Hitna pomoć za ketoacidotsku komu zbog dijabetesa

Dijabetička ketoacidoza

Hemijska struktura tri ketonska tijela: aceton, acetooctena i beta-hidroksi-maslačna kiselina.
ICD-10E 10.1 10.1, E 11.1 11.1, E 12.1 12.1, E 13.1 13.1, E 14.1 14.1
ICD-9250.1 250.1
Diseasesdb29670
eMedicinamed / 102

Dijabetička ketoacidoza (ketoacidoza) Je varijanta metaboličke acidoze koja je povezana s kršenjem metabolizma ugljikohidrata kao posljedicom nedostatka inzulina: visoka koncentracija tijela glukoze i ketona u krvi (značajno prelazi fiziološke vrijednosti) koja nastaje kao posljedica poremećenog metabolizma masnih kiselina (lipoliza) i deaminacije aminokiselina. Ako se kršenja metabolizma ugljikohidrata ne zaustave pravodobno, razvija se dijabetička ketoacidotska koma.

Nedijabetička ketoacidoza (acetonemski sindrom kod djece, sindrom cikličkog acetonemičkog povraćanja, acetonemičko povraćanje) - skup simptoma uzrokovan povećanjem koncentracije ketonskih tijela u krvnoj plazmi - patološko stanje koje se javlja uglavnom u djetinjstvu, a manifestuje se stereotipnim ponavljanim epizodama povraćanja, naizmjeničnim razdobljima potpunog blagostanja. Razvija se kao posljedica grešaka u prehrani (duge gladne pauze ili prekomjerne konzumacije masti), kao i na pozadini somatskih, zaraznih, endokrinih bolesti i oštećenja središnjeg živčanog sustava. Razlikuje se primarni (idiopatski) - javlja se u 4 ... 6% djece u dobi od 1 do 12 ... 13 godina i sekundarni (zbog bolesti) acetonemski sindrom.

U ljudskom tijelu, kao rezultat glavnog metabolizma, obično nastaju ketonska tijela i koriste ih tkiva (mišići, bubrezi):

Kao rezultat dinamične ravnoteže, njihova koncentracija u krvnoj plazmi normalno je jadna.

Etiologija

Dijabetička ketoacidoza zauzima prvo mjesto među akutnim komplikacijama endokrinih bolesti, smrtnost dostiže 6 ... 10%. U djece sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu to je najčešći uzrok smrti. Svi slučajevi ovog stanja mogu se podeliti u dve grupe:

  • dijabetička ketoza - stanje koje karakterizira porast razine ketonskih tijela u krvi i tkivima bez izraženog toksičnog učinka i pojava dehidratacije,
  • dijabetička ketoacidoza - u slučajevima kada se nedostatak inzulina ne nadoknađuje egzogenom primjenom na vrijeme ili se ne eliminiraju uzroci koji doprinose povećanoj lipolizi i ketogenezi, patološki proces napreduje i dovodi do razvoja klinički izražene ketoacidoze.

Stoga se patofiziološke razlike tih stanja svode na težinu metaboličkih poremećaja.

Etiologija edit |

Ketoacidotička koma za dijabetes

Najčešća akutna komplikacija dijabetesa je ketoacidotska koma. Prema različitim procjenama, 1-6% dijabetičara suočava se sa ovim poremećajem. Početni stadij, ketoacidozu, karakterišu biohemijske promene u organizmu. Ako se ovo stanje ne zaustavi na vrijeme, razvija se koma: dolazi do značajnog pomaka u metaboličkim procesima, gubitka svijesti, poremećaji funkcija živčanog sustava, uključujući i središnji. Pacijentu je potrebna hitna njega i brza dostava u medicinsku ustanovu. Prognoza bolesti ovisi o stadiju kome, vremenu provedenom bez svijesti i kompenzacijskim sposobnostima tijela.

Prema statistikama, 80-90% pacijenata koji su primljeni u bolnicu u stanju ketoacidotske kome može se spasiti.

Ketoacidotska koma - šta je to?

Ova vrsta kome odnosi se na hiperglikemijske komplikacije dijabetesa. Ovo su poremećaji koji počinju zbog hiperglikemije - visokog šećera u krvi. Ova vrsta kome je smetnja u brzom razvoju u svim vrstama metabolizma, promjena ravnoteže tekućine i elektrolita u tijelu i kršenje acidobazne ravnoteže u krvi. Glavna razlika između ketoacidotske i ostalih vrsta kome je prisutnost ketonskih tijela u krvi i urinu.

Brojni padi zbog nedostatka inzulina:

  • apsolutno, ako pacijentov sopstveni hormon nije sintetizovan, a zamena terapija se ne sprovodi,
  • relativno kada je prisutan inzulin, ali stanice zbog inzulinske rezistencije ne opažaju.

Obično koma se brzo razvijaza nekoliko dana. Često je upravo ona prvi znak dijabetesa tipa 1. Uz oblik bolesti koji nije ovisan o insulinu, poremećaji se mogu akumulirati polako, mjesecima. To se obično događa kada pacijent ne posveti dužnu pažnju liječenju i prestane redovno mjeriti glikemiju.

Patogeneza i uzroci

Mehanizam nukleacije koma zasnovan je na paradoksalnoj situaciji - tkiva tijela energično gladuju, dok je visok nivo glukoze u krvi, glavni izvor energije.

Zbog povećanog šećera raste osmolarnost krvi što je ukupan broj svih čestica otopljenih u njemu. Kada njegov nivo pređe 400 mosm / kg, bubrezi počinju da se rešavaju viška glukoze, filtriraju je i uklanjaju iz tijela. Količina urina znatno se povećava, volumen unutarćelijske i vanćelijske tekućine smanjuje se zbog njegovog prolaska u žile. Dehidracija započinje. Naše tijelo na to reagira na potpuno suprotan način: zaustavlja izlučivanje mokraće kako bi se sačuvala preostala tekućina. Volumen krvi opada, povećava se njegova viskoznost i počinje aktivni krvni ugrušci.

Sa druge strane, gladovane ćelije pogoršavaju situaciju. Da bi nadoknadila manjak energije, jetra izbacuje glikogen u ionako pretjerano slatku krv. Nakon iscrpljivanja rezervi, započinje oksidacija masti. Javlja se stvaranjem ketona: acetoacetata, acetona i beta-hidroksibutirata. Tipično se ketoni koriste u mišićima i izlučuju mokraćom, ali ako ih ima previše, inzulina nije dovoljno, a mokrenje prestaje zbog dehidracije, počinju se akumulirati u tijelu.

Šteta od povećane koncentracije ketonskih tijela (ketoacidoza):

  1. Ketoni imaju toksičan učinak, pa pacijent započinje povraćanje, bol u trbuhu, znakove utjecaja na centralni živčani sustav: najprije uzbuđenje, a zatim depresija svijesti.
  2. Oni su slabe kiseline, nagomilavanje ketona u krvi dovodi do viška vodikovih iona u njemu i nedostatka natrijum bikarbonata. Kao rezultat toga, pH u krvi smanjuje se sa 7,4 na 7-7,2. Počinje Acidoza koja obuzima inhibicijom srca, nervnog i probavnog sistema.

Zbog toga nedostatak inzulina kod dijabetesa dovodi do hiperosmolarnosti, promjene u acidobaznoj ravnoteži, dehidracije i trovanja organizma. Kompleks ovih poremećaja dovodi do razvoja kome.

Mogući uzroci kome:

  • promašen početak dijabetesa tipa 1,
  • rijetka samokontrola šećera kod bilo koje vrste dijabetesa,
  • nepravilna terapija inzulinom: greške u proračunu doze, preskakanje injekcija, neispravni olovke šprica ili istekli rok trajanja, krivotvoreni, nepravilno uskladišteni inzulin.
  • jak višak ugljikohidrata s visokim GI - proučite posebne tablice.
  • Manjak inzulina usled povećane sinteze hormona antagonista, što je moguće kod ozbiljnih povreda, akutnih bolesti, stresa, endokrinih bolesti,
  • dugotrajno liječenje steroidima ili antipsihoticima.

Znakovi ketoacidotske kome

Ketoacidoza počinje dekompenzacijom šećerne bolesti - porastom šećera u krvi. Prvi simptomi su povezani sa hiperglikemijom: žeđ i povećan volumen urina.

Mučnina i letargija ukazuju na porast koncentracije ketona. Ketoacidoza se trenutno može prepoznati pomoću test traka. Kako se razina acetona povećava, započinje bol u trbuhu, često sa Shchetkin-Blumberg simptomom: osjet se pojačava kada liječnik pritisne trbuh i naglo ukloni ruku. Ako kod pacijenta nema podataka o dijabetesu, a nisu izmjereni nivoi ketona i glukoze, takva bol može biti pogrešno upala slijepog crijeva, peritonitisa i drugih upalnih procesa u peritoneumu.

Drugi znak ketoacidoze je iritacija respiratornog centra i, kao rezultat toga, Kussmaulovo disanje. Prvo, pacijent udisava zrak često i površno, a zatim disanje postaje rijetko i bučno, s mirisom acetona. Prije izuma pripravaka inzulina, upravo je ovaj simptom pokazao da se počinje i ketoacidotska koma blizu smrti.

Znakovi dehidracije su suha koža i sluznica, nedostatak pljuvačke i suza. Turgor kože se takođe smanjuje, ako ga zakačite u nabor, oporavit će se sporije nego inače. Zbog gubitka vode za nekoliko kilograma, smanjuje se tjelesna težina dijabetičara.

Zbog smanjenja volumena krvi, može se primijetiti ortostatski kolaps: pacijent spusti pritisak tijekom oštre promjene položaja tijela, pa potamni u očima, vrtoglavica. Kad se tijelo prilagodi novom položaju, pritisak se normalizira.

Laboratorijski znakovi kome koji počinju:

PotpišiVrijednost
Hiperglikemija, mmol / L> 18, obično oko 30
Smanjenje pH u krvi6,8-7,3
Smanjenje sode bikarbone u krvi, meq / l300, 3

Simptomi kome - pad temperature, letargija mišića, ugnjetavanje refleksa, ravnodušnost, pospanost. Dijabetičar gubi svijest, u početku se može nakratko oporaviti, ali kako se koma produbljuje, prestaje reagirati na bilo koje iritante.

Dijagnoza komplikacija

Da bi se na vrijeme dijagnosticirala ketoacidoza i približavala komi, pacijentu koji boluje od dijabetesa potrebno je izmjeriti glukozu u krvi u svim sumnjivim situacijama:

  • s mučninom
  • s bolovima u trbuhu bilo koje težine i lokalizacije,
  • s mirisom acetona iz kože, prilikom disanja,
  • ako se istodobno primjećuju žeđ i slabost,
  • ako postoji nedostatak daha,
  • sa akutnim bolestima i pogoršanjem hronične.

Ako se hiperglikemija utvrdi iznad 13 godina, pacijenti na inzulin trebaju napraviti korektivnu injekciju lijeka, kod dijabetesa tipa 2, isključiti ugljikohidrate i uzimati hipoglikemijske agense. U oba slučaja trebate satno provjeravati glukozu u krvi, a uz njen daljnji rast brzo potražiti medicinsku pomoć.

Dijagnoza unutar zidova bolnice obično nije teška ako je ljekar svjestan da pacijent ima dijabetes. Da biste postavili dijagnozu „ketoacidotske kome“, dovoljno je napraviti biohemiju krvi i analizu mokraće. Glavni kriteriji su hiperglikemija, šećer i ketoni u urinu.

Ako je koma uzrokovana početkom dijabetesa, propisuje se ketoacidoza test kada pacijent ima simptome dehidracije, karakteristično disanje, gubitak tjelesne težine.

Ketoacidotska koma je podijeljena u faze prema slijedećim simptomima:

SimptomPozornica kome
ketoacidozaprecomakoma
Stanje sluzniceSuvaSuva, smećkastaSuha, s koricama, čirevima na usnama
SvestNema promenePospanost ili letargijaSopor
UrinProzirna velika jačinaMala ili nikakva
PovraćanjeRijetko je prisutna mučnina.Česta, smeđa zrna
DahNema promeneMože biti prisutan dubok, glasan, bol
Krvna slika, mmol / lglukoza13-2021-40
ketoni1,7-5,25,3-17
bikarbonati22-1615-10≤ 9
pH≥ 7,37,2-7,1Za samo 147 rubalja!

Da bi se uspostavila vodna ravnoteža, pacijent se izvaže i ukapane se stavljaju natrijum-hlorid: 10 ml po kg težine, kod teške dehidratacije - 20 ml, sa hipovolemičkim šokom - 30 ml. Ako nakon toga puls ostane slab, liječenje se ponavlja. Kad se pojavi urin, doziranje se smanjuje. Pacijentu dijabetesa može se davati intravenski dnevno. ne više od 8 l tečnosti.

Terapija inzulinom

Terapija inzulinom sa visokim šećerom (> 30) započinje istodobno s liječenjem dehidracijom. Ako je nedostatak vode značajan, a šećer ne prelazi 25, inzulin se počinje primjenjivati ​​kasno da se spriječi hipoglikemija zbog istodobnog razrjeđivanja krvi i prenošenja glukoze u stanice.

Insulin se koristi samo kratko. Za njegovo uvođenje koristi se infusomat - uređaj koji omogućuje tačan, stalan protok lijeka u venu. Zadatak prvog dana liječenja je smanjenje šećera na 13 mmol / l, ali ne brže od 5 mmol / l na sat. Doza se bira pojedinačno, ovisno o nivou šećera u pacijentu i prisustvu inzulinske rezistencije, obično oko 6 jedinica na sat.

Ako pacijent duže vrijeme ne dobije svijest, inzulin se ubrizgava s glukozom kako bi se nadoknadio deficit energije. Čim dijabetičar počne jesti samostalno, intravenska primjena hormona se otkazuje i prebacuje na potkožno ubrizgavanje. Ako se ketoacidotična koma dogodi kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu, nakon rehabilitacije pacijent neće morati prijeći na inzulin, ostat će mu prethodno liječenje - posebna dijeta i lijekovi za snižavanje šećera.

QC prevencija

Samo pacijent s dijabetesom može spriječiti komu. Glavni uvjet je normalno nadoknađivanje bolesti. Što je bliža razina šećera ciljanoj, to je manje vjerovatnoće za akutne komplikacije. Ako glukoza često prelazi 10, ili čak 15 mmol / l, svako odstupanje od uobičajenog tijeka života može dovesti do kome: bolest, poremećaj prehrane, teško uzbuđenje.

Ne pokušavajte se nositi sa komu koja počinje sama ako se osjećate pospano ili vrlo umorno. Svijest u ovom stanju može nestati za nekoliko minuta. Ako imate visok šećer i osjećate se loše, nazovite hitnu pomoć, nazovite susjede, otvorite ulazna vrata kako bi liječnici mogli brzo ući u stan ako ne možete ustati iz kreveta.

Upoznajte se sa svim vrstama dijabetičkih com-ova i neka rodbina čita o njima. Ispišite pravila prve pomoći, stavite ih na istaknuto mjesto. U pasoš, novčanik ili ekran telefona stavite informacije o svojoj vrsti dijabetesa, propisanom liječenju i drugim bolestima. Obavijestite kolege i prijatelje da imate dijabetes, recite mi koji simptomi trebate nazvati hitnu pomoć. Prognoza kome u velikoj mjeri ovisi o ispravnim postupcima drugih i ljekara hitne pomoći.

Moguće komplikacije

Najopasnija komplikacija ketoacidotske kome je moždani edem. Počinje za 6-48 sati. Ako je pacijent u ovom trenutku bez svijesti, oteklina je vrlo teško prepoznati. Može se posumnjati u nedostatku pozitivne dinamike, potvrđene ultrazvukom ili CT mozga. Edemi počinju najčešće kada se provodi liječenje duboke ketoacidotske kome s kršenjima: šećer se smanjuje brže nego što se ponovo uspostavlja nedostatak vode, a ketoni se eliminiraju. Ako nastanu jaka ketoacidoza i nivo glukoze niži od 8 mmol / l, rizik od moždanog edema posebno je visok.

Posljedice edema su dvostruko povećane opasnosti od smrti od kome, ozbiljnih neuroloških problema, sve do uključivanja disfunkcije tijela. Moguća paraliza, gubitak govora, mentalne bolesti.

Komplikacije koma uključuju i masivnu trombozu, zatajenje srca i bubrega, plućni edem, asfiksiju kada su u nesvijesti.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Hitna pomoć

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koju bi trebali imati svjesni svi bliski rođaci i ljudi pacijenta.

Ako je potrebno, trebali bi razumjeti šta se od njih traži.

Algoritam za nastanak ketoacidotske kome je sljedeći:

  1. Kada se pojave prvi znakovi pogoršanja pacijentovog stanja: gubitak svijesti, rijetko disanje, potrebno je pozvati hitnu pomoć,
  2. Prije dolaska liječnika potrebno je provjeriti nivo krvnog tlaka i brzine otkucaja srca svakih 5 minuta,
  3. Pokušajte postaviti pacijentu pitanja tako da ostane svjestan,
  4. Obrišite ga licem i istrljajte ušne kapi.

Kada stigne hitna pomoć, ljekari će morati da izvrše sljedeće aktivnosti:

  • Injektirajte malu dozu inzulina supkutano,
  • Unesite fiziološku otopinu kako biste olakšali dehidraciju.


Nakon toga pacijenta se odmah hospitalizira i odvodi u bolnicu. Takvi pacijenti se obično šalju na odeljenje intenzivne nege. Tamo se provode sve potrebne terapijske mjere.

Značajke liječenja

Liječenje pacijenata sa simptomima ketoacidotske kome ili sa njenim akutnim oblikom zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Takvi ljudi šalju se na odeljenje intenzivne nege, gde su pod stalnim nadzorom lekara. Nakon toga provodi se diferencijalna dijagnoza. Da bi se predak razlikovao od kome, pacijentu se daje 10-20 kockica inzulina. Ostale terapijske mjere propisuju se tek nakon što se postavi tačna dijagnoza.

Liječenje dijabetičke kome zahtijeva trenutno dopunjavanje inzulina. To će pomoći normalizaciji nivoa šećera u krvi, što rezultira općim poboljšanjem blagostanja. Nakon ovoga, pacijentu se daje otopina natrijuma koja pomaže da se riješi dehidracije.

Nakon što liječnik potvrdi ketoacidotsku komu, pacijentu propisuje injekcije inzulina. Injektiraju se mlazno ili intramuskularno brzinom od 10-20 jedinica na sat.

Nakon ovoga, specijalista provjerava nivo glukoze u krvi svakih sat vremena, nakon čega zakaže odgovarajući termin.

S poboljšanjem stanja, doza inzulina postepeno se smanjuje.

Da bi se uklonili manifestacije opšte dehidratacije organizma, dijabetičkom komom se u venu ubrizgava velika količina tečnosti. U početku se u ovu svrhu koristi otopina natrijum-hlorida. Mora se imati na umu da, ovisno o trajanju terapije, brzina primjene lijeka varira. Kada se pacijentova svijest vrati u normalu, infuzijska terapija prestaje.

Greške u liječenju

Liječenje ketoacidotske kome zahtijeva visoku kvalifikaciju od strane liječnika. Takvo stanje s nepravilno odabranom terapijom može dovesti ne samo do ozbiljnih posljedica, već čak i do smrti. Studije su pokazale da se prilikom liječenja najčešće susreću sljedeće pogreške:

  1. Neadekvatna inzulinska terapija, koja često dovodi do oštrog smanjenja šećera u krvi,
  2. Nedovoljna stopa rehidratacije može dovesti do hipovolemičkog šoka,
  3. Nedostatak kontrole nad nivoom glukoze u krvi, zbog čega tijelo ne prima pravilno liječenje,
  4. Prebrza je stopa pada šećera u krvi koja uzrokuje membrane mozga.
  5. Nedovoljna stopa nadoknade kalijuma, zbog čega pati kardiovaskularni sistem.

Praćenje pacijenta

Kada je pacijent u ketoacidotskoj komi, on se stalno nadgleda. Lekar treba znati kako njegovo tijelo funkcionira kako bi se na vrijeme korigirao režim liječenja. Kontrola se provodi na sljedeći način:

  1. Svakog sata - puls, krvni pritisak, brzina disanja, šećer u krvi, stanje svijesti, ravnoteža tekućine, koncentracija plina u arterijskoj krvi,
  2. Svaka 2-4 sata - koncentracija ketona i mineralnih sastojaka u serumu,
  3. Svakih 8 sati - nivo temperature i tjelesne težine,
  4. Nakon svakog mokrenja nivo glukoze i ketona u urinu.


Ovakva ozbiljna kontrola nad pacijentom objašnjava se činjenicom da pacijent može imati komplikacija u bilo kojem trenutku. Najnepoželjnije posljedice ketoacidotske kome koja komplicira njegovo liječenje mogu se nazvati:

  • Hiperglikemija ili hipoglikemija,
  • Hiperkloremija,
  • Tromboembolijske lezije,
  • Zatajenje bubrega
  • Kisik gladovanje, zbog kojeg tkiva umiru,
  • Metabolički poremećaj.

Moguće komplikacije

Ketoacidotska koma ozbiljna je posljedica dijabetesa. U slučaju nepravilne ili neblagovremene medicinske njege, pacijent može doživjeti ozbiljne komplikacije. Najveću opasnost predstavlja moždani edem. Ovakva pojava u ogromnoj većini slučajeva završava smrću. Moguće je pojavljivanje nadimanja u mozgu prepoznati po nepostojanju povoljnih promjena kod pacijenta, uprkos svim terapijskim mjerama koje se provode. U tom slučaju liječnik dijagnosticira značajno poboljšanje metabolizma ugljikohidrata i masti.

Cerebralni edem može se prepoznati po smanjenoj reakciji zjenica na svjetlost ili čak i po njegovom odsustvu, edemu vidnog živca ili oftalmoplegiji.

Za potvrdu ove dijagnoze specijalista šalje pacijentu računarsku tomografiju i ultrazvučnu encefalografiju.

EEZ i REC se takođe izvode za procjenu procesa koji se odvijaju u mozgu. Uz njihovu pomoć možete pravovremeno identificirati bilo kakve komplikacije i propisati odgovarajući tretman.

Ostavite Svoj Komentar