Razlike i karakteristike akutnog i hroničnog pankreatitisa

Sve žlijezde u ljudskom tijelu dijele se na žlijezde vanjske sekrecije, koje izlučevine izlučuju spolja, na primjer, na površini kože (znoj) ili u lumen probavnog trakta (žuč), i žlijezde unutrašnje sekrecije, koje proizvode hormone (na primjer, tiroidin štitnjača, nadbubrežni kortikosteroidi ) Gušterača spada u obe vrste odjednom. Proizvodi enzime potrebne za probavu u tankom crijevu, kao i inzulin i druge hormone.

Gušterača ima izdužen i spljošten oblik, koji se nalazi u gornjem dijelu trbuha, iza stomaka. Bolest kod koje se u njemu razvija upala naziva se pankreatitis.

Pankreatitis je akutan kada se simptomi brzo razvijaju i traju nekoliko dana, a hronični kada se patološki proces razvija tijekom godina.

Zašto nastaje pankreatitis?

Digestivni enzimi koje proizvodi pankreas trebali bi normalno biti aktivirani u tankom crijevu. Ako se njihova aktivacija dogodi unutar žlijezde, oni oštećuju njeno tkivo i uzrokuju upalu. Tako se obično razvija akutni pankreatitis. Uz ponovljeni napad akutnog pankreatitisa bolest može preći u hronični oblik.

Najčešći uzroci bolesti:

  • žučna kamena bolest
  • zloupotreba alkohola dugo vremena,
  • neke infekcije
  • nasljednost
  • metabolički poremećaji
  • povrede
  • pankreatitis može nastati kao komplikacija operacije ili uzimanja određenih lijekova,
  • pušenje
  • cistična fibroza.

U 15% slučajeva akutnog pankreatitisa i u 25% u hroničnih slučajeva nije moguće utvrditi uzrok.

Sve žlijezde u ljudskom tijelu dijele se na žlijezde vanjske sekrecije, koje izlučevine izlučuju spolja, na primjer, na površini kože (znoj) ili u lumen probavnog trakta (žuč), i žlijezde unutrašnje sekrecije, koje proizvode hormone (na primjer, tiroidin štitnjača, nadbubrežni kortikosteroidi ) Gušterača spada u obe vrste odjednom. Proizvodi enzime potrebne za probavu u tankom crijevu, kao i inzulin i druge hormone.

Gušterača ima izdužen i spljošten oblik, koji se nalazi u gornjem dijelu trbuha, iza stomaka. Bolest kod koje se u njemu razvija upala naziva se pankreatitis.

Pankreatitis je akutan kada se simptomi brzo razvijaju i traju nekoliko dana, a hronični kada se patološki proces razvija tijekom godina.

Koji su simptomi bolesti?

Kod akutnog pankreatitisa bol se javlja u gornjem dijelu trbuha. Može biti herpes zoster, dati mu je u leđa, obično se intenzivira nakon jela (posebno kad jedete masnu hranu). Tjelesna temperatura raste, pojavljuje se mučnina, povraćanje. Puls ubrzava.

Kod hroničnog pankreatitisa simptomi su slični, pridružava im se i mršavljenje (budući da pankreas igra važnu ulogu u probavi). Stolica postaje masna, masna, slabo se ispire sa zidova WC školjke, stječe neugodan miris.

Ako bolest dovede do oštećenja endokrinih stanica, proizvodnja inzulina je oslabljena. Rast glukoze u krvi raste, može se razviti dijabetes.

O patologiji

Pankreatitis je upalni proces. Razlog njegovog razvoja u akutnom i kroničnom obliku je promjena, odnosno oštećenje tkiva pod utjecajem bilo kojeg faktora s destruktivnim potencijalom:

  • obilna hrana,
  • višak masne ili začinjene hrane
  • prevelike količine ili, obrnuto, nedostatak proteina,
  • alkohol
  • lijekovi
  • toksini
  • mehaničko oštećenje žlijezde.

Postoje doprinosni ili pozadinski faktori koji povećavaju rizik od pankreatitisa. Ovaj stres, trudnoća, nasledna predispozicija, takođe utiču na patologiju gastrointestinalnog trakta i hepatobilijarnog sistema - gastritis, duodenitis, holecistitis, kolelitijazu.

Morfologija

To se odnosi na promjene koje se javljaju u tkivu gušterače kada se pojavi upalni proces. Razlika između akutnog pankreatitisa i hronične varijante je da se formira niz tipičnih nepovoljnih stanja:

  1. Teški edemi žlijezde, a često susjedni anatomskim strukturama trbušne šupljine.
  2. Upala istovremeno zahvaća i veliko područje organa.
  3. Postoje krvarenja i područja nekroze kao rezultat samo-probave aktiviranim enzimima koji se brzo šire po cijeloj debljini tkiva (parenhima), uz dodatak mikrobne infekcije - gnojnih žarišta.

Za hronični pankreatitis karakteristično je prisustvo fibrotičkih promjena - to jest, zamjenom aktivnih zona žlijezde vezivnim vlaknima koja nisu u stanju preuzimati zadatke koji moraju biti obavljeni za proizvodnju enzima i hormona. Postoje nekrotična mjesta, odnosno područja smrti, međutim formiraju se postepeno, ne hvatajući čitavu debljinu parenhima. Ishod je atrofija, koja izaziva funkcionalnu iscrpljenost organa.

Dakle, akutni pankreatitis iz kroničnog karakterizira učestalost inflamatornog fokusa i prevladavanje nekrotičnih promjena.

Prvom opcijom parenhim se brzo uništava, za nekoliko sati i dana, a drugom - postepeno, tokom više meseci, pa čak i godina.

Po fazama

U akutnom tipu upale razlikuju se stadiji edema (bez komplikacija) i nekroze (sterilni ili zaraženi). To jest, u početku se žlijezda povećava u veličini, raste pritisak u njenim kanalima, aktiviraju se agresivni enzimi i počinje smrt tkiva, što je povezano s rizikom dodavanja mikrobnih uzročnika i stvaranjem gnojnih žarišta.

Ako je u pitanju kronična upala, primjećuju se faze:

  • recidivi (pogoršanje) sa živopisnom simptomatskom slikom,
  • remisija (odustajanje od manifestacija) - može biti potpuna (bez pritužbi na zdravstveno stanje) ili djelomična (uz očuvanje nepovoljnih znakova koji nemaju značajan utjecaj na radnu sposobnost i aktivnost pacijenta).

Razlika je i u tome što se manifestacije akutnog oblika javljaju iznenada i povećavaju se za nekoliko sati, a aktivna upala traje otprilike 3-6 tjedana, nakon čega se uspostavlja faza ishoda - ili žlijezda gubi funkciju (što se može javiti uz opsežnu nekrozu čak i u pojava bolesti) ili u potpunosti ili djelomično obnovljena.

U hroničnoj verziji, pojava simptoma može biti iznenadna, bez „prekursora“ u obliku mučnine ili gubitka apetita, ali gušterača već ima tkivne promene koje se ne mogu ukloniti ni uz dobar tretman. Stoga se održava "remisija relapsa", a potpuni oporavak je nemoguć.

Prema kliničkoj slici

Iako se akutna varijanta pankreatitisa i relapsa hroničnog oblika mogu dogoditi sa sličnim karakteristikama (mučnina, povraćanje, bol u trbuhu), razlikuju se neke osnovne manifestacije karakteristične samo za jednu od tipova bolesti:

Klasifikacija upale pankreasa: stadijumi i faze

Zajedničko između akutnog i kroničnog pankreatitisa je da se obje patologije mogu javiti u blagom, umjerenom i teškom obliku.

Akutni pankreatitis ima sledeće faze razvoja:

  • Edematous - blagi tok je karakterističan za to. Gušterača se povećava u veličini, osoba počinje osjećati nelagodu u epigastričnoj regiji, u desnom i lijevom hipohondrijumu. Foci nekroze su odsutni, javlja se nekroza pojedinačnih ćelija koje se izlučuju.
  • Sterilna nekroza pankreasa je umjerena patologija. Razlikovati ograničeno kad se na parenhimu organa pojavljuju velike ili male žarišta mrtvog tkiva, kao i rašireno - nekroza zahvaća čitav parenhim ili samo njegov veliki deo. Dešava se masno - normalne ćelije žlijezde zamjenjuju se masnim, patološki proces sporo napreduje, hemoragičan - sok gušterače počinje na probavi tkiva parenhima i krvnih žila žlijezde, pomiješan - ima znakove masnih i hemoragičnih.

Zaražena nekroza pankreasa najteža je, nepovoljna faza akutnog pankreatitisa, javlja se zbog gnojno-septičkih komplikacija.

Akutni pankreatitis može dovesti do smrti pacijenta. Razlog je rana komplikacija - zatajenje više organa. Ovo je stresna reakcija tijela na pogoršanje, kod koje više vitalnih sistema prestaje funkcionirati odjednom. Moguće su kasne komplikacije - purulentno-septična lezija.

S obzirom na vremenske periode tokom kojih se kliničke manifestacije akutnog pankreatitisa mijenjaju, ljekari su fazama patologije dodijelili pojedinačna imena:

  • Enzimatski - traje 3-5 dana od početka pogoršanja pankreatitisa. U tom periodu počinju formirati nekrotični žarišta. Uz adekvatan tretman, zahvaćena područja prekrivaju se zaštitnim vezivnim tkivom, bolest prestaje napredovati.
  • Reaktivno - traje od 6 do 14 dana. Aseptična upalna reakcija javlja se do žarišta odumirućih tkiva. Ovaj simptom očituje se stvaranjem infiltrata u projekciji gušterače, u njemu se nakupljaju čestice limfe i krvi.
  • Sekvestracija - faza se počinje razvijati 15. dana od početka bolesti. Karakteristična je pojava sterilnih ili gnojnih cista i fistula na mjestu nekrotičnih mjesta.
  • Ishod - javlja se nakon 6 ili više mjeseci. Osoba se oporavlja ili mu se stanje pogoršava.

Obzirom na razloge koji mogu izazvati hronični pankreatitis, patologija je podijeljena na:

Hronični oblik pankreatitisa često se odvija tajno, pod simptomima bolesti jetre ili creva, koji se nalazi u blizini gušterače. Uz asimptomatski oblik patološke promjene gušterače otkrivaju se slučajno ultrazvukom drugih organa za varenje. Asimptomatski oblik može trajati 5-10 godina.

Hronični pankreatitis s kliničkim manifestacijama podijeljen je u 4 stupnja. Svaka ima svoju podstanicu s različitim stupnjem komplikacija i intenziteta boli:

  • I stage. Nedostatak pankreasa nije prisutan. Osobu uznemirava bol u trbuhu, koji može biti relaps ili trajan.
  • II faza. Patološke promjene utječu na endokrini (proizvodi inzulin i druge hormone) i egzokrini (proizvodi sok pankreasa) dio žlijezde. Upalni proces može proći bezbolno ili s periodičnim bolovima.
  • III stepen. Karakterizira ih egzo- i endokrina insuficijencija s jakim bolovima koji zahtijevaju lijekove protiv bolova tijekom egzacerbacija.
  • IV stepen. Intenzitet bola se smanjuje, jer dolazi do "izgaranja" uništenih tkiva i nervnih završetaka žlezde.

Koja je razlika između akutnog pankreatitisa i hroničnog

Tijekom egzacerbacije javlja se hronični pankreatitis s simptomima koji se praktično ne razlikuju od simptoma akutnog oblika bolesti. Što se tiče uzroka ovih patologija, one također nemaju razlike. Za ove bolesti koriste se potpuno identične dijagnostičke metode. Ali patologije se liječe na različite načine, imajući u vidu uzroke bolesti, prisutnost komplikacija i intenzitet boli.

Upala gušterače izaziva spoljašnji i unutrašnji faktor:

  • Nezdrav način ishrane, neaktivan način života.
  • Zloupotreba alkohola, pušenje.
  • Disfunkcija žučne kesice, žučnih puteva.
  • Nasljedna predispozicija.
  • Ozljeda gušterače (kao posljedica prodiranja u ranu, prilikom pada, tijekom operacije).
  • Dugotrajna upotreba antibakterijskih ili hormonskih lijekova.
  • Sužavanje izlučnih kanala i krvnih sudova žlezde.
  • Patologija gastrointestinalnog trakta: peptički čir, urođene malformacije želuca, dvanaestopalačnog creva.

Jednostavna osoba neće moći razlikovati akutni od hroničnog pankreatitisa kada je potonji ušao u fazu pogoršanja, jer u ovom trenutku pacijent ima simptome karakteristične za obje patologije:

  • poremećaj probave
  • mučnina, povraćanje,
  • porast temperature
  • kršenje stolice.

Dodatni znakovi teškog akutnog pankreatitisa su zatvor, povraćanje, koje se javlja odmah nakon jela, ponekad uz dodatak žuči. Uz dugotrajni teški oblik akutnog pankreatitisa, pacijentov ton kože se mijenja u zemljani. Na koži se na području pupka pojavljuju cijanotične mrlje, što ukazuje na uništavanje parenhima i ulazak krvi u peritonealno tkivo.

Razlika između akutnog pankreatitisa i kroničnog oblika bolesti leži u činjenici da simptomi prvog nestaju u roku od nekoliko dana, pod uslovom da je blag tijek bolesti i korištenje odgovarajućeg liječenja, a simptomi drugog, kada se pojave povoljni uvjeti, se ponavljaju.

Hronični pankreatitis osjeća se bolovima u gornjem dijelu trbuha, koji se može proširiti na lijevu stranu grudnog koša, oponašajući simptome srčane bolesti. Bol se pojavljuje prvih sat vremena nakon jela masne hrane (nakon 15-30 minuta). U ovom slučaju pacijent ima nadimanje i počinje proliv.

Kako je dijagnoza

Ako se sumnja na akutni pankreatitis i hospitalizira se egzacerbacija hroničnog bolesnika, ali prije propisivanja liječenja dijagnoza se razjašnjava pomoću sljedećih metoda za ispitivanje gušterače:

  • Opća i biohemijska analiza krvi. Rezultati prve pomažu u utvrđivanju prisutnosti upale u tijelu, drugog ukazuju na povećanje probavnih enzima u krvnom serumu, što se najčešće događa s akutnim oblikom patologije.
  • Analiza mokraće Povećanje amilaze (enzima koji razgrađuje složene ugljikohidrate do glukoze) obično se primjećuje kod akutnog pankreatitisa.
  • Ultrazvuk peritoneuma. Pomaže u procjeni veličine gušterače, stanja žučne kesice i izlučnih kanala. Osjetljivost ultrazvuka, u otkrivanju akutnog i pogoršanja hroničnog pankreatitisa, u prvih 7 dana iznosi 50-78%.
  • Endoskopski ultrazvuk. Pomaže u razmatranju konzistencije tkiva žlijezde koja nije jasno vidljiva konvencionalnim ultrazvukom. Postupak se izvodi cijevom koja je ubačena kroz jednjak.
  • Kompjuterska tomografija. Osjetljivost metode u dijagnostici akutnog pankreatitisa i pogoršanja hroničnog je blizu 90%.
  • Radiografija pomaže u otkrivanju taloženja kalcijumovih soli u mekim tkivima žlijezde i prisutnosti intraduktalnog kamenja.
  • Coprogram. Analiza fekalnog tkiva vrši se hroničnim i akutnim pankreatitisom kako bi se utvrdila količina neisvaščenih masti, vlakana i masnih kiselina.
  • Fecal elastazni test. Koristi se za otkrivanje insuficijencije gušterače u ranim fazama. Test elastaze ima indikator 100% efikasnosti, specifičnost (odsustvo pogreške u dijagnozi) je 96%.

Tako da liječnik može oblikovati efikasan režim liječenja, dijagnoza akutnog i hroničnog pankreatitisa provodi se pomoću složenih metoda. Uključuju brojne hardverske studije, laboratorijske analize bioloških materijala (izmet, mokraća, krv) i praćenje kliničkih simptoma.

Liječenje pacijenta s akutnim pankreatitisom provodi se u bolnici. Propisana mu je dijeta protiv gladi, propisani su analgetici, kapaljke sa fiziološkom otopinom, lijekovi koji blokiraju aktivnost probavnih enzima. U blagim slučajevima simptomi bolesti nestaju na 2-3 dana.

Pacijentima sa sumnjom na peritonitis daju se protočne peritonealne ispiranja. Trbušna šupljina ispire se fiziološkom fiziološkom otopinom kroz drenažne cijevi. U naprednim slučajevima potrebno je izvršiti operaciju za uklanjanje nekrotičnih područja ili dijelova organa.

Sa hroničnim oblikom patologije, bol se lako zaustavlja izgladnjivanjem i lijekovima protiv bolova, što bi trebao propisati samo liječnik. U teškim slučajevima, kada je pacijentovo stanje komplicirano dijabetes melitusom ili kolelitijazom, pacijent je hospitaliziran i propisan mu je lijek.

U nedostatku efekta, pacijentu sa hroničnim pankreatitisom može se propisati endoskopski tretman, resekcija glave ili drugog dela žlezde, ili operacija suženog ili proširenog izlučnog kanala.

Komplikacije

Akutni pankreatitis daje dve vrste komplikacija:

  • Rani. Šok stanje na pozadini nekroze pankreasa i tahikardije velikih razmjera. Jetrna, bubrežna insuficijencija, enzimski peritonitis, unutrašnje krvarenje, sepsa, stvaranje cista.
  • Kasno. Pojavljuju se u drugoj sedmici bolesti, zbog infekcije, u obliku gnojnog pankreatitisa, apscesa trbušne šupljine, fistule u parenhimu pankreasa, krvarenja u probavnom traktu, trovanja krvi.

Sledeće komplikacije su karakteristične za hronični pankreatitis:

  • Dijabetes melitus posljedica je nedovoljne proizvodnje inzulina u žlijezdama.
  • Opstruktivna žutica - uzrok je začepljenje žučnog protoka kamenjem ili neoplazmom.
  • Zarazne komplikacije (flegmon, apsces, parapankreatitis).
  • Portalna hipertenzija - javlja se na pozadini povećanog pritiska u portalnoj veni.

U nedostatku liječenja i daljnjem razvoju hroničnog oblika bolesti, nastaju sistemske komplikacije: respiratorno zatajenje, funkcionalno oštećenje jetre i bubrega, krvarenje u probavnom traktu, gubitak težine i tumor u gušterači.

Kome doktoru treba obratiti pomoć

Različiti ljekari mogu tretirati liječenje upale pankreasa:

  • Akutni pankreatitis. Radnici Hitne pomoći pacijenta šalju u reanimator i hirurg. Tada se pacijent određuje na odjelu hirurgije ili gastroenterologije.
  • Hronični pankreatitis Pacijent se obraća lokalnom terapeutu, koji nakon pregleda imenuje pacijentu režim liječenja ili ga usmjerava na gastroenterologiju. U složenim slučajevima je indicirano hirurško lečenje.

Prevencija i prognoza

Moguće je spriječiti pojavu akutnog pankreatitisa i pogoršanje hroničnog oblika patologije poštujući sljedeće preventivne mjere:

  • Pravilna prehrana.
  • Odbijanje alkoholnih pića.
  • Aktivni stil života.
  • Pravovremeno lečenje gastrointestinalnih bolesti.

Ne zanemarujte nijedan od navedenih predmeta. Svako kršenje može prouzrokovati negativan ishod pogoršanja. Kod akutnog pankreatitisa smrt može nastupiti u prvim danima bolesti zbog šokovnog stanja koje uzrokuje jaku bol i intoksikaciju tijela. Osobe s uznapredovalim kroničnim pankreatitisom također ne smiju zanemariti preporuke koje je propisao ljekar. Nepoštivanje dovodi do komplikacija koje u većini slučajeva uzrokuju smrt.

Koja je dijeta pogodna za akutni pankreatitis

Kod akutnog pankreatitisa kod odraslih obavezno je slediti dijetu nakon preporučenog perioda posta, koji pacijent obično provodi u bolnici.

Sa ovom vrstom pankreatitisa pacijentima je prikazana stroga dijeta br. 5, svoju prvu mogućnost, nakon čega se postepeno prelazi na drugu verziju ove prehrane.

Dijeta br. 5 pacijentu je propisana otprilike drugi ili četvrti dan nakon napada. Hrana s ovom dijetom uzima se u malim obrocima oko 5 ili 6 puta dnevno. Dodatni obroci, između glavnih, nisu dozvoljeni.

Prve verzije dijeta br. 5 potrebno je pridržavati se najmanje sedam dana. Njegov glavni cilj je smanjenje vanjske sekretorne funkcije gušterače što je nježniji režim probavnog sustava.

U prvoj verziji pete prehrane, svi proizvodi moraju se služiti u pročišćenom, toplom obliku. Na ovom linku možete saznati o najzdravijim doručcima za pravilnu prehranu.

Druga verzija prehrane takodje podupire blag utjecaj na probavni trakt i smanjuje refleksnu ekscitabilnost žučne žlijezde. Tokom druge verzije pete prehrane, uz jela na paru, uvode se jela u pečenom i pirjanom obliku.

Stanje jela poput jela postepeno prelazi u uobičajeno stanje (u komadima, plastici, komadu) i potrebno je temeljito žvakanje hrane. Termičko stanje posuđa ostaje toplo.

Dijeta koja je propisana kod akutnog pankreatitisa kod odraslih uključuje lagane vegetarijanske kaširane juhe, kuhano meso i ribu s niskim udjelom masnoće i domaća jela na bazi jela, ustajali kruh u obliku krekera, polusuhe, kaše iz pšeničnih kaša.

Potrebno je potpuno odustati od proizvoda koji mogu izazvati dodatnu proizvodnju enzima gušterače (gušterače) - masnih, prženih, kao i proizvoda koji sadrže alkohol.

Liječnici preporučuju pacijentima da se pridržavaju dijeta br. 5 u dužem periodu, koji može trajati i do osam mjeseci, pa i nakon njegovog završetka morate slijediti principe pravilne prehrane. Prerano, ishitreno odbacivanje prehrane prijeti tijeku bolesti u kronični oblik.

Saznajte listu proteinskih proizvoda za mršavljenje.

Kako se razvija akutni pankreatitis?

Akutni pankreatitis nastaje uslijed aktiviranja enzima, zbog čega je oštećena struktura tkiva organa, gušterače. Razvoju ovog stanja doprinosi prekomjerno lučenje sekretorne funkcije žlijezde, promjena sastava (povećanje viskoznosti) i izljev soka gušterače.

U procesu takvih patologija vjerovatno je djelomično samo-probavljanje gušterače (gušterače).

Bolest se razvija veoma brzo i opasno s istim trenutnim razvojem komplikacija s mogućnošću da potpuna nekroza žlezde.

Nastanak ili pojava ove patologije olakšava nekoliko različitih uzroka.

Koji su razlozi pojave

Pankreatitis se obično smatra rezultatom jakih alkoholnih veza i jedenjem masne i pržene hrane. U riziku su osobe s prekomjernom težinom od 30 do 60 godina i osobe sa ovisnostima o alkoholu. Ali raspon uzroka uzrokovanih ovom bolešću je mnogo širi.

Dakle, uzroci akutnog pankreatitisa su:

  • Unos alkoholnih pića - do 40% svih slučajeva akutnog pankreatitisa prouzrokovano je tim razlogom,
  • Žučna kamena bolest - ovaj uzrok čini do 20% bolesti,
  • Nepravilna prehrana - ovisnost o masnom i prženom, začinjenom i dimljenom može imati negativan učinak što rezultira ovom opasnom bolešću,
  • Uticaj lekova na organ (pankreas) - tetraciklin, metranidozol i neke antikancerogene lekove,
  • Bolesti endokrinog sistema (mogu se pojaviti zbog hiperfunkcije paratireoidnih žlijezda),
  • Infekcije (herpes, mikoplazma, sepsa, dizenterija), koje utječu na gušteraču i ulivaju se u gnojnu nekrozu, mogu takođe izazvati akutni pankreatitis,
  • Povrede trbuha.

Koja je hrana zabranjena tijekom pogoršanja

Tokom dijete br. 5 koja štedi za gušteraču, neke vrste proizvoda nije prihvatljivo za upotrebu. Osim kategoričkog odbijanje alkohola, prženih i masnih. Jela s nadražujućim učinkom na sluznici, kao i neprobavljivi proizvodi, u potpunosti se isključuju iz prehrane.

Za vrijeme dijeta za akutni pankreatitis, u terapeutske svrhe, preporučuju se odrasli pacijenti teško pićeuključujući mineralnu vodu, ali to treba imati na umu zabranjena gazirana pića. Mineralna voda treba biti bez plinova (Smirnovskaya, Borjomi, Slavyanskaya).

Važno je znati!U liječenju pankreatitisa strogo su zabranjeni takvi proizvodi kao što su muffin, začinjeni (češnjak, luk, papar), ocat, pržena, masna konzervirana hrana, gljive, dimljeno meso, bogati masni brojevi, marinade..

Mišljenje stručnjaka: hoće li post pomoći u akutnom obliku?

Štrajk glađu za akutni pankreatitis je indiciran na dva ili četiri dana. Može značajno ublažiti tok bolesti. Njegov glavni cilj je pruža potpun odmor i odmor pankreasa.

Stoga, privremeno odbijanje jesti ili liječiti glađu, bukvalno, pomaže spasiti život pacijenta. Stručnjaci to nedvosmisleno izjavljuju akutni štrajk glađu za pankreatitis je neophodan.

Kandidat medicinskih nauka, Eliseev Aleksander Gennadevič, gastroenterolog, smatra da je privremeni post sasvim opravdan, te da je glavni smjer konzervativne metode liječenja akutnog pankreatitisa kod odraslih pridržavanje prehrane, na kraju posta.

Alexander Barvinsky, ljekar opće prakse, specijalista terapijskog posta, smatra da je, kao i mnogi drugi ljekari, racionalno post uvijek koristan. Terapija istovara već je uobičajena medicinska tehnika.

Periodi posta biraju se pojedinačno i kreću se od 2 do 7 dana. Ali terapeutski post mora nužno uključivati ​​i razdoblje gladi i štedljiv period izlaska iz njega - dijetu.

Važno je zapamtiti!Izvodi se štrajk glađu, u akutnom obliku pankreatitisa trebao bi biti u bolnici pod nadzorom lekara. U ovom slučaju potrebno je obilno piće (dekocija borovice ruža, slab čaj, mineralna mirna voda). U liječenju akutnog pankreatitisa, za vrijeme štrajka glađu, radi uklanjanja intoksikacije organizma, preporučljivo je koristiti intravensku kapljicu glukoze.

Dakle, dijeta za pankreatitis je sastavni, ako ne kažemo, glavni dio terapije. Pridržavanje istoj je vrlo važno za pozitivan ishod liječenja. To treba imati na umu kršenje preporuka ljekara može dovesti do ozbiljnijih posljedica - hroničnog oblika ove bolesti.

Video opisuje način izliječenja gušterače kod kuće ...

O dijeti protiv pankreatitisa ...

Sve o uzrocima, simptomima i liječenju pankreatitisa.

Klasifikacija pankreatitisa

Mehanizam razvoja pankreatitisa zasnovan je na povećanju opterećenja u kanalima, a enzimi koji ulaze u tkiva unutarnjeg organa potiču proces uništavanja. Ako se primijeti teški pankreatitis (u ovom slučaju govorimo o nekrozi tkiva), tada bolest prati nekroza značajnog dijela gušterače.

Zanemarivanje simptoma i nedostatak odgovarajuće terapije dovodi do naknadne nekroze masnog tkiva koje okružuje gušteraču, kao rezultat toga, patološki proces se širi na druge organe lokalizirane u peritoneumu.

Ako probavni enzimi uđu u trbušnu šupljinu, može se razviti peritonitis. U tom stanju odsustvo terapije dovodi do nepovoljne prognoze - smrtnog ishoda.

U medicinskoj praksi razlikuju se vrste i oblici pankreatitisa. Ovisno o prirodi patološkog procesa, bolest je akutna, akutna relapsa, subakutna, hronična i pogoršanja hroničnog tipa.

Oblici akutnog pankreatitisa:

  • Intersticijski oblik karakterizira oticanje gušterače, tj.
  • Izgled hemoragije nastaje zbog pozadine krvarenja u žlijezdi,
  • Akutna nekroza pankreasa praćena je zbijanjem unutrašnjeg organa, formiraju se žarišta propadanja tkiva.

Na nekim slikama akutni hronični pankreatitis prolazi zajedno s akutnim upalnim procesom u žučnoj kesici - u ovom slučaju dijagnosticira se holecistostokreatitis. Gnojni oblik karakterizira stvaranje gnoja u gušterači.

Bilo koji oblik akutnog pankreatitisa ima sposobnost transformacije, pa se može kretati sa jednog na drugi. Na primjer, hemoragični izgled može se transformirati u nekrozu tkiva s naknadnim stvaranjem gnojnih masa.

Akutni pankreatitis dovodi do različitih komplikacija - apscesa, višestrukih krvarenja, fibroze, atrofije tkiva itd. U slučaju komplikacija, prognoza može biti loša, čak i ako se da adekvatni lijekovi.

Hronični pankreatitis naziva se upala koja napreduje relativno sporo. Kao rezultat toga, opaža se fibroza mekih tkiva ili kalcifikacija tkiva gušterače. Na pozadini ovog oblika remisiju zamjenjuju pogoršanjem. Pacijenti često razvijaju dijabetes.

Hronični oblik je podijeljen u sljedeće vrste patološkog procesa:

  1. Asimptomatski (latentni) izgled karakterizira relativno normalno stanje pacijenta tokom dužeg vremenskog razdoblja.
  2. Tip boli prati stalna bol u trbuhu, koja se znatno povećava tokom pogoršanja bolesti.
  3. Ponavljajući prikaz. Sindrom boli javlja se isključivo na pozadini pogoršanja bolesti.

Ova vrsta hroničnog oblika kao cistični pankreatitis pojavljuje se zajedno sa stvaranjem cista. Točne su (izuzetno rijetko dijagnosticirane) i lažne (nalaze se na većini kliničkih slika).

Kada se dijagnosticira reaktivni pankreatitis, podrazumijeva se akutni tok upalnog procesa, u kombinaciji s pogoršanjem bolesti dvanaesnika, jetre i organa gastrointestinalnog trakta.

Simptomi akutnog pankreatitisa

Gušterača je mali organ koji obavlja najbitniju funkcionalnost u ljudskom tijelu. Uključuje proizvodnju probavnih enzima, koji osigurava normalan i cjelovit probavni proces. Kao i proizvodnja inzulina, čiji nedostatak dovodi do razvoja dijabetesa.

Razlika između hroničnog i akutnog tipa bolesti je da su u drugom slučaju, na pozadini napada, kliničke manifestacije bolesti izuzetno izražene. Pacijent se žali na jak i trajan sindrom boli, lijekovi protiv bolova ne pomažu u ublažavanju bolova.

Mehanizam razvoja akutnog napada uzrokovan je kašnjenjem enzima u pankreasu i kanalima unutarnjeg organa, što dovodi do uništenja same žlijezde. Kada uđu u krvotok, manifestuju se simptomi trovanja organizma.

Pored bola, pacijent ima i takve znakove:

  • Visoka tjelesna temperatura, nizak ili povišen krvni pritisak. Uz brzi razvoj upale, pacijentovo se stanje brzo pogoršava, temperatura može porasti do 40 stepeni, primećuje se labilnost arterijskih parametara,
  • Pacijentove crte lica su naoštrene, koža postaje blijeda. U nedostatku pomoći, boja kože postaje siva i zemljana. Koža je hladna na dodir, prekrivena ljepljivim znojem,
  • Napada mučnine, štucanja, povraćanja. Često te simptome prati suha usta, belching. Povraćanje ne donosi olakšanje, u povraćanju ima žuči / komadići ne probavljene hrane,
  • Nedostatak apetita. Jelo izaziva neumorno povraćanje. Na početku akutne faze bolesti ne može se govoriti o hrani, jer je glavni uvjet za poboljšanje pacijentovog blagostanja gladovanje,
  • Poremećaj probavnog trakta, koji se očituje čestim i labavim stolicama ili dugotrajnim opstipacijom. Na pozadini pankreatitisa, stolica je na većini slika tečna, uz dodatak pjene, nalaze se čestice ne probavljene hrane, tj.
  • Dispneja se razvija zbog gubitka elektrolita tokom povraćanja.Pored toga, manifestuje se pojačano znojenje, na ljudskom jeziku postoji obilje žutog plaka.

Ostali simptomi akutnog napada uključuju napuhanost, pojačano lučenje kože, plavlju kožu i žutost sklera. S ovim znakovima, rezultat se kreće za nekoliko minuta, hitno je potrebna medicinska pomoć.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Akutni i hronični pankreatitis imaju određene razlike ne samo u težini simptoma nego i u liječenju. Razlika je u tome što se akutni napad mora zaustaviti u stacionarnim uvjetima, jer u protivnom posljedice mogu biti fatalne.

Pacijentima se prva pomoć pruža kod kuće prije dolaska medicinskih specijalista. Kako bi ublažio bol, na trbuhu se postavlja prehlada. Dopuštena je upotreba antispazmodičnih lijekova, na primjer, Papaverin. Obavezno odbacite bilo koju hranu.

Osnova uspješne terapije je glad, mir i hladnoća. Ne preporučuje se baviti se samo-lečenjem, jer postoji velika verovatnoća da će se razviti različite komplikacije bolesti.

Hitna pomoć po dolasku medicinskog tima sastoji se od sledećih radnji:

  1. Unošenje kapaljke sa fiziološkom otopinom.
  2. Antiemetički lijek, na primjer, Cerucal u dozi od 10 mg.
  3. Injekcija anestetika - Ketanov.
  4. Injekcija antisekretornih lekova u dozi od 250 mg.

Pacijent mora biti hospitaliziran. U pravilu se u akutnom napadu diferencijalna dijagnoza ne provodi budući da ga je prilično jednostavno razlikovati od ostalih bolesti. Ako postoji sumnja na destruktivnu vrstu pankreatitisa, tada je potrebna hirurška intervencija. Daljnje liječenje izvodi se na odjelu hirurgije.

Indikacija za laparoskopski zahvat je sumnja na tekućinu u trbušnoj šupljini ili simptomi peritonitisa. Ova se manipulacija može izvesti kako bi se razjasnili komplikacije akutnog napada.

  • Upotreba diuretičkih lijekova za sprečavanje oticanja unutarnjeg organa i uklanjanje probavnih enzima iz krvi. Propisan je Furosemid ili Diacarb (oblik tablete),
  • Preporučuju Omez u dozi od 80 mg dnevno,
  • Ako postoji povraćanje, preporučuje se unošenje metoklopramida intravenski,
  • U akutnom razdoblju upalnog procesa nužno su propisani inhibitori probavnog enzima. Predstavnici grupe su Gordoks, Kontrikal.

Otprilike 3-6 dana pacijentu je propisana glad i piće tople vode. U težim oblicima bolesti, post traje 7-14 dana.

U potonjem slučaju potrebna je parenteralna prehrana - unošenje proteinskih hidrolizata i masnih emulzija.

Značajke hroničnog pankreatitisa

U hroničnom obliku bolesti otkrivaju se strukturne promjene u tkivima gušterače. Većina medicinskih stručnjaka vjeruje da je glavna razlika između CP od akutnog napada u napredovanju patoloških transformacija u organu čak i nakon uklanjanja izvornog faktora.

Na pozadini sporog upalnog procesa često se dijagnosticira egzokrino i intrasekretorno zatajenje organa.

U razvoju hroničnog oblika bolesti razlikuje se nekoliko razdoblja. Rano može trajati godinama, ponekad se manifestuje kao karakteristični znakovi i razdoblje kada su kršenja praćena intenzivnom klinikom značajno smanjuje kvalitetu života pacijenta.

Znakovi hronične upale su intenzivni i blagi. Obično se tijekom pogoršanja primećuju kliničke manifestacije, koje se manifestuju u akutnom napadu bolesti.

Pacijentu se savjetuje da stalno slijedi određenu dijetu, pije lijekove za sekretornu insuficijenciju gušterače, antispazmodične lijekove. Preporučeni spa tretman dva puta godišnje.

Najteža točka liječenja je dijeta. Ne može svaki pacijent odbiti omiljene poslastice i jela. Principi ishrane:

  1. Frakcijska prehrana u malim porcijama do 6-7 puta dnevno. Možete istovremeno pojesti do 230 g hrane.
  2. Odbijanje masne, začinjene, slane i začinjene hrane.
  3. Odbijanje / ograničavanje alkoholnih pića.

Pogreške u ishrani manifestuju se bolom. Vrijedi malo pojesti zabranjeni proizvod, jer se nakon nekoliko sati pojavi bol u stomaku. Da biste zaustavili bol, koristite lekove:

  • Drotaverin je antispazmodik koji pomaže u ublažavanju upale gušterače, odnosno sindrom boli se smanjuje,
  • Sparex je antispazmodik, kojeg karakteriše miotropno delovanje. Ublažava grčeve u gastrointestinalnom traktu,
  • Uz edematozni oblik Omez može se propisati 1 tableta tokom tri dana. Recepcija se vrši samo u kratkim tečajevima i prema propisu liječnika.

S produljenim tijekom bolesti normalno tkivo gušterače zamjenjuje se masnim i vezivnim slojevima, što izaziva gubitak funkcionalnosti unutarnjeg organa, što rezultira dijabetesom, narušava se kompletan probavni proces.

Kako bismo ublažili bol i smanjili opterećenje na oštećenom organu, potrebni su probavni enzimi. Propisati lijekove:

Mjere za prevenciju akutnih i hroničnih bolesti uključuju pravilnu i redovnu ishranu. Preporučuje se ograničenje konzumacije alkoholnih pića, posebno u kombinaciji sa masnom hranom.

O hroničnom i akutnom pankreatitisu opisano je u videu u ovom članku.

Šta je pankreatitis?

Gušterača (gušterača) je jedan od najvažnijih ljudskih organa. Uključena je u sljedeće procese:

  • lučenje enzima koji uđu u dvanaestopalačno crijevo, organiziraju normalnu probavu,
  • varenje ugljenih hidrata, masti, proteina,
  • proizvodnja inzulina koja regulira potrošnju i skladištenje energije dobivene iz hrane.

Pod utjecajem brojnih uzroka nastaje disfunkcija - dispankreatizam. Lako se prilagođava lijekovima i dijetom. Ako se ne liječi, razvija se pankreatitis - upalni i degenerativni proces gušterače. Patogeneza bolesti:

  1. Preklapanje kanala žlijezde.
  2. Aktivacija enzima u tijelu.
  3. Autoliza - samo probavljanje tkiva.
  4. Atrofija gušterače.
  5. Kršenje njegovih funkcija.

Zašto se gušterača upali?

Razvoj pankreatitisa uzrokuje poremećaje u funkcijama probavnog sistema:

  • žučna kamena bolest
  • virusni hepatitis,
  • helminthic infestations,
  • peptički čir
  • posljedice operacija na probavnom traktu,
  • gastritis
  • stenoza kanala,
  • dizenterija
  • crevna sepsa.

Ljekari smatraju uobičajene uzroke upalnih procesa:

  • gojaznost
  • prejedanje
  • masna, pržena hrana
  • ozljede trbuha
  • nekontrolisana upotreba droga,
  • alergije
  • hipertenzija
  • dijabetes melitus
  • ateroskleroza
  • zaušnjaka.

U riziku za razvoj pankreatitisa su:

  • trudnice zbog poremećaja u ishrani, nedostatka vitamina i minerala,
  • alkoholičari
  • osobe sa urođenim patologijama gušterače,
  • radnici u industrijama u kojima se koriste premazi za boje i lakove, soli teških metala, otrovne tvari.

Postoje statistike o uzrocima pankreatitisa:

Procenat od ukupnog broja bolesnika sa upalom

Ozljede trbuha, operacije probavnog trakta, intoksikacije lijekovima, hemikalijama

Simptomi akutnog pankreatitisa

  • bodež u lijevom hipohondriju ili pojasu,
  • daje pod lopaticu,
  • sličan sindromu boli sa srčanim udarom.
  • višestruko
  • pomiješana sa žuči
  • ne donosi olakšanje.
  • nadutost
  • nadimanje
  • bol od dodira.
  • tačkasti crveni osip,
  • svrbež
  • boja kože:
  1. blijed - rezultat opijenosti,
  2. žuta - oštećenje jetre,
  3. cijanotik - akutno stanje.

Kršenje funkcija probavnog trakta

  • bijeli premaz na jeziku,
  • mučnina
  • burping.
  • žeđ
  • smanjenje učestalosti mokrenja,
  • suva koža.
  • groznica do 39,
  • zimica
  • znojenje
  • glavobolja
  • mučnina

Simptomi dijabetesa

  • suha usta
  • žeđ.

  • visok krvni pritisak
  • otkucaji srca
  • respiratorno zatajenje
  • kratkoća daha.

Hronična upala pankreasa

Ako bolest traje više od tri mjeseca, smatra se hroničnom. Upala je karakteristična po progresivnom toku, atrofičnom oštećenju tkiva. Ljekari razlikuju takve faze pankreatitisa:

  • Početni - do 5 godina, s čestim recidivima.
  • Spoljna sekretorna insuficijencija predstavlja kršenje apsorpcije hranljivih sastojaka, probavnih funkcija.
  • Komplikovan tijek je razvoj nepovratnih procesa: atrofije, dijabetesa, raka.

Pogoršanje hroničnog pankreatitisa izmjenjuje se s periodima slabljenja simptoma. Simptomi hronične upale gušterače:

  • stalni ili povremeni, umjereni,
  • grčevi
  • nedostatak jasne lokalizacije,
  • dobitak nakon jela, konzumiranja alkohola, masne hrane.
  • nadutost
  • tutnjava u stomaku
  • učestala dijareja
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • gubitak kilograma
  • žeđ
  • smanjenje učestalosti mokrenja,
  • suva koža.

  • glavobolja
  • mišićni drhtaj
  • slabost
  • hladan znoj.

Dijagnostika

Ispitivanje pacijenta započinje s anamnezom, vanjskim pregledom. Dijagnostika uključuje sljedeće istraživačke metode:

  • opšti, biohemijski test krvi,
  • enzimski testovi
  • analiza mokraće
  • fekalni pregled,
  • koprogram.

  • radiografija
  • Ultrazvuk trbušne šupljine,
  • ezofagogastroduodenoskopija,
  • računarska tomografija,
  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija.

Simptomi pankreatitisa autora

Proučavanje upalnih procesa gušterače, njihov opis, uradili su ljekari, čija su imena simptomi bolesti. Kada se dijagnosticira bolest, koriste se klinički znakovi pankreatitisa, prema riječima autora:

Manifestacije bolova u pankreatitisu

Kada kliknete na točku, koja je definirana na sljedeći način:

  • mentalno povezati pupak i sredinu donjeg rebra na lijevoj strani,
  • podeljeno na 3 dela,
  • željena točka je povezivanje drugog i trećeg segmenta, bliže ivici.

U projekciji glave žlezde - 5-6 cm desno, iznad pupka, između medijalne linije tijela i bisektora pupčanog ugla.

U točki 4-6 cm od pupka prema desnom pazuhu.

U projekciji linije koja povezuje glavu i rep žlezde.

Crvene točkice na tijelu (vaskularne aneurizme).

Bolna osetljivost, osetljivost kože u poprečnom procesu osmog torakalnog kralješka na lijevoj strani.

Odsustvo pulsiranja aorte na prednjem zidu peritoneuma u projekciji žlezde (teško je odrediti kod pacijenata s debelim slojem potkožne masti).

Povećanje potkožne masti s lijeve strane pupka.

Krvni test

Obavezna studija u dijagnozi pankreatitisa je opšti test krvi. Otkriva prisutnost upale u pogledu:

  • smanjenje eritrocita - manje od 3,9 x 10 12 ćelija / l,
  • smanjenje hemoglobina - manje od 135 g / l,
  • povećanje bijelih krvnih zrnaca - više od 9 x 10 9,
  • povećanje brzine sedimentacije eritrocita (ESR) - s 15 mm / sat.

Biokemijskim testom krvi mogući su viškovi sljedećih parametara:

  • koncentracija enzima:
  1. lipaza - do 190 U / l,
  2. serum estalaza - 0,1-4 ng / ml,
  3. amilaza - do 64 U / l,
  • šećer u krvi - 4,2-6,2 mmol / l,
  • ukupni bilirubin - 8,4-20,5 μmol / l.

Instrumentalna dijagnostika

Ultrazvuk (prema znakovima odjeka)

  • kamenje u kanalu žlezde,
  • povećanje veličine
  • prisustvo slobodne tečnosti u vrećici za punjenje,
  • ciste.
  • nekrotične lezije
  • natečena tkiva
  • apsces
  • cistične formacije
  • tumori.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija

  • opstrukcija kanala,
  • prisustvo kalkula.
  • područja perforacije
  • kamenje
  • izliv u pleuralnu šupljinu.

  • stanje završnog presjeka kanala žlijezde,
  • sfinkter funkcionalnosti Oddija.

Lečenje pankreatitisa

Taktika terapije upale ovisi o stadijumu bolesti. Napad akutnog pankreatitisa sugeriše:

  • detoksikacija tijela
  • terapija lijekovima
  • plazmafereza
  • dijetalna hrana.

U hroničnom stadijumu bolesti važno je povećati period remisije. Ljekari preporučuju:

  • cjeloživotna dijeta
  • uzimanje enzima pankreasa,
  • simptomatska terapija
  • liječenje žučne kamenac, dijabetes melitus,
  • normalizacija acidobazne ravnoteže,
  • vitaminska terapija
  • oporavak u sanatorijumu u remisiji.

Prva pomoć

Ako se sumnja na pankreatitis, pacijent mora osigurati mir, pozvati hitnu pomoć.

Da biste ublažili stanje, možete:

  • smjestiti pacijenta s koljenima pritisnutim na grudi,
  • dajte svakih pola sata 50 ml vode (neprihvatljivo za hranjenje),
  • nanesite pakovanje leda s leđa,
  • Zamolite da dišete površno.

Kada je pacijent odveden u bolnicu, ljekari koriste infuziju fiziološke otopine za detoksikaciju, vraćanje acidobazne ravnoteže. Režim prve pomoći uključuje liječenje takvim skupinama lijekova:

  • lijekovi protiv bolova
  • antispazmodike
  • antiemetički
  • diuretici (za isključenje edema žlijezde),
  • antibiotici (s gnojnim oblikom),
  • enzimski inhibitori.

Lijekovi protiv pankreatitisa

Važna uloga u lečenju pankreasa igra se otklanjanju bolova. Da biste to učinili, koristite droge:

  • antispazmodici - Spazmalgon, Papaverin, Drotaverin,
  • lijekovi protiv bolova - Analgin, Ketorolac,
  • protuupalno - Ibuprofen, Diklofenak,
  • m-antiholinergički lijekovi koji blokiraju ekscitaciju nervnog sistema - Chlorosil, Atropine,
  • H2-blokatori (sa upornom boli) - Famotidin, Ranitidin.

Za obnavljanje funkcija gušterače koriste se sljedeće grupe lijekova:

  • enzimi - pankreatin, Mezim, Festal,
  • Homeopatski - Hovert Pankreatikum,
  • za smanjenje proizvodnje hormona - Atropin, Platifillin,
  • antiencimi (suzbijaju sekretorne funkcije) - Sandostatin, Contrical, Trasilol,
  • inhibirati aktivnost žlijezde - Ribonuklease, Fluorouracil.

U upalnom procesu važno je obnoviti funkcije probavnog sustava u tu svrhu:

  • Omeprazol - smanjuje nivo klorovodične kiseline,
  • LIV 52 - hepatoprotektor,
  • Lecitin - reguliše proizvodnju žuči,
  • Gaviscon - sekretolitički (smanjuje kiselost želuca)
  • Linex - obnavlja mikrofloru,
  • Gastal - normalizuje acidobaznu ravnotežu želuca,
  • Smecta, Enterol - zaustavi proliv.

U liječenju pankreatitisa mogu se upotrebljavati lijekovi:

  • antibiotici - ciprofloksacin, kloramfenikol,
  • aminokiselina (uz parenteralnu ishranu, zaobilazeći digestivni trakt) - Aminosol,
  • diuretik - furosemid,
  • Hemostatik - Contrivan,
  • toksini - Polysorb,
  • antiemetik - Tserukal,
  • detoksikacija - Crospovidone.

Hirurško liječenje

Indikacije za hiruršku intervenciju su gnojna upala, trajni bolni simptom i tumor. Hirurško liječenje gušterače provodi se s povećanjem njegove veličine, oštrim padom funkcija, komplikacijama pankreatitisa. Može se primijeniti:

  • Hitna intervencija zbog peritonitisa, akutne upale izazvane blokadom dvanaesnika.
  • Zakazana operacija nakon uklanjanja akutnih simptoma do ponovne pojave.

Za hirurško liječenje su potrebni visokokvalificirani kirurzi - u blizini se nalazi nekoliko vitalnih organa, aorte i sjecišta živčanih čvorova. Nisu isključene teške komplikacije: krvarenje, infekcija, oštećenje krvožilnog sustava.

S hirurškom intervencijom se koriste sljedeće metode:

  1. Reakcija pankreasa - uklanjanje glave žlezde i dvanaestopalačnog creva.
  2. Nekrektomija - ekscizija nekrotičnog tkiva.
  3. Totalno uklanjanje pankreasa zajedno sa žučnim peskom, delom tankog creva, želuca, slezine.
  4. Autopsija, drenaža cista, apscesi.
  5. Wirsungotomija - disekcija kanala, uklanjanje kamenja.

Narodni lijekovi

Upotreba kućnih lijekova s ​​prirodnim sastojcima može biti samo dodatak glavnom tretmanu. Recepti tradicionalnih iscjelitelja moraju se dogovoriti s liječnikom - to će pomoći u izbjegavanju komplikacija, alergijskih reakcija.

Da biste napravili infuziju, trebate:

  1. Umiješajte šaku bobica.
  2. Sipajte čašu ključale vode.
  3. Pijte sa medom 3 puta dnevno.

Za uklanjanje upale, ubrzavanje regeneracije tkiva, vraćanje funkcije gušterače, pomaže dentat. Za juhu koristite korijenje, stabljiku i lišće biljke. Po receptu vam je potrebno:

  • Sipajte kašiku bilja u čašu kipuće vode.
  • Kuvajte 5 minuta.
  • Inzistirajte na sat vremena, procijedite.
  • Pijte 50 ml prije jela, tri puta dnevno.
  • Kurs traje mesec dana.
  • Nakon 10 dana ponovite tretman.

Normaliziranje probave kod pankreatitisa pomaže dekocija bilja. Da biste ga pripremili, čajnu žličicu zbirke prelijte čašom ključale vode, stanite 15 minuta u vodenoj kupelji. Dobivena količina pije se tokom dana. Kolekcija uključuje jednake dijelove biljaka:

Kako bi smanjili sekretorno opterećenje, uklonili oticanje, zastoj žuči, preporučuje se dekocija iz kolekcije ljekovitih biljaka. Nije dopušteno koristiti za vrijeme pogoršanja upalnih procesa. Prema receptu, 0,5 litra vode dodaje se dvije kašike mješavine, kuhane 20 minuta. Čorba se pije u tri podijeljene doze pola sata prije jela. Naknada uključuje:

  • sjeme kumine - 4 dijela,
  • korijander, nana - svaka 2 dijela,
  • yarrow - 3 dijela.

Upala gušterače

U akutnom obliku upale lečenje započinje glađu, postepeno prelazeći na dijetu broj 5P. Kod hronične upale, poštivanje je potrebno tokom života.

Nutricionisti preporučuju pridržavanje pravila:

  1. Izuzmite začinjenu, prženu, dimljenu hranu, začine.
  2. Jela s pare, kuhati, peći.
  3. Jedite hranu u toplom, pire ili fino mljevenom obliku.
  4. Jedite 6 puta dnevno, u malim porcijama.
  5. Dnevni sadržaj kalorija u hrani je 2500 kcal.

Hrana i jela koja se preporučuju za svakodnevnu upotrebu:

  • vegetarijanske supe
  • kaša - heljda, zdrob, zobena kaša, pirinač,
  • nemasno meso, riba,
  • mliječni proizvodi,
  • povrće - bundeva, mrkva, dovedeno, krompir,
  • voće - jabuke bez kiseline
  • pića - brod od šipka, kompot od sušenog voća, čaj sa mlijekom,
  • žele iz slatkih bobica, meda, šećera.

Uz pankreatitis, potrebno je isključiti iz prehrane:

  • povrće - mahunarke, rotkvica, špinat, luk, beli luk,
  • voće - banane, smokve, grožđe,
  • životinjske masti
  • cijela jaja
  • marinade
  • roštilj
  • svinjetina
  • patka
  • janjetina
  • pavlaka
  • kiseli krastavčići
  • gljive
  • čokolada
  • sladoled
  • cimet
  • sirće
  • kafa
  • kakao.

Pogledajte video: как пить воду до еды, чтобы похудеть и лечение простатита, панкреатита, гастрита, артроза не начать! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar