Kako koristiti lijek Lozap AM?

Preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Trudnoća i period dojenja.

Starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene).

Istodobna primjena s lijekovima koji sadrže aliskiren ili aliskiren u bolesnika sa šećernom bolešću i / ili oštećenom funkcijom bubrega (GFR manji od 60 ml / min / 1,73 m2) (vidjeti interakciju s drugim lijekovima).

Teško narušavanje funkcije jetre (nema iskustva s upotrebom).

Opstrukcija odljeva lijevog ventrikula (npr. Teška aortna stenoza).

Hemodinamički nestabilno zatajenje srca nakon akutnog infarkta miokarda.

Primjena kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega (klirens kreatinina manji od 20 ml / min) ili kod bolesnika na hemodijalizi.

Farmakološko djelovanje

Tablete lijeka sadrže dva aktivna sastojka u sastavu Lozap AM s komplementarnim mehanizmom djelovanja za poboljšanje kontrole krvnog tlaka (BP) u bolesnika s arterijskom hipertenzijom (AH): kalijev losartan, antagonist receptora angiotenzina II (ARA II) i amlodipin, blokator ' sporo 'kalcijevi kanali (BMCC).

Nuspojave

Iz nervnog sistema

Nerijetko: slabost, nelagodnost u predjelu grudnog koša, bol u grudima, osjećaj brze sitosti, periferni edemi.

Iz gastrointestinalnog trakta

Nerijetko: nelagoda u trbuhu, dispepsija, mučnina, refluksni ezofagitis.

Na delu kože i potkožnog tkiva

Retko: svrab na koži (generalizovan), urtikarija (generalizovan).

Od srca

Retko: palpitacije.

Sa posuda

Nerijetko: ispiranje lica, ortostatska hipotenzija.

Iz respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa

Poremećaji organa sluha i labirinta

Iz bubrega i mokraćovoda

Posebna uputstva

U bolesnika sa smanjenim BCC-om (na primjer, liječenje velikim dozama diuretika) ili s ozbiljnom aortnom stenozom može se pojaviti simptomatska arterijska hipotenzija. Ispravljanje takvih stanja mora se izvršiti prije imenovanja Lozap AM ili započeti liječenje nižom dozom potonjeg.

Oblik i sastav

Lijek se proizvodi u obliku filmom obloženih tableta: bikonveks, duguljasti, doza 5 mg + 50 mg - gotovo bijele ili bijele, s jedne strane graviranjem "AT1", doza 5 mg + 100 mg - ružičasta ili blijedo ružičasta, na jedna od strana s gravurom "AT2" (10 kom u blisteru, 300 kom u plastičnoj boci, u kartonskom snopu 1 ili 3 blistera, ili 1 bočicu i upute za uporabu Lozap AM).

1 tableta sadrži:

  • aktivne tvari: amlodipin kamsilat - 7,84 mg (što je ekvivalentno amlodipinu u količini od 5 mg), kalijev losartan - 50 mg ili 100 mg,
  • dodatne komponente: natrijum karboksimetil škrob, butilhidroksitoluen, mikrokristalna celuloza, povidon K30, manitol, magnezijum stearat, krospovidon,
  • filmski premaz: hiproloza, talk, hipromeloza, titanijum dioksid, uz doziranje od 5 mg + 100 mg - bojila željezni oksid žuti i željezo oksid crveni.

Farmakodinamika

Lozap AM - hipotenzivni je kombinirani lijek koji uključuje spor blokator kalcijevih kanala (BMCC) i antagonist receptora angiotenzina II (ARA II). Prema rezultatima studija u kojima su sudjelovali zdravi dobrovoljci, Lozap AM u dozama od 5 mg + 50 mg i 5 mg + 100 mg biološki je ekvivalentan kombiniranoj upotrebi odgovarajućih doza amlodipin kamsilata i losartan kalijuma kao zasebnih pripravaka.

Otkriveno je i da su Lozap AM tablete, u kojima se nalazi amlodipin kamsilat u dozi od 5 mg, bioekvivalentne tabletama amlodipin besilata u istoj dozi.

Mehanizam djelovanja lijeka Lozap AM

Aktivne komponente Lozap AM - amlodipin (BCC) i losartan (ARA II) imaju komplementarni mehanizam djelovanja usmjeren na jačanje kontrole krvnog tlaka (BP) u bolesnika s arterijskom hipertenzijom (AH). Losartan inhibira vazokonstriktivni efekat angiotenzina II i njegovo oslobađanje aldosterona posredovanim potonjem selektivnim inhibiranjem vezanja angiotenzina II na AT receptore1. Amlodipin se odnosi na vazodilatatore perifernih arterija i djeluje izravno na glatke mišiće zidova krvnih žila, što uzrokuje slabljenje njihovog perifernog otpora i smanjenje krvnog pritiska.

Angiotenzin II pokazuje snažno vazokonstriktivno (vazokonstriktivno) dejstvo, i glavni je aktivni hormon sistema renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS) i važan patofiziološki faktor hipertenzije. Veže se za AT receptore1lokaliziran u tkivima glatkih mišića krvnih žila, bubrega, nadbubrežnih žlijezda i srca, angiotenzin II osigurava vazokonstrikciju i oslobađanje aldosterona u krvotok. Takođe, ovaj hormon izaziva rast ćelija glatkih mišića.

Losartan, član grupe selektivnih antagonista ARA II (AT1receptora), pokazuje visoku efikasnost ako se uzima oralno. Ova tvar i njezin aktivni karboksilirani metabolit in vitro i in vivo suzbijaju sve značajne efekte angiotenzina II, bez obzira na put ili izvor njegove sinteze. Losartan se selektivno veže za AT1-receptori, dok on ne veže ili inhibira receptore drugih hormona i ionskih kanala koji reguliraju aktivnost kardiovaskularnog sustava (CCC). Takođe, aktivna komponenta ne utiče na funkciju enzima koji pretvara angiotenzin (ACE) - kininaze II, koji inaktivira bradikinin. Dakle, efekt losartana nije povezan sa efektima koji se mogu izravno pripisati blokadi AT-a.1receptore (uključujući pojavu edema).

Amlodipin je derivat dihidropiridina, antagonista kalcijevih jona ili BMCC, koji sprečava transmembranski ulazak kalcijevih jona u kardiomiocite i ćelije glatkih mišića vaskula. Na temelju eksperimentalnih podataka može se pretpostaviti da se ta tvar može vezati na receptore sporih kalcijevih kanala s mjestima vezanja dihidropiridina i ne-dihidropiridina. Amlodipin selektivno inhibira protok kalcijuma kroz membrane, utičući na glatke ćelije vaskularnog mišića od ćelija miokarda. Supstanca ne utiče na nivo kalcijuma u krvi u serumu.

Losartan, poput amlodipina, snižava krvni pritisak kao rezultat slabljenja perifernog otpora. Inhibicija prodora kalcijuma u ćeliju i smanjenje vazokonstriktornog efekta uzrokovano aktivnošću angiotenzina II komplementarni su mehanizmi.

Losartan (dodatni farmakološki efekti)

Losartan inhibira porast sistolnog (DBP) i dijastoličkog (dAD) krvnog pritiska usled infuzije angiotenzina II. Po dostizanju maksimalne koncentracije (Cmaks) losartan u plazmi nakon uzimanja doze od 100 mg, gornji efekat angiotenzina II je potisnut za oko 85%, a nakon 24 sata - za 26–39%, nakon jedne ili više doza.

Blokiranje proizvodnje renina angiotenzinom II (negativna povratna sprega), eliminirano losartanom, izaziva povećanje aktivnosti renina u plazmi u krvi (ARP), što dovodi do povećanja nivoa angiotenzina II u plazmi. Tokom 6-tjednog unosa 100 mg losartana u bolesnika s hipertenzijom u vrijeme kada dostigne tvar Cmaks došlo je do povećanja koncentracije angiotenzina II u plazmi za 2–3 puta, a u nekim slučajevima i veće, uglavnom uz terapiju od 14 dana. Međutim, primijećeni su antihipertenzivni učinak i smanjenje nivoa aldosterona u plazmi nakon 2 i 6 tjedana liječenja, što ukazuje na efikasnu blokadu receptora angiotenzina II. Nakon prestanka primjene losartana, koncentracija angiotenzina II i ARP smanjila se tijekom 3 dana na početne vrijednosti.

Upoređujući učinke losartana u dozama od 20 i 100 mg s utjecajem ACE inhibitora, ustanovljeno je da je losartan, zahvaljujući specifičnom mehanizmu djelovanja, blokirao učinke angiotenzina I i II, a da nije utjecao na bradikinin. ACE inhibitor potisnuo je reagiranje na angiotenzin I i povećao ozbiljnost učinaka uzrokovanih aktivnošću bradikinina bez promjene ozbiljnosti odgovora na angiotenzin II, što potvrđuje farmakodinamičku razliku između ACE inhibitora i losartana.

Antihipertenzivni učinak losartana, njegova razina i njegov aktivni metabolit u plazmi povećavaju se s povećanjem doze lijeka. I losartan i njegov aktivni metabolit imaju hipotenzivni učinak.

Prema dostupnim podacima istraživanja, u kojima su učestvovali zdravi muškarci, oralnom primjenom losartana u dozi od 100 mg protiv dijeta sa visokom i malo soli, supstanca nije utjecala na brzinu glomerularne filtracije (GFR), filtracijsku frakciju i učinkovit protok bubrežne plazme. Losartan je pokazao natriuretski učinak, što je najviše značajno za dijetu sa malo soli, a takođe je dovelo do prolaznog povećanja izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega.

U prisustvu proteinurije (najmanje 2 g / 24 sata) u bolesnika s hipertenzijom, bez dijabetesa, 8 tjedana primali losartan u dozi od 50 mg, uz postupno povećanje dnevne doze na 100 mg, zabilježeno je smanjenje proteinurije (za 42%) i takođe frakcijski izlučivanje albumina i imunoglobulina G (IgG). U bolesnika ove grupe je smanjena i frakcija filtracije, a GFR se stabilizovao.

Pacijenti u postmenopauzalnom razdoblju s hipertenzijom koji su uzimali 50 mg losartana dnevno tijekom 4 tjedna nisu otkrili učinak lijeka na sistemski i bubrežni nivo prostaglandina (PG).

Lijek uzet prije obroka (na prazan stomak), u dnevnim dozama do 150 mg, nije izazvao klinički značajne promjene koncentracije triglicerida, ukupnog kolesterola (Chs) i Chs lipoproteina visoke gustoće (HDL), a također nije utjecao na nivo glukoze u krvi. Djelovanje sredstva osiguralo je smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi u krvi (obično manje od 0,4 mg / dl), što je ostalo tokom produžene terapije.

U 12-tjednom paralelnom istraživanju u kojem su učestvovali pacijenti sa zatajenjem lijeve komore II - IV funkcionalne klase prema klasifikaciji Njujorškog udruženja kardiologije (NYHA) koji su primali diuretike i / ili srčane glikozide, upoređen je učinak losartana u dnevnim dozama od 2,5, 10, 25 i 50 mg sa placebo efektom. Lijek u dozama od 25 i 50 mg pokazao je pozitivnu neurohormonalnu i hemodinamičku aktivnost tokom cijele studije. Losartan je povećao srčani indeks i smanjio pritisak klina u plućnim kapilarama, kao i oslabio ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS), smanjio prosječni sistemski krvni tlak i rad srca (HR). U ovih bolesnika učestalost arterijske hipotenzije bila je ovisna o dozi. Neurohormonalni efekti bili su smanjenje nivoa norepinefrina i aldosterona u krvi.

Amlodipin (dodatni farmakološki efekti)

Primjena amlodipina u terapijskim dozama u bolesnika s hipertenzijom dovodi do vazodilatacije, a kao rezultat smanjenja krvnog tlaka u ležećem i stojećem položaju. Ovaj hipotenzivni učinak aktivne supstance nije popraćen značajnim promjenama nivoa otkucaja srca ili kateholamina u plazmi uz dugotrajno liječenje. Iako je jednokratno intravensko (iv) davanje amlodipina tijekom ispitivanja pokazalo smanjenje krvnog pritiska i povećanje brzine otkucaja srca, opetovana oralna primjena lijeka nije uzrokovala značajne promjene u brzini otkucaja srca ili krvnom tlaku kod pacijenata s normalnim krvnim tlakom i anginom pektoris.

Na osnovu dugotrajne oralne primjene amlodipina jednom dnevno, njegovo antihipertenzivno djelovanje se opaža najmanje 24 sata. Razina aktivne tvari u plazmi u krvi korelira s hipotenzivnim učinkom i kod mladih i starijih bolesnika. Pokazatelji snižavanja krvnog pritiska prilikom upotrebe amlodipina su također u korelaciji sa težinom njegovog povećanja uočenoj prije liječenja. U bolesnika sa DBP 105–114 mm Hg. Čl. (AH umjerene težine) uočen je antihipertenzivni učinak otprilike 50% veći od onog u bolesnika s DBP od 90-104 mm Hg. Čl. (AH blage težine). Uz prisustvo normalnog krvnog pritiska u pacijenata, nije zabilježena njegova klinički značajna promjena.

U bolesnika s hipertenzijom na pozadini normalne bubrežne aktivnosti, primjena amlodipina u terapijskim dozama oslabila je otpornost krvnih žila bubrega, povećala efikasni protok bubrežne plazme i povećala GFR, bez promjene filtracijske frakcije ili proteinurije.

U bolesnika koji uzimaju amlodipin, s normalnom ventrikularnom funkcijom, hemodinamički parametri srca u mirovanju i pod opterećenjem pokazali su općenito beznačajno povećanje srčanog indeksa bez značajne promjene brzine porasta tlaka na početku faze izbacivanja krvi u šupljinu lijeve klijetke ili volumena lijeve komore / završne DBP. Prema procjeni hemodinamskih parametara, aktivna tvar u terapijskim dozama nije pokazala negativan inotropni učinak kod zdravih dobrovoljaca, čak ni u kombinaciji s β-blokatorima. Istovremeno, primjećeni su slični rezultati kod pacijenata sa zatajenjem srca u fazi kompenzacije ili kod zdravih pacijenata kada koriste lijekove s izraženim negativnim inotropnim učinkom.

Atrioventrikularna kondukcija (AV provodljivost) ili funkcija sinoatrijskog čvora kod zdravih dobrovoljaca nije utjecala na amlodipin. U / u unos lijeka u dozi od 10 mg s hroničnom stabilnom anginom nije značajno utjecao na provodljivost AH i H-V i razdoblje oporavka sinusnog čvora nakon pejsmejkera. Slični rezultati zabilježeni su kod pacijenata koji su uzimali amlodipin u kombinaciji sa β-blokatorima. U ispitivanjima bolesnika s hipertenzijom ili anginom pektorisom kod kombinirane primjene amlodipina s β-blokatorima, nije primijećen neželjeni učinak na parametre elektrokardiograma (EKG). U bolesnika s anginom pektoris, primjena amlodipina nije utjecala na intervale EKG-a i nije uzrokovala veći stupanj AV blokade.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, dobro se apsorbira i podliježe efektu prvog prolaska kroz jetru uz stvaranje jednog aktivnog karboksiliranog metabolita i drugih neaktivnih metabolita. Za losartan u obliku tableta karakteristična je sistemska bioraspoloživost od oko 33%. Losartan i njegov aktivni metabolit dostižu prosječne vrijednosti Cmax 1, odnosno 3-4 sata nakon primjene, respektivno. Jelo nema klinički značajan utjecaj na profil koncentracije tvari u plazmi.

Sa proteinima u plazmi (uglavnom s albuminom), losartan i njegov aktivni metabolit ne vežu se ni manje nego 99%. Količina distribucije (Vd) losartan je 34 litre. Prema studijama na životinjama, tvar teško prolazi kroz krvno-moždanu barijeru (BBB). Nema primjetnog nakupljanja losartana u plazmi i njegovog glavnog metabolita kada se lijek koristi u dozi od 100 mg jednom dnevno.Zbog oralne primjene losartana u dozama do 200 mg, tvar i njegov aktivni metabolit pokazuju linearnu farmakokinetiku.

Uz iv ili oralnu upotrebu losartana, oko 14% njegove doze biotransformira se u aktivni metabolit. Nakon oralne primjene ili iv primjene 14 C losartana (označen radioaktivnim ugljenom), radioaktivnost plazme u plazmi uzrokuje prvenstveno prisutnost losartana i aktivnog proizvoda njegovog metabolizma. U prosjeku, 1% ispitivanih osoba pokazalo je blagu efikasnost pretvaranja losartana u aktivni metabolit. Osim stvaranja potonjeg tijekom metaboličke transformacije losartana, nastaju dva glavna biološki neaktivna metabolita koja nastaju uslijed hidroksilacije bočnog lanca butila i jedan sekundarni - N-2-tetrazol-glukuronid.

Plazmani klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita iznosi približno 600 i 50 ml / min, a bubrežni - oko 74, odnosno 26 ml / min, respektivno. Kada se uzima oralno, losartan se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom obliku oko 4% doze i u obliku aktivnog metabolita - oko 6% doze. Koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita u plazmi smanjuju se polieksponencijalno u posljednjoj fazi poluživota (T1/2) otprilike 2 i 6–9 sati, respektivno. Losartan i njegov metabolit izlučuju se putem bubrega i creva. Nakon oralne primjene losartana 14 C kod muškaraca otkriveno je prosječno 35% radioaktivnosti u urinu i 58% u izmetu, nakon iv primjene približno 43% radioaktivnosti u urinu i 50% u izmetu.

Kod hipertenzije kod žena, koncentracija losartana u plazmi bila je 2 puta veća nego u muškaraca. Nivo aktivnog metabolita u krvi kod muškaraca i žena bio je isti. Međutim, ova farmakokinetička razlika nije klinički značajna.

Uz oralnu primjenu amlodipina u terapijskim dozama, njegov Cmax primjećen je nakon 6-12 sati. Apsolutna bioraspoloživost je 64–90% oralne doze. Bioraspoloživost amlodipina ne ovisi o unosu hrane.

Tokom perioda ispitivanja utvrđeno je da se kod pacijenata sa hipertenzijom približno 93% cirkulirajućeg amlodipina veže na proteine ​​plazme. Svakodnevno se primjenjuje stacionarna koncentracija (Css) amlodipina u plazmi nakon 7-8 dana.

Približno 90% amlodipina metabolizira se u jetri do neaktivnih metabolita, otprilike 10% doze izluči se nepromijenjeno bubrezima, a 60% u obliku metabolita.

Amlodipin iz plazme eliminira se u dvije faze, završna faza T1/2 može varirati od 30 do 50 sati.

Lozap AM, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Lozap AM tablete uzimaju se oralno, bez obzira na vrijeme obroka, sa puno vode. Lijek se može koristiti u kombinaciji sa drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Pacijenti koji nisu uspjeli postići adekvatnu kontrolu krvnog tlaka kada koriste losartan ili amlodipin kao monoterapijske lijekove mogu preći na kombinirani tretman Lozap AM. Uzimajte lijek 1 put dnevno za 1 tabletu, maksimalna doza je 5 + 100 mg jednom u 24 sata.

Lozap AM 5 + 50 mg preporučuje se bolesnicima koji ne postignu adekvatnu kontrolu krvnog pritiska kada koriste amlodipin u dozi od 5 mg ili losartan u dozi od 50 mg u monoterapiji.

Lozap AM 5 + 100 mg preporučuje se pacijentima koji nisu postigli adekvatnu kontrolu krvnog pritiska kada koriste losartan u dozi od 100 mg ili lijek Lozap AM 5 + 50 mg. Pacijenti koji uzimaju amlodipin i losartan kao odvojene lijekove mogu preći na Lozap AM (koji sadrži iste doze amlodipina i losartana) kako bi povećali privrženost liječenju.

Ako je uzimanje Lozap AM potrebno za bolesnike sa smanjenim BCC-om, oslabljenom radom jetre ili starije pacijente, tada prije početka liječenja kombiniranim lijekom s fiksnim dozama amlodipina i losartana potrebno je provesti pojedinačni odabir doza ovih aktivnih tvari.

Pacijentima sa smanjenim BCC-om (uključujući one koji primaju liječenje diureticima u velikim dozama) preporučuje se uzimati losartan u početnoj dozi od 25 mg jednom dnevno, kao monoterapiju, jer Lozap AM nema dozu koja uključuje 25 mg losartana.

Predoziranje

Nema podataka o predoziranju Lozap AM-a.

Informacije o predoziranju losartana su ograničene, najvjerojatnije s ovim stanjem, može doći do tahikardije i izrazitog snižavanja krvnog tlaka, pojava bradikardije moguća je kao rezultat parasimpatičke stimulacije. Propisana je simptomatska terapija, hemodijaliza je neefikasna.

Simptomi predoziranja amlodipinom mogu biti pretjerana periferna vazodilatacija uz značajno smanjenje krvnog tlaka i moguća pojava refleksne tahikardije. Postoje izvještaji o produženom i teškom sistemskom hipotenzivnom učinku, uključujući šok sa smrtnim ishodom. U slučaju predoziranja, ako je potrebno, propisuju se ispiranje želuca i unos aktivnog uglja. Ako se uvede prekomjerno visoka doza lijeka, potrebno je pratiti disanje i hemodinamičke parametre, a često i mjerenje krvnog pritiska. U odnosu na pojavu arterijske hipotenzije, treba osigurati adekvatno davanje tečnosti, pacijentove udove treba povisiti i poduzeti druge standardne mjere za održavanje hemodinamike. Ako konzervativne mjere nisu djelotvorne, može se propisati primjena fenilefrina ili drugih vazokonstriktivnih sredstava, ovisno o diurezi i bcc.

Blokada kalcijevih kanala uklanja se iv infuzijom kalcijevog glukonata. Postupak hemodijalize je neefikasan, jer amlodipin ima visok stepen vezanja na proteine ​​u plazmi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Ispitivanje utjecaja Lozap AM na sposobnost upravljanja vozilima i drugih složenih mehanizama nije provedeno. Međutim, treba imati na umu da se tijekom razdoblja liječenja mogu pojaviti neki neželjeni efekti koji mogu negativno utjecati na brzinu psihomotornih reakcija i koncentraciju.

Trudnoća i dojenje

Primanje Lozap AM tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja je kontraindicirano. Lijekovi koji direktno utječu na RAAS mogu nanijeti ozbiljnu štetu i smrt plodu u razvoju. Pri dijagnosticiranju trudnoće lijek se mora odmah povući. Ako je potrebno, pređite na alternativnu antihipertenzivnu terapiju s lijekom koji ima odobren sigurnosni profil za uporabu tokom trudnoće.

Unatoč činjenici da trudnice nemaju iskustva s uzimanjem Lozapa AM, pretklinička ispitivanja na životinjama otkrila su da losartan može uzrokovati ozbiljne embrionalne i neonatalne ozljede i smrt ploda. Pretpostavlja se da je mehanizam ovih pojava povezan s efektima na RAAS.

Primjena losartana u drugom i trećem tromjesečju trudnoće pogoršava aktivnost bubrega i povećava incidenciju i smrtnost ploda i novorođenčeta. Pojava oligohidramnija može biti povezana s hipoplazijom plućnih pluća i deformacijama njegovog kostura. Neželjene reakcije uslijed losartana kod novorođenčadi mogu uključivati ​​arterijsku hipotenziju, hipoplaziju kranijalne kosti, anuriju, zatajenje bubrega i smrt. Ako se liječenje lijekovima koji utječu na RAAS u drugom i trećem tromjesečju trudnoće ne može zamijeniti alternativnom terapijom, pacijenta treba obavijestiti o potencijalnom riziku uzimanja tih lijekova za fetus.

Dobro kontrolirane i adekvatne studije upotrebe amlodipina u trudnica nisu provedene.

Da li losartan i amlodipin prelaze u majčino mlijeko nije poznato. Ako trebate uzimati Lozap AM tokom laktacije, trebate prekinuti dojenje.

Nema podataka o učinku losartana na plodnost. Postoje izvještaji o slučajevima reverzibilnih biohemijskih promjena u glavi sperme, zabilježenih kod nekih pacijenata koji su primali BMCC. Klinički podaci potrebni za procjenu potencijalnih učinaka amlodipina na plodnost nisu dovoljni.

Upotreba u djetinjstvu

Primjena Lozap AM kod djece i adolescenata kontraindicirana je, jer kod pacijenata mlađih od 18 godina sigurnost i djelotvornost terapije lijekovima nisu utvrđene.

Novorođenčad čije su majke tijekom trudnoće uzimale ARA II (uključujući losartan) treba pažljivo nadzirati hiperkalemiju, oliguriju i arterijsku hipotenziju. Ako su gornje komplikacije identificirane kod ove djece, propisana je simptomatska terapija za održavanje perfuzije bubrega i krvnog tlaka. Za sprečavanje arterijske hipotenzije i / ili za normalizaciju rada bubrega može biti potrebna transfuzija krvi ili dijaliza.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

U slučaju teškog oštećenja bubrega (CC ispod 20 ml / min) ili potrebe za hemodijalizom, primjena Lozap AM je kontraindicirana. Za pacijente sa umjerenom oslabljenom funkcijom bubrega, liječenje lijekom se ne preporučuje. Potreban je oprez da biste uzimali lijek za stenozu jedne bubrežne arterije ili bilateralnu stenozu bubrežnih arterija, zatajenje bubrega, stanje nakon transplantacije bubrega. Nije potrebno prilagođavanje doze pacijentima sa funkcionalnim oštećenjem funkcije bubrega u slučaju CC - 20-50 ml / min.

S oslabljenom funkcijom jetre

Kod teške insuficijencije jetre (više od 9 bodova na skali Child-Pugh) - Lozap AM je kontraindiciran, bolesnici s oštećenom funkcijom jetre blage i umjerene težine (manji od 9 bodova po Child-Pugh skali) trebaju koristiti antihipertenzivno sredstvo s oprezom.

Prema farmakokinetičkim podacima, koji su pokazali značajan porast losartana u plazmi kod pacijenata sa cirozom, pacijenti koji imaju povijest ciroze ili tešku disfunkciju jetre ne preporučuju se. Oni zahtijevaju imenovanje losartana u malim dozama (25 mg jednom dnevno) u monoterapiji.

Zbog činjenice da se amlodipin pretežno metabolizira u jetri, u bolesnika s oštećenom T1/2 jednak 56 sati. Ako je potrebno koristiti amlodipin u bolesnika s teškim stupnjem zatajenja jetre, preporučuje se titriranje njegove doze postepeno.

Upotreba u starosti

Tijekom provođenja kliničkih ispitivanja na pacijentima starijim od 65 godina nisu pronađene karakteristike u pogledu efikasnosti i sigurnosti liječenja losartanom. Budući da je kod starijih bolesnika, zbog smanjenog klirensa amlodipina, površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) povećana za približno 40-60%, obično se preporučuje započeti s dnevnom dozom od 2,5 mg, ali s obzirom da Lozap AM sadrži 5 mg amlodipina, pa takvi pacijenti trebaju uzimati amlodipin kao lijek za monoterapiju.

Interakcija lijekova

Ispitivanje interakcije Lozap AM sa drugim lijekovima nije provedeno.

Moguće reakcije interakcije losartana uz istodobnu upotrebu sa drugim ljekovitim supstancama / sredstvima:

  • digoksin, hidroklorotiazid, cimetidin, varfarin, fenobarbital: nisu otkrivene klinički značajne interakcije,
  • rifampicin: nivo losartana u krvi opada,
  • eritromicin: nema klinički značajan učinak na farmakokinetiku losartana kada se uzima oralno,
  • ketokonazol: nema učinka na metabolizam losartana nakon njegove iv primjene do stvaranja aktivnog metabolita,
  • flukonazol (inhibitor izoenzima CYP2C9): koncentracija aktivnog metabolita losartana opada, farmakodinamički značaj kombinirane primjene losartana i inhibitora izoenzima CYP2C9 nije proučen,
  • triamteren, spironolakton, amilorid i drugi diuretici koji štede kalijum, aditivi koji sadrže kalijum ili kalijumove soli: može se primjetiti povećanje koncentracije kalija u serumu,
  • preparati litijuma: moguće je smanjenje izlučivanja litija, potrebno je pažljivo praćenje nivoa litijuma u krvi,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući selektivne inhibitore ciklooksigenaze-2 (COX-2): moguće je oslabiti antihipertenzivni učinak losartana u starijih bolesnika ili bolesnika s dehidracijom, uključujući one koji primaju diuretike, a ovom kombinacijom moguće je reverzibilno pogoršanje bubrežne aktivnosti , uključujući pojavu akutnog zatajenja bubrega, kombinacija lijekova zahtijeva posebnu njegu,
  • dvostruka blokada RAAS-a (istodobna primjena ARA II i ACE inhibitora ili renin inhibitora - aliskiren): rizik od arterijske hipotenzije, hiperkalemije, sinkope i oštećenja bubrežne funkcije (uključujući akutno zatajenje bubrega) povećava se u usporedbi s monoterapijom, redovitim nadziranjem rada bubrega, krvnog tlaka i koncentracija elektrolita u krvi.

Moguće reakcije interakcije amlodipina uz istodobnu upotrebu sa drugim ljekovitim supstancama / sredstvima:

  • digoksin, fenitoin, varfarin, indometacin: nema uticaja na vezanje ovih lijekova na proteine ​​krvne plazme prema in vitro ispitivanjima,
  • cimetidin, antacidi koji uključuju magnezijev ili aluminijum hidroksid, sok od grejpa (240 ml): nema značajnog utjecaja na farmakokinetiku amlodipina kada se koristi pojedinačna doza posljednjeg,
  • atorvastatin (u dozi od 80 mg): nema značajnih promjena ravnotežnih farmakokinetičkih parametara atorvastatina uz opetovano kombinirano davanje amlodipina u dozi od 10 mg,
  • sildenafil (pojedinačna doza od 100 mg): na pozadini hipertenzije ne utječe farmakokinetika amlodipina, s tim da ove kombinacije svaka od ovih tvari neovisno pokazuje antihipertenzivni učinak,
  • takrolimus: rizik od povećanja koncentracije u plazmi raste, treba pratiti nivo ove tvari u plazmi,
  • simvastatin (u dozi od 80 mg): ako se kombinira s amlodipinom u dozi od 10 mg, izloženost simvastatina povećava se za 77%, dnevna doza simvastatina s ovom kombinacijom ne smije biti veća od 20 mg,
  • dantrolen (iv primjena): povećava se rizik od aritmije, kolapsa, hiperkalemije i smanjenja otkucaja srca;
  • ciklosporin: povećanje njegove koncentracije moguće je, u bolesnika nakon transplantacije bubrega primijećeno je povećanje Cmin ciklosporina u plazmi za oko 40%, u kombinaciji s Lozap AM, Cmin ciklosporina mora se pratiti,
  • varfarin: nema povećanja protrombinskog vremena,
  • etanol: nije otkriven značajan utjecaj na njegovu farmakokinetiku,
  • itrakonazol, ketokonazol, ritonavir (snažni inhibitori izoenzima CYP3A4): koncentracija amlodipina u plazmi može se povećati, potrebno je redovito praćenje simptoma arterijske hipotenzije i edema,
  • diltiazem (u dozi od 180 mg), eritromicin (inhibitori izoenzima CYP3A4): kada se diltiazem kombinira s amlodipinom u dozi od 5 mg, otkriva se 1,6 puta povećanje AUC potonjeg ako se ova kombinacija propiše starijim pacijentima s hipertenzijom, u kombinaciji s eritromicinom u zdravih dobrovoljaca nema značajnog utjecaja na AUC amlodipina, međutim kod starijih ljudi može se zabilježiti značajna promjena njegove izloženosti,
  • klaritromicin (inhibitor izoenzima CYP3A4): rizik od smanjenja krvnog pritiska raste, potreban je pažljiv medicinski nadzor,
  • rifampicin, perforiran lukom Svetog Johna (induktori izoenzima CYP3A4): nije zabilježen značajan utjecaj na farmakokinetičke karakteristike amlodipina, pa se preporučuje redovito nadzirati krvni tlak.

Analozi Lozap AM su Lortenza, Amzaar, Amozartan, Lozartan, Sardip, itd.

Međunarodno vlasničko ime

Losartan je međunarodno ime lijeka.

C09DB antagonisti angiotenzina II u kombinaciji sa BKK.

Lozap AM je lijek za snižavanje krvnog pritiska i obnavljanje CCC-a.

Oslobađanje oblika i sastava

Lozap je pilula u gotovo bijeloj ljusci. Postoji nekoliko oblika oslobađanja, ovisno o koncentraciji glavne komponente - 12,5, 50, 100 mg.

  • glavni aktivni sastojci su losartan kalijum,
  • mikrokristalna celuloza, skrob, natrijum stearat, voda, krospovidon, silicijum dioksid.

Lijek se prodaje u kartonskim pakovanjima od 3, 6 ili 9 blistera.

Recenzije o Lozap AM

Recenzije o Lozap AM uglavnom su pozitivne. Pacijenti primjećuju visoku efikasnost lijeka u usporedbi s Lozapom, jer Lozap AM sadrži dvije aktivne tvari, propisan je za primjenu kod težih AH-a ili s razvojem ovisnosti o Lozap. Lijek, prema pregledima, ima pozitivan učinak na CVS i omogućava vam adekvatnu kontrolu krvnog pritiska.

Opis lijeka

Lozap Am je kombinirano sredstvo koje se sastoji od dva aktivna sastojka, od kojih je jedan, jedinstvena sol amlodipina, kamsilat, koji ima veću stabilnost u odnosu na češće korišteni amlodipin bezilat. Na temelju kliničkih ispitivanja i brojnih pozitivnih pregleda Lozap Am 5 + 100 mg utvrđeno je da, za razliku od drugih antihipertenzivnih lijekova, pokazuje snažniji antihipertenzivni učinak, dok su nuspojave tijekom terapije mnogo rjeđe. Možete kupiti Lozap Am u ljekarni nakon predaje recepta od svog liječnika.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Lijek proizvodi češka tvrtka Zentiva u obliku tableta: Lozap Am 5 plus 100 mg ili 5 + 50 mg, prva znamenka označava sadržaj amlodipin kamsilata, druga - kalijev losartan. Tablete se pakuju u blistere od 10 komada ili plastičnu bocu od 300 komada. Cijena Lozap Am može ovisiti o koncentraciji aktivnih tvari i ljekarničkoj mreži u kojoj se lijek kupuje.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za odrasle i djecu od 6 godina sa sljedećim patologijama:

  • hipertenzija (visoki krvni pritisak),
  • prevencija infarkta miokarda,
  • aritmija, ishemija i druge hronične bolesti CVS,
  • hipertenzija kod pacijenata sa šećernom bolešću.


Lijek je propisan za visok krvni pritisak.
Lijek je propisan za hipertenziju kod pacijenata sa šećernom bolešću.
Lijek je propisan za prevenciju infarkta miokarda.

S pažnjom

Lijek možete uzimati u minimalnim dozama sa sljedećim faktorima:

  • zatajenje srca
  • hiperkalemija
  • neravnoteža vode i elektrolita,
  • arterijska hipotenzija kod djece mlađe od 6 godina.


Lijek možete uzimati u minimalnim dozama zbog zatajenja srca.
Lijek je kontraindiciran tokom laktacije.
Lijek možete uzimati u minimalnim dozama s arterijskom hipotenzijom kod djece mlađe od 6 godina.

Kako uzeti Lozap AM

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane. Standardna doza je 50 mg dnevno. Prilagođava se ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta. Kod hroničnih srčanih patologija prva doza je 12,5 mg. U nedostatku nuspojava, povećava se na 50 mg da bi se postigao maksimalan učinak.

Za prevenciju sekundarnog srčanog udara uzima se 50 mg jednom dnevno. Terapija traje onako kako je propisao kardiolog.

Uzimanje lijeka za dijabetes

Ne možete prvi put uzeti punu dozu. Treba provjeriti reakciju tijela, pa se preporučuje započeti s 50 mg dnevno. Uz daljnji tretman, doza se povećava na 100 mg dnevno. Možete odmah koristiti 100 mg ili 50 mg u 2 seta.

Kod dijabetes melitusa ne treba uzimati punu dozu prvi put.

Hematopoetski organi

Zbog nepravilnog unosa može doći do viška ili nedostatka željeza, litija i vitamina. Zbog toga nastaje niz bolesti - anemija, leukocitoza itd.

Zbog nepravilnog unosa može doći do viška ili nedostatka željeza, litija i vitamina.

Kojoj grupi lijekova pripada?

Prvo morate ustanoviti kojoj grupi lijekova Lozap pripada. Tablete za smanjenje krvnog pritiska pripadaju grupi antihipertenzivnih lijekova.

Uputa za upotrebu kaže da utječu na tijelo sprečavajući vezu angiotenzina 2 s angiotenzinskim receptorima. Zbog toga dolazi do normalizacije krvnog pritiska.

Koje su ove tablete?

Navodi u uputama za upotrebu za Lozap tablete, od kojih pomažu, su sljedeće:

  • patološki visok pritisak,
  • hroničnog zatajenja srca - lijek je uključen u opću terapiju i njegova upotreba potrebna je kod pacijenata s netolerancijom na skupinu inhibitora ACE, kao i zbog nedostatka učinka,
  • smanjuje rizik od manifestacije ili komplikacija srčanih i krvožilnih lezija kod osoba sa hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore,
  • nefropatija kod dijabetičara i osoba s hipertenzijom.

Još jedna važna karakteristika lijeka je sposobnost povećavanja otpornosti tijela na fizičke vježbe. Prevencija hipertrofije srčanog tkiva je još jedno korisno svojstvo Lozap tableta. Upute za upotrebu sadrže podatke o dozi za svaku patologiju.

Ako slijedite upute za uporabu u liječenju i znate točno kako uzimati lijek od pritiska, tada se efekt smanjenja tlaka postiže 5-6 sati nakon primjene, tada se još drži jedan dan. Redovnom upotrebom tableta postiže se stabilan rezultat mjesec dana kasnije nakon primjene Lozap tableta.

Sa izraženom proteinurijom, lek pomaže zaustaviti gubitak proteina.

Sa strane metabolizma

Neravnoteža u metabolizmu najčešće se javlja dok uzimate Lozap i druge lijekove koji nisu kompatibilni s losartanom.

Alergijska reakcija moguća je uz predoziranje ili pojedinačnu netoleranciju na sastave sastava. Manifestira se osipom, svrbežom, crvenilom kože. U rijetkim slučajevima može doći do kihanja ili kašljanja.

Kompatibilnost s alkoholom

Prilikom upotrebe lijeka strogo je zabranjeno piti alkohol, jer je losartan u potpunosti nespojiv s etilnim alkoholom.

Prilikom upotrebe lijeka strogo je zabranjeno pijenje alkohola.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Zabranjena je upotreba lijeka u prvom i trećem tromjesečju, jer postoji rizik od lošijeg fizičkog razvoja. Za vrijeme HBV-a, također se ne preporučuje upotreba antihipertenzivnih lijekova, kako ne bi naštetili djetetu. Studija je otkrila da losartan može dovesti do smrzavanja fetusa.

Pod kojim pritiskom trebam podnijeti?

Pokazatelje pritiska za razvoj hipertenzije za svaku osobu kontrolira ljekar. Samo on odlučuje o imenovanju i otkazivanju. Nezavisno se zabranjuje provođenje liječenja Lozapom. U uputama za uporabu nije navedeno pod kojim pritiskom se upotreba preporučuje, pa bi liječenje trebalo povjeriti stručnjaku.

Vrste hipertenzije

Kako uzeti?

Lozap tablete za pritisak u skladu s uputama za upotrebu naznačeno je da se piju jednom dnevno, počevši od terapije nižim dozama. Prije početka terapije lijekovima vrši se korekcija vodno-elektrolitne ravnoteže. Prema uputama za razvoj ciroze, prihvatljive su samo male doze.

Takođe, koncentracija kalijuma je povećana kod starijih osoba pa se za njih prema uputama uspostavlja i upotreba minimalnih doza.

Lijek ne utječe na sposobnost kontrole transporta i koncentracije pažnje - ova karakteristika je navedena u uputama za upotrebu. Tablete treba piti s velikom količinom tekućine, tako da ne postoje nuspojave u radu gastrointestinalnog trakta. Da li je moguće piti Lozap pod niskim tlakom - naravno da ne, jer je prema uputama za upotrebu namijenjen osobama s hipertenzijom u cilju smanjenja krvnog pritiska.

Prije ili nakon obroka?

Na pitanje kako uzimati Lozap prije ili nakon obroka, ljekari odgovaraju da nema fundamentalne razlike, jer se u skladu s uputama za upotrebu, lijek uzima oralno, bez obzira na vrijeme obroka.

Liječnici pojašnjavaju da se na pitanje kada koristite Lozap, koje su doze tamo, može razlikovati nekoliko slučajeva u skladu s uputama za lijek:

  1. Kada se dijagnosticira arterijska hipertenzija, često se propisuje Lozap, doza dnevno je 50 mg u skladu s uputama. Ponekad se za veću efikasnost doza udvostručuje, ali uzima se i 1 put.
  2. Za ljude sa hroničnim zatajenjem srca, doza je 12,5 mg jednom dnevno. Svake sedmice se povećava na prosječno 50 mg. Tolerancija lijekova i kontraindikacije prema uputama moraju se uzeti u obzir.
  3. Za pacijente koji su podvrgnuti terapiji velikim dozama diuretika početni unos je smanjen na 25 mg dnevno.
  4. Kod starijih ljudi u početku liječnik ne prilagođava standardnu ​​dozu od 50 mg dnevno.
  5. Kada je primjena lijeka indicirana da smanji rizik od manifestacije kardiovaskularnih poremećaja i spriječi smrt kod osoba s hipertenzijom, prema uputama, početna doza je 50 mg dnevno. Vremenom se povećava na 100 mg.
  6. Za bolesnike sa šećernom bolešću i proteinurijom početna doza je 50 mg dnevno, postepeno povećavajući do 100 mg. Ali liječnik mora uzeti u obzir pokazatelje krvnog pritiska.
  7. U prisutnosti istodobnih bolesti jetre ili tijekom dehidracije nakon hemodijalize na aparatu, nakon 75 godina, prvo morate smanjiti dozu na 25 mg dnevno.

Sve doze i recepti lijeka mogu se naći u uputama za uporabu.

Koliko vremena može to potrajati?

Prilikom propisivanja lijeka, pacijenti se odmah pitaju koliko dugo može uzimati Lozap. Nakon odabira odgovarajuće doze, njegova uporaba traje nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina. Sve zavisi od njegove efikasnosti.

Ako nema nuspojava, tlak se dobro stabilizira, tada ne biste trebali mijenjati alat. Pauza u lečenju može se izvršiti samo po preporuci lekara. Kada se lijek otkaže, može doći do naglog povišenja tlaka. Ljekar utvrđuje tačan vremenski period uzimanja Lozapa na vrijeme.

Standardno

Standardne nuspojave opisane u uputama za uporabu i brzo prolaze s nastavkom primjene uključuju:

  • bolovi u stomaku
  • bol u predelu grudi,
  • brz umor
  • neznatno oticanje nogu i ruku,
  • proliv
  • otkucaji srca
  • mučnina
  • glavobolja
  • grčevi u telećim mišićima
  • poremećaj sna
  • kašalj
  • nazalna kongestija.

Uz produženu upotrebu

Nuspojave Lozap-a pri dugotrajnoj upotrebi mogu utjecati na različite organe i sustave, jer se akumulira ljekovite tvari u tijelu. Oni izazivaju sljedeća kršenja:

  • gubitak kose do ćelavosti zbog povećane osjetljivosti kože i aktivnog uklanjanja znoja,
  • alergije na područjima sa osjetljivom kožom,
  • kvar u radu kardiovaskularnog sistema - bol u srcu, krvarenje iz nosa,
  • kršenje funkcija gastrointestinalnog trakta: nadimanje, zatvor i proliv, oslabljen apetit,
  • pogoršanje njuha i okusnih pupoljaka,
  • česta stanja anksioznosti
  • učestalo mokrenje.

Kompatibilnost i istodobna upotreba

Tijekom lijeka pacijent treba pratiti koje lijekove pije, s obzirom na njihovu kompatibilnost, bolje je dodatno provjeriti upute za upotrebu. Takođe, sukobljena mišljenja nastaju zbog konzumiranja alkohola tokom perioda upotrebe ovog lijeka.

Da li je moguće uzimati Lozap uz alkohol - ljudi su često zainteresirani. Neki pacijenti vjeruju da alkohol neće biti štetan tijekom liječenja i normalna kompatibilnost Lozapa i alkohola.

Recenzije onih koji su imali takav utjecaj na sebe sugeriraju suprotno. Uostalom, učinak lijeka traje dan od trenutka primjene, a radi efektivnosti djelovanja ono se provodi u dužem toku. U tom su pogledu Lozap i alkohol potpuno nespojivi.

Bisoprolol

Bisoprolol i Lozap - kompatibilnost lijeka je dozvoljena. Ovi lijekovi su iz različitih farmakoloških grupa. Prema uputstvu za upotrebu, Bisoprolol je adrenergički blokator, koji uglavnom kontroliše otkucaje srca, smanjujući ga.

Lozap - smanjuje krvni pritisak. Ovi lekovi zajedno su efikasni u patološkom povećanju pritiska sa tahikardijom, aritmijom i hroničnim zatajenjem srca.

Ovo je dobro poznati lijek koji se koristi prema uputama za liječenje hipertenzije, pri čemu nastaje jak edem uslijed zatajenja srca ili zbog drugih razloga. Ovo je diuretik koji, kada hipertenzivno djeluje kao vazodilatator. Postavlja se pitanje: je li moguće uzimati Lozap i Indapamid zajedno.

Kapoten i Lozap - njihova kompatibilnost je vrlo kontroverzna, mada se ne može reći da su nespojive.

U nekim slučajevima se može propisati blokator receptora angiotenzina zajedno sa inhibitorom enzima koji pretvara angiotenzin, što omogućava bolji hipotenzivni učinak. Međutim, u praksi ljekari rijetko propisuju istovremeno liječenje ovim lijekovima.

Eprosartan

Eprosartan se može uzimati jednom ili propisati putem. Jednom upotrebom pritisak se stabilizira i ostaje normalan tokom dana. Stabilan terapeutski učinak može se postići tek nakon nekoliko tjedana redovite upotrebe.

Eprosartan i Lozap imaju sličan učinak, ali različit sastav. S tim u vezi postavlja se pitanje je li moguće istovremeno Eprosartan s Lozapom. Ne morate to učiniti, da ne biste postigli dvostruki efekat i ne izazvali neželjene efekte, koji su, u skladu s uputama za upotrebu, ta sredstva gotovo ista.

Izjave onih koji su uzimali ovaj lijek

Možete pronaći veliki broj pozitivnih recenzija ljudi o lijeku. To efikasno smanjuje pritisak, normalizuje rad srca i spavanje, uklanja vrtoglavicu. Pacijenti kažu da Lozap djeluje brzo, ali dugi efekt se ne primjećuje. U uputama je navedeno da će rezultat trajati jedan dan, ali ponekad i najviše 4 sata. Ali ako smanjite dozu i uzmete je ne 1 put, već češće, tada je rezultat dovoljan samo 24 sata. Pacijenti primjećuju da upotreba niže doze pomaže u smanjenju rizika od nuspojava. Ali s tim pristupom, rezultat nakon uzimanja tablete doći će ne za 30 minuta, nego za 1,5 sat.

Također, pacijenti primjećuju da pijenje Lozapa nije previše pogodno zbog jakog diuretičkog učinka, od njega su česti nazovi mokrenja. To su posebno primijetili radni ljudi. U pregledima se opisuju i slučajevi gušenja kašlja noću nakon početka unosa, koji je teško ukloniti čak i nakon otkazivanja.

Lijek ima mnogo analoga ili sličnih lijekova s ​​istim učinkom, to su jeftini analozi Lozapa. Ali njihove upute imaju svoje razlike i samo liječnik može utvrditi kako zamijeniti Lozap.

Kada upoređujemo Lozartana i Lozapa, šta je bolje, često je postavljeno pitanje.Prema uputstvu za upotrebu, oba leka su indikovana za korekciju hipertenzije. Oni su antagonisti angiotenzinskih receptora.

Lozap i Losartan su jedno te isto jer se aktivna supstanca oba sredstva podudara. Oba lijeka su podjednako efikasna kod hipertenzije, ali to nije razlog da se bezumno zamijeni prijem jednog s drugim. Samo lekar treba dati odgovarajuće preporuke.

Ako govorimo o lijekovima Lozapa ili Loriste, koji je od njih bolji, nema značajnije razlike. Razlikuju se samo u proizvođačima i cijeni. Lozap je povoljniji, ostalo je slično prema uputama za upotrebu.

Prije nego što odredite Valsartana ili Lozapa, što je bolje, trebali biste razumjeti njihove prednosti. Prednost Valsartana je njegov aktivni oblik doziranja, uglavnom se izlučuje kroz crijeva nepromijenjen - 83%, a 13% bubrezima. U vezi s tim, često se propisuje za bolesti jetre i bubrega, jer dodatno ne opterećuje ove organe.

Prema uputama za upotrebu, lijek je namijenjen za širenje krvnih sudova i arterija. Tako se normalizira i održava pritisak. Da biste odabrali Valsacor ili Lozap - što je bolje, morate znati razlike između ovih sredstava: Valsacor je izravan analog Valsartana, što znači da djeluje na istom principu, bez utjecaja na jetru i gotovo bez utjecaja na bubrege. Takođe, njegovo hipotenzivno dejstvo je nekoliko jedinica veće.

Zbog veće cijene ovog proizvoda, pacijente zanima šta je bolje od Valza ili Lozapa. Dakle, Valz je hipotenzivni lijek, blokator AT1 receptora angiotenzina II. Prema uputama, on nema kontraindikacija za interakciju s drugim lijekovima, njegov hipotenzivni učinak je detaljnije proučavan, uzimanje lijeka ima pozitivan učinak na prognozu bolesti.

Antihipertenzivni lijek, ACE inhibitor. Kad odgovorite na pitanje, što je bolje, Lozap ili Enalapril, morate pojasniti da drugi lijek brže i značajnije smanjuje pritisak. Cijena Enalaprila, naprotiv, je povoljnija. No treba imati na umu da, poput svih ACE inhibitora, on često izaziva bočni kašalj.

Riječ je o antihipertenzivnom lijeku koji, prema uputama, snižava visoki krvni tlak bez snažnog porasta otkucaja srca. Uprkos prilično visokoj cijeni lijeka Enap, ljekari kad odgovaraju na pitanje koja je bolja, Enap ili Lozap, preporučuju prvu za prijem.

Lisinopril

Ovaj lijek je iz grupe ACE inhibitora. Što je bolje, Lozap ili Lisinopril, često je postavljeno pitanje kod pacijenata. Oba lijeka sa hipertenzijom djeluju slično, ali prema uputama, kašalj postaje nuspojava Lisinoprila. Trošak je približno isti.

Ovo je moćan lijek, ACE inhibitor, prema uputama trajanje efekta traje jedan dan. Glavni aktivni sastojak Dirotona je lizinopril, a efekat oba lijeka je isti. Zbog toga, da bi razumjeli Diroton ili Lozap, što je bolje, morate znati da liječnici Diroton Lozap zamjenjuju samo intolerancijom na lisinopril.

Prestarium

Da biste shvatili što je bolje - Lozap ili Prestarium, morate razumjeti njihove razlike. Prestarium je ACE inhibitor, prema uputama koristi se za teške oblike hipertenzije, za ozbiljnije poremećaje krvnih žila i srca, jer glatko smanjuje pritisak. Cijena mu je niža. Ali Lozap nema uobičajenu nuspojavu karakterističnu za skupinu ACE inhibitora - suvi kašalj.

Noliprel je kombinirani lijek. U njegovom sastavu postoje odmah 2 aktivne komponente perindoprila i indapamida, koje istovremeno djeluju na tijelo, stoga djeluje efikasnije.

Trajni klinički učinak primjećuje se nakon mjesec dana upotrebe i nije praćen porastom broja otkucaja srca. S tim u vezi je očigledan odgovor na pitanje koje je bolje - Lozap ili Noliprel.

Ako sa sigurnošću kažem, Concor ili Lozap koji su najbolji od njih neće uspjeti. Često im je propisano da piju istovremeno u kompleksu. Concor je beta blokator koji ne samo da snižava krvni pritisak već i normalizuje otkucaje srca. Prema uputama, Lozap se uzima ujutro, a Concor - uveče. Konkretna kombinacija bira lekar u skladu sa stanjem i individualnim karakteristikama pacijentovog tela.

Ekvator je kombinirani antihipertenzivni lijek. Da biste odgovorili na pitanje Equator ili Lozap - što je bolje, treba imati na umu sljedeće: u usporedbi s Equatorom, Lozap ima manje kontraindikacija prema uputama za uporabu.

Lijek Lozap AM odlikuje jači učinak, jer sadrži 2 aktivne komponente: losartan kalij i amlodipin. Ovo je efikasnije sredstvo i njegova upotreba prema uputama pokazuje se u teškim slučajevima kada Lozap ne pomaže ili je već postao ovisnik u organizmu.

Pravila i uslovi skladištenja

Pri skladištenju Lozap Am potrebno je držati se sobne temperature koja ne prelazi 30 stepeni Celzijusa. Rok trajanja lijeka je dvadeset četiri mjeseca, nakon tog razdoblja lijek je zabranjen za upotrebu i mora se zbrinuti. Na našoj web stranici možete naručiti isporuku Lozap Am-a u Moskvi i regiji.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

Kao rezultat farmakokinetičkih ispitivanja, ispostavilo se da se kao posljedica uzimanja Lozapa može razviti bubrežno zatajenje, pa stoga osobe s oslabljenom funkcijom bubrega moraju minimalnu dozu koristiti jednom dnevno. Ako se to ne opazi, moguće je potpuno narušiti organ, što će dovesti do transplantacije bubrega.

Kontraindicirane kombinacije

Zabranjeno je koristiti Lozap u kombinaciji s diureticima, koji doprinose nakupljanju kalija, na primjer, s Amiloridom, Spironolactonom, jer može doći do hiperkalemije.

Zabranjeno je koristiti Lozap u kombinaciji sa diureticima, koji doprinose nakupljanju kalijuma.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Istodobnom primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova s ​​grupom, učinak lazartana može opadati, pa će eliminacija hipertenzije postati besmislena, poput lijeka placebo skupine (nemedicinski).

Ako se iz nekog razloga Lozap ne može uzimati, može se zamijeniti lijekovima sličnog učinka:

  • na bazi hidroklorotiazitisa - Angizar, Amlodipin, Amzaar, Gizaar, Lorista, Lozap plus (ruski lekovi),
  • na bazi kandersartana - Kandekor, Kasark, Hizart-N,
  • Glavna komponenta telmisartana su Mikardisplyus, Telpres, Talmista.

Prije upotrebe analoga, potrebno je konzultirati stručnjaka. Za starije pacijente s netolerancijom, Lozap je zamijenjen Amlodipinom.


Amlodipin je jedan od analoga lijeka Lozap AM.
Kasark je jedan od analoga lijeka Lozap AM.
Mikardisplyus - jedan od analoga lijeka Lozap AM.

Kardiolozi

Svetlana Aleksandrovna, flebolog, Rostov na Donu

Savjetujem mnogim pacijentima da uzimaju Lozap, jer on efikasno utječe na CVS i snižava krvni pritisak, sprečavajući mnoge bolesti. Na osnovu kliničkih podataka, ovo je jedan od najboljih lekova protiv hipertenzije.

Sergej Dmitrijevič, kardiolog, Irkutsk

Propisujem mnogim pacijentima nakon operacije kako bi održali normalan pritisak, da bi se riješili napada hipertenzije.

Savjeti kardiologa Lozapa

Olga Vasilievna, 56 godina, Kurganinsk

Lozap uzimam više od 5 godina. Imam dijabetes faze 2. Lijek je u potpunosti zadovoljan, pritisak je uvijek normalan, nema nuspojava.

Ivan, 72 godina, Moskva

Propisan kardiolog za prevenciju srčanog udara, jer imam bolest koronarnih arterija. Dok pomaže, osjećam se 30 godina mlađe.

Jeftini analozi

Liječnici često propisuju lijek Lozap. U slučaju ovisnosti o tijelu koriste se analozi i nadomjesci lijeka.

  1. Vazoten je zamjena za Lozap tablete. Ima potpuno istu aktivnu komponentu, kao i sličan popis indikacija. Upotreba lijeka je kontraindicirana za trudnice i tijekom dojenja, kao i djecu mlađu od 18 godina.
  2. Blocktran je zamjena za Lozap proizveden u Rusiji. On ima istu aktivnu supstancu, pa se njegova upotreba često propisuje umesto Lozapa za lečenje zatajenja srca i hipertenzije.
  3. Lozarel je analog Lozapa. Aktivni sastojak je ista i u istoj dozi. Stoga se upute za upotrebu lijekova podudaraju i s popisom indikacija i nuspojava.

Šta zamijeniti ako Lozap ne drži pritisak?

Kako zamijeniti Lozap ako ne drži pritisak često je pitanje kada lijek prestane obavljati svoje funkcije. Stručnjaci ga zamjenjuju drugim lijekovima s istim indikacijama prema uputama za upotrebu.

To se često događa zbog činjenice da hipertenzija neprestano napreduje i lijekovi na kraju postaju neučinkoviti. Postoje tri taktike za rešavanje ovog problema:

  • povećanje doze
  • imenovanje kombinirane terapije, odnosno dodavanje dodatnih lijekova,
  • zamjena korištenog proizvoda.

Lista njih je data gore. U skladu s individualnim tijekom bolesti kod pacijenta i uputama o lijeku, liječnik odabire taktike liječenja i pažljivo prati njegovu učinkovitost u određenoj situaciji.

Ostavite Svoj Komentar