Mjere prevencije dijabetesa

Kako bi se spriječio razvoj dijabetesa potrebno je strogo poštivati ​​određene preventivne mjere. Važno je naučiti se kontrolirati prehranu, nadzirati svoje osobno zdravlje i slijediti dijetu. Djeca predisponirana za dijabetes također trebaju stalnu prevenciju bolesti.

Održavanje ispravne vodene ravnoteže

Prevencija dijabetesa uključuje ne samo pravilnu prehranu, izbor određenih jela koja je propisao liječnik, nego i održavanje zdrave vodene ravnoteže tijela. Ova mjera je neophodna da bi se spriječio razvoj bolesti.

  1. Za neutralizaciju prirodnih kiselina u tijelu nije potreban samo inzulin, već i supstanca bikarbonat, koja djeluje kao vodena otopina. U slučaju. Ako je tijelo dehidrirano, nastavlja se proizvoditi bikarbonat, a razina inzulina naglo pada. Ako se u ljudskom tijelu nakuplja značajna količina šećera u krvi, to dovodi do razvoja šećerne bolesti.
  2. Da bi glukoza aktivno mogla prodirati u stanice, potrebno je stalno prisustvo određene razine vode u tijelu. Ako uzmemo u obzir da 75 posto ćelija sačinjava voda, tada se dio te vodene ravnoteže odlazi na aktivnu proizvodnju sode bikarbone za vrijeme obroka, dio vode troši se za apsorpciju ulaznih hranjivih sastojaka. Kao rezultat toga, ako nema dovoljno vode za proizvodnju inzulina, dolazi do nakupljanja šećera u ljudskoj krvi.

U svakom slučaju, prevencija dijabetesa podrazumijeva određena pravila ishrane i pijenja. Svakog dana, prije jela, potrebno je popiti dvije čaše čiste vode bez plina, što je minimalna doza za pacijenta. Prilikom izračunavanja količine pijenja dnevno potrebno je ne uvrstiti u broj pića koja obnavljaju vodenu ravnotežu, kavu, soda, čaj, alkoholna pića, jer štete ćelijama organizma.

Pridržavanje pravila zdrave prehrane

Takva prevencija dijabetesa prije svega je neophodna, jer bez poštivanja kompetentne prehrane koju je propisao liječnik, druge preventivne mjere neće donijeti nikakvu korist. Pacijentu se preporučuje biljna dijeta bez krompira i brašna.

Pri prvim simptomima razvoja bolesti potrebno je prestati jesti slatku hranu s dodatkom šećera, to je ovaj proizvod koji jako opterećuje gušteraču do te mjere da se prestane baviti svojim osnovnim funkcijama, možete upotrijebiti paradu za nadomjestak šećera. Nakon jela slatke hrane, tijelo se trenutno zasiti i oslobađa energiju, ali ne traje vrlo dugo. Iz tog razloga se pacijentu preporučuje da se fokusira na jela od boba, žitarica i povrća.

Ljudi s prekomjernom težinom trebaju jesti samo do 18 sati, a potom se pridržavaju vodnog režima. U ovom se slučaju prevencija dijabetesa sastoji u dijeljenju koja zabranjuje upotrebu mliječnih, brašnih i mesnih proizvoda. Nakon nekog vremena, zbog pravilne prehrane, gušterača će nastaviti pravilnim radom i težina će postepeno opadati, što će dovesti ne samo do lijepog i mladog izgleda, već i do dobrog zdravlja.

Oni koji iz bilo kojeg razloga rizikuju da dobiju dijabetes, bilo da su to nasljedni faktori ili visok šećer u krvi, svaki dan moraju jesti jela od povrća, rajčice, pasulj, pomorandže, limun, šunku, papriku i orahe.

Vježba kao preventivna mjera za dijabetes

Važno je ne zaboraviti na svoje fizičko zdravlje i vježbanje. Opterećenja ovog plana odlična su prevencija šećerne bolesti koju liječnik može bez problema prepisati ne samo onima koji imaju bolest, već i ljudima koji su u riziku.

Zašto je vježbanje tako blagotvorno za tijelo? Bilo koje vežbe čine da srčani sistem aktivno radi, to zauzvrat doprinosi povećanju cirkulacije krvi.

Konstantno fizičko vježbanje za tijelo uklanja višak tjelesne masti i tonizira mišićni sustav. U tom stanju glukoza aktivno kreće kroz krvne žile bez zastoja, što izbjegava razvoj bolesti čak i sa viškom šećera u krvi.

Svakog dana preporučuje se 20 minuta baviti se bilo kojom fizičkom vježbom. Nije potrebno trenirati grubo, razdoblje punjenja možete podijeliti na dva ili tri dijela i dati fizičke vježbe pet minuta nekoliko puta dnevno, a na primjer, znakovi dijabetesa kod muškaraca sigurno se neće uskoro pojaviti.

Pridržavati se određenog režima. Nije potrebno baviti se profesionalnim sportom i posećivati ​​fitnes centre. Dovoljno je da malo prilagodite svoje navike:

  • Češće hodajte stepenicama umjesto da koristite lift,
  • Svakog dana, šetajte parkom ili šetalištu s prijateljima ili psom,
  • Posvetiti dosta vremena raznim aktivnim igrama koje će pomoći održavanju tijela u dobroj formi,
  • Kupite bicikl i vozite ga, umjesto da koristite taksi ili automobil.

Vodite računa o sebi kako biste sprečili bolest

Ne zaboravite na vlastito psihološko stanje. Važno je naučiti kako izbjegavati stresne situacije, a ne kontaktirati negativno smještene ljude. U slučaju da skandal nastane, morate biti u stanju ostati mirni i zadržati kontrolu nad svojim emocijama u bilo kojoj situaciji. Ako je potrebno, razgovarajte sa profesionalnim psihologom koji će vam reći kako da se brinete o sebi.

Svaki stres uzrokuje nagli porast pritiska, što dovodi do poremećaja procesa ugljikohidrata u krvi osobe. U međuvremenu, prema statističkim podacima, upravo su jezgre koje najčešće pate od dijabetesa.

Pogledajte video: SVJETSKI DAN DIJABETESA: SPROVEDENA AKCIJA 'DANAS DJECA MJERE ŠEĆER' 14 11 2018 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar