Jelovnik i dijeta za bolest pankreasa

U ljudskom tijelu je gušterača jedan od najvažnijih organa koji regulira probavne procese. Proizvodi enzime i želučani sok koji sudjeluju u razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata iz hrane. Takođe proizvodi hormon inzulin, koji je odgovoran za unos glukoze. Dijeta kod bolesti gušterače igra veoma važnu ulogu. Da bi se mogao uspešno nositi sa bolešću, pacijent treba precizno odvojiti sebi korisne proizvode, koji se mogu konzumirati kao štetni, a koji mogu dovesti do težeg toka bolesti.

Zabranjeni i dozvoljeni proizvodi

Pacijent treba pažljivo slušati savjete liječnika u liječenju gušterače. Samo integrirani pristup - lijekovi, plus pravilno dizajnirana dijeta, vratit će zdravlje. Treba uzeti samo onu hranu koja omogućava gušterači da ostane do maksimalnog mira, te napustiti aromatična i začinjena jela koja izazivaju snažan osjećaj gladi. Da bi se izbjeglo pogoršanje bolesti, preporučuje se pacijentu s pankreatitisom potpuno isključiti iz prehrane:

  • Penušava voda, kafa, jaki čaj, alkoholna pića.
  • Svježi kruh, zamijenite ga mrvicama.
  • Sve prženo i dimljeno.
  • Masno meso i riba.
  • Sirovo povrće i voće.
  • Sve je previše hladno ili pretoplo.
  • Začinjena hrana, mesne juhe.

Dijeta tijekom bolesti trebala bi uključivati ​​niskokaloričnu hranu. Ne pržite ih, bolje je da se pirja ili pari. Hrana za bolesti gušterače treba da bude meka, tečna. Prva jela najbolje se pripremaju na laganom povrtnom juhu. Za bolesti gušterače dobro je jesti domaće rezance u mlijeku. Kaša se preporučuje na sluzokoži, osim prosa. Možete jesti nemasno meso ili ribu u obliku parnih kotleta, zračnih sufle, mesnih okruglica. Hranu dobro operite tako da je lako probavljiva.

Korisne u liječenju bolesti pankreasa su proteinske namirnice - skuta, pileća jaja, mlijeko, meso, riba. Proteinska dijeta blagotvorno deluje na smanjenje upale na oboljelom organu, što značajno ubrzava oporavak. Skuva i mlijeko uvijek pokušavaju kupiti malo masti kako bi olakšali proces probave gušterače.

Postoji mnogo korisnih recepata za jela od povrća, oni će biti izvrstan dodatak kuhanom vermicelli ili kašici. Mliječne supe, voćni kompoti također trebaju biti uključeni u prehranu pacijenta oboljelog od pankreatitisa. Pijte čaj s mlijekom, dekociju divlje ruže ili crne ribizle. Dijeta kod akutnog pankreatitisa traje oko godinu dana, a kod hronične bolesti pankreasa trebalo bi ga se stalno pridržavati. Kako se jede s pankreatitisom, pogledajte u videu.

Koja je dijeta potrebna za pogoršanje bolesti?

Ako je pankreatitis akutan, sa mučninom i povraćanjem, jakim bolovima u trbuhu, pacijent se mora potpuno suzdržati od hrane i pustiti pankreas da se odmori 2-3 dana. Tekućinu uzmite u obliku tople vode, najbolje mineralno alkalne, ali bez plina. Nakon završetka terapijskog posta pacijentu je omogućeno da postepeno počne jesti mljevene žitarice pripremljene na vodi. Razne povrtne kaše, na primjer, bundeva ili šargarepa, biće korisne za gušteraču tokom ovog perioda. Kako ih kuhati, pogledajte u videu.

Četiri dana kasnije u prehranu pacijenta s pankreatitisom može se dodati još nekoliko namirnica - male količine maslaca, jučerašnji osušeni bijeli hljeb, obrano mlijeko i skuta. Nakon tjedan dana dopušteno je jesti mesne proizvode - mesne okruglice i parne kotlete. Ako nakon jela pacijent ima nelagodu ili nelagodu u gušterači, ovaj proizvod treba prekinuti.

Sveukupno, dijeta za akutni pankreatitis promatra se oko dve nedelje. Nakon toga se stanje gušterače poboljšava, upalni proces se smiruje. Ljubitelji pečenih jabuka mogu se počastiti ovim ukusnim desertom. Takođe, bolesniku sa pankreatitisom mogu se davati sveže ceđeni sokovi, voćna žele ili kompot. Važno je poštivati ​​glavno pravilo - hrana ne smije biti previše ohlađena ili pretopla. Hrana se priprema svaki put svježa, nije preporučljivo jesti grijane obroke.

Nakon povlačenja bolesti vrlo je važno pratiti svoju prehranu kako biste spriječili nove upale gušterače. Ne treba se upuštati u oštra, teška jela, da ne izazovete preopterećenje probavnog sistema. Smislite pravilo frakcijske ishrane, jesti treba malo, 6-8 puta dnevno. Na jelovnik stavite samo zdravu hranu bogatu vitaminima, jer je bolest pankreasa lakše spriječiti nego izliječiti.

Terapijska ishrana za hronični pankreatitis

Pacijent s kroničnim pankreatitisom trebao bi se sjetiti da bi trebao cijeli život slijediti dijetu. Manje je težak nego u akutnom obliku bolesti. Morate jesti više puta i malo, prejedanje je vrlo štetno za gušteraču. Glavni cilj prehrane je smanjenje želučane sekrecije i sprečavanje pogoršanja. Zaboravite na prženu hranu zauvijek, naviknite se na kuhana i pečena jela. Alkohol, masna, dimljena, začinjena i kisela hrana također su strogo zabranjeni. Izuzmite slatkiše - med, šećer, slatkiše. U ishranu su uključene sljedeće namirnice:

  • Jučer ili suh hljeb.
  • Juhe od povrća.
  • Meso ili riba sa malo masti u kuvanom ili pečenom obliku.
  • Parni omlet ili 2 meko kuhana jaja.
  • Domaći sir, kefir (nije kiselo).
  • Tvrdi sir.
  • Maslac ili rafinirano povrće.
  • Sluzava kaša - zdrob, zobena kaša, heljda, riža.
  • Domaći rezanci na vodi ili s dodatkom mlijeka s malo masnoće.
  • Pečene nemasne jabuke.
  • Maslinovo povrće (mrkva, mladi grah, bundeva, repa, cvjetača, zeleni grašak).
  • Voćni kompoti i žele bez dodatka šećera.
  • Loose limunski čaj razrijeđen vodom.

Kod bolesti gušterače, juha, svinjskog i jagnjećeg mesa strogo su zabranjene sve vrste konzervirane hrane, kobasice, kavijar, jak čaj i kafa, čokolada, gljive, kupus, kislice, rotkvice, mahunarke, peciva, sladoled, gazirana pića.

Jelovnik za nedelju dana sa bolestima pankreasa

Jelovnik je sastavljen uzimajući u obzir činjenicu da pacijent treba uzimati hranu najmanje 6 puta dnevno. Prvi doručak je visokokaloričan, uključuje opcionalno: kašu s mlijekom, jelo od mesa (ribe) s prilogom od povrća ili vermike. Drugi doručak je lakši od prvog. Preporučena jela: puding od povrća ili pire krompir, supa s krutonima, skuta, kaša od mliječnog pirinča. Za ručak možete odabrati mesno jelo s prilogom, kajganom, sirom, pečenim krompirom. Četvrti i peti obrok - riblji sufle ili skuta, supa s pireom, mesne okruglice ili mesne okruglice, žele. Šesti put se možete ograničiti na čašu kefira.

U skladu sa svim prehrambenim pravilima, pacijent koji pati od akutnog ili hroničnog pankreatitisa može izbjeći česte pojave bolesti i produžiti razdoblja remisije. Dijeta nije panaceja, nije u stanju ublažiti pacijenta simptoma bez upotrebe lijekova. Ali bez pravilno dizajnirane prehrane za bolesti gušterače, liječenje neće dati željeni učinak.

Pogledajte video: PANKREAS I SLEZINA pravilna ishrana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar