Što je pseudocista gušterače

Mnogo je bolesti čiji je početak asimptomatski. Tu spadaju cista i pseudocista gušterače. Naziva se i pseudocista pankreasa. Često je obrazovanje rezultat akutnog ili hroničnog pankreatitisa. Pseudocista je nakupina soka gušterače okružena vlaknastim tkivom. Opasan je jer je pankreasni sok vrlo agresivna supstanca, a ukoliko uđe u okolna tkiva, može izazvati samo probavu.

Jedan od najčešćih uzroka pseudocista je zloupotreba alkohola. Može se razviti i zbog začepljenja pankreasnog kanala ili traume na trbuhu.

Simptomi i moguće komplikacije pseudociste

Pseudocista se u svojoj strukturi razlikuje od ciste samo po tome što njena vanjska ljuska nije obložena epitelom. Ostatak pseudociste ponaša se poput obične ciste i može biti nepredvidiv u svom razvoju. Sve ciste klasifikovane su prema veličini, sastavu i stepenu opasnosti za organizam. Bilo koja pseudocista može se povećati toliko da će vršiti pritisak na unutarnje organe i ometati njihovo normalno funkcioniranje. U rijetkim slučajevima, tumori gušterače mogu nestati bez operacije, zbog stroge prehrane. U većini slučajeva bit će potrebna hirurška intervencija: unutarnja ili vanjska drenaža, resekcija ciste (tj. Uklanjanje).

U 85% slučajeva pseudocista nastaje u tijelu i repu gušterače, preostalih 15% - u glavi. Pseudocista gušterače je opasna zbog nepostojanja izraženih simptoma. Rijetko može doći do bolova u trbuhu, uznemirenih stolica, nadimanja. Simptomi se javljaju kada je cista već dosegla veliku veličinu, u tom slučaju može puknuti i formirati fistulozne prolaze do trbušnih organa. Ako cista ošteti veliki sud, doći će do krvarenja u probavnom sustavu - vrlo opasna komplikacija koja predstavlja prijetnju za ljudski život. Druga mogućnost komplikacija je suppuracija ciste, istovremeno razvijajući unutrašnji apsces koji zahtijeva hitnu operaciju.

Veličine pseudocista mogu se kretati od 2 cm do 40, a što je veća, veći je rizik da će puknuti. A to zauzvrat dovodi do teških posljedica za pacijenta. Da biste to izbjegli, potrebno je pravovremeno potražiti ljekarsku pomoć, bez odgađanja liječenja. Da bi se dobili osloboditi od pseudociste gušterače, može se koristiti nekoliko hirurških metoda. Na primjer, unutarnja i vanjska drenaža, ili resekcija ciste, tj. Njeno uklanjanje s dijelom žlijezde. Kakvu će se operaciju izvesti, liječnik odabire u svakom slučaju, na temelju veličine ciste, općeg stanja pacijenta i kliničke slike bolesti. Nakon uklanjanja ciste pacijent se mora pridržavati stroge prehrane koju je propisao liječnik kako bi se izbjegla ponovna pojava. Možete isprobati liječenje narodnim lijekovima. U kombinaciji sa načinom ishrane daju dobar rezultat.

Drenaža pseudociste

Cista ili pseudocista predstavlja veliku opasnost i može nanijeti nepopravljivu štetu organizmu. Ako pukne, očekuje se da pacijent s 50% vjerojatnosti umre. Zbog toga je tako važno pratiti stanje ciste i stalno pratiti njenu veličinu i stanje. Pseudo-cista manja od 4 mm smatra se malom, kad se otkrije kod pacijenta, uspostavljanjem se promatra redovnim ultrazvučnim pregledom. Pseudocista veća od 4 mm već izaziva zabrinutost jer može prouzrokovati komplikacije poput rupture ciste, unutrašnjeg krvarenja itd. Obično se pacijentovo stanje prati 4-6 tjedana, a ako se veličina pseudociste ne promijeni za to vrijeme, tada se može primijeniti njenu drenažu, izvedenu pomoću endoskopa.

Drenaža je jedna od metoda koja se koristi u liječenju pseudocista pankreasa. Postoje vanjske i unutarnje metode odvodnje. Najčešće ljekari koriste internu metodu dreniranja pseudocista. Ovisno o metodi operacije, razlikuju se cistoyunoanastomosis (Brown operacija, Shalimov operacija, Ru operacija), cystogastroanastomosis (Jurash operacija) i cystoduodenoanastamosis. Sve ove operacije imaju različite tehnike izvođenja, ali na kraju dovode do drenaže tečnosti koja se nalazi u cisti. Ovisno o mjestu ciste odabire se specifična vrsta operacije. Za ciste glave pankreasa obično je indicirana cistoduodenoanastamoza, a za pseudociste repa pankreasa indicirana cistogastroanastomoza.

Te su metode najprikladnije, jer doprinose obnavljanju pokreta pankreasnih sekreta, smanjuju bol i smanjuju vjerojatnost ponovne pojave. Rijetko, ali komplikacije nisu isključene, poput gutanja crijevnog sadržaja u šupljinu pseudociste sa suppuracijom, peptičkim čirima i krvarenjem u šupljinu ciste.

Vanjska drenaža pseudocista rjeđe se koristi. U osnovi, ova vrsta operacije je indicirana za suppuraciju šupljine, jaku vaskularizaciju formacije i u ozbiljnom općem stanju pacijenta. Obično su to palijativne operacije, tj. Provode se hitno, zbog pojave životno opasnih stanja kod pacijenta. To može biti otvoreno krvarenje ili perforacija šupljeg organa. Prilikom izvođenja vanjske drenaže postoji velika vjerojatnost suppuracije i stvaranja fistule gušterače, što bi u budućnosti moglo zahtijevati provođenje tehnički složenijih hirurških zahvata. Sve vrste drenažnih operacija izvode se samo nakon potvrđivanja ne-tumorske prirode ciste.

Minimalno invazivne metode i resekcija ciste

Minimalno invazivne metode za provođenje operacija drenaže dobivaju na popularnosti, ali uprkos obećanjima imaju veliki broj postoperativnih komplikacija, poput fistule gušterače, sepse.

Druga metoda oslobađanja od pseudociste može biti njegovo uklanjanje. Ova operacija se izvodi rezanjem dijela pankreasa zajedno sa cistom. Volumen resekcije određuje se veličinom ciste i njenim stanjem.

Liječenje pseudocista dug je i kompliciran proces, međutim, zbog pravovremenog kontakta sa specijalistima i poštivanja svih uputa liječnika, u oko 80% slučajeva može se postići povoljan ishod liječenja. U preostalih 20% pacijenata čeka se recidiv.

Dijetalni tretman

U slučaju kad se pseudocista ne manifestira ni na koji način, ljekari ne preporučuju nikakve terapijske mjere. Hirurgija se takođe ne izvodi. Postoji mogućnost da se takve formacije mogu riješiti samostalno, čak i ako nema liječenja. Obično se pacijentima s pseudocistom gušterače preporučuje obavljanje sljedećih imenovanja:

  • pacijent mora uvijek slijediti strogu dijetu,
  • pacijent treba redovno pregledavati i nadzirati stanje gušterače,
  • s vremena na vreme uzimati testove, da ne bi propustili pogoršanje organizma,
  • Možete isprobati recepte tradicionalne medicine.

Stroga dijeta koja propisuju ljekari za bolesti gušterače podrazumijeva isključenje iz prehrane sljedećih proizvoda:

  • masno meso i masti
  • bilo koja alkoholna pića
  • hrana od bibera ili soli,
  • margarin
  • kečapi, majoneze,
  • kafa, jak čaj, slatka gazirana pića,
  • Konditorski proizvodi koji sadrže velike količine masti i šećera.

Preporučuje se jesti više voća i povrća. Prije jela, bolje je prokuhati ili kuvati. Ne jesti toplu ili hladnu hranu. Možete dodati prehranu narodnim lijekovima, zajedno će pomoći da se riješite viška žuči i poboljšati gušterača.

Recepti tradicionalne medicine za liječenje

Liječenje alternativnim metodama vrlo često daje dobre rezultate. U kombinaciji s načinom ishrane može zaustaviti razvoj pseudocista i spriječiti pojavu novih formacija. U narodnoj medicini popularni su brojni recepti koji mogu pomoći u borbi protiv ove bolesti, evo nekoliko njih:

  1. Jarba, celandin i kalendula uzimaju se u jednakim količinama, a zatim po 1 kašika. l dobijena mešavina začinskog bilja mora se preliti sa 1 šoljom ključale vode i ostaviti da se kuha dva sata. Dobivenu juhu procijedite i uzmite 3-4 kašike. l prije jela.
  2. Strelice plantain, tansy, neven. Potrebno ih je pomiješati u jednakim količinama i sipati kipuću vodu, po stopi od 1 kašika. l u čaši kipuće vode. Potrebno je nekoliko minuta insistirati na rezultirajućem juhu, a potom je ocijediti. Trebate ga piti jednom dnevno po četvrtinu šolje. Kurs liječenja je najmanje 1 mjesec.
  3. Za pripremu drugog sredstva za liječenje pseudocista gušterače, popularnog u narodnoj medicini, potrebno je u jednakim dijelovima uzeti listove borovnice, kukuruzne stigme, lišće pasulja, bobnice, jagode. 1 kašika. l takvu smjesu treba napuniti čašom ključale vode i pustiti da kuha do jutra. Potom se dobiveni juha mora filtrirati i uzimati jednom dnevno u pola čaše. Tijek liječenja je 2 tjedna, nakon čega se pravi pauza.
  4. Mamica je veoma popularno sredstvo za liječenje različitih bolesti, promiče resorpciju različitih pečata u tkivima obnavljanja tjelesnog tkiva. Uz pseudocistu, uzimanje mumije ima pozitivan učinak. Morate ga uzimati ujutro na prazan stomak. Dio šibice veličine glave mora se otopiti u vodi i piti. Kurs liječenja traje 20 dana.

Tokom liječenja morate piti alkalnu mineralnu vodu. Smanjenje nivoa kiselosti povoljno će uticati na stanje gušterače, pomoći u ublažavanju upale i čišćenju organizma od toksina.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar