Kontraindikacije za upotrebu Mikardis-a, mehanizam delovanja, indikacije, interakcije, nuspojave i upute za upotrebu

Farmakodinamika Telmisartan je specifičan i efikasan antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1). Telmisartan s veoma visokim stupnjem afiniteta zamjenjuje angiotenzin II na mjestima njegovog vezanja za AT1 receptore koji su odgovorni za fiziološke učinke angiotenzina II. Telmisartan ne pokazuje delimičnu agonističku aktivnost prema AT1 receptorima. Vezivanje na receptor je specifično i dugotrajno. Telmisartan nema afinitet prema ostalim receptorima, uključujući AT2 i ostale AT receptore. Funkcionalna uloga ovih receptora nije poznata, jer nije otkriven učinak njihove moguće prekomerne stimulacije angiotenzinom II, čija se razina povećava pod utjecajem telmisartana. Telmisartan smanjuje nivo aldosterona u plazmi, ne utječe na aktivnost renina u plazmi, ne blokira ionske kanale, ne inhibira ACE (kininaza II), enzim koji također razgrađuje bradikinin. Stoga primjena lijeka nije praćena nuspojavama povezanim sa nakupljanjem bradikinina.
Kada se uzima u dozi od 80 mg, telmisartan gotovo u potpunosti blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II, izraženi antihipertenzivni učinak traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati.
Nakon uzimanja prve doze telmisartana, antihipertenzivni učinak razvija se postepeno tijekom 3 sata, maksimalni hipotenzivni učinak razvija se 4-8 tjedana nakon početka liječenja i traje uz produženu upotrebu lijeka. Antihipertenzivni učinak ostaje na konstantnom nivou 24 sata nakon primjene, uključujući i posljednja 4 sata prije sljedeće primjene. To potvrđuje i ambulantno nadgledanje krvnog pritiska.
U bolesnika sa hipertenzijom (arterijska hipertenzija), telmisartan smanjuje i sistolički i dijastolički krvni pritisak bez uticaja na rad srca. Naglim povlačenjem lijeka, nivo krvnog pritiska se postepeno vraća na početni nivo bez razvoja sindroma povlačenja.
Klinička ispitivanja potvrdila su da liječenje telmisartanom značajno smanjuje masu miokarda lijeve komore i indeks miokarda lijeve komore kod pacijenata sa hipertenzijom (hipertenzija) i hipertrofijom miokarda lijeve komore.
U kliničkim studijama ustanovljeno je da je telmisartan mnogo vjerovatnije od ACE inhibitora da izazove razvoj suvog kašlja.
Farmakokinetika Brzo se apsorbuje nakon oralne primjene, prosječna apsolutna bioraspoloživost je oko 50%. Ako se lijek uzima uz obroke, smanjenje AUC varira od 6% (ako se uzima u dozi od 40 mg) do 19% (ako se uzima u dozi od 160 mg). 3 sata nakon uzimanja lijeka, koncentracija u krvnoj plazmi se stabilizira i ne ovisi o tome je li Telmisartan uzet na prazan stomak ili s hranom.
Telmisartan je u najvećoj mjeri povezan s proteinima plazme (99,5%), uglavnom s glikoproteinom albumina i alfa-1 kiseline. Zapremina raspodjele u ravnoteži je oko 500 litara. Telmisartan se metabolizira putem konjugacije s glukuronidom. Konjugat nema farmakološku aktivnost. Telmisartan karakterizira dvoeksponencijalni farmakokinetički profil s vremenom poluživota u terminalnoj fazi većoj od 20 sati, a maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi i AUC raste nerazmjerno dozi. Nema dokaza o klinički značajnoj kumulaciji u tijelu kada se koristi u preporučenim dozama. Koncentracija u plazmi kod žena je veća nego kod muškaraca, bez promjene učinkovitosti.
Nakon oralne primjene, telmisartan se gotovo u potpunosti izlučuje izmetom, obično nepromijenjen, izlučivanje mokraćom je manje od 2% doze. Ukupni klirens krvne plazme je visok (oko 900 ml / min), u poređenju s jetrenim protokom krvi (oko 1500 ml / min).
Posebne kategorije pacijenata
Stariji pacijenti
Farmakokinetika telmisartana u starijih osoba ne razlikuje se od one kod mlađih bolesnika.
Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega
U bolesnika s bubrežnim zatajenjem koji su podvrgnuti dijalizi zabilježena je niža koncentracija telmisartana u plazmi, no to nema klinički značaj. Telmisartan ima visoki stepen vezivanja na proteine ​​u plazmi, stoga se praktično ne izlučuje tokom dijalize.
Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre
U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, bioraspoloživost se povećava na 100%.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete: duguljasti, gotovo bijeli ili bijeli, s jedne strane - graviranje "51N" (tablete 40 mg) ili "52H" (tablete 80 mg), na drugoj - simbol kompanije (7 kom. U blisteru, u kartonskom pakovanju od 2 ili 4 blistera s tabletama od 40 mg ili 2, 4 ili 8 blistera s tabletama od 80 mg i upute za uporabu Mikardisa).

Djelatna tvar: telmisartan, njegov sadržaj u 1 tableti je 40 ili 80 mg.

Pomoćne tvari: natrijum hidroksid, polividon (kolidon 25), sorbitol, meglumin, magnezijum stearat.

Farmakodinamika

Aktivna supstanca Mikardis - telmisartan, specifični je antagonist receptora angiotenzina II. Karakteriše ga visoki afinitet prema AT podtipu1receptore angiotenzina II, preko kojih je djelovanje angiotenzina II. Telmisartan ne vrši agonistički efekat na angiotenzin II i izbacuje ga iz veze s receptorom, a veza se formira samo s AT podtipom1receptora angiotenzina II, dok je vezanje dugotrajno.

Lijek nema afinitet za ostale angiotenzinske receptore, uključujući AT podtip2. Njihov funkcionalni značaj i učinak moguće stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava s telmisartanom, nisu proučavani.

Telmisartan smanjuje koncentraciju aldosterona u krvi. Ne blokira ionske kanale i ne inhibira renin u krvnoj plazmi. Ne suzbija kininazu II (enzim koji pretvara angiotenzin) i enzim koji također ima destruktivnu sposobnost protiv bradikinina, stoga se ne očekuje porast nuspojava uzrokovanih bradikininom.

Kada se uzima u dozi od 80 mg, telmisartan u potpunosti blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Učinak lijeka primjećuje se unutar 3 sata nakon prve doze, traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Izraženi antihipertenzivni učinak razvija se nakon 4-8 tjedana kontinuirane primjene Mikardisa.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom Mikardis smanjuje dijastolički i sistolički krvni pritisak, ali ne utječe na rad srca.

Nakon naglog otkazivanja telmisartana, pokazatelji krvnog pritiska se postepeno vraćaju na prvobitnu razinu, što nije praćeno razvojem sindroma povlačenja.

Farmakokinetika

Telmisartan se brzo apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta nakon oralne primjene Mikardisa. Njegova bioraspoloživost je 50%. U slučaju istodobnog jedenja, vrijednost AUC opada (površina ispod krivulje koncentracija - vrijeme): indikator se kreće od 6% (u dozi telmisartana 40 mg) do 19% (u dozi od 160 mg). 3 sata nakon uzimanja Mikardisa, koncentracija lijeka u plazmi izravnava se bez obzira na vrijeme uzimanja obroka.

Telmisartan karakterizira visoko vezanje za proteine ​​u plazmi (uglavnom albumin i alfa1- glikoprotein) - više od 99,5%.Prividni volumen raspodjele u ravnoteži je u prosjeku 500 l.

Lijek se metabolizira konjugacijom s glukuronskom kiselinom, kao rezultat toga nastaju farmakološki neaktivni metaboliti. Izlučuje se uglavnom kroz creva u nepromenjenom obliku, manje od 2% doze izlučuje se bubrezima.

Poluvrijeme eliminacije je više od 20 sati. Ukupni klirens u plazmi je 900 ml / min, krvotok jetre je 1500 ml / min.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima:

  • spol: kod žena je maksimalna koncentracija i AUC veća nego kod muškaraca, otprilike 3 i 2 puta, iako ne postoje značajne razlike u učinkovitosti Mikardisa,
  • starost: farmakokinetički parametri kod starijih bolesnika ne razlikuju se od onih u mladih bolesnika, stoga prilagodba doze nije potrebna,
  • dječja dob od 6 do 18 godina: kod primjene Mikardisa u dozi od 1 mg / kg ili 2 mg / kg tijekom 4 tjedna, farmakokinetika telmisartana približno je slična onima u odraslih, što potvrđuje nelinearnost farmakokinetike tvari, posebno u odnosu na maksimalnu koncentraciju.
  • zatajenje bubrega i hemodijaliza: karakteristike telmisartana se ne mijenjaju, pa prilagođavanje doze nije potrebno. Hemodijaliza ne doprinosi uklanjanju lijeka iz tijela tj.
  • blago do umjereno oštećenje jetre (klase A i B Child i Pugh): dnevna doza telmisartana ne smije biti veća od 40 mg.

Kontraindikacije

  • Nasljedna intolerancija na fruktozu (zbog sadržaja sorbitola),
  • Teško oštećena funkcija jetre (klasa C prema Child-Pugh skali),
  • Opstruktivne bolesti bilijarnog trakta
  • Primarni aldosteronizam,
  • Mlađi od 18 godina
  • Trudnoća i dojenje
  • Preosjetljivost na komponente Mikardis tableta.

  • Hiperkalemija
  • Hyponatremia,
  • Koronarna bolest srca (CHD),
  • Hronična srčana insuficijencija
  • Idiopatska hipertrofična subaortna stenoza,
  • Stenoza aorte i mitralnog zaliska,
  • Smanjena zapremina krvi u cirkulaciji usled dijareje ili povraćanja, ograničenje unosa soli i / ili prethodne terapije diureticima,
  • Oslabljena funkcija jetre i / ili bubrega,
  • Bilateralna stenoza bubrežne arterije ili arterija stenoze jednog bubrega,
  • Uvjeti nakon transplantacije bubrega.

Opis mehanizma djelovanja: farmakodinamika i farmakokinetika

Angiotenzin II nastaje iz angiotenzina I uglavnom pod uticajem enzima koji pretvara angiotenzin (ACE). Vasoaktivni hormon utječe na krvni tlak kroz AT1 receptore. Angiotenzin II izaziva vazokonstrikciju i povećava razinu aktivnosti simpatičkog živčanog sustava što dovodi do povećanja reapsorpcije natrija u bubrezima i izlučivanja aldosterona u nadbubrežnoj žlijezdi.

AT1 receptor

Telmisartan je, kao i drugi antagonisti receptora angiotenzina II, derivat benzimidazola. Selektivno inhibira angiotenzinske receptore tipa 1 i snižava krvni pritisak.

Telmisartan se brzo apsorbuje. Maksimalna razina u plazmi događa se nakon 1 sata. Lijek prolazi metabolizam pred sustavom. Bioraspoloživost ovisi o dozi i kreće se od 40 do 60%. Istovremeno, hrana može smanjiti apsorpciju lijeka. Telmisartan se kombinira s glukuronskom kiselinom i izlučuje se putem žuči sa stolicom. Poluvrijeme života je oko 24 sata. Dodatne informacije o lijeku i cijenama mogu se dobiti u registru lijekova (RLS).

Kliničke studije

Telmisartan je upoređen sa placebom i drugim antihipertenzivnim lijekovima. Većina studija je uključivala muškarce i žene svih starosnih grupa. U dva placebo kontrolirana ispitivanja potvrđeno je antihipertenzivno djelovanje telmisartana. U rasponu od 20 do 80 mg / dan, lijek smanjuje pritisak. Iznad 80 mg / dan, efekat se nije povećao, međutim, nuspojave su značajne.

U dvostruko slijepom istraživanju 385 ljudi je dobilo telmisartan, a 193 osobe lizinopril. Početna doza za telmisartan bila je 40 mg / dan jednom i 10 mg / dan za lizinopril. Ako dijastolički krvni pritisak ne padne ispod 90 mmHg nakon 4 tjedna, doza se udvostručila u obje grupe. Tada su pacijenti nastavili uzimati propisanu dozu tokom 48 tjedana. Monoterapija telmisartanom bila je dovoljna u 44% slučajeva. Krvni pritisak je smanjen u prosjeku 18/16 mm Hg. Za lizinopril odgovarajuće brojke su bile 48% i 19/16 mm Hg. U kombinaciji sa hidroklorotiazidom telmisartan je snižavao krvni pritisak za 2 mmHg. Čl. više od lizinoprila.

Hidroklorotiazid

Po sličnoj šemi telmisartan je upoređivan s enalaprilom tokom šest mjeseci. U istraživanju su učestvovala 272 osobe koja su imala najmanje 65 godina. Doza telmisartana kretala se u rasponu od 40 do 80 mg, a enalaprila - od 1 do 5-20 mg dnevno. Obe supstance su pokazale uporediv antihipertenzivni efekat.

U dvonedeljnom dvostruko slijepom istraživanju 222 pacijenta su primali placebo, telmisartan (40 ili 80 mg / dan jednom) ili losartan. Prosječni pad krvnog pritiska bio je 14/9 mm Hg. (40 mg / dan) ili 16/10 mm Hg kada koristite telmisartan.

232 pacijenta su 12 tjedana primali telmisartan (40-120 mg / dan), amlodipin (5-10 mg / dan) ili placebo. Prvo su propisana dva antihipertenzivna sredstva u najnižoj dozi. Ako se dijastolički krvni pritisak nije dovoljno smanjio, doza se povećava. Krvni tlak je smanjen u prosjeku za 17/12 sa telmisartanom i 18/12 mm Hg. sa amlodipinom. U grupi s telmisartanom, početna doza je bila nedovoljna. U grupi sa amlodipinom samo 40% pacijenata imalo je dozu lijeka. U ovoj studiji je uočeno da doza telmisartana u količini većoj od 80 mg / dan ima mali dodatni antihipertenzivni učinak.

Prema jednom istraživanju, telmisartan djeluje podjednako dobro kao i atenolol (1 put od 50 do 100 mg / dan). U nekim studijama neki su pacijenti prošli 24-satno praćenje krvnog pritiska. Utvrđeno je da telmisartan ima nešto bolji antihipertenzivni učinak od tvari s kraćim poluživotom (na primjer, losartan). Međutim, u usporedbi s enalaprilom, nije pronađena razlika. U otvorenoj studiji otkriveno je da je telmisartan jednako efikasan kao enalapril kod ljudi s ozbiljnom hipertenzijom.

Nuspojave

Vrtoglavica, glavobolja, sindrom hroničnog umora, impotencija, mučnina, proliv i infekcija gornjih dišnih puteva mogu se pojaviti prilikom uzimanja mikardisa. Ove nuspojave bile su otprilike iste kao kod placeba. Neki pacijenti su se žalili i na kašalj.

U studijama se javio slučaj angioedema. Ovo potvrđuje prethodno iskustvo da se ova dva problema, iako su mnogo rjeđa nego kod ACE inhibitora, mogu javiti i kod antagonista receptora AT1. U pokusima na životinjama erozija i čir na želucu češće su se javljali telmisartanom.

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na obrok.

Početna doza Mikardisa za lečenje hipertenzije: 1 tableta (40 mg) 1 put dnevno. Dvostruko povećanje doze dopušteno je u slučajevima kada se uzimanjem 40 mg dnevno ne postigne planirani terapeutski učinak. No, kada se odlučite za povećanje doze, mora se imati na umu da se najveći antihipertenzivni učinak u većini slučajeva može očekivati ​​tek 28-56 dana nakon početka terapije.

Doziranje lijeka za smanjenje kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti je 1 tableta (80 mg) 1 put dnevno. Na početku terapije može biti potrebna dodatna korekcija krvnog pritiska.

Dnevna doza Mikardisa za oštećenje funkcije jetre blagog i umjerenog stupnja (klase A i B na skali Child-Pugh) ne smije prelaziti 40 mg.

Ispravljanje režima doziranja za starije pacijente i bolesnike s bubrežnim zatajenjem (uključujući one na hemodijalizi) nije potrebno.

Posebna uputstva

U nekim slučajevima, zbog supresije sistema renin-angiotenzin-aldosteron, posebno ako se koristi kombinacija lijekova koji utječu na ovaj sistem, bubrežna funkcija je oslabljena (uključujući akutno zatajenje bubrega). U tom smislu, liječenje popraćeno sličnom dvostrukom blokadom sistema renin-angiotenzin-aldosteron (na primjer, dodavanjem inhibitora angiotenzin-pretvarajućeg enzima ili direktnog inhibitora renina, aliskirena, u blokatore antagonista angiotenzina II), treba provoditi strogo na individualni način i pažljivo se nadzirati bubrezi (uključujući periodično praćenje koncentracija kreatinina u serumu i kalijuma).

Kada funkcija bubrega i vaskularnog tonusa uglavnom ovisi o aktivnosti renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (na primjer, u bolesnika koji pate od bolesti bubrega ili kroničnog zatajenja srca, uključujući sa stenozom bubrežne arterije ili s jednom stenozom bubrega), korištenje lijekova koji utječu na na ovom sistemu može biti praćen razvojem oligurije, hiperazotemija, akutna arterijska hipotenzija i, u rijetkim slučajevima, akutno zatajenje bubrega.

Uzimajući u obzir iskustvo upotrebe drugih lijekova koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron prilikom propisivanja Mikardisa u kombinaciji s dodacima kalijuma, diureticima koji čuvaju kalijum, dijetalnom soli koji sadrže kalijum i drugim lijekovima koji povećavaju koncentraciju kalija u krvi (na primjer, heparin), preporučuje se kontroliranje ovog pokazatelja kod pacijenata.

U slučaju šećerne bolesti i dodatnog rizika za kardiovaskularni sustav, na primjer, kod pacijenata sa šećernom bolešću i koronarnom srčanom bolešću, upotreba lijekova koji snižavaju krvni tlak (poput inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin ili antagonista receptora angiotenzina II) može povećati rizik od smrtnog infarkta miokarda i iznenadna kardiovaskularna smrt. Koronarna bolest srca sa dijabetesom može biti asimptomatska, pa je zbog toga vrlo vjerovatno da joj neće biti dijagnosticirana. S tim u vezi, prije početka terapije Mikardisom kod bolesnika sa šećernom bolešću, preporučuje se provođenje potrebnih dijagnostičkih testova, uključujući test fizičke vježbe, radi prepoznavanja i liječenja srčanih oboljenja.

Kao alternativni tretman, lijek se može koristiti u kombinaciji sa tiazidnim diureticima (hidroklorotiazid), koji dodatno imaju hipotenzivni učinak (na primjer, Mikardis Plus).

U primarnom aldosteronizmu, antihipertenzivni lijekovi, čiji mehanizam djelovanja je da inhibira sistem renin-angiotenzin-aldosteron, po pravilu nemaju željeni efekat.

Telmisartan se izlučuje uglavnom sa žuči. S opstruktivnim bolestima bilijarnog trakta ili zatajenjem jetre, moguće je smanjenje klirensa lijeka.

Treba imati na umu da je Mikardis manje efikasan u bolesnika negroidne rase.

Oštećenje funkcije jetre kod uzimanja telmisartana uglavnom je uočeno kod stanovnika Japana.

Pacijenti tijekom terapije trebaju biti oprezni pri provođenju potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Nisu utvrđene klinički značajne interakcije, osim sposobnosti telmisartana da poveća hipotenzivni učinak drugih antihipertenzivnih lijekova.

Primjena telmisartana u kombinaciji s amlodipinom, simvastatinom, paracetamolom, ibuprofenom, glibenklamidom, hidroklorotiazidom, varfarinom ili digoksinom ne dovodi do klinički značajne interakcije.

Istodobnom primjenom telsmisartana s digoksinom primjećuje se porast koncentracije drugog u krvnoj plazmi u prosjeku za 20% (u jednom slučaju za 39%). S tim u vezi, preporučuje se prilikom upotrebe takve kombinacije periodično određivanje koncentracije digoksina u krvi.

Kada se telmisartan koristi u kombinaciji sa ramiprilatom (ramipril), primijećeno je 2,5-puta povećanje Cmax i AUC0-24 drugog sredstva (klinički značaj ovog fenomena nije utvrđen).

U slučajevima istodobne primjene inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin s litijumskim pripravcima, primijećeno je reverzibilno povećanje koncentracije litija u krvi, što je bilo praćeno toksičnim učinkom. Rijetko su zabilježene takve promjene kod antagonista receptora angiotenzina II. Preporučuje se određivanje koncentracije litija u krvi uz istovremeno liječenje preparatima litijuma i antagonistima receptora angiotenzina II.

Terapija nesteroidnim protuupalnim lijekovima, uključujući inhibitore ciklooksigenaze-2, acetilsalicilnu kiselinu i neselektivne nesteroidne protuupalne lijekove, može dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega u bolesnika s dehidracijom.

Lijekovi koji djeluju na sistem renin-angiotenzin-aldosteron mogu imati sinergistički efekat. U bolesnika koji uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove i telmisartan, na početku terapije se preporučuje nadoknađivanje volumena cirkulirajuće krvi i provođenje studije o funkciji bubrega.

Učinkovitost telmisartana smanjuje se zbog inhibicije vazodilatacijskog učinka prostaglandina dok je primjena Mikardisa s nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Lijek protiv hipertenzije

U modernom svijetu srčani udari i moždani udari uzrokuju gotovo sedamdeset posto svih smrti. Danas sedam od deset osoba umre zbog začepljenih arterija srca ili mozga. Posebno zastrašujuća je činjenica da mnogi ljudi uopće ne sumnjaju da pate od hipertenzije. Mnogi pacijenti zbog toga propuštaju priliku da nešto poprave i na taj način osuđuju sebe na određenu smrt.

U tom pogledu, ne treba biti ravnodušan prema nečijem zdravlju i zanemariti redovne medicinske preglede od strane ljekara. A za slučaj da se otkrije hipertenzija, neophodno je poduzeti sve mjere za njegovo liječenje. Naročito efikasno sredstvo za liječenje ove bolesti danas je lijek pod nazivom "Mikardis".

Opće informacije o lijeku

Ovaj lijek se smatra nekoliko puta efikasnijim od Losartana. Prema uputama, Mikardis je lijek topiv u masti. Dobra je apsorpcija, savršeno se apsorbuje u tkiva u tijelu, i nema razlike kad je, šta i koliko čovjek pojeo. Lijek se, u pravilu, počne apsorbirati nakon sat i pol. Što se tiče pritiska, on počinje da pada tri sata nakon uzimanja tablete. Ovo je glavna akcija Mikardisa. Lijek ne stvara uslove za stvaranje aktivnih metabolita. Iz ljudskog tela, lek se izlučuje u žuči.

Ovaj lijek je indiciran, uključujući i pacijente koji pate od zatajenja bubrega. Prema uputama za upotrebu, „Mikardis“ nije propisan osobama sa bolesnom jetrom, a osim toga, onima koji imaju probleme sa žučnim putem. Bolesnici s umjerenim zatajivanjem bubrega mogu uzimati ne više od 40 miligrama dnevno.

Način primjene i učinak lijeka

Kao što uputstva Mikardisa ukazuju, uzimanje lijeka je potrebno jednom dnevno, bez obzira na obrok. Dnevna doza je 40 miligrama. S početnom hipertenzijom, liječenje započinje s 20 miligrama, a u težim se oblicima količina lijeka može povećati na 160 miligrama.

Učinkovitost ovog lijeka ovisi o dozi. Ako povećate dnevnu dozu sa 20 na 80 miligrama, to će značiti da pritisak pada dva puta. Povećanje doziranja Mikardisa na više od 80 miligrama je nepoželjno, jer to neće doprinijeti još većem smanjenju tlaka. Dozirajuća doza lijeka je 40 miligrama dnevno. Nakon mjesec dana uzimanja lijeka, pritisak kod osobe obično se vrati u normalu. Glavna stvar je pridržavati se doziranja Mikardisa.

U slučaju da pacijent ima početni stadij hipertenzije, dobro je kupiti lijek u dozi od 40 miligrama i uzimati pola tablete dnevno (to jest 20 miligrama). Ako osoba ima kronični oblik, tada uzima 40 miligrama.

Sastav „Mikardis“

Dakle, predstavljeni lijek se sastoji od telmisartana, koji je aktivna komponenta. Osim toga, u Mikardisu su kao pomoćna sredstva uključene tvari u obliku hidroklorotiazida, polividona, natrijum hidroksida, meglumina, magnezijevog stearata i sorbitola.

Koje su indikacije Mikardisa?

Indikacije za upotrebu

Indikacije za uporabu blokatora angiotenzina ukazuju na to da pacijent ima zatajenje srca i nefropatiju, što se pojavljuje kao komplikacija visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Prema uputama, lijek se uzima za postizanje sljedećih ciljeva:

  • Liječenje visokog krvnog pritiska.
  • Prevencija srčanih i krvožilnih bolesti.

Kada je potrebno piti lijek s oprezom?

U skladu s priloženim uputama za upotrebu, lijek "Mikardis" treba uzimati s oprezom i pod strogim nadzorom liječnika onima koji pate od sljedećih bolesti:

  • Koronarna bolest srca.
  • Stenoza obe bubrežne arterije.
  • Hronična srčana insuficijencija.
  • Stenoza srčanih zalistaka.
  • Kardiomiopatija ili bubrežna hipertenzija.
  • Hiperkalemija
  • Bubrežna disfunkcija s transplantacijom organa.
  • Kršenje odljeva žuči.
  • Disfunkcija jetre.
  • Dijabetes melitus.
  • Dehidracija na pozadini trovanja hranom. Vrijedi napomenuti da se u ovom slučaju gubitak tekućine mora nadoknaditi neposredno prije uzimanja Mikardisa. Uputa to potvrđuje.

Mikardis, upute za upotrebu: način i doziranje

Mikardis tablete treba uzimati oralno. Jelo ne utječe na efikasnost lijeka.

Kod hipertenzije preporučuje se liječenje započeti dnevnom dozom od 40 mg u 1 dozi. Ako je terapeutski učinak nedovoljan, dnevna doza se povećava na 80 mg u 1 dozi, dok treba imati na umu da se maksimalni hipotenzivni učinak Mikardisa razvija unutar 4-8 tjedana nakon početka terapije.

Da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnog obolijevanja, preporučuje se uzimanje 80 mg jednom dnevno. Na početku liječenja može biti potrebna dodatna korekcija krvnog tlaka.

Dnevna doza Mikardisa za bolesnike s oštećenom funkcijom jetre blagog i umjerenog stupnja (klase A i B na skali Child-Pugh) ne smije prelaziti 40 mg.

Lijek koji produžava život

Mikardis je u osnovi blokada receptora sartana ili angiotenzina. Ovaj lijek se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska. Princip djelovanja sartana je taj da bubrezi proizvode renin nakon njihovog unosa, koji neaktivni oblik angiotenzinogena pretvara u angiotenzin-1, koji širi krvne sudove i diuretik je.Nakon toga u tijelu postoji čitav lanac raznih reakcija koje sprečavaju hipertenziju.

Tako se krvni tlak ubrzo vraća u normalu ako je povišen. I upravo zbog toga znatno se produžava život pacijenta koji boluje od hipertenzije i srčanih, a uz to i vaskularnih bolesti.

Ispod ćemo razmotriti analoge Mikardisa.

Analozi lijekova

Mikardis tablete proizvode se u Austriji i zato je cijena Mikardisa prilično visoka i dostiže hiljade rubalja po pakovanju u kojem se nalazi dvadeset i osam tableta. Ali postoje jeftiniji analozi ovog leka, koji se proizvode u Rusiji, govorimo o „Angiakand“, „Blocktran“, „Aprovel“, „Candesartan“, „Atakanda“, „Lozartan“, „Cozaar“, „Lozape“, „ Valse ”i“ Valsartan ”.

Svi gore navedeni lijekovi imaju isti terapeutski učinak kao Mikardis, ali se razlikuju u dozi i sastavu. Ovi analozi su jeftiniji, od otprilike sto trideset rubalja po paketu. Među uvezenim analogima Mikardisa, vrijedno je spomenuti takve lijekove kao što su Telmista zajedno s Teseom, Priitor, Twinsta, Telpres, Telsartan, Tsart i Hipotel.

Telmista je antihipertenzivni lijek. Dostupno u obliku tableta. Aktivna supstanca lijeka telmisartan, koja ima antihipertenzivna svojstva, je antagonist receptora angiotenzina II.

Indiciran je za arterijsku hipertenziju, visok rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema u dobi starijoj od 55 godina. Kontraindiciran je kod težih oblika disfunkcije jetre, opstrukcije bilijara, kombinirane primjene aliskirena u bolesnika s teškim ili umjerenim oštećenjem bubrega ili šećernom bolešću, nedostatkom laktaze / saharoze / izomaltaze, netolerancijom na fruktozu, malapsorpcijom glukoze i galaktoze, trudnoćom i razdobljem dojenja, dobi do 18 godina, individualna preosjetljivost na telmisartan ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka.

Troškovi lijekova njemačke izrade s istim terapeutskim učinkom, kao i lijekova mađarskih i poljskih proizvođača, u pravilu su nekoliko puta viši od ruskih zamjena za Mikardis. Ali vrijedi napomenuti da danas ne postoje ruski lijekovi sa sličnom aktivnom supstancom.

Usporedba s drugim lijekovima

Mnogi se pacijenti često pitaju šta je bolje uzeti - "Lorista" ili "Mikardis"? Oba ova lijeka efikasno smanjuju pritisak, ali aktivni sastojak u njima je potpuno drugačiji. Trošak je takođe različit. Na primjer, lijek "Lorista" košta oko tristo rubalja, dok "Mikardis" kupce košta tri puta više.

Upoređujući "Mikardis" s "Valzom", vrijedi primijetiti da je potonji lijek također mnogo jeftiniji. "Valz" košta oko tristo rubalja. Ali koriste ga kao dio liječenja hroničnog zatajenja srca. Takođe se može koristiti za liječenje pacijenata koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar.

Često ljudi također pokušavaju usporediti Mikardis s Lisinoprilom. Moram reći da ti lijekovi pripadaju različitim grupama lijekova. Ovi lijekovi sadrže potpuno različite aktivne tvari, a osim toga, mehanizam njihovog utjecaja na ljudsko tijelo također je različit. "Lisinopril" djeluje kao ACE inhibitor i osim toga izaziva veći broj različitih nuspojava. Ova zamjena proizvodi se u Rusiji, a prosječna cijena joj je oko sto dvadeset rubalja.

Mikardis bi trebalo uporediti sa Concor-om. Predstavljeni lijekovi također imaju drugačiji mehanizam djelovanja. „Concor“ je efikasan ne samo ako pacijent ima hipertenziju, već i na pozadini ishemije i zatajenja srca.Oba pacijenta dobro podnose oba lijeka, uz doziranje. Concor ima njemačku proizvodnju, a trošak je tristo pedeset rubalja.

Važno je napomenuti da nakon prekida liječenja Mikardisom pacijenti ne osjećaju simptome odvikavanja, a arterijski parametri se, pak, polako vraćaju na svoje prethodne vrijednosti. Također treba naglasiti da Mikardis djeluje kao efikasan antihipertenzivni lijek koji pacijenti dobro podnose. Osim toga, ovaj lijek ima mali broj kontraindikacija.

No, predstavljeni lijek ima visoku cijenu, stoga uz dugotrajno liječenje mnogi pacijenti pokušavaju pronaći vrijedne jeftine analoge. S tim u vezi, potrebno je podsjetiti da samo liječnik može zamijeniti lijekove, činjenica je da čak i generičari nemaju uvijek sličan terapijski učinak.

Nuspojave Mikardisa

Lijek, kako je naznačeno u uputama za upotrebu lijeka, ima niz svih vrsta nuspojava koje se javljaju rijetko, ali se ipak mogu primijetiti. Govorimo o dijareji, mijalgiji, vrtoglavici, depresiji, povećanoj anksioznosti, pojavi bola u sternumu i neproduktivnom kašlju. Uz to je vjerovatno da će se pojaviti oticanje sluznice zajedno s anemijom, urtikarijom i pruritusom.

Kakva je kompatibilnost Mikardisa i alkohola?

Mogu li se kombinirati s alkoholom?

Za vrijeme liječenja strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola i uzimanje lijekova koji uključuju etanol. Ovom kombinacijom mogu se javiti izuzetno ozbiljne nuspojave i stanja.

Razmislite o recenzijama Mikardis.

Recenzije kardiologa o lijeku

Recenzije kardiologa o ovom lijeku uglavnom su pozitivne. Prema ljekarima, ako ne kršite doziranje i prije upotrebe prođete neophodan pregled na prisustvo bolesti koje su kontraindikacija upotrebi Mikardisa, tada će učinak sigurno biti.

Stručnjaci pišu da se tretman ovim lijekom u većini slučajeva odvija bez ozbiljnijih nuspojava. U medicinskim komentarima se naglašava da čak i ako se pojave neželjene reakcije odvijaju u izuzetno slabom obliku. Kardiolozi su primijetili minimalan učinak ovog lijeka na srčani ritam. Između ostalog, stručnjaci primjećuju visoku efikasnost predstavljenog lijeka, čak i na pozadini hronične hipertenzije.

Uz to, ljekari u pregledima lijeka "Mikardis" navode da, pod uslovom da se poštuje ispravan raspored unosa ovih tableta, lijek proizvodi dugotrajni učinak na pacijentovo tijelo, koji traje do četrdeset i osam sati.

Pregledi pacijenata

O lijeku "Mikardis" recenzije pacijenata su takođe vrlo dobre. Jedini nedostatak ovog njemačkog lijeka, po mišljenju ljudi, jeste njegova pretjerana cijena. Cijena lijeka, kao što je ranije napomenuto, iznosi hiljadu rubalja. Naravno, takva cijena neće odgovarati svima. Konkretno, penzioneri koji moraju potrošiti ogromne količine novca na liječenje svakog mjeseca žale se na ovu okolnost.

Među pozitivnim osvrtima na ovaj lijek postoje komentari da liječenje Mikardisom prati ugodan prijem. Dakle, dovoljno je da pijete samo jednu tabletu jednom dnevno, tako da se ostatak dana osjećate dobro i hodate sa normalnim pritiskom. Pacijenti, poput liječnika, potvrđuju da su bilo kakve ozbiljne nuspojave povezane s primjenom ovog lijeka izuzetno rijetke.

Između ostalog, ljudi navode da su se zahvaljujući Mikardisu uspjeli riješiti vrtoglavice i naglih porasta pritiska.Napominje se da već mjesec dana nakon redovnog unosa tlak prestaje da skače i postaje potpuno normalan. Potrošači takođe hvale ovaj lijek jer pomaže u snižavanju krvnog pritiska bez ikakvog oštećenja rada srca.

Neki pacijenti u svojim pregledima navode da uzimaju lijek „Mikardis“ u kombinaciji s drugim lijekovima za smanjenje krvnog pritiska. Takvi režimi liječenja pridržavaju se posebno oni pacijenti koji pate od hroničnog oblika hipertenzije. Potrošači pišu da se u ovom slučaju Mikardis odlično nosi sa svojim zadatkom, ali ponekad koža svrbi na dlanovima.

Kako uzimati i pod kojim pritiskom, doziranjem

Jedina službena indikacija telmisartana je arterijska hipertenzija. Telmisartan se ne smije uzimati zbog zatajenja srca.

Mikardis je dostupan u tabletama od 40 i 80 mg. Tablete se ne smiju lomiti zbog njihovih fizičko-hemijskih svojstava. Lijek se primjenjuje jednom dnevno. Početna doza je 40 mg / dan. Maksimalan učinak očekuje se u roku od 4 tjedna. Ako je potrebno, doza se može udvostručiti na 80 mg / dan. Telmisartan dobro ide uz tiazidni diuretik. Mikardis treba koristiti oprezno u slučaju dehidracije, ali ne i kod ozbiljnog zatajenja bubrega. U slučaju disfunkcije jetre, preporučuje se smanjenje doze.

Kao i svi antagonisti receptora angiotenzina, telmisartan je kontraindiciran u trudnoći (zatajenje bubrega u ploda). Nema iskustva sa dojenjem.

Glavni trgovački nazivi supstituta lijekova:

Važno! Lijek se izdaje strogo prema receptu liječnika. Ne preporučuje se kupovina lijeka bez recepta.

Interakcija

Telmisartan može dovesti do značajnog povećanja koncentracije digoksina u krvi, iako mehanizam ove akcije nije potpuno razjašnjen. Stoga razinu digoksina treba pratiti kada započne ili prekine terapija telmisartanom. Pored toga, predviđa se da antagonisti receptora angiotenzina II mogu povećati nivo litijuma. Takođe se ne preporučuje uzimanje telmisartana s proizvodima od grejpa.

Sok od grejpa

Alkohol inhibira centralni nervni sistem u velikim dozama i može pojačati vazodilatacijski efekat lijeka. Ne preporučuje se uzimanje alkohola tokom liječenja lijekom. U malim dozama etanol ima statistički beznačajan učinak na farmakodinamiku i farmakokinetiku lijekova, ali u velikim dozama može izazvati trovanje.

Savjet! Prije upotrebe lijeka, potrebno je konzultirati kardiologa. Strogo je zabranjeno samostalno kupovati i koristiti lijek bez recepta liječnika. Nepažljiva upotreba može dovesti do smrtnih posljedica.

Indikacije za upotrebu

Također, lijek se koristi za smanjenje kardiovaskularne smrtnosti i, prema tome, smrtnosti kod ljudi starijih od 55 godina s visokim rizikom za razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema.

Doziranje i način primjene

Uputa za upotrebu kaže da se Mikardis propisuje iznutra, bez obzira na unos hrane.

  1. Da biste smanjili kardiovaskularni morbiditet i smrtnost, preporučena doza je 1 tab. (80 mg) 1 put / dan. U početnom razdoblju liječenja mogu biti potrebne dodatne korekcije krvnog tlaka.
  2. Sa arterijskom hipertenzijom preporučena početna doza Mikardisa je 1 tab. (40 mg) 1 put / dan. U slučajevima kada se ne postigne terapeutski učinak, doza lijeka može se povećati na 80 mg 1 put dnevno. Prilikom odlučivanja o povećanju doze potrebno je uzeti u obzir da se maksimalni antihipertenzivni učinak obično postiže u roku od 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Pacijentima s bubrežnim zatajenjem (uključujući one na hemodijalizi) prilagođavanje doze lijeka nije potrebno.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagog do umjerenog stupnja (klase A i B na skali Child-Pugh), dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 40 mg.

Režim doziranja kod starijih pacijenata ne zahtijeva promjene.

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Čuvati na suhom mjestu nedostupnom djeci na temperaturi koja ne prelazi + 30 ° S.

Mikardis je kardioprotektivni lijek.
Sastoji se od sljedećih komponenti kao što su telmisartan, natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.
Komponente lijeka doprinose proširenju krvnih žila, što smanjuje krvni pritisak. Vrlo efikasan lijek, njegovo djelovanje se javlja nakon nekoliko sati.

Da li je droga registrovana?: provjeriti ☜

Medicina dodana: 11.03.2010.
Ažurirano uputstvo: 25.08.2017

Kratka uputstva za upotrebu, kontraindikacije, sastav

Indikacije (šta pomaže?)
Široko se koristi za liječenje arterijske hipertenzije. Često se koristi u preventivne svrhe, za starije osobe za smanjenje bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kontraindikacije
Strogo je zabranjena upotreba mycardisa kada:
1. pacijent ima kvar u jetri,
2. posebna percepcija fruktoze i laktoze u tijelu,
3. starosna ograničenja (adolescenti mlađi od 18 godina),
4. tokom trudnoće i dojenja,
5. postoje bolesti bilijarnog trakta.
S posebnom pažnjom pacijenti se propisuju za bolesti bubrega, za hiponatremiju, hiperkalemiju, za bubreg nakon perioda transplantacije, za akutno zatajenje srca, za razne vrste stenoze.

Način primjene (doziranje)
Oralne tablete, bez obzira na unos hrane. Doziranje se postavlja individualno za svakog pacijenta, tijek liječenja je prilično dug. U liječenju doza jedna pilula jednom dnevno, ako je potrebno, može se udvostručiti.

Upozorenja
Zabranjeno je koristiti mikardis s aliskerenom (za dijabetes). Nije preporučljivo kombinirati s lijekovima koji sadrže litij.

Nuspojave
Mikardis izaziva niz nuspojava:
1. infekcija gornjih disajnih puteva,
2. Cistitis
3. anemija,
4. nesanica, depresija, anksioznost,
5. oštećenje vida,
6. oštar pad krvnog pritiska,
7. bradikardija, tahikardija,
8. slabost mišića, nedostatak daha,
9. bolovi u trbuhu, nadimanje, proliv,
10. suha usta, mučnina, povraćanje,
11. alergijske reakcije (osip, urtikarija, svrab),
12. bolovi u nogama, grčevi,
13. oštećena funkcija bubrega, sve do bubrežnog zatajenja,
14. bol u predelu grudnog koša i opšte slabljenje organizma.

Predoziranje
Nije bilo slučajeva predoziranja lijekovima.

Obrazac za puštanje
Proizvodi se u obliku tableta, bijelih, duguljastih, u blister pakovanju od 7 jedinica.

Preporuke / pregledi ljekara: na našem web mjestu imamo veliki odjeljak konsultacija, gdje pacijenti i ljekari jednom raspravljaju o lijeku Mikardisu - vidi

Mikardis - lijek za prevenciju srčanih bolesti

"Mikardis" je lijek razvijen na osnovu posebne aktivne tvari /

To je prilično efikasan specifični antagonist angiotenzinskih receptora.

Svojstva ovog lijeka omogućuju vam da nježno djelujete na ljudsko tijelo i pružite maksimalni rezultat u liječenju bolesti.

1. Uputa za upotrebu

Danas se „Mikardis“ veoma široko koristi u medicinskoj praksi. Ove pilule propisuju ljekari za liječenje raznih bolesti.

Prema uputama, lijek se može uzimati u sljedećim slučajevima:

Potreba za terapijom za pacijente koji pate od manifestacija esencijalne hipertenzije.

  1. Za liječenje različitih bolesti kardiovaskularnog sistema (za ljude koji imaju povijest dijabetesa, kao i one koji su uključeni u liječenje moždanog udara ili koronarne bolesti srca).
  2. Kako bi se spriječio rizik od pojave određene bolesti kardiovaskularnog sistema.

2. Doziranje i primjena

Mikardis tablete treba uzimati samo usta, dok pijete puno obične vode za piće. Uzimanje lijekova ne ovisi o vremenu jela.

Sa arterijskom hipertenzijom pacijentima se preporučuje odabir početne doze lijeka koja neće prelaziti 40 mg dnevno. U nekim slučajevima, primjenom takve doze, nije moguće postići željeni terapeutski učinak, stoga je potrebno povećati dozu na 80 mg jednom dnevno.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se obično maksimalna učinkovitost lijeka može pojaviti tek nakon 1-2 mjeseca od početka liječenja.

Da bi se smanjila vjerojatnost kardiovaskularne bolesti, u pravilu pacijenti uzimaju 80 mg tablete dnevno u jednoj dozi. Nekima će na početku kursa možda biti potrebna korekcija krvnog pritiska.

Ljudi koji pate od oslabljene funkcije bubrega ne moraju odabrati nikakvu posebnu dozu.

Za pacijente s očigledno poremećenim normalnim funkcioniranjem jetre, preporučena dnevna doza ne prelazi 40 mg jednom dnevno.

Godišnje u Rusiji snima se dijagnoza - angina pectoris. Saznajte više o simptomima i liječenju bolesti:

  1. Savremene metode lečenja.
  2. Glavni znakovi angine pektoris.

Mikardis je izrađen u obliku duguljastih, malih tableta koje su bijele ili bjelkaste boje.

Kao komponente ovog lijeka koriste se sljedeće komponente:

  1. Telmisartan je aktivna supstanca.
  2. Pomoćne materije: magnezijum stearat, povidon, sorbitol, natrijum hidroksid, meglumin.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Nisu provedena posebna klinička ispitivanja učinka Mikardisa na sposobnost koncentracije i brzinu reakcija. No, s obzirom na vjerojatnost nuspojava poput pospanosti i vrtoglavice, preporučuje se biti oprezan prilikom vožnje i rada s potencijalno opasnim mehanizmima.

Trudnoća i dojenje

Ispitivanja efekata telmisartana na plodnost kod ljudi nisu provedena.

U prvom tromjesečju trudnoće antagonisti receptora angiotenzina II su zabranjeni. U slučaju dijagnosticiranja trudnoće tijekom liječenja, Mikardis treba odmah otkazati i, ako je potrebno, propisati alternativnu terapiju (antihipertenzivni lijekovi drugih skupina kojima je dozvoljena upotreba u razdoblju gestacije).

U II i III tromjesečju trudnoće primjena Mikardisa se ne preporučuje. Iako teratogeni efekti nisu otkriveni u pretkliničkim ispitivanjima, utvrđeni su fetotoksičnost (smanjena bubrežna funkcija, sporije okoštavanje lubanje, oligohidramnion) i neonatalna toksičnost (arterijska hipotenzija, hiperkalemija, zatajenje bubrega).

Zbog toga je Mikardis kontraindiciran u trudnoći. Ako se iz nekog razloga lijek koristio u II tromjesečju, preporučuje se obaviti ultrazvučni pregled kostiju i bubrega ploda. Novorođenčad čije su majke primile telmisartan trebale bi se pažljivo nadzirati zbog razvoja arterijske hipotenzije.

Žene koje planiraju trudnoću u početku bi trebale dobiti alternativnu terapiju.

Tokom laktacije upotreba Mikardisa je kontraindicirana.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

Pacijenti s bubrežnim zatajenjem, uključujući one na hemodijalizi, ne zahtijevaju prilagođavanje doze Mikardisa.

Mikardis treba s oprezom koristiti u sljedećim slučajevima: oštećena bubrežna funkcija, bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza jedne bubrežne arterije i stanje nakon transplantacije bubrega.

S oslabljenom funkcijom jetre

Mikardis je kontraindiciran kod teško oštećene funkcije jetre (Child-Pugh klasa C) i oslabljene prohodnosti žučnih kanala.

U blagom i umjerenom oštećenju jetre (klase A i B Child i Pugh), najveća dopuštena dnevna doza telmisartana je 40 mg.

Upotreba lijeka Mikardis

Odrasli Preporučeni dnevni unos za odrasle je 40 mg. Kod nekih pacijenata može biti efikasna doza od 20 mg / dan. Uz nedovoljnu efikasnost, doza lijeka može se povećati na najviše 80 mg jednom dnevno ili se koristi u kombinaciji s tiazidnim diureticima (hidroklorotiazidom), što daje izraženiji hipotenzivni učinak u usporedbi s monoterapijom. S povećanjem doza treba imati na umu da se maksimalni antihipertenzivni učinak razvija nakon 4-8 tjedana od početka liječenja.
Pacijenti s teškom hipertenzijom (arterijska hipertenzija) mogu se liječiti monoterapijom Telmisartan u dozi od 160 mg / danu ili u kombinaciji s hidroklorotiazidom u dozi od 12,5-25 mg / dan, ova kombinacija je efikasna.
Lijek se uzima bez obzira na hranu.
Trajanje terapije određuje se pojedinačno, ovisi o prirodi bolesti i efikasnosti terapije.
Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. Dijalizni pacijenti sa zatajenjem bubrega ne trebaju prilagodbu doze. Telmisartan se ne uklanja iz krvi tokom hemofiltracije.
Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre. U bolesnika s blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom jetre, dnevna doza ne smije biti veća od 40 mg.
Nije potrebno prilagođavanje doze kod starijih osoba.
Nema podataka o sigurnosti i efikasnosti Mikardisa kada se koristi kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Nuspojave lijeka Mikardis

Ukupna učestalost neželjenih događaja pri uzimanju telmisartana (41,4%) obično je uporediva sa uzimanjem placeba (43,9%) u ispitivanjima placebom. Učestalost nuspojava ne ovisi o dozi i spolu, dobi ili rasi pacijenata. Nuspojave navedene u nastavku navedene su u kliničkim ispitivanjima koja su uključivala 5788 pacijenata koji su uzimali telmisartan.
Infekcije i infestacije: infekcije mokraćnih puteva (uključujući cistitis), infekcije gornjih disajnih puteva.
Mentalni poremećaji: zabrinutost.
Sa strane organa vida: povreda smještaja (zamagljen vid).
Vestibularni poremećaji: vrtoglavica
Gastrointestinal: bolovi u trbuhu, proliv, suha usta, dispepsija, nadimanje, oslabljena funkcija želuca.
Sa kože ili potkožnog tkiva: ekcem, pojačano znojenje.
Iz mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva: artralgija, bolovi u leđima, grčevi mišića mišića ili bol u nozi, mialgija, simptomi slični tendonitisu.
Česta kršenja: bol u grudima, simptomi nalik gripu.
Osim toga, prijavljeni su slučajevi eritema, svrbež, sinkopa / gubitak svijesti, nesanica, depresija, povraćanje, hipotenzija (uključujući arterijsku ortostatsku hipotenziju), bradikardija, tahikardija, oslabljena funkcija jetre, bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega (vidjeti LAŽNOSTI). PRIJAVE), hiperkalemija, nedostatak daha, anemija, eozinofilija, trombocitopenija, slabost i nedostatak efikasnosti. Učestalost pojave ovih efekata nije poznata.
Kao i kod ostalih antagonista angiotenzina II, zabilježeni su izolirani slučajevi angioedema, urtikarije i drugih sličnih reakcija.
Laboratorijska istraživanja: rijetko je došlo do smanjenja razine hemoglobina ili povećanja razine mokraćne kiseline, zabilježeni su i slučajevi povećanja kreatinina ili jetrenih enzima, ali je njihova učestalost bila slična ili niža u usporedbi s placebom.
Pored toga, zabilježeni su slučajevi povećanja nivoa CPK u serumu iz ispitivanja nakon registracije.

Interakcije lijekova Mikardis

Telmisartan može pojačati hipotenzivni učinak drugih antihipertenzivnih lijekova.
Spojevi koji su proučavani u studiji farmakokinetike: digoksin, varfarin, hidroklorotiazid, glibenklamid, ibuprofen, paracetamol, simvastatin i amlodipin.
Za samo digoksin primjećuje se porast njegove koncentracije u krvnoj plazmi za 20% (u nekim slučajevima 39%) u odnosu na prosječnu razinu, stoga treba uzeti u obzir potrebu praćenja razine digoksina u krvnoj plazmi.
Istodobnom primjenom s litijevim solima moguće je povećati koncentraciju litija u krvnoj plazmi i razvijati toksične reakcije, stoga je potrebno redovito pratiti nivo litija u krvnoj plazmi.
Terapija NSAID-om (uključujući acetilsalicilnu kiselinu u dozama većim od 0,3 g dnevno i inhibitore COX-2) može dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega kod dehidriranih pacijenata. Jedinjenja koja deluju na renin-angiotenzinski sistem, na primer telmisartan, imaju sinergistički efekat. Na početku kombinirane terapije NSAID-a i Mikardisa, pacijenti moraju osigurati odgovarajuću hidrataciju i pažljivo nadzirati bubrežnu funkciju. Uz istodobnu terapiju s nesteroidnim antirepiloidima, zabilježeno je smanjenje učinka antihipertenzivnih lijekova, poput telmisartana, zbog inhibicije vazodilatacijskog učinka prostaglandina.

6. Uvjeti skladištenja

"Mikardis" treba čuvati na suhom mestu sa niskom temperaturom vazduha, koje se stalno kontrolira i pouzdano štiti od direktne sunčeve svetlosti. Lijek ne smije biti dostupan maloj djeci.

Rok trajanja ovaj lek je dve godine.

U ljekarnama koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacijetableti koštaju od 300 rubalja po paketu.

U ukrajinskim ljekarnama cijena im je od oko 115 grivna.

Najčešći analozi ovog lijeka uključuju sljedeće:

Recenzije o lijeku Mikardes uglavnom su pozitivne, pacijenti primjećuju pozitivan rezultat djelovanja lijeka na tijelo, na primjer, Alina piše: „Prilično efikasan lijek. Uz njegovu pomoć oslobodio sam se esencijalne hipertenzije. Nisam našao nikakve nuspojave. Preporučujem ga svima koji nemaju kontraindikacije. "

Alena: „Mekana priprema. Ljekar je propisao za prevenciju koronarne bolesti srca. Doista mi se svidio rezultat. "

Možete se upoznati s recenzijama drugih korisnika, kao i podijeliti svoje mišljenje na kraju članka.

Lijek Mikardes propisan je za liječenje brojnih kardiovaskularnih bolesti. Lijek nije propisan tokom trudnoće, ozbiljnih kršenja jetre i bubrega, tokom trudnoće. Da bi se izbjegle moguće nuspojave i predoziranje, lijek se mora uzimati strogo po preporuci liječnika.

Jedna tableta Micardis sadrži 40 ili 80 mg telmisartan (aktivna supstanca).

Pomoćni sastojci: natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.

Mikardis Price

U Rusiji će pakovanje od 80 mg br. 28 koštati od 830 do 980 rubalja. U Ukrajini se cijena Mikardisa u istom obliku izdavanja približava 411 grivna.

  • Online ljekarne u Rusiji
  • Online ljekarne u Ukrajini
  • Online ljekarne u Kazahstanu
  • Mikardis Plus tablete 80 mg + 12,5 mg 28 kom Boehringer Ingelheim Böhringer Ingelheim
  • Mikardis tablete 80 mg 28 kom.
  • Mikardis tablete 40 mg 28 kom Boehringer Ingelheim Böhringer Ingelheim
  • Mikardis 40mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis plus 80 mg / 12,5 mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis 40mg br. 14 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis 80 mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG

Pani Apoteka

  • Mikardis kartica. 80mg No. 28Beringer Ingelheim
  • Mikardis kartica. 80mg No. 28Beringer Ingelheim
  • Mikardis® Plus 80 mg / 12,5 mg br. 28 tableta Boehringer Ingelheim Pharma KG (Njemačka)
  • Mikardis® 80 mg br. 28 tableta Boehringer Ingelheim Pharma KG (Njemačka)

PAŽITE PAŽNJU! Podaci o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja. Prije upotrebe lijeka Mikardis, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Lijek "Mikardis": analozi, upute za upotrebu, recenzije:

Mikardis se propisuje pacijentima za otklanjanje znakova hipertenzije. Lijek ima trajno hipotenzivno svojstvo, doza se za svakog pacijenta bira osobno. Prije uzimanja lijeka, preporučuje se pročitati upute za njega, proučiti kontraindikacije, kao i nuspojave.

Sastav lijeka "Mikardis"

Aktivna supstanca, koja je glavna u sastavu učenja, je telmisartan. Jedna tableta može sadržavati od 20 do 80 miligrama. Dodatne komponente koje pomažu u brzom upijanju trenutnog elementa u tragovima su:

  • joksitalamska kiselina
  • natrijum hidroksid
  • polivinilpirolidon,
  • glucit
  • magnezijum stearat.

Prvi unos "Mikardisa" dovodi do postepene normalizacije krvnog pritiska. Polako se smanjuje tokom nekoliko sati. Antihipertenzivni efekat primećuje se dan nakon uzimanja leka.

To znači da je za održavanje normalnog krvnog pritiska potrebno uzimati jednu Mikardis tabletu dnevno. Najveće smanjenje pritiska može se primijetiti već nakon mjesec dana od početka lijeka.

Oštrim prestankom uzimanja lijeka „Mikardis“ nema učinka „otkazivanja“, početni pokazatelji se vraćaju u roku od 2-3 tjedna.

Sve tvari koje su dio lijeka, ako se uzimaju oralno iz crijeva, apsorbiraju se prilično brzo, maksimalna koncentracija aktivne tvari dostiže gotovo 50%.

Kako uzimati lijek?

U rijetkim slučajevima lijek se propisuje pacijentima starijim od 55 godina koji su u riziku od razvoja teških srčanih bolesti povezanih sa visokim krvnim pritiskom.

Pored uobičajenog "Mikardisa", proizvodi se lijek "Mikardis plus". Ovaj potonji sadrži 12,5 miligrama hidroklorotiazida, koji ima diuretička svojstva.

Kombinacija diuretskog lijeka s antagonistom angiotenzina pomaže u postizanju maksimalnog učinka. Diuretičke pojave počinju se manifestirati dva sata nakon uzimanja lijeka. "Mikardis plus" propisuje se ako nije moguće postići smanjenje pritiska pri uzimanju uobičajenog "Mikardis".

Ni u kojem slučaju ne smijete sami propisivati ​​lijek i doziranje, jer samo lekar koji je prisustvovao treba otkriti sve kontraindikacije i analizirati pacijentove analize.

Mikardis tokom trudnoće

Klinička ispitivanja dokazala su fetotoksični učinak lijeka. Zbog toga se „Mikardis“ ne može uzimati u svim tromesečjima trudnoće i tokom laktacije. Ako žena planira da postane majka, onda joj ljekari savjetuju da pređe na sigurnije lijekove. Kada dođe do trudnoće, lijek se zaustavlja.

Kako uzimati lijek "Mikardis"?

Lijek propisuje samo liječnik i može se upotrebljavati samostalno i s drugim lijekovima koji su usmjereni na poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema. Ruski analozi Mikardis imaju isti spektar djelovanja.

Uputa za upotrebu kaže da dnevni unos lijeka treba ograničiti na jednu tabletu od 40 miligrama.

Mora se zapamtiti da se kod pacijenata s blagim oblikom hipertenzije dolazi do snižavanja krvnog tlaka tijekom uzimanja tableta s 20 miligrama aktivne tvari. Odabir terapijske doze vrši se u periodu do četiri sedmice.

Zapravo, potrebno je toliko vremena da Mikardis pokaže sve svoje pozitivne efekte na pacijentovo telo.

Ako tijekom mjeseca uzimanja "Mikardis 20" željeni rezultat nije došao, liječnik propisuje lijek u dozi od 80 miligrama, koji također treba uzimati jednu tabletu dnevno.

U težim slučajevima bolesti liječnik može propisati "Mikardis" u dozi od 160 miligrama, odnosno morat ćete uzimati 2 tablete dnevno 80 mg.

U rijetkim situacijama bolesna osoba ne uspijeva sniziti krvni tlak kao pojedinačni lijek, tada se takvom bolesniku prepisuje "Mikardis plus", zbog čega se pritisak brzo smanjuje. Doziranje lijeka u ovom slučaju bira se na osnovu razvoja hipertenzije. Recenzije o "Mikardisu" i analogima dokazuju njegov pozitivan učinak u snižavanju krvnog pritiska.

Pacijentima u čijoj medicinskoj anamnezi postoji oštećena funkcija bubrega nije potrebno imenovanje pojedinačne doze.

Ako podaci sadrže zapise o umjerenom patološkom odstupanju jetre, tada bolesna osoba mora uzeti „Mikardis 40“.

Ne možete povećati dozu lijeka: to može dovesti do poremećenog rada bubrega i jetre. Stariji pacijenti ne prilagođavaju dozu.

U bolesnika sa šećernom bolešću, kao i s koronarnom srčanom bolešću ili drugim kardiovaskularnim bolestima, rizik od fatalnog infarkta miokarda i iznenadne smrti povećava se zbog upotrebe lijeka Mikardis.

Koronarna bolest srca kod dijabetes melitusa može se pojaviti bez simptoma i možda se ne može u početku otkriti. Stoga, prije nego što započnete liječenje lijekom Mikardis, morate proći sve potrebne testove i proći dijagnozu.

Mogućnost kontrole složenih mehanizama kod uzimanja „Mikardis plus“ i analoga

Uputa za uporabu kaže da nisu provedena posebna ispitivanja o tome kako aktivna tvar (telmisartan), koja je dio lijeka i većine analoga, utječe na koncentraciju pažnje i sposobnost upravljanja automobilom. Ali! Mora se imati na umu da lijekovi koji sadrže diuretičke komponente mogu uzrokovati pospanost i vrtoglavicu.

Lijek "Mikardis" mora se čuvati na mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi ne većoj od 30 stepeni. Rok trajanja:

  1. Tablete sa doziranjem od 40 i 80 miligrama - 4 godine.
  2. Tablete sa doziranjem od 20 miligrama - 3 godine.

Lijek se izdaje strogo prema receptu. "Mikardis" je zabranjen za decu mlađu od 18 godina.

Mikardis: analozi, recenzije

Uputa za upotrebu kaže da možete uzimati lijek u bilo koje doba dana, jelo ne utječe na sposobnost tijela da apsorbira lijek.

Ukupno trajanje liječenja ovisi o liječniku, nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta, liječnik može preporučiti prelazak na dozu od 20 miligrama.

Ljudi koji uzimaju lijekove primjećuju nagli pad krvnog pritiska i izostanak nuspojava. No, većina pacijenata od kupovine ovog lijeka zaustavlja se zbog njegove visoke cijene.

Jeftinije analoge lijeka "Mikardis plus" bira liječnik, a najpoznatiji lijekovi sa sličnim učinkom uključuju:

Cijena analoga lijeka Mikardis ovisi o državi proizvodnje i sastavu lijeka. Po smanjenom trošku možete kupiti sljedeće analoge:

  1. Blocktran je jeftiniji i pristupačniji lijek za liječenje hipertenzije i kroničnog zatajenja srca.Od Mikardisa se razlikuje u glavnoj komponenti i doziranju.
  2. "Valz" - proizvodi se u pakovanjima od 28 tableta, što je mnogo više od lijeka "Mikardis", pa je kod dužeg liječenja "Valz" jeftiniji. Sastav lijekova varira, jer se Valsartan (40 miligrama) koristi u Valzu.
  3. "Angiakand" - razlikuje se po sastavu, aktivnom elementu u tragovima i njegovoj dozi. Dozvoljeno je uzimati s visokim krvnim pritiskom i hroničnim zatajenjem srca. Ima i druge kontraindikacije, pa se preporučuje pažljivo pročitati upute prije upotrebe.

Mikardis Plus: upute za upotrebu, analozi

Lijek "Mikardis plus" namijenjen je liječenju srčanih bolesti i smanjenju smrtnosti. Indiciran je za bolesti miokarda kod ljudi starijih od 55-60 godina. Opisani lijek se proizvodi u Njemačkoj. Prije upotrebe potrebna vam je konzultacija liječnika, detaljno proučavanje podataka o svojstvima i indikacijama, koja sadrži upute za upotrebu za lijek Mikardis.

Sastav, mehanizam djelovanja i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku bjelkastih tableta sa logotipom kompanije na jednoj strani, na drugoj - s natpisom "51N" ili "52N", ovisno o dozi. U kartonskom pakovanju lijekovi mogu sadržavati od 2 do 8 tanjira sa po 7 tableta u svakoj. Sastav jedne tablete "Mikardis" uključuje supstance čije su koncentracije predstavljene u tabeli.

Opis važan za 21.08.2014

  • Latinsko ime: Micardis
  • ATX kod: C09CA07
  • Aktivna supstanca: Telmisartan (Telmisartan)
  • Proizvođač: BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA (Njemačka)

Jedna tableta Micardis sadrži 40 ili 80 mg telmisartan (aktivna supstanca).

Pomoćni sastojci: natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja lijekovima nisu registrirani.

Kada se pojave simptomi kao što su: izražen pad krvnog pritiska, tahikardija, bradikardija, simptomatska terapija je potrebna. Hemodijaliza je neefikasna.

Posebna uputstva

U slučajevima ovisnosti vaskularnog tonusa i bubrežne funkcije uglavnom od aktivnosti RAAS-a (na primjer, u bolesnika s kroničnim zatajenjem srca ili bubrežnom bolešću, uključujući i stenozu bubrežne arterije ili stenozu arterija jednog bubrega), upotreba lijekova koji utječu na ovaj sustav praćeno razvojem akutne arterijske hipotenzije, hiperazotemije, oligurije i, u rijetkim slučajevima, akutnog zatajenja bubrega.

U nekih bolesnika, uslijed supresije RAAS-a, posebno kada se koriste kombinacije sredstava koja djeluju na ovaj sustav, bubrežna funkcija (uključujući akutno zatajenje bubrega) je oslabljena. Stoga se terapija praćena sličnom dvostrukom blokadom RAAS-a (na primjer, dodavanjem ACE inhibitora ili izravnog inhibitora renina, aliskirena, blokatorima antagonista angiotenzina II), treba provoditi strogo pojedinačno i uz pažljivo praćenje bubrežne funkcije (uključujući periodično praćenje koncentracije kalija i kreatinin u serumu).

U bolesnika sa šećernom bolešću i dodatnim kardiovaskularnim rizikom, na primjer, u bolesnika sa šećernom bolešću i koronarnom srčanom bolešću, upotreba lijekova koji smanjuju krvni pritisak, poput antagonista receptora angiotenzina II ili ACE inhibitora može povećati rizik od fatalnog infarkta miokarda i iznenadnog srčanog udara vaskularna smrt. U bolesnika sa dijabetesom koronarna bolest srca može biti asimptomatska i stoga se možda neće dijagnosticirati. Prije početka upotrebe lijeka Mikardis za otkrivanje i liječenje koronarne srčane bolesti potrebno je provesti odgovarajuće dijagnostičke studije, uključujući test sa fizičkom aktivnošću.

Na temelju iskustva s korištenjem drugih lijekova koji utječu na RAAS, prilikom propisivanja Mikardisa i diuretika koji štede kalij, aditiva koji sadrže kalijum, jestivu sol koja sadrži kalij i drugih lijekova koji povećavaju koncentraciju kalija u krvi (na primjer, heparin), ovaj pokazatelj treba pratiti u bolesnika.

U bolesnika s primarnim aldosteronizmom, antihipertenzivni lijekovi, čiji mehanizam djelovanja je inhibicija RAAS-a, obično nisu djelotvorni.

Alternativno, Mikardis se može koristiti u kombinaciji s tiazidnim diureticima, poput hidroklorotiazida, koji dodatno imaju hipotenzivni učinak (na primjer, Mikardis Plus 40 mg / 12,5 mg, 80 mg / 12,5 mg).

Treba koristiti oprez pri korištenju lijeka Mikardis (kao i drugih vazodilatatora) u bolesnika s aortnom ili mitralnom stenozom i sa hipertrofičnom opstruktivnom kardiomiopatijom.

U bolesnika s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom, doza telmisartana 160 mg / dan u kombinaciji s hidroklorotiazidom 12,5-25 mg bila je djelotvorna i dobro se podnosi.

Telmisartan se izlučuje uglavnom sa žuči. U bolesnika s opstruktivnom bolesti žučnih puteva ili zatajenjem jetre može se očekivati ​​smanjenje klirensa lijeka.

Disfunkcija jetre s imenovanjem telmisartana u većini slučajeva primijećena je među stanovnicima Japana.

Mikardis je manje učinkovit u bolesnika negroidne rase.

Interakcija lijekova

Prilikom upotrebe lijeka potrebno je uzeti u obzir interakciju s drugim lijekovima:

  1. Telmisartan može povećati hipotenzivni učinak drugih antihipertenzivnih lijekova. Ostale vrste interakcije s kliničkim značenjem nisu identificirane.
  2. Uz istodobnu upotrebu telmisartana i ramiprila, opaženo je 2,5-postotno povećanje AUC0-24 i Cmax ramiprila i ramiprila. Klinički značaj ovog fenomena nije utvrđen.
  3. Kombinovana upotreba digoksina, varfarina, hidroklorotiazida, glibenklamida, ibuprofena, paracetamola, simvastatina i amlodipina ne dovodi do klinički značajne interakcije. Znatno povećanje prosječne koncentracije digoksina u krvnoj plazmi prosječno je za 20% (u jednom slučaju za 39%). Uz istodobnu primjenu telmisartana i digoksina, preporučljivo je periodično određivanje koncentracije digoksina u krvi.
  4. Liječenje NSAID-om, uključujući acetilsalicilnu kiselinu, COX-2 inhibitore i neselektivne NSAID, može uzrokovati akutno zatajenje bubrega u bolesnika s dehidracijom. Lijekovi koji djeluju na RAAS mogu imati sinergistički efekat. U bolesnika koji primaju NSAID i telmisartan, BCC bi trebao biti kompenziran na početku liječenja i potrebno je izvršiti istraživanje funkcije bubrega.
  5. Istodobnom primjenom ACE inhibitora i litijumskih pripravaka primjećeno je reverzibilno povećanje koncentracije litija u krvi praćeno toksičnim učinkom. U rijetkim slučajevima prijavljene su takve promjene kod primjene antagonista receptora angiotenzina II. Istodobnim davanjem litijumskih preparata i antagonista receptora angiotenzina II preporučuje se određivanje koncentracije litijuma u krvi.
  6. Primijećeno je smanjenje učinka antihipertenzivnih lijekova, poput telmisartana, inhibiranjem vazodilatacijskog učinka prostaglandina, uz istovremeno liječenje NSAID-om.

Pokupili smo nekoliko pregleda ljudi koji uzimaju drogu Mikardis:

  1. Natalija. Prestravljena sam Imam 59 godina. Hipertenzija Kada je uzimala drogu, noge su joj počele „zujati“, požalila se lekaru, počela je insistirati na nastavku uzimanja droge, tvrdeći da je broj pritisaka dobar. I dalje sam imao poverenje u te reči doktora. Ruke su počele "zujati". Bila sam uplašena (prošlo je mesec i po lečenja). Prestao je uzimati lijek. Ruke su se "smirile", noge su se otekle tri mjeseca.
  2. Catherine. Mycardis mi je propisao ljekar. U početku je doza bila 40 mg, zatim je povećana na 80. Lijek je zaista pomogao zaustaviti razvoj hipertenzije, nuspojave su se pojavile samo u obliku periodične vrtoglavice. I dalje bih rado liječio Mikardis, ali njegova velika cijena bila je izvan mojih mogućnosti. Doktor je pokupio jeftiniji analog.
  3. Semen. Nakon srčanog udara, patio sam od vrtoglavice i pritiska, kardiolog mi je propisao ovaj lijek. Pijem ga već godinu dana.Mjesec dana nakon uzimanja, pritisak je prestao skakati, postao je normalan - 120/70. Sada Mikardis pije svoju ženu i sestru.

Strukturni analozi aktivne tvari:

Prije upotrebe analoga, posavjetujte se s liječnikom.

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Čuvati na suhom mjestu nedostupnom djeci na temperaturi koja ne prelazi + 30 ° S.

Mikardis je kardioprotektivni lijek.
Sastoji se od sljedećih komponenti kao što su telmisartan, natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.
Komponente lijeka doprinose proširenju krvnih žila, što smanjuje krvni pritisak. Vrlo efikasan lijek, njegovo djelovanje se javlja nakon nekoliko sati.

Da li je droga registrovana?: provjeriti ☜

Medicina dodana: 11.03.2010.
Ažurirano uputstvo: 25.08.2017

Analozi i nadomjesci

Pažnja! Lekovi za dušice - kako se Rusi uzgajaju ili na što se ne treba trošiti novac!

Kratka uputstva za upotrebu, kontraindikacije, sastav

Indikacije (šta pomaže?)
Široko se koristi za liječenje arterijske hipertenzije. Često se koristi u preventivne svrhe, za starije osobe za smanjenje bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kontraindikacije
Strogo je zabranjena upotreba mycardisa kada:
1. pacijent ima kvar u jetri,
2. posebna percepcija fruktoze i laktoze u tijelu,
3. starosna ograničenja (adolescenti mlađi od 18 godina),
4. tokom trudnoće i dojenja,
5. postoje bolesti bilijarnog trakta.
S posebnom pažnjom pacijenti se propisuju za bolesti bubrega, za hiponatremiju, hiperkalemiju, za bubreg nakon perioda transplantacije, za akutno zatajenje srca, za razne vrste stenoze.

Način primjene (doziranje)
Oralne tablete, bez obzira na unos hrane. Doziranje se postavlja individualno za svakog pacijenta, tijek liječenja je prilično dug. U liječenju doza jedna pilula jednom dnevno, ako je potrebno, može se udvostručiti.

Upozorenja
Zabranjeno je koristiti mikardis s aliskerenom (za dijabetes). Nije preporučljivo kombinirati s lijekovima koji sadrže litij.

Nuspojave
Mikardis izaziva niz nuspojava:
1. infekcija gornjih disajnih puteva,
2. Cistitis
3. anemija,
4. nesanica, depresija, anksioznost,
5. oštećenje vida,
6. oštar pad krvnog pritiska,
7. bradikardija, tahikardija,
8. slabost mišića, nedostatak daha,
9. bolovi u trbuhu, nadimanje, proliv,
10. suha usta, mučnina, povraćanje,
11. alergijske reakcije (osip, urtikarija, svrab),
12. bolovi u nogama, grčevi,
13. oštećena funkcija bubrega, sve do bubrežnog zatajenja,
14. bol u predelu grudnog koša i opšte slabljenje organizma.

Predoziranje
Nije bilo slučajeva predoziranja lijekovima.

Obrazac za puštanje
Proizvodi se u obliku tableta, bijelih, duguljastih, u blister pakovanju od 7 jedinica.

Preporuke / pregledi ljekara: na našem web mjestu imamo veliki odjeljak konsultacija, gdje pacijenti i ljekari jednom raspravljaju o lijeku Mikardisu - vidi

Mikardis - lijek za prevenciju srčanih bolesti

"Mikardis" je lijek razvijen na osnovu posebne aktivne tvari /

To je prilično efikasan specifični antagonist angiotenzinskih receptora.

Svojstva ovog lijeka omogućuju vam da nježno djelujete na ljudsko tijelo i pružite maksimalni rezultat u liječenju bolesti.

1. Uputa za upotrebu

Danas se „Mikardis“ veoma široko koristi u medicinskoj praksi. Ove pilule propisuju ljekari za liječenje raznih bolesti.

Prema uputama, lijek se može uzimati u sljedećim slučajevima:

Potreba za terapijom za pacijente koji pate od manifestacija esencijalne hipertenzije.

  1. Za liječenje različitih bolesti kardiovaskularnog sistema (za ljude koji imaju povijest dijabetesa, kao i one koji su uključeni u liječenje moždanog udara ili koronarne bolesti srca).
  2. Kako bi se spriječio rizik od pojave određene bolesti kardiovaskularnog sistema.

2. Doziranje i primjena

Mikardis tablete treba uzimati samo usta, dok pijete puno obične vode za piće. Uzimanje lijekova ne ovisi o vremenu jela.

Sa arterijskom hipertenzijom pacijentima se preporučuje odabir početne doze lijeka koja neće prelaziti 40 mg dnevno. U nekim slučajevima, primjenom takve doze, nije moguće postići željeni terapeutski učinak, stoga je potrebno povećati dozu na 80 mg jednom dnevno.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se obično maksimalna učinkovitost lijeka može pojaviti tek nakon 1-2 mjeseca od početka liječenja.

Da bi se smanjila vjerojatnost kardiovaskularne bolesti, u pravilu pacijenti uzimaju 80 mg tablete dnevno u jednoj dozi. Nekima će na početku kursa možda biti potrebna korekcija krvnog pritiska.

Ljudi koji pate od oslabljene funkcije bubrega ne moraju odabrati nikakvu posebnu dozu.

Za pacijente s očigledno poremećenim normalnim funkcioniranjem jetre, preporučena dnevna doza ne prelazi 40 mg jednom dnevno.

Godišnje u Rusiji snima se dijagnoza - angina pectoris. Saznajte više o simptomima i liječenju bolesti:

  1. Savremene metode lečenja.
  2. Glavni znakovi angine pektoris.

Mikardis je izrađen u obliku duguljastih, malih tableta koje su bijele ili bjelkaste boje.

Kao komponente ovog lijeka koriste se sljedeće komponente:

  1. Telmisartan je aktivna supstanca.
  2. Pomoćne materije: magnezijum stearat, povidon, sorbitol, natrijum hidroksid, meglumin.

4. Interakcija s drugim lijekovima

Lijek može komunicirati na mnogo različitih načina sa mnogim drugim lijekovima, a istovremeno osigurava odgovarajući rezultat:

  1. U slučaju kombinacije tableta s bilo kojim drugim antihipertenzivnim lijekovima, dolazi do međusobnog povećanja učinka hipotenzivne prirode.
  2. Kombinacija s lijekovima kao što su Warfarin, Digoxin, kao i paracetamol ili Ibuprofen ne daje klinički važan rezultat.
  3. Kada se istovremeno koristi s lijekovima koji sadrže ramipril, koncentracija posljednjeg u krvi može se povećati.
  4. Ako se provodi kombinirana terapija primjenom Mikardisa i raznih inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin, kao i lijekova koji uključuju litij, opaža se nagli porast količine ovog elementa u tragovima u krvi što ima toplinski učinak na čovjekovo tijelo.
  5. Produljena kombinacija s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (neselektivni NSAID, acetilsalicilna kiselina i mnogi drugi) uzrokuje intenzivan razvoj akutnog zatajenja bubrega kod ljudi koji pate od dehidracije organizma.
  6. Lijekovi koji djeluju na sistem renin-angiotenzin-aldetsteron često imaju sinergistički efekat.

5. Nuspojave

Ovaj lijek omogućava vam da brzo i učinkovito postignete stabilan rezultat u liječenju esencijalne hipertenzije ili srčanih bolesti.

Međutim, postoji niz kontraindikacija, u čijoj prisutnosti je potrebno napustiti upotrebu tableta i zamijeniti ih drugim lijekom:

  1. Manifestacija individualne netolerancije na bilo koji sastojak koji se koristi za proizvodnju tableta.
  2. Prisutnost različitih opstruktivnih bolesti bilijarnog trakta.
  3. Nasljedna netolerancija na supstancu poput fruktoze.
  4. Eksplicitni poremećaji u normalnom funkcionisanju jetre.
  5. Pacijenti koji u vrijeme liječenja nisu navršili osamnaest godina.
  6. Žene tokom gestacije i dojenja doje.

Postoje i dijagnoze u čijoj je upotrebi Mikardis potreban krajnje oprezno i ​​pod strogim nadzorom lekara. Tu spadaju:

  1. Poremećena funkcija bubrega.
  2. Pogoršanje funkcije jetre.
  3. Stenoza arterije na jednom zdravom bubregu.
  4. Bilateralni zidovi bubrežnih arterija.
  5. Hronična srčana insuficijencija.
  6. Razvoj hipernatremije ili hiperkalemije.
  7. Do značajnog smanjenja u krvi koja cirkulira krvnim žilama došlo je iz različitih razloga.
  8. Zid mitralnog zalistaka.
  9. Znakovi stenoze aortne valvule.
  10. Nakon operacije za transplantaciju bubrega.
  11. Primarni aldosteronizam.
  12. Hipertrofična idiopatska subaortna stenoza.

Često se javljaju nuspojave, ali su privremene i često nestaju gotovo odmah.

Inače trebate napustiti liječenje ovim lijekom. Oni su:

  1. Sepsa.
  2. Znakovi trombocitopenije.
  3. Razvoj eosonofilije.
  4. Eksplicitna anemija.
  5. Žalbe na nesanicu.
  6. Umor.
  7. Razvoj ortostatske hipertenzije.
  8. Nagli pad krvnog pritiska.
  9. Mučnina s povraćanjem.
  10. Tahikardija sa brahikardijom.
  11. Kratkoća daha.
  12. Uočeno oštećenje vida.
  13. Česta vrtoglavica.
  14. Jaka bol u trbuhu.
  15. Konstantna suhoća sluznice u usnoj šupljini.
  16. Pogoršava rad jetre.
  17. Manifestacija znakova automatske reakcije.
  18. Formiranje uočljivog angioedema.
  19. Meteorizmi
  20. Teška dispepsija.
  21. Razvoj ekcema.
  22. Osip na koži, neugodan svrbež.
  23. Manifestacija artralgije.
  24. Pojava boli u različitim mišićnim grupama.
  25. Razne druge manifestacije koje narušavaju normalno funkcionisanje svih unutrašnjih organa ljudskog tijela.

6. Uvjeti skladištenja

"Mikardis" treba čuvati na suhom mestu sa niskom temperaturom vazduha, koje se stalno kontrolira i pouzdano štiti od direktne sunčeve svetlosti. Lijek ne smije biti dostupan maloj djeci.

Rok trajanja ovaj lek je dve godine.

U ljekarnama koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacijetableti koštaju od 300 rubalja po paketu.

U ukrajinskim ljekarnama cijena im je od oko 115 grivna.

Najčešći analozi ovog lijeka uključuju sljedeće:

Recenzije o lijeku Mikardes uglavnom su pozitivne, pacijenti primjećuju pozitivan rezultat djelovanja lijeka na tijelo, na primjer, Alina piše: „Prilično efikasan lijek. Uz njegovu pomoć oslobodio sam se esencijalne hipertenzije. Nisam našao nikakve nuspojave. Preporučujem ga svima koji nemaju kontraindikacije. "

Alena: „Mekana priprema. Ljekar je propisao za prevenciju koronarne bolesti srca. Doista mi se svidio rezultat. "

Možete se upoznati s recenzijama drugih korisnika, kao i podijeliti svoje mišljenje na kraju članka.

Lijek Mikardes propisan je za liječenje brojnih kardiovaskularnih bolesti. Lijek nije propisan tokom trudnoće, ozbiljnih kršenja jetre i bubrega, tokom trudnoće. Da bi se izbjegle moguće nuspojave i predoziranje, lijek se mora uzimati strogo po preporuci liječnika.

Jedna tableta Micardis sadrži 40 ili 80 mg telmisartan (aktivna supstanca).

Pomoćni sastojci: natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.

Obrazac za puštanje

Lijek su bijele tablete duguljastog oblika s 51H gravurama na jednoj ivici i logotipom kompanije na drugoj ivici.

7 takvih tableta s dozom od 40 mg u blisteru; 2 ili 4 takva blistera u kartonskoj kutiji. Bilo 7 takvih tableta s dozom od 80 mg u blisteru, 2, 4 ili 8 takvih blistera u kartonskoj kutiji

Farmakološko djelovanje

Suzbijanje angiotenzin II i, kao rezultat, vazodilatacija. Lijek snižava krvni pritisak, sadržaj aldosteron u krvi.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Telmisartan - blokator selektivnih receptora angiotenzin II. Ima visok tropizam prema AT1 receptorska podvrsta angiotenzin II. Nadmeta se angiotenzin II u specifičnim receptorima bez istog dejstva. Vezivanje je kontinuirano.

Ne pokazuje tropizam za ostale podvrste receptora. Smanjuje sadržaj aldosteron u krvi, ne suzbija renin i jonske kanale u plazmi u ćelijama.

Početak hipotenzivni efekat promatrana tokom prva tri sata nakon primjene telmisartan. Akcija traje jedan dan ili više. Izraženi efekat razvija se mjesec dana nakon stalnog davanja.

U osoba sa arterijska hipertenzijatelmisartan smanjuje sistolni i dijastolički krvni pritisak, ali ne mijenja broj srčanih kontrakcija.

Ne izaziva sindrom povlačenja.

Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, brzo se apsorbuje iz crijeva. Bioraspoloživost se približava 50%. Nakon tri sata koncentracija u plazmi postaje maksimalna. 99,5% aktivne supstance veže se na proteine ​​u krvi.

Metabolizira se odgovaranjem sa glukuronska kiselina. Metaboliti lijeka su neaktivni. Poluvrijeme eliminacije je više od 20 sati.

Izlučuje se kroz probavni trakt, izlučivanje mokraćom je manje od 2%.

Indikacije za upotrebu

Kontraindikacije

Tablete Micardis kontraindicirane su kod osoba koje imaju alergije na komponente lijeka, teške bolestijetra ili bubreg, intolerancija na fruktozu, tokom trudnoće i dojenje, djeca mlađa od 18 godina.

Nuspojave

  • Iz centralnog nervnog sistema: depresijavrtoglavica glavoboljaumor, anksioznost, nesanica, grčevi.
  • Iz respiratornog sistema: bolesti gornjih disajnih puteva (sinusitis, faringitis, bronhitis), kašalj.
  • Iz krvožilnog sistema: izražen pad pritiska, tahikardija, bradikardijabol u grudima.
  • Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, dispepsijapovećava koncentraciju jetrenih enzima.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgijabol u donjem dijelu leđa artralgija.
  • Iz genitourinarnog sistema: edemi, infekcije genitourinarnog sistema, hiperkreatininemija.
  • Reakcije preosjetljivosti: Osip na koži, angioedem, urtikarija.
  • Laboratorijski pokazatelji: anemija, hiperkalemija.
  • Ostalo: eritemasvrbež dispneja.

Mikardis, upute za upotrebu

Prema uputstvu za upotrebu Mikardisa, lek se uzima oralno. Preporučuje se odraslima doza 40 mg jednom dnevno. Kod velikog broja bolesnika, terapijski učinak već se primjećuje kod uzimanja doze 20 mg dnevno. Ako ne dođe do pada tlaka na željenu razinu, tada se doza može povećati na 80 mg dnevno.

Maksimalni učinak lijeka postiže se pet tjedana nakon početka terapije.

U bolesnika sa teškim oblicima arterijska hipertenzija moguća upotreba 160 mg lijek dnevno.

Predoziranje

Simptomi: prekomjerno snižavanje krvnog pritiska.

Interakcija

Telmisartan aktivira hipotenzivni efekat druga sredstva za spuštanje pritiska.

Kada se koristi zajedno telmisartan i digoksin potrebno je periodično određivanje koncentracije digoksin u krvi jer može da se digne.

Kada uzimate drogu zajedno litijuma i ACE inhibitori može se primijetiti privremeno povećanje sadržaja litijuma u krvi, što se očituje toksičnim efektima.

Lečenje nesteroidni protuupalni lijekovi zajedno s Mikardisom kod dehidriranih pacijenata može dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega.

Uslovi prodaje

Izdaje se strogo prema receptu.

Uslovi skladištenja

Čuvati u neotvorenom pakovanju, na temperaturama do 30 ° C, na suvom mestu. Čuvati van dohvata dece.

Datum isteka

Posebna uputstva

Za dehidrirani pacijenti (ograničenje soli, lečenje diuretici, proliv, povraćanje) potrebno je smanjiti dozu Mikardisa.

Sa oprezom imenovajte osobe sa stenoza oboje bubrežne arterije, stenoza mitralnog zalistaka ili hipertrofična kardiomiopatija aorte opstruktivna, teška bubrežna, jetrena ili srčana insuficijencija, bolesti probavnog trakta.

Zabranjena je upotreba kada primarni aldosteronizam i intolerancija na fruktozu.

Sa planiranom trudnoćom prvo morate pronaći zamjenu za Mikardis sa drugom antihipertenzivni lijek.

Koristite oprezno pri vožnji.

Uz istodobnu upotrebu s lijekovima litijuma prikazano je praćenje sadržaja litija u krvi, jer je moguće privremeno povećanje njegove razine.

Mikardis analozi

Sljedeći Mikardisovi analozi su najviše dostupni: Prirator, Telmista, Hipotel.

Lijek je zabranjen za upotrebu kod osoba mlađih od 18 godina.

U trudnoći (i dojenju)

Zabranjena je upotreba u trudnica i dojilja.

Recenzije o Mikardis

Recenzije o Mikardisu karakterizira mali broj prijava nuspojava, ali većina je pacijenata nezadovoljna njegovom velikom cijenom.

Mikardis Price

U Rusiji će pakovanje od 80 mg br. 28 koštati od 830 do 980 rubalja. U Ukrajini se cijena Mikardisa u istom obliku izdavanja približava 411 grivna.

  • Online ljekarne u Rusiji
  • Online ljekarne u Ukrajini
  • Online ljekarne u Kazahstanu
  • Mikardis Plus tablete 80 mg + 12,5 mg 28 kom Boehringer Ingelheim Böhringer Ingelheim
  • Mikardis tablete 80 mg 28 kom.
  • Mikardis tablete 40 mg 28 kom Boehringer Ingelheim Böhringer Ingelheim
  • Mikardis 40mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis plus 80 mg / 12,5 mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis 40mg br. 14 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG
  • Mikardis 80 mg br. 28 tabletaBeringer Ingelheim Pharma GmbH i CoKG

Ljekarna IFK

  • MikardisBoehringer Ingelheim, Njemačka
  • Mikardis Plus, Boehringer Ingelheim, Njemačka
  • Mikardis tablete 80 mg br. 28Beringer Ingelheim (Italija)
  • Mikardis-plus tablete 80 mg / 12,5 mg br. 28Beringer Ingelheim (Njemačka)

Pani Apoteka

  • Mikardis kartica. 80mg No. 28Beringer Ingelheim
  • Mikardis kartica. 80mg No. 28Beringer Ingelheim
  • Mikardis® Plus 80 mg / 12,5 mg br. 28 tableta Boehringer Ingelheim Pharma KG (Njemačka)
  • Mikardis® 80 mg br. 28 tableta Boehringer Ingelheim Pharma KG (Njemačka)

PAŽITE PAŽNJU! Podaci o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja. Prije upotrebe lijeka Mikardis, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Lijek "Mikardis": analozi, upute za upotrebu, recenzije:

Mikardis se propisuje pacijentima za otklanjanje znakova hipertenzije. Lijek ima trajno hipotenzivno svojstvo, doza se za svakog pacijenta bira osobno. Prije uzimanja lijeka, preporučuje se pročitati upute za njega, proučiti kontraindikacije, kao i nuspojave.

Sastav lijeka "Mikardis"

Aktivna supstanca, koja je glavna u sastavu učenja, je telmisartan. Jedna tableta može sadržavati od 20 do 80 miligrama.Dodatne komponente koje pomažu u brzom upijanju trenutnog elementa u tragovima su:

  • joksitalamska kiselina
  • natrijum hidroksid
  • polivinilpirolidon,
  • glucit
  • magnezijum stearat.

Prvi unos "Mikardisa" dovodi do postepene normalizacije krvnog pritiska. Polako se smanjuje tokom nekoliko sati. Antihipertenzivni efekat primećuje se dan nakon uzimanja leka.

To znači da je za održavanje normalnog krvnog pritiska potrebno uzimati jednu Mikardis tabletu dnevno. Najveće smanjenje pritiska može se primijetiti već nakon mjesec dana od početka lijeka.

Oštrim prestankom uzimanja lijeka „Mikardis“ nema učinka „otkazivanja“, početni pokazatelji se vraćaju u roku od 2-3 tjedna.

Sve tvari koje su dio lijeka, ako se uzimaju oralno iz crijeva, apsorbiraju se prilično brzo, maksimalna koncentracija aktivne tvari dostiže gotovo 50%.

Obrazac za puštanje

Mikardis je dostupan u bijelim tabletama. Pakovanje može sadržavati od dva do osam blistera, a svaki sadrži 7 tableta.

Kako uzimati lijek?

U rijetkim slučajevima lijek se propisuje pacijentima starijim od 55 godina koji su u riziku od razvoja teških srčanih bolesti povezanih sa visokim krvnim pritiskom.

Pored uobičajenog "Mikardisa", proizvodi se lijek "Mikardis plus". Ovaj potonji sadrži 12,5 miligrama hidroklorotiazida, koji ima diuretička svojstva.

Kombinacija diuretskog lijeka s antagonistom angiotenzina pomaže u postizanju maksimalnog učinka. Diuretičke pojave počinju se manifestirati dva sata nakon uzimanja lijeka. "Mikardis plus" propisuje se ako nije moguće postići smanjenje pritiska pri uzimanju uobičajenog "Mikardis".

Ni u kojem slučaju ne smijete sami propisivati ​​lijek i doziranje, jer samo lekar koji je prisustvovao treba otkriti sve kontraindikacije i analizirati pacijentove analize.

Kontraindikacije

"Mikardis 40" ima iste kontraindikacije kao i lijekovi s različitom količinom aktivne tvari. Lijek se ne može uzimati u sljedećim slučajevima:

  1. Ako postoji povećana osjetljivost na glavnu komponentu ili pomoćne komponente.
  2. Tokom trudnoće i dojenja.
  3. Ako pacijent ima oštećenje bilijarnog trakta, što može utjecati na njihov prolazak.
  4. S ozbiljnim bolestima jetre i bubrega.
  5. Uz nasljednu intoleranciju na fruktozu.

Uputa za upotrebu lijeka "Mikardis" upućuje na to da lijek nije propisan pacijentima koji imaju:

  • vatrostalna hiperkalcemija (povećana koncentracija kalcijuma u plazmi),
  • hipokalemija (bolest izazvana nedostatkom kalijuma u ljudskom telu),
  • sa nedostatkom laktaze,
  • netolerancija na laktozu,
  • netolerancija galaktoze.

Lijek "Mikardis" izuzetno je oprezno propisan za:

  • Hiponatremija (stanje u kojem koncentracija natrijum jona u krvnoj plazmi padne ispod normalne).
  • Hiperkalemija
  • Srčana ishemija.
  • Srčana bolest - hronični zastoj, stenoza ventila, kardiomiopatija.
  • Stenoza obe arterije bubrega.
  • Dehidracija uzrokovana bolešću s povraćanjem i proljevom.
  • Prethodna terapija diureticima.
  • Oporavak nakon transplantacije bubrega.

Lijek se mora uzimati iznimno oprezno kod dijabetesa i gihta (bolest zglobova i tkiva uzrokovana metaboličkim poremećajima u tijelu).

Nuspojave

Recenzije o "Mikardisu" nisu uvijek pozitivne. Neki pacijenti bilježe pojavu lošeg zdravstvenog stanja, što direktno ovisi o doziranju lijeka, o starosti i prisutnosti bolesti. Najčešće nuspojave su:

  • Vrtoglavica, migrena, umor, pretjerana anksioznost, razdražljivost, depresija, gubitak sna, grčevi.
  • Respiratorne bolesti sa infekcijama koje uzrokuju faringitis, sinusitis, bronhitis i kašalj.
  • Mučnina, nadimanje, proliv.
  • Hipotenzija (nizak krvni pritisak), tahikardija (bolna palpitacija srca), bradikardija (poremećaj sinusnog ritma).
  • Mišični grčevi, artralgija, bol u donjem dijelu leđa.
  • Infekcije genitourinarnog sistema, zadržavanje tečnosti u tijelu.
  • Alergije u obliku kožnih osipa, osipa, angioedema, svrbeža, eritema (ozbiljno crvenilo kože uzrokovano širenjem kapilara).
  • Prolazno zamagljen vid.
  • Akutni glaukom zatvaranja kuta.
  • Impotencija (seksualna nemoć).
  • Pankreatitis (upala pankreasa).
  • Poremećena funkcija jetre.
  • Žutica
  • Dispepsija (kršenje normalne aktivnosti želuca, otežana i bolna probava).
  • Pojačano znojenje.
  • Grčevi u telećim mišićima.
  • Artroza (hronična bolest zglobova povezana s njihovom deformacijom i ograničenjem pokretljivosti).

Mikardis tokom trudnoće

Klinička ispitivanja dokazala su fetotoksični učinak lijeka. Zbog toga se „Mikardis“ ne može uzimati u svim tromesečjima trudnoće i tokom laktacije. Ako žena planira da postane majka, onda joj ljekari savjetuju da pređe na sigurnije lijekove. Kada dođe do trudnoće, lijek se zaustavlja.

Kako uzimati lijek "Mikardis"?

Lijek propisuje samo liječnik i može se upotrebljavati samostalno i s drugim lijekovima koji su usmjereni na poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema. Ruski analozi Mikardis imaju isti spektar djelovanja.

Uputa za upotrebu kaže da dnevni unos lijeka treba ograničiti na jednu tabletu od 40 miligrama.

Mora se zapamtiti da se kod pacijenata s blagim oblikom hipertenzije dolazi do snižavanja krvnog tlaka tijekom uzimanja tableta s 20 miligrama aktivne tvari. Odabir terapijske doze vrši se u periodu do četiri sedmice.

Zapravo, potrebno je toliko vremena da Mikardis pokaže sve svoje pozitivne efekte na pacijentovo telo.

Ako tijekom mjeseca uzimanja "Mikardis 20" željeni rezultat nije došao, liječnik propisuje lijek u dozi od 80 miligrama, koji također treba uzimati jednu tabletu dnevno.

U težim slučajevima bolesti liječnik može propisati "Mikardis" u dozi od 160 miligrama, odnosno morat ćete uzimati 2 tablete dnevno 80 mg.

U rijetkim situacijama bolesna osoba ne uspijeva sniziti krvni tlak kao pojedinačni lijek, tada se takvom bolesniku prepisuje "Mikardis plus", zbog čega se pritisak brzo smanjuje. Doziranje lijeka u ovom slučaju bira se na osnovu razvoja hipertenzije. Recenzije o "Mikardisu" i analogima dokazuju njegov pozitivan učinak u snižavanju krvnog pritiska.

Pacijentima u čijoj medicinskoj anamnezi postoji oštećena funkcija bubrega nije potrebno imenovanje pojedinačne doze.

Ako podaci sadrže zapise o umjerenom patološkom odstupanju jetre, tada bolesna osoba mora uzeti „Mikardis 40“.

Ne možete povećati dozu lijeka: to može dovesti do poremećenog rada bubrega i jetre. Stariji pacijenti ne prilagođavaju dozu.

U bolesnika sa šećernom bolešću, kao i s koronarnom srčanom bolešću ili drugim kardiovaskularnim bolestima, rizik od fatalnog infarkta miokarda i iznenadne smrti povećava se zbog upotrebe lijeka Mikardis.

Koronarna bolest srca kod dijabetes melitusa može se pojaviti bez simptoma i možda se ne može u početku otkriti. Stoga, prije nego što započnete liječenje lijekom Mikardis, morate proći sve potrebne testove i proći dijagnozu.

Interakcija s drugim lijekovima

Prije nego što liječnik pacijentu ordinira Mikardis, mora otkriti koje druge lijekove pacijent uzima. Pri uzimanju sljedećih lijekova njihov učinak može se povećati ili djelovati „Mikardis“:

  1. Telmisartan povećava hipotenzivni učinak drugih lijekova sa sličnim djelovanjem.
  2. S kombiniranom terapijom Digoxinom i Mikardisom povećava se koncentracija aktivne tvari u prvom lijeku.
  3. Koncentracija "Ramiprila" povećava se 2 puta.
  4. Povećava se koncentracija lijekova koji sadrže litij što povećava toksični učinak na tijelo.
  5. Uz kombiniranu upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova i telmisartana kod pacijenata s dehidracijom, rizik od razvoja bubrežne insuficijencije povećava se, a učinak Mikardisa smanjuje.

Mogućnost kontrole složenih mehanizama kod uzimanja „Mikardis plus“ i analoga

Uputa za uporabu kaže da nisu provedena posebna ispitivanja o tome kako aktivna tvar (telmisartan), koja je dio lijeka i većine analoga, utječe na koncentraciju pažnje i sposobnost upravljanja automobilom. Ali! Mora se imati na umu da lijekovi koji sadrže diuretičke komponente mogu uzrokovati pospanost i vrtoglavicu.

Lijek "Mikardis" mora se čuvati na mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi ne većoj od 30 stepeni. Rok trajanja:

  1. Tablete sa doziranjem od 40 i 80 miligrama - 4 godine.
  2. Tablete sa doziranjem od 20 miligrama - 3 godine.

Lijek se izdaje strogo prema receptu. "Mikardis" je zabranjen za decu mlađu od 18 godina.

Trošak lijeka "Mikardis"

Cijena lijeka ovisi o doziranju aktivne tvari. Trošak "Mikardis 40" (14 tableta) - od 500 rubalja i više. "Mikardis 80" - od 900 do 1000 rubalja. Cijena Mikardis Plus (28 tableta) je od 850 rubalja i više.

Mikardis: analozi, recenzije

Uputa za upotrebu kaže da možete uzimati lijek u bilo koje doba dana, jelo ne utječe na sposobnost tijela da apsorbira lijek.

Ukupno trajanje liječenja ovisi o liječniku, nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta, liječnik može preporučiti prelazak na dozu od 20 miligrama.

Ljudi koji uzimaju lijekove primjećuju nagli pad krvnog pritiska i izostanak nuspojava. No, većina pacijenata od kupovine ovog lijeka zaustavlja se zbog njegove visoke cijene.

Jeftinije analoge lijeka "Mikardis plus" bira liječnik, a najpoznatiji lijekovi sa sličnim učinkom uključuju:

Cijena analoga lijeka Mikardis ovisi o državi proizvodnje i sastavu lijeka. Po smanjenom trošku možete kupiti sljedeće analoge:

  1. Blocktran je jeftiniji i pristupačniji lijek za liječenje hipertenzije i kroničnog zatajenja srca. Od Mikardisa se razlikuje u glavnoj komponenti i doziranju.
  2. "Valz" - proizvodi se u pakovanjima od 28 tableta, što je mnogo više od lijeka "Mikardis", pa je kod dužeg liječenja "Valz" jeftiniji. Sastav lijekova varira, jer se Valsartan (40 miligrama) koristi u Valzu.
  3. "Angiakand" - razlikuje se po sastavu, aktivnom elementu u tragovima i njegovoj dozi. Dozvoljeno je uzimati s visokim krvnim pritiskom i hroničnim zatajenjem srca. Ima i druge kontraindikacije, pa se preporučuje pažljivo pročitati upute prije upotrebe.

Mikardis Plus: upute za upotrebu, analozi

Lijek "Mikardis plus" namijenjen je liječenju srčanih bolesti i smanjenju smrtnosti. Indiciran je za bolesti miokarda kod ljudi starijih od 55-60 godina. Opisani lijek se proizvodi u Njemačkoj. Prije upotrebe potrebna vam je konzultacija liječnika, detaljno proučavanje podataka o svojstvima i indikacijama, koja sadrži upute za upotrebu za lijek Mikardis.

Farmakološka grupa

Lijek spada u skupinu antagonista u odnosu na angiotenzin, odnosno u skupinu lijekova koji djeluju na AT receptore i vežu se na krv radi boljeg djelovanja. Protohipertenzivi, lijekovi za snižavanje pritiska. On nema sedativni i inhibicijski efekat.

Sastav, mehanizam djelovanja i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku bjelkastih tableta sa logotipom kompanije na jednoj strani, na drugoj - s natpisom "51N" ili "52N", ovisno o dozi. U kartonskom pakovanju lijekovi mogu sadržavati od 2 do 8 tanjira sa po 7 tableta u svakoj. Sastav jedne tablete "Mikardis" uključuje supstance čije su koncentracije predstavljene u tabeli.

Opis važan za 21.08.2014

  • Latinsko ime: Micardis
  • ATX kod: C09CA07
  • Aktivna supstanca: Telmisartan (Telmisartan)
  • Proizvođač: BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA (Njemačka)

Jedna tableta Micardis sadrži 40 ili 80 mg telmisartan (aktivna supstanca).

Pomoćni sastojci: natrijum hidroksid, polividon, meglumin, sorbitol, magnezijum stearat.

Obrazac za puštanje

Lijek su bijele tablete duguljastog oblika s 51H gravurama na jednoj ivici i logotipom kompanije na drugoj ivici.

7 takvih tableta s dozom od 40 mg u blisteru; 2 ili 4 takva blistera u kartonskoj kutiji. Bilo 7 takvih tableta s dozom od 80 mg u blisteru, 2, 4 ili 8 takvih blistera u kartonskoj kutiji

Farmakološko djelovanje

Suzbijanje angiotenzin II i, kao rezultat, vazodilatacija. Lijek snižava krvni pritisak, sadržaj aldosteron u krvi.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Telmisartan - blokator selektivnih receptora angiotenzin II. Ima visok tropizam prema AT1 receptorska podvrsta angiotenzin II. Nadmeta se angiotenzin II u specifičnim receptorima bez istog dejstva. Vezivanje je kontinuirano.

Ne pokazuje tropizam za ostale podvrste receptora. Smanjuje sadržaj aldosteron u krvi, ne suzbija renin i jonske kanale u plazmi u ćelijama.

Početak hipotenzivni efekat promatrana tokom prva tri sata nakon primjene telmisartan. Akcija traje jedan dan ili više. Izraženi efekat razvija se mjesec dana nakon stalnog davanja.

U osoba sa arterijska hipertenzijatelmisartan smanjuje sistolni i dijastolički krvni pritisak, ali ne mijenja broj srčanih kontrakcija.

Ne izaziva sindrom povlačenja.

Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, brzo se apsorbuje iz crijeva. Bioraspoloživost se približava 50%. Nakon tri sata koncentracija u plazmi postaje maksimalna. 99,5% aktivne supstance veže se na proteine ​​u krvi. Metabolizira se odgovaranjem sa glukuronska kiselina. Metaboliti lijeka su neaktivni. Poluvrijeme eliminacije je više od 20 sati. Izlučuje se kroz probavni trakt, izlučivanje mokraćom je manje od 2%.

Indikacije za upotrebu

  • Arterijska hipertenzija.
  • Smanjenje kardiološkog morbiditeta i smrtnosti kod osoba starijih od 55 godina.

Kontraindikacije

Tablete Micardis kontraindicirane su kod osoba koje imaju alergije na komponente lijeka, teške bolestijetra ili bubreg, intolerancija na fruktozu, tokom trudnoće i dojenje, djeca mlađa od 18 godina.

Nuspojave

  • Iz centralnog nervnog sistema: depresijavrtoglavica glavoboljaumor, anksioznost, nesanica, grčevi.
  • Iz respiratornog sistema: bolesti gornjih disajnih puteva (sinusitis, faringitis, bronhitis), kašalj.
  • Iz krvožilnog sistema: izražen pad pritiska, tahikardija, bradikardijabol u grudima.
  • Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, dispepsijapovećava koncentraciju jetrenih enzima.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgijabol u donjem dijelu leđa artralgija.
  • Iz genitourinarnog sistema: edemi, infekcije genitourinarnog sistema, hiperkreatininemija.
  • Reakcije preosjetljivosti: Osip na koži, angioedem, urtikarija.
  • Laboratorijski pokazatelji: anemija, hiperkalemija.
  • Ostalo: eritemasvrbež dispneja.

Mikardis, upute za upotrebu

Prema uputstvu za upotrebu Mikardisa, lek se uzima oralno. Preporučuje se odraslima doza 40 mg jednom dnevno. Kod velikog broja bolesnika, terapijski učinak već se primjećuje kod uzimanja doze 20 mg dnevno. Ako ne dođe do pada tlaka na željenu razinu, tada se doza može povećati na 80 mg dnevno.

Maksimalni učinak lijeka postiže se pet tjedana nakon početka terapije.

U bolesnika sa teškim oblicima arterijska hipertenzija moguća upotreba 160 mg lijek dnevno.

Predoziranje

Simptomi: prekomjerno snižavanje krvnog pritiska.

Pogledajte video: Neželjena dejstva i kontraindikacije za primenu lokalnih kortikosteroida (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar