Onglisa tablete za dijabetes

S napredovanjem dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, pacijenti nisu uvijek u mogućnosti kontrolirati nivo glikemije koristeći posebnu prehranu i fizičku aktivnost. Onglisa je lijek za snižavanje šećera koji se u takvim slučajevima koristi za stabilizaciju koncentracije glukoze u krvi.

Kao i bilo koji lijek, Onglisa ima neke kontraindikacije, nuspojave, kao i značajke upotrebe. Zbog toga, prije upotrebe lijeka, morate saznati detaljne informacije o njemu.

Onglisa (lat. Onglyza) je poznati lijek koji se u svijetu koristi za dijabetes tipa 2. Međunarodno vlasničko ime lijeka (INN) je Saxagliptin.

Proizvođač ovog hipoglikemijskog sredstva je američka farmakološka kompanija Bristol-Myers Squibb. Glavna komponenta - saksagliptin smatra se jednim od najmoćnijih selektivnih reverzibilnih konkurentskih inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4). To znači da, kada se lijek uzima oralno, glavna supstanca suzbija djelovanje enzima DPP-4 tokom dana.

Osim saksagliptina, Onglis tablete sadrže malu količinu dodatnih sastojaka - laktozu monohidrat, natrijumela, karskarmeloza natrijum, mikrokristalnu celulozu, makrogol, talk, titan dioksid, magnezijum stearat i neke druge. Ovisno o obliku oslobađanja, jedna tableta lijeka može sadržavati 2,5 ili 5 mg aktivne tvari.

Kako djeluje antidijabetičko sredstvo Onglisa nakon što uđe u ljudsko tijelo? Saksagliptin se brzo apsorbira u probavnom traktu, njegov najveći sadržaj u krvnoj plazmi uočava se 2-4 sata nakon upotrebe. Lijek ima slijedeće djelovanje:

  1. Povećava nivo ISU-a i GLP-1.
  2. Smanjuje sadržaj glukagona, a takođe pojačava reakciju beta ćelija, što povlači za sobom nivo C-peptida i inzulina.
  3. Izaziva oslobađanje hormona za snižavanje šećera beta ćelija koje se nalaze u gušterači.
  4. Sprječava oslobađanje glukagona iz alfa ćelija otočića Langerhans.

Provocirajući gore navedene procese u tijelu, medicina Onglis poboljšava vrijednosti glikoziranog hemoglobina (HbA1c), pokazatelja glukoze na prazan stomak i nakon jela. Liječnici mogu propisati lijek u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (metformin, glibenklamid ili tiazolidindioni).

Aktivna supstanca izlučuje se iz tijela u nepromijenjenom obliku i u obliku metabolita sa žuči i mokraćom.

U prosjeku je bubrežni klirens saksagliptina 230 ml u minuti, a stopa glomerularne filtracije (GFR) 120 ml u minuti.

Upute za upotrebu tableta

Prije uzimanja lijeka, pacijent se mora posavjetovati sa svojim liječnikom koji će odrediti pojedinačnu dozu na temelju razine šećera dijabetičara. Kada kupujete lijek Onglisa, potrebno je pažljivo pročitati upute za upotrebu, a ako imate pitanja pitajte njihovog liječnika.

Tablete se koriste bez obzira na vrijeme obroka, isperu čašom vode. Ako se lijek uzima kao monoterapija, onda je dnevna doza 5 mg. Ako liječnik propisuje kombinirani tretman, tada je dozvoljena primjena Onglisa sredstva od 5 mg s metforminom, tiazolidindionima i drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Kombinirajući Onglisa i metformin, morate se pridržavati početne doze od 5 mg i 500 mg, respektivno. Strogo je zabranjeno uzimati dvostruke doze u slučaju kada je pacijent zaboravio uzeti lijek na vrijeme. Čim ga se sjeti, treba popiti jednu tabletu.

Posebno se ističu pacijenti koji pate od zatajenja bubrega. Uz blagi oblik bubrežne disfunkcije, nije potrebno prilagođavati dozu lijeka. U bolesnika s umjerenim ili teškim zatajivanjem bubrega, kao i kod onih koji su podvrgnuti hemodijalizi, dnevna doza je 2,5 mg. Osim toga, kada se primjenjuju snažni inhibitori CYP 3A4 / 5, doza lijeka Onglis treba biti minimalna (2,5 mg).

Proizvođač navodi na ambalaži rok trajanja, koji je često 3 godine. Lijek se čuva daleko od male djece na temperaturi ne većoj od 30 stepeni.

Indikacije za upotrebu

Kod dijabetesa tipa 2 osjetljivost ćelija na glukozu značajno je smanjena. U ovoj fazi dolazi do kašnjenja u prvoj fazi sinteze hormona.

U budućnosti se druga faza gubi zbog nedostatka inkreta. Onglisa odlaže izlaganje enzimu DPP 4, inkreti su duže u krvi, više se inzulina proizvodi. Glikemija na prazan i pun želudac se ispravlja, obnavlja se rad pankreasa. Tako Onglisa produžava rad vlastitih hormona, povećava njihov sadržaj.

Lijek Onglisa sa dijabetesom tipa 2 (osim pravilne prehrane i sporta) prikazan je kao:

  • početni tretman s nekoliko lekova, zajedno sa metforminom,
  • dodatak terapiji metforminom, inzulinom, derivatima sulfoniluree,
  • monoterapija.

Upotreba Onglises-a poboljšava kontrolu glikemije.

Obrazac za puštanje

Zemlja porijekla - SAD, ali gotove tablete mogu se pakirati u Velikoj Britaniji ili Italiji.

Izrađene su u obliku okruglih tableta, konveksnih s obje strane, vanjska strana je obložena. Svaki tablet ima plave brojeve. Boja Onglisa ovisi o koncentraciji aktivne tvari: 2,5 mg svaka je blijedožuta nijansa (na drugoj je napisano „2,5”, na drugoj je napisano “4214”), a svaka 5 mg je ružičasta (brojevi “5” i “4215 ").

Tablete su u blisterima napravljenim od aluminijske folije: u jednom pakovanju 3 blistera od 10 komada. Svaki blister ima perforaciju koja ga dijeli na 10 dijelova (prema broju tableta). Kartonska ambalaža zaštićena je od diranja prozirnih naljepnica koje prikazuju žutu mrežicu.

Možete kupiti lijek za dijabetes Onglizu u ljekarnama. Dostupan je recept, ali nisu svi ljekarnici slijedili ovo pravilo. U 2015. godini droga je uvrštena na listu osnovnih potrepština, tako da ako je dijabetičar registriran, može ga dobiti besplatno.

U prosjeku, cijena pakiranja za 30 tableta iznosi oko 1800 rubalja. Lijek držite na temperaturi nižoj od 30 stepeni dalje od djece. Skladištenje ne bi trebalo biti duže od 3 godine.

Aktivna supstanca je saksagliptin hidroklorid (2,5 ili 5 mg). Ovo je predstavnik savremenog inhibitora DPP-4.

Pomoćni sastojci su:

  • MCC
  • laktoza monohidrat,
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat,
  • solna kiselina
  • boje.

Vanjski dio tablete sastoji se od OpadryII boje.

Značajke aplikacije

U početnoj fazi promjena u funkcioniranju bubrega nema potrebe za promjenom doze. Pri težim poremećajima, hemodijalizi, preporučena doza lijeka Ongliza je 2,5 mg dnevno. Lijek se preporučuje davati kada je postupak pročišćavanja krvi završen. Prije i za vrijeme liječenja, potrebno je procijeniti stanje bubrega.

Uticaj onglise na organizam intrakorporalnom metodom pročišćavanja krvi nije istražen.

Sa promjenama aktivnosti jetre, bez obzira na težinu, nije potrebno prilagoditi jednu dozu.

Učinak upotrebe Onglisa kod dijabetičara starijih od 65 godina sličan je efektu kod mladih pacijenata. U starosti trebate uzimati uobičajenu dnevnu dozu. Važno je zapamtiti da se u ovoj fazi razvoja smanjuje rad bubrega, te se aktivna komponenta u određenoj količini izlučuje.

Nema podataka o mogućoj opasnosti i pozitivnom učinku Onglise mlađe od 18 godina.

Istodobna primena Onglisa sa insulinom tokom lečenja nije ispitivana. Nema podataka o učinku droge na vožnju i aktivnosti sa mehaniziranim sistemima. Nakon uzimanja lijeka može se pojaviti vrtoglavica.

Učinak aktivne supstance na organizam trudnice i dojilja nije proučen. Nema podataka je li aktivna tvar sposobna prodrijeti kroz placentu do ploda i u majčino mlijeko, pa lijek za sada nije propisan. Ako nije moguće izbjeći upotrebu Onglise, u vrijeme uzimanja lijekova dojenje je zaustavljeno. U tom se slučaju uzimaju u obzir moguća opasnost za dijete i vjerovatno pozitivni učinak za majku.

Derivati ​​sulfoniluree značajno snižavaju nivo glukoze. Da bi se izbjegla takva patologija uz kombinirano liječenje Onglisom, potrebno je smanjiti dozu sulfonilureje ili inzulina.

Uz povijest ozbiljnih reakcija visoke osjetljivosti dijabetičara (uključujući trenutnu alergijsku reakciju i Quinckeov edem), Ongliza se ne koristi tijekom upotrebe drugih inhibitora DPP-4. Potrebno je utvrditi vjerojatne uzroke preosjetljivosti i preporučiti alternativno liječenje (analozi lijeka Onglisa).

Postoje dokazi o akutnom pankreatitisu uz upotrebu lijeka. Pacijente treba obavijestiti o takvim reakcijama prilikom propisivanja lijeka Onglisa. Ako postoji vjerojatnost manifestacije prvih znakova pankreatitisa, lijek se otkazuje.

Tablete sadrže laktozu, pa dijabetičari s genetskom netolerancijom na galaktozu, manjak laktaze ne mogu uzimati Onglisa.

Interakcija s drugim lijekovima

Osnovna terapija je metformin sa potrebom za promjenom životnog stila. Ako takav tretman ne donese očekivani učinak, uvode se dodatni odobreni lijekovi.

Provedena su ispitivanja koja pokazuju da postoji relativno mali rizik od kombinacije saksagliptina i drugih lijekova.

Zajednička upotreba sa induktorima izoenzima CYP 3A4 / 5 pomaže u smanjenju sadržaja metaboličkih produkata saksagliptina.

Uzimanje derivata sulfoniluree značajno smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. Da bi se izbjegao takav rizik, potrebno je smanjiti dozu lijeka Onglisa.

Nisu provedena ispitivanja o učincima pušenja, prehrane ili konzumiranja alkohola na saksagliptin.

Mjere predostrožnosti

Onglisa je prilično siguran lijek, nenamjerni efekti se praktički ne javljaju. Postoji toliko negativnih reakcija na saksagliptin kao i kod placebo tretmana.

Upotreba Onglises-a strogo je zabranjena kada:

  • dijabetes tipa 1
  • istodobna primena inzulina
  • nedostatak laktaze,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • trudnoća
  • dojenje
  • mlađi od 18 godina
  • pojedinačna netolerancija na jednu od komponenti lijeka.

Vrlo je pažljivo potrebno da pacijenti koriste:

  • koji su patili od umerenog i ozbiljnog oštećenja bubrežne funkcije ili pankreatitisa u prošlosti,
  • starije osobe
  • uz istodobnu upotrebu sa sulfonilurejima.

Za vrijeme liječenja lijekom Onglisa, vjerovatno je da će doći do nuspojava:

  • infekcije mokraćnih puteva
  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • upala sluznice sinusa,
  • upala želudca i tankog creva,
  • gagging
  • akutni pankreatitis
  • migrene.

Sa mješovitim liječenjem metforminom, nazofaringitis se manifestuje u nekim slučajevima.

Preosjetljivost je zabilježena u 1,5% slučajeva, nije prijetila životu, pa nije bila potrebna hospitalizacija.

Kada se uzima zajedno s tiazolidindionima, sudeći prema pregledima Onglise-a, uočena je pojava slabog ili umjerenog perifernog edema, koji nije zahtijevao prekid terapije.

Incidencija hipoglikemije tijekom liječenja Onglizom bila je u skladu s rezultatima placeba.

Predoziranje

S produljenom prekomjernom uporabom lijeka nisu opisani znakovi trovanja. U slučaju predoziranja, simptome je potrebno ublažiti. Aktivna supstanca i njen metabolički produkt izlučuju se hemodijalizom.

Analozi Analozi sa istom aktivnom supstancom ne postoje. Ovo je jedini lek sa saksagliptinom. Sličan učinak na tijelo imaju Nesin, Transient, Galvus. Zabranjena je upotreba Ongliz analoga bez odobrenja lekara.

Onglisov lijek za dijabetes pomaže da se glukoza u krvi drži pod kontrolom. Pilule su dovoljno praktične za uzimanje. Mogu primijetiti prednost što nisam primijetio nikakve nuspojave. Od minusa mogu nazvati precijenjene.

Sviđa mi se lijek Onglisa, postoji jasno uputstvo za upotrebu, jednostavan je za upotrebu. Ponekad su se pojavljivale umjerene glavobolje. Preporučujem lek.

Lijek Ongliza predstavnik je nove skupine lijekova za snižavanje šećera. Ima drugačiji mehanizam utjecaja, ali po efikasnosti je sličan tradicionalnim lijekovima, a po sigurnosti ih znatno nadmašuje. Lijek ima pozitivan učinak na popratne bolesti, inhibira napredovanje dijabetesa i komplikacije.

Nesporne prednosti su odsutnost opasnosti od hipoglikemije, utjecaja na težinu pacijenta i mogućnost upotrebe s drugim lijekovima za snižavanje šećera. U budućnosti naučnici namjeravaju stvoriti lijekove koji će dugotrajno obnavljati funkciju gušterače.

Farmakološko djelovanje

Lijek Onglisa u sastavu ima aktivnu tvar saksagliptin koji je vrlo jak selektivni konkurentski reverzibilni inhibitor dipeptidil peptidaze-4.

Ako lijek uzimaju pacijenti koji su bolesni dijabetes, imaju aktivnost 24 sata enzim DPP-4 se potiskuje.

Nakon što je pacijent uzeo glukozu iznutra, zbog inhibicije DPP-4, dolazi do 2-3 puta povećanja koncentracije glukozno ovisnog inzulinotropnog polipeptida, glukagona-peptida-1. Koncentracija glukagona je smanjena i pojačan je odgovor beta-stanica ovisnih o glukozi. Kao rezultat, povećava se koncentracija u tijelu insulin i C peptid.

Zbog oslobađanja inzulina beta ćelijama gušterače i smanjenjem oslobađanja glukagona iz alfa-ćelija pankreasa dolazi do smanjenja glikemije na testu, smanjenja postprandijalna glikemija.

U procesu prijema saksagliptin pacijenti ne doživljavaju debljanje.

Lijekovi za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Učinkovite lijekove za snižavanje šećera u krvi liječnici propisuju, ovisno o tome koju vrstu dijabetesa ima pacijent, koja je njegova faza kao i zdravstveno stanje dijabetičara. Pripisivanje sebi samima izuzetno je opasno jer neispravno odabrani mogu imati izuzetno negativan utjecaj na tijelo. Osim toga, različita sredstva koriste se za snižavanje šećera, različita po sastavu i vrsti djelovanja. Iz tog razloga isti lijekovi koji snižavaju šećer u krvi, u jednom slučaju djeluju brzo i učinkovito, a u drugom nemaju nikakvog učinka.

  • Insulini. Grupa uključuje jedini lijek, sam inzulin. Propisan je uglavnom za dijabetes tipa 1. Neophodno je kako bi se zamijenila prirodna supstanca koju je gušterača prestala proizvoditi. Besmisleno je koristiti za kompenzaciju dijabetesa tipa 2.Sposoban da prirodnim putem snizi šećer u krvi,
  • Blokatori probavljivosti glukoze Ovi lijekovi za smanjenje šećera u krvi ne dopuštaju apsorpciju glukoze i puštanje u krv,
  • Incretin - aktivni lekovi koji smanjuju šećer mogu zaštititi beta ćelije,
  • Sekretare. Ovi lijekovi stimulišu proizvodnju vašeg vlastitog inzulina pomoću beta ćelija kako bi snizili šećer u krvi. Imenuje se kod dijabetesa prvog tipa kada nisu uništene sve beta ćelije. Gotovo da nije propisano kod drugog tipa, kada se inzulin normalno proizvodi, ali ne apsorbuje,
  • Tablete za snižavanje šećera smanjuju otpornost na inzulin. Propisani su za dijabetes 2 oblike kako bi povećali sposobnost tkiva da apsorbiraju inzulin i prenose glukozu u stanice.

Svi lijekovi za snižavanje šećera različiti su po vrsti djelovanja. Imaju pozitivne i negativne kvalitete. Iskusni endokrinolog moći će odabrati one koji će pomoći snižavanju šećera u krvi, a imaju najmanje nuspojava.

Povećana apsorpcija inzulina

  • Biguanidi su lijekovi za snižavanje šećera kao što su Glukovazh, Sifor. Oni su jeftini, smanjuju rizik od srčanog udara, ne utječu na težinu, uklanjaju višak kolesterola. Međutim, oni uzrokuju nelagodu i manje komplikacije iz gastrointestinalnog trakta (pojedinačno za svakog). Indikacija - dijabetes tipa 2,
  • Tiazolidindioni (Pioglitazon) potencijalno su u stanju da štite beta ćelije, uklanjaju „loš“ holesterol iz organizma i mogu smanjiti rizik od komplikacija kardiovaskularnog sistema.

Postoje i drugi lijekovi koji snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2, manje ili više efikasni. Ne koriste se za dijabetičare tipa 1. Jedina terapija za njih je inzulin.

Sekretare

  • Sulfurureja je aktivni sastojak u lijekovima koji snižavaju šećer u krvi, kao što su Glyclazide MV, Glipizide. Te tvari od visokog šećera u krvi imaju pozitivan učinak brzo, jeftine su i, također, štite bubrege. Međutim, dok ih uzimate, treba biti oprezan, jer lijekovi koji pružaju nagli pad šećera u krvi ponekad izazivaju hipoglikemiju,
  • Meglitinidi (Repaglinid) djeluju brzo i ne dozvoljavaju da se hiperglikemija pojavi nakon jela. Ovi lijekovi za snižavanje šećera jedan su od rijetkih koji su pogodni za ljude s nepravilnom dijetom.

Lijekovi za snižavanje šećera prve skupine u stanju su da iscrpe gušteraču, stoga se njihov prijem mora dogovoriti s liječnikom.

Sredstva koja djeluju na incretin

  • Inicijatori su dobri jer imaju minimalan rizik od hipoglikemije, nemaju uticaja na tjelesnu težinu i potencijalno su u stanju da štite beta ćelije. Ovi lijekovi za snižavanje šećera prodaju se pod imenima Sitagliptin, Saksagliptin. Prvi lijek za dijabetes, iako snižava šećer u krvi, potencijalno može izazvati pankreatitis. Pored toga, prilično je skupo koristiti inhibitore kod dijabetesa
  • Pod agonistima podrazumevaju se takvi lekovi za snižavanje šećera kao Liraglutid i Exenatide. Pogodno za one koji traže odgovor na pitanje koji će tretman pomoći da smršaju. Potencijalno snižava krvni pritisak i štiti beta ćelije. Nizak rizik od hipoglikemije.

Agonisti su prilično skupi i imaju niz nuspojava. Oni neće brzo sniziti šećer u krvi, mogu prouzrokovati nelagodu i nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, a takođe mogu potencijalno doprinijeti razvoju pankreatitisa.

Blokira apsorpciju glukoze

Trenutno liječnici liječe samo jedan lijek iz ove grupe - inhibitore akarboze. Ovi lijekovi s povećanim šećerom u tijelu blokiraju apsorpciju glukoze, a istovremeno ne povećavaju vjerojatnost razvoja hipoglikemije. Nuspojave (pogotovo ozbiljne) gotovo se nikad ne razvijaju, jer je terapija ovim lijekovima sigurna.

  1. Nije dobro shvaćeno kako ovaj lijek za dijabetes utječe na kardiovaskularni sistem,
  2. Ove tablete za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 nisu baš efikasne.
  3. Izazivaju nuspojave iz gastrointestinalnog trakta,
  4. Mora se piti tri puta dnevno.

Poput terapije drugim pilulama, ova je terapija zabranjena trudnicama i dojiljama, osobama sa ozbiljnom dijabetičkom dekompenzacijom, zatajenjem bubrega i jetre, kao i gastrointestinalnim bolestima.

Kontraindikacije

  • Biguanidi - zabranjeno je propisivati ​​ove lijekove za smanjenje šećera kod dijabetesa, jetre, alkoholičara, trudnica i dojilja,
  • Tiazolidindioni. Ove se tablete koje snižavaju šećer u krvi ne smiju upotrebljavati za edeme, zatajenje srca i jetre, a uz to paralelno s inzulinom. Ali čak i ako nema ovih bolesti, ovi lijekovi za snižavanje šećera mogu izazvati plućne efekte - debljanje, edeme. Uz to su prilično skupe,
  • Pripravci sulfauree. Ovi antipiretski lijekovi se ne mogu uzimati kod zatajenja jetre, ketoacidoze, kao i trudnica i dojilja. Mogu prouzrokovati hipoglikemiju, stoga, sa tendencijom skokova šećera, uzimajte ih s oprezom,
  • Meglitinidi. Zabranjeno je uzimati uz bubrežnu, jetrenu insuficijenciju, dekompenzaciju dijabetesa, tokom trudnoće i hranjenja. Imaju nuspojave poput rizika od hipoglikemije.
  • DPP-4 inhibitori su prilično skupi i ne može ih svaki pacijent priuštiti. Zabranjeni su za upotrebu kod bubrega, zatajenja jetre, hranjenja i trudnoće, dekompenzacije,
  • Agonisti receptora peptida-1 ne mogu se koristiti za smanjenje šećera u krvi i težine tokom dojenja, kod očekivanja bebe, zatajenja bubrega, zatajenja jetre, loše kompenziranog dijabetesa.

U prisustvu bolesti gušterače i stvaranja inzulina, bilo koji lijek se uzima samo po nahođenju liječnika. Neki lijekovi iscrpljuju ovu žlijezdu i beta stanice i mogu dovesti do prelaska bolesti u oblik ovisan o inzulinu. Drugi mogu uzrokovati otpornost na inzulin.

Značajke recepcije

Većina dijabetičara se pita kako učinkovito i brzo sniziti šećer u tijelu. Ovo je moguće samo uz redovni unos i u utvrđenim dozama. Preciznije, lekar će vam pomoći da shvatite kako uzimati tablete šećera u krvi i druge lekove. Međutim, postoje univerzalna pravila za primanje određenih sredstava. Tablica u nastavku prikazuje popis lijekova za šećer u krvi i pravila prijema.

Uprava za lijekove
GrupaNaslovDoziranjePrimjenaTrajanje akcije
SulfonilureaManinil, Antibet, Gliformin, GlinaDo 0,02 g dnevnoNajefikasnija akcija tokom prvih 6 sati. Počinje sa radom za 40 minuta. Uzimajte 1 ili 2 tablete dnevno po nahođenju lekara12 sati
Glibenez, AntidiabDo 0,02 g dnevnoSnizite šećer u organizmu pola sata nakon gutanja. Efikasno traju do 4-5 sati. Uzima se dva puta ili tri puta na dan, što nije previše prikladno8 sati
Diabeton, DiametronDo 0,32 g dnevnoSa dijabetesom počinje djelovati 40 minuta nakon gutanja. Najaktivnije je 8 sati. Uzima se dva puta dnevno12 sati
Biglinorm

GlurenormDo 0,12 gVrijedi nakon 40 minuta. Efektivno vrijeme izlaganja je 8 sati. Broj recepcija i tačna doza propisuje ljekar8 sati AmarilDo 0,008 gEfikasno nakon pola sata, efektivno vrijeme izlaganja 22 sata. Uzimajte jednom dnevno24 sata BiguanidesSiofor, glukofagDo 2 gDjeluju pola sata nakon primjene (efektivno - 5 sati). Broj recepcija i tačna doza propisuje ljekar9 sati MeglitinidiNovonormDo 0,016 gDjeluju pola sata nakon primjene (efektivno - 4 sata). Potrebno ga je uzimati dovoljno često ili kao dodatnu terapiju6 sati Inhibitori akarbozeGlucobay

Do 0,6 gUz povećani šećer u krvi, lijek počinje djelovati za pola sata. Efikasna akcija 14 - 24 sata. Prihvaća se od 1 do 2 puta dnevno po nahođenju endokrinologa i ovisno o dozi24 sata TiazolidindioniAktos, Diab Norm, Amalvia15, 30, 45 mg (odabrao ljekar)Efikasno djelovanje do 16 sati. Uzimajte 1 tabletu dnevno.24 sata Agonisti receptora peptida-1Baeta

5 ili 10 mcg (dozu injekcije bira lekar)Efikasno djelovanje do 12 sati. Prihvata se dva puta ili jednom dnevno po nahođenju endokrinologa i ovisno o dozi12 sati Victoza0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mgEfikasno smanjujte šećer u tijelu i do 20 sati. Pijte jednom dnevno.24 sata DPP InhibitoriTraženta, Januvius, OnglisaDo 5 mg (Januvia - do 100 mg)Prijem jednom dnevno kako bi se na dan snizio šećer u krvi24 sata Galvus50 mgUzima se dva puta dnevno (ponekad 1 put), na snazi ​​16 sati24 sata

Najpoželjnije je saznati kako normalizovati nivo šećera u krvi kod ljekara. On će izračunati ispravnu dozu, a takođe će izabrati lek koji je u određenom slučaju najefikasniji. Ne bavite se lečenjem.

Koji je najbolji lijek za dijabetes?

Odabir pravog lijeka za dijabetes tipa 2 vrlo je važan i presudan korak. Trenutno je na tržištu farmaceutske industrije predstavljeno više od 40 hemijskih formula lijekova za snižavanje šećera i ogroman broj njihovih trgovačkih imena.

  • Koji su lijekovi za dijabetes?
  • Najbolji lijek za dijabetes tipa 2
  • Koje lijekove treba izbjegavati?
  • Novi lijekovi protiv dijabetesa

Ali nemoj se uzrujati. U stvari, broj zaista korisnih i visokokvalitetnih lijekova nije tako velik i o njemu će se raspravljati u nastavku.

Koji su lijekovi za dijabetes?

Osim ubrizgavanja inzulina, svi lijekovi za liječenje „slatke bolesti“ tipa 2 dostupni su u tabletama, što je vrlo povoljno za pacijente. Da biste razumjeli šta odabrati, morate razumjeti mehanizam djelovanja lijekova.

Svi lijekovi za dijabetes tipa 2 dijele se na:

  1. Oni koji povećavaju osjetljivost ćelija na inzulin (senzibilizatori).
  2. Sredstva koja stimulišu oslobađanje hormona iz gušterače (sekretagogi). U ovom trenutku, mnogi ljekari aktivno dodjeljuju ovoj grupi tableta svojim pacijentima, što ne vrijedi raditi. Oni pokazuju svoj uticaj čineći B ćelije dobrim dijelom mogućnosti. Njihovo iscrpljivanje se vrlo brzo razvija, a bolest 2. tipa prelazi u 1.. Postoji apsolutni nedostatak inzulina.
  3. Lijekovi koji usporavaju apsorpciju ugljikohidrata iz crijeva (inhibitori alfa glukozidaze).
  4. Novi lijekovi.

Najbolji lijek za dijabetes tipa 2

Postoje grupe lijekova koji su korisni, efikasniji i sigurniji za pacijente i oni koji štetno djeluju na njihovo zdravlje.

Najbolji lijekovi za dijabetes tipa 2, koji se gotovo uvijek propisuju pacijentima su biguanidi. Uključeni su u skupinu lijekova, koji povećavaju osjetljivost svih tkiva na djelovanje hormona. "Zlatni" standard ostaje Metformin.

Njegova najpopularnija trgovačka imena:

  • Siofor. Ima brz, ali kratkoročan efekat.
  • Glukofag. Ima postepen i dugotrajniji efekat.

Glavne prednosti ovih lijekova su sljedeće:

  1. Odličan hipoglikemijski efekat.
  2. Dobra tolerancija pacijenta.
  3. Gotovo potpuno odsustvo nuspojava, s izuzetkom probavnih smetnji. Često se razvija nadimanje (nadimanje u crevima).
  4. Smanjite rizik od srčanih i moždanih udara zbog učinka na metabolizam lipida.
  5. Ne dovode do povećanja ljudske tjelesne težine.
  6. Razumna cijena.

Dostupno u tabletama od 500 mg. Početna doza od 1 g u 2 podijeljene doze dva puta dnevno pola sata prije jela.

Inhibitori alfa glukozidaze vrlo su zanimljiva skupina lijekova koji usporavaju apsorpciju ugljikohidrata iz crijeva. Glavni predstavnik je Acarbose. Prodajno ime je Glucobay. U tabletama od 50-100 mg za tri obroka prije obroka. Dobro se kombinira s Metforminom.

Koje lijekove treba izbjegavati?

Liječnici često pripisuju lijekove dijabetesu tipa 2, koji stimulišu oslobađanje endogenog inzulina iz B ćelija. Takav pristup šteti zdravlju pacijenta više nego što mu pomaže.

Razlog je činjenica da gušterača već radi 2 puta jače nego inače zbog otpornosti tkiva na djelovanje hormona. Povećavajući svoju aktivnost ljekar samo ubrzava proces iscrpljivanja organa i razvoj potpunog nedostatka inzulina.

  • Glibenklamid. 1 tab. dva puta dnevno nakon jela,
  • Glicidon. 1 tableta jednom dnevno
  • Glipemiride. 1 tableta jednom dnevno.

Dopuštena im je upotreba kao kratkotrajna terapija za brzo smanjivanje glikemije. Međutim, trebali biste izbjegavati produženu upotrebu ovih lijekova.

Slična je situacija i sa meglitinidima (Novonorm, Starlix). Vrlo brzo dreniraju gušteraču i ne nose ništa dobro za pacijenta.

Novi lijekovi protiv dijabetesa

Svaki put mnogi čekaju s nadom, ali postoji li novi lijek za dijabetes? Lijek za dijabetes tipa 2 uzrokuje da naučnici traže svježe kemijske spojeve.

  • Inhibitori dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4):
    • Januvius
    • Galvus
    • Onglisa,
  • Agonisti peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1):
    • Baeta
    • Victoza.

Prva podskupina lijekova pomaže u povećanju broja specifičnih inkretinskih supstanci koje aktiviraju proizvodnju vlastitog inzulina, ali bez iscrpljivanja B-stanica. Tako se postiže dobar hipoglikemijski efekat.

Prodaje se u tabletama od 25, 50, 100 mg. Dnevna doza je 100 mg u 1 dozi, bez obzira na hranu. Ovi lijekovi se sve više koriste u svakodnevnoj praksi zbog lakoće upotrebe i nepostojanja nuspojava.

GLP-1 agonisti imaju izraženu sposobnost regulacije metabolizma masti. Pomažu pacijentu da smrša, čime povećava podložnost tjelesnih tkiva na učinke hormona inzulina. Dostupan u obliku olovke za špriceve za potkožne injekcije. Početna doza je 0,6 mg. Nakon tjedan dana takvog tretmana, možete ga podići na 1,2 mg pod nadzorom ljekara.

Izbor pravog lijeka treba provoditi vrlo pažljivo i uzimajući u obzir sve individualne karakteristike svakog pacijenta. Ponekad je čak potrebno provesti i dodatnu inzulinsku terapiju za dijabetes tipa 2. U svakom slučaju, širok izbor lijekova omogućava pouzdanu glikemijsku kontrolu za svakog pacijenta, što jednostavno ne može, ali raduje ga.

Lijek Onglisa od dijabetes melitusa - detaljna uputstva za upotrebu

Ova bolest danas pogađa 9% svjetske populacije. Farmaceutske kompanije i zdravstveni sustavi vodećih zemalja svijeta ulažu milijarde dolara, a dijabetes trijumfalno napreduje po planeti, postajući mlađi, postajući agresivniji.

Epidemija dobija na ljestvici koja se nije očekivala: do 2020. godine predviđa se pola milijarde pacijenata s dijabetesom tipa 2, a liječnici nisu naučili kako učinkovito kontrolirati bolest.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ako je s dijabetesom tipa 1, koji pogađa manje od 10% svih dijabetičara, sve jednostavno: smanjite koncentraciju glukoze u krvotoku ubrizgavanjem inzulina (tamo se ništa više ne može dati) i sve će biti u redu (danas su za takve bolesnike izmislili i umjetnu gušteraču ), tada sa dijabetesom tipa 2 visoka tehnologija ne djeluje.

Analogno tome, za dijabetes tipa 2, šećer je proglašen glavnim neprijateljem, puneći tržište lijekovima za snižavanje šećera.Intenzivirajte liječenje dijabetičara uz pomoć terapijskih piramida, kada se jedan lijek primjenjuje na jedan lijek, tada se ovom kompleksu dodaje treći lijek, sve dok ne dosegne red inzulina.

Posljednjih 20 godina liječnici se aktivno bore sa šećerom, no učinak je ispod nule jer nuspojave i komplikacije lijekova često prelaze njihovu djelotvornost, posebno ako ne slijedite doziranje, ne uzimajte u obzir kome je lijek pogodan a za koga ne.

Jedan od tih ciljnih organa su srce i krvni sudovi. Dokazano je da pretjerano intenzivno liječenje dijabetesa daje suprotan učinak i dovodi do vaskularne smrtnosti. Šećer je samo marker dijabetesa tipa 2, bolest se temelji na metaboličkom sindromu.

Lijek nove generacije Onglisa, koji su razvili britanski i italijanski naučnici, ima ne samo antidijabetičke, već i kardioprotektivne sposobnosti. Lijekovi iz skupine incretina, koji uključuju Onglisa, najnovija su dostignuća u oblasti dijabetologije. Djeluju na smanjenje apetita i gubitak kilograma - jedan od glavnih razloga za nastanak dijabetesa tipa 2.

Uz to, incretinomimetici ne izazivaju hipoglikemiju, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i štite stanice pankreasa. Visoka cijena i nedostatak kliničkog iskustva zbog kratkog perioda upotrebe lijekova mogu se pripisati nedostatku Onglisa, ali to je, takođe, pitanje vremena.

Sastav i oblik oslobađanja

Svaka tableta Onglisa, čija je fotografija predstavljena u ovom odjeljku, sadrži 2,5 ili 5 mg saksagliptin hidroklorida u ljusci. Formula je dopunjena pomoćnim sastojcima: celulozom, laktozom monohidratom, natrijom kroskarmelozom, magnezijevim stearatom i Opadray bojama (bijela, žuta i plava za tablete 2,5 mg i bijela, ružičasta i plava za dozu od 5 mg).

Lijek se može prepoznati po obliku (bikonveksne tablete sa žućkastim nijansama i oznakom 2,5 / 4214 i ružičaste boje s graviranjem 5/4215). Natpis je na svakoj strani utisnut plavom tintom.

Možete kupiti lijek na recept. Za Ongliz tablete, cijena nije iz budžetske kategorije: za 30 kom. 5 mg u Moskvi trebate platiti 1700 rubalja. Proizvođač je odredio rok trajanja lijeka u roku od 3 godine. Uvjeti skladištenja lijeka su standardni.

Za šta je namijenjen lijek Onglisa?

Dijabetes tipa 2 karakterizira smanjena osjetljivost stanica pankreasa na glukozu, kašnjenje u prvoj fazi sinteze inzulina (kao odgovor na hranu s ugljikohidratima). Kako povećava trajanje bolesti, druga faza proizvodnje hormona se postepeno gubi. Smatra se da je glavni razlog loših performansi beta ćelija koje proizvode inzulin nedostatak inkretina. Riječ je o peptidima koji potiču lučenje hormona, oni se stvaraju kao odgovor na dotok glukoze u krv.

Onglisa odlaže djelovanje enzima DPP-4, koji je neophodan za razbijanje inkretena. Kao rezultat toga, oni duže ostaju u krvi, što znači da se inzulin proizvodi u većoj količini od uobičajene. Ovaj efekat pomaže ispraviti glikemiju i na prazan stomak te nakon jela približiti oštećen rad gušterače fiziološkom. Nakon imenovanja Onglise, glikirani hemoglobin kod pacijenata smanjen je za 1,7%.

Djelovanje Onglises-a temelji se na produženju rada vlastitih hormona, lijek povećava njihovu koncentraciju u krvi manje od 2 puta. Čim se glikemija približi normalnoj vrijednosti, inkretini prestaju utjecati na sintezu inzulina. S tim u vezi, praktički nema opasnosti od hipoglikemije kod dijabetičara koji uzimaju lijek. Također, nesumnjiva prednost Onglise je nedostatak njegovog utjecaja na težinu i mogućnost uzimanja s drugim tabletama za snižavanje šećera.

Pored glavne akcije, Onglisa ima i još jedan pozitivan uticaj na organizam:

  1. Lijek smanjuje brzinu glukoze iz crijeva u krvotok, doprinoseći smanjenju dijabetesne rezistencije na inzulin i šećera nakon jela.
  2. Sudjeluje u regulaciji prehrambenog ponašanja. Prema recenzijama pacijenata, Onglisa ubrzava osjećaj punoće, što posebno vrijedi za dijabetičare koji imaju pretilost.
  3. Za razliku od preparata sulfonilureje, koji takođe povećavaju sintezu inzulina, Onglisa nije štetna za beta ćelije. Studije su otkrile da to ne samo da ne uništava stanice pankreasa, već, naprotiv, štiti i čak povećava njihov broj.

Kako uzeti

Onglisa propisana za dijabetes tipa 2. Liječenje mora uključivati ​​dijetu i fizičku aktivnost. Ne zaboravite da lijek djeluje vrlo nježno. Uz nekontrolisanu potrošnju ugljikohidrata i pasivan način života, nije u mogućnosti osigurati potrebnu nadoknadu za dijabetes.

Bioraspoloživost saksagliptina je 75%, maksimalna koncentracija neke tvari u krvi primjećuje se nakon 150 minuta. Učinak lijeka traje najmanje 24 sata, tako da nije potrebno uzimati njegov unos hranom. Tablete su u filmskoj membrani, ne mogu se slomiti i drobiti.

Preporučena dnevna doza je 5 mg. Za starije bolesnike s blagom bubrežnom i jetrenom insuficijencijom prilagođavanje doze nije potrebno.

Manja doza (2,5 mg) se retko propisuje:

    s bubrežnom zatajenjem s GFR-om

Koristite s drugim lijekovima

Kako bi se spriječilo brojne komplikacije dijabetesa u milionima pacijenata, u kliničku praksu redovno se uvode novi lijekovi i režimi liječenja. Osnovna terapija se trenutno smatra metforminom + promjenama životnog stila. Ako ovaj komplet nije dovoljan, započnite s kombiniranom terapijom: dodajte jedan od odobrenih lijekova u postojeći tretman.

Nažalost, nisu svi dovoljno sigurni i efikasni:

GrupaImenaNedostaci
SulfonilurejeDiabeton, Amaryl, Glidiab, Diabefarm, Gliclazide itd.Povećavaju rizik od hipoglikemije, utiču na telesnu težinu i doprinose ubrzanom uništavanju beta ćelija.
GlitazoniRoglit, Avandia, Piroglar, Diab-norma.Debljanje, edemi, slabljenje koštanog tkiva, rizik od zatajenja srca.
Inhibitori glukozidazeGlucobayUobičajene nuspojave povezane s probavnim sustavom: nelagoda, proliv, nadimanje.

Onglisa je u pogledu djelotvornosti jednaka gore navedenim lijekovima, a po pitanju sigurnosti i minimuma kontraindikacija značajno ih premašuje, pa se pretpostavlja da će se sve češće propisati pacijentima.

Rusko udruženje endokrinologa odobrilo je upotrebu inhibitora DPP-4 u kombinaciji sa metforminom kao prvu liniju liječenja dijabetesa. Oba ova lijeka ne doprinose hipoglikemiji, utiču na uzrok visokog šećera iz različitih uglova: utječu i na otpornost na inzulin i na disfunkciju beta ćelija.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kada toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Rezultati istraživanja: Onglisa smanjuje GH u prosjeku za 1,7%, metformin - za 2%, njihova kombinacija - za 2,5%.

Da bi pojednostavio režim liječenja, isti je proizvođač stvorio Combogliz Prolong. Tablete sadrže 500 ili 1000 mg metformina s produženim oslobađanjem i 2,5 ili 5 mg saksagliptina. Cijena mjesečnog paketa je oko 3300 rubalja. Potpuni analog lijeka je kombinacija Ongliza i Glucofage Long, koštat će hiljadu rubalja jeftinije.

Ako oba lijeka u najvećoj dozi ne daju željeni učinak za dijabetes melitus, dopušteno je dodati sulfonilureje, glitazone, inzulin u režim liječenja.

Da li je moguće nešto zamijeniti

Onglisa je jedini lijek saksagliptina do sada. Još je rano govoriti o pojavi jeftinih analoga jer patentna zaštita zabranjuje kopiranje originala za nove lijekove. Tako je proizvođaču data mogućnost da nadoknadi skupa istraživanja, stimulira daljnji razvoj lijekova. Očekivati ​​jeftinije Ongliza ne vrijedi.

U ruskim ljekarnama, osim kompanije Onglisa, možete kupiti tablete iste skupine Galvusa i Januviusa. Ovi lijekovi usko djeluju na dijabetes melitus; poređenje u pogledu sigurnosti i efikasnosti nije otkrilo značajne razlike među njima. Prema recenzijama dijabetičara, možete ih dobiti besplatno ne u svim regijama, uprkos činjenici da se svi oni godišnje uključe u popis vitalnih lijekova.

Nezavisna kupovina ovih lijekova koštat će puno:

LijekPreporučena doza mg

Trošak mesečno tretman, trljanje.

Onglisa51900
Comboglyz Prolong (kombinacija s metforminom)5+10003300
Galvus2x501500
Galvus Met (s metforminom)2x (50 + 1000)3100
Januvia1001500
Yanumet (sa metforminom)2x (50 + 1000)2800

Ove online tablete možete naručiti u mrežnim ljekarnama. U najvećem od njih postoji mogućnost besplatnog preuzimanja lijeka iz ljekarni koje se nalaze u blizini kuće.

U 2017. godini najavljeno je izdavanje kombiniranog lijeka sa saksagliptina i dapagliflozina pod nazivom Qtern. Kombinuje prednosti jednog od najnaprednijih lijekova za dijabetes - Forsigi i Onglisa. U Rusiji nove tablete još nisu registrovane.

Dijabetička recenzija

Kao rezultat toga, za tjedan dana moji prihvatljivi šećeri postali su idealni. Važnom prednost Onglize smatram njenom sposobnošću da priguši osjećaj gladi. Nažalost, ni sama se ne mogu nositi sa svojim apetitom. Vrlo je prikladno da se i Onglizu i Glucofage Long mogu uzimati jednom dnevno. Pio sam ga uveče - cijeli sljedeći dan ne možete razmišljati o liječenju.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Farmakološka obilježja

Glavni sastojak Onglisa je saksagliptin. Dan dana nakon ulaska u probavni trakt inhibira aktivnost peptida DPP-4. Nakon kontakta s glukozom, suzbijanje enzima dramatično (2-3 puta) pojačava lučenje peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP).

Istovremeno se smanjuje nivo glukagona u b-ćelijama, povećava se aktivnost b-ćelija odgovornih za proizvodnju endogenog inzulina. Kao rezultat toga, pokazatelji glikemije nakon posta i postprandijalne glikemije značajno su smanjeni.

Sigurnost i djelotvornost lijeka proučavana je u 6 pokusa u kojima je sudjelovalo 4148 volontera s bolešću tipa 2. Svi sudionici pokazali su pozitivnu dinamiku glikoziranog hemoglobina, gladovanja šećera i glikemije nakon ugljikohidratnog opterećenja. Dodatni lijekovi, poput tiazolidindiona, metformin, glibenklamid, propisani su pojedinačnim sudionicima koji nisu postigli 100% -tnu glikemijsku kontrolu.

Pacijenti koji uzimaju dodatne antidijabetičke lijekove pokazali su slične rezultate. Težina svih učesnika u eksperimentima ostala je stabilna.

Farmakokinetika i farmakodinamika

U tijelu se saksagliptin brzo apsorbira nakon gutanja prije jela. Nakon oralne primjene apsorbira se oko 75% doze. Sa vjevericama krv saksagliptin i njegovi metabolit vezati se lagano.

Maksimalna koncentracija saksagliptina i njegovog glavnog metabolita uočena je u plazmi 2 sata, odnosno 4 sata.

U prosjeku, trajanje posljednjeg poluživota eliminacije i njegovog metabolita je 2,5 sata, odnosno 3,1 sat, respektivno. Izlučuje se u žuči i urinu.

Nuspojave

Sljedeće nuspojave pojavljuju se tijekom primjene lijeka Onglisa:

  • infekcije mokraćnih puteva i infekcije gornjih disajnih puteva
  • sinusitis,
  • gastroenteritis
  • povraćanje
  • glavobolje.

Na pozadini kombiniranog liječenja metforminom može doći nazofaringitis, glavobolje.

Onglisa, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Treba ga uzimati oralno, bez obzira na period unosa hrane.

Ako je pacijentu propisana monoterapija, preporučuje se uzimanje tableta u količini od 5 mg saksagliptina jednom dnevno.

Ako se propisuje kombinirano liječenje, potrebno je uzimati 5 mg saksagliptina jednom dnevno, u kombinaciji s tiazolidindionima i Metforminom, s lijekovima koji nastaju iz sulfoniluree.

Na početku kombiniranog liječenja Metforminom, doza saksagliptina je 5 mg, a doza Metformina je 500 mg dnevno.

Ako je pacijent propustio uzimati Onglisa, potrebno je odmah uzeti tabletu čim se osoba toga seti. Ne pijte dvostruku dozu.

Blagi pacijenti zatajenje bubrega možda neće prilagoditi dozu. Pacijenti s teškim ili umjerenim bubrežnim zatajenjem, kao i oni koji su na hemodijaliza, trebate uzimati 2,5 mg lijeka dnevno. Nakon toga treba piti tablete hemodijaliza.

Ako pacijent istovremeno koristi jake inhibitore CYP 3A4 / 5, doza Onglisa treba biti 2,5 mg dnevno.

Posebna uputstva

Treba imati na umu da upotreba lijeka Onglisa zajedno s inzulinom i kao dio trostrukog liječenja (Metformin, tiazolidindioni, derivati ​​sulfoniluree) za sada nije proučena.

Nisu provedena ispitivanja učinka lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i rada s preciznim mehanizmima. Međutim, treba imati na umu da nakon uzimanja lijeka može doći vrtoglavica.

Analozi onglise

Ne postoje analozi onglise-a za aktivnu tvar. Slični efekti na tijelo imaju i sredstva Nesina, Januvia, Galvus, Trazenta, Comboglize XR. Kategorički ne možete uzimati ove lijekove bez recepta ljekara.

Nije propisan pacijentima mlađim od 18 godina.

Preporučena doza i primjena

S napredovanjem dijabetesa tipa 2, endokrinolog mora odabrati pravi lijek. Omogućuju vam da normalizirate koncentraciju glukoze u krvi.

Jedan od tih alata je Onglisa. Prije kupovine, pacijentima je poželjno saznati potrebne podatke o ovom lijeku. Uputa za upotrebu Onglise, analozi, pregledi i cijena - dijabetičari bi trebali biti zainteresirani za sve.

Polaznik endokrinolog treba propisati doziranje, uzimajući u obzir pacijentovo stanje.

Kod monoterapije "Onglise" izbor se obično donosi u korist tableta od 5 mg. Uzimaju se jedan na dan.

Kada se koriste kombinirane metode terapije, preporučuje se uzimanje saksagliptina u količini od 5 mg u kombinaciji s derivatima sulfoniluree, tiazolidindionskim lijekovima, metforminom.

Odlučivši započeti početni kombinirani tretman metforminom i saksagliptinom, potrebno je odabrati lijekove tako da prva aktivna tvar uđe u organizam u količini od 500 mg, a druga - 5 mg dnevno. U nedostatku odgovarajućeg odgovora, povećajte dozu metformina.

Ako vam je promašena sljedeća tableta Ongliza, trebali biste je piti odmah, čim dijabetičar zapamti to. Ali ne možete piti 2 tablete dnevno.

Odabire se doza za pacijente kod kojih je dijabetes kompliciran pratećim bolestima:

  • sa blagim zatajenjem bubrega, doza se ne prilagođava,
  • kod umjerenog i ozbiljnog zatajenja bubrega propisuje se "Ongliza" 2,5 mg (iste tablete se preporučuju pacijentima na hemodijalizi),
  • disfunkcija jetre ne zahtijeva prilagođavanje doze,
  • u starijih bolesnika s normalnom funkcijom bubrega lijek je propisan u standardnoj dozi.

Prije uzimanja lijekova napravljenih na osnovi saksagliptina, morate provjeriti bubrege, procijeniti njihov rad.

Ali upute za uporabu govore da se s prekomjernom dozom lijek mora povući hemodijalizom. Za četiri sata izluči se 23% lijeka.

Prilikom propisivanja lijeka Onglisa, ljekari se rijetko zanima kakav lijek još uvijek koristite. Uostalom, rizik od značajne interakcije ovog lijeka i drugih lijekova je vrlo mali.

Koncentracija glavnog metabolita saksagliptina može se smanjiti ako se koriste induktori izoenzima CYP 3A4 / 5 (poput fenobarbitala, karbamazepina, fenitoina, deksametazona, rifampicina).

U kombinaciji s derivatima sulfoniluree treba biti oprezan: može se razviti hipoglikemija. Rizik možete smanjiti smanjenjem doze preparata sulfonilureje.

Prije nego što nabave tako skup lijek, mnogi žele znati koliko je učinkovit i pomaže li drugim pacijentima. Ali osjetljivost dijabetičara na terapiju saksagliptinom nije ista: za neke pacijente ovaj lijek postaje panaceja, dok se drugi žale na njegovu neučinkovitost.

Ali pregledi pacijenata pružaju priliku da se bave djelovanjem lijeka. Uprkos mišljenjima drugih ljudi, dijabetičari bi se trebali voditi preporukama svog lečenja endokrinologa. Ako mu ne vjeruju, onda vrijedi pokušati promijeniti liječnika.

Neki se pacijenti žale kako Onglisa ne daje očekivani učinak. Kod nekih se koncentracija glukoze čak i povećava tijekom uzimanja lijeka. Ljekari propisuju mnogo „Ongliz“ kao dodatnog liječenja u liječenju „Siofor“, „Diabeton“.

No, mnogi dijabetičari, čak i monoterapijom saksagliptinom, uspijevaju postići odlične rezultate i kontrolirati glikemiju. Prednosti ovog lijeka, mnogi pripisuju mogućnosti uzimanja tableta u bilo kojem trenutku, bez obzira na unos hrane.

Neki takođe napominju da kombinacija metformina omogućava normalizaciju stanja. No, da bi se postigao željeni rezultat potrebno je dugotrajno liječenje. A ovo je mnogima izuzetno zadovoljstvo.

Ako liječnik propisuje "Ongliza", tada biste trebali isprobati terapiju ovim lijekom. Glavna stvar koju treba zapamtiti o potrebi pridržavanja prehrane i provođenja izvedive fizičke aktivnosti. Ako se opustite i pijete samo tablete, tada nećete moći normalizovati stanje.

Treba ga uzimati oralno, bez obzira na period unosa hrane.

Ako je pacijentu propisana monoterapija, preporučuje se uzimanje tableta u količini od 5 mg saksagliptina jednom dnevno.

Ako se propisuje kombinirano liječenje, potrebno je uzimati 5 mg saksagliptina jednom dnevno, u kombinaciji s tiazolidindionima i Metforminom, s lijekovima koji nastaju iz sulfoniluree.

Na početku kombiniranog liječenja Metforminom, doza saksagliptina je 5 mg, a doza Metforminamga dnevno.

Ako je pacijent propustio uzimati Onglisa, potrebno je odmah uzeti tabletu čim se osoba toga seti. Ne pijte dvostruku dozu.

Pacijenti s blagim zatajenjem bubrega možda ne mogu prilagoditi dozu. Pacijenti s teškim ili umjerenim oštećenjem bubrega, kao i oni koji su na hemodijalizi, trebaju uzimati 2,5 mg lijeka dnevno. Nakon hemodijalize trebali biste piti tablete.

Ako pacijent istovremeno koristi jake inhibitore CYP 3A4 / 5, doza Onglisa treba biti 2,5 mg dnevno.

Ne postoji opis simptoma intoksikacije uz produljenu upotrebu velikih doza lijeka. U slučaju predoziranja, primjenjuje se simptomatsko liječenje. Aktivna supstanca i njen metabolit mogu se ukloniti iz tijela hemodijalizom.

Prema podacima istraživanja, postoji relativno mali rizik od značajne klinički značajne interakcije saksagliptina s drugim lijekovima.

Istodobnom primjenom s induktorima izoenzima CYP 3A4 / 5 (deksametazon, karbamazepin, fenobarbital, rifampicin, fenitoin) koncentracija glavnog metabolita saksagliptina može se smanjiti.

Budući da derivati ​​sulfoniluree mogu izazvati hipoglikemiju radi smanjenja rizika, možda će biti potrebno smanjiti dozu derivata sulfonilureje dok ga uzimate s Onglisa.

U recenzijama se često kaže da Onglisa dijabetičarima omogućava efikasnu kontrolu nivoa glukoze. Primijećeno je da je lijek pogodan za upotrebu, štetne reakcije tokom liječenja su rijetke. Negativna točka za korisnike je visoka cijena lijeka.

Ova bolest danas pogađa 9% svjetske populacije. Farmaceutske kompanije i zdravstveni sustavi vodećih zemalja svijeta ulažu milijarde dolara, a dijabetes trijumfalno napreduje po planeti, postajući mlađi, postajući agresivniji.

Epidemija dobija na ljestvici koja se nije očekivala: do 2020. godine predviđa se pola milijarde pacijenata s dijabetesom tipa 2, a liječnici nisu naučili kako učinkovito kontrolirati bolest.

Ako je s dijabetesom tipa 1, koji pogađa manje od 10% svih dijabetičara, sve jednostavno: smanjite koncentraciju glukoze u krvotoku ubrizgavanjem inzulina (tamo se ništa više ne može dati) i sve će biti u redu (danas su za takve bolesnike izmislili i umjetnu gušteraču ), tada sa dijabetesom tipa 2 visoka tehnologija ne djeluje.

Analogno tome, za dijabetes tipa 2, šećer je proglašen glavnim neprijateljem, puneći tržište lijekovima za snižavanje šećera. Intenzivirajte liječenje dijabetičara uz pomoć terapijskih piramida, kada se jedan lijek primjenjuje na jedan lijek, tada se ovom kompleksu dodaje treći lijek, sve dok ne dosegne red inzulina.

Posljednjih 20 godina liječnici se aktivno bore sa šećerom, no učinak je ispod nule jer nuspojave i komplikacije lijekova često prelaze njihovu djelotvornost, posebno ako ne slijedite doziranje, ne uzimajte u obzir kome je lijek pogodan a za koga ne.

Jedan od tih ciljnih organa su srce i krvni sudovi. Dokazano je da pretjerano intenzivno liječenje dijabetesa daje suprotan učinak i dovodi do vaskularne smrtnosti. Šećer je samo marker dijabetesa tipa 2, bolest se temelji na metaboličkom sindromu.

Lijek nove generacije Onglisa, koji su razvili britanski i italijanski naučnici, ima ne samo antidijabetičke, već i kardioprotektivne sposobnosti. Lijekovi iz skupine incretina, koji uključuju Onglisa, najnovija su dostignuća u oblasti dijabetologije.

Uz to, incretinomimetici ne izazivaju hipoglikemiju, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i štite stanice pankreasa. Visoka cijena i nedostatak kliničkog iskustva zbog kratkog perioda upotrebe lijekova mogu se pripisati nedostatku Onglisa, ali to je, takođe, pitanje vremena.

Lijekovi incretinske grupe najnovije generacije su jedan od najsigurnijih. Uz sve preporuke liječnika, Ongliz se normalno podnosi kod većine dijabetičara.

  • Dispeptički poremećaji
  • Glavobolja
  • Pankreatitis
  • Respiratorne infekcije
  • Urogenitalne bolesti zarazne prirode.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma ili druga neuobičajena neugodnost, trebali biste obustaviti upotrebu lijeka i posavjetovati se s liječnikom.

U naučne svrhe lijek se volonterima davao u dozama koje su prelazile normu 80 puta. Znakovi opijenosti nisu fiksni. Višak saksagliptina može se ukloniti hemodijalizom.

U skladu s podacima znanstvenih istraživanja, rezultati interakcije Onglisa s drugim komponentama za vrijeme složenih tretmana nisu klinički značajni.

Uticaj na efikasnost tretmana upotrebe alkohola, cigareta, različitih dijeta, homeopatskih lijekova nije utvrđen.

U obliku tableta, iz serije incretin, zajedno s Onglisom, Galvus i Januvia oslobađaju se u olovci šprice - Baetu i Viktoza.

Kada se propisuje Saksagliptin

Dijabetičari s bolešću tipa 2 Ongliz propisani:

  1. Poput monoterapije u kombinaciji sa modifikacijama načina života,
  2. U kombinaciji, uz dodatak prethodne opcije s metforminom, ako monoterapija ne pruža potpunu kontrolu glikemije,
  3. Zajedno s derivatima serije sulfaniluree i tiazolidindionima, ako prethodna kombinacija nije bila dovoljno efikasna. Ko je kontraindiciran u Onglizi

Budući da je saksagliptin moćan stimulans koji pojačava aktivnost b-stanica i inhibira funkciju b-stanica, može se koristiti s nekim ograničenjima, posebno lijek nije indiciran:

  • Trudne i dojeće majke
  • U djetinjstvu
  • Dijabetičari s bolešću tipa 1,
  • Sa dijabetesom tipa 2 koji zavisi od insulina,
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Ako pacijent ne podnosi galaktozu,
  • Uz preosjetljivost na sastojke formule.

Prilikom odabira režima liječenja, liječnik se fokusira ne samo na navedene kontraindikacije, već i na kompatibilnost saksagliptina lijekova koje dijabetičar uzima kod popratnih bolesti. Stoga o svim lijekovima koje dijabetičar konzumira paralelno, liječnik mora biti blagovremeno obaviješten.

Preporuke za upotrebu

Lekar pojedinačno određuje dozu leka, uzimajući u obzir rezultate pregleda, starosnu dob, stadijum bolesti, pojedinačnu reakciju organizma. Za Onglisa uputstva za upotrebu preporučuju uzimanje tableta oralno, bez veza za vrijeme jela. Standardna početna doza lijeka je 5 mg / dan.

Na početku tečaja liječenja, standardni režim izgleda ovako:

  1. Saksagliptin - 5 mg / dan.,
  2. Metformin - 500 mg / dan.

Nakon 10-15 dana, procijenite terapijski učinak odabranog režima i, ako je potrebno, prilagodite dozu metformina, zadržavajući norma Onglisa nepromijenjenom.

Ako vrijeme uzimanja lijeka nedostaje, ono se uzima u uobičajenoj dozi pri prvoj prilici. Ne možete udvostručiti normu, jer tijelu treba vremena da ga obradi.

Ako postoji povijest blage bubrežne bolesti, nema potrebe za titracijom doze. S umjerenim i teškim oblikom, norma se smanjuje 2 puta - 2,5 mg / danu. (jednokratno).

Tokom hemodijalize, na kraju postupka pije se tableta. Učinak Onglisa na pacijente koji su na peritonealnoj dijalizi nije proučavan. Prije propisivanja lijeka i tokom cijelog tečaja potrebno je periodično ocjenjivati ​​rad bubrega.

Kod patologija jetre lijek se propisuje u standardnoj dozi od 5 mg / dan. Za dijabetičare zrele dobi nije potrebno titriranje doze, ali se mora uzeti u obzir status bubrega.

Doza incretina smanjuje se za polovinu složenim tretmanom inhibitorima:

  • Atazanavir
  • Ketokonazol,
  • Igrakonazol
  • Nelfinavir
  • Klaritromicin
  • Ritonavir
  • Sakvinavir,
  • Indinavir
  • Telitromicin.

Nema službenih podataka o preporučenosti upotrebe lijeka trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina, pa su za tu kategoriju dijabetičara odabrani analozi.

Neželjeni efekti i predoziranje

Lijekovi incretinske grupe najnovije generacije su jedan od najsigurnijih. Uz sve preporuke liječnika, Ongliz se normalno podnosi kod većine dijabetičara.

U nekim se slučajevima primjećuju:

  • Dispeptički poremećaji
  • Glavobolja
  • Pankreatitis
  • Respiratorne infekcije
  • Urogenitalne bolesti zarazne prirode.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma ili druga neuobičajena neugodnost, trebali biste obustaviti upotrebu lijeka i posavjetovati se s liječnikom.

U naučne svrhe lijek se volonterima davao u dozama koje su prelazile normu 80 puta. Znakovi opijenosti nisu fiksni. Višak saksagliptina može se ukloniti hemodijalizom.

Dodatne preporuke

Saksagliptin nije propisan u trostrukom režimu u kojem se injekcije insulina kombiniraju sa metforminom i tiazolidindionima, pošto efekti ove interakcije nisu proučavani. Kontrola bubrega provodi se u svim fazama liječenja Onglisom, ali s blagim oblikom doziranje se ne mijenja, u ostalim slučajevima prepolovljeno je.

Saksagliptin s obzirom na hipoglikemijske efekte je apsolutno siguran, ali u kombinaciji sa lijekovima sulfoniluree mogu izazvati hipoglikemijske situacije. Stoga je s kompleksnim tretmanom titracija doze potonjeg u smjeru smanjenja obavezna.

U slučaju netolerancije na lijekove vrste incretin - inhibitore DPP-4, Onglisa se također ne propisuje, jer su u nekim slučajevima zabilježene alergijske reakcije iz običnih kožnih osipa na anafilaktički šok i angioedem, koje zahtijevaju trenutno povlačenje lijeka.

Budući da lijek sadrži laktozu, nije propisan dijabetičarima s individualnom netolerancijom, nedostatkom laktoze, malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Tokom praćenja dijabetičara nakon liječenja Onglisom bilo je slučajeva razvoja akutnog pankreatitisa. Prilikom propisivanja terapije saksagliptinom, pacijenta treba obavijestiti o karakterističnom simptomu: stalnoj i jakoj boli u epigastriju.

Ako dođe do nelagode u trbuhu, trebali biste prestati uzimati lijek i prijaviti nelagodu svom liječniku. Posljedice su privremene i reverzibilne, prenose se same nakon prekida lijeka.

Kod bubrežnih disfunkcija u umjerenom i teškom obliku, titracija jednokratne doze. U teškim stanjima, Onglizu se koristi s oprezom, u terminalnoj fazi kada pacijent ne može bez hemodijalize, uopće ga ne koristiti. Praćenje stanja bubrega u takvim slučajevima obavlja se prije početka tečaja liječenja i svakih šest mjeseci uz stalnu upotrebu Oglize.

Iskustvo u liječenju dijabetičara u starosti (od 75 godina) nije dovoljno, stoga ovoj kategoriji bolesnika treba povećati pažnju.

Rezultati utjecaja Onglise na sposobnost kontrole transporta ili složenih mehanizama nisu objavljeni, stoga dijabetičari trebaju uzimati lijek s oprezom, posebice jer se među nuspojavama javlja vrtoglavica. Posebna pažnja u takvim se uvjetima zahtijeva kod pacijenata koji koriste Onglisa u složenom liječenju, jer neki antidijabetički lijekovi mogu provocirati hipoglikemiju.

Iskustvo upotrebe lijeka za kardiovaskularne probleme sugerira da lijek normalizuje otkucaje srca. U Americi, čak i na gornjoj granici norme šećera, liječnik propisuje dijabetičarima aritmiju Onglizu za poboljšanje glikemijskih indeksa i vraćanje rada srca.

Interakcije lijekova s ​​Onglisa i analogima

U skladu s podacima znanstvenih istraživanja, rezultati interakcije Onglisa s drugim komponentama za vrijeme složenih tretmana nisu klinički značajni.

Uticaj na efikasnost tretmana alkohola, cigareta, različitih dijeta, homeopatskih lekova nije utvrđen.

U obliku tableta, iz serije incretin, zajedno s Onglisom, Galvus i Januvia oslobađaju se u olovci štrcaljke - Baetu i Viktozu.

Stručne i korisničke ocjene

Na tematskim forumima o lijeku Ongliza recenzije su dojmljive, možda je jedina mana cijena koja odgovara njegovoj europskoj kvaliteti.

Nažalost, bolesti, poput starosti, nepovratne su i neizbježne, jer se zdravlje, kao što znate, ne može kupiti, a dijabetes tipa 2 nije slučajno nazvan jednosmjernom kartom.

Ali gušterača kod dijabetičara sa bolešću tipa 2 nije atrofirana, ima rezerve za obnavljanje svojih funkcija, a prestanak je kao neaktivan (s gledišta izlučivanja inzulina) organa preuranjen.

Prije puštanja Onglize na tržište, programer je potrošio milijarde dolara ne samo da bi dokazao izostanak negativnih posljedica, nego i potvrdio njegovu učinkovitost. Ako će lijek samo pomoći da odgodi komplikacije za 10-20 godina, čak i za vrijeme ovog razdoblja punog života (bez srčanih udara, instinkta, gangrene, sljepoće, impotencije, bubrežnih disfunkcija), vrijedno je obratiti pažnju na to.

Komentari o mogućnostima Onglise i učinku lijekova protiv dijabetesa na zdravlje endokrinologa Shmul Levit, voditelj. Institut za dijabetologiju pogledajte video:

Kada se primjenjuje ongliza

Lijek je propisan pacijentima sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 u takvim slučajevima:

  • Uz monoterapiju s ovim lijekom u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i dijetalnom terapijom,
  • Uz kombiniranu terapiju u kombinaciji s metforminom,
  • U nedostatku efikasnosti monoterapije metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindioni kao dodatnim lekom.

Unatoč činjenici da je lijek onglise prošao brojne studije i testove, recenzije o njemu uglavnom su pozitivne, terapija se može započeti samo pod nadzorom liječnika.

Farmakodinamika

Saksagliptin je moćan selektivni reverzibilni konkurentni dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4) inhibitor. Kod šećerne bolesti tipa 2, njegova primjena dovodi do suzbijanja aktivnosti enzima DPP-4 tokom 24 sata.

Nakon gutanja glukoze, inhibicija DPP-4 dovodi do 2-3 puta povećanja koncentracije insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP) i peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), do povećanja odgovora beta-zavisnih beta ćelija i smanjenja koncentracije glukagona, što uzrokuje povećanje koncentracije C-peptid i inzulin.

Smanjenje oslobađanja glukagona iz alfa-ćelija pankreasa i oslobađanje inzulina od beta-ćelija pankreasa dovodi do smanjenja postprandialne glikemije i glikemije na testu.

Kao rezultat placebo kontroliranih studija, ustanovljeno je da uzimanje Onglisa prolazi sa statistički značajnim poboljšanjem glukoze u plazmi naglo (GPN), glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) i postprandijalne glukoze (PPG) u krvnoj plazmi u usporedbi s kontrolom.

Pacijentima koji nisu uspjeli postići ciljanu razinu glikemije prilikom uzimanja saksagliptina kao monoterapije dodatno se propisuju metformin, tiazolidindioni ili glibenklamid. Pri uzimanju 5 mg saksagliptina, smanjenje HbA1c opaženo je nakon 4 nedelje, GPN - posle 2 nedelje.

Na pozadini uzimanja Onglise, nije uočeno povećanje tjelesne težine. Učinak saksagliptina na lipidni profil sličan je efektu placeba.

Farmakologija i farmakokinetika

U tijelu se saksagliptin brzo apsorbira nakon gutanja prije jela. Nakon oralne primjene apsorbira se oko 75% doze. Saksagliptin i njegov metabolit malo se vežu na proteine ​​u krvi.

Maksimalna koncentracija saksagliptina i njegovog glavnog metabolita uočena je u plazmi 2 sata, odnosno 4 sata.

U prosjeku, trajanje posljednjeg poluživota eliminacije i njegovog metabolita je 2,5 sata, odnosno 3,1 sat, respektivno. Izlučuje se u žuči i urinu.

Učinak lijeka na dijabetičare rezultat je njegove aktivne komponente. Kada prodire u tijelo, saksagliptin inhibira djelovanje enzima DPP-4. Kao rezultat toga, beta ćelije gušterače ubrzavaju sintezu inzulina. Količina glukagona u ovom trenutku opada.

Zbog ovih karakteristika smanjuje se koncentracija glukoze u krvi pacijenta, što dovodi do poboljšanja blagostanja (osim ako se njegova razina ne smanji na kritične razine). Važna karakteristika dotične supstance je nedostatak uticaja njegovog dela na telesnu težinu pacijenta. Pacijenti koji koriste Onglizu ne dobijaju na težini.

Apsorpcija saksagliptina događa se vrlo brzo ako lijek uzimate prije jela. Istovremeno, značajan dio aktivne tvari se apsorbira.

Saksagliptin nema tendenciju stupanja u vezu s proteinima u krvi - izgled ovih veza utiče na malu količinu komponente. Maksimalni učinak lijeka može se postići za oko 2 sata (pojedina tjelesna svojstva utječu na to). Potrebno je oko 3 sata da se neutralizira polovina dolaznog Saxagliptina.

Uputa za upotrebu Onglises: metoda i doziranje

  • Onglisa - 5 mg dnevno,
  • Metformin - 500 mg dnevno.

Ako se primijeti neadekvatna reakcija, treba prilagoditi doziranje metformina, povećati ga.

Ako je, iz bilo kojeg razloga, propustilo vrijeme uzimanja lijeka, pacijent bi trebao uzeti tabletu što je prije moguće. Ne vrijedi udvostručiti dnevnu dozu dva puta.

Pacijentima koji imaju blago zatajenje bubrega kao prateću bolest, nije potrebno prilagođavati doziranje onglise-a. S bubrežnom disfunkcijom umjerenih i teških oblika onglisa treba uzimati u manjim količinama - 2,5 mg jednom dnevno.

Ako se provede hemodijaliza, onglisa se uzima nakon završetka sesije. Učinak saksagliptina na bolesnike na peritonealnoj dijalizi još nije istražen. Stoga prije početka liječenja ovim lijekom treba provesti odgovarajuću procjenu rada bubrega.

Uz zatajenje jetre, onglise se može sigurno propisati u naznačenoj prosječnoj dozi - 5 mg dnevno. Za liječenje starijih pacijenata onglise se koristi u istoj dozi. Ali treba imati na umu da je rizik od razvoja bubrežne insuficijencije kod ove kategorije dijabetičara veći.

Ne postoje pregledi ili zvanične studije o učinku lijeka na pacijente mlađe od 18 godina. Zato su za adolescente s dijabetesom tipa 2 odabrani analogi s drugom aktivnom komponentom.

Dakle, maksimalna dnevna doza je 2,5 mg.

Kada započinje kombiniranu terapiju metforminom, početna dnevna doza mu je 500 mg. U slučajevima neadekvatne reakcije može se pojačati.

Ako je propuštena doza Onglisa, mora se uzeti što je prije moguće, međutim, dvostruku dozu ne treba uzimati u roku od 24 sata.

Dnevna doza za pacijente s umjerenim / teškim zatajivanjem bubrega (s klirensom kreatinina ≤ 50 ml / min), kao i za bolesnike na hemodijalizi, iznosi 2,5 mg u 1 dozi. Ongliz treba uzimati po završetku sesije na hemodijalizi.

Preporučena dnevna doza Onglisa u kombinaciji s indinavirom, nefazodonom, ketokonazolom, atazanavirom, ritonavirom, klaritromicinom, itrakonazolom, nelfinavirom, sakvinavirom, telitromicinom i drugim moćnim inhibitorima CYP 3A4 / 5 iznosi 2,5 mg.

Šta još znati

Onglisa nije propisana s inzulinom niti u trostrukoj terapiji metforminom i tiazolididonima, jer ispitivanja njihovih interakcija nisu provedena. Ako pacijent pati od umjerenog do teškog zatajenja bubrega, dnevnu dozu treba smanjiti.

Utvrđeno je da derivati ​​sulfaniluree mogu izazvati hipoglikemiju. Da bi se spriječio rizik od hipoglikemije, treba prilagoditi doziranje sulfoniluree u kombinaciji s liječenjem onglise. Odnosno, umanjeno.

Ako pacijent ima povijest preosjetljivosti na bilo koji drugi sličan inhibitor DPP-4, saksagliptin nije propisan. Što se tiče sigurnosti i efikasnosti liječenja starijih pacijenata (starijih od 6 godina) ovim lijekom, u ovom slučaju nema upozorenja. Onglisa se tolerira i djeluje na isti način kao kod mladih pacijenata.

Budući da proizvod sadrži laktozu, nije pogodan za one koji imaju urođenu netoleranciju na ovu supstancu, nedostatak laktoze, malapsorpciju glukoze i galaktoze.

Učinak lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i ostalom opremom koja zahtijeva visoku koncentraciju pažnje nije u potpunosti proučen.

Ne postoje izravne kontraindikacije za vožnju automobilom, ali treba imati na umu da su među nuspojavama primijećeni vrtoglavica i glavobolja.

Ostavite Svoj Komentar