Stranica o lošim navikama

Za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje svih organa i sistema, osoba treba primati određenu količinu korisnih tvari svaki dan. Jedan od najpoznatijih vitaminskih lijekova je askorbinska kiselina glukoza. Askorbinska kiselina ima mnogo funkcija i zbog toga je neophodna. Pored toga, on se ne proizvodi neovisno i ulazi u tijelo samo izvana. Lijek je dostupan u nekoliko oblika.

Kako djeluje lijek?

Askorbinska kiselina u kombinaciji sa glukozom moćan je antioksidans prirodnog porijekla, sudjeluje u mnogim biohemijskim reakcijama. Voda topiv u vodi potreban je za metaboličke procese (regulira metabolizam ugljikohidrata) i sintezu kolagena, sudjeluje u stvaranju steroidnih hormona i obnavljanju tkiva. Lijek ima pozitivan učinak na sadržaj štetnog holesterola u krvi, povećava nakupljanje glikogena u jetri. Ovo posljednje svojstvo blagotvorno utječe na funkciju detoksikacije filtrirajućeg organa.

Askorbinska kiselina s glukozom ima protuupalna i antihistaminska svojstva, reguliše propusnost kapilara. Utvrđeno je da lijek može biti efikasan kod zračenja, smanjujući hemoragične simptome i stimulirajući procese formiranja krvi. Spoj poboljšava apsorpciju željeza, potiče zarastanje različitih rana (uključujući opekotine).

U tankom crijevu se lijek brzo apsorbuje. Nakon 30-40 minuta primjećuje se značajan porast koncentracije tvari u krvnom serumu. Viškovi se izlučuju u obliku metabolita askorbinske kiseline s urinom. Predoziranje lijeka je gotovo nemoguće.

Prednosti askorbinske kiseline

Askorbinska kiselina u ljudskom tijelu se ne sintetiše i dolazi uglavnom iz hrane. Dnevna norma tvari je 100 mg. Askorbinska kiselina s glukozom najjači je stimulator imunološkog sistema.

Zbog toga se najčešće preporučuje uzimati ga u razdoblju sve veće učestalosti sezonske prehlade i gripe. Manjak vitamina dovodi do razvoja hipovitaminoze i poremećaja unutrašnjih sistema.

Kako utvrditi nedostatak askorbinske kiseline?

Stručnjaci kažu da bi askorbinsku kiselinu trebalo unositi redovito. S nedostatkom povezanosti, opaža se slabljenje zaštitnih funkcija, smanjuje se opći ton. Manjak se može odrediti sledećim simptomima:

  • povećana učestalost prehlada,
  • smanjen apetit
  • suvoća epiderme,
  • anemija (smanjeni hemoglobin),
  • krvarenje desni
  • apatija, razdražljivost,
  • slabljenje memorije
  • zaostaje u fizičkom i mentalnom razvoju (kod male djece).

Glukoza sa askorbinskom kiselinom: indikacije za upotrebu

Lijek ima širok spektar upotrebe i propisan je za liječenje bolesti različite etiologije. Najčešće se preporučuje uzimanje askorbinske kiseline, ako je potrebno, za mobiliziranje zaštitnih funkcija tijela. Svakodnevna upotreba vitaminskog spoja značajno smanjuje rizik od infekcije gornjih disajnih puteva. Za normalnu proizvodnju hormona od strane nadbubrežne žlijezde i štitne žlijezde također je indicirana askorbinska kiselina s glukozom.

Uputa za upotrebu preporučuje propisivanje lijeka za sljedeće bolesti:

  • lečenje i sprečavanje nedostatka vitamina, hipovitaminoze,
  • krvarenje različitih etiologija,
  • patologija jetre (hepatitis, holecistitis),
  • Addisonova bolest
  • parenteralno davanje hrane,
  • spor proces zacjeljivanja rana,
  • intoksikacija tijela
  • prelomi kostiju
  • tjelesna hipotermija,
  • peptički čir, gastrektomija,
  • trudnoća i dojenje
  • neuravnotežena prehrana
  • kožne bolesti
  • ateroskleroza
  • lupus,
  • skleroderma,
  • distrofija
  • period oporavka od virusne ili infektivne bolesti,
  • nefropatija u trudnoći.

Kada je potrebna intravenska primjena?

Vitaminski pripravak je dostupan u nekoliko oblika: tablete, prašak i otopina (za injekcije). U slučaju kompliciranih patoloških stanja, pacijentima se najčešće savjetuje da lijek uzimaju u obliku tableta oralno. Ako bolest predstavlja ozbiljnu opasnost po život, glukoza s askorbinskom kiselinom propisuje se intravenski. Injekciona terapija može brzo ukloniti nedostatak kiseline u tijelu.

Doziranje lijeka bira specijalista ovisno o stanju pacijenta. U terapeutske svrhe daje se 1-3 ml tečnosti razblažene fiziološkom otopinom intravenski ili intramuskularno. 1 ml lijeka sadrži 50 mg askorbinske kiseline. Dnevna maksimalna doza ne smije prelaziti 4 ml.

Askorbik za djecu

Jedan od najvažnijih elemenata za rastući organizam je askorbinska kiselina. Ovaj vitaminski preparat pozitivno deluje na funkcionisanje nervnog sistema, pomaže u pravilnom upijanju žlezde, čisti organizam od štetnih spojeva i supstanci.

Djeca su sklona virusima i prehladama u bilo kojem dobu. To je posljedica nedovoljnog razvoja imunološkog sustava i nespremnosti da se opire patogenim mikroorganizmima. Askorbinska kiselina s glukozom pomoći će poboljšati stanje zaštitnog sustava. Uputstvo omogućava propisivanje pilula u tabletama za bebe od tri godine. Kao profilaksa preporučuje se davanje jedne tablete (50 mg askorbinske kiseline) za žvakanje dnevno. Ako trebate ispraviti nedostatak, trebali biste povećati dozu na 2-3 tablete dnevno.

U pedijatrijskoj praksi glukoza sa askorbinskom kiselinom može se propisati i intravenski. Indikacije za upotrebu obično su povezane sa čestim prehladama i zaraznim patologijama, distrofijama, anemijom i anemijom. Terapijsku dozu određuje ljekar. Trajanje liječenja ovisi o težini patološkog stanja i obično je 10-14 dana.

Kontraindikacije

Treba imati na umu da askorbinska kiselina nije samo sladak i zdrav slatkiš, već, prije svega, lijek. Stoga bi se prije njegove upotrebe trebali upoznati s prisutnošću određenih stanja u kojima je zabranjeno uzimanje lijeka.

Pacijentima sklonim alergijskim reakcijama i intoleranciji na glukozu nije propisana askorbinska kiselina s glukozom. Upute za upotrebu ovo pripisuju glavnim kontraindikacijama. Ne uzimajte lijekove za dijabetes i visoku koagulaciju krvi. Zabranjeno je propisivanje askorbinske kiseline kod tromboflebitisa, tromboze, bolesti bubrežnih kamenaca. Askorbici se uzimaju s oprezom kod patologija gastrointestinalnog trakta. Potrebno je prvo pribaviti savjet stručnjaka koji se odnosi na liječenje askorbinskom kiselinom i glukozom.

Askorbik sa glukozom tokom trudnoće

Tokom rađanja ploda, organizam trudne majke treba redovan unos korisnih minerala, spojeva i supstanci za normalan tok trudnoće i intrauterini razvoj bebe. Manjak vitamina može negativno uticati na njegovo zdravlje. Za ženu vitamin C nije ništa manje važan. Napokon, on doprinosi proizvodnji kolagena, a to je sprečavanje nastanka strija (strija) i varikoznih vena. Takođe, askorbinska kiselina poboljšava stanje mišićnog tkiva, smanjuje verovatnoću krvarenja.

Glavna opskrba askorbinske kiseline u tijelu buduće majke namijenjena je pravilnom razvoju fetusa i stoga najčešće nedostatak vitamina utječe na zdravstveno stanje žene. Tokom trudnoće preporučuje se svakodnevno uzimanje askorbinske kiseline. Sigurna doza za buduću majku i bebu je 2 g dnevno. Imajte na umu da vitamin sadrži i određenu hranu.

Nuspojave

Askorbinska kiselina s glukozom organizam obično dobro podnosi i ne izaziva pojavu nuspojava. Međutim, ako se ne poštuju upute za upotrebu ili preporučena doza, razvijaju se negativne reakcije. Imuni sistem može izazvati alergije: kožni osip, svrbež, crvenilo.

Centralni nervni sistem takođe reaguje na višak vitamina A u tijelu. U slučaju predoziranja, pojava simptoma kao što su glavobolja, nesanica i razdražljivost. Prevelike doze askorbinske kiseline (uz produženu upotrebu) mogu uzrokovati poremećaje metabolizma, povećati krvni pritisak, pospješiti stvaranje ugrušaka krvi, povećati koagulaciju krvi i smanjiti propusnost kapilara.

Pregledi pacijenata

Askorbinska kiselina s dodatkom glukoze smatra se jeftinim i prilično učinkovitim vitaminskim proizvodom, koji je zaradio ogroman broj pozitivnih preporuka. Mnogi pacijenti uzimaju lijek u obliku tableta da bi povećali imunitet i spriječili nedostatak vitamina u jesen i proljeće. Askorbinske tablete u obliku velikih okruglih bijelih tableta često se daju maloj djeci.

Askorbinska kiselina od žute kuglice koristi se i za pravljenje domaće kozmetike. Maske na bazi ovog proizvoda, prema riječima potrošača, pomažu poboljšanju stanja kože na licu, sužavaju pore i uklanjaju masni sjaj.

Karakteristike i opis

Askorbinska kiselina (vitamin C) neophodna je komponenta u ljudskom tijelu. Tijela mnogih životinja proizvode ovu supstancu sama, ali osoba to mora dobiti izvana. Hemijski spoj pokreće oksidativne i reducirajuće procese u tkivima, sprječava razvoj skorbusa. Osim toga, on obavlja mnogo više funkcija zbog kojih tijelo funkcionira u skladu s postojećim standardima.

Savjet: Askorbinska kiselina s glukozom nije dostupna samo u obliku tableta, već je i injekcija. Ova vrsta lijekova daje brže i izraženije terapijske rezultate, ali može se koristiti samo onako kako je propisao liječnik i pod njegovim nadzorom. Pogotovo ako, na pozadini uzimanja vitamina, tijelo prima neke druge lijekove.

S fizičkog stajališta, sintetizirana masa izgleda poput bijele kristalne tvari kiselog ukusa, koja se brzo rastvara u vodi. Aktivno se oksidira kiseonikom. Ova reakcija će se ubrzati samo u neutralnoj ili alkalnoj tečnosti. Nakon što tvar uđe u tijelo, započinje njegova aktivna apsorpcija crijevne sluznice. Askorbinska kiselina ulazi u krvotok i pokreće metaboličke procese.

Evo nekih važnih svojstava vitamina C:

  • Bez askorbinske kiseline nemoguća je sinteza kolagena, proteinske strukture u sastavu vezivnog tkiva.
  • Supstanca stimuliše sintezu hormona koji se izlučuju kore nadbubrežne žlijezde. Bez njega, proizvodnja adrenalina, norepinefrina i dopamina inhibira se i čak zaustavlja.
  • U procesu proizvodnje energije tkivima stvaraju se slobodni radikali u ljudskom tijelu. Ako ne kontrolirate njihovo nastajanje i izlučivanje, količina štetnih tvari preći će sve dozvoljene norme i počet će uništavanje stanica. Askorbinska kiselina je moćan antioksidans koji veže slobodne radikale i uklanja ih iz ljudskog tijela.

Uz to, treba imati na umu da bez vitamina C, apsorpcija određenih minerala u tijelu postaje nemoguća. Zbog toga se, na osnovu nedostatka materije, može razviti još nekoliko nedostatnih uslova.

Indikacije za upotrebu askorbinske kiseline s glukozom

Askorbinska kiselina se nalazi u mnogim namirnicama. Ljudi koji se pridržavaju pravila zdrave prehrane rijetko trebaju uzimati tvar u tijelo iz dodatnih izvora. Ipak, ponekad se razviju uvjeti koji zahtijevaju dodatno upravljanje proizvodom u ishrani ili režimu:

  1. Hemijsko trovanje udisanjem.
  2. Hipovitaminoza uzrokovana neuhranjenošću ili promjenom godišnjih doba.
  3. Period aktivnog rasta tijela.
  4. Trudnoća U tom periodu stručnjaci preporučuju povećanje količine vitamina C u ishrani za 30%.
  5. Ovisnost o nikotinu. Tijelo pušača vrlo aktivno uklanja askorbinsku kiselinu, zbog čega ima hronični nedostatak proizvoda.

U tim uslovima, samo za postizanje stabilnog pozitivnog učinka vitamina, sa ili bez glukoze ponekad nije dovoljno. Zbog toga se ne biste trebali samostalno baviti liječenjem ili prevencijom problemskih situacija, bolje je potražiti savjet stručnjaka.

Količinu vitamina C koji uđe u ljudsko tijelo zajedno s hranom nije lako izračunati. Srećom, praksa je pokazala da je vrlo teško jesti toliko voća i povrća da bi došlo do predoziranja. No dok uzimate sintetsku askorbinsku kiselinu s glukozom, ovo se neugodno stanje može razviti prilično brzo. Da biste to izbjegli, potrebno je pridržavati se preporučenih doza:

  • Djeca do šest mjeseci trebaju primati 30 mg pripravka dnevno.
  • Djeca mlađa od 1 godine - 35 mg.
  • Djeca mlađa od 3 godine - 40 mg.
  • Djeca mlađa od 10 godina - 45 mg.
  • Djeca mlađa od 14 godina - 50 mg.
  • Odrasli - do 150 mg, ovisno o dobi, težini, fizičkoj aktivnosti.

Navedene brojke su relevantne za tablete i tablete. Ako se koristi otopina, njegova bi doza trebala biti manja za manje, uzimajući u obzir osobine oblika.

Prednosti za tijelo

Redovna upotreba vitamina sa dodatkom glukoze u okviru preporučene norme ima nekoliko vrsta pozitivnih efekata na ljudsko telo. Askorbinska kiselina ne samo da sudjeluje u održavanju vitalnih procesa, već ima i niz pomoćnih svojstava:

  • Oštećena tkiva se brže oporavljaju, proces ozdravljenja se ubrzava.
  • Aktivnije se apsorbuje kalcijum i željezo i tako smanjuje rizik od anemije, rahitisa, osteoporoze, karijesa.
  • Proces starenja usporava, koža duže ostaje elastična i zategnuta.
  • Ojačani su zidovi krvnih žila, ubrzavaju se procesi sinteze krvnih ćelija.
  • Loš holesterol iz krvi se uklanja iz krvi, što smanjuje verovatnoću za razvoj ateroskleroze. A ovo je pouzdana prevencija srčanih i moždanih udara.
  • Dolazi do jačanja imuniteta. Povećava se sposobnost tijela da podnese štetne učinke mikroba i vanjskih faktora.
  • Askorbinska kiselina je u stanju inhibirati aktivnost ne samo slobodnih radikala, već i toksina. Takođe uklanja soli teških metala iz tkiva.
  • Upotreba vitamina pozitivno utiče na stanje nervnog sistema. Eliminira manifestacije depresije, normalizira san i poboljšava raspoloženje.

Askorbinska kiselina se ne prodaje samo u kombinaciji sa glukozom. Te dvije komponente međusobno djeluju na način da njihova apsorpcija djeluje znatno brže. Upotreba takvih vitamina na pozadini fizičkog ili mentalnog umora doprinosi bržem oporavku snage.

Šteta od askorbinske kiseline i njena opasnost

Vitaminski pripravak može biti opasan samo u slučaju kršenja pravila njegove primjene i upotrebe. Sintetički dobivena askorbinska kiselina prilično je jak alergen koji ponekad uzrokuje neželjenu reakciju, čak i u slučajevima kada to ne bi trebalo biti.Dešava se da čovjek savršeno podnese citruse ili neku kiselu bobicu, a vitamin ne opaža u njegovom čistom obliku.

Postoji još nekoliko nijansi koje morate imati na umu:

  1. Prisutnost glukoze se ne može zanemariti. Nepravilna upotreba proizvoda može čak povećati rizik od razvoja dijabetesa.
  2. Prekomjerna upotreba askorbinske kiseline može uzrokovati kamen u bubrezima.
  3. Djeca koja jedu ovaj vitamin prečesto često pate od propadanja zuba i problema s caklinom.
  4. S velikom pažnjom uzima se askorbinska kiselina kod dijabetesa, tromboflebitisa, tromboze, guste krvi, oštećenog bubrega i probavnih organa.

Pojedinačno predoziranje askorbinske kiseline ne bi trebalo uzrokovati negativne posljedice, tijelo će jednostavno eliminirati višak sastava. Redovno kršenje pravila o uzimanju vitamina dovodi do razvoja nuspojava. To mogu biti različiti simptomi, od trajnog povećanja krvnog pritiska i osipa do metaboličkih poremećaja i distrofije tkiva.

Lijek se odnosi na vitaminske pripravke. Glukoza i askorbinska kiselina (na latinskom se nazivaju askorbinska kiselina i glukoza) u kompleksu imaju širok spektar djelovanja na tijelo. Tablete su propisane protiv bolesti različite etiologije u složenoj terapiji, za povećanje imunoloških sila i sprečavanje nedostatka vitamina C.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek sadrži 2 aktivna sastojka: vitamin C (100 mg) i glukozu (877 mg). Različiti proizvođači mogu osjetiti mala odstupanja u popisu pomoćnih sastojaka. U većini slučajeva to su škrob krompir, stearinska kiselina i talk.

Kalorični sadržaj tablete je 11 kcal.

Obrazac za puštanje može varirati:

  • 10 tableta u blisteru,
  • 10 komada u duguljastoj papirnoj ambalaži,
  • 40 komada u staklenoj ili plastičnoj teglici.

Lijek je dostupan u tekućem obliku (otopina) i u obliku vrećica s prahom.

Farmakološki efekti na organizam

Lijek ima metabolički učinak, obje tvari potiču procese oporavka, metabolizam ugljikohidrata.

Farmakološko djelovanje kompleksa karakterizira sljedeće:

  • reguliše koagulaciju krvi
  • pomaže povećati hemoglobin,
  • ubrzava regenerativne procese,
  • sudjeluje u sintezi hormona,
  • povećava otpornost organizma na zarazne bolesti,
  • povećava nivo glikogena u jetri,
  • reguliše holesterol
  • smanjuje potrebu za tiaminom, retinolom, folnom kiselinom,
  • pojačava endokrinu funkciju,
  • smanjuje vaskularnu propustljivost.

Lijek ima protuupalna svojstva i antihistaminsko djelovanje.

Što je korisna askorbinska kiselina s glukozom

Lijek se često propisuje zbog nedostatka vitamina C.

Izraženi su simptomi nedostatka:

  • česte epizode prehlade
  • suva koža
  • smanjen apetit
  • nizak hemoglobin
  • nervoza
  • apatija
  • oštećenje pamćenja,
  • krvarenje desni
  • kašnjenje u razvoju kod djece.

Vitamin C se ne sintetiše sam, mora ga unositi svakodnevnom ishranom. Uz nedovoljnu potrošnju, imunološki sustav slabi, tjelesni ton opada. U tom kontekstu nastaje nedostatak važnih hemijskih spojeva i rad različitih sustava je poremećen.

Indikacije za upotrebu su:

  • neuhranjenost
  • povećana fizička aktivnost,
  • povećana aktivnost mozga,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • krvarenje
  • spora epitelizacija rana,
  • prelomi kostiju
  • hipotermija, trovanje otrovnim tvarima,
  • unošenje hrane zaobilazeći probavni trakt,
  • Addisonova bolest
  • distrofija
  • lezije želučane sluznice,
  • gastrektomija
  • ateroskleroza
  • trudnoća, uključujući nefropatiju trudnica,
  • dojenje
  • lupus,
  • kožne bolesti
  • skleroderma,
  • rehabilitacija nakon bolesti.

Lijek poboljšava filtrirajuću funkciju jetre.

Dokazano je da su koristi od terapije zračenjem stimuliranje hematopoeze i smanjenje hemoragijskih manifestacija.

Dodatak vitaminu poboljšava proizvodnju hormona.

Doziranje i primjena askorbinske kiseline s glukozom

Lijek treba uzimati nakon obroka. Trajanje terapije i tačna doza liječnika propisuje pojedinačno.

Za prevenciju se odraslima propisuje dnevna doza od 50 ili 100 mg, za djecu različite dobi - od 50 do 75 mg.

U terapijske svrhe - učestalost primjene i količina lijeka dnevno ovisi o bolesti.

Posebna uputstva za upotrebu askorbinske kiseline sa glukozom

Treba uzeti u obzir sposobnost lijeka u interakciji s drugim agentima:

  • povećava koncentraciju tetraciklina i benzilpenicilina,
  • doziranje iznad 1000 mg utječe na bioraspoloživost etinil estradiola,
  • velike doze lijeka ubrzavaju izlučivanje meksiletina,
  • pojačava uklanjanje etanola iz organizma,
  • upotrebom salicilata i sulfonamida povećava se vjerovatnost nastanka kristalurije,
  • usporava eliminaciju kiselina iz bubrega,
  • ubrzava izlučivanje supstanci s alkalnom reakcijom,
  • ubrzava apsorpciju gvožđa u lekovima, istodobna primena deferoksamina povećava izlučivanje gvožđa,
  • smanjuje efikasnost heparina i niza antikoagulansa,
  • smanjuje terapijski efekat antipsihotika,
  • barbiturati doprinose izlučivanju askorbinske kiseline kroz mokraćni sistem,
  • smanjuje koncentraciju oralnih kontraceptiva u krvi.

Dugotrajna upotreba lijeka zahtijeva praćenje bubrežne funkcije i krvnog pritiska, kao i otočni aparat gušterače.

U prisustvu intenzivnih metastaza tumora, askorbinska kiselina može pogoršati tok bolesti.

Pri prolasku laboratorijskih ispitivanja potrebno je uzeti u obzir sposobnost aktivne tvari da iskrivi rezultate.

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima.

Za dijabetičare

Vitamin C kod šećerne bolesti moguć je samo prema propisu liječnika i pod njegovim nadzorom. Istovremeno se prilagođava količina potrošenih ugljikohidrata. 1 tableta sadrži 0,08 jedinica hljeba. To se uzima u obzir pri izračunavanju doza.

U pedijatriji je svrha lijeka povezana s nedostatkom vitamina C, oslabljenim imunološkim sustavom kod djeteta i čestom učestalošću virusnih i zaraznih bolesti. Indikacije su anemija, distrofija, anemija.

Djeci starijoj od 6 godina lijek se daje kako je propisao liječnik. U nekim slučajevima pedijatar procjenjuje preporučljivost uzimanja lijeka u mlađoj dobi.

Mogu li piti trudnicu

U nekim slučajevima ljekar može propisati lijek trudnici. Neprihvatljiv je unos tableta. Zbog prekomjernih doza, dijete može razviti simptome povlačenja, kao fetus se prilagođava količini koju majka pojede.

Upotreba žena tokom dojenja može naštetiti bebi.

Moguće nuspojave

Upotreba lijeka u rijetkim slučajevima može uzrokovati alergije. U nekim su slučajevima mogući simptomi iritacije sluzokože stomaka i crijeva:

Zbog utjecaja na funkcioniranje gušterače moguća je hiperglikemija i glukozurija. Konzumiranje u velikim količinama može biti rezultat nefrokalcinoze i hiperoksalurije.

Slučajevi predoziranja

Prekoračenje doze povećava verovatnoću nuspojava. Mogući su poremećaji spavanja, glavobolja, uznemirenost nervnog sistema. Prekoračenje dnevne norme uzrokuje kršenja probavnog trakta, čireve na sluzokoži gastrointestinalnog trakta i funkcionalne poremećaje bubrega.

Moguće je povećanje krvnog pritiska, pogoršanje trofizma tkiva, hiperkoagulacija i mikroangiopatija.

Uslovi prodaje i skladištenja

Skladištenje lijeka vrši se na tamnom mjestu sa niskom vlagom. Temperatura ne bi trebala prelaziti + 25 ° C.

Lijek nije na recept, prodaje se slobodno.

Trošak se razlikuje ovisno o regiji, proizvođaču i ambalaži. Prosječna cijena od 10 tableta iznosi od 6 do 40 rubalja.

Šumeće tablete inozemne proizvodnje imaju veći trošak od 150 rubalja.

Analozi lijekova

U ljekarnama su predstavljeni tableti domaćih i stranih proizvođača. Popularni paketi su:

  • pravougaon papirni blister sa 10 tableta proizvođača Pharmstandard-Ufavita,
  • askorbinske tablete sa šećerom (Ecopharm),
  • Šumeće šumeće tablete Citrodex (Malkut),
  • askorbinska kiselina u vrećicama (Meligen),
  • Šumeće tablete francuske izrade Askovit,
  • Šarene tablete Evalar,
  • Vitamin C i divlja ruža iz Solgara
  • Tablete za žvakanje Crut sa šećerom (Farmaceutska industrija),
  • Vaginorm-C - vaginalni čepići sa askorbinskom kiselinom njemačkog proizvođača,
  • vitaminske kapi za oči uz dodatak riboflavina.

U ljekarnama su predstavljeni lijekovi koji sadrže askorbinsku kiselinu i kalcijev glukonat.

Veliki izbor proizvoda omogućava vam da odaberete pristupačnu opciju u najpovoljnijem obliku.

Askorbinska kiselina s glukozom: prednosti tableta

O askorbinskoj kiselini (vitamin C) znamo od djetinjstva. Za naše tijelo je vrlo potreban i za razne bolesti i u preventivne svrhe za njegovo normalno funkcionisanje.

Što je korisna askorbinska kiselina s glukozom

Askorbinska kiselina regulira brzinu metabolizma, sudjeluje u redox procesima, metabolizmu proteina i ugljikohidrata. Glukoza pruža energiju tkiva i funkciju detoksikacije. Kako lijek utječe na tjelesne sisteme:
Imunološki

  • povećani imuni odgovor i otpornost na bolesti,
  • sprečavaju se infekcije
  • ubrzava se zaceljivanje rana i preloma,
  • aktivira se obnova antioksidanata, retinola i tokoferola.

Kardiovaskularni i krvožilni

  • otrovne tvari u krvi se neutraliziraju,
  • Povećava se stvaranje hemoglobina
  • nivo "lošeg" holesterola u krvi smanjuje se i sadržaj "dobrog" povećava,
  • normalizira se propusnost zidova malih posuda
  • povećava se koagulacija krvi.

Digestivni

  • olakšava se proces apsorpcije željeza iz crijeva,
  • pojačana je sinteza i lučenje žuči,
  • povećava anti-toksičnu aktivnost jetre,
  • ubrzava se sinteza enzima probavnog trakta,
  • smanjena potreba za tiaminom, retinolom, tokoferolom, folnom i pantotenskom kiselinom,
  • pojačana proizvodnja građevinskih proteina od strane jetre.

Endokrina

  • normalizuje se stvaranje hormona
  • povećano oslobađanje inzulina,
  • povećava se endokrina funkcija štitne žlijezde.

Što je askorbinska kiselina

Manjak vitamina C dovodi do hipovitaminoze

Ovo je organski spoj topljiv u vodi (C 6 H 8 O 6), koji se odnosi na vitamine. U raznim količinama askorbinska kiselina se nalazi u mnogim biljkama. Uz pomoć ove tvari događaju se mnogi procesi oksidacije i redukcije. U nedostatku vitamina C, skorb se razvija u ishrani. Njegov nedostatak dovodi do hipovitaminoze, što povlači za sobom i niz drugih poremećaja u organizmu.

U svom čistom obliku izolirana je askorbinska kiselina 1928. godine. Engleski hemičar Zilva sintetizovao ga je iz limunovog soka i ustanovio njegove glavne karakteristike. To je bijela kristalna supstanca, kiselog ukusa, koja se brzo razgrađuje u vodi.

Proces oksidacije kisika je brz i ubrzava se u alkalnim ili neutralnim tečnostima. Oksidirani vitamin C je dehidroaskorbinska kiselina. Ima ista svojstva kao i njegova derivacija. Oblik vitamina C koji je povezan sa proteinskim spojevima, askorbigenom, otporan je na oksidaciju.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Vitamin C se apsorbira iz dvanaesnika i jejunuma, a 30-40 minuta nakon primjene započinje njegovo aktivno usvajanje tkiva. Raspodjela je neujednačena, većina askorbinske kiseline akumulira se u endokrinim organima, jetri, miokardu i prugastim mišićima.

Vitamin C apsorbira se u tkivima u obliku tri spoja - askorbigenu, askorbinskoj kiselini i dehidroaskorbinskoj kiselini. Izlučuje se mokraćom u svom čistom obliku i u obliku oksalata.

Glukoza se brzo apsorbira u tankom crijevu i tkiva ga apsorbiraju uz pomoć inzulina. Metabolizira se glikolizom i aerobnom oksidacijom. Kao rezultat, stvara se energetski supstrat - adenosin trifosfat (ATP), ugljični dioksid i voda.

Askorbinska kiselina s indikacijama glukoze za upotrebu

Indikacije

  • hipovitaminoza C,
  • neuhranjenost
  • teški fizički i mentalni stres,
  • oporavak od bolesti i hirurgije,
  • ovisnost o alkoholu, nikotinu i drogama,
  • predoziranje lijekova za smanjenje krvi,
  • trovanje
  • polako zaceljivanje rana i preloma,
  • trudnoća i dojenje,
  • period aktivnog rasta,
  • nervna i fizička iscrpljenost,
  • infekcije
  • sprečavanje prehlade,
  • anemija
  • intoksikacija pripravcima gvožđa.

Askorbinska kiselina s kontraindikacijama glukoze

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na komponente,
  • tromboflebitis
  • predispozicija za trombozu,
  • dijabetes melitus
  • koristi se s oprezom u slučaju nedostatka glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, hemohromatoze i bolesti bubrežnih kamenaca.

Stopa potrošnje askorbinske kiseline

Da biste maksimizirali korist od vitamina potrebno je pravilno pridržavati se doze (ako se uzima u sintetičkom obliku). To mora biti strogo regulirano. Askorbinska kiselina se uzima oralno ili intramuskularno.

Dnevne doze lijeka u terapeutske svrhe (u tabletama ili dražejevima):

  • odrasli - 50-150 mg,
  • djeca do šest mjeseci - 30 mg,
  • 6-12 meseci - 35 mg,
  • 1-3 godine - 40 mg
  • 4-10 godina - 45 mg,
  • 11-14 godina - 50 mg.

Vitaminske otopine za ubrizgavanje propisane su u dozama od 1-3 ml (5%) za odrasle i 0,6-1 ml za djecu.

Količina askorbinske kiseline kao profilaktički:

  • odrasli - 50-100 mg,
  • djeca - 20-30 mg.

Dnevna doza za odraslu osobu ne sme biti veća od 1 g, za dijete - 0,5 g.

Nedostatak askorbinske kiseline dovodi do poremećaja u radu mnogih ljudskih organa

Manjak ove supstance može dovesti do poremećaja u radu mnogih organa i sistema. Stoga su njegove koristi u velikom broju slučajeva nesporne.

  • Obnavlja oštećeno tkivo, ubrzava njihovo zarastanje.
  • Poboljšava apsorpciju željeza i kalcijuma, sprečavajući anemiju i bolesti povezane sa nedostatkom kalcijuma (osteoporoza, karijes).
  • Održava čvrstinu i elastičnost kože štiteći od preranog starenja.
  • Ubrzava sintezu komponenti u krvi, poboljšava vaskularnu propusnost, jača ih.
  • Smanjuje rizik od stvaranja kolesteroloških plakova na žilama, sprečavajući aterosklerozu, moždani udar i srčani udar.
  • Jača imuni sistem. Aktivira zaštitne funkcije tijela tokom prehlade i gripe.
  • Neutralizira toksine i na taj način poboljšava rad jetre. Uklanja teške metale (olovo, živu). Zbog toga je korisno uzimati askorbinu u slučaju trovanja.
  • Stabilizira proizvodnju hormona odgovornih za emocionalno stanje, smanjuje snažno nervno uzbuđenje i bori se protiv depresije.

Askorbinska kiselina je uključena u mnoge lijekove za različite bolesti.

Prednosti askorbinske kiseline s glukozom

Kombinaciju ove dvije supstance tijelo lako apsorbuje. Možete uzeti drogu i djecu. Dokazano je da je glukoza s askorbinskom kiselinom u stanju brzo obnoviti organizam, posebno nakon fizičkog ili mentalnog stresa. Dnevna doza lijeka za odraslu osobu je 90 mg. U periodu bolesti i trudnoće - 100 mg. Djeca, ovisno o dobi, trebaju uzimati 25-75 mg.

Askorbinska kiselina s glukozom - koristi i štete upotrebe s drugim lijekovima

Askorbinska kiselina s glukozom povećava apsorpciju antibiotika estradiola, željeza, penicilina i tetraciklina iz crijeva. Povećava ukupni klirens etanola i smanjuje učinak antidepresiva.

Vitamin C usporava izlučivanje kiselina iz tijela, ubrzavajući izlučivanje alkalnih lijekova. Preparatima kalcijuma i kortikosteroidnim hormonima smanjuje se koncentracija askorbinske kiseline u krvi. Barbiturati ubrzavaju metabolizam vitamina C.

Predoziranje askorbinske kiseline glukozom

Slučajevi akutnog predoziranja nisu poznati. Produljene prekomjerne doze mogu dovesti do:
Predoziranje

  • pogoršanje propusnosti kapilara i histohematoloških (stojeći na putu krvi u tkiva) barijere,
  • oštećenje vida
  • porast protrombina u krvi,
  • oslabljena opskrba krvi srčanim mišićem,
  • smanjena aktivnost dehidrogenaza.
  • mučnina i povraćanje
  • proliv
  • osip na koži i svrbež,
  • visok krvni pritisak
  • inhibicija rada pankreasa i bubrega.

U slučaju predoziranja potrebno je prestati uzimati askorbinsku kiselinu s glukozom i obratiti se liječniku. Kod kuće biste trebali izazvati povraćanje, a zatim popiti veliku količinu alkalnog pića i uzimati sorbente (aktivni ugalj, enterosgel).

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Čuvati na tamnom i suhom mjestu van dosega djece, na temperaturi od 15 do 25 ° C.

Većina ljudi koji uzimaju askorbinsku kiselinu sa glukozom u tabletama bilježe pojavu terapijskih učinaka za koje tvrdi proizvođač. Nuspojave su bile rijetke i često nestale bez medicinske intervencije.

Askorbinska - korist i šteta

Kao što znate, askorbinska kiselina spada u kategoriju organskih spojeva i nezamjenjiva je supstanca u prehrani čovjeka. Djeluje kao redukcijsko sredstvo za određene metaboličke procese, a idealan je antioksidans. Međutim, nije svaka osoba svjesna dobrobiti i štete askorbinske kiseline.

Glavni aktivni element ovog pripravka je vitamin C. Askorbinska kiselina je bijeli prah koji se gotovo trenutno rastvara u vodi i drugim tekućinama. Askorbinska kiselina ne može naštetiti ljudskom zdravlju ako je ne upotrebljavate u velikim količinama. Osnova svih problema leži u predoziranju. Međutim, vrijedno je zapamtiti da je askorbinska kiselina možda kontraindicirana osobama koje pate od gastritisa, čira i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, posebno u akutnom periodu.

Šta je korisna askorbina?

O koristima ovog lijeka ocjenjuju se po znakovima nedostatka njega u tijelu. Manjak vitamina C izražava se sledećim simptomima:

  1. Oslabljeni imunitet i opće nelagoda.
  2. Blijeda koža.
  3. Povećano vreme zarastanja rana.
  4. Krvarenje desni.
  5. Anksioznost, loš san i bol u nogama.

Kao što znate, askorbin sadrži vitamin C koji sprečava razvoj ovih simptoma.

  1. Ovaj lijek poboljšava imunitet, normalizuje holesterol, pomaže povećavanju hemoglobina, poboljšava sastav krvi, jača zidove krvnih sudova.
  2. Askorbinska kiselina ima i druga korisna svojstva: pomaže u stvaranju potrebne količine kolagena namijenjene obnovi ćelija, tkiva i krvnih sudova.
  3. Vitamini askorbinske kiseline jačaju kardiovaskularni sistem.
  4. Sprečava razvoj bronhitisa.
  5. Smanjuje rizik od raka. Askorbinska kiselina pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv opasnih mikroorganizama.
  6. Štiti organizam od otrovnih tvari.

Na temelju svih ovih faktora postaje jasno da li je askorbinska kiselina korisna ili je uzalud koristimo.

Zašto je potreban askorbin u velikim količinama?

Glavni slučajevi uzimanja askorbinske kiseline u velikim dozama:

  1. Ljudi koji su primili teško trovanje ugljičnim monoksidom, kao i druge štetne tvari. Sa trovanjem, vitamin C brzo obnavlja sve potrebne procese u organizmu.
  2. Ovaj lijek uzima se u velikim količinama tokom mijenjanja sezone, kada se tijelo isprazni i nedostaje mu svih potrebnih vitamina. Zajedno s lijekom, prehrani treba dodati voće i povrće koji sadrže vitamin C. Sve će to ojačati imunološki sustav i pomoći vam da bezbolno podnosite vansezonsko razdoblje.
  3. Trudnoća U tom periodu žene takođe doživljavaju nedostatak askorbinske kiseline. Međutim, oni ga mogu uzimati samo prema uputama liječnika. Obično trudnicama propisuje trećinu lijeka nego što su koristile prije trudnoće.
  4. Pušenje. Ova ovisnost jednaka je trovanju ugljičnim monoksidom, dakle, potrebna je povećana doza vitamina „C“. Činjenica je da askorbinska kiselina brzo obnavlja kiselo okruženje u tijelu.

Rezimirajući, možemo zaključiti da je askorbik štetan samo u sljedećim slučajevima:

  1. Ako postoje problemi sa gastrointestinalnim traktom.
  2. U slučaju predoziranja
  3. Za ljude koji pate od bolesti bubrega.
Gdje potražiti askorbinsku kiselinu?

Askorbinska kiselina - koristi i štete za dječji organizam

Katsuzo Nishi tvrdio je da je jedan od glavnih uzroka tumora nedostatak vitamina C. Bez ove supstance procesi regeneracije organa i tkiva bili bi nemogući. Nekada je smatran jedinim lijekom za skorbut.

No, je li korist askorbinske kiseline toliko jedinstvena za moderne ljude koji svakodnevno konzumiraju voće i povrće? Pokušajmo to shvatiti.

Prirodni izvori

Dnevni unos vitamina C iznosi otprilike 100 mg dnevno.

Prvaci po svom sadržaju su agrumi (naranča, limun, grejpfrut), zeleno povrće (paprika, brokoli, kupus), bobice (crna ribizla, jagode, maline, borovnice, brusnica), dinja, lubenica, kivi, rajčica i krompir.

Brzo se urušava u dodiru sa zrakom, metalnim priborom, visokotemperaturnom obradom, sušenjem i soljenjem voća. Izuzetak je kisela kupus, kod koje se, ako se naruši integritet lišća, dodatno stvori vitamin C. Zamrzavanje obično ne uzrokuje njegov gubitak ako se proizvodi ne skladište dugo.

U riziku

Ozbiljan nedostatak vitamina C možemo iskusiti:

  • Dojenčad čije su majke uzimale trudnoću u velikim količinama
  • Pušači
  • Osobe sa artritisom i artrozom
  • Hirurški pacijenti
  • Ljudi koji uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove

Askorbinska kiselina propisana je tokom trudnoće ženama s visokim rizikom od preeklampsije, za koju je karakteristično povišeni pritisak i prisustvo proteina u urinu.

Sljedeće bolesti povećavaju potrebu za vitaminom C: AIDS, alkoholizam, rak, groznica, crijevne bolesti, hiperaktivnost štitnjače, čir na želucu, stres, tuberkuloza itd.

Znakovi nedostatka vitamina

Manjak vitamina uzrokuje znatnu štetu našem zdravlju i izgledu.

Vitamin C potreban je za sintezu kolagena, koji tijelo koristi u svrhu obnove i obnove kože, kostiju, zuba i hrskavice.

Znakovi nedostatka:

  • suha kosa i razdvojeni krajevi
  • upala desni i krvarenje
  • hrapava, ljuskava suva koža
  • krvarenja iz nosa
  • oslabljena sposobnost pamćenja i opažanja informacija
  • mišićna slabost
  • bolovi u zglobovima
  • umor
  • krvarenje desni
  • oslabljen imunitet

Askorbinska kiselina je vitalna za djecu u zimsko-proljetnom periodu snažnog tona, dobre memorije i zdravog živčanog sistema.

Prednosti i upotrebe askorbinske kiseline

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi koji se ne može samostalno sintetizovati kod ljudi. Potrebno je da dolazi s hranom, a ako ta količina nije dovoljna, preporučuje se uzimanje lijekova koji sadrže. Vitamin C utiče na mnoge procese u tijelu.

Imunomodulacioni efekat

Prehlada se obično preporučuje unositi što više vitamina C. Askorbinska kiselina podržava ljudski imunološki sistem. Stimuliše sintezu interferona, zbog čega ćelije mogu izdržati virus koji je ušao u tijelo. Međutim, i kada osoba nije bolesna, ne bi trebalo zaboraviti da uzima ovaj vitamin, jer je dobar ne samo kao lijek, već i kao sredstvo za prevenciju.

Metaboličke koristi

Askorbinska kiselina ima važno mjesto u metabolizmu. Zahvaljujući njemu, serotonin nastaje iz triptofana - jednog od glavnih neurotransmitera. Takođe je uključena u sintezu kolagena i kortikosteroida, stvaranje kohezolamina. Askorbinska kiselina reguliše holesterol u tijelu, potičući njegovu pretvorbu u žučne kiseline.

Kako koristiti askorbinsku kiselinu

Vitamin C se nalazi u mnogim namirnicama. Ako provjerite jesu li prisutne u vašoj prehrani, vjerovatno je da nećete osjetiti nedostatak ove supstance. Povrće, voće i bobice bogati su askorbinskom kiselinom. Nalazi se u kupusu, paprici, crnoj ribizli, peršunu, koparu, kiviju, bobicama šipak, metvice, agrumima i jabukama. Treba imati na umu da toplinska obrada uništava vitamin. Ako želite dobiti maksimalnu dozu askorbinske kiseline - koristite ove proizvode sirove. Vitamin C je prisutan u malim dozama u životinjskoj hrani.

Askorbinska kiselina je dostupna i u ljekarnama. Dostupna je u raznim oblicima, nalaze se u obliku dražeja, ampula, tableta, praha. Često se događa u kombinaciji s glukozom, drugim vitaminima, raznim mikro i makro elementima. Odraslim se savjetuje da svakodnevno konzumiraju 70-90 mg askorbinske kiseline.

Kakva je upotreba askorbinske kiseline?

MarS

Vitamin C, ili kako ste ga nazvali askorbinska kiselina ima pozitivan uticaj na centralni nervni sistem, endokrini sistem i apsorpciju gvožđa. Takođe doprinosi stvaranju krvi. Ali njegov najmoćniji učinak askorbinska kiselina na tijelo je antioksidans. Upotreba askorbinske kiseline značajno smanjuje stvaranje nitro elemenata.

Sergey Ovsyannikov

bogata je vitaminima C. Sastav obično uključuje askorbinsku kiselinu, šećer, glukozu, skrob, (ponekad arome: metvica, limun naranča, itd.
)
Kontraindikacije: trudnoća, dojenje, dijabetes melitus, pojedinačna netolerancija na komponente.

Šta učiniti sa viškom vitamina

U slučaju prevelike doze askorbinske kiseline, isperite stomak i uzmite smecta

Uz dnevni unos askorbinske kiseline za odraslu osobu veću od 1 g, moguće je predoziranje. Stoga, ako sumnjate na to (prisutnost gore navedenih simptoma), morate prestati uzimati lijek. Mora da je unos tečnosti.

Ako se pojavila pojedinačna doza iznad 20 g, morate izazvati povraćanje i ispiranje želuca. Zatim uzmite adsorbent (Smecta, Polysorb, Enterosgel) i popijte puno vode. Tečnost će podstaći mokrenje i izlučivanje askorbinske kiseline.

Nekompatibilnost askorbinske kiseline s drugim lijekovima

Izbjegavajte istodobnu upotrebu vitamina C sa vitaminima B 12, preparatima gvožđa, folne kiseline. Povećava njihovu stabilnost, smanjujući potrebu za njima.

Ne kombinirajte askorbinsku kiselinu u otopinama s lužinama i oksidansima. To dovodi do inaktivacije kiseline. Vitamin nije kompatibilan sa temisal, tiosulfat i sodu bikarbonatu.

Što biste trebali znati prije konzumiranja askorbinske kiseline

Uzimanje lijeka ovisi o određenim faktorima. Ne možete propisati prijem askorbinske kiseline bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Bolje je proizvod kupiti u velikim, provjerenim lancima ljekarni, kako ne bi bili lažni. Nažalost, na policama je puno lažnih droga.

Unos vitamina najbolje je obaviti nakon obroka. Da bi se proizvod brže apsorbovao, pijte ga s puno vode. Izbjegavajte uzimanje lijekova koji nisu kompatibilni s askorbinskom kiselinom.

Askorbinska kiselina je tvar neophodna tijelu, bez koje su mnogi procesi nemogući. On se ne sintetiše u tijelu, pa ga mora primiti izvana. Bolje je ako se radi o upotrebi proizvoda koji sadrže askorbinsku kiselinu. Ali ako postoji nedostatak takvih proizvoda, možete pribjeći uzimanju ljekarničkih oblika vitamina C. Glavna stvar je ispravno promatrati doziranje i uzeti u obzir sve kontraindikacije.

Farmakološka svojstva:

Askorbinska kiselina igra važnu ulogu u regulaciji redoks procesa, metabolizmu ugljikohidrata, koagulaciji krvi, regeneraciji tkiva i pomaže povećati otpornost tijela. Askorbinska kiselina (vitamin C) ne formira se u ljudskom tijelu, već dolazi samo s hranom. Uz uravnoteženu i hranljivu dijetu, osoba ne doživi nedostatak vitamina C.
Dekstroza je uključena u različite metaboličke procese u tijelu, pojačava redoks procese u tijelu i poboljšava antitoksičnu funkciju jetre. U potpunosti se apsorbuje u tijelu, ne izlučuje bubrezima (pojava u urinu je patološki znak).

Indikacije za upotrebu:

Prevencija i liječenje hipo- i vitamina C. Osiguravanje povećanih tjelesnih potreba za vitaminom C tokom rasta, trudnoće, dojenja, uz pojačani fizički i psihički stres, prekomjerni rad, stresna stanja, za vrijeme oporavka od dugih i ozbiljnih bolesti.

Važno! Pogledajte tretman

Doziranje i primjena:

Lijek se uzima oralno nakon obroka.
U profilaktičke svrhe:
Odrasli - ½ -1 tableta dnevno.
Tokom trudnoće i dojenja - 3 tablete dnevno tokom 10-15 dana, zatim 1 tableta dnevno.
Sa terapijskom svrhom:
Odrasli - ½ -1 tablete 3-5 puta dnevno, djeca ½ -1 tableta 2-3 puta dnevno.
Vreme lečenja zavisi od prirode i toka bolesti i preporučuje ih lekar.

Značajke aplikacije:

U vezi sa stimulativnim učinkom askorbinske kiseline na stvaranje kortikosteroidnih hormona, potrebno je pratiti bubrežnu funkciju i krvni pritisak. Produljena upotreba velikih doza moguća je inhibicija funkcije otočnog aparata gušterače, stoga je u procesu liječenja potrebno redovno nadzirati funkcionalnu sposobnost gušterače. Osobe s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju koristiti lijek s oprezom.

Uvjeti odmora:

Tablete askorbinske kiseline 100 mg + dekstroza 877 mg
Na 10 tableta u ravnomjernoj bezjachekovy ambalaži.
Na 10 tableta u blister pakovanju. 1 ili 2 blister trak ambalaže u pakovanju od kartona.

Glukoza askorbinska kiselina

Registarski broj lijeka - 000906

Trgovački naziv leka : Askorbinska kiselina s glukozom.

askorbinska kiselina - 100 mg, glukoza - 877 mg.

Pomoćne tvari: talk, stearinska kiselina, saharoza.

Opis : Tablete bijele boje, plosnasto-cilindričnog oblika sa zaštitom i rizikom.

Sredstvo za regulaciju metabolizma, pripravak vitamina.

Askorbinska kiselina igra važnu ulogu u regulaciji redoks procesa, metabolizmu ugljikohidrata, koagulaciji krvi, regeneraciji tkiva i pomaže povećati otpornost tijela. Askorbinska kiselina (vitamin C) ne formira se u ljudskom tijelu, već dolazi samo s hranom. Uz uravnoteženu i hranljivu dijetu, osoba ne doživi nedostatak vitamina C.

Indikacije za upotrebu

Prevencija i liječenje hipo- i nedostatka vitamina C Uz povećanu potrebu za vitaminom C u razdoblju aktivnog rasta djece, trudnoće, dojenja, visokog fizičkog i mentalnog stresa, prekomjernog rada, stresnih stanja, tijekom oporavka od dugotrajnih i teških bolesti.

Preosjetljivost na komponente lijeka. Velike doze se ne smiju propisivati ​​pacijentima sa povećanim zgrušavanjem krvi, tromboflebitisom i sklonošću trombozi, kao i dijabetes melitus i stanja praćena visokim šećerom u krvi.

Doziranje i primjena

Lijek se uzima oralno nakon obroka.

U profilaktičke svrhe:

Odrasli - 50-100 mg / dan., Djeca 25 mg / dan. Tokom trudnoće i dojenja 300 mg / dan. u roku od 10-15 dana, zatim 100 mg / dan.

Sa terapijskom svrhom:

Odrasli - 50-100 mg / dan 3-5 puta dnevno, djeca 50-100 mg 2-3 puta dnevno.

Vreme lečenja zavisi od prirode i toka bolesti i preporučuje ih lekar.

Moguće su alergijske reakcije na komponente lijeka.

Kada uzimate više od 1 g dnevno, moguća je žgaravica, proliv, otežano mokrenje, bojenje urina u crveno, hemoliza (u bolesnika s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze).

Interakcija s drugim lijekovima

Askorbinska kiselina povećava apsorpciju lijekova penicilinske grupe, željeza.

U vezi sa stimulativnim učinkom askorbinske kiseline na stvaranje kortikosteroidnih hormona, potrebno je pratiti bubrežnu funkciju i krvni pritisak. Produljena upotreba velikih doza moguća je inhibicija funkcije otočnog aparata gušterače, stoga je u procesu liječenja potrebno redovno nadzirati funkcionalnu sposobnost gušterače. Osobe s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju koristiti lijek s oprezom.

Na 10 tableta u blister pakovanju. 40 tableta po staklenoj tegli.

Svaka tegla ili 1, 2, 3 ili 5 blister pakovanja, zajedno sa uputama za upotrebu, postavljeni su u pakovanje od kartona. Na pakiranje je dopušteno nanošenje teksta upute za uporabu.

Dozvoljeno je staklenke ili blistere s jednakim brojem uputstava za upotrebu u kutije od kartona.

Odmor iz ljekarni

Na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C. Čuvati van dohvata dece.

2 godine Ne upotrebljavajte lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Oblik i sastav

Oblik doziranja askorbinske kiseline s glukozom su tablete: plosnato-cilindrične, bijele boje, s rizikom i nagibom (u konturnim ćelijama i necelijskim pakovanjima od 10 kom., U polimernim posudama od 20, 30, 50, 80 ili 100 kom., U kartonskom snopu 1, 2, 3, 5 ili 10 pakovanja ili 1 limenka).

Aktivne tvari u 1 tableti:

  • askorbinska kiselina - 0,1 g,
  • dekstroza (glukoza) monohidrat - 0,61 g.

Pomoćne komponente: stearinska kiselina, krumpirov škrob.

Uputstvo za upotrebu askorbinske kiseline sa glukozom: metoda i doziranje

Tablete se uzimaju oralno nakon obroka.

  • prevencija: 0,05-0,1 g vitamina C dnevno,
  • terapija: odrasli - 0,05-0,1 g vitamina C 3-5 puta dnevno, deca - 0,05-0,1 g vitamina C 2-3 puta dnevno.

Tokom trudnoće i tokom dojenja propisano je 0,3 g vitamina C dnevno 10-15 dana, zatim 0,1 g dnevno.

Trajanje terapije određuje liječnik ovisno o prirodi i tijeku patologije.

Interakcija lijekova

Učinak askorbinske kiseline sa glukozom na lekove / supstance sa kombiniranom upotrebom:

  • benzilpenicilin, tetraciklini: povećava njihovu koncentraciju u krvi,
  • etinil estradiol (uključujući dio oralnih kontraceptiva): askorbinska kiselina u dozi od 1000 mg dnevno povećava njegovu bioraspoloživost,
  • preparati gvožđa: poboljšavaju njihovu apsorpciju u crevima, mogu povećati izlučivanje gvožđa ako se kombinuju sa deferoksaminom,
  • heparin, indirektni antikoagulansi: smanjuje njihovu efikasnost,
  • acetilsalicilna kiselina: izlučivanje se mokraćom,
  • oralni kontraceptivi: smanjuje njihovu koncentraciju u krvi,
  • lijekovi s alkalnom reakcijom (uključujući alkaloide): povećavaju izlučivanje bubrega,
  • kiseline: usporava njihovo izlučivanje putem bubrega,
  • sulfonamidi kratkog djelovanja, salicilati: povećava rizik od kristalurije,
  • etanol: povećava svoj ukupni klirens,
  • izoprenalin: smanjuje njegov hronotropni efekat,
  • etanol, disulfiram: dugotrajno liječenje ili uzimanje velikih doza askorbinske kiseline može ometati interakciju ovih lijekova,
  • meksiletin: vitamin C u velikim dozama povećava izlučivanje putem bubrega,
  • antipsihotici, derivati ​​fenotiazina: smanjuje njihov terapeutski efekat,
  • triciklički antidepresivi, amfetamin: smanjuje njihovu tubularnu reapsorpciju.

Učinak lijekova / supstanci na lijek u kombiniranoj terapiji:

  • oralni kontraceptivi, acetilsalicilna kiselina, alkalni napitak, svježi sokovi: smanjuju apsorpciju i apsorpciju lijeka,
  • acetilsalicilna kiselina: povećava izlučivanje vitamina C u urinu i smanjuje njegovu apsorpciju,
  • etanol: smanjuje koncentraciju vitamina C u tijelu,
  • glukokortikoidni lijekovi, salicilati, kalcijum hlorid, lijekovi hinolinskog tipa: iscrpljuju rezerve askorbinske kiseline tokom produžene terapije,
  • primidon, barbiturati: povećava izlučivanje vitamina C u urinu.

Analog askorbinske kiseline glukozi je vitamin C.

Pogledajte video: Sve je moguće. Istinite priče o energetskom iscjeljivanju. Čuda su moguća (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar