Kako napraviti Chia sjemenki puding za veganske, mršavljenje, kulinarske gurmane

Prednosti chia sjemenki za naše tijelo jednostavno nije moguće podcijeniti.

imaju malo kalorija

sadrže mnogo biljnih vlakana

sadrže ogromnu količinu antioksidanata

to su samo proteinske bombe

vrijedni su izvor omega-3 masnih kiselina

Kad sjemenke chia pomiješamo s vodom, oni dobivaju konzistenciju helija, a konačna verzija pudinga obično je slična mousseu ili jogurtu. Predstavljamo vam 10 nevjerovatnih recepata za puding od chia sjemenki, bez kojih vaš doručak definitivno neće moći!

Značajke recepta

Sjemenke chia imaju mnoga korisna svojstva. Ovo su darovi prirode, koji se moraju koristiti.

Dovoljno je da ih u prehranu uvrstite u maloj količini za doručak, a odmah će doći i do vidljivih poboljšanja. To se odnosi na izgled, opće stanje organizma, hronične bolesti, kao i poboljšanje imuniteta.

Sličan pozitivan učinak postiže se zbog velikog broja aminokiselina. Postoje vitamini grupa A, B i E. Također, vrijedi zasebno razgovarati o raznim mineralima. To su kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor i mnogi drugi.

Kalorični sadržaj ovog proizvoda je mali, što vam omogućuje da ga koristite čak i onima koji su na dijeti. Par žlica sjemenki dovoljno je da pripremite jednu porciju. Općenito, treba se sjetiti približnih proporcija, za 1 žlicu sjemenki, 3 kašike jogurta, mlijeka ili nekog drugog proizvoda.

Chia sjemenke su univerzalne. Vegan i ona osoba koja se pridržava prehrane sa sirovom hranom mogu sigurno kupiti i pripremiti ta sjemena. Ne treba ih kuhati, proizvod je potpuno biljnog porijekla.

Začinjen puding

Chia sjemenke odlično idu uz širok izbor začina. O prednostima cimeta ili muškatnog oraščića možete dugo razgovarati, ali bolje je jednom napraviti neverovatan desert.

Svaka domaćica može sigurno mijenjati recepte po svom ukusu, ostavljajući samo osnovu sjemenki i mliječnog punila.

Sastojci

  • kokosovo mlijeko stvara kremast, masan ukus, možete uzeti badem, oko 200 grama,
  • Otprilike 60 grama semenki,
  • 0,5 kašike kašike vanilije
  • 1 kašika cimeta
  • 0,5 muškatnog oraščića i đumbira,
  • Do danas stavite datulje i brusnice.

Kuhanje je jednostavno i praktično se ne mijenja ovisno o sastojcima.

  1. Mlijeko se mora pomiješati sa sjemenkama i ostaviti da se natapa. Bilo bi idealno ako se desert priprema ujutro navečer. U ekstremnom slučaju, samo 20 minuta u frižideru pre upotrebe dovoljno je da omekšaju semenke.
  2. Dodaju se svi začini i smesa ponovo promiješa.
  3. Jagode i voće moraju se isjeći na lijepe komade. Dodaju se smeši u poslednjem koraku.

Zanimljivo rješenje bi bilo sa desertom od lisnatog mesa. Nije potrebno miješati punjenje s voćem i bobicama. Može se jednostavno položiti na dno posude ili ukrasiti desert odozgo. Domaćica ima prostora za maštu.

Za kiselost, možete sigurno ukrasiti sirupom od brusnice, posipati korom i dobit ćete restoransko jelo idealne posluživanja i originalnog ukusa.

Orahovi puding

Orahovi puding iznenađujuće je mirisan i originalan. Ovaj desert priprema se u bademovom ili kokosovom mlijeku.

Svi začini i sastojci upotpunjuju zadivljujuću kombinaciju chia sjemenki sa mlijekom. Možete i skuhati sličan doručak s jogurtom, ako želite da bude slađi i ukusniji.

Čokoladni puding

Ljubitelji slatkiša često vole sve čokoladu.

Chia sjemenki puding može se pripremiti po ukusu sličnih najmilijih. Nema ništa komplicirano u dodavanju prave količine čokolade.

Kraljevski malinski puding

Za one koji žele odabrati najukusniji desert, postoji kraljevski recept.

Ovo je idealna kombinacija ukusa koja vam omogućava da uživate u pudingima i osjetite svu njihovu čar. Glavna karakteristika ovog deserta je da je stvoren kao sloj.

Sastojci su jednostavni:

  • 5 žlica. l - chia sjemenke,
  • 1 kašika. - bademovo mlijeko,
  • 1 kašika - borovnice i maline.

Najbolje je uzimati bobice u proporciji na pola. Ne smiju se smrznuti, čak se i zimi lako može pronaći nekoliko svježeg.

  1. Chia sjemenke moraju se pomiješati sa veganskim mlijekom. To može biti badem ili kokos. Smjesu treba ostaviti u frižideru 5 sati. Tada će konzistencija biti stvarno pogodna za puding.
  2. Bobice se odvojeno sjeckaju u blenderu. Bolje je ostaviti malu količinu za dekoraciju. Ne miješajte maline i borovnice.
  3. Praznine će trebati prebaciti u prozirno staklo. Pronalaženje lijepih jela važno je za posluživanje ovog bobica pudinga.
  4. Proizvode ćete morati staviti u kontejner u slojevima. Prvo su maline, drugo su chia sjemenke sa mlijekom, a treće su borovnice. Posljednji korak je ukrašavanje svježim bobicama. Može se dodati i egzotično voće poput manga.

Rezultat je nevjerojatno lijep desert. Sposobna da privuče pažnju jednim svojim izgledom. Od kuće doručak neće moći odbiti sav dom. Štoviše, komponente su iznenađujuće zdrave i prirodne. Doprinose zaceljenju tela.

Originalni deserti za vegane

Doručak bi trebao biti i lijep, zdrav i brz. U slučaju sličnog pudera za noć, trebate napraviti prazan prah, a preostaje vam samo da posudu posložite u limenke i ukrasite. Djeca i odrasli neće odbiti takav doručak.

Najbolje je obitelj priviknuti na zdravu prehranu. Mogu se uključiti najneobičniji sastojci. Posebno je popularna opcija sa bučama. Kad birate mlijeko, ne treba ograničavati maštu, možete isprobati puding sa ovsenim, kokosovim, bademovim i drugim mlijekom.

Mnoge domaćice ni ne shvaćaju koliko ukusna i originalna veganska hrana može biti. Jednom riječju o njoj, svi se prisjećaju kuhanog povrća, ali čak ni raskošan restoranski desert ne mogu zamisliti.

U stvari, chia sjemenki puding može biti kreativan i originalan. Lako se uređuje ovisno o događaju. Ovo je odličan zdravi doručak, romantična večera ili međuobrok za djecu, dekor se stvara samostalno.

Slatki krompir sa tikvicama u umaku od javorovog sirupa

Mislim da su mnogi već čuli za seme chia ili kadulje španski. Ove male sjemenke, pomalo slične sjemenkama lana, imaju širok spektar korisnih svojstava. U tekućini, chia sjeme nabubri i poveća se za 12 puta. Sama sjemenke nemaju izražen ukus, pa ih je zgodno dodavati u razna jela, jogurte, salate, skute, itd. Danas vam želim ponuditi čokoladni puding sa chia sjemenkama.

Korak po korak recept sa fotografijom

Neke informacije o korisnosti ovog sjemena.
Korisna svojstva chia sjemenki

Postoje legende o prednostima chia sjemena, bez pretjerivanja. Ponekad je od svega što se govori o ovom super proizvodu nemoguće razlikovati šta se temelji na istraživanju i šta je samo na glasinama. Doista, uzgajivačima je korisno da okruže chia sjemenke s toliko informacija o čudima ovih sjemenki. Marketing je danas moćno oružje, pogledajmo trijezniji sastav i svojstva ovog proizvoda.

Krenimo od činjenica. 2 kašike chia semenki sadrže:

31% mononezasićenih (zdravih) masti, 16% proteina, 44% ugljikohidrata i 38% vlakana.

Samo 85 kalorija
2 puta više omega-3 masnih kiselina od 100 grama lososa,
41% dnevnog unosa dijetalnih vlakana (vlakana),
6 puta više kalcijuma nego u čaši mlijeka,
32% dnevnog unosa magnezijuma,
6 puta više željeza od špinata
64% više kalijuma od jedne banane,
Dvostruko više antioksidanata od borovnica.

Osim toga, chia sjemenke sadrže: cink, fosfor, vitamin A, E i C, tiamin, niacin, riboflavin.

Kao što već znamo, mnogi biljni izvori kalcijuma najviše se preferiraju kao izvor ovog vrijednog elementa u tragovima nego životinje. Dokazano je na primjer da se kalcij iz sezamovih sjemenki ili špinata mnogo bolje apsorbira u tijelu nego kalcij iz mlijeka.

Ispada da su chia sjemenke veoma dobar izvor kalcijuma, omega-3, vlakana, kalijuma i magnezijuma. To je već jako puno i razumljivo je zašto kažu da chia sjeme daje energiju i snagu, oni su poput koncentriranih vitamina samo u najboljem pakiranju. Uostalom, oni vitaminski kompleksi koje kupujemo u ljekarnama veoma se slabo apsorbiraju, tijelo može bolje odabrati hranjive tvari koje su mu potrebne iz hrane.

Koji su efekti redovne konzumacije chia semena:

Probavni sistem se poboljšava
Tijelo je regulisano, prirodno, ako je pored chia sjemenki ispravno jesti i piti puno vode.
Kardiovaskularni sistem se održava i poboljšava zahvaljujući masnim kiselinama,
Snižava holesterol u krvi,
2 kašike chia sjemenki dugo zadržavaju osjećaj punoće i kao rezultat toga želite jesti manje. Ovo je veoma korisno za one koji žele smršavjeti. Postoje efikasne dijete na bazi ovih divnih sjemenki.
Istraživanje sjemena chia u tijeku je i trebalo bi rezultirati lijekom za dijabetes drugog stupnja.
Zubi i kosti su ojačani zbog visokog sadržaja kalcijuma, magnezijuma i fosfora,
Struk postaje tanji jer chia regulira šećer u krvi, jedan od uzroka masnoće na stomaku.

U šolji pomiješajte sve sastojke i pire ručnim mikserom. Prebacimo je u čašu ili kriglu i stavimo u frižider za noć. Sutradan ukrasite voćem, orasima i uživajte

Ukusne, zdrave i vrlo zadovoljavajuće. Zbog činjenice da sjemenke preko noći bubre u tečnosti, vrlo brzo se pojavljuje osjećaj punoće.

Dobar apetit

Za sloj bobica:

1 smrznuta banana

polovine smrznutih jagoda

Sjediniti sve sastojke pudinga do glatka. Ovu mješavinu ostavite stajati 15-20 minuta. Ponovo promiješajte da se chia sjemenke dobro miješaju sa ostalim sastojcima. Zatim u blenderu pomiješajte sve sastojke za sloj bobica. Položite u slojeve da dobijete konačnu verziju jela.

Za ukras:

6 kašika granole

Jabuku narežite na 4 dela i uklonite semenke. U blenderu samleti mleko, jabuke, datulje, đumbir i vaniliju. U dobijenu smešu dodajte chia semenke i dobro izmešajte. Izlijte puding u 4 šolje i zamrznite ga preko noći. Puding ukrasite kriškama jabuke i granolom.

10. Puding sa chia sjemenkama, čokoladom i malinama

3 kašike chia sjemenki

1,25 šolje mlijeka

60 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)

170 g svježe ili smrznute maline

prirodni zaslađivač ili kokosov šećer

Čokoladu otopite u vodenoj kupelji i pomešajte sa pola porcije mleka. U blenderu samljejte maline s preostalim mlekom i dobijenoj smeši dodajte chia semenke. Premažite slojevima pudinga, pospite naribanom čokoladom i ukrasite malinama.

Čokoladni Chia puding

Predlažemo da isprobate originalne opcije chia sjemenskih pudinga, koje možete pripremiti kod kuće.

Chia sjemenke broje super hrana. Otkrivanje nečeg korisnog i novog uvijek je zanimljivo, pa smo odlučili eksperimentirati i podijeliti rezultat s vama.

O koristima chia sjemenki za tijelo već smo razgovarali, možete pročitati link.

Chia sjemenke jako dobro upijaju tečnost. Oni bubre i povećavaju se zapreminu za 2-3 puta.

Chia sjemenki puding koristi se za doručak ili kao međuobrok, priprema se vrlo jednostavno, samo sjeme prelijte tekućinom i inzistirajte. Optimalni omjer: 3 kašike (25 g) sjemenki po čaši tekućine (250 mililitara), a zatim volja vaše mašte.

Kao tekući dio možete koristiti biljno mlijeko, badem, kokos, orašaste plodove, soju, bilo koju, na primjer, kuhali smo od badema. Sokovi, jogurt bez aditiva, voda, pa čak i bez kiselina katyk, također su odlični. Postoji ogromno polje za eksperimentiranje za vas i trebali biste odabrati opciju.

Chia sjemenke nemaju izražen ukus. Stoga se kombiniraju sa gotovo svim proizvodima. Chia sjemenski puding može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

Naručili smo chia sjemenke u internetskoj trgovini iHerb.com. U Taškentu se mogu kupiti i u prodavnicama zdrave hrane.

Dakle, dijelimo sa vama 4 mogućnosti kuhanja chia puding.

Pogledajte video: Njam, njam: Puding od chia sjemenki (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar