simptoma bolesti. U posebno teškim slučajevima, preporučuje se podvrgavanje nedeljnog kursa kortikosteroidnih lekova.

Potrebno je istovremeno liječiti dijabetes i modrice, počinju oštrim ograničenjem unosa lako probavljivih ugljikohidrata. Da biste normalizirali dobrobit, dobili osloboditi od znakova dijabetesa, lijekovi se aktivno koriste:

  • sniziti šećer
  • za vazodilataciju,
  • vitamini.

Uz to, u tijek liječenja treba uključiti fizioterapiju: elektroforezu, fonoforezu.

Uz prisustvo opsežnih oštećenja na koži, postoje indikacije za hiruršku intervenciju za transplantaciju kože s drugih dijelova tijela.

Autoimune bolesti.

Prekomjerno nakupljanje toksina u krvi ili tkivima zbog autoimunih bolesti jedan je od uzroka nastanka modrica.

Autoimune bolesti su kršenje funkcionalnosti imunološkog sistema.

Jedna od ovih bolesti je lupus eritematozus, pri kojem imunološki sustav počinje doživljavati tijelo kao neprijatelja i razvija antitijela za borbu protiv njega. Ovom patologijom pogođeni su koža, krvni sudovi, srce i drugi tjelesni sistem.

Diabetes mellitus foto: simptomi i znakovi

Rani znak bolesti može biti pogoršanje procesa zarastanja i najneznačajnijih rana. Vreće i akne za dijabetes (fotografija 2) takođe pripadaju ranim signalima problema s gušteračom.

Svrab kože s dijabetesom se opaža u 80% slučajeva.
Bolest se ukazuje i na pojačanu pigmentaciju nabora kože i pojavu malih bradavica u blizini (akanthoza).

A takvi osipi na koži sa dijabetes melitusom (fotografija na gal), poput dijabetičkog pemfigusa, ukazuju na duboku kožnu leziju i zahtijevaju hiruršku intervenciju.

Fotografije na nogama s dijabetesom

Dermatoze - mrlje na nogama sa šećernom bolešću (fotografija 3) - češće se nalaze na potkoljenici, ali postoje i druga omiljena mjesta lokalizacije. Bijele zaobljene mrlje - vitiligo - služe kao signal za razvoj bolesti. Žute plombe - ksantomatoza - ukazuju na porast šećera u krvi.

Osip sa dijabetes melitusom (fotografija u galeriji) može biti i u obliku plavkasto-crvenih mrlja nepravilnog oblika, sklonih porastu. Takvi znakovi dijabetesa kod žena su mnogo češći nego kod muškaraca. To je takozvana lipoidna nekrobioza.

Fotografije čira na nogama sa dijabetesom

Postepeno, na donjim nogama koža postaje tanka, hrapava i suva. S povećanjem distrofičnih procesa, čir na nogama nastaje kod dijabetes melitusa (foto 4). Ovaj proces je olakšan smanjenjem osjetljivosti - mali ogrebotine i čirevi na nogama ne alarmiraju osobu.

Glavni uzroci čira na dijabetesu su prethodne modrice, ožiljci i mikrotraume. Ali istinski faktori koji uzrokuju čireve na nogama, naravno, leže mnogo dublje u kršenju opskrbe krvlju i inervaciji donjih ekstremiteta. Čirevi se zaraze i šire se po površini nogu.

Dijabetesni osip

Kožni osipi sa dijabetes melitusom (fotografija 5) poprimaju raznolik oblik. Zbog metaboličkih poremećaja, na koži potkoljenice pojavljuju se okrugli, bezbolni, crveno-smeđi čvorovi promjera 5-12 mm.

Akne kod šećerne bolesti nastaju zbog želje tijela da ukloni višak glukoze preko znojnih žlijezda na koži. Smanjeni imunitet potiče vezanost bakterijske flore - oblika pustula. Dijabetički osip javlja se kod 30-35% bolesnika.

Šta je dijabetička neuropatija?

Hronično povišena razina šećera povezana s nekontroliranim dijabetesom može dovesti do oštećenja živaca, što ometa sposobnost osjećaja boli i temperature. Ova takozvana „senzorna neuropatija dijabetesa“ povećava rizik da osoba koja ima dijabetes možda neće primijetiti razvoj problema sa svojim stopalom.

Otprilike 10% bolesnika sa šećernom bolešću razvija čireve na nogama koji nastaju uslijed periferne vaskularne bolesti i oštećenja živaca. Ljudi koji imaju dijabetes mogu ne primijetiti rane ili posjekotine na nogama, što zauzvrat može dovesti do infekcije. Oštećenje živaca može uticati i na funkciju mišića stopala, što dovodi do njegovog nepravilnog položaja i ozljeda.

Šta je periferna vaskularna bolest?

Dijabetes melitus povezan je s lošom cirkulacijom krvi (protokom krvi). Neadekvatna cirkulacija krvi povećava vrijeme potrebno za zarastanje rana i posjekotina. Periferna vaskularna bolest znači poremećenu cirkulaciju krvi u rukama i nogama.

Loš protok krvi povećava rizik da se infekcijski proces ne može izlečiti. To, sa svoje strane, povećava rizik od nastanka čira i gangrene, što je nekroza tkiva i javlja se u ograničenim područjima sa lošom cirkulacijom krvi.

Atletsko stopalo

Gljivična infekcija nogu naziva se stopalo atletičara. Uz ovu bolest, opažaju i ispucala koža, svrab i crvenilo.

Gljiva ulazi u pukotine kože uzrokujući razvoj infekcije koja se mora liječiti antifungalnim lijekovima. Za liječenje stopala sportaša mogu se koristiti i oralni lijekovi ili lokalne kreme.

Gljivična infekcija noktiju

Gusti, lomljivi, preplanuli ili neprozirni nokti čest su simptom gljivične infekcije. Zaraženi deo može se odvojiti od ostatka nokta. Gljiva voli toplo, vlažno i tamno okruženje koje nastaje nošenjem zatvorenih cipela.

Oštećenje noktiju takođe povećava rizik od razvoja gljivične infekcije. Takve infekcije je teško liječiti, ali nisu i nemoguće. Oralni lekovi dobro deluju na lečenje gljivičnih infekcija noktiju. Lokalno liječenje je efikasno samo za određene vrste gljivičnih infekcija. Ponekad je potrebna operacija uklanjanja zaraženih područja nokta.

Nauteli su područja zadebljane kože koja rastu na potplatu stopala. Nastanak kukuruza može uzrokovati neravnomjernu raspodjelu težine, kožne patologije ili neprikladnu obuću.

Upotrijebite sljedeće savjete za njegu kalusa:

  • Trljajte zahvaćeno područje peškirom nakon tuširanja ili kupke. Zatražite od svog lekara objašnjenje kako je to najbolje učiniti.
  • U cipelama koristite meke uloške.
  • Zatražite od svog lekara da vam propiše lekove za ublažavanje kukuruza.

Imati nekoliko kukuruza nije tako zastrašujuće. Važno je da ih nikada ne pokušavate smanjiti, jer to može rezultirati ozbiljnim ozljedama.

Kukuruz je zadebljano područje kože koje se formira između prstiju ili u blizini njihovih koštanih izbočina. Kukuruz može uzrokovati pritisak i trenje.

Upotrijebite sljedeće savjete za njegu kalusa:

  • Nakon kupke ili tuša, trljajte zahvaćeno područje mahunama. Prije nego što to učinite konsultujte ljekara.
  • Ne koristite lijekove sami za uklanjanje kukuruza.
  • Nikada ne pokušavajte seći kukuruze oštrim predmetima. To može rezultirati ozbiljnim ozljedama.

Ploče su povišena, napunjena tekućinom područja kože koja nastaju usled trenja. Drobljenje ili bušenje mjehura nije najbolji način za liječenje, jer koža koja prekriva mjehur štiti od infekcije.

Da biste održali njegu mjehura, održavajte kožu čistom, nanesite antibakterijsku kremu ili mast, nanesite zavoj da smanjite rizik od infekcije.

Hallux valgus

Hallux valgus (Hallux valgus) je bolna, crvena, corpus callosum koja se formira na vanjskoj strani zgloba velikog nožnog zgloba. Ova se patologija može primijetiti na obje noge i ima nasljednu tendenciju razvoja. Nošenje neudobnih cipela s visokom petom povećava rizik od deformacije hallux valgusa, stiskanje palca u neprirodnom položaju.

Prekrivanje deformacije posebnim brtvom pomaže da se zaštiti. Da bi palac bio u ispravnom položaju, mogu se koristiti posebni razdjelnici za prste i drugi uređaji. Ako je Hallux valgus vrlo bolan ili ružan, za ublažavanje simptoma može se primijeniti operacija.

Suva koža

Suva, ispucala koža omogućava bakterijama i drugim patogenima da uđu u vaše tijelo potencijalno uzrokujući infekciju. Hidratantni sapuni, losioni i drugi proizvodi mogu pomoći u održavanju barijere kože mekom, nepromijenjenom i zdravom.

Čirevi na nogama

Čirevi na nogama opasne su rane koje se mogu pojaviti kod pacijenata sa šećernom bolešću. Kada se mala ogrebotina, pukotina na koži ili rana na stopalu zarazi, može se stvoriti čir.

Kod ljudi koji imaju dijabetes, rane zarastaju vrlo sporo ili uopće ne zarastaju. Potrebna je rana dijagnoza i liječenje kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Vaš ljekar je najbolji izvor informacija o tome kako pravilno liječiti rane na stopalu.

Deformacija čekića nožnih prstiju

Slabljenje mišića nožnih prstiju doprinosi nastajanju njihove deformacije čekića. Ovo slabljenje skraćuje tetive na prstima, uzrokujući njihovo savijanje.

Deformitet nožnih prstiju poput čekića može biti nasljedan. Osim toga, ova patologija može biti prouzrokovana nošenjem neprimjerene cipele.Deformacija nožnih prstiju može prouzrokovati probleme poput kornjaša, rana, žuljeva i otežanog hodanja. Korektivne cipele i gume mogu pomoći u liječenju i ispravljanju deformacije čekića. Ponekad je potrebna operacija za ispravljanje pogođenih prstiju.

Urastao nokat na noktima

Urastali nokti dobili su ime po rastu u koži duž ivica nokatne ploče. Urastali nokat može uzrokovati bol i oštećenje kože, što može dovesti do infekcije.

Nošenje neprimjerene cipele povećava rizik od razvoja uraslih noktiju. Intenzivne vježbe kao što su jogging i aerobika mogu pridonijeti ovom problemu. Hodanje, stiskanje nožnih prstiju stopala, nepravilno podrezivanje noktiju takođe može uzrokovati ovo stanje.

Najbolji način da spriječite urasle nokte je da ih ošišate. Ako urasli nokat zarazi, potrebno je profesionalno medicinsko liječenje. Ponekad je potrebna operacija za uklanjanje pogođenog dijela nokta i zone rasta iz koje raste.

Plantarne bradavice

Zadebljana područja na đonu stopala koja imaju male crne mrlje ili pore najvjerovatnije su plantarne bradavice.

Uzrokuje ih virus. Pogođeni dijelovi kože su bolni, mogu se pojaviti sami ili u skupinama. Samo-liječenje plantarnih bradavica je loša ideja.Ako imate sumnje, liječnik može utvrditi je li lezija kornjača ili bradavica.

Savet za prevenciju br

Život sa dijabetesom zahtijeva posebnu pažnju na vaše zdravlje i bolest. Slijedite upute liječnika u vezi s prehranom, vježbanjem i lijekovima.

Zadržavanje razine glukoze u krvi unutar preporučenog raspona je najbolje što možete učiniti za kontrolu bolesti i zaštitu nogu.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №2

Pažljivo pregledajte noge na crvenilo, žuljeve, rane, naočnjake i druge znakove iritacije. Svakodnevni pregledi su posebno važni ako vam je poremećena cirkulacija krvi.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №3

Slijedite ove savjete za pravilnu njegu stopala:

  • Svakodnevno umivajte noge sapunom i toplom vodom.
  • Izbjegavajte natapanje stopala.
  • Nakon kupanja u potpunosti osušite noge, pri čemu posebno obratite pažnju na područja između nožnih prstiju.
  • Ne nanosite losion na područja između prstiju.
  • Pitajte svog ljekara koji tip losiona odgovara vašoj koži.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №4

Nakon kupanja koristite pečurku ili poseban uređaj za izglađivanje zadebljanih područja kože na nogama (ognjište i ožiljci).

Najbolje ih je trljati u jednom smjeru. Razgovarajte sa svojim liječnikom o pravom načinu korištenja rerne za pege ili stopala.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №5

Pridržavajte se sljedećih savjeta za njegu kako biste spriječili razvoj uraslih noktiju:

  • Jednom tjedno pažljivo pregledajte nokte na noktima.
  • Obrežite nokte ravno pomoću štipaljki za nokte.
  • Ne zaokružujte nokte i ne obrežite njihove stranice
  • Nakon obrezivanja obrubite ivicu nokta pomoću pile za nokte.
  • Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako pravilno da se brinete za nokte na noktima.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju br. 6

Pravilno odabrana obuća, čarape i čarape mogu vam pomoći u zaštiti stopala. Slijedite ove savjete:

  • Kupite odgovarajuće čarape i čarape koji imaju meku elastiku.
  • Nosite čarape u krevet ako su vam stopala hladna.
  • Ne nosite sandale i ne idite bosi, čak i ako ste kod kuće.
  • Nosite dobro odabrane cipele.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju №7

Da biste održali protok krvi u nogama, slijedite ove savjete:

  • Ako je moguće, podignite noge dok sjedite.
  • Često mažite nožnim prstima.
  • Pravite česte pauze kako biste istegnuli prste, pomičite stopalo u oba smjera.
  • Ne prekrižite noge, posebno duže vrijeme.

Dijabetes melitus i problemi sa nogama. Savet za prevenciju br. 9

Ljudi koji imaju dijabetes trebali bi posjećivati ​​doktora (po mogućnosti podologa) svaka 2-3 mjeseca, čak i ako nemaju problema s nogama. Pri svakom pregledu zatražite svog lekara da pažljivo pregleda vaše noge. Godišnji pregled stopala treba da uključuje:

  • Pregled gornjeg i donjeg dijela stopala i područja između nožnih prstiju.
  • Studija upale i crvenila kože.
  • Procjena pulsa na stopalu i njegove temperature.
  • Procjena osjetljivosti na stopalu.

Kada treba vidjeti ljekara?

Obratite se svom ljekaru ako primjetite neki od sljedećih simptoma:

  • Promjene boje ili temperature kože.
  • Oticanje stopala ili gležnja.
  • Pojava kukuruza, kukuruza, uraslih noktiju, zaraženih noktiju, suve i ispucale kože.
  • Bol u nozi.
  • Neugodan, trajan ili neobičan miris sa stopala.
  • Urasli nokti na noktima ili nokti zaraženi gljivicom.
  • Vlažne, otvorene rane sa izlučevinama koje polako zarastaju.

Uzroci lezija kože

Poremećaji metabolizma ugljikohidrata, karakteristični za dijabetes melitus, uzrokuju stvaranje povećanog sadržaja inzulina u tijelu ili, uz nedostatak hormona, povećanu koncentraciju šećera u krvi. Višak inzulina ili glukoze dovodi do pothranjenosti tkiva dermisa i strukturnih promjena u epitelnim ćelijama. Akumulacija u stanicama produkata razgradnje metabolizma izaziva oštećenje folikula dlake.

Visoki udio šećera negativno utječe na cirkulaciju krvi i rad živčanih završetka koji se nalaze u koži. To dovodi do smanjenja osetljivosti udova, povećanja sklonosti oštećenju nogu. Pored toga, zbog bolesti oslabljuju se obrambene snage tijela i oslabljuje se funkcija regeneracije mekih tkiva.

Kao rezultat toga, dijabetičari ne primjećuju odmah povrede koje se na tijelu pojavljuju, zbog male brzine obnavljanja stanica rane dugo ne zarastaju, a zbog oslabljenog imuniteta, velikoj slici pridružuju se bakterijske ili gljivične infekcije.

Stoga se uzroci mrlja na koži kod dijabetesa mogu pripisati:

  • visoka glukoza u krvi
  • visoka koncentracija inzulina (otpornost na inzulin),
  • kršenje cirkulacije krvi u udovima,
  • smanjen imunitet,
  • oštećenja nervnog sistema (neuropatija),
  • alergijska reakcija na lijekove za snižavanje šećera,
  • gljivičnim i bakterijskim infekcijama.

Postoji niz faktora koji mogu provocirati razvoj patologije:

  • Gojaznost Gojazni ljudi teško otkrivaju oštećenje na tijelu. Osim toga, kod takvih se bolesnika povećava znojenje i veliki nabori na koži, što dovodi do pojave osipa, podočnjaka, kalusa i olakšava penetraciju infekcije.
  • Ovisnost o nikotinu i alkoholu. Loše navike povećavaju dehidraciju kože i doprinose vazokonstrikciji, što narušava krvotok.
  • Nošenje uskih i neudobnih cipela. To dovodi do pojave kalusa i osipa.
  • Neadekvatna njega kože. Kao rezultat toga, koža se isušuje, pojavljuju se grublja područja i pukotine.
  • Starost. Promjene povezane s godinama uzrokuju smanjenje tonusa kože i isušivanje kože, posebno u nogama, preponama i perineumu.

    Pokušaji samo-liječenja ozljeda uz prisustvo dijabetesa doprinose napredovanju kožnih bolesti i komplikacija.

    Crvene tačke na nogama deteta

    Različite su - razlivene i točkasta, imaju različite nijanse - od svijetlo ružičaste (gotovo bijele mrlje) do jarko crvene. Može se spojiti i pokriti značajne segmente kože. Ako beba ima crvenu mrlju na nozi, to biste trebali pokazati pedijatru, saznati o čemu se radi i podvrgnuti se liječenju.

    Simptomi crvenila nogu

    Zastoj krvi u venama uzrokuje crvenilo na koži. Ovu neugodnu pojavu određuju glavni simptomi:

  • Pojava edema.
  • Pogođena područja nabubre i koža postaje glatka i sjajna.
  • Crvene mrlje uzrokuju svrbež.
  • Na koži se pojavljuju mjehurići, koji zatim prolaze sami od sebe.

    Ako ne obratite pažnju na ove simptome, tada će se pojaviti ozbiljniji problemi:

    1. Svrab će se pojačati.
    2. Propuštanje tekućine u pogođenim područjima.
    3. Pojava pečata na koži praćena neugodnim senzacijama.
    4. Boja će se promijeniti, smeđe mrlje na nogama sa varikoznim venama su moguće.

    Krvarenja i zagušenja dovode do pojave hematoma dovoljno velike veličine. Trebat će intervencija hirurga, jer nema drugog načina da ih se riješe.

    Ako se bolest pokrene, tada je moguća pojava trofičnih čira. Vrlo je teško liječiti ih, ponekad se pribjegavaju i amputaciji udova.

    Karakteristike bolova u nogama s neuropatijom

    Noge s dijabetesom bole i prilikom šetnje i u mirovanju, posebno gnjaviti pacijenta noću. U pravilu su srednjeg intenziteta, ali s vremenom se intenziviraju i sprečavaju dijabetičara da vodi normalan način života. Bol u stopalima i nogama je lokaliziran, a veliki zglobovi rjeđe bole (kod dijabetičke artropatije). Kod ove bolesti, pored činjenice da dijabetičar ima i bolove u nogama, primijećuju se i simptomi: grčevi, trnce, ukočenost, slabost u nogama, smanjena osjetljivost, oticanje nogu.

    Uzroci gore navedenih simptoma mogu biti različiti, a ne uvijek uzrokovani razvojem dijabetesa - to je patologija zglobova, oštećenje živaca ili krvnih žila, bolesti vena, osteohondroza. Za ispravnu dijagnozu i utvrđivanje pravog uzroka, liječnik mora preporučiti pregled.

    Liječenje bolova u nogama je različito i ovisi o primarnoj bolesti. Na primjer, lijekovi koji se koriste za liječenje bolesti zglobova ne pomažu u ublažavanju bolova u nogama kod dijabetesa.

    Oticanje nogu kod dijabetesa takođe ima različite uzroke. Često dijabetičari imaju popratne srčane bolesti te se, kao što znate, kod zatajenja srca uveče pojavljuje oticanje stopala i nogu. Do edema može doći i zbog varikoznih vena donjih ekstremiteta. Jutarnji edem nogu karakterističan je za dijabetičko oštećenje bubrega.

    Testovi za stopala protiv dijabetesa

    Za dijagnozu komplikacija dijabetesa vrlo je važno na vrijeme posjetiti liječnika. Pacijent može precizno pregledati donje udove u "Kabinetu dijabetičkog stopala". Gdje rade posebno obučeni endokrinolozi, vaskularni kirurzi i medicinske sestre.

    Ljekari dijagnosticiraju stepen oštećenja nogu, prilagođavaju liječenje dijabetesa i propisuju specifičan tretman za neuro - i angiopatiju. Medicinske sestre u ovoj ordinaciji podučavaju pacijente pravilnoj nezi stopala, vrše higijenski tretman nogu (seču koru, nanose lekovite kreme itd.).

    Da bi se pregledao u „kabinetu dijabetičkog stopala“ tokom početne dijagnoze dijabetes melitusa, a zatim najmanje jednom godišnje sa normalnim zdravljem.

    Istraživanje izvršeno u kancelariji:

    • pregled, uz obaveznu provjeru pulsa na donjim ekstremitetima,
    • neurološka refleksna provjera
    • ultrazvučni pregled žila nogu,
    • provjeriti bol, taktilnost, temperaturu i osjetljivost na vibracije,
    • elektroneuromiografija.

    Čak i mala promjena stanja (pojava novih simptoma) ili lagana upala na koži nogu - prilika će se za jedan dan obratiti liječniku radi savjetovanja.

    Pažnja i briga

    Njega stopala za dijabetičare sastoji se u slijeđenju nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih pravila:

    1. Svakog dana dijabetičar bi trebao pažljivo pregledati noge, posebno stopala, stopala, praznine između prstiju uz pomoć ogledala montiranog na pod ili uz pomoć rodbine. Nakon pregleda potrebno je identificirati čak i sitne ogrebotine, posjekotine, plikove, pukotine i druge nedostatke kože koji mogu postati ulaz u infekciju.
    2. Dijabetičar treba svakodnevno oprati noge toplom vodom i neutralnim sapunom, posebnu pažnju treba posvetiti interdigitalnim prostorima. Obrišite ih mrljama pokretima mekog ručnika.
    3. Kada se pojave prvi simptomi gljivičnih bolesti, posebno među prstima, kao što su piling, bijeli plak, crvenilo, svrbež. Morate kontaktirati dermatologa, on će vam propisati liječenje, obično u obliku antifungalne kreme.
    4. Pacijent dijabetičar mora svakodnevno pregledavati svoje cipele na zarobljene strane predmete, suze u tabanima i druge nedostatke koji bi mogli protrljati ili ozlijediti kožu nogu. Uložak s izbočenjem kategorično je kontraindiciran kod dijabetesa jer neprimjetno mogu doprinijeti stvaranju korne, bedrenih rana, čireva.
    5. S velikom pažnjom obradite nokte na noktima, jer je ovo bolje koristiti datoteku za nokte, a ne škare. Zabijte nokte ravno, bolje je zaobiti uglove i ne ostavljati oštre ivice, jer mogu ozlijediti druge prste. Ako se nokti zadebljaju s fileom, trebate ih oštriti odozgo, ostavljajući samo 2-3 mm debljine. Previše debeo nokat pri hodu vršit će pritisak na osjetljiv krevet nokta i prouzročiti bol u pritisku.
    6. Za zagrijavanje nogu bolje je koristiti tople čarape, ali ne vruću kupku ili grijaću podlogu. Dijabetičari imaju smanjenu osjetljivost na toplinu, tako da ne osjećaju temperaturu vode koja može uzrokovati opekotine. Iz istog razloga, dijabetičari ne bi trebali grizati stopala, dok prilikom pranja nježno izbjegavajte vrlo niske ili vrlo visoke temperature. Prvo rukom provjerite vodu u kadi i tek nakon što se uvjerite da vam nije vruće, uronite noge.
    7. Ako pronađete povredu, onda zapamtite da su zbog svojstva štavljenja dijabetičkog stopala kontraindicirani alkoholni rastvori „zelenog“, joda, kao i alkohol i kalijev permanganat. Stoga se sve lezije moraju liječiti posebnim ljekovitim kremama, 3% -tnom otopinom hidrogen peroksida, klorheksidina, betadina, miramistina i tijesnim sterilnim preljevom.
    8. U pravilu dijabetičari imaju vrlo suhu kožu na nogama. Nakon pranja, potrebno ju je podmazati hranjivom, bogatom kremom za stopala. U te svrhe su prikladne i kreme na bazi biljnih ulja. Takođe je korisno svakodnevno nanositi preventivne kreme s ureom na kožu nogu.
    9. Kada se pojavi keratinizirana koža, mora se tretirati mahunama. U ovom slučaju ovo je najbolji lijek. Međutim, mahunu je potrebno često mijenjati jer se u njoj može pojaviti gljiva. Za ovaj postupak nemojte koristiti škare ili sečivo. Nakon tretmana koža se mora podmazati hranjivom kremom.
    10. Za uklanjanje grube kože nemojte koristiti salipodne žbuke, kaliseve, rezne alate.
    11. Nosite samo udobne cipele. Zaboravite na kupovinu cipela koje treba nositi. Odbacite sandale s trakom između prstiju. Kad deformišete stopala, nosite ortopedsku obuću. Nikada ne nosite cipele na bose noge, prekrivene ili prljave čarape ili čarape i ne idite bosi.
    12. Svakog dana hodajte u udobnim cipelama najmanje 30 minuta. Bavite se masažom i gimnastikom za noge i stopala. Prestanite pušiti.

    Za efikasno liječenje i prevenciju dijabetičkog stopala održavajte normalan šećer u krvi i slijedite pravila za njegu stopala. To će pomoći izbjeći takve ogromne komplikacije poput flegmona i gangrene.

    Dijabetesna bolest nokta

    • O noktima i dijabetesu
    • O zamračenju
    • O uraslom noktiju
    • O gljivičnoj infekciji i zadebljanju
    • O rezovima

    Mnogi od onih koji imaju dijabetes melitus zaboravljaju da nokti trebaju pravilnu njegu. Sastoji se ne samo od poštivanja standarda lične higijene, već i u najčešćem pregledu udova, upotrebi kreme i pilinga, jazavčevih masti, nošenju udobnih cipela. Problemi s noktima mogu jako poremetiti mnoge vitalne procese, pa bi nokti i njihovo stanje kod dijabetesa uvijek trebali biti idealni.

    O noktima i dijabetesu

    Povećani omjer glukoze u krvi izaziva oštećenje živčanih završetaka i, mnogo rjeđe, posude obnovljene alojom. U donjim ekstremitetima ti se procesi odvijaju mnogo brže nego u ostalim dijelovima ljudskog tijela. To je zbog činjenice da su noge relativno udaljene od središnjeg živčanog sustava, što znači da krv mora biti provedena prilično dug put kroz žile dok ne dosegne stopala.

    Uz to, ovi udovi imaju ozbiljno opterećenje tokom hodanja, što sprečava zarastanje rana i pukotina, njihovo stanje se može poboljšati brezovim sokom. Međutim, najvažnije je da sve one u području stopala mogu biti dugo nevidljive - to je očito na fotografiji. To se događa zbog činjenice da oštećenje živčanih završetaka može dobro destabilizirati stupanj osjetljivosti boli, uključujući i kada je riječ o noktima, njihovom stanju kod šećerne bolesti i biljnih lijekova.

    Osoba suočena s dijabetesom živi, ​​u izvjesnom smislu, odvojeno od vlastitih udova i, prema tome, noktiju.

    To je zbog činjenice da:

    • oštećen stupanj osjetljivosti ne dopušta im da se osjećaju, što se poboljšava fizioterapijskim metodama,
    • pogoršanje vidne funkcije (više nego vjerovatno kod dijabetesa) ne dopušta njihov pregled,
    • prekomjerna težina (uobičajena za dijabetes tipa 2) ne pomaže da se dostigne.

    Zato je vjerovatno da ljudi sa predstavljenom bolešću mogu oblikovati rane, uključujući i nokat. Nepravilna briga o njima u takvim situacijama i općenito može prouzrokovati probleme koji će u nastavku biti ukratko opisani.

    O zamračenju

    Razlog zbog kojeg nokti potamne i postaju bolni kod dijabetesa je jednostavan: subungualna hemoragija ili hematom. Ovom fenomenu pomažu izuzetno velika krhkost žila, kao i stalan i ozbiljan pritisak na kožu prsta sa strane nokatne ploče.

    Ova pojava nije samo s kozmetičkog stanovišta negativna, opasna je jer može biti katalizator za dijabetičke čireve na stopalima. Uz to će se razviti bolne senzacije koje je nemoguće sami savladati. Stoga je potrebno obavezno liječenje, koje se sastoji u potpunom isključivanju nošenja neudobnih cipela, obnavljanju stanja krvnih žila, ali i, u hitnim potrebama, ispumpavanju krvi ispod nokta. Ovaj problem zahtijeva hospitalizaciju tek u kasnijim fazama njegovog formiranja. U početnim fazama simptomatski tretman je odličan.

    O uraslom noktiju

    Nokti, urasli, sa dijabetesom su takođe ozbiljan problem, kao što se vidi na fotografiji. Urastali nokat njeni rubovi ili uglovi uronjeni su u meka tkiva udova. To izaziva ne samo bol, već i supputaciju. Štaviše, ovo može trajati prilično vremena.

    U nekim slučajevima suppuracija se može transformirati u čir udova.

    Da bi se to izbjeglo, potrebna je samo kompetentna prevencija.

    Barem se sastoji od:

    1. higijenu nogu i noktiju,
    2. seče ih pravilno.

    Nadalje, primjena određenih lijekova ili korekcija oblika same nokatne ploče je prihvatljiva. Vjerojatno je i hirurško uklanjanje ploče koje vam uvijek omogućuje da se riješite ove pojave.

    O gljivičnoj infekciji i zadebljanju

    To se također naziva mikoza i nalazi svoju manifestaciju u promjeni sjene nokta (kršenje stupnja njegove prozirnosti), njegovoj raslojenosti i, u težim slučajevima, zadebljanju. Radi se o gljivičnoj infekciji koju bi trebalo smatrati najčešćim uzrokom zadebljanja noktiju. Međutim, vjerovatno su i drugi: oštećenje nokta ranije, pogoršanje njegove prehrane i još mnogo toga.

    U stvari, takvi kontakti s gljivičnim ćelijama događaju se kod mnogih ljudi, ali dovoljno razvijena imunološka zaštita ne dopušta stvaranje bolesti. Pogoršanje imuniteta dijabetičara “onemogućuje” tu zaštitu, nakon čega gljivice započinju svoju uspješnu reprodukciju.

    Moguće je na ovaj način liječiti nokte pogođene dijabetesom. Konkretno, upotreba antifungalnih sredstava nije samo mjesto, već i u obliku tableta. Takođe bi bilo pravilno očistiti cipele i odjeću dijabetičara. Samo u ovom slučaju, riješenje gljivica će biti 100% uspješno.

    Možda su posjekotine na noktima i pločicama kod dijabetesa jedan od najčešćih problema. Karakterizira ga kronična priroda, štoviše, gotovo uvijek ne dolazi do kraja. Zbog toga je vrlo važno kada se rez pojavi odmah:

    • obradi ga posebnim alatima (na fotografiji),
    • zatim koristite sterilni zavoj ili oblog za prekrivanje ovog područja.

    Ako se to ne učini, tada je vjerovatnoća da će se stvoriti ne samo dijabetičko stopalo, već i gnojiti nokte. Uz dijabetes, to može imati više nego ozbiljne posljedice.

    Dakle, svaki je dijabetičar dužan pažljivo nadzirati svoje nokte kako bi održao zdravlje. To će biti jamstvo lakše borbe protiv bolesti u cjelini i 100% rezultata.

    Crvenilo nogu s dijabetesom

    Obično dijabetes daje komplikacije na nogama. U njima je poremećena cirkulacija krvi, to vodi ozbiljnim posljedicama. Noge za dijabetes (na fotografiji 5) postepeno gube osjetljivost na temperaturu, bol i taktilne iritate.

    Stopalo kod dijabetesa boluje zbog zagušenja venskog sistema, često šalje signale boli prilikom hodanja, a ponekad i u mirovanju. Ali opasnije je drugo stanje - kada ud izgubi osjetljivost zbog uništavanja živčanih završetaka i na njemu nastaju trofični čir. Crvenilo nogu u obliku mrlja ukazuje na razvoj dijabetičkog stopala. Ovo je kasna faza bolesti.

    Nokti za dijabetes

    Simptomi bolesti očituju se u obliku deformacije prstiju i noktiju. Prsti sa dijabetesom zadebljaju se, na njima se deformiraju, crvene ili cijanotičke mrlje.

    Imaju karakterističan izgled nokti za dijabetes (na fotografiji 6): postaju krhki, pilingi, često prerastu u uglove kože. Često se to dešava zbog pridružene gljivičnoj infekciji. Krhkost kapilara, posebno s uskom cipelom, dovodi do krvarenja ispod ploče nokta, a nokti postaju crni.

    Gangrena protiv dijabetesa

    Proučavajući pitanje šta je dijabetes melitus, ne može se zanemariti njegova najozbiljnija komplikacija - gangrena u šećernoj bolesti (na slici 7), koja stvara opasnost za život pacijenta. Necjeljujuće rane na nogama mogu trajati nekoliko godina. Njihov ishod je mokra ili suva gangrena donjih ekstremiteta. Kod dijabetesa se to događa, nažalost, često s dugoročnim trajanjem bolesti. Gangrena zahtijeva operaciju.

    Nakon detaljnog upoznavanja sa izgledom šećerne bolesti (fotografija u galici) u svim fazama, lakše je procijeniti opasnost pojedinih simptoma. Otkrivši znakove dijabetesa, odmah trebate kontaktirati stručnjaka za pomoć. To će omogućiti prevenciju ozbiljnih posljedica.

    Manjak vitamina.

    Uz nedostatak askorbinske kiseline (vitamina C), posude postaju vrlo krhke i deformiraju se čak i laganim pritiskom na kožu.

    U tom stanju hematomi nemaju jasnu lokalizaciju i mogu se nalaziti u cijelom tijelu. Veličina i druge karakteristike takvih modrica karakteristične su za one koje ostanu nakon modrica.

    Manjak vitamina poput K i P takođe može povećati krhkost vaskularnih zidova.

    Hemoragični vaskulitis.

    Ovom bolešću imunološki sistem definira krvne žile kao strano tijelo i počinje lučiti antitijela kako bi se borio protiv njih. Pod utjecajem antitijela krvni sudovi postaju tanki i puknu, a da na njih ne djeluju vanjski utjecaji.

    Hemofilija je bolest koja se nasljeđuje i karakterizira je kršenjem procesa koagulacije. Značajka modrica koje se javljaju kod ove bolesti je njihova velika veličina.

    Subkutani hemangiom.

    Subkutani hemangiom je proliferacija vaskularnog tkiva koje tvori tumor. Smještena pod kožom, ova formacija podsjeća na modricu.

    Bolest kod koje se prekomjerna količina crvenih krvnih zrnaca formira u koštanoj srži. Modrice na tijelu ovom bolešću ne pojavljuju se odmah, već nakon nekog vremena.

    Varikozne vene.

    Ovo je bolest koju karakterizira patološka deformacija (proširenje, izbočenja, savijanje) vena, najčešće na nogama. Često, kod varikoznih vena na nogama, pored otečenih vena pojavljuju se modrice.

    Nažalost, proces starenja neizbježan je uzrok nastanka modrica.

    Starenje kože dovodi do njenog stanjivanja i blanširanja zbog promjena u epidermi. Istovremeno, promjene u dermisu, dublji sloj kože, mogu dovesti do pojave modrica.

    Prekomjerna vježba.

    Redovna intenzivna vježba uzrokuje potkožne mikrotraume, a ne prate bolove. Intenzivno dizanje tegova je stres za tijelo koji može uzrokovati modrice zbog narušenog vaskularnog integriteta.

    Hematomi (modrice) od takvih ozljeda liječe se toplinskim kompresama.

    Učinak ove bolesti na ljudsko tijelo prevazilazi razinu povišene glukoze u krvi. Takođe prekida cirkulaciju krvi, što može dovesti do stvaranja modrica.

    Praćenje glukoze u krvi kod dijabetesa važan je faktor održavanja zdravlja krvnih žila, te može zaštititi od modrica na tijelu zbog ove patologije.

    Zatajenje jetre.

    Uz hepatičku insuficijenciju češće se javljaju hematomi i krvarenja, jer jetra ne proizvodi dovoljno bjelančevina potrebnih za zgrušavanje krvi. Ako je jetra oštećena ili preopterećena, poremećena je sinteza proteina, a bilo koji, čak i neprimjetan dodir, može uzrokovati modrice.

    Oštećenja jetre, što dovode do poremećaja sinteze proteina i promjene metaboličkih procesa, mogu prouzročiti zarazni i neinfektivni hepatitis, ozljede, akutno ili kronično trovanje.

    Podijelite ovaj članak sa prijateljima i porodicom!

    Pogledajte video: SDPS merenje secera u krvi (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar