Kako koristiti lijek Neyrolipon?

Parenteralno, unutar 300 i 600 mg: dijabetička i alkoholna polineuropatija.

Unutar 12 i 25 mg: masna jetra, ciroza, hronični hepatitis, hepatitis A, intoksikacije (uključujući soli teških metala), trovanje blijedog pudera, hiperlipidemija (uključujući razvoj koronarne ateroskleroze - liječenje i prevencija )

Nuspojave

Iz probavnog trakta: ako se uzima oralno - mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv.

Alergijske reakcije: osip na koži, svrab, urtikarija, anafilaktički šok.

Ostalo: glavobolja, oslabljen metabolizam glukoze (hipoglikemija), brza iv primjena - kratkotrajno kašnjenje ili otežano disanje, povećani intrakranijalni tlak, konvulzije, diplopija, precizna krvarenja na koži i sluznici i sklonost krvarenju (zbog poremećaja funkcije trombocita )

Kapsula Neurolipon (Neurolipon)

Upute za medicinsku upotrebu lijeka

  • Indikacije za upotrebu
  • Obrazac za puštanje
  • Farmakodinamika lijeka
  • Farmakokinetika lijeka
  • Upotreba tokom trudnoće
  • Kontraindikacije
  • Nuspojave
  • Doziranje i primjena
  • Predoziranje
  • Interakcije s drugim lijekovima
  • Mere predostrožnosti za upotrebu
  • Uslovi skladištenja
  • Datum isteka

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Koncentrirajte za otopinu za infuziju1 ml
aktivna supstanca:
meglumin tioktat58.382 mg
(ekvivalentno 30 mg tioktične kiseline)
pomoćni sastojci: meglumin (N-metilglukamin) - 29,5 mg, makrogol 300 (polietilen glikol 300) - 20 mg, voda za injekcije - do 1 ml

Doziranje i primjena

U / u. Odrasli u dozi od 600 mg / dan. Unosite polako - ne više od 50 mg / min tioktične kiseline (1,7 ml otopine za infuziju).

Lijek treba davati infuzijom sa 0,9% -tnom otopinom natrijum-hlorida jednom dnevno (600 mg lijeka se pomiješa sa 50-250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida). U težim slučajevima može se davati do 1200 mg. Infuzijske otopine treba zaštititi od svjetlosti pokrivajući ih svjetlosnim štitnicima.

Kurs liječenja je od 2 do 4 sedmice. Nakon toga prelaze na terapiju održavanja doznim tioktičnim kiselinama za oralno davanje u dozi od 300-600 mg / dan u trajanju od 1 do 3 mjeseca. Da bi se učvrstio učinak liječenja, preporučuje se da se tijek terapije lijekom Neyrolipon izvodi 2 puta godišnje.

Djelotvornost i sigurnost lijeka kod djece nisu utvrđene.

Obrazac za puštanje

Koncentrat za otopinu za infuziju, 30 mg / ml. U smeđim staklenim ampulama, s lomljivim prstenom ili lomljivom točkom, 10 ili 20 ml.

5 ili 10 ampera. zajedno s vrećicom crnog PE folija ili bez nje u pakiranju od kartona s valovitim oblogama.

5 amp. u blister PVC foliji. 1 ili 2 bl. s ampulama zajedno s vrećicom crnog PE filma ili bez njega u pakovanju kartona.

Proizvođač

PJSC "Farmak". 04080, Ukrajina, Kijev, ul. Frunze, 63.

Tel./fax: (8-10-38-044) 417-10-55, 417-60-49.

Organizacija koja prihvata potraživanja od potrošača: predstavništvo javne kompanije Farmak AD u Rusiji: 121357, Moskva, ul. Kutuzovski prospekt, 65.

Tel .: (495) 440-07-58, (495) 440-34-45.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća, period dojenja (iskustvo s lijekom je nedovoljno).

Djeca mlađa od 18 godina (djelotvornost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene).

Dodatna kontraindikacija upotrebi Neurolipona u obliku kapsula je nasljedna intolerancija galaktoze, nedostatak laktaze ili malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Farmakodinamika

Aktivna komponenta nerolipona - tioktična kiselina - sintetizuje se direktno u tijelu i djeluje kao koenzim u oksidativnoj dekarboksilaciji α-ketonskih kiselina. Važnu ulogu igra tioktična kiselina u energetskom metabolizmu ćelija. U obliku lipoamida, kiselina djeluje kao esencijalni kofaktor multi-enzimskih kompleksa, koji su katalizator za dekarboksilaciju α-keto kiselina Krebsovog ciklusa.

Neyrolipon ima antitoksična i antioksidacijska svojstva, osim toga tioktična kiselina može obnoviti ostale antioksidante, na primjer, kod dijabetesa melitusa, smanjujući otpornost na inzulin i usporavajući razvoj periferne neuropatije.

Tioktična kiselina pomaže smanjenju glukoze u plazmi i nakupljanju glikogena u jetri. Utječe na metabolizam kolesterola, sudjeluje u regulaciji metabolizma masti i ugljikohidrata, poboljšava rad jetre uslijed učinkovitosti hepatoprotektive, antioksidanata i detoksikacije.

Farmakokinetika

Farmakokinetičke karakteristike ovisno o načinu primjene:

  • oralna primjena: apsorpcija se događa u gastrointestinalnom traktu (gastrointestinalni trakt) brzo i potpuno, dok je unos Neurolipona hranom, apsorpcija smanjena. Bioraspoloživost je od 30 do 60%, tvar se metabolizira prije nego što uđe u sistemsku cirkulaciju prilikom prolaska kroz zid gastrointestinalnog trakta i jetre (efekt prvog prolaska). Vrijeme za postizanje maksimalne koncentracije (Tmaks) jednaka 4 µg / ml je oko 30 minuta. Metabolizam u jetri nastaje oksidacijom bočnih lanaca i konjugacije. Tioktična kiselina se izlučuje u urinu putem bubrega: u obliku metabolita - 80–90%, nepromenjena - u maloj količini. T1/2 (poluživot) je 25 minuta,
  • parenteralna primjena: bioraspoloživost je

30%, metabolizam se događa u jetri oksidacijom bočnih lanaca i konjugacije. T1/2 - 20-50 minuta, totalni klirens je

694 ml / min, zapremina distribucije je 12,7 litara. Nakon jedne injekcije tioktične kiseline intravenski, izlučivanje bubrega u prvih 3–6 sati iznosi do 93–97% u obliku nepromenjene supstance ili derivata.

Uputa za upotrebu Neyrolipon: metoda i doziranje

Neuroleipone u obliku kapsule uzima se oralno na prazan stomak (pola sata prije obroka), bez žvakanja i pijenja s malom količinom vode ili druge neutralne tečnosti.

Preporučena doza: 300-600 mg jednom dnevno. Za liječenje teške dijabetičke polineuropatije u početku je poželjno parenteralno davanje tioktične kiseline.

Doktor individualno određuje trajanje tečaja terapije.

Koncentrirajte za otopinu za infuziju

Otopina pripremljena iz koncentrata Neyrolipon se daje sporom intravenskom infuzijom (≤ 50 mg tioktične kiseline u minuti).

Preporučena doza: 600 mg jednom dnevno, u težim slučajevima je dozvoljeno i do 1200 mg.

Za pripremu infuzione otopine koristi se 0,9% rastvor NaCl u količini od 50-250 ml na 600 mg tioktične kiseline.

Trajanje tečaja je 2–4 nedelje, nakon čega se prelaze na održavajuće lečenje tioktičnom kiselinom u obliku oralnih preparata (doza od 300–600 mg dnevno) u trajanju od 1 do 3 meseca.

Da bi se učvrstio učinak Neyrolipona, preporučuje se provođenje ponovljenih tečajeva s učestalošću 2 puta godišnje.

Predoziranje

Simptomi predoziranja tioktične kiseline ako se uzima oralno mogu biti glavobolja, mučnina, povraćanje, generalizirane konvulzije, jake poremećaji acidobazne ravnoteže, laktacidoza, hipoglikemijska koma, teške patologije zgrušavanja krvi do smrti.

Da biste liječili stanje, odmah trebate prestati uzimati lijek, oprati želudac, a zatim uzeti aktivni ugalj i provesti tretman za održavanje.

Simptomi predoziranja tioktične kiseline uz parenteralnu primenu nisu poznati.

Ako sumnjate na predoziranje ili pojavu ozbiljnih nuspojava, morate prekinuti infuziju, a zatim, bez uklanjanja injekcijske igle, polako unosite 0,9% izotonični rastvor NaCl kroz sustav. Lijek nema specifičan protuotrov, preporučuje se simptomatsko liječenje.

Posebna uputstva

Infuzijske otopine koje sadrže tioktičnu kiselinu treba zaštititi od svjetlosti prekrivanjem posuda svjetlosnim štitnicima.

U liječenju bolesnika s dijabetesom potrebno je često praćenje razine glukoze u krvi, u nekim slučajevima, ako je potrebno, prilagođavanje doze hipoglikemija kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije.

Za vrijeme liječenja lijekom Neurolipone, trebalo bi se suzdržati od pijenja pića koja sadrže alkohol, jer etanol inhibira njegovo terapijsko djelovanje.

Interakcija lijekova

  • glukokortikosteroidi: tioktična kiselina povećava njihovu protuupalnu efikasnost,
  • cisplatin: primećeno je smanjenje njegovog terapeutskog efekta,
  • lijekovi koji sadrže metale (preparati željeza, magnezijuma, kalcijuma): tioktična kiselina veže metale, stoga treba izbjegavati njihovu istodobnu primjenu, potrebno je održavati interval između doza od najmanje 2 sata,
  • inzulin ili oralni hipoglikemijski agensi: tioktična kiselina može pojačati njihov učinak,
  • etanol i njegovi metaboliti: inhibiraju djelovanje tioktične kiseline.

Infuzijska otopina Neyrolipona tvori teško topive složene spojeve sa šećerima, stoga je nespojiva s otopinama Ringera, glukoze i fruktoze. Također je nespojiva s otopinama spojeva koji reagiraju na SH-skupine ili disulfidne mostove i pripravcima koji sadrže etanol.

Recenzije o neuroleeponeu

Recenzije o neuroleeponeu prilično su kontroverzne. Za neke bolesnike lijek nije prikladan, naziva se neučinkovitim lijekom koji malo ublažava simptome bolesti i izaziva teške neželjene reakcije.

U brojnim drugim pregledima, neurolypone je označen kao lijek izbora zbog nepostojanja nuspojava i visoke efikasnosti.

Cijena Neyrolipona u ljekarnama

Procijenjena cijena NeroLipone:

  • koncentrat za pripremu otopine za infuziju (5 ampula u pakovanju kartona): u ampulama od 10 ml - 170 rubalja, u ampulama od 20 ml - 360 rubalja,
  • kapsule (10 kom u blisterima, 3 blistera u pakovanju kartona) - 250 rubalja.

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Infuzijski rastvor daje se intravenski odraslim osobama u dozi od 600 mg dnevno. Daje se polako - ne više od 50 mg tioktične kiseline (1,7 ml otopine za infuziju) u minuti.

Lijek treba davati infuzijom sa 0,9% -tnom otopinom natrijum-hlorida 1 puta dnevno (600 mg lijeka se pomiješa sa 50-250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida). U težim slučajevima može se davati do 1200 mg. Infuzijske otopine treba zaštititi od svjetlosti pokrivajući ih svjetlosnim štitnicima.

Kurs liječenja traje od 2 do 4 sedmice. Nakon toga prelaze na terapiju održavanja Neyroliponom za oralnu primjenu (kapsule) u dozi od 300-600 mg dnevno tokom 1-3 mjeseca. Kapsule se uzimaju oralno, bez žvakanja, ispiraju s malom količinom tekućine, 30 minuta prije obroka (na prazan stomak). Za konsolidaciju učinka tretmana preporučuje se tečaj terapije 2 puta godišnje.

Trajanje liječenja određuje ljekar.

Djelotvornost i sigurnost lijeka kod djece nisu utvrđene.

Farmakološko djelovanje

Tioktična kiselina, koja je dio Neuroleipona, sintetizira se u tijelu i djeluje kao koenzim u oksidativnoj dekarboksilaciji alfa keto kiselina i igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu ćelije. U amidnom obliku (lipoamid) esencijalni je kofaktor multi-enzimskih kompleksa koji kataliziraju dekarboksilaciju Krebsovih alfa-keto kiselina. Tioktična kiselina ima antitoksične i antioksidacijske efekte, također je u stanju obnoviti ostale antioksidante, poput dijabetesa. U bolesnika sa dijabetesom tioktična kiselina smanjuje otpornost na inzulin i inhibira razvoj periferne neuropatije.

Pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u krvnoj plazmi i akumulaciji glikogena u jetri. Tioktična kiselina utiče na metabolizam holesterola, učestvuje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, poboljšava rad jetre (zbog hepatoprotektivnog, antioksidacijskog, detoksikacijskog efekta).

Interakcija

Pojačava protuupalni učinak glukokortikosteroidnih lijekova.

Istodobnom primjenom tioktične kiseline i cisplatina primjećuje se smanjenje učinkovitosti cisplatina.

Tioktična kiselina veže metale, stoga joj se ne treba propisati istodobno s lijekovima koji sadrže metale (na primjer, željezo, magnezijum, kalcijum) - interval između doza trebao bi biti najmanje 2 sata.

Istodobnom primjenom tioktične kiseline i inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova njihov učinak može biti pojačan.

Alkohol i njegovi metaboliti slabe učinak neuroleipona.

Ostavite Svoj Komentar