Kako ublažiti upalu gušterače kod kuće

Pankreatitis je ozbiljna bolest koja izaziva upalu gušterače. Ako se patologija ne liječi, mogu se pojaviti ozbiljne posljedice. Budući da željezo proizvodi inzulin, pankreatitis može izazvati razvoj njegovog poremećaja i stvaranje dijabetesa. Rak je uobičajena pojava, koja se formira zbog prisutnosti upale kod pacijenata koji ne prolaze liječenje u bolnici. Važno je znati kako se ublažiti upala pankreasa kod kuće.

Zašto nastaje upala?

Svaka bolest ima svoje faktore razvoja. Često, formiranje bolesti ovisi o osobi, kako vodi stil života i prati zdravlje.

Upala pankreasa odnosi se na patologiju koja se može liječiti u zidovima kuće. Na kućnom stajalištu također je realno zaštititi se od štetnih manifestacija.

Uzroci upale pankreasa uključuju:

  • prekomjerno pušenje cigareta - izaziva razvoj hroničnog oblika pankreatitisa, tumorskih formacija, raka. Ako kombinirate ovu naviku s drugim nepovoljnim faktorima, to pojačava njihov učinak, kad već postoji upala gušterače, a pacijent nastavlja piti alkohol i nema preporučene hrane,
  • zloupotreba alkohola - snažno utječe na žlijezdu, dovodi do smrti njenih ćelija, utječe na tkiva organa,
  • bolesti zarazne prirode s dugim tokom,
  • nasljedna predispozicija
  • promjena unosa hrane - često se bilježi upala kod nekontroliranog konzumiranja masne hrane, brašna, začinjene hrane, sode. Svi ovi proizvodi dovode do povećane proizvodnje pankreasnog soka, onemogućavaju njegovo povlačenje u dvanaesnik 12, pogoršavaju proces cijepanja proizvoda sa štetnim učinkom na većinu probavnih organa. Tako dolazi do pogoršanja upale organa tj.
  • različite vrste ozljeda prednje trbušne šupljine,
  • uzimanje antibiotika dovodi do upale organa,
  • stanje stresa.

Prvi znakovi pankreatitisa razvijaju se i u akutnom i u hroničnom obliku bolesti, manifestujući se kao jaki sindrom boli herpes zostera, lokaliziranog u gornjem dijelu trbuha s prijelazom na zonu leđa. Ublažavanje simptoma boli pankreatitisa postići ćete ako savijate trup prema naprijed u sjedećem položaju.

Intenzitet bolne nelagode ovisit će o težini upale, posebno se to odnosi na akutni tijek patologije pankreasa.

U akutnom toku bolesti organ je oštećen u potpunosti ili u zasebnim dijelovima. Pankreatitis prati suppuracija organa, raspadanje njegovih tkiva, postoje krvarenja. U slučaju hronične formacije upala je spora, ponovno se smanjuje i intenzivira.

Simptomi akutne upale pankreasa.

  1. Nepodnošljiva bol u predjelu rebara, koja ima pojas.
  2. Mučnina
  3. Povraćanje, nakon čega pacijent neko vrijeme postaje bolji.
  4. Trbušni zid je napet.
  5. Blijeda koža.
  6. Slabost.
  7. Znojenje
  8. Porast temperature

U početku se simptomi pojavljuju pod krinkom težine u epigastričnoj regiji 2 sata nakon jela. Stanje dovodi do oštrog smanjenja apetita, stalne glavobolje, vrtoglavice. U ovom se trenutku u žlijezdi događa procesija štetnih bolnih poremećaja.

A takođe na mestu nelagodnosti bola moguće je prepoznati koji deo pankreasa se upao.

  1. Nelagoda boli ispod lijevog hipohondrija ukazuje na upalu kaudalnog dijela gušterače, kao i kralježaka 4. toraksa i 1. lumbalnog dijela.
  2. Ako vas boli desna strana ispod rebra, na sredini 6. i 11. kralježaka, to ukazuje na upalu glave organa.
  3. Upala tijela ukazuje na pojavu bola u epigastričnoj regiji.

Uz hronično formiranje bolesti, pojavljuju se znakovi upale:

  • gađenje prema masnim jelima,
  • nelagodnost boli ispod rebra tokom fizičkog rada,
  • promjena stolice
  • brz gubitak kilograma
  • nespremnost jesti hranu.

Ako se pojavi akutni, hronični tok pankreatitisa, odmah trebate konsultovati lekara.

U ovom slučaju postoje slučajevi kada je potrebno odmah započeti s terapijom. U ovoj situaciji trebali biste znati kako ukloniti upalni proces u kućnom okruženju.

Kućno lečenje

Na temelju faktora formiranja bolnog procesa u svakodnevnom životu, tradicionalne terapijske mjere mogu se provesti samostalno kod kuće. Napad patologije pojavljuje se u bilo kojem trenutku, zato je važno znati što učiniti ako žlijezda upala.
Za bolesnike s pankreatitisom s akutnom upalom gušterače, preporučuje se zauzimanje ležećeg položaja. Na mjesto organa postavite jastuk za grijanje napunjen kockicama leda ili drugim hladnim predmetom. Vrijeme aplikacije je 20 minuta, a zatim napravite kratku pauzu i opet nanesite prehladu.

Zatim se uzimaju pripravci enzima pankreasa.

Ovi lijekovi će vam pomoći da se nekako osjećate bolje jer imaju i blagi analgetski efekat.
Ako osjetite jaku bol ispod lijevog rebra, pijte No-shpu. Lijek će ukloniti grčeve, proširiti kanale u organu. I takođe prihvatite:

Od lijekova za slabljenje lučenja stomaka izlučuju se:

Supstance koje mogu inhibirati proizvodnju enzima pankreasa:

Ako je prisutan povraćajni refleks, uzmite Motilium. Štaviše, zbog povraćanja, upala organa za neko vrijeme može smanjiti bol.

Dešava se da se s napadima koji dišu problemi s disanjem postaje teško disati. Tada biste trebali povremeno zadržavati dah, što dovodi do rijetkog fluktuacije sternuma. Ovo će ublažiti jake bolove.

Preporučuje se uzimanje negazirane mineralne vode - Essentuki, Borjomi. Kada se pankreatitis pogorša, preporučuje se upotreba do 1,5 litara takve vode, uz postepeno smanjivanje doze.

U slučaju bolesti pankreasa prvih dana, potrebno je odbiti uzimanje proizvoda. Od drugog dana dozvoljeno je dodavanju nejestivih krekera u hranu.

Dozvoljeno je konzumirati ih u neograničenim količinama, piti crni čaj. Tada je dopušteno prelazak na niskokaloričnu hranu. Potrebno je ukloniti sledeće namirnice iz hrane, jer ova hrana može izazvati novu upalu:

  • masno meso i riba,
  • kiseli krastavci, dimljeno meso,
  • pržena hrana
  • začini
  • Konditorski proizvodi
  • jak čaj, kafa,
  • slatkiši
  • alkohol.

Slijedite laganu dijetu s pankreatitisom. Jedite često, bez prejedanja. Posuđe treba biti toplo.
Od prihvatljivih namirnica za upalu postoje:

  • meso, riba kao sufle ili parne kotlete,
  • kaša
  • umućena jaja
  • kuhano povrće
  • skuti sir
  • mliječni proizvodi,
  • voćni kompoti s bobicama,
  • pečene jabuke.

Oslobađanje od upale provodi se sredstvima protiv bolova do apsolutnog nestanka. U tom periodu 3-7 dana pacijentu je potrebna stroga dijeta zbog bolesti gušterače.

Liječenje narodnim lijekovima

Pored lijekova i dijetalnog stola, ako se gušterača upali, kako ublažiti bolove? Ako se pojavi upalni proces, uklonite bol gušterače narodnim lijekovima. Tu spadaju dekocije, žele, tinkture, ekstrakti, čajevi koji nemaju ništa manju efikasnost u odnosu na lekove. Osim toga, s bolešću, narodni lijekovi ublažavaju iritaciju, imaju kompleksan učinak na žlijezdu.

Narodni recepti za liječenje jetre i gušterače.

  1. Za smanjenje znakova upale pomoći će biljno sakupljanje - pepermint - 20 g., Cvjetovi nevena - 10 g., Sušeni cimet - 10 g., Hrenovka - 15 grama. Zbirka se mora dobro izmiješati. Ulijte 400 ml svježe kuhane vode u 2
    velike kašike bilja. Ostavite da se kuha oko 15 minuta. Ohladite i filtrirajte. Uzimajte pola čaše 2 puta dnevno.
  2. Smanjiti upalu, otkloniti bol mogu biti sjemenke lana koje se pune vrućom vodom. Za žlicu proizvoda bit će potrebno 250 ml vode. Zatim kuhajte proizvod na laganoj vatri oko 10 minuta. Ohladiti, kako bi juha bila topla, procijediti i piti.
  3. Nosi se s upalom zobi. Zrna namočite čistom vodom jedan dan. Zatim je ocijedite, osušite i izgnječite. Zgnječeno zrno prelijte sa 250 ml vode i pirjajte na laganoj vatri oko pola sata. Nakon kuhanja ohladite, promiješajte juhu i pijte.
  4. Da biste brzo uklonili upalu, uzima se sok od kiselog kupusa.
  5. Ništa manje učinkovita infuzija brezovih pupoljaka. U svježe ubrane bubrege stavite količinu od 250 grama u litru, do vrha napunite votkom i ostavite 30 dana u mraku. Svakodnevno protresite teglu. Pripremljeni napitak se filtrira i pije prije jela u velikoj kašiki 4 puta dnevno. Tretman traje 30 dana dok žlezda ne obnovi svoju funkciju.
  6. Za ozdravljenje gušterače tokom egzacerbacije i pojave bolova može sok od krompira, koji takođe ima antispazmodični efekat.

Važno je razumjeti da kućna terapija pomaže otkloniti nelagodu, ali to nije dovoljno. Nezavisno liječenje može dovesti do groznih posljedica - dijabetesa, nekroze tkiva žlijezde. Stoga, ako se dijagnosticira pankreatitis, zdravlje jetre i gušterače potpuno će ovisiti o ispunjenosti svih propisa liječnika.

Kako ublažiti upalu

Kako smiriti gušteraču kod kuće? Prije svega, potrebno je napustiti proizvode koji podstiču proizvodnju želudačnog soka i pojačavaju bolne simptome. Sve prženo, masno i dimljeno treba isključiti iz prehrane. Začinjene začine i umaci su također zabranjeni. Da biste ublažili bol i vratili normalno funkcioniranje tijela, važno je isključiti sve koncentrate i kiseline. Jelovnik u periodu pogoršanja upalnog procesa treba da se sastoji od ograničenog broja proizvoda.

Dozvoljeno je jesti kuhani krumpir. Po želji možete uključiti gulaš od tikvica u prehranu. Međutim, ne preporučuje se jesti patlidžan, paradajz i gljive tokom razdoblja pogoršanja. Sok od krumpira vrlo je koristan koji će pomoći da se riješite upale. Može se koristiti za liječenje samo u hroničnom toku upalnog procesa, odnosno kada bolni simptomi izostanu.

Kako biste se brzo riješili akutnih manifestacija upalnog procesa, potrebno je slijediti dijetu koja uključuje mliječi, krekere, supe od pire bez mesnog bujona, parne omlete i skute. Alkohol i gazirana pića tijekom liječenja strogo su zabranjeni.

Ako ne slijedite ovo pravilo, tada će upalni proces izazvati nekrozu tkiva žlijezde.

Lijekove koji pomažu probavu potrebno je uzimati uz obroke. Terapija lijekovima enzimima igra presudnu ulogu. U tu svrhu koriste se Mezim, Pancreatin, Panzinorm i Creon. Ova linija alata pomaže da se popuni deficit enzima pankreasa.

Osobe koje pate od akutnog pankreatitisa treba liječiti u gastroenterološkoj bolnici. Ako se gušterača upali, tada se lijekovi protiv bolova iz grupe analgetika i spazmolitika daju intravenski. Metronidazol, koji ima protuupalni učinak, dodatno se koristi za ublažavanje akutnih simptoma.

Tokom liječenja koriste se intravenske infuzije fiziološke otopine jer kod upale žlijezde organizam često dehidrira. Preporučljivo je piti što više tekućine. Najbolje je piti običnu filtriranu vodu. Ako tablete ne pomažu kod kuće, tada je potrebna hitna hospitalizacija.

Koje se druge metode mogu primijeniti

Bolesti povezane sa upalnim procesom u gušterači često su praćene mučninom. Da biste smanjili manifestacije ovog neugodnog simptoma, preporučuje se piti biljni čaj od metvice. Pijte kuhajte piće ne više od 5 minuta, inače možete izazvati porast boli.

Ublažava akutne simptome u upalnom procesu u pankreasnoj žele iz zobi. Neće biti žitarica, već žito, koje se mora sortirati i uzimati na liječenje samo cijelo. Zatim odmerite oko 200 g i prelijte sa 300 ml ključale vode. Stavite na vatru i krčkajte 15 minuta. Nakon toga sipajte u termos i ostavite 8-10 sati. Zatim filtrirajte i dobijenu tečnost koristite za tretman.

Protivupalno dejstvo ima i infuzija kamilice. Da biste to učinili, 1 tbsp. l sirovine sipajte sa dve čaše kipuće vode. Nakon pola sata, tečnost se mora odvojiti od cvetova kamilice i konzumirati prije jela.

Od svih sredstava koja mogu pomoći kod pogoršanja, sjemenke kopra mogu se koristiti bez straha. Međutim, ako je bol jaka, tada je liječenje ovom metodom najbolje ostaviti za kasnije.

Sjemenke kopra potrebno je brati i konzumirati nekoliko puta dnevno.

Da biste poboljšali funkcionalno stanje žlijezde, možete raditi laganu masažu trbušne šupljine. Da biste to učinili, morate zauzeti položaj leđa. Masaža se izvodi samo na prazan stomak. Pomaže započeti rad tijela. Prvo, trbuh treba glačati u smjeru kazaljke na satu. Izvedite minutu manipulaciju. Potom napravite isto, samo lagano pritiskajući na stomak. Zatim ste kao da prstom dodirujete čitavu trbušnu šupljinu. Morate završiti tehniku ​​potezima.

Kao lijek za upalu probavnih organa može se koristiti korijen cikorije. Bolje je uzimati ga kao piće. Da biste to učinili, možete kupiti prah cikorije i razrijediti u kipućoj vodi.

Dodatni tretmani

Protivupalno dejstvo ima i Ivan čaj. Može se piti i konzumirati svakodnevno. Kafa i kakao moraju se potpuno isključiti iz prehrane. Ne biste se trebali liječiti medom, jer možete samo pogoršati tok simptoma.

Izvrsna pomoćna metoda je infuzija propolisa. Može se koristiti sat vremena nakon obroka. Ima izražen protuupalni učinak, uništava bakterije i neutralizira glavni patogen koji izaziva mnoge gastrointestinalne bolesti - Helicobacter pylori. Za terapiju treba koristiti samo infuziju vode.

S jakim bolovima morate se potpuno odustati od hrane najmanje 24 sata. Pomoćni efekat imaju takve komponente poput metvice, gloga i plantaže. Ako se sva tri sastojka pomiješaju i zaliju kipućom vodom 1: 5, te filtriraju nakon 30 minuta, dobit ćete ljekovito piće koje može ublažiti akutnu bol i upalu. Prikazani kursevi.

Korijen maslačak može se koristiti za ublažavanje bolova i upala. Mora se inzistirati na pola sata. Za 1 žličicu. sirovina dovoljno čaše vode. Još od davnina kantarion se smatrao efikasnim lekom protiv raznih bolesti gastrointestinalnog trakta, a trenutno se koristi za otklanjanje upalnih procesa gušterače. Travu je potrebno brati i piti umjesto čaja barem 2 puta dnevno u toku 10 dana.

Kadulja i matičnjaka mogu se koristiti kao dodatak glavnom tretmanu. 1 kašika.l bilje preporučeno preliti sa 400 ml kipuće vode i ostaviti 1 sat. Zatim filtrirajte tečnost i uzimajte 3 puta dnevno. Laneno seme se može koristiti u fazi oporavka. Mora se preliti kipućom vodom i uzeti na sluznicu mase praznog stomaka, što je bio rezultat.

U nedostatku bolova, dopušteno je žvakanje sjemenki bez prethodnog kuhanja.

Dodatni pozitivni učinak daju sjemenke bundeve. Potrebno ih je konzumirati u osušenom obliku pola sata nakon glavnog obroka. Svaku metodu liječenja potrebno je razgovarati sa liječnikom, jer je gušterača vrlo osjetljiv organ.

Ako se bol samo pojačava kao rezultat korištenja navedenih sredstava, tada je neophodno napustiti ovaj pristup. Ne preporučuje se zagrijavanje gušterače grijaćim jastukom i konzumiranje mineralne vode u akutnom stadiju. Dok se oporavljate, u prehranu trebate uvesti žitarice žitarica, koje imaju pozitivan uticaj na rad probavnog sistema.

Tokom liječenja upotreba lijekova koji imaju choleretic efekat je kontraindicirana. Ista napomena odnosi se i na narodne lijekove. Inače možete izazvati još više upale.

Pankreas

Gušterača je organ probavnog sistema koji ima funkcije mješovite sekrecije. Unutrašnja funkcija (endokrina) je da proizvode određene hormone: inzulin, lipokain i glukagon. Takođe uključen u metaboličke procese u tijelu. Vanjska funkcija je proizvodnja pankreasnog soka, koji sadrži veliki broj probavnih enzima.

Klasifikacija

Trenutno stručnjaci identificiraju dvije glavne vrste pankreatitisa, ovisno o prirodi tijeka bolesti:

  • Oštro u kojem pankreas probavlja svoja tkiva vlastitim enzimima. Simptomi se brzo razvijaju i vrlo su izraženi.
  • Hronični Nastaje zbog akutnog tipa bolesti. Karakteriziraju ga blagi simptomi.

Uzroci upale

Razlozi za nastanak upalnih procesa u gušterači su mnogi. U većini slučajeva patološka stanja nastaju nepravilnom hranom, tako da se pankreatitis dijagnosticira ne samo kod odraslih, već i kod djece. Pored prehrane, razvoj upale mogu provocirati i sljedeći faktori:

  • genetska predispozicija
  • prejedanje
  • duodenitis
  • zloupotreba masne, začinjene, slane hrane,
  • čir na želucu
  • alkoholizam
  • stres
  • uzimanje određenih lijekova
  • patologija žučnog mjehura i dvanaestopalačnog crijeva,
  • vaskularna patologija,
  • virusne infekcije
  • Crohnova bolest
  • pušenje
  • alergijske reakcije
  • bolest jetre
  • povrede trbuha,
  • patologija razvoja pankreasa,
  • hipertireoza i drugi.

Vrlo često poremećaji cirkulacije krvi postaju provocirajući faktor. To izaziva kvar u gušterači, što povećava rizik od razvoja pankreatitisa.

Glavni znak akutnog pankreatitisa je bol, čija će lokalizacija ovisiti o mjestu žarišta upale. Sljedeći simptomi se takođe javljaju:

  • mučnina i povraćanje, pri kojem možete otkriti određenu količinu žuči,
  • kršenje stolice u kojoj su neprobavljeni komadići hrane,
  • groznica
  • belching i štucanje
  • blijedost kože
  • pojačano znojenje
  • zimica
  • akutna bol u predelu gušterače gušterače,
  • smanjen ili nedostatan apetit,
  • nadutost
  • žuta plaketa
  • slabost.

Kod hroničnog pankreatitisa može se pojaviti bol ispod lijevih rebara, koja se može pogoršati jedenjem masne hrane i tokom vježbanja.

Vrijedno je istaknuti simptome, čiji izgled morate pozvati hitnu pomoć:

  1. Ponavljani napad pankreatitisa.
  2. Slabost, mučnina i pojačano mokrenje.
  3. Bol u trbuhu ne nestaje nakon uzimanja lijekova protiv bolova i antispazmodika.
  4. Povećanje tjelesne temperature praćeno povraćanjem i bolovima u trbuhu.

Dijagnostika

Kada se pojave karakteristični simptomi bolesti, morate se posavjetovati s gastroenterologom koji će obaviti pregled i zakazati pregled. Tijekom prijema, liječnik sakuplja povijest bolesti, provodi palpaciju trbuha. Uz prisustvo specifičnih simptoma, dijagnoza u pravilu nije teška.

Laboratorijske i instrumentalne dijagnostičke metode uključuju:

  • Opći test krvi kako bi se potvrdio trenutni upalni proces.
  • Biohemijski test krvi. Uz njegovu pomoć možete odrediti funkciju jetre i razinu enzima pankreasa.
  • Analiza mokraće Prisustvo amilaze ukazuje na razvoj akutnog pankreatitisa.
  • Coprogram.
  • Ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
  • Roentgenography. Uz njegovu pomoć utvrđuje se prisutnost kamenja u kanalima.
  • Kompjuterska tomografija
  • Ako je potrebno, provodi se endoskopija, u kojoj se posebnom kamerom pregledavaju organi gastrointestinalnog trakta.
  • Krvni test za šećer.
  • Ponekad će biti potrebna hirurška dijagnostička metoda, a to je laparoskopija.

U slučaju upale gušterače, liječenje će propisati liječnik na temelju rezultata svih analiza. Zahvaljujući savremenim dijagnostičkim metodama, utvrditi uzrok patološkog stanja nije teško.

Uz nekompliciranu upalu gušterače, kućno liječenje nije manje efikasno od bolničkog. Terapiju bira lekar pojedinačno, ovisno o stanju pacijenta i težini bolesti. Na raspolaganju je nekoliko tretmana:

  1. Konzervativni.
  2. Hirurški
  3. Dijetalna terapija.
  4. Narodna medicina.

U većini slučajeva terapija se provodi u bolnici, ali kada se dijagnosticira manja upala gušterače, liječenje kod kuće nije kontraindicirano.

Konzervativna terapija

Od samog početka terapije koristi se intravenska infuzija lijekova koji normaliziraju krvni tlak i sprečavaju dehidraciju tijela. Propisuju se i protuupalni lijekovi i inhibitorna proizvodnja enzima pankreasa. Nakon toga, tretman je usmjeren na ublažavanje simptoma patologije i vraćanje normalnog funkcioniranja organa.

Lijekovi koji se koriste za liječenje ove bolesti uključuju sljedeće skupine lijekova:

  • Protivupalno - diklofenak. Uklonite bol, upale i ublažite oticanje.
  • Antispazmodičari - Drotaverinum.
  • Antibiotici - Amoksicilin. Ova grupa lijekova propisana je za sprečavanje infekcija u oslabljenom organu.
  • Enzimi čija je svrha da istovari gušteraču je pankreatin.
  • Lijekovi koji smanjuju proizvodnju želudačnog soka - Omeprazol, Gasterogen.
  • Sorbenti - polisorb.

Ako se pojave dodatne bolesti, liječenje bira liječnik uske specijalnosti. Primjerice, s razvojem dijabetesa bit će potreban endokrinolog. Ako postoji sumnja na upalu gušterače kod žena, liječenje se propisuje tek nakon potvrđivanja dijagnoze, jer patologije jajnika mogu dati slične simptome.

Hirurško liječenje

Postoje situacije u kojima je potrebna operativna metoda lečenja. Može se izvoditi na dva načina, ovisno o težini bolesti.

  • Otvoreni rad. Ova metoda je primjenjiva za razvoj tumorskih procesa, kao i za uklanjanje mrtvog tkiva.
  • Laparoskopija Najčešći način na koji je rizik od komplikacija sveden na minimum.

Dijetalna terapija

U liječenju upale gušterače dijeta je od najveće važnosti. Bez pravilne ishrane uzimanje lijekova neće imati trajan efekat. Dijeta za pankreatitis nije manje važna od konzervativnog liječenja.

  • krompira
  • umućena jaja
  • nemasne sorte ribe,
  • nemasno meso
  • skuti sir
  • supe od pire
  • žitarice kuhane u vodi
  • tjestenina od durum pšenice,
  • kefir
  • žele, pirjano voće,
  • ribizla
  • slatka trešnja
  • divlje jagode.

S upalom gušterače, liječenje kod kuće uključuje odbacivanje proizvoda koji ne samo da mogu izazvati novi napad bolesti, već i komplicirati trenutno stanje. Proizvodi koji se ne preporučuju za upotrebu kod patologije pankreasa uključuju:

  • alkoholna pića
  • čokolada
  • sladoled
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • kobasice,
  • slatkiši
  • dimljeni proizvodi
  • grah
  • masne sorte ribe i mesa,
  • kafa i jak čaj,
  • kisele bobice i voće.

Tijekom liječenja upale gušterače kod kuće, preporučuje se pridržavati se nekih pravila ishrane: potrebno je jesti nekoliko puta dnevno u malim obrocima. Hrana treba biti topla. Kad se pojave simptomi akutnog pankreatitisa, trebalo bi se suzdržati od jedenja tokom dana. Dozvoljeno je piti vodu, juhu od ružinog luka ili slab čaj. Zatim je dijeta broj 5 prikazana nekoliko dana.

Narodna medicina

Uz upalu gušterače, liječenje narodnim lijekovima daje značajan rezultat. Ali vrijedi se prisjetiti potrebe konzultacija s liječnikom prije nego što uzmete tradicionalnu medicinu. Dobar učinak kod pankreatitisa daje prijem biljnih dekocija. Preporučuje se upotreba:

  • tratinčica
  • immortelle
  • mahune graha
  • lišće borovnice
  • Kantarion
  • sjemenke kopra
  • maslačak
  • plantain
  • muškarci mogu koristiti infuziju kora od barberry.

U liječenju upale gušterače narodnim lijekovima koristi se ljekovito bilje u obliku čajeva, infuzija, dekocija. Kurs ne smije biti duži od 2-3 sedmice. Tada je potrebno da se odmorite. Postoji veliki broj recepata koji mogu pomoći ublažavanju simptoma pogoršanja, grčeva u kanalima i povećati trajanje remisije. Ali važno je zapamtiti da se primjena bilo kojeg sredstva tradicionalne medicine treba provoditi samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Kućno lečenje

Ako postoje simptomi upale gušterače, liječenje kod kuće može se dopustiti uz sljedeće manifestacije bolesti:

  1. Uz opetovano pogoršano pogoršanje patologije.
  2. Ako se labava stolica muči ne više od dva puta dnevno.
  3. Ne dolazi do povećanja temperature.
  4. Nedostatak povraćanja ili samo pojavljivanje.
  5. Bol nije izražena.
  6. Sa jasnim razumijevanjem uzroka pogoršanja bolesti. Na primjer, u kršenju prehrane.

Posljedice

Upalni proces u gušterači može zahvatiti mnoge organe i sisteme tijela. Uz upalu, željezo oslobađa enzime u krvotok, i zbog toga se mogu pojaviti simptomi intoksikacije koji mogu naštetiti organizmu i značajno smanjiti kvalitetu života. Ali pored ovoga, postoji i opasnija komplikacija: neki enzimi mogu početi uništavati tkiva same žlijezde, što dovodi do opasnih stanja koja zahtijevaju hiruršku intervenciju.

Takođe se mogu razviti:

  • apsces
  • gnojni pankreatitis,
  • krvarenje
  • formiranje fistule
  • žutica
  • poremećaji respiratornog sistema
  • dijabetes melitus
  • tumorski procesi
  • sa začepljenjem pankreasnih kanala mogu se oblikovati ciste,
  • peritonitis.

Zaključak

Pankreatitis je veoma opasna bolest koja zahtijeva trenutno liječenje. Kako bi se spriječila pojava patologije, potrebno je primijeniti preventivne mjere usmjerene prvenstveno na uravnoteženu prehranu, odustajanje od loših navika i rutinske preventivne preglede. Ne zapostavite u liječenju upale gušterače narodnim lijekovima, jer takva terapija daje vrlo efikasan rezultat.

Pogledajte video: NEMA BOLJEG LIJEKA: Ovo može izliječiti vaše bubrege, pankreas i jetru samo jednim korišćenjem (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar