Dicinon: upute za upotrebu, indikacije, doziranje i analozi

Dicinon je homeostatski lijek, spada u skupinu hemostatskih agenasa, aktivatora stvaranja tromboplastina. Aktivna supstanca je etamsilat.

Lijek pomaže povećati stvaranje velike mase mukopolisaharida koji štite proteinska vlakna od oštećenja u zidovima kapilara. Uz to, omogućava normalizaciju propusnosti kapilara, povećanje njihove stabilnosti i također poboljšavanje mikrocirkulacije.

Dicinon je hemostatska, antihemoragična i angioprotektivna supstanca, normalizuje propusnost vaskularne stijenke, poboljšava mikrocirkulaciju.

Nema hiperkoagulacijska svojstva, ne doprinosi trombozi, nema vazokonstriktivni učinak. Vraća patološki izmijenjeno vrijeme krvarenja. Ne utiče na normalne parametre hemostatskog sistema.

Dicinon praktično ne utiče na sastav periferne krvi, njene proteine ​​i lipoproteine. Neznatno povećava sadržaj fibrinogena. Brzina sedimentacije eritrocita može se lagano smanjiti. Lijek normalizira ili smanjuje patološki povećanu propustljivost i krhkost kapilara.

Nakon iv primjene, lijek počinje djelovati nakon 5-15 minuta, maksimalan učinak primjećuje se nakon 1 sata, trajanje djelovanja je 4-6 sati.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Dicinonu? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Parenhimska (s oštećenjem slezine, pluća, bubrega, jetre) i kapilarnih (s oštećenjem najmanjih žila) krvarenja,
  • Sekundarno krvarenje na pozadini trombocitopatije (kvalitativna inferiornost trombocita) i trombocitopenije (smanjenje broja trombocita u krvi),
  • Hematurija (prisustvo krvi u urinu), hipokoagulacija (usporena koagulacija krvi), intrakranijalno krvarenje,
  • Epistaksa na pozadini visokog krvnog pritiska,
  • Hemoragični vaskulitis (višestruka mikrotromboza i upala zidova mikrovaskulature) i hemoragična dijateza (tendencija krvnog sistema da poveća krvarenje),
  • Dijabetička mikroangiopatija (kapilarna bolest kod šećerne bolesti).

Upute za upotrebu Dicinon-a, doziranje tableta i ampula

Dnevne doze lijeka i trajanje tijeka liječenja određuje liječnik ovisno o tjelesnoj težini i jačini krvarenja.

Tableta se proguta cela, ispere se čistom vodom. Prema uputstvu za upotrebu Dikonona, maksimalna pojedinačna doza je 3 tablete. Tačnu dozu određuje ljekar ovisno o vrstama krvarenja.

Kako bi se spriječio razvoj krvarenja u postoperativnom razdoblju, odraslima se propisuju 1-2 tablete svakih 6 sati, dok se stanje ne stabilizuje.

Crijevno i plućno krvarenje - 2 tablete dnevno tokom 5-10 dana. Ako postoji potreba za produženjem tijeka liječenja, doziranje se smanjuje.

Dicinon za menstruaciju - 3-4 tablete dnevno 10 dana - započinju 5 dana prije menstruacije, a završavaju 5. dana menstrualnog ciklusa. Za konsolidaciju učinka tablete treba uzimati u skladu sa shemom i 2 naredna ciklusa.

Deci su propisani u dnevnoj dozi od 10-15 mg / kg u 3-4 doze.

Bolesnike s zatajenjem jetre ili bubrega treba koristiti s oprezom.

Dicinon injekcije

Jedna doza otopine za injekcije obično odgovara 0,5 ili 1 ampuli, ako je potrebno, 1,5 ampula.

U profilaktičke svrhe prije operacije: 250-500 mg etamsilata intravenskom ili intramuskularnom injekcijom 1 sat prije operacije

Neonatologija - intramuskularna injekcija Dicinona u dozi od 10 mg / kg tjelesne težine (0,1 ml = 12,5 mg). Liječenje se mora započeti u prva 2 sata nakon rođenja. Lijek ubrizgavajte na svakih 6 sati tokom 4 dana u ukupnoj dozi od 200 mg / kg tjelesne težine.

Ako se lijek miješa sa fiziološkom otopinom, tada ga treba odmah primijeniti.

Lokalna primjena

Dicinon se može primijeniti lokalno (transplantat kože, vađenje zuba) pomoću sterilne gazne krpe navlažene lijekom.

Možda je kombinirana upotreba oralnog oblika lijeka s parenteralnom primjenom.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja potrebno je isključiti druge uzroke krvarenja.

Lijek se ne smije propisivati ​​pacijentima s urođenom netolerancijom na glukozu, nedostatkom laktaze (nedostatak laktaze kod nekih naroda Sjevera) ili sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Ako se rastvor pojavi za intravensku i intravensku primjenu, on se ne može koristiti, jer je namijenjen samo za upotrebu u bolnicama i klinikama.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Dicinon-a:

  • Sa strane centralnog nervnog sistema i perifernog nervnog sistema: glavobolja, vrtoglavica, parestezija donjih ekstremiteta.
  • Iz probavnog sistema: mučnina, gorušica, jačina u epigastričnoj regiji.
  • Ostalo: alergijske reakcije, hiperemija kože lica, snižen sistolički krvni pritisak.

Kontraindikacije

Dicinon je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • akutna porfirija
  • hemoblastoza kod djece (limfoblastična i mijeloična leukemija, osteosarkom),
  • tromboza
  • tromboembolija
  • preosjetljivost na komponente lijeka i natrijum sulfit,
  • dojenje
  • preosjetljivost na natrijum sulfit (otopina za iv i / m primjenu).

Upotreba tijekom trudnoće moguća je samo u slučajevima kada potencijalna korist terapije za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Predoziranje

Podaci o predoziranju nisu opisani u uputama. Moguća je pojava ili intenziviranje nuspojava.

Analozi Ditsinon, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Dicinon se može zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Slično u akciji:

  • Tranexam
  • Aminokapronska kiselina
  • Vikasol,
  • Alfit-8.

Prilikom odabira analoga važno je shvatiti da se Dicinon-ove upute za uporabu, cijenu i recenzije ne primjenjuju na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ljekarnama Rusije: Ditsinon tablete 250 mg 100 kom. - od 377 do 458 rubalja, trošak ampula Dicinon rastvor 125 mg / ml 2 ml 1 pc - od 12 rubalja, 100 kom. - od 433 rubalja, prema listi 693 apoteka.

Čuvati od svetlosti i vlage, van dosega dece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja je 5 godina.

Uslovi izdavanja iz ljekarni se izdaju na recept.

4 komentara za “Dicinon”

Injektirali su mi Dicinon nakon operacije. Razumijem da bi se smanjila vjerojatnost krvarenja. Liječenje se toleriralo normalno. Injekcije su bezbolne. U pozadini bola u području šava, uopće nisam osjećao nikakve injekcije.

Posljednjih godina mučili su me obilni CD, posebno drugi i treći dan, ali taj je dan općenito bio užasan. Lijek djeluje brzo. Veoma efikasno! Spasio me. Ne znam šta bi bilo bez njih.

Imam obilna razdoblja i pijem Ditsinon 5 dana prije početka kako ne bi došlo do velikog gubitka krvi.

U takve dane uzimam askorutin kad se potpuno napuni. Jeftino a efekat isti. Dicinon se nije trudio, mada sam čuo puno pozitivnih stvari o njima.

Dicinon tokom trudnoće - upute za upotrebu

U ranim fazama trudnoće Dicinon se propisuje u nedostatku opasnosti za embrion, samo u tabletama i pod nadzorom liječnika. U drugom i trećem tromjesečju koristi se:

  • Za otklanjanje manjih krvarenja.
  • Odvajanjem elemenata posteljice.
  • Za borbu protiv nazalnih krvarenja.

Indikacije za upotrebu u općem slučaju

  • Za prevenciju i zaustavljanje krvarenja u parenhima i kapilara u otolaringologiji uz hirurško liječenje,
  • U hirurškoj oftalmologiji za keratoplastiku, uklanjanje katarakte i lečenje glaukoma,
  • Uz krvarenje iz nosa na pozadini arterijske hipertenzije,
  • U stomatologiji tokom hirurških intervencija
  • U hitnim hirurškim zahvatima za zaustavljanje crevnih i plućnih krvarenja, u neurologiji - s progresivnim ishemijskim moždanim udarom,
  • Indikacija je hemoragična dijateza (uključujući Werlhof-ovu bolest, Willebrand-Jurgens-ovu bolest, trombocitopatiju),
  • Dijabetička mikroangiopatija,
  • Intrakranijalno krvarenje u novorođenčadi i prijevremeno rođene djece.

Značajke primjene u ginekologiji:

Dicinon za zaustavljanje menstruacije je vrlo jak i efikasan lijek, ali treba ga koristiti za zaustavljanje teških razdoblja samo kao krajnje sredstvo i to samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako ima direktnih indikacija za prijem.

U nekim situacijama Dicinon se mora uzimati s krvarenjem uzrokovanim primjenom intrauterinih kontraceptiva - spirale. Nakon uklanjanja spirale primjenom Dicinona, krvarenje prestaje.

Kako koristiti Dicinon, doziranje

Tablete za odrasle:

Standardna dnevna doza Dicinona je 10-20 mg / kg tjelesne težine, podijeljena u 3-4 doze. U većini slučajeva, jedna doza je 250-500 mg 3-4 puta dnevno.

U izuzetnim slučajevima, jedna doza može se povećati na 750 mg 3-4 puta dnevno.

Dikinon s teškim periodima propisuje se 2 tablete od 250 mg tri puta dnevno tokom obroka.Terapija traje do 10 dana, počevši pet dana prije početka krvarenja.

U postoperativnom razdoblju lijek se propisuje u jednoj dozi od 250-500 mg svakih 6 sati, sve dok rizik od krvarenja ne nestane.

Hemoragični sindrom: tri puta dnevno, 6-8 mg / kg, trajanje prijema do dvije sedmice, prema indikacijama, kurs se može ponoviti u sedmici.

Unutrašnje bolesti: opće preporuke da se uzimaju 2 tablete Dicinon 250 mg 2 do 3 puta dnevno (1000-1500 mg) uz obroke, sa malo čiste vode.

Koliko piti Dicinon? Trajanje i koliko vremena treba uzeti tabletu treba da propiše lekar, standardni tretman je do 10 dana.

Tablete za djecu (starije od 6 godina):

Standardna dnevna doza Dicinon-a za djecu je 10-15 mg / kg u 3-4 doze. Trajanje upotrebe ovisi o složenosti gubitka krvi i kreće se od 3 do 14 dana od trenutka zaustavljanja krvarenja. Tablete treba uzimati tokom ili nakon jela.

Nema studija o upotrebi tableta Dicinon kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre ili bubrega. U ovim skupinama bolesnika lijek koristite oprezno.

Dicinon-ovo uputstvo za upotrebu - injekcije za odrasle

Optimalna dnevna doza je 10-20 mg / kg, podijeljeno u 3-4 v / m ili iv (spora) injekcija.
Dijabetička mikroangiopatija (krvarenje): intramuskularna injekcija 0,25 grama 3 puta dnevno, injekcije 3 mjeseca.

U hirurškim intervencijama se profilaktički ubrizgavaju u vidu IV ili IM 250-500 mg 1 sat prije operacije. Za vrijeme operacije I / O se daje 250-500 mg. Nakon završetka operacije daje se 250-500 mg Dicinona svakih 6 sati dok rizik od krvarenja ne nestane.

Ditsinon - injekcije za decu

Dnevna doza je 10-15 mg / kg tjelesne težine, podijeljena u 3-4 injekcije.

U neontologiji: Dicinon se daje u / m ili u / u (polako) u dozi od 12,5 mg / kg (0,1 ml = 12,5 mg). Liječenje treba započeti u prva 2 sata nakon rođenja.

Kontraindikacije

Primjena tableta i injekcija Dicinon-a kontraindicirana je kod:

  • preosjetljivost na aktivnu supstancu ili komponente lijeka,
  • tromboza i tromboembolija,
  • akutna porfirija.

Koristite s oprezom u slučaju krvarenja na pozadini predoziranja antikoagulansima.

Nuspojava Dicinon

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • svrbež i crvenilo kože,
  • mučnina
  • parestezije nogu.

Takve reakcije na Dicinon su prolazne i blage.

Postoje dokazi da je u djece sa akutnom limfo i mijelogenom leukemijom, osteosarkomom, etamzilatom, koji se koristi za sprečavanje krvarenja, prouzrokovana ozbiljna leukopenija.

Nakon ubrizgavanja na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti crvenilo i svrbež, vrlo rijetko se opazi Quinckeov edem, pogoršava se bronhijalna astma. U nekim teškim slučajevima osoba može imati anafilaktički šok.

Analozi Dicinon, list

Analozi Dicinon-a o principu djelovanja:

  • Etamsilat
  • Mononine
  • Oktanin F
  • Oktane
  • Protamin sulfat
  • Revolade

Napominjemo - upute za uporabu Dietion, cijena i recenzije analoga nisu prikladne. Ni u kom slučaju se ne mogu koristiti kao vodič za uporabu i doziranje analoga! Kada tražite šta zamijeniti Dietion, potrebna je konsultacija s kvalificiranim liječnikom.

Pogledajte video: Дицинон: Инструкция по применению (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar