HIPOTENZIVNI LIJEKOVI ZA DIJABETE TIPA 2

Dijabetes u zemlji jedna je od pet društveno značajnih bolesti od kojih su naši sunarodnjaci onesposobljeni i umiru. Čak i prema grubim procjenama, od dijabetesa u zemlji umire do 230 hiljada dijabetičara svake godine. Većina njih ne može upravljati svojim stanjem bez kvalitetnih lijekova.

Najpopularniji i vremenski testirani lijekovi za snižavanje šećera su iz skupine biagunida i sulfonilureje. Rasprostranjeni su u kliničkoj praksi i u brojnim studijama, primjenjuju se u svim fazama dijabetesa tipa 2.

Kombinirani lijek Glimecomb (u međunarodnom formatu Glimekomb) stvoren je na osnovi biagunida i preparata sulfonilureje, kombinirajući sposobnosti metformina i glikazida koji omogućavaju efikasnu i sigurnu kontrolu glikemije.

Farmakologija Glimecomb

Mehanizam djelovanja osnovnih preparata kompleksa dramatično se razlikuje, što omogućava utjecaj na problem iz različitih uglova.

Prva komponenta lijeka je predstavnik nove generacije sulfonilureje. Potencijal lijeka za snižavanje šećera sastoji se u povećanju proizvodnje endogenog inzulina od β-stanica gušterače. Zahvaljujući stimulaciji mišićne glikogenske sintaze, poboljšana je upotreba glukoze u mišićima, što znači da se nije tako aktivno transformirala u masti. Normalizira glikemijski profil gliklazida u nekoliko dana, uključujući metabolički latentni dijabetes.

Hiperglikemija, koja se obično manifestuje nakon unosa ugljikohidrata, nije opasna nakon konzumiranja gliklazida. Sa lijekom se povećava agregacija trombocita, fiblinolitička i heparinska aktivnost. Povećana tolerancija na heparin, ima lek i antioksidativna svojstva.

Mehanizam rada metformina, druge osnovne komponente Glimecomba, temelji se na smanjenju nivoa bazalnog šećera zbog kontrole glikogena koji se oslobađa iz jetre. Povećavajući osjetljivost receptora, lijek smanjuje otpornost stanica na inzulin. Inhibirajući proizvodnju glukoze iz proteina i masti on ubrzava njen transport do mišićnog tkiva za aktivnu potrošnju.

U crevima metformin inhibira apsorpciju glukoze kroz zidove. Sastav krvi se poboljšava: koncentracija ukupnog holesterola, triglicerola i LDL ("loš" holesterol) opada, nivo HDL ("dobar" holesterol) raste. Metformin ne utječe na β-stanice odgovorne za proizvodnju vlastitog inzulina. Sa ove strane, postupak kontrolira gliklazid.

Farmakokinetika lijeka

Nakon ulaska u gastrointestinalni trakt, lijek se apsorbira brzo: u dozi od 40 mg, u krvi se primjećuje maksimalna vrijednost Cmax (2-3 µg / ml) nakon 2-6 sati. Gliklazid se vezuje za svoje proteine ​​na 85-98%. Biotransformacija lijeka javlja se u jetri. Od formiranih metabolita, jedan ima aktivan učinak na mikrocirkulaciju.

Poluvrijeme T1 / 2 je od 8 do 20 sati. Proizvodi raspadanja uglavnom uklanjaju bubrege (do 70%), djelomično (do 12%) uklanjaju crijeva. Lijek djeluje tokom dana. Kod dijabetičara zrele dobi nisu zabilježene farmakokinetičke karakteristike prerade gliklazida. Proizvodi razgradnje prirodno se dobivaju: 65% - mokraćom, 12% - izmetom.

U probavnom traktu lijek se apsorbira za 48-52%. Bioraspoloživost nakon posta ne prelazi 60%. Maksimalna koncentracija (1 µg / ml) u krvi primjećuje se nakon 1,8-2,7 sati. Upotreba lijeka s hranom smanjuje Cmax za 40% i smanjuje brzinu postizanja vrha za 35 minuta. Metformin se gotovo ne veže za proteine ​​u krvi, već se akumulira u crvenim krvnim ćelijama.

Poluživot T1 / 2 je 6,2 sata. Metaboliti se eliminiraju uglavnom bubrezima, a djelomično (oko trećine) crijevima.

Kome ne odgovara Glimecomb

Kombinovani lek nije propisan:

  1. Dijabetičari s bolešću tipa 1,
  2. Uz ketoacidozu (dijabetični oblik),
  3. Uz dijabetički prekom i komu
  4. Pacijenti s teškom disfunkcijom bubrega
  5. Uz hipoglikemiju,
  6. Ako ozbiljna stanja (infekcija, dehidracija, šok) mogu prouzrokovati disfunkciju bubrega ili jetre,
  7. Kad su patologije praćene gladovanjem tkiva kisikom (srčani udar, zatajenje srca ili disanja),
  8. Trudne i dojeće majke
  9. Uz paralelnu upotrebu mikonazola,
  10. U situacijama koje uključuju privremenu zamjenu tableta inzulinom (infekcije, operacije, ozbiljne povrede),
  11. Sa hipokaloričnom (do 1000 kcal dnevno) dijetom,
  12. Za alkoholne osobe sa akutnim trovanjem alkoholom,
  13. Ako imate istoriju laktične acidoze,
  14. Uz preosjetljivost na sastojke formule lijeka.


Glimecomb se poništava dva dana prije i za isto razdoblje nakon ako pacijent mora proći radioizotop ili rendgenski pregled pomoću kontrastnih markera na bazi joda.

Ne propisivajte lijekove dijabetičarima zrele (nakon 60 godina) starosti, ako su prinuđeni da se bave teškim fizičkim radom, koji provocira pojavu laktične acidoze.

Nuspojave

Svi sintetički lijekovi, čak i oni najbezbedniji, imaju neželjene posledice. Pripravci sulfonilureje druge generacije - eritropenija, agranulocitoza, hemolitična anemija, pancitopenija, alergijski vaskulitis, ozbiljna jetrena disfunkcija.

Metformin treće generacije je najsigurniji lijek.

Tijekom razdoblja adaptacije, dijabetičari se žale samo na dispeptičke poremećaje: uznemireni stolčić, smanjen apetit, promjenu ukusa (izgled metalnog ukusa).

Pored općih efekata, Glimecomb je zabilježio i specifične. Njihove su karakteristike prikazane u tabeli.

Imena organa i sistemaVrste neželjenih efekata
Endokrini sistemHipoglikemijska stanja (uz predoziranje i nepoštivanje ishrane) - glavobolje, umor, nekontrolisana glad, znojenje, gubitak snage, oslabljena koordinacija, ubrzani rad srca, neuroza, gubitak samokontrole, nesvjestica (ako stanje napreduje).
Metabolički procesiU ekstremnim slučajevima, laktacidoza se očituje bolovima u mišićima, općom slabošću, izomnijom, hipotermijom, bolovima u epigastriju, padom krvnog pritiska i bradikardijom.
Gastrointestinalni traktDispeptički poremećaji u obliku proljeva, mučnine, pojačanog stomaka, promjena ukusa, gubitka apetita (pri upotrebi tableta s hranom), ponekad hepatitisa i holestatske žutice, što zahtijeva zamjenu lijekova, moguće je povećanje aktivnosti transaminaze jetre.
KrvotokU rijetkim slučajevima cirkulacijski sistem je inhibiran, očituje se efekat leukopenije, anemije, trombocitopenije.
AlergijeKožne reakcije očituju se urtikarijom, svrbežom, makulopapularnim osipom.

Oštećenje vida rijetko se bilježi, što zahtijeva prilagođavanje doze ili potpunu zamjenu Glimecomba sinonimima.

Oblik i sastav lijeka Glimecomb

Ruski proizvođač AKRIKHIN proizvodi Glimecomb u obliku tableta ravno-cilindričnog oblika u bijeloj boji s žutom nijansom u boji, s razdjelnom linijom. Mramorna konstrukcija moguća.

Svaka tableta sadrži 40 mg gliklazida i 500 mg metformina. Dopunite osnovne sastojke sa punilima: sorbitol, kroskarmeloza natrijum, povidon, magnezijum stearat. U svaku ploču u konturnim ćelijama pakuje 10 tableta. Kartonska kutija može imati nekoliko blistera. Moguće je pakiranje lijeka u plastične kutije s vijčanom kapicom.

Lijekovi na recept se puštaju. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete skladištenja (suvo, nedostupno djeci i aktivno ultraljubičasto mjesto, sobna temperatura). Proizvođač određuje rok trajanja Glimecomb-a do 2 godine. Lijek s istekom roka trajanja mora se odložiti.

Kako se prijaviti

Za lijek Glimecomb upute za uporabu preporučuju uzimanje lijeka s hranom ili odmah nakon nje. Doziranje bira liječnik, uzimajući u obzir analize, stanje pacijenta, težinu bolesti, prateće patologije, individualnu reakciju na lijek.

Početna norma ne prelazi jednu ili tri tablete dnevno s postepenim titriranjem doza do maksimalno 5 tableta dnevno. dok ne postignete najbolji rezultat. Dnevna doza obično se dijeli na 2 doze - ujutro i navečer.

Pomoć kod predoziranja

Prisustvo metformina u eksperimentima sa dozom može dovesti do laktacidoze, a gliklazid - do hipoglikemije.

Ako postoje znakovi laktacidoze (apatija, ubrzano disanje, loša kvaliteta sna, bolovi u mišićima, dispeptični poremećaji), lijek se ukida, a pacijent se hitno hospitalizira s obzirom da se žrtva može obnoviti u bolnici samo pomoću hemodijalize.

Ako hipoglikemijsko stanje nije teško, dovoljno je dati žrtvi glukozu ili obični šećer. Ako je bez svijesti, lijekovi (40% otopina glukoze, glukagon, dekstroza) primjenjuju se injekcijom ili kapanjem. Kada se pacijent oporavi, daje im se hrana s visokim sadržajem ugljikohidrata kako bi se spriječio povratak.

Posebna uputstva

U ranim danima važno je sustavno nadzirati nivo šećera na posta i postprandijalnog (2 sata nakon jela). Svi rezultati mjerenja trebaju se bilježiti u dnevnik dijabetičara.

Glimecomb je pogodan za dijabetičare koji imaju kompletnu prehranu. Ako nema dovoljno ugljikohidrata, pacijent zanemaruje doručak ili se ozbiljno bavi sportom, zbog prisustva glikazida moguć je razvoj hipoglikemijskih situacija. Hipoglikemija takođe izaziva težak fizički rad usred loše prehrane, zloupotrebe alkohola i paralelno uzimanje nekoliko lekova za smanjenje šećera. Zbog toga je dijabetičarima toliko važno da se pridržavaju svih medicinskih preporuka u pogledu doziranja i rasporeda lijekova.

Ako se promijenio životni stil života (emocionalno preopterećenje, prehrana, fizički napor), liječnik može promijeniti režim liječenja i prilagoditi dozu hipoglikemijskih lijekova.

Posebnu pažnju prilikom propisivanja Glimecomba treba posvetiti osobama zrele dobi lošeg zdravlja i neuhranjenosti, oboljelim od patoloških i nadbubrežnih patologija.

Klinički simptomi predstojeće hipoglikemije mogu maskirati β-blokatore, rezerpin, klonidin, gvanetidin.

Liječenje lijekom zahtijeva redovito praćenje stanja bubrega, jer lijek stvara dodatno opterećenje za njih. Nivo laktata provjerava se jednom u šest mjeseci, kao i kod bolova u mišićima.

Za vrijeme terapije Glimecombom važno je biti oprezan tokom vožnje, na visini i u drugim potencijalno opasnim aktivnostima. Ovo će pomoći da se izbjegnu ozbiljne posljedice u slučaju nuspojava.

Pregledi pacijenata

Dostupnost i djelotvornost kombiniranog lijeka osigurala su mu zasluženu popularnost: recenzije dijabetičara i liječnika uglavnom su prijateljske u vezi s lijekom Glimecomb.

Elizaveta Olegovna, terapeutkinja. U starosti se metabolički procesi usporavaju tako da se proizvodi raspadanja ne nakupljaju u tijelu, lijek treba propisati s oprezom. Srećom, ozbiljne komplikacije nakon liječenja Glimecombom rijetko se javljaju, pa predlažem da moji pacijenti „koji imaju dijabetičko iskustvo“ probaju kombinirani lijek. Njegove pojedinačne komponente (metformin i gliklazid) već su poznate većini, pa tijelo novo lijek uzima mirno. Vrijedi napomenuti jednostavnost upotrebe, kao što s godinama mnogi zaboravljaju piti lijek na vrijeme.

Dmitrije. Činjenica da se nuspojave javljaju u prvoj sedmici je glupost: pijem Glimecomb već mjesec dana, baš kao i prvog dana kada me boli glava, javljam mučninu, crijeva mi djeluju povremeno. Za tablete Glimecomb cijena na Internetu je normalna (za 60 kom. - 450 rubalja), lijek pomaže, pa trpim sve ove neugodnosti. Ali verovatno trebate da se posavetujete sa lekarom - možda će se doza ili lek promeniti.

Kako mogu zamijeniti Glimecomb

U lancu apoteka originalne pilule koštat će stotinu više, ako je potrebno, uvijek možete odabrati proračunske analoge za Glimecomb.

  • Gliformin - 250 rubalja. za 60 kom. mehanizam djelovanja lijeka je identičan, ali prisutnost inzulina nije prikladna za sve.
  • Diabefarm - 150 rubalja. za 60 kom., koncentracija gliklazida u ovim tabletama je veća (80 mg), ali općenito rješava iste probleme kao u originalu.
  • Gliklazid MV - 200 rubalja. za 60 kom., glikazid u njemu je samo 30 mg, indikacije za upotrebu su slične.

Ljekari ne negiraju psihosomatske uzroke „slatke bolesti“. Nekonvencionalan pristup liječenju dijabetesa tipa 2 nudi nutricionista i endokrinolog najviše kategorije A. Nikitin na ovom videu:

Indikacije za imenovanje

Derivati ​​sulfoniluree (PSM) najčešći su propisivani lijekovi tipa 2 za dijabetičare nakon metformina. Kombinacija PSM-a i metformina potrebna je za one pacijente kod kojih dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, sport i metformin ne osiguravaju željenu redukciju šećera.

Ove tvari djeluju na glavne veze patogeneze razvijenog dijabetesa tipa 2: visoku otpornost na inzulin i nedostatak inzulina, pa u kombinaciji daju najbolje rezultate. Gliklazid, sastojak lijeka Glimecomb, PSM je dvije generacije i smatra se jednom od najsigurnijih tvari u svojoj skupini.

Glimecomb tablete mogu se propisati:

  1. Kad je prethodni tretman prestao pružati dobru kompenzaciju za dijabetes.
  2. Neposredno nakon dijagnoze dijabetesa, ukoliko je nivo glikemije vrlo visok.
  3. Ako dijabetičar ne podnosi metformin u velikoj dozi.
  4. Kako bi se smanjio broj tableta u bolesnika koji uzimaju gliklazid i metformin.
  5. Dijabetičari kod kojih glibenklamid (Maninil i analozi) ili njegova kombinacija s metforminom (Glibomet i drugi) uzrokuju česte blage ili nepredvidive teške hipoglikemije.
  6. Pacijenti sa zatajivanjem bubrega za koje je glibenklamid zabranjen.
  7. Sa dijabetesom kompliciranim koronarnom srčanom bolešću. Pokazalo se da gliklazid nema negativan uticaj na miokard.

Prema studijama, već za mjesec dana liječenja Glimecombom, glukoza na post smanjuje se u prosjeku 1,8 mmol / L. Uz kontinuiranu upotrebu lijeka, njegov se učinak pojačava, nakon 3 mjeseca smanjenje je već 2,9.

Tromjesečna terapija normalizirala je glukozu kod polovice bolesnika s dekompenziranim dijabetes melitusom, dok doza nije prelazila 4 tablete dnevno. Povećanje telesne težine i teška hipoglikemija, koja zahteva hospitalizaciju, nisu zabeleženi ovim lekom.

Kad ne možete piti Glimecomb:

  • dijabetes tipa 1
  • hipoglikemija. Lijek se ne može piti sve dok šećer u krvi ne poraste na normalu,
  • akutne komplikacije dijabetesa, teške bolesti i povrede koje zahtevaju insulinsku terapiju. Slučaj laktične acidoze u prošlosti,
  • trudnoća, dojenje,
  • Rentgen s kontrastnim sredstvima koja sadrže jod
  • netolerancija na bilo koju komponentu lijeka,
  • bubrežni rad, zatajenje jetre, hipoksija i bolesti koje vjerovatno mogu izazvati ove poremećaje,
  • alkoholizam, jednokratne velike doze alkohola.

U bolesnika sa hormonalnim bolestima, starijih dijabetičara s produženim intenzivnim naporom povećava se rizik od nuspojava, pa prilikom uzimanja Glimecomba trebaju biti posebno oprezni prema svom zdravlju.

Istorijska turneja

Pokušaji da se spasi čovečanstvo od „slatke epidemije“ učinjeni su u poslednjem veku.

Istina, prema statistici, tada nije bilo tako impresivnog broja dijabetičara. Bolest se počela aktivno širiti kada su se police naših prodavaonica počele razbijati od proizvoda sumnjivog kvaliteta, jer su sovjetski GOST-ovi poništeni, a novi tehnički uvjeti nisu ograničili proizvođača u eksperimentima na našem zdravlju.

Shvatajući da je glavni problem šećerne bolesti (DM) kršenje metabolizma ugljikohidrata, naučnici su pokušali razviti univerzalni lijek koji ograničava upotrebu ugljikohidrata, koji odrasloj osobi pružaju pola dana kalorija.

Naravno, danas nitko nije uspio postići taj cilj bez dijeta sa malo ugljikohidrata, ali dodatna stimulacija metabolizma masti i ugljikohidrata neće naštetiti dijabetičarima, posebno jer je malo njih u stanju pridržavati se preporuka endokrinologa.

Inhibitori glukozidaze već su pokazali najbolje rezultate u borbi protiv dijabetesa. Ovi enzimi mogli bi razgraditi šećere do glukoze, što je lakše probaviti. Zbog toga su dodani na listu lijekova za liječenje dijabetičara.

Nakon izračuna dnevne prehrane bez dijabetičara:

  • Monosaharidi (u obliku fruktoze i glukoze) - 25 g,
  • Disaharidi (saharoza) - 100g,
  • Polisaharidi (poput škroba) - 150g.

Može se razumjeti da se blokiranje viška šećera najbolje osigurava u prvoj fazi metabolizma, u crijevima, odakle će oni izaći u svom izvornom obliku.

Zašto se toliko pažnje posvećuje škrobu? Prirodni supstrat α-amilaze sadrži amilozu i amilopektin i može se razgraditi do disaharida pomoću pljuvačke i pankreasa, koji sadrže enzime α-amilaze.

Očito je da će pad aktivnosti gušterače i crijeva usporiti asimilaciju udjela ugljikohidrata koji u organizam ulaze s hranom. Inhibitori saharolitičkih enzima, koji se nalaze u nekim biljkama (na primjer, u steviji), lako su probavljivi i ne daju nepoželjne posljedice.

Utvrđeno je da su mikrobni supstrati efikasniji, od kojih su dobiveni inhibitori širokog spektra dejstva: proteini, aminosaharidi, oligosaharidi, glikopolipeptidi. Najperspektivniji olisaharid bio je Acarbosum koji se sintetiše iz kultiviranih mikroorganizama. Inhibiranjem glukozidaza tankog crijeva usporava transformaciju škroba u glukozu.

Ostali njeni derivati ​​razvijeni su na osnovi askarboze, ali oni nemaju takav multivarijantni učinak.

Pravila za uzimanje lijeka Glimecomb

Kombinacija PSM-a i metformina smatra se tradicionalnom. Uprkos pojavi novih hipoglikemijskih uzročnika, međunarodne udruge za dijabetes i Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije i dalje preporučuju ovu kombinaciju kao najracionalniju.

Gliklazid sa dijabetesom tipa 2 stimulira proizvodnju vlastitog inzulina i počinje djelovati u prvoj fazi njegovog izlučivanja, kada je šećer tek ušao u krvotok. Ta akcija omogućuje vam brzo smanjenje glikemije nakon jela, preusmjeravanje glukoze u periferna tkiva.

Gliklazid sprečava razvoj angiopatije: sprečava trombozu, poboljšava mikrocirkulaciju i stanje zidova krvnih žila. Dokazano je pozitivno djelovanje gliklazida na tok retinopatije i nefropatije.

Glimecomb tablete praktično ne dovode do viška inzulina u krvi, pa ne uzrokuju debljanje. U uputama je također uočena sposobnost gliklazida da poboljšava osjetljivost na inzulin, ali u ovom slučaju on je daleko od metformina, priznatog lidera u borbi protiv inzulinske rezistencije.

Metformin je jedini lijek koji se preporučuje svim dijabetičarima tipa 2 bez izuzetka. Potiče prelazak glukoze iz krvnih žila u stanice, inhibira stvaranje glukoze u jetri, odlaže njegovu apsorpciju iz crijeva.

Lijek se uspješno bori protiv poremećaja metabolizma lipida koji su karakteristični za tip 2 bolesti. Zbog mnogih pozitivnih kritika dijabetičara, metformin se koristi za mršavljenje. Ne uzrokuje hipoglikemiju, kada se koristi u skladu s uputama potpuno je sigurno.

2 sata kada se primjenjuje na prazan stomak

2,5 sata ako istodobno uzimate lijek s hranom, kao što savjetuju upute.

Parametrigliklazidmetformin
Bioraspoloživost,%do 9740-60
Maksimalno djelovanje sati nakon primjene2-3 sata
Poluživot, sati8-206,2
Put povlačenja,%bubrezi7070
creva12do 30

Kako bi poboljšali toleranciju na metformin i spriječili nagli pad šećera, Glimecomb tablete se piju istovremeno s hranom ili odmah nakon nje. Hrana treba biti dobro uravnotežena i mora sadržavati ugljikohidrate, po mogućnosti teške za probavu.

Sudeći prema recenzijama, do 15% dijabetičara vjeruje da uzimanje Glimecomba i drugih lijekova koji smanjuju šećer uklanja njihovu potrebu da slijede dijetu. Kao rezultat toga, oni uzimaju povećane doze lijekova, što povećava njihove nuspojave i troškove liječenja, žale se na galopirajući šećer i ranije suočavaju sa komplikacijama dijabetesa.

Sada niti jedan lijek za tablete protiv dijabetesa ne može zamijeniti dijetu. Uz bolest tipa 2, prehrana je prikazana bez brzih ugljikohidrata, s ograničenjem sporih ugljikohidrata i često sa smanjenim udjelom kalorija - dijeta za dijabetes tipa 2. Režim liječenja nužno uključuje normalizaciju težine i povećanu aktivnost.

Kako bi se osiguralo ujednačeno djelovanje Glimecomba tokom dana, propisana doza je podijeljena u 2 doze - ujutro i navečer. Prema pregledima, najbolji rezultati liječenja primjećeni su kod pacijenata koji uzimaju lijek tri puta (nakon svakog obroka), uprkos činjenici da uputstva za upotrebu ne predviđaju takvu mogućnost.

Učinak glimekomba može se pojačati ili oslabiti ako se uzima s drugim lijekovima. Popis interakcija lijekova je prilično velik, ali najčešće promjena učinkovitosti nije presudna i može se lako prilagoditi promjenom doze.

Uticaj na efekt glimekombaPripreme
Smanjenje efikasnosti, moguća hiperglikemija.Glukokortikoidi, većina hormona, uključujući kontraceptive, adrenostimulanse, lekove protiv epilepsije, diuretici, nikotinska kiselina.
Imaju hipoglikemijski učinak, možda će biti potrebno smanjenje doze Glimecomba.ACE inhibitori, simpatolitičari, antifungalni, anti-TB lijekovi, NSAID, fibrati, sulfonamidi, salicilati, steroidi, mikrocirkulatori, vitamin B6.
Povećava verovatnoću pojave laktične acidoze.Bilo koji alkohol. Višak metformina u krvi nastaje prilikom uzimanja furosemida, nifedipina, srčanih glikozida.

Farmakološke mogućnosti

Lijekovi na bazi askarboze:

  • Usporiti apsorpciju ugljenih hidrata u crevima,
  • Smanjite postprandijalnu (nakon jela, „prandial“ - „ručak“) glikemiju,
  • Sprečiti hipoglikemiju,
  • Isključite mogućnost povećanja inzulina.

Kada konzumirate hranu sa velikom koncentracijom ugljikohidrata, posebno se primjećuje hipoglikemijski učinak askarboze.

Inhibitor pomaže u borbi protiv pretilosti, smanjuje apetit i unos kalorija u dnevnoj prehrani, a smanjuje sloj visceralne masti.

Ovisnost o masnim, visokokaloričnim jelima značajno smanjuje učinkovitost akarboze, jer je njegovo djelovanje usmjereno na normalizaciju metabolizma ugljikohidrata, a ne na metabolizam lipida.

Zbog svojih farmakoloških karakteristika, inhibitor veže gastrointestinalne enzime, sprečavajući razgradnju ugljikohidrata na jednostavne šećere koji se brzo apsorbiraju u crijevima.

Acarbose je po mehanizmu djelovanja uporediv sa sposobnostima vlakana, čija gruba vlakna formiraju kvržicu, koja nisu dostupna za probavu enzimima. Razlika je u tome što lijek inhibira mogućnosti samih enzima.

Kao i kod stanične neosjetljivosti, ugljikohidrati postaju "neprobojni" za želudačni sok i izlaze nepromijenjeni, povećavajući količinu izmeta. Iz ovoga slijedi da se mogućnosti inhibitora mogu poboljšati ako se paralelno koriste proizvodi s grubim vlaknima. Ova tehnika je veoma efikasna u gubitku kilograma.

Unatoč svojim blokirajućim svojstvima, inhibitor ne narušava normalno funkcioniranje želuca, jer ne utječe izravno na amilo-, proteo- i lipolitičku aktivnost probavnih sokova.

Mogućnosti lijeka ovise i o dozi: s porastom norme hipoglikemijski pokazatelji su veći.

Dijabetičari koji uzimaju akarbozu i njene derivate pokazali su dobre rezultate i u drugim vitalnim parametrima:

  • Sniženi triglicerol i holesterol u krvi,
  • Smanjenje koncentracije lipoprotein lipaze u masnom tkivu.

Acarbose se propisuje i za dijabetes prve vrste jer njegova upotreba smanjuje količinu dodatnog inzulina za polovinu.

Lijek će pomoći normalizaciji glikemije, ali prehranu treba prilagoditi tome, jer je nedostatak ugljikohidrata jednako opasan koliko i višak.

Čak i u naprednim slučajevima, s dekompenziranim dijabetesom, kada inzulin nadoknađuje šećer, nakon jednog kursa liječenjem akarbozom dijabetičari su zabilježili smanjenje glukozurije (prisustvo glukoze u urinu).

Povećava toleranciju na lijekove i glukozu, ali nije stopostotna zamjena za osnovne lijekove za liječenje dijabetesa. Propisan je kao dodatni lijek u kombiniranoj terapiji. Na primjer, akarboza će pojačati učinak sulfonilureje.

Lijek je također indiciran za alergičare koji ne mogu podnijeti inzulin.

Važno je da ova vrsta inhibitora nema kancerogeni, embriotoksični i mutageni potencijal.

Lijek se neutralizira u probavnom traktu, bakterije i enzimi pomažu u stvaranju 13 vrsta tvari. Neiskorišteni akarboza se kroz crijeva oslobađa za 96 sati.

Lijek Glimecomb ima jednu mogućnost doziranja - 40 500, u tableti 40 mg glikazida, 500 mg metformina. Da biste dobili pola doze, tabletu možete podeliti, postoji rizik od toga.

Ako dijabetičar ranije nije uzimao metformin, 1 tableta se smatra početnom dozom. Naredne 2 sedmice nepoželjno je povećavati, pa možete umanjiti rizik od nelagode u probavnom sistemu.

Pacijentima koji su upoznati s metforminom i dobro ga podnose, mogu se odmah propisati do 3 tablete Glimecomb. Željena doza određuje liječnik, uzimajući u obzir pacijentovu razinu glikemije i druge lijekove koje uzima.

Ako početna doza ne daje željeni učinak, postepeno se povećava. Kako bi se spriječila hipoglikemija, interval između prilagodbe doze trebao bi biti najmanje tjedan dana. Maksimalno dozvoljeno je 5 tableta.

Ako pacijent ima visoku otpornost na inzulin, Glimecomb kod dijabetesa može se piti metforminom. Broj tableta u ovom se slučaju izračunava tako da ukupna doza metformina ne prelazi 3000 mg.

Kome je akarboza indicirana i kontraindicirana

Inhibitor je propisan za:

  • Dijabetes tipa 2
  • Metabolizam ugljikohidrata
  • Metabolički poremećaji,
  • Prediabetes
  • Gojaznost
  • Nedostatak tolerancije na glukozu,
  • Kršenja glikemije na testu,
  • Laktatna i dijabetička acidoza,
  • Dijabetes tipa 1.

Upotreba akarboze je kontraindicirana kod:

  • Ciroza jetre,
  • Ketoacidoza,
  • Upala i čirevi gastrointestinalnog trakta,
  • Ulcerozni kolitis
  • Intestinalna opstrukcija,
  • Dijabetička nefropatija,
  • Trudnoća, dojenje,
  • Dečje doba.

S oprezom se akarboz i njegovi derivati ​​propisuju nakon ozljeda, u razdoblju zaraznih bolesti, jer oslabljeno tijelo nema dovoljno energije za oporavak. Uz nedostatak glukoze ili njeno blokiranje, moguća je hipoglikemija ili acetonemski sindrom.

Od nuspojava su moguće:

  • Pokreti creva
  • Dispeptički poremećaji
  • Porast koncentracije transaminaza,
  • Smanjenje hematokrita
  • Smanjivanje sadržaja vitamina i kalcijuma u krvotoku,
  • Oticanje, svrab, alergijske reakcije.

Poremećaj stolice, bolovi u trbuhu i drugi problemi sa želucem i crijevima mogu se pojaviti zbog toga što usporavanje apsorpcije ugljikohidrata pridonosi činjenici da se neki od njih akumuliraju u probavnom traktu i postoje li dovoljno dugo da uđu u debelo crijevo.

Sličan učinak primjećen je i u proizvodnji šampanjca, kada bakterije ovisne o ugljikohidratima fermentiraju grožđe šećer, ostavljajući rezultatima svog života umjetno zatvorenom prostoru. Možda bi, zamišljajući ovu sliku, mnogi odustali od alkohola.

Oluju u crijevima možete neutralizirati metronidazolom koji liječnik propisuje paralelno s akarbozom. Aktivni ugljen i drugi sorbenti koji smiruju crijevnu mikrofloru imaju sličan učinak.

Smanjuje efikasnost istodobne primjene akarboze:

  • Diuretici
  • Kortikosteroidi
  • Estrogen
  • Hormonski lekovi za štitnu žlezdu,
  • Oralni kontraceptivi
  • Antagonisti kalcijuma
  • Fenotiazini i drugi lijekovi.

Lijekovi za sistemsku upotrebu

Konstantna očitanja veća od 130/80 mm Hg. Čl. za dijabetičare obiluju mikrovaskularnim komplikacijama, razvojem ateroskleroze, napredovanjem dijabetičkih angiopatija. U ovom slučaju se preporučuje stalna upotreba lijekova, a istovremeno se pridržava dijeta sa soli i ugljikohidrata.

ACE inhibitori

Za postepenu stabilizaciju manifestacija hipertenzije koriste se blokatori angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE) koji potiču sintezu angiotenzina. Smanjenjem koncentracije angiotenzina, nadbubrežne žlijezde proizvode manje hormona aldosterona, koji zadržava natrijum i vodu u tijelu.

Aktivne tvari koje blokiraju ACE:

  • Enalapril
  • Perindopril,
  • Quinapril,
  • Fosinopril
  • Thrandolapril,
  • Ramipril.

Karakterizira ih nefroprotektivno djelovanje (usporavaju patološke procese), ne narušavaju metabolizam ugljikohidrata, lipida, otpornost tkiva na inzulin.

Nedostaci inhibitora su mogućnost odlaganja izlučivanja kalijuma i odlagana efikasnost. Učinci aplikacije ocjenjuju se najranije dvije sedmice nakon imenovanja.

Blokiraju sintezu renina, koji potiče transformaciju angiotenzina, što uzrokuje sužavanje zidova krvnih žila. ARB se propisuju ako je utvrđena netolerancija na ACE inhibitore. Mehanizam njihove biohemijske taktike je različit, ali cilj je isti - smanjiti efekte angiotenzina i aldosterona.

Na kraju su aktivne tvari nazvane sartanci:

Diuretici imaju blagi hipotonični učinak, propisuju se uglavnom u kombiniranoj terapiji upotrebom drugih pilula protiv hipertenzije kod dijabetesa.

  1. Diuretici u petlji (furosemid, lasex) dobro se kombiniraju s ACE inhibitorima, ne utječu na razinu šećera, lipida te su pogodni za kratkotrajnu upotrebu da se eliminiraju jaka oteklina tkiva. Nekontrolirana upotreba izaziva ubrzano uklanjanje kalijuma, što može izazvati porast hipokalemije i srčane aritmije.
  2. Zbog blagog diuretičkog efekta, tiazidni diuretici (indapamid) ne narušavaju ravnotežu glukoze, masnih kiselina, kalijuma i ne utiču na prirodno funkcioniranje bubrega.
  3. Tiazidni diuretici (hipotiazid) u dnevnim dozama većim od 50 mg mogu povećati nivo glukoze i holesterola. Propisuju se s oprezom u minimalnim dozama zbog vjerojatnosti pogoršanja zatajenja bubrega i gihta.
  4. Supstance koje čuvaju kalijum (Veroshpiron) ne preporučuju se za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2, praćene oštećenom funkcijom bubrega.

Beta blokatori

Brojni lijekovi koji blokiraju stimulaciju adrenoreceptora adrenalinom i norepinefrinom propisani su prije svega za liječenje ishemije, kardioskleroze, zatajenja srca. Uz hiperglikemiju biraju se tablete za hipertenziju s dodatnim vazodilatacijskim učinkom:

Djelovanje B-blokatora može proizvesti učinak koji maskira manifestaciju glikemije, pa ih se propisuje s oprezom, kontrolirajući koncentraciju glukoze.

Antagonisti kalcijuma

Blokatori kalcijumovih kanala - skupina lijekova koji smanjuju koncentraciju kalcijumovih jona. Opustite se i proširite zidove krvnih žila, arterija, ćelija glatkih mišića. Uslovno podijeljeno u grupe:

  1. Verapamil, diltiazem. Utječe na rad stanica miokarda i srca, smanji otkucaje srca. Istodobna primjena beta blokatora je kontraindicirana.
  2. Derivati ​​dihidropiridina - nifedipin, verapamil, nimodipin, amlodipin. Oni opuštaju zidove stanica glatkih mišića, povećavaju rad srca.

Antagonisti kalcijuma ne ometaju metabolizam ugljenih hidrata, lipida. Kada se koristi kao lijek za pritisak, dijabetes tipa 2 je povoljan, ali ima niz kontraindikacija. Nifedipin je kontraindiciran kod angine pektoris, zatajenja srca i bubrega, pogodan za jednokratno ublažavanje kriza.

U skladu s uputama doziranje se određuje u skladu s težinom pacijenta. Ako, na primjer, odrasla osoba dijabetičar ima tjelesnu težinu od 60 kg, dovoljna mu je doza od 25-50 mg, sa većim tenom, propisuje se 100 mg 3 r. / Dan.

Uzimajte lijek prije jela ili u isto vrijeme. Ispira se bilo kojom tekućinom, ako je užina bez ugljikohidrata, akarboza se ne može uzimati.

Ako tijelo slabo reagira na odabranu dozu, može se povećati na 600 mg / dan. pa i veći ako zdravlje dopušta.

Ne preporučuje se eksperimentiranje s doziranjem kod pacijenata zrele dobi (od 65 godina) i bolesnika sa zatajenjem jetre.

Nuspojave

Većina nuspojava može biti oslabljena ako se pridržavate pravila uzimanja i povećanja doze iz uputa. Otkazivanje Glimecomba zbog netolerancije rijetko je potrebno.

Neželjeni efekti lijekaUzrok nuspojava, šta učiniti kada se pojave
HipoglikemijaJavlja se kod nepravilno odabrane doze ili neadekvatne prehrane. Da bi se to spriječilo, obroci su ravnomjerno raspoređeni tokom dana, ugljikohidrati moraju biti prisutni u svakom od njih. Ako se hipoglikemija pojavi predvidivo u isto vrijeme, mali zalogaj pomoći će da se to izbjegne. Česte kapi šećera - prigoda za smanjenje doze Glimecomba.
LaktacidozaVrlo rijetka komplikacija, uzrok je predoziranje metformina ili uzimanje Glimecomba kod pacijenata kojima je kontraindicirano. Kod bubrežnih bolesti potrebno je redovno praćenje njihove funkcije. Ovo je potrebno kako bi se lijek otkazao na vrijeme ako se otkrije ozbiljan stupanj insuficijencije.
Neprijatne senzacije u probavnom traktu, povraćanje, proliv, zalogaj metala.Ove nuspojave često prate početak metformina. Kod većine bolesnika nestaju sami za 1-2 tjedna. Da biste poboljšali toleranciju na Glimecomb, morate polako povećavati njegovu dozu, počevši od početne.
Oštećenja jetre, promjena sastava krviPotrebno je otkazati lijek, nakon što ovaj prekršaj nestane sam, liječenje je rijetko potrebno.
Oštećenje vidaOni su privremeni, opaženi su kod dijabetičara s početno visokim šećerom. Da biste ih izbjegli, dozu Glimecomba treba postepeno povećavati kako bi se spriječio nagli pad glikemije.
Alergijske reakcijeJavljaju se vrlo rijetko. Kad se pojave, preporučljivo je zameniti Glimecomb analognim. Dijabetičari s alergijom na gliklazid izloženi su velikom riziku od iste reakcije na drugi PSM, pa im je prikazana kombinacija metformina i gliptina, na primjer, Yanumet ili Galvus Met.

Koji analozi koje treba zamijeniti

Glimecomb nema pune analoge registrirane u Ruskoj Federaciji. Ako lijek nije u ljekarni, dva lijeka sa istim aktivnim tvarima mogu ga zamijeniti:

  1. Metformin se nalazi u originalnom glukofagu proizvedenom u Francuskoj, njemačkom Sioforu, ruskom Metforminu, Merifatinu, Gliforminu. Svi imaju dozu od 500 mg. Za dijabetičare sa slabom tolerancijom metformina poželjno je modificirani oblik lijeka koji osigurava ujednačen unos tvari u krv i značajno smanjuje rizik od nuspojava. To su lijekovi Metformin Long Canon, Metformin MV, Formin Long i drugi.
  2. Gliklazid je takođe vrlo popularan hipoglikemik. Supstanca je dio ruskog Glidiaba i Diabefarma. Modificirani gliklazid trenutno se smatra željenim oblikom. Njegova upotreba može smanjiti učestalost i ozbiljnost hipoglikemije. Modificirani gliklazid sadržan je u pripravcima Diabefarm MV, Diabeton MV, Gliclazide MV, Diabetalong itd. Kada kupujete, morate obratiti pažnju na doziranje, možda ćete trebati podijeliti tabletu na pola.

Na ruskom tržištu postoje mnogi grupni analozi Glimecomba. Većina ih je kombinacija metformina i glibenklamida. Ovi lijekovi su manje sigurni od glimekomba, jer često uzrokuju hipoglikemiju. Dobra zamjena za Glimecomb je Amaril (metformin glimepirid). Trenutno je to najnapredniji dvokomponentni lek sa PSM.

Najpopularniji analog za akarbozu je Glucobay. Hipoglikemijsko sredstvo proizvodi se u Njemačkoj. Oblik za puštanje - tablete težine 50-100 mg, svako pakovanje sadrži od 30 do 100 komada.

Osim originalnog lijeka u Kini i Europi, možete kupiti generički brend s imenom Glucobay, u SAD-u i Engleskoj - Precose, u Kanadi - Prandase. Za dijabetičare s orijentalnom kuhinjom lijek je efikasniji, a vrlo je popularan u Kini, u SAD-u - naprotiv, njegova je upotreba ograničena zbog proljeva i nadimanja.

Recenzije o dijabetesu

O lijeku s akarbozom Glucobay, recenzije gubitka kilograma kategorične su. Lijek nije namijenjen gubljenju kilograma, propisuje se dijabetičarima, često II tipa.

Lazurenko Natalia „Odjavljujem mjesečnu upotrebu lijeka s akarbozom Glucobay. Započelo sa 50 mg po dozi, prema uputstvu dovedenom do 100 mg. Za ručak dodatno uzimam 5 mg Novonorma.

Sad sam napokon uspio preuzeti kontrolu nad šećerom nakon jela. Ako prije jela manje od 10 nije bilo, to je 6,5-7 mmol / l. Zarad eksperimenta, pojela sam 3 kolača za ručak (nauka ne ide bez žrtava) - pokazatelji glukometra su normalni.

Vinnik Vlad „Cijena blokatora s akarbozom Glucobai u Ukrajini je 25 dolara, u Kirgistanu - 8 dolara, u Rusiji - najjeftiniji generički lijek - od 540 rubalja. On definitivno neće izliječiti dijabetes, ali sklonio bi me za gaće.

Budući da mnogi od nas crpe energiju iz ugljikohidrata, legalni lijek zaista pomaže dijabetičarima i onima koji smršavaju zadržati dijetu i nemaju tako ozbiljne popratne pojave kao analozi, jer ona se može namjerno uzimati prije komada torte ili drugog iskušenja ugljikohidrata.

Glimecomb je uglavnom zadovoljan lijekom. Piti jednu tabletu lakše je od 2 različita lijeka. Spasio mi je šiljke u šećeru nakon večere koja je bila na

. Šteta što u našem gradu opskrba Glimecombom nije uspostavljena, redovito se prestaje davati besplatno. U jednom trenutku i za novac koji nisam mogao pronaći, kupio sam Metformin i Diabefarm. Čini se da su sastojci isti, a doziranje je identično, a šećer kada su uzimani bio nešto veći nego kod Glimecomba.

Glimecomb i ja nismo uspjeli. Za početak liječenja od 1 tablete, kako je napisano u uputama za upotrebu, u mom slučaju je to nemoguće, jer je dijabetes zapostavljen. Kao rezultat, nuspojave ne odumiru, iako pijem lijek treću sedmicu.

To okrene stomak, zatim proliv, i to gotovo svakodnevno. Maksimalna doza Glimecomba nije dovoljna da se šećer normalizira. Kao rezultat toga, propisao je strogu dijetu i potpisao lekara koji će lek zameniti ozbiljnijim.

Nisam naišao na nikakve nuspojave, tako da je utisak lijeka bio pozitivan. 2 glimekomb tablete su mi dovoljne, pijem ih za doručak i nakon večere. Dešava se da je šećer malo nizak, ali nema nikakvih simptoma, pa ne obraćam pažnju.

Ostavite Svoj Komentar